Literatuurstudie Onderwijs & ICT. Blended leren en de implementatie van onderwijsinnovaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Literatuurstudie Onderwijs & ICT. Blended leren en de implementatie van onderwijsinnovaties"

Transcriptie

1 Blended leren en de implementatie van onderwijsinnovaties

2 pagina 2 van 12

3 pagina 3 van 12 Colofon datum s Leer- en Innovatiecentrum, team Kwaliteit, Institutional Research

4 pagina 4 van 12 Inleiding De Aanpak Onderwijs en ICT is een van de manieren waarop Avans Hogeschool de doelen uit de Ambitie2020 en de Onderwijsvisie rondom blended leren wil verwezenlijken. De vraag is hoe blended leren een bijdrage levert aan: uitdagend en activerend onderwijs; omgaan met individuele verschillen; de ontwikkeling van de student. Doel van deze literatuurstudie is het bieden van inzicht in de vraag of en hoe blended leren bijdraagt aan effectief leren, welke inzichten er bestaan over het inbedden van blended leren in het curriculum en welke aanpak bij het implementeren van een onderwijsinnovatie als deze optimaal is. Inzichten uit onderzoek rondom deze vragen komen in deze notitie aan bod. Het is een beknopte bundeling van evidence based uitkomsten over: 1. blended leren; 2. het implementeren van onderwijsinnovaties. Met deze handreiking hopen we bij te dragen aan een effectief ontwerp en implementatie van blended leren in het curriculum en onderwijs.

5 pagina 5 van 12 Blended leren Er zijn verschillende definities van blended leren. Er is ook discussie over in de literatuur. Een vrij brede en eenvoudige definitie luidt dat blended leren een combinatie van online leren en contactonderwijs is (Spanjers et al., 2014). Soms wordt hier een minimum van 20 procent online of offline onderwijs aan verbonden. Blended versus traditioneel onderwijs Blended leren heeft ten opzichte van traditioneel onderwijs de volgende voordelen: Interactie met online oefenmateriaal en online interactie met medestudenten en docent kan leiden tot een actievere en diepgaandere verwerking van de leerstof (Spanjers et al., 2014). Het geeft toegang tot meer - en mogelijk beter - instructiemateriaal. Dit kan leiden tot een grotere tijdsbesteding aan - en effectiviteit van - het leren (Perre et al., 2015; Spanjers et al., 2014; Werkgroep Onderwijsvernieuwing / Blended Learning, 2015). Het kan zorgen voor meer flexibiliteit: studenten krijgen meer gelegenheid om te studeren wanneer het hen uitkomt en qua inhoud zijn er meer mogelijkheden om de leerstof aan te passen aan de behoeften van individuele studenten, denk bijvoorbeeld aan adaptieve software (Spanjers et al., 2014). Dit leidt tot hogere self-efficacy (geloof in eigen kunnen) en een meer zelfsturende houding (gevoel van autonomie) (Dankbaar, 2012 & 2015; Oprins et al., 2013). Volgens Lopéz-Pérez et al. (2011) levert blended leren in het algemeen meer motivatie en studenttevredenheid op dan traditioneel onderwijs. Spanjers et al. (2014) concluderen daarentegen in hun overzichtsstudie dat studenten die blended onderwijs krijgen, niet meer of minder tevreden zijn dan studenten in een traditionele setting. De effectiviteit van zowel blended leren als traditioneel onderwijs wordt bepaald door de aard van de instructie, die voornamelijk actief leren moet stimuleren, niet zozeer door het medium (Dankbaar, 2012 & 2015; Means et al., 2009; Oprins et al., 2013; Spanjers et al., 2014; Hattie, 2009). Verschillen in effectiviteit tussen blended en traditioneel leren worden soms wel en soms niet gevonden. Twee meta-studies, waarin een groot aantal onderzoeken is geanalyseerd, wijzen beide uit dat er gemiddeld genomen een beperkt positief effect is van blended leren. De s van beide studies merken op dat blended leren zich lastig laat vergelijken met traditioneel onderwijs. In de onderliggende studies bestaan verschillen in de tijdsbesteding van studenten en in het instructiemateriaal (Means et al., 2009; Spanjers et al., 2014). Leereffecten van blended leren Blended leren biedt veel mogelijkheden om het onderwijs te verrijken. Doordat verschillende definities voor blended leren worden gebruikt en onderzoek wordt verricht in verschillende situaties, zijn de resultaten niet altijd vergelijkbaar of te vertalen naar

6 pagina 6 van 12 algemene bevindingen (Spanjers et al., 2014; Werkgroep Onderwijsvernieuwing / Blended Learning, 2015). Hattie (2009) stelt dat betere leerresultaten bereikt worden wanneer ICT als aanvulling op docent-instructies gebruikt worden en niet in plaats van. Hierbij is docentprofessionalisering waarbij docenten minimaal 10 uur geprofessionaliseerd worden in het gebruik van ICT als didactisch middel, erg belangrijk. Hieronder beschrijven we een aantal blended leren activiteiten die volgens de literatuur een positief leereffect teweeg brengen: Lim et al. (2007) en Cheng & Chau (2016) concluderen dat online activiteiten die de betrokkenheid van de student bij de opleiding verhogen, het meest effectief zijn. Deze online activiteiten bevatten kenmerken als: onmiddellijke feedback geven op vragen, gedurende de instructie korte vragen aan studenten stellen om na te gaan of de hoofdlijnen begrepen worden, regelmatig leeropbrengsten terugkoppelen, het instructieniveau aanpassen aan de individuele student, zowel groeps- als individuele opdrachten bevatten en discussiemogelijkheden bieden. Blended leren activiteiten waarbij studenten actief online aan het werk moeten, hebben meer effect op leeropbrengsten dan blended leren activiteiten die alleen toegang tot studiemateriaal bieden. Activiteiten als quizzen en zelftesten, waarbij studenten het geleerde moeten oproepen uit het geheugen en moeten toepassen, vereisen een diepgaande verwerking van de leerstof (Cheng & Chau, 2016; Means et al., 2009; Spanjers et al., 2014, Spanjers et al., 2015). Online activiteiten die sociale interactie vereisen tussen studenten onderling of met de docent hebben een positief effect op de leeropbrengsten. Het gaat daarbij om interactie met de docent en tussen studenten onderling, bijvoorbeeld peer learning. Zowel het online reageren op vragen of gemaakte oefeningen als het verwerken van reacties, maakt dat studenten actief bezig zijn met de leerstof (Spanjers et al., 2014). Ook Hattie (2009) erkent de effectiviteit van samenwerkend leren bij de inzet van ICT in het onderwijs. Naast feedback op vragen en opdrachten kan een docent in een online leeromgeving gemakkelijk feedback geven op de inspanningen van individuele studenten. Een online omgeving maakt dit snel inzichtelijk. Ook kunnen studenten reflecteren op hun eigen studeergedrag en zich meten aan het studeergedrag van medestudenten, wat positief kan uitpakken op het leren (Spanjers et al., 2014). De interactie tussen online en offline instructies, zoals flipping the classroom, hebben een verdiepend leereffect, doordat studenten uitgedaagd worden om actief deel te nemen aan de les (Werkgroep Onderwijsvernieuwing / Blended Learning, 2015). Het onderzoek van Bos et al. (2015) toont aan dat studenten die video-opnames van colleges gebruiken als aanvulling op face-to-face colleges significant hoger scoren op kennisvragen. Means et al. (2009) vinden echter geen effect voor het inzetten van video.

7 pagina 7 van 12 Inrichting curriculum De leerdoelen en kenmerken van de student als zelfsturend vermogen en leerbehoefte bepalen de optimale combinatie van online en offline activiteiten (Werkgroep Onderwijsvernieuwing / Blended Learning, 2015). Rossett et al. (2003) concluderen dat de optimale mix afhankelijk is van criteria als: de kosten om digitaal onderwijsmateriaal te ontwikkelen, de verwachte houdbaarheid van de inhoud en de behoefte aan coaching van de student. Om sociale binding en de ontwikkeling van zelfdiscipline in het eerste jaar te bevorderen, zou voor een lichte vorm van blended leren gekozen moeten worden. In de hoofdfase kan voor een mix met een groter online aandeel gekozen worden. Het heeft dan ook de voorkeur de optimale mix te kiezen op curriculumniveau en niet op cursusniveau (Snowball, 2014). Studenten verschillen in belangstelling voor onderwerpen binnen een studie en in studeertempo. Met een blended opzet kan beter worden voldaan aan de behoefte aan flexibele leerroutes en onderwijs op maat. Bijvoorbeeld met behulp van zelf ontwikkelde of reeds bestaande online cursussen (MOOC s) of modules kunnen maatwerk programma s worden samengesteld voor individuele studenten en groepen van studenten (Werkgroep Onderwijsvernieuwing / Blended Learning, 2015). De invoering van een blended opzet betekent in de praktijk dat het onderwijs herontworpen dient te worden, waarbij de online activiteiten dus niet zondermeer als extra s aangeboden worden naast de bestaande face-to-face colleges. Mishra en Koehler (2006) hebben hiervoor het TPACK-model (Technological Pedagogical Content Knowledge) ontwikkeld. Het basisidee van TPACK is dat de inhoud van de colleges, de onderwijsmethode en de ICT-tool elkaar beïnvloeden en op elkaar afgestemd dienen te worden om te komen tot een effectief onderwijsontwerp. De context van de leersituaties, bijvoorbeeld de doelgroep, beïnvloedt daarbij de keuzes die worden gemaakt. Dit heeft als gevolg dat een cursus niet direct is over te nemen van een andere instelling. De werkgroep onderwijsvernieuwing (2015) stelt daarnaast dat de invoering van blended leren andere eisen stelt aan de onderwijsruimten qua aantal en soort. Het herontwerpen van het onderwijs met als doel de invoering van blended leren vergt veel kennis, tijd en energie van het ontwikkelteam. Daarnaast zijn het continu leren door de docenten en een evidence based benadering belangrijk voor de kwaliteit van blended onderwijs (Werkgroep Onderwijsvernieuwing / Blended Learning, 2015).

8 pagina 8 van 12 Veranderkunde Het doorvoeren van innovaties in het onderwijs is niet eenvoudig en pogingen daartoe leiden lang niet altijd tot succes. Dat is in het algemeen zo, en geldt ook voor het invoeren van meer ICT in het curriculum. De literatuur hierover is doorzocht op voorwaarden en factoren die bijdragen aan een succesvolle opzet en implementatie van veranderingen in het onderwijs en curriculum. Organisatie Het is zaak om voorafgaand aan implementatie overeenstemming bij alle stakeholders te bereiken over de doelstelling van een innovatie, de inhoud en de te volgen werkwijze (Vodegel et al., 2011). Anders gezegd, er is (formeel) beleid nodig. Daar horen ook een strategische en operationele planning bij (Garrison & Kanuka, 2004; Porter et al., 2016). Voor een grote verandering is het noodzakelijk dat iemand uit de bestuurlijke top zich aan een onderwijsinnovatie verbindt en betrokken is bij de uitvoering. Communicatie over de visie op en de noodzaak van een innovatie horen daarbij (Vodegel et al., 2011; Kirschner et al., 2004). De praktijk toont aan dat wanneer er leiderschap en duidelijk beleid is, de stap naar blended leren snel gezet kan zijn (Garrison & Kanuka, 2004). De benodigde tijd om een innovatietraject te realiseren, wordt vaak onderschat. Rekening houden met het feit dat dergelijke trajecten lang duren, verhoogt de slaagkans (Vodegel et al., 2011). Voor de projectleider van de onderwijsinnovatie is het volgens de literatuur van belang dat deze beschikt over een visie die aanspreekt en inspireert en als rolmodel fungeert, zodat betrokkenen intrinsiek gemotiveerd raken en zijn leiding volgen (Vodegel et al., 2011). Vanzelfsprekend zijn er financiële, technische en human resources nodig. In het geval van blended leren zijn human resources nodig om docenten die hier onbekend mee zijn, te ondersteunen en te motiveren bij het ontwikkelen en integreren van blended leren in hun lessen of in het curriculum (Garrison & Kanuka, 2004; Porter et al., 2016). Een gebrek aan prikkels voor docenten - qua beschikbare tijd en geld - is volgens de Werkgroep Onderwijsvernieuwing / Blended Learning van de Universiteit van Amsterdam (2015) de reden dat vernieuwing van het onderwijs met behulp van ICT tot nog toe beperkt van de grond is gekomen. Top-down versus bottom-up Coppoolse et al. (2014) geven aan dat top-down geïnitieerde onderwijsinnovaties zelden tot verandering in de onderwijspraktijk leiden. Wanneer de regie over de realisatie van de innovatie bij de uitvoerders wordt gelegd, is de slaagkans het grootst. Daarbij ligt de nadruk meer op vertrouwen dan op beheersen (Vodegel et al., 2011). Een top-down aanpak leidt vaak wel tot beleids- en organisatieverandering, maar zelden tot de beoogde verandering in de onderwijspraktijk (Coppoolse et al., 2014).

9 pagina 9 van 12 Een top-down aanpak kan ertoe leiden dat betrokkenen een verandering als opgelegd beschouwen. Ook sluiten top-down initiatieven vaak niet aan bij het probleem dat op de werkvloer ervaren wordt (Schell-Kiehl & Gellevij, 2011). De slaagkans van bottom-up geïnitieerde projecten is hoger. Onderzoek bij Saxion Hogeschool laat zien dat bijna 80 procent van de - veelal kleinschalige - bottom-up innovaties tot een positieve verandering in de onderwijspraktijk heeft geleid (Schell-Kiehl & Gellevij, 2011). Initiatieven zijn niet altijd top-down of bottom-up. Combinaties, met bijvoorbeeld top-down aansturing en bottom-up ontwikkeling van oplossingen en ontwerpen door docenten, zijn ook mogelijk (Schell-Kiehl & Gellevij, 2011). De rol van de docent Veelal is de docent de change agent die betrokken is bij een nieuw curriculumontwerp of andere onderwijsinnovatie. De centrale rol van de docent komt in de literatuur steeds naar voren. Docenten staan over het algemeen positief tegenover onderwijsinnovaties. Zeker waar het gaat om curriculumvernieuwing is een actieve rol van docenten noodzakelijk (Schell- Kiehl & Gellevij, 2011). Daar waar bottom-up, door docenten uitgevoerde projecten niet tot de beoogde verandering leidden, is dit veelal te wijten aan een gebrek aan ondersteuning en draagvlak van zowel het management als directe collega s (Schell-Kiehl & Gellevij, 2011). Coppoolse et al. (2014) maken wat draagvlak betreft onderscheid tussen een adaptieve en contraproductieve pool van betrokken docenten. De eerste groep bestaat uit docenten die vinden dat een onderwijsinnovatie aansluit bij hun beeld van goed onderwijs. De tweede groep kan een initiatief omzeilen of doen alsof ze met het initiatief meebewegen, terwijl ze niets veranderen in de staande praktijk. Porter et al. (2016) geven verschillende redenen waarom docenten zich wat betreft het toepassen van blended leren eerder laten overtuigen door mededocenten dan door managers. Early adopters in een docententeam zijn volgens de s daarom logische pleitbezorgers voor blended leren. Het is belangrijk om te luisteren naar degenen die weerstand bieden aan een verandering. De argumenten van deze groep docenten kunnen wijzen op eventuele onbedoelde neveneffecten van een innovatie (Kirschner et al., 2004). Leren van opgedane ervaringen Het vaststellen en verspreiden van resultaten van onderwijsinnovaties (evaluatieonderzoek) verdient meer aandacht. Het is vaak onduidelijk bij onder meer docenten wat de vernieuwingsprocessen opleveren. Het vastleggen van data en het evalueren van innovaties maakt het beter mogelijk om van opgedane ervaringen te leren (Garrison & Kanuka, 2004; Schell-Kiehl & Gellevij, 2011; Porter et al., 2016). Onderzoek doen om onderwijsvernieuwingen vooraf middels onderzoek te toetsen is ook een aanbeveling van de Commissie Parlementair Onderzoek Onderwijsvernieuwing. Effectonderzoek en onderzoek naar de aanpak van onderwijsinnovaties vindt nog maar beperkt plaats (Vodegel et al., 2011).

10 pagina 10 van 12 Belangen van betrokkenen kunnen ertoe leiden dat de innovatie van de oorspronkelijke doelstelling gaat afwijken. Naast het vooraf opstellen van een gezamenlijke agenda is het bewaken ervan tijdens de implementatie daarom van belang. Procesevaluatie is een middel om de overeenstemming tussen de uitvoering en oorspronkelijke doelstelling te bewaken (Vodegel et al., 2011). De inzet van blended leren geeft mogelijkheden om studiegedrag via learning analytics in kaart te brengen en te analyseren. Zo krijgt zowel de docent als de student meer inzicht in het leergedrag. Verder geeft automatisch verzamelde data een extra mogelijkheid om op cursusniveau onderwijsmateriaal te evalueren. Deze data kan daarnaast een bron van informatie zijn bij het ontwikkelen van flexibele leerroutes en onderwijs op maat. Ook kan het inzicht geven in de interactie tussen studenten, bijvoorbeeld wanneer zij in groepen samenwerken (SURFnet, 2016; Perre, G. Van der en J. Van Campenhout e.a., 2015; Werkgroep Onderwijsvernieuwing / Blended Learning, 2015).

11 pagina 11 van 12 Literatuurverwijzingen Bos, N., C. Groeneveld, J. van Bruggen & S. Brand-Gruwel The use of recorded lectures in education and the impact on lecture attendance and exam performance. British Journal of Educational Technology, doi: /bjet Businesscase Ambitieplan Onderwijs & ICT Cheng, G. & J. Chau Exploring the relationships between learning styles, online participation, learning achievement and course satisfaction: An empirical study of a blended learning course. British Journal of Educational Technology, doi: /bjet Coppoolse, R., I. Zitter, G. Smid & E. de Bruijn Docentreacties op top-down innovaties, OnderwijsInnovatie, 3, Dankbaar, M.E.W Online leren, werkt dat? Opleiding & Ontwikkeling, 3, Dankbaar, M.E.W Serious games and blended learning; effects on performance and motivation in medical education, Thesis, Erasmus University Rotterdam, The Netherlands Garrison, D.R. & H. Kanuka Blended learning: Uncovering its transformative potential in higher education. Internet and Higher Education, 7, Hattie, J.A.C Visible Learning. A Synthesis of Over 800 Meta-Analyses Relating to Achievement, London, UK: Routledge Kirschner, P.A., M. Hendriks, F. Paas, I. Wopereis & B. Cordewener Determinants for Failure and Success of Innovation Projects: The Road to Sustainable Educational Innovation. Association for Educational Communications and Technology, 27th, Chicago, IL Lim, D.H., M.L. Morris & V.W. Kupritz Online versus blended learning, differences in instructional outcomes and learner satisfaction. Paper presented at the Academy of Human Resource Development International Conference, Columbus, OH Lopéz-Pérez, M.V., M.C. Pérez-López & L. Rodríguez-Ariza Blended learning in higher education, Students' perceptions and their relation to outcomes. Computers and Education, 56, Means, B., Y. Toyama, R. Murphy, M. Bakia & K. Jones Evaluation of Evidence- Based Practices in Online Learning: A Meta-Analysis and Review of Online Learning Studies. U.S. Department of Education, Office of Planning, Evaluation, and Policy Development, Policy and Program Studies Service, 1-93

12 pagina 12 van 12 Mishra. P. & M.J. Koehler Technological Pedagogical Content Knowledge: A Framework for Teacher Knowledge. Teachers College Record, 108, 6, Oprins, E., M. Bakhuys Roozeboom & G. Visschedijk Effectiviteit van serious gaming in het onderwijs. OnderwijsInnovatie, 2, Perre, G. van der & J. Van Campenhout e.a Hoger onderwijs voor de digitale eeuw; KVAB-reflectiegroep Blended Learning, Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, Standpunten nr. 34 Porter, W.W., C.R. Graham, R.G. Bodily & D.S. Sandberg A qualitative analysis of institutional drivers and barriers to blended learning adoption in higher education. Internet and Higher Education 28, Rossett A., F. Douglis & R. V. Frazee Strategies for Building Blended Learning. Learning Circuits. Schell-Kiehl, I., & M. Gellevij De betekenis van docenten voor innovaties. OnderwijsInnovatie, 4, Snowball, J.D Using interactive content and online activities to accommodate diversity in a large first year class. Higher Education 67, Spanjers, I.A.E., K.D. Könings, J. Leppink & J.J.G. van Merriënboer Blended leren: Hype of verrijking van het onderwijs? Kennisnet Spanjers, I.A.E., K.D. Könings, J. Leppink, D.M.L. Verstegen, N. de Jong, K. Czabanowska & J.J.G. van Merriënboer The promised land of blended learning: Quizzes as a moderator, Educational Research Review, 15, SURFnet Hoe data de kwaliteit van het hoger onderwijs kunnen verbeteren. Vodegel, F., G. Smid & H. van den Bosch Succesfactoren voor de aanpak van onderwijsinnovatie, OnderwijsInnovatie, 3, Werkgroep Onderwijsvernieuwing / Blended Learning Blend IT & Share IT. Universiteit van Amsterdam

Avans visie Onderwijs & ICT

Avans visie Onderwijs & ICT Avans visie Onderwijs & ICT Samen het maximale uit jezelf halen met ICT Algemeen De visie op Onderwijs en ICT is afgeleid van de Avans Onderwijsvisie en opgesteld vanuit de overtuiging dat we onze ambitie

Nadere informatie

Learning Analytics voor gerichte feedback en een beter leerresultaat

Learning Analytics voor gerichte feedback en een beter leerresultaat Learning Analytics voor gerichte feedback en een beter leerresultaat NEXT LEARNING 2016 Jocelyn Manderveld Den Bosch, 19 april 2016 Van en voor het onderwijs en onderzoek In SURF werken instellingen samen

Nadere informatie

elearning in het hoger onderwijs: het gaat opnieuw over leren

elearning in het hoger onderwijs: het gaat opnieuw over leren elearning in het hoger onderwijs: het gaat opnieuw over leren Martin Valcke Department Educational Studies Ghent University Martin.Valcke@UGent.be http://users.ugent.be/~mvalcke/cv_2012/ Structuur Een

Nadere informatie

VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren

VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren Welke richting slaan we in met de lerarenopleiding? Hoe is het om in 2020 in de lerarenopleiding te studeren? Hoe ziet de leraar van de toekomst eruit? Zijn mobiele

Nadere informatie

Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop?

Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop? Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop? Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com LEARNING LAB 1 Sessieleider: Wilfred Rubens 14.15 17.15 uur / zaal E-1.20 http://www.slideshare.net/wrubens http://www.wilfredrubens.com

Nadere informatie

Jan Velghe Universiteit Gent 27/09/2016 DIRECTIE ONDERWIJSAANGELEGENHEDEN AFDELING ONDERWIJSKWALITEITSZORG FLIPPED CLASSROOM

Jan Velghe Universiteit Gent 27/09/2016 DIRECTIE ONDERWIJSAANGELEGENHEDEN AFDELING ONDERWIJSKWALITEITSZORG FLIPPED CLASSROOM DIRECTIE ONDERWIJSAANGELEGENHEDEN AFDELING ONDERWIJSKWALITEITSZORG FLIPPED CLASSROOM Jan Velghe - 27/09/2016 1 AANDACHT TIJDENS EEN LES De aandacht van de studenten verslapt na gemiddeld 20 minuten aandacht

Nadere informatie

Hierbij de presentatie met bijhorende E-links. Tessa De Block Kathleen De Greef Roy Remmen

Hierbij de presentatie met bijhorende E-links. Tessa De Block Kathleen De Greef Roy Remmen In de research club van 18 oktober demonstreerde dr. Mary Dankbaar het flipped classroommodel, toegepast in het medisch onderwijs van het Erasmus Medisch Centrum van Rotterdam. Aan de hand van een 5-tal

Nadere informatie

JoTondeur (VUB), Koen Aesaert & Johan van Braak (UGent)

JoTondeur (VUB), Koen Aesaert & Johan van Braak (UGent) JoTondeur (VUB), Koen Aesaert & Johan van Braak (UGent) Inhoud Context en theorie ICT-competenties studentleraren Strategieën lerarenopleiding (SQD) Probleemstelling Methode Survey Multilevel analyse Resultaten

Nadere informatie

E-learning maturity model. Hilde Van Laer

E-learning maturity model. Hilde Van Laer E-learning maturity model Hilde Van Laer E-learning maturity model (emm) Self-assessment van online en blended leren met e-learning maturity model (emm) A driver for change? http://www.utdc.vuw.ac.nz/research/e

Nadere informatie

Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar

Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar Online learning is the single biggest change in education since the printing press John Chubb and Terry Moe Inhoud Online leren Voordelen en aandachtspunten

Nadere informatie

Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen

Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen 3 Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen Ingrid Spanjers, Karen Könings, Jimmie Leppink & Jeroen van Merriënboer School of Health Professions Education, Universiteit Maastricht Blended

Nadere informatie

Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT. Wilfred Rubens

Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT. Wilfred Rubens Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT Wilfred Rubens Programma Introductie Huidige situatie docentprofessionalisering digitale didactiek Perspectieven op een alternatief Voorbeelden en leervragen

Nadere informatie

Innovatieve vormen van leren, wat betekent dat voor toetsen?

Innovatieve vormen van leren, wat betekent dat voor toetsen? Innovatieve vormen van leren, wat betekent dat voor toetsen? Dr. Mary Dankbaar programma manager e-learning, Erasmus MC Inhoud Ontwikkelen en beoordelen kennis Ontwikkelen en beoordelen van vaardigheden

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

The effects of learning analytics in higher education. Marcel Schmitz & Nicolette van Halem

The effects of learning analytics in higher education. Marcel Schmitz & Nicolette van Halem The effects of learning analytics in higher education Marcel Schmitz & Nicolette van Halem The effect of learning analytics on Ga naar menti.com en gebruik de code 511464 The effect of learning analytics

Nadere informatie

Reflectie en reactie werkgroep Onderwijsvernieuwing/Blended Learning op suggesties academische gemeenschap. Datum December 2015

Reflectie en reactie werkgroep Onderwijsvernieuwing/Blended Learning op suggesties academische gemeenschap. Datum December 2015 Reflectie en reactie werkgroep Onderwijsvernieuwing/Blended Learning op suggesties academische Datum December 2015 In oktober 2014 is een werkgroep Onderwijsvernieuwing/Blended Learning in het leven geroepen,

Nadere informatie

Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalering Een good practice

Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalering Een good practice Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalering Een good practice Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalisering: het stimuleren van een onderzoekende houding bij honoursdocenten

Nadere informatie

Taal in de blender. Succesrecepten. Mariet Schiepers_CTO_KU Leuven

Taal in de blender. Succesrecepten. Mariet Schiepers_CTO_KU Leuven Taal in de blender Succesrecepten Mariet Schiepers_CTO_KU Leuven Digitale (onderwijs)revolutie (?) In welke mate kunnen online taken het taalleerproces van anderstalige werknemers versterken? Welke functionele,

Nadere informatie

Methodische verantwoording

Methodische verantwoording Inleiding In 2012 jaar heeft het VSC een 4-jaarstrategie opgesteld, met daarin de wens om over te stappen naar digitaal onderwijs. De visie ten aanzien van het digitaal onderwijs bleef daarbij onderbelicht,

Nadere informatie

Directe feedback in digitale leermiddelen; succes gegarandeerd?.

Directe feedback in digitale leermiddelen; succes gegarandeerd?. Directe feedback in digitale leermiddelen; succes gegarandeerd?. Kwaliteit van feedback Auteur: Pepijn Dousi Digitale leermiddelen hebben een grote toegevoegde waarde in het basisonderwijs. Kinderen vinden

Nadere informatie

Trends in het nieuwe leren

Trends in het nieuwe leren Trends in het nieuwe leren Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Projectleider, e-learning adviseur, blogger Projectleider, e-learning adviseur, blogger Programma Definitie Enkele waarschuwingen

Nadere informatie

Codesign als adviesstrategie bij curriculumontwikkeling: Fasen, hoofdvragen, belangrijkste activiteiten, beoogde resultaten en succesfactoren

Codesign als adviesstrategie bij curriculumontwikkeling: Fasen, hoofdvragen, belangrijkste activiteiten, beoogde resultaten en succesfactoren Codesign als adviesstrategie bij curriculumontwikkeling: Fasen, hoofdvragen, belangrijkste activiteiten, beoogde resultaten en succesfactoren Ineke van den Berg, Magda Ritzen & Albert Pilot Universiteit

Nadere informatie

TPACK-NL vragenlijst een toelichting

TPACK-NL vragenlijst een toelichting TPACK-NL vragenlijst een toelichting Petra Fisser & Joke Voogt Universiteit Twente Curriculumontwerp & Onderwijsinnovatie http://www.tpack.nl In dit document is de Nederlandse versie van de TPACK vragenlijst

Nadere informatie

Blended learning: waarom en hoe? #hanzeblended. Wilfred Rubens

Blended learning: waarom en hoe? #hanzeblended. Wilfred Rubens Blended learning: waarom en hoe? #hanzeblended Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Programma Blended learning? Waarom? Benaderingen en modellen Voorbeelden Gij zult aan blended learning doen Moses

Nadere informatie

FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: BEVORDERENDE EN BELEMMERENDE FACTOREN

FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: BEVORDERENDE EN BELEMMERENDE FACTOREN FORMATIEF TOETSEN IN DE KLAS: BEVORDERENDE EN BELEMMERENDE FACTOREN ONDERWIJS RESEARCH DAGEN, ROTTERDAM, 26 MEI 2016 CHRISTEL H.D. WOLTERINCK WILMA B. KIPPERS KIM SCHILDKAMP CINDY L. POORTMAN FORMATIEF

Nadere informatie

HOE GEBRUIK IK ICT ALS ONDERSTEUNING BIJ MIJN ONDERWIJS?

HOE GEBRUIK IK ICT ALS ONDERSTEUNING BIJ MIJN ONDERWIJS? Robert Hof Jelle Wijders HOE GEBRUIK IK ICT ALS ONDERSTEUNING BIJ MIJN ONDERWIJS? Blended learning, Flipping the Classroom, Google Classroom en imovie op de ipad bronnen:http://blendedlearningwijzer.nl/

Nadere informatie

Marjo Maas: fysiotherapeut / docent / onderzoeker Peer assessment De impact van peer assessment op het klinische redeneren en het klinisch handelen van fysiotherapeuten in opleiding en fysiotherapeuten

Nadere informatie

Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen

Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen 3 Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen Ingrid Spanjers, Karen Könings, Jimmie Leppink & Jeroen van Merriënboer School of Health Professions Education, Universiteit Maastricht Blended

Nadere informatie

Herontwerp van een opleidingsonderdeel met behulp van de Community of Inquiry. Kirsten Vandermeulen

Herontwerp van een opleidingsonderdeel met behulp van de Community of Inquiry. Kirsten Vandermeulen Herontwerp van een opleidingsonderdeel met behulp van de Community of Inquiry Kirsten Vandermeulen kirsten.vandermeulen@thomasmore.be Agenda Intro Aanpak blend 1 Resultaten blend 1 Input Aanpak blend 2

Nadere informatie

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK?

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? Dit stappenplan neemt je mee langs vragen die relevant zijn als je online onderwijs wilt ontwikkelen: waarom wil je inzetten op online

Nadere informatie

Marlies Baeten Centrum voor Professionele Opleiding en Ontwikkeling en Levenslang Leren

Marlies Baeten Centrum voor Professionele Opleiding en Ontwikkeling en Levenslang Leren STIMULEREN VAN LEREN IN STUDENTGERICHTE LEEROMGEVINGEN? Marlies Baeten Centrum voor Professionele Opleiding en Ontwikkeling en Levenslang Leren Probleemgestuurd leren Projectonderwijs Casusgebaseerd onderwijs

Nadere informatie

Projectleider, e-learning adviseur, blogger

Projectleider, e-learning adviseur, blogger Projectleider, e-learning adviseur, blogger Projectleider, e-learning adviseur, blogger Programma Blended learning? Vormen van blended learning Praktijkvoorbeelden blended learning De mix maken Blended

Nadere informatie

Een experiment met een didactiek die betere toetsresultaten moet opleveren. Metacognitieve vaardigheden Wilbert van der Heul

Een experiment met een didactiek die betere toetsresultaten moet opleveren. Metacognitieve vaardigheden Wilbert van der Heul Een experiment met een didactiek die betere toetsresultaten moet opleveren Metacognitieve vaardigheden Wilbert van der Heul Inleiding 00-10 Voorstellen: afhankelijk van de grote van de groep ieder persoonlijk?

Nadere informatie

Samenwerking tussen docenten in onderwijsinnovaties in het hoger beroepsonderwijs: een case study

Samenwerking tussen docenten in onderwijsinnovaties in het hoger beroepsonderwijs: een case study Samenwerking tussen docenten in onderwijsinnovaties in het hoger beroepsonderwijs: een case study Remco Coppoolse, Elly de Bruijn, Gerhard Smid Onderzoeksdoel en theoretisch kader Onderwijsinnovaties leiden

Nadere informatie

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2)

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) 1 ENKELE TRENDS (LEARNING TOMORROW) 1. De gestage groei van e-learning. Met name blended learning wordt de default manier

Nadere informatie

Feedback middels formatief toetsen

Feedback middels formatief toetsen Feedback middels formatief toetsen Studiedag Mbo Taalacademie Kim Schildkamp Contact: k.schildkamp@utwente.nl Formatief toetsen en feedback Waar denkt u aan bij de termen formatief toetsen en feedback?

Nadere informatie

Together Everyone Achieves More

Together Everyone Achieves More Together Everyone Achieves More dr. Evelien Opdecam Prof. dr. Patricia Everaert Faculteit Economie en Bedrijfskunde Coöperatief leren Contributie Waarom? Wat? Hoe concreet aangepakt? Evaluatie: Ervaringen

Nadere informatie

FONTYS UITGANGSPUNTEN VOOR LEREN. Kernprincipes voor de vormgeving van onderwijs

FONTYS UITGANGSPUNTEN VOOR LEREN. Kernprincipes voor de vormgeving van onderwijs FONTYS UITGANGSPUNTEN VOOR LEREN Kernprincipes voor de vormgeving van onderwijs 1 WAAROM DEZE UITGANGSPUNTEN? Binnen Fontys hebben we meer dan honderd verschillende opleidingen: van Dans tot Accountancy

Nadere informatie

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT?

Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? Hoe kun je onderwijs adaptief inrichten met behulp van ICT? 22 en 23 mei 2018 ` Veerle van Pinxteren Binnenkomst Zoek degene met het begrip dat/de definitie die bij jouw kaartje hoort. Stel jezelf voor

Nadere informatie

Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL. Sylvia Moes

Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL. Sylvia Moes Framework REC:all in relatie met richtlijnen UDL Sylvia Moes Beyond recorded lectures www.rec-all.info Case studies REC:all > REC:all (november 2011-november 2013) > Moving beyond recorded lectures > In

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Games voor praktisch leren communiceren? Route. - Space Modules (game 1) - IT Alert! (game 2)

Games voor praktisch leren communiceren? Route. - Space Modules (game 1) - IT Alert! (game 2) Games voor praktisch leren communiceren? - Space Modules (game 1) - IT Alert! (game 2) Route 1. RAGE-aanpak + ratio voor games voor leren communiceren [5 ] 2. Hands-on Space Modules [15 ] 3. Nabespreking

Nadere informatie

Three Ships Learning Solutions

Three Ships Learning Solutions Three Ships Learning Solutions Wiel van de Berg Algemeen Directeur Jos Herkelman Teamleider trainer/consultants Agenda Kennismaken Samen aan jezelf werken Praktisch aan de gang in PO en VO/(M)BO Kaders

Nadere informatie

E-learning biedt perspectief

E-learning biedt perspectief E-learning biedt perspectief Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com http://www.slideshare.net/wrubens Wie van u... Raad van bestuur Directies/managers (lijn) P&O Beleidsadviseurs Opleidingsadviseurs

Nadere informatie

TPACK in HO docentprofessionalisering

TPACK in HO docentprofessionalisering TPACK in HO docentprofessionalisering Nataša Brouwer Waarom een kookboek? There is no single technological solution that applies for every teacher, every course, or every view of teaching. Mishra & Koehler,

Nadere informatie

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door

Boost uw carrière. Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past. Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Boost uw carrière Zo kiest u de MBAopleiding die bij u past Deze whitepaper is mede mogelijk gemaakt door Introductie Update uw kennis De wereld om ons heen verandert in een steeds hoger tempo. Hoe goed

Nadere informatie

Welkom! Peer feedback in online onderwijs. Over de mooie uitdaging van implementatie en verankering. 9 oktober

Welkom! Peer feedback in online onderwijs. Over de mooie uitdaging van implementatie en verankering. 9 oktober 9 oktober 2017 Welkom! Peer feedback in online onderwijs Over de mooie uitdaging van implementatie en verankering Bijdrage seminar peer feedback en peer assessment in online onderwijs SURF Utrecht Dominique

Nadere informatie

Voorwaarden voor effectieve formatieve toetsing

Voorwaarden voor effectieve formatieve toetsing Voorwaarden voor effectieve formatieve toetsing Kim Schildkamp, Bernard Veldkamp, Maaike Heitink, Fabienne van der Kleij, Anne Dijkstra, Inge Hoogland, Wilma Kippers Het gebruik van toetsresultaten Review

Nadere informatie

Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST

Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST Special interest group Blended learning KICK-OFF BIJEENKOMST 18 april 2016 Welkom en inleiding Wat is een SIG? Special interest groups (SIG's) van SURF zijn kennisgemeenschappen (communities) rondom specifieke

Nadere informatie

Op weg naar EUR-strategie online leren

Op weg naar EUR-strategie online leren Op weg naar EUR-strategie online leren SURF Symposium Open en Online Education, 11 maart 2014 Dr. Gerard Baars Directeur Risbo en projectleider deelprogramma online leren EUR Bouwstenen strategie online

Nadere informatie

Onderwijs en ICT Beleidsplan

Onderwijs en ICT Beleidsplan Onderwijs en ICT Beleidsplan Periode: 2017 - School: Schoolleider: Proces eigenaar van het ICT beleid: Is er een gedragen teambesluit: Versie: Id Beleidsterrein / onderdeel Mogelijke deelvragen Inhoud

Nadere informatie

SKO en Leergang Onderwijskundig Leiderschap op de Erasmus Universiteit Rotterdam

SKO en Leergang Onderwijskundig Leiderschap op de Erasmus Universiteit Rotterdam SKO en Leergang Onderwijskundig Leiderschap op de Erasmus Universiteit Rotterdam Alice van de Vooren en Gerard Baars Risbo, Erasmus Universiteit Rotterdam Versterking onderwijscarriere EUR EUR-speerpunt:

Nadere informatie

Bruggen bouwen, een programma van sambo-ict en Kennisnet. Met de focus op i-coaching, digidocs, e-coaches, blended coaches, tlc s, learning labs,..

Bruggen bouwen, een programma van sambo-ict en Kennisnet. Met de focus op i-coaching, digidocs, e-coaches, blended coaches, tlc s, learning labs,.. Bruggen bouwen, een programma van sambo-ict en Kennisnet Tussen onderwijs en ict Met de focus op i-coaching, digidocs, e-coaches, blended coaches, tlc s, learning labs,.. Bruggen Bouwen 2 Aanleiding -

Nadere informatie

Ontwerpprincipes voor het onderwijs van Hogeschool Leiden. Ontwerpprincipes voor actief en succesvol studeren

Ontwerpprincipes voor het onderwijs van Hogeschool Leiden. Ontwerpprincipes voor actief en succesvol studeren Ontwerpprincipes voor het onderwijs van Hogeschool Leiden Ontwerpprincipes voor actief en succesvol studeren Opzet Inleiding: Aanleiding Korte toelichting totstandkoming en inhoud ontwerpprincipes Van

Nadere informatie

Standpunt KVAB : Learning Analytics in het Vlaams hoger onderwijs

Standpunt KVAB : Learning Analytics in het Vlaams hoger onderwijs Standpunt KVAB : Learning Analytics in het Vlaams hoger onderwijs Maandag 29 april 2019 29 april 2019 1 Herdenking Prof. Dr. Ir. Georges Van der Perre Joos Vandewalle Ere-voorzitter KVAB 29 april 2019

Nadere informatie

Waarde(n)volle professional

Waarde(n)volle professional Waarde(n)volle professional Tineke Kingma, 10 april 2014 Invalshoeken en bijdragen miniconferentie Persoon Waarde(n)loos of waarde(n)vol? Comakers Professional: teaamprofessionalisering Waardecreatie met

Nadere informatie

Masterthesis Onderwijswetenschappen Agnes Brinks

Masterthesis Onderwijswetenschappen Agnes Brinks Masterthesis Onderwijswetenschappen Agnes Brinks Begeleid door: dr. Gerry Geitz (NHL Stenden Hogeschool) en dr. Kim Dirkx (Open Universiteit) Hoe Ondersteunt het Stellen van Vragen door Docenten bij een

Nadere informatie

FORMATIEF TOETSEN OP MARIANUM CHRISTEL WOLTERINCK 1 DECEMBER 2016

FORMATIEF TOETSEN OP MARIANUM CHRISTEL WOLTERINCK 1 DECEMBER 2016 FORMATIEF TOETSEN OP MARIANUM YVONNE HALLINGSE DTT CONFERENTIE CHRISTEL WOLTERINCK 1 DECEMBER 2016 INHOUD Summatieve cultuur in het VO Verschillende benaderingen van formatief toetsen Onderzoek: belemmerende

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk)

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Christine Prast, onderwijskundige Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Vooraf Onderwijskundig kader waarbinnen herontwerp plaatsvond Uitgangspunt bij het hier

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Docenten in het hoger onderwijs zijn experts in wát zij doceren, maar niet noodzakelijk in hóe zij dit zouden moeten doen. Dit komt omdat zij vaak weinig tot geen training hebben gehad in het lesgeven.

Nadere informatie

Beleidslunch ICT integratie 28/1/2014

Beleidslunch ICT integratie 28/1/2014 Beleidslunch ICT integratie 28/1/2014 1 Agenda Strategische prioriteiten Ontwikkelingen / tendensen in de samenleving Consequenties voor organisatie van het onderwijs voor ICT / ondersteuning andere Andere

Nadere informatie

2e editie18 mei 2017 de DAG van de

2e editie18 mei 2017 de DAG van de 2e editie18 mei 2017 de DAG van de Stichting 1.000 ambtenaren op één dag verbonden rond het thema Future Work Skills Over de Stichting Digitale Overheid De Stichting Digitale Overheid (2013) wil als niet-gouvernementele

Nadere informatie

Resultaten Onderzoek September 2014

Resultaten Onderzoek September 2014 Resultaten Onderzoek Initiatiefnemer: Kennispartners: September 2014 Resultaten van onderzoek naar veranderkunde in de logistiek Samenvatting Logistiek.nl heeft samen met BLMC en VAViA onderzoek gedaan

Nadere informatie

De kenniswerker. Prof. Dr. Joseph Kessels. Leuven 31 mei 2010

De kenniswerker. Prof. Dr. Joseph Kessels. Leuven 31 mei 2010 De kenniswerker Prof. Dr. Joseph Kessels Leuven 31 mei 2010 Is werken in de 21 ste eeuw een vorm van leren? Het karakter van het werk verandert: Van routine naar probleemoplossing Van volgend naar anticiperend

Nadere informatie

UvAInform FNWI pilot COACH 2

UvAInform FNWI pilot COACH 2 UvAInform FNWI pilot COACH 2 Aanvragers: Bert Bredeweg (IvI, FNWI, UvA) 2 Natasa Brouwer (ESC, FNWI, UvA) Andre Heck (KdV, FNWI, UvA) Datum: versie 14 11 24 3 1. Inleiding algemeen De FNWI gaat drie onderzoeken

Nadere informatie

90-minuten ABC-methodiek en storyboard voor design van een module of opleidingsonderdeel

90-minuten ABC-methodiek en storyboard voor design van een module of opleidingsonderdeel 90-minuten ABC-methodiek en storyboard voor design van een module of opleidingsonderdeel Wouter Vandekerckhove Onderwijsontwikkeling en Professionalisering Dienst onderwijsbeleid, VIVES Hogeschool Academiejaar

Nadere informatie

Uitdagingen voor organisaties. Altijd en overal leren. binden en boeien?

Uitdagingen voor organisaties. Altijd en overal leren. binden en boeien? Altijd en overal leren Learning on the job by TNO 7 mei 2009, Den Haag Network Meeting N.C.M.Theunissen Uitdagingen voor organisaties Voor elk individu een passende opleiding verzorgen Leren tijdens het

Nadere informatie

Het belang van een evidence based benadering in het onderwijs. Martin Valcke Martin.Valcke@UGent.be

Het belang van een evidence based benadering in het onderwijs. Martin Valcke Martin.Valcke@UGent.be Het belang van een evidence based benadering in het onderwijs Martin Valcke Martin.Valcke@UGent.be Structuur Vlaanderen aan de top versus Vlaanderen in de problemen Even kwaliteit testen Complexer benaderen

Nadere informatie

The football stadium as classroom. Exploring a program for at-risk students in secondary vocational education Door: Marieke Fix

The football stadium as classroom. Exploring a program for at-risk students in secondary vocational education Door: Marieke Fix The football stadium as classroom Exploring a program for at-risk students in secondary vocational education Door: Marieke Fix u Het voetbalstadion als klaslokaal u Onderwijsprogramma: Playing for Success

Nadere informatie

Teaching, Learning & Technology

Teaching, Learning & Technology Onderzoek naar inzet mobiele technologie Jeroen Bottema Teaching, Learning & Technology Miniconferentie Inholland innoveert Onderwerpen A. Onderzoek ipad-klas Pabo Haarlem B. Didactische inzet mobiele

Nadere informatie

Altijd en overal leren voor 24/7 professionals. DenV, BU5 Colloquium 19-06-2009 te Soesterberg. N.C.M.Theunissen. Introductie: de reis

Altijd en overal leren voor 24/7 professionals. DenV, BU5 Colloquium 19-06-2009 te Soesterberg. N.C.M.Theunissen. Introductie: de reis Altijd en overal leren voor 24/7 professionals DenV, BU5 Colloquium 19-06-2009 te Soesterberg N.C.M.Theunissen Introductie: de reis 2 1 Uitdagingen voor 24/7 organisaties Algemeen Continu inspelen op nieuwe

Nadere informatie

Smart Education. Marieke Versteijlen

Smart Education. Marieke Versteijlen Smart Education Marieke Versteijlen Is dit de toekomst van onderwijs met ICT? Draadloze analyse van hersengolven Duurzaam, maar. Uitvoering verkennende studie In samenwerking met: Marleen Janssen Groesbeek

Nadere informatie

Effectief leren door formatief toetsen

Effectief leren door formatief toetsen Effectief leren door formatief toetsen Dr. Kim Dirkx In samenwerking met Dr. Desiree Joosten-ten Brinke en Dr. Gino Camp Welten Instituut Open Universiteit Heerlen NRO Reviewstudie 405.17710.057 Programma

Nadere informatie

Integraal HR voor leidinggevenden

Integraal HR voor leidinggevenden Integraal HR voor leidinggevenden Leidinggeven aan professionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs vergt een hoge mate van inhoudelijk-inspirerend leiderschap. Daar waar docenten zich als

Nadere informatie

WIKI-Games. Wiki-based games in higher education. Wim Westera Peter van Rosmalen

WIKI-Games. Wiki-based games in higher education. Wim Westera Peter van Rosmalen WIKI-Games Wiki-based games in higher education Wim Westera Peter van Rosmalen SURF Academy: Seminar innovatie en inspiratie, Utrecht, 17 februari 2011 Overzicht Project inbedding Learning Media Progamma

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Implementatie Projectleidersbijeenkomst Vroege Opsporing. Fleur Boulogne / Adviseur implementatie ZonMw

Implementatie Projectleidersbijeenkomst Vroege Opsporing. Fleur Boulogne / Adviseur implementatie ZonMw Implementatie Projectleidersbijeenkomst Vroege Opsporing Fleur Boulogne / Adviseur implementatie ZonMw Definitie van implementatie Implementatie verwijst naar een reeks geplande, bewuste activiteiten die

Nadere informatie

De E-module Driehoek. Een nieuw model voor het maken van motiverende e-learning PRAXIS

De E-module Driehoek. Een nieuw model voor het maken van motiverende e-learning PRAXIS trends Tim Lansink Een nieuw model voor het maken van motiverende e-learning De E-module Driehoek De e-learning module is niet meer weg te denken uit het huidige aanbod van leeractiviteiten. Hoewel e-learning

Nadere informatie

Feedback geven en krijgen. Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings

Feedback geven en krijgen. Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings Feedback geven en krijgen Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings Overzicht Wat is feedback? Feedback van leraar aan leerlingen Hét model van Hattie & Timperley (2007) Zelf aan de slag Uitwisselen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties De afgelopen decennia zijn er veel nieuwe technologische producten en diensten geïntroduceerd op de

Nadere informatie

Learning analytics. in het primair onderwijs. dr. Inge Molenaar

Learning analytics. in het primair onderwijs. dr. Inge Molenaar Learning analytics in het primair onderwijs dr. Inge Molenaar Indeling Kahoot vragen (5 minuten) Inleiding (35 minuten) - Adaptieve onderwijstechnologieen - Extracted and embedded analytics - Gebruik embedded

Nadere informatie

Overzicht. Introductie. Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down. Iwan Wopereis. 4CID Symposium 2017, Nijmegen 21 april 2017

Overzicht. Introductie. Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down. Iwan Wopereis. 4CID Symposium 2017, Nijmegen 21 april 2017 Introductie Iwan Wopereis Overzicht Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down Maastricht University en Open Universiteit 1 Overzicht Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down

Nadere informatie

Het weblog als instrument voor reflectie op leren en handelen: Een verkennende studie binnen de eerste- en tweedegraads lerarenopleiding 1

Het weblog als instrument voor reflectie op leren en handelen: Een verkennende studie binnen de eerste- en tweedegraads lerarenopleiding 1 Weblogs 1 Het weblog als instrument voor reflectie op leren en handelen: Een verkennende studie binnen de eerste- en tweedegraads lerarenopleiding 1 Iwan Wopereis Open Universiteit Nederland Peter Sloep

Nadere informatie

Analyse van leeromgeving

Analyse van leeromgeving Analyse van leeromgeving Blended learning project: Romeo and Juliet: tell the story through social media! Inleiding Ons BL project bestaat uit vijf lessen die gegeven zijn aan eerstejaars studenten HAVO/VWO

Nadere informatie

Kiezen van werkvormen voor docentprofessionalisering:

Kiezen van werkvormen voor docentprofessionalisering: Kiezen van werkvormen voor docentprofessionalisering: evidence-based en nieuwe ontwikkelingen NVMO werkgroep docentprofessionalisering Programma Inzichten in gebruik en effect van methoden voor docentprofessionalisering

Nadere informatie

Het Interuniversitair Centrum voor Onderwijswetenschappen De periode nader bekeken

Het Interuniversitair Centrum voor Onderwijswetenschappen De periode nader bekeken Het Interuniversitair Centrum voor Onderwijswetenschappen De periode 2006-2011 nader bekeken Jos Beishuizen Diana Dolmans Jan van Driel Iwan Wopereis Jeroen van Merriënboer Onderwijs Research Dagen 2012,

Nadere informatie

HOGER ONDERWIJS TUSSEN BESTENDIGING EN INNOVATIE. Jaarcongres Vereniging Hogescholen 2017 Sander van der Geest & Andries Vroegrijk

HOGER ONDERWIJS TUSSEN BESTENDIGING EN INNOVATIE. Jaarcongres Vereniging Hogescholen 2017 Sander van der Geest & Andries Vroegrijk HOGER ONDERWIJS TUSSEN BESTENDIGING EN INNOVATIE Jaarcongres Vereniging Hogescholen 2017 Sander van der Geest & Andries Vroegrijk Agenda Even voorstellen Inleiding Warming up Onderwijslogistiek Technologie

Nadere informatie

Enhancing Responsible Research and Innovation through Curricula in Higher Education

Enhancing Responsible Research and Innovation through Curricula in Higher Education Enhancing Responsible Research and Innovation through Curricula in Higher Education Valentina Tassone and Hansje Eppink Education and Competence Studies, Wageningen University Doelstelling Work package

Nadere informatie

Valkuilen, middelen en begeleiding van docenten Klaas Bellinga

Valkuilen, middelen en begeleiding van docenten Klaas Bellinga Docent is keyin blended learning Valkuilen, middelen en begeleiding van docenten Klaas Bellinga Blended learning Blended learning omvat een mix van e-learning en andere vormen van onderwijs, Daarbij gaat

Nadere informatie

De andere kant van feedback

De andere kant van feedback Symposium Platform Toetsen De andere kant van feedback Jorik Arts (Fontys lerarenopleiding) en Kim Dirkx (Welten instituut) Wat verstaan we onder feedback? Feedback is a process whereby learners obtain

Nadere informatie

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee.

Onderwijsvernieuwing. We doen er allemaal aan mee. Onderwijsvernieuwing We doen er allemaal aan mee. Maar. Welke kant willen we op? Wat speelt er in mijn team? Wil iedereen mee? Waar liggen de interesses? Waar zit de expertise? WAARIN GA IK INVESTEREN?

Nadere informatie

PROFESSIONALISEREN VOOR ONLINE EN BLENDED LEREN

PROFESSIONALISEREN VOOR ONLINE EN BLENDED LEREN PROFESSIONALISEREN VOOR ONLINE EN BLENDED LEREN VOLWASSENENONDERWIJS Brent Philipsen WIE IS WIE Brent Philipsen Doctoraatsstudent VUB WP 5 Teacher professional development for online and blended learning

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Docent Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en leerlingen

Nadere informatie

De Crew Resource Management Studie

De Crew Resource Management Studie 1 De Crew Resource Management Studie Resultaten van een interventiestudie om teamwerk in acute setting te verbeteren Sarah De Schepper Leen Roes Expertisecentrum Zorgstroom leven voor de zorg, zorgen voor

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/41478 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Hei, Miranda de Title: Collaborative learning in higher education : design, implementation

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie