Voorwoord. Wandeling door het Peerdsbos 1 april Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 8, juni 2012.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord. Wandeling door het Peerdsbos 1 april Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 8, juni 2012."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 8, juni 2012 Voorwoord Beste Vrienden, Het is stilaan de periode om de fiscus weer tevreden te stellen met het invullen van onze belastingbrief. Nu zal je afvragen wat dit te maken heeft met Vordenstein of al de natuur die zich hierrond bevindt? Wel hiervoor zal je noodgedwongen het artikel van rabattenbeheer moeten lezen. Zo gaat dat met de belastingbrief nu ook, voor de verschillende soorten inkomsten of uitgaven is er wel één of andere toelichting die naar alle waarschijnlijkheid even onduidelijk is. Een tijdje terug vroeg iemand me: hé Gunther, welke plant is dit? euh Ik kon er niet op antwoorden. Ik gaf dan maar als antwoord, dat ik zeer jong ben en dus nog niet veel wijsheid in pacht heb! Dat bracht me eveneens tot een idee dat al een tijdje aan het broeden is maar tot op heden (door tijd gebrek) nog niet tot stand is gekomen. Zijnde een werkgroep(je) starten rond determineren van planten, struiken, kruiden, Dus als er mensen zijn die zich aangesproken voelen en tijd hebben misschien kunnen we dit idee samen wel verder uitbroeden!! Gunther Wandeling door het Peerdsbos 1 april 2012 Waarschijnlijk door de voorop gestelde datum, 1 april, was de opkomst wel laag. De afwezigen hadden ongelijk, het was een informatieve en boeiende wandeling geleid door onze boswachter Wouter Huygens. Het had eigenlijk tot doel om misverstanden uit de wereld te helpen. Er staan Peerdsbos wel wat veranderen te wachten, en dit was de uitgelezen moment om te worden toegelicht, want uiteraard worden deze maatregelen niet zomaar genomen.

2 Er zijn een aantal percelen waar dunningen (lees bomen kappen) zullen uitgevoerd worden, dit heeft tot doel om bomen meer ruimte te geven waardoor ze zich beter kunnen ontwikkelen, bovendien brengen dunningen meer licht in het bos. Wat ook een verhoogde diversiteit met zich mee zal brengen (onder begroeiing die meer kans krijgt). Een groot deel van de wandeling leidde ons langs de Laarse beek. Gezien de druk op het Peerdsbos en het Park van Brasschaat heel hoog is, zullen er op dit vlak ook maatregelen genomen worden. Er zal een gedeelte worden afgesloten voor recreatie, dit wordt namelijk een rustgebied. Binnen dit gebied is het de bedoeling dat fauna en flora net wat meer rust kunnen krijgen, bovendien is het de bedoeling dat de Laarse beek hier meer moet meanderen. Wat op termijn ook de rivierdonderpad ten goede zal komen. Dit visje is beschermd en doet het uitstekend in dit gedeelte van de Laarse beek. Je merkt nu al dat door omgevallen bomen, takken de Laarse beek begint te meanderen. Er zal ook gewerkt worden aan duidelijke maar mooi geïntegreerde borden en bewijzering. Het zal boeiend zijn om de veranderingen binnen het rustgedeelte verder waar te nemen, onder begeleiding van een gids blijft het gebied naar de toekomst wel open. Wordt vervolgd dus! Hout en takken in het water stuwt het water naar de andere zijkant Zijkant Laarse beek spoelt uit waardoor de beek begint te meanderen.

3 Werkvergadering Rabattenbeheer 13 mei 2012 Op een zonnige zondagmorgen trokken we onze laarzen aan om aan rabattenbeheer te doen. Wat is een rabat zal je je afvragen? Rabatten zijn langwerpige ophogingen die gelegen zijn tussen greppels. De grond die uit de greppels afkomstig is, wordt gebruikt om het rabat mee op te hogen. Waarvoor dienen rabatten dan? De methode wordt in de bosbouw toegepast om droge stroken te verkrijgen waarop de bomen geplant kunnen worden. De greppels dienen voor ontwatering. Rabatten zijn maar enkele meters breed maar kunnen tientallen meters lang zijn, er liggen dan ook meestal vele greppels naast elkaar in een op rabatten aangelegd bos. Het is niet precies bekend wanneer bosbouw op rabatten voor het eerst is toegepast, maar in 1799 werd de methode reeds vermeld. Bosbouw op rabatten is niet aan een bepaalde boomsoort gebonden maar is geschikt voor uiteenlopende bomen zoals naaldbomen, eikenhakhout, elsen of populieren. Rabatten worden soms als boomgaard of griend gebruikt. Rabatten werden aangelegd op zeer natte, moerasachtige bodems maar ook op wat drogere grond. Tijdens de economische crisis in de jaren '30 van de 20e eeuw werden werklozen ingezet om de rabatten aan te leggen in het kader van ontginningsprojecten.vele productiebossen die ooit op rabatten zijn aangelegd krijgen tegenwoordig een meer natuurlijk beheer waarbij ook de rabatten langzaam verdwijnen. Wanneer de bomen uitgegroeid zijn, zijn de rabatten eveneens overbodig geworden. Bijkomend werden rabatten ook aangelegd om aan te tonen dat een stuk in gebruik was genomen. Dit scheelde toen wel wat in belastingen. Dus eerder om belasting technische redenen? Dus welke rubriek was dit ook weeral op ons aanslagbiljet? Concreet willen we in Vordenstein deze rabatten terug open maken om cultuurhistorische redenen, dus behoud van rabatten in het landschap. Bovendien hopen we ook meer overgangen van nat naar droog mee te creëren. Wat voor de vegetatie hopelijk een pluspunt is. Wat in de praktijk wel bleek was het openmaken van deze greppels best zwaar en intensief werk is, met de verschillende enthousiaste vrienden gingen we er wel voor. We hebben in perceel 15d (zie plannetje) een greppel weer opengemaakt. De truien en jassen vlogen snel uit!

4 Agenda: Wanneer: zondag 17 juni 2012 Wat: Meester kok Wim Maes van Cook and Herb zal ons deze keer leiden en begeleiden naar een unieke ervaring met barbecueën. Kruiden, bloemen en andere heerlijke planten worden uit de orangerietuin verzameld en mee verwerkt op de barbecue. Waar: afspraak om 9.30u Oranjerie in Vordenstein, Hortsebaan Schoten Wie: Iedereen is welkom, maar inschrijven is noodzakelijk Wat meebrengen: schort, snijplank en mes te reserveren bij info@tuinpunt.be, onkosten in deelname:10euro bedrag storten op met vermelding 'cook and herb'17 juni Vrienden van vordenstein (middagsessie 14u30) Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor middagsessie om 14u30!!!!!! Wanneer: zondag 16 september Wat: takkenwal creëren in Peerdsbos Waar: afspraak om 9.30u Organjerie in Vordenstein, Hortsebaan Schoten Wie: Iedereen is welkom Wat meebrengen: laarzen, handschoenen Uitgestippelde bomenwandeling in Vordenstein, Kon je er tijdens de Dag van het Park niet bij zijn? Geen probleem!. De mooie wandeling, die speciaal gemaakt is voor de 'Dag van het Park' blijft nog enkele weken hangen. Folders van deze wandeling zijn gratis mee te nemen aan infobord ter hoogte van ingang van de parking of in de inkomhal van de oranjerie.

5 Kleurrijk Vordenstein: 10 jaar zomertentoonstelling De jaarlijkse tentoonstelling in de Oranjerietuin, georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met Tuinpunt vzw, viert dit jaar haar tienjarig bestaan met het beste uit de voorbije negen jaar: Kleurrijk Vordenstein. De tentoonstelling Kleurrijk Vordenstein toont je de mooiste en opvallendste planten van de voorbije periode in een kleurrijke mix. Tegelijkertijd loopt onze jaarlijkse dahliatentoonstelling, dit jaar uitgebreid met een 70 tal mooie, nieuwe en oude soorten dahlia's. In de kruidentuin zijn er meer dan 30 verschillende soorten basilicums te ruiken en te bewonderen. Nieuw is ook de Groei & Bloei border met gemakkelijk onderhoudsvriendelijke en bloeirijke planten voor de moderne tuinier. Kleurrijk Vordenstein gaat door van 23 juni tot en met 23 oktober 2012 in de oranjerietuin van het domein Vordenstein in Schoten (parking Kopstraat). Op zondag 29 juli worden er tussen 10 uur en uur doorlopend rondleidingen in de tuin georganiseerd. Kom dan zeker eens langs. Aan de informatiestand bij de tentoonstelling vind je altijd een plantenlijst en op de website van Tuinpunt vzw staan foto s van de planten zodra die in bloei staan. De tentoonstelling is dagelijks vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van het park. Honden zijn niet toegelaten.

6 Laatste nieuwtjes uit Vordenstein en Peerdsbos De vlonders aan de vijvertuin in de orangerietuin zijn vervangen door nieuwe acacia planken.van het moeras onder de vlonders hebben we een border gemaakt. Het moeras was niet meer te onderhouden door de mannen van krinkels. In de kruidentuin hebben we meer dan 20 soorten basilicums uitgeplant. De jaarlijkse tentoonstellingtuin is zo goed als opgeplant. Vanaf nu tot eind oktober kan je elke dag wel iets nieuw ontdekken in deze tuin. Voor de mensen die op zoek zijn naar nieuwtjes!!! Naast de kruidentuin is er een nieuwe Groei en Bloei border gekomen. Tijdens zomertentoonstelling wordt deze border extra in de 'bloemetjes gezet'. Dahlia collectie is uitgebreid met een 70 tal soorten. Er zijn in de winter een deel varens van de orangerietuin verhuisd naar de schaduwtuin. De moeite om er eens langs te lopen. De poort aan de rotstuin wordt weldra opengezet als extra inkom of uitgang naar de tuin. De afgekeurde brug naar het paviljoentje wordt tijdelijk hersteld en terug opengesteld. De onderhandelingen voor het bouwen van nieuwe brug zijn vorig seizoen afgesprongen. De dienstingang aan Kopstraat krijgt weldra een nieuwe automatische poort In het sportcentrum van Peerdsbos wordt er samen met provincie een speelzone gecreëerd. Na half juni wordt er bij goed weer gestart met onze éérste maaibeurt dit jaar. Er zal flink wat hooi verzameld kunnen worden. En hou de infoborden in de gaten want ze worden weldra vervangen door nieuwe exemplaren! Nogmaals bedankt aan alle fotografen voor de leuke foto s die we daarvoor kregen!

7 Moestuintrilogie in het Park Vordenstein Op zoek naar warmte, licht en vocht. De ommuurde tuin in het park Vordenstein wil hiervoor staan. Teveel vocht en koud is de uitdaging voor de moestuinder. De serre, glazen tuin, zou een oplossing kunnen zijn. Het bleef koud. We zijn het jaar 2012 maart, april, mei, de temperatuur is zelden boven de 15 graden geweest. Uitdagend zeker weten. Elke moestuinder stond daar met zijn zaaikalender, plantenlijst en teeltplan. Gewenning werd een straf. Alle moed bijeen, er werd gespit, bemest en een nieuwe composteringsplaats werd gemaakt. Ondertussen blijven de getrouwen, asperges, aardbeien, vroege aardappelen, rabarber, bieslook er staan. De moestuinder zal er ook blijven voor gaan. De moestuinders park Vordenstein. Nieuwsbrief Sinds een tijdje zijn de recente foto s van de vriendenkring ook steeds te bekijken op de website van ANB: Surf naar Park Vordenstein ( en daar kan je de meest recente foto s steeds bewonderen. We willen nog oproepen tot bijdrage (en creativiteit) dus heb je iets te melden, een leuk weetje dat leuk of interessant is voor iedereen of foto s die je wil delen, waarnemingen die je gedaan hebt, data s van de gidsen. Kortom dit is een forum voor jullie! Om dit in een nieuwsbrief te kunnen plakken, vragen we dat jullie dit doormailen, opsturen naar mezelf (Gunther Vercammen) of An Wouters. De volgende nieuwsbrief willen we tegen 14 september lanceren, dus wees creatief en breng je teksten en of foto s binnen voor 30 augustus 2012 bij: Vercammen Gunther: Thuretstraat Schoten of vgunther_diane@hotmail.com An Wouters :an.wouters@lne.vlaanderen.be Werkten mee aan dit nummer: Hugo Koens, Paul Lathouwers, An Wouters, Gunther Vercammen Verantwoordelijke uitgever: Agentschap voor Natuur en Bos Lange kievitstraat bus Antwerpen tel fax: ant.anb@vlaanderen.be

Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer

Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 9-2012 Voorwoord Beste Vrienden, Smaak en kleur zijn de thema s van deze nieuwsbrief. De zintuigen prikkelen is een geweldig onderdeel van het (dagelijks)

Nadere informatie

Voorwoord. Werkvergadering poelenbeheer 10 april Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 4, mei 2011

Voorwoord. Werkvergadering poelenbeheer 10 april Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 4, mei 2011 Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 4, mei 2011 Voorwoord Over smaken en goesting kan je discussiëren, maar iedereen zal het wel met me eens zijn dat de lente je opvrolijkt en dat dit toch

Nadere informatie

Een dinsdagavond in december, het is donker en het vriest dat het kraakt. Niet echt

Een dinsdagavond in december, het is donker en het vriest dat het kraakt. Niet echt Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 3, februari 2011 Voorwoord Koning winter heeft zich goed laten voelen in december, wie weet wat we nog mogen verwachten in de komende maanden? Nog wat mooie

Nadere informatie

Voorwoord. Rechtzetting foto s paddenstoelenwandeling. Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 7, maart 2012.

Voorwoord. Rechtzetting foto s paddenstoelenwandeling. Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 7, maart 2012. Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 7, maart 2012 Voorwoord Beste Vrienden, De laatste weken heb ik het geluk om voor mijn job heel wat (werk)dagen te mogen spenderen in Vordenstein. In februari

Nadere informatie

Voorwoord. Waarnemingen. Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 14, januari Dag vrienden van Vordenstein,

Voorwoord. Waarnemingen. Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 14, januari Dag vrienden van Vordenstein, Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 14, januari 2014 Voorwoord Dag vrienden van Vordenstein, Een nieuw jaar is van start gegaan en dus ook weer veel nieuwe plannen in Vordenstein, de eerste

Nadere informatie

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee

t Paelsteenveld, Geef ons uw idee t Paelsteenveld, Geef ons uw idee A. Inleiding t Paelsteenveld is een 10 hectare groot park in de kustgemeente Bredene. De dahliatuin telt variëteiten uit alle windstreken die s zomers de omgeving opfleurt.

Nadere informatie

Werkvergadering 16 september: takkenwal creëren in Peerdsbos.

Werkvergadering 16 september: takkenwal creëren in Peerdsbos. Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 10, december 2012 Voorwoord Beste Vrienden, Het zijn stilaan dagen en avonden om thuis wat sfeer te maken of te creëren. Uiteraard is sfeer maar een perceptie

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Wandelen Boswandeling landgoed De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland) 5.84 km De Slotplaats is een natuurgebied met een grote variatie, wat het een aantrekkelijk wandelgebied maakt. Je maakt hier kennis

Nadere informatie

FORT 4. - wandel tussen toen en nu -

FORT 4. - wandel tussen toen en nu - FORT 4 - wandel tussen toen en nu - - ONTDEK FORT 4 - Net zoals de andere Brialmontforten werd FORT 4 gebouwd tussen 1860 en 1865 in baksteen en blauwe hardsteen. Zoals oorspronkelijk bedoeld, is het

Nadere informatie

onze tuin groeit met u mee

onze tuin groeit met u mee onze tuin groeit met u mee Doenwesamentuin Een tuin is niet zomaar een stukje groen. Tenminste, onze tuinen zijn dat niet. Bij groengroep zoeken we altijd naar het mooiste evenwicht tussen mens en ruimte.

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN OELEGEM. Mie De Backer

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN OELEGEM. Mie De Backer MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN OELEGEM Mie De Backer WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Fort van Oelegem. Dit is een fort en vleermuizenreservaat in Ranst. Veel mensen vinden een bezoek

Nadere informatie

Schooljaar Nieuwsbrief 24 maart 2017

Schooljaar Nieuwsbrief 24 maart 2017 Schooljaar 2016-2017 Nieuwsbrief 24 maart 2017 Te laat komen Graag vragen we uw aandacht voor het op tijd op school komen! De lessen starten om 08.30 uur, direct na de tweede schoolbel. Op dit moment komen

Nadere informatie

Natuur en groen op de speelplaats

Natuur en groen op de speelplaats Natuur en groen op de speelplaats MENU Waarom? Successie Uitgangssituatie Groenvormen gesloten ruimte Groenvormen open ruimte Water Fauna Keuze beplanting en Functies Beheer Risico s Natuur en groen op

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Wimilingen mei-juni 2019

Nieuwsbrief De Wimilingen mei-juni 2019 Nieuwsbrief De Wimilingen mei-juni 2019 Lokaal dienstencentrum De Wimilingen Kruizemunt 15, 2160 Wommelgem Contactgegevens voor info/ inschrijvingen: Marleen Dobbels tel: 03 355 18 14 marleen.dobbels@emmaus.be

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen

De grond waarop wij wonen GROEP 5/6 De grond waarop wij wonen Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de middenbouw.

Nadere informatie

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur

Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg VM aanleg 3000 m 2 natuur Inpassingsplan Kavel B (zuidelijke kavel) Leiweg 16-8-2018 VM aanleg 3000 m 2 natuur Bij de aanleg en onderhoud van het stuk natuur achter de woonbestemming gelegen op de locatie Leiweg ongenummerd perceel

Nadere informatie

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Nieuwsbrief 4 - April 2015 In dit nummer: Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Commissieleden gezocht! Veranderingen rondom training Baanbezetting Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) Verslag

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Wat is gewoon onderhoud? Gewoon onderhoud is het jaarlijks verwijderen van een overmaat aan begroeiing, vuil enzovoort dat zich in en direct naast de watergang

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20120910 In te vullen door de behandelende

Nadere informatie

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten Nieuwe Resterheidegidsen gezocht. Natuurpunt Hechtel-Eksel organiseert in maart 2016 een nieuwe opleiding voor Resterheidegidsen. Resterheide? Het

Nadere informatie

Een boeiend seizoen is er bijna geweest de zomer, een minstens zo boeiend komt er ook wel aan de herfst.

Een boeiend seizoen is er bijna geweest de zomer, een minstens zo boeiend komt er ook wel aan de herfst. Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 13, oktober 2013 Voorwoord Beste Vrienden, Een boeiend seizoen is er bijna geweest de zomer, een minstens zo boeiend komt er ook wel aan de herfst. Paddenstoelen

Nadere informatie

Ecologisch bermbeheer

Ecologisch bermbeheer Ecologisch bermbeheer Bermbeheer -Onderhoud bomen en struiken snoeien, scheren, afzetten -Onderhoud grassen en kruidachtig gewas maaien, grazen -Onderhoud bodem plaggen, herstel na werkzaamheden ondergronds

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

Programma Monumentendag 10 en 11 september 2016

Programma Monumentendag 10 en 11 september 2016 Programma Monumentendag 10 en 11 september 2016 Locatie Tijdstip Zaterdag 10 september Zondag 11 september Maastricht Kasteel Hartelstein Van 10.00 tot 17.00u Boekenmarkt en Brocantemarkt Boekenmarkt en

Nadere informatie

milieu- en natuureducatie

milieu- en natuureducatie algemene informatie milieu- en natuureducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) 09 210 32 72 NEC Waterrijk Verlorenbroodstraat 106 A 9820 Merelbeke Praktische info De lessen vinden plaats

Nadere informatie

Het zal nog even duren maar ooit zullen de Albizia s zo gaan bloeien:

Het zal nog even duren maar ooit zullen de Albizia s zo gaan bloeien: De tijd vliegt De dagen zijn alweer een stuk korter. De nachten worden alweer koud. Begin september is het maar net 3 graden s nachts. Toch begint september met een aantal prachtige dagen. En de dag dat

Nadere informatie

Agentschap voor Natuur en Bos

Agentschap voor Natuur en Bos Agentschap voor Natuur en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het bosgebied 'Het Geleg' en 'Voorste en Achterste Hoeve', gelegen op het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oestre Dag lieve mensen

Nieuwsbrief Oestre Dag lieve mensen Dag lieve mensen Hieronder een uitnodiging voor diverse bijzondere evenementen die bij ons in de Tempel te Anzegem doorgaan... Het is heel belangrijk dat jullie vooraf reserveren zodat we weten wie er

Nadere informatie

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Tuinvoornemens 2017 25 & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Een goed begin is het halve werk. Voor iedereen met mooie balkon-, terras- of tuinplannen organiseren wij in samenwerking met de van TV bekende

Nadere informatie

Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008

Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008 A;Sabbe Harelbeke 7/3/08 Vrijdag 29/2/2008 Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008 Van vrijdag 29 februari tot 2maart 2008 had het openingsweekend van de Zwervers Kortrijk plaats in Zottegem. Het RV was de parking

Nadere informatie

in Deurne Welkomstnota tuinders

in Deurne Welkomstnota tuinders in Deurne Welkomstnota tuinders 1. Inleiding De boer op in de stad, van een echte volkse tuin tot stadslandbouw in Deurne is het resultaat van de opwaardering en uitbreiding van de bestaande volkstuin

Nadere informatie

Natuur en milieueducatie

Natuur en milieueducatie algemene informatie Natuur en milieueducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) Praktische info 09 210 32 72 NEC Waterrijk De lessen vinden plaats tijdens weekdagen in de voormiddag tussen

Nadere informatie

REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST)

REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST) NOTA REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST) Datum: 1 augustus 2007 REPORTAGE: SPEELZONE VRIJBOS (HOUTHULST) 1 augustus 2007 pagina 1 > 5 1 Speelzone Vrijbos (Houthulst) 1.1 KORT In t kort Ligging/adres

Nadere informatie

Welkom. Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat

Welkom. Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat SCHIJNBARE CHAOS Welkom Welkom Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat Welkom Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat Welkom Als je mij hoort, tik dan even iets in de chat Welkom Als je mij

Nadere informatie

Groen Duffel informeert.

Groen Duffel informeert. Groen Duffel informeert. Beste leden en sympathisanten, Graag brengen we jullie op de hoogte van nieuws uit (Groen-)Duffel. In dit nummer: * Verkiezingen zondag 25 mei * Zin in een (gegidst) bezoek aan

Nadere informatie

ATV 'T Spruitje. Het spruitjesjournaal. Jaargang 2013 nr. 1. Ontwikkelingen op het park

ATV 'T Spruitje. Het spruitjesjournaal. Jaargang 2013 nr. 1. Ontwikkelingen op het park ATV 'T Spruitje Het spruitjesjournaal Jaargang 2013 nr. 1 Ontwikkelingen op het park Dit jaar is het werk voor een nieuw hek rond het tuincomplex afgerond, het heeft enkele jaren geduurd maar nu ziet het

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Lekker Landgoed 2015

Jaarverslag Stichting Lekker Landgoed 2015 Jaarverslag Stichting Lekker Landgoed 2015 Na uitgebreide voorbereidingen is op 12 oktober 2015 `Stichting Lekker Landgoed opgericht. De oprichting van de stichting is de opmaat voor de aanplant van het

Nadere informatie

Mijn bezoek aan het Huis van Alijn

Mijn bezoek aan het Huis van Alijn Mijn bezoek aan het Huis van Alijn Het Huis van Alijn is een museum over tradities, gewoontes en rituelen in het dagelijks leven. Ik herken er van alles uit de tijd van mijn grootouders, mijn ouders en

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET NATUUR- EN ERFGOEDMUSEUM VAN NATUURPUNT IN TURNHOUT

MIJN BEZOEK AAN HET NATUUR- EN ERFGOEDMUSEUM VAN NATUURPUNT IN TURNHOUT MIJN BEZOEK AAN HET NATUUR- EN ERFGOEDMUSEUM VAN NATUURPUNT IN TURNHOUT WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Natuur- en Erfgoedmuseum van Natuurpunt. Een kortere naam is het Natuurpunt

Nadere informatie

Harmonisch Park- en Groenbeheer. Studiedag. Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009

Harmonisch Park- en Groenbeheer. Studiedag. Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009 Harmonisch Park- en Groenbeheer Studiedag Hoe stel ik een bomenplan op? Gent dinsdag 23 juni 2009 Bomen zijn belangrijke groenelementen in de publieke ruimte. Ze geven letterlijk en figuurlijk kleur aan

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo

Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo Wandelen Wandelroute Leuvenumse Bos, bij Ermelo 5 km Waar Leuvenumse bossen Vertrekpunt Parkeerplaats Poolseweg [https://maps.google.com/? q=52.3032,5.71531] Gevarieerde wandelroute langs de Leuvenumse

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK

MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK MIJN BEZOEK AAN HET FORT VAN BREENDONK IN WILLEBROEK WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar het Fort van Breendonk. Dit is een Belgisch fort gebouwd in Willebroek voor de Eerste Wereldoorlog.

Nadere informatie

Workshop bosbeheer. Beheerteamdag 2017

Workshop bosbeheer. Beheerteamdag 2017 Workshop bosbeheer Beheerteamdag 2017 Consulent bosbeheer Bosbeheer Elke boom heeft de functie om gekapt te worden Natuurwaarde bos? Wat bepaalt de natuurwaarde? Wat bepaalt de natuurwaarde van een bos?

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos ANB-01-160330 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Lage kaart 462e Brasschaat - tel

Lage kaart 462e Brasschaat - tel Lage kaart 462e - 2930 Brasschaat - tel 03 653 00 20 - www.vitalistuin.be KENNISMAKING Open up your door en leid ons binnen in uw tuindroom. Wees gerust: we kunnen goed luisteren. Houdt u van strakke vormen?

Nadere informatie

' Educatieve dienst 2013 'een geestig bos' ' Een Geestig bos

' Educatieve dienst 2013 'een geestig bos' ' Een Geestig bos Een Geestig bos doelstellingen cognitief in groepsverband het bos ontdekken planten, dieren en zwammen leren waarnemen kunnen determineren met zoekkaarten het bos zien als een samenlevingsvorm affectief

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Volkstuin Vereniging Vianen december 2016

Nieuwsbrief van de Volkstuin Vereniging Vianen december 2016 Nieuwsbrief van de Volkstuin Vereniging Vianen december 2016 Beste tuinders Hoewel ons tuinencomplex er ogenschijnlijk stil bij ligt zijn er toch de nodige activiteiten waarover we jullie willen informeren.

Nadere informatie

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog.

Doel Met de antwoorden kan de gemeente Wageningen een algemeen beeld formuleren van de groenbeleving door de bewoners van Wageningen Hoog. Enquête Wageningen Hoog. U vindt hier het overzicht van de resultaten uit de bewonersenquête voor de wijk Wageningen Hoog. De enquête kon zowel digitaal als schriftelijk worden ingevuld tot 9 december

Nadere informatie

Het Open Tuinen Weekend 17 en 18 juni 2017 Groei& Bloei afdeling Zwolle

Het Open Tuinen Weekend 17 en 18 juni 2017 Groei& Bloei afdeling Zwolle Het Open Tuinen Weekend 17 en 18 juni 2017 Groei& Bloei afdeling Zwolle Zwolle 'Pluktuin' Kleine Veerweg 9, 8017 BP Zwolle Op biologische wijze teelt Josefien een grote verscheidenheid aan bloemen en kruiden.

Nadere informatie

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016 PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht A.s. maandag 11 april is het weer zover!! Om kwart voor negen wordt de projectweek, 'Ter land, ter zee en in de lucht' energiek

Nadere informatie

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute

Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Wandelroute door de natuur Hagen Wandelroutes op Hagen Lengte 5, 2,5 km en een rolstoelroute Op Hagen is het fantastisch wandelen. Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen

Nadere informatie

Welkom. Materiaal. De zoektocht. Start

Welkom. Materiaal. De zoektocht. Start Welkom allemaal in de Molenbeekvallei. Ik ben Fred. Vandaag ben ik jullie gids. Welkom Welkom in de Molenbeekvallei. De Molenbeekvallei is een vallei in Boechout die rond de Molenbeek ligt. Vandaag gaan

Nadere informatie

grazers helpen de natuur.

grazers helpen de natuur. grazers helpen de natuur. Begrazing vroeger en nu Lang geleden kwamen in Vlaanderen allerlei soorten grazers voor: mammoeten, wisenten, oerrunderen, elanden... Die grazers zorgden ervoor dat Vlaanderen

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Albert II-laan 20, 1000 BRUSSEL Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20071015

Nadere informatie

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora

Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Herbariummateriaal verzamelen nog van deze tijd?! Leni Duistermaat, Naturalis sectie Botanie, onderzoeker Nederlandse flora Leni.Duistermaat@naturalis.nl Nederland kent een lange traditie van het inventariseren

Nadere informatie

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend GROTE POLDER ZOETERWOUDE Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend Inventarisatiekaart van het aanwezige groen op het bedrijventerrein zelf Nassaupad Energieweg Energieweg Industrieweg

Nadere informatie

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer [Trek de aandacht van uw lezer Wiedenweetjes met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. De Wieden november 2015 Samenstelling door Regina

Nadere informatie

NR januari 2019 (nr. 11 zal verschijnen op 24 januari 2019)

NR januari 2019 (nr. 11 zal verschijnen op 24 januari 2019) NR. 10 10 januari 2019 (nr. 11 zal verschijnen op 24 januari 2019) NIEUWS UIT DE GROEPEN 1-2 A & B Na twee weken vakantie zijn we weer volop aan de slag gegaan in beide groepen. Deze week staat het nieuwe

Nadere informatie

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker

In de aanbieding: Pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker In deze nieuwsbrief: De gehele maand mei 20% korting op de pot omelet bieslook, pot soep kipcurry en beschuit donker Natuurlijk met lekker recept Een kleine wijziging in het supplement kalium Nieuw! Column

Nadere informatie

De groene poort Wij hebben een poort gemaakt die ontstaat uit verschillende ecosystemen.

De groene poort Wij hebben een poort gemaakt die ontstaat uit verschillende ecosystemen. De groene poort Wij hebben een poort gemaakt die ontstaat uit verschillende ecosystemen. Moderne poort We hebben gekozen voor een moderne poort, omdat dat toch beter bij de de stijl van de omgeving past

Nadere informatie

Monitoring op natuurboerenerven. Uitleg over de systematiek van het monitoren

Monitoring op natuurboerenerven. Uitleg over de systematiek van het monitoren Monitoring op natuurboerenerven Uitleg over de systematiek van het monitoren Inleiding Boerenzwaluwen op het erf, korenbloemen in de akkers, fladderende citroenvlinders tussen de schuren. Al dat pracht

Nadere informatie

BULSKAMPVELD 2012. de leden van de smedersgilde stellen tentoon PROJECT BALUSTRADE TENTOONSTELLING

BULSKAMPVELD 2012. de leden van de smedersgilde stellen tentoon PROJECT BALUSTRADE TENTOONSTELLING BULSKAMPVELD 2012 de leden van de smedersgilde stellen tentoon Zoals je waarschijnlijk al weet via het artikel in de Klinknagel is er in juli en augusus een tentoonstelling van onze smedersgilde te Bulskampveld,

Nadere informatie

Bij-vriendelijk Beheer

Bij-vriendelijk Beheer Bij-vriendelijk Beheer Sabine van Rooij en Anjo de Jong, Wageningen Environmental Research 13 november 2018, Klantendag Benchmark Gemeentelijk Groen Waarom? Voor welke soorten? Bijen o 358 soorten in Nederland:

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

natuurboekje van lente 2019

natuurboekje van lente 2019 natuurboekje van lente 2019 HOI! Speenkruid groeit op vochtige grond. SOMS BLOEIT SPEENKRUID al in januari, maar zeker in maart. Langs een sloot of een beek, langs de kant van een holle weg, onder struiken

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement FLEXIBELE NASCHOOLSE OPVANG (SEPT. 2015) De kleuter-klim-op

Huishoudelijk reglement FLEXIBELE NASCHOOLSE OPVANG (SEPT. 2015) De kleuter-klim-op Huishoudelijk reglement FLEXIBELE NASCHOOLSE OPVANG (SEPT. 2015) De kleuter-klim-op Klim-op draaiend houden kan niet op onze handen alleen. Dit kan enkel door steun, begrip en vertrouwen van iedereen.

Nadere informatie

Volkstuinenproject Ertbrugge. Kennismakingsmoment 28/1/2016

Volkstuinenproject Ertbrugge. Kennismakingsmoment 28/1/2016 Volkstuinenproject Ertbrugge Kennismakingsmoment 28/1/2016 Kennismaking Ontwerp Stand van zaken Planning Napraten en loting tuintjes Kennismaking Kennismaking collega-tuinders wie is wie,.. 4 groepen (4

Nadere informatie

Definitief ontwerp voor het park Glaskloksingel. Harnaschpolder Delft November 2013

Definitief ontwerp voor het park Glaskloksingel. Harnaschpolder Delft November 2013 Definitief ontwerp voor het park Glaskloksingel Harnaschpolder Delft November 2013 Het park is op te vatten als een interactie tussen deze ingrediënten die allemaal gelijkwaardig zijn en te samen het object

Nadere informatie

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel

Natuurpad De Mient. Wandelen. In het Nationaal Park Duinen van Texel Staatsbosbeheer Duinen van Texel Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog T 0222-312228 www.staatsbosbeheer.nl Wandelen Natuurpad De Mient In het Nationaal Park Duinen van Texel Natuurpad De Mient De Mient was een

Nadere informatie

NIEUWSFLASH VRIENDENKRING JAARGANG 4 EDITIE 2 MAART / APRIL 2018

NIEUWSFLASH VRIENDENKRING JAARGANG 4 EDITIE 2 MAART / APRIL 2018 NIEUWSFLASH VRIENDENKRING JAARGANG 4 EDITIE 2 MAART / APRIL 2018 Voorwoord Beste vrienden De winter en het winterse uur zijn verleden tijd. Het weer was nog gene vette tot ieders grote spijt. De lente

Nadere informatie

Nieuwsflash: juni - juli Bosmuseum Gerhagen

Nieuwsflash: juni - juli Bosmuseum Gerhagen Nieuwsflash: juni - juli 2019 Bosmuseum Gerhagen OPENINGSUREN februari, maart en november woensdag, zaterdag en zondag van 13u45 tot 17u00 april, mei, juni, september en oktober elke weekdag van 13u45

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Lesbrief www.leopold.nl Auteur: Enzo Pérès-Labourette / ISBN 978 90 258 7316 5 Leeftijd: 5-8 jaar Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Wat ik bomen wil vertellen Voor het lezen Vertel aan

Nadere informatie

*weet je dat. Stichting ZaaiGoed laat ouderen

*weet je dat. Stichting ZaaiGoed laat ouderen GROEN DOET GOED *weet je dat.. Stichting ZaaiGoed laat ouderen opbloeien! Met krasse ouderen, ouderen met dementie en/of een visuele beperking gaan we de natuur in en doen binnen aan de hand van de opgedane

Nadere informatie

Het nieuwe jaar is begonnen! We zijn blij dat juf Marieke gestart is in het lokaal naast groep. Thema Winter

Het nieuwe jaar is begonnen! We zijn blij dat juf Marieke gestart is in het lokaal naast groep. Thema Winter Thema Winter Basisschool De Bron Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal Nieuwsbrief 5, januari 2015 instroomgroep en groep 1/2 Januari 2015 Nieuwe leerlingen: In de instroomgroep is Zuzanna Kok gestart en in

Nadere informatie

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon

De landbouwer als landschapsbouwer. 4. De landbouwer als landschapsbouwer ICT-opdracht ehorizon 4. De landbouwer als ICT-opdracht ehorizon Bedrijf: Steven Vanhecke - Oude Burkelslag 10-9990 Maldegem 4.1 Richtlijnen voor de begeleidende leerkracht Een belangrijk doel in de derde graad van het secundair

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 46 Juni 2011. Beste,

NIEUWSBRIEF 46 Juni 2011. Beste, NIEUWSBRIEF 46 Juni 2011 Beste, Je hebt via www.atelierartisjok.be ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties

Nadere informatie

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer,

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer, FLOAT! Beste lezer, Leuk dat je bij mijn concept bent aangekomen! Voordat ik ga duidelijk maken waar ik de afgelopen weken aan heb gewerkt omtrent het ontwikkelen van een business idee voor het Bargerveen,

Nadere informatie

Het Pierkespark, Gent

Het Pierkespark, Gent tekst: Stadsbestuur Gent Het Pierkespark, Gent Het Pierkespark Gent Opdrachtgever Stad Gent Jo Behaeghe Ferdinand Lousbergskaai 32 9000 Gent T +32 (0)9 225 68 59 jo.behaeghe@gent.be www.gent.be Opdrachthouder

Nadere informatie

MIJN AROMATISCHE PLANTEN

MIJN AROMATISCHE PLANTEN De teelt van aromatische planten is een aangename en gemakkelijke manier om de vreugde van het zelf produceren te ontdekken. Beginner of fijnproever, iedereen kan genieten van verse kruiden die op een

Nadere informatie

Magisch vuur. Greta De Nil. Illustraties Koen Aelterman

Magisch vuur. Greta De Nil. Illustraties Koen Aelterman Magisch vuur Magisch vuur Greta De Nil Illustraties Koen Aelterman Schrijver: Greta De Nil Coverontwerp: Koen Aelterman ISBN: 9789402138870 2015 Greta De Nil Hoofdstuk 1 Hoeveel is 10 + 17, Boris? vraagt

Nadere informatie

THUISKOMEN MET EEN WOW-GEVOEL

THUISKOMEN MET EEN WOW-GEVOEL THUISKOMEN MET EEN WOW-GEVOEL Goed onderhouden appartement op de tweede verdieping in een rustige woonwijk tegen het centrum van het bruisende Doetinchem. Dichtbij stadse voorzieningen en toch kunnen genieten

Nadere informatie

Fase 1: de resten van de afbraak werden via de Leie afgevoerd en dit was een belevenis voor de kinderen!

Fase 1: de resten van de afbraak werden via de Leie afgevoerd en dit was een belevenis voor de kinderen! NIEUWSBRIEF 3 Maart Alle hens aan dek! De speelplaats wordt een halve werf! Het veiligheidsplan trad in werking net voor de krokusvakantie en werd tot hiertoe zeer goed opgevolgd. Proficiat collega s,

Nadere informatie

Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 14 : Moulin des Roches : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling van sportieve aard door de belangrijke en bruuske hoogteverschillen, laat je terugkijken in de geschiedenis van deze regio van

Nadere informatie

Vlaamse overheid -~~im--= Agentschap voor Natul.,fr en Bos

Vlaamse overheid -~~im--= Agentschap voor Natul.,fr en Bos Vlaamse overheid -~~im--= *1 =,~n-- Agentschap voor Natul.,fr en Bos Besluit van de administrateur-generaal houdende goedkeuring van de toegankelijkheidsregeling voor het Philipsbos en het deel Konijnenbergen-Ter

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar

Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar Jaarverslag Casa Maín Vlaanderen VZW Werkjaar 2016-2017 VOORWOORD Ons 4 de werkjaar als VZW Casa Maín zit er bijna op. Het was een jaar waar vooruitgang werd geboekt. De lang verwachtte eigen school van

Nadere informatie

Herhaling leerstof / maatwerk. Les EVOLUTIE (Groepsopdracht)

Herhaling leerstof / maatwerk. Les EVOLUTIE (Groepsopdracht) Herhaling leerstof / maatwerk Les EVOLUTIE (Groepsopdracht) Inleiding: Je gaat nadenken over hoe de mens er na 1000 jaar uit zou zien wanneer deze in een nieuwe, vreemde omgeving terecht zou komen en zich

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. December 2014

NIEUWSBRIEF. December 2014 NIEUWSBRIEF December 2014 Handicamp Outdoor: de vrijwilligersorganisatie die lichamelijk gehandicapten de mogelijkheid geeft om deel te nemen aan avontuurlijke en betaalbare kampeervakanties, met onze

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN

SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN MUSEA BRUGGE SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN SCHATTEN VAN VRIENDEN. 60 JAAR AANWINSTEN VAN 22 SEPTEMBER 18 TOT 27 JANUARI 19 / COLLECTIEPRESENTATIE / ARENTSHUIS INTRO Dit jaar is het zestig jaar

Nadere informatie

Dus laat het maar wat kriebelen en kom vooral af! Hoe meer vrienden hoe meer vreugd!

Dus laat het maar wat kriebelen en kom vooral af! Hoe meer vrienden hoe meer vreugd! Nieuwsbrief Vriendenkring van Vordenstein Nummer 6, december 2011 Voorwoord Beste Vrienden, Het kriebelt,? Dit jaar hebben we enkele geslaagde activiteiten kunnen en mogen organiseren, met interesses voor

Nadere informatie

Welkom op onze activiteiten

Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF APRIL 2015 - Welkom op onze activiteiten Vrijdag 17 april 2015 om 14.00 uur Geocachetocht Wil je op zoek naar schatten in de natuur? Kom dan zeker naar onze geocachezoektocht. Rond de Katershoeve

Nadere informatie

Week 28. Week 28. week 27

Week 28. Week 28. week 27 Het natuurnetwerk is geïnspireerd door een citaat van Marcel Proust: De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken maar in het kijken met nieuwe ogen. Het is tevens verbonden met

Nadere informatie

DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN

DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN DE HERFST DE HERFST: KLEURRIJK SEIZOEN vanaf 2de graad lager onderwijs. x vak: muzische vorming x duur: halve dag GRIEZELBOS HET KLEINE VIEZE BEESTJES- ONDERZOEK! verloop: x verdeel de klas in verschillende

Nadere informatie