Mijn ervaringen met zintuigen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn ervaringen met zintuigen"

Transcriptie

1

2 Mijn ervaringen met zintuigen

3 Zien

4 Animaties bij muziek Bij steeds meer muziek evenementen spelen zichtbare animaties een belangrijke rol en maken zij deel uit van de act. De animaties dragen bij aan een sfeer Denk aan grote dans feesten, concerten, optredens...

5 Reclame Ik kom net thuis na een paar dagen hier niet te zijn geweest. Ik haal de post uit de overvolle brievenbus waar niks meer bij inpaste. Tussen alle post zitten maar 3 geadresseerde enveloppen. Veel reclame die we nu ontvangen, zien we op papier en gooien we na gemiddeld een halve minuut kijk weer weg. Zonde... denk aan al het afval, overvolle brievenbussen, de bezorger, het papier, de bomen... Ik het best leuk vind om van bepaalde winkels de reclame folder te zien. Maar ook een hele hoop kijk ik niet eens in Dus een NEE/ NEE sticker plak ik niet. Veel folders zijn gevoelloos. Het gevoel of de functie die bij het product hoort wordt niet overgebracht.

6 Mogelijke oplossing Een digitale postbus aan ieder adres te koppelen. De folders en eventueel ook de buurtkranten worden dan digitaal ontvangen. De buurtsuper stuurt het alleen naar de adressen van zijn regio en adressen die zich ervoor aanmelden. En als mensen uit de regio de folder niet wil ontvangen van een bepaalde winkel kan je je ervoor afmelden. Nu hebben veel bedrijven dat je lid kan worden en dan iedere week de folder per mail ontvangt maar dan ontvang precies de folder die je anders in de bus krijgt per mail en ontvang je het ook nog per post. De bedoeling van mijn idee is dat er dan helemaal geen reclame in de brievenbus terecht komt. Ook zijn de producten dan beter aan te prijzen met geluiden, muziek, filmpjes en bewegende beelden. Op deze manier kan een product of dienst beter ervaren worden, met meer sfeer en gevoel.

7 Toepassing bij de verkoop Voor de verkoop van bijvoorbeeld etenswaren is het erg belangrijk dat het er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet voor de consumenten. Kleur speelt hier o.a. een belangrijk rol in. Dit bevorderd de verkoop. Naar welke kom soep gaat jou voorkeur?

8 Horen

9 Meest vervelende geluiden (uit onderzoek van een internet enquête) Lichaamsgeluiden als smakken en snurken Nagels over een bord Braken Wekker Knarstanden Sirenes Kattengejank Huilene baby s Tijden het doen van deze enquête kreeg ik kippenvel bij het horen van deze geluiden.

10 Toepassing bij de verkoop Muziek of andere geluiden in een winkel is belangrijk: - de muziek moet bij de doelgroep passen - de muziek moet ook bij het product passen evt. iets toevoegen - de muziek mag niet storend zijn; niet te hard of te zacht - muziek kan mensen in een bepaalde gemoedstoestand brengen - het kunnen omroep berichten zijn met een mededeling/ aanbieding - muziek maakt deel uit van de sfeer Ook bij internetshops kan er gebruik gemaakt worden van muziek of andere geluiden - in dit geval kan de klant zelf bepalen of je er naar luistert of niet

11 Voelen

12 Lezing Maarten Wijntjes De lezing van Maarten Wijntjes ging over de samenwerking van zintuigen. En vooral over tast/ voelen. Je kan volen door de zenuwen in de huid. Deze sensoren sturen signalen over de sensatie naar de hersenen. Zo voel je pijn, druk, hitte of kou. Vingertoppen, voeten, lippen en tong hebben de meeste sensoren. We hebben een aantal proefjes gedaan Met een blinddoek om een simpele tekening waarbij de lijnen op het papier lagen voelen. En raden wat het was. Het waren allemaal voorwerpen die iedereen kent. Ik vond het erg moeilijk om het geen wat je voelt tot een beeld te maken. Ik had er dan ook weinig goed. Het andere proefje was een abstracte vorm voelen en die na een paar sec. voelen naar tekenen.

13 Toepassing bij de verkoop Bij veel producten willen consumenten voor ze iets kopen gevoelt hebben. Om te weten hoe; - zwaar/ licht - hard/ zacht - groot/ klein - lang/ kort enz... het product is. Dit geldt voor de meeste producten. Denk aan; kleding, schoenen, telefoons, computers... Daarom zijn er in deze winkels vaak proefmodellen. Bij internetshops gaat dit niet, hier doen ze er alles aan om het zo duidelijk mogelijk te maken op een andere manier. Zo zijn er veel websites die van een producten een 3D foto of filmpjes hebben om het gevoel van het product over te brengen.

14 in de winkel op het internet

15 Proeven

16 Tasty Experience In de les hebben een leuke ervaring opgedaan met het proeven van eten met blinddoek en de neus dicht. Er waren 6 ingrediënten; wortel, aardappel, appelmoes, yoghurt, mango en banaan. De ingrediënten waren allemaal gepureerd zodat de structuur onherkenbaar is. De neus moest dicht voor geur. Dus je moest proeven zonder de structuur te kunnen herken en zonder te ruiken. Wel wisten we van te voren welke 6 ingrediënten er waren. Het eten ziet er (vind ik) ook erg onssmakelijk uit als het gepureerd is. Ik had de aardappel en wortel verwisselt. De rest had ik wel goed. Ik vond het erg lastig, de smaak was niet heel erg duidelijk ik denk dat dat komt doordat je je neus dichthoud. Het is ook heel raar dat al dat eten gepureerd is, dat ben je ook niet gewend. Mijn conclusie is dus dat de structuur en geur heel belangrijk is en dat het eten daar ook beter van gaat smaken. Na informatie hierover opgezocht te hebben blijkt dat het smaak zintuig in de mond zich beperkt tot zoet, zout, zuur, bitter en hartig. De rest van de smaak is de functie van het reukzintuig.

17

18 Ruiken

19 Ruiken Het reukzintuig is gelegen in de neusholte. Het geeft het vermogen om sporen van stoffen in de lucht te detecteren. Zoals eerder gemerkt is het proeven voor een belangrijk deel een functie van het reukzintuig.

20 Waar worden geuren nog meer voor gebruikt... Zonder het gebruik van beats toch de sfeer van een club onder controle houden: dat is de kracht van geuren kunstenaar ODO7. Deze van oorsprong Oostenrijkse Aroma Jockey is een absolute sensatie in de hedendaagse (dance) cultuur. Met zijn geuren dompelt hij het publiek onder in een universele atmosfeer. Ook de politie maakt gebruik van deze prikkeling van de zintuigen. In cellen op een bureau in Rotterdam ruikt het naar sinaasappel.

21 Toepassing bij de verkoop van eten Bij de verkoop van etenswaren en in bijvoorbeeld restaurants wordt er veel gebruik gemaakt van het prikkelen van het reukzintuig. Een openkeuken in een restaurant helpt daar ook bij. Of een warme bakker die net zijn appaltaatjes bakt.

22 Toepassing bij de verkoop Bij winkels waarbij producten verkocht worden die met reuk te maken hebben is het heel erg belangrijk hoe het ruikt. Denk aan parfumerieën en drogisterijen. Het is ook erg belangrijk dat het personeel de juiste geur heeft. De tuinen: een alternatieve groene drogisterij Geur: wierook Douglas: luxe parfumerie Geur: Lekkere frisse geur, is al buiten te ruiken

23 Conclusie: Winkeliers en producenten kunnen op vele manieren consumenten in bepaalde gemoedstoestanden brengen om ze te overtuigen om een product of dienst te kopen. Dit d.m.v. Het prikkelen van de zintuigen.

24 Zeep winkel

25 De zeep winkel Bij het concept voor de zeep winkel wil ik met de zintuigen zien en ruiken gaan werken. Eventueel ook met proeven. Ruiken lijkt mij cruciaal bij het verkopen van zeep. Ik denk dat ruiken en zien een soort wisselwerking hebben binnen een zeep winkel. Als het lekker ruikt krijg je er een mooi beeld bij en als iets er mooi uit ziet ruikt het in je fantasie ook automatische lekker. Proeven lijkt me een leuke uitdaging om die erbij te betrekken. Klanten de smaak van de zeep te laten proeven.

26 Ideeën voor het concept Winkel in meerdere ruimtes maken, in iedere ruimte een eigen geur laten verspreiden. Ruimte aangekleed in de sfeer van de geur en eventueel eten erbij met de smaak van de geur (bijvoorbeeld aardbei, coco s...). Iedere geur heeft een en hetzelfde blokje. Dat blokje is eetbaar en smaakt naar de geur van de zeep, het ruikt ook als de zeep. Op deze manier wil ik de zeep dan duidelijk overbrengen.

Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text.

Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text. Zintuigen Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text. Why are the senses important to a designer? How can you use them in your design concept?

Nadere informatie

Zintuigen. zien ruiken. horen. voelen. proeven

Zintuigen. zien ruiken. horen. voelen. proeven Zintuigen horen proeven zien ruiken voelen inhoud 1. Zintuigen 3 2. Je ogen 4 3. Je oren 6 4. Je neus 8 5. Je tong 11 6. Je huid 12 7. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong.

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong. Naam: DE ZINTUIGEN OOG, NEUS EN MOND Zintuigen. Doe je ogen eens dicht. Doe eens oordopjes in je oren. Weet je nu nog wel waar je bent? Ben je binnen of buiten? Schijnt de zon? Of regent het? Dat kun je

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Zintuigen. Expertgroep 3: Welke smaak proef je? Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 3: Welke smaak proef je? Naam leerling:... Leden expertgroep:... Naam leerling: Leden expertgroep: De voorbereiding Jullie gaan onderzoeken hoe goed je smaken uit elkaar kunt houden door te proeven. Wat hebben jullie nodig? Jullie krijgen de benodigdheden straks van

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

T3 L7-8 De elektronica in mijn lichaam Onze zintuigen Bronnenboek Onze vijf zintuigen

T3 L7-8 De elektronica in mijn lichaam Onze zintuigen Bronnenboek Onze vijf zintuigen 1. Onze vijf zintuigen Hoe zou het zijn als je niets zou kunnen horen, voelen, zien, ruiken of proeven. Dat zou pas erg zijn! Je denkt niet zo vaak bewust aan je zintuigen, maar je gebruikt ze wel de hele

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli Thema: Dit is mijn lijf Maandag 6 juli: Wie ben ik? We beginnen de vakantie relaxed met yoga en massage. Ook maken we omtrekken van onszelf op het schoolplein. Uiteraard

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Thema 3 Voeding en je lichaam

Thema 3 Voeding en je lichaam Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 3 Voeding en je lichaam Samenvatting Voeding en je lichaam Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Die zitten in ons eten en drinken. Voedsel en vocht zijn

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam

Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam 3.1 Wat heeft je lichaam nodig? Je lichaam is heel slim Een heel slimme machine Je lichaam kan rennen en kijken en groeien een snee gaat vanzelf weer dicht

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 12 augustus 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout CMD3D

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout CMD3D Proeven zonder te ruiken Jory Berkhout 0810865 CMD3D Inhoudsopgave Pagina 2 Reukvermogen Pagina 3 Smaken en Proeven Pagina 4 Voorbeelden Pagina 5 De proefopstelling Pagina 6 De proef in werking Pagina

Nadere informatie

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout 0810865 CMD3D

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout 0810865 CMD3D Proeven zonder te ruiken Jory Berkhout 0810865 CMD3D Reukvermogen Ondanks dat je zou zeggen dat je ruikt met je neus is slechts een deel hiervan waar. Het orgaan waarmee wij geur waarnemen bevind zich

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Zintuigen

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Zintuigen GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Zintuigen 1 INLEIDING Zintuigcellen Reuk-, smaak- en PH-sensoren Smaakzintuig Warmte- en koudesensoren Tast-, druk- en pijnsensoren Fotosensoren 2 ZINTUIGEN VORMEN DE VERBINDING

Nadere informatie

Reuk- en smaakcentrum KNO

Reuk- en smaakcentrum KNO Reuk- en smaakcentrum KNO U bent door uw huisarts of specialist verwezen naar het Reuken smaakcentrum. Deze folder geeft u informatie over uw bezoek aan het centrum. In Nederland lijden naar schatting

Nadere informatie

Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda.

Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda. Spreekbeurt menselijk lichaam. Door Lara Sieperda. Inleiding. Ik hou mijn spreekbeurt over het menselijk lichaam. Omdat ik later kinderarts wil worden en ik het heel interessant vind. Ons lichaam. Het

Nadere informatie

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht - Grote kring : Puk heeft spiegeltjes meegenomen, want hij vind dat hij er zo mooi uit ziet in de spiegel. Elk kind krijgt een

Nadere informatie

Marije Smits ZINTUIGEN PROEF OPDRACHT 1. Esra Isguzar CMD2E. Experience Design Zintuigen Proef Esra Isguzar

Marije Smits ZINTUIGEN PROEF OPDRACHT 1. Esra Isguzar CMD2E. Experience Design Zintuigen Proef Esra Isguzar E X P E R I E N C E D E S I G N Marije Smits ZINTUIGEN PROEF OPDRACHT 1 Esra Isguzar 0841000 CMD2E Experience Design Zintuigen Proef Esra Isguzar 0841000 Inleiding Ik vond deze opdracht vrij moeilijk.

Nadere informatie

Samenvatting project natuur zintuigen

Samenvatting project natuur zintuigen Samenvatting project natuur zintuigen Let op: De plaatjes hoef je niet te leren! Samenvatting van de huid Hoe voel je? In je huid zitten drukreceptoren die gestimuleerd worden door jouw vinger. Ze sturen

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie Zintuigen

Praktische opdracht Biologie Zintuigen Praktische opdracht Biologie Zintuigen Praktische-opdracht door een scholier 04 woorden 0 november 009 3,4 keer beoordeeld Vak Biologie Practicum zintuigen biologie Practicum : De tast Waar in de huid

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

L e t s g e t P h y s i c a l

L e t s g e t P h y s i c a l L e t s g e t P h y s i c a l I n h o u d s o p g a v e 2 6-7 4-5 4-5 8-9 10-11 12-13 12-13 3 4 Horen werkw.uitspraak: [hore(n)] Verbuigingen: hoorde (verl.tijd ) Verbuigingen: heeft gehoord (volt.deelw.)

Nadere informatie

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000)

OPDRACHT1. De nieuwe winkelervaring. Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) OPDRACHT1 De nieuwe winkelervaring Jerrymel Anino(0794209) Esra Isguzar (0841000) Inleiding We hebben uit de lijst beddenwinkel gekozen. We konden niet samen bedden winkel opzoeken en hadden daarom besloten

Nadere informatie

Sensoriek: koekjes Het proeven en beoordelen van koekjes

Sensoriek: koekjes Het proeven en beoordelen van koekjes Inleiding Smaak is heel subjectief. Wat de een bijvoorbeeld heel zoet vindt, vindt de ander wel meevallen. Toch heeft elk product wel een aantal sensorische eigenschappen (bijvoorbeeld zoet, bitter, sappig,

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lesactiviteit: Specerijen ruiken en

Nadere informatie

Ruiken en proeven vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73611

Ruiken en proeven vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73611 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 20 April 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73611 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Zintuigen. Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:... Leden expertgroep:... Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:.... Leden expertgroep:... De voorbereiding De neus is er niet alleen om te ademen want door je neus kun je lekkere en vieze geuren ruiken. Jullie

Nadere informatie

Eerlijk is eerlijk. Reclame maken. Proeven en ruiken

Eerlijk is eerlijk. Reclame maken. Proeven en ruiken Eerlijk is eerlijk Reclame maken Bedenk in groepjes van drie of vier een reclame van twintig seconden voor volkorenbrood. Denk aan kleurgebruik, tekst en welke emoties je wilt laten overkomen. Presenteer

Nadere informatie

workshop Fijnproevers

workshop Fijnproevers workshop Fijnproevers Algemeen thema in wetenschap: we weten veel dingen niet Elk van de vier workshops van De Jonge Akademie on Wheels heeft een wetenschappelijk thema, waarmee belangrijke algemene aspecten

Nadere informatie

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw Lesactiviteit: Specerijen ruiken en proeven Groep: 5 en 6 Lesdoel: De leerlingen kunnen verschillende specerijen herkennen en omschrijven door

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Kleur: Zonder kleur geen smaak

Kleur: Zonder kleur geen smaak Kleur: Zonder kleur geen smaak Denise Blom - 1619313 Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual Seminar: 2014-B Het is bekend dat je smaakperceptie beïnvloed wordt door factoren als geur, kleur, structuur,

Nadere informatie

Beoordelen op smaak en geur

Beoordelen op smaak en geur Beoordelen op smaak en geur De vier basissmaken Met de tong kun je slechts vier basissmaken waarnemen, namelijk: zoet; zuur; bitter; zout. Hoe is het dan mogelijk, dat we toch heel veel andere smaken kennen

Nadere informatie

Ogen, oren en neuzen. Groep 4 en 5 van het basisonderwijs

Ogen, oren en neuzen. Groep 4 en 5 van het basisonderwijs Ogen, oren en neuzen Groep 4 en 5 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! Jij hebt ogen en je hebt ook oren! Wat doe je met je ogen en oren? Je hebt ook een neus. Wat doe je daarmee?

Nadere informatie

Ruiken en proeven vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62369

Ruiken en proeven vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62369 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 09 June 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Oog Inleiding De meeste mensen hebben 5 zintuigen. Het gezichtsvermogen om te zien, het gehoor om te horen, de reuk om te ruiken, de smaak om te proeven en het gevoel om te voelen. Met zintuigen maak je

Nadere informatie

3. En.. bloemetjes vind ik heerlijk ruiken, juf

3. En.. bloemetjes vind ik heerlijk ruiken, juf 3. En.. bloemetjes vind ik heerlijk ruiken, juf Oefeningen voor de zintuigen in de onderbouw Manuela Gelens-Kilian, Montessorischool Buiten in Almere De ontwikkeling van de zintuigen en zintuigoefeningen

Nadere informatie

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht.

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool: een witte

Nadere informatie

Energie Drink sensagram

Energie Drink sensagram Energie Drink sensagram Setting Bij deze test hebben we verschillende merken energie drink tegenover elkaar gezet en bekeken wat we het beste merk vonden. Deze test heb ik samen met mijn vriendin uitgevoerd.

Nadere informatie

Expeditie Boswachterscode

Expeditie Boswachterscode Boswachterscode Ontdek jij je zesde zintuig? Kinderen tussen de 7 en 10 jaar opgelet! Zet je zintuigen op scherp. Volg het spoor van Benno Buitenpret. Speciaal voor jou heeft hij zijn persoonlijke en buitengewoon

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest t/m 4. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest t/m 4. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

12 zintuigen. Opdrachtgever: Wil Sturkenboom School: Calandlyceum Project: O&O. Lara Vens, Lucas Boer, Hisko Veenstra en Marit van Hekesen

12 zintuigen. Opdrachtgever: Wil Sturkenboom School: Calandlyceum Project: O&O. Lara Vens, Lucas Boer, Hisko Veenstra en Marit van Hekesen 12 zintuigen Opdrachtgever: Wil Sturkenboom School: Calandlyceum Project: O&O Lara Vens, Lucas Boer, Hisko Veenstra en Marit van Hekesen Inleiding Dit rapport gaat over de 12 zintuigen theorie op basis

Nadere informatie

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari)

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari) Eet smakelijk ( 5 januari t/m 31 januari) In dit thema staat eten centraal. De kinderen gaan fruit/groente proeven en ontdekken al spelenderwijs wat vies is en wat lekker is. Ook gaan we koekjes die ze

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest 2009 Docentenhandleiding. Groep 1 t/m 4. Beste leerkracht, Tot culi, tot smaak. Wat is Smaaklessen? Wat is SchoolGruiten?

De Nationale. Smaaktest 2009 Docentenhandleiding. Groep 1 t/m 4. Beste leerkracht, Tot culi, tot smaak. Wat is Smaaklessen? Wat is SchoolGruiten? De Nationale Smaaktest 2009 Beste leerkracht, Wat is Smaaklessen? Eten doen we allemaal en elke dag. Maar wat weten we eigenlijk nog over eten? Smaaklessen is het lesprogramma over eten en smaak voor groep

Nadere informatie

De werking van geurbeleving uitgelegd. ScentAir Nederland

De werking van geurbeleving uitgelegd. ScentAir Nederland De werking van geurbeleving uitgelegd ScentAir Nederland www.scentyourbrand.nl In vijf stappen naar een ideale geurbeleving Geurmarketing is een hot item in Nederland. Tegelijkertijd is er nog veel onduidelijkheid

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Lichaam en geest

Ik en de maatschappij. Lichaam en geest Ik en de maatschappij Lichaam en geest Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Tessel Mulder, Philein Educatieve Teksten Inhoudelijke redactie: Ina

Nadere informatie

Werkblad We-nose: De neus van de haven INLEIDING. 1 - De haven en omgeving RT R A NG

Werkblad We-nose: De neus van de haven INLEIDING. 1 - De haven en omgeving RT R A NG INLEIDING De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel van de spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen. Ze worden vervolgens vervoerd naar winkels en bedrijven

Nadere informatie

Doe meer met de stagegids Werken in de keuken!

Doe meer met de stagegids Werken in de keuken! Lesbrief Doe meer met de stagegids Werken in de keuken! Bij elke Werken in-stagegids ontvangt u een gratis lesbrief. In deze lesbrief staan tips, ideeën, opdrachten en suggesties om de gids in de klas

Nadere informatie

Thema 3 Jouw zintuigen

Thema 3 Jouw zintuigen Proef 1 Proeven maar Een van jullie krijgt een blinddoek voor. Ω blinddoek De ander laat de geblinddoekte een stukje Ω schoteltje met stukjes appel appel of een stukje aardappel proeven. Ω schoteltje met

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Je gezicht... 4 Hoofdstuk 2 Je lijf... 6 Hoofdstuk 3 Je houding... 8 Hoofdstuk 4 Ontmoeting... 10 Hoofdstuk 5 Feest... 12 Hoofdstuk 6 Verdriet... 14 Hoofdstuk 7 Contact...

Nadere informatie

Wat kunnen jouw ogen?

Wat kunnen jouw ogen? Wat kunnen jouw ogen? De werking Onze ogen zijn zintuigen waar we mee zien. Ze maken filmpjes van de wereld om ons heen. Die filmpjes worden van ons oog via de oogzenuw doorgestuurd naar de hersenen. Onze

Nadere informatie

Schooljaar 2013-2014 FEBRUARI

Schooljaar 2013-2014 FEBRUARI Schooljaar 2013-2014 FEBRUARI Beste ouders, Met de krokusvakantie net achter de rug wandelen we al weer een nieuwe maand binnen. Daarom de hoogste tijd om eens een kijkje te nemen op het gebeuren in de

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing 1. Bekijk het eens van een andere kant 1.1 Zwart-witdenken of relativeren Individuele opdracht 1.1 Wat vind jij? Groepsopdracht 1.1 Mag je soms stelen? 1.2 Optimist of pessimist, positief of negatief Individuele

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier (Bron: Didactisch model 'van Gelder')

Lesvoorbereidingsformulier (Bron: Didactisch model 'van Gelder') Lesvoorbereidingsformulier (Bron: Didactisch model 'van Gelder') Student Maurice Mans Mentor Marjon Gerris Klas H1Eh15DA Datum les 13-10-2015 (les 1 van de 2) Stageschool De Uitkijktoren Groep combi groep

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 4:

Samenvatting Biologie Thema 4: Samenvatting door L. 717 woorden 19 juni 2013 4,8 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting Biologie Thema 4: Zintuig Ligging Prikkel Waarneming Gezichts~ In de ogen Licht Zien

Nadere informatie

Opdracht 3.3, 3.4, 3.5 en 3.6

Opdracht 3.3, 3.4, 3.5 en 3.6 Opdracht 3.3, 3.4, 3.5 en 3.6 3.3 Wanneer wil ik dat het fijner gaat? Op welke momenten wil jij je fijner voelen? Bespreek met jouw WB er in welke situaties jij strategieen nodig hebt en of dat dan activerend

Nadere informatie

Project kleuters : ZINTUIGEN

Project kleuters : ZINTUIGEN Project kleuters : ZINTUIGEN Bij dit thema staat het kennis maken en leren kennen van materialen centraal. En om materialen beter te leren kennen heb je natuurlijk je zintuigen nodig! PROJECTOPENING -

Nadere informatie

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond?

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond? DE BEGINNERSGEEST OEFENING Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Tijd voor een eerste oefening! Deze oefening helpt je je aandacht in het hier en nu te brengen door al je zintuigen en bewuste aandacht te gebruiken.

Nadere informatie

Proeven en voelen. Steunpunt Smaaklessen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Proeven en voelen. Steunpunt Smaaklessen. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Steunpunt Smaaklessen Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 February 2014 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/41737 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

GEZONDE SMOOTHIE RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE SMOOTHIE RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN KRUIDIGE WORTEL Combineer appelsap, wortelen, appelmoes, gemberwortel en kaneel en blend van laag naar hoog totdat de smoothie mooi romig is. Breng de smoothie op smaak met zout en cayennepeper

Nadere informatie

Informatieboekje voor kinderen. over hooggevoeligheid en prikkelverwerking

Informatieboekje voor kinderen. over hooggevoeligheid en prikkelverwerking Informatieboekje voor kinderen over hooggevoeligheid en prikkelverwerking Op aarde wonen allemaal verschillende kinderen. Iedereen ziet er anders uit. Je kunt groot, klein, dik of dun zijn. Sommigen hebben

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Bijvoeding en borstvoeding (of kunstvoeding) Hoe combineer ik dat? Annet Mulder Lactatiekundige IBCLC 1

Bijvoeding en borstvoeding (of kunstvoeding) Hoe combineer ik dat? Annet Mulder Lactatiekundige IBCLC 1 Bijvoeding en borstvoeding (of kunstvoeding) Hoe combineer ik dat? Annet Mulder Lactatiekundige IBCLC 1 Borstvoeding? 1-2- hap!!!! Na zes maanden raad de WHO aan om met bijvoeding te starten. Een nieuwe

Nadere informatie

Les onderzoekend leren Het cupcake-experiment

Les onderzoekend leren Het cupcake-experiment Les onderzoekend leren Het cupcake-experiment Handleiding voor de leerkracht Link naar de digibordles en de werkbladen: c3.nl/ontdekchemie/lessen/cupcake-experiment/ Tijdens deze les ontdekken de kinderen

Nadere informatie

- 1 - 1. Inleiding 2. 2. Wat zijn zenuwen? 3. 3. De 5 zintuigen 4. 4. Gekke zenuwen 5. 5. Zenuwachtig (voor- en nadelen) 6

- 1 - 1. Inleiding 2. 2. Wat zijn zenuwen? 3. 3. De 5 zintuigen 4. 4. Gekke zenuwen 5. 5. Zenuwachtig (voor- en nadelen) 6 - 1 - Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding 2 2. Wat zijn zenuwen? 3 3. De 5 zintuigen 4 4. Gekke zenuwen 5 5. Zenuwachtig (voor- en nadelen) 6 6. Tips tegen zenuwachtigheid 7 7. Bronnen 8 Foto omslag: http://www.ngflcymru.org.uk

Nadere informatie

Zintuigen; Reuk en Smaak

Zintuigen; Reuk en Smaak Meer leren over lichaam en gezondheid Zintuigen; Reuk en Smaak Stijn van der Heijden KNO-arts in opleiding Maastricht UMC+ 14 december 2016 Inhoud 1. Anatomie neus 2. Reuk 3. Oorzaken van reukverlies 4.

Nadere informatie

EXPERIENCE DESIGN LES 3 SENSAGRAM ODETTE JANSEN & SHANNA VAN NAMEN & WARREN KOCH & MIRIAM KNIJF & MARTIN BOON - CMD3B

EXPERIENCE DESIGN LES 3 SENSAGRAM ODETTE JANSEN & SHANNA VAN NAMEN & WARREN KOCH & MIRIAM KNIJF & MARTIN BOON - CMD3B EXPERIENCE DESIGN LES 3 SENSAGRAM ODETTE JANSEN & SHANNA VAN NAMEN & WARREN KOCH & MIRIAM KNIJF & MARTIN BOON - CMD3B HET PRODUCT CHOCOLA Wij hebben gekozen voor product chocola omdat hier veel verschillende

Nadere informatie

Zintuigen. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs

Zintuigen. Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Zintuigen Groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs Hallo, welkom in Ouwehands Dierenpark! Ogen, oren, neus, smaak en tast worden ook wel zintuigen genoemd. Jij hebt zintuigen, dieren hebben ze ook. Wat doe

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

15 tips om de dag ontspannen te beginnen

15 tips om de dag ontspannen te beginnen 15 tips om de dag ontspannen te beginnen Het is voor werknemers met een drukke agenda vaak moeilijk goed voor hun lichaam te zorgen. Daarom heb je tools nodig om je lichaam en geest te ontspannen. Voor,

Nadere informatie

Beste juffen en meesters, In week 12 ontvangen jullie navelsinaasappels, meloenen en komkommers. De verdeling is als volgt:

Beste juffen en meesters, In week 12 ontvangen jullie navelsinaasappels, meloenen en komkommers. De verdeling is als volgt: Beste juffen en meesters, In week 12 ontvangen jullie navelsinaasappels, meloenen en komkommers. De verdeling is als volgt: * Navelsinaasappel delen met 2 kinderen * Galia meloen delen met 8 kinderen *

Nadere informatie

VWO 5 EXPERIMENTEN GEUR & SMAAK

VWO 5 EXPERIMENTEN GEUR & SMAAK VWO 5 EXPERIMENTEN GEUR & SMAAK Proef 1: Smaakgebieden Met deze proef kun je nagaan of je met alle delen van de tong de verschillende samken kunt waarnemen of dat er verschillende smaakvelden zijn voor

Nadere informatie

Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien.

Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien. Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien. Stel, u wordt geholpen bij het eten, maar u doet het liever zelf. Stel, u ergert zich groen en geel aan de mensen

Nadere informatie

Les 21 Zintuig 1. Medische interpretatie. Codering Psychologische interpretatie

Les 21 Zintuig 1. Medische interpretatie. Codering Psychologische interpretatie Les 21 Zintuig 1 Sensorisch systeem, fantoompijn,oor, lawaaidoofheid, adaptatie van zintuigen, organisatie waarnemen ANZN 1e leerjaar - Les 21 - Matthieu Berenbroek, 2000-2011 1 Medische interpretatie

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij.

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. RONDNEUZEN De paarse kist met daarin 8 speurneuzen, 4 lege potjes en 1 blinddoek. De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. De neuzen worden opgedaan (het

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Onderzoek project: Image Ruben van Dijk 12/02/07 Tutorgroep 4 M1C

Onderzoek project: Image Ruben van Dijk 12/02/07 Tutorgroep 4 M1C Onderzoek project: Image Ruben van Dijk 12/02/07 Tutorgroep 4 M1C Voorwoord Dit vooronderzoek is gedaan in opdracht van het MA voor het project Image. Dit project is gedaan in het 1 e leerjaar bij de

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest 2009 Docentenhandleiding. Groep 5 t/m 8. Beste leerkracht, Tot culi, tot smaak. Wat is Smaaklessen? Wat is SchoolGruiten?

De Nationale. Smaaktest 2009 Docentenhandleiding. Groep 5 t/m 8. Beste leerkracht, Tot culi, tot smaak. Wat is Smaaklessen? Wat is SchoolGruiten? De Nationale Smaaktest 2009 Beste leerkracht, Wat is Smaaklessen? Eten doen we allemaal en elke dag. Maar wat weten we eigenlijk nog over eten? Smaaklessen is het lesprogramma over eten en smaak voor groep

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

Aan tafel! over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Aan tafel! over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Aan tafel! over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Aan tafel! Ouders maken zich al wel eens zorgen over het eetgedrag van hun kinderen. Eten ze niet teveel of te weinig? Het is zo druk aan tafel. Lusten

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Leerpad Natuurbeleving kleuters Lesduur: ca 60 minuten Bestemd voor groep 1/2/3 Sluit aan bij kerndoel: 39, 40a

Leerpad Natuurbeleving kleuters Lesduur: ca 60 minuten Bestemd voor groep 1/2/3 Sluit aan bij kerndoel: 39, 40a Leerpad Natuurbeleving kleuters Lesduur: ca 60 minuten Bestemd voor groep 1/2/3 Sluit aan bij kerndoel: 39, 40a Inleiding Korte omschrijving van de les: In groepjes van 4 kinderen lopen ze begeleid de

Nadere informatie

Zoet of (dubbel)zout?

Zoet of (dubbel)zout? Een prikkelende test Beantwoord de volgende vragen. Schrijf jouw antwoorden op een papiertje. Laat twee of drie familieleden en/of vrienden de vragen ook beantwoorden. Zorg ervoor dat jullie elkaars antwoorden

Nadere informatie

Merkanalyse rapport Vakantieveilingen - Mike Janssen -

Merkanalyse rapport Vakantieveilingen - Mike Janssen - Merkanalyse rapport Vakantieveilingen - - 1. Merkgedrag 1.1 Externe communicatie Het merk Vakantieveilingen.nl is binnen een paar jaar als een begrip in de markt gezit. Het merk vakantieveilingen.nl is

Nadere informatie

Kopieerblad 1. Kleur de groenten en fruit in de juiste kleuren. Banaan. Appel Peer. Tomaat Sinaasappel. Wortel. Komkommer. Paprika

Kopieerblad 1. Kleur de groenten en fruit in de juiste kleuren. Banaan. Appel Peer. Tomaat Sinaasappel. Wortel. Komkommer. Paprika Kopieerblad 1 Kleur de groenten en fruit in de juiste kleuren. Banaan Appel Peer Tomaat Sinaasappel Wortel Komkommer Paprika 22 Kopieerblad 2 Kleur de groenten en fruit waarvan je sap kunt maken. Druiven

Nadere informatie