De combinatie van pijnbestrijding, herstel en energiebevordering maakt APS-therapie tot één van de meest succesvolle therapieën.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De combinatie van pijnbestrijding, herstel en energiebevordering maakt APS-therapie tot één van de meest succesvolle therapieën."

Transcriptie

1 Wat is APS? APS-therapie is een revolutionaire vorm van pijnbestrijding. APS-therapie is geheel pijnloos, volkomen veilig en positief effect is wetenschappelijk aangetoond. Met APS wordt de pijn niet onderdrukt, maar wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd. Geen symptoombestrijding, maar een duurzame oplossing. APS-therapie is bij uitstek de methode om allerlei klachten in uw lichaam effectief te behandelen. De combinatie van pijnbestrijding, herstel en energiebevordering maakt APS-therapie tot één van de meest succesvolle therapieën. APS-therapie is bij uitstek de methode om allerlei klachten in uw lichaam effectief te behandelen. APS is een revolutionaire ontwikkeling op het gebied van pijnbestrijding, die valt onder de microstroom therapie. Zij werkt erg goed bij (chronische) pijn, ontstekingen, een verzwakt immuunsysteem en klachten van depressieve aard. De therapie werkt dus niet alleen goed op het lichamelijke vlak, maar ook op het geestelijke vlak. Mensen ervaren meer energie en slapen veel beter. APS-therapie wordt ook met veel succes toegepast door artsen en therapeuten in pijnklinieken en ziekenhuizen. Pijn: Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets niet klopt. Als de pijn chronisch wordt zoals bijvoorbeeld bij reuma of migraine, verliest dit signaal zijn oorspronkelijke functie en wordt het alleen nog maar als lastig en vermoeiend ervaren. Voor veel pijnklachten heeft uw arts helaas geen oplossing. Vaak worden zware, meestal verslavende pijnstillers gegeven om de pijn te onderdrukken of u krijgt de opdracht om er mee te leren leven. Bij APS-therapie wordt de pijn niet onderdrukt, maar wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam geactiveerd. APS neemt de pijn structureel weg door het probleem op te lossen. APS staat voor Actie Potentiaal Simulatie. De Actie Potentiaal is een commandosignaal dat alle belangrijke processen in ons lichaam aanstuurt. Dit signaal kan verzwakt zijn door een blessure, veroudering, ontsteking of slijtage. Bij het ouder worden neemt de sterkte van de Actie Potentiaal af. Klachten waar een jongere gemakkelijk overheen stapt, kan voor een ouder iemand beduidend meer moeite kosten in het hersteltraject. Door een lichte prikkeling aan te bieden aan het lichaam wordt de lichaamseigen Actie Potentiaal nagebootst. APS spoort het lichaam aan tot aanmaak van stoffen (neurohormonen) die van grote invloed zijn op onze levenskwaliteit. Deze stoffen (b.v. lichaamseigen

2 pijnstillers en ontstekingsremmers) zijn nodig om klachten aan te kunnen pakken en tegelijk de pijn weg te nemen of te verlichten. Wetenschappelijk aangetoonde effecten: 1. - Verlichting van pijn 2. - Vermindering van ontstekingen 3. - Bevordering van energie 4. - Beter slapen 5. - Toename van beweeglijkheid 6. - Toename van plaatselijke doorbloeding 7. - Verhoging ATP-productie tot 800% 8. - Versnelde wondgenezing en regeneratie van cellen en botten 9. - Verbetering van de stemming Versterking van het immuunsysteem APS-therapie kan ingezet worden bij de meest uiteenlopende klachten. Omdat er gebruik gemaakt wordt van het vermogen tot genezing door het lichaam zelf, zijn de mogelijkheden nagenoeg onbegrensd. APS kan toegepast worden bij zowel lichamelijke (somatische), psychische als ook psychosomatische klachten. En daar is weer een onderscheid te maken in chronisch of acuut. Zo kan er bij acute klachten of blessures vaak al na enkele minuten behandelen verlichting of genezing optreden. Maar ook bij klachten van chronische aard kan er vaak na enkele behandelingen verbetering waargenomen worden. Bijvoorbeeld in geval van reumatische aandoeningen zullen patiënten verlichting ervaren en zodoende een betere kwaliteit van leven hebben. Te behandelen klachten: ME (chronische vermoeidheidsklachten)

3 MS (multiple sclerose) reuma artritis artrose carpaaltunnelsyndroom RSI klachten (tenniselleboog of muisarm) whiplash spondylitis (ziekte van Bechterew) spierspanningen fibromyalgie menstruatieklachten maag- en darmklachten colitis sportblessures alle verstijvingen van het bewegingsapparaat (lage) rugpijn en ischias gewrichtspijnen spanningshoofdpijn en migraine jicht dystrofie peesontsteking gordelroos hielspoor osteoporose

4 slaapstoornissen concentratieproblemen depressie, stress en burn-out en vele andere klachten. Contra Indicaties: APS-therapie mag niet toegepast worden bij: 1. -Personen die lijden aan epilepsie (tenzij bij toestemming van behandelend arts) 2. -Personen met een pacemaker (tenzij bij toestemming van behandelend arts) 3. -Personen die een acute trombose of infarct hebben gehad (tot 12 weken na het optreden ervan) 4. -Vrouwen die zwanger zijn 5. -Kinderen beneden de leeftijd waarop zij kunnen aangeven wat zij voelen 6. -Personen die lijden aan kanker APS kan veilig gebruikt worden door patiënten met knie- en/of heupprothesen of andere prothesen of metalen implantaten. De behandeling Er vindt eerst een intakegesprek plaats om een duidelijk beeld te krijgen van de klacht. Aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Voor de juiste werking van APS is het belangrijk om de eerste 5 behandelingen vrij kort op elkaar uit te voeren, in een tijdsbestek van maximaal 2 weken. Bij aanvang van de therapie worden dan ook meteen 5 behandelingen vastgezet. Een behandeling duurt ongeveer 45 minuten. Na 5 behandelingen wordt het resultaat geëvalueerd en worden in overleg verdere behandelingen besproken.

5 Het is wenselijk om voor een behandeling gemakkelijke kleding te dragen en geen bodylotion te gebruiken. De meeste behandelingen worden zittend op een stoel gegeven. Tips voor optimaal resultaat: Er komen ten gevolge van de behandeling veel afvalstoffen vrij in het lichaam en dat is goed, dat maakt het lichaam schoon. Deze afvalstoffen moeten natuurlijk wel kunnen worden afgevoerd. Het is daarom goed om veel water te drinken, minimaal twee liter per dag. Zo helpt u de nieren de afvalstoffen gemakkelijker uit te scheiden. Als de klachten afnemen, pas dan op dat u niet teveel ineens gaat doen. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan de positieve verandering aan te passen. Meest gestelde vragen over APS Therapie Vraag: Is APS-therapie een pijnlijke behandeling? Antwoord: Nee, APS-therapie is een pijnloze, aangename behandeling. Vraag: APS-therapie werkt met stroom, is dat niet gevaarlijk? Antwoord: Nee, APS-therapie is volkomen veilig in gebruik. De apparatuur werkt d.m.v. een batterij en het systeem werkt op microstroom. En microstroom is in geen geval gevaarlijk voor het menselijk lichaam. Vraag: Ik gebruik pijnstillers, kan ik dan ook nog APS-therapie doen? Antwoord: In principe mag APS-therapie gewoon toegepast worden. Echter de werking van APS wordt wel verminderd door de meeste pijnstillers. Sommige zware pijnstillers, bijvoorbeeld Tramadol, bezetten de receptoren van de zenuwcellen. Dit is juist het kanaal waarover de APS zijn werk doet. En receptoren die eenmaal bezet zijn kunnen niet ook nog fungeren voor APS. Tramadol is een pijnstiller die tot de opiaten gerekend wordt. Een andere optie kan zijn om van bijvoorbeeld Tramadol over te stappen op NSAID s (dit natuurlijk altijd in overleg met uw arts). NSAID staat voor Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. NSAID s zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen en hebben vaak ook een pijnstillende en koortsverlagende werking. Deze NSAID s hebben een minder remmende werking op de APS-therapie. Voorbeelden van NSAID s zijn: Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen.

6 Let u erop dat de therapeut gebruik maakt van de originele Axelgaard PALS elektroden, aangezien de APS apparatuur is ontwikkeld op basis van toepassing met deze specifieke elektroden. Behandeling met andere elektroden, die niet geschikt zijn voor gelijkstroom, kan leiden tot huidverbranding, huidirritatie of vervorming van het signaal, waardoor de behandeling veel minder effectief wordt. APS-therapie kan uiteraard alleen uitgevoerd worden met de echte APS apparatuur. APStherapie is een Micro Elektro Technologie maar niet elke Micro Elektro Technologie is APStherapie. Let dus op dat u met de duidelijk herkenbare APS apparatuur behandeld wordt. Vraag: Is APS-therapie hetzelfde als TENS? Antwoord: Nee, TENS is een ander elektrotherapie apparaat. TENS onderdrukt de pijn en APS-therapie verbetert de conditie van het lichaam en spreekt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan. Waar TENS een symptoom bestrijder is, biedt APS-therapie een duurzame oplossing.

7 Overige verschillen tussen APS en TENS staan genoemd in onderstaande tabel:

8

9 Life-Impuls 2013

10

11

12

13

Pleistert pijn weg Directe pijnbestrijding zonder medicijnen waar het nodig is

Pleistert pijn weg Directe pijnbestrijding zonder medicijnen waar het nodig is Pleistert pijn weg Directe pijnbestrijding zonder medicijnen waar het nodig is www.takecare.nl - www.takecare.be Wat is de Pain Away MCT Patch? De Pain Away MCT Patch is een set van twee zelfklevende elektrodepleisters

Nadere informatie

Wat is pijn. Acute pijn

Wat is pijn. Acute pijn Algemene informatie De medische wereld is elke dag weer opzoek naar behandelingen die pijn verminderen, maar ook naar manieren om behandelingen pijnloos, natuurlijker en efficiënter te laten verlopen.

Nadere informatie

Omgaan met. pijn. Acupunctuur kan helpen

Omgaan met. pijn. Acupunctuur kan helpen Omgaan met pijn Acupunctuur kan helpen Iedereen heeft wel eens pijn. Hoofdpijn, spierpijn, rugpijn of tandpijn, Pijn kan veel oorzaken hebben en veel vormen aannemen. Pijn is bovendien heel individueel.

Nadere informatie

Veilig. Effectief. Eenvoudig. Snelle werking. Geen bijwerkingen. www.takecare.nl www.takecare.be

Veilig. Effectief. Eenvoudig. Snelle werking. Geen bijwerkingen. www.takecare.nl www.takecare.be Veilig Effectief Eenvoudig Snelle werking Geen bijwerkingen www.takecare.nl www.takecare.be Pain heeft effect bij zowel acute als chronische pijnen. Opmerkelijk goede resultaten heeft de pen bij tenniselleboog/arm

Nadere informatie

Lowlevel - lasertherapie. Voetverzorging Medisch pedicure. Voet op Stap

Lowlevel - lasertherapie. Voetverzorging Medisch pedicure. Voet op Stap Lowlevel - lasertherapie Voetverzorging Medisch pedicure Voet op Stap Low Level Laser Therapie Low Level Laser Therapie in de praktijk van uw voetverzorging is de behandeling en genezing van de toekomst.

Nadere informatie

Sensitisatie. Anesthesiologie

Sensitisatie. Anesthesiologie Sensitisatie Anesthesiologie Anesthesiologie Inleiding Wanneer pijn lang bestaat en er geen lichamelijke afwijkingen (meer) voor die pijn te vinden is, wordt pijn chronisch genoemd. Mensen met chronische

Nadere informatie

Ontgiften als een PRO

Ontgiften als een PRO Ontgiften als een PRO Onverklaarbare gezondheidsklachten of obesitas is vaak het gevolg van opgehoopte afvalstoffen in het bindweefsel. Wij meten en ontgiften het hele lichaam met FDA goedgekeurde apparatuur.

Nadere informatie

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose Artrose 1237 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artrose heeft, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over de aandoening zelf en over de behandeling. Maar misschien

Nadere informatie

Behandeling van pijn bij kanker

Behandeling van pijn bij kanker Behandeling van pijn bij kanker Pijn bij kanker kan ontstaan door de ziekte zelf, maar ook door de behandeling ervan. Niet alle patiënten met kanker hebben pijn. In de beginfase van de ziekte heeft 30%

Nadere informatie

Pijnstilling. Poli Chirurgie Spoedeisende Hulp

Pijnstilling. Poli Chirurgie Spoedeisende Hulp 00 Pijnstilling Poli Chirurgie Spoedeisende Hulp Uw behandelend arts heeft u pijnstilling voorgeschreven. Deze folder is bedoeld voor volwassenen en geeft uitleg over: welke pijnstillers voor u geschikt

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij kanker

Pijnbestrijding bij kanker INTERNE GENEESKUNDE Pijnbestrijding bij kanker met paracetamol en/of NSAID s BEHANDELING Pijnbestrijding bij kanker U wordt in het St. Antonius Ziekenhuis behandeld voor kanker. Ten gevolge van de kanker

Nadere informatie

Een niet-medicamenteuze pijnbehandeling Patiënteninformatie

Een niet-medicamenteuze pijnbehandeling Patiënteninformatie Transcutane Electrische Neuro-Stimulatie (TENS) Een niet-medicamenteuze pijnbehandeling Patiënteninformatie Inhoudsopgave Wat is TENS?...3 Hoe werkt TENS?...3 Bij welke pijnklachten helpt TENS?...4 Zo

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Interne Geneeskunde Hoge bloeddruk

PATIËNTENFOLDER Interne Geneeskunde Hoge bloeddruk PATIËNTENFOLDER Interne Geneeskunde Hoge bloeddruk Wat is hoge bloeddruk? Bloeddruk is de druk in uw bloedvaten. Als uw hart samentrekt en zo uw bloed het lichaam in stuwt, is de druk in uw bloedvaten

Nadere informatie

Reumatische aandoeningen

Reumatische aandoeningen 400035 Reumatische aandoeningen_400035 Reumatische aandoeningen 24-04-12 1 Reumatische aandoeningen WAT IS REUMA MEDICIJNEN BIJ REUMA WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN

Nadere informatie

P I J N A P O T H E E K. N L

P I J N A P O T H E E K. N L SPIER- EN GEWRICHTS- PIJN WAT ZIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN SOORTEN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL SPIER-

Nadere informatie

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie!

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! E-book over verbeteren van vitaliteit, prestatievermogen en gezondheid. 1 Inleiding Sinds enige tijd ben ik bezig om door het stimuleren van de microcirculatie meer

Nadere informatie

Communityacupunctuureindhoven.nl

Communityacupunctuureindhoven.nl Er is geen MAGIC BULLET in de Acupunctuur Mensen hebben mogelijk een vaag idee wat Acupunctuur zou kunnen doen voor hen als het om reguliere klachten gaat. Als mensen worden behandeld hopen ze dat Acupunctuur

Nadere informatie

ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS

ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u een spondylarthropathie hebt, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen

Nadere informatie

Pijnstilling. Na uw bezoek aan de spoedeisende hulp

Pijnstilling. Na uw bezoek aan de spoedeisende hulp Pijnstilling Na uw bezoek aan de spoedeisende hulp Uw pijnmedicatie adviesschema: o Paracetamol o. x per dag o Diclofenac o Ibuprofen o Naproxen o Tramadol o. x per dag o OxyContin o OxyNorm o Omeprazol

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring 1. Algemene gegevens Achternaam: Voornaam: Geboortedatum: Geslacht: man / vrouw Adres: Postcode+plaats: Land: Wat is uw beroep: Hoeveel uren werkt u gemiddeld per week? uur Wie is

Nadere informatie

Schokgolftherapie (shockwave)

Schokgolftherapie (shockwave) Schokgolftherapie (shockwave) achillespees - hielspoor - knieschijfpees - lopersknie - tennis- of golferselleboog - peesirritatie schouder - kalkafzetting in de schouder - scheenbeenklachten 2 Een tennis-

Nadere informatie

Nekpijn? Acupunctuur kan helpen

Nekpijn? Acupunctuur kan helpen Nekpijn? Acupunctuur kan helpen Nekpijn Nekklachten komen evenals lage-rugpijn vaak voor. Bijna 80% van de mensen heeft wel eens last (gehad) van nekklachten. Ook hier is het van belang intensief naar

Nadere informatie

Behandeling van pijn bij kanker

Behandeling van pijn bij kanker Behandeling van pijn bij kanker Centrum voor pijngeneeskunde Locatie Eindhoven Pijn bij kanker kan ontstaan door ziekte zelf, maar ook door de behandeling ervan. Niet alle patiënten met kanker hebben pijn.

Nadere informatie

Artrose. Behandel GV14 (onder C7) 1 minuut Behandel Li11 rechts (in de plooi of de arm)1 minuut Behandel Li11 links 1 minuut

Artrose. Behandel GV14 (onder C7) 1 minuut Behandel Li11 rechts (in de plooi of de arm)1 minuut Behandel Li11 links 1 minuut Indicaties: Verdrijft reumatische pijnen en beperkingen in de beweging van de gewrichten, ledematen en spieren, veroorzaakt door kou, vochtigheid en wind. Made in Holland by Tweaklite BV www.tweaklite.com

Nadere informatie

Subtotaal - Ondersteuners Subtotaal - Honorarium. Subtotaal - Poorter. Subtotaal - Kosten. Declaratiecode Zorgproduct.

Subtotaal - Ondersteuners Subtotaal - Honorarium. Subtotaal - Poorter. Subtotaal - Kosten. Declaratiecode Zorgproduct. 14C010 990029011 Reguliere ongecompliceerde zorg (1 of 2 contacten door Consultatieve Psychiatrie) bij Een psychische 76,13 stoornis 116,64 5,96 122,60 198,73 14C021 990030011 Multidisciplinaire behandeling

Nadere informatie

Fotonen- en Lasertherapie met de Hyper-Photon 3D

Fotonen- en Lasertherapie met de Hyper-Photon 3D Patiënteninformatie therapie met licht Fotonen- en Lasertherapie met de Hyper-Photon 3D Lichtenergie als bron voor herstel en genezing Wat is fotonentherapie? Fotonentherapie is een moderne therapievorm

Nadere informatie

CONTRA-INDICATIES VOOR BEHANDELINGEN

CONTRA-INDICATIES VOOR BEHANDELINGEN HHP Andumedic-3 andullatie therapiematras / contra-indicaties: Kies de verwarmingsstand al naargelang de gevoeligheid en het huidtype. Vermijd oogcontact met de infrtaroodbron en andere gevoelige lichaamsdelen.

Nadere informatie

Artrose café 16 maart: Artrose en medicatie

Artrose café 16 maart: Artrose en medicatie Artrose café 16 maart: Artrose en medicatie Vragen Is artrose reuma? Kan je reuma genezen? Kan je artrose genezen? Is artrose erfelijk? Is artrose een ouderdomsziekte? Is bewegen goed of slecht voor een

Nadere informatie

Pijnstilling na bezoek Spoedeisende Hulp

Pijnstilling na bezoek Spoedeisende Hulp SPOEDEISENDE HULP Pijnstilling na bezoek Spoedeisende Hulp ADVIES Pijnstilling na bezoek Spoedeisende Hulp U bent op de Spoedeisende Hulp geweest en hebt een recept voor pijnstillers gekregen. In deze

Nadere informatie

Gezondheids centrum. advies, therapie en behandeling door onze experts. Gezondheidscentrum Valkenhof

Gezondheids centrum. advies, therapie en behandeling door onze experts. Gezondheidscentrum Valkenhof Gezondheids centrum advies, therapie en behandeling door onze experts 1 Gezondheidscentrum Valkenhof Inhoud Verwijzing en vergoeding Fysiotherapie Diëtetiek Ergotherapie Logopedie Specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Behandelingen Vervolgafspraken Bericht van verhindering

Behandelingen Vervolgafspraken Bericht van verhindering Pijnpoli U bent doorverwezen naar de pijnpoli omdat u pijnklachten heeft die door de huisarts en/of specialist moeilijk zijn te behandelen. In deze folder leest u meer over uw afspraak bij de pijnpoli.

Nadere informatie

Ongedifferentieerde spondylartritis

Ongedifferentieerde spondylartritis Ongedifferentieerde spondylartritis Wat is ongedifferentieerde spondylartritis? Spondylartritiden is een groep van chronische ziekten die bij elkaar horen omdat patiënten vaak dezelfde klachten hebben.

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose in de heup Algemeen Er is bij u artrose in uw heup vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de heup, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Informatie voor patiënten met. jicht

Informatie voor patiënten met. jicht Informatie voor patiënten met jicht > De geboden informatie in deze brochure hoeft niet voor u te gelden. Raadpleeg uw arts voor advies betreffende uw specifieke situatie. Informatie voor patiënten met

Nadere informatie

Patienten informatieavond artrose

Patienten informatieavond artrose Patienten informatieavond artrose Agenda 19.30 19.35 Algemeen welkom 19.35 19.50 Artrose 19.50 20.05 Fysiotherapie 20.05 20.20 Diëtetiek 20.20 20.40 Pauze 20.40 21.00 Totale knieprothese 21.00 21.20 Totale

Nadere informatie

Gezondheids centrum advies, therapie en behandeling door onze experts

Gezondheids centrum advies, therapie en behandeling door onze experts Gezondheids centrum advies, therapie en behandeling door onze experts Gezondheidscentrum Valkenhof Inhoud Verwijzing en vergoeding Fysiotherapie Diëtetiek Ergotherapie Logopedie Specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Artrose. Orthopedie. alle aandacht. (slijtage van de gewrichten)

Artrose. Orthopedie. alle aandacht. (slijtage van de gewrichten) Artrose (slijtage van de gewrichten) Orthopedie alle aandacht Artrose (slijtage van de gewrichten) Artrose is een aandoening van de gewrichten. Dit wordt over het algemeen ook wel (kraakbeen) slijtage

Nadere informatie

Prostaatkanker en palliatieve pijnbestrijding,

Prostaatkanker en palliatieve pijnbestrijding, Prostaatkanker en palliatieve pijnbestrijding, behandelen om de klachten te verminderen; niet genezend PIJN BESTRIJDING Patiënten bij wie de kanker niet meer beperkt is tot de prostaat, maar is uitgezaaid,

Nadere informatie

Duimbasis arthrose of rhizartrose

Duimbasis arthrose of rhizartrose Duimbasis arthrose of rhizartrose Algemeen De duim is het meest gebruikte onderdeel van de hand. Duimbasis artrose (ook wel duimbasisslijtage, rhizartrose of CMC 1 artrose genoemd) is daarom de meest voorkomende

Nadere informatie

Artrose. Wat is een gewricht? Wat is artrose? Klachten en symptomen

Artrose. Wat is een gewricht? Wat is artrose? Klachten en symptomen ORTHOPEDIE Artrose Artrose Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose kan veel klachten geven, zoals pijn en stijfheid. In deze folder leest

Nadere informatie

Pijnmedicatie. dr. Bart G.J. Dekkers, AIOS ziekenhuisfarmacie

Pijnmedicatie. dr. Bart G.J. Dekkers, AIOS ziekenhuisfarmacie Pijnmedicatie dr. Bart G.J. Dekkers, AIOS ziekenhuisfarmacie (b.g.j.dekkers@umcg.nl) Soorten pijn Nociceptieve pijn (wondpijn) Pijn waarschuwt dat er iets mis is in het lichaam (bijv. verzwikte enkel)

Nadere informatie

Tumor Necrosis Factor (TNF)

Tumor Necrosis Factor (TNF) Reumatologie Tumor Necrosis Factor (TNF) alfa blokkerende behandeling TNF-alfa blokkerende behandeling Toedieningsvorm: Infliximab: intraveneus, via een infuus in de bloedvaten. Dit gebeurt op de afdeling

Nadere informatie

Pijnstilling na bezoek Spoedeisende Hulp

Pijnstilling na bezoek Spoedeisende Hulp SPOEDEISENDE HULP Pijnstilling na bezoek ADVIES Pijnstilling na bezoek U bent op de geweest en hebt een recept voor pijnstillers gekregen. In deze folder leggen we uit hoe belangrijk het is dat u pijnstillers

Nadere informatie

Kennisquiz 1 Alcohol

Kennisquiz 1 Alcohol Kennisquiz 1 Alcohol Weet u welke klachten het gevolg kunnen zijn van alcoholgebruik? Test uw eigen kennis door de antwoorden te omcirkelen. Aan het einde van de quiz geven we de juiste antwoorden en de

Nadere informatie

UMC St Radboud. Mindfulness voor mensen met MS

UMC St Radboud. Mindfulness voor mensen met MS UMC St Radboud Mindfulness voor mensen met MS Patiënteninformatie De diagnose MS is ingrijpend voor u en uw omgeving. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij ziekte angst, depressie en andere psychologische

Nadere informatie

UW WEG NAAR EEN LANGDURIG EN NATUURLIJK PIJNLOOS LEVEN

UW WEG NAAR EEN LANGDURIG EN NATUURLIJK PIJNLOOS LEVEN UW WEG NAAR EEN LANGDURIG EN NATUURLIJK PIJNLOOS LEVEN Centrum van de radon-therapie De therapie werkt bij chronische aandoeningen resp. ziektes aan het bewegingsapparaat van de luchtwegen van de huid

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn. Afdeling neurologie Locatie Eindhoven

Spanningshoofdpijn. Afdeling neurologie Locatie Eindhoven Spanningshoofdpijn Afdeling neurologie Locatie Eindhoven Veel mensen hebben wel eens hoofdpijn. Vaak is dit spanningshoofdpijn. De pijn kan een uur tot een paar dagen duren. De hevigheid van de pijn wisselt

Nadere informatie

HOOFDPIJN WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK.

HOOFDPIJN WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK. HOOFDPIJN WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK.NL HOOFDPIJN Heeft u last van hoofdpijn? Dan kunt u de klachten bestrijden

Nadere informatie

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis

Pijn bij kanker. Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Pijn bij kanker Interne Geneeskunde / Oncologie IJsselland Ziekenhuis Wat is pijn? Pijn is een onaangenaam gevoel. Het kan op verschillende manieren ontstaan en het kan op verschillende manieren worden

Nadere informatie

Patiënteninformatie. TENS behandeling

Patiënteninformatie. TENS behandeling Patiënteninformatie TENS behandeling Inhoud Inleiding... 3 Omschrijving en doel van de behandeling... 3 Voorbereiding op de behandeling... 4 Verloop van de behandeling... 4 Gebruik van het TENS toestel...

Nadere informatie

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn Spier- en gewrichtspijn Spierpijn na het sporten, een zweepslag, een verzwikte enkel, een gekneusde pink... Door een verkeerde beweging of door extra inspanning kunt u plotseling pijn aan spieren of gewrichten

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN TENS-THERAPIE PIJNBEHANDELING

INFO VOOR PATIËNTEN TENS-THERAPIE PIJNBEHANDELING INFO VOOR PATIËNTEN TENS-THERAPIE PIJNBEHANDELING INHOUD 01 Inleiding 4 02 Hoe werkt TENS? 4 03 Bij welke pijnklachten werkt TENS? 5 04 De behandeling 5 05 Aantal sessies per dag 5 06 Voordeel 6 07 Contra-indicaties

Nadere informatie

Sportief bewegen met een depressie. Depressie

Sportief bewegen met een depressie. Depressie Sportief bewegen met een depressie Depressie Sportief bewegen met een depressie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op

Nadere informatie

PIJNMEDICATIE THUIS NA EEN ORTHOPEDISCHE OPERATIE

PIJNMEDICATIE THUIS NA EEN ORTHOPEDISCHE OPERATIE PIJNMEDICATIE THUIS NA EEN ORTHOPEDISCHE OPERATIE 557 Inleiding In deze folder informeren wij u over het gebruik van pijnmedicatie thuis. U vindt informatie over: de pijnscore pijnmedicatie die u heeft

Nadere informatie

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei De reumatoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Reumatische ziekten 3 Artritis 3 Bindweefselziekten of systeemziekten 3 Artrose 3 Weke delen-reuma 3 Pijnsyndromen 4 De reumatoloog 4 Onderzoek

Nadere informatie

Orthopedie. Frozen shoulder

Orthopedie. Frozen shoulder Orthopedie Frozen shoulder De schouder De schouder is een kogelgewricht. Het wordt gevormd door de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad. Het schoudergewricht is omgeven door het gewrichtskapsel,

Nadere informatie

Schokgolftherapie (shockwave)

Schokgolftherapie (shockwave) Schokgolftherapie (shockwave) achillespees - hielspoor - knieschijfpees - lopersknie - tennis- of golferselleboog - peesirritatie schouder - kalkafzetting in de schouder - scheenbeenklachten 2 Een tennis-

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Dry Needling. Fysiotherapie

Dry Needling. Fysiotherapie 00 Dry Needling Fysiotherapie 1 Wat is Dry Needling? Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut die zich richt op de behandeling van (pijn)klachten in het houding- en bewegingsapparaat. Met

Nadere informatie

Inleiding. Reumatische ziekten

Inleiding. Reumatische ziekten De reumatoloog Inleiding Ieder jaar bezoekt een groot aantal mensen de huisarts met klachten van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Vaak is de huisarts in staat de diagnose

Nadere informatie

Reumapoli. Havenziekenhuis. Diagnose en behandeling

Reumapoli. Havenziekenhuis. Diagnose en behandeling Reumapoli Diagnose en behandeling Vroeg opsporen en behandelen van reuma is belangrijk. Mensen met klachten die de huisarts of specialist verdacht vindt voor gewrichtsontsteking/reuma, zien we daarom graag

Nadere informatie

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht JICHT 614 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u jicht heeft. Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over het ziektebeeld, de behandeling en wat u zelf kunt doen. Wat is jicht Jicht

Nadere informatie

Methotrexaat (ledertrexate / emthexate) bij reumatische ziekten

Methotrexaat (ledertrexate / emthexate) bij reumatische ziekten Methotrexaat (ledertrexate / emthexate) bij reumatische ziekten Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel methotrexaat te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Orthopedie. Gravitational Platelet Seperation GPS

Orthopedie. Gravitational Platelet Seperation GPS Orthopedie Gravitational Platelet Seperation GPS 1 Polikliniek orthopedie Telefoon 0591-69 14 00 keuzemenu 2 2 Wat is GPS? Uw arts heeft voorgesteld om bij u een GPS behandeling uit te voeren. Dit is een

Nadere informatie

DISH Ziekte van Forestier

DISH Ziekte van Forestier DISH Ziekte van Forestier Inleiding Bij u is vastgesteld dat u DISH heeft, ook wel de ziekte van Forestier genoemd. U heeft hierdoor vooral s ochtends last van stijfheid van de borst- en lendenwervelkolom.

Nadere informatie

Psychosomatiek Eikenboom

Psychosomatiek Eikenboom specialistische geestelijke gezondheidszorg informatie voor patiënten en verwijzers Psychosomatiek Eikenboom Er zijn mensen, die jarenlang tobben met lichamelijke klachten waarvoor artsen geen afdoende

Nadere informatie

Voetreflexologie Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be

Voetreflexologie Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Voetreflexologie Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be 1 Wat is voetreflexologie Onze beide voeten zijn een afspiegeling van ons lichaam. Ons hele lichaam staat in verbinding met onze voeten. De

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup

PATIËNTENFOLDER. ORTHOPEDIE Artrose in de heup PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose in de heup Algemeen Er is bij u artrose in uw heup vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de heup, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Artrose, chondropathie en hyaluronzuur

Artrose, chondropathie en hyaluronzuur Artrose, chondropathie en hyaluronzuur Wat is artrose en wat is chondropathie? Artrose is slijtage van een gewricht. Wanneer het kraakbeen, het glijdoppervlakte van een gewricht, in kwaliteit achteruit

Nadere informatie

Inhoud. Wat is osteoarthritis?

Inhoud. Wat is osteoarthritis? Inhoud Osteoarthritis Welke gewrichten worden aangetast? Pijn en ongemak Synoviaal vocht Beschikbare behandelingen Fermathron TM Hoe werkt het? De behandeling Wie hebben er baat bij? Wat kunt u doen? 3

Nadere informatie

aìáãä~ëáë=~êíêçëé E`j`Jf=~êíêçëÉF middenhandsbeentje CMC-gewricht handwortelbeentje (trapezium)

aìáãä~ëáë=~êíêçëé E`j`Jf=~êíêçëÉF middenhandsbeentje CMC-gewricht handwortelbeentje (trapezium) aìáãä~ëáë=~íêçëé aìáãä~ëáë=~êíêçëé E`j`Jf=~êíêçëÉF middenhandsbeentje CMC-gewricht handwortelbeentje (trapezium) Wat is het? Artrose is een aandoening van de gewrichten waarbij het kraakbeen van slechtere

Nadere informatie

Orthopedie. Artrose.

Orthopedie. Artrose. Orthopedie Artrose www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is artrose?... 3 Ontstaan van artrose... 4 Klachten... 4 Vooruitzichten na de diagnose artrose... 5 Leefstijladviezen... 6 De behandeling... 7 Vragen...

Nadere informatie

Wat kunt u zelf doen?

Wat kunt u zelf doen? Hoofdpijn Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Altijd vervelend, maar niet altijd even ernstig, of van even lange duur. Er zijn dan ook verschillende soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine,

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose in de schouder Algemeen Er is bij u artrose in uw schouder vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat Reumatologie Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis REUMATOLOGIE Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Prednison. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Prednison. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Prednison U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat u voor uw reumatische klachten Prednison gaat gebruiken. In deze folder leest u meer over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Wij willen dat het uw dier goed gaat!!

Wij willen dat het uw dier goed gaat!! Patiënteninformatie Wij willen dat het uw dier goed gaat!! BICOM Bioresonantietherapie Betere en snellere diagnose. Therapie zonder medicatie. Beste lezer, Heeft u zich ook wel eens afgevraagd hoe het

Nadere informatie

Pijn bij kanker, behandeling met medicijnen

Pijn bij kanker, behandeling met medicijnen Pijn bij kanker, behandeling met medicijnen Inleiding Deze informatiefolder is bedoeld voor patiënten die pijn hebben als gevolg van kanker. Ook voor familieleden kan het zinvol zijn om deze folder te

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

Prednison, prednisolon (corticosteroïden)

Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Uw behandelend arts heeft u prednison voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

ARTROSE Oorzaken, verschijnselen en behandeling Informatiedocument van fonds Beter voor Gewrichten

ARTROSE Oorzaken, verschijnselen en behandeling Informatiedocument van fonds Beter voor Gewrichten ARTROSE Oorzaken, verschijnselen en behandeling Informatiedocument van fonds Beter voor Gewrichten Artrose wordt ook wel eens slijtagereuma genoemd omdat het gaat om verlies of verslechtering van het gewrichtskraakbeen.

Nadere informatie

Pijnbeleving bij patiënten met een chronische aandoening

Pijnbeleving bij patiënten met een chronische aandoening Kernboodschappen Resultaten: Pijnbeleving bij patiënten met een chronische aandoening Een onderzoek bij patiënten met een reumatische aandoening, 2008 3 op 4 patiënten heeft dagelijks pijn ondanks bevredigende

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring Geef een juist en volledig antwoord op alle vragen. Dit is erg belangrijk. Hiermee kunt u later problemen voorkomen. Noem al uw gezondheidsklachten. Ook als u denkt dat deze niet

Nadere informatie

DEEL 1 INTAKEFORMULIER

DEEL 1 INTAKEFORMULIER DEEL 1 INTAKEFORMULIER APS Burgum Matty Oosterhoff Burg. van Panhuyslaan 89 9251 KR Burgum t 06-49 94 24 15 www.aps-burgum.nl info@aps-burgum.nl Graag deel 1 (intakeformulier) zo volledig mogelijk invullen.

Nadere informatie

Starten met Otezla, Psoriasis & artritis psoriatica. doet. zo doet u dat. Hoofdhuidpsoriasis. Vermoeidheid. Kwaliteit van leven.

Starten met Otezla, Psoriasis & artritis psoriatica. doet. zo doet u dat. Hoofdhuidpsoriasis. Vermoeidheid. Kwaliteit van leven. Psoriasis & artritis psoriatica Starten met Otezla, Vermoeidheid Kwaliteit van leven Worstenvingers en -tenen (dactylitis) Peesontsteking (enthesitis) zo doet u dat doet Hoofdhuidpsoriasis Jeuk Plaques

Nadere informatie

Ziekenhuis Rivierenland Patiënteninformatie. orthopedie DE STIJVE SCHOUDER (FROZEN SHOULDER)

Ziekenhuis Rivierenland Patiënteninformatie. orthopedie DE STIJVE SCHOUDER (FROZEN SHOULDER) Ziekenhuis Rivierenland Patiënteninformatie orthopedie DE STIJVE SCHOUDER (FROZEN SHOULDER) www.zrt.nl GEWRICHTSKAPSEL (A) SLEUTELBEEN SCHOUDERBLAD BOVENARM A De stijve schouder of frozen shoulder (in

Nadere informatie

WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN

WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN Hoofdpijn WAT IS HOOFDPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL HOOFDPIJN

Nadere informatie

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie. Gebruik van pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis

Spoedeisende Hulp. Patiënteninformatie. Gebruik van pijnstillers. Slingeland Ziekenhuis Spoedeisende Hulp Gebruik van pijnstillers i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een bezoek gebracht aan de Spoedeisende Hulp. Na uw behandeling kunt u nog pijn hebben. Pijn is erg

Nadere informatie

Wat is artrose? Hoe ontstaat artrose? Klachten Diagnostiek Behandeling Adviezen Medicijnen Operaties...

Wat is artrose? Hoe ontstaat artrose? Klachten Diagnostiek Behandeling Adviezen Medicijnen Operaties... Artrose van de knie Inhoudsopgave Wat is artrose?... 1 Hoe ontstaat artrose?... 1 Klachten... 2 Diagnostiek... 2 Behandeling... 2 Adviezen... 2 Medicijnen... 3 Operaties... 3 Comfortabel leven met artrose

Nadere informatie

1 Algemene gegevens. gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking. Polisnummer Naam verzekerde

1 Algemene gegevens. gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking. Polisnummer Naam verzekerde gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde U krijgt een gezondheidsverklaring U hebt een levensverzekering aangevraagd die ook arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Patiëntenbrochure. 1dd 1mg bij parkinson

Patiëntenbrochure. 1dd 1mg bij parkinson Patiëntenbrochure 1dd 1mg bij parkinson Inhoud Wat is de ziekte van Parkinson? 3 Wat zijn de klachten bij de ziekte van Parkinson? 4 Waar wordt de ziekte van Parkinson door veroorzaakt en hoe vaak komt

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Frozen Shoulder Algemeen Er is bij u een frozen shoulder vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de schouder, de klachten, de oorzaak, risicofactoren

Nadere informatie

Bewegingsapparaat bij het ouder worden

Bewegingsapparaat bij het ouder worden Meer leren over lichaam en gezondheid Bewegingsapparaat bij het ouder worden Sandrine Bours Reumatoloog MUMC+ Agenda Inleiding Osteoporose Artrose Artritis Reumatoïde artritis Jicht Inleiding Skelet nodig

Nadere informatie

Lees meer in de Toelichting onder het kopje Verandert uw gezondheid?. Hoeveel uren werkt u per week? Uw werk bestaat uit: - lichamelijke arbeid uur

Lees meer in de Toelichting onder het kopje Verandert uw gezondheid?. Hoeveel uren werkt u per week? Uw werk bestaat uit: - lichamelijke arbeid uur voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde U krijgt een gezondheidsverklaring U heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ANESTHESIOLOGIE & PIJNPOLI TENS-behandeling

PATIËNTENFOLDER ANESTHESIOLOGIE & PIJNPOLI TENS-behandeling PATIËNTENFOLDER ANESTHESIOLOGIE & PIJNPOLI TENS-behandeling Uw arts heeft voorgesteld een behandeling door middel van TENS uit te voeren. In deze folder geven wij u hier informatie over. Uw arts bespreekt

Nadere informatie

RKZ Afdeling Handchirurgie. Duimbasisartrose. informatie voor patiënten.

RKZ Afdeling Handchirurgie. Duimbasisartrose. informatie voor patiënten. RKZ Afdeling Handchirurgie Duimbasisartrose informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling op het consult

Nadere informatie

A-specifieke lage rugpijn

A-specifieke lage rugpijn A-specifieke lage rugpijn A-SPECIFIEKE LAGE RUGPIJN INLEIDING Lage rugpijn komt veel voor. Bij de meeste mensen worden geen duidelijke afwijkingen gevonden. Artsen spreken dan over a-specifieke lage rugpijn.

Nadere informatie

Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis)

Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis) Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis) TENNISELLEBOOG (EPICONDYLITIS LATERALIS) WAT IS EEN TENNISELLEBOOG? Een tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening. Een tenniselleboog is een degeneratieve

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Nierfunctievervangende therapie. Nierfunctievervangende therapie

Patiënteninformatie. Nierfunctievervangende therapie. Nierfunctievervangende therapie Patiënteninformatie Nierfunctievervangende therapie Nierfunctievervangende therapie 1 Nierfunctievervangende therapie Intensive Care, route 3.3 Telefoon (050) 524 6540 Inleiding Bij uw familielid of naaste

Nadere informatie