Studieprofielen 1. PLANNING EN WERKMETHODE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studieprofielen 1. PLANNING EN WERKMETHODE"

Transcriptie

1 Studieprofielen 1. PLANNING EN WERKMETHODE Lees eerst de opgave voor je aan een toets of taak begint. Vraag tijdens het studeren af waarvoor je het geleerde kan gebruiken. Een tekst leer je vlotter als je de belangrijke woorden aanduidt. Zoek zelf een aantal vragen die gesteld kunnen worden bij een toets, examen. Let op de ondertitels of probeer bij elk stukje tekst een trefwoord te vinden en noteer dat in de marge. Zoek waar je nog documentatie kunt vinden over de les. Probeer KORT de hoofdzaken neer te schrijven (samenvatting, schema) Tracht bij het leren van een les op voorhand te bepalen waarover het gaat. Begrijp al de woorden die in de cursus staan gebruik een woordenboek. Bekijk ook goed de tekeningen en de voorbeelden die bij een les horen Tijdens de les Let op tijdens de les! Vraag uitleg bij moeilijkheden! Noteer zorgvuldig in je agenda en jij die elke avond na. Altijd terug nakijken en eventueel fouten verbeteren! Werk netjes, dan is het ook fijner om te studeren. Bekijk altijd grondig taken en toetsen die je terugkrijgt en zoek waarom je fouten hebt gemaakt! Na schooltijd Studeer elke dag evenveel! Tracht ongeveer op hetzelfde tijdstip met je huiswerk te beginnen. Een toets of een examen bereid je reeds enkele dagen op voorhand voor. Leer je lessen en maak je huiswerk op een rustige plaats. Geen muziek dus tijdens het studeren! Leer eerst je les en maak daarna pas de oefeningen. Maak voor de examens een planning op. Samen herhalen kan erg goed zijn, als je elkaar niet stoort. Stel minder leuke of moeilijke taken niet uit tot het laatste, want dan doe je ze toch niet.

2 Herhalen en controleren Schrijf of vertel in eigen woorden wat je hebt geleerd. Je laten ondervragen door iemand anders, is een vorm van controle. Overlees je huiswerk voor je het afgeeft. Nadat je een les goed hebt geleerd, moet je ze nog eens herhalen. Herhaal regelmatig een vak door de laatste lessen te overlopen', voor je een nieuwe les" leert. ' 2. STUDIEBEGELEIDING: Leerstijlen en - strategieën. Hoe leer ik? Niet alleen goede punten zijn belangrijk. Ook een efficiënte leerstijl is onmisbaar in onze maatschappij, die verwacht dat iedereen zich levenslang bijschoolt. Tijdens je verdere studies- of op je werk zul je later immers onderwerpen waarvan je niets afweet snel en zelfstandig onder knie moeten krijgen. Dan is het heel belangrijk datje geleerd hebt hoe je op een efficiënte manier kennis opneemt, verwerkt en toepast. Daarom is het goed dat je je op de schoolbanken zo vroeg mogelijk bewust wordt van je eigen manier van leren en die leert aanscherpen tot de 'ideale' manier van leren. Bestaat er wei een 'ideale' studiemethode? Iedereen heeft toch in de loop van de studiejaren zijn eigen manier van leren ontwikkeld, een persoonlijk leerstijlprofiel. De ene leert misschien het makkelijkst alles uit het hoofd, terwijl een ander schema's en samenvattingen maakt. En waarschijnlijk weten nog anderen niet zo goed hoe zij het moeten aanpakken. Ze vragen dan maar uitleg aan de slimmeriken of gebruiken andermans samenvattingen. Het leerstijlprofiel bevat, naast nog andere elementen, vooral drie aspecten: hoe leer ik, hoe zelfstandig ben ik en hoe voel ik me bij het leren? Een leerstijlprofiel is in de loop der tijd aangeleerd; het onderwijs heeft er een invloed op. Ook de manier van lesgeven en toetsen roept een bepaalde manier van leren op; Een leerstijl is echter wel degelijk veranderbaar. LEREN KUN JE LEREN!! Vul onderstaande vragenlijst in en ontdek jouw persoonlijk leerstijlprofiel. Lees elke uitspraak zorgvuldig en geef daarna aan hoe vaak je de genoemde activiteit uitoefent of in hoeverre jij jezelf herkent in de uitspraak.

3 Omcirkel één cijfer achter de uitspraak! 1 = zelden of nooit 4 = vaak 2 = soms 5 = (vrijwel) altijd 3 = regelmatig l. Ik werk een hoofdstuk uit mijn boek/cursus punt voor punt af en bestudeer elk onderdeel apart. 2. Ik merk dat ik het moeilijk vind om te bepalen of in de leerstof voldoende beheers 3. Om te toetsen of ik voldoende geleerd heb, bedenk ik zelf vragen die ik dan beantwoord. 4. Ik probeer hetgeen ik op het internet vind kritisch te benaderen 5. Als ik aan het leren ben, denk ik aan ervaringen die ik zelf heb meegemaakt en die te maken hebben met de leerstof 6. Kort voor een toets heb ik erg veel last van zwetende handen en hartkloppingen 7. Ik zoek uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de onderwerpen die in een les behandeld worden. 8. Als de stof die ik moet leren best moeilijk is, denk ik: "Dat lukt me vast wel!" 9. Ik merk dat ik moeite heb met het leren van een grote hoeveelheid leerstof. 10. Definities leer ik zo letterlijk mogelijk van buiten 11. Tijdens een toets ben ik zo zenuwachtig dat ik niets meer weet. 12. Als ik de opgaven die in het boek staan kan maken, besluit ik dat ik de leerstof goed beheers. 13. Als ik merk dat mijn gedachten steeds afdwalen, dwing ik mezelf door te gaan met leren. 14. Ik herhaal de belangrijkste onderdelen van een hoofdstuk net 20 lang tot ik ze uit mijn hoofd ken. 15. Als ik na meerdere malen herlezen de leerstof nog steeds niet begrijp, raak ik in paniek Bereken je score Tel je scores op de vragen met aangegeven nummers bij elkaar op. Zo krijg je een eerste indruk van de mate waarin jouw manier van leren gekenmerkt wordt door een van de drie prototypische leerstijlprofie!en. Betekenisgericht leerstijlprofiel vragen: Jouw score : =... Reproductie gericht leerstijlprofiel vragen: : Jouw score =. Ongericht leerstijlprofiel Jouw score vragen: =... Jouw leerstijlprofiel Omcirkel per leerstijlprofiel jouw totaalscore in onderstaand profiel en verbind de punten met elkaar. Lage score Gemiddelde score Hoge score Betekenisgericht * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Reproductiegericht * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ongericht * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Voor welk leerstijlprofiel heb je de hoogste score?... Vergelijk jouw profiel met dat van je klasgenoten? Welk profiel is dominant? Leerstijlen en strategieën.

4 De volgende drie leerstijlprofielen zijn extreme profielen, waarvan iemand meer of minder kenmerken vertoont. De meeste persoonlijke leerstijlprofielen. zijn dan ook een combinatie van de drie. Onderzoek leert dat het betekenisgericht leerstijlprofiel het ideaal is. Iemand met dat profiel kan alle studierichtingen en jobs aan! Wie een eerder reproductiegericht of ongericht leerstijlprofiel heeft, moet zich de vraag stellen of hij altijd even efficiënt bezig is. Kan hij m.a.w. ook in minder tijd de leerstof onder de knie krijgen? Profieltypes. Iemand met een betekenisgericht leerstijlprofiel probeert de leerstofonderdelen met elkaar in verband te brengen zoekt naar de hoofdlijnen is kritisch zoekt naar concrete voorbeelden om de leerstof beter te begrijpen doet al heel veel dingen uit zichzelf tijdens het leren (zichzelf toetsen, planning maken,...) ^ zoekt ook zelf uit hoe het komt als er iets misloopt leert regelmatig meer dan nodig. voelt zichzelf verantwoordelijk voor de opgedane kennis ^ vindt het belangrijk zelf te moeten nadenken over de leerstof ^ heeft de studierichting uit interesse gekozen vindt leren gewoon leuk (school is een stukje ontspanning) voelt zich goed, is zeker van zichzelf en denkt positief blijft in zichzelf geloven en zich motiveren om toch nog even door te gaan, ook in moeilijke omstandigheden Iemand met een reproductiegericht leerstijlprofiel probeert zoveel mogelijk dingen in zijn geheugen te stampen herhaalt de stof voortdurend tracht alles zo letterlijk mogelijk te leren is vooral gefocust op details en feiten is nog niet zo zelfstandig: laat zich leiden door het leerboek en door wat de leerkracht zegt besluit dat de stof gekend is, als hij alle opgaven in het boek kan maken leert alles precies zoals het in het boek staat, ook niet meer dan nodig heeft het liefst dat ze precies vertellen wat moet worden geleerd beschouwt leren als zoveel mogelijk kennis opdoen die op de toets moet komen wil vooral de toetsen halen vindt een diploma belangrijk streeft soms ook naar hoge punten zet zich heel veel in en investeert heel veel tijd in het studeren is soms uitgeblust en heeft geen zin meer Iemand met een ongericht leerstijlprofiel heeft het gevoel maar wat aan te rommelen krijgt niet echt grip op de leerstof vindt het vaak niet duidelijk wat belangrijk is om te leren kan de grote hoeveelheid niet aan wil dat de leerkracht vertelt hoe en wat hij. moet leren wil graag voortdurend gestimuleerd worden om te leren leert graag samen met anderen: leert er veel door en begrijpt de stof dan beter twijfelt of de gevolgde studierichting wel de juiste keuze is stelt zich veel vragen of hij het wel aankan of leuk vindt heeft vaak last van stress tijdens het leren of een toets raakt soms in paniek heeft op een toets wel eens het gevoel dat hij het niet kan of niet meer weet

5 3. VRAGEN STUDIEBEGELEIDING Ja/neen vragen JA NEEN 1. Wanneer mijn huiswerk klaar is dan kijk ik het nog eens helemaal na Op sommige dagen studeer ik veel, op andere weinig Als ik klaar ben met mijn..toets, dan herlees ik die nog eens Ik maak fouten omdat ik de opgave niet goed gelezen heb Ik studeer samen met anderen (broer, zus...) Ik herhaal soms alle lessen van één vak Bij langere artikels zoek ik soms zelf titels of belangrijke woorden en schrijf die in de marge Als ik in de les iets niet begrijp, vraag ik altijd uitleg aan mijn leraar Tijdens het studeren staat de radio aan Ik bekijk ook de tekeningen en voorbeelden die bij een les horen Ik. noteer elke dag huiswerk en lessen nauwkeurig in mijn schoolagenda Ik maak een plannetje op wanneer ik welke vakken zal leren voor de examens Kort nadat ik thuiskom begin ik aan huiswerk en lessen Als ik mijn lessen geleerd heb, laat ik mij door iemand ondervragen (mijn zus, broer, ouder(s) Nadat ik een!es geleerd heb zoek ik soms in een ander boek wat erover dat onderwerp staat Als ik een taak of toets terugkrijg dan kijk ik aandachtig mijn fouten na Zelfs als ik een les goed geleerd heb, dan kijk ik ze 's morgens nog eens na Ais ik een les leer, vraag ik mij altijd af waarover het gaat Nadat ik een les geleerd heb, verwerk ik ze in mijn eigen woorden Bij mijn aanpak van huiswerk of lessen begin ik altijd met het gemakkelijkste of het fijnste Mijn schriften zijn meestal verzorgd Regelmatig gebruik ik een woordenboek of een atlas bij het Ieren Thuis heb ik een vaste en rustige plaats om te studeren Ik zoek zelf een aantal vragen die de leraar over de les zou kunnen stellen Tijdens het studeren kijk ik naar de tv Als ik een les leer, duid ik de belangrijkste zaken aan Tijdens het studeren maak ik we! eens een schema of een tekening Voor ik aan mijn huiswerk begin, weet ik hoeveel tijd ik nodig zal hebben Als ik iets nieuw leer vraag ik mij af waarvoor ik dat kan gebruiken Als er toetsen of examens komen dan leer ik enkele dagen op voorhand. 0 0

6 Open vragen 1. Wat is volgens jou goed aan je studiemethode? Noem drie pluspunten. 2. Wat doe je te weinig of wat is fout aan je aanpak? Noem drie minpunten. 3. Noem twee leeractiviteiten die je voortaan (meer) zult gebruiken om de leerstof diepgaand te begrijpen en te beheersen? 4. Beschrijf je persoonlijke schoolloopbaan. 5. Wat doe je om gemotiveerd en geconcentreerd te blijven? 6. Heb je veel last van stress? Ken je de oorzaak ervan? Wat doe je eraan? 7. Aan welke eisen moet je ideale vervolgstudie of je baan voldoen? Noem drie belangrijke criteria? 8. Ben je het eens of oneens met de volgende stelling? Verdedig je persoonlijke mening. 'Het is de leerkracht die me moet vertellen hoe ik moet leren, dat is zijn taak en niet die van mij!'

Leersleutels. 1) Korte inleiding

Leersleutels. 1) Korte inleiding Leersleutels 1) Korte inleiding 2) Visie leren leren in het OLVC volgens 10 krachttermen (studieloopbaanbegeleiding, informatiestroom, krachtige leeromgeving, competenties, groeiproces, zelfreflectie,

Nadere informatie

helemaal niet niet mee eens niet mee eens mee eens helemaal mee eens. In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis.

helemaal niet niet mee eens niet mee eens mee eens helemaal mee eens. In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis. helemaal niet niet niet helemaal Naam: In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis. Jij moet aangeven of je het met de uitspraken eens bent of niet. Bij elke vraag kun je kiezen

Nadere informatie

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van ik kan me niet concentreren ik heb geen zin ik ben de helft weer vergeten ik snap er niets van Maar al te vaak hoor je dergelijke verzuchtingen van mensen die boven hun studieboeken gebogen zitten. Al

Nadere informatie

PV ILS-VO 1 12/1/2016

PV ILS-VO 1 12/1/2016 PV ILS-VO 1 12/1/2016 INSTRUMENT LEERSTIJL VO PERSOONLIJKE RAPPORTAGE VAN Luc Arendse PV ILS-VO 2 12/1/2016 Gegevens deelnemer Algemeen Naam Luc Arendse Leeftijd 17 Geslacht man Afnamedatum 28 november

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Kolom 1 Kolom 2 Kolom 3 Kolom 4 Betrokken: je gaat meteen heel serieus in op de mening van de schrijver

Kolom 1 Kolom 2 Kolom 3 Kolom 4 Betrokken: je gaat meteen heel serieus in op de mening van de schrijver Leerstijltest NAAM, Voornaam: Figuur 1: invullijst. Per rij kun je door middel van een cijfer aangeven welke van de vier weergegeven woorden het meest of het minst passen bij jouw manier van leren. Het

Nadere informatie

VRAGENLIJST STUDIEKRING Competentie Studievaardigheden en vak inhoudelijke kennis

VRAGENLIJST STUDIEKRING Competentie Studievaardigheden en vak inhoudelijke kennis VRAGENLIJST STUDIEKRING Competentie Studievaardigheden en vak inhoudelijke kennis 1. Voordat ik aan mijn huiswerk begin, schat ik in hoeveel tijd het me per vak gaat kosten. 2. Ik verkijk mij nooit op

Nadere informatie

CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN

CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN Dit document werd ontwikkeld in het kader van het vak Pedagogische en sociaalagogische praxis (Universiteit Gent) en mag voor geen andere doeleinden gebruikt worden.

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1 TechnOV Zennelaan 51-53 School voor wetenschap en technologie Naam: Klas: Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 2 1. Organiseren en verkennen 1.1

Nadere informatie

checklist aanvraag buitenlands verblijf.docx ERASMUS PLACEMENT Schooljaar: Naam Voornaam Klas huidig schooljaar Adresgegevens:

checklist aanvraag buitenlands verblijf.docx ERASMUS PLACEMENT Schooljaar: Naam Voornaam Klas huidig schooljaar Adresgegevens: checklist aanvraag buitenlands verblijf.docx 2016-08-18 ERASMUS PLACEMENT Schooljaar: Naam Voornaam Klas huidig schooljaar Adresgegevens: Aanvraag schooljaar 2015-2016 voor vertrek in schooljaar 2016-2017

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

Uit het resultaat van mijn test kwamen voornamelijk de doener en beslisser naar voren.

Uit het resultaat van mijn test kwamen voornamelijk de doener en beslisser naar voren. Metawerk Fedor. Semester 1a Opdracht 1. Ik heb voor opdracht 1 de leerstijlentest van Kolb gemaakt. Deze test heeft als doel om te kijken op wat voor manier je het beste informatie kunt opnemen en verwerken.

Nadere informatie

Leren leren : geschiedenis

Leren leren : geschiedenis Leren leren : geschiedenis A. In klas 1) actief meewerken Als je actief meewerkt in de klas, spaar je thuis heel wat tijd uit! = nadenken over vragen, proberen te antwoorden, vragen stellen over onderdelen

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Aanpak van een cursus

Aanpak van een cursus Aanpak van een cursus Je gaat best op zoek naar een efficiënte manier van studeren. In het hoger onderwijs is het immers niet meer doeltreffend om alles op dezelfde manier aan te pakken. Je kan dus niet

Nadere informatie

Begeleiding van studievaardigheden in het Mentoraat. Frans Ottenhof

Begeleiding van studievaardigheden in het Mentoraat. Frans Ottenhof Begeleiding van studievaardigheden in het Mentoraat Frans Ottenhof De rol van de mentor * Wat is motiverend voor leerlingen? * Aan welke studievaardigheden kun je werken? Welke niet? * Wat heb je nodig

Nadere informatie

LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS

LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS Lessen leer je thuis, denk je wellicht. Toch is dat maar gedeeltelijk waar. Lessen leren begint in de klas. Als je goed meewerkt en oplet in de klas,

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Lambrecht Spijkerboer 12 oktober 17

Lambrecht Spijkerboer 12 oktober 17 Lambrecht Spijkerboer STA@Lambrechtspijkerboer.nl 12 oktober 17 De leerling in beeld Waarom eigenlijk toetsen? Wat wil je van de leerlingen weten? En wat willen de leerlingen van jou weten?... 4 vragen

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Motivatie en Leerstijlenvragenlijst (MLV-H) D Demo. Naam. 5 januari 2014

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Motivatie en Leerstijlenvragenlijst (MLV-H) D Demo. Naam. 5 januari 2014 Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Motivatie en Leerstijlenvragenlijst (MLV-H) Status Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek Emailadres D Demo 5 januari 2014 D@Demo.com Inleiding Motivatie

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken zijn er vier belangrijke hoofdzaken. Dat zijn: A. de plaats B. de tijd C. goede gezondheid D. planning DE PLAATS De beste plaats om je

Nadere informatie

De examens staan bijna voor de deur. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode.

De examens staan bijna voor de deur. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode. Beste leerling De examens staan bijna voor de deur. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode. Bij sommige van jullie begint het zweet al uit te breken. Wij willen je

Nadere informatie

Rapport dagelijks werk

Rapport dagelijks werk Deel 4 - Planning 1. Rapport dagelijks werk ~ 70 ~ Rapport dagelijks werk Veel leerlingen laten zich telkens weer verrassen door het rapport dagelijks werk. Ik heb niets te doen, zeggen ze de ene week

Nadere informatie

Inleiding Motivatie & Leerstijlen. Hoogste scores. Motivatie overzicht. Uw resultaten in een overzicht. Naam:

Inleiding Motivatie & Leerstijlen. Hoogste scores. Motivatie overzicht. Uw resultaten in een overzicht. Naam: Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Motivatie en Leerstijlenvragenlijst (MLV-M) Status Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek 12 mei 2014 Emailadres Inleiding Motivatie & Leerstijlen

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

PLANNING EN ORGANISATIE

PLANNING EN ORGANISATIE WAAROM EEN PLANNING MAKEN? Om te zorgen dat je een goed evenwicht hanteert tussen je studies en je vrije tijd, kan je beslissen om je tijd te managen en om op één of andere manier aan studieplanning te

Nadere informatie

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Eigenschappen Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 01.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 01.04.2016 / Eigenschappen (QPN) 2 Inleiding Wat zijn jouw meest kenmerkende eigenschappen?

Nadere informatie

Naam:.. Klas:. Mentor:

Naam:.. Klas:. Mentor: Naam:.. Klas:. Mentor: Lees elke bewering goed door en beantwoord, door een vakje aan te kruisen, hoe jij over de bewering denkt. Je kunt kiezen tussen: - en - -. 1. Als ik een nieuwsbericht lees dan begrijp

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

Leeratelier: Actief studeren deel 2

Leeratelier: Actief studeren deel 2 Leeratelier: Actief studeren deel 2 Doel: Aanleren en inoefenen van belangrijke studievaardigheden Wie: Leercoach naam (e-mailadres) Hoe: Met behulp van presentaties en oefeningen Wanneer: data 2.4 Diepere

Nadere informatie

Toets- en Examentrainer Horeca, Bakkerij en Recreatie GL

Toets- en Examentrainer Horeca, Bakkerij en Recreatie GL Toets- en Examentrainers Toets- en Examentrainer Horeca, Bakkerij en Recreatie GL Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina van dit werkboek. Inhoud WERKEN MET EDU4ALL...... 7 Oriënteren...

Nadere informatie

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn kind begeleiden bij het maken van huiswerk?

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn kind begeleiden bij het maken van huiswerk? HUISWERKTIPS Hoe kan ik mijn kind begeleiden bij het maken van huiswerk? Baken Trinitas Gymnasium 27 september 2011 1. Inleiding De overstap naar de middelbare school is voor veel van onze leerlingen een

Nadere informatie

O O O O O O. Huiswerktips voor ouders De Toermalijn Overrijnseveld 1 Cothen

O O O O O O. Huiswerktips voor ouders De Toermalijn Overrijnseveld 1 Cothen Beste ouder, Stop met spelen en maak je huiswerk! Mama, hoe begin ik aan die taak? Jij kan toch nog niet klaar zijn met je huiswerk?! Papa, kan jij me helpen met het plannen van mijn lessen? Klinken deze

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Talentrapportage 2 Inleiding De wereld en de arbeidsmarkt zijn constant in beweging. Maar waarheen? Niemand weet exact hoe het werkveld er

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart.

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. Huiswerk is nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs en van het leren leren van kinderen. Huiswerk ligt dus in het

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Als je een tekst actief leest,

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

GROWTH EN FIXED MINDSET?

GROWTH EN FIXED MINDSET? GROWTH EN FIXED MINDSET? DOEL Stimuleren van zelfvertrouwen bij leerlingen door het gebruik van groeigerichte feedback en het bieden van kansen op succeservaringen. WERKWIJZE 1) Bekijk onderstaande TED-talk

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Breukelen Betreft: Ref.nr.:

Breukelen Betreft: Ref.nr.: Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerling van 1tvk, 1tvm en 1tho Breukelen, 22 augustus 2017 Betreft: tweetalig onderwijs Ref.nr.: 1718.004 SPY/hon Geachte heer, mevrouw, Uw kind is dit schooljaar begonnen

Nadere informatie

Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie

Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie Doel: Je onderzoekt hoe jij jouw talenten kunt inzetten in je werk (nu en later). Je gaat een activiteit buiten school onderzoeken. Dit kan zijn: a.

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

: je weet hoe je nu plant en hoe je jouw manier van plannen kunt verbeteren.

: je weet hoe je nu plant en hoe je jouw manier van plannen kunt verbeteren. BETER LEREN PLANNEN Omschrijving : je weet hoe je nu plant en hoe je jouw manier van plannen kunt verbeteren. Hoofdthema : studievaardigheden Niveau : 2/3/4 Benodigdheden : stiften of keurpotloden Deze

Nadere informatie

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan Huiswerkbeleidsplan 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan 1. Visie 2. Doelstellingen 3. Wat verwachten we van de ouders? 4. Wat verwachten we niet van de ouders? 5. Wat doen we als een huiswerk niet gemaakt

Nadere informatie

Taken en lessen bij de duizendpoten

Taken en lessen bij de duizendpoten 1 Taken en lessen bij de duizendpoten 2 Tips Hou een papierklem bij aan de rand van dit boekje. Het kan je telkens helpen om in een stappenplan te tonen waar je bent gebleven. Hou dit boekje bij in je

Nadere informatie

Bijlage 6 uit het schoolreglement

Bijlage 6 uit het schoolreglement Bijlage 6 uit het schoolreglement Visietekst huistaken Sint-Paulus, De Deynestraat / Rerum Novarumplein Gent Inleiding Met een visietekst willen we de fundamentele ideeën formuleren van het huistakenbeleid

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Studievaardigheden van A tot Z

Studievaardigheden van A tot Z Geschreven door Patricia Hendrikx Studievaardigheden van A tot Z Actief leren Actief leren is het tegenovergestelde van passief leren. Bij actief leren doe je meer dan alleen de leerstof doorlezen. Je

Nadere informatie

Spreken - Feedback hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Spreken - Feedback hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52706 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken?

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Vorm groepjes en verdeel de volgende rollen: groepsleider, verslaggever en tijdbewaker. 1. Eindtermen Nederlands: een verkenning

Nadere informatie

A person who never made a mistake never tried anything new.

A person who never made a mistake never tried anything new. Beroepenproject klas 3 droomberoep A person who never made a mistake never tried anything new. Albert Einstein Naam:.. Klas:. Mentor:.. Schooljaar: 2016-2017 1 Als je droomt, is alles mogelijk. Een droomberoep

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Je werkplek inrichten

Je werkplek inrichten Je werkplek inrichten Het is belangrijk dat je kan leren op een plaats waar jij je goed voelt en waar jij je goed kan concentreren. Hoe richt je je werkplek in zodat je hier zo goed mogelijk kan leren?

Nadere informatie

Onder huiswerk verstaan we:

Onder huiswerk verstaan we: Onder verstaan we: 1. Opdrachten voor thuis. Opdrachten die door de kinderen uit alle groepen thuis uitgevoerd worden. Denk hierbij aan o het meenemen van materialen die bij het thema passen o op thuis

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

LEREN LEREN. tweede graad

LEREN LEREN. tweede graad LEREN LEREN tweede graad Noteer op een blad, wat je reeds allemaal (aan)leerde in je jonge leven. Noteer (met groen) zoveel mogelijk factoren die dat leren beïnvloedden. Om iets te leren: 1. heb je een

Nadere informatie

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10

Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Van: Klas: 1 Inhoud: Handleiding Portfolio pag. 3 Deel 1. Dit ben ik pag. 6 Deel 2. Gevolgd onderwijs pag. 9 2.1 onderwijs op dit moment pag. 10 Deel 3. Ervaringen pag. 11 3.1 stage (binnen schooltijd)

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Het ontwikkelen van een zelfbeeld

Het ontwikkelen van een zelfbeeld H.4 KEN JIJ JEZELF?! Het ontwikkelen van een zelfbeeld Je zelfbeeld geeft weer hoe jij over jezelf denkt. Dit zelfbeeld ontwikkel je door naar jezelf te kijken en door de manier waarop anderen naar jou

Nadere informatie

Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen

Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen Instructies Vragenlijst leerlingen: algemeen Het doel van deze vragenlijst is om de leerlingen over verschillende leersituaties heen te laten oordelen in welke mate ze zelfregulerend gedrag vertonen. Het

Nadere informatie

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Welkom in BZL Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10 Afspraken binnen BZL Boekje Leren leren (klaar op de bank) start met terugblikken op de voorbije week (boekje LL p.10) planning maken voor

Nadere informatie

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten.

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten. SUCCESVOL LEREN Tips voor studenten www.goleweb.eu Je krijgt de kans om de Lemo-vragenlijst in te vullen op www.goleweb.eu. Na deelname krijg je persoonlijke feedback over jouw motivatie en leervaardigheden.

Nadere informatie

LEREN LEREN. tweede graad

LEREN LEREN. tweede graad LEREN LEREN tweede graad Noteer op een blad, wat je reeds allemaal (aan)leerde in je jonge leven. Noteer (met groen) zoveel mogelijk factoren die dat leren beïnvloedden. Om iets te leren: 1. heb je een

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Daltonschool Meander

Huiswerkbeleid Daltonschool Meander Huiswerkbeleid Daltonschool Meander Inhoud : 1. Waarom geven wij op school huiswerk? 2. In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk en waar bestaat het uit? 3. Wat kunnen de ouders van de school verwachten?

Nadere informatie

Huiswerktips. Maak tijd

Huiswerktips. Maak tijd Huiswerktips Huiswerktips Voor sommige kinderen is huiswerk maken een helse taak. In deze brochure krijg je een heleboel tips over hoe je je kind kan helpen met zijn huiswerk. Maak tijd Sommige kinderen

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Pop- formulier. Circa. 30 tot 40 minuten

Pop- formulier. Circa. 30 tot 40 minuten Pop- formulier Naam Geboortedatum Studentnummer Vorige/laatste opleiding Ben je uit- of thuiswonend Heb je een eigen werkruimte Wat is je reistijd (van deur tot deur) Persoonlijke gegevens Soumaya Slilem

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Online profileren THEMA 1. Verwachting van de stage. Uitvoering Terugkoppeling. Oriëntatie

Online profileren THEMA 1. Verwachting van de stage. Uitvoering Terugkoppeling. Oriëntatie 02 Oriëntatie Lesdoel: De student leert waarom stage binnen de opleiding hoort. En hebben een beeld van wat ze willen leren tijdens hun stage. Korte inhoud: De docent legt uit hoe de stageperiode in zijn

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Do s and Don ts of Bilingual Education

Do s and Don ts of Bilingual Education Do s and Don ts of Bilingual Education Een korte handleiding Tweetalig Onderwijs voor Leerlingen Leraren Ouders Het tweetalig HAVO op Philips van Horne en tweetalig VWO op Het College komt mede tot stand

Nadere informatie

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR INLEIDING Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het vormt een brug tussen thuis en de school. Met het meegeven van huiswerk

Nadere informatie

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz.

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz. Onderzoeksverslag Omslag en titelpagina Op het omslag staan in elk geval de titel van het onderzoek en de namen van de schrijvers. Op de titelpagina opnieuw de titel en de namen van de schrijvers. Nu uitgebreid

Nadere informatie

Toetsanalyse. "Van je fouten kun je leren." Maar dan moet je eerst wel fouten gemaakt hebben. Die kans krijg je bij toetsen.

Toetsanalyse. Van je fouten kun je leren. Maar dan moet je eerst wel fouten gemaakt hebben. Die kans krijg je bij toetsen. Toetsanalyse "Van je fouten kun je leren." Maar dan moet je eerst wel fouten gemaakt hebben. Die kans krijg je bij toetsen. Voor een toets moet je, zonder veel extra voorbereiding, minimaal een 7 kunnen

Nadere informatie

Hallo eerstejaar, Ik ben Tijs, en ik zal je steun zijn om je te helpen studeren in je nieuwe school.

Hallo eerstejaar, Ik ben Tijs, en ik zal je steun zijn om je te helpen studeren in je nieuwe school. Deel 1 Inleiding 1. Hallo eerstejaars ~ 2 ~ Hallo eerstejaar, Ik ben Tijs, en ik zal je steun zijn om je te helpen studeren in je nieuwe school. Je zal wel al gemerkt hebben dat het hier helemaal anders

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Rekenen Wiskunde Ondersteuning

Rekenen Wiskunde Ondersteuning Schooljaar 2014-2015 Rekenen Wiskunde Ondersteuning Handvatten voor leerlingen met (ernstige) reken- en/of wiskundeproblemen Naam leerling:... Klas: 0 Inleiding In deze bundel probeer ik je wegwijs te

Nadere informatie

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan...

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan... Na deze les kun je: vertellen hoe jij nu huiswerk maakt; zorgen voor een goede huiswerkplek; stoorzenders uitzetten; een huiswerkplan maken; jezelf belonen na je huiswerk. 2 Huiswerk Huiswerk?! Leuk is

Nadere informatie

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen

Zomerboekje voor nieuwe. Lumion leerlingen Zomerboekje voor nieuwe Lumion leerlingen Ontwerpen en ideeën van Jesse van Schaik, leerling 2V Uitvoering door Emiel Zevenhuizen, expressiedocent LumionLeren en LumionLeven Welkom op Lumion, school van

Nadere informatie

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE

DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Netwerkthermometer DE NETWERKTHERMOMETER LEERLINGEN INSTRUCTIE Wat is De Netwerkthermometer De Netwerkthermometer is een test. Een test om een gedegen beeld te krijgen van hoe je zelf aan kijkt tegen je

Nadere informatie

1 Uitslapen. Schrijf op hoe het vanmorgen ging. Voorbeeld: Begintijd Wat heb je gedaan? Hoeveel tijd kostte dat? Wekker, opstaan 15 minuten

1 Uitslapen. Schrijf op hoe het vanmorgen ging. Voorbeeld: Begintijd Wat heb je gedaan? Hoeveel tijd kostte dat? Wekker, opstaan 15 minuten Na deze les kun je: s ochtends tijd besparen; op een rijtje zetten wat je allemaal moet doen; bepalen wat echt belangrijk is; een goede planning maken. 4 Bespaar tijd! School, vrienden, sport, clubjes

Nadere informatie

Volgorde van de bewerkingen.

Volgorde van de bewerkingen. Bijlage 4: Illustratie Gedifferentieerd werken in de wiskundelessen Onderwerp: Volgorde van de bewerkingen. 4.1 Naam:... Klas:.. Groep A Gedifferentieerd werken in de wiskundelessen. Voor je toets van

Nadere informatie