Overheidsopdrachten: aandachtspunten in het licht van de rechtspraak van het Hof van Justitie. Wim Rasschaert Advocaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overheidsopdrachten: aandachtspunten in het licht van de rechtspraak van het Hof van Justitie. Wim Rasschaert Advocaat"

Transcriptie

1 Overheidsopdrachten: aandachtspunten in het licht van de rechtspraak van het Hof van Justitie Wim Rasschaert Advocaat

2 Voorafgaand Bevoegdheid Hof van Justitie Belang van het Europese overheidsopdrachtenrecht en van de rechtspraak van het Hof van Justitie in onze actuele Belgische rechtsorde Rechtstreekse toepassing van het gemeenschapsrecht Voorrang van het gemeenschapsrecht op het nationale recht Aansprakelijkheid van de lidstaten voor schending van het gemeenschapsrecht

3 I. 1. Bevoegdheid van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen = de communautaire rechtsprekende instelling Bestaat uit drie rechterlijke instanties: het Hof van Justitie, het Gerecht van eerste aanleg en het Gerecht voor ambtenarenzaken; Voornaamste taak: toetsen van de wettigheid van communautaire handelingen en het verzekeren van een uniforme uitlegging en toepassing van het gemeenschapsrecht;

4 I. 2. Het Hof van Justitie Welbepaalde rechtsprekende bevoegdheden: de prejudiciële verwijzing door gewone (nationale rechters) bvb. naar verenigbaarheid nationale wetgeving met gemeenschapsrecht; het beroep wegens niet-nakoming (Commissie); het beroep tot nietigverklaring (VO/RL/B); de hogere voorziening; het heronderzoek (Ger 1 e A / Ger. Ambtenarenzaken)

5 3. Het Gerecht van eerste aanleg Bevoegd om kennis te nemen van: rechtstreekse beroepen, ingesteld door natuurlijke of rechtspersonen tegen handelingen van de gemeenschapsinstellingen of tegen het nalaten, van deze instellingen om een besluit te nemen I. beroepen, ingesteld door lidstaten tegen de Commissie; beroepen, ingesteld door de lidstaten tegen de Raad betreffende de handelingen op het gebied van staatssteun, handelspolitieke beschermingsmaatregelen («dumping») en besluiten waarmee de Raad uitvoeringsbevoegdheden uitoefent; beroepen tot vergoeding van schade, veroorzaakt door de gemeenschapsinstellingen of hun personeelsleden; beroepen die zijn gebaseerd op door de Gemeenschappen gesloten overeenkomsten, die het Gerecht uitdrukkelijk bevoegd verklaren; beroepen op het gebied van het communautaire merkenrecht hogere voorzieningen, beperkt tot rechtsvragen, tegen de beslissingen van het Gerecht voor Ambtenarenzaken.

6 I. 4. Europese Richtlijnen inzake overheidsopdrachten 2 belangrijke richtlijnen die op 31 maart 2004 werden aangenomen door het Europees Parlement en de Raad: Richtlijn 2004/17/EG houdende coördinatie van de procedures voor het plaatsen van opdrachten in de sectoren water en energievoorziening, vervoer en postdiensten Richtlijn 2004/18/EG betreffende de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten.

7 I. 5. Europese Mededelingen Mededeling van de Europese Commissie over de toepassing van Gemeenschapsrecht inzake overheidsopdrachten en concessieovereenkomsten op geïnstitutionaliseerde PPS, (2007/C 6661, 5 februari 2008) Interpretatieve mededeling van de Europese Commissie over de Gemeenschapswetgeving die van toepassing is op het plaatsen van opdrachten die niet of slechts gedeeltelijk onder de richtlijnen inzake overheidsopdrachten vallen (2006/C179/02, 1 augustus 2006)

8 De rechtspraak van het Hof van Justitie: selectie

9 Problematiek van de opdrachten die niet of slechts gedeeltelijk onder de overheidsopdrachtenrichtlijnen vallen

10 Schetsen problematiek Sommige opdrachten vallen geheel of gedeeltelijk buiten werkingssfeer overheidsopdrachtenrichtlijnen: Opdrachten beneden de Europese aanbestedingsdrempels Opdrachten die niet-prioritaire diensten betreffen (zgn.b-diensten) Concessies voor openbare diensten Opdrachten betreffende ontwikkeling en productie van televisieprogramma s.

11 I. Opdrachten beneden de Europese aanbestedingsdrempels

12 Beschikking van 3 december 2001 zaak C-59/00 Bent Mousten Vestergaard Arrest van 14 Juni zaak C- 6/05 Medipac Kzantzidis Arrest van 21 februari 2008 zaak C- 412/04 Europese commissie t/ Italië

13 Het enkele feit dat de gemeenschapswetgever heeft gemeend dat de bijzondere en strenge procedures van die richtlijnen niet geschikt zijn wanneer het gaat om opdrachten van geringe waarde, betekent echter niet dat deze van de toepassing van het gemeenschapsrecht zijn uitgesloten. Ook indien bepaalde overeenkomsten van de werkingsfeer van de overheidsopdrachtenrichtlijnen zijn uitgesloten, zijn de aanbestedende diensten die deze overeenkomsten sluiten, niettemin gehouden om de fundamentele regels van het Verdrag in acht te nemen

14 Hieruit volgt dat, ondanks het feit dat een opdracht voor de uitvoering van werken onder de in richtlijn 93/37 vastgestelde drempelwaarde blijft en dus niet onder de werkingssfeer van deze richtlijn valt, de wettigheid van een clausule in het bestek voor deze opdracht moet worden beoordeeld in het licht van de fundamentele regels van het Verdrag, waarvan het in artikel 28 van het Verdrag genoemde vrij verkeer van goederen deel uitmaakt. De aanbestedende overheden die opdrachten gunnen die niet onder de werking van de Europese richtlijnen vallen, zijn niettemin verplicht zich te houden aan de algemene beginselen van het gemeenschapsrecht, zoals het beginsel van gelijke behandeling en de daaruit voortvloeiende verplichting tot transparantie.

15 De op deze overheidsinstantie rustende transparantieverplichting houdt in dat aan elke potentiële inschrijver een passende mate van openbaarheid wordt gewaarborgd die de dienstenmarkt voor mededinging openstelt en een toetsing van de aanbestedingsprocedures op onpartijdigheid mogelijk maakt.

16 Het volstrekt ontbreken van een oproep tot mededinging bij de gunning van een overheidsopdracht voor dienstverlening zoals die in het hoofdgeding, is in beginsel niet in overeenstemming met de vereisten van de artikelen 43 EG (vrijheid vestiging binnen EG) en 49EG (vrijheid verrichten diensten binnen EG) en evenmin met de beginselen van gelijke behandeling, non-discriminatie en transparantie.

17 De gemeenschapswetgever heeft er uitdrukkelijk en principieel voor gekozen om opdrachten die beneden een bepaalde drempel blijven, van de door hem ingevoerde openbaarmakingregeling uit te sluiten. Voor deze opdrachten heeft hij er dus geen enkele specifieke verplichting opgelegd. Wanneer evenwel vaststaat dat een dergelijke opdracht een bepaald grensoverschrijdend belang vertoont, levert de gunning van deze opdracht aan een in de lidstaat van de aanbestedende dienst gevestigde onderneming, zonder dat er sprake is van enige transparantie, een ongelijke behandeling op ten nadele van de in een andere lidstaat gevestigde ondernemingen die mogelijkerwijs in deze opdracht geïnteresseerd zijn.

18 Behoudens objectieve rechtvaardiging vormt een dergelijke ongelijke behandeling, die voornamelijk in het nadeel is van in een andere lidstaat gevestigde ondernemingen, die immers alle worden uitgesloten, een door de artikelen 43EG (vrijheid van vestiging binnen EG) en 49 EG (vrijheid verrichten diensten binnen EG) verboden indirecte discriminatie op grond van nationaliteit.

19 II. Concessies voor openbare diensten.

20 Concessies voor openbare diensten zijn uitdrukkelijk uitgesloten uit het werkingsgebied van de overheidsopdrachtenrichtlijn door artikel 17 van RL 2004/18/EG. Vaste rechtspraak van het Hof m.b.t. concessies voor openbare diensten gebaseerd op arrest Telaustria Verlags en Telefonadress van 7 december 2000.

21 Ook al zijn concessies voor openbare diensten niet onderworpen aan de overheidsopdrachtenrichtlijn, toch moeten de aanbestedende diensten die deze overeenkomsten sluiten, de fundamentele regels van het Verdrag in het algemeen en het verbod van discriminatie op grond van nationaliteit in het bijzonder in acht nemen. Dit verbod houdt onder meer een verplichting tot transparantie in.

22 Deze op de aanbestede dienst rustende verplichting tot transparantie houdt in, dat aan elke potentiële inschrijver een passende mate van openbaarheid wordt gegarandeerd, zodat de dienstenmarkt voor mededinging wordt geopend en de aanbestedingsprocedures op onpartijdigheid kunnen worden getoetst. Deze basisrechtspraak werd bevestigd o.a. in de zaken: Arrest Coname, dd. 21 juli 2005, C-231/03 Arrest Parking Brixen, 13 oktober 2005, zaak C-458/03 Beschikking Büchhandler Vereinigung, 30 mei 2002, zaak C-358/00

23 Interpretatieve Mededeling E.C.

24 Europese Commissie heeft in 2006 een interpretatieve mededeling uitgevaardigd over de Gemeenschapswetgeving die van toepassing is op het plaatsen van opdrachten die niet of slechts gedeeltelijk onder de richtlijnen inzake overheidsopdrachten vallen (E.P ). In deze interpretatieve mededeling belicht de Commissie hoe zij de rechtspraak van het Hof interpreteert en wijst ze op goede praktijken om de lidstaten te helpen optimaal profijt van de interne markt te trekken

25 Weging van gunningscriteria en subcriteria

26 Algemeen Bij aanbesteding moet overheidsopdracht worden gegund aan de inschrijver die de laagste regelmatige offerte heeft ingediend. Hier één gunningscriterium: de prijs Bij offerteaanvraag moet overheidsopdracht worden gegund aan de inschrijver die de voordeligste regelmatige offerte heeft, rekening houdende met de gunningscriteria vermeld in de aankondiging van de opdracht of het bestek.

27 Principe Artikel 115, tweede lid Koninklijk Besluit van 8 januari 1996: De gunningscriteria moeten worden vermeld in de aankondiging van de opdracht of in het bestek, zo mogelijk in volgorde van afnemend belang; in dit geval wordt die volgorde in het bestek of in de aankondiging vermeld. Zo niet hebben de gunningscriteria dezelfde waarde

28 Probleem Indien een afnemende volgorde van belang van de gunningscriteria wordt opgesteld en vermeld, beschikken de aanbestedende overheden bij de gunning van de opdracht over een aanzienlijke beoordelingsmarge. In dat geval immers behouden zij de mogelijkheid om bij de beoordeling aan de criteria een bepaald gewicht en dus een relatieve waarde toe te kennen waarvan de inschrijvers niet op de hoogte zijn. Een aanbestedende overheid zou aan één of meer criteria een onverwacht of onvoorzien belang hechten, zelfs na opening van de inschrijvingen, zodat de één of andere inschrijving wordt bevoordeeld.

29 Daarom heeft artikel 53, lid 2 van de Richtlijn Klassieke Sectoren voor overheidsopdrachten die de Europese drempel hebben bereikt deze situatie opgelost door te bepalen dat indien de overheidsopdracht wordt gegund aan de voordeligste regelmatige inschrijving, de aanbestedende overheid het relatieve gewicht dat hij toekent aan elk van de door hem gekozen gunningscriteria, dient te vermelden in de aankondiging van de opdracht of in het bestek.

30 Nationaal recht - Wijzigingen Koninklijk Besluit van 12 januari 2006 (in werking getreden op 1 februari 2006): Voor opdrachten die de Europese drempels hebben bereikt moeten de gunningscriteria worden gewogen Ook de gunningscriteria voor de opdrachten gegund middels een onderhandelingsprocedure met bekendmaking die de Europese aanbestedingsdrempel hebben bereikt, moet worden gepondereerd.

31 Koninklijk Besluit van 23 november 2007 (in werking getreden op 1 februari 2008): De verplichting om de gunningscriteria te wegen is nu ook van toepassing in geval van een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking wanneer het bedrag voor de Europese bekendmaking wordt bereikt en meerdere aannemers, leveranciers of dienstverleners worden geraadpleegd.

32 Twee relevante zaken Hof van Justitie, 24 november 2005, zaak C-331/04, zaak AIT EAC e.a. Hof van Justitie, arrest van 24 januari 2008, zaak C- 532/06, Consortium Lianakis

33 Het Hof van Justitie was van oordeel dat het gemeenschapsrecht zich er niet tegen verzet dat een aanbestedingscomité een relatief gewicht toekent aan subelementen van een vooraf vastgesteld gunningscriterium, voor zover dit: Geen wijziging brengt in de in het bestek vastgelegde gunningscriteria voor de opdracht; Geen elementen bevat die, indien zij bij de voorbereiding van de offertes bekend waren geweest, deze voorbereiding hadden kunnen beïnvloeden; Niet is genomen met inaanmerkingneming van elementen die discriminerend kunnen werken jegens een van de inschrijvers.

34 De Griekse Raad van State heeft in het kader van de behandeling van deze zaak het Hof van Justitie de prejudiciële vraag gesteld of het toegestaan is dat wanneer in de aankondiging van een opdracht enkel de volgorde van prioriteit wordt vermeld, zonder de wegingscoëfficiënt van elk criterium te specificeren het aanbestedingscomité de wegingscoëfficiënten van de criteria achteraf vaststelt en, zo ja, onder welke voorwaarden?

35 Arrest van 24 januari 2008 Voorafgaand merkt het Hof op: De door de aanbestedende dienst als gunningscriteria gehanteerde criteria hebben in hoofdzaak betrekking op de ervaring, de kwalificaties en de middelen ter waarborging van de goede uitvoering van de betrokken opdracht. Het betreft hier criteria die verband houden met de geschiktheid van de inschrijvers om deze opdracht uit te voeren en dus geen gunningscriteria zijn. Criteria die er niet toe strekken om de economische voordeligste aanbieding vast te stellen, maar die in wezen verband houden met de beoordeling van de geschiktheid van de inschrijvers om de betrokken opdracht uit te voeren mogen niet worden aangewend als gunningscriteria.

36 M.b.t. de vaststelling achteraf van wegingscoëfficiënten en subcriteria voor de in het bestek of in de aankondiging van opdracht vermelde gunningscriteria Aanbestedende diensten moeten ervoor zorgen dat tussen verschillende dienstverleners niet wordt gediscrimineerd Het beginsel van gelijke behandeling impliceert eveneens een transparantieverplichting Indien de opdracht wordt gegund aan de inschrijver met de economisch voordeligste aanbieding, moet de aanbestedende dienst in het bestek of in de aankondiging van de opdracht de gunningscriteria vermelden die zij voornemens is te hanteren.

37 Deze laatste verplichting, gelezen samen met het beginsel van gelijke behandeling van het marktdeelnemers en van de transparantieverplichting die eruit voortvloeit, houdt in dat alle elementen die door de aanbestedende dienst in aanmerking worden genomen ter bepaling van de economisch voordeligste aanbieding, alsook het relatieve gewicht van deze criteria, bij de potentiële inschrijvers bekend zijn wanneer deze hun offertes voorbereiden.

38 De potentiële inschrijvers moeten bij de voorbereiding van hun offertes immers kennis kunnen nemen van het bestaan en de strekking van deze elementen. Derhalve kan een aanbestedende dienst geen afwegingsregels of subcriteria toepassen die hij niet vooraf ter kennis van de inschrijvers heeft gebracht.

39 In de zaak Consortium Lianakis daarentegen Had het aanbestedingscomité enkel de gunningscriteria zelf in de aankondiging van opdracht vermeld en Werden zowel de wegingscoefficienten als de subcriteria voor deze gunningscriteria achteraf vastgesteld Na de indiening van de offertes en Na het openmaken van de verzoeken om toelating tot inschrijving Dit strookt duidelijk niet met de verplichting tot bekendmaking, gelezen tegen de achtergrond van het beginsel van gelijke behandeling van de marktdeelnemers en van de transparantieverplichting.

40 Beknopt overzicht van recent gewezen arresten van het H.v.J. (periode november 2007 april 2008)

41 Hof van Justitie Arrest van 13 december 2007, zaak C- 337/06, Bayerischer Rundfunk e.a. In dit arrest komt ook de problematiek ter sprake van wie als aanbestedende overheid kan worden aangemerkt=> artikel 4, 2, 8 OOW 1993 (en dan in inzonderheid interpretatie van werkzaamheden in hoofdzaak gefinancierd door aanbestedende overheden )

42 Hof van Justitie Arrest van 18 januari 2007, zaak C- 220/05, Auroux Ontwikkeling van verlaten stadsdeel tot recreatiepark Ontwikkelingsovereenkomst (PPS) tussen SEDL en Franse gemeente Roanne is een overheidsopdracht voor de aanneming van werken ongeacht of daarin wordt bepaald dat de aanbestedende dienst eigenaar is of wordt van hele bouwwerk of van een gedeelte ervan.

43 Hof van Justitie Arrest van 18 december 2007, zaak C- 532/03, Europese commissie t./ierland (ambulancediensten voor spoedhulp) Het is niet bewezen dat ambulancediensten voor spoedhulp een overheidsopdracht uitmaken, daar niet kan worden uitgesloten dat de betrokken overheid deze diensten verricht op grond van zijn eigen, rechtstreeks aan de wet ontleende bevoegdheden. Het loutere bestaan, tussen twee overheidsinstanties, van een financieringsregeling voor dergelijke diensten betekent niet dat de betrokken dienstverrichtingen een overheidsopdracht uitmaken.

44 Hof van Justitie Arrest van 18 december 2007, zaak C- 220/06, Correos (Spaanse Postarrest) Onderhands toewijzen van zowel voorbehouden als nietvoorbehouden postdiensten aan publieke rechtspersoon waarmee een samenwerkingsovereenkomst was gesloten Problematiek liberalisering van postdiensten. Problematiek in house

45 Hof van Justitie Arrest van 18 december zaak C- 357/06, Frigerio Luigi Nationale bepalingen die gegadigden of inschrijvers beletten offertes in te dienen voor een dienstenopdracht, omdat zij niet de rechtsvorm hebben die overeenkomt met een bepaalde categorie van rechtspersonen, m.n. kapitaalvennootschappen, is strijdig met richtlijn 92/50 (inz. Artikel 26, leden 1 en 2)

46 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house Toepassing wetgeving overheidsopdrachten in contractuele relaties tussen publieke instanties Europese Hof van Justitie TECKAL, 18 november 1999 (C-107/98) TELAUSTRIA, 7 december 2000 (C-324/98) STADT HALLE, 11 januari 2005 (C-26/03) CONAME, 21 juli 2005 (C-231/03) PARKING BRIXEN, 13 oktober 2005 (C-458/03) Commissie t. Oostenrijk (Mödling), 10 november 2005 (C-29/04) CARBOTERMO, 11 mei 2006 (C-340/04) ASEMFO, 19 april 2007 (C-295/05)

47 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house Toepassing wetgeving overheidsopdrachten in contractuele relaties tussen publieke instanties? Overheidsopdracht wanneer een aanbestedende overheid met andere entiteit (al dan niet zelf een aanbestedende overheid) een schriftelijk contract ten bezwarende titel sluit houdende de uitvoering van werken, leveringen of diensten, boven Europese drempelbedragen Bepaalde handelingen worden bij overeenkomst aan derden opgedragen, niet op prestaties in regie en niet op bepaalde vormen van verzelfstandiging Verzelfstandiging (HvJ): bepaalde taken om budgettaire en beheerskundige redenen toevertrouwen aan afzonderlijke entiteit

48 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house TECKAL, 18 november 1999 Italiaanse gemeente Viano : opdracht voor levering van brandstoffen zonder procedure gegund aan AGAC. AGAC: speciale onderneming, opgericht door diverse gemeenten, ten behoeve van energie en milieubeheer in gemeenten. Klacht van Teckal (Eur.) Reglementering OO van toepassing wanneer een aanbestedende dienst, zoals een territoriaal Lichaam een schriftelijke overeenkomst ten bezwarende titel wenst te sluiten met een lichaam dat formeel (of rechtens) van haar onderscheiden is en zelfstandig beslissingen kan nemen, ongeacht of dat lichaam zelf een aanbestedende dienst is, en niet indien de aanbestedende dienst op de betrokken rechtspersoon een toezicht uitoefent zoals op haar eigen diensten, en tenzij die rechtspersoon het merendeel van zijn werkzaamheden ten behoeve van de aanbestedende dienst verricht.

49 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house TELAUSTRIA, 7 december 2000 Het feit dat een overeenkomst niet onder het toepassingsgebied van de richtlijn OO valt, neemt niet weg dat de aanbestedende diensten de fundamentele regels van het Verdrag in het algemeen en het verbod van discriminatie op grond van nationaliteit in het bijzonder in acht moeten nemen De op de aanbestedende dienst rustende verplichting tot transparantie houdt in dat aan elke potentiële inschrijver een passende mate van openbaarheid wordt gegarandeerd, zodat de dienstenmarkt voor mededinging wordt geopend en de aanbestedingsprocedures op onpartijdigheid kunnen worden getoetst.

50 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house STADT HALLE, 11 januari 2005 Duitse stad Halle geeft, zonder procedure, aan RPL Lochau opdracht project uit te werken voor de voorbehandeling, de nuttige toepassing en de verwijdering van haar afvalstoffen + overeenkomst voor verwerking stedelijk restafval. RPL Lochau is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (stad Halle: 75, 1 % via tussenvehikel; privé: 24, 9 %). Overheidsonderneming met particuliere deelneming. Klacht van derde bedrijf. Stad controleert de rekeningen. De deelneming, ook al is het slechts voor minder dan de helft, van een particuliere onderneming in het kapitaal van een vennootschap ( ) sluit hoe dan ook uit de uitoefening van toezicht zoals op de eigen diensten.

51 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house CONAME, 21 juli 2005 Italiaanse gemeente bezit 0,97 % van de aandelen in private venn. Padania. Overige aandelen in handen van provincie Cremona en de overige gemeenten van deze provincie. Kapitaal Padania stond open voor particuliere deelneming. Gemeente wijst opdracht voor distributie gas en onderhoud installaties toe aan Padania,zonder procedure. Klacht Coname. De enkele omstandigheid dat kapitaal openstaat voor deelneming door particuliere onderneming, heeft tot gevolg dat er geen sprake meer is van een louter interne situatie.

52 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house PARKING BRIXEN, 13 oktober 2005 Oostenrijkse gemeente Brixen deed voor beheer van plaatselijke parkeerplaatsen en een parkeergarage beroep op speciale publieke onderneming Stadtwerke Brixen, zonder mededinging. Gemeente volledige eigenaar van Stadtwerke, dat dan wordt omgezet in private aandelenvennootschap, aandelen voor 100 % bij gemeente. Bestuur van Stadtwerke krijgt statutair vergaande zelfstandige beslissingsbevoegdheid, doch met verminderd toezicht voor gemeente (zekerheden tot 5 milj. EURO of andere verrichtingen, zonder voorafgaande toestemming van aandeelhouders, ). Zodanig toezicht dat de concessieverlenende overheidsinstantie zijn beslissingen kan beïnvloeden of Doorslaggevende invloed? Vijf criteria: Rechtsvorm Verplichte openstelling, op korte termijn, van kapitaal venn. voor ander kapitaal Bevoegdheden RvB, waarvan beheer door de gemeente nauwelijks wordt gecontroleerd Territoriale reikwijdte van de activiteiten van de private vennootschap (geheel Italië en buitenland) Maatschappelijk doel verruimd Geen interne verrichting

53 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house Commissie t. Oostenrijk (Mödling), 10 november 2005 Oostenrijkse stad Mödling beat 100 % van de aandelen in Stadtgemeinde ( ) Abfallw., vennootschap opgericht door stad op 16 juni Op 25 juni droeg stad het stedelijk afvalbeheer op, zonder procedure. Op 1 oktober besloot de stad 49% van de aandelen over te dragen aan private vennootschap (reeds over onderhandeld vanaf 25 juni 1999). Hof doorprikt constructie om Europese aanbestedingsregels te ontwijken.

54 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house ANAV, 6 april 2006 Stad Bari heeft 100% van de aandelen in een vervoersmaatschappij. Stad moet in beginsel geen toepassing maken van wetgeving overheidsopdrachten. De stad wordt geacht een beslissende invloed uit te oefenen op de vervoersmaatschappij.

55 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house CARBOTERMO (AGESP), 11 mei 2006 Italiaanse gemeente bezit 99, 98 % van maatschappelijk kapitaal van private venn. AGESP Holding SpA. Resterende 0, 02 % van aandelen in handen van andere Italiaanse gemeenten. Holding bezit 100 % van de aandelen van private venn. AGESP. Aanbesteding voor levering van brandstoffen, onderhoud en aanpassing van verwarmingsinstallaties van gemeentelijke gebouwen aan wettelijke en technische normen. Intrekking procedure en gunning aan AGESP (ingevolge RS Teckal). Klacht CARBOTERMO. Enkel het bezit van de meerderheid van het stemrecht cf. vennootschappenrecht beperkt de mogelijkheid om de beslissingen van de rechtspersonen aanzienlijk te beïnvloeden, m.a.w. er zijn geen bijzondere controlemogelijkheden of bijzonder stemrecht. Holding structuur, tussenpersoon, verzwakt toezicht van gemeente op AGESP. Geen toezicht zoals op eigen diensten.

56 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house ASEMFO, 19 april 2007 TRAGSA is een overheidsvennootschap die essentiële diensten verricht op het gebied van plattelandsontwikkeling en instandhouding van het milieu. Autonome regio s kunnen deelnemen in maatschappelijk kapitaal door aandelen, na goedkeuring min. v. Fin., op voorstel van ministeries van Landbouw en Milieu (Spaanse staat: 99%; regio s: 1 %). Instrumenteel middel en technische dienst van centrale overheid en overheden van auton. regio s). Verplicht toegewezen opdrachten uit te voeren, géén vrijheid tarieven te bepalen voor dienstverlening. Geen toepassing van WOO: inbreuk op mededinging op Spaanse markt, vlg. ASEMFO. TRAGSA is geen derde ten aanzien van regio s, ook niet gelet op minderheidsaandeel. Merendeel van de activiteiten worden verricht ten behoeve van publieke lichamen gezamenlijk. Geen overeenkomst, dus ook geen overheidsopdracht.

57 Beheersoverdracht : overheidsopdrachten en in house Asociacion Professional ( ), 19 april 2007 Kan het Spaanse Ministerie voor onderwijs zonder mededinging een overeenkomst voor postdiensten sluiten met de Spaanse post, Correos? Voorbehouden postdiensten (nog geen comm. concurrentie) OK Niet : niet OK, geen toepassing van Teckal Geen ASEMFO: klanten van Post = iedere persoon die beroep doet op Post Geen eenzijdige relatie met opgelegde taken Onderneming op concurrentiële markt (merendeel van wekzaamheden)

Inbesteding of aanbesteding?

Inbesteding of aanbesteding? APRIL 2006 Inbesteding of aanbesteding? Opdrachten die door een aanbestedende dienst worden gegund aan een overheidsgedomineerde onderneming (met eigen rechtspersoonlijkheid) vallen in beginsel onder de

Nadere informatie

PIANOo-congres mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht

PIANOo-congres mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht PIANOo-congres 2008 mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht 2 Recente jurisprudentie Slechts een greep uit de actuele ontwikkelingen Vandaag bijzondere aandacht voor aanbestedingsplicht

Nadere informatie

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië)

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) De artikelen 43 EG en 49 EG leggen overigens geen algemene verplichting tot gelijke behandeling op, maar een verbod van discriminatie

Nadere informatie

IN-HOUSE EUROPESE RECHTSPRAAK

IN-HOUSE EUROPESE RECHTSPRAAK VLAAMSE OVERHEID DEPARTEMENT BESTUURSZAKEN AFDELING OVERHEIDSOPDRACHTEN IN-HOUSE EUROPESE RECHTSPRAAK Roeland Scheepers jurist derde versie 29.3.2010 Inhoudsopgave Voorafgaande opmerkingen...3 Arrest Teckal

Nadere informatie

De communautaire richtlijnen betreffende de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten:

De communautaire richtlijnen betreffende de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten: Definitieve versie 29.11.2007 COCOF 07/0037/03-NL EUROPESE COMMISSIE RICHTSNOEREN VOOR HET VASTSTELLEN VAN FINANCIËLE CORRECTIES VOOR DOOR DE STRUCTUURFONDSEN EN HET COHESIEFONDS MEDEGEFINANCIERDE UITGAVEN,

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie (2006/C 179/02)

Publicatieblad van de Europese Unie (2006/C 179/02) C 179/2 NL 1.8.2006 INTERPRETATIEVE MEDEDELING VAN DE COMMISSIE over de Gemeenschapswetgeving die van toepassing is op het plaatsen van opdrachten die niet of slechts gedeeltelijk onder de richtlijnen

Nadere informatie

Studiedag Actualia Overheidsopdrachten. 20 oktober In samenwerking met:

Studiedag Actualia Overheidsopdrachten. 20 oktober In samenwerking met: Studiedag Actualia Overheidsopdrachten 20 oktober 2008 In samenwerking met: Programma (deel 1/2) 09u00-09u30 09u30-10u45 10u45-11u00 11u00-11u45 11u45-12u30 12u30-13u15 Ontvangst en inschrijving De nieuwe

Nadere informatie

Wie stelt moet bewijzen en van potentieel naar duidelijk

Wie stelt moet bewijzen en van potentieel naar duidelijk Wie stelt moet bewijzen en van potentieel naar duidelijk HvJ EG 13 november 2007, C-507/03 (An Post) Mr. J.C. (Kees) van de Water, KW Legal november 2007 Op 13 november 2007 deed het Hof van Justitie (HvJ

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN HET HOF (Tweede kamer) 3 december 2001 *

BESCHIKKING VAN HET HOF (Tweede kamer) 3 december 2001 * VESTERGAARD BESCHIKKING VAN HET HOF (Tweede kamer) 3 december 2001 * In zaak C-59/00, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EG-Verdrag (thans artikel 234 EG) van het Vestre Landsret

Nadere informatie

PIANOo-congres 2009. WERK aan de CRISIS! Recente jurisprudentie. Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen.

PIANOo-congres 2009. WERK aan de CRISIS! Recente jurisprudentie. Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. 2 Recente jurisprudentie PIANOo-congres 2009 WERK aan de CRISIS! mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. Vandaag specifieke aandacht

Nadere informatie

Samenvatting van het arrest

Samenvatting van het arrest Zaak C-458/03 Parking Brixen GmbH tegen Gemeinde Brixen en Stadtwerke Brixen AG [verzoek van het Verwaltungsgericht, Autonome Sektion für die Provinz Bozen (Italië), om een prejudiciële beslissing] Overheidsopdrachten

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie C 91/4 NL 12.4.2008 Interpretatieve mededeling van de commissie over de toepassing van het Gemeenschapsrecht inzake overheidsopdrachten en concessieovereenkomsten op geïnstitutionaliseerde publiek-private

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN INTERPRETATIEVE MEDEDELING VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN INTERPRETATIEVE MEDEDELING VAN DE COMMISSIE NL NL NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 05.02.2008 C(2007)6661 INTERPRETATIEVE MEDEDELING VAN DE COMMISSIE over de toepassing van het Gemeenschapsrecht inzake overheidsopdrachten en

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Grote kamer) 21 juli 2005"

ARREST VAN HET HOF (Grote kamer) 21 juli 2005 ARREST VAN HET HOF (Grote kamer) 21 juli 2005" In zaak C-231/03, betreffende een verzoek om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 234 EG, ingediend door het Tribunale amministrativo regionale per

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 14 april 1994 *

ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 14 april 1994 * ARREST VAN 14. 4. 1994 ZAAK C-389/92 ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 14 april 1994 * In zaak C-389/92, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EEG-Verdrag van de Belgische Raad van

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN Hoofdstuk V GOEDEREN INLEIDING OVERHEIDSOPDRACHTEN BEHEER EN BESCHIKKING VAN GOEDEREN WERKEN AAN GEBOUWEN PREMIES EN SUBSIEDIES SCHENKINGEN, LEGATEN EN STICHTINGEN 2. OVERHEIDSOPDRACHTEN 504. De kerkfabriek

Nadere informatie

Zaak C-524/04. Test Claimants in the Thin Cap Group Litigation tegen Commissioners of Inland Revenue

Zaak C-524/04. Test Claimants in the Thin Cap Group Litigation tegen Commissioners of Inland Revenue Zaak C-524/04 Test Claimants in the Thin Cap Group Litigation tegen Commissioners of Inland Revenue [verzoek van de High Court of Justice (England & Wales), Chancery Division, om een prejudiciële beslissing]

Nadere informatie

Europese aanbesteding door de bril van een jurist. 4 oktober Stefaan Callens & Filip Van Der Mauten

Europese aanbesteding door de bril van een jurist. 4 oktober Stefaan Callens & Filip Van Der Mauten Europese aanbesteding door de bril van een jurist 4 oktober 2011 Stefaan Callens & Filip Van Der Mauten www.callens-law.be I. Inleiding Overzicht van wetgeving Toepassingsgebied Algemene beginselen Soorten

Nadere informatie

Aanbestedingen zo zit dat!

Aanbestedingen zo zit dat! D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 0 White paper Serie Acquisitie in Re-integratie deel 3 Aanbestedingen zo zit dat! Versie december 2008 D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 1 Wat kunt u er wel en niet van verwachten?

Nadere informatie

Bijlage 1: Europese en nationale regelgeving inzake de gunning van openbaar stads- en streekvervoer.

Bijlage 1: Europese en nationale regelgeving inzake de gunning van openbaar stads- en streekvervoer. Bijlage 1: Europese en nationale regelgeving inzake de gunning van openbaar stads- en streekvervoer. In deze bijlage wordt getracht antwoord te geven op de vraag wat de Europeesrechtelijke mogelijkheden

Nadere informatie

Eisen conform artikel 10 inzake aanbesteding en marktconformiteit. Inkoop en aanbesteding. Marktconformiteit

Eisen conform artikel 10 inzake aanbesteding en marktconformiteit. Inkoop en aanbesteding. Marktconformiteit Bijlage 2 Behorend bij artikel 10, vijfde lid van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 maart 2006, nr. PO/ZO-2006/10847, houdende voorschriften van OCW inzake dagarrangementen

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Tweede kamer) 3 maart 2005 *

ARREST VAN HET HOF (Tweede kamer) 3 maart 2005 * FABRICOM ARREST VAN HET HOF (Tweede kamer) 3 maart 2005 * In de gevoegde zaken C-21/03 et C-34/03, betreffende verzoeken om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 234 EG, ingediend door de Raad

Nadere informatie

Zaak T-155/04. SELEX Sistemi Integrati SpA tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen

Zaak T-155/04. SELEX Sistemi Integrati SpA tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Zaak T-155/04 SELEX Sistemi Integrati SpA tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Mededinging Misbruik van machtspositie Begrip.onderneming' Klacht Afwijzing" Arrest van het Gerecht (Tweede kamer)

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 20 september 1988 *

ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 20 september 1988 * ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 20 september 1988 * In zaak 31/87, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EEG-Verdrag van de Arrondissementsrechtbank te 's-gravenhage, Zesde kamer,

Nadere informatie

S taatsbladen, nationale bladen gespecialiseerd in de bekendmaking van overheidsopdrachten, nationale en regionale kranten en vakbladen

S taatsbladen, nationale bladen gespecialiseerd in de bekendmaking van overheidsopdrachten, nationale en regionale kranten en vakbladen C 179/4 NL 1.8.2006 Volgens de Commissie is het niet voldoende contact op te nemen met een aantal potentiële inschrijvers, ook al beperkt de aanbestedende dienst zich niet tot ondernemingen uit eigen land

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 13 oktober 2005 *

ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 13 oktober 2005 * ARREST VAN 13. 10. 2005 ZAAK C-458/03 ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 13 oktober 2005 * In zaak C-458/03, betreffende een verzoek om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 234 EG, ingediend door

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 12/03/2015

Datum van inontvangstneming : 12/03/2015 Datum van inontvangstneming : 12/03/2015 Samenvatting C-51/15-1 Zaak C-51/15 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 25/03/2019

Datum van inontvangstneming : 25/03/2019 Datum van inontvangstneming : 25/03/2019 Vertaling C-59/19-1 Zaak C-89/19 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Brussel, SG-Greffe(2008)D/

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Brussel, SG-Greffe(2008)D/ COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN SECRETARIAAT-GENERAAL Brussel, SG-Greffe(2008)D/ PERMANENTE VERTEGENWOORDIGING VAN NEDERLAND BIJ DE EUROPESE UNIE Herrmann-Debrouxlaan, 48 1160 BRUSSEL Betreft:

Nadere informatie

16 september Nieuwe wetgeving overheidsopdrachten

16 september Nieuwe wetgeving overheidsopdrachten 16 september 2016 Nieuwe wetgeving overheidsopdrachten Inhoud 1. Inleiding 2. Toepassingsgebied 3. Algemene beginselen 4. Sociale diensten en andere specifieke diensten 5. Plaatsingsprocedures Blok 1 Blok

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 18 december 2007 *

ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 18 december 2007 * ASOCIACIÓN PROFESIONAL DE EMPRESAS DE REPARTO Y MANIPULADO DE CORRESPONDENCIA ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 18 december 2007 * In zaak C-220/06, betreffende een verzoek om een prejudiciële beslissing

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie 7 juni 2001 PE 286.144/C1-C6 VOORSTEL VOOR COMPROMISAMENDEMENTEN C1-C6 ONTWERPADVIES - Kuhne (PE 286.144) COÖRDINATIE

Nadere informatie

Zaak C-446/04. Test Claimants in the FII Group Litigation tegen

Zaak C-446/04. Test Claimants in the FII Group Litigation tegen Zaak C-446/04 Test Claimants in the FII Group Litigation tegen Commissioners of Inland Revenue [verzoek van de High Court of Justice (England & Wales), Chancery Division, om een prejudiciële beslissing]

Nadere informatie

Jurisprudentie. ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 14 juli 2016 *

Jurisprudentie. ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 14 juli 2016 * Jurisprudentie ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 14 juli 2016 * Prejudiciële verwijzing Overheidsopdrachten voor diensten Richtlijn 2004/18/EG Artikel 53, lid 2 Gunningscriteria Economisch voordeligste

Nadere informatie

Inleiding en algemeen

Inleiding en algemeen I Inleiding en algemeen 1 Inleiding en omschrijving aanbestedingsrecht Aanbestedingsrecht Het aanbestedingsrecht is enerzijds een onderdeel van het economisch ordeningsrecht, wat op zijn beurt valt onder

Nadere informatie

Aanbesteding en schaarse rechten

Aanbesteding en schaarse rechten Aanbesteding en schaarse rechten Een inleiding Een inleiding Europese aanbestedingsrecht Economisering bestuursrecht Katalysator Aanbestedingsrecht in ruime zin? Juridisch kader VWEU Unierechtelijke beginselen

Nadere informatie

Opinie inzake Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht 17 augustus 2007, LJN: BB1867 (Sint Antonius Ziekenhuis)

Opinie inzake Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht 17 augustus 2007, LJN: BB1867 (Sint Antonius Ziekenhuis) Opinie inzake Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht 17 augustus 2007, LJN: BB1867 (Sint Antonius Ziekenhuis) mr. J.C. (Kees) van de Water, KW Legal, juli 2008 Aan de orde in onderhavige zaak is (mede)

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. over de regels inzake overheidsopdrachten in verband met de huidige asielcrisis

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. over de regels inzake overheidsopdrachten in verband met de huidige asielcrisis EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9.9.2015 COM(2015) 454 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de regels inzake overheidsopdrachten in verband met de huidige asielcrisis

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Derde kamer) 18 december 1997 *

ARREST VAN HET HOF (Derde kamer) 18 december 1997 * ARREST VAN HET HOF (Derde kamer) 18 december 1997 * In zaak C-5/97, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel Í77 EG-Verdrag van de Belgische Raad van State, in het aldaar aanhangig geding

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Tweede kamer) 8 september 2005 *

ARREST VAN HET HOF (Tweede kamer) 8 september 2005 * ARREST VAN HET HOF (Tweede kamer) 8 september 2005 * In zaak C-129/04, betreffende een verzoek om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 234 EG, ingediend door de Raad van State (België) bij beslissing

Nadere informatie

In 2007 heeft het Hof van Justitie van de EG zich in

In 2007 heeft het Hof van Justitie van de EG zich in OVERHEIDSAANBEST E D I N G E N Rechtspraak De toepassing van het transparantiebeginsel bij niet-gereglementeerde opdrachten nader beschouwd Mr. J.W.A. Bergevoet In 2007 heeft het Hof van Justitie van de

Nadere informatie

1. DOEL EN TOEPASSINGSBEREIK

1. DOEL EN TOEPASSINGSBEREIK EUROPESE COMMISSIE Directoraat-generaal Concurrentie Beleid en coördinatie inzake staatssteun Brussel, DG D(2004) COMMUNAUTAIRE KADERREGELING INZAKE STAATSSTEUN IN DE VORM VAN COMPENSATIES VOOR DE OPENBARE

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Grote kamer) 13 november 2007 *

ARREST VAN HET HOF (Grote kamer) 13 november 2007 * COMMISSIE / IERLAND ARREST VAN HET HOF (Grote kamer) 13 november 2007 * In zaak 0507/03, betreffende een beroep wegens niet-nakoming krachtens artikel 226 EG, ingesteld op 1 december 2003, Commissie van

Nadere informatie

RICHTLIJN VAN DE RAAD

RICHTLIJN VAN DE RAAD 1989L0665 NL 09.01.2008 002.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B RICHTLIJN VAN DE RAAD van 21 december 1989 houdende

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN HET HOF (Tweede kamer) 16 oktober 2003 *

BESCHIKKING VAN HET HOF (Tweede kamer) 16 oktober 2003 * BESCHIKKING VAN HET HOF (Tweede kamer) 16 oktober 2003 * In zaak C-244/02, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 234 EG van de Korkein hallinto-oikeus (Finland), in het aldaar aanhangig

Nadere informatie

Vormen van publiek-publieke samenwerking. N.V.v.A. 18 februari 2016 Prof. mr H.D. van Romburgh

Vormen van publiek-publieke samenwerking. N.V.v.A. 18 februari 2016 Prof. mr H.D. van Romburgh Vormen van publiek-publieke samenwerking N.V.v.A. 18 februari 2016 Prof. mr H.D. van Romburgh Inbesteden en aanbesteden Uitbesteden is het verstrekken van een overheidsopdracht aan een derde. Dat moet

Nadere informatie

VERKORTE INHOUDSOPGAVE

VERKORTE INHOUDSOPGAVE VERKORTE INHOUDSOPGAVE WOORD VOORAF... v HOOFDSTUK 1. FUNDAMENTELE BEGINSELEN VAN DE COMMUNAUTAIRE RECHTSORDE... 1 A. De EG is een constitutionele rechtsgemeenschap... 1 B. De voorrang van het Europees

Nadere informatie

Modelbepalingen erkenning van onderaannemers

Modelbepalingen erkenning van onderaannemers Modelbepalingen erkenning van onderaannemers Dit document werd goedgekeurd op het Vlaams Samenwerkingsforum Overheidsopdrachten van 17 maart 2016. Inhoud 1 Beroep op onderaanneming bij overheidsopdrachten:

Nadere informatie

CIRCULAIRE STRUCTUURFONDSEN. Versie: 1. 9 september 2010 (vastgesteld in PMO) Coördinatiepunt Structuurfondsen Ministerie van Economische Zaken

CIRCULAIRE STRUCTUURFONDSEN. Versie: 1. 9 september 2010 (vastgesteld in PMO) Coördinatiepunt Structuurfondsen Ministerie van Economische Zaken CIRCULAIRE STRUCTUURFONDSEN Onderwerp: Aanbesteden Versie: 1 Datum: Afzender: Bereik: 9 september 2010 (vastgesteld in PMO) Coördinatiepunt Structuurfondsen Ministerie van Economische Zaken EFRO Aanleiding

Nadere informatie

Zaak T-228/97. Irish Sugar plc tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen

Zaak T-228/97. Irish Sugar plc tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Zaak T-228/97 Irish Sugar plc tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Artikel 86 EG-Verdrag (thans artikel 82 EG) Machtspositie en collectieve machtspositie Misbruik Geldboete" Arrest van het Gerecht

Nadere informatie

De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten

De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten Roosmarijn Schade Europese Commissie Directoraat-generaal Interne Markt en Diensten Afdeling C/1 Internationale dimensie van overheidsopdrachten

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 28.11.2014 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 0824/2008, ingediend door Kroum Kroumov (Bulgaarse nationaliteit), gesteund door zestien

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 oktober 2016

Nadere informatie

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Contracteren met de overheid de overheidsopdracht in België

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Contracteren met de overheid de overheidsopdracht in België UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Contracteren met de overheid de overheidsopdracht in België NKVK 13 oktober 2015 Lore Derdeyn Overzicht A. Overheidsopdracht B. Toepasselijke reglementering C. Vindplaats

Nadere informatie

Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering

Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering Annemieke van der Beek Kennedy Van der Laan TiasNimbas - VNG Symposium 15 januari 2014 Aanbestedingsrecht; algemeen Bronnen: Europees Verdrag;

Nadere informatie

Jurisprudentie. ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 6 oktober 2016 *

Jurisprudentie. ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 6 oktober 2016 * Jurisprudentie ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 6 oktober 2016 * Prejudiciële verwijzing Overheidsopdrachten voor de uitvoering van werken Richtlijn 2004/18/EG Artikel 7, onder c) Bedrag van de drempelwaarden

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 10 november 2005 *

ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 10 november 2005 * ARREST VAN 10. 11. 2005 ZAAK C-29/04 ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 10 november 2005 * In zaak C-29/04, betreffende een beroep wegens niet-nakoming krachtens artikel 226 EG, ingesteld op 28 januari

Nadere informatie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie Vaak gestelde vragen over het Hof van Justitie van de Europese Unie WAAROM EEN HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE (HVJ-EU)? Om Europa op te bouwen hebben een aantal staten (thans 28) onderling verdragen

Nadere informatie

PROCEDURES AANBESTEDINGEN

PROCEDURES AANBESTEDINGEN PROCEDURES AANBESTEDINGEN Achtergrond Artikel 9, eerste lid van de Subsidieregeling ESF-3 en artikel 12, eerste lid van Subsidieregeling ESF-EQUAL gaan over subsidiabele kosten. Beide vermelden dat Verordening

Nadere informatie

1. Werkzaamheden van het Gerecht Aanhangig gemaakte, afgedane, aanhangige zaken ( ) 1

1. Werkzaamheden van het Gerecht Aanhangig gemaakte, afgedane, aanhangige zaken ( ) 1 . Werkzaamheden van het Aanhangig gemaakte, afgedane, aanhangige zaken (2005 2009) 200 000 800 600 400 200 0 Aanhangig gemaakte zaken Afgedane zaken Aanhangige zaken Aanhangig gemaakte zaken 469 432 522

Nadere informatie

Uitvoering van overheidsopdrachten van werken

Uitvoering van overheidsopdrachten van werken 111 Uitvoering van overheidsopdrachten van werken Kennismaking met de algemene uitvoeringsregels en de algemene aannemingsvoorwaarden en duiding van de belangrijkste verschillen met het gemeen aannemingsrecht

Nadere informatie

De codex is daarmee een onmisbaar werkinstrument voor al wie actief is op het gebied van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren.

De codex is daarmee een onmisbaar werkinstrument voor al wie actief is op het gebied van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren. VOORWOORD Het overheidsopdrachtenrecht bevindt zich opnieuw op een kruispunt. Niet heel lang geleden, namelijk op 1 juli 2013 is de huidige wetgeving overheidsopdrachten in werking getreden. Onder invloed

Nadere informatie

Subsidie of overheidsopdracht?

Subsidie of overheidsopdracht? C o m m e r c I ë l e & J u ri d I sc h e a a n b e s t e d I n g s s p e c I a l I s t e n Subsidie of overheidsopdracht? Inkoopbureau Noord- en Midden Limburg Mr. J (Jochem) Berns PIANOo-lunch, 16 juni

Nadere informatie

Zaak T-205/99. Hyper Srl tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen

Zaak T-205/99. Hyper Srl tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Zaak T-205/99 Hyper Srl tegen Commissie van de Europese Gemeenschappen Douanerechten Invoer van televisietoestellen uit India Ongeldige certificaten van oorsprong Verzoek tot kwijtschelding van invoerrechten

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 09/10/2015

Datum van inontvangstneming : 09/10/2015 Datum van inontvangstneming : 09/10/2015 Vertaling C-478/15-1 Zaak C-478/15 Samenvatting van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 98, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering

Nadere informatie

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE Het Hof van Justitie van de Europese Unie is een van de zeven instellingen van de EU. Zij omvat twee rechtscolleges: het Hof van Justitie en het Gerecht. Het Hof

Nadere informatie

Aankoop van medisehe infrastructuur en medicijnen onder de nieuwe wet overheidsopdrachten Stibbe april 2018

Aankoop van medisehe infrastructuur en medicijnen onder de nieuwe wet overheidsopdrachten Stibbe april 2018 Aankoop van medisehe infrastructuur en medicijnen onder de nieuwe wet overheidsopdrachten april 2018 II II II a- IL. -- 1~] I I. I- -SI Regelgeve d k der EU VWEU-beginselen: interne markt non-discriminatie

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 11 mei 2006*

ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 11 mei 2006* ARREST VAN 11. 5. 2006 - ZAAK C-340/04 ARREST VAN HET HOF (Eerste kamer) 11 mei 2006* In zaak C-340/04, betreffende een verzoek om een prejudiciële beslissing krachtens artikel 234 EG, ingediend door het

Nadere informatie

Onderhandelingsprocedure en concurrentiedialoog

Onderhandelingsprocedure en concurrentiedialoog Onderhandelingsprocedure en concurrentiedialoog Woensdag 06.06.2012 Gitte LAENEN Advocaat-vennoot GD&A Advocaten Praktijkassistente VUB 1 bron: FOD Kanselarij van de Eerste Minister 2 3 1. Flexibele gunningsprocedures

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE

VERSLAG VAN DE COMMISSIE NL VERSLAG VAN DE COMMISSIE over de stand van de werkzaamheden in verband met de richtsnoeren betreffende staatssteun en diensten van algemeen economisch belang 1. DOEL VAN DIT VERSLAG In zijn conclusies

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 10/01/2014

Datum van inontvangstneming : 10/01/2014 Datum van inontvangstneming : 10/01/2014 Vertaling C-593/13-1 Zaak C-593/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 20 november 2013 Verwijzende rechter: Consiglio di Stato (Italië)

Nadere informatie

Instantie. Onderwerp. Datum

Instantie. Onderwerp. Datum Instantie Hof van Justitie Onderwerp Niet-nakoming. Vrijheid van vestiging en vrij verrichten van diensten. Concessie voor openbare diensten. Hernieuwing van 329 concessies voor beheer en aanneming van

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 16 september 1999 *

ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 16 september 1999 * FRACASSO EN LEITSCHÜTZ ARREST VAN HET HOF (Vierde kamer) 16 september 1999 * In zaak C-27/98, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 177 EG-Verdrag (thans artikel 234 EG) van het Bundesvergabeamt

Nadere informatie

VERDELING VAN SCHAARSE 'PRIVATE' RECHTEN PAUL HEIJNSBROEK NVVA 15 JUNI 2017

VERDELING VAN SCHAARSE 'PRIVATE' RECHTEN PAUL HEIJNSBROEK NVVA 15 JUNI 2017 VERDELING VAN SCHAARSE 'PRIVATE' RECHTEN PAUL HEIJNSBROEK NVVA 15 JUNI 2017 JURIDISCH KADER VWEU Unierechtelijke beginselen / jurisprudentie: non-discriminatie, gelijkheid en transparantie Aanbestedingsrichtlijnen

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF VAN 12 DECEMBER 1974.

ARREST VAN HET HOF VAN 12 DECEMBER 1974. ARREST VAN HET HOF VAN 12 DECEMBER 1974. B. N. O. WALRAVE, L. J. N. KOCH TEGEN ASSOCIATION UNION CYCLISTE INTERNATIONALE, KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE WIELREN UNIE EN FEDERATION ESPANOLA CICLISMO. (VERZOEK

Nadere informatie

mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht

mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht Recente Jurisprudentie Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. Vandaag komen aan de orde: Quasi-in house-opdrachten Samenwerking

Nadere informatie

C Gerechtelijke statistieken van het Gerecht

C Gerechtelijke statistieken van het Gerecht C van het Werkzaamheden van het 1. Aanhangig gemaakte, afgedane, aanhangige zaken (2006 2010) Aanhangig gemaakte zaken 2. Aard van de procedures (2006 2010) 3. Aard van het beroep (2006 2010) 4. Onderwerp

Nadere informatie

Gepubliceerd in Tender Nieuwsbrief 5, augustus 2008

Gepubliceerd in Tender Nieuwsbrief 5, augustus 2008 Gepubliceerd in Tender Nieuwsbrief 5, augustus 2008 Geheime wegingsfactoren als middel tegen onredelijk hoge prijzen Maak van de beste inschrijver geen spekkoper Bij sommige aanbestedingen is er een gedoodverfde

Nadere informatie

Uit- en aanbesteden in de Wet Werk en Bijstand

Uit- en aanbesteden in de Wet Werk en Bijstand 1 Uit- en aanbesteden in de Wet Werk en Bijstand Inleiding Over het onderdeel uit- en aanbesteden van de Wet werk en bijstand (WWB) is de nodige informatie verschenen. Mede gezien de wijzigingen die sindsdien

Nadere informatie

VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 2 LID 2 EN ARTIKEL 6 AFVALSOFFENVERORDENING (AANWIJZING INZAMELAAR) VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG

VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 2 LID 2 EN ARTIKEL 6 AFVALSOFFENVERORDENING (AANWIJZING INZAMELAAR) VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 2 LID 2 EN ARTIKEL 6 AFVALSOFFENVERORDENING (AANWIJZING INZAMELAAR) VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG 1 FORMULIER B FORMULIER VOOR DE KENNISGEVING VAN NIEUWE EISEN DIE ONDER

Nadere informatie

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

Nadere informatie

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 1 Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 9 oktober 2018 VBTM Advocaten Marijn Huijbers 06 48 54 46 51 / m.huijbers@vbtm.nl Programma 2 Aanbestedingsplicht woningcorporaties: kader en

Nadere informatie

Factsheet 12. Focus op overheidsopdrachten

Factsheet 12. Focus op overheidsopdrachten Factsheet 12 Versie nr. 7 d.d. 13 juli 2017 Inhoudsopgave I. WAT ZIJN OVERHEIDSOPDRACHTEN?... 3 II. NALEVING VAN DE REGELS VOOR OVERHEIDSOPDRACHTEN... 4 III. AANDACHTSPUNTEN... 5 13/07/17 2/6 I. Wat zijn

Nadere informatie

Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering en de verlening van een alleenrecht

Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering en de verlening van een alleenrecht Coöperaties en aanbestedingsrecht; de quasi-inhouse uitzondering en de verlening van een alleenrecht Mr. J.C.M. van der Beek, partner Kennedy Van der Laan 1 Inleiding Aanbesteden kan omschreven worden

Nadere informatie

Date de réception : 18/10/2011

Date de réception : 18/10/2011 Date de réception : 18/10/2011 Resumé C-463/11-1 Zaak C-463/11 Resumé van het verzoek om een prejudiciële beslissing overeenkomstig artikel 104, lid 1, van het Reglement voor de procesvoering van het Hof

Nadere informatie

DEEL I OVERSCHOUWEN VAN DE OVERHEIDSOPDRACHTEN REGLEMENTERING DE PRINCIPES EN DE TOEPASSELIJKE REGELS

DEEL I OVERSCHOUWEN VAN DE OVERHEIDSOPDRACHTEN REGLEMENTERING DE PRINCIPES EN DE TOEPASSELIJKE REGELS Inhoudstafel Index van de voornaamste afkortingen wetgevend en reglementair kader... 13 Voorwoord... 15 DEEL I OVERSCHOUWEN VAN DE OVERHEIDSOPDRACHTEN REGLEMENTERING DE PRINCIPES EN DE TOEPASSELIJKE REGELS

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 19/06/2015

Datum van inontvangstneming : 19/06/2015 Datum van inontvangstneming : 19/06/2015 Vertaling C-222/15-1 Zaak C-222/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 15 mei 2015 Verwijzende rechter: Pécsi Törvényszék (Hongarije) Datum

Nadere informatie

PLOT PPS: MYTHE OF REALITEIT

PLOT PPS: MYTHE OF REALITEIT PLOT PPS: MYTHE OF REALITEIT VOKA 30.03.2010 Cies GYSEN Advocaat-Vennoot 1 Uitdagingen in de praktijk PLOT PPS Cies GYSEN Advocaat-Vennoot 2 I. Dominante grondposities Private partij heeft dominante grondpositie

Nadere informatie

Betreft: vragen ontvangen na datum 19 oktober 2011

Betreft: vragen ontvangen na datum 19 oktober 2011 Bijkomende vragen gesteld per email op 4 november 2011 in het kader van de Ontwerpopdracht Realisatie Renovatiedossier Algemeen Ziekenhuis St.-Blasius Beperkte offerteaanvraag Betreft: vragen ontvangen

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Officieuze vertaling door DG MARKT van document SEC (2011) 1169 definitief van 04.10.2011. WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE betreffende de toepassing van het EU-aanbestedingsrecht

Nadere informatie

2. In het arrest van 20 september 2001 heeft het Hof uitspraak gedaan over twee prejudiciële vragen die respectievelijk betrekking hadden op:

2. In het arrest van 20 september 2001 heeft het Hof uitspraak gedaan over twee prejudiciële vragen die respectievelijk betrekking hadden op: Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 juni 2002 (26.06) (OR. fr) PUBLIC 9893/02 Interinstitutioneel dossier: 2001/0111 (COD) LIMITE 211 MI 108 JAI 133 SOC 309 CODEC 752 BIJDRAGE VAN DE IDISCHE

Nadere informatie

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting Inkoop- & Aanbestedingsbeleid Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting 1 INLEIDING De SEV stimuleert de ontwikkeling van praktische, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied

Nadere informatie

Beleidsregels aanbesteding van werken 2005

Beleidsregels aanbesteding van werken 2005 Beleidsregels aanbesteding van werken 2005 Beleidsregels van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, de Minister van Verkeer en Waterstaat, de Staatssecretaris van Defensie

Nadere informatie

OVERHEIDSOPDRACHTEN RECHTSGRONDSLAG DOELSTELLINGEN

OVERHEIDSOPDRACHTEN RECHTSGRONDSLAG DOELSTELLINGEN OVERHEIDSOPDRACHTEN Overheidsdiensten sluiten overeenkomsten om de uitvoering van werken of het verrichten van diensten te waarborgen. Deze overeenkomsten, tegen vergoeding afgesloten met een of meer ondernemers,

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 06/03/2017

Datum van inontvangstneming : 06/03/2017 Datum van inontvangstneming : 06/03/2017 Vertaling C-45/17-1 Zaak C-45/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 30 januari 2017 Verwijzende rechter: Conseil d État (Frankrijk) Datum

Nadere informatie

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE

HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE HET HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE Het Hof van Justitie van de Europese Unie is een van de zeven instellingen van de EU. Zij omvat drie rechtscolleges: het Hof van Justitie, het Gerecht en het Gerecht

Nadere informatie

Inleiding aanbestedingsrecht

Inleiding aanbestedingsrecht Inleiding aanbestedingsrecht Ditmar Waterman PIANOo PIANOo Professioneel en Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. 2 Opzet 1. Oorsprong

Nadere informatie

BESCHIKKING VAN HET HOF (Eerste kamer) 12 juli 2001 *

BESCHIKKING VAN HET HOF (Eerste kamer) 12 juli 2001 * WELTHGROVE BESCHIKKING VAN HET HOF (Eerste kamer) 12 juli 2001 * In zaak C-102/00, betreffende een verzoek aan het Hof krachtens artikel 234 EG van de Hoge Raad der Nederlanden, in het aldaar aanhangige

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX [ ](2013) XXX draft MEDEDELING VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Ontwerpmededeling van de Commissie inzake overeenkomsten van geringe betekenis die de mededinging niet

Nadere informatie

Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen. Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012

Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen. Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012 Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012 Vraag 1: U schrijft dat ter voorkoming van manipulatief inschrijven de berekeningsmethodiek

Nadere informatie