Vergaderingen: 11 maart,6 mei, 7 juni, 16 september, 21 oktober, 18 november

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vergaderingen: 11 maart,6 mei, 7 juni, 16 september, 21 oktober, 18 november"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2013 (icom-vlaanderen vzw) 1. Activiteiten voor de leden Werkbezoeken: 10 januari: Provinciaal Erfgoedcentrum en PAM, Ename 11 maart: Hôpital Notre Dame à la rose, Lessines, i.s.m. ICOM/Wallonie 6 mei: FeliXart, Drogenbos 7 juni: Paul Delvauxmuseum, Koksijde en NAVIGO Nationaal Visserijmuseum, Oostduinkerke 16 september: Sint-Janshospitaal, Damme 21 oktober: Depot KMSKA bij Katoennatie (Kallo) en Rockoxhuis, Antwerpen 18 november: Red Star Line Museum, Antwerpen Symposia: 22 februari: Museum Policy Talk aspecten van museumbeleid in een international perspectief, Fotomuseum, Antwerpen 29 april: studiedag energiezuinige musea, Erfgoedcentrum Lamot, Mechelen 2. Vergaderingen raad van bestuur: Vergaderingen: 11 maart,6 mei, 7 juni, 16 september, 21 oktober, 18 november De Raad van Bestuur bestaat uit: Wim De Vos (Belspo, voorzitter), Sofie Wilder (musea Turnhout, ondervoorzitter), Peter Van der Plaetsen (PAMZOV), Jan(us) Boudewijns (museum Dhondt-Dhaenens, secretaris), Etienne Boumans (COMCOL), Leen Heyvaert (Stadsmuseum Lokeren), Bart Stroobants (musea Mechelen), Isabel Vanderstappen (Erfgoedsite Tienen, penningmeester), Francis Van Noten (erevoorzitter), Kristel Van Audenaeren (Bruggemuseum), Griet Claerhout (musea Antwerpen), Paul Huvenne (KMSKA). Sloten zich aan in de loop van 2013: Maja Wolny (NAVIGO Nationaal Visserijmuseum), Sergio Servellón (FeliXart) en Vanessa Braekeveld (Librarium). Wim De Vos werd door de Algemene Conferentie in Rio de Janeiro ( ) verkozen tot lid van het ICOM Executive Committee. Hij mag dit mandaat niet combineren met een vertegenwoordiging binnen een nationaal comité en kon dus volgens de ICOM-regel niet langer voorzitter van onze vereniging zijn. In augustus nam hij dan ook ontslag als voorzitter. Ondervoorzitter Sofie Wilder volgde hem op en wordt daarin bijgestaan door Maja Wolny, directeur NAVIGO.

2 3. Vergaderingen georganiseerd door derden, waarbij icom-vlaanderen werd vertegenwoordigd: - 10 januari: vertegenwoordiging van ICOM België op de voorstelling van het toekomstige House of European History door Wim De Vos - 15 januari: deelname aan overleg bij FARO, met prof.dr. Monika Hagedorn-Saupe (Berlijn, Nemo) i.v.m. PSI-richtlijn - 16 januari: overleg met Bruno Vermeeren (VVBAD) i.v.m. dossier "Belangenbehartiging" - 22 januari :deelname aan Cultureel Erfgoedoverleg (Antwerpen) - 22 januari : gesprek met Paul Huvenne en Francis Van Noten over deelname Paul aan Raad van Bestuur - 28 januari: vergadering Toerisme Vlaanderen i.v.m. samenwerkingsmodaliteiten - 11 februari: overleg met Piet Degryse van het Legermuseum (voorzitter van CIMAM) i.v.m. samenwerking met ICOM Parijs - 25 maart: overleg met Claire Derriks (voorzitter van CIPEG) i.v.m. samenwerking met ICOM Parijs - 27 maart: overleg Wim De Vos, Leen Heyvaert en Sofie Wilder met Hans Vanderlinden (Agentschap Kunsten en Erfgoed) over digitalisering in musea, Brussel - 6 april, Lissabon, mee ondertekenen van de Lisbon Declaration van ICOM Europe - 29 maart: overleg met Agenschap Kunsten en Erfgoed: bespreking ontwerp van Charter beoordelings- en beslissingsprocedure Cultureel-Erfgoeddecreet - 18 april: eerste contact met Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland i.v.m. Vlaams-Nederlandse samenwerking over Commemoratie WOI - 24 april: overleg met Frédéric Jonckheere (KMSKA) i.v.m. voorbereiding Museum Policy Talk over museumshops - 15 mei: gelegenheidstoespraak bij het afscheid van Anita Caals in FARO; reflecties over haar boek CERIZE - 27 mei: afspraak met Lander Schoonbaert, stagiair bij FARO augustus: Algemene vergadering ICOM, Rio de Janeiro, Brazilië - 22 november: overleg oprichting belangenbehartiger, Antwerpen - 11 december: overleg met OKV over toekomst Museumprijs vanaf Permanente vertegenwoordigingen en mandaten - NeMo (Sofie Wilder) maar geen deelname aan algemene vergadering Bucharest - Cultureel-Erfgoedoverleg - Stuurgroep CRKC (Kristel Van Audenaeren) - Gebruikersgroep Publieksbemiddeling FARO (Peter van der Plaetsen) - Gebruikersgroep Auteursrecht FARO (Bart Stroobants)

3 - EMYA (Wim De Vos, sinds juli 2012 juryvoorzitter en Sofie Wilder, nationaal correspondent Vlaanderen) 5. Initiatieven/Projecten waaraan werd meegewerkt: - Verklaring over etnisch-culturele diversiteit - Discussietekst aanbevelingen vanuit het Cultureel-erfgoedoverleg - Oplijsting vragen vanuit de sector voor kabinet minister Schauvliege - Memorandum Cultureel-erfgoedoverleg - Project voor blinden en slechtzienden o.l.v. Rebecca Schoeters - EMYA uitreiking Gallo-Romeins Museum Tongeren

4 BIJLAGE 1: Evolutie ICOM-lidmaatschappen 2010 tot 2013 In de eerste vier kolomen vindt u het totaal aantal leden terug, d.w.z. ICOM internationaal en icom-vlaanderen (vroegere VMV) samengeteld. Het aantal leden steeg in 2013 van 750 naar 846, het aantal instellingen bleef gelijk. Het ICOM Vlaanderen-instellingsaantal daalde van 20 naar 13, het aantal ICOM instellingsleden steeg van 38 naar 45. Naast deze cijfers verliep de overeenkomst met Toerisme Vlaanderen verder. 193 erkende gidsen konden zo toegetreden lid blijven. 100 kozen voor enkel icomvlaanderen lidmaatschap, 93 kozen eveneens voor het internationaal lidmaatschap.

5 BIJLAGE 2: Verslag Museum Policy Talk 22 februari 2013 VERSLAG MUSEUM POLICY TALK ICOM VLAANDEREN 22 FEBRUARI 2013 ANTWERPEN, FOTOMUSEUM Stelling 1: met de veiligheid is alles OK Uitgangspunt is een artikel uit De Standaard van 28 oktober 2009 waarin beschreven wordt dat de collecties in de musea van het Jubelpark slecht beheerd worden. Is de toestand vandaag beter of slechter? De meningen lopen uiteen: veel slechter volgens sommigen, terwijl anderen duidelijke verbetering merken. Bovendien leeft de indruk dat kleinere musea makkelijker aan goed beheer kunnen doen, omdat de collecties handelbaarder zijn. Vanuit de kleinere musea bestaat net de tegenovergestelde redenering: ze hebben vaak zo n kleine personeelsbezetting en werkingsmiddelen, dat de kosten voor veiligheid en goed beheer, verhoudingsgewijs nog groter zijn en nog moeilijker te realiseren. Algemeen vindt men dat het beleid te weinig middelen beschikbaar stelt om de veiligheid van de collecties te verzorgen. Er is een gebrek aan interesse van de overheid voor de collecties. Er gaat te veel aandacht naar het evenementiële. De museumwereld is een zeer verscheiden sector, met verschillende betrokken overheden. Het is dan ook moeilijk te stellen dat dit een algemeen verschijnsel is. Bij grote vernieuwingsoperaties in Vlaanderen (bv. STAM, MAS en M) werd wel veel aandacht geschonken aan behoud en beheer. Het lijkt dat de overheid meer aandacht krijgt wanneer het om een totaalproject gaat: en depot en presentatie. Met een consistent plan en voorstel kunnen zeker verschillen gemaakt worden (vb.: Felix Art Museum). Sinds 2009 werd er ook door de federale overheid fors geïnvesteerd in de veiligheid en beheer van en in de nationale musea (budget voor inventarisatie, digitalisering, beveiliging, ). De strategische vraag stelt zich of deze problematiek best door elk museum zelf aangekaart wordt (een ieder voor zich -strategie) of dat icom-vlaanderen de verschillende beleidsniveaus bewerkt zodat er een Deltaplan voor de collecties komt net als in Nederland. We moeten oppassen om alles te zwart te zien en voor te stellen. Er is toch wel een betrekkelijk veiligheidsniveau (anders zouden er zich veel meer problemen voordoen), maar er is nog een lange weg te gaan. Het bewustzijn opkrikken van alle betrokken actoren is essentieel. De problematiek wordt best gezamenlijk aangepakt: zet een veiligheidsnetwerk op, stel samen calamiteitenplan op,, maar wees ook kritisch voor elkaar (benoem elkaars problemen om ze samen aan te pakken).

6 Stelling 2: er is nood aan 1 centraal depot per provincie Vele musea kampen met een depotprobleem: te weinig plaats, te weinig orde (door dat plaatsgebrek), te weinig standplaatsregistratie, Dit probleem veroorzaakt op zijn beurt problemen op het vlak van een goed behoud en beheer (zie ook stelling 1) en op het vlak van onderzoek (de stukken in depot zijn nauwelijks of helemaal niet toegankelijk voor onderzoek). In sommige gevallen is dit zeker de realiteit, maar dit kan niet veralgemeend worden voor alle depots. De laatste 10 jaar is er een duidelijke inhaalbeweging ingezet en kan er van duidelijke verbetering gesproken worden. Men legt meer accenten op depotbeheer. Toch was volgens het cijferboek % van de depots niet in orde. Kan een centraal depot per provincie een oplossing bieden? Kleinere musea zijn gewonnen voor centraal georganiseerde depots, omdat de desinteresse van de lokale politiek voor het onzichtbare groot is. Om een goed depot te realiseren heb je een bepaalde massa nodig om de investering te kunnen doen. Het samenbrengen van kleinere collecties kan dit vergemakkelijken. Bundelen van collecties in een centraal depot vraagt wel dat iedereen goed nadenkt over wat je in dat depot wil onderbrengen, want alles kan niet. Verschillende collecties vragen ook verschillende condities. Mogelijk is het beter om gespecialiseerde depots in te richten in functie van de te bewaren collecties. Is een centraal depot per provincie realistisch? Wat voor een mastodont gebouw is er nodig? Er is zeker nood aan minstens een depot per provincie. Daarnaast is er ook nood aan een transitdepot waar musea tijdelijk hun collectie kunnen onderbrengen bij calamiteiten of verbouwingen. Hoe dienen collecties in een centraal depot opgeslagen te worden? Per eigenaar, zodat men alleen aan zijn collectie kan? Per soort object, wat een betere organisatie van het depot mogelijk maakt? Objecten van verschillende eigenaars in een gezamenlijk depot kan tot problemen leiden (wat als er iets gebeurt? wie is verantwoordelijk?). In Nederland wil men dit probleem ondervangen door naar een nationaal museumbestel te evolueren waarbij alle collecties dus eenzelfde eigenaar hebben. Men merkt op dat er naast de musea nog heel wat erfgoedbeherende instellingen zijn die dringend nood hebben aan depotruimte (heemkringen, kerkfabrieken, ). Dit maakt de eigenaarsproblematiek nog complexer. Misschien is dit dan ook een stap te ver op dit ogenblik. Er bestaat wel bezorgdheid in functie van het bestuderen van collecties die zich in een centraal depot bevinden en men dus niet direct bij de hand heeft. Via digitalisering moet dit probleem voor een groot deel te ondervangen zijn. Dit gaat wel niet op voor alle soorten collecties (bv. archeologische collecties vragen een onderzoek van het echte object).

7 Stelling 3: ontzamelen Veel musea kampen met grote, historisch gegroeide collecties. Dit stelt diverse problemen, zeker op het vlak van behoud en beheer (vragen veel ruimte die er niet is). Vele musea denken daarom na over een rationalisering van die collecties. Ontzamelen is daar een onderdeel van, maar is er een goed wettelijk kader? Ontzamelen kan in verschillende stappen: eerst collectiemobiliteit, vervolgens verkopen, tenslotte (de ultieme stap) vernietigen. Wanneer er momenteel ontzameld wordt, dan gaat het vaak om de rommel uit de collecties. Die valt moeilijk te bruiklenen of te verkopen. Er bestaat dan ook een groot taboe, zowel bij beleid, als museumstaf, als publieke opinie. Een goed wettelijk kader is daarom belangrijk, zodat er garanties zijn dat bij een verkoop de inkomsten verplicht in nieuwe collectiestukken moet gestoken worden (anders doemscenario dat men stilaan zijn collectie moet uitverkopen om bv. het onderhoud van het gebouw te betalen). Op Europees vlak zijn er diverse werkgroepen aan het denken omtrent collectiemobiliteit. Afstoten moet niet gezien worden als iets negatiefs, maar als een opportuniteit om een andere collectie te verrijken. Dit wordt omschreven als de kringloopcollectie. In Nederland (LAMO) mogen de rijksmusea geen stukken aan elkaar doorverkopen. Hoe regel je dit in een Belgisch staatsbestel. Ontzamelen lijkt ook makkelijker wanneer het gaat om multipels of opgezette dieren, maar wanneer het om unieke collecties gaat, ligt het toch moeilijker. Er is uiteraard de ethische code van ICOM, maar dat is uiteraard geen verplichting. Het thema van ontzamelen leeft al langer binnen de Belgische museumsector. In 2001 wijdde de Vlaamse Museumvereniging al een congres aan dit onderwerp. Toch komt het proces niet op gang. Alle musea wachten op de anderen tot er iemand als eerste start. Daarom lijkt het aangewezen om het ontzamelen op een geleidelijke manier te doen, zodat er niet te veel ruchtbaarheid (en dus weerstand) is. Het proces van collectiemobiliteit is wel al ingeburgerd en gebeurt al veel meer dan geweten is. Als je afstoot, moet je zorgen dat dit gecommuniceerd wordt als een vorm van professioneel beheer. Een negatieve perceptie zou het taboe op ontzamelen immers nog groter maken en de operatie nog moeilijker. De Nederlandse publicatie Niets gaat verloren is een goede inspiratiebron wanneer je met ontzamelen begint.

8 Stelling 4: nood aan een opleiding erfgoedwerker De steeds toenemende professionalisering van de museumsector doet de vraag rijzen of er geen masteropleiding erfgoedwerker moet komen. Op dit ogenblik bestaat er wel een vorming erfgoedbeheerder, een graduaatsopleiding aan de Gentse bibliotheekschool. Is er echt behoefte aan dit soort expertise? FARO probeert dit te peilen in het traject erfgoedgeleerde. Er zijn diverse opleidingsinitiatieven in de maak zoals een master Erfgoedstudies aan de VUB. Hoe moet de theorie gekoppeld worden aan de praktijk? Veel museummedewerkers hebben een achtergrond als (kunst)historicus. Dit zijn vooral theoretische opleidingen die ver van de praktijk staan. Momenteel is er vooral nood aan veelzijdige medewerkers (generalisten). Een specifieke opleiding moet hieraan voldoen, maar het risico bestaat dat de opleiding oppervlakkig wordt. Bovendien is er nood aan meerdere profielen: leidinggevenden, ateliermedewerkers, art handlers, Een groot deel van de eigenlijke vorming zal altijd in de praktijk gebeuren. Je kan immers niet alle specifieke vaardigheden leren in een opleiding. Misschien is een master na master daarom een goede opleidingspiste omdat er daar veel ruimte is voor stages waardoor men de praktijk echt kan leren kennen. Wat verstaat men onder het profiel erfgoedwerker? De museumsector zal zich moeten organiseren om tot een duidelijk profiel te komen. Museummedewerkers zullen zich ook moeten afvragen wat hun rol is in de vorming (coachen van pas afgestudeerden). Kennis van de collectie van het museum waar men werkt, blijft zeer essentieel, maar kan niet in een opleiding aangeleerd worden. In Vlaanderen is te weinig zelfstandige expertise aanwezig, wat in Nederland wel het geval is. Vooral voor kleinere musea zou dit een handige werkwijze zijn om bepaalde expertise binnen te halen. Is het geen idee om een groot museum aan te duiden als opleidingsinstituut voor dit profiel. In Frankrijk is zo het Louvre aangeduid als opleidingscentum voor museummedewerkers. De praktijk is zo heel dichtbij. Aan de Reinwardt Academie bestaat een opleiding die vrij goed overeenkomt met de vraag naar onze erfgoedwerker. Moet er dan nog een opleiding in Vlaanderen komen (de Reinwardt Academie is toch niet ver)? De opleiding van de Reinwardt Academie is niet op maat van alle musea. Er zijn nog heel wat andere types aan functies met andere opleidingsvereisten. Indien er een specifieke opleiding komt, is het nog de vraag of er voldoende werk zal zijn. Veel dingen die men nu wil oprichten, heeft men in de jaren 1980 afgeschaft. Naast een specifieke opleiding is er vooral nood aan een goede borging van de kennis en expertise. Nu worden medewerkers vaak pas vervangen na het vertrek van de

9 ervaren museumwerker. Hierdoor gaat veel kennis verloren. Er wordt gepleit om experten die op pensioen gaan, nadien nog te betrekken in de werking. Sommige aanwezigen staan hier huiverig tegenover en vinden dat je beter jonge mensen kansen geeft. De sector heeft alleszins nood aan een gelaagde opleiding vermits er zeer verschillende functies uit te oefenen zijn. In de huidige opleidingen zijn er duidelijk lacunes met betrekking tot bepaalde museumtaken. Stelling 5: staatswaarborgen In Nederland en het Verenigd Koninkrijk bestaat er al lang een systeem waarbij de staat borg staat bij belangrijke bruiklenen. Vooral voor grote, dure bruiklenen met een zeer hoge verzekeringswaarde, is dit een goed systeem om zo de museum te behoeden voor hoge (soms onbetaalbare) verzekeringspremies. Moeten musea binnen Vlaanderen stukken van andere Vlaamse collecties verzekeren? Sommige verzekeringscontracten kunnen voor een groter gebied gelden (bv. voor gans België). Een bruikleen dient dan enkel gemeld te worden en de polis van de eigenaar blijft gewoon lopen. Kan het geld van de verzekeringspremies niet beter in het verbeteren van de structurele beveiliging gestoken worden? Perfecte veiligheid bestaat echter niet. Er zijn altijd onvoorziene risico s. Een verzekering zorgt zo voor gemoedsrust voor de museumstaf. Vier jaar geleden was het Agentschap reeds bezig met een traject rond staatswaarborgen. Dit is echter stilgevallen. Het gaat immers verder dan enkel verzekeren. Het gaat ook om immuniteit voor beslaglegging of de problematiek van gestolen kunstwerken die nooit terugkeerden. Bovendien bestaat er op Europees niveau nog niet eens eenstemmigheid over het begrip kunst (probleem bij invoeren, douane, BTW-bepaling, ). Voor verslag, Bart Stroobants

Vergaderingen: 13 januari, 24 maart, 5 mei, 16 juni, 10 oktober, 24 november

Vergaderingen: 13 januari, 24 maart, 5 mei, 16 juni, 10 oktober, 24 november JAARVERSLAG 2014 icom-vlaanderen vzw 1. Raad van bestuur: De Raad van Bestuur bestaat in 2014 uit: 1. Sofie Wilder (TRAM 41 Turnhout, voorzitter), 2. Maja Wolny (NAVIGO Oostduinkerke, ondervoorzitter tot

Nadere informatie

1. GOEDKEURING VORIG VERSLAG Het verslag van de vorige Algemene Vergadering (11/3/2013, Lessines) wordt zonder opmerkingen goedgekeurd.

1. GOEDKEURING VORIG VERSLAG Het verslag van de vorige Algemene Vergadering (11/3/2013, Lessines) wordt zonder opmerkingen goedgekeurd. VERSLAG ALGEMENE VERGADERING ICOM VLAANDEREN Kunstcentrum Rood-Klooster, 24 maart 2014 Aanwezig: Wim De Vos (Belspo, uittredend voorzitter), Peter Van der Plaetsen (RvB, PAM Velzeke), Etienne Boumans (RvB,

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING 29 APRIL 2019 MUSEUM HOF VAN BUSLEYDEN

ALGEMENE VERGADERING 29 APRIL 2019 MUSEUM HOF VAN BUSLEYDEN ALGEMENE VERGADERING 29 APRIL 2019 MUSEUM HOF VAN BUSLEYDEN Algemene Vergadering 29 April 2019 ICOM Belgium Flanders office@icom-belgium-flanders.be www.icom-belgium-flanders.be Programma AV Goedkeuring

Nadere informatie

Wat doet ICOM Belgium Flanders?

Wat doet ICOM Belgium Flanders? Jaarverslag 2018 ICOM Belgium Flanders Een museum is een permanente instelling, niet gericht op het behalen van winst, toegankelijk voor publiek, die ten dienste staat van de samenleving en haar ontwikkeling.

Nadere informatie

Wij nodigen u ook uit om kennis te nemen van de bijgesloten documenten Jaarverslag 2011, Volmacht en Kandidaatstelling voor de Raad van Bestuur.

Wij nodigen u ook uit om kennis te nemen van de bijgesloten documenten Jaarverslag 2011, Volmacht en Kandidaatstelling voor de Raad van Bestuur. Programma Algemene Ledenvergadering 5 maart 2012 Gallo- Romeins Museum Tongeren Kielenstraat 15 3700 Tongeren www.galloromeinsmuseum.be Wezembeek- Oppem, 24 februari 2012. Beste Leden, Op 5 maart 2012

Nadere informatie

WAT DOET ICOM-VLAANDEREN?

WAT DOET ICOM-VLAANDEREN? JAARVERSLAG 2015 1 Inhoud WAT DOET ICOM-VLAANDEREN?... 3 ICOM-VLAANDEREN VOOR MUSEALE INSTELLINGEN... 5 Internationale vertegenwoordigingen en mandaten... 5 Nationale vertegenwoordigingen en mandaten...

Nadere informatie

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan 26 april 2016 Drongen 28 april 2016 Heverlee Annemie Van Dyck wat? een stappenplan voor de waardering, selectie en herbestemming

Nadere informatie

Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking

Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw - Kerkenbeleidsplannen - Werking SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 82 van LYDIA PEETERS datum: 16 november 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Centrum

Nadere informatie

Voorstel van decreet. houdende het instellen van een indemniteitsregeling voor tijdelijke tentoonstellingen en langdurige bruikleen

Voorstel van decreet. houdende het instellen van een indemniteitsregeling voor tijdelijke tentoonstellingen en langdurige bruikleen stuk ingediend op 2348 (2013-2014) Nr. 1 13 januari 2014 (2013-2014) Voorstel van decreet van de heren Jean-Jacques De Gucht, Jo De Ro, Peter Gysbrechts, Sas van Rouveroij, Dirk Van Mechelen en Bart Tommelein

Nadere informatie

Het depotbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Samenwerken zonder gezamenlijke depots

Het depotbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Samenwerken zonder gezamenlijke depots Het depotbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie Samenwerken zonder gezamenlijke depots Context Regionaal depotbeleid in het Vlaamse Cultureel-erfgoeddecreet van 6 juli 2012 Toegewezen aan de Vlaamse

Nadere informatie

Toelichting kwaliteitslabel

Toelichting kwaliteitslabel Toelichting kwaliteitslabel Toelichting kwaliteitslabels Waarom worden er kwaliteitslabels toegekend? Binnen welk kader worden kwaliteitslabels toegekend? Wie komt in aanmerking? Wat zijn de voorwaarden

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het

Ontwikkelingen in het Ontwikkelingen in het Cultureel-erfgoedbeleid Departement CJSM Afdeling Cultureel Erfgoed Katrijn Van Kerchove Cultureel-erfgoedbeleid Vlaamse Overheid: 1. Erkennen en subsidiëren 2. Beschermen roerend

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

Vrijwilligers bij het beheer van in situ religieus erfgoed. De Monumentale Kerken Antwerpen als case-studystudy Expertenforum CRKC / Uit de kast Heverlee 23 mei 2013 Monumentale Kerken Antwerpen Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Nadere informatie

Het cultureel erfgoed in Vlaanderen is in goede handen. Vandaag. hebben we daarvan hier in Mechelen weer het bewijs gezien. Met

Het cultureel erfgoed in Vlaanderen is in goede handen. Vandaag. hebben we daarvan hier in Mechelen weer het bewijs gezien. Met Dinsdag 25 oktober 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Uitreiking Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed (enkel het gesproken woord telt)

Nadere informatie

Selectielijst PACKED vzw

Selectielijst PACKED vzw Selectielijst PACKED vzw Versie Datum Bewerkingen Auteur 1 21.08.2013 Eerste kladversie Alina Saenko 2 29.08.2013 Finale versie Alina Saenko 1. Algemeen bestuur 1.1 Statutaire documenten 1.1.1. Oprichting

Nadere informatie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Cultureel Erfgoed Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Onroerend erfgoed = monumenten, landschappen, archeologie = Grondgebonden => Gewestmaterie 2 3 Cultureel-erfgoeddecreet

Nadere informatie

Werken in de culturele sector. 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven

Werken in de culturele sector. 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven Werken in de culturele sector 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven Luc Delrue Opleiding: Communicatiewetenschappen (E)MBA Strategisch Management: Specialiteit: structureren en positioneren van een organisatie

Nadere informatie

Ramptoerist of Erfgoedredder. Ervaringen en tips van het Erfgoeddepot in Ename

Ramptoerist of Erfgoedredder. Ervaringen en tips van het Erfgoeddepot in Ename Ramptoerist of Erfgoedredder Ervaringen en tips van het Erfgoeddepot in Ename Kort overlopen 1. Erfgoedbeleid provincie Oost-Vlaanderen 2. Calamiteitenplan is maatwerk 3. Wat is een calamiteitennetwerk

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

10 jaar MovE. Van museuminzicht.be naar erfgoedinzicht.be

10 jaar MovE. Van museuminzicht.be naar erfgoedinzicht.be 10 jaar MovE Van museuminzicht.be naar erfgoedinzicht.be Overzicht Historiek: MovE, museuminzicht.be Technisch Erfgoedinzicht.be Toekomst Historiek MovE = Musea Oost-Vlaanderen in Evolutie Opgestart in

Nadere informatie

S T A T U T E N. FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort " F T G " Vossekotstraat Zichem

S T A T U T E N. FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort  F T G  Vossekotstraat Zichem S T A T U T E N FEDERATIE van TOERISTISCHE GIDSENGROEPERINGEN vzw afgekort " F T G " Vossekotstraat 130 3271 Zichem Identificatienummer 10729/83 - Ondernemingsnummer 424828326 -------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Studienamiddag 24/06/2011 PSA

Studienamiddag 24/06/2011 PSA PSA - VBA PSA Opgericht eind 2002 Verenigt en behartigt de belangen van de interne bewakingsdiensten en veiligheidsdiensten. Telt een grote verscheidenheid aan leden uit talrijke sectoren. Vormt een discussieforum,

Nadere informatie

Age Friendly Museums. Een kwalitatief onderzoek naar mogelijkheden rond samenwerking tussen musea en woonzorgcentra.

Age Friendly Museums. Een kwalitatief onderzoek naar mogelijkheden rond samenwerking tussen musea en woonzorgcentra. Age Friendly Museums. Een kwalitatief onderzoek naar mogelijkheden rond samenwerking tussen musea en woonzorgcentra. O N D E R Z O E K D O O R L I Z E D E D O N C K E R, M A S T E R A G O G I S C H E W

Nadere informatie

Veiligheidszorg religieus erfgoed. ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015

Veiligheidszorg religieus erfgoed. ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015 Veiligheidszorg religieus erfgoed ADVIESFORUM Dinsdag 22 september 2015 Waarom veiligheidszorg? Veilig stellen van religieus erfgoed Gebouwen: beschermd of niet beschermd. Focus in eerste instantie op

Nadere informatie

VR DOC.1518/2

VR DOC.1518/2 VR 2018 1412 DOC.1518/2 Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten wat betreft de oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Koninklijk

Nadere informatie

Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014

Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014 Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014 Nieuwe ontwikkelingen en impulsen op sociaal, cultureel,

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

Een digitale kerkinventaris als instrument voor de waardering van religieus erfgoed

Een digitale kerkinventaris als instrument voor de waardering van religieus erfgoed Serskamp, deelgemeente van Wichelen Neogotische Sint-Denijskerk Beschermd monument samen met het omringende kerkhof Huidig gebruik Open kerk Restauratiedossier 11 06 2019 - Contactdag Erfgoedatabanken

Nadere informatie

VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77

VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77 VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77 Nieuwe Statuten De buitengewone Algemene Vergadering van de vereniging zonder winstgevend doel, Vereniging voor de Verenigde Naties,

Nadere informatie

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties en archieven #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties

Nadere informatie

Regionale depotwerking in de PROVINCIE ANTWERPEN

Regionale depotwerking in de PROVINCIE ANTWERPEN Regionale depotwerking in de PROVINCIE ANTWERPEN Nieuwe fundamenten Oude pijlers Erfgoeddepots Frank Herman Adviseur Erfgoeddepots - Coördinator Frank.Herman@admin.provant.be FAAD VUB 2012-03-31 1. Voorgeschiedenis

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB Dit H.R. is ter uitvoering van artikel 21 van de statuten van de Vereniging opgesteld. Het betreft de werking van de Raad van Bestuur. Ter herinnering, onze Vereniging

Nadere informatie

Criteria voor goed museaal handelen

Criteria voor goed museaal handelen Uitgangspunten norm U verklaart dat uw museum: De ICOM definitie als uitgangspunt neemt voor uw museaal handelen. De Ethische code onderschrijft. De LAMO volgt bij het afstoten van uw collectie. BEDRIJFSVOERING

Nadere informatie

Het is mij telkens een groot genoegen naar een plek te komen waar. mensen, instellingen of organisaties door samenwerking bewijzen dat

Het is mij telkens een groot genoegen naar een plek te komen waar. mensen, instellingen of organisaties door samenwerking bewijzen dat Dinsdag 20 september 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Studiedag 10 jaar Duurzaam Kustbeheer - Fort Napoleon Oostende Geachte gedeputeerde, Geachte Minister

Nadere informatie

Wim Vanseveren administrateur-generaal

Wim Vanseveren administrateur-generaal 23 juni 2006 Kwaliteitskader voor de opleiding en erkenning van gidsen en reisleiders Katrien Van Ginderachter 29 januari 2010 Wim Vanseveren administrateur-generaal Kwaliteitskader voor de opleiding en

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Bestuursreglement Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO

Bestuursreglement Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO Bestuursreglement Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO Augustus 2017 Inhoud 1 Inleiding 4 Artikel 1.1 - Begripsbepalingen 4 Artikel 1.2 - De organisatie 4 2 Het bestuur 5 Artikel 2.1 - Samenstelling

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip:

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Adviescommissie kunsten Huishoudelijk Reglement I. Algemene bepalingen Begrippen Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Kunstendecreet: het decreet

Nadere informatie

Mouseion : tempel gewijd aan de muzen. Missie. Het KMSKA verwondert. Het KMSKA verrijkt. Het KMSKA verbindt

Mouseion : tempel gewijd aan de muzen. Missie. Het KMSKA verwondert. Het KMSKA verrijkt. Het KMSKA verbindt Mouseion : tempel gewijd aan de muzen Missie Het KMSKA verwondert Traditionele beeldcultuur : actueel / relevant Het KMSKA verrijkt Ontmoeting artistieke traditie : verrijkt bezoeker Het KMSKA verbindt

Nadere informatie

Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies

Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies Julie Aerts Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC) Congres Schaalvergroting in de erfgoedsector 26 februari 2016 Wat 2013: opstart

Nadere informatie

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen?

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Welke percepties leven er bij werknemers en studenten omtrent de logistieke sector? Lynn De Bock en Valerie Smid trachten in hun gezamenlijke masterproef

Nadere informatie

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters?

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters? Zorg voor kloostererfgoed Wat doet het CRKC voor de kloosters? Een beetje geschiedenis Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur in 1997 opgericht als binnenkerkelijk steunpunt voor behoud, beheer, ontsluiting

Nadere informatie

Maandag 26 maart Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Maandag 26 maart Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 26 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Uitreiking Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement i.s.m. Bilsen Fonds - Antwerpen

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - erfgoedbibliotheken Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed

Nadere informatie

VR DOC.1282/2BIS

VR DOC.1282/2BIS VR 2018 1611 DOC.1282/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van artikel 5 van het decreet van 18 mei 2018 betreffende het niet-dringend liggend ziekenvervoer DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Maandag 21 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Maandag 21 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Maandag 21 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Digitale rondleiding in collectie Ghysels Mortsel / Antwerpen Geachte schepen De Ridder, Geachte

Nadere informatie

VR DOC.0432/1

VR DOC.0432/1 VR 2018 0405 DOC.0432/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 1. DOELSTELLING : ADVIES EN INSPRAAK BIJ HET LOKAAL CULTUURBELEID 1.1. Met het oog op de voorbereiding en de evaluatie van het

Nadere informatie

Het museum: - beschikt over een kwaliteitslabel als museum - heeft tijdig een aanvraag ingediend voor Vlaamse indeling en subsidiëring

Het museum: - beschikt over een kwaliteitslabel als museum - heeft tijdig een aanvraag ingediend voor Vlaamse indeling en subsidiëring Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT), Gent 1. Gemotiveerd advies van de beoordelingscommissie Collectiebeherende Cultureel-erfgoedorganisaties over indeling bij het Vlaamse niveau en toekenning

Nadere informatie

Slimmer Lenen. Uitgangspunten bruikleenverkeer binnen Nederland

Slimmer Lenen. Uitgangspunten bruikleenverkeer binnen Nederland Slimmer Lenen Uitgangspunten bruikleenverkeer binnen Nederland 2016 Introductie De Collectie Nederland 1 is er voor ons allemaal. Musea en erfgoedinstellingen beheren dit kostbare gezamenlijke bezit met

Nadere informatie

Voorstelling project Het geheugen van de sport door Bregt Brosens, Sportimonium

Voorstelling project Het geheugen van de sport door Bregt Brosens, Sportimonium Voorstelling project Het geheugen van de sport door Bregt Brosens, Sportimonium Op 16 oktober 2015 ging dit project officieel van start met een symposium. Dit is de volledige tekst bij de presentatie van

Nadere informatie

Dienstverlening roerend religieus erfgoed

Dienstverlening roerend religieus erfgoed Dienstverlening roerend religieus erfgoed Voor wie? Het CRKC expertisecentrum voor religieus erfgoed biedt een specifieke dienstverlening voor roerend religieus erfgoed van de erkende erediensten. Het

Nadere informatie

BeMuseum. Conferentie 14 oktober Persmap. The Belgian network for innovation in museums

BeMuseum. Conferentie 14 oktober Persmap. The Belgian network for innovation in museums BeMuseum The Belgian network for innovation in museums Conferentie 14 oktober 2016 - Persmap Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel www.bemuseum.be info@bemuseum.be @Be_Museum INHOUDSTAFEL

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017 Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017 DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Cultureelerfgoeddecreet van 24 februari 2017, artikel 16, 18,

Nadere informatie

Projectsubsidies cultureel erfgoed eerste ronde 2015

Projectsubsidies cultureel erfgoed eerste ronde 2015 Projectsubsidies cultureel eerste ronde 2015 Aanvrager Titel Korte omschrijving Toegekend bedrag Type project Design Museum Gent Tentoonstelling 'Design Derby België- Nederland 1815-2015' Design museum

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek 1. In welk museum werkt u? 61 2. Type museum? Kunst 36,1% 22 Cultuurhistorisch 47,5% 29 Natuurhistorisch 3,3% 2 Bedrijf en techniek 6,6% 4 Wetenschap 3,3% 2 Volkenkundig

Nadere informatie

STEMRECHT IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

STEMRECHT IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK STEMRECHT IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek, hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef (enkel het gesproken woord telt) Dames en heren, Welkom op de persconferentie

Nadere informatie

Commissie Europa en Internationaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Commissie Europa en Internationaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Reglement Commissie Europa en Internationaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Als bedoeld in artikel 24 lid 7 van de Statuten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Gewijzigd vastgesteld

Nadere informatie

Onderzoek naar archieven en collecties in de beeldende kunsten

Onderzoek naar archieven en collecties in de beeldende kunsten Onderzoek naar archieven en collecties in de beeldende kunsten Omkadering I. AANLEIDING VAN HET VOORONDERZOEK 1 II. BEOOGDE RESULTATEN VAN HET VOORONDERZOEK 2 III. WERKWIJZE 3 I. Aanleiding van het vooronderzoek

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - lokaal & niet ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

MEDEDELING AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED MEDEDELING AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Europees Sociaal Handvest: conclusies over

Nadere informatie

Publicatie erfgoedstandaarden. 17 februari 2010

Publicatie erfgoedstandaarden. 17 februari 2010 Publicatie erfgoedstandaarden 17 februari 2010 inhoud use cases doelstellingen deliverables projectorganisatie use cases use case_1 Religie en kolonisatie: Congo 2010 transcripties geluidsopnamen geografische

Nadere informatie

Fysieke depotruimte is eigenlijk maar één aspect van de hele werking rond depotbeheer.

Fysieke depotruimte is eigenlijk maar één aspect van de hele werking rond depotbeheer. Regionaal depotbeleid: Fysieke depotruimte is eigenlijk maar één aspect van de hele werking rond depotbeheer. Rien Emmery en Julie Hendrickx Foto s: Stefan Tavernier Het Cultureel-erfgoeddecreet van 23

Nadere informatie

Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010

Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010 Mondelinge geschiedenis en architectuur Een voorstel voor format diepte-interview Centrum Vlaamse Architectuurarchieven _ draft 28 april 2010 THEMA S - Identificatie - Opleiding - Opdrachtgevers - Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

: Archeologisch depot en cultuurhistorische presentatie. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1

: Archeologisch depot en cultuurhistorische presentatie. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1 S T A T E N V O O R S T E L Datum : 18 oktober 2005 Nummer PS : PS2005ZCW14 Dienst/sector : MEC/DCU Commissie : ZCW Registratienummer : 2005MEC001843i Portefeuillehouder : vbergen Titel : Archeologisch

Nadere informatie

Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum.

Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum. Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum. Wat zijn etnisch culturele minderheden (ECM)?: een duidelijk onderscheiden bevolkingsgroep die een

Nadere informatie

Het is mij een grote eer om u hier vanavond van harte geluk te. mogen wensen met de opname van de Jaarmarkt Houtem op de

Het is mij een grote eer om u hier vanavond van harte geluk te. mogen wensen met de opname van de Jaarmarkt Houtem op de Donderdag 10 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Uitreiking Unesco Certificaat voor Houtem Jaarmarkt Geachte burgemeester en schepenen, Geachte

Nadere informatie

Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten

Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten Parochiekerkenplan: klus of kans? Ervaringen uit enkele pilootprojecten Oorsprong van het Parochiekerkenplan Conceptnota Minister Bourgeois Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk Dateert van 24 juni

Nadere informatie

Beleidskeuze van nationale of regionale overheden worden hoe langer hoe meer Europees gekaderd.

Beleidskeuze van nationale of regionale overheden worden hoe langer hoe meer Europees gekaderd. Pascal Ennaert Coördinator Vlaamse Kunstcollectie vzw Cultuurforum 27 mei 2012 Beleidskeuze van nationale of regionale overheden worden hoe langer hoe meer Europees gekaderd. Europese subsidieprogramma

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 december 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2013 tussen provincie

Nadere informatie

HET BEDRIJF POSITIE KANDIDAAT PROFIEL. Functie profiel. Lid Raad van Toezicht

HET BEDRIJF POSITIE KANDIDAAT PROFIEL. Functie profiel. Lid Raad van Toezicht Functie profiel Lid Raad van Toezicht Maes & Lunau: Beyond the obvious Wij gaan in alles altijd net even verder; beyond the obvious. Want elke organisatie heeft behoefte aan inspirerend leiderschap met

Nadere informatie

RBELEID. Wat kan. Presentatie Lone Leth Larsen. vandaag

RBELEID. Wat kan. Presentatie Lone Leth Larsen. vandaag EEN COMPLEMENTAIR CULTUUR RBELEID INTERNE STAATSHERVORMING Wat kan Vlaanderenn leren van de uitgevoerde staatshervorming in Denemarken?? Wat is belangrijk voor het cultuurbeleid in Vlaanderen? 1. Presentatie

Nadere informatie

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen

MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen MSK geeft schilderijen Frits Van den Berghe terug aan erfgenamen In Gent werden op 27 september 2017 twee schilderijen van Frits Van den Berghe overdragen aan de erfgenamen van de originele eigenaar, Emile

Nadere informatie

Beleidsopties Musea en Erfgoed Antwerpen Cultureel erfgoed is toegankelijk voor een divers publiek én zet aan tot participatie. Het erfgoedaanbod zet aan tot kwaliteitsvolle vrijetijdsbesteding en creativiteit.

Nadere informatie

Buurten met erfgoed. Het verhaal van de schoolomgeving. Schooljaar Dilbeek. Buurten met erfgoed in het kort:

Buurten met erfgoed. Het verhaal van de schoolomgeving. Schooljaar Dilbeek. Buurten met erfgoed in het kort: Buurten met erfgoed Het verhaal van de schoolomgeving Schooljaar 2016-2017 - Dilbeek De gemeente Dilbeek en Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei nodigen erfgoedwerkers, natuurwerkers en cultuurwerkers van

Nadere informatie

Project CEST onderzoek erfgoedstandaarden. Eerste tussentijds rapport. Auteur: Henk Vanstappen Versie: 1.1 Datum: 2010-03-01 Gewijzigd: 2010-03-09

Project CEST onderzoek erfgoedstandaarden. Eerste tussentijds rapport. Auteur: Henk Vanstappen Versie: 1.1 Datum: 2010-03-01 Gewijzigd: 2010-03-09 Project CEST onderzoek erfgoedstandaarden Eerste tussentijds rapport Auteur: Henk Vanstappen Versie: 1.1 Datum: 2010-03-01 Gewijzigd: 2010-03-09 CEST_Tussentijdsrapport_1_V1_1 2 Inhoud 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Commissie Europa en Internationaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Commissie Europa en Internationaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Reglement Commissie Europa en Internationaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Als bedoeld in artikel 24 lid 7 van de Statuten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Gewijzigd vastgesteld

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 november 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2014-2019 tussen

Nadere informatie

VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen

VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen VLAAMS SECRETARIAAT VAN HET KATHOLIEK ONDERWIJS vzw Dienst Besturen OPDRACHT, SAMENSTELLING EN WERKING VAN HET BUREAU BESTUREN EN OVERLEGFORUM BESTUREN Intern reglement OPDRACHT Art. 1, 1 Art. 1, 2 Het

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van het archiefbeheer (gecoördineerde versie, 07/01/2016) DE VLAAMSE REGERING,

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van het archiefbeheer (gecoördineerde versie, 07/01/2016) DE VLAAMSE REGERING, Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van het archiefbeheer (gecoördineerde versie, 07/01/2016) DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Archiefdecreet van 9 juli 2010, artikel 5, 7, 10 en 11; Gelet op

Nadere informatie

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 UPDATE CIJFERS TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 Bron: FOD Economie, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Verwerking: Stad Genk, Dienst Beleidsplanning Aankomsten en overnachtingen

Nadere informatie

V.Z.W. BIN KENNISCENTRUM Vereniging Zonder Winstoogmerk

V.Z.W. BIN KENNISCENTRUM Vereniging Zonder Winstoogmerk V.Z.W. BIN KENNISCENTRUM Vereniging Zonder Winstoogmerk OPRICHTINGSAKTE : -Plaats en tijdstip van de oprichtingsvergadering : 2240 Zandhoven, op 24 maart 2015 te 19.30 uur. -Identiteit van de stichtende

Nadere informatie

12 AUGUSTUS Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid.

12 AUGUSTUS Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid. 12 AUGUSTUS 1993. - Koninklijk besluit houdende de organisatie van de informatieveiligheid bij de instellingen van sociale zekerheid. - Bron : SOCIALE VOORZORG Publicatie : 21-08-1993 Inwerkingtreding

Nadere informatie

Publicatie In april 2005 publiceerde de Stichting P&V het boek Beter samen? Jongeren voor een toegankelijk jeugdwerk.

Publicatie In april 2005 publiceerde de Stichting P&V het boek Beter samen? Jongeren voor een toegankelijk jeugdwerk. Introductie De Stichting P&V draagt jeugdwerk een warm hart toe. Een gevarieerd jeugdwerklandschap in Vlaanderen, Brussel en Wallonië staat borg voor een hele waaier aan werkvormen waar kinderen en jongeren

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Netwerkkaart 24 Cultureel erfgoed 24 Cultureel erfgoed versie 2015 Crisistypen bedreiging van cultureel erfgoed door rampen, onlusten, bezettingen, aanslagen

Nadere informatie

Forum cultuurmanagement

Forum cultuurmanagement Forum cultuurmanagement 07.02.2011 evolutie Projecthuis (2003) landelijke organisatie voor volkscultuur (2007) landelijk expertisecentrum voor actieve erfgoedparticipatie (2009) VISIE / MISSIE Als landelijk

Nadere informatie

VR DOC.1159/2BIS

VR DOC.1159/2BIS VR 2016 2810 DOC.1159/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de oprichting van een raadgevend comité bij het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË

GELIJKE KANSEN IN BELGIË GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie

Tendensen bevraging docenten

Tendensen bevraging docenten Tendensen bevraging docenten Docenten werden aan de hand van een vragenlijst bevraagd. Het competentieprofiel omgaan met kansarmoede voor lerarenopleiders (zie kader) vormde hiervoor de basis, maar het

Nadere informatie

STATUTEN FEITELIJKE VERENIGING JOGGINGCLUB BRAKEL

STATUTEN FEITELIJKE VERENIGING JOGGINGCLUB BRAKEL 21-06-2013 STATUTEN JOGGINGCLUB BRAKEL 1/6 STATUTEN FEITELIJKE VERENIGING JOGGINGCLUB BRAKEL Titel I: Omschrijving van de vereniging Artikel 1 1.1 De naam van de vereniging luidt Joggingclub Brakel 1.2

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Nationaal Jenevermuseum Hasselt vzw 2015

Huishoudelijk reglement Nationaal Jenevermuseum Hasselt vzw 2015 Huishoudelijk reglement Nationaal Jenevermuseum Hasselt vzw 2015 1 I. ALGEMEEN Artikel 1 Dit huishoudelijke reglement heeft betrekking op de interne werking, procedures en gewoonten van de vzw Nationaal

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

Woensdag 12 december 2018, Turnhout Colloquium over de geschiedenis en de spiritualiteit van de Begijnen

Woensdag 12 december 2018, Turnhout Colloquium over de geschiedenis en de spiritualiteit van de Begijnen Woensdag 12 december 2018, Turnhout Colloquium over de geschiedenis en de spiritualiteit van de Begijnen NB : De referaten van 12 december werden uitgegeven onder de titel "Gelovige en verstandige vrouwen

Nadere informatie