Programma 2013 onderwijshuisvesting: overzicht en motivering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma 2013 onderwijshuisvesting: overzicht en motivering"

Transcriptie

1 Gemeente Ede Programma 2013 onderwijshuisvesting: overzicht en motivering PROGRAMMA EN OVERZICHT VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2013 Programma Overzicht prijspeil 2013 incl. BTW BASISONDERWIJS I Vereniging tot Oprichting en Instandhouding van Hervormde Scholen te Ede (02) 1 Veldhuizerschool (T4), Kraatsweg 11 te Ede 1a uitbreiding van het hoofdgebouw in permanente bouwaard voor 1 groep X II Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Ede (03) 2 Oranje Nassauschool (T6), Anton Mauvestraat 10a te Ede 2a vervangen van de dakbedekking cf. Planon III Vereniging tot stichting en instandhouding van scholen uitgaande van de Oud Gereformeerde Gemeente in te Nederland te Ede 3 Stadhouder Willem III school, Veldhuizerbrink 24 te Ede 3a uitbreiding van de school voor de 15, 16e en 17e groep leerlingen pm IV Gereformeerde Schoolvereniging Veluwe Plus te Ede (07) 4 Triangel (T42), Tollenburg 16 te Ede 4a vervangen CV leidingen incl. radiatoren cf. Planon b uitbreiding 1e inrichting OLP en MEUB voor de 8e en de 9e groep V Vereniging tot stichting en instandhouding van scholen met de Bijbel te Bennekom (9) 5 School met de Bijbel De Kraats (T13), Rijnsteeg 5 te Ede 5a vervangen enkele beglazing voor isolatieglas cf. Planon VI Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen met de Bijbel te Ederveen (15) 6 Calvijnschool (T21), De Zicht 3 te Ederveen 6a vervangende nieuwbouw van de school X VII Stichting Ede voor Islamitisch onderwijs en Opvoeding (21) 7 Al Amana (T48), Goudenstein 9 te Ede 7a vervangen CV leidingen en radiatoren cf. Planon VIII Stichting Openbaar basisonderwijs gemeente Ede (22) 8 OBS De Rietkampen, Palmedreef 2 te Ede (S17) 8a vervangen dakopbouwen cf. Planon IX Stichting Evangelisch Onderwijs Ede (32) 9 De Rots (T52), Goudenstein 1 te Ede 9a uitbreiding 1e inrichting OLP en MEUB (voorlopig 2)

2 Blz. 2 PROGRAMMA EN OVERZICHT VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2013 Programma Overzicht prijspeil 2013 incl. BTW CLUSTER 4 ONDERWIJS VII Stichting Orthopedagische Onderwijs Instellingen te Arnhem e.o. (30) 1 De Radar (H12), Hendrik Stafweg 2 te Ede 1a uitbreiding 1e inrichting OLP en MEUB voor de 7e, 8e en 9e groep IX Stichting Scholengemeenschap voor Speciaal en Voortgezet Speciaal Onderwijs De Brouwerij (29) 1 De Brouwerij, nevenvestiging op terrein Karakter (H9), Horalaan 3a te Ede 1a huurvergoeding voor het jaar X Stichting De Hoenderloo Groep (31) 1 Hoenderloo College (H13), Delenseweg 85 te Deelen 1a huurvergoeding voor de Kop van Deelen voor het jaar VOORTGEZET ONDERWIJS XI Stichting voor Protestants Christelijk Voortgezet Onderwijs in de regio Ede- Wageningen (26) 1 CSG 't Streek, locatie Bovenbuurtweg 1 te Ede 1a vergoeding voor de huur van sportterreinen in verband met buitenlessen gymnastiek, voor de duur van 8 weken 2 CSG 't Streek, Zandlaan 25 te Ede 2a vergoeding voor de huur van sportterreinen in verband met buitenlessen gymnastiek voor de duur van 8 weken XII Stichting Marnix College te Ede (27) 1 Marnix College (P1), Prins Bernhardlaan 30 te Ede 1a vergoeding huur sportterreinen in verband met buitenlessen gymnastiek voor de duur van 8 weken vergoeding voor gerealiseerde uitbreidingen in 2000, 2004, 2006, 2007 en 2009: pm 2a vergoeding kosten aankoop terrein in b vergoeding kosten uitbreiding dependance met 613 m2 2c vergoeding uitbreiding kantine van de dependance 116 m2 2d vergoeding kosten realisering extra stafkamer in hoofdgebouw 2e vergoeding kosten aankoop terrein voor uitbreiding van het parkeerterrein 2f vergoeding kosten realisering 3 stafkamers XIII Stichting Pallas Athene College te Ede (28) 1 Pallas Athene College (P3), Koekeltse Boslaan 21 te Ede 1a vergoeding voor de huur van sportterreinen in verband met buitenlessen gymnastiek de duur van 8 weken Totaal programma Bouw pm Eerste inrichting Onderhoud Huisvestingsvergoeding Huur sportterreinen

3 Blz. 3 MOTIVERING PROGRAMMA ONDERWIJSHUISVESTING 2013 BASISONDERWIJS I VERENIGING TOT OPRICHTING EN INSTANDHOUDING VAN HERVORMDE SCHOLEN TE EDE (02) 1 Veldhuizerschool (T4), Kraatsweg 11 te Ede 1a uitbreiding van de school voor 1 groep leerlingen in permanente bouwaard 1a gevraagd wordt de school te mogen uitbreiden in permanente bouwaard voor 1 groep Vorig jaar heeft de Veldhuizerschool de nieuwbouw in gebruik genomen. Voorafgaand aan de bouw heeft een discussie plaatsgevonden over de omvang waarin de school zou moeten worden teruggebouwd: 10 of 11-klassig. Binnen de prognose was de toekomstige omvang van de Veldhuizerschool mede afhankelijk van de ontwikkeling van Kernhem en de start van de tweede CNS-school. De indruk bestond dat veel ouders uit Kernhem kozen voor de Veldhuizerschool vanwege het ontbreken van een traditionele CNS-school naast de Meander. De Vuursteen is nu geopend en het is de vraag hoeveel ouders nu gaan kiezen voor een CNS-school en niet (meer) voor de Veldhuizerschool. Op 1 oktober hebben we een eerste indicatie hiervan. In de toekenningsbrief voor de nieuwbouw hebben wij indertijd de volgende passage opgenomen: Eigen investering voor een 11 e groep. U hebt een pleidooi gehouden voor de nieuwbouw voor 11 groepen. Nu wij niet instemmen met de uitbreiding tot 11 groepen overweegt u een eigen investering voor de 11 e groep in de nieuwbouw voor eigen rekening en risico te doen. Wij hebben toegezegd een eventueel bouwplan voor 11 groepen te zullen goedkeuren. Daaraan hebben wij toegevoegd dat wij een reguliere uitbreiding met de 11 groep zullen toekennen als bij de oktober telling van 2013 de school een ruimtebehoefte voor 11 groepen heeft en uit de prognose blijkt dat de ruimtebehoefte voor 11 groepen lange tijd nodig zal zijn. Als u het dan niet eens bent met de gemeentelijke prognose zijn wij bereid om een onafhankelijk onderzoeksbureau een prognose te laten opstellen die doorslaggevend zal zijn bij onze besluitvorming. de aanvraag af te wijzen met dien verstande dat aan de hand van de 1 oktobertelling van 2013 en een nog nader op te stellen leerlingenprognose voor de Veldhuizerschool vastgesteld moet worden of een uitbreiding met de 11 e groep voor lange termijn nodig is. Dit in overstemming met de afspraken in de toekenningsbrief voor de nieuwbouw. Het is niet nodig dat het schoolbestuur een nieuwe aanvraag voor het programma 2014 indient. II VERENIGING VOOR CHRISTELIJK NATIONAAL SCHOOLONDERWIJS TE EDE (03) 1 Oranje Nassauschool (T5), Anton Mauvestraat 10a te Ede Aangevraagd cf. Planon, uitvoeringsjaar 2013: 1 vervangen/ overlagen van ca 425 m2 dakbedekking De uitvoering van de genoemde werkzaamheden volgens de beschrijving in Planon is noodzakelijk. Gelijktijdig wordt uitvoering gegeven aan het vervangen van de loodslabben waarvoor eerder via het programma 2012 een beschikking is afgeven. om de gevraagde medewerking te verlenen.

4 Blz. 4 III VERENIGING TOT STICHTING EN INSTANDHOUDING VAN SCHOLEN UITGAANDE VAN DE OUD-GEREFORMEERDE GEMEENTE IN NEDERLAND TE EDE (05) 1 Stadhouder Willem III school (T32), Veldhuizerbrink 24 te Ede 1a uitbreiding van de school in permanente bouwaard voor de 15 e, 16 e en 17 e groep 1a gevraagd wordt de school te mogen uitbreiden in permanente bouwaard voor de 15 e, groep 16 e en 17 e De Stadhouder Willem III heeft een verzoek gedaan voor uitbreiding van de school voor de 15 e, 16 e en 17 e groep. In het IHP is de volgende tekst opgenomen. De Stadhouder Willem III heeft in het Programma 2009 de uitbreiding met de veertiende groep toegekend gekregen. De school blijft groeien en heeft in het Programma 2010 de uitbreiding met een extra speellokaal toegekend gekregen. Tegenover de groei van de school staat de prognose voor de school op basis van de ontwikkeling van de basisgeneratie in Ede. Op basis van deze prognose zal het aantal groepen de komende jaren weer teruglopen. Vooralsnog zullen wij de school voor de extra groepen verwijzen naar leegstand. Mocht de school toch verder groeien of verwijzing niet meer mogelijk zijn dan zullen wij in overleg met het schoolbestuur onderzoeken of uitbreiding op de huidige locatie nog mogelijk of gewenst is. De genormeerde oppervlakte van de school is na de uitbreiding 1910 m2. Dit is inclusief een tweede speellokaal. De school heeft nog een overmaat van 240 m 2 zodat de totaal aanwezige bvo 2150 m 2 bedraagt. Het schoolbestuur heeft de overmaat zelf gefinancierd. Het gebouw heeft een bijdrage gehad om het binnenklimaat te verbeteren. De verwijsmogelijkheden voor 3 groepen leerlingen van de Stadhouder Willem III zijn minimaal geworden. Nu De Rots in het gebouw aan de Goudenstein (voormalige De Bongerd) verder doorgroeit, is deze mogelijkheid niet meer voorhanden. De school is tegen de verwachting in gegroeid. In het IHP hebben wij in het algemeen deze tendens geconstateerd en aangegeven naar bevind van zaken te zullen handelen als dit nodig mocht blijken. om de Stadhouder Willem III in beginsel de uitbreiding toe te kennen. In goed overleg met het schoolbestuur en op basis van de prognose, zullen wij de omvang en wijze waarop de school op papier wordt uitgebreid vaststellen. Voorgesteld wordt om de afrekening van de eerder door de school voor eigen risico en rekening gefinancierde uitbreiding daarbij als uitgangspunt te nemen. IV GEREFORMEERDE SCHOOLVERENIGING VELUWE PLUS, SCHOOLCOMMISSIE DE TRIANGEL (07) 1 De Triangel (T42), Tollenburg 15 te Ede: 1a vervangen van de CV leidingen en de radiatoren cf. Planon 1b uitbreiding 1 e inrichting Onderwijsleerpakket en Meubilair voor de 8 e en 9 e groep 1a de vervanging van de oude cv leidingen en radiatoren cf Planon is noodzakelijk. de gevraagde medewerking te verlenen.

5 Blz. 5 1b Op basis van de bijgestelde Verordening wordt de eerste inrichting uitgedrukt in m 2. De school is ingericht voor 1015 m 2. Ruimtebehoefte per 1 oktober 2011 is 1241 m 2. Capaciteit van de school is 1329 m 2. Verschil tussen inrichting en ruimtebehoefte is 226 m 2. de gevraagde medewerking te verlenen. V VERENIGING TOT STICHTING EN INSTANDHOUDING VAN SCHOLEN MET DE BIJBEL TE BENNEKOM (09) 1 School met de Bijbel (T13) te Bennekom: Aangevraagd is cf. Planon, uitvoeringsjaar 2013: 1 vervangen van de enkele beglazing door isolatieglas De vervanging van de resterende ca 108 m2 enkele beglazing door isolatieglas met de benodigde ventilatieroosters is noodzakelijk. de gevraagde medewerking te verlenen. VI VERENIGING TOT STICHTING EN INSTANDHOUDING VAN SCHOLEN MET DE BIJBEL TE EDERVEEN (15) 1 Calvijnschool (T21), De Zicht 3 te Ederveen: 1 vervangende nieuwbouw voor 17 groepen leerlingen 1a medewerking wordt gevraagd voor vervangende nieuwbouw voor 17 groepen leerlingen De Calvijnschool in Ederveen heeft de nieuwbouw aangevraagd voor een school geschikt voor 17 groepen leerlingen. Op 1 oktober 2012 had de school een ruimtebehoefte voor 15 groepen. De capaciteit van de school is 12 groepen. In beginsel moet de school 13 groepen tijdelijk kunnen huisvesten. Met de aanvraag anticipeert het schoolbestuur op een toestand waarin de school terecht zal komen afgaande op de door de school opgestelde prognose (VBSO). In het IHP is onderstaande tekst opgenomen: De Calvijnschool kent de laatste twee jaren weer enige groei na een lange tijd van daling van het aantal leerlingen. Het aantal leerlingen is weer terug op het niveau van het jaar De school heeft een ruimtebehoefte van 13 groepen en een capaciteit voor 12 groepen. De school heeft ruimtetekort. Wij zullen bij verdere groei van de ruimtebehoefte de school verwijzen naar de leegstand in de Julianaschool. Het schoolbestuur is van mening dat er binnen afzienbare termijn in Ederveen zich een capaciteitstekort zal voordoen en oriënteert zich op een situatie dat de verwijzing naar leegstand in de Julianaschool niet meer mogelijk is. Hoewel wij vooralsnog uitgaan van de gemeentelijke bevolkingsprognose voor Ederveen en dus geen aanleiding hebben om uit te gaan van een capaciteitstekort, onderzoeken wij wel de mogelijkheden voor alternatieve huisvesting mocht zich onvoorzien toch een capaciteitstekort voordoen. De (financiële) werkelijkheid van nu is dat er in het IHP geen nieuwe investeringen voor Ederveen zijn geraamd en dat we vooralsnog uitgaan van de totale capaciteit van 25 groepen of 3299 m 2 bruto vloeroppervlak die in Ederveen aanwezig is de Calvijnschool en de Julianaschool samen.

6 Blz. 6 Op 1 oktober is gebleken dat de Calvijnschool weer een groep meer heeft dan vorig jaar en de Julianaschool weer een groep minder. Voor de extra ruimtebehoefte verwijzen wij de Calvijnschool daarom ook het komende jaar naar de leegstand in de Julianaschool. Voor vervangende nieuwbouw van de Calvijnschool is op grond van het huidige beleid, de financiële ruimte en de kwaliteit van het huidige schoolgebouw, geen enkele aanleiding. Voorgesteld wordt de gevraagde medewerking te weigeren. de gevraagde medewerking te weigeren. VII STICHTING EDE VOOR ISLAMITISCH ONDERWIJS EN OPVOEDING (21) 1 Al Amana (T48), Goudenstein 9 te Ede: 1 vervangen van de cv leidingen en de radiatoren cf. Planon De noodzakelijke vervanging van de bedoelde oude leidingen en radiatoren heeft conform de geldende regels voor risico en rekening van het schoolbestuur plaatsgevonden bij de in 2012 uitgevoerde onderhoudsen verbeteringswerkzaamheden. de gevraagde medewerking te verlenen. VIII STICHTING PRIMAIR OPENBAAR ONDERWIJS EDE (22) 1 De Rietkampen (S17), Palmedreef 2 te Ede: 1 vervangen/ herstellen van de dakopbouwen. Bij bedoelde dakopbouwen doen zich min of meer regelmatig lekkageproblemen voor. Recent is er een dakopbouw geheel opengemaakt om vast te stellen hoe dit probleem, zowel bij de opbouwen van De Rietkampen als de Panta Rhei, kan worden opgelost. Dit heeft geleid tot het nu voorliggende oplossingsvoorstel. de gevraagde medewerking te verlenen. IX STICHTING EVANGELISCH ONDERWIJS EDE (32) 1 Evangelische basisschool De Rots (T52), Goudenstein 1 te Ede: 1a uitbreiding van de 1 e inrichting Onderwijsleerpakket en Meubilair 1a gevraagd wordt uitbreiding van de 1 e inrichting Onderwijsleerpakket en Meubilair voor een nog nader te bepalen aantal groepen De school is in opbouw en had op 1 oktober 2011 een ruimtebehoefte van 4 groepen. Hiervoor is de inrichting reeds beschikt in het Programma Afhankelijk van het aantal groepen op 1 oktober stellen wij vast hoeveel eerste inrichting wij toekennen in het programma Vooralsnog houden wij rekening met 2 groepen. Op basis van de bijgestelde Verordening wordt de eerste inrichting uitgedrukt in m 2. Twee extra groepen is gelijk aan 230 m 2 BVO. Op 1 oktober 2012 had de school genormeerd 5 groepen.

7 Blz. 7 de gevraagde uitbreiding toe te kennen met dien verstande dat de afrekening voor de 5 e groep per direct kan plaatsvinden en voor de 6 e groep vanaf het moment dat deze daadwerkelijk aanwezig is.

8 Blz. 8 CLUSTER 4 ONDERWIJS XII STICHTING ORTHOPEDAGOGISCHE ONDERWIJSINSTELLINGEN (30) 1 De Radar (H12), Hendrik Stafweg 2 te Ede 1a uitbreiding van de 1 e inrichting Onderwijsleerpakket en Meubilair voor de 7 e, 8e en 9 e groep (nader te bepalen) 1a gevraagd wordt uitbreiding van de 1 e inrichting Onderwijsleerpakket en Meubilair voor de 7 e, 8 e en 9 e groep De eerste inrichting van de school is in het Programma 2012 uitgebreid met 6 groepen. De school heeft een uitbreiding van de eerste inrichting aangevraagd voor de 7 e, 8 e en 9 e groep. Op 1 oktober 2011 waren 8 groepen aanwezig. De aanvraag moet vooralsnog beperkt worden tot de eerste inrichting voor twee groepen. In de bijgestelde Verordening is bij de ruimtebehoefte berekening de overstap gemaakt van groepen naar m 2 bvo. Bij de beoordeling van de aanvraag zullen wij dan ook deze omrekening toepassen. De groepsgrootte VSO cluster 4 was voorheen 7. Met een groepsgrootte van 7 zijn 6 groepen leerlingen gelijk aan 42 leerlingen. In de nieuwe systematiek wordt gerekend met 12,2 m 2 per leerling. De 42 leerlingen hebben een ruimtebehoefte van 512 m 2. Op 1 oktober 2011 had de school 59 leerlingen. Dit is een ruimtebehoefte van 720 m 2. De school heeft recht op een uitbreiding eerste inrichting van 208 m 2. de aanvraag toe te kennen. XI STICHTING SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR SPECIAAL EN VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS DE BROUWERIJ (29) 1 De Brouwerij, nevenvestiging op terrein Karakter (H9) Horalaan 3a te Ede 1a huurvergoeding voor het jaar a gevraagd wordt een huurvergoeding voor de lokalen op het terrein van Karakter Vanwege van de specifieke locatie en onderwijsvorm heeft indertijd de raad ingestemd met het voorstel om de jaarlijkse huisvestingsvergoeding aan het schoolbestuur gelijk te stellen aan de extra toevoeging in de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Dit gebeurt op grond van het aantal ingeschreven leerlingen op de locatie van Karakter. In het IHP staat hierover: Wij stellen de bijdrage per leerling vast op 1606,= per leerling (prijspeil 2010). In de jaren die komen zullen wij dit bedrag per leerling jaarlijks indexeren met het indexcijfer aan de hand waarvan wij ook de normbedragen in de Verordening indexeren. Voor de bepaling van de huisvestingsvergoeding hanteren wij de volgende formule: Vergoeding jaar T = Telling T-2 x Gemeentefonds T-1 Op 1 oktober 2011 had de school 69 leerlingen (inclusief de kinderen van Eleos). de aanvraag toe te kennen. XIII STICHTING DE HOENDERLOO GROEP (31) 1 Hoenderloo College, nevenvestiging Kop van Deelen

9 Blz. 9 1a huisvestingsvergoeding voor de locatie Kop van Deelen voor het jaar a gevraagd wordt een huisvestingsvergoeding voor de locatie Kop van Deelen Vanwege van de specifieke locatie en onderwijsvorm heeft de raad ingestemd met het voorstel om de jaarlijkse huisvestingsvergoeding aan het schoolbestuur gelijk te stellen aan de extra toevoeging in de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Dit gebeurt op grond van het aantal ingeschreven leerlingen op de locatie Kop van Deelen. In het IHP staat hierover: Wij stellen de bijdrage per leerling vast op 1606,= per leerling (prijspeil 2010). In de jaren die komen zullen wij dit bedrag per leerling jaarlijks indexeren met het indexcijfer aan de hand waarvan wij ook de normbedragen in de Verordening indexeren. Voor de bepaling van de huisvestingsvergoeding hanteren wij de volgende formule: Op 1 oktober 2011 had de school 163 leerlingen. de aanvraag toe te kennen. Vergoeding jaar T = Telling T-2 x Gemeentefonds T-1

10 Blz. 10 VOORTGEZET ONDERWIJS XIV STICHTING VOOR PROTESTANTS CHRISTELIJK VOORTGEZET ONDERWIJS IN DE REGIO EDE-WAGENINGEN (26) 1 CSG t Streek, Zandlaan 25 te Ede: 1a vergoeding voor de huur van sportterreinen in verband met buitenlessen gymnastiek 1a vergoeding voor de huur van sportterreinen in verband met buitenlessen gymnastiek De school heeft recht op 8 weken vergoeding van de huur van een sportveld voor de buitenlessen gymnastiek. De aanvraag toe te kennen. De uiteindelijke vergoeding stellen wij vast aan de hand van de 1 oktobertelling 2012 en op basis van de werkelijk gemaakte kosten. 2 CSG t Streek, locatie Bovenbuurtweg 1 te Ede: 2a vergoeding voor de huur van sportterreinen in verband met buitenlessen gymnastiek 2a vergoeding voor de huur van sportterreinen in verband met buitenlessen gymnastiek De school heeft recht op 8 weken vergoeding van de huur van een sportveld voor de buitenlessen gymnastiek. De aanvraag toe te kennen. De uiteindelijke vergoeding stellen wij vast aan de hand van de 1 oktobertelling 2012 en op basis van de werkelijk gemaakte kosten. XV STICHTING MARNIX COLLEGE TE EDE (27) 1 Marnix College (P1), Prins Bernhardlaan 30 te Ede 1 vergoeding huur van sportterreinen in verband met buitenlessen gymnastiek 2 vergoeding voor gerealiseerde uitbreidingen in 2000, 2004, 2006, 2007 en 2009 zijnde de volgende voorzieningen: a aankoop terrein voor de uitbreiding van de school in 2001 b uitbreiding dependance in 2004 met 613 m2 c uitbreiding kantine in dependance in 2006 met 116 m2 d realisering extra stafkamer in het hoofgebouw in 2007 e uitbreiding parkeerterrein in 2007 f realisering 3 stafkamers in vergoeding voor de huur van sportterreinen in verband met de buitenlessen gymnastiek De aanvraag toe te kennen. De uiteindelijke vergoeding stellen wij vast aan de hand van de 1 oktobertelling 2012 en op basis van de werkelijk gemaakte kosten.

11 Blz vergoeding voor gerealiseerde uitbreidingen in 2000, 2004, 2006, 2007 en 2009 Het Marnix heeft wederom een aanvraag ingediend om de school uit te breiden. De aanvraag betreft een aantal zaken die al dan niet een voorziening zijn in de Verordening onderwijsvoorzieningen. Feitelijk gaat het om de vraag of het Marnix College recht heeft op een uitbreiding. We zullen de aanvraag in die zin beperken. De school heeft bij de aanstaande oktobertelling de 10%-drempel verschreden. In het IHP is onderstaande tekst opgenomen: In het voortgezet onderwijs houden wij rekening met de mogelijke overschrijding van de 10%-drempel1 door het Marnix College. Na overschrijding van deze drempel ontstaat daardoor voor de school de mogelijkheid om een uitbreiding aan te vragen. Het is afhankelijk van de toekomstige ontwikkeling van de basisgeneratie en de besluitvorming over tijdelijk/permanent of hiermee een investering van ,= of 1,6 miljoen is gemoeid. Ten behoeve van de uiteindelijke besluitvorming met betrekking tot de eventuele uitbreiding zullen wij een aparte leerlingenprognose voor het hele Voorgezet onderwijs laten opstellen. Beleid is dat de gemeente pas een leerlingenprognose laat opstellen als hiervoor een aanleiding is. De aanvraag van het Marnix is nu aanleiding om een prognose op te laten stellen. Op grond van de prognose vindt een bestuurlijke afweging plaats wat de aard en omvang van de uitbreiding moet zijn. anders dan gevraagd de aanvraag toe te kennen. Op grond van een op te stellen leerlingenprognose voor het voortgezet onderwijs zullen wij in goed overleg met het schoolbestuur de aard en omvang van de uitbreiding vaststellen. XVI STICHTING PALLAS ATHENE COLLEGE te EDE (28) 1 Pallas Athene College (P3), Koekeltse Boslaan 21 te Ede 1a vergoeding voor de huur van sportterreinen in verband met buitenlessen gymnastiek De school heeft recht op 8 weken vergoeding van de huur van een sportveld voor de buitenlessen gymnastiek. De aanvraag toe te kennen. De uiteindelijke vergoeding stellen wij vast aan de hand van de 1 oktobertelling 2012 en op basis van de werkelijk gemaakte kosten.

Na vaststelling van het Programma 2011 krijgen de betreffende schoolbesturen een beschikking op de aanvraag.

Na vaststelling van het Programma 2011 krijgen de betreffende schoolbesturen een beschikking op de aanvraag. PROGRAMMA 2011 Het Programma 2011 bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel omvat het overzicht met alle aanvragen en daarbij aangegeven of de gevraagde voorziening reeds was gepland in het Integraal

Nadere informatie

PROGRAMMA EN OVERZICHT VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2014 Programma Overzicht 2014 2014

PROGRAMMA EN OVERZICHT VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2014 Programma Overzicht 2014 2014 Gemeente Ede Programma voorzieningen onderwijshuisvesting 2014 Overzicht en motivering PROGRAMMA EN OVERZICHT VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2014 Programma Overzicht 2014 2014 prijspeil 2013 incl.

Nadere informatie

Gemeente Ede PROGRAMMA VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2016. Overzicht en motivering

Gemeente Ede PROGRAMMA VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2016. Overzicht en motivering Gemeente Ede PROGRAMMA VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2016 Overzicht en motivering Programma en Overzicht 2016 Programma Overzicht 2016 2016 prijspeil 2015 incl. BTW BASISONDERWIJS 1 Stichting Christelijk

Nadere informatie

Voorstel aan burgemeester en wethouders Zaaknummer Onderwerp: Vaststelling Programma voorzieningen huisvesting onderwijs 2016

Voorstel aan burgemeester en wethouders Zaaknummer Onderwerp: Vaststelling Programma voorzieningen huisvesting onderwijs 2016 Voorstel aan burgemeester en wethouders Zaaknummer 39962 Onderwerp: Vaststelling Programma voorzieningen huisvesting onderwijs 2016 Samenvatting/korte toelichting: Op grond van de Verordening onderwijsvoorzieningen

Nadere informatie

Gemeente Ede AANVRAGEN VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS PROGRAMMA Ingediende aanvragen

Gemeente Ede AANVRAGEN VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS PROGRAMMA Ingediende aanvragen Gemeente Ede AANVRAGEN VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS PROGRAMMA 017 Ingediende aanvragen Aanvragen 017 Program ma Overzich t prijspeil 017, inclusief BTW 017 017 BASISONDERWIJS 1 Pag. nr Vereniging

Nadere informatie

Bijlage 1: Toelichting wijzigingen Verordening onderwijsvoorzieningen

Bijlage 1: Toelichting wijzigingen Verordening onderwijsvoorzieningen Gemeente Ede Bijlage 1: Toelichting wijzigingen Verordening onderwijsvoorzieningen 1. Inleiding In 2008 en in 2010 heeft de VNG voorstellen gedaan om de Verordening onderwijsvoorzieningen aan te passen.

Nadere informatie

Bijlage IV Financiële normering

Bijlage IV Financiële normering Financiële normering In onderstaande normbedragen voor (vervangende) nieuwbouw en uitbreiding (paragrafen 1.1, 1.2, 2.1, 2.2 en 3.1) is tevens een vergoeding voor bouwvoorbereiding opgenomen. Deze vergoeding

Nadere informatie

Leeswijzer Bijlage I Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen.

Leeswijzer Bijlage I Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen. Leeswijzer Bijlage I Criteria voor beoordeling aangevraagde voorzieningen. Per onderwijssector en per voorziening worden hieronder opgesomd de nadere voorwaarden waaronder - behoudens de financiële toets

Nadere informatie

Verordening. voorzieningen. huisvesting. onderwijs

Verordening. voorzieningen. huisvesting. onderwijs Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Vastgesteld in openbare vergadering van de gemeenteraad van Oldebroek op 30 juni 2009 INHOUDSOPGAVE Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs HOOFDSTUK

Nadere informatie

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Heerde. Tekst van de verordening. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Heerde. Tekst van de verordening. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Heerde Tekst van de verordening Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Begripsbepalingen Omschrijving

Nadere informatie

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (september 2014)

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (september 2014) Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (september 204) Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Jaarlijks

Nadere informatie

Bijlage IV Financiële normering

Bijlage IV Financiële normering Financiële normering De financiële normering valt uiteen in drie delen: - deel A: vergoeding op basis van normbedragen; - deel B: vergoeding op basis van feitelijke kosten; - deel C: bepaling medegebruiktarief.

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.

Nadere informatie

De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Overzicht wijziging modelverordening voorzieningen huisvesting onderwijs

Overzicht wijziging modelverordening voorzieningen huisvesting onderwijs Overzicht wijziging modelverordening 090211 voorzieningen huisvesting onderwijs artikel modelverordening oude verordening nieuwe verordening 1.j 15 jaren 10 jaren 1.k 15 jaren 4 jaren tussen4 en 10 jaren

Nadere informatie

Bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en voor scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs

Bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en voor scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Veghel. Nr. 0 februari 0 Gemeente Veghel - Bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor (speciale) scholen voor basisonderwijs en voor scholen voor (voortgezet)

Nadere informatie

Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting

Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande

Nadere informatie

OPENBAAR Adviseur: S. de Jong (WSO, tst. 848) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte ADVIESNOTA. Politieke Ronde d.d.

OPENBAAR Adviseur: S. de Jong (WSO, tst. 848) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte ADVIESNOTA. Politieke Ronde d.d. OPENBAAR Adviseur: S. de Jong (WSO, tst. 848) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte 09.03506 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. 11 juni 2009 Raadsvergadering d.d. 25 juni 2009 Voorstel nr. Programma

Nadere informatie

Prijsindexcijfer van de bouwkosten van nieuwe woningen, jaar t, tweede kwartaal (bron: CBS, kerncijfers, bouwnijverheid, inclusief btw)

Prijsindexcijfer van de bouwkosten van nieuwe woningen, jaar t, tweede kwartaal (bron: CBS, kerncijfers, bouwnijverheid, inclusief btw) 1 BIJLAGE 4 DEEL A Normbedragen voor vergoeding en indexering Indexering A.1: Nieuwbouw en uitbreiding De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek

Nadere informatie

5. Het bevoegd gezag van een niet door de gemeente in stand gehouden school voor basisonderwijs,

5. Het bevoegd gezag van een niet door de gemeente in stand gehouden school voor basisonderwijs, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hengelo. Nr. 0 oktober 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs 2015 gemeente Weststellingwerf

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs 2015 gemeente Weststellingwerf Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs of speciaal basisonderwijs gemeente Weststellingwerf 2015. Het college van de gemeente Weststellingwerf; gelet op de artikelen 117

Nadere informatie

Bijlage IV Financiële normering

Bijlage IV Financiële normering Bijlage IV Financiële normering De financiële normering valt uiteen in drie delen: deel A: vergoeding op basis van normbedragen; deel B: vergoeding op basis van feitelijke kosten; deel C: bepaling medegebruikstarief.

Nadere informatie

Vergoedingsbedragen eerste inrichting, nieuwbouw en berekening capaciteit Aangepast door Len van Rijn, mei 2010

Vergoedingsbedragen eerste inrichting, nieuwbouw en berekening capaciteit Aangepast door Len van Rijn, mei 2010 Vergoedingsbedragen eerste inrichting, nieuwbouw en berekening capaciteit Aangepast door Len van Rijn, mei 2010 Jaarlijks worden vergoedingsbedragen bijgesteld voor gymzalen en sportvelden. Hier worden

Nadere informatie

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Het college van de gemeente Heerenveen; gelet op artikel 117 van de Wet op het primair onderwijs en

Nadere informatie

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs CVDR Officiële uitgave van Deventer. Nr. CVDR_ maart 0 Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Het college van de gemeente Deventer; gelet

Nadere informatie

Verordening huisvestingsvoorzieningen primair onderwijs Amsterdam

Verordening huisvestingsvoorzieningen primair onderwijs Amsterdam Bijlage IV Financiële normering De financiële normering valt uiteen in drie delen: deel A: vergoeding op basis van normbedragen; deel B: vergoeding op basis van feitelijke kosten; deel C: bepaling medegebruiktarief.

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering 2016 Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.

Nadere informatie

De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs

Beleidsregel bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs CVDR Officiële uitgave van Roosendaal. Nr. CVDR0_ maart 0 Beleidsregel bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte

Nadere informatie

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.

Nadere informatie

Bijlage I Beoordelingscriteria noodzaak aangevraagde voorzieningen

Bijlage I Beoordelingscriteria noodzaak aangevraagde voorzieningen Bijlage I Beoordelingscriteria noodzaak aangevraagde voorzieningen (Bijlage bij Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Sittard-Geleen 2015) Deel A - Lesgebouwen De voorzieningen genoemd

Nadere informatie

Bijlage 3 Beoordelingscriteria capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte

Bijlage 3 Beoordelingscriteria capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte Bijlage 3 Beoordelingscriteria capaciteit, ruimtebehoefte en aanvullende ruimtebehoefte In bijlage III wordt evenals in bijlage I een onderverdeling per voorziening huisvesting onderwijs gehanteerd. Op

Nadere informatie

B eleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Alphen-Chaam 2015

B eleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Alphen-Chaam 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen-Chaam. Nr. 0 0 november 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Alphen-Chaam 0 De raad van de gemeente Alphen-Chaam; gelezen het

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 24 oktober 2006 Aanleiding

Nadere informatie

Indexering en normbedragen voor vergoeding (prijspeil 2017)

Indexering en normbedragen voor vergoeding (prijspeil 2017) Bijlage IV Indexering en normbedragen voor vergoeding (prijspeil 2017) Artikel 1: Algemene bepaling 1. Conform artikel 1.4 van de verordening wordt, bij de vaststelling van het in het programma te vermelden

Nadere informatie

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering

Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling op basis

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.

Nadere informatie

Bekend gemaakt in het digitale Gemeenteblad d.d. 12 januari 2015

Bekend gemaakt in het digitale Gemeenteblad d.d. 12 januari 2015 Bekend gemaakt in het digitale Gemeenteblad d.d. 12 januari 2015 BELEIDSREGELS BEKOSTIGING LOKALEN BEWEGINGSONDERWIJS VOOR EEN SCHOOL VOOR BASISONDERWIJS EN SPECIAAL BASISONDERWIJS Artikel 1 Omvang en

Nadere informatie

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) Het college van de gemeente Voorst gelet op artikel 117 van de Wet op het primair onderwijs en artikel 115 van de Wet

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Bijlage IV Financiële normering onderwijshuisvesting Oostzaan Vergoeding op basis van normbedragen. 1. school voor basisonderwijs

Bijlage IV Financiële normering onderwijshuisvesting Oostzaan Vergoeding op basis van normbedragen. 1. school voor basisonderwijs Bijlage IV Financiële normering onderwijshuisvesting Oostzaan 2013 Deel A Vergoeding op basis van normbedragen 1. school voor basisonderwijs 1.1. Nieuwbouw (permanente bouwaard).. pag. 2 1.2. Uitbreiding

Nadere informatie

Bijlage IV Financiële normering

Bijlage IV Financiële normering Bijlage IV Financiële normering De financiële normering valt uiteen in drie delen: - deel A: vergoeding op basis van normbedragen; - deel B: vergoeding op basis van feitelijke kosten; - deel C: bepaling

Nadere informatie

Bijlage bij besluit burgemeester en wethouders d.d. 20 oktober 2015.nr

Bijlage bij besluit burgemeester en wethouders d.d. 20 oktober 2015.nr Bijlage bij besluit burgemeester en wethouders d.d. 20 oktober 205.nr. 3037 -------------------------------------------------- Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering 206 Deel A Indexering

Nadere informatie

Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting

Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gemeente Assen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens

Nadere informatie

programma/overzicht behorend bij collegebesluit onderwijshuisvesting 2010

programma/overzicht behorend bij collegebesluit onderwijshuisvesting 2010 programma/overzicht behorend bij collegebesluit onderwijshuisvesting 2010 Aanvragen huisvesting onderwijs Aangevraagd door de schoolbesturen in de gemeente Barneveld op basis van wettelijke regelgeving

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Almere Nr. februari 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Nadere informatie

Prijsindexcijfer van de bouwkosten van nieuwe woningen, jaar t, tweede kwartaal (bron: CBS, kerncijfers, bouwnijverheid, inclusief btw)

Prijsindexcijfer van de bouwkosten van nieuwe woningen, jaar t, tweede kwartaal (bron: CBS, kerncijfers, bouwnijverheid, inclusief btw) Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1.

Nadere informatie

Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen

Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen Bijlage I Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen Per onderwijssector en per voorziening worden hieronder opgesomd de nadere voorwaarden waaronder - behoudens de financiële toets - de

Nadere informatie

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor Basisonderwijs en (Voortgezet) Speciaal onderwijs Gemeente Hoogeveen

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor Basisonderwijs en (Voortgezet) Speciaal onderwijs Gemeente Hoogeveen Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor Basisonderwijs en (Voortgezet) Speciaal onderwijs Gemeente Hoogeveen Het college van de gemeente Hoogeveen; gelet op artikel 117, 134 en 136 van de Wet

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Burgemeester en wethouders van Beemster, Besluiten: Vast te stellen Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering 2017 van de verordening Voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Beemster 2015.

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs primair onderwijs gemeente Leiden 2015.

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs primair onderwijs gemeente Leiden 2015. Beleidsregel voor de bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor scholen voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Het college van de gemeente Leiden;

Nadere informatie

Raadsvergadering : 16 december 2002. Agendapunt : 12.

Raadsvergadering : 16 december 2002. Agendapunt : 12. Raadsvergadering : 16 december 2002 Agendapunt : 12. Voorstel : Beschikbaarstelling van kredieten voor onderhoud en uitbreiding aan scholen op basis van de verordening Voorzieningen huisvesting onderwijs

Nadere informatie

Toelichting bijlagen:

Toelichting bijlagen: Toelichting bijlagen: A.3 Uitbreiding Uitbreiding wordt toegekend als de bestaande capaciteit van het schoolgebouw of de schoolgebouwen niet voldoende is voor het huisvesten van het aantal leerlingen dat

Nadere informatie

Verschillen Oude t.o.v. Nieuwe verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Borne Uit: Adviesrapport / Saxion.

Verschillen Oude t.o.v. Nieuwe verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Borne Uit: Adviesrapport / Saxion. Verschillen Oude t.o.v. Nieuwe verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Borne Uit: Adviesrapport / Saxion. 2.1 De verordening Zoals in de Inleiding van dit onderzoek al is vermeld is bij

Nadere informatie

Bijlage III. Criteria voor oppervlakte en indeling

Bijlage III. Criteria voor oppervlakte en indeling Bijlage III. Criteria voor oppervlakte en indeling Artikel 1: Algemene bepaling Het college toetst aanvragen om voorzieningen genoemd in artikel 1.2 en artikel 1.3 van de verordening aan de criteria gesteld

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Deurne 2015.

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Deurne 2015. Gemeenteblad nr. 242, 17 september 2015 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Deurne 2015. Het college van de gemeente Deurne; gelet op de artikelen 117 en 136 van de Wet op het

Nadere informatie

BIJLAGE I. Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen. DEEL A Lesgebouwen

BIJLAGE I. Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen. DEEL A Lesgebouwen BIJLAGE I Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen DEEL A Lesgebouwen DEEL B Voorzieningen voor lichamelijke opvoeding DEEL A Lesgebouwen 1 BIJLAGE I Criteria voor beoordeling van aangevraagde

Nadere informatie

Bijlage 1.4:

Bijlage 1.4: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering In deze Bijlage zijn de bedragen opgenomen zoals die golden voor het jaar 2015. Zoals hieronder is aangegeven worden ze jaarlijks aangepast. Deel A

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Voor wat betreft de kwaliteitseisen van de voorzieningen zal uitgegaan worden van de eisen conform het concept Frisse Scholen Klasse B. De vergoeding

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR603986_1

CVDR. Nr. CVDR603986_1 CVDR Officiële uitgave van Ede. Nr. CVDR0_ 0 november 0 Beleidsregel bekostiging - gebruik- lokalen voor bewegingsonderwijs (door een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Artikel I Bijlage IV behorende bij de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs De Bilt 2014 komt te luiden:

Artikel I Bijlage IV behorende bij de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs De Bilt 2014 komt te luiden: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente De Bilt. Nr. 93452 juli 206 Gemeente De Bilt - Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering 206 behorende bij Verordening voorzieningen huisvesting

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: 1 HERZIENING NORMBEDRAGEN BIJLAGE IV MODELVERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS en NORMBEDRAGEN MATERIELE INSTANDHOUDING LOKALEN BEWEGINGSONDERWIJS (BELEIDSREGEL) a. Bijlage IV Normbedragen voor

Nadere informatie

Bijlage I Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen

Bijlage I Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen Bijlage I Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen Per onderwijssector en per voorziening worden hieronder opgesomd de nadere voorwaarden waaronder - behoudens de financiële toets - de

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Assen. Nr. 0 mei 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal

Nadere informatie

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling:

Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: Bijlage IV Normbedragen voor vergoeding en indexering Deel A Indexering De normbedragen in deel B worden jaarlijks aangepast in overeenstemming met de onderstaande systematiek van prijsbijstelling: A.1

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Voorst 2015

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Voorst 2015 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Voorst 2015 Het college van de gemeente Voorst Gemeenteblad 553a gelet op de artikelen 117 en 136 van de Wet op het primair onderwijs en de

Nadere informatie

Onderwerp Vaststelling Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2011 (HVO 2011)

Onderwerp Vaststelling Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2011 (HVO 2011) Onderwerp Vaststelling Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2011 (HVO 2011) Collegevoorstel Inleiding Het vaststellen van het Programma Huisvesting Onderwijs is een bevoegdheid van uw college en de gemeenteraad

Nadere informatie

Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010)

Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010) College V200900870 Onderwerp: Programma en overzicht Huisvesting Voorzieningen Onderwijs 2010 (HVO 2010) Samenvatting: Inleiding: Jaarlijks dient uw college een voorstel betreffende het programma en overzicht

Nadere informatie

Beleidsregel voor bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Borsele

Beleidsregel voor bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Borsele GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Borsele Nr. 0 oktober 0 Beleidsregel voor bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Borsele 0 Het college van de gemeente Borsele; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Leek 2015

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Leek 2015 Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Leek 205 Bijlage IV bij modelverordening Normbedragen voor vergoeding en indexering onderwijshuisvesting (betreft normbedragen voor 205, geïndexeerd

Nadere informatie

Datum : 31 oktober 2005 Onderwerp : Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2006

Datum : 31 oktober 2005 Onderwerp : Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2006 RAADSVOORSTEL Nr :./MaZa. Datum : 31 oktober 2005 Onderwerp : Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2006 Aan de raad, Op grond van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs van de Gemeente

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Het college van de gemeente Deventer:

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lisse. Nr. 0 april 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en

Nadere informatie

VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS

VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS BOB10/003 VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS Aan de raad, 1. Wijziging modelverordening De Verordening tot wijziging van de verordening voorzieningen huisvesting

Nadere informatie

BIJLAGE IV BIJ DE VERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS

BIJLAGE IV BIJ DE VERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS BIJLAGE IV BIJ DE VERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS FINANCIËLE NORMERING De financiële normering valt uiteen in drie delen: deel A : vergoeding op basis van normbedragen; deel B : vergoeding

Nadere informatie

Programma Onderwijshuisvesting 2019

Programma Onderwijshuisvesting 2019 Programma Onderwijshuisvesting 2019 Volgnummer: 4735 Farelcollege BRIN nummer: 20AM Schoolbestuur: CVO Rotterdam e.o. A. gebruik van een gemeentelijke sporthal B. huur van een gemeentelijk sportveld ten

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling verslag OOGO Onderwijshuisvesting 7 september 2009

Onderwerp: Vaststelling verslag OOGO Onderwijshuisvesting 7 september 2009 College V200901098 Onderwerp: Vaststelling verslag OOGO Onderwijshuisvesting 7 september 2009 Samenvatting: Inleiding: Op 1 september jl. heeft het college ingestemd met de voorgenomen inhoud van het programma

Nadere informatie

TOELICHTING BIJLAGE IV

TOELICHTING BIJLAGE IV TOELICHTING BIJLAGE IV In deze bijlage is de systematiek opgenomen op basis waarvan toegekende voorzieningen worden bekostigd. De bijlage valt uiteen in twee mogelijke vergoedingsmethoden, namelijk: -

Nadere informatie

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs

Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Beleidsregel voor bekostiging gymnastiekruimte voor basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs Het college van de gemeente Asten; gelet op artikel 117, 134 en 136 van de Wet op het primair onderwijs

Nadere informatie

Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen

Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen Bijlage 1 Criteria voor beoordeling van aangevraagde voorzieningen In deze bijlage worden per voorziening opgesomd de nadere voorwaarden, behoudens de financiële toets, die van belang zijn om vast te stellen

Nadere informatie

Bijlage IV Financiële normering

Bijlage IV Financiële normering 1 Bijlage IV Financiële normering De financiële normering valt uiteen in drie delen: - deel A: vergoeding op basis van normbedragen; - deel B: vergoeding op basis van feitelijke kosten; - deel C: bepaling

Nadere informatie

Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening

Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening Bijlage bij Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gemeente Borsele, 2016 Grondslag bekostiging

Nadere informatie

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gemeente Heerhugowaard 2015 Het college

Nadere informatie

Wijzigen van Bijlage IV (Indexering en normbedragen voor vergoeding) van de Verordening Huisvestingsvoorzieningen Onderwijs Amsterdam 2016.

Wijzigen van Bijlage IV (Indexering en normbedragen voor vergoeding) van de Verordening Huisvestingsvoorzieningen Onderwijs Amsterdam 2016. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 172563 4 oktober 2017 Wijzigen van Bijlage IV (Indexering en normbedragen voor vergoeding) van de Verordening Huisvestingsvoorzieningen Onderwijs

Nadere informatie

Concept-Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Concept-Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs Concept-Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor een school voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Het college van de gemeente

Nadere informatie

De vergoeding voor een basisschool wordt bepaald op basis van de volgende bedragen (in euro): Aantal groepen OLP Meubilair Totaal

De vergoeding voor een basisschool wordt bepaald op basis van de volgende bedragen (in euro): Aantal groepen OLP Meubilair Totaal Bijlage IV Financiële normering De financiële normering valt uiteen in drie delen: - deel A: vergoeding op basis van normbedragen; - deel B: vergoeding op basis van feitelijke kosten; - deel C: bepaling

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Heusden 2015

Onderwerp: Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Heusden 2015 Zaaknummer: 00386569 Onderwerp: Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs gemeente Heusden 2015 Collegevoorstel Inleiding De wettelijke zorgplicht van de gemeente omvat onder andere het gymnastiekonderwijs,

Nadere informatie

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Gemeente Haarlem 2015

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Gemeente Haarlem 2015 Bijlage 4 Financiële normering De financiële normering valt uiteen in drie delen - deel A: vergoeding op basis van normbedragen - deel B: vergoeding op basis van feitelijke kosten - deel C: bepaling medegebruikstarief.

Nadere informatie

CONCEPT. Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht Voorzieningen in de huisvesting voor primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs

CONCEPT. Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht Voorzieningen in de huisvesting voor primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs CONCEPT Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2019 Voorzieningen in de huisvesting voor primair-, speciaal- en voortgezet onderwijs Gemeente Tynaarlo Zaaknummer 454503 Maart 2019 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Modelbeleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs

Modelbeleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs Modelbeleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Leeswijzer modelbepalingen - [ ] of [iets] = door

Nadere informatie

Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening

Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening Bijlage - Grondslag bekostiging voor materiële instandhouding lichamelijke oefening Algemeen Het college is op grond van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra verantwoordelijk

Nadere informatie

Algemeen Per voorziening onderwijshuisvesting zijn de criteria voor het vaststellen van de noodzaak van de aangevraagde voorziening beschreven.

Algemeen Per voorziening onderwijshuisvesting zijn de criteria voor het vaststellen van de noodzaak van de aangevraagde voorziening beschreven. 1 TOELICHTING BIJLAGE 1 In bijlage I zijn opgenomen de criteria die van belang zijn voor het vaststellen van de noodzaak van de aangevraagde voorziening. De bijlage is onderverdeeld in deel A Lesgebouwen

Nadere informatie

School voor basisonderwijs... 2 Capaciteit van de gebouwen... 2 Rangordebepaling... 3 Terrein... 3 Inventaris... 4 Gymnastiekruimten...

School voor basisonderwijs... 2 Capaciteit van de gebouwen... 2 Rangordebepaling... 3 Terrein... 3 Inventaris... 4 Gymnastiekruimten... Toelichting deel A De bepaling van de capaciteit... 2 School voor basisonderwijs... 2 Capaciteit van de gebouwen... 2 Rangordebepaling... 3 Terrein... 3 Inventaris... 4 Gymnastiekruimten... 4 Toelichting

Nadere informatie