Visie 1 verbonden met Christus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie 1 verbonden met Christus"

Transcriptie

1 pagina 1 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus Visie 1 verbonden met Christus 31 augustus Een visie op gemeente en ambt 2 2. Gemeente van Christus Onderricht, gemeenschap, breken van het brood en gebed Christus centraal in de gemeente Christus, het levende Woord Koninkrijk De gemeente en het woord: naar binnen en naar buiten De gemeente en haar perspectief 7 3. Ambten in de gemeente Primaat van de gemeente Taak van de ambtsdragers 8 4. Aspecten en functies gemeentezijn Aspecten Functies Afsluiting 12 copyright 2013 Praktijkcentrum niets in deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het Praktijkcentrum

2 pagina 2 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus 1. Een visie op gemeente en ambt Wie zijn wij als gemeente van Christus en hoe gaan we daarbinnen aan het werk? Waar haal je de kracht vandaan en wat is het geheim van die gemeente? We zijn ons ervan bewust dat ook voor wie misschien al tientallen jaren in de kerk werkt, het geheim steeds dieper wordt. Het gaat immers in het bestaan en functioneren van de gemeente om het geheim van Gods liefde. Wie zal die peilen? Toch willen we in dit artikel vanuit de bijbel, die voor ons gezaghebbend is, een aanduiding geven van het geheim van de gemeente, die immers meer is dan een groep bij elkaar geroepen mensen. (Dit artikel is het eerste in een serie van drie. Het tweede neemt een thema op dat aan het einde van dit artikel aangeduid wordt: functies van de kerk Het derde gaat speciaal over de betekenis van roeping voor een christen.)

3 pagina 3 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus 2. Gemeente van Christus Als mens is Jezus Christus lichamelijk op aarde geweest. Vanaf Pinksteren waait zijn Geest over de wereld. Opvallend is dat in de beginhoofdstukken van Handelingen, het evangelie van de heilige Geest, verschillende dingen elkaar opvolgen. o Eerst de hemelvaart. o Daarna de vervanging van Judas. Daarmee is het getal weer op sterkte van hen die de dienende taak (1:17) hebben om van de opstanding te getuigen (1:23). o Daarna de komst van de heilige Geest, waarna Petrus preekt en toelichting geeft over Vader, Zoon en Geest. o Na dit alles leren we over het leven van de eerste gemeente. Je ziet de verbindende lijn: Jezus is niet dood, Hij leeft. Hij is niet weg, Hij is er; de gemeente leeft door Hem: Wij geloven één algemene kerk. Zij is de vergadering van de gelovigen, die al hun heil verwachten van Jezus Christus, gewassen zijn door zijn bloed, geheiligd en verzegeld door de heilige Geest. Deze kerk is er geweest vanaf het begin van de wereld en zal er zijn tot het einde toe. Want Christus is de eeuwige koning, die niet zonder onderdanen kan zijn. (naar Nederlandse Geloofsbelijdenis, artikel 27) Navolgers van Christus, verenigd in zijn lichaam, dat is de kerk.

4 pagina 4 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus 2.1 Onderricht, gemeenschap, breken van het brood en gebed Handelingen 2:41-47 leert over gemeentezijn. De mensen die het woord van Christus hebben aanvaard en zich hebben laten dopen, zijn herkenbaar aan de volgende elementen: o Ze zijn trouw aan het onderricht van de apostelen. o Ze vormen één gemeenschap. o Ze zijn één in het breken van het brood (in deze gemeenschap vieren zij de gedachtenis aan Christus). o Ze wijden zich aan gebed. Dit zijn de vier zaken die zondag 38 van de Heidelbergse Catechismus aanwijst als hart van elke kerkdienst en van het gemeenteleven. Het vervolg van Handelingen laat zien dat door voortgaande verkondiging de Geest steeds opnieuw gemeenten tot stand laat komen. De apostelen stellen vervolgens in elke gemeente oudsten aan (Handelingen 14:23). In het hele Nieuwe Testament staat de gemeente centraal: o In Matteüs 18:15 en volgende verzen leert Christus over de broederlijke omgang in de gemeente. o Vanaf Handelingen 2 lezen we over gemeentezijn. o In heel het boek Handelingen lezen we dat het verzamelen van gelovigen in de gemeente het sluitstuk is van het zendingswerk. o De verschillende apostolische brieven zijn steeds geschreven aan gemeenten of aan personen, maar wel in hun functioneren in de gemeente. o Ook de Openbaring van Johannes is gericht aan de zeven gemeenten. Daarin stelt Christus zich centraal te midden van zijn gemeenten. Het boek loopt uit op het schitterende perspectief dat de gemeente heeft: de bruiloft van het Lam (bruidegom) met zijn bruid (de kerk). Het is het feest waar de kerk van alle tijden en alle plaatsen met reikhalzend verlangen naar uit mag zien. De kerk, de gemeente zal daarom een verlangende kerk zijn: uitzien op de wederkomst van de Heer van de Kerk. Tot dat moment is de kerk bezig met haar taken.

5 pagina 5 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus 2.2 Christus centraal in de gemeente Alle woordverkondiging in de gemeente is er op gericht dat steeds wordt geleerd over het genadewerk van Christus. Hij heeft geleden en is door God verlaten geweest. Hij heeft de dood overwonnen. Hij is levend en zit als onze middelaar en verlosser aan de rechterhand van zijn vader. Alleen door Hem kennen wij God. Om dat geloof in onze harten te laten wortelen, is de heilige Geest gegeven. Hij vertegenwoordigt de Vader en de Zoon onder ons. 2.3 Christus, het levende Woord Weet hebben van Christus en die gekruisigd (1 Korintiërs 2: 2) is God kennen. God laat zich kennen in zijn geopenbaarde woord, het Oude en Nieuwe Testament. We werken dat uit. Het eerste Bijbelverhaal vertelt dat God een groot plan heeft en dat gestalte geeft in zijn schepping. In die schepping zal zijn Zoon verheerlijkt worden. Het kan daarom niet anders dan dat het huidige lichaam van de Zoon, de gemeente, door de Geest betrokken is op de schepping van Vader. Het lichaam maakt daar immers deel van uit. Christus zelf heeft onder andere in het onderwijs van de Bergrede, maar ook in Matteüs 25:31-46 dat facet van de betrokkenheid op de directe omgeving en op de wereld uitgewerkt. Oude testament Al in het OT laat God zich kennen. Daar geeft Hij zijn onderwijs over het leven dat Hij zijn kinderen wil zien leiden. Hij roept op tot leven in liefde en gehoorzaamheid aan Hem. Trouw aan Hem leidt tot zijn liefde die duurt tot in het duizendste geslacht, terwijl het dienen van andere goden leidt tot zo n afvalligheid dat het nageslacht al in het derde en vierde geslacht God haat. (o.a. in Exodus lezen we wat God van ons vraagt in zijn wet, zoals Deuteronomium laat zien hoe belangrijk het is dat we van geslacht tot geslacht trouw zijn aan Gods wil). Daarom wil God dat van geslacht tot geslacht in trouw wordt overgedragen wat het betekent om Gods liefde te mogen kennen (Psalm 78). Trouw godsdienstonderwijs is in de kerk van alle tijden en alle plaatsen van groot belang. Nieuwe testament In het Nieuwe Testament kwam het Woord (Joh.1). Het Woord gaf nieuwtestamentische levenslessen. Zie bijvoorbeeld het onderwijs van de Bergrede (Mat. 5-8), Christus onderwijs over het Koninkrijk van de hemel (Mat. 18 en 19), zijn onderwijs over het leven in het koninkrijk (Mat. 25:31-46), vruchtdragen in het koninkrijk als parallel met Deuteronomium (Joh. 15). Christus leert zijn volgelingen bidden, ook voor eenheid onder en zorg voor hen die Gods Woord willen horen (Joh. 17).

6 pagina 6 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus Feitelijk geeft het hele Nieuwe Testament onderwijs over het volledige gemeenteleven. De diverse apostolische brieven aan gemeenten en personen leveren instrumenten op de gebieden van de leer van de kerk, van het omgaan met elkaar in de gemeente en van het omzien naar elkaar en naar de wereld. 2.4 Koninkrijk Vanaf het moment dat Jezus begon te leren (Mat. 4 en verder) is opvallend dat Hij de weg wees naar het koninkrijk van de hemel. Overal waar dat onderwijs binnen de gemeente vorm krijgt, zal dat gericht moeten zijn op datzelfde doel. Ook in de onderlinge omgang, binnen en buiten de gemeente, zullen de gelovigen in hun levenshouding gericht zijn op de stijl van dat koninkrijk (Mat. 5 7). De gemeente is immers op weg naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Het leven dat daaraan vooraf gaat, zal daar een voorafspiegeling van zijn. Alle gemeenteleden moeten voor hun geloof kunnen en durven uitkomen. Elk gemeentelid heeft daarin (recht op) zijn eigen plaats. Paulus schrijft daarover, maar ook Johannes, Jacobus, Judas en Petrus in hun brieven. Om de gelovigen toe te rusten tot dat bewuste leven als gelovige en navolger van Christus, is het samenleven binnen de gemeente van groot belang. Ieder heeft op zijn eigen manier daarin zijn eigen plaats. Allen zijn daarin aan elkaar gegeven. 2.5 De gemeente en het woord: naar binnen en naar buiten Heel bijzonder is het boek waar het Nieuwe Testament op uitloopt: het boek Openbaring. Johannes adresseert dat boek volgens de hem gegeven opdracht aan de zeven gemeenten in Asia (1:4). Het was een luide stem die Johannes dat zei. Toen Johannes keek om te zien wie er sprak, draaide hij zich om en zag zeven gouden lampenstandaards. Daartussen iemand die eruitzag als een mens. In zijn rechterhand had hij zeven sterren en uit zijn mond kwam een scherp, tweesnijdend zwaard. Voor Hem hoef je niet bang te zijn, hij is de eerste en de laatste. Hij was dood. Maar nu leeft Hij tot in eeuwigheid. Zo staat Christus te midden van zijn kerk. Hij verkondigt het woord dat snijdt als een tweesnijdend zwaard (1:12-20, zie ook Hebreeën 4: 12 en 13). Dit tweesnijdende woord wordt verkondigd in de gemeente. Het woord heeft een appellerende werking: de boodschap gaat uit naar de wereld. Als je deze boodschap aanneemt, weet je ook wat de consequenties daarvan zijn. Voor hen die het woord hebben aangenomen, is er ook de plicht het verder te brengen in de wereld: in woord en daad. Door zijn onderwijs, maar vooral ook door zijn lijden, sterven en opstanding verzamelt Christus navolgers. Omdat zij dat nodig hebben, zit Christus nu aan Gods rechterhand als Middelaar en doet Hij voorbede voor zijn broers en

7 pagina 7 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus zussen, voor zijn navolgers: zijn lichaam, waarvan Hij het hoofd is. Zijn lichaam, zijn bruid is in afwachting van zijn wederkomst bijeen. Dan wordt de bruiloft gevierd. Het wachten daarop is gekenmerkt door gedachtenis en blijdschap. 2.6 De gemeente en haar perspectief We geven aandacht aan enkele gegevens uit het boek Openbaring. In hoofdstuk 1:12-20 gaat het over Christus die midden tussen zeven lampenstandaards staat en zeven sterren in zijn rechterhand houdt. Daarmee worden de zeven gemeenten aan de westkust van Klein-Azië bedoeld. In hen gaat het om de kerken van alle tijden en plaatsen. Het belang van de lokale gemeenten komt hier indringend naar voren. In de volgende hoofdstukken worden deze zeven gemeenten ieder aangeschreven: in vijf van de zeven is iets aan de hand en elke gemeente wordt indringend aangesproken. Maar wat er ook aan de orde is, de gemeente die zich laat aanspreken door Christus, mag bestaan: de kandelaar wordt dan niet weggenomen. In hoofdstuk 4 lezen we dat de vertegenwoordigers van de kerk van alle tijden en alle plaatsen voor de troon van God verzameld zijn; rond de troon is de regenboog van het verbond. Dat verbond omringt de 24 oudsten. Zo mag de kerk bestaan voor Gods aangezicht. De kerk van alle tijden heeft een machtig perspectief dat beschreven wordt in Openbaring 21, waar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde wordt voorgehouden aan de bruid, de vrouw van het lam (21:9). In de doorgaande viering van het heilig avondmaal gedenkt de gemeente dat zij als bruid gekocht is en nu de bruiloft met het lam afwacht! In de leefregels die Christus zelf en door zijn apostelen in het Nieuwe Testament geeft, is dit perspectief als een rode draad te ontwaren. Dit is de bedoeling van Christus met zijn gemeente. Die rode draad is te ontdekken vanaf het moment dat Christus zijn Bergrede uitsprak en loopt door in het onderwijs door de apostelen aan de gemeenten, waarin zij Hem navolgen.

8 pagina 8 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus 3. Ambten in de gemeente 3.1 Primaat van de gemeente Vanaf het moment dat het boek Handelingen vertelt over de gemeente, staan de gemeenteleden centraal: zij aanvaardden de woorden van Petrus, zij lieten zich dopen, zij bleven trouw aan het onderricht van de apostelen, zij leefden in gemeenschap met elkaar, zij braken in gemeenschap het brood en zij wijdden zich aan het gebed. Er wordt niet voor niets gesproken over het ambt aller gelovigen. Deze ambtsdienst is gericht op de radicale navolging van Christus als christen en als lid van de gemeente. Dat is echte opbouw van de gemeente. Efeziërs 4 is daarover duidelijk. Het doel van de opbouw van Christus lichaam wordt omschreven in vers 13: totdat wij allen samen door ons geloof en door onze kennis van de Zoon van God een eenheid vormen, de eenheid van de volmaakte mens, van de tot volle wasdom gekomen volheid van Christus. De weg daar naar toe, het middel, wordt in het voorafgaande vers gegeven: Christus gaf een variëteit aan mensen met een speciale taak om de heiligen toe te rusten voor het werk in zijn dienst. Zo wordt het lichaam van Christus opgebouwd (12). Kenmerkend voor onze visie op de gemeente is dat daar niet de bijzondere ambten centraal staan, maar juist het ambt zoals gegeven aan de gelovigen. De gemeente is een zelfstandig geheel en heeft daarom zelf verantwoordelijkheid. Paulus spreekt in 1 Timotheüs eerst de gemeente aan en daarna de ambtsdragers (hoofdstuk 2 en 3). 3.2 Taak van de ambtsdragers In de route van de gemeente op weg naar het koninkrijk is het van belang dat de juiste richting wordt gewezen en dat er aandacht is voor het houden van de juiste koers. In verband daarmee zijn aan de gemeente richtingwijzers gegeven in de vorm van bijzondere ambtsdragers. Binnen de gemeente zijn ambtsdragers aangesteld. Zij stellen de kaders voor de gemeente en zien toe (1 Tim. 3) dat de gemeente binnen deze kaders functioneert. Ambtsdragers nemen de rol van de gemeente niet over (Mat.18, 1 Kor.); zij worden aangesteld om te zorgen voor de gemeente. Zij zien er op toe dat de boodschap van Christus niet in het gedrang komt (Hand. 15, Kol. 2:6-23). Dit kan bijvoorbeeld door openlijke zonde, holle en misleidende theorieën,

9 pagina 9 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus menselijke gebruiken en tradities. Ook zien ambtsdragers er op toe dat de genadegaven van de gemeente echt ingezet worden. Een paar hoofdlijnen zijn daarbij te ontdekken: o Pastorale zorg heeft vooral betrekking op de verticale relatie: dat er geen vertroebeling ontstaat in de relatie van de Heer met zijn kinderen. o Diaconale zorg gaat primair over de horizontale relatie: in de onderlinge relaties tussen gemeenteleden mag geen ruis ontstaan. o Ook zien ambtsdragers er op toe dat de boodschap van het evangelie klinkt in en naar de wereld en als zodanig zijn appellerende werking heeft. Sommige van hen hebben hiervoor een speciale opdracht. Dit doen ze vooral door de gemeenteleden toe te rusten. Bijzondere ambtsdragers functioneren door te doen functioneren. De speciale taak in de toerusting van de heiligen is gericht op de taak van iedereen: ieders eigen bediening in verbondenheid met Christus. Deze verbondenheid (1) betekent dat ze betrokken zijn bij Christus volgelingen (2), werven voor Christus (3) en begaan zijn met zijn wereld (4). In de laatste zin duiden we vier aspecten van het gemeentezijn aan.

10 pagina 10 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus 4. Aspecten en functies gemeentezijn 4.1.Aspecten We werken deze vier aspecten uit. Hierin komen diverse tot nu toe genoemde lijnen samen. 1. Verbondenheid met Christus: in alle activiteiten wordt de verbondenheid met Hem bevorderd: Christus staat centraal in het leven van de gemeente en haar leden: Hij is dè weg naar God. Hieruit vloeit de pastorale functie van de gemeente voort. 2. Betrokkenheid bij Christus volgelingen: wie met Christus zijn verbonden, zijn ook bij elkáár betrokken. Zijn volgelingen vormen een eenheid. Zij moeten groeien in liefde voor elkaar en dus ook in de inzet voor elkaar. Daarom spreken we van de diaconale functie van de gemeente. 3. Werven voor Christus: Christus is niet alleen hoofd van zijn gemeente maar ook koning van deze wereld. Hij wil zo breed mogelijk als koning erkend worden. Hij is de enige weg naar redding. Daarom gunt de gemeente en haar leden de band met Hem aan zoveel mogelijk mensen, vanuit de dankbaarheid voor de eigen beleefde redding. Daarom houdt de gemeente het evangelie niet voor zich, maar draagt het uit in woord en daad. Dit is de missionaire functie van de gemeente. 4. Betrokkenheid bij Christus wereld: de voorgaande doelen moeten niet zodanig vergeestelijkt worden dat de verbinding met het gewone leven uit het oog verloren wordt. De christen is vervlochten met de eigen leefomgeving: die heeft alles met Christus te maken. Christus is de hoogste koning, we bidden om de komst van zijn koninkrijk, het nieuwe aardse paradijs. Geloof kan niet versmald worden tot een zaak van de ziel. Verbonden zijn met Christus leidt ook tot betrokken zijn bij het goede dat God door Christus op aarde geeft. In de gemeente, onder christenen hoort een klimaat te bestaan waarin deze betrokkenheid bij Christus wereld gestimuleerd wordt. Betrokkenheid bij Christus wereld leidt niet als bij bovengenoemde aspecten tot een speciale functie, maar vormt toch een wezenlijk aspect van gemeentezijn. In één zin: het is de heilige Geest die het verlossingswerk van Christus, de Zoon, uitdeelt, zodat wie gelooft, zijn plek weer kan innemen in de schepping van de Vader.

11 pagina 11 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus 4.1 Functies Het gemeentezijn kent vier functies. De verbondenheid met Christus, de betrokkenheid bij zijn volgelingen en het werven voor Christus is immers, zoals duidelijk werd, ondenkbaar zonder verkondigende functie naast de hierboven al genoemde functies (pastorale, diaconale en missionaire). De functies van de gemeente hangen heel nauw met elkaar samen. Dat blijkt uit o de opdracht die Christus aan zijn volgelingen gaf (Mat. 28:16-20 maak alle volken tot mijn leerlingen, leer ze waaraan ze zich moeten houden, ik ben alle dagen met jullie!) o en de bede die hij deed. Zie hiervoor Joh. 17: Jezus is gekomen voor de wereld. Die mag de enige ware God en zijn Zoon Jezus Christus leren kennen. Christus vraagt: zend iedereen die Mij gegeven is naar de wereld. Laat hen die door verkondiging in Mij geloven één zijn). Als Christus bede verhoord wordt in de manier waarop de gemeente zijn opdracht uitvoert, komen alle functies van de gemeente naar voren. Er gaat een beweging door de wereld die doorgaat tot de terugkomst van Christus. Bij gemeentezijn hoort daarom een sterk verlangen naar dat moment. De functies van gemeentezijn willen we als volgt uitwerken De verkondigende functie. Het goede nieuws mag meegedeeld worden. Predikanten hebben hierin een voorname taak, maar verkondigen is niet alleen aan hen opgedragen: alle (belijdende) gemeenteleden verkondigen bijvoorbeeld in het avondmaal de dood van de Heer totdat Hij komt. Het bijzondere van verkondigen is dat dit namens God mag gebeuren. Deze functie is nauw verbonden met: 2. De missionaire functie. Het goede nieuws kun je niet voor jezelf houden. Alles wat binnen de gemeente gebeurt, heeft daarom een missionaire inslag; tegelijk is het ook een aparte functie in activiteiten als zending en evangelisatie. 3. De pastorale functie. De band met Christus kan door allerlei omstandigheden onder druk komen te staan. Het goede nieuws komt dan niet door. Als de goede herder stuurt Christus dan gemeenteleden en ambtsdragers om te helpen bij het herstel van die band. In de concrete liefde voor elkaar binnen de gemeente wordt Gods liefde voor de wereld zichtbaar (1 Joh.4). 4. De diaconale functie. De liefde die zichtbaar wordt in de zorg voor elkaar in de omgang met God. Wanneer de zorg voor elkaar gestimuleerd moet worden, komt de diaconale functie in zicht. De band met Christus wordt zichtbaar in de gemeenschap van de heiligen en in de inzet voor de naaste. Gemeenteleden gebruiken hun gaven in dienst aan elkaar. Deze overwinning op de voor mensen kenmerkende zelfzucht draagt belangrijk bij aan de werfkracht van de gemeente. 1 In dit artikel kort. Zie het artikel over de functies van de kerk in het hoofdstuk Inspiratie voor een uitgebreidere uitwerking.

12 pagina 12 v. 12 Visie 1 verbonden met Christus 4.2 Afsluiting Werken in de kerk wordt hiermee iets heel moois. Op je eigen plekje mag je meewerken aan Gods grote plan om zijn wereld te redden van de ondergang. Wie iets peilt van het geheim van de gemeente dat openbaar is geworden in Christus, vindt daarin de spankracht die de heilige Geest geeft om door te gaan. naar boven

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop 1. Lied : Psalm 122 : 1 en 2 2. Gebed om zegen voor de dienst 3. Doop 4. Aansluitend op de doop zingen Psalm 105 : 5 5. Schriftlezing

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

GEMEENTEVISIE EVANGELISCHE GEMEENTE ALBLASSERWAARD JOZUA. Geleid door de Geest

GEMEENTEVISIE EVANGELISCHE GEMEENTE ALBLASSERWAARD JOZUA. Geleid door de Geest GEMEENTEVISIE EVANGELISCHE GEMEENTE ALBLASSERWAARD JOZUA Gered door Jezus Geleid door de Geest Gezonden in de wereld In dit document verwoorden we onze visie voor de gemeente. Het is ons verlangen dat

Nadere informatie

Het begrip van heil, exclusiviteit, heilsnoodzaak van het apostelambt en navolging in de Nieuw-Apostolische Kerk

Het begrip van heil, exclusiviteit, heilsnoodzaak van het apostelambt en navolging in de Nieuw-Apostolische Kerk Het begrip van heil, exclusiviteit, heilsnoodzaak van het apostelambt en navolging in de Nieuw-Apostolische Kerk 1. Het heil 1.1. In de Heilige Schrift wordt het begrip heil gebruikt in de zin van redding,

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 1, 2,

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6 Zicht op de toekomst blok A - nivo 3 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Jesaja 2:2-5 19.30 Jezus regeert en komt terug 19.45 Eén lijn of twee lijnen 20.00 Prestatie

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen

Welkom in de Hoeksteen Welkom in de Hoeksteen Startzondag 2016: Werken met kringen In deze dienst vieren we het Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Sieds de Jong Lezen : Handelingen 2 : 43-47 Openbaring 3 : 13-22 Gezang 119 : 1,

Nadere informatie

Ontmoeting met God. Ex 29: Daar zal ik dan de Israelieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden.

Ontmoeting met God. Ex 29: Daar zal ik dan de Israelieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. Ontmoeting met God Ex 29:43 Daar zal ik dan de Israelieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 1 Johannes Ontmoeting met Jezus Christus op Patmos Openbaring 1-5 Eindhoven

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Bram Steennis Pastoraal Ouderling, sectie 9

Mededelingen door de ouderling van dienst. Bram Steennis Pastoraal Ouderling, sectie 9 Mededelingen door de ouderling van dienst Bram Steennis Pastoraal Ouderling, sectie 9 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

Formulier om dienaren van het woord te bevestigen

Formulier om dienaren van het woord te bevestigen Formulier om dienaren van het woord te bevestigen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Als kerkenraad hebben we u tweemaal de naam bekendgemaakt van de predikant die we beroepen hebben, broeder

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Middagdienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Middagdienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Middagdienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 102b : 1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Viering

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 )

Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 ) Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 ) 1. Het hoofd van de gemeente: Onze Here Jezus Christus is het hoofd van Zijn gemeente. Hij werkt in en door de gemeente door

Nadere informatie

1 Johannes 4:10 (HSV)

1 Johannes 4:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door God geliefd Hierin is de liefde, niet dat wij God lief hebben gekregen, maar dat Hij ons liefhad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden. 1 Johannes 4:10 (HSV)

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Openb. 5 : 9 Joh. 3 : 16, 17 Joh. 10 : 11, 12 Hand. 2 : 39 Joh. 10 : 16 Joh.

Nadere informatie

Geloven in Scholen met de Bijbel

Geloven in Scholen met de Bijbel Geloven in Scholen met de Bijbel Inleiding Wij willen in onze scholen samenwerken met Gereformeerde Scholen zijn opgericht door ouders vanuit christenen die, net als wij, willen leven naar de Gereformeerde

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

BIJBELROOSTER GROEP 8

BIJBELROOSTER GROEP 8 BIJBELROOSTER GROEP 8 HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN DE BIJBEL Dag 1 Schatgraven Matteüs 13 : 44 46 Dag 2 Van kleitablet tot CD-Rom Lesboek p. 4 & 5 Dag 3 De vaststelling van de canon Lesboek p. 6 Dag 4

Nadere informatie

Formulier, viering van Het Heilig Avondmaal

Formulier, viering van Het Heilig Avondmaal Gemeente van onze Here Jezus Christus, In Matteüs 26 wordt de instelling van het heilig avondmaal als volgt beschreven: En terwijl zij aten, nam Jezus een brood, sprak de zegen uit, brak het en gaf het

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4 HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN DE BIJBEL Schatgraven Matteüs 13 : 44 46 Van kleitablet tot CD-Rom Lesboek p. 4 & 5 De vaststelling van de canon Lesboek p. 6 Het ontstaan van de Bijbel Lesboek p. 7 Werkboek

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen,

Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen, Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen, stralend als de zon Ooit zal het zo zijn dat we leven

Nadere informatie

Wij belijden één geloof en één Heer ; zijn geroepen tot één hoop, tot Uw eer. Heer, geef vrede die ons samenbindt. Vader, maak ons één!

Wij belijden één geloof en één Heer ; zijn geroepen tot één hoop, tot Uw eer. Heer, geef vrede die ons samenbindt. Vader, maak ons één! Pinksterfeest Zondag 4 juni 2017 Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer. Laat ook van die milde regen, dropp len vallen

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met

Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met mensen. Onze levens zijn getransformeerd. De gelovigen

Nadere informatie

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Orgelspel Welkom en ontsteken licht Stilte We gaan staan. Introïtuspsalm: lied 668 solo lied 668 - allen psalm 68 : 7 en 11 lied 668 allen Votum, bemoediging

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Bergschenhoek Beleidsplan

Hervormde Gemeente Bergschenhoek Beleidsplan Hervormde Gemeente Bergschenhoek Beleidsplan 2014-2018 1. INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan van de Hervormde Gemeente Bergschenhoek voor de periode 2014-2018. Dit plan heeft als thema discipelschap

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012

Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012 Preek Efeziërs 4:1-6 - Nieuwjaar 2012 (viering 20 jaar GKV Houten) Votum/ Groet Psalm 84:1,2 20 jaar GKV Houten Psalm 89:1,7 Dankgebed Lezing Johannes 17:13-23 Efeziërs 4:1-6 Kindermoment Preek Gezang

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8)

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8) - Identiteit - Hogeschool Viaa heeft als grondslag de Bijbel. Zij erkent deze als het betrouwbare en geïnspireerde Woord van God, zoals dat verwoord is in het gereformeerde belijden en zij beschouwt de

Nadere informatie

Christus, de Eerstgeborene van de schepping

Christus, de Eerstgeborene van de schepping - 1 - Christus, de Eerstgeborene van de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

RSIN nummer: (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer)

RSIN nummer: (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) Baptistengemeente Ichthus is een (Algemeen Nut Beogende Instelling). Onderstaand vindt u een overzicht van onze gegevens. A. Algemene gegevens B. Samenstelling bestuur C. Doelstelling en visie D. Beleidsplan

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Licht, Leven en Liefde

Licht, Leven en Liefde Licht, Leven en Liefde ALS JE MET LIEFDE BEGINT GAAT HET GOED VERKEERD 1 Johannes 1:1-10 1 Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij gezien hebben met onze ogen, wat wij aanschouwd hebben

Nadere informatie

Geloven in onderwijs

Geloven in onderwijs Geloven in onderwijs Wij willen in onze scholen samenwerken met christenen die, net als wij, willen leven naar Gods woord en zich in hun dagelijks handelen hierdoor willen laten leiden. De kern van Gods

Nadere informatie

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 28 e zondag doorheen het jaar B De eerste lezing in deze viering werd genomen uit de Willibrordvertaling 1995. De andere lezingen werden genomen uit de Bijbel

Nadere informatie

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping - 1 - Christus, Eerstgeborene van heel de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het Beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11

Nederlands. Ons Heer Hemelvaart B. Van leven naar eucharistie. Eerste lezing Handelingen 1,1-11 Nederlands Ons Heer Hemelvaart B Gij zult kracht ontvangen van de heilige Geest, om mijn getuigen te zijn tot het einde der aarde. (Hnd 1,8) Van leven naar eucharistie De diepe bron van ieder dynamisme,

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Groeien naar volwassenheid Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Wat is (geestelijke) volwassenheid? Teleios: volgroeid, volwassen, voltooid, volmaakt, volledig Efeze 4:13 totdat wij allen komen

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

ONTVANG DE HEILIGE GEEST!

ONTVANG DE HEILIGE GEEST! ONTVANG DE HEILIGE GEEST! I. OPENING VAN DE DIENST Allen staan tot na het openingsgebed INTREDEPROCESSIE EN INTREDELIED Op de adem van de Geest zoeken wij het diepe spoor van de Heer die in ons leeft ook

Nadere informatie

1 Petrus 1: Van wie 2. Aan wie 3. Groetwoord

1 Petrus 1: Van wie 2. Aan wie 3. Groetwoord 1 1 Petrus 1: 1-2 1 Van Petrus, apostel van Jezus Christus. Aan de uitverkorenen die als vreemdelingen verspreid in Pontus, Galatië, Kappadocië, Asia en Bitynië verblijven, 2 door God, de Vader, voorbestemd

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Paulus in actie Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Er is veel over Paulus te schrijven. Over al zijn werk lees je in het Bijbelrooster. Hij schrijft over zijn bezoeken en persoonlijke

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Wijkgemeente Noord Bevestiging ambtsdrager in de Oude Kerk, zondag 3 juni 2018 om uur

Wijkgemeente Noord Bevestiging ambtsdrager in de Oude Kerk, zondag 3 juni 2018 om uur Wijkgemeente Noord Bevestiging ambtsdrager in de Oude Kerk, zondag 3 juni 2018 om 18.00 uur Voorganger: Organist: Ds. B.C. Haverkamp Arjan Versluis Orgelspel Orde van dienst Binnenkomst kerkenraad Welkom

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

Orde van dienst zondagavond 8 maart 2015 Vragen rond de Doop

Orde van dienst zondagavond 8 maart 2015 Vragen rond de Doop Orde van dienst zondagavond 8 maart 2015 Vragen rond de Doop Voorganger : Ds. Jaap Hansum Organist : Dhr. Rein van Leeuwen Welkom en mededelingen Zingen: Zingende gezegend 228:1,2,3 Geloofd zij God, Hij

Nadere informatie

Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid)

Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid) Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid) Dienstboek 256 Bekendmaking Vertegenwoordiger van de kerkenraad: Tot tweemaal toe heeft de kerkenraad u de naam bekend gemaakt van onze

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN DIENAREN DES WOORDS Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Joh. 10 : 11 1 Petr. 5 : 1-4 Jer. 3 : 15 Jer. 23 : 4 Hand. 6 : 4 De kerkenraad heeft

Nadere informatie

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen?

Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Zacharia en de vroege regen in relatie met de late regen. Welke bedoeling heeft de Bijbel met regen? Deuteronomium 11:14 14 dat Ik regen voor uw land zal geven op zijn tijd, vroege regen en late regen,

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A.

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A. ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal Voorganger: Ds. J.A. Antonides De Paaskaars brandt Lied voor de dienst: 577 geheel Welkom, afkondigingen.

Nadere informatie

opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen,

opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, Zending verbindt opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat, opdat u

Nadere informatie

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij Bijbelrooster 19 februari 25 februari Thema: Jij en de gemeente Dinsdag 19 februari - Dichtbij En in het midden van de zeven kandelaren Een, de Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten.

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. God Openbaring van Jezus Christus Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. Zijn slaven God Openbaring van Jezus Christus Zijn engel

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

Pastorale Theologie Pneumatologie. Pneumatologie - Inleiding. Indeling

Pastorale Theologie Pneumatologie. Pneumatologie - Inleiding. Indeling Pastorale Theologie Pneumatologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Pneumatologie - Inleiding Johannes 3:8 De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan

Nadere informatie

Het visioen van de troon. Openbaring 4 :1-3, 5, De 4 levende wezens. Openbaring 4: 4. De 24 ouderlingen. Openbaring 4: 6-8

Het visioen van de troon. Openbaring 4 :1-3, 5, De 4 levende wezens. Openbaring 4: 4. De 24 ouderlingen. Openbaring 4: 6-8 Les 4 voor 26 januari 2019 Er zijn vier reeksen van zeven onderwerpen in Openbaring: 7 kerken, 7 zegels, 7 bazuinen en 7 plagen. De hoofdstukken 4 en 5 zijn de inleiding tot het volgende, de zeven zegels.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35 De krachtige gemeente Hand. 2:41-47 Degenen die zijn woorden aanvaardden, lieten zich dopen; op die dag breidde het aantal leerlingen zich uit met ongeveer drieduizend. 42 Ze bleven trouw aan het onderricht

Nadere informatie