Bladzijde 21, week 1. Theorievragen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bladzijde 21, week 1. Theorievragen"

Transcriptie

1 Bladzijde 21, week 1 Theorievragen 1. Nee, zie artikel 7:4 BW. 2. Overdracht onroerende zaak art. 7:2 BW schriftelijk aangaan, waarin aanbod en aanvaarding met elkaar overeen moeten komen 6:217. De prijs moet hierin worden opgenomen. 3. Koop op afstand: koop via elektronische weg (7:46a BW). Koop op proef is koop onder opschortende voorwaarde en kan nog geannuleerd worden. De opschortende voorwaarde ontbreekt bij de koop op afstand. 4. Middel is internet, geen contact vindt plaats op andere wijze, dus dit is koop op afstand. 5. Bladzijde 15 klik: nee, dit is een vervoersovereenkomst. 6. Titel 7.1 is ruil en koop, koop op afstand staat in afdeling 9a. Financiële diensten staan in artikel 7:46i, wat niet van toepassing is volgens artikel 7:46b. Stellingen a. Zaken die bezwaard kunnen worden met een beperkt recht zijn: pand, hypotheek, erfpacht, opstal en recht van gebruik. De zaak kan verkocht worden met een daarop rustend beperkt recht. 7:15 en 17 geven de feitelijke en juridische gebreken. Als een bezwaard recht op een zaak rust, kan het wel verkocht worden. Stelling is onjuist. b. Een vorderingsrecht is een vermogensrecht. 3:6 jo 7:1 en 7:47 zeggen dat de stelling onjuist is. c. Het eerste deel van de stelling; dat de koop op proef alleen kan worden gesloten op voorwaarde dat de zaak voldoet aan de eisen van de koper, is onjuist. Het tweede deel van de stelling: de zaak voldoet hangt af van een objectief en een subjectief criterium. Deze criteria moeten bepaald zijn. De stelling is onjuist. 1. Rick koopt voor zijn bedrijf een antiekkast bij een ander bedrijf. Middel: internet. Koopsoort: koop op afstand 7:46a. Rick is niet op de hoogte van de algemene voorwaarden en wil na vijf weken van de aankoop af. Ingevolge artikel 6:233 sub b BW, de gebruiker van de algemene voorwaarden de wederpartij een redelijke mogelijkheid moet bieden om van die voorwaarden kennis te nemen. Dit wordt verder uitgewerkt in artikel 6:234 BW. Artikel 6:234 lid 1 sub c BW ziet op elektronische overeenkomsten. Wanneer deze niet ter beschikking worden gesteld, zijn alle bedingen in de algemene voorwaarden nietig. Dan geldt de wet. Deze zegt in artikel 7:46d: ontbinden binnen 7 dagen na ontvangst. 2. Mag Arvid de toegezonden zaken houden om niet? a. Wanneer Arvid niet heeft gevraagd om de flesjes bier, mag hij het volgens art. 7:7 lid 1 houden. b. Ja. c. Geen situatie waarbij hij zich kan beroepen op artikel 7:7, dus nee, daar Arvid vermoedelijk een abonnement op de boekenclub heeft. d. Hij heeft er niet om gevraagd, dus mag het om niet houden.

2 3. Dirk Schafthuizen en de computer voor a. Koopovereenkomst benoemen: koop op afstand, want het ging geheel via schriftelijke weg. (7:46a onder b). Tevens consumentenkoop want 7:46a onder b juncto 7:5 roerende zaak, koper consument, verkoper bedrijf. b. Aanbod & aanvaarding 6:217: De ontvangstbevestiging is niet relevant 3:37 BW. De aanbieding op de website (pc 1250 euro) is het aanbod en Dirk s koop is de aanvaarding. Dit gebeurde op 1 september, toen is de koop tot stand gekomen. 4. Jan, Ria en het huisje. a. Is er een koopovereenkomst tot stand gekomen? 7:2 schriftelijkheidsvereiste, daar is niet aan voldaan: geen geldige overeenkomst tot stand gekomen, omdat het vormvoorschrift 3:39 is geschonden. b. Na twee dagen spijt. Artikel 7:2 lid 2 geeft een bedenktijd van drie dagen, dus Jan en Ria kunnen de koop ontbinden. 5. Wendy, de bikini en de jurk bij Deekamp. a. Dit is een koop op afstand daar hij middels elektronische weg tot stand is gekomen. b. Art. 7:46d lid 1: binnen 7 dagen na ontvangst kan ze de koopovereenkomst ontbinden. Week 2 Theorievragen 1. Aflevering verkoper: 7:9 lid 1 koper het bezit verschaffen van de zaak. Lid 2 bevestigt dat de stelling klopt Mededelingsplicht van de verkoper tegen de onderzoeksplicht van de koper: wat mag de koper verwachten: De handleiding lezen is normaal, doch moet het product voldoen aan de redelijke verwachtingen. De handleiding uitvoerig bestuderen gaat verder dan de normale onderzoeksplicht. Stellingen a. Juist, je kunt afwijken van artikel 7:26 lid 2 (niet meer dan 50 % vooruit betalen) volgens 7:6 lid 2. Dit mag alleen niet in de algemene voorwaarden. b. Onjuist, artikel 11 wordt uitgezonderd in 7:6 lid 2, dus je kunt er vanaf wijken. c. Juist: volgens artikel 7:35 kan de koper ontbinden bij verhogen prijs. 1. Peter en de auto. a. 3:84 BW: overdracht: geldige titel koopovereenkomst; beschikkingsbevoegd ja; geldige levering goederenrechtelijke overeenkomst. Feitelijke handeling / leveringsformaliteiten. 3:90 juncto 3:114. Op 8 februari is Peter de eigenaar geworden.

3 Op het moment dat er schade optreedt is de eigendomsoverdracht van belang. Bij levering c.p. ligt het risico bij de koper. 7:10 en 7:11 gaat over risico overgang. b. Het risico wanneer Peter gebruik maakte van het aanbod op de auto thuis te laten bezorgen, zou overgaan op het moment dat de bezorging is geschied (7:11). 2. Maartje en de discman. a. Is de aanbetaling van 75 % rechtsgeldig? Eerst: betreft het een consumentenkoop? Stel ja: 7:5 voldaan, 7:26 lid 2 juncto 7:6 juncto 7:262: je kunt er van afwijken, alleen niet bij algemene voorwaarden. Dus als Maartje op verzoek (is in casu zo) 75% heeft betaald, is het rechtsgeldig. Heeft zij dat gedaan n.a.v. de algemene voorwaarden, is het niet rechtsgeldig. Stel: het is geen consumentenkoop: titel 7.1 is dan van regelend recht, dus dan is het rechtsgeldig zelfs als de algemene voorwaarden stellen dat het moet. Deze koop valt te kwalificeren als consumentenkoop, daar Maartje handelt namens iemand die het in particuliere hoedanigheid zal gebruiken. b. De vraag of de headset bij de discman hoort, is die of het wel of geen toebehoren is. Verkeersopvattingen ja. De verkoper dient niet te weigeren, maar te erkennen dat de headset bij de discman hoort. 3. Pieter, zijn vriendin en de ring. a. Het bewaren van de ring door de buurman is te kwalificeren als houderschap op grond van zaakswaarnemer 6:198. b. Eigenaar worden: 3:84 BW: geldige titel, beschikkingsbevoegd en geldige levering: 3:90 juncto 3:114. Ontvangsttheorie: wanneer de bezorger aflevert aan de buurman, wordt Peter eigenaar. Ook al weet hij dat (nog) niet. Het briefje van aflevering is juridisch irrelevant. De buurman is houder geworden. c. Consumentenkoop: 7:22 lid 2 BW. Schade is voor rekening verkoper, omdat Peter de schade ontdekte bij openen van het pakje, is het redelijk aan te nemen dat Peter de schade niet veroorzaakte, maar deze voor de levering is veroorzaakt. 4. Bertus de antiekhandelaar en zijn bureau. a. Anton verkoopt een bureau aan Bertus. Soort koop: niet consumentenkoop, dus artikel 7:11 is niet van toepassing. Levering vindt op 15 april plaats, daar de heren afspreken dat Anton zal houden voor Bertus. Betaling vindt nog niet plaats. Vanaf 15 april (dag van verkoop) draagt Bertus (koper) het risico. Anton heeft gelijk en Bertus moet betalen, zie lid 1 7:10. b. Het zou dan een consumentenkoop zijn. 7:11 is dan van toepassing, risico overgang geschied dan op het moment van de bezorging. Wanneer voor bezorging schade aan het product komt, is dat voor rekening van de verkoper (7:11 juncto 7:6: afwijken kan, maar niet bij algemene voorwaarden). Week 3, bladzijde 35 syllabus 1. Richard, zijn vrouw en het bed.

4 a. Consumentenkoop: 7:5 BW. 7:35 juncto 7:6 lid 1: bij verhoging mag men ontbinden. De clausule is, omdat dit een consumentenkoop is, niet geldig en je kunt het laten vernietigen. Tot de vernietiging is het beding wel geldig. b. Als het was opgenomen in de algemene voorwaarden, 6:236b: was het op de zwarte lijst voorgekomen en was het onredelijk bezwarend. Vooralsnog is het een consumentenkoop en kan men ontbinden. c. 7:35 lid 1 laatste zin: dan mag niet meer ontbonden worden. 2. Provloer, de heer Peters en de mooie parketvloer. a. Consumentenkoop. 7:26 juncto 7:6 lid 2. Bij algemene voorwaarden wordt afgeweken van artikel 7:26, dat mag niet. In beginsel is het beding geldig, maar het kan worden vernietigd. b. Dit is non conformiteit: 7:17 en bij consumentenkoop komt 7:18 er bovenop. Lid 2 regelt bewijsrecht: de verkoper moet bewijzen dat er geen sprake is van nonconformiteit. Artikel 7:23 de koper moet binnen 2 maanden na ontdekking melding maken van het gebrek. Artikel 7:6 stelt dat 7:23 van dwingend recht is bij een consumentenkoop, dus dit geldt boven de 14 dagen termijn. Die is dus gewoon niet geldig. Op grond van 3:40 kan de koper deze termijn (de 14 dgn) vernietigen. 3. Trudies klok. a. De algemene voorwaarden zijn te hand gesteld. 7:13 is regelend recht: je mag hier niet bij algemene voorwaarden van af wijken. Trudie is niet gebonden aan het betalen van de verzendkosten, omdat dit in de algemene voorwaarden staat. Zij kan het dus laten annuleren o.g.v. 3:40 juncto 7:6 bw. b. Consumentenkoop, dus regelend recht. Vanaf het moment van de bezorging gaat het risico over op Trudie, op grond van artikel 7:11 BW. 4. Adje van de Berg en zijn versterker. Het gaat om een consumentenkoop en koop op afstand. Afdeling 9: laatste artikel (7:46j BW) is van dwingend recht en de bepaling is vernietigbaar 7:46d BW. Bij koop op afstand als de verkoper niet voldoende informeert, heb je 3 maanden de tijd om te ontbinden. Aan de informatieplicht is dan niet voldaan. Men weet uiteraard niet zeker of dat het geval is, of dat Adje gewoon kieskeurig is in zijn versterkers. Indien niet voldaan aan de informatieplicht 3 maanden de tijd om te ontbinden. Indien simpelweg kieskeurig 7 dagen om te ontbinden. Dan kan Adje op 1 februari niet meer ontbinden. Week 4 1. Mevrouw van Dijk uit Arnhem koopt een wasmachine op 10 mei a. Zij hoeft niet te betalen. Stappen: i. Soort overeenkomst: consumentenkoop. Dat betekent dat afdeling 7.1 van dwingend recht is. ii. 7:21: onder lid 1: herstel: de verkoper kan het gebrek herstellen.

5 iii. Kosten 7:21 lid 1: de kosten kunnen niet in rekening worden gebracht bij de koper. Gebeurt dit wel, dan is het in strijd met dwingend recht endus vernietigbaar (3:4 BW). iv. Extra: artikel 7:6a: waarin garantie wordt gegeven over de wasmachine. b. Consumentenkoop: ja. Non conformiteit: ja, doch heeft het gebrek zich niet binnen 6 maanden openbaard. Mogelijkheid tot schadevergoeding: gevolgschade dus is de verkoper aansprakelijk op grond van 7:24 lid 1. Gevolgschade blijft onder de drempel van 500 euro, dus het verweer is niet huist. Expert moet betalen. c. Mevrouw heeft schade geleden door lichamelijke schade. Artikel 7:24 lid 2 BW zegt: het is een gebrekkig product 6:185 schadevergoeding, 6:190 zegt dat de verkoper niet aansprakelijk is, maar de producent wel. Kosten verhalen op koper is niet mogelijk. Kosten verhalen op de producent is echter wel mogelijk. d. Boek 7 is nu regelend recht, omdat de koop geen consumentenkoop is. Nog steeds is er sprake van non conformiteit. Van boek 7 kan worden afgeweken, dus kunnen de kosten nog wel verhaald worden op de producent? Garantiebepaling 6L236 en 237 reflexwerking: 6:236 onredelijk bezwarend beding is het niet, dus in geval van a moet mevrouw de rekening betalen. In geval van b: 7:24 kan niet, want het is alleen voor consumentenkoop van toepassing. Het verweer slaagt dan niet. Wanprestatie: 6:74 BW: toerekenbare tekortkoming in de nakoming want de schade komt door een defect. Is er dan ook sprake van 6:185 productaansprakelijkheid? 6:190 lid 1 sub b: 500 minimumgrens dus expert is aansprakelijk. 2. Bram, de boer en de roestige auto. Jelgersma zegt van niets te weten, welke vorderingen heft Bram nu? De verkoper handelt niet in naam van een beroep of bedrijf, dus het kan geen consumentenkoop zijn. Boek 7 is dus regelend recht. 7:17: gebrekkig product: onderzoeksplicht versus de informatieplicht, in casu is er sprake van non conformiteit. 7:21: herstel en eventueel aanvullende schadevergoeding kan gevorderd worden. Vervangende schadevergoeding kan gevorderd worden als herstel niet mogelijk is. 7:22 en 7:24 zijn niet toe te passen, daar het geen consumentenkoop is. Andere mogelijkheden: bedrog (moeilijk bewijsbaar) en dwaling: 6:228 BW, vergelijk de onderzoeksplicht met de informatieplicht. 3. Louise Koster met haar verkoop van crèmes. a. Lichamelijk letsel Letselschade. Koop crème: transactieschade. Het is een consumentenkoop, daar de verkoopster handelde in uitoefening van beroep of bedrijf. Mw. Koster is particulier. Dus: 7.1 is dwingend recht. Non conformiteit: 7:17: prodcut voldoet niet aan de vereisten want de huid moet er beter van worden en juist niet slechter. Hier geldt de onderzoeksplicht versus de informatieplicht. Het lijkt aannemelijk dat hier wel voldaan is aan de non conformiteit. Artikel 7:21 is niet aan de orde, want ze wil geen vervanging oid. Artikel 7:22 ontbinding koopovereenkomst kan, ze krijgt haar geld dan terug. Art. 7:24 gevolgschade bij een consumentenkoop: de kosten van de dermatoloog is gevolgschade. Ze kan de verkoopster aansprakelijk stellen voor de gezichtscrème en de gevolgschade wanneer zij 500 euro of minder is. Mw. kan de fabrikant voor de gevolgschade hoger dan 500 euro.

6 b. Ja, dat sluit een beroep uit op non conformiteit in dit geval. Casus 4 : arrest NJ 1998, 272: Mevrouw Brok verkocht een stamboom hond, een Basset aan Huberts. Na de koop bleek de hond aan HD te lijden, waarop de koper de hond liet opereren. Kon de koper nu schadevergoeding vorderen van Brok? Niet, zo stelt de Hoge Raad conform het BW, zolang Brok de tekortkoming niet toerekenbaar is (art. 6:74 BW). Een andere weg lonkt: de koper kan een beroep doen op dwaling en een wijziging van de gevolgen voorstellen (art. 6:230) die de facto neerkomt op een verlaging van de koopprijs met de kosten van de operatie. Ook een gedeeltelijke ontbinding (art. 6:265 BW) lijkt tot dat resultaat te kunnen leiden. Casus 5 ontbreekt. Week 5 1. Anton is een consumentenkoper: 7:2. Voor bewijs best. onroerende zaak door particulier, schriftelijkheidsvereiste. Boek 6 is toepasbaar en boek 7 is aanvullend recht. Art. nonconformiteit (lid 2): aard van de zaak, mededeling van de verkoper over de zaak, eigenschappen die de koper van de zaak mocht verwachten. Het gebrek is voorgekomen bij normaal gebruik; de koper mocht verwachten dat de zaak beter functioneerde dan dit. Artikel 7:21 geeft de vorderingen aan: herstel, vervanging (betreffende de schade aan het plafond). De restschade wordt voor 6:74 BW gedekt. Eventueel kan er een onrechtmatig daadsactie worden ingesteld. 2. Benno en Sjaak. a. Particuliere koper en schriftelijke overeenkomst. Aanbod aanvaarding ontvangsttheorie 3:37 lid 3: op 18 november is de koopovereenkomst tot stand gekomen. Op 17 november is de brief verzonden en 1 dag later kwam hij aan. b. 7:2 lid 2: gedurende drie dagen is het mogelijk de koop te ontbinden. Ter handstelling start 1 dag na de verzending. In 3 dagen term, tenminste twee werkdagen en geen algemeen erkende feestdagen staat in de algemene termijnenwet. c. 3:296 BW: nakoming vorderen (Plas Valburg). Er is al zo ver onderhandeld, dat je niet meer terug kunt (buiten rechte). Een andere mogelijkheid is 3:300: naar de rechter gaan en nakoming vorderen. d. Op 30/11: B P koopovereenkomst 2. Op 6/12: B S koopovereenkomst 1. Aan Piet moet geleverd worden 3:298, Sjaak kan een beroep doen op redelijkheid en billijkheid: 3:296. e. Kan hij niet, omdat hij nog geen koopovereenkomst had. f. g. 6/12 8/12 7/3 (faillissement B) 2/4 bevoegde levering

7 B S (koop 2) V1 Beschermd: 7:3 onder g, de curator moet wel meewerken. Als de 6 maanden voorbij zijn, dan is er geen beroep meer op bescherming. 3. Peter en Marian a. 6:263: ontbinding, kans van slagen is nihil. Mededelingsplicht versus onderzoeksplicht. b. 7:17 en 7:21 kunnen niet, geven geen bevoegdheid tot ontbinding. (vernietiging op dwaling ook een optie, onderzoeksplicht vs. informatieplicht. c. 6:74 BW: toerekenbare tekortkoming, 7:17 juncto 7: Kan de koper de verkoper verwijten dat hij de boel niet kan platgooien (tekortkomen)? Week 6 Kun je de tekortkoming verwijten? Er is sprake van bijzonder gebruik. Als de verkoper zich onthoudt van enige schulduitsluiting. Als de koper zou je moeten informeren waarom hij dat beding heeft opgenomen. De verkoper schuift bijzonder gebruik aan de kant. Als koper moet je onderzoeken of je jouw plannen kunt realiseren. 1. Victor verkoopt zijn woning voor euro aan Karel op 1 mei 2006, maar de grond is verontreinigd. Karel komt hier in de zomer van 2006 achter. a. Je kunt het afspreken, het is immers aanvullend recht. Exoneratiebeding kan dus. Je hebt hier weer de informatieplicht vs. Mededelingsplicht. Er is geen sprake van nonconformiteit (vanaf de levering). Is het beding in strijd met 6:248? Nee, want het beding is algemeen aanvaard. Eventueel is dwaling of bedrog mogelijk. b. De mededeling van de makelaar wordt de verkoper aangerekend. (Mits de makelaar bevoegd is tot bemiddeling, in het beginsel is de makelaar niet bevoegd, maar door de verkoper is hij benoemd als bemiddelaar. De weg naar de non conformiteit staat dan open, het exoneratiebeding is dan wel in strijd met de redelijkheid en billijkheid. c. 6:74 BW: tekortkoming. De tekortkoming is de non conformiteit. 6:75: toerekenbaar op grond van de verkeersopvatting, het is wel toe te rekenen. Schade is Causio sine qua non verband: in case ja want zonder de non conformiteit was er geen verkoop geweest. 2. Loes, perceel, Chris, doorverkoop.? Nijmegen Gerritsen BV Chris Loes V+L a. Maassluisarrest: stilzwijgende / impliciete garantie is gegeven door de gemeente (door te stellen dat er geen bodemverontreiniging is). De bodemverontreiniging komt voor op

8 risico van de gemeente (volgens boarnsterhim Heideveld cs arrest). Non conformiteit artikel 7:17: tussen verkoper en koper. Loes heeft geen contract gesloten met de gemeente, maar met Chris (die een contract heeft met de gemeente). Hierom heeft 7:17 geen kans van slagen. Loes kan de gemeente wel aanspreken op grond van 6:165 onrechtmatige daad, de garantie die op de zaak rust, is immers niet persoonsgebonden. b. Het verweer heeft geen kans van slagen: arrest Boarnsterhim / Heideveld CS.

9 Filename: Antwoorden Koopovereenkomsten Syllabus 2360 Directory: E: Template: C:\Documents and Settings\NLY38534\Application Data\Microsoft\Templates\Normal.dotm Title: Subject: Author: Keywords: Comments: Creation Date: 5/28/2010 7:39:00 AM Change Number: 20 Last Saved On: 6/3/2010 8:58:00 AM Last Saved By: Katja van den Berg Total Editing Time: 3,839 Minutes Last Printed On: 6/3/2010 8:58:00 AM As of Last Complete Printing Number of Pages: 8 Number of Words: 2,971 Number of Characters: 15,116 (approx.)

Samenvatting Koopovereenkomsten jurisprudentie 2449

Samenvatting Koopovereenkomsten jurisprudentie 2449 1. LIS BV Rotterdam: Art. 7:46c lid 2 en 46d. Proeflidmaatschap porno website, wat zich na tien dagen omzet in een blijvend lidmaatschap. Lis had niet vermeld wat de gevolgen waren van het niet opzeggen

Nadere informatie

Schelhaas: De koopovereenkomst

Schelhaas: De koopovereenkomst Schelhaas: De koopovereenkomst Koopovereenkomst Gebaseerd op: H.N. Schelhaas, De koopovereenkomst Algemene opmerkingen In de eerste titel van boek 7 zijn bijzondere bepalingen voor de koopovereenkomst

Nadere informatie

Garantie tot aan de deur? Do s and Don ts! Even voorstellen

Garantie tot aan de deur? Do s and Don ts! Even voorstellen Even voorstellen Natasja Ausema (1980) Communicatie / Verzekering / Rechten Transport / Logistiek / Automotive Verbintenissenrecht en verzekering Bedrijfsjurist garantieverzekeraar Autotrust te Assen We

Nadere informatie

1 Waar gaat het consumentenrecht over? 13

1 Waar gaat het consumentenrecht over? 13 1 Waar gaat het consumentenrecht over? 13 1.1 Consumentenrecht: rechten consumenten 15 1.1.1 Belang voor de consumenten 15 1.1.2 Belang voor de verkoper 16 1.2 Consumentenrecht: koopovereenkomst 16 1.3

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Inleiding Recht. Dinsdag 24 juni uur. SPD Bedrijfsadministratie Inleiding Recht B / 8

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Inleiding Recht. Dinsdag 24 juni uur. SPD Bedrijfsadministratie Inleiding Recht B / 8 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel Inleiding Recht Dinsdag 24 juni 2016 14.00-16.00 uur SPD Bedrijfsadministratie Inleiding Recht B / 8 2016 NGO-ENS B / 8 Opgave 1 Opgave 1 (23 punten) Vraag 1 Ja.

Nadere informatie

1.1. De overeenkomst met de verkoper Verplichtingen van de vastgoedadviseur Het dossier Wanprestatie...

1.1. De overeenkomst met de verkoper Verplichtingen van de vastgoedadviseur Het dossier Wanprestatie... Inhoudsopgave 1. De verkoopopdracht 1.1. De overeenkomst met de verkoper...1 De overeenkomst van opdracht............... 1 Overeenkomst van opdracht is geen volmacht...2 Courtage.................................

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 5 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 10

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 5 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 10 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 5 OKTOBER 2015 09.00-11.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 10 2015 NGO-ENS B / 10 Opgave 1 (19 punten) Vraag 1 Nee Vader van een kind

Nadere informatie

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11 INHOUD I. VERMOGENSRECHTEN / 1 1.1. Inleiding / 1 1.1.1 Goed, zaak, registergoed / 1 1.2. Eigendom en vorderingsrecht / 2 1.2.1 Absolute en relatieve rechten / 2 1.2.2 Zakelijke en persoonlijke rechten

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden 2017

Algemene Voorwaarden 2017 Algemene Voorwaarden 2017 Algemene Voorwaarden van Autocentrum Nederland B.V. te Borne Documentcode: AV/ACN17-1 Autocentrum Nederland B.V. Postbus 150 7550 AD HENGELO Tel: 085 273 02 34 E-mail: info@autocentrumnederland.nl

Nadere informatie

Examenmatrijs kennisexamen

Examenmatrijs kennisexamen Examenmatrijs kennisexamen Algemene informatie Examenmatrijs code en vaststellingsdatum 15-12-2015 Examennaam Brede kennis vermogensrecht Kwalificatiedossier en cohort Juridisch-administratieve beroepen

Nadere informatie

Checklist bij hoofdstuk 1

Checklist bij hoofdstuk 1 Checklist bij hoofdstuk 1 AANSPRAKELIJKHEIDSGROND VOORWAARDEN Informatieverstrekking in reclame Art. 7:59 BW Informatieverstrekking in precontractuele fase Art. 7:60 BW Beëindiging krediet Art. 7:65 lid

Nadere informatie

Remedies. Mr. W.L. Valk

Remedies. Mr. W.L. Valk Remedies Mr. W.L. Valk 1 Inleiding denken in remedies perspectief van de rechter perspectief van de wetenschap perspectief van partijen advocaat/andere rechtshulpverlener als intermediair aanpak in deze

Nadere informatie

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid Eenmanszaak Maatschap VOF (CV) Ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid (2:3 BW) BV NV (vereniging, coöperatie, OWM, stichting)

Nadere informatie

Algemene voorwaarden poppenspecialsit / poppenspecialist is een onderdeel van Speelgoed de Betuwe

Algemene voorwaarden poppenspecialsit / poppenspecialist is een onderdeel van Speelgoed de Betuwe Algemene voorwaarden poppenspecialsit / poppenspecialist is een onderdeel van Speelgoed de Betuwe Hieronder vindt u de algemene voorwaarden die gelden voor alle overeenkomsten die u met ons sluit. In deze

Nadere informatie

Presentatie. Consumentenrecht: Garanties en plichten. Textilia Mode Experience 4 november 2013

Presentatie. Consumentenrecht: Garanties en plichten. Textilia Mode Experience 4 november 2013 Presentatie Consumentenrecht: Garanties en plichten Textilia Mode Experience 4 november 2013 Mirjam van Schoonhoven (m.schoonhoven@vantill.nl) Jette Konings (j.konings@vantill.nl) - Middelgroot advocatenkantoor

Nadere informatie

Boek 7 Bijzondere overeenkomsten Titel 1 Koop en ruil

Boek 7 Bijzondere overeenkomsten Titel 1 Koop en ruil Afdeling 1 Koop: Algemene bepalingen Boek 7 Bijzondere overeenkomsten Titel 1 Koop en ruil Artikel 1 Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs

Nadere informatie

Consumentenkoop en garanties. De bescherming van de consument bij de koop van goederen.

Consumentenkoop en garanties. De bescherming van de consument bij de koop van goederen. Consumentenkoop en garanties. De bescherming van de consument bij de koop van goederen. November 2005 / F&A 5760 De Europese richtlijn betreffende bepaalde aspecten van de verkoop van en de garanties voor

Nadere informatie

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed.

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed. Korte handleiding bijeenkomst 5. Overdracht van goederen. 3:83 en volgende BW Definitie overdracht: rechtsovergang van het ene rechtssubject naar het andere op basis van een een levering. Overdracht is

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau.

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau. EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Eamen Vermogensrecht niveau 5 Niveau 5 (vergelijkbaar met hbo-ad) Versie 3-0 Geldig vanaf 01-09-17

Nadere informatie

gewijzigd j/n Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen.

gewijzigd j/n Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen. W oek 7 estaande Tekst na wijziging 28746 jo 31065 t/m NvW 5 Tekst na wijziging 28746 jo 31065 t/m amendementen Tekst na wijziging 32426 (nr. 2) urgerlijk Wetboek oek 7, ijzondere overeenkomsten urgerlijk

Nadere informatie

Leveringsvoorwaarden Bizzix geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Tilburg

Leveringsvoorwaarden Bizzix geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Tilburg Leveringsvoorwaarden Bizzix geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Tilburg Artikel 1 - Algemene definities 1.1 Verkoper: Bizzix, in haar hoedanigheid rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar directeur

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE 1-1-2010 Bij deze algemene voorwaarden horen: - Koopovereenkomst Grond voor eengezinshuizen, versie 1-1-2010 Definities

Nadere informatie

Bijzondere overeenkomsten: algemeen

Bijzondere overeenkomsten: algemeen Inhoud 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Bijzondere overeenkomsten: algemeen 15 15 1.1.1 Benoemd of bijzonder 15 1.1.2 Goed verloop rechtsverkeer 15 1.1.3 Bescherming zwakkere partij 16 1.1.4 Bijzonder gaat

Nadere informatie

Telefoonnummer: 0251-312306 [ Op werkdagen van 07.00 uur tot 16.00 uur]

Telefoonnummer: 0251-312306 [ Op werkdagen van 07.00 uur tot 16.00 uur] Identiteit van de ondernemer DilvisOnline.nl Dilvis Kerklaan 40, 1921 BL, Akersloot Telefoonnummer: 0251-312306 [ Op werkdagen van 07.00 uur tot 16.00 uur] E-mailadres: info@dilvis.nl KvK-nummer: 37052882

Nadere informatie

Onderneming en Recht Hoofdstuk 5 Overeenkomsten Paragraaf 5.1 Het sluiten van overeenkomsten

Onderneming en Recht Hoofdstuk 5 Overeenkomsten Paragraaf 5.1 Het sluiten van overeenkomsten Samenvatting door een scholier 2495 woorden 18 januari 2007 6,6 18 keer beoordeeld Vak Economie Onderneming en Recht Hoofdstuk 5 Overeenkomsten Paragraaf 5.1 Het sluiten van overeenkomsten Een overeenkomst

Nadere informatie

Progé: Algemene voorwaarden

Progé: Algemene voorwaarden Progé: Algemene voorwaarden Algemene leveringsvoorwaarden Progé binnenafwerking Artikel 1. Toepasselijkheid 1. Alle transacties zijn onderworpen aan de navolgende voorwaarden. 2. Indien de opdrachtnemer

Nadere informatie

HC 5A, , Overeenkomst op afstand I

HC 5A, , Overeenkomst op afstand I HC 5A, 01-10-18, Overeenkomst op afstand I Achtergrond De richtlijn consumentenrechten is gericht op volledige harmonisatie. Bij volledige harmonisatie is de minimumbescherming bepaald en ook het maximum.

Nadere informatie

tel: 06-24809688 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur) email: info@gabtas.nl KvK- nummer: 17233327 BTW- nummer: NL140855336B02

tel: 06-24809688 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur) email: info@gabtas.nl KvK- nummer: 17233327 BTW- nummer: NL140855336B02 ALGEMENE VOORWAARDEN 1. INDENTITEIT VAN DE ONDERNEMER Handelsnaam: Gabtas Gabrielle van den Elshout Aldrinstraat 1 5081 GH HILVARENBEEK tel: 06-24809688 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00

Nadere informatie

IDENTITEIT VAN DE ONDERNEMER. Algemene Voorwaarden. Artikel 1 ALGEMEEN. Artikel 2 PRIJZEN

IDENTITEIT VAN DE ONDERNEMER. Algemene Voorwaarden. Artikel 1 ALGEMEEN. Artikel 2 PRIJZEN IDENTITEIT VAN DE ONDERNEMER Dianne te Mebel Naam : Instituut Haar en Gezondheid Vestigingsadres : Amstel 186 hs Vestigingsplaats : 1017AG Amsterdam KvK nummer : 18031821 E mailadres : info@instituuthaarengezondheid.nl

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Mates & Plates Barbecuee Shop Verreydt & Deckers bvba Heideplaats 21 B-2845 Niel Telefoon: GSM:

Algemene voorwaarden. Mates & Plates Barbecuee Shop Verreydt & Deckers bvba Heideplaats 21 B-2845 Niel Telefoon: GSM: Algemene voorwaarden Mates & Plates Barbecuee Shop Verreydt & Deckers bvba Heideplaats 21 B-2845 Niel Telefoon: +32 3 239 85 20 GSM: +32 496 51 43 11 E-mail: info@matesandplates.be BTW: BE-0886.348.471

Nadere informatie

Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst.

Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst. Vergelijking koopovereenkomst en aanneemovereenkomst. De koopovereenkomst en de aanneemovereenkomst zijn bijzondere overeenkomsten in de zin van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Als er in het kader

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 13. Noordhoff Uitgevers bv

Inhoud. Inleiding 13. Noordhoff Uitgevers bv Inhoud Inleiding 13 1 Enige grondbeginselen 15 1.1 Rechtsregels 16 1.1.1 Publiekrecht en privaatrecht 16 1.1.2 Dwingend en aanvullend (regelend) recht 17 1.1.3 Materieel en formeel recht 18 1.1.4 Objectief

Nadere informatie

ARTIKEL 1 Definities In deze voorwaarden wordt verstaan onder:

ARTIKEL 1 Definities In deze voorwaarden wordt verstaan onder: ARTIKEL 1 Definities In deze voorwaarden wordt verstaan onder: De ondernemer: UrbanSofa vof Markt 27 29 6701CX Wageningen KvK: 09050255 BTW: NL818868077.B01 De afnemer: de koper/opdrachtgever of een ieder

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT MAANDAG 19 DECEMBER 2016 14.30-16.30 UUR Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal

Nadere informatie

1. In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder:

1. In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder: ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN MAMMOET GROEP JUNI 2006 1. DEFINITIES EN TOEPASSELIJKHEID 1. In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder: a. Mammoet Groep": de groep van vennootschappen, gevestigd

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2015:6266

ECLI:NL:RBMNE:2015:6266 ECLI:NL:RBMNE:2015:6266 Instantie Datum uitspraak 02-09-2015 Datum publicatie 18-09-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Midden-Nederland 3818581 UC EXPL 15-1353

Nadere informatie

Examenprogramma Bijzondere Overeenkomsten: Koop en Huur 1

Examenprogramma Bijzondere Overeenkomsten: Koop en Huur 1 Diplomalijn Examen Niveau Juridisch Bijzondere Overeenkomsten: Koop en Huur (BO) hbo Versie 1.0 Geldig vanaf 01-01-2013 Vastgesteld op 28-08-2012 Vastgesteld door Veronderstelde voorkennis Bestuur Nederlandse

Nadere informatie

E-mailadres: info@instituuthaarengezondheid.nl

E-mailadres: info@instituuthaarengezondheid.nl IDENTITEIT VAN DE ONDERNEMER Dianne te Mebel Naam: Instituut Haar en Gezondheid Vestigingsadres: Amstel 186 hs Vestigingsplaats: 1017AG Amsterdam KvK-nummer: 18031821 E-mailadres: info@instituuthaarengezondheid.nl

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Holtech B.V

Algemene Voorwaarden - Holtech B.V Algemene Voorwaarden - Holtech B.V Dit zijn de algemene voorwaarden van Holtech B.V ("Holtech"). Het adres van Holtech is Groeneweg 162T, 3981CP Bunnik, met het KvK-nummer 30210914. Mocht u vragen hebben

Nadere informatie

ELBURG TOOLS - ALGEMENE VOORWAARDEN KOOP OP AFSTAND CONSUMENTEN

ELBURG TOOLS - ALGEMENE VOORWAARDEN KOOP OP AFSTAND CONSUMENTEN ELBURG TOOLS - ALGEMENE VOORWAARDEN KOOP OP AFSTAND CONSUMENTEN Artikel 1: definities In deze voorwaarden wordt verstaan onder: a. Elburg Tools: de natuurlijke rechtspersoon die producten en/of diensten

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Gijs van Poppel Advocaat. Commerciële contracten & Commercial Litigation 07 oktober 2013

Algemene Voorwaarden. Gijs van Poppel Advocaat. Commerciële contracten & Commercial Litigation 07 oktober 2013 Gijs van Poppel Advocaat Algemene Voorwaarden Commerciële contracten & Commercial Litigation 07 oktober 2013 Algemene voorwaarden zijn één of meer schriftelijke bedingen die er toe strekken in meerdere

Nadere informatie

Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten

Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten Nexans congres Fire safety events Civielrechtelijke consequenties publicatie EN 50575:2012 en invoering Europese Verordening bouwproducten Jørgen den Houting 2 Programma 1 Europese Verordening bouwproducten:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 809 Aanpassing van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek aan de richtlijn betreffende bepaalde aspecten van de verkoop van en de garanties voor

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Vegimex B.V.

Algemene Voorwaarden - Vegimex B.V. Algemene Voorwaarden - Vegimex B.V. Dit zijn de algemene voorwaarden van Vegimex B.V. ("Vegimex"). Het adres van Vegimex is Raadhuisstraat 20, 1016DE Amsterdam. Mocht u vragen hebben over deze voorwaarden,

Nadere informatie

KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT

KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT Bij de aankoop van een woning blijkt achteraf nogal eens dat iets anders geleverd is dan op grond van de koopovereenkomst mocht worden verwacht. Er kan bijvoorbeeld sprake

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Horeca Cloud

Algemene Voorwaarden Horeca Cloud Algemene Voorwaarden Horeca Cloud Dit zijn de algemene voorwaarden van Algemene Chinese Ondernemers Group B.V. waar Horeca Cloud onderdeel van is ( Opdrachtnemer ). Het adres van Algemene Chinese Ondernemers

Nadere informatie

Antwoorden opgaven Inleiding recht

Antwoorden opgaven Inleiding recht Antwoorden opgaven Inleiding recht Hoofdstuk 1 Recht en rechtsbronnen 1.1 Hét kenmerk van de rechtsregel is de afdwingbaarheid ervan. De grondwetgever heeft de rechterlijke macht in het leven geroepen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden VeilGarant:

Algemene voorwaarden VeilGarant: Algemene voorwaarden VeilGarant: VeilGarant De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid VeilGarant B.V., statutair gevestigd en kantoorhoudende te Duiven, 6921 RE aan de Marketing 26, ingeschreven

Nadere informatie

NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT. Inleiding

NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT. Inleiding NON-CONFORMITEIT BIJ DE KOOP VAN EEN APPARTEMENT Inleiding Een koper van een nieuwbouwappartement ontdekt tijdens een open dag van het nog in aanbouw zijnde appartementencomplex dat tussen (een deel van)

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 110 Wet van 6 maart 2003 tot aanpassing van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek aan de richtlijn betreffende bepaalde aspecten van de verkoop van

Nadere informatie

Leveringsvoorwaarden Backx Positief Schoolfotografie, Webwinkel

Leveringsvoorwaarden Backx Positief Schoolfotografie, Webwinkel Leveringsvoorwaarden Backx Positief Schoolfotografie, Webwinkel 1 Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1.1 Backx Positief Schoolfotografie: is een bedrijf gevestigd te Almelo aan

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden Gebruikshandleiding en algemene informatie over algemene voorwaarden Versie 2013/2014 Legal-8 B.V. 3991 SZ Houten T: 088 88 3 8888 E: info@legal8.nl www.legal8.nl Legal8 algemene voorwaarden

Nadere informatie

PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT

PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Over het kopen en verkopen van dieren leven vele vragen. Die

Nadere informatie

Wanprestatie Fire Fighting Guide

Wanprestatie Fire Fighting Guide NGB Seminar 18 september Wanprestatie Fire Fighting Guide Brechje van der Velden & Hilde van der Baan Allen & Overy 2012 1 Inleiding Wanprestatie hoe zat het ook al weer Wanprestatie van de wederpartij

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Meulenberg Training & Coaching

Algemene Voorwaarden - Meulenberg Training & Coaching Algemene Voorwaarden - Meulenberg Training & Coaching Dit zijn de algemene voorwaarden van Meulenberg Training & Coaching ( Opdrachtnemer ). Het adres van Meulenberg Training & Coaching is Korenstraat

Nadere informatie

Jubileumcongres Beursbengel

Jubileumcongres Beursbengel Workshop - Contracteren met de klant: omgaan met aansprakelijkheidsrisico's, exoneraties en verzekeringsdekking Jubileumcongres Beursbengel Erik van Orsouw erik.van.orsouw@kvdl.nl http://www.kvdl.nl/beursbengel/

Nadere informatie

Voor bedrijf en particulier

Voor bedrijf en particulier Pagina 1 van 7 Algemene Voorwaarden - Raven Cleaning Dit zijn de algemene voorwaarden van Raven Cleaning ("Raven Cleaning"). Het adres van Raven Cleaning is Krachtighuizerkern 7, 3881 PK Putten, met het

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - RenewMyID

Algemene Voorwaarden - RenewMyID Algemene Voorwaarden - RenewMyID Hier treft u de algemene voorwaarden aan van RenewMyID ("Opdrachtnemer"). Het adres van RenewMyID is Half elfje 5 5711 ES Someren, met het KvK-nummer 54333474. Mocht u

Nadere informatie

Spreken is zilver, zwijgen is goud? Of is dat juist fout?!

Spreken is zilver, zwijgen is goud? Of is dat juist fout?! Spreken is zilver, zwijgen is goud? Of is dat juist fout?! mr. Saskia Frijling mr. Bert Jan Nijmeijer PlasBossinade Legal Updates Hoe integer bent u? 6 oktober 2016 Verkoop van een onroerende zaak Verplichtingen

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN MEDIATIC MEDIA BV

ALGEMENE VOORWAARDEN MEDIATIC MEDIA BV Dit zijn de algemene voorwaarden van Mediatic Media BV ( Opdrachtnemer ). Het adres van Mediatic Media BV is Isaac Titsinghkade 101 1018LL Amsterdam, met het KvK-nummer 60713690. Mocht u vragen hebben,

Nadere informatie

Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten.

Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten. Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten. Situaties: 1. Overdracht onder voorwaarde 2. Overdracht onder eigendomsvoorbehoud 3. Overdracht toekomstige goederen 4. Overdracht onder tijdsbepaling

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden LEVERINGS- EN BETALINGSVOORWAARDEN JB KAMPEERAUTO S BV SOEST

Algemene Voorwaarden LEVERINGS- EN BETALINGSVOORWAARDEN JB KAMPEERAUTO S BV SOEST Algemene Voorwaarden LEVERINGS- EN BETALINGSVOORWAARDEN JB KAMPEERAUTO S BV SOEST De navolgende voorwaarden zijn van toepassing op elke verkoop en levering van zaken aan en verrichtingen van diensten ten

Nadere informatie

COÖRDINATIEGROEP ZELFREGULERINGSOVERLEG SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD. Algemene Voorwaarden Holomadness

COÖRDINATIEGROEP ZELFREGULERINGSOVERLEG SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD. Algemene Voorwaarden Holomadness COÖRDINATIEGROEP ZELFREGULERINGSOVERLEG SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD Algemene Voorwaarden 2018 Holomadness ALGEMENE VOORWAARDEN 16-01-2018 Deze Algemene Voorwaarden zijn tot stand gekomen in overleg met de

Nadere informatie

PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT

PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH CONSUMENTENRECHT over houden van huisdieren Over het kopen en verkopen van dieren leven vele vragen. Die

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR LEVERING AAN DE CONSUMENTEN

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR LEVERING AAN DE CONSUMENTEN ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR LEVERING AAN DE CONSUMENTEN VAN: SynBatt BV Rijksstraatweg 20f Sassenheim hierna te noemen: gebruiker Artikel 1 Definities 1. In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende

Nadere informatie

meest gestelde vragen over De Proeftijd De Gier Stam &

meest gestelde vragen over De Proeftijd De Gier Stam & meest gestelde vragen over De Proeftijd De Gier Stam & De 10 meest gestelde vragen over De Proeftijd De Gier Stam & Colofon De Gier Stam & Advocaten Lucasbolwerk 6 Postbus 815 3500 AV UTRECHT t: (030)

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Meijer de Fietsspecialist te Veendam en Winschoten

Algemene Voorwaarden Meijer de Fietsspecialist te Veendam en Winschoten Algemene Voorwaarden Meijer de Fietsspecialist te Veendam en Winschoten KOOP EN VERKOOP ARTIKEL 1 - De aanbieding De aanbieding van de verkoper wordt mondeling, schriftelijk, of elektronisch uitgebracht

Nadere informatie

Gebruiker blijft volledig eigenaar van de geleverde zaak tot het moment dat de koopprijs volledig is voldaan. Artikel 4 Onderzoek, reclames

Gebruiker blijft volledig eigenaar van de geleverde zaak tot het moment dat de koopprijs volledig is voldaan. Artikel 4 Onderzoek, reclames ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR LEVERING AAN CONSUMENTEN VAN Mosso Music Soemeersingel 69 5759 RC, Helenaveen KVK-nummer: 17245911 hierna te noemen: gebruiker Artikel 1 Definities In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Week 1 Reclame. Twee belangrijke reclames op nationaal niveau 1. Misleidende reclame,(art. 6:194 BW)

Week 1 Reclame. Twee belangrijke reclames op nationaal niveau 1. Misleidende reclame,(art. 6:194 BW) Week 1 Reclame Drie niveaus van regels mbt reclame 1. Supranationaal ( =EU recht), gaat altijd voor de nationale wet. 2. Nationaal (provincies, gemeentes, waterschappen) 3. Zelfregulering, het zelf regelen

Nadere informatie

Opdracht tot dienstverlening en de Algemene Consumentenvoorwaarden

Opdracht tot dienstverlening en de Algemene Consumentenvoorwaarden 1. Kan de makelaar de opdracht teruggeven? Op basis van artikel 6 lid 4 van de Algemene NVM 2010 is het voor een NVM-makelaar mogelijk om op basis van gewichtige redenen de opdracht terug te geven. Als

Nadere informatie

Tentamen Octrooigemachtigden

Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Recht Algemeen 28 april 2008 09.45 12.45 uur Korte vragen (10x) Casus (3x) Korte vragen (10 x) Vraag 1 Geef gemotiveerd aan of onderstaande stelling juist of onjuist

Nadere informatie

Leveringsvoorwaarden Biblionet

Leveringsvoorwaarden Biblionet Leveringsvoorwaarden Biblionet Artikel 1 Definities 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is

Nadere informatie

Consumentenrecht. Het dier als ding. U beslist zelf wat u koopt. Garantie na aankoop van een dier

Consumentenrecht. Het dier als ding. U beslist zelf wat u koopt. Garantie na aankoop van een dier Consumentenrecht Over het kopen en verkopen van dieren leven vele vragen. Die vragen komen vaak voort uit een situatie waarin het dier te kampen blijkt te hebben met een afwijking of gebrek waarop de nieuwe

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Creathink

Algemene Voorwaarden - Creathink Algemene Voorwaarden - Creathink Dit zijn de algemene voorwaarden van Creathink ( Opdrachtnemer ). Het adres van Creathink is brouwersgracht 87 3901tk veenendaal, met het KvK-nummer 68267738. Mocht u vragen

Nadere informatie

8. Vormerkung definitie

8. Vormerkung definitie 8. Vormerkung 8.1. definitie Vormerkung houdt in dat de koper van een woning (althans zijn notaris) zijn uit de koopovereenkomst voortvloeiende recht om de woning te kopen, kan laten inschrijven in de

Nadere informatie

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN bloot eigendom van gronden GEMEENTE 'S-GRAVENHAGE

ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN bloot eigendom van gronden GEMEENTE 'S-GRAVENHAGE ALGEMENE VERKOOPVOORWAARDEN bloot eigendom van gronden GEMEENTE 'S-GRAVENHAGE Blad 1 INHOUD Art. 1. Art. 2. Art. 3. Art. 4. Art. 5. Art. 6. Art. 7. Art. 8. Art. 9. Art. 10. Art. 11. Art. 12. Art. 13. Art.

Nadere informatie

Inhoud Definitie Eigensoortige en gemengde overeenkomsten 19

Inhoud Definitie Eigensoortige en gemengde overeenkomsten 19 Woord vooraf 13 Inleiding 15 1. Belang van het algemeen verbintenissenrecht 15 2. Benoemde en onbenoemde overeenkomsten 15 2.1 Omschrijving 15 2.2 Benoemde overeenkomsten in het Burgerlijk Wetboek 16 2.3

Nadere informatie

Consumentenkoop (LES 3 Vervolg)

Consumentenkoop (LES 3 Vervolg) Consumentenkoop (LES 3 Vervolg) Deze regeling staat in het BW. Deze regeling is de omzetting van een Europese richtlijn. Dit is de belangrijkste regeling in de praktijk!!!! Goed onderscheid maken tussen:

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN PARTICULIEREN BIJ LICHTE BEDRIJFSWAGEN- TRANSACTIES VOOR LEDEN VAN DE TRUCK DEALER ASSOCIATIE

ALGEMENE VOORWAARDEN PARTICULIEREN BIJ LICHTE BEDRIJFSWAGEN- TRANSACTIES VOOR LEDEN VAN DE TRUCK DEALER ASSOCIATIE ALGEMENE VOORWAARDEN PARTICULIEREN BIJ LICHTE BEDRIJFSWAGEN- TRANSACTIES VOOR LEDEN VAN DE TRUCK DEALER ASSOCIATIE ALGEMEEN 1. Deze Algemene Voorwaarden maken deel uit van alle overeenkomsten, gesloten

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Tarero

Algemene Voorwaarden - Tarero Algemene Voorwaarden - Tarero Dit zijn de algemene voorwaarden van Tarero ( Opdrachtnemer ). Het adres van Tarero is Kromakkerweg 75 5616SB Eindhoven, met het KvK-nummer 64009610. Mocht u vragen hebben,

Nadere informatie

versie 4.01 2006 HANDLEIDING O-Prognose (internetversie)

versie 4.01 2006 HANDLEIDING O-Prognose (internetversie) versie 4.01 2006 HANDLEIDING O-Prognose (internetversie) Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inloggen...3 Algemene objectgegevens...3 Wijzigen...3 De matrix...6 Elementen...7 Element verwijderen...7 Element

Nadere informatie

Algemene Verkoop-, Leverings- en Betalingsvoorwaarden Vestal Vastgoedmanagement

Algemene Verkoop-, Leverings- en Betalingsvoorwaarden Vestal Vastgoedmanagement Algemene voorwaarden Algemene Verkoop-, Leverings- en Betalingsvoorwaarden Vestal Vastgoedmanagement Artikel 1: Geldigheid a. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op al onze aanbiedingen en overeenkomsten.

Nadere informatie

W E B S H O P V O O R W AARDEN BRAAIMASTER

W E B S H O P V O O R W AARDEN BRAAIMASTER W E B S H O P V O O R W AARDEN BRAAIMASTER ARTIKEL 1. DEFINITIES 1. Braaimaster: de gebruiker van deze algemene voorwaarden, gevestigd te Medemblik, ingeschreven in het Handelsregister onder KvK-nummer

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Autobedrijf Keurmerk B.V.

Algemene voorwaarden Autobedrijf Keurmerk B.V. Artikel 1. Algemeen Algemene voorwaarden Autobedrijf Keurmerk B.V. 1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke overeenkomst c.q aanbieding tussen Autobedrijf Keurmerk B.V. nader te noemen

Nadere informatie

ANTWOORDEN PROEFTENTAMEN GOEDERENRECHT 2

ANTWOORDEN PROEFTENTAMEN GOEDERENRECHT 2 ANTWOORDEN PROEFTENTAMEN GOEDERENRECHT 2 Onderstaande puntenverdeling per vraag is een indicatie. Bij concrete toekenning van punten is mede bepalend in hoeverre een juiste, logisch weergegeven formulering

Nadere informatie

1. voor het sluiten van de overeenkomst van toepassing worden verklaard; 2. uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst ter hand worden gesteld.

1. voor het sluiten van de overeenkomst van toepassing worden verklaard; 2. uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst ter hand worden gesteld. Algemene voorwaarden De algemene voorwaarden zijn voorwaarden die een bedrijf hanteert bij de levering, inkoop, verkoop en betalingen van producten en diensten. Vaak worden deze algemene voorwaarden de

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen via info@yomm.nl, 0365258349 of per post: Yomm, Brusselstraat 18, 1334CJ Almere.

Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen via info@yomm.nl, 0365258349 of per post: Yomm, Brusselstraat 18, 1334CJ Almere. Algemene Voorwaarden - Yomm Hier treft u de algemene voorwaarden aan van Yomm ("Opdrachtnemer"). Het adres van Yomm is Brusselstraat 18 1334CJ Almere, met het KvK-nummer 62897632. Mocht u vragen hebben,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs

Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs Algemene Voorwaarden Autobedrijf Severs ARTIKEL 1 DEFINITIES 1. In deze algemene voorwaarden worden de hierna volgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven.

Nadere informatie

1. Alle door GTeyes B.V. uitgebrachte offertes worden gestand gedaan voor een termijn van maximaal 30 dagen.

1. Alle door GTeyes B.V. uitgebrachte offertes worden gestand gedaan voor een termijn van maximaal 30 dagen. Nummer 53446089 ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR LEVERING AAN CONSUMENTEN EN TUSSENHANDEL VAN: - GTeyes B.V., gevestigd Jericholaan 14B, 5625 TH te Eindhoven en kantoorhoudende te 5625 TH Eindhoven, Jericholaan

Nadere informatie

Hoe verkoop ik mijn huis met succes?

Hoe verkoop ik mijn huis met succes? Hoe verkoop ik mijn huis met succes? De overeenkomst en overdracht Arjan Veerman www.woonvriend.nl Voor meer woonplezier! Wie is Arjan Veerman Na een lange carrière in de landbouw werd ik in 2007 eigenaar

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN Tyre-Shop.nl

ALGEMENE VOORWAARDEN Tyre-Shop.nl ALGEMENE VOORWAARDEN Tyre-Shop.nl Artikel 1 Definities Klant Iedere natuurlijk persoon, niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf, die opdracht geeft tot de levering van een Dienst en/of

Nadere informatie

Artikel 1 Definities. Artikel 2 Algemeen

Artikel 1 Definities. Artikel 2 Algemeen Artikel 1 Definities 1. ForMaat: de gebruiker van de algemene voorwaarden; 2. 'Consument': een wederpartij die een natuurlijke persoon is en niet handelt in de uitoefening van een bedrijf of beroep; Artikel

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Hofman Leek CV Verkoop klassieker/ occasion/ opknapper

Algemene Voorwaarden Hofman Leek CV Verkoop klassieker/ occasion/ opknapper Algemene Voorwaarden Hofman Leek CV Verkoop klassieker/ occasion/ opknapper DEFINITIES In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: - Klassieker een gebruikte auto waarvan het totaalgewicht inclusief

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN MAKELAAR NETTY VAN DER BURG ALGEMENE VOORWAARDEN Deel 1. Algemeen ARTIKEL 1 Werkingssfeer Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op de totstandkoming en de uitvoering van een tussen een consument

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden - Retail Drive

Algemene Voorwaarden - Retail Drive Juan Grisstraat 40 Algemene Voorwaarden - Retail Drive Dit zijn de algemene voorwaarden van Retail Drive ( Opdrachtnemer ). Het adres van Retail Drive is Juan Grisstraat 40 1328KA Almere, met het KvK-nummer

Nadere informatie

De juridische- en veterinaire aspecten bij de aan- en verkoop van een paard. OMNY de Vries Advocaten Wolvega

De juridische- en veterinaire aspecten bij de aan- en verkoop van een paard. OMNY de Vries Advocaten Wolvega De juridische- en veterinaire aspecten bij de aan- en verkoop van een paard Door: Mr. A. Kroondijk Drs. W.A. Haijtema Vrijdag 9 januari 2009 OMNY de Vries Advocaten Wolvega - 4 advocaten - 1 fiscalist

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/31950

Nadere informatie

1. Aan de door TMV uitgebrachte offertes kunnen geen rechten worden ontleend. De offertes zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld.

1. Aan de door TMV uitgebrachte offertes kunnen geen rechten worden ontleend. De offertes zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld. Artikel 1. Toepasselijkheid 1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten van Trendy meubelverhuur, onderdeel van Q2r VOF, hierna te noemen TMV. De voorwaarden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden van ImPortus.nl

Algemene voorwaarden van ImPortus.nl Algemene voorwaarden van ImPortus.nl ALGEMEEN Definities 3 KOOP EN VERKOOP ARTIKEL 1- Toepasselijkheid 4 ARTIKEL 2 - Befrijfsgegevens 4 ARTIKEL 3 - De aanbieding 4 ARTIKEL 4 - De overeenkomst 5 ARTIKEL

Nadere informatie

Voor persoonlijke handgemaakte producten. Algemene voorwaarden. webwinkel

Voor persoonlijke handgemaakte producten. Algemene voorwaarden. webwinkel Voor persoonlijke handgemaakte producten. Algemene voorwaarden webwinkel woensdag 24 juli 2013 1 Definities 1.1 Onder Crazy Patch wordt verstaan; Crazy Patch naai & borduuratelier Gevestigd : Sydneystraat

Nadere informatie