Opname op de Couveuse-unit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opname op de Couveuse-unit"

Transcriptie

1 Informatie Opname op de Couveuse-unit Inleiding Uw baby is opgenomen op de couveuse-unit. Een opname op de couveuse-unit is ingrijpend. Niet alleen voor uzelf, maar voor het hele gezin. Het gewone dagelijkse leven staat (even) helemaal op z'n kop. Het kan dan ook even duren voordat iedereen hieraan gewend is. Wij streven ernaar zo goed mogelijk voor uw baby te zorgen. Maar hoe goed wij onze best ook doen, wij kunnen u als ouder(s) niet vervangen. Wij zorgen er dan ook graag samen met u voor dat het verblijf in het ziekenhuis zo prettig mogelijk verloopt. Dit boekje bevat informatie over de gang van zaken op de couveuse-unit. Medewerkers Er zijn veel verschillende mensen werkzaam namelijk: afdelingsmanager; kinderartsen; neonatologie-verpleegkundigen; kinderverpleegkundigen; leerling-verpleegkundigen; pedagogisch medewerkers; lactatiekundige; secretaresses; voedingsassistenten; medewerkers van de huishoudelijke dienst.

2 Opname Uw baby kan om verschillende redenen opgenomen zijn. Hij is bijvoorbeeld te klein, te groot, te vroeg geboren of ziek. Afhankelijk van de toestand waarin uw baby verkeert, wordt hij opgenomen in een couveuse of bed. Het is mogelijk dat uw baby wordt aangesloten aan apparatuur. Dit alles zal gedurende de opname aan u uitgelegd worden. Hygiëne Couveusekinderen zijn kwetsbaar en vatbaar voor infecties, daarom gelden de volgende hygiëneregels: Sieraden zoals ringen, armbanden en horloge moet u afdoen en zelf bewaren. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of diefstal hiervan. Het is verstandig om waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis te laten. Handen wassen en desinfecteren. Het is heel belangrijk dat u er op let dat u, uw kinderen en bezoek niet verkouden zijn of in contact zijn geweest met kinderziektes. Kinderen die nog geen waterpokken hebben doorgemaakt, mogen de couveuse-unit niet bezoeken. Dit in verband met besmettingsgevaar voor andere kinderen. Wanneer u ziek bent, overlegt u dan eerst met de verpleegkundige of u uw baby kunt bezoeken om eventuele besmetting te voorkomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor koorts, verkoudheid, diarree en koortslip. Zorgcoördinator Wanneer het de verwachting is dat uw baby langere tijd op de couveuse-unit moet verblijven, worden twee verpleegkundigen aangesteld als zorgcoördinator voor uw baby. Deze verpleegkundigen coördineren de zorg rondom u en uw baby en zijn het aanspreekpunt voor u. Kinderarts Een van de kinderartsen heeft de supervisie over de couveuse-unit. De kinderarts en verpleegkundige bespreken iedere morgen de bijzonderheden over uw baby om zo de benodigde zorg hierop af te stemmen. Wekelijks is het mogelijk om met uw kinderarts een gesprek te hebben over uw baby. Hiervoor kunt u bij de verpleegkundige een afspraak maken. Ouderparticipatie Het is belangrijk om uw baby tijdens het verblijf in het ziekenhuis zoveel mogelijk aandacht te geven. Dit geeft uw baby een vertrouwd gevoel, waardoor een hechte band ontstaat. Als de toestand van uw baby en die van uzelf het toelaat, is het mogelijk om uw baby zelf te verzorgen. Dit gebeurt in het begin onder begeleiding van een verpleegkundige. U neemt steeds meer zelfstandig de verzorging over. Er is een verpleegkundige in de buurt waar u op terug kunt vallen. Uw baby wordt verzorgd op de momenten dat hij of zij wakker is. Dit heeft te maken met de ontwikkelingsgerichte zorg. Het kan dus zijn dat dit soms niet samenvalt met de voeding. Er wordt naar de baby gekeken wanneer die aan de verzorging toe is.

3 Voeding Voordat uw baby geboren wordt, weet u meestal zelf al of u borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven. Borstvoeding Als u borstvoeding wilt geven, zult u hierin begeleid worden. De verpleegkundigen van zowel de kraamafdeling als van de couveuse-unit geven u de nodige uitleg. In het folderrek op de couveuse-unit vindt u folders over borstvoeding en het kolven van borstvoeding. De couveuse-unit is een steunpunt van de Medela-borstkolfverhuur. Dit biedt u de mogelijkheid om, na ontslag van moeder uit het ziekenhuis, een kolfapparaat te huren. Flesvoeding Als u uw baby flesvoeding wilt geven, dan mag u dit ook zelf doen. Ook hierbij wordt u door een verpleegkundige begeleid. Als uw baby goed drinkt, dan is het prettig als hij uit een eigen flesje kan gaan drinken. Hij kan dan al wennen aan deze speen. Wij zullen u dan ook vragen of u een eigen flesje mee naar het ziekenhuis wilt brengen. Sondevoeding Soms kan uw baby niet meteen na de geboorte al zelf drinken. Bijvoorbeeld omdat hij daar nog te klein of ziek voor is, en soms kost drinken nog teveel energie. Uw baby krijgt dan sondevoeding. De voeding wordt dan via een sonde gegeven. Een sonde is een dun plastic slangetje dat via de neus in de maag wordt gebracht. De voeding komt zo rechtstreeks in de maag van de baby. Er kan zowel fles- als borstvoeding via een sonde gegeven worden. Hoeveelheid voeding De hoeveelheid voeding wordt besproken met de kinderarts. Deze hoeveelheid wordt regelmatig aangepast aan het gewicht en de behoefte van uw baby. Een wijziging in de hoeveelheid wordt doorgevoerd vanaf de voeding van uur. Voedingstijden We hebben op de couveuse-unit flexibele voedingstijden voor baby s die borstvoeding krijgen of flesvoeding. De tijd van de geboorte is bepalend. We proberen om binnen het eerste uur na de geboorte aan te leggen of een fles aan te bieden. Daarna krijgt uw baby elke 2 à 3 uur voeding aangeboden. We maken onderscheid in baby s die voor 37 weken geboren zijn en na 37 weken. Voor 37 weken: Baby s krijgen elke 3 uur voeding en worden eventueel ook bijgevoed. Baby s die te jong of te licht zijn, krijgen soms 12 voedingen; zij krijgen elke 2 uur voeding aangeboden. Eventueel met een sonde. Na 37 weken: Voeden op verzoek, zonder bijvoeding, tenzij de kinderarts anders bepaald. Baby s worden binnen 2-4 uur gevoed. Wij vinden het van groot belang dat de rust voor de baby's en ouders wordt gewaarborgd tijdens de voedingstijden. Daarom mogen in totaal twee volwassenen (minimaal één van de ouders) aanwezig zijn tijdens het voeden.

4 Bezoek Voor iedereen is het fijn om bezoek te krijgen. Voor baby s op de couveuse-unit is rust echter ook belangrijk. Daarom hebben we een aantal afspraken die ervoor zorgen dat het bezoek voor u en uw baby zo prettig mogelijk verloopt. We verwachten dat u met onze regels rekening houdt en uw bezoek hiervan op de hoogte brengt. Kinderen mogen onder begeleiding van een volwassene op bezoek komen. Kinderen onder de 12 jaar mogen niet ziek zijn of in aanraking zijn geweest met kinderziektes. Ook moeten zij waterpokken hebben gehad. Meer informatie vindt u in de folder Bezoekafspraken Couveuse-unit. Voorzieningen op de couveuse-unit Baby in beeld Boven iedere couveuse en bedje hangt een camera. Het is mogelijk om 24 uur per dag uw baby te zien. Dit kan zowel op de kraamafdeling als thuis via het internet. Meer informatie hierover vindt u in de folder 'Baby in beeld'. Pedagogisch medewerkers De pedagogisch medewerkers zijn speciaal opgeleid om kinderen van alle leeftijden en hun ouders te begeleiden. Ze kunnen op verschillende manieren ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld het troosten en ondersteunen van een baby tijdens het bloedprikken, het maken van een dagprogramma, het maken van attenties voor speciale gelegenheden, video-interactiebegeleiding en het geven van extra aandacht aan een oudere baby. In overleg met u wordt gekeken wat prettig en belangrijk is voor uw baby. De pedagogisch medewerkers zijn alle dagen van de week aanwezig. Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) De couveuse-unit heeft goed contact met de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. De VOC bestaat uit ouders die zelf ook allemaal een baby op de couveuse-unit hebben gehad. Op de afdeling is een informatiemap van en over het VOC aanwezig. Ook liggen hier verschillende exemplaren van het VOCblad Kleine Maatjes. De website van het VOC heet Video-interactiebegeleiding (VIB) Naast de medische zorg is het in dit ziekenhuis mogelijk om door videointeractiebegeleiding (VIB) ondersteuning en begeleiding te krijgen tijdens de ziekenhuisopname. Dit gebeurt door verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers die hiervoor een speciale opleiding hebben gevolgd. Meer informatie hierover vindt u in de folder Video-interactiebegeleiding op de kinderafdeling'. Rooming-in kamer Op de couveuse-unit is een rooming-in kamer aanwezig. Deze kamer is ingericht als een soort huiskamer. Ouders kunnen hier zelfstandig voor hun baby zorgen, met altijd de mogelijkheid om een beroep te doen op een verpleegkundige. Ook kan de rooming-in kamer gebruikt worden om even samen als gezin bij elkaar te zijn, met wat meer privacy. Folders en boeken Op de couveuse-unit is een rek met folders aanwezig. Deze folders mag u meenemen. Ook zijn een aantal boeken en tijdschriften aanwezig die u kunt lezen. In de map ontwikkelingsgerichte zorg vindt u veel informatie over dit onderwerp.

5 Planbord Op de couveuse-unit wordt gewerkt met een planbord. Dit hangt aan de muur op de gang. Op dit planbord kunt u zien welke verpleegkundige voor uw baby zorgt. Tevens kunt u zien welke pedagogisch medewerker die dag werkt. Ook u kunt op het planbord aangeven wanneer u uw baby komt wassen en/of voeden. Koffie en thee Rond uur en uur komt de voedingsassistente langs om u iets te drinken aan te bieden. Tussen uur en uur staat op de gang een serveerwagen met koffie, thee en water. Toiletten Voor de ouders en bezoekers zijn de toiletten aan het begin van de kinderafdeling te vinden. Telefoneren Op de gang bij de balie is een oudertelefoon aanwezig. Gebruik hiervan is gratis. We willen u vragen deze telefoon alleen voor korte (noodzakelijke) gesprekken te gebruiken. Het gebruik van mobiele telefoons (GSM) is op de couveusekamers verboden. Deze kunnen de werking van medische elektronische apparatuur verstoren (ook in de standby-stand). Op de gang mag u wel gebruik maken van uw mobiele telefoon. Roken Roken is overal in het ziekenhuis verboden. Buiten het ziekenhuis is roken wel toegestaan. Tolk Voor buitenlandse ouders hebben we de mogelijkheid om een tolk of telefonische tolkdienst in te schakelen via het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland. Voor sommige talen is het nodig om van tevoren een tolk te reserveren. U kunt ook zelf iemand meenemen die voor u kan vertalen. Parkeren Op het ziekenhuisterrein moet u van 7.00 tot uur betalen voor het parkeren. Mocht uw kind langere tijd opgenomen moeten worden, dan is het goedkoper om een dag-, week- of maandkaart te kopen bij de betaalautomaat van het Elkerliek ziekenhuis. Afdeling Geestelijke Verzorging en Ethiek Opname in het ziekenhuis is voor uw kind, voor uzelf en uw gezin dikwijls ingrijpend. De medewerkers van de Afdeling Geestelijke Verzorging en Ethiek kunnen een steun zijn bij het verwerken van deze ervaringen. Het stiltecentrum is open voor een moment van rust, bezinning en/of gebed. Deze ruimte is dag en nacht toegankelijk. Het stiltecentrum bevindt zich op de eerste verdieping naast de liften. De Islamitische gebedsruimte is gelegen naast het stiltecentrum. Maatschappelijk werk Een opname en het ziek-zijn van uw baby brengen wel eens andere dan lichamelijke problemen met zich mee. Problemen die verband houden met uw gezin, werk of de toekomst. Ook zorg of angst over het ziekzijn van uw baby kan voor u, maar ook voor uw arts of verpleegkundige (na overleg met u) aanleiding zijn om contact op te nemen met de maatschappelijk werkende. De maatschappelijk werkende probeert dan samen met u, op vertrouwelijke wijze, te zoeken naar mogelijke oplossingen.

6 Psychosociaal team Het psychosociaal team bestaat uit verschillende medewerkers. Zij zijn allen betrokken bij de zorg voor de opgenomen kinderen. Wekelijks heeft dit team overleg en worden er kinderen besproken. Het gaat dan om kinderen waarbij psychosociale problemen mede een rol spelen. Gezamenlijk stellen ze een advies of een behandelplan op, zodat er goede zorg op maat gerealiseerd kan worden. Het kan zijn dat uw baby tijdens een bijeenkomst van het psychosociaal team wordt besproken. In dat geval stelt de behandelaar van uw baby u op de hoogte van de daar gemaakte afspraken. Dossiers De over uw baby verzamelde gegevens worden vastgelegd in een medisch dossier, ook wel status genoemd. Hierin staan de uitslagen van onderzoeken en andere relevante gegevens. Verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers leggen hun bevindingen eveneens vast in een (verpleegkundig) dossier. Hierin staat vermeld hoe uw baby de dag of nacht heeft doorgebracht, de onderzoeken en behandelingen die uw baby heeft ondergaan en bijzonderheden die zijn voorgevallen. U kunt het verpleegkundig dossier van uw baby te allen tijde inzien. Alle ziekenhuismedewerkers zijn verplicht tot geheimhouding van alle zaken omtrent de patiënten en hun ouders. Dit betekent dat zonder uw toestemming geen persoonlijke, (para)medische en verpleegkundige gegevens aan derden worden verstrekt. Hoe, op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, met deze gegevens wordt omgegaan, staat in de folder 'Omgaan met medische gegevens'. Op welke wijze u inzage of een kopie kunt krijgen, staat in de folder Medische gegevens'. Doorsturen medische informatie In het belang van uw kind wordt door de kinderartsen relevante medische informatie doorgestuurd naar de consultatiebureau-arts (voor kinderen tot 4 jaar) en/of de schoolarts (voor kinderen van 4 tot 19 jaar). Daarnaast wordt ook benodigde informatie verstrekt aan artsen die betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van uw kind. Als u bezwaar heeft dat medische informatie wordt doorgestuurd, dan moet u dit mondeling en schriftelijk doorgeven aan de behandelend kinderarts van uw kind. Second opinion Met een second opinion, ook wel tweede mening genoemd, wordt bedoeld het oordeel of advies van een andere medisch specialist dan de behandelend arts. Deze specialist geeft op verzoek zijn mening, maar hij neemt de behandeling niet over. U kunt een second opinion vragen, bijvoorbeeld als u een belangrijke beslissing moet nemen over de behandeling of als u twijfelt over een diagnose of behandeling. Wij raden u aan om deze twijfel met uw behandelend arts of huisarts te bespreken. Zij kunnen u behulpzaam zijn bij de verwijzing naar een andere deskundige. Het kan ook voorkomen dat uw behandelend arts voorstelt om de mening van een andere arts te vragen. Informeer, voordat u een second opinion vraagt, eerst bij uw zorgverzekeraar hoe u het beste kunt handelen. Als de zorgverzekeraar de kosten van een second opinion niet accepteert, komen deze namelijk voor uw eigen rekening.

7 Klachten Het kan voorkomen dat u over sommige onderdelen van de behandeling of het verblijf in het ziekenhuis niet tevreden bent. Als u klachten of problemen heeft, bespreek deze dan in eerste instantie met de behandelend arts of het afdelingshoofd van de kinderafdeling. Zij zijn bereid met u te overleggen en te zoeken naar een oplossing. Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kunt u uw klacht indienen bij de afdeling Cliëntenbelangen van het ziekenhuis. Voor schriftelijke informatie over de mogelijkheden en de gang van zaken verwijzen wij u naar de folder 'Heeft u klachten, suggesties of complimenten'. Deze folder vindt u in het rek met folders op de kinderafdeling. Naar huis Tegen de tijd dat uw baby naar huis mag, wordt u hiervan tijdig op de hoogte gebracht door de kinderarts. Voordat u naar huis gaat, vindt er een ontslaggesprek plaats met de verpleegkundige. Als u voor het ontslag nog vragen heeft, dan kunt u deze doornemen met een verpleegkundige of arts. Zij zullen u zoveel mogelijk helpen en advies geven. Indien u in aanmerking komt voor couveuse-nazorg, zal dit met u besproken worden. Ook is het mogelijk om voor het ontslag samen met uw baby in de rooming-in kamer te verblijven. Meer bijzonderheden vindt u in de folder Hulp thuis na ontslag. Tot slot Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, neem dan contact op met de verpleegkundige van de couveuse-unit, telefoonnummer Literatuur H. W. Bruinse en B. P. Cats Te vroeg op de wereld Saakje da Costa en Harm van den Berg De vroege ontwikkeling in handen Cora de Vos Vroeggeboorte Maaike Sigar, Dick Bruna en Richard de Leeuw Ik heb een zusje, maar ik mag alleen maar naar haar kijken Edith Gerritsma en Zita v/d Heyden De couveuse, een wieg in het ziekenhuis Zita v/d Heyden en Sytske van Gilse Vanuit de couveuse de wereld in Informatiemap ontwikkelingsgerichte zorg

8 Telefoonnummers en adressen Couveuse-unit T: Afdelingsmanager mw. W. Hendrikx T: Pedagogisch medewerkers kinderafdeling T: Afdeling Geestelijke Verzorging en Ethiek E: Meldpunt Nazorgteam T: E: Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) T: I: Locatie Helmond Wesselmanlaan HA Helmond T: Locatie Deurne Dunantweg CB Deurne T: Locatie Gemert Julianastraat DB Gemert T:

Als uw baby wordt opgenomen op de couveuseafdeling

Als uw baby wordt opgenomen op de couveuseafdeling Als uw baby wordt opgenomen op de couveuseafdeling Voor de leesbaarheid van dit informatieboekje gebruiken we alleen het woord ouders daar waar we ouders en/of verzorgers bedoelen. Hetzelfde geldt voor

Nadere informatie

Couveuse- en babykamer

Couveuse- en babykamer Couveuseen babykamer Inhoudsopgave Inleiding... 1 Artsen... 1 Hoofdverpleegkundige en teamleider... 1 Verpleegkundigen... 1 Maatschappelijk werk,humanistisch raadsvrouw en geestelijke verzorging.. 2 Fysiotherapeut...

Nadere informatie

Couveusesuites en couveusekamer

Couveusesuites en couveusekamer Couveusesuites en couveusekamer Uw kind is opgenomen op een couveusesuite of op de couveusekamer van het Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leest u alles over de afdeling dat voor u, als ouder, belangrijk

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie Afdeling Neonatologie Geachte ouder(s), verzorger(s) Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Op deze unit bevinden zich de couveuse- en babykamer. Verschillende medische redenen kunnen hier

Nadere informatie

Welkom op de afdeling neonatologie

Welkom op de afdeling neonatologie Welkom op de afdeling neonatologie Uw kindje is bij ons op de afdeling neonatologie opgenomen. Dit is een kleinschalige afdeling die deel uitmaakt van het geboortecentrum. Door deze kleinschaligheid is

Nadere informatie

De zuigelingen-unit. Vrouw Moeder Kind centrum

De zuigelingen-unit. Vrouw Moeder Kind centrum 00 De zuigelingen-unit Vrouw Moeder Kind centrum 1 De geboorte van uw kindje is een speciaal moment. Het zou het fijnste zijn wanneer u de periode hierna samen kunt doorbrengen. Helaas is dit niet altijd

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Afdeling Moeder en Kind. Neonatologie

Afdeling Moeder en Kind. Neonatologie Afdeling Moeder en Kind Neonatologie U en uw kind worden opgenomen op afdeling Moeder en Kind (2b) in een couveusesuite als uw kind na de geboorte extra zorg nodig heeft. Dit kan komen doordat een kind

Nadere informatie

Afdeling 13 MCH Westeinde

Afdeling 13 MCH Westeinde Afdeling 13 MCH Westeinde De babyunit Informatie voor ouders / verzorgers F0027-3415 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Overplaatsingsdagboek. Neonatologie

Overplaatsingsdagboek. Neonatologie Overplaatsingsdagboek Neonatologie Wij heten uw kind en u graag welkom op verpleegafdeling Neonatologie. Voor uw kind is een opname op onze afdeling noodzakelijk gebleken voor observatie of behandeling.

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

De couveuseafdeling. Welkom. De afdeling. Het team. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter.

De couveuseafdeling. Welkom. De afdeling. Het team. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. De couveuseafdeling Welkom Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon of dochter. Uw kind is opgenomen op de couveuseafdeling voor behandeling en/of verzorging. Wij doen ons uiterste best om de

Nadere informatie

Informatie. Opname op afdeling Kind & Jeugd

Informatie. Opname op afdeling Kind & Jeugd Informatie Opname op afdeling Kind & Jeugd Welkom In deze folder staat meer informatie over de gang van zaken op afdeling Kind & Jeugd. Voor de leesbaarheid van dit boekje gebruiken we het woord ouders

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op afdeling E2.

KINDERGENEESKUNDE. De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op afdeling E2. KINDERGENEESKUNDE Couveusekamer Couveusekamer kinderafdeling De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw kind hartelijk welkom op afdeling E2. Uw kind is momenteel opgenomen op de couveuse-unit

Nadere informatie

H Couveusesuite

H Couveusesuite H.40010.1115 Couveusesuite Doorgaans verloopt een zwangerschap en bevalling voorspoedig. Mocht uw baby na de bevalling toch extra zorg nodig hebben dan kan het zijn dat uw baby opgenomen wordt op de couveusekamer

Nadere informatie

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal Welkom in de gezinssuite van St. Antonius Alnatal. Je kunt hier verblijven en 24 uur per dag bij je baby zijn als je baby

Nadere informatie

ROOMING-IN/ LOW CARE FRANCISCUS VLIETLAND

ROOMING-IN/ LOW CARE FRANCISCUS VLIETLAND ROOMING-IN/ LOW CARE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw baby is kort na de geboorte opgenomen op de afdeling Kindergeneeskunde van het Vlietland Ziekenhuis. U bent als kraamvrouw ontslagen uit het ziekenhuis.

Nadere informatie

Opgenomen met braken en diarree. De zorg in het ziekenhuis en thuis

Opgenomen met braken en diarree. De zorg in het ziekenhuis en thuis Opgenomen met braken en diarree De zorg in het ziekenhuis en thuis Uw kind is ziek, het heeft diarree en het braakt er misschien bij. Ook kan het koorts hebben. Dit is een veel voorkomend ziektebeeld bij

Nadere informatie

NEONATOLOGIE. Moeder-en-kindsuite KINDEREN

NEONATOLOGIE. Moeder-en-kindsuite KINDEREN NEONATOLOGIE Moeder-en-kindsuite KINDEREN Moeder-en-kindsuite Beste ouders, Van harte welkom op de moeder-en-kindsuite van de afdeling Neonatologie. Deze unieke voorziening maakt het voor u mogelijk om

Nadere informatie

Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, dan kunt u daarmee altijd bij het personeel van de kinderafdeling terecht.

Mocht u na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, dan kunt u daarmee altijd bij het personeel van de kinderafdeling terecht. Afdeling D Couveuse-unit Inleiding Uw kind is opgenomen op de couveuse-unit van de kinderafdeling (afdeling D) van het Medisch Centrum Leeuwarden. Op deze manier is extra observatie, behandeling en/of

Nadere informatie

Neonatologie. Verpleegafdeling Oost 43

Neonatologie. Verpleegafdeling Oost 43 Neonatologie Verpleegafdeling Oost 43 Wij heten uw kind en u graag welkom op verpleegafdeling Neonatologie. Voor uw kind is een opname op onze afdeling noodzakelijk gebleken voor observatie of behandeling.

Nadere informatie

Renogram bij kinderen. Informatie voor ouders of verzorgers

Renogram bij kinderen. Informatie voor ouders of verzorgers Renogram bij kinderen Informatie voor ouders of verzorgers Inleiding Binnenkort moet uw kind een Renogram, of een nieronderzoek ondergaan. Het onderzoek wordt in principe poliklinisch uitgevoerd. In deze

Nadere informatie

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Voor de leesbaarheid van dit boekje gebruiken we alleen het woord "ouders" daar waar we ouders en/of verzorgers bedoelen. Hetzelfde geldt voor het gebruik

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Neonatologie Uw kind op de afdeling neonatologie Informatie voor ouders

Neonatologie Uw kind op de afdeling neonatologie Informatie voor ouders Neonatologie Uw kind op de afdeling neonatologie Informatie voor ouders Kop1Welkom op de afdeling neonatologie Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie. Mogelijk is de opname gepland, maar vaak

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie voor kraamvrouwen

Patiënteninformatie. Informatie voor kraamvrouwen Informatie voor kraamvrouwen De afdeling U bent als kraamvrouw opgenomen op de afdeling 1a, de moeder kind unit. Op deze afdeling worden zowel kinderen in de leeftijd van 4 t/m 16 jaar verpleegd als ook

Nadere informatie

Fotoboek kinderafdeling

Fotoboek kinderafdeling Fotoboek kinderafdeling couveusekamer & babykamer IJsselland Ziekenhuis KIN.023 / 160914.BS Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Opname op de Kinderafdeling 3 2. De couveusekamer 4 Hygiënevoorschriften 6 Contact

Nadere informatie

Bevallen en verblijven op de suites

Bevallen en verblijven op de suites Bevallen en verblijven op de suites Welkom U bent vanwege uw bevalling opgenomen in het Flevoziekenhuis en verblijft in de kraamsuite van de afdeling verloskunde (G0). Het woord kraamsuite gebruiken we

Nadere informatie

Informatie. Verpleegafdeling 3C (Neurologie)

Informatie. Verpleegafdeling 3C (Neurologie) Informatie Verpleegafdeling 3C (Neurologie) Welkom op verpleegafdeling 3C (Neurologie) U heeft een opnameboekje met informatie over het ziekenhuis ontvangen. Deze folder geeft aanvullende informatie over

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling D1. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling D1. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling D1 Locatie Dordwijk Inleiding U bent opgenomen op afdeling D1 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Op uw kamer ligt een informatieboekje met daarin een aantal

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

Afdeling neonatologie

Afdeling neonatologie Afdeling neonatologie Haarlem Deze afdeling is bestemd voor baby s die te vroeg geboren en/of ziek zijn. Het zal voor u niet altijd even makkelijk zijn om de zorg voor uw baby aan anderen te moeten over

Nadere informatie

De opname van u en uw baby bij Rhena. Als er extra zorg voor uw baby nodig is

De opname van u en uw baby bij Rhena. Als er extra zorg voor uw baby nodig is De opname van u en uw baby bij Rhena Als er extra zorg voor uw baby nodig is Inleiding De kinderarts heeft met u en uw partner besproken dat uw baby extra zorg nodig heeft. Daarom wordt u samen met uw

Nadere informatie

Als uw kind van NICU naar de kinderafdeling gaat

Als uw kind van NICU naar de kinderafdeling gaat Als uw kind van NICU naar de kinderafdeling gaat Locatie ETZ Elisabeth Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Kabouterrijk 1 Van NICU naar post IC/HC 1 Wie zijn betrokken bij de zorg van

Nadere informatie

Kinderafdeling. Kinderafdeling

Kinderafdeling. Kinderafdeling Algemeen Deze folder bevat informatie over de kinderafdeling van het Diaconessenhuis. Hier worden kinderen opgenomen tussen de 0 en 12 jaar. U vindt de kinderafdeling op de vierde etage van het ziekenhuis:

Nadere informatie

RS-virus. Informatie voor ouders

RS-virus. Informatie voor ouders RS-virus Informatie voor ouders Inleiding Bij uw kind is de diagnose RS virus gesteld. Respiratoir Syncytieel virus is een verwekker van luchtweginfecties bij kinderen. Vóór het derde levensjaar hebben

Nadere informatie

kinderkliniek neonatologie

kinderkliniek neonatologie kinderkliniek neonatologie inhoudsopgave Waarom deze brochure? 3 Informatie voor de ouders 3 De afdeling 4 De koffiekamer 6 Handen wassen 6 Bezoek 7 Kangoeroeën 9 In bad doen 10 Voeding 11 Ontwikkelings

Nadere informatie

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer In deze folder willen wij u informeren over de gang van zaken op de baby-/couveusekamer. We proberen op de meest voorkomende vragen een antwoord te geven.

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Informatie. Help mee aan uw veilige behandeling

Informatie. Help mee aan uw veilige behandeling Informatie Help mee aan uw veilige behandeling Inleiding Als patiënt wordt u gevraagd een bijdrage te leveren aan een veilige behandeling. Hoe u dit kunt doen, leest u in deze folder. Geef alle informatie

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Met uw baby naar huis 1 Inleiding Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis! Na een verblijf op de couveuseafdeling vindt u het natuurlijk prettig om uw kind mee naar huis te nemen. Maar er komt ook veel bij

Nadere informatie

Zweettest. Info voor ouders of verzorgers

Zweettest. Info voor ouders of verzorgers Zweettest Info voor ouders of verzorgers Binnenkort moet uw kind een zweettest ondergaan. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek precies inhoudt. Het doel van het onderzoek De zweettest is een onderzoek

Nadere informatie

3 Geboren - mijn tijdelijke adres is Kinderafdeling

3 Geboren - mijn tijdelijke adres is Kinderafdeling Inleiding Een opname van een kind is zowel voor de ouders als voor de kinderen een ingrijpende gebeurtenis. De opname van uw kind bij ons op de zuigelingenafdeling is vaak onverwacht en is waarschijnlijk

Nadere informatie

Verpleegafdeling 1B en 1C

Verpleegafdeling 1B en 1C Verpleegafdeling 1B en 1C Welkom op verpleegafdeling 1B/1C U heeft een opnameboekje met informatie over het ziekenhuis ontvangen. Deze folder geeft aanvullende informatie over de gang van zaken op de verpleegafdeling.

Nadere informatie

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer

Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer Kind en jeugdzorg Informatie baby-/couveusekamer In deze folder willen wij u informeren over de gang van zaken op de baby-/couveusekamer. We proberen op de meest voorkomende vragen een antwoord te geven.

Nadere informatie

Nierscintigram (DMSA-scan) Informatie voor ouders of verzorgers

Nierscintigram (DMSA-scan) Informatie voor ouders of verzorgers Nierscintigram (DMSA-scan) Informatie voor ouders of verzorgers Inleiding Binnenkort moet uw kind een nierscintigram (DMSA-scan) ondergaan. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek precies inhoudt.

Nadere informatie

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis.

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis. Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis www.jijwij.nl Deze brochure is geschreven voor vrouwen en hun partners die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaan bevallen. Wat neem je mee Voor de bevalling

Nadere informatie

Informatie. Afdeling Geriatrie (Verpleegafdeling 3D)

Informatie. Afdeling Geriatrie (Verpleegafdeling 3D) Informatie Afdeling Geriatrie (Verpleegafdeling 3D) Wat is geriatrie Bij het ouder worden vinden vaak veranderingen plaats op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Het lopen kan bijvoorbeeld slechter

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis! Na een verblijf op de couveuseafdeling vindt u het natuurlijk prettig om uw kind mee naar huis te nemen. Maar er komt ook veel bij kijken. Daarom biedt deze folder

Nadere informatie

Rechten en plichten van patiënten

Rechten en plichten van patiënten Rechten en plichten van patiënten Het is belangrijk te weten dat u als patiënt een aantal rechten en plichten heeft. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in onder andere de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

Prematuriteit en Dysmaturiteit

Prematuriteit en Dysmaturiteit 1/5 Kindergeneeskunde Prematuriteit en Dysmaturiteit Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie in verband met een prematuriteit en/of een dysmaturiteit. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

neosuite in het Anna Paviljoen

neosuite in het Anna Paviljoen neosuite in het Anna Paviljoen Inhoud Bezoek 4 Bezoek van kinderen tot 6 jaar 4 Bloemen 5 Contact met het Anna Paviljoen 6 Couveusecamera 3 Fotograferen en filmen in het Anna Paviljoen 5 Geld en kostbaarheden

Nadere informatie

Een onrustige baby (huilbaby)

Een onrustige baby (huilbaby) Een onrustige baby (huilbaby) Uw kind is aangemeld voor de polikliniek kindergeneeskunde van HMC Bronovo omdat het onrustig is, veel huilt en mogelijk minder goed drinkt. We spreken in dit geval van een

Nadere informatie

Rooming in kraamvrouw op de kinderafdeling. Patiënteninformatie Kraamvrouw op de kinderafdeling

Rooming in kraamvrouw op de kinderafdeling. Patiënteninformatie Kraamvrouw op de kinderafdeling Rooming in kraamvrouw op de kinderafdeling Patiënteninformatie Kraamvrouw op de kinderafdeling Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Rooming in 2.1 Verblijf 2.2 Toilet en douche gebruik 2.3 Eten 2.4 Koffie en Thee

Nadere informatie

Wieg- en couveusekamer

Wieg- en couveusekamer Deze folder geeft u informatie over de wieg- en couveusekamer van ons ziekenhuis in Goes. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Uw baby is opgenomen

Nadere informatie

Afdeling A2 Orthopedie

Afdeling A2 Orthopedie ORTHOPEDIE Afdeling A2 Orthopedie U of uw familielid/naaste is zojuist opgenomen op de afdeling Orthopedie van het Laurentius ziekenhuis Roermond. Een opname in het ziekenhuis is niet prettig, maar vaak

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Moeder&Kind Centrum...5 Gezinsgerichte zorg...6 Medisch team...7 Televisie/ internet/ telefoon...8 Beeldopnames...9

Inhoudsopgave. Moeder&Kind Centrum...5 Gezinsgerichte zorg...6 Medisch team...7 Televisie/ internet/ telefoon...8 Beeldopnames...9 Kraamsuites Inhoudsopgave Welkom...4 Moeder&Kind Centrum...5 Gezinsgerichte zorg...6 Medisch team...7 Televisie/ internet/ telefoon...8 Beeldopnames...9 Bezoek...9 Geboorteaangifte... 10 Parkeren... 10

Nadere informatie

Ademtest. Info voor ouders of verzorgers

Ademtest. Info voor ouders of verzorgers Ademtest Info voor ouders of verzorgers Inleiding Binnenkort moet uw kind een ademtest ondergaan, omdat het vaak last heeft van diarree en buikpijn. In deze folder kunt u lezen wat het onderzoek inhoudt.

Nadere informatie

Kinder- / jeugdafdeling. Naar huis, hoe verder..

Kinder- / jeugdafdeling. Naar huis, hoe verder.. Kinder- / jeugdafdeling Naar huis, hoe verder.. 1 Naar huis, hoe verder De arts of de verpleegkundige heeft u verteld dat uw baby naar huis mag. Het verblijf op de kinderafdeling zit er op. Om de overgang

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Neonatologie van Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

Welkom op de afdeling Neonatologie van Ziekenhuis Rijnstate Arnhem Welkom op de afdeling Neonatologie van Ziekenhuis Rijnstate Arnhem uw baby in het ziekenhuis ouder en kind centraal welbevinden Welkom op de afdeling neonatologie Uw baby is geboren in Ziekenhuis Rijnstate

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1

I N F O R M A T I E. o v e r verpleegafdeling Oost 1 I N F O R M A T I E o v e r verpleegafdeling Oost 1 Als u deze folder krijgt bent of wordt u opgenomen op de kraamafdeling. Een onbekende omgeving, onbekende regels en onbekende mensen. Om u wat houvast

Nadere informatie

Welkom op de Neonatologie

Welkom op de Neonatologie Welkom op de Neonatologie Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Van harte welkom op de afdeling Neonatologie van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. U en uw kindje zijn hier opgenomen omdat uw kindje

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiebrochure

Neonatologie. Informatiebrochure Neonatologie Informatiebrochure Welkom Van harte welkom op de afdeling neonatologie van het Sint-Andriesziekenhuis. De opname van uw baby op de prematurenafdeling is voor u en uw gezin een ingrijpende

Nadere informatie

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA)

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Inleiding De Acute Opname Afdeling (AOA) is een afdeling voor patiënten die met spoed moeten worden opgenomen. De AOA is geen reguliere verpleegafdeling; patiënten

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiebrochure

Neonatologie. Informatiebrochure Neonatologie Informatiebrochure 2 Welkom Van harte welkom op de afdeling neonatologie van het Sint-Andriesziekenhuis. De opname van uw baby op de prematurenafdeling is voor u en uw gezin een ingrijpende

Nadere informatie

De Kinderunit Vrouw-Moeder-Kind centrum (VMK)

De Kinderunit Vrouw-Moeder-Kind centrum (VMK) 00 De Kinderunit Vrouw-Moeder-Kind centrum (VMK) Uw kind wordt tijdelijk opgenomen voor een onderzoek of behandeling. Dit is voor u en uw kind een ongewone gebeurtenis. Uw kind komt in een totaal nieuwe

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie Afdeling Neonatologie Kind & Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen De afdeling Neonatologie Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Dit is een onderdeel van het Moeder Kind Centrum. De reden

Nadere informatie

Het telefoonnummer is Samen met u willen wij het beste voor uw baby en hopen dat uw baby weer spoedig thuis zal zijn.

Het telefoonnummer is Samen met u willen wij het beste voor uw baby en hopen dat uw baby weer spoedig thuis zal zijn. Patiënteninformatie Wiegen/couveusekamer Uw baby is op de wiegen/couveuse kamer opgenomen. Voor u als ouder is dit een ingrijpende gebeurtenis. Wij begrijpen dat het voor u moeilijk is om uw baby aan onze

Nadere informatie

Rechten en plichten van patiënten

Rechten en plichten van patiënten Rechten en plichten van patiënten Het is belangrijk te weten dat u als patiënt een aantal rechten en plichten heeft. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in onder andere de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

Kind en jeugdzorg Informatie boxen- en zalenunit

Kind en jeugdzorg Informatie boxen- en zalenunit Kind en jeugdzorg Informatie boxen- en zalenunit In deze folder willen wij u informeren over de gang van zaken op de boxen- en zalenunit. We proberen op de meest voorkomende vragen antwoord te geven. Mocht

Nadere informatie

Help mee aan uw veilige behandeling

Help mee aan uw veilige behandeling Help mee aan uw veilige behandeling Inleiding Dit boekje is onderdeel van het project Help mee aan een veilige behandeling. Hierbij wordt u als patiënt gevraagd een bijdrage te leveren aan een veilige

Nadere informatie

2 West: Kinder- en Jeugdafdeling

2 West: Kinder- en Jeugdafdeling 2 West: Kinder- en Jeugdafdeling De afdeling Op de Kinder- en Jeugdafdeling ('2 west') worden kinderen t/m 18 jaar verpleegd. Geplande opname Een medewerker brengt u naar de Kinder- en Jeugdafdeling (2de

Nadere informatie

Afdeling neonatologie

Afdeling neonatologie Afdeling neonatologie Kinderkliniek mca.nl Inhoudsopgave Informatie voor de ouders 3 De afdeling 3 De ouderkamer 5 Wat kunt u als ouder(s) zelf doen? 5 Bezoek 8 Kangoeroeën 9 In bad doen 10 Voeding 11

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

Neonatologie. Infoboekje. Neonatologie. 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111

Neonatologie. Infoboekje. Neonatologie. 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 Neonatologie Infoboekje Neonatologie 051/425 262 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt 051/425 111 www.sintandriestielt.be materniteit@sintandriestielt.be 12 Februari 2013 2 11 Voorwoord

Nadere informatie

Opname van baby en moeder op de couveuseafdeling

Opname van baby en moeder op de couveuseafdeling Opname van baby en moeder op de couveuseafdeling Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Welkom bij ons op de couveuseafdeling in het Ikazia Ziekenhuis Geachte mevrouw / heer (ouders/verzorgers), Van

Nadere informatie

Opname voor de oogarts op de Behandelafdeling of Kortverblijfafdeling

Opname voor de oogarts op de Behandelafdeling of Kortverblijfafdeling Opname voor de oogarts op de Behandelafdeling of Kortverblijfafdeling Belangrijk voor als u algehele verdoving krijgt Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven; dit betekent

Nadere informatie

Couveuseafdeling. Patiënteninformatie 1164626PR/3-2013 - Couveuseafdeling

Couveuseafdeling. Patiënteninformatie 1164626PR/3-2013 - Couveuseafdeling Couveuseafdeling Patiënteninformatie 1164626PR/3-2013 - Couveuseafdeling Inhoud 1 Je had het je zo anders voorgesteld 2 De afdeling 2.1 Het planbord 3 het team 3.1 De verpleegkundige 3.2 De kinderarts

Nadere informatie

Begeleiding thuis. Folder 3. Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans

Begeleiding thuis. Folder 3. Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Begeleiding thuis Folder 3 Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave 1 Voorwaarden voor vervroegd ontslag... 1 2 Getekende verklaring voor vervroegd ontslag... 1 3 Welke begeleiding

Nadere informatie

Prematuriteit en Dysmaturiteit

Prematuriteit en Dysmaturiteit 1/6 Kindergeneeskunde Prematuriteit en Dysmaturiteit Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie in verband met een prematuriteit en/of een dysmaturiteit. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. COUVEUSE AFDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie

Nadere informatie

Lactatiekundige. Hulp bij borstvoeding

Lactatiekundige. Hulp bij borstvoeding Lactatiekundige Hulp bij borstvoeding Inleiding Borstvoeding (leren) geven gaat niet altijd zonder problemen. In de meeste gevallen is begeleiding van de kraamvrouw door de verpleging voldoende. Als dit

Nadere informatie

Prematuur en/of dysmatuur geboren baby. Afdeling Neonatologie

Prematuur en/of dysmatuur geboren baby. Afdeling Neonatologie Prematuur en/of dysmatuur geboren baby Afdeling Neonatologie Als een baby bij een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken wordt geboren dan spreken we van een prematuur geboren baby. Als het geboortegewicht

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost.

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost. Welkom op verpleegafdeling 3-Oost www.nwz.nl Inhoud Op welke kamer ligt u en wie is uw hoofdbehandelaar? 3 Globale dagindeling 3 Het behandelteam 4 Elke dienst een vast gezicht 4 Wat mag u van ons verwachten

Nadere informatie

Afdeling neonatologie

Afdeling neonatologie Afdeling neonatologie Spaarne Gasthuis Haarlem Belangrijke telefoonnummers Afdeling neonatologie (023) 224 4222 Secretaresse kinderafdeling (023) 224 0070 Inhoud: Opname van uw baby Ouders zijn belangrijk

Nadere informatie

Neonatologie. Informatiefolder

Neonatologie. Informatiefolder Neonatologie Informatiefolder Uw kindje is opgenomen op de afdeling Neonatologie, onderdeel van de kinderafdeling. Ongetwijfeld een start waar u niet op gerekend had. Tijdens de opname van uw kindje willen

Nadere informatie

Video interactie begeleiding bij pasgeborenen

Video interactie begeleiding bij pasgeborenen Video interactie begeleiding bij pasgeborenen Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2011 pavo 0020 Inleiding Na de geboorte gaan u en uw baby elkaar leren kennen. Hierdoor wordt contact opgebouwd en ontstaat

Nadere informatie

Rooming-in op de medium care zuigelingen, NICU en kinderafdeling

Rooming-in op de medium care zuigelingen, NICU en kinderafdeling Rooming-in op de medium care zuigelingen, NICU en kinderafdeling Vrouw Moeder Kind-centrum Inleiding Uw kind is opgenomen in ons ziekenhuis. Binnen het Vrouw Moeder Kind-centrum werken wij volgens het

Nadere informatie

INTENSIVE CARE. Intensive Care, locatie Utrecht

INTENSIVE CARE. Intensive Care, locatie Utrecht INTENSIVE CARE Intensive Care, locatie Utrecht Intensive Care, locatie Utrecht In deze folder vindt u algemene informatie over de Intensive Care (IC), locatie Utrecht. U leest in deze folder wat u kunt

Nadere informatie

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Adviezen voor ouders en verzorgers www.nwz.nl Omdat uw kindje te vroeg geboren is, is het opgenomen op de afdeling neonatologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

Verpleegafdeling Oost 43. Gynaecologie

Verpleegafdeling Oost 43. Gynaecologie Verpleegafdeling Oost 43 Gynaecologie U bent vandaag opgenomen op verpleegafdeling Oost 43. Ten eerste willen wij u langs deze weg welkom heten en u een voorspoedig herstel toewensen. Verpleegafdeling

Nadere informatie

De couveuse-unit van de kinderafdeling. verpleegafdeling kindergeneeskunde

De couveuse-unit van de kinderafdeling. verpleegafdeling kindergeneeskunde De couveuse-unit van de kinderafdeling verpleegafdeling kindergeneeskunde De couveuse-unit van de kinderafdeling verpleegafdeling kindergeneeskunde Beste ouder(s), Allereerst van harte gefeliciteerd met

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Patiënteninformatie Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde

Patiënteninformatie. Patiënteninformatie Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde Patiënteninformatie Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde U bent opgenomen op afdeling 2B voor Neurologie / Interne Geneeskunde. In deze folder vindt u belangrijke informatie om u snel

Nadere informatie

Kinder-/jeugdafdeling. Neonatologie

Kinder-/jeugdafdeling. Neonatologie Kinder-/jeugdafdeling Neonatologie 1 2 Inhoud Blz. Inleiding 4 Neonatologie 5 Dagelijkse gang van zaken 5 Betrokken zorgverleners 6 Ontwikkelingsgerichte zorg 7 Video interactiebegeleiding 7 Wat kunt u

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de blaas (Mictiecystogram) Info voor ouders of verzorgers

Röntgenonderzoek van de blaas (Mictiecystogram) Info voor ouders of verzorgers Röntgenonderzoek van de blaas (Mictiecystogram) Info voor ouders of verzorgers Inleiding Binnenkort moet uw kind een mictiecystogram, of een blaasonderzoek ondergaan. Het onderzoek wordt in principe poliklinisch

Nadere informatie

Welkom op de afdeling psychiatrie

Welkom op de afdeling psychiatrie Welkom op de afdeling psychiatrie Afdeling psychiatrie Locatie Veldhoven In deze folder vindt u algemene informatie over de afdeling psychiatrie. Deze informatie is ook van belang voor uw partner, familie

Nadere informatie

Inhoud Opname op de couveuse-unit...2 Hoe gaat het met mijn kind?...3 Wegwijs op de kinderafdeling...3 Wie werken er...3 - Gespecialiseerde

Inhoud Opname op de couveuse-unit...2 Hoe gaat het met mijn kind?...3 Wegwijs op de kinderafdeling...3 Wie werken er...3 - Gespecialiseerde Couveuse-unit Inhoud Opname op de couveuse-unit...2 Hoe gaat het met mijn kind?...3 Wegwijs op de kinderafdeling...3 Wie werken er...3 - Gespecialiseerde verpleegkundigen...3 Couveuse unit...4 - Kamer

Nadere informatie

Huilbaby. Kindergeneeskunde

Huilbaby. Kindergeneeskunde 1/5 Kindergeneeskunde Huilbaby Inleiding Uw kindje is op de kinderafdeling opgenomen in verband met aanhoudend huilgedrag. In deze folder vindt u informatie over de behandeling tijdens de opname. Doel

Nadere informatie

Dagopname kinderafdeling (E2)

Dagopname kinderafdeling (E2) KINDERGENEESKUNDE Dagopname kinderafdeling (E2) Een dagje in het ziekenhuis De medewerkers van de kinderafdeling heten u en uw zoon of dochter hartelijk welkom op afdeling E2. De ziekenhuissituatie is

Nadere informatie