In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV"

Transcriptie

1 November 2012 In deze nieuwsbrief Voorwoord van de Voorzitter Agenda ALV Kort verslag ALV Stook je Rijk Bewonerscommissie Veldzicht Wisseling Woonbondadviseurs Voorwoord van de Voorzitter De tweede nieuwsbrief in 2012 ligt voor u. Dit keer een nieuwsbrief nadat er verkiezingen zijn gehouden en we weer over een nieuwe regering beschikken, Rutte2. Naast de sociale agenda die heel Nederland raakt, de ontslagregelingen en het verhogen van de AOW-leeftijd stond Wonen ook echt op de politieke agenda. Het woonakkoord Wonen 4.0 werd gelanceerd om eens en voor altijd de chronisch zieke Woningmarkt koop en huur weer op gang te krijgen. Een belangrijk signaal dat zowel kopers als huurders er genoeg van hadden dat er allerlei snelle oplossingen werden gezocht die de ongelijkheid tussen huurders en kopers alleen maar vergrootten en beslist niet het gewenste effect hadden. Verhuurders en huurdersverenigingen werden er helemaal gek van dat er elke week wel weer een maatregel dreigde te komen die het onmogelijk maakte om een verantwoord betaalbaar huurbeleid op te stellen en de problemen van de sector zoals geen doorstroming en wachtlijsten- weg te werken. Donnerpunten werden ingevoerd in onze regio en men probeerde extra huurverhogingen in te voeren voor de hoge inkomens. Daarnaast wilde men ook dat er geïnvesteerd werd in energiebesparing. Maar heffingen zorgden er voor dat er keuzes moesten worden gemaakt. De extra punten die we bij Donner kregen, de schaarstepunten, verdwijnen weer.

2 Of het wel of niet gaat lukken om de grens sociale huur hoger te laten worden dan euro is, terwijl ik dit schrijf, nog niet bekend. Maar ook daar gaan we voor, die grens moet omhoog. Gelukkig hebben we een verhuurder die aangeeft dat het belangrijk is dat er betaalbare huren zijn. Natuurlijk, onze huren zijn niet de laagste in Food Valley, maar ook kwaliteit heeft zijn prijs. Wel gaan we nog meer kijken naar wat huurders nu aan inkomen hebben en welke huur daar dan bij hoort. Maatwerk dus, maar ook om aan te geven dat de woonquote van huurders te hoog is en om aan te tonen dat het niet opweegt tegen de financiële voordelen voor de corporatiesector, zoals aangepaste grondprijs en lenen tegen lagere rente. Op koopwoningen hebben kopers in 30 jaar tijd soms meer dan euro teruggekregen door minder belasting te hoeven betalen via Hypotheek Rente Aftrek. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel voor onze vereniging. In juni 2012 reikte een aantal Milieuorganisaties de Stook Je Rijk Trofee uit voor het behaalde resultaat en het in de praktijk brengen van het Klimaatconvenant. Ook is er nadat een aantal bestuursleden -om uiteenlopende redenen- zich anders voor de vereniging ging inzetten, iemand die zich heeft aangeboden als bestuurslid en plv. secretaris, Wim Kok. En het lijkt erop, dat er ook iemand is gevonden, die onze administratie komt versterken op de woensdagochtenden tijdens het spreekuur. Dat is hard nodig om ons spreekuur te kunnen handhaven. Op 11 december, onze Algemene Ledenvergadering, combineren we een aantal zaken. Veilig Verkeer Nederland praat u bij hoe de wijken en buurten verkeersveilig kunnen blijven of worden. De reden van dit onderwerp is dat Theo Profijt ons na ruim 4 jaar als adviseur verlaat en start als regiomanager bij Veilig Verkeer Nederland. Ulferd Bruseker is zijn opvolger. We zorgen die avond dan ook dat het accent ligt op afscheid nemen en welkom heten onder het genot van een hapje en drankje. De locatie is dit keer dan ook anders. Na deze Algemene Ledenvergadering gaat het Bestuur weer hard aan de slag om wonen betaalbaar te houden in Ede binnen de mogelijkheden. In een periode waarin het belangrijk is dat belangen goed gehoord worden zijn meer leden zeer welkom. Hebt u een idee hoe wij dat kunnen bereiken?! Hans Kregting Voorzitter Huurdersbond Ede e.o.

3 Algemene Ledenvergadering Het bestuur van Huurdersbond Ede e.o. nodigt alle leden van harte uit om de Algemene Ledenvergadering bij te wonen. Deze vindt plaats op dinsdag 11 december 2012 om uur in de Open Hof, Hoflaan 2, Ede (eind Slotlaan op de rotonde rechtsaf en meteen weer rechtsaf). Agenda Het bestuur stelt de volgende agenda voor: uur Opening uur Vaststellen agenda uur Vaststellen verslag Algemene Ledenvergadering uur Benoeming nieuw Bestuurslid: dhr. Wim Kok heeft zich kandidaat gesteld uur Mededelingen uur Vaststellen Beleids- en Werkplan uur Vaststellen concept Begroting uur Rondvraag uur Korte pauze uur Presentatie Verkeersveiligheid en leefbaarheid in de wijken door Veilig Verkeer Nederland uur Sluiting Na de vergadering is er onder het genot van een hapje en drankjegelegenheid afscheid te nemen van Theo Profijt als adviseur en kennis te maken met zijn opvolger Ulferd Bruseker. Het verslag en de stukken liggen tijdens de ledenvergadering, vanaf een half uur voor aanvang, ter inzage. Het verslag van de ALV is per op te vragen via Vanaf 28 november, na goedkeuring in de bestuursvergadering, is ook het Beleids- en Werkplan op te vragen via de mail. Ook zijn de stukken op 28 november tijdens het spreekuur op te halen op het kantoor.

4 Kort verslag Algemene Ledenvergadering op In deze vergadering is het thema: Bewonersparticipatie. Adviseur Theo Profijt legt uit waar het bij bewonersparticipatie om gaat: de klant van de verhuurder wordt betrokken bij het werk van de verhuurder. Huurdersbond Ede e.o. wil namens de achterban kunnen overleggen met de verhuurder. De Toolkit Participatie van de Woonbond wordt uitgedeeld. Als een huurdersorganisatie tegen knelpunten aanloopt kan deze Toolkit worden geraadpleegd. De map bevat 20 inspiratiekaarten, waarmee elke bewonerscommissie en elk lid van de Huurdersbond aan de slag kan gaan. Zo worden mensen in staat gesteld te participeren. In de Toolkit zit ook een vragenlijst. Na invulling van deze lijst kun je aflezen of je meer contacten nodig hebt of meer vrijwilligers. De aanwezigen vinden dat het met de contacten van de Huurdersbond wel goed zit, maar dat er te weinig leden aanwezig zijn op de vergadering. Redenen die hiervoor genoemd worden: de saaie kost (beter: kort vergaderen en dan b.v een verloting) en het is te professioneel geworden. De nieuwe vrijwilliger wil wel iets doen, maar het moet kort zijn. De adviseur geeft aan, dat de manier van communiceren ook belangrijk is. Het gebruik van nieuwsbrieven is ook een manier van opzoeken van de achterban en dat loopt goed. De bestuursleden Peter Schouten en Elly Hoogteijling zijn aftredend en herkiesbaar. Beiden worden opnieuw benoemd als bestuurslid.

5 In deze vergadering wordt ook meegedeeld, dat de bestuursleden Gerrit Vleeming en Aris v.d. Weerd om uiteenlopende redenen- zijn gestopt als bestuurlid, waarbij de eerste heeft aangegeven dat hij het bestuur wil blijven ondersteunen met de opmaak en verzending van de Nieuwsbrief. In deze vergadering worden het Jaarverslag 2011 en het Financieel Jaarverslag 2011 behandeld. Beide verslagen worden goedgekeurd. Bij de behandeling van het Jaarverslag worden nog de volgende opmerkingen gemaakt: *onderhoud van de site is het belangrijkste *de Huurdersbond laat zich volop horen over alle plannen voor de (ver) huurder *een van de successen van de Huurdersbond: woningen die te koop staan en niet worden verkocht worden na een jaar te huur aangeboden *er is een experiment om senioren te laten verhuizen van een grondgebonden woning naar een appartement, o.a. in de Rozenlaan, een goed idee, dat hopelijk werkt. Ook wat betreft de financiën heeft de Huurdersbond een goed jaar achter de rug. Er is minder uitgegeven dan begroot, er is meer rente. De Huurdersbond wil bij de subsidieaanvraag voor 2012 uitgaan van een bedrag dat ongeveer gelijk is aan de uitgaven van vorig jaar. Daar zijn niet alle leden het mee eens. De Huurdersbond bekijkt of dit besluit wordt heroverwogen. Dhr. de Groot uit namens de kascommissie bewondering over hoe een en ander in elkaar stak. De posten zijn gecontroleerd en in orde bevonden. De penningmeester wordt door de vergadering gedechargeerd.

6 Stook je rijk - Trofee Wij hebben als huurdersvereniging dit jaar de Stook je Rijk - Trofee gewonnen en daar zijn we best trots op. Het project Stook je Rijk wil de energiebesparing in de huursector in een hogere versnelling te brengen. De Natuur- en Milieufederaties, de Milieucentra Amsterdam en Rotterdam en de Woonbond hebben in 2011/2012 ronde tafelgesprekken gehouden in acht steden en daaruit is gebleken dat er nog veel energiewinst kan worden behaald in de huursector. Tijdens de slotbijeenkomst van Stook je Rijk zijn de uitkomsten van deze gesprekken bekend gemaakt. Ingegaan werd op een effectieve aanpak van de versnelling door corporaties, het belang van ambities in gemeentelijke prestatieafspraken en klimaatbeleid en de rol van huurders en huurdersverenigingen bij het proces.

7 Er was een afwisselend programma met interviews, workshops en debat, waarbij voorbeelden van een succesvolle aanpak gegeven werden. Ook vertegenwoordigers van de Huurdersbond en Woonstede speelden een rol in een van de workshops. Wij hebben immers samen met de gemeente een Lokaal Klimaatconvenant gesloten. Het dagelijks bestuur was in Utrecht aanwezig, samen met mevr.liesbeth van Dijk, een van onze Energieambassadeurs, en dhr. Jan Boekenoogen van de BC Wormshoefwijk. Tijdens deze slotbijeenkomst werden ook de winnaars van de Stook je Rijk Trofee bekend gemaakt. Deze aanmoedigingsprijs ging naar de huurdersvereniging, de woningcorporatie en de gemeente die in het project de meeste vooruitgang heeft geboekt met energiebesparende maatregelen. Huurdersbond Ede en Woningcorporatie Woonstede hoorden bij de genomineerden. Voorzitter Hans Kregting waarschuwde echter: Gezien de andere mededingers is de kans klein dat we een prijs in de wacht slepen, maar onze inspanning is in ieder geval niet anoniem gebleven. Toch mocht deze voorzitter die avond de Trofee in ontvangst nemen en het Stook je Rijk t-shirt aantrekken... Een mooie opsteker! De kleurige trofee staat nu te pronken in ons kantoor aan de Nieuwe Maanderbuurtweg. En wij blijven ons best doen voor een duurzamer bestaan in Ede!

8 Bewonerscommissie Veldzicht presenteert zich Wij zijn de bewonerscommissie van de Mariendaal Veldzicht. Wij zijn in december 2011 gestart om de commissie vorm te gaan geven. Rond die tijd zijn wij door Woonstede benaderd om mee te denken over de plannen voor het Groot Onderhoud van de flat Mariendaal Veldzicht. Hans Kregting van de Huurdersbond was hierbij ook betrokken. Ongeveer om de zes weken kwamen Woonstede, Huurdersbond en bewonerscommissie Veldzicht bij elkaar om over de plannen te brainstormen en om uiteindelijk tot een plan te komen. Er werd ook gesproken over een huurverhoging en wij vonden het prettig dat de Huurdersbond ons hierin kon ondersteunen door uit te rekenen wat reëel is in verband met het Energieconvenant. Omdat de bewonerscommissie net opgestart was hebben wij ons onder andere ook zichtbaar gemaakt in de flat, zodat de bewoners wisten wie wij zijn en wat wij konden betekenen voor de flat. Er is een voorlichtingsavond over de renovatie geweest, georganiseerd door Woonstede en de aannemer. De bewonerscommissie en de Huurdersbond waren hierbij ook aanwezig. Een bewonerscommissie richt zich op de belangen van alle bewoners en het is lastig om de individuele gevallen dan door te verwijzen en los te laten. Wij hebben als bewonerscommissie veel steun gehad, en nu nog steeds, van Hans Kregting. Wij hoeven hem alleen maar om hulp te vragen en hij staat weer klaar voor ons. Elke keer leren we weer bij hoe we met corporatie en bewoners om moeten gaan, zodat er een goede samenwerking blijft. Daarnaast komen er in deze overleggen punten naar voren, waar wij nooit aan gedacht hadden. Wij zijn goed opgekomen voor de bewoners. We zijn een luisterend oor en verwijzen verder zoveel mogelijk door naar Woonstede. Op dit moment is de renovatie daadwerkelijk van start gegaan en er zijn nog punten voor verbetering vatbaar. Wij blijven doorgaan met vergaderen en punten aangeven om de renovatie tot een goed einde te laten komen. De eerste resultaten zijn te zien en het wordt echt een mooi gezicht. En daar doen we het voor!

9 Geen gouden handdruk Je leest er in de krant regelmatig over: gouden handdrukken. Iemand die vertrekt bij een organisatie ontvangt een gouden handdruk. In de regel gaat het om veel geld en als het de krant haalt meestal niet om zeer succesvolle vertrekkers. Ik ben geen voorstander van gouden handdrukken. Een gouden handdruk suggereert goud en dat is voor mij nog steeds een (te) duur edelmetaal. Ik vind wel dat je vertrekkende medewerkers een gemeende handdruk mag geven, zelfs als dit ook financieel vertaald wordt. Waar het mij vooral om gaat is dat vertrek soms gebeurt, gewenst of ongewenst en dat goed uit elkaar gaan belangrijk is. Ik vertrek bij de Huurdersbond Ede e.o. en ik wil graag goed uit elkaar gaan. Ik heb ruim vier jaar gewerkt als adviseur bij de Huurdersbond Ede en heb met hen, en indirect ook met veel leden, heel verschillende onderwerpen langs zien komen die in Ede en omgeving speelden en soms nog spelen. Grote en kleine onderwerpen, lokale of landelijke onderwerpen. In de sector volkshuisvesting bestaan veel huurdersorganisaties. De een doet het zus, de ander zo. Als adviseur kom je van alles tegen. De Huurdersbond ken ik dus al ruim vier jaar en het heeft geen moment verveeld. Ik heb bij de Huurdersbond gezien dat er geen stilstand heeft bestaan. Altijd is er meegedacht over ontwikkelingen in de sector, in Ede en bij huurders. Altijd is er constructief overlegd met Woonstede, de gemeente en andere partijen in en rond Ede. Dat er een voorzitter is die daarnaast ook landelijk zijn sporen aan het verdienen is, maakte mijn werkomgeving alleen maar leuker. En natuurlijk de mensen in Ede: geen fratsen, geen gedoe, gewoon doen. Zonder kapsones met elkaar praten, oplossingen zoeken, problemen bespreekbaar maken en verder gaan. Respect voor elkaar is denk ik in Ede voelbaar. Ik heb me mede daarom thuis gevoeld in Ede en ik zal ook regelmatig terugdenken aan datgene wat ik in Ede heb mogen doen en meemaken. Toch ga ik weg omdat ook ik niet stil wil blijven staan. Ik ga als regiomanager werken bij Veilig Verkeer Nederland, een nieuwe uitdaging voor mij, misschien wel meerdere uitdagingen. Ik wil jullie bedanken voor alle respect die ook ik heb mogen ontvangen en wil graag met jullie nog één keer de hand drukken: op 11 december tijdens de Algemene Ledenvergadering. Ik vermoed dat ik vanuit de insteek veilig verkeer tegen die tijd een interessante invalshoek heb op plezierig wonen. Graag zie ik u nog eens op deze ledenvergadering. Met vriendelijke groet, Theo Profijt (voormalig) adviseur Woonbond Kennis- en Adviescentrum

10 Opvolging Theo Profijt Beste leden van de Huurdersbond Ede e.o., In het artikel Geen gouden handdruk elders in de Nieuwsbrief kunt u lezen dat Theo Profijt afscheid heeft genomen als adviseur van de Huurdersbond, omdat hij een andere baan heeft gevonden. Ik ben de opvolger van Theo. Hieronder wil ik mij kort voorstellen. Ik ben Ulferd Bruseker. Ik ben afgestudeerd als econoom aan de Universiteit van Groningen. Sinds 1995 werk ik bij de Woonbond als onderzoekeradviseur van het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA). Bij het WKA doe ik veel projecten om nieuwe mensen voor huurdersorganisaties te werven. Ik ben adviseur van enkele grote huurdersorganisaties elders in het land. Samen met de SPBA, de huurdersorganisatie van Acantus in Oost Groningen, doe ik een aantal projecten over krimp. We proberen in Oost Groningen op een vernieuwende manier (o.a. via speeddaten) huurders te betrekken bij discussie over de gevolgen van het teruglopen van de bevolking. Wat betekent dit voor hun dorp en wat kun je doen voor de leefbaarheid in dit verband? Krimp is in Ede niet aan de orde, maar ook in Ede is het van belang om te kijken hoe je op een nieuwe manier meer bewoners kunt betrekken bij de toekomst en de leefbaarheid van hun buurt. Daarnaast ben ik onderzoeker. Ik heb in opdracht van de Woonbond in het voorjaar van 2012 een landelijk onderzoek gedaan naar het (streef) huurbeleid van woningcorporaties in ons land. In het meinummer van de Nieuwsbrief heeft Theo daar een artikel over geschreven. In opdracht van corporaties en hun huurdersorganisaties heb ik onderzoek gedaan naar de woonlasten in relatie tot het inkomen van de huurders. Bij de afdeling waar ik werk doen we onderzoek in alle vormen en maten: telefonisch, schriftelijk, via internet en ook huis aan huis. Het kan gaan over woonwensen in verband met sloop of renovatie in een wijk, de effecten van energiebesparingsmaatregelen of welk ander onderwerp dan ook. U kunt als leden van de Huurdersbond en aangesloten bewonerscommissies gebruik maken van de expertise die ik op dit gebied heb.

11 Theo schrijft in de Nieuwsbrief over zijn jarenlange ervaring met de Huurdersbond en dat dit geen moment verveelde. Ik moet zeggen dat ik slechts enkele weken ervaring heb met de Huurdersbond en dat ik mij regelmatig verbaas. Want het is uniek dat een huurdersorganisatie zo frequent overleg heeft met een directie als de Huurdersbond met Woonstede heeft. Landelijk pleit de Woonbond voor meer betrokkenheid van huurdersorganisaties bij het maken van afspraken tussen de gemeente en corporatie. In Ede is dat al volop geregeld inclusief de betrokkenheid bij een gedegen ambtelijke voorbereiding. Regelmatig overleg met de raad van commissarissen? Wat elders nog moet worden bevochten is in Ede al gangbare praktijk. Bovenal voel je dat men in Ede respectvol met elkaar omgaat en dat de Huurdersbond serieus wordt genomen. Regeerakkoord Kort na mijn eerste kennismaking met de Huurdersbond heb ik een bijdrage mogen leveren aan het advies dat de Huurdersbond heeft gegeven over het ondernemingsplan , de begroting en meerjarenbegroting van Woonstede. Wij waren in principe positief over de begroting en het beleid dat Woonstede de komende jaren voor ogen heeft. Na het eerste overleg dat wij gezamenlijk met de directie hierover hadden is het regeerakkoord van VVD en PVDA gepresenteerd. Hierin worden maatregelen beschreven die huurders en corporaties hard treffen. Er komt een verhuurdersheffing die oploopt tot bijna 2 miljard in 2017 (zo n 15% van de totale huursom). Dat betekent dat ook Woonstede een bedrag aan het rijk zal moeten afdragen dat in 2017 neerkomt op circa 70 per woning per maand. Om deze belasting te financieren kunnen de huren fors stijgen mogelijk onder meer door inkomensafhankelijke huurverhogingen. Voor huurders met lage inkomens gaat het om een huurverhoging van 1,5% boven de inflatie, voor bescheiden middeninkomens gaat het om 2,5% boven de inflatie en voor huurders met een inkomen boven de kan de extra huurverhoging zelfs 6,5% zijn. De huurprijsbescherming voor deze laatste groep wordt grotendeels afgeschaft en er ontstaat een sterke prikkel om huurwoningen te liberaliseren, omdat dan geen verhuurdersheffing hoeft te worden betaald. Dat is niet niks allemaal!

12 De Huurdersbond heeft in haar advies daarom geschreven, dat zij in een vroegtijdig stadium met Woonstede wil overleggen over de gevolgen van het regeerakkoord en het huurbeleid bij Woonstede voor de komende jaren. Het is duidelijk dat de Huurdersbond staat voor betaalbaarheid voor haar huurders en een gematigd huurbeleid. Voor Woonstede is een gezonde financiële positie een belangrijk punt. De Huurdersbond en Woonstede hebben er gezamenlijk belang bij dat er nog genoeg ruimte overblijft om te investeren in woningverbetering en bijvoorbeeld energiebesparing. Op landelijk niveau zullen de Woonbond (als vertegenwoordiger van de huurders) en Aedes (als de landelijke organisatie van corporaties) moeten knokken om de scherpste negatieve kanten van het regeerakkoord af te halen. In Ede moeten we als Huurdersbond in het overleg met Woonstede en met betrokkenheid van de gemeente tot goede afspraken zien te komen over het huurbeleid en de betaalbaarheid. Dat is de grote uitdaging, ook voor mij, in de komende maanden. Ulferd Bruseker onderzoeker-adviseur Woonbond Kennis- en Adviescentrum

Beleids- en Werkplan 2014

Beleids- en Werkplan 2014 Beleids- en Werkplan 2014 TE HOGE WOONLASTEN ZULLEN ARMOEDE IN EDE VERGROTEN Waar gaat het om We verwachten dat 2014 een overgangsjaar wordt qua huurbeleid. Inkomensafhankelijke huurverhogingen blijven

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. November Afscheid Elly Hoogteijling. Agenda ALV Kort verslag ALV Nieuwe brochures Woonbond

In deze nieuwsbrief. November Afscheid Elly Hoogteijling. Agenda ALV Kort verslag ALV Nieuwe brochures Woonbond November 2013 In deze nieuwsbrief Afscheid Elly Hoogteijling Agenda ALV 10-12-2013 Kort verslag ALV 14-05-2013 Nieuwe brochures Woonbond Stand van zaken huurbeleid Maarten Groen opvolger van Ulferd Bruseker

Nadere informatie

JAARVERSLAG HUURDERSBOND EDE E.O. OVER DE PERIODE

JAARVERSLAG HUURDERSBOND EDE E.O. OVER DE PERIODE JAARVERSLAG HUURDERSBOND EDE E.O. OVER DE PERIODE van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 1. Inleiding 2012 is weer een heel druk jaar voor de bestuursleden van Huurdersbond Ede e.o.. Het bestuur

Nadere informatie

In dit Werkplan 2017 wil het bestuur van STOK vier prioriteiten uitwerken;

In dit Werkplan 2017 wil het bestuur van STOK vier prioriteiten uitwerken; Werkplan STOK 2017 De prioriteiten van STOK STOK is de stedelijke organisatie van huurders bij de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex. Bewonerscommissies, actief op de wooncomplexen vormen de leden van vereniging.

Nadere informatie

Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats. te Enschede. Maart Jaarverslag huurdersplatform 1

Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats. te Enschede. Maart Jaarverslag huurdersplatform 1 Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats te Enschede Maart 2018 Jaarverslag huurdersplatform 1 1. Algemeen: De Vereniging Huurdersplatform De Woonplaats heeft ook in de belangen behartigd

Nadere informatie

Notulen algemene Ledenvergadering Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats gehouden op 12 maart 2014 te Zutphen

Notulen algemene Ledenvergadering Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats gehouden op 12 maart 2014 te Zutphen Notulen algemene Ledenvergadering Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats gehouden op 12 maart 2014 te Zutphen 1. Opening en Mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet een ieder van harte

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak. Gerard Beemer. Jaarverslag

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak. Gerard Beemer. Jaarverslag JAARVERSLAG Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN 2015 Samenstelling: Gerard Klaassen Cees van der Staak Gerard Beemer Jaarverslag 2015 1 Inhoud Verantwoording Pag. 3 Voorwoord Pag. 4 Sociaal Verslag

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV Kandidaat Penningmeester

In deze nieuwsbrief. November Voorwoord van de Voorzitter. Agenda ALV Kort verslag ALV Kandidaat Penningmeester November 2011 In deze nieuwsbrief Voorwoord van de Voorzitter Agenda ALV 29-11-2011 Kort verslag ALV 10-05-2011 Kandidaat Penningmeester Verhuizen doe je niet zo maar Voorwoord van de Voorzitter Deze Nieuwsbrief

Nadere informatie

BELEIDS- EN WERKPLAN 2013

BELEIDS- EN WERKPLAN 2013 BELEIDS- EN WERKPLAN 2013 Wonen is een grondrecht, maar hoe houden we het betaalbaar. Inleiding Er is in Den Haag een beleid gekozen, waarbij de huursector, met name de sociale sector, als een grabbelton

Nadere informatie

Verslag Algemene Ledenvergadering Huurdersbelangenvereniging (HBV) Doorn van 26 april 2016.

Verslag Algemene Ledenvergadering Huurdersbelangenvereniging (HBV) Doorn van 26 april 2016. Verslag Algemene Ledenvergadering Huurdersbelangenvereniging (HBV) Doorn van 26 april 2016. 1. Welkom en vaststellen agenda De voorzitter, Albert van Zandt, heet alle aanwezigen van harte welkom. In het

Nadere informatie

Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort

Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort Activiteitenplan 2018 Huurdersbelangenvereniging de Alliantie Amersfoort HBVA-AMERSFOORT SNEEUWUIL 85 3815XS AMERSFOORT TEL:033-4653164 SECR@VERENIGINGHUURDERSBELANGEN.NL WWW.VERENIGINGHUURDERBSELANGEN.NL

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN 2016 HBO TBV WONEN. Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak.

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN 2016 HBO TBV WONEN. Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak. JAARVERSLAG Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN 2016 Samenstelling: Gerard Klaassen Cees van der Staak Gerard Beemer Jaarverslag 2016 1 Inhoud Verantwoording Pag. 3 Voorwoord Pag. 4 Sociaal Verslag

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Werkplan 2019 met begroting en jaarverslag 2018 met financiële verantwoording. Huurdersplatform BVOW Rotterdam

Werkplan 2019 met begroting en jaarverslag 2018 met financiële verantwoording. Huurdersplatform BVOW Rotterdam Werkplan 2019 met begroting en jaarverslag 2018 met financiële verantwoording. Huurdersplatform BVOW Rotterdam Van links naar rechts Mirjam Dangerman, Saby Pattipeilohy, Hans Ulrich (voorzitter) Elly van

Nadere informatie

Controlerend en krachtig in overleg

Controlerend en krachtig in overleg DE HUURDERSBELANGENVERENIGING Controlerend en krachtig in overleg Jaarverslag van HBV De Woonkoepel over 2015 De Huurdersbelangenvereniging is de wettelijke vertegenwoordiger van de huurders van SWZ. Het

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2017

ACTIVITEITENPLAN 2017 HUURDERSNETWERK MITROS ACTIVITEITENPLAN 2017 Januari 2017 1 - Inleiding In 2016 heeft HNM zich nadrukkelijk gepresenteerd. Op diverse manieren. Dat doen we ook in 2017, maar we zetten er wel wat tandjes

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 9 juni 2015

Jaarverslag 2014. Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 9 juni 2015 Jaarverslag 2014 Vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 9 juni 2015 Huurdersbelangenvereniging Ookbions Marthastraat 20 7555 DX HENGELO info@ookbions.nl www.ookbions.nl 1 Voorwoord Hierbij ontvangt

Nadere informatie

Nieuwe huurdersvereniging

Nieuwe huurdersvereniging Nieuwe huurdersvereniging Woningbouwvereniging Reeuwijk 8 juni 2015 9-6-2015 1 Even voorstellen! 2 Waarom vinden we dat er een huurdersvereniging moet komen? Belangen behartiging van de huurders. Samen

Nadere informatie

Activiteitenplan HRHM 2016

Activiteitenplan HRHM 2016 Inleiding Voor u ligt het eerste Activiteitenplan van de Stichting Huurdersorganisatie Regio Hollands- Midden kortweg HRHM. Twee aspecten staan in 2016 centraal. De eerste is het samengaan van de twee

Nadere informatie

Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek

Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek Jaarverslag 2011 Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Nieuwe huurdersorganisatie 3. De samenwerking met Dunavie 4. De dienstverlening aan huurders 5. De relatie met de

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak. Gerard Beemer

JAARVERSLAG. Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN Samenstelling: Gerard Klaassen. Cees van der Staak. Gerard Beemer JAARVERSLAG Huurdersbelangenorganisatie HBO TBV WONEN 2018 Samenstelling: Gerard Klaassen Cees van der Staak Gerard Beemer Inhoud Verantwoording Pag. 3 Voorwoord Pag. 4 Sociaal Verslag 2018 Hoofdstuk 1:

Nadere informatie

22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018

22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018 22 maart 2017 HUURDERS BELANGEN VERENING NOORD -KENNEMERLAND (HBV) Werkplan/jaarplan 2017/2018 Voorwoord Het bestuur van de HBV heeft tezamen met haar vaste commissieleden de keuzes voor een toekomstig

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF APRIL 2016

NIEUWSBRIEF APRIL 2016 PostNL port betaald WOON SPRAAK BILTSE BEWONERSVERENIGING Prins Hendriklaan 142 - Postbus 69 3721AX Bilthoven - tel. 030 2257343 info@woonspraak.nl www.woonspraak.nl www.facebook.com/woonspraak www.twitter.com/woonspraak

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. Mei 2014. Armoede. Armoede. Agenda ALV 12-05-2014. Kort verslag ALV 10-12-2013. Warmtewet. Mijn Flat: Ervaring in Veldzicht

In deze nieuwsbrief. Mei 2014. Armoede. Armoede. Agenda ALV 12-05-2014. Kort verslag ALV 10-12-2013. Warmtewet. Mijn Flat: Ervaring in Veldzicht Mei 2014 In deze nieuwsbrief Armoede Agenda ALV 12-05-2014 Kort verslag ALV 10-12-2013 Warmtewet Mijn Flat: Ervaring in Veldzicht Armoede door Hans Kregting, voorzitter Huurdersbond Ede en omgeving Politiek

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2012

Nieuwsbrief oktober 2012 Nieuwsbrief oktober 2012 Jaargang 4 nummer 2 Stichting Landelijk Huurders Platform Voorwoord Wist u dat: Naar aanleiding van de uitkomsten van onze regiobijeenkomst hebben wij besloten u in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

JAARPLAN 2015 PARTICIPEREN IN WONEN

JAARPLAN 2015 PARTICIPEREN IN WONEN JAARPLAN 2015 PARTICIPEREN IN WONEN Dit jaarplan is samengesteld door Huurders Vereniging Oosterhout om inzicht te geven in de activiteiten 2015 Pagina 2 Jaarplan HVO 2015 Inhoud Inhoud... 2 Speerpunten...

Nadere informatie

St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden. Bouwstenen HRHM 2019

St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden. Bouwstenen HRHM 2019 St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden Bouwstenen HRHM 2019-2 x uitgave magazine Huurbelang - Workshops voor BC vrijwilligers en bestuur - Werving vrijwilligers - Ontwikkeling nieuwe werkgroepen -

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Bestuur HV InterWhere 3 Nieuwjaarsbijeenkomst 3 Algemene ledenvergadering 4 Scholing 4 Bewonerscommissie (BC) en Flatteams

INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Bestuur HV InterWhere 3 Nieuwjaarsbijeenkomst 3 Algemene ledenvergadering 4 Scholing 4 Bewonerscommissie (BC) en Flatteams INHOUDSOPGAVE blz Inleiding 2 Bestuur HV InterWhere 3 Nieuwjaarsbijeenkomst 3 Algemene ledenvergadering 4 Scholing 4 Bewonerscommissie (BC) en Flatteams (FT) 5 Overleg HV InterWhere/Intermaris 5 Woonbond

Nadere informatie

Voorwoord. Regiobijeenkomsten

Voorwoord. Regiobijeenkomsten 28 maart 2013 Jaargang 5, nummer 1 Bijzondere artikelen Algemene Vergadering 29 mei 2013 Huurverhogingen per 1 juli 2013 Informatieboekje Wat treft u in deze nieuwsbrief: Algemene vergadering 2 Huurverhoging

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen Activiteitenplan 2015 Woonstede in Wageningen Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Wageningen Woonstede presenteert hierbij op grond van artikel 25a van het Besluit Beheer

Nadere informatie

Werkplan Accio 2017 (2018)

Werkplan Accio 2017 (2018) Werkplan Accio 2017 (2018) Voorwoord 1. Accio: ontwikkeling van de vereniging 2. Participatie: beïnvloeden van woonbeleid 3. Bestuur en besturing: werken aan goed bestuur 4. Communicatie en relatie: contact,

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Een fijn huis

Jaarverslag 2014. Een fijn huis Een fijn huis Een goede woning is een basisbehoefte van ieder mens en een randvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan de samenleving. In ons werkgebied, de noordvleugel van de Randstad, zijn veel mensen

Nadere informatie

Voorwoord. Met vriendelijke groet, Sjaak de Fouw, interim voorzitter van de Huurdersvereniging De Bevelanden.

Voorwoord. Met vriendelijke groet, Sjaak de Fouw, interim voorzitter van de Huurdersvereniging De Bevelanden. Voorwoord. Allereerst wil ik mijn collega-bestuursleden en alle leden van de bewonerscommissies en overige vrijwilligers, die in het afgelopen jaar weer veel werk hebben verzet voor de huurdersvereniging,

Nadere informatie

Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats. te Enschede. Januari Jaarverslag huurdersplatform 1

Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats. te Enschede. Januari Jaarverslag huurdersplatform 1 Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats te Enschede Januari 2015 Jaarverslag huurdersplatform 1 1. Algemeen: De Vereniging Huurdersplatform De Woonplaats heeft ook in de belangen behartigd

Nadere informatie

Hoek van Holland, 3 april Geachte heer Korthorst, beste Marcel,

Hoek van Holland, 3 april Geachte heer Korthorst, beste Marcel, Hoek van Holland, 3 april 2019 Geachte heer Korthorst, beste Marcel, Hierbij ontvangt u het advies van de huurdersvereniging Houdt Zicht betreffende de huurverhoging 2019. Het bestuur heeft zich daarbij

Nadere informatie

Concept Beleidsplan 2014-2018. Huurdersvereniging Brederode

Concept Beleidsplan 2014-2018. Huurdersvereniging Brederode Concept Beleidsplan 2014-2018 Huurdersvereniging Brederode 1 1. Voorwoord In dit beleidsplan vindt u onderwerpen waaraan de huurdersvereniging werkt en wil blijven werken. Voor een deel staan in dit plan

Nadere informatie

vernieuwing, versterking en innovatie

vernieuwing, versterking en innovatie Activiteitenplan HRHM 2017 vernieuwing, versterking en innovatie Gouda januari 2017 1 Activiteitenplan HRHM 2017 Inleiding Voor u ligt het Activiteitenplan 2017 van de Stichting Huurdersorganisatie Regio

Nadere informatie

WERKPLAN 2015 HET JAAR DAT BETAALBAARHEID MOET WORDEN AANGEPAKT. Wordt de huurder opstandig?

WERKPLAN 2015 HET JAAR DAT BETAALBAARHEID MOET WORDEN AANGEPAKT. Wordt de huurder opstandig? WERKPLAN 2015 HET JAAR DAT BETAALBAARHEID MOET WORDEN AANGEPAKT Wordt de huurder opstandig? De economie krabbelt op in 2015 en menigeen ziet herstel van de Woningmarkt. Daarmee wordt de koopmarkt bedoeld

Nadere informatie

Huurdersraadpleging. Huurdersvereniging Accio. Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman. Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio

Huurdersraadpleging. Huurdersvereniging Accio. Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman. Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio Huurdersraadpleging Huurdersvereniging Accio Versie 2 16 november 2018 Jurriën Schuurman 1 uitgever Woonbond Kennis- en Adviescentrum Postbus 17789 1001 AD Amsterdam 020-551 77 00 info@wka-centrum.nl www.wka-centrum.nl.nl

Nadere informatie

tijdens de bijeenkomsten per flat en vervolgens met bewoners individueel.

tijdens de bijeenkomsten per flat en vervolgens met bewoners individueel. Vraag Informeren en betrekken Hoe informeren jullie bewoners? Hoe worden de bewoners betrokken? Hoeveel invloed hebben de bewoners? Wanneer vinden de bijeenkomsten plaats? Wat wordt er besproken tijdens

Nadere informatie

Jaarvergadering Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen De Kiekmure in Harderwijk Donderdag 12 april 2012, aanvang 19.30 uur

Jaarvergadering Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen De Kiekmure in Harderwijk Donderdag 12 april 2012, aanvang 19.30 uur Verslag Vergadering Locatie Datum Aanwezig Jaarvergadering Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen De Kiekmure in Harderwijk Donderdag 12 april 2012, aanvang 19.30 uur Dick Penning (voorzitter), Arnold

Nadere informatie

Giselle Holdert (Woonbond) en Marco Isarin (Pericotta Internet)

Giselle Holdert (Woonbond) en Marco Isarin (Pericotta Internet) Verslag Vergadering Locatie Datum Aanwezig Jaarvergadering Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen De Kiekmure in Harderwijk Donderdag 14 april 2011, aanvang 19.30 uur Dick Penning (voorzitter), Arnold

Nadere informatie

JAARPLAN. 29 december 2016

JAARPLAN. 29 december 2016 JAARPLAN 2017 29 december 2016 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 2 2 Ambities voor de Bewonersvereniging Rijswijk 3 2.1 Oprichten werkgroepen 3 2.2 Werving nieuwe bestuursleden 3 2.3 Werving nieuwe leden 3 2.4

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 SAMEN STERKER NAAR DE TOEKOMST

JAARVERSLAG 2013 SAMEN STERKER NAAR DE TOEKOMST JAARVERSLAG 2013 SAMEN STERKER NAAR DE TOEKOMST Dit jaarverslag is samengesteld door Huurders Vereniging Oosterhout om inzicht te geven in de activiteiten 2013 Pagina 2 Jaarverslag HVO 2013 Inhoud Inhoud...

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Januari 2014 Concept versie 6, oktober 2013 Huurdersvereniging InterWhere Kometenstraat 6 A, 1443 BA Purmerend. tel. 0299-770 014 E-mail: info@interwhere.nl internet www.interwhere.nl

Nadere informatie

HUURDERSBOND EDE en OMGEVING

HUURDERSBOND EDE en OMGEVING HUURDERSBOND EDE en OMGEVING JAARVERSLAG 2014 INHOUD 1. Algemeen en samenvatting 2 2. Evaluatie Werkplan 2014 2 3. Gezamenlijke ontwikkeling huurbeleid. 7 4. Werkgroep Warmtewet... 8 5. Overige.. 8 5.1.

Nadere informatie

Aan Bo-Ex T.a.v. dhr. J. Klinkenberg Postbus GD Utrecht. Utrecht, 16 december 2015

Aan Bo-Ex T.a.v. dhr. J. Klinkenberg Postbus GD Utrecht. Utrecht, 16 december 2015 Aan Bo-Ex T.a.v. dhr. J. Klinkenberg Postbus 3151 3502 GD Utrecht Utrecht, 16 december 2015 Betreft: Verloop en uitkomsten prestatieafspraken met Bo-Ex Geachte heer Klinkenberg, STOK heeft zich in haar

Nadere informatie

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen Inhoudsopgave: Inleiding Samenstelling Algemeen Bestuur Adviezen en werkzaamheden Werkgroep Bewonerscommissies Werkgroep Communicatie Werkgroep Huuradvies Scholing Algemeen Bestuur Voordracht nieuw lid

Nadere informatie

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector.

Huur beleid Ru t te II. Een overzicht van de impact. van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Huur beleid Ru t te II Een overzicht van de impact van het huidige huurbeleid op huurders, woningzoekenden en de huursector. Januari 2015 Inleiding De huren zijn de afgelopen twee jaar fors gestegen.

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering

Notulen Algemene Ledenvergadering Notulen Algemene Ledenvergadering Datum: 01-04-2016 Type meeting: Algemene Ledenvergadering Aanwezigen: 12 leden Voorzitter: Flip Keijzer Secretariaat VvR Agenda ITEM NR. BESCHRIJVING 01 Opening 02 Ingekomen

Nadere informatie

Verbetering energetische kwaliteit huurvoorraad in Gelderse steden 2014 en ambities voor 2020

Verbetering energetische kwaliteit huurvoorraad in Gelderse steden 2014 en ambities voor 2020 Verbetering energetische kwaliteit huurvoorraad in Gelderse steden 2014 en ambities voor 2020 Overzicht van de verbetering van de Energie-Index, isolatiegraad en het percentage energiezuinige ketels in

Nadere informatie

STOK Werkplan 2013 / vastgesteld op 3 december

STOK Werkplan 2013 / vastgesteld op 3 december STOK WERKPLAN 2013 De vereniging STOK behartigt de belangen van huurders van Bo-Ex wanneer het gaat over zaken, die vele of alle huurders aangaan. Het STOK-bestuur vergadert maandelijks en heeft circa

Nadere informatie

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober Programma 1. Inleiding 2. Conclusies uit bewonersbijeenkomsten september 3. Trends huurdersparticipatie

Nadere informatie

Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats. te Enschede. Januari Jaarverslag huurdersplatform 1

Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats. te Enschede. Januari Jaarverslag huurdersplatform 1 Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats te Enschede Januari 2014 Jaarverslag huurdersplatform 1 1. Algemeen: De Vereniging Huurdersplatform De Woonplaats heeft ook in de belangen behartigd

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 stichting Huurdersbelang Delden

Jaarverslag 2017 stichting Huurdersbelang Delden Jaarverslag 2017 stichting Huurdersbelang Delden 1 Inhoud Stichting Huurdersbelang Delden... 3 Van vereniging naar stichting... 3 Stichting Huurdersbelang Delden, een vrijwilligersorganisatie... 3 Samenwerkingsovereenkomst...

Nadere informatie

Nieuwe vormen van huurdersparticipatie. Inhoud

Nieuwe vormen van huurdersparticipatie. Inhoud Nieuwe vormen van huurdersparticipatie Jaap van der Veen -Stade Advies 25 november 2015 ALV HBV Nieuwkoop Nieuwe vormen van huurdersparticipatie 1 Inhoud Huurdersparticipatie algemeen -Wat is het -Motieven

Nadere informatie

Verslag. : Algemene Ledenvergadering Huurdersvereniging Brederode

Verslag. : Algemene Ledenvergadering Huurdersvereniging Brederode Verslag Vergadering Datum : 13 mei 2013 Locatie Aanwezig Genodigd Afwezig Notulist Aantal pagina s : 5 : Algemene Ledenvergadering Huurdersvereniging Brederode : De Rijp, Bloemendaal : Bestuur Huurdersvereniging

Nadere informatie

Huur stijgt fors boven inflatie

Huur stijgt fors boven inflatie reacties@hbvzflats.nl Nieuwsflits 5 september 2018 Persbericht 5 september 2018. Huur stijgt fors boven inflatie De afgelopen zes jaren stegen de huurprijzen gemiddeld 18,5%, blijkt uit recente cijfers

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 1. De vereniging 1.1 Algemeen De HuurdersBelangenvereniging (HBV) Van Alckmaer komt op voor de belangen van de mensen die een huis huren bij de

Nadere informatie

Aan de gemeente Utrecht T.a.v. dhr. Ir. P.F.C. Jansen, wethouder Postbus CE Utrecht. Utrecht, 16 december 2015

Aan de gemeente Utrecht T.a.v. dhr. Ir. P.F.C. Jansen, wethouder Postbus CE Utrecht. Utrecht, 16 december 2015 Aan de gemeente Utrecht T.a.v. dhr. Ir. P.F.C. Jansen, wethouder Postbus 16200 3500 CE Utrecht Utrecht, 16 december 2015 Betreft: Verloop en uitkomsten prestatieafspraken met Bo-Ex Geachte heer Jansen,

Nadere informatie

Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats. te Enschede. Januari Jaarverslag huurdersplatform 1

Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats. te Enschede. Januari Jaarverslag huurdersplatform 1 Jaarverslag Vereniging Huurdersplatform de Woonplaats te Enschede Januari 2017 Jaarverslag huurdersplatform 1 1. Algemeen: De Vereniging Huurdersplatform De Woonplaats heeft ook in de belangen behartigd

Nadere informatie

VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING HOOD MAANDAG 13 APRIL 2015 VREDESKERK VAN VOLLENHOVENKADE 21

VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING HOOD MAANDAG 13 APRIL 2015 VREDESKERK VAN VOLLENHOVENKADE 21 VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING HOOD MAANDAG 13 APRIL 2015 VREDESKERK VAN VOLLENHOVENKADE 21 Aanwezig bestuur: Dhr. A. Korteweg (voorzitter), Dhr. A. Kleijwegt (vice-voorzitter), mw. J. Cambier (secretaris),

Nadere informatie

HUURDERSVERENIGING BREDERODE CONCEPT JAARVERSLAG 2014

HUURDERSVERENIGING BREDERODE CONCEPT JAARVERSLAG 2014 Secretariaat Bos en Duinlaan 2 d 2061 VP Bloemendaal telefoon 023-5765928 email: info@huurdersverenigingbrederode.nl website: huurdersverenigingbrederode.nl KvK nummer 53913027 Inleiding HUURDERSVERENIGING

Nadere informatie

Politieke peiling t o e k o m s t huurbeleid

Politieke peiling t o e k o m s t huurbeleid Politieke peiling t o e k o m s t huurbeleid Maart 2015 Inleiding De Woonbond wil weten hoe de verschillende politieke partijen denken over de huurverhogingen. Door het huidige huurbeleid kunnen huren

Nadere informatie

Thema Huurbeleid. Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID. Jaarlijkse ledenvergadering. Aanleiding

Thema Huurbeleid. Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID. Jaarlijkse ledenvergadering. Aanleiding Algemene Ledenvergadering HBO HUURBELEID Thema Huurbeleid Aanleiding Op de jaarlijkse ledenvergadering is het thema Huurbeleid besproken. Ook TBV-wonen was uitgenodigd om hun huurbeleid toe te lichten.

Nadere informatie

Activiteitenplan 2018

Activiteitenplan 2018 St. Huurdersbelangen Regio Hollands-Midden Activiteitenplan 2018 Workshops voor vrijwilligers en bestuur 2 x uitgave van ons magazine Huurbelang Communicatie BC vice versa bestuur Groei vrijwilligers bestand

Nadere informatie

Handboek huurdersorganisaties. Deel 6: Het geld

Handboek huurdersorganisaties. Deel 6: Het geld Handboek huurdersorganisaties Deel 6: Het geld Handboek huurdersorganisaties Deel 6 Het geld De ¼nanciën in theorie en praktijk Handboek huurdersorganisaties Deel 6: Het geld - de financiën in theorie

Nadere informatie

ENERGIE BESPARING IN DE AMERSFOORTSE HUURSECTOR

ENERGIE BESPARING IN DE AMERSFOORTSE HUURSECTOR ENERGIE BESPARING Energiebesparing huurwoningen Amersfoort terugblik en vooruitblik Donderdag 16 oktober 2014 WELKOM! IN DE UTRECHTSE HUURSECTOR ACHTERGROND VAN DEZE AVOND www.stookjerijk.nl Samenwerking

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

Nieuwsflits 30 augustus 2017

Nieuwsflits 30 augustus 2017 Nieuwsflits 30 augustus 2017 Wat we eigenlijk al wisten!/? Inkomensafhankelijke huurverhoging heeft weinig effect 29 augustus 2017 - Doorstroming huurmarkt onder druk De inkomensafhankelijke huurverhogingen

Nadere informatie

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015 Back to the future Goed Wonen Special Woningwet 2015 De Woningwet 2015 geeft duidelijke spelregels voor de sociale huursector. In deze special van Goed Wonen leggen we uit wat er verandert, wat we als

Nadere informatie

Verslag Ledenvergadering 22 juni 2015 van huurdersorganisatie Plichtgetrouw Bennekom.

Verslag Ledenvergadering 22 juni 2015 van huurdersorganisatie Plichtgetrouw Bennekom. Verslag Ledenvergadering 22 juni 2015 van huurdersorganisatie Plichtgetrouw Bennekom. Huurdersorganisatie PG: Peter Houweling. Roel van den Berg, Ronald Arends, Dhr Booij, Arian van den Heuvel Plichtgetrouw:

Nadere informatie

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u?

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Meedenken en meedoen Portaal wil graag dat u tevreden bent over uw woning en woonomgeving. Om dit goed te organiseren, is informatie over uw woonomgeving erg

Nadere informatie

Dag van de energie 8 oktober 2009, Den Haag

Dag van de energie 8 oktober 2009, Den Haag Symposium Dag van de energie 8 oktober 2009, Den Haag Nieuwe Achtergracht 17 1018 XV Amsterdam Telefoon (020) 5517700 Telefax (020) 5517799 E-mail: scholing@woonbond.nl www.woonbond.nl/symposia Symposium

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 september 2015

Nieuwsflits 16 september 2015 reacties@hbvzflats.nl Gisteren, op de derde dinsdag van september maakte het Kabinet zijn beleidsvoornemens voor het komende jaar (en de jaren daarna) bekend. In de Rijksbegroting 2016 is over (de te sturen

Nadere informatie

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030

DENK MEE MET MITROS. Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 DENK MEE MET MITROS Uitkomsten onderzoek Toekomstplannen Mitros 2010-2030 Mitros heeft een plan opgesteld met doelstellingen voor de periode 2010-2030. In dit plan staat wat Mitros de komende twintig jaar

Nadere informatie

Woningstichting Eigen Haard t.a.v.: mw. E. Heidrich Postbus JB Amsterdam. Betreft: Notitie Betaalbaarheid Huren. Amsterdam, 3 december 2014

Woningstichting Eigen Haard t.a.v.: mw. E. Heidrich Postbus JB Amsterdam. Betreft: Notitie Betaalbaarheid Huren. Amsterdam, 3 december 2014 Woningstichting Eigen Haard t.a.v.: mw. E. Heidrich Postbus 67065 1060 JB Amsterdam Betreft: Notitie Betaalbaarheid Huren Amsterdam, 3 december 2014 Geachte mevrouw Heidrich/Beste Elke, Bijgaand ontvang

Nadere informatie

Er zijn verder geen opmerkingen op het verslag. Het verslag wordt vastgesteld. 3 Mededelingen & actualiteiten

Er zijn verder geen opmerkingen op het verslag. Het verslag wordt vastgesteld. 3 Mededelingen & actualiteiten Verslag Overleg Huurdersfederatie Alert en Eigen Haard Maandag 25 maart 2019 19.00 uur 21.00 uur Aanwezig namens Alert: mevrouw van Rijn, mevrouw Groenhof, de heer Dil, mevrouw de Ligter, de heer van Oudenaren,

Nadere informatie

3. Het huishoudelijk reglement is in de bestuursvergadering van de vereniging op 9 oktober 2012 vastgesteld.

3. Het huishoudelijk reglement is in de bestuursvergadering van de vereniging op 9 oktober 2012 vastgesteld. 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. Het huishoudelijk reglement is een uitwerking van de statuten van Vereniging Koepel Mooiland Allen Samen, opgericht op 2 juli 2012. Dit reglement legt de onderlinge afspraken

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Nieuwsbrief van april 2015

Nieuwsbrief van april 2015 Nieuwsbrief van april 2015 INHOUD Roerige tijd en roerige leden Algemene Ledenvergadering Overleg huurbeleid Woonstede voor 2015 Versterk het bestuur van de Huurdersbond Roerige tijd en roerige leden door

Nadere informatie

Verenigingsplan

Verenigingsplan HUURDERSVERENIGING PATRIMONIUM VEENENDAAL Verenigingsplan 2016 2020 Samen staan we sterk 29 april 2016 1 1. Inleiding 2015 was een belangrijk jaar voor de volkshuisvesting en vooral voor huurdersorganisaties.

Nadere informatie

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector

Meer huur voor minder huis. Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis Gereguleerde huren in de commerciële sector Gereguleerde huren in de commerciële sector Meer huur voor minder huis AANLEIDING Corporaties en commerciële verhuurders bieden beiden

Nadere informatie

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg

Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg Activiteitenplan 2015 Woonstede in Woudenberg Overzicht van voorgenomen activiteiten in het jaar 2015 in de gemeente Woudenberg Woonstede presenteert hierbij op grond van artikel 25a van het Besluit Beheer

Nadere informatie

Digitaal Panel Energiebesparing en betaalbaarheid

Digitaal Panel Energiebesparing en betaalbaarheid Digitaal Panel Energiebesparing en betaalbaarheid Huurdersplatform Palladion Gerard Jager Jurriën Schuurman Oktober 2014 1 Inhoudsopgave Achtergrond en doel onderzoek (3) Conclusies en aanbevelingen (4)

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land Betaalbaar wonen onen in Delft Inleiding Delft is een prachtige historische stad. Maar de laatste jaren kan niet iedereen meer hier terecht. Er is in Delft een schrijnend tekort aan betaalbare huurwoningen.

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 VERSLAGLEGGING: KIM SCHOLTEN

Jaarverslag 2017 VERSLAGLEGGING: KIM SCHOLTEN Jaarverslag 2017 VERSLAGLEGGING: KIM SCHOLTEN Inhoudsopgave Inleiding voorzitter... 2 Verslag intern en regulier overleg HAR... 3 De samenstelling van de HAR in 2017... 3 Onderwerpen in 2017... 3 Biedingen

Nadere informatie

Werkplan 2018 Huurdersbelang Woningstichting Naarden

Werkplan 2018 Huurdersbelang Woningstichting Naarden Werkplan 2018 Huurdersbelang Woningstichting Naarden 1 Vooraf Het jaar 2017 is een druk jaar geweest voor het Huurdersbelang van de Woningstichting Naarden. Door verschillende bestuurswisselingen, zowel

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER NIEUWSBRIEF SEPTEMBER Een nieuw Sociaal Huurakkoord Na weken intensief onderhandelen hebben corporatiekoepel Aedes en de Woonbond de onderhandelingen over een Sociaal Huurakkoord afgebroken. Het eindbod

Nadere informatie

Profielschets. Bestuur Huurdersplatform SOR

Profielschets. Bestuur Huurdersplatform SOR Profielschets Bestuur Huurdersplatform SOR 1 november 2018 Inhoud 1. Inleiding op SOR en het bestuur van het Huurdersplatform 3 1.1 Beschrijving SOR 3 1.2 Beschrijving (bestuur) Huurdersplatform SOR 3

Nadere informatie

Huurders Netwerk Mitros Jaarverslag 2014

Huurders Netwerk Mitros Jaarverslag 2014 Huurders Netwerk Mitros Jaarverslag 2014 Utrecht, februari 2015 Marnixlaan 170-172 3552 HH Utrecht, info@huurdersnetwerkmitros.nl, 030-242 16 88 1 Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Betaalbaarheid... 4 3.

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief TC Groot Driene. Van de voorzitter. Beste medetennissers,

In dit nummer: Nieuwsbrief TC Groot Driene. Van de voorzitter. Beste medetennissers, Nieuwsbrief TC Groot Driene Jaargang 2017 Nummer 09 november Van de voorzitter. Beste medetennissers, We kijken al weer vooruit naar het nieuwe jaar. De nieuwjaarsreceptie is op 14 januari 2018 van 15:00

Nadere informatie

Werkplan 2019 Huurdersbelang Woningstichting Naarden

Werkplan 2019 Huurdersbelang Woningstichting Naarden Werkplan 2019 Huurdersbelang Woningstichting Naarden 1 1 Vooraf Het jaar 2018 is een lastig jaar geweest voor Huurdersbelang van de Woningstichting Naarden. Helaas werden wij in het voorjaar geconfronteerd

Nadere informatie

STOK WERKPLAN Op basis van de ervaringen van de laatste tijd stelt STOK de volgende doelen voor 2007 centraal:

STOK WERKPLAN Op basis van de ervaringen van de laatste tijd stelt STOK de volgende doelen voor 2007 centraal: STOK WERKPLAN 2007 VOORAF De vereniging STOK behartigt de belangen van huurders van Bo-Ex wanneer het gaat over zaken, die vele of alle huurders aangaan. Het STOK-bestuur heeft elke maand een reguliere

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG HUREN IN AMERSFOORT

ENERGIEZUINIG HUREN IN AMERSFOORT ENERGIEZUINIG HUREN IN AMERSFOORT Hoe krijgen we de sociale woningvoorraad energieneutraal in 2030 Terugblik en vooruitblik Donderdag 4 juni 2015 WELKOM! ACHTERGROND VAN DEZE AVOND Samenwerking van diverse

Nadere informatie

Handboek huurdersorganisaties. Deel 8: De bewonerscommissie

Handboek huurdersorganisaties. Deel 8: De bewonerscommissie Handboek huurdersorganisaties Deel 8: De bewonerscommissie Handboek huurdersorganisaties Deel 8 De bewonerscommissie Succesvolle voorbeelden uit de praktijk Handboek huurdersorganisaties Deel 8: De bewonerscommissie

Nadere informatie