Rapportage Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie Sector Afbouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie Sector Afbouw"

Transcriptie

1 S choonmaak Rapportage Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie Sector Afbouw Datum: september Auteur: Savantis en G lazenwassen

2 Colofon Savantis is het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de sectoren Schilderen en Onderhoud; Afbouw; Reclame, Presentatie en Communicatie; en Schoonmaak en Glazenwassen. In haar register van erkende leerbedrijven zijn ruim bedrijven opgenomen, waar meer dan leerlingen en stagiairs uit het middelbaar beroepsonderwijs het praktijkdeel van hun opleiding volgen. Savantis onderhoudt 22 ministerieel erkende kwalificatiedossiers, samen goed voor 61 uitstromen. Ook ontwikkelt en organiseert Savantis praktijk- en theorietrainingen, met jaarlijks deelnemers. Ontwikkeling en productie: Savantis Postbus AB Waddinxveen T info@savantis.nl Savantis, VakcentrumAfbouw en Onderhoud, Presentatie en Communicatie, Waddinxveen, juli Alle rechten voorbehouden. OO. bladzijde 2 datum:

3 Inhoudsopgave 1. Inleiding Leeswijzer 5 2. Ontwikkelingen in het onderwijs 6 3. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Bedrijvigheid en werkgelegenheid Vooruitzichten voor de Schoonmaak Beschikbaarheid van bpv-plaatsen en het arbeidsmarktperspectief van leerlingen Beschikbaarheid van bpv-plaatsen Arbeidsmarktperspectieven voor schoolverlaters 18 OO. bladzijde 3 datum:

4

5 1. Inleiding De sector Schoonmaak en Glazenwassen bestaat uit verschillende bedrijven waar schoonmakers en glazenwassers werkzaam zijn. De meeste gediplomeerde schoonmakers houden zich bezig met interieurschoonmaak, bijvoorbeeld in kantoren, hotels, scholen en ziekenhuizen. Vaak worden de werkzaamheden zoals het dagelijkse onderhoud, van stofzuigen tot bureaus afnemen, uitgevoerd in een team. Ook het periodieke onderhoud hoort erbij, zoals de dieptereiniging van vloerbedekking. Veel schoonmakers specialiseren zich op een bepaald gebied zoals het reinigen en impregneren van gevels, reiniging na calamiteiten zoals brand of het schoonhouden van fabrieksruimtes. Vanaf het schooljaar 2007/2008 kunnen leerlingen op het mbo de opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent (AKA, niveau 1) kiezen voor het werken in deze branche. Het schooljaar daarna in 2008/2009 is het ook mogelijk geworden om een opleiding op niveau 2 en 3 te volgen. Vanaf 2011/2012 is de niveau 4 uitstroom Ambulant objectleider toegevoegd aan het kwalificatiedossier en kunnen leerlingen nu op alle niveaus van het mbo een opleiding volgen. Ook is sinds 2011/2012 het dossier Assistent schoonmaak (niveau 1) actief. 1.1 Leeswijzer In het volgende hoofdstuk worden de meest recente ontwikkelingen in het mbo onderwijs voor de kwalificaties van Savantis in de sector Schoonmaak en Glazenwassen weergegeven. In hoofdstuk 3 wordt ingegaan op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Eerst wordt er ingegaan op de bedrijvigheid en werkgelegenheid in de Schoonmaak om vervolgens de vooruitzichten te presenteren. In hoofdstuk 4 tot slot wordt de beschikbaarheid van opleidingsplaatsen en het arbeidsmarktperspectief van gediplomeerde leerlingen geschetst. OO. bladzijde 5 datum:

6 2. Ontwikkelingen in het onderwijs In schooljaar 2013/ volgen op 1 oktober leerlingen een opleiding tot Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent in de sector Schoonmaak en Glazenwassen. Op 1 oktober 2013 volgden volgens DUO 167 leerlingen een andere opleiding in de sector. Daarnaast volgen 134 leerlingen een (onbekostigde) mbo schoonmaakopleiding bij Fairfield 1. De meeste leerlingen in de sector volgen een BBL-opleiding 2. Tabel 1 geeft een overzicht van het aantal leerlingen per opleiding. Tabel 1 Aantal leerlingen Schoonmaak en Glazenwassen per opleiding, 2008/ /13 3 Kwalificatie dossier Uitstroomdifferentiatie Niveau 2008/ 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ Arbeidsmarkt gekwalificeerd assistent Assistent schoonmaak Schoonmaak en Glazenwassen Schoonmaak en Glazenwassen 5 Schoonmaker/medewerker vloeronderhoud Glazenwasser/gevelreiniger Reiniger na calamiteiten Reiniger in de voedselverwerkende industrie Schoonmaak en Glazenwassen 6 Allround schoonmaker/ medewerker vloeronderhoud Allround glazenwasser/gevelreiniger Allround reiniger na calamiteiten Allround reiniger in de voedselverwerkende industrie Ambulant objectleider Totaal Bron Duo, peildatum 1 oktober BPVO registratie van Savantis 08/ FairField is een erkende BBL opleider en valt direct onder toezicht van de onderwijsinspectie. Geslaagden ontvangen een rechtsgeldig mbo diploma. 2 BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg en bestaat uit één à twee dagen school en de rest van de week BPV (Beroepspraktijkvorming). Het praktijkonderdeel bestaat uit tenminste 60% tot maximaal 80% van de opleiding. 3 De leerlingen die een opleiding bij Fairfield volgen zijn niet meegenomen in de voorlopige telling van DUO. Daarom zijn deze leerlingen meegeteld op basis van de BPVO (BeroepsPraktijkOvereenkomst) registratie van Savantis. Het gaat om leerlingen die een actieve inschrijving hadden op 1 oktober 2013, gemeten op 8 januari. Dit zijn 18 leerlingen op niveau 2 en 116 op niveau 3. 4 Op basis van het deelnemersbestand van DUO is het niet mogelijk het aantal AKA-leerlingen dat een schoonmaakopleiding volgt vast te stellen. De leerling cijfers zijn daarom deels gebaseerd op BPVO registratie van Savantis. Het gaat om de leerlingen die een actieve inschrijving hadden op 1 oktober Dit is geen uitstroom maar de dossiernaam. Het kan zijn dat scholen de leerlingen eerst op de algemene crebo inschrijven en op een later moment pas op de uitstroomcrebo zoals die op de volgende regels in de tabel staan. 6 Idem als bij voetnoot 5. 7 De cijfers van voor 2012/2013 zijn gebaseerd op de leerling gegevens van Savantis in verband met grote inconsistenties in de cijfers van DUO. OO. bladzijde 6 datum:

7 Vanaf het schooljaar 2007/2008 kunnen leerlingen de opleiding Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent (AKA, niveau 1) kiezen voor het werken in deze branche. In 2008/2009 is het ook mogelijk om een opleiding op niveau 2 en 3 te volgen. Vanaf 2011/2012 is de niveau 4 uitstroom Ambulant objectleider toegevoegd aan het kwalificatiedossier en kunnen leerlingen dus ook een niveau 4 opleiding volgen. Ook is sinds 2011/2012 het dossier Assistent schoonmaak voor leerlingen op niveau 1) actief. De vijf jaar tot en met 2011/2012 is het aantal leerlingen in de sector toegenomen. Ten opzichte van het schooljaar 2007/2008 is in 2013/ het leerlingenaantal meermaals verdubbeld (32 versus 438 leerlingen). Het aantal leerlingen dat een opleiding tot assistent schoonmaak op niveau 1 volgt is na een flinke toename in 2012/2013 stabiel gebleven in het huidige schooljaar. Het aantal leerlingen dat een opleiding volgt op niveau 2 van het mbo is ten opzichte van schooljaar 2012/2013 gedaald. Door de start van de niveau 3 opleiding bij Fairfield is het aantal leerlingen op niveau 3 meer dan verdubbeld. 8 De hier gepresenteerde leerling cijfers geven het totaal aantal leerlingen die een opleiding volgen binnen de sector Schoonmaak en glazenwassen van alle leerjaren gezamenlijk weer. Een deel van de opleidingen duurt langer dan één schooljaar. Niet alle leerlingen doen daarom in een bepaald schooljaar examen voor een diploma. De ontwikkelingen in het aantal gediplomeerden lopen daarom in de praktijk ten minste een jaar achter op de ontwikkelingen in het totaal aantal leerlingen van de sector. Dat betekent dat wanneer het totaal aantal leerlingen stijgt, het aantal gediplomeerden een aantal jaar later ook een stijging doormaakt en vice versa. Figuur 1 geeft de ontwikkeling van het aantal leerlingen en gediplomeerden in de sector weer. Hierin is zichtbaar dat het aantal gediplomeerden in de sector wederom gestegen is. Figuur 1. Ontwikkeling totaal aantal leerlingen en gediplomeerden 9 Schoonmaak en glazenwassen, 2007/ / Aantal leerlingen Aantal diploma's /' /' /' /' /' /' /'14 Bron: DUO en Savantis 8 Meer informatie over ontwikkelingen van heet aantal leerlingen is te vinden in Ontwikkeling aantal leerlingen Schoonmaak en Glazenwassen 2013/. Statistisch Jaaroverzicht deel 2 op de 9 Bij het aantal gediplomeerden is het aandeel AKA leerlingen niet meegenomen. Deze worden door DUO niet onderscheiden naar sector. Dit verklaart het relatief grote verschil tussen het aantal leerlingen en gediplomeerden. OO. bladzijde 7 datum:

8 Een opvallend kenmerk van de mbo leerlingen in de sector schoonmaak dat 92 procent van de ingeschrevenen 30 jaar of ouder is. 10 Dat komt doordat de meeste leerlingen in de sector werknemers zijn die reeds geruime tijd (in de branche) werken zonder diploma. 11 In eerste instantie werd verwacht dat het aantal leerlingen nog sterker zou groeien, omdat schoonmaakbedrijven behoefte hebben aan gekwalificeerd personeel. Door de economische recessie hebben schoonmaakbedrijven minder grootschalig geïnvesteerd in het opleidingen van mbo-leerlingen. In de sector is steeds meer aandacht voor kwaliteit. Daarbij gaat het om betrouwbaarheid van de dienstverlening en de kwaliteit van het personeel. In deze context zijn in de cao de afspraken omtrent scholing aangescherpt. 12 Jaarlijks stromen duizenden werkenden in een baan in de sector Schoonmaak. Dit zijn vaak lager opgeleiden. Dat betekent dat er een grote potentiele markt voor het mbo onderwijs is, met name voor het BBL traject. 10 Dit is exclusief de leerlingen van de AKA opleiding 11 Een groot deel van de leerlingen heeft als geregistreerde vooropleiding een afgeronde basisopleiding. 12 UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, OO. bladzijde 8 datum:

9 3. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt 3.1 Bedrijvigheid en werkgelegenheid De sector Schoonmaak en Glazenwassen is in vergelijking met de andere sectoren van Savantis een grote branche. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er per 1 januari ruim bedrijven actief in de branche. Volgens de Kamer van Koophandel is er sprake van vestigingen in Nederland (Glazenwassen, ontsmetting en bestrijding. 13 De meerderheid van de schoonmaakbedrijven is gevestigd in de Randstad (met name Noord- en Zuid- Holland). 14 Volgens het UWV is de schoonmaak in een achttal arbeidsmarktregio s (heel) belangrijk voor de werkgelegenheid. Dit zijn in de randstad Groot-Amsterdam, Rijnmond en Midden-Utrecht en daarnaast Midden-Gelderland, Twente, West-Brabant, Noord-Oost-Brabant en Zuid-Oost-Brabant. 15 Het overgrote deel van deze bedrijven verricht schoonmaakwerkzaamheden. Er is echter ook een aantal bedrijven dat zich richt op andersoortige facilitaire dienstverlening. In onderstaande tabel is het aantal schoonmaakbedrijven volgens het CBS weergegeven. Hierin is te zien dat het grootste deel (64%) van de bedrijven zich bezig houdt met de interieurreiniging van gebouwen. Ook neemt het aantal bedrijven in de sector de afgelopen jaren toe, ondanks de crisis. Tabel 2. Aantal schoonmaakbedrijven, Jaar Interieurreiniging van gebouwen Gespecialiseerde reiniging gebouwen 16 Overige reiniging Totaal schoonmaakbedrijven Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, Statline geraadpleegd 23 mei De meerderheid van de bedrijven richt zich op het schoonmaken van het interieur van gebouwen (64%). Volgens de Rabobank maken glazenwassersbedrijven (deze vallen bij het CBS onder gespecialiseerde reiniging gebouwen), die zich voornamelijk bezig houden met glasbewassing en uiterlijke verzorging van gebouwen, 29 procent van de sector uit. 17 Het UWV geeft aan dat het marktaandeel van de interieurschoonmaak 71 procent van de sector als geheel is, en de glasbewassing 10 procent Kamer van Koophandel, Ondernemersplein. Branche-informatie Glazenwassen, ontsmetting en bestrijding, geraadpleegd op Kamer van Koophandel, Ondernemersplein. Branche-informatie Glazenwassen, ontsmetting en bestrijding, geraadpleegd op UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, Inclusief glazenwassen. 17 Rabobank Cijfers &Trends Branche informatie, Schoonmaakbedrijven,. 18 UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, OO. bladzijde 9 datum:

10 Het aantal bedrijven in de branche is volgens de gegevens van het CBS sinds 2007 toegenomen met 54 procent. In onderstaande figuur is de ontwikkeling van het aantal bedrijven grafisch weergegeven. Hierin is behalve de jaarlijks stijgende lijn ook te zien dat het aantal overige reinigingsbedrijven in licht is gedaald ten opzichte van Figuur 2. Ontwikkeling aantal schoonmaakbedrijven, Interieurreiniging van gebouwen Gespecialiseerde reiniging gebouwen Overige reiniging Totaal schoonmaakbedrijven Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, Statline geraadpleegd 23 mei Binnen de sector Schoonmaak en Glazenwassen bestaat er een tweedeling tussen grote bedrijven en kleine bedrijven. Binnen de sector zijn er veel kleine bedrijven werkzaam; bedrijven met maximaal 10 werknemers maken ongeveer 90% van de sector uit. Ruim twee derde (69%) van de bedrijven heeft geen personeel, (zie tabel 3, 1 werkzaam persoon). Dit aantal is toegenomen ten opzichte van de cijfers van vorig jaar. Dat het aantal ZZP ers toeneemt in de branche wordt ook onderschreven door de Rabobank. 19 Met name glazenwassers zijn veelal werkzaam als zelfstandig ondernemer. 20 In de sector Schoonmaak en Glazenwassen bestaan daarnaast enkele (zeer) grote bedrijven, die samen verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de omzet. De top 3 van grote bedrijven hebben gezamenlijk een marktaandeel van 24 procent. 21 De top 5 van grote bedrijven realiseert 64 procent van de omzet. 22 In tabel 3 (zie volgende pagina) is de verdeling van het aantal bedrijven naar werkzame personen weergegeven. 19 Rabobank Cijfers &Trends Branche informatie, Schoonmaakbedrijven,. 20 UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, Dit zijn ISS Cleaning services, CSU Cleaning services en Hago Nederland. 22 Dit zijn behalve de drie bovenstaande bedrijven ook Asito en Gom, bron: Rabobank Cijfers &Trends Branche informatie, Schoonmaakbedrijven,. OO. bladzijde 10 datum:

11 Interieurreiniging van gebouwen Gespecialiseerde reiniging gebouwen Tabel 3. Aantal bedrijven naar werkzame personen, 1 werkzaam persoon 2 werkzame personen 3 tot 5 5 tot tot tot tot of meer Totaal Overige reiniging Totaal Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek, Statline geraadpleegd 11 juni Faillissementen De kamer van Koophandel houdt gegevens bij over het aantal vestigingen en faillissementen in verschillende branches. Opgeheven vestigingen betreffen in dit geval de som van het aantal opgeheven hoofd- en nevenvestigingen. 23 De reden van opheffing kan een algemene reden hebben, de ondernemer staakt bijvoorbeeld zijn bedrijf (wegens te weinig omzet/leeftijd ondernemer etc.) of als reden opheffing door faillissement. In figuur 3 is de ontwikkeling van het aantal opgeheven vestigingen van de afgelopen twee jaren per maand weergegeven. Hierin is te zien dat het aantal opgeheven vestigingen in de branche in de wintermaanden toeneemt, met als hoogtepunt in januari. Figuur 3. Ontwikkeling aantal opgeheven vestigingen Glazenwassen, ontsmetting en bestrijding Bron: Kamer van Koophandel, Ondernemersplein. Branche-informatie Glazenwassen, ontsmetting en bestrijding KvK houdt ook gegevens bij over het aantal nieuwe vestigingen. Hier gaat het om de som van het aantal nieuw opgerichte bedrijven (starters) en nevenvestigingen. In onderstaande figuur is te zien dat het aantal nieuwe vestigingen over het algemeen hoger ligt dan het aantal opgeheven vestigingen. Volgens het CBS was er in het eerste kwartaal van sprake van een stijging van het aantal faillissementen in de schoonmaakbranche Dit wordt per maand bijgehouden door de KvK. Kamer van Koophandel, Ondernemersplein. Branche-informatie Glazenwassen, ontsmetting en bestrijding, peildatum CBS, Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening. Eerste kwartaal,. OO. bladzijde 11 datum:

12 Figuur 4. Ontwikkeling aantal nieuwe vestigingen Glazenwassen, ontsmetting en bestrijding Bron: Kamer van Koophandel, Ondernemersplein. Branche-informatie Glazenwassen, ontsmetting en bestrijding Werknemers Dagelijks zijn ongeveer 120 duizend mensen actief in de schoonmaaksector. De meesten van hen (ongeveer twee derde) werken minder dan 25 uur. 25 Veel werkzame personen hebben bovendien meerdere parttime banen. Ongeveer twee derde van het aantal schoonmakers is vrouw (65%).Onder glazenwassers en in de specialistische beroepen zijn juist veel mannen werkzaam (80 tot 100 procent van de werkzaamheden wordt hier door mannen uitgevoerd). 26 Volgens het UWV waren er in werknemers actief in de schoonmaakbranche. 27 De meeste werknemers zijn werkzaam in de interieurverzorging (zie onderstaande figuur). Figuur 5. Verdeling werkzame personen naar branche 28 2% 1% 4% 1% 6% Interieurverzorging Glasbewassing Industriële reiniging Brand- en roetreiniging Gevelreiniging 85% Reiniging vervoersmiddelen Overig Bron: UWV 25 Rabobank Cijfers &Trends Branche informatie, Schoonmaakbedrijven, IVA (november 2009). Ontwikkelingen in de schoonmaakbranche. Onderzoek in opdracht Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en bedrijfsdiensten (OSB). 27 UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, Aantal werkzame personen in de schoonmaak naar branche 2012, bron: UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, OO. bladzijde 12 datum:

13 Werkgelegenheid Het aantal banen van werknemers in de Schoonmaak is vanaf 2000 gestegen. Vanaf 2010 was er sprake van een lichte stagnatie maar door het UWV wordt verwacht dat er vanaf weer een lichte groei van het aantal banen van werknemers zal komen. De groei van het aantal banen is het grootst voor de mensen die als zelfstandige aan de slag zijn in de sector. 29 Het aantal banen van werknemers is in 2013 afgenomen met ongeveer 1000 banen. In zal dit aantal banen gelijk blijven en voor 2015 wordt groei van 1000 banen verwacht (groei van 0,5%). 30 In de Schoonmaak wordt er veel in deeltijd gewerkt. Gemiddeld hebben werknemers twee banen per arbeidsjaar en zelfstandigen anderhalf. Gemiddeld werken werknemers 4,5 uur per dag en 23 uur per week. 31 Na 2007 is bij minder bedrijven de personeelsomvang gegroeid. In 2012 was er bij 10 procent van de bedrijven sprake van personele groei terwijl dit in 2007 nog een kwart was. Tegelijkertijd is het aantal bedrijven dat wat betreft personeelsomvang kleiner is geworden sinds de crisis toegenomen van 12 procent van de bedrijven met een afname van personeel in 2007, naar 28 procent in Werkloosheid en vacatures In figuur 6 (zie volgende pagina) is de ontwikkeling van het aantal niet-werkende werkzoekende 33 schoonmakers volgens registratie bij UWV weergegeven. Hierin is te zien dat het aantal werkzoekenden afgelopen wintermaanden hoger lag dan het aantal werkzoekenden in dezelfde maanden in In de zomermaanden lag het aantal werkzoekenden lager dan in de wintermaanden. In maart en april is er een langzame toename van het aantal werkzoekenden te zien. Het is nog te vroeg om te kunnen bepalen of er sprake is van een trend. 29 UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, UWV, Arbeidsmarktprognose -2015,, p UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, Hierna ook wel werkzoekenden genoemd. Het gaat hierbij bij om personen die zich bij UWV inschrijven als werkzoekende zonder baan of minder dan 12 uur per week werken. Deze groep bestaat vooral uit uitkeringsgerechtigden met een WW- of WWB-uitkering maar het kunnen ook werkzoekenden zonder uitkering zijn. OO. bladzijde 13 datum:

14 januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari februari maart april januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december januari februari maart april Rapportage arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie sector SenG Figuur 6. Ontwikkeling aantal niet-werkende werkzoekende schoonmakers januari 2013-april Bron: UWV, Niet-werkende werkzoekenden, peildatum Het UWV houdt ook gegevens bij over het aantal vacatures per maand (nieuwe en reeds openstaande). De ontwikkeling van het aantal vacatures voor de schoonmakers is weergegeven in onderstaande figuur. Hierin is te zien dat het aantal vacatures de laatste maanden redelijk stabiel is. Het aantal vacatures in de maanden januari, februari en april van ligt zichtbaar hoger dan het aantal vacatures in dezelfde maanden van 2013 en sluit aan bij de verwachtingen. Figuur 7. Ontwikkeling aantal vacatures schoonmakers januari 2013-maart UWV, Vacatures, peildatum Aantal nieuwe vacatures Aantal openstaande vacatures Bron: 34 In de figuur zijn de volgende beroepen meegenomen:. Schoonmaker laboratoriummateriaal en -glaswerk, schoonmaker machine, gebouwen, installaties, producten 35 In de figuur zijn vacatures voor de volgende beroepen meegenomen: Schoonmaker laboratoriummateriaal en -glaswerk, schoonmaker machine, gebouwen, installaties, producten. OO. bladzijde 14 datum:

15 Volgens cijfers van het UWV zal het aantal vacatures in hoger uitvallen dan in In 2015 zal er wederom sprake zijn van een toename van het aantal ontstane vacatures. Ook het vacaturepercentage, het aantal ontstane vacatures als percentage van het aantal banen ontwikkelt zich positief in de sector en zal van 11 procent in 2013 stijgen naar bijna 15 procent in In onderstaande figuur is dit grafisch weergegeven. Figuur 8. Aantal ontstane vacatures per jaar Schoonmaakbedrijven, hoveniers UWV Vooruitzichten voor de Schoonmaak In de tweede helft van 2013 is de omzet in de schoonmaakbranche gedaald. Deze daling heeft zich doorgezet in het eerste kwartaal van met een afname van 0,2 procent. De daling van de omzet is vooral waar te nemen in bedrijven die zich bezig houden met industriële reiniging. Bij interieurreinigende bedrijven was wel een lichte omzetstijging waar te nemen. Door de grote concurrentie in de schoonmaakbranche komen de prijzen en daarmee de omzet onder druk te staan. 38 Voor het volgende kwartaal in verwachten veel ondernemers meer omzet te genereren. Ondernemers in de schoonmaakbranche zijn positiever over het tweede kwartaal van dan in de voorgaande kwartalen. Een deel van de werkgevers verwacht dat het economisch klimaat voor hun bedrijf zal verbeteren en een groter deel verwacht daarmee ook meer personeel in te kunnen zetten. Het is voor het eerst dat het CBS hier een positieve ontwikkeling waarneemt. 39 De Rabobank verwacht in een stagnatie in de sector met een afname van het volume van 1 tot 3 procent. Dit komt onder andere door de concurrentie en de prijsdruk in de schoonmaak als gevolg van het economisch klimaat maar ook door het stabiliseren van de afzetmarkt en de toename van het aantal aanbieders. De afzetmarkt stabiliseert onder andere als gevolg van de afname van de groei van de vierkante meters kantoorruimte (onder andere onder invloed van Het Nieuwe Werken). Op langere termijn is de prognose neutraal aangezien de vraag naar schoonmaak zal toenemen wanneer de economie groeit. 40 Ook gaan de schoonmaakbedrijven op zoek naar nieuwe markten. De zorg is hier het meest aansprekende voorbeeld van. Verwacht wordt dat ook het schoonmaken in ziekenhuizen door schoonmaakbedrijven toe zal nemen. De zorg besteedde traditioneel weinig schoonmaakwerk uit 36 UWV, Arbeidsmarktprognose -2015,, p UWV, Arbeidsmarktprognose -2015,, p CBS, Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening. Eerste kwartaal,. 39 CBS, Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening. Eerste kwartaal,. 40 Rabobank, Cijfers & Trends Branche informatie, Schoonmaakbedrijven, OO. bladzijde 15 datum:

16 maar is nu door bezuinigingen gedwongen samenwerking te zoeken met of uit te besteden aan schoonmaakbedrijven. 41 Een andere waarneembare trend in de sector is het verbreden van de dienstverlening via een facilitair totaalconcept waarbij ook dagschoonmaak een rol kan spelen. Dit kan vooral interessant zijn voor grotere schoonmaakbedrijven. Voor kleinere bedrijven is specialisatie een mogelijkheid om toegevoegde waarde te bieden en zich zo te onderscheiden van de concurrentie. Ook noemt de Rabobank de toename van strategische samenwerking en schaalvergroting in het inkoopproces om de efficiëntie te verhogen, maar ook in het ontwikkelen van diensten en producten. Ook is hierbij aandacht voor duurzaamheid en speelt automatisering en informatiemanagement een belangrijke rol bij de interdisciplinaire levering van diensten. 42 De toenemende vergrijzing van de sector zorgt voor een groeiende vervangingsvraag op de middellange termijn. Tegelijkertijd zorgt de vergrijzing van de Nederlandse samenleving als geheel voor een groeiende zorgsector en dus van de schoonmaakwerkzaamheden in de zorg. Het UWV verwacht dat de vraag naar gekwalificeerd personeel op de middellange termijn sterk zal toenemen. Met name in de specialistische schoonmaakberoepen kan een groot tekort ontstaan. 43 Volgens de arbeidsmarktprognose van het UWV blijft de vraag naar schoonmaakdiensten voorlopig onder druk staan. Voor wordt verwacht dat de werkgelegenheid op peil blijft. Voor 2015 wordt uitgegaan van een groei van 1000 banen UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, Rabobank, Cijfers &Trends Branche informatie, Schoonmaakbedrijven, 2013 en. 43 UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, UWV, Arbeidsmarktprognose -2015,, p. 39. OO. bladzijde 16 datum:

17 4. Beschikbaarheid van bpv-plaatsen en het arbeidsmarktperspectief van leerlingen 4.1 Beschikbaarheid van bpv-plaatsen In de sector Schoonmaak en Glazenwassen worden sinds begin 2007 actief leerbedrijven geworven. Na de eerste periode van kleinschalige werving onder OSB-lidbedrijven is het aantal leerbedrijven sterk toegenomen en groeiende. Per 1 januari zijn 844 leerbedrijven door Savantis erkend, wat een toename is van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. De aantallen en de ontwikkeling per kalenderjaar zijn weergegeven in onderstaande tabel. Tabel 4. Erkende leerbedrijven in de sector Schoonmaak en Glazenwassen, per 1 januari Jaar Aantal erkende leerbedrijven Ontwikkeling % % % % % % Bron: Savantis In onderstaande figuur is de ontwikkeling van deze toename van het aantal erkende schoonmaak bedrijven grafisch weergegeven. Hierin is te zien dat het aantal erkende leerbedrijven sinds 2008 elk jaar is gegroeid maar dat de groei de laatste jaren afneemt. Figuur 9. Ontwikkeling erkende leerbedrijven in de sector Schoonmaak en Glazenwassen Aantal erkende leerbedrijven Terwijl het aantal leerbedrijven constant is toegenomen is het aantal leerlingen de afgelopen twee schooljaren gedaald. Over het algemeen zijn er voldoende bpv-plaatsen beschikbaar voor schoonmaakleerlingen. De beschikbaarheid van bpv-plaatsen hangt voor een belangrijk deel samen met de opleidingsbereidheid van bedrijven. De schoonmaakbranche kent een aantal zeer grote OO. bladzijde 17 datum:

18 bedrijven. Een groot deel van deze bedrijven is begonnen met opleidingstrajecten voor mboleerlingen en heeft vaak tientallen leerlingen in dienst. 4.2 Arbeidsmarktperspectieven voor schoolverlaters De schoonmaakbranche vergrijst, wat zorgt voor een toenemende vervangingsvraag op de middellange termijn, zeker voor de gediplomeerden in de specialistische beroepen. Ook wordt verwacht dat de werkgelegenheid bij schoonmaakbedrijven groter wordt doordat zorginstellingen meer schoonmaakwerkzaamheden uitbesteden. Dit leidt tot een toenemende vraag naar arbeid vanaf. Daarnaast is door de toenemende aandacht voor kwaliteit extra vraag naar goed opgeleid personeel en dus naar mensen met een mbo diploma in de schoonmaak. Het Researchcentrum Onderwijs Arbeidsmarkt (ROA) verwacht tot 2016 een omvangrijke uitbreidingsvraag voor de sector. Dit levert 13 duizend baanopeningen 45 op. Daarnaast zullen er naar verwachting 55 duizend baanopeningen ontstaan als gevolg dan de vervangingsvraag. 46 Hoewel dit voor schoonmaakbedrijven kan betekenen dat zij knelpunten ondervinden bij het werven van personeel voor deze functies betekent dit wel dat het arbeidsmarktperspectief voor leerlingen in de sector daarmee goed lijkt. Wel is de deeltijdfactor in de sector hoog en daarmee de kans op een fulltime baan lager. 45 Baanopeningen worden bepaald op basis van de totale vraag naar nieuwkomers op de arbeidsmarkt, zoals deze is bepaald door de werkgelegenheidsgroei (positieve uitbreidingsvraag) en de vervangingsvraag. 46 Bron: ROA, in UWV, Sectorbeschrijving Schoonmaak, OO. bladzijde 18 datum:

SCHOONMAAK EN GLAZENWASSEN. Leerlingcijfers. Sector Schoonmaak en Glazenwassen. Datum: 16 februari 2015 Auteur: Savantis

SCHOONMAAK EN GLAZENWASSEN. Leerlingcijfers. Sector Schoonmaak en Glazenwassen. Datum: 16 februari 2015 Auteur: Savantis SCHOONMAAK EN GLAZENWASSEN Leerlingcijfers Sector Schoonmaak en Glazenwassen Datum: 16 februari 2015 Auteur: Savantis Colofon Savantis is het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de sectoren

Nadere informatie

A fbouw. Ontwikkeling aantal leerlingen Afbouw 2013/2014 Statistisch jaaroverzicht deel 1. Datum: januari 2014 Auteur: Sanne Saalbrink

A fbouw. Ontwikkeling aantal leerlingen Afbouw 2013/2014 Statistisch jaaroverzicht deel 1. Datum: januari 2014 Auteur: Sanne Saalbrink A fbouw Ontwikkeling aantal leerlingen Afbouw 2013/2014 Statistisch jaaroverzicht deel 1 Datum: januari 2014 Auteur: Sanne Saalbrink Colofon Savantis is een kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven

Nadere informatie

Ontwikkeling aantal leerlingen en gediplomeerden Reclame, Presentatie en Communicatie 2014 RECLAME, PRESENTATIE EN COMMUNICATIE

Ontwikkeling aantal leerlingen en gediplomeerden Reclame, Presentatie en Communicatie 2014 RECLAME, PRESENTATIE EN COMMUNICATIE RECLAME, PRESENTATIE EN COMMUNICATIE Ontwikkeling aantal leerlingen en gediplomeerden Reclame, Presentatie en Communicatie 2014 Statistisch jaaroverzicht deel 1 en 2 Datum: 4 december 2014 Colofon Savantis

Nadere informatie

RECLAME, PRESENTATIE EN COMMUNICATIE. Gediplomeerden 2013/2014. Sector Reclame Presentatie en Communicatie. Datum: maart 2015 Auteur: Savantis

RECLAME, PRESENTATIE EN COMMUNICATIE. Gediplomeerden 2013/2014. Sector Reclame Presentatie en Communicatie. Datum: maart 2015 Auteur: Savantis RECLAME, PRESENTATIE EN COMMUNICATIE Gediplomeerden 2013/2014 Sector Reclame Presentatie en Communicatie Datum: maart 2015 Auteur: Savantis Colofon Savantis is het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven

Nadere informatie

Ontwikkeling aantal leerlingen Reclame, Presentatie en Communicatie 2013/2014 Statistisch jaaroverzicht deel 1

Ontwikkeling aantal leerlingen Reclame, Presentatie en Communicatie 2013/2014 Statistisch jaaroverzicht deel 1 R eclame, P resentatie en C ommunicatie Ontwikkeling aantal leerlingen Reclame, Presentatie en Communicatie 2013/2014 Statistisch jaaroverzicht deel 1 Datum: februari 2014 Auteur: Sanne Saalbrink Colofon

Nadere informatie

Leerlingcijfers 2014/2015

Leerlingcijfers 2014/2015 AFBOUW Leerlingcijfers 2014/2015 Sector Afbouw Datum: 24 februari 2015 Auteur: Savantis Colofon Savantis is het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de sectoren Schilderen en Onderhoud; Afbouw;

Nadere informatie

Statistisch jaaroverzicht Schoonmaak en Glazenwassen 2011/2012

Statistisch jaaroverzicht Schoonmaak en Glazenwassen 2011/2012 Statistisch jaaroverzicht Schoonmaak en Glazenwassen 2011/2012 Datum: oktober 2012 Auteur: Theo Mos Phuong Pham Sanne Saalbrink Colofon Savantis is een kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor

Nadere informatie

Leerlingcijfers 2014/2015

Leerlingcijfers 2014/2015 SCHILDEREN EN ONDERHOUD Leerlingcijfers 2014/2015 Sector Schilderen en onderhoud Datum: 24 februari 2015 Auteur: Savantis Colofon Savantis is het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de sectoren

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Schoonmaakbedrijven Deze branchebeschrijving gaat over: Schoonmaakbedrijven die zich richten op het schoonmaken van het interieur in allerlei sectoren (61%); Gespecialiseerde schoonmaakbedrijven, vooral

Nadere informatie

Schoonmaak. Factsheet arbeidsmarkt. Werkgelegenheid: omvang en ontwikkeling. Omzetgroei verwacht in 2017 en 2018

Schoonmaak. Factsheet arbeidsmarkt. Werkgelegenheid: omvang en ontwikkeling. Omzetgroei verwacht in 2017 en 2018 Schoonmaak Factsheet arbeidsmarkt 30 maart 2017 Werkgelegenheid: omvang en ontwikkeling n deze factsheet worden afwisselend cijfers getoond over de brede schoonmaaksector en over de beroepsgroep schoonmakers.

Nadere informatie

ECABO - Trends binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen

ECABO - Trends binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen ECABO - Trends binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen Dit document vormt een korte samenvatting van de belangrijkste bevindingen uit de Monitor arbeidsmarkt en beroepsonderwijs

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 1 e kwartaal 2010

Factsheet economische crisis. 1 e kwartaal 2010 Factsheet economische crisis 1 e kwartaal 21 O&S Mei 21 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet Vanwege de economische recessie in Nederland is er behoefte aan inzicht in de gevolgen hiervan voor de

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2011

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2011 Factsheet economische crisis 3 e kwartaal 211 O&S November 211 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet economische crisis Vanwege de voortdurende economische crisis is er behoefte aan inzicht in de

Nadere informatie

Barometer arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie Kenwerk 2008-2009

Barometer arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie Kenwerk 2008-2009 Barometer arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie Kenwerk 2008-2009 Barometer arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie 2008-2009 Op welke uitdagingen en knelpunten moeten we vanuit onderwijs- en arbeidsmarktperspectief

Nadere informatie

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2013

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2013 Factsheet stedelijke economie 4 e kwartaal 213 O&S Februari 214 2 Kort samengevat Factsheet stedelijke economie Vanwege de huidige economische situatie blijft er behoefte aan inzicht hoe s-hertogenbosch

Nadere informatie

Statistisch jaaroverzicht Reclame, Presentatie en Communicatie 2011/2012

Statistisch jaaroverzicht Reclame, Presentatie en Communicatie 2011/2012 Statistisch jaaroverzicht Reclame, Presentatie en Communicatie 2011/2012 Datum: oktober 2012 Auteur: Theo Mos Phuong Pham Sanne Saalbrink Colofon Savantis is een kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven

Nadere informatie

Tekorten op de ICT-arbeidsmarkt verklaard Door Has Bakker (beleidsadviseur ICT~Office)

Tekorten op de ICT-arbeidsmarkt verklaard Door Has Bakker (beleidsadviseur ICT~Office) Tekorten op de ICT-arbeidsmarkt verklaard Door Has Bakker (beleidsadviseur ICT~Office) ICT~Office voorspelt een groeiend tekort aan hoger opgeleide ICT-professionals voor de komende jaren. Ondanks de economische

Nadere informatie

Statistisch Jaaroverzicht. Sector Reclame, Presentatie en Communicatie. Auteur: Sanne Saalbrink

Statistisch Jaaroverzicht. Sector Reclame, Presentatie en Communicatie. Auteur: Sanne Saalbrink Statistisch Jaaroverzicht Sector Reclame, Presentatie en Communicatie 2013 Datum: December 2013 Auteur: Sanne Saalbrink Colofon Savantis is een kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de sectoren

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Amersfoort

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Amersfoort Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Amersfoort Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In Amersfoort groeit het aantal banen van werknemers (voltijd en

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2009

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2009 Factsheet economische crisis 3 e kwartaal 29 O&S November 29 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet Al enige tijd is er sprake van een economische recessie in Nederland. Met het oog daarop is er behoefte

Nadere informatie

Kans op werk en kans op stage binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen

Kans op werk en kans op stage binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen ECABO Kans op werk en kans op stage binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen Dit document vormt een korte samenvatting van de belangrijkste bevindingen uit de Monitor arbeidsmarkt

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 2 e kwartaal 2012

Factsheet economische crisis. 2 e kwartaal 2012 Factsheet economische crisis 2 e kwartaal 212 O&S Oktober 212 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet economische crisis Vanwege de voortdurende economische crisis is er behoefte aan inzicht in de gevolgen

Nadere informatie

Bijlage: Economische ontwikkelingen, najaar 2013

Bijlage: Economische ontwikkelingen, najaar 2013 Bijlage: Economische ontwikkelingen, najaar 213 Economie en bedrijvigheid Na tijden van een dalend consumentenvertrouwen lijkt de weg naar boven weer te zijn gevonden en is het vertrouwen toegenomen in

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Gorinchem

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Gorinchem Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Gorinchem Samenvatting Aantal banen neemt in beperkte mate toe, echter niet in collectieve sector In de krimpregio Gorinchem neemt het aantal banen van

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2012

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2012 Factsheet economische crisis 3 e kwartaal 212 O&S December 212 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet economische crisis Vanwege de voortdurende economische crisis is er behoefte aan inzicht in de

Nadere informatie

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Juni 2011

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Juni 2011 Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Juni 2011 In deze notitie van het UWV WERKbedrijf worden de actuele ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kort toegelicht. Vanuit diverse bronnen is

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2010

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2010 Factsheet economische crisis 3 e kwartaal 21 O&S November 21 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet Vanwege de economische recessie is er behoefte aan inzicht in de gevolgen ervan in de gemeente s-hertogenbosch.

Nadere informatie

Thermometer economische. crisis

Thermometer economische. crisis 8 Thermometer economische oktober 20 crisis 06//20 Inleiding In deze achtste Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke thema s gevolgd (economie, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Feiten en cijfers 2010 Branche WMD

Feiten en cijfers 2010 Branche WMD Feiten en cijfers 2010 Branche WMD Ieder jaar maakt FCB de zogenoemde factsheets. Deze bestaat uit cijfers over de branche in een bepaald jaar. De cijfers over 2010 worden met de ontwikkelingen ook in

Nadere informatie

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017.

We zien in figuur 2 dat het aandeel personen met een migratieachtergrond toeneemt van 46 procent januari 2015 naar 51 procent in juni 2017. Bijlage 2 Cijfers uitvoering Participatiewet Bijstandsvolume stabiliseert Er zijn duidelijke signalen dat de economie en de arbeidsmarkt zich aan het herstellen zijn van de crisis. Het aantal mensen met

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 4 e kwartaal 2010

Factsheet economische crisis. 4 e kwartaal 2010 Factsheet economische crisis 4 e kwartaal 21 O&S Februari 211 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet Vanwege de economische recessie is er behoefte aan inzicht in de gevolgen ervan in de gemeente s-hertogenbosch.

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 1 e kwartaal 2011

Factsheet economische crisis. 1 e kwartaal 2011 Factsheet economische crisis 1 e kwartaal 211 O&S Mei 211 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet Vanwege de economische recessie is er behoefte aan inzicht in de gevolgen ervan in de gemeente s-hertogenbosch.

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In Zuid-Kennemerland en IJmond groeit het aantal

Nadere informatie

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014 Een uitdagende arbeidsmarkt Erik Oosterveld 24 juni 2014 Wat waren de gevolgen van de recessie? Hoeveel banen zijn er verloren gegaan? In welke sectoren heeft de recessie het hardst toegeslagen? Werkgelegenheid

Nadere informatie

Facts & Figures Utrecht

Facts & Figures Utrecht Facts & Figures Utrecht Prognose van leerlingaantallen In Utrecht wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische-

Nadere informatie

ECABO Kans op werk en stage binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen

ECABO Kans op werk en stage binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen ECABO Kans op werk en stage binnen de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen Dit document vormt een korte samenvatting van de belangrijkste bevindingen uit de Monitor arbeidsmarkt en beroepsonderwijs

Nadere informatie

Kwantitatieve ontwikkelingen rondom jeugdwerkloosheid

Kwantitatieve ontwikkelingen rondom jeugdwerkloosheid Bijlage 1 Kwantitatieve ontwikkelingen rondom jeugdwerkloosheid Landelijk beeld Algemeen beeld: Daling jeugdwerkloosheid zet door De daling van de jeugdwerkloosheid 15-26 jaar in het 2 e kwartaal 2010

Nadere informatie

Facts & Figures Limburg

Facts & Figures Limburg 2017 2019 2021 2023 2025 2027 2029 2031 2033 2035 2037 Facts & Figures Limburg Prognose van leerlingaantallen In Limburg wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat

Nadere informatie

Facts & Figures Flevoland

Facts & Figures Flevoland Facts & Figures Flevoland Prognose van leerlingaantallen In Flevoland wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,

Nadere informatie

Samenvatting Twente Index 2016

Samenvatting Twente Index 2016 Samenvatting Twente Index 2016 Kijk voor regionale en lokale data op www.twenteindex.nl INLEIDING De Twente Index wordt door Kennispunt Twente samengesteld in opdracht van de Twente Board. De Board wil

Nadere informatie

Bijna 30% van de starters stopt na het eerste jaar Met name cafetaria s en restaurants worden na één jaar weer opgeheven

Bijna 30% van de starters stopt na het eerste jaar Met name cafetaria s en restaurants worden na één jaar weer opgeheven Kwartaalbericht Starters ING Economisch Bureau Bijna 30% van de starters stopt na het eerste jaar Met name cafetaria s en restaurants worden na één jaar weer opgeheven In het eerste kwartaal 2014 waren

Nadere informatie

Facts & Figures Drenthe

Facts & Figures Drenthe Facts & Figures Drenthe Prognose van leerlingaantallen In Drenthe wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische-

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld Arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek

Highlights Regio in Beeld Arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In de Gooi en Vechtstreek groeit het aantal banen van werknemers

Nadere informatie

Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2018

Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2018 Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Resultaten... 4 Aanbod vacatures... 4 Invulling vacatures... 5 Verwachte vacature ontwikkeling... 6 Geschiktheid vacatures

Nadere informatie

De schoonmaak. Sectorbeschrijving. 12 juli 2013

De schoonmaak. Sectorbeschrijving. 12 juli 2013 De schoonmaak Sectorbeschrijving 12 juli 2013 Inhoudsopgave Samenvatting 2 Inleiding 4 1. Werkgelegenheid en vacatures 6 1.1. Werkgelegenheid in vogelvlucht 6 1.2. Vacatures in de schoonmaak 9 2. Trends

Nadere informatie

Langzaam maar zeker zijn ook de gevolgen van de economische krimp voor de arbeidsmarkt zichtbaar

Langzaam maar zeker zijn ook de gevolgen van de economische krimp voor de arbeidsmarkt zichtbaar In de vorige nieuwsbrief in september is geprobeerd een antwoord te geven op de vraag: wat is de invloed van de economische situatie op de arbeidsmarkt? Het antwoord op deze vraag was niet geheel eenduidig.

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Midden-Holland, augustus 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Midden-Holland, augustus 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Midden-Holland, augustus 2017 Daling WW-uitkeringen in Midden-Holland minder sterk In augustus blijft het aantal lopende WW-uitkeringen in Midden-Holland nagenoeg gelijk. Van alle

Nadere informatie

Monitor Economie 2018

Monitor Economie 2018 Monitor Economie 2018 Economische kerncijfers van de MVSgemeenten Augustus 2018 Inhoudsopgave Economische ontwikkeling 3 Werkgelegenheid 5 Arbeidsparticipatie 10 Inkomen en uitkeringen 13 Armoede en schuldhulpverlening

Nadere informatie

Goede kans op een baan in tuincentrumbranche

Goede kans op een baan in tuincentrumbranche Samenvatting Goede kans op een baan in tuincentrumbranche Het ziet er goed uit voor de tuincentra: ondanks de economische crisis en branchevreemde concurrentie blijft de omzet stijgen. Er is voldoende

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor oktober 211 (cijfers t/m september 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Leeswijzer

Inhoudsopgave. Leeswijzer Inhoudsopgave Leeswijzer... 2 Deel I: Deelnemers mbo... 3 Deelnemers mbo Zorg... 3 Deelnemers mbo Welzijn... 4 Nieuwe instromers mbo Welzijn... 7 Deel III: Gediplomeerden mbo... 8 Gediplomeerden mbo Welzijn...

Nadere informatie

Facts & Figures Overijssel

Facts & Figures Overijssel 2017 2019 2021 2023 2025 2027 2029 2031 2033 2035 2037 Facts & Figures Overijssel Prognose van leerlingaantallen In Overijssel wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud De economie zit duidelijk in de lift. Na eerdere positieve berichten over de groeiende omvang van het Nederlandse bedrijfsleven, blijkt ook uit deze Graydon

Nadere informatie

Facts & Figures Zeeland

Facts & Figures Zeeland Facts & Figures Zeeland Prognose van leerlingaantallen In Zeeland wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, theoretische-

Nadere informatie

Kengetallen ECABO Bijlage bij jaarverslag 2010

Kengetallen ECABO Bijlage bij jaarverslag 2010 Kengetallen ECABO Bijlage bij jaarverslag 2010 Aantal erkende leerbedrijven in ARTUS 46.269* Aantal geregistreerde leerplaatsen 83.412 Aantal deelnemers ECABO 2009-2010 85.667 Aantal BOL-deelnemers 76.307

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor Oktober 2010 (cijfers t/m augustus 2010) Inhoud: 1. Werkloosheid (algemeen) 2. Werkloosheid naar leeftijd (jongeren en ouderen) 3. Vacatures, bedrijven en leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan

Nadere informatie

Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen juni 2017

Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen juni 2017 Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen juni 2017 Inhoudsopgave Samenvatting: in één oogopslag 2 1. Economie 3 1.1. Nederlandse economie groeit nog steeds verder 3 1.2. Minder verleende ontslagvergunningen

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Zeeland

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Zeeland Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Zeeland Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In Zeeland groeit het aantal banen van werknemers (voltijd en deeltijd)

Nadere informatie

Facts & Figures Utrecht

Facts & Figures Utrecht Facts & Figures Utrecht Prognose van leerlingaantallen In provincie Utrecht wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In Zuid-Holland Centraal groeit het aantal banen van werknemers

Nadere informatie

Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2017

Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2017 Resultaten enquête leerbedrijven Kans op werk 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Resultaten... 4 Aanbod vacatures... 4 Invulling vacatures... 5 Verwachte vacature ontwikkeling... 6 Geschiktheid toekomstige

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord

Highlights Regio in Beeld 2015. Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In Noord-Holland Noord groeit het aantal banen van werknemers

Nadere informatie

Jaarrooster Examens Voor de sectoren Schilderen en Onderhoud Industriële Lakverwerking Afbouw Schooljaar

Jaarrooster Examens Voor de sectoren Schilderen en Onderhoud Industriële Lakverwerking Afbouw Schooljaar Jaarrooster Examens Voor de sectoren Schilderen en Onderhoud Industriële Lakverwerking Afbouw Schooljaar 2016-2017 Exameninstelling Savantis Vastgesteld: maart 2016 Colofon Ontwikkeling en productie: Stichting

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I In deze economische monitor vindt u cijfers over de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt van de gemeente Ede. Van de arbeidsmarkt zijn gegevens opgenomen van de tweede helft

Nadere informatie

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2 Hans Langenberg In het tweede kwartaal van 2005 vond voor het eerst in twee jaar geen verdere daling plaats van het aantal banen. Ook is de werkloosheid gestabiliseerd. Wel was er een stagnatie in de toename

Nadere informatie

Jaarrooster Examens Voor de sectoren Schilderen en Onderhoud Industriële Lakverwerking Afbouw Schooljaar

Jaarrooster Examens Voor de sectoren Schilderen en Onderhoud Industriële Lakverwerking Afbouw Schooljaar Jaarrooster Examens Voor de sectoren Schilderen en Onderhoud Industriële Lakverwerking Afbouw Schooljaar 2016-2017 Exameninstelling Savantis Vastgesteld: maart 2016 Colofon Ontwikkeling en productie: Stichting

Nadere informatie

Kansen zien en grijpen

Kansen zien en grijpen Arbeidsmarkt- en onderwijsmonitor 2011-2012 Kansen zien en grijpen Consument zijn terughoudend in de aanschaf van luxeartikelen. Kansen liggen vooral in reparatie en restauratie 2 Arbeidsmarkt- en onderwijsmonitor

Nadere informatie

Werkloosheid in Helmond 2012 Samenvatting en conclusies

Werkloosheid in Helmond 2012 Samenvatting en conclusies Werkloosheid in Helmond 2012 Samenvatting en conclusies Aanleiding Sinds 2006 publiceert de Gemeente Helmond jaarlijks gedetailleerde gegevens over de werkloosheid in Helmond. De werkloosheid in Helmond

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Groot Amsterdam - Gooi en Vechtstreek

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Groot Amsterdam - Gooi en Vechtstreek Regiorapportage Mobiliteitsbranche Groot Amsterdam - Gooi en Vechtstreek Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Groot Amsterdam -

Nadere informatie

Arbeidsmarktinformatie sector Zorg regio Drechtsteden

Arbeidsmarktinformatie sector Zorg regio Drechtsteden Arbeidsmarktinformatie sector Zorg regio Drechtsteden definitief rapport Calibris Kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport Postbus 131 398 CC Bunnik T 3 75 7 Juni 21 F 3 75 71

Nadere informatie

Monitor Werkloosheid Noord-Veluwe 3 e kwartaal 2010

Monitor Werkloosheid Noord-Veluwe 3 e kwartaal 2010 Monitor Werkloosheid Noord-Veluwe 3 e kwartaal 2010 Oktober 2010 Opsteller: Jiska Krikke Contactpersoon: Gerrit Marskamp Regio Noord-Veluwe, t:0341-474 436 Regio Noord-Veluwe wil in het kader van arbeidsmarktbeleid,

Nadere informatie

Arbeidsmarkt informatie in vogelvlucht

Arbeidsmarkt informatie in vogelvlucht Arbeidsmarkt informatie in vogelvlucht Macro-ontwikkelingen Gegevens vanuit ROA: researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt naar opleiding en beroep 2016 SBB en doelmatigheidsonderzoek UWV sectorale

Nadere informatie

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 6 e editie. Opzet en inhoud

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 6 e editie. Opzet en inhoud 6 e editie Economische monitor Voorne PutteN Opzet en inhoud Deze factsheet is de zesde editie van de Economische Monitor Voorne-Putten en presenteert recente economische ontwikkelingen van Voorne-Putten

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld Arbeidsmarktregio Midden-Utrecht

Highlights Regio in Beeld Arbeidsmarktregio Midden-Utrecht Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Midden-Utrecht Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, echter niet in collectieve sector In Midden-Utrecht groeit het aantal banen van werknemers (voltijd

Nadere informatie

Trendmonitor Hoorn. 11 e meting: eerste kwartaal 2012. Trendmonitor Hoorn. Gemeente Hoorn mei 2012

Trendmonitor Hoorn. 11 e meting: eerste kwartaal 2012. Trendmonitor Hoorn. Gemeente Hoorn mei 2012 11 e meting: eerste kwartaal 2012 Gemeente Hoorn mei 2012 Colofon Uitgave : &O Research BV van Dedemstraat 6C 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Datum : Mei 2012 Opdrachtgever : gemeente

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Doetinchem

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Doetinchem Regiorapportage Mobiliteitsbranche Doetinchem Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Doetinchem Graafschap College 2012 2013 1 1.

Nadere informatie

Economische Barometer 2017 Bergen op Zoom en Roosendaal. Kernuitkomsten vergeleken, februari >

Economische Barometer 2017 Bergen op Zoom en Roosendaal. Kernuitkomsten vergeleken, februari > Economische Barometer 2017 Bergen op Zoom en Roosendaal Kernuitkomsten vergeleken, februari 2018 > www.ioresearch.nl Een barometer is gericht op het volgen en (door middel van cijfers) in beeld brengen

Nadere informatie

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010 FORUM Maart Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt 9-8e monitor: effecten van de economische crisis In steeg de totale werkloosheid in Nederland met % naar 26 duizend personen. Het werkloosheidspercentage

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Haaglanden en Zuid-Holland Centraal, augustus 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Haaglanden en Zuid-Holland Centraal, augustus 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Haaglanden en Zuid-Holland Centraal, augustus 2017 Daling WW-uitkeringen vlakt af In augustus blijft het aantal lopende WW-uitkeringen in Haaglanden en Zuid- Holland Centraal nagenoeg

Nadere informatie

Ontwikkelingen arbeidsmarkt: Uitzendbureau? Kans op werk!

Ontwikkelingen arbeidsmarkt: Uitzendbureau? Kans op werk! Ontwikkelingen arbeidsmarkt: Uitzendbureau? Kans op werk! UWV-congres Uitzendbranche Zwolle, 15 november 2012, Rob Witjes, Arbeidsmarktinformatie en -advies, UWV 1 Inhoud presentatie Actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Breda Bergen op Zoom

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Breda Bergen op Zoom Regiorapportage Mobiliteitsbranche Breda Bergen op Zoom Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Breda Bergen op Zoom ROC West-Brabant

Nadere informatie

Crisismonitor. SSC / Onderzoek en Informatie. uitgave juni Wat is in Breda veranderd ten opzichte van crisismonitor van april?

Crisismonitor. SSC / Onderzoek en Informatie. uitgave juni Wat is in Breda veranderd ten opzichte van crisismonitor van april? SSC / Onderzoek en Informatie Crisismonitor uitgave juni Wat is in Breda veranderd ten opzichte van crisismonitor van april? stijgingstempo werkloosheid neemt toe, meer jongeren werkloos fors minder hypotheken

Nadere informatie

Facts & Figures Groningen

Facts & Figures Groningen 217 219 221 223 225 227 229 231 233 235 237 Facts & Figures Groningen Prognose van leerlingaantallen In Groningen wordt er een krimp verwacht van het totale leerlingenaantal op het vmbo. Dit gaat over

Nadere informatie

Highlights Regio in Beeld Arbeidsmarktregio Food Valley

Highlights Regio in Beeld Arbeidsmarktregio Food Valley Highlights Regio in Beeld 2015 Arbeidsmarktregio Food Valley Samenvatting Aantal banen neemt weer toe, maar niet in collectieve sector De economie in Food Valley herstelt en dat leidt ook tot meer banen.

Nadere informatie

Mei Economische Barometer Valkenswaard en Waalre. Verwachting voor 2010 en 2011

Mei Economische Barometer Valkenswaard en Waalre. Verwachting voor 2010 en 2011 Verwachting voor 2010 en 2011 Mei 2010 CONCLUSIES Zakelijke dienstverlening domineert de economie van Waalre. Valkenswaard kent relatief veel industrie en groothandel. Afname van de werkgelegenheid doet

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2013

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2013 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Januari 2013 Inhoudsopgave WW-uitkeringen 2 Niet-werkende werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf 4 Ingediende vacatures UWV 5 Ingediende ontslagaanvragen en verleende

Nadere informatie

Sectormonitor 2017-Q4

Sectormonitor 2017-Q4 Sectormonitor 2017-Q4 Ontwikkeling arbeidsmarkt transport & logistiek Sectorinstituut Transport en Logistiek Inhoud Sectormonitor 2017-Q4 Arbeidsmarktindicatoren transport en logistiek: - Omzetontwikkeling

Nadere informatie

FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 2009

FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 2009 FORUM Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt: effecten van de economische crisis 2 e kwartaal 29 Groei van werkloosheid onder zet door! In het 2 e kwartaal van 29 groeide de werkloosheid onder (niet-westers)

Nadere informatie

Regionale arbeidsmarktprognose

Regionale arbeidsmarktprognose Provincie Zeeland Afdeling Economie Regionale arbeidsmarktprognose 2012-2013 Inleiding Begin juni 2012 verscheen de rapportage UWV Arbeidsmarktprognose 2012-2013 Met een doorkijk naar 2017". Hierin worden

Nadere informatie

Economische barometer maart 2012

Economische barometer maart 2012 Economische barometer maart 2012 In de periode juli 2009 tot en met januari 20 is maandelijks een overzicht gegeven van een aantal belangrijke economische kengetallen. Deze overzichten zijn terug te vinden

Nadere informatie

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Arnhem

Regiorapportage Mobiliteitsbranche Arnhem Regiorapportage Mobiliteitsbranche Arnhem Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche in de regio Arnhem Rijn IJssel 2012 2013 1 1. Kans op werk Het

Nadere informatie