Samenvatting. Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties. Kijk voor meer informatie over het boek. en hoe u het boek kunt bestellen op:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting. Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties. Kijk voor meer informatie over het boek. en hoe u het boek kunt bestellen op:"

Transcriptie

1 Samenvatting Kijk voor meer informatie over het boek Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties en hoe u het boek kunt bestellen op: Of stuur een naar: info@stefancloudt.nl Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties De praktijk van het maatschappelijk ondernemen Stefan Cloudt (1978) combineert wetenschap en praktijk waar het gaat om de interne organisatie van maatschappelijke ondernemingen in de sectoren volkshuisvesting, welzijn en zorg. Hij werkte als docent Organisatiewetenschappen bij Tilburg University en doceert methoden van kwalitatief onderzoek bij Amsterdam School of Real Estate. Stefan adviseert onder andere woningcorporaties over strategie en organisatie en is benoemd als lid van de Visitatieraad Sociale Huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen. Stefan Cloudt

2 1 In het kort Het boek Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties, de praktijk van het maatschappelijk ondernemen beschrijft de organisatieontwikkeling van woningcorporaties vanaf het jaar Woningcorporaties worden zowel door wetenschappers, beleidsmakers als door henzelf beschouwd als maatschappelijke ondernemingen. Maatschappelijke ondernemingen zijn organisaties die op het snijvlak opereren van markt- en overheidsorganisaties. Woningcorporaties ontwikkelen zich vaak ieder op hun eigen wijze en met eigen instrumenten in de richting van wat zij als maatschappelijke onderneming zien. Er is een veelheid aan vaak normatieve opvattingen over maatschappelijke ondernemingen ontstaan. Stefan Cloudt geeft in dit boek inzicht in de praktijk van het maatschappelijk ondernemen en hoe daarbij de interne organisatie van woningcorporaties eruit ziet. Hij analyseert het debat over maatschappelijke ondernemingen, ontwerpt een model van de organisatievorm van maatschappelijke ondernemingen. Hij toetst dit model aan de organisatorische praktijk bij vier corporaties en onderzoekt bij 61 corporaties welke organisatieconfiguraties tot de beste prestaties leident in termen van tevreden klanten en efficiënte bedrijfsvoering. Er staan woningcorporaties (grote) veranderingen te wachten: beperking in taken, meer invloed van huurders en gemeenten en grotere nadruk op verantwoording. De interne organisatie dient te veranderen. Dit boek ondersteunt deze organisatieontwikkeling door een integraal en consistent model van de organisatievorm van een maatschappelijke onderneming. Dit boek laat ook zien dat corporaties met bepaalde organisatiekenmerken van een maatschappelijke onderneming betere prestaties leveren op het gebied van efficiëntie en effectiviteit dan andere corporaties.

3 2 Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties Samenvatting Dit boek gaat over de interne organisatie en organisatieontwikkeling van woningcorporaties in de periode 2000 tot en met Vanaf de eeuwwisseling gingen steeds meer corporaties zich maatschappelijke onderneming noemen, een label dat uiting gaf aan een meer ondernemende houding en de verruiming van activiteiten. De interne organisatie van een maatschappelijke onderneming is, samen met de relatie met andere organisaties, het belangrijkste onderscheidende kenmerk van deze organisaties. Naar de interne organisatie van maatschappelijke ondernemingen is echter nog weinig empirisch onderzoek gedaan. In dit boek breng ik ideeën, opvattingen, definities, modellen, instrumenten, experimenten etc. met betrekking tot een maatschappelijke onderneming bij elkaar en onderzoek ik in hoeverre er een geconvergeerde efficiënte en effectieve organisatievorm van een maatschappelijke onderneming in de organisatorische praktijk bij corporaties bestaat of mogelijk is. De centrale onderzoeksvraag luidt: Hoe ziet de interne organisatie van een maatschappelijke onderneming bij corporaties eruit, convergeert deze in de richting van een eigen organisatievorm en helpt deze vorm om goede prestaties te leveren? Dit onderzoek volgt een co-evolutie perspectief. Co-evolutie plaatst organisatieontwikkeling in een breder kader van ontwikkelingen in een land en in sectoren. Het boek gebruikt verklarende concepten uit institutionele en ecologische theorie, zoals meervoudige logica s en stelt het begrip organisatievorm centraal. Een organisatievorm is een groep organisatie-eigenschappen die de organisatie tot een aparte entiteit maakt maar tegelijkertijd ook classificeert als lid van een groep gelijkende organisaties (Romanelli, 1991). Een maatschappelijke onderneming is te positioneren als een aparte entiteit tussen staat, markt en samenleving (Mouwen, 2011:39) en geen gewone onderneming. Ik raakte er in mijn werk als stafmedewerker van een corporatie en later als organisatieadviseur steeds meer van overtuigd dat maatschappelijke ondernemingen, zoals corporaties, behoefte hadden aan eigen organisatiemodellen. De roep om eigen modellen en kaders klonk ook vanuit verschillende andere hoeken: juristen, brancheverenigingen en niet te vergeten de maatschappelijke ondernemingen zelf.

4 Samenvatting 3 Een goed voorbeeld daarvan is het wetsvoorstel om in het Burgerlijk Wetboek een aparte modaliteit voor de rechtsvorm van een maatschappelijke onderneming op te nemen. Omdat er nog geen goede definitie van een maatschappelijke onderneming (bij corporaties) was, nam ik het debat erover als uitgangspunt. Eerst het debat over maatschappelijke ondernemingen in het algemeen, vervolgens het specifieke debat over maatschappelijke ondernemingen in de corporatiesector. Ik ontwikkelde een model van de empirische organisatievorm door uit het debat organisatie-eigenschappen en operationele kenmerken daarvan bij corporaties te destilleren. Daarvoor combineerde ik documentenstudie, inhouds- en netwerkanalyse tot een methode om inzichten op te doen over nog ongedefinieerde en emergente (organisatie)begrippen. Uit bijna 80 documenten destilleerde ik twaalf organisatie-eigenschappen van een maatschappelijke onderneming en 38 operationele kenmerken daarvan bij corporaties. Ik noemde dit het model van de organisatievorm van een maatschappelijke onderneming bij corporaties. Het model is afgebeeld op de volgende pagina. De operationele kenmerken van de organisatievorm laten een mix zien van de institutionele logica s van markt- (bijvoorbeeld nr. 7 financieel autonoom) en overheidsorganisaties (bijvoorbeeld nr. 8 invloed geven aan de maatschappij), waarbij er niet duidelijk één dominante logica is. Vervolgens ging ik de organisatorische praktijk bij corporaties onderzoeken. De organisatievorm van een maatschappelijke onderneming ontstond in de werkelijkheid: in het debat erover en in de organisaties zelf. Het debat en de praktijk bij corporaties hoeven niet overeen te stemmen. Daarom toetste ik in een vergelijkende casestudie het model aan de organisatorische praktijk bij vier corporaties. Maar liefst 33 van de 38 operationele kenmerken werden empirisch bevestigd. De tabel op de volgende pagina geeft dat weer. Waar streepjes zijn weergegeven betreft het de vijf operationele indicatoren die niet empirisch bevestigd konden worden. De vier corporaties hebben zich in de onderzochte periode van tien jaar ontwikkeld tot behoorlijk gelijksoortige organisaties. Van de 33 empirisch bevestigde operationele kenmerken, komt tweederde in alle vier corporaties voor: er blijkt een gedeelde organisatievorm van een maatschappelijke onderneming te bestaan.

5 4 Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties Organisatie - eigenschap Operationeel kenmerk Doelen Organisatiegrenzen Activiteitenpatroon / cultuur Missie en doelen die uitgaan van de morele waarde van de organisatie, waarbij belanghouders worden geraadpleegd, maar de organisatie zelf uiteindelijk haar agenda bepaalt Bekostiging op basis van effecten van de inspanningen van de organisatie en dat leidt tot omgang met financiële onzekerheden (risico s) Maatschappelijke inbedding met een responsieve houding naar de omgeving waarbij gewerkt wordt aan vernieuwende omgangsvormen met die omgeving, aan draagvlak en dialoog om feedback over de prestaties van de organisatie op te halen Verantwoording die zowel intern als extern is gericht, gaat over het maatschappelijk belang, de bijdrage daaraan, de kwaliteit van diensten en om feedback over de organisatie te verkrijgen Bestuur op basis van een tweelagenstructuur (stichtingsvorm met RvC) waarbij de werkorganisatie wordt geleid door een professionele directeur-bestuurder Toezicht van de RvC op de organisatie, gericht op onder andere de missie en op maatschappelijke oriëntatie van de organisatie Interne strategie met een goed functionerende strategische planning & controlcyclus waarin de strategie actueel wordt gehouden en het afwegingskader inzichtelijk wordt gemaakt Klantgerichte en vraaggestuurde organisatie, waarbij inspraak van klanten is georganiseerd, sprake is van innovatie en sturing op kwaliteit van de dienstverlening Organisatiestructuur die plat is met zelfstandige onderdelen waarin medewerkers veel klantcontact hebben en zelfsturing expliciet wordt bevorderd Ondernemersgedrag dat is gericht op de gemeenschap, waarbij ondernemende activiteiten binnen de bestaande kaders worden ontwikkeld, bijvoorbeeld om de samenwerking of dienstverlening te optimaliseren Medewerkers die gedreven worden door de maatschappelijke missie, klantgerichtheid en een beeld hebben van de organisatie (positionering) Bedrijfsvoering is de eigen verantwoordelijkheid van de organisatie, er is aandacht voor doelmatigheid en borging van de kwaliteit van de dienstverlening 1. Onderscheid tussen kernopdracht en nevenactiviteiten 2. Bepaling van koers en missie in zelfstandigheid en vrijheid 3. Gebaseerd op normatieve/ideologische beweegredenen Richt zich op specifieke vraag 6. Bestemmingsplicht van vermogen (ten behoeve van het realiseren van effecten in woondomein) 7. Financieel autonoom (inkomsten komen voort uit geleverde diensten/effecten) 8. Vorm bedacht om invloed te geven aan de maatschappij 9. Vorm bedacht waarin de maatschappij een stem wordt gegeven 10. De bedachte vormen hebben een gestructureerde en bewuste benadering 11. Verantwoording over werkwijze 12. Verantwoording over geleverde prestaties 13. Verantwoording aan belanghouders 14. Organiseren van externe oordeelsvorming 15. Stichting met RvC en contracten voor vertegenwoordiging van huurders 16. Bepaling vrijheden directeur-bestuurder door prestatie- en samenwerkingscontracten 17. Directeur-bestuurder gaat agenderend te werk 18. Reikwijdte van toezicht geëxpliciteerd 19. Toetsing aan interne en publieke (beleids)kaders 20. Expertise van RvC past bij belangrijkste opgaven van de organisatie 21. Publieke verantwoording over toezichtwerkzaamheden 22. Procesbenadering van strategische sturing Gebruik van afwegingskader voor tegenstrijdige belangen 25. Vraag is richtinggevend voor het dienstenaanbod 26. Aandacht voor de kwaliteit van de dienstverlening en voor een klantgerichte werkwijze Visie op optimale schaalgrootte 29. Functioneel gescheiden afdelingen 30. Formele positionering van huurder- en maatschappelijke vertegenwoordigers 31. Maatschappelijke missie én bedrijfsmatige onderbouwing Medewerkers als professionals in het veld 35. Maatschappelijke onderneming wordt door medewerkers doorleefd 36. Afweging tussen financieel rendement en bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken 37. Administratieve scheiding (sociale en commerciële geldstromen) 38. Sturing op efficiëntie

6 Samenvatting 5 Er is ook variatie, zowel in de waargenomen organisatievorm als in de onderliggende organisatieontwikkeling in de periode De variatie wordt vooral verklaard door specifieke omstandigheden per corporatie.convergentie en tegelijkertijd variatie in organisatievorm riepen de vraag op wanneer de beste prestaties geleverd werden. Ik onderzocht de prestaties van corporaties in termen van effectiviteit en efficiëntie. Voor effectiviteit gebruikte ik de indicator klanttevredenheid. KWH stelde data over de klanttevredenheid beschikbaar. Efficiëntie drukte ik uit in de variabele bedrijfslasten per verhuureenheid, de data hiervoor verkreeg ik van het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Met een online vragenlijst verzamelde ik data over de interne organisatie van 61 corporaties. Ik koppelde deze aan de klanttevredenheid en bedrijfslasten per corporatie. Zo kon ik onderlinge vergelijkingen maken wanneer bovengemiddelde prestaties werden geleverd en wanneer niet. Met Qualitative Comparative Analysis (QCA) als onderzoeksbenadering destilleerde ik vijf combinaties van operationele kenmerken. Deze combinaties noemde ik organisatieconfiguraties van efficiënte en effectieve corporaties. Ik gaf de configuraties namen die overeenkomen met de belangrijkste onderscheidende kenmerken: Bovengemiddeld efficiënt: kleine responsieve maatschappelijke onderneming Dit is een corporatie die zich tussen 2004 en 2007 voor het eerst een maatschappelijke onderneming noemt en maximaal verhuureenheden heeft. De corporatie volgt de visie dat ze als maatschappelijke onderneming responsief moet zijn naar de huurders en belanghebbenden en geeft hen rechtstreekse invloed op de prestaties van de organisatie. Door het creëren van draagvlak, planmatig te werken en te sturen op efficiëntie is deze kleine responsieve maatschappelijke onderneming bovengemiddeld (tot zeer) efficiënt. Deze configuratie is waargenomen bij vijf corporaties die alle vijf een hoge score op efficiëntie hebben. Bovengemiddeld effectief: kleine klantgerichte maatschappelijke onderneming Deze corporatie heeft ook minder dan verhuureenheden en noemt zich in de periode voor het eerst een maatschappelijke onderneming. De corporatie volgt de visie van klantgerichtheid, waardoor de dienstverlening op de behoeften van de klanten kan worden afgestemd. Die afstemming komt de effectiviteit (gemeten als klanttevredenheid) ten goede. Deze corporatie richt zich ook op het

7 6 Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties geven van ruimte aan medewerkers in het veld, zodat zij die ruimte benutten om de dienstverlening beter aan de behoeften van de klant te laten voldoen. Deze corporatie kan goed in de vraag van de doelgroep voorzien en is deze door de combinatie van haar inzet op klantgerichtheid en op de maatschappelijke onderneming, het vrijmaken van middelen en sturen op continuïteit, het geven en faciliteren van ruimte aan medewerkers bovengemiddeld effectief. Het gaat hierbij om zeven corporaties, waarvan er zes hoge scores op effectiviteit hebben. Bovengemiddeld effectief: kleine vraaggestuurde corporatie Dit is een corporatie met minder dan verhuureenheden en of zij zich een maatschappelijke onderneming noemt en hoe lang al, is niet relevant voor de effectiviteit. Deze corporatie is identiek aan de hierboven beschreven corporatie met het enige verschil dat nu niet uitmaakt of de corporatie zich als maatschappelijke onderneming ziet. Deze conditie wordt vervangen door vraaggestuurd werken. De corporatie verwerkt de maatschappelijke agenda in haar dienstenaanbod. Door toepassing van de visie van vraaggestuurd werken (als substituut voor profileren als maatschappelijke onderneming) bereikt deze corporatie ook hoge effectiviteit. Bij acht corporaties is deze configuratie waargenomen, waarvan vijf corporaties ook hoge scores op effectiviteit hebben. Benedengemiddeld efficiënt: grote machtige corporatie Dit is een corporatie met meer dan verhuureenheden, of zij zich een maatschappelijke onderneming noemt en hoe lang al, is niet relevant voor de efficiëntie. Beheersing is een centraal kenmerk, bijvoorbeeld in de wijze waarop met de formele positionering van huurdervertegenwoordigers en maatschappelijke vertegenwoordigers wordt omgegaan. Door het ontbreken van een formele positie voor belangrijke overlegpartners kan besluitvorming traag tot stand komen (want er wordt wel invloed gegeven) vanwege telkens aftasten en bespreken van belangen. Er worden daardoor middelen verspild (bijvoorbeeld tijd/rente). De grote machtige corporatie is dus minder efficiënt. Deze configuratie is aangetroffen bij dertien corporaties, waarvan er elf benedengemiddelde scores op efficiëntie hebben.

8 Samenvatting 7 Benedengemiddeld effectief: grote aanbodgestuurde corporatie Deze corporatie heeft meer dan verhuureenheden en of zij zich een maatschappelijke onderneming noemt en hoe lang al, is niet relevant voor de effectiviteit. Deze corporatie verwerkt niet of nauwelijks de maatschappelijke agenda in haar dienstenaanbod. Effectiviteit is gebaat bij het voorzien in de vraag van de klant. Doordat deze vraag niet richtinggevend is voor het dienstenaanbod worden lage scores op effectiviteit behaald. Deze configuratie werd bij dertien corporaties waargenomen, waarvan negen corporaties een benedengemiddelde score hebben op effectiviteit. De empirische organisatievorm van een maatschappelijke onderneming bij corporaties laat verschillende (sub-)patronen zien als het gaat om de effectiviteit en efficiëntie. Er zijn twee organisatieconfiguraties waargenomen bij corporaties die bovengemiddeld effectief zijn, dat wil zeggen: een hoge klanttevredenheid hebben. Twee kenmerken zijn noodzakelijk voor hoge klanttevredenheid: financieel autonoom (nr. 7) en medewerkers als professionals in het veld (nr. 34). Deze zijn te interpreteren als sturen op financiële continuïteit en ruimte bieden aan medewerkers. Zonder die twee kenmerken gaat het patroon van de configuratie bij bovengemiddelde effectiviteit niet op en op zichzelf zijn ze niet voldoende voor hoge effectiviteit. Een ander aspect dat volgt uit de configuratie bij bovengemiddelde effectiviteit is autonomie en gedrag van medewerkers en de mate waarin de organisatie de klant of maatschappelijke vragen centraal stelt in haar dienstverlening. Deze aspecten komen overeen met de organisatie-eigenschappen medewerkers en klantgerichte / vraaggestuurde organisatie. Ik nam één organisatieconfiguratie waar bij corporaties die bovengemiddeld efficiënt zijn, dat wil zeggen: die lage variabele bedrijfslasten hebben. Een voornaam aspect van deze configuratie is het betrekken van belanghebbenden invloed en positie geven en sturing in de organisatie op efficiëntie en strategische planning. Het bleek dat corporaties tegelijkertijd bovengemiddeld effectief én efficiënt kunnen zijn. De configuraties sluiten elkaar niet uit. De overeenkomsten tussen de configuraties liggen in een kleine omvang (maximaal verhuureenheden) en een vroege adoptie van de term maatschappelijke onderneming (tussen 2004 en 2007). Kleine corporaties die zich al relatief lang kenmerken als een maatschappelijke onderneming en daar ook naar handelen hebben blijkbaar de beste prestaties, wanneer

9 8 Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties zij ook de overige operationele kenmerken uit de hierboven genoemde configuraties hebben. Dit onderzoek levert een bijdrage aan een maatschappelijk belangrijk veld waarnaar nog weinig empirisch onderzoek is gedaan en aan een actueel debat waarin wordt gezocht naar duurzame modellen voor organisaties die tussen overheid en markt opereren. Het boek is uniek in het systematisch en in de breedte in kaart brengen van de organisatievorm van een maatschappelijke onderneming en laat zien dat er ruimte is voor prestatieverbetering bij corporaties. Voor verder onderzoek kan het model dienen als kader om spanningen bij meervoudige institutionele logica s of het creëren van publieke waarde te bestuderen. Het model van de organisatievorm helpt corporaties om betekenis te geven aan maatschappelijke ondernemingen en om te gaan met de spanningen die inherent zijn aan hun positie in het maatschappelijke middenveld. Met het model en de organisatieconfiguraties kunnen verschillen in de interne organisatie van corporaties inzichtelijk worden gemaakt en worden gekoppeld aan vergelijkende gegevens (benchmarks) over prestaties van corporaties. Corporaties kunnen het model van de organisatievorm ook gebruiken om de huidige interne organisatie in kaart te brengen en een wensbeeld te formuleren voor de organisatieontwikkeling. Het model van de organisatievorm van een maatschappelijke onderneming wordt herkend als integraal, consistent, relevant en realistisch ( maakbaar ). Het model kan incidenten verkleinen omdat checks and balances verankerd lijken. Het is dan ook goed om aan de verbetering van de interne organisatie te werken, maar zonder moraliteit en dapper gedrag zal ook een verstandige organisatievorm niet veel betekenen (Cloudt & Geurts, 2013). De corporatiesector staat eind 2014 volop in de belangstelling door de parlementaire enquête woningcorporaties en de herziene Woningwet. Er woedt een (soms) hevig debat over onder andere de taken en prestaties in termen van effectiviteit en efficiëntie. Dit boek beschrijft het verband tussen organisatievorm en prestaties van corporaties. En geeft inzicht in hoe de organisatieontwikkeling bij corporaties samenhangt met brede maatschappelijke bewegingen en debatten daarover. Ik hoop en verwacht dat dit boek directeur-bestuurders, managers en beleidsmakers zal helpen om goed geïnformeerd keuzes te maken over de interne organisatie van een woningcorporatie.

Interne organisatie beïnvloedt effectiviteit en efficiëntie

Interne organisatie beïnvloedt effectiviteit en efficiëntie Interne organisatie beïnvloedt effectiviteit en efficiëntie Systematische vergelijking van de interne organisatie en prestaties van corporaties toont aan dat kleine corporaties met veel ervaring als maatschappelijke

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op 17-5-2017 TBV Wonen is een betrokken en klantgerichte woningcorporatie met ruim 7500 woningen in Tilburg. Zij richt zich op de huisvesting

Nadere informatie

Online vragenlijst. Interne organisatie van woningcorporaties

Online vragenlijst. Interne organisatie van woningcorporaties Online vragenlijst Interne organisatie van woningcorporaties Deze vragenlijst gaat over de interne organisatie van uw woningcorporatie in 2013. Met uw antwoorden beogen we een momentopname te maken van

Nadere informatie

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem

Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Visie op toezicht en bestuur Raad van Toezicht en Raad van Bestuur Woonstichting t Heem Versie: 9 juni 2017 Vastgesteld door Raad van Toezicht en Raad van Bestuur: 21 juni 2017 Inleiding Met de Invoering

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016

VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 VISIE OP TOEZICHT Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 15 september 2016 Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen met een bescheiden inkomen en voor kwetsbare groepen. Woningcorporaties

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

Woningstichting Simpelveld. Visie op Toezicht en Besturen

Woningstichting Simpelveld. Visie op Toezicht en Besturen Woningstichting Simpelveld Visie op Toezicht en Besturen Vastgesteld RvC 29 jan 2018 RvC Woningstichting Simpelveld Januari 2018 VISIE OP TOEZICHT Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

Visie op toezicht Versie: Vastgesteld door Raad van Toezicht: 23 november 2017

Visie op toezicht Versie: Vastgesteld door Raad van Toezicht: 23 november 2017 Visie op toezicht Versie: 2017.01 Vastgesteld door Raad van Toezicht: 23 november 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Visie op toezicht Woonkwartier... 3 Woonkwartier Visie op toezicht 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Toetsings- en toezichtskader RvC

Toetsings- en toezichtskader RvC 1. Inleiding De governancecode voor woningcorporaties stelt dat een woningcorporatie dient te beschikken over een toetsingskader op basis waarvan de Raad van Commissarissen haar functie van intern toezichthouder

Nadere informatie

Woningcorporatie 2020: Professionalisering Communicatie. Uitkomsten benchmarkonderzoek 2012

Woningcorporatie 2020: Professionalisering Communicatie. Uitkomsten benchmarkonderzoek 2012 Woningcorporatie 2020: Professionalisering Communicatie Uitkomsten benchmarkonderzoek 2012 Between-us, 2012 Voorwoord Met vijftien jaar ervaring in de corporatiebranche heeft Between-us een solide inzicht

Nadere informatie

Handreiking Maatschappelijke identiteit

Handreiking Maatschappelijke identiteit Handreiking Maatschappelijke identiteit Woningcorporaties lijken op veel punten sterk op elkaar, maar kennen ook behoorlijke verschillen, met name waar het gaat over maatschappelijke positionering en profilering.

Nadere informatie

VISIE TOEZICHT & BESTUUR. van STICHTING MAASKANT WONEN

VISIE TOEZICHT & BESTUUR. van STICHTING MAASKANT WONEN VISIE op TOEZICHT & BESTUUR van STICHTING MAASKANT WONEN 1 ALGEMEEN Maaskant Wonen is een woningcorporatie met circa 1.850 woningen in beheer. We zijn actief in de gemeente Stein in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

TRIAS LEGITIMATIE- CHECK DENKRAAM

TRIAS LEGITIMATIE- CHECK DENKRAAM TRIAS LEGITIMATIE- CHECK DENKRAAM THEORIE: HET DENKRAAM VAN DE TRIAS LEGITIMATIECHECK Wat is en hoe krijgt u er grip op binnen uw corporatie? Lees hier meer over het concept en de -uitingen, aspecten,

Nadere informatie

1. Doel profielschets Functie van de Raad van Commissarissen Algemeen Kwaliteitsprofiel 2

1. Doel profielschets Functie van de Raad van Commissarissen Algemeen Kwaliteitsprofiel 2 Stichting Mozaïek Wonen Profielschets Raad van Commissarissen Met ingang van 12-05-2016 Inhoudsopgave 1. Doel profielschets 1 2. Functie van de Raad van Commissarissen 1 3. Algemeen Kwaliteitsprofiel 2

Nadere informatie

Visie op besturen en toezicht houden bij Goed Wonen Gemert

Visie op besturen en toezicht houden bij Goed Wonen Gemert Visie op besturen en toezicht houden bij Goed Wonen Gemert Inleiding Goed Wonen Gemert staat als corporatie midden in de samenleving en opereert vanuit haar missie: Wij zijn een maatschappij gedreven organisatie.

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Goed bestuur (ook) in de ogen van belanghouders Een zorg van bestuurder (en RvC)

Goed bestuur (ook) in de ogen van belanghouders Een zorg van bestuurder (en RvC) Museumlaan 2 3581 HK Utrecht T 030 2328760 E office.gs@governancesupport.com Corporate governance en de rol van de RvC Goed bestuur (ook) in de ogen van belanghouders Een zorg van bestuurder (en RvC) MKW

Nadere informatie

Visie op toezicht Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 25 april 2019

Visie op toezicht Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 25 april 2019 Visie op toezicht Vastgesteld door Raad van Commissarissen op 25 april 2019 Woningcorporaties staan voor het huisvesten van mensen met een bescheiden inkomen en van kwetsbare groepen. Woningcorporaties

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden.

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in Woningwet 2015 woningcorporaties en gemeenten Informatie voor gemeenten de piketpalen gaan nu de grond in drs. ad hereijgers april 2016 drs. ton streppel 1 Inhoud informatie over gemeente en Woningwet

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

1 Inleiding 3. 2 Toezichtvisie 4. 3 Toezichtkader Toezichtthema s Samenvatting Toezichtkader 6. 4 Toetsingskader 7 4.

1 Inleiding 3. 2 Toezichtvisie 4. 3 Toezichtkader Toezichtthema s Samenvatting Toezichtkader 6. 4 Toetsingskader 7 4. Pagina 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Toezichtvisie 4 3 Toezichtkader 4 3.1 Toezichtthema s 4 3.2 Samenvatting Toezichtkader 6 4 Toetsingskader 7 4.1 Toetsingskader 8 BIJLAGE 9 1. Regulerend kader 9 1.1

Nadere informatie

Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert

Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert Maatschappelijke visitatie De Woonmensen/SJA: Een ondernemende en maatschappelijk gedreven corporatie die ruim voldoende tot goed presteert Recensie Stichting de Woonmensen/SJA (woningcorporatie) werkt

Nadere informatie

Visie op toezichthouden Raad van Commissarissen Stichting Woningbeheer De Vooruitgang

Visie op toezichthouden Raad van Commissarissen Stichting Woningbeheer De Vooruitgang Visie op toezichthouden Raad van Commissarissen Stichting Woningbeheer De Vooruitgang Toezicht vanuit betrokkenheid en nabijheid Het waarborgen van de volkshuisvestelijke inzet in de gemeenschap van Volendam

Nadere informatie

Profielschetsen Raad van Commissarissen

Profielschetsen Raad van Commissarissen Profielschetsen Raad van Commissarissen 20 maart 2017 1/8 Algemeen profiel Raad van Commissarissen Vallei Wonen Vallei Wonen is een laagdrempelige organisatie met ruim 1.100 verhuureenheden die actief

Nadere informatie

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Versie 2017.1 Vastgesteld door de RvC op 25 oktober 2017 Algemeen 1. Omgeving 1.1 Woonstichting Land van Altena Woonstichting Land van Altena is een woningcorporatie

Nadere informatie

Reglement RvT Bijlage C: profielschets bestuur

Reglement RvT Bijlage C: profielschets bestuur Reglement RvT Bijlage C: profielschets bestuur Versie: 2016.01 Vastgesteld door RvT: 31 oktober 2016 Inhoudsopgave 1. Profielschets Bestuur... 2 1.1. Verantwoordelijkheden... 2 1.2. Kenmerken directeur-bestuurder...

Nadere informatie

De Nieuwe Overheid: nieuwe mogelijkheden, nieuwe vragen

De Nieuwe Overheid: nieuwe mogelijkheden, nieuwe vragen 1 De Nieuwe Overheid: nieuwe mogelijkheden, nieuwe vragen In het publieke domein worden allerlei nieuwe technieken gebruikt: ambtenaren gebruiken Twitter, games, webplatformen en monitoringtools om de

Nadere informatie

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde.

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde. Governance handboek Besturingsmodel Havensteder Inleiding Het besturingsmodel van woningcorporatie Havensteder maakt de verbanden zichtbaar tussen missie, visie en strategie. En de daarvan afgeleide doelstellingen,

Nadere informatie

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK

KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK KWALITEITSPROFIEL RVC WONEN VIER- LINGSBEEK ALGEMEEN Woningstichting Wonen Vierlingsbeek is een kleine woningcorporatie (ca. 500 vhe) met een sterke lokale binding. De stichting wordt bestuurd door een

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Bijlage C: profielschets bestuur

Reglement Raad van Toezicht Bijlage C: profielschets bestuur Reglement Raad van Toezicht Bijlage C: profielschets bestuur Versie: 2017.01 Vastgesteld door Raad van Toezicht: 23 november 2017 Inhoudsopgave 1. Profielschets Bestuur... 2 1.1. Verantwoordelijkheden...

Nadere informatie

De kracht van een goede opdracht

De kracht van een goede opdracht PREVIEW De kracht van een goede opdracht Het moment is nu Als er íets zeker is, dan is het wel dat dit een bijzonder interessante tijd is om bij een woningcorporatie te werken. Naast de sociale opgave

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen Versie

Profielschets Raad van Commissarissen Versie Profielschets Raad van Commissarissen Versie 1.3-16-07-2014 1. Uitgangspunten De profielschets voor de Raad van Commissarissen van Clavis wordt bepaald door: De verantwoordelijkheden taken, en bevoegdheden

Nadere informatie

Functie profiel. Lid Raad van Commissarissen DE ORGANISATIE POSITIE KANDIDAAT PROFIEL PROCEDURE

Functie profiel. Lid Raad van Commissarissen DE ORGANISATIE POSITIE KANDIDAAT PROFIEL PROCEDURE Functie profiel Lid Raad van Commissarissen Maes & Lunau handelt geheel in overeenstemming met de huidige privacywetgeving en haar opdrachtgevers dienen overeenkomstig te handelen. De persoonsgegevens

Nadere informatie

Toezichts- en Toetsingskader Nijestee

Toezichts- en Toetsingskader Nijestee Toezichts- en Toetsingskader Nijestee Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen d.d. 8 februari 2017 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 2 2 Aanleiding en inleiding... 3 3 Toezichtskader...

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid

Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid Vastgesteld door bestuurder op d.d. 10-3-2015 Goedgekeurd door Raad van Commissarissen op d.d. 26-03-2015 INHOUD VERBINDINGENSTATUUT 1. INLEIDING... 2 1.1 INTERNE

Nadere informatie

Toezichts- en Toetsingskader VechtHorst. November 2017

Toezichts- en Toetsingskader VechtHorst. November 2017 Toezichts- en Toetsingskader VechtHorst November 2017 Status: Vastgesteld door de Raad van Commissarissen in de RvC-vergadering van 30 november 2017 1 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 2 2 Aanleiding en

Nadere informatie

In onderstaande figuur staan de scores die GenO haalt op de verschillende ratio s (dit zijn perspectieven) die we voor deze visitatie hanteren.

In onderstaande figuur staan de scores die GenO haalt op de verschillende ratio s (dit zijn perspectieven) die we voor deze visitatie hanteren. Samenvatting In deze samenvatting geven wij in een notendop de uitkomsten van de maatschappelijke visitatie van Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken (verder afgekort tot GenO). 1. Beoordeling

Nadere informatie

STICHTING VOLKSHUISVESTING ARNHEM Visie op Besturen en Toezichthouden

STICHTING VOLKSHUISVESTING ARNHEM Visie op Besturen en Toezichthouden STICHTING VOLKSHUISVESTING ARNHEM Visie op Besturen en Toezichthouden 17 juni 2019 1. INLEIDING Volkshuisvesting Arnhem is een woningcorporatie die in de gemeente Arnhem actief is met het bouwen en beheren

Nadere informatie

Bestuursreglement. Woningstichting Heteren

Bestuursreglement. Woningstichting Heteren Bestuursreglement Woningstichting Heteren Status: Definitief, 11 februari 2014 Bestuursreglement Woningstichting Heteren 1 Doel en reikwijdte 1. Dit reglement is vastgesteld door het bestuur op 4 februari

Nadere informatie

Andere tijden. Bijeenkomst De Vernieuwde Stad 2 februari 2015 Jan van der Schaar en Rik Koolma

Andere tijden. Bijeenkomst De Vernieuwde Stad 2 februari 2015 Jan van der Schaar en Rik Koolma Andere tijden Leiderschap van corporaties Bijeenkomst De Vernieuwde Stad 2 februari 2015 Jan van der Schaar en Rik Koolma Impulsen bij verzelfstandiging VROM: andere benadering van corporaties Ruimte voor

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

Inleiding. Onze rollen

Inleiding. Onze rollen Toezichtvisie Inleiding Met invoering van de herzieningswet toegelaten instellingen per 1 juli 2015 en de nieuwe governancecode woningcorporaties per 1 mei 2015, is het speelveld voor woningcorporaties

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwstichting Cothen

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwstichting Cothen Profielschets Directeur-bestuurder Woningbouwstichting Cothen ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningbouwstichting Cothen Datum: april 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningbouwstichting

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Procesmeting op maat Optimaliseer uw dienstverlening

Procesmeting op maat Optimaliseer uw dienstverlening Procesmeting op maat Optimaliseer uw dienstverlening Inleiding Optimaliseer uw dienstverlening met de procesmeting op maat van USP Marketing Consultancy Doet u mee aan de Aedes Benchmark en heeft u lage

Nadere informatie

Beschrijving van de interne organisatie van corporatie GLA

Beschrijving van de interne organisatie van corporatie GLA Beschrijving van de interne organisatie van corporatie GLA Typering De grote late adept (hierna: GLA) is in 2005 ontstaan na een traject waarin twee corporaties al langer zeer intensief met elkaar samenwerkten.

Nadere informatie

Finale versie d.d. september Profiel Raad van Commissarissen Rentree

Finale versie d.d. september Profiel Raad van Commissarissen Rentree Profiel Raad van Commissarissen Rentree Rentree verhuurt circa 3800 woningen en zakelijke ruimtes in Deventer; in de oude binnenstad, in bestaande wijken en in nieuwbouwwijken. Rentree bouwt aan de toekomst

Nadere informatie

KoersWijzer. Woningstichting Leusden

KoersWijzer. Woningstichting Leusden KoersWijzer Woningstichting Leusden KoersWijzer Inleiding In deze koerswijzer staan quotes uit de gesprekken met onze huurders, en stakeholders. Deze quotes zijn te herkennen aan de gekleurde vakken.

Nadere informatie

Profielschets. Lid Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders. HBV Dudok Wonen

Profielschets. Lid Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders. HBV Dudok Wonen Profielschets Lid Raad van Commissarissen op voordracht van de huurders HBV Dudok Wonen ERLY the consulting company Datum: januari 2016 Adviseur: drs. Lilian Vos Dudok Wonen & HBV Dudok Wonen Dudok Wonen

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

-TOELICHTING RESULTATEN CORPORATIE SURVEY 2012 EDITIE II-

-TOELICHTING RESULTATEN CORPORATIE SURVEY 2012 EDITIE II- -TOELICHTING RESULTATEN CORPORATIE SURVEY 2012 EDITIE II- In de tiende Corporatie Survey spreken 180 financieel bestuurders en managers zich uit over de verwachting in de corporatiesector voor de komende

Nadere informatie

MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING

MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING PORTEFEUILLEMANAGEMENT EN SWOT ANALYSE Portefeuillemanagement is een dynamisch proces waarbij telkens opnieuw geanalyseerd,

Nadere informatie

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST INLEIDING De wereld om ons heen is volop in beweging en aan corporaties worden steeds hogere eisen gesteld. Met het ondernemingsplan 2012-2016 spelen we in op deze ontwikkelingen.

Nadere informatie

Profielschets Raad van Toezicht Augustus 2014

Profielschets Raad van Toezicht Augustus 2014 Profielschets Raad van Toezicht Augustus 2014 Profielschets Raad van Toezicht Woningbouwvereniging Helpt Elkander Nuenen Algemeen profiel Raad van Toezicht Het hoofddoel van de RvT is toezicht te houden

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over resultaten, opbouw en methode Aedes-benchmark

Veel gestelde vragen en antwoorden over resultaten, opbouw en methode Aedes-benchmark Veel gestelde vragen en antwoorden over resultaten, opbouw en methode Aedes-benchmark Resultaten Huurdersoordeel (bouwsteen Kwaliteit) Wat is het belangrijkste resultaat van het huurdersoordeel? Het Huurdersoordeel

Nadere informatie

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT

VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT VOORBEELD OPLEIDINGSPROGRAMMA BESTUUR EN/OF RAAD VAN TOEZICHT Inleiding Door de ontwikkelingen bij woningcorporaties worden de bestuurlijke organen gedwongen om zich te professionaliseren. Een bestuurder

Nadere informatie

Profiel raad van bestuur KleurrijkWonen

Profiel raad van bestuur KleurrijkWonen Inleiding Het bestuur van de stichting wordt gevormd door een raad van bestuur van twee leden. In dit profiel wordt het woord bestuurder gebruikt voor raad van bestuur en bestuurder. De corporatie functioneert

Nadere informatie

Tilburg University Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties General rights Take down policy

Tilburg University Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties General rights Take down policy Tilburg University Organisatieontwikkeling bij woningcorporaties Cloudt, Stefan Document version: Publisher final version (usually the publisher pdf) Publication date: 2015 Link to publication Citation

Nadere informatie

3 Management van ICT-kosten en baten

3 Management van ICT-kosten en baten 3 Management van ICT-kosten en baten Stand van zaken in de woningcorporatiesector Patrick van Eekeren en Menno Nijland Het bepalen van de hoogte van de ICT-kosten (en baten), bijvoorbeeld door gebruik

Nadere informatie

Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen

Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen Samen naar een passende voorraad hulpwijzer voor gemeenten bij scheiden en splitsen Met behulp van de stappen in deze hulpwijzer kunnen gemeenten zich voorbereiden op het geven van een zienswijze bij het

Nadere informatie

Toezichtvisie Raad van Commissarissen en bestuur. Veluwonen

Toezichtvisie Raad van Commissarissen en bestuur. Veluwonen Toezichtvisie Raad van Commissarissen en bestuur Veluwonen Versie 2017-01 - januari 2017 Als we iets van de afgelopen jaren hebben geleerd is het wel dat goed besturen niet gaat zonder goed toezicht. Dat

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Toekomstbestendig 2019

Toekomstbestendig 2019 Toekomstbestendig 2019 20 19 Missie TBV Wonen is een excellente woningcorporatie in Noord-Brabant, die zich richt op het huisvesten van mensen die daarbij een helpende hand kunnen gebruiken. Wij investeren

Nadere informatie

De controller in de Circle of Trust (Hoe) kan de controller bouwen aan vertrouwen?

De controller in de Circle of Trust (Hoe) kan de controller bouwen aan vertrouwen? De controller in de Circle of Trust (Hoe) kan de controller bouwen aan vertrouwen? De controller in de Circle of Trust VRC Midzomer Event 19 juni 2014 drs. Daphne Braal*Verhoog Directeur Centraal Fonds

Nadere informatie

Bedrijfsvoering en organisatieaanpak

Bedrijfsvoering en organisatieaanpak Bedrijfsvoering en organisatieaanpak Prof.dr.ir. Vincent Gruis, afdeling Real Estate & Housing 13-3-2014 Delft University of Technology Challenge the future Dagprogramma 9.30u 11.00u 11.15u 12.30u 13.30u

Nadere informatie

Samenvatting visitatierapport

Samenvatting visitatierapport Samenvatting visitatierapport Visitatie, de voorbereiding Visitatie is, als onderdeel van de Aedescode, voor leden van branchevereniging Aedes verplicht. Naast een verantwoordingsinstrument is visitatie

Nadere informatie

Toezichts- en Toetsingskader van de Veenendaalse Woningstichting

Toezichts- en Toetsingskader van de Veenendaalse Woningstichting Toezichts- en Toetsingskader van de Veenendaalse Woningstichting Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen d.d. 22 november 2017 Inhoud 1 Samenvatting... 3 2 Aanleiding en inleiding...

Nadere informatie

't Heem in t Heem. 't Heem staat voor prettig en betaalbaar wonen en oud worden in het eigen dorp.

't Heem in t Heem. 't Heem staat voor prettig en betaalbaar wonen en oud worden in het eigen dorp. t Heem 't Heem staat voor prettig en betaalbaar wonen en oud worden in het eigen dorp. Jaarverslag 2016 Dit jaarverslag geeft een beeld van wat Woonstichting en Zorgstichting 't Heem in 2016 realiseerden.

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Integraal management en Sturen

Integraal management en Sturen Integraal management en Sturen Inleiding InterimProf werkt continu aan de ontwikkeling van haar interimmers. Daartoe heeft zij een Ontwikkelprogramma opgesteld. In dat kader is op 27 en 28 maart 2013 een

Nadere informatie

Duiden, verbinden en vakmanschap

Duiden, verbinden en vakmanschap Effectieve managementstrategieën: Duiden, verbinden en vakmanschap www.divosa.nl Effectieve managementstrategieën: Duiden, verbinden en vakmanschap dr. Duco Bannink, Chris Goosen Het management van sociale

Nadere informatie

Bestuursreglement. Stichting VELISON WONEN

Bestuursreglement. Stichting VELISON WONEN Bestuursreglement Stichting VELISON WONEN Status: Definitief Versie: 28 februari 2014 Versie: Aangepast 1 september 2014 Bestuursreglement stichting Velison Wonen, versie 1 september 2014 1 Doel en reikwijdte

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

Ruimte voor Deliberatie en Moraliteit

Ruimte voor Deliberatie en Moraliteit Ruimte voor Deliberatie en Moraliteit www.koraalgroep.nl 1 www.koraalgroep.nl 2 Onderzoeken DE BETEKENIS VAN EEN GECONSTRUEERDE WERKELIJK Standaarden Welke betekenis Hoe betekenisvoller Herdefiniëren van

Nadere informatie

Visie op bestuur en toezicht

Visie op bestuur en toezicht Visie op bestuur en toezicht Naar een meer op de maatschappij gerichte opvatting Raad van Commissarissen en bestuur TBV Wonen Vastgesteld door de RvC op 14-11-2018 31-8-2018 1 van 7 Voorwoord De Raad van

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

- de strategie en de risico s verbonden aan de activiteiten van de Wbvg;

- de strategie en de risico s verbonden aan de activiteiten van de Wbvg; Het profiel voor de Raad van Toezicht luidt als volgt: Inleiding Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) is een kleine jonge Gelderse woningcorporatie die zich uitsluitend bezig houdt met bijzondere woonvormen.

Nadere informatie

bij woningcorporaties

bij woningcorporaties Kenmerken van de maatschappelijke onderneming bij woningcorporaties De maatschappelijke onderneming wordt in Nederland sterk gepropageerd als een nieuwe, daadkrachtige en vooral beter presterende manier

Nadere informatie

Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur

Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur Reglement RvC Bijlage C: profielschets bestuur Versie: 2019.01 Vastgesteld door RvC: oktober 2016 Opnieuw vastgesteld: 6 maart 2019 Gezien door de bestuurder: 6 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Profielschets

Nadere informatie

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF

VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF VISIE OP TOEZICHT LAVERHOF Inleiding De raad van toezicht van Laverhof heeft de wettelijke taak toezicht te houden op de besturing door de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Laverhof

Nadere informatie

Optimaliseren klanttevredenheid dienstverlening Minder meten, betere focus

Optimaliseren klanttevredenheid dienstverlening Minder meten, betere focus Optimaliseren klanttevredenheid dienstverlening Minder meten, betere focus Inleiding Optimaliseer uw dienstverlening Procesmeting op maat Doet u mee aan de Aedes Benchmark en heeft u lage (of juist hoge)

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Beschrijving van de interne organisatie van corporatie GVA

Beschrijving van de interne organisatie van corporatie GVA Beschrijving van de interne organisatie van corporatie GVA Interne organisatie GVA in 2000 Omdat er in 2000 nog sprake was van twee rechtsvoorgangers van GVA, wordt het beeld van de interne organisatie

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

Whitepaper. www.facto.nl. De regiepiramide ontsluierd

Whitepaper. www.facto.nl. De regiepiramide ontsluierd De regiepiramide ontsluierd Inleiding Regie is een veelgebruikte term voor een vorm van organiseren in het facilitaire werkveld. Toch is het lang niet altijd duidelijk wat er precies onder moet worden

Nadere informatie

Visie op toezicht en besturen

Visie op toezicht en besturen Visie op toezicht en besturen Woningstichting Voerendaal Versie 18 april 2017 d.d. 6 juni 2017 1 Het speelveld voor woningcorporaties is, met invoering van de herzieningswet toegelaten instellingen per

Nadere informatie

Toelichting hoofdstructuur Pré Wonen

Toelichting hoofdstructuur Pré Wonen Toelichting hoofdstructuur Pré Wonen Alles lijkt lichter en makkelijker te gaan: iedereen kent zijn of haar rol, beleid- en besluitvorming verloopt één keer goed en er is veel minder behoefte aan afstemming.

Nadere informatie

PR SPECIALIST RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen)

PR SPECIALIST RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen) Waarvoor ben ik aangenomen? (Doel) Het extern profileren van de organisatie door het in de media/via social media positioneren van de organisatie en haar activiteiten, passend bij het gewenste imago. Welke

Nadere informatie

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam Overzicht basisprincipes Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam De klant staat centraal in alles wat we doen. We zijn betrouwbaar voor

Nadere informatie

Even voorstellen: Historie

Even voorstellen: Historie Postbus 33 5160 AA Sprang-Capelle T 0416 280 880 F 0416 273 322 E info@vanscholladvies.nl I www.vanscholladvies.nl BTW-nr NL8057.27.826.B.01 K.v.K. Tilburg nr. 18047302 Rabobank 33.42.24.578 Even voorstellen:

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen l escaut woonservice

Profielschets Raad van Commissarissen l escaut woonservice Profielschets Raad van Commissarissen l escaut woonservice Inleiding Bij het opstellen van de profielschetsen is rekening gehouden met de statuten van l escaut, de Governancecode Woningcorporaties en de

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Directeur-bestuurder. bij. Baston Wonen

FUNCTIEPROFIEL. Directeur-bestuurder. bij. Baston Wonen FUNCTIEPROFIEL Directeur-bestuurder bij Baston Wonen PublicSpirit Mevrouw drs. J. Goudsmit Directeur September 2014 De context Baston Wonen is een woningcorporatie in de gemeente Zevenaar met circa 4.000

Nadere informatie

3. Samenstelling van de Raad van Commissarissen

3. Samenstelling van de Raad van Commissarissen Profielschets Raad van Commissarissen Stichting Tablis Wonen Vastgesteld op 24 maart 2014 1. Algemeen De Raad van Commissarissen (RvC) heeft tot taak toezicht te houden op het bestuur en op de algemene

Nadere informatie

Profiel leden Raad van Toezicht vereniging Ingrado

Profiel leden Raad van Toezicht vereniging Ingrado Profiel leden Raad van Toezicht vereniging Ingrado Vastgesteld tijdens Algemene Vergadering 18 april 2019 2 1. Inleiding Ingrado is een landelijke opererende vereniging waarvan de gemeenten en de RMC-regio

Nadere informatie

Strategische Issues in Dienstverlening

Strategische Issues in Dienstverlening Strategische Issues in Dienstverlening Strategisch omgaan met maatschappelijke issues Elke organisatie heeft issues. Een definitie van de term issue is: een verschil tussen de verwachting van concrete

Nadere informatie

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg 26 september 2018 Inleiding De toekomst is moeilijk te voorspellen. Dit blijkt niet alleen uit disruptieve bewegingen die in het verleden zijn ontstaan, maar ook

Nadere informatie