STUDIE 28 BEROEPSPROFIEL. officier dek ter lange omvaart

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STUDIE 28 BEROEPSPROFIEL. officier dek ter lange omvaart"

Transcriptie

1 STUDIE 28 BEROEPSPROFIEL officier dek ter lange omvaart

2 BEROEPSPROFIEL officier dek ter lange omvaart sector : metaal-elektriciteit-kunststoffen studiegebied : industriële wetenschappen & technologie opleiding : nautische wetenschappen beroep : officier dek ter lange omvaart Werkgroep beroepsprofiel van de Vlaamse Hogescholen in opdracht van de Vlaamse Onderwijsraad D/1997/6356/17 De leden van de werkgroep beroepsprofielen zijn inhoudelijk verantwoordelijk voor het beroepsprofiel. De Vlor heeft enkel ingestaan voor een uniforme en toegankelijke lay-out.

3 INHOUD BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART INHOUD 1 INLEIDING Beroepen waartoe dit profiel opleidt Beknopte omschrijving Gemeenschappelijke taken Kapitein ter lange omvaart Besluit 2 2 HISTORISCHE SCHETS 3 3 TEWERKSTELLINGSSECTOREN Voornaamste tewerkstellingssectoren of werkvelden Alternatieve tewerkstellingssectoren of werkvelden Mogelijke startfuncties Mogelijke doorstroomfuncties Mogelijke finaliteitsfuncties Mogelijke taken in de startfuncties, geclusterd in taakgebieden 4 4 NOODZAKELIJKE KENNIS Noodzakelijke kennis van cognitieve vaardigheden Noodzakelijke kennis van psychomotorische gedragingen Noodzakelijke kennis op het dynamisch-affectieve domein Noodzakelijke cognitieve vaardigheden Noodzakelijke psychomotorische vaardigheden Affectieve vaardigheden Waarden 6 5 WERKOMSTANDIGHEDEN Lichamelijke omstandigheden Arbeidsomstandigheden 7 6 ENKELE SPECIFIEKE TAKEN IN DOORSTROOMFUNCTIES Taakgebieden Enkele specifieke taken in finaliteitsfuncties Commerciële functies Technische en administratieve functies Speciale vereisten voor de functies Nevenactiviteiten Informatiebronnen over de functie Onderscheid met aanverwante functies Algemene opvattingen over deze materie 10

4 BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART 1 1 INLEIDING 1.1 Beroepen waartoe dit profiel opleidt derde luitenant ter lange omvaart tweede luitenant ter lange omvaart eerste luitenant ter lange omvaart kapitein ter lange omvaart Om deze functies te kunnen uitoefenen moeten de kandidaten beschikken over een overeenstemmend brevet, toegekend door het MINISTERIE VAN VERKEER EN INFRASTRUCTUUR, Bestuur van de maritieme zaken en van de scheepvaart. Overeenkomstig de IMO reglementering (International Maritime Organisation) kunnen deze brevetten pas toegekend worden na de gepaste voorstudie waarop deze opleiding is afgestemd en na het verwerven van de nodige beroepservaring ( gekwalificeerde vaartijd ). De belangrijkste eis voor een reder of in de praktijk voor zijn scheepsbeheerder is de mogelijkheid om goed opgeleid en gemotiveerd maritiem kaderpersoneel te kunnen werven en dit om zijn schepen te bemannen op een kwalitatieve en economische wijze. Een succesvolle loopbaan op zee vereist een combinatie van intellectuele, menselijke en praktische inspanningen. Een vorming die het praktijkgerichte karakter van het zeemansberoep ontkent, bewijst de industrie een slechte dienst; de rederijen blijven de eerste afnemers van studenten. Het feit dat in het verleden en tot op heden mensen die deze specifieke loopbaan doorlopen hebben, vaak succesvol een finaliteit aan wal vervullen, onderschrijft deze stelling. Hun waarde steunt voornamelijk op hun ervaring in een succesvolle praktijkgerichte loopbaan en de hands-on mentaliteit die zij er ontwikkeld hebben. De kandidaten moeten terdege opgeleid worden voor doorstroom- en finaliteitsfuncties. 1.2 Beknopte beschrijving van de beroepen van luitenant Gemeenschappelijke taken De dekofficier, ook stuurman genoemd, en de kapitein, ook commandant genoemd, moeten in staat zijn de positie van het vaartuig te bepalen, zelfstandig alle nautische hulpmiddelen waarover ze beschikken kunnen bedienen en verstrekte gegevens kunnen interpreteren; verder alle facetten van de navigatie beheersen en uitvoeren volgens de geldende reglementeringen en dit onder alle weersomstandigheden. Zij moeten tevens de situatie t.o.v. andere vaartuigen, allerlei obstakels en ook de wal kunnen onderkennen, evalueren en de gepaste maatregelen/maneuvers voor een veilige vaart nemen. In de haven zal hij/zij tijdens de laad- en of loswerkzaamheden die volgens een vooraf opgesteld werkplan verlopen, toezicht houden en waar nodig de voorziene middelen (zoals pompen, afsluiters,...) bedienen.

5 2 BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART Een officier is verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord. Dit houdt in: nazicht en testen van veiligheidsmiddelen organiseren en evalueren van veiligheidsoefeningen Ook het beheer van de loonadministratie valt onder zijn bevoegdheid. De navigatieofficier is verantwoordelijk voor de goede werking van de navigatieinstrumenten alsook het ter beschikking stellen van alle nautische publicaties (o.a. zeekaarten, boeken, tabellen,..) om de zeereis veilig te kunnen doen. Hij bereidt de zeereis voor op basis van navigatorische gegevens, getijden en meteorologische vooruitzichten. Tevens is hij verantwoordelijk voor het hospitaal aan boord en zal hij/zij de nodige medische verzorging aan zieken of gewonden toedienen. Belangrijke aspecten zijn eveneens: Berekenen van de hoeveelheid lading die het schip kan opnemen in functie van gewicht/afmetingen van de te laden stukken en het toewijzen van de locatie aan boord ervan. Tevens draagt hij /zij er zorg voor dat de dwars- en langsscheepse stabiliteit op elk ogenblik voldoet aan de geldende reglementering en minimumnormen. Zorg voor dragen dat alle maatregelen genomen worden om de lading onbeschadigd naar haar bestemming te brengen; maatregelen voor, tijdens en na de laad-/loswerkzaamheden en maatregelen tijdens de zeereis. Organiseren en controleren van allerlei onderhoudswerkzaamheden (scheepsonderdelen, laadgerei,...) Kapitein ter lange omvaart De kapitein heeft de algehele leiding over het zeeavontuur en is de wettelijke mandataris van de reder. Hij zal controleren en evalueren of alle werkzaamheden naar behoren worden uitgevoerd opdat een veilige zeereis voor schip, lading en bemanning kan uitgevoerd worden. Hij is tevens de gemandateerde van de vlaggestaat wat betreft de uitvoerende en rechterlijke macht. Tevens stelt hij alle documenten op om in regel te zijn met: de eigenaars van de lading de autoriteiten van de aanloophavens zijn reder en/of bevrachter de nationale eenheid onder wiens vlag het schip vaart andere externe organisaties zoals de classificatiemaatschappij, verzekeringen. Aan boord is hij de manager in verband met de ISM Code (Management Systems) Besluit Teamwork, autoriteit gesteund op verantwoordelijkheid, kwaliteit van rapportering en administratieve vaardigheden vormen de basiselementen van deze beroepen.

6 BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART 3 2 HISTORISCHE SCHETS De eerste brevetten voor scheepsofficieren werden omschreven door de Belgische wetgever in Aanpassingen volgden in 1883 en Vooral sedert de tweede wereldoorlog hebben de scheepsbouw en de scheepstechniek een hoge vlucht genomen: in de jaren 50 en 60 zijn de scheepsafmetingen geweldig toegenomen met als gevolg zeer omvangrijke en krachtige voortstuwingsinstallaties in de jaren 70 werd de uitbating complexer o.a. door de hogere brandstofprijzen waardoor een verfijnder technisch management werd vereist. sinds de jaren 80 met de ontwikkeling van de informatica en de elektronica heeft vooral de automatisering een hoge vlucht genomen. Parallel met deze evolutie werden steeds meer speciale schepen ontwikkeld: chemicaliëntankers, gastankers, containerschepen, koelschepen. Zij vervangen gedeeltelijk de vroegere general cargo schepen. Sedert een 100-tal jaar is de techniciteit van het schip steeds toegenomen. Door de recente vermindering van het aantal bemanningsleden is er ook een tendens tot vermindering van het aantal niveaus waardoor de roep naar een zekere polyvalentie toeneemt.

7 4 BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART 3 TEWERKSTELLINGSSEKTOREN OF WERKVELDEN 3.1 Voornaamste tewerkstellingssectoren of werkvelden Rederijen (als bemanningslid of in technische/commerciële waldiensten), baggerbedrijven en sleepdiensten, toeleveringsbedrijven voor de scheepvaart, scheepswerven, scheepsherstellingsbedrijven, fabricanten van navigatietoestellen en simulatoren, onderwijs (zeevaartonderwijs, zeevisserij, binnenvaart); openbare diensten (loodswezen, zeevaartinspectie); stuwadoors; verzekeringen. 3.2 Alternatieve tewerkstellingssectoren of werkvelden Verzekeringsexpert, gerechterlijk expert, hydrograaf, havenkapiteinsdienst, waterschoutsambt, transportbedrijven en expeditie 3.3 Mogelijke startfuncties Aspirant officier: het is de bedoeling dat men na een zeer korte opleidingstijd doorgroeit naar de functie van 3de luitenant. 3.4 Mogelijke doorstroomfuncties Wachtoverste; diverse functies in onderhoud en serviceverlening van toeleveringsbedrijven voor de scheepvaart en in sectoren vermeld onder 4. en Mogelijke finaliteitsfuncties Experts voor verzekeringen, gerecht, classificatiemaatschappijen, technisch verantwoordelijke bij fabrikanten van nautische apparatuur, rederij-inspecteur, manager in transport-, productie- en dienstverlenende bedrijven. 3.6 Mogelijke taken in de startfuncties, geclusterd in taakgebieden Gezien de beperkte duur die de startfunctie kan aannemen, moet de kandidaat van bij de aanvang beschikken over een dosis kennis en vaardigheden, eigen aan de doorstroomfuncties.

8 BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART 5 4 NOODZAKELIJKE KENNIS 4.1 Noodzakelijke kennis van cognitieve vaardigheden Taakgebieden Bedienen van de navigatie- en ladingsapparatuur opvolging van lager geschoold personeel; EHBO en basisgeneeskundige verzorging Bedienen van de navigatieapparatuur kennis van werking, fouten, mogelijkheden en beperkingen Herstellingswerkzaamheden kennis van materialen, hun behandeling, bewaring en onderhoud Opvolging van lager geschoold personeel opstellen van werkplanning en benodigd materieel, controle der taken van lager geschoold personeel en indien nodig bijsturing en opleiding EHBO en basisgeneeskundige verzorging toedienen van geneeskundige zorgen, stabiliseren van zware ziekten en indien nodig heelkundige ingreep onder doktersbegeleiding via de boordradio 4.2 Noodzakelijke kennis van psychomotorische gedragingen Omgaan met het gebruikelijke gereedschap aan boord van schepen met inachtname van de nodige veiligheidsvoorzieningen 4.3 Noodzakelijke kennis op het dynamisch-affectieve domein Samenwerking met personen van andere opleidingen, andere vorming, andere cultuur, andere taal, dit zowel in vast verband ( met ander bemanningsleden ) als in tijdelijk verband ( in de havens ). 4.4 Noodzakelijke cognitieve vaardigheden Lezen van zeekaarten en werken met navigatie-instrumenten; interpretatie van instructieboeken naar de installatie toe; bijhouden van gegevens; efficiënte tijdsverdeling opmaken 4.5 Noodzakelijke psychomotorische vaardigheden Kunnen omgaan met diverse gereedschappen op gebied van navigatie- en ladingsbehandelingsinstrumenten

9 6 BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART 4.6 Affectieve vaardigheden In staat zijn om voor lange tijd in een kleine groep te werken zonder blijvende conflicten; instructies kunnen geven en kunnen doen opvolgen 4.7 Waarden Snelheid van ingrijpen in noodsituaties, organisatietalent, improvisatietalent, zelfstandigheid, bestand tegen stress, volledige inzet, snel durven en kunnen beslissen; initiatief nemen, inzicht en verantwoordelijkheid

10 BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART 7 5 WERKOMSTANDIGHEDEN 5.1 Lichamelijke omstandigheden Goede lichamelijke conditie en reflexen bezitten. Gehoor en zicht moeten scherp zijn met een groot onderscheidingsvermogen zowel in intensiteit als variatie 5.2 Arbeidsomstandigheden Kunnen werken onder tijdsdruk; 7 dagenweek, grote intervallen tussen de verlofperioden. Indien de omstandigheden dit vereisen langer dan de gebruikelijke 8 uren kunnen werken

11 8 BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART 6 ENKELE SPECIFIEKE TAKEN IN DE DOORSTROOMFUNCTIES 6.1 Taakgebieden onderhoudswerkzaamheden bedrijfsopvolging diagnosestelling opvolging van derden Elk van deze taakgebieden omvatten een verscheidenheid van problemen (electronisch, management,..) Bediening van de installatie in al zijn facetten Herstellingswerkzaamheden Het organiseren en uitvoeren van herstellingswerkzaamheden, aanleggen van voorraden, opmaken en verbeteren van werkkaarten in samenwerking met andere officieren en lager geschoold personeel. Bedrijfsopvolging De opvolging van de toestand van het schip en de rappportering hierover naar buiten toe ( de reder, technische en commerciële diensten van de toeleveringsbedrijven ) Diagnosestelling De diagnosestelling van eventuele gebreken en tekortkomingen van de navigatie-infrastructuur. Opvolging van derden Opvolging van taken uitgevoerd door onderaanneming, technische controle, kostprijscontrole. Opleiden van ondergeschikten 6.2 Enkele specifieke taken in de finaliteitsfuncties Commerciële functies Mits eventuele bijscholing kunnen alle commerciële functies worden uitgeoefend. Ook topfuncties vallen hieronder Technische en administratieve functies Verantwoordelijk voor grote installaties waar in geval van nood snel moet ingegrepen worden; uitvoeren van controles in verband met de veiligheid en de reglementering van de zeevaartinspectie en de classificatiemaatschappijen

12 BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART 9 Specifieke managementfunctie in uitvoering van de ISM Code (International Safety Management Code) 6.3 Speciale vereisten voor de functie Goede fysische conditie, in staat om een grote verantwoordelijkheid te dragen, zelfstandig kunnen beslissen, kunnen onderhandelen, een zeer grondige kennis van de problemen die zich kunnen voordoen in de nautische en technische apparatuur. Kennis van nationale en internationale wetgevingen en zeerecht 6.4 Nevenactiviteiten Hier worden taken omschreven die geen deel uitmaken van de normale routine, maar die uitzonderlijk kunnen voorkomen. Toch is het beheersen van deze kennis en vaardigheden van essentieel belang. Naarmate een carrière evolueert kan een nevenactiviteit uitgroeien tot een hoofdactiviteit Verstrekken van eerste medische zorgen en EHBO Brandbestrijding, praktisch gebruik van de brandbestrijdingsmiddelen, inclusief gasmaskers en zuurstofapparatuur. Het gebruik van reddingsmiddelen en organiseren van en deelnemen aan reddingsoperaties Onderhandelen met anderstaligen. Organiseren van werkzaamheden in het buitenland. Inschatten van de kostprijs van een interventie. 6.5 Informatiebronnen over de functie Hogere Zeevaartschool Antwerpen Belgische Redersvereniging Belgische Zeevaartinspectie Imo Standards on Training, Certification and Watchkeeping (juli 1995) 6.6 Onderscheid met aanverwante functies In de aanvangs- en doorstroomfuncties is een vergelijking mogelijk met afgestudeerden uit commerciële richtingen. De belangrijkste verschillen zijn dan: De afgestudeerde draagt zeer snel een grote verantwoordelijkheid; een grote parate kennis is vereist. De onmogelijkheid om aan boord de apparatuur stil te leggen in alle omstandigheden, dus meer noodsituaties. De hoge kostprijs van de installatie waarvoor men verantwoordelijk is. Gezien het beperkte officierskader aan boord kan niet gespecialiseerd worden in één enkele tak. De afgestudeerde moet een grote diversiteit van problemen aankunnen. Het nagenoeg volledig ontbreken van een inloopperiode bij het in dienst treden op een ander schip. Onvolledige kennis van de installatie wegens de steeds wisselende bemanningen.

13 10 BEROEPSPROFIEL OFFICIER 'DEK' TER LANGE OMVAART 6.7 Algemene opvattingen over deze materie Naargelang het land zijn er 3 basisvisies Een volledige polyvalente opleiding: éénzelfde studie leidt zowel op naar het brevet van kapitein als naar hoofdwerktuigkundige (Frankrijk). Een gedeeltelijke polyvalente opleiding: een gemeenschappelijke studie leidt tot de brevetten van wachtoverste en 3de luitenant ter lange omvaart; de studies worden dan gescheiden voor kapitein en hoofdwerktuigkundige (Nederland). Een monovalente opleiding: de opleiding van nautisch officier ( dek ) en hoofdwerktuigkundige zijn volledig gescheiden (België, Italië, Denemarken, Polen).

STUDIE 86 OPLEIDINGSPROFIEL. nautische wetenschappen

STUDIE 86 OPLEIDINGSPROFIEL. nautische wetenschappen STUDIE 86 OPLEIDINGSPROFIEL nautische wetenschappen OPLEIDINGSPROFIEL nautische wetenschappen studiegebied : industriële wetenschappen & technologie basisopleiding : 1C nautische wetenschappen (opleiding

Nadere informatie

Maritieme opleidingen aan de Hogere Zeevaartschool. PASPOORT voor een BOEIENDE CARRIERE

Maritieme opleidingen aan de Hogere Zeevaartschool. PASPOORT voor een BOEIENDE CARRIERE Maritieme opleidingen aan de Hogere Zeevaartschool PASPOORT voor een BOEIENDE CARRIERE Hogere Zeevaartschool ANTWERPEN Maritieme opleidingen aan de Hogere Zeevaartschool PASPOORT voor een BOEIENDE CARRIERE

Nadere informatie

KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S

KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S Werken op zee betekent: - De hele wereld zien. - Na de zeevaartschool ben je zeker van een baan. - Een hoog salaris. - Snel

Nadere informatie

STUDIE 71 OPLEIDINGSPROFIEL. scheepswerktuigkunde

STUDIE 71 OPLEIDINGSPROFIEL. scheepswerktuigkunde STUDIE 71 OPLEIDINGSPROFIEL scheepswerktuigkunde OPLEIDINGSPROFIEL scheepswerktuigkundige sector : metaal elektriciteit - kunststoffen studiegebied : industriële wetenschappen en technologie opleiding

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MATROOS BINNENVAART

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MATROOS BINNENVAART OPLEIDINGENSTRUCTUUR MATROOS BINNENVAART 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) BINNENSCHEEPVAART Beroepenstructuur (SERV/Fonds voor Rijn- en binnenscheepvaart

Nadere informatie

Al aan een binnenvaartcarrière gedacht?

Al aan een binnenvaartcarrière gedacht? Al aan een binnenvaartcarrière gedacht? Alle opleidingen op een rij Werken op het water? Alle binnenvaartopleidingen op een rij Vraagje over binnenvaartopleiding of -job? Neem contact op met Promotie Binnenvaart

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ONDERHOUDSTECHNICUS INDUSTRIËLE INSTALLATIES

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ONDERHOUDSTECHNICUS INDUSTRIËLE INSTALLATIES OPLEIDINGENSTRUCTUUR ONDERHOUDSTECHNICUS INDUSTRIËLE INSTALLATIES 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) ONDERHOUDSTECHNICUS INDUSTRIËLE INSTALLATIES

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BESTUURDER REACHTRUCK

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BESTUURDER REACHTRUCK OPLEIDINGENSTRUCTUUR BESTUURDER REACHTRUCK 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) BESTUURDER HEFTRUCK/REACHTRUCK Beroepencluster (SERV/Compensatiefonds

Nadere informatie

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Visie KVNR op autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Introductie KVNR Collectieve belangenbehartiging van: meer dan 400 Nederlandse reders en scheepsbeheerders

Nadere informatie

Functieclassificatie 1

Functieclassificatie 1 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 2 B. Stafofficieren en scheepsgezellen tewerkgesteld door een Belgische maatschappij

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Bijzondere educatieve noden

STUDIEGEBIED Bijzondere educatieve noden STUDIEGEBIED Bijzondere educatieve noden Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Vrachtwagenchauffeur BO BN 003 Versie 2.1 BVR Pagina 1 van 17 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-DRAGER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-DRAGER OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-DRAGER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) VERHUIZINGEN Beroepencluster (SERV/Vlaamse sociale partners van de sector

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij. richtlijn van het Europees Parlement en de Raad

BIJLAGEN. bij. richtlijn van het Europees Parlement en de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 82 final ANNEXES 1 to 3 BIJLAGEN bij richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende de erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart

Nadere informatie

2. Uit welke sectoren waren de werknemers afkomstig (procentueel) die opleidingscheques aanvroegen, respectievelijk in 2003, 2004, 2005, 2006?

2. Uit welke sectoren waren de werknemers afkomstig (procentueel) die opleidingscheques aanvroegen, respectievelijk in 2003, 2004, 2005, 2006? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDER- WIJS EN VORMING Vraag nr. 95 van 7 februari 2007 van HILDE CREVITS

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BASISOPERATOR PROCESCHEMIE

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BASISOPERATOR PROCESCHEMIE OPLEIDINGENSTRUCTUUR BASISOPERATOR PROCESCHEMIE 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) BASISOPERATOR PROCESCHEMIE Standaard/Ervaringsbewijs (SERV, maart

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BESTUURDER HEFTRUCK

OPLEIDINGENSTRUCTUUR BESTUURDER HEFTRUCK OPLEIDINGENSTRUCTUUR BESTUURDER HEFTRUCK 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) BESTUURDER HEFTRUCK/REACHTRUCK Beroepencluster (SERV/Compensatiefonds

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-INPAKKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-INPAKKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-INPAKKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) VERHUIZINGEN Beroepencluster (SERV/Vlaamse sociale partners van de sector

Nadere informatie

BEROEPSBRANDWEER - ONDERLUITENANT : FUNCTIEBESCHRIJVING 5. RESULTAATGEBIEDEN EN TAAKOMSCHRIJVING:

BEROEPSBRANDWEER - ONDERLUITENANT : FUNCTIEBESCHRIJVING 5. RESULTAATGEBIEDEN EN TAAKOMSCHRIJVING: Provincie Antwerpen Arrondissement Antwerpen Gemeente ZANDHOVEN BEROEPSBRANDWEER - ONDERLUITENANT : FUNCTIEBESCHRIJVING 1. FUNCTIETITEL: Officier: onderluitenant 2. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE: - de coördinatie

Nadere informatie

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart Maritiem 2016/2017

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart Maritiem 2016/2017 novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart Maritiem 2016/2017 Later hoop ik een heel goede kapitein te worden. In die functie run ik zelfstandig een heel bedrijf, in de vorm van een schip. Dat houdt

Nadere informatie

De ingenieur in de Scheepvaartcontrole

De ingenieur in de Scheepvaartcontrole De ingenieur in de Scheepvaartcontrole FOD Mobiliteit en Vervoer FOD Mobiliteit en Vervoer Directoraatgeneraal Maritiem Vervoer Beleidsondersteuning Directie Exploitatie, beveiliging en havenaangelegenheden

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (0199) Matroos zeevisserij

BEROEPSKWALIFICATIE (0199) Matroos zeevisserij BEROEPSKWALIFICATIE (0199) Matroos zeevisserij ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 1. Globaal 1.1 TITEL Matroos zeevisserij 1.2 DEFINITIE

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PLAATSER EN HERSTELLER VAN ELEKTRISCHE EN ELEKTRONISCHE APPARATUUR

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PLAATSER EN HERSTELLER VAN ELEKTRISCHE EN ELEKTRONISCHE APPARATUUR OPLEIDINGENSTRUCTUUR PLAATSER EN HERSTELLER VAN ELEKTRISCHE EN ELEKTRONISCHE APPARATUUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) HERSTELLER VAN ELEKTRISCHE

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

Functieclassificatie 1

Functieclassificatie 1 3160000 Paritair Comité voor de koopvaardij A. Kapiteins en officieren, tewerkgesteld door een Belgische maatschappij... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 oktober 2015 (130.307)... 2 Loon- en arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-DRAGER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-DRAGER OPLEIDINGENSTRUCTUUR VERHUIZER-DRAGER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) VERHUIZINGEN Beroepencluster (SERV/Vlaamse sociale partners van de sector

Nadere informatie

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 6 voor binnentankschepen en terminals. Hoofdstuk 6 BEVEILIGING

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 6 voor binnentankschepen en terminals. Hoofdstuk 6 BEVEILIGING Hoofdstuk 6 BEVEILIGING Binnenvaarttankers laden of lossen vaak op faciliteiten waar zeevaarttankers worden behandeld en waar dus de International Ship en Port Facility Security (ISPS) Code van toepassing

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ASSISTENT PODIUMTECHNICUS ASSISTENT PODIUMTECHNICUS

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ASSISTENT PODIUMTECHNICUS ASSISTENT PODIUMTECHNICUS OPLEIDINGENSTRUCTUUR ASSISTENT PODIUMTECHNICUS 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) PODIUMTECHNIEK Beroepencluster (SERV/VIVO, april 2003) De assistent

Nadere informatie

Datum 1 februari 2019 Onderwerp Beantwoording vragen van lid Von Martels over de containers die overboord zijn geslagen bij de Waddeneilanden

Datum 1 februari 2019 Onderwerp Beantwoording vragen van lid Von Martels over de containers die overboord zijn geslagen bij de Waddeneilanden > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2018/2019

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2018/2019 novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2018/2019 We maken op school veel sommen. Daarnaast doe je veel met je handen. Je leert een compressor uit elkaar halen en hoe een grote motor werkt.

Nadere informatie

ICT-coördinator Contractueel voltijds (38/38) Functiebeschrijving

ICT-coördinator Contractueel voltijds (38/38) Functiebeschrijving FUNCTIE Naam van de functie: ICT- coördinator Chef van de functie: Weddeschaal: Plaats in de organisatie: Algemeen directeur B1-B3 Dienst Secretariaat Personeel 03-410 16 40 leen.boeckmans@zandhoven.be

Nadere informatie

Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK

Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK Opleiding: BESTUURDER REACHTRUCK De bestuurder reachtruck verplaatst en stapelt goederen over korte afstanden, vooral in smalle gangpaden van een magazijn. Hij gebruikt de reachtruck om goederen te stapelen

Nadere informatie

Wat past het beste bij jou?

Wat past het beste bij jou? Wat past het beste bij jou? 56 55 Vorige vraag Jouw competenties Zorgvuldigheid Je werkt heel erg nauwkeurig en gestructureerd. Het liefst met een duidelijke planning. Je bereidt altijd alles goed voor

Nadere informatie

JE NADERT EEN VAN DE ALLERMOOISTE BEROEPEN: LOODS.

JE NADERT EEN VAN DE ALLERMOOISTE BEROEPEN: LOODS. JE NADERT EEN VAN DE ALLERMOOISTE BEROEPEN: LOODS. WAT DENKT EEN LOODS IN DE BOCHT NAAR DE HAVEN? Een verraderlijke stroming vanuit het zuiden, sterke westenwind, een kwets bare jachthaven in het oosten,

Nadere informatie

Regeling Communicatie HCC Eemsmonding

Regeling Communicatie HCC Eemsmonding 2017 Regeling Communicatie HCC Eemsmonding Groningen Seaports 1 Inhoud Communicatieregeling HCC Eemsmonding... 2 1. Inleiding... 2 2. Toepassingsgebied... 2 3. Vessel Traffic Services... 2 3.1. Informatie

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 22 november 2001 PE 305.739/1-17 AMENDEMENTEN 1-17 ONTWERPVERSLAG - Piia-Noora Kauppi (PE 305.739) over de mededeling van de Commissie

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij het voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij het voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24.5.2018 COM(2018) 315 final ANNEX BIJLAGE bij het voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2008/106/EG inzake het minimum

Nadere informatie

Specifieke regels in de binnenvaart, zeescheepvaart en zeevisserij

Specifieke regels in de binnenvaart, zeescheepvaart en zeevisserij Specifieke regels in de binnenvaart, zeescheepvaart en zeevisserij Welke regels gelden er in de binnenvaart? In het Arbeidstijdenbesluit vervoer is een apart hoofdstuk opgenomen voor de binnenvaart. De

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn Elektriciens : installatie en distributie Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en elektrische bouw verwant zijn 1490100 Elektriciens : installatie en distributie Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 juni 2009 Tot vaststelling

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL HOGER TECHNICUS PERSONENWAGENS EN LICHTE BEDRIJFSVOERTUIGEN Datum uitgave: november 2012 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779

Nadere informatie

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan?

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan? Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1 Waar komen al die regels vandaan? De belangrijkste organisaties die zich bezig houden met maritieme regelgeving zijn: IMO (International Maritime Organization) - Veiligheid

Nadere informatie

Zeerecht GZV (1) Even voorstellen 2/13/2015 GVZ-1 1. Fokko Snoek. fsnoek@xs4all.nl. Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart

Zeerecht GZV (1) Even voorstellen 2/13/2015 GVZ-1 1. Fokko Snoek. fsnoek@xs4all.nl. Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart Zeerecht GZV (1) Even voorstellen Fokko Snoek Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart fsnoek@xs4all.nl Wetboek van Koophandel - Artikel 367: De kapitein, vernemende dat de vlag, waaronder

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MATROOS MOTORDRIJVER BINNENVAART

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MATROOS MOTORDRIJVER BINNENVAART OPLEIDINGENSTRUCTUUR MATROOS MOTORDRIJVER BINNENVAART 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) BINNENSCHEEPVAART Beroepenstructuur (SERV/Fonds voor Rijn-

Nadere informatie

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2017/2018

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2017/2018 novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2017/2018 Mijn droom is als kapitein op een baggerschip te varen. Ik houd van het water. Ook de afwisseling lijkt me leuk: twee maanden lang onderweg

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 05-12-2016 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel: Veiligheid en milieu Code: BVVM Naam: Schipper Toetsvorm: Schriftelijk: meerkeuzevragen.

Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel: Veiligheid en milieu Code: BVVM Naam: Schipper Toetsvorm: Schriftelijk: meerkeuzevragen. Opgesteld door: CCV Examenonderdeel: Veiligheid en milieu Code: VVM Naam: Schipper Toetsvorm: Schriftelijk: meerkeuzevragen Eindtermen/toetstermen 1. heeft kennis van de wet- en regelgeving met betrekking

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist

FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist FUNCTIEFAMILIE 1.3 Technisch specialist Doel van de functiefamilie Vanuit de eigen technische specialisatie voorbereiden en opmaken van plannen, ontwerpen of studies en de uitvoering ervan opvolgen specialistische

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 30 april 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 30 april 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 15 juli 2002 betreffende de verscherpte loodsplicht voor vaartuigen in de Belgische territoriale zee en vaarwateren

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011, gewijzigd bij collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2012

Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011, gewijzigd bij collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2012 Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 oktober 2011, gewijzigd bij collectieve arbeidsovereenkomst van 25 januari 2012 BEROEPENCLASSIFICATIE In uitvoering van artikel 19 van het nationaal akkoord 2011-2012

Nadere informatie

Opleiding: BESTUURDER HEFTRUCK

Opleiding: BESTUURDER HEFTRUCK Opleiding: BESTUURDER HEFTRUCK De bestuurder heftruck verplaatst en stapelt goederen over korte afstanden, zowel binnen als buiten. Hij laadt en lost externe transportmiddelen. Hij voorziet de heftruck

Nadere informatie

CTRB met erkende vaartijd volgens STCW 95 STCW2010

CTRB met erkende vaartijd volgens STCW 95 STCW2010 CTRB met erkende vaartijd volgens STCW 95 STCW2010 1. Dek STCW 95: Opleidingen begonnen vóór 1/7/2013, en relevante vaartijd (CTRB) gestart vóór 1/1/2017 II/1 (officer in charge of a navigational watch)

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheid & Milieu

Toetsmatrijs Veiligheid & Milieu Opgesteld door: CCV Categoriecode: VVM Toetsvorm: Schriftelijk Totaal aantal vragen: 30 meerkeuzevragen Dekkingsgraad toetstermen: 81% Cesuur: 80% ijzonderheden: De huidige cesuur is vastgesteld op 77%.

Nadere informatie

38350 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

38350 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 38350 MONITEUR BELGE 17.07.2003 BELGISCH STAATSBLAD HOOFDSTUK VI. Slotbepalingen Art. 9. Het Besluit ontheffing loodsplicht Scheldereglement wordt ingetrokken. Art. 10. Dit besluit treedt in werking met

Nadere informatie

INFOBUNDEL voor vacature maatschappelijk werker (m/v) Tijdelijk contract t.e.m. 31/12/ /38

INFOBUNDEL voor vacature maatschappelijk werker (m/v) Tijdelijk contract t.e.m. 31/12/ /38 INFOBUNDEL voor vacature 2018-02 Functie Niveau en graad fdeling maatschappelijk werker (m/v) B1-B3 Tijdelijk contract t.e.m. 31/12/2018 19/38 sociale dienst anleiding van deze vacature en vooruitzichten

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PIJPFITTER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PIJPFITTER OPLEIDINGENSTRUCTUUR PIJPFITTER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) PIJPFITTER Beroepsprofiel (SERV/vzw Montage, juli 2006) De pijpfitter vervaardigt

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

ZV1a slb-er: Jan Jaap Das ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma

ZV1a slb-er: Jan Jaap Das ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma Algemene ouderavond 1 e klas Zeevaart studenten Dinsdag 15 november 2016 ZV1a slb-er: Jan Jaap Das jj.das@noorderpoort.nl ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma trt.braaksma@noorderpoort.nl 1 Algemene ouderavond

Nadere informatie

Basisvaardigheden metaalbewerken

Basisvaardigheden metaalbewerken Keuzedeel mbo Basisvaardigheden metaalbewerken gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0368 Penvoerder: Sectorkamer mobiliteit, transport, logistiek en maritiem Gevalideerd door: Paritaire

Nadere informatie

STUDIEGEBIED VOEDING

STUDIEGEBIED VOEDING STUDIEGEBIED VOEDING Secundair volwassenenonderwijs Modulaire opleiding Hotelonthaal BO VO 027 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Deel 1

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) MAGAZIJNMEDEWERKER Beroepsprofiel (SERV/SFG, september 2005) De magazijnmedewerker

Nadere informatie

GNB infodag VTS 2020. 23 oktober 2008. Nicoline Eisma Reichenfeld

GNB infodag VTS 2020. 23 oktober 2008. Nicoline Eisma Reichenfeld GNB infodag VTS 2020 23 oktober 2008 Nicoline Eisma Reichenfeld VTS 2020 Een studie naar de toekomst van het VTS in 2020 in opdracht van de PC Vragen (1) Welke behoeften moet het VTS in de toekomst invullen

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KOELMONTEUR. KOELMONTEUR Beroepscompetentieprofiel (SERV/De bouw-, elektrotechnische en metaalsector, maart 2009)

OPLEIDINGENSTRUCTUUR KOELMONTEUR. KOELMONTEUR Beroepscompetentieprofiel (SERV/De bouw-, elektrotechnische en metaalsector, maart 2009) OPLEIDINGENSTRUCTUUR KOELMONTEUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) KOELMONTEUR Beroepscompetentieprofiel (SERV/De bouw-, elektrotechnische en metaalsector,

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN RLLL-RLLL-ADV-004bijl11 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN Opleiding Maritieme opleiding dek BO MA 001 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 22 Inhoud 1 Opleiding...

Nadere informatie

Vacature beroepskapitein bij bevordering en professionalisering in dezelfde zone

Vacature beroepskapitein bij bevordering en professionalisering in dezelfde zone Vacature beroepskapitein bij bevordering en professionalisering in dezelfde zone Selectievoorwaarden: De zoneraad verklaart de functie van beroepskapitein vacant bij bevordering en professionalisering.

Nadere informatie

Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden. 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-4. gzv-4. gzv-2 kzv-3

Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden. 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-4. gzv-4. gzv-2 kzv-3 Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-2 kzv-3 1 Oefeningen gzv-3 Oefeningen Verplichte oefeningen: Brand Schip verlaten (evacuatie)

Nadere informatie

1. Port State Control (PSC, Havenstaatcontrole)

1. Port State Control (PSC, Havenstaatcontrole) Dictaat Zeerecht - Aanvulling 2 1. Port State Control (PSC, Havenstaatcontrole) Opmerking Vanaf 1 januari 2011 gelden er nieuwe regels voor Port State Control, omdat op die datum het zgn. "New Inspection

Nadere informatie

BS Gewijzigd door: MB (BS ) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

BS Gewijzigd door: MB (BS ) HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen 12 NOVEMBER 1993. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere criteria voor de erkenning van geneesheren - specialisten houders van de bijzondere beroepstitel in de URGENTIEGENEESKUNDE, alsook

Nadere informatie

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2019/2020

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2019/2020 novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2019/2020 Tijdens mijn opleiding liep ik stage op een sleepboot die kraanschepen naar boorplatforms sleept. Daar wil ik later mee verder. Een sleepboot

Nadere informatie

STUDIEGEBIED Bijzondere educatieve noden

STUDIEGEBIED Bijzondere educatieve noden STUDIEGEBIED Bijzondere educatieve noden Secundair volwassenenonderwijs Zwevende Modules Versie 2.1 BVR Pagina 1 van 16 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2008 1 Zwevende modules

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN RLLL-RLLL-ADV-004bijl12 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN Opleiding Maritieme opleiding motoren BO MA 002 (Ontwerp) Versie {1.0} Ontwerp Pagina 1 van 19 Inhoud Vlaams Ministerie

Nadere informatie

NIEUW Invoering vakbekwaamheid voor de categorie D vanaf 10 september 2008

NIEUW Invoering vakbekwaamheid voor de categorie D vanaf 10 september 2008 NIEUW Invoering vakbekwaamheid voor de categorie D vanaf 10 september 2008 Vanaf 10 september 2008 moeten alle bestuurders van een voertuig behorende tot de categorie D en die in beroepsverband rijden,

Nadere informatie

Begeleider in de kinderopvang

Begeleider in de kinderopvang DBSO-opleidingskaarten Administratieve groep 37701 Rubriek: Personenzorg 9/06/2011 Begeleider in de kinderopvang Kerntaken De begeleider in de kinderopvang begeleidt en verzorgt baby s, peuters, kleuters

Nadere informatie

Zeerecht GZV (2) Kapitein (7.2) Kapitein (Master)

Zeerecht GZV (2) Kapitein (7.2) Kapitein (Master) Zeerecht GZV (2) Kapitein (7.2) Kapitein (Master) Is persoonlijk (eind)verantwoordelijk voor het voldoen aan, en nakomen van, alle wettelijke verplichtingen Vertegenwoordigt de eigenaar bij het nakomen

Nadere informatie

Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst

Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst Herijking TKN exameneisen en -opzet Aanleiding. Geleidelijke afname aantal examenkandidaten Aanpassing aan de tijd nodig Verzoeken uit het veld

Nadere informatie

PROTOCOL 14. Besluit

PROTOCOL 14. Besluit - 90 - PROTOCOL 14 Wijzigingen van het Reglement Onderzoek schepen op de Rijn door voorschriften van tijdelijke aard overeenkomstig artikel 1.06 Vereisten voor Inland AIS-apparatuur en voorschriften omtrent

Nadere informatie

Polyvalent Technieker

Polyvalent Technieker Functie- en competentieprofiel Polyvalent Technieker Datum Organisatie CAW Antwerpen Medewerker Deelwerking Infrastructuur Waarom deze functie Deze functie draagt bij aan het realiseren van de missie van

Nadere informatie

Leidraad voor werken aan elektrische installaties: BA4-BA5 - Code van goede praktijk. Dirk Wynants HSEQ Manager Cegelec

Leidraad voor werken aan elektrische installaties: BA4-BA5 - Code van goede praktijk. Dirk Wynants HSEQ Manager Cegelec Leidraad voor werken aan elektrische installaties: BA4-BA5 - Code van goede praktijk Dirk Wynants HSEQ Manager Cegelec BA4-BA5 BA5 personeel Bekwaam voor het werken aan de elektrische installaties van

Nadere informatie

Betreft: Zorgen Nederlandse maritieme cluster over de Nederlandse scheepsregisters

Betreft: Zorgen Nederlandse maritieme cluster over de Nederlandse scheepsregisters Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. minister C. van Nieuwenhuizen-Wijbenga Postbus 20901 2500 EX DEN HAAG Rotterdam, 3 december 2018 Betreft: Zorgen Nederlandse maritieme cluster over de

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR TECHNICUS ELEKTRISCHE ZWEMBADUITRUSTINGEN

OPLEIDINGENSTRUCTUUR TECHNICUS ELEKTRISCHE ZWEMBADUITRUSTINGEN OPLEIDINGENSTRUCTUUR TECHNICUS ELEKTRISCHE ZWEMBADUITRUSTINGEN 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) TECHNICUS ELEKTRISCHE ZWEMBADUITRUSTINGEN Beroepsprofiel

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR TERTIAIR ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR

OPLEIDINGENSTRUCTUUR TERTIAIR ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR OPLEIDINGENSTRUCTUUR TERTIAIR ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) TERTIAIR ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR Beroepsprofiel

Nadere informatie

Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen

Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen Bart van Gent Directie Maritieme Zaken Melanie Kalis Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken Middagprogramma Inleiding Toelichting op de Beleidsregel

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED MARITIEME OPLEIDINGEN Opleiding Maritieme opleiding dek BO MA 001 dek Versie {1.0} BVR Pagina 1 van 22 Inhoud 1 Opleiding... 5 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 835 Invoering van de verplichting voor scheepseigenaren om een verzekering te hebben voor het schip en hiervan een bewijs aan boord te hebben

Nadere informatie

Groep 7 - Varen over de Westerschelde

Groep 7 - Varen over de Westerschelde Leerkrachtinformatie Groep 7 - Varen over de Westerschelde Lesduur:90 minuten (in tweetallen) DOEL De leerlingen weten welke type schepen er over de Westerschelde varen; hebben onderzocht hoe de stabiliteit

Nadere informatie

1/11C VERSCHERPTE LOODSPLICHT VOOR VAARTUIGEN IN DE BELGISCHE TERRITORIALE ZEE EN VAAR- WATEREN ONDER DE BEVOEGDHEID VAN HET VLAAMSE GEWEST

1/11C VERSCHERPTE LOODSPLICHT VOOR VAARTUIGEN IN DE BELGISCHE TERRITORIALE ZEE EN VAAR- WATEREN ONDER DE BEVOEGDHEID VAN HET VLAAMSE GEWEST 56 1/11C VERSCHERPTE LOODSPLICHT VOOR VAARTUIGEN IN DE BELGISCHE TERRITORIALE ZEE EN VAAR- WATEREN ONDER DE BEVOEGDHEID VAN HET VLAAMSE GEWEST BaZ 1/15C van 2005 vervalt Besluit van de Vlaamse regering

Nadere informatie

CTRB met erkende vaartijd volgens STCW 95 STCW2010

CTRB met erkende vaartijd volgens STCW 95 STCW2010 1. Dek CTRB met erkende vaartijd volgens STCW 95 STCW2010 STCW 95: Opleidingen begonnen vóór 1/7/2013 STCW 2010: Opleidingen begonnen na 1/7/2013 II/1 (officer in charge of a navigational watch) II/1 (officer

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 9.3.2002 NL Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen L 67/31 RICHTLIJN 2002/6/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 18 februari2002 betreffende meldingsformaliteiten voor schepen die aankomen

Nadere informatie

Hoofdmedewerker Buitenlandse zendingen (M/V)

Hoofdmedewerker Buitenlandse zendingen (M/V) De Managementondersteunende Diensten van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie gaan via de interne arbeidsmarkt over tot een bevordering in de graad van: Hoofdmedewerker Buitenlandse zendingen

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR LASSER BEKLEDE ELEKTRODE

OPLEIDINGENSTRUCTUUR LASSER BEKLEDE ELEKTRODE OPLEIDINGENSTRUCTUUR LASSER BEKLEDE ELEKTRODE 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) PIJPLASSER Beroepscompetentieprofiel (SERV/INOM, juli 2008) De

Nadere informatie

Kerntaak 2: Verricht administratiewerkzaamheden

Kerntaak 2: Verricht administratiewerkzaamheden Kerntaak 2: Verricht administratiewerkzaamheden Werkproces 2.1: Verwerkt administratieve gegevens ten behoeve van het ladingdossier De coördinator havenlogistiek ontvangt een opdracht met betrekking tot

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Dienst : Sport. Subdienst: / Schrijf voor kennisname, vul datum en naam in en plaats uw handtekening

Functiebeschrijving. Dienst : Sport. Subdienst: / Schrijf voor kennisname, vul datum en naam in en plaats uw handtekening Functie Graadnaam: sportleraar Functienaam: sportleraar (sportpromotor) Functiefamilie: deskundige Functionele loopbaan: C1-C3 Afdeling : Mens Dienst : Sport Subdienst: / Code: Doel van de dienst De afdeling

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PC-TECHNICUS

OPLEIDINGENSTRUCTUUR PC-TECHNICUS OPLEIDINGENSTRUCTUUR PC-TECHNICUS 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) PC-TECHNICUS/PC-ENGINEER (update) Beroepsprofiel (CEVORA, juni 2008) De pc

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan de coördinator (Vrije tijd - Kinderopvang)

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan de coördinator (Vrije tijd - Kinderopvang) Functie Graadnaam: begeleider Functienaam: begeleid(st)er Functiefamilie: administratief uitvoerend Functionele loopbaan: C1-C3 Afdeling: Vrije tijd Dienst: Kinderopvang Subdienst: Begeleiding Code: Doel

Nadere informatie

a) de navolgende, onder punt 3 genoemde vermeldingen worden na hoofdstuk 4 ingevoegd.

a) de navolgende, onder punt 3 genoemde vermeldingen worden na hoofdstuk 4 ingevoegd. - 25 - Bijlage 2 bij protocol 7 Definitieve wijziging van het Reglement betreffende het scheepvaartpersoneel op de Rijn (RSP) Aanvullende voorschriften voor de kennis van de bemanningsleden van schepen

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.2 Operationeel leidinggeven

FUNCTIEFAMILIE 5.2 Operationeel leidinggeven Doel van de functiefamilie Aansturen van medewerkers en organiseren en superviseren van hun dagelijkse werkzaamheden teneinde een efficiënte en continue werking van het eigen team te garanderen en zodoende

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 176 Besluit van 16 maart 1995, houdende wijziging van het Besluit zeevaartdiploma s en van het Bemanningseisenbesluit Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

2. MODULES. Module Inbedrijfstelling residentiële installatie

2. MODULES. Module Inbedrijfstelling residentiële installatie OPLEIDINGENSTRUCTUUR RESIDENTIEEL ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) RESIDENTIEEL ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR Beroepsprofiel

Nadere informatie

WAAROM KIEZEN VOOR ELECTROTEST?

WAAROM KIEZEN VOOR ELECTROTEST? RISICOANALYSE BRAND KB 28/03/2014 NL WIE IS ELECTROTEST? ELECTROTEST is een dynamisch bedrijf dat een activiteitenprogramma heeft in de domeinen veiligheid en energie. De knowhow werd gedurende meer dan

Nadere informatie

VISSERS VISSEN VEILIG.

VISSERS VISSEN VEILIG. VISSERS VISSEN VEILIG. 1 Betekenis van Previs: Preventie van arbeidsongevallen aan boord van visserijschepen. 2 De doelstellingen van Previs Het ontwikkelen van instrumenten voor risicobeheersing en verbetering

Nadere informatie

Gezien de commentaren ontvangen op deze openbare raadpleging;

Gezien de commentaren ontvangen op deze openbare raadpleging; Ontwerp van norm inzake de toepassing van de nieuwe en herziene Internationale controlestandaarden (ISA s) in België en tot vervanging van de norm van 10 november 2009 inzake de toepassing van de ISA s

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MONTEUR CENTRALE VERWARMING

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MONTEUR CENTRALE VERWARMING OPLEIDINGENSTRUCTUUR MONTEUR CENTRALE VERWARMING 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) MONTEUR CENTRALE VERWARMINGSINSTALLATIES Beroepsprofielen in

Nadere informatie