RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DIVERSE RECHTMATIGHEIDSASPECTEN. bij Stichting OSG Hengelo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DIVERSE RECHTMATIGHEIDSASPECTEN. bij Stichting OSG Hengelo"

Transcriptie

1 RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DIVERSE RECHTMATIGHEIDSASPECTEN bij Stichting OSG Hengelo Plaats: Utrecht Bestuursnummer: Onderzoeksnummer: Periode onderzoek: najaar voorjaar 2015 Datum vaststelling: 7 juli 2015

2

3 Voorwoord De Inspectie van het Onderwijs (inspectie) heeft in het najaar van 2014 en het voorjaar van 2015 onderzoek verricht naar enkele rechtmatigheidsaspecten bij OSG Hengelo. Dit rapport bevat de resultaten van dit specifieke onderzoek. De inspectie heeft het conceptrapport op 4 juni 2015 verzonden naar het bestuur van OSG Hengelo voor hoor en wederhoor. Op 29 juni 2015 heeft het bestuur gereageerd. Deze reactie is, voor zover nodig, verwerkt in het definitieve rapport. Dit definitieve rapport met nummer is vastgesteld door dr. Marc Spierings, directie Rekenschap en Juridische Zaken, te Utrecht op 7 juli 2015 en zal in de vijfde week na vaststelling openbaar worden gemaakt via SPECIFIEK ONDERZOEK Het toezicht op het onderwijs is op grond van artikel 3 van de Wet op het onderwijstoezicht (WOT) opgedragen aan de inspectie. Op grond van artikel 3, tweede lid, onderdeel g, van de WOT omvat het toezicht naast een aantal in dat artikel genoemde taken tevens het verrichten van andere bij of krachtens de wet aan de inspectie opgedragen taken. Onder deze categorie valt het toezicht op de naleving van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector (WNT), waarmee de inspectie is belast op grond van de Regeling bezoldiging topfunctionarissen OCW-sectoren. Naast regulier onderzoek op grond van artikel 11 van de WOT kan de inspectie ter uitvoering van haar taken, bedoeld in artikel 3 van de WOT, uit eigen beweging dan wel op aanwijzing van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap specifiek onderzoek verrichten op grond van artikel 15 van de WOT. Hieronder worden alle niet-reguliere vormen van onderzoek verstaan. Voor een specifiek onderzoek worden steeds een of meer onderzoeksvragen geformuleerd afhankelijk van de aard en onderwerp van het onderzoek. Ook de onderzoeksopzet en uitvoering zijn maatwerk. De bevindingen naar aanleiding van een specifiek onderzoek worden vastgelegd in een openbaar rapport, tenzij de aard van het onderzoek of de omvang daarvan zich daartegen verzet.

4

5 INHOUD Voorwoord 3 Samenvatting 7 1. Opdracht en werkwijze 9 2 Bevindingen Conclusies 15 Bijlage 1 Overzicht werknemers bij OSG Hengelo met hogere werktijdfactor en de opgevoerde reden. 16 Bijlage 2 Bevindingen inspectie van werknemers met een hogere werktijdfactor 17

6

7 Samenvatting De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de rechtmatigheid van de uitgaven die het bestuur van OSG wil doen voor de nieuwe huisvesting van de vmbo in Hengelo. Ook heeft de inspectie onderzoek gedaan naar de rechtmatigheid en doelmatigheid van de personele uitgaven voor dienstbetrekkingen met een werktijdfactor van meer dan 1,0 fte, en naar de uitbetaling van de bapoverlofrechten aan een voormalig algemeen bestuurder in 2012 en Uit het onderzoek is gebleken dat het eigen vermogen van het bestuur voldoende is voor de financiering van de huisvesting. De voorgenomen uitgaven aan de huisvesting door het bestuur zijn derhalve rechtmatig. Van de 10 gevallen van werktijduitbreiding die zijn onderzocht in de periode , is vastgesteld dat 8 niet conform de geldende CAO VO zijn toegekend. De inspectie heeft niet vastgesteld dat de toekenning van de extra werktijdfactor ondoelmatig is. De inspectie heeft vastgesteld dat bapo-verlofrechten zijn uitbetaald, ter waarde van , wat niet in lijn is met de afspraken uit de cao VO. Een deel hiervan, namelijk 9.956, is ook te beschouwen als onjuist. Het bestuur zal deze betaling herstellen.

8

9 1. Opdracht en werkwijze De inspectie heeft in het najaar 2014 en voorjaar 2015 naar aanleiding van een signaal onderzoek verricht naar de rechtmatigheid van enkele uitgaven van het bestuur OSG Hengelo. Het gaat om de (voorgenomen) uitgaven voor de nieuwe huisvesting van de vmbo-school in Hengelo (samen met het Carmel College) en voor een aantal dienstbetrekkingen met een omvang groter dan 1,0 fte. Daarnaast is een doelmatigheidsaspect naar voren gekomen voorvloeiend uit het rechtmatigheidsonderzoek (op grond van de Wet Normering Topinkomens, de WNT) naar de beloning van een ex-bestuurder van OSG Hengelo. De uitkomsten van het (WNT-)beloningsonderzoek zelf zijn in een apart openbaar rapport opgenomen. 1.1 Onderzoeksopzet en toetsingskader Het onderzoek is gestart met de analyse van de jaarstukken over 2012 en Daarna heeft een gesprek plaatsgevonden met de voorzitter van het College van Bestuur en het hoofd afdeling Financiën, en vervolgens met de voorzitter van de Raad van Toezicht. Daarna zijn diverse malen aanvullende gegevens bij het bestuur opgevraagd. Toetsingskader Huisvesting De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen (art 76b lid 1 van de Wet op het Voortgezet Onderwijs (WVO)). Het bestuur mag alleen uitgaven aan huisvesting doen voor zover ze gefinancierd zijn uit exploitatieoverschotten (art.99 lid 3 van de WVO). Omvang van dienstbetrekkingen groter dan 1,0 fte De wettelijke regels met betrekking tot de omvang van de dienstbetrekkingen zijn opgeheven. De cao-vo is leidend (in dit geval de cao , verlengd in 2013). In de cao-vo is aangegeven dat: dienstbetrekkingen > 1,0 fte tijdelijk zijn en voor (maximaal) 1 jaar. (art 6.1, lid 5,6,7). Na een jaar vervalt deze van rechtswege. Dit kan niet leiden tot benoeming of aanstelling voor onbepaalde tijd; de omvang mag nooit meer zijn dan 1,2 fte; een hogere omvang dan 1,0 fte kan alleen voor zover het betreft (art 8.b.2 lid 4): - een vervanging van een tijdelijk afwezige werknemer; - een voorziening in een tijdelijke vacature voor maximaal 1 jaar; - een werknemer die is belast met contractuele werkzaamheden (of de vervanging van die werknemer), voor maximaal 3 jaar; - een werknemer die is belast met werkzaamheden in het kader van projecten (of de vervanging van die werknemer), voor maximaal 3 jaar; - iemand die reeds een pensioenuitkering geniet, voor maximaal 1 jaar. Daarnaast dienen de middelen ook doelmatig te zijn aangewend voor het doel waarvoor ze verstrekt zijn (art. 99 leden 3 en 7 van de WVO).

10 Uitbetaling van verlofrechten (bapo) Volgens de cao- VO mag elke werknemer vanaf het 52 e jaar bapo-verlofrecht opbouwen. Dit verlof dient elk jaar te worden opgenomen. Uitgezonderd hiervan is verlof opgebouwd van het 52 e tot 55 e jaar tot 1 augustus 2009; dit mag op een later moment worden opgenomen. In de bapo-regeling in de cao VO is uitbetaling van verlofrechten niet aan de orde. Daarnaast dienen de middelen ook doelmatig te zijn aangewend voor het doel waarvoor ze verstrekt zijn (art. 99 lid 3 en 7 van de WVO). 1.2 Onderzoeksvragen De onderzoeksvragen voor dit onderzoek door de inspectie waren: - voldoen de voorgenomen uitgaven aan de nieuwbouw van het vmbo in Hengelo aan de wettelijke regels inzake de huisvesting in het VO? - voldoen de dienstbetrekkingen met een omvang van meer dan 1,0 fte aan de cao VO? Is sprake van een ondoelmatige uitgave? - voldoet de uitbetaling van de verlofrechten (bapo) aan de cao VO? is sprake van een ondoelmatige uitgave? 1.3 Opbouw rapport In hoofdstuk 2 staan de bevindingen uit het onderzoek. Hoofdstuk 3 bevat de conclusies.

11 2 Bevindingen Huisvesting De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de rechtmatigheid van de uitgaven die het bestuur van OSG wil doen voor de nieuwe huisvesting van de vmbo in Hengelo. Het is een huisvestingsproject waarin OSG gezamenlijk optreedt met het Carmel College. Het betreft de nieuwbouw van een vmbo in Hengelo, waar beide besturen een aparte school hadden. De beoogde start van de bouw is 2015 en het gebouw dient uiterlijk op 1 augustus 2017 in gebruik te worden genomen. Het gaat hierbij derhalve om onderzoek naar voorgenomen uitgaven waarvan op grond van de afgesloten vaststellingsovereenkomst waarschijnlijk is dat deze gerealiseerd zullen worden. In de samenwerkingsovereenkomst is afgesproken dat Carmel 3 mln. bijdraagt, OSG en de gemeente het leeuwendeel ( 15,375 mln) betaalt. Voor de achtergrond van het besluit van het bestuur om deel te nemen aan de overeenkomst is relevant dat het bestuur heeft aangegeven dat de gemeente druk heeft uitgeoefend om tot een gezamenlijk schoolgebouw te komen. Ook gaf het bestuur aan dat de gemeente niet meer bereid bleek te investeren in het oude schoolgebouw, mocht OSG besluiten om toch apart verder te gaan. Voor OSG waren drie opties voorhanden: a. zelfstandig doorgaan in het bestaande gebouw. b. gezamenlijk een nieuw gebouw betrekken, maar daarin volledig zelfstandig opereren. c. gezamenlijk een nieuw gebouw betrekken, en voor zover de regelgeving het toelaat, maximaal samenwerken met Carmel. Optie 1 en 2 waren onaantrekkelijk omdat ofwel de gemeente niet bereid was verder te investeren in het oude gebouw, ofwel de vrees bestond dat de kleinere OSG-school weggedrukt zou worden door de grotere Carmel-school. Optie 1 en 2 werden derhalve opzij geschoven. De keuze viel op optie 3. Het bestuur van OSG heeft een overzicht aangeleverd (zie onder) waarin is aangegeven hoe de (voorgenomen) bijdrage betaald wordt uit de opgebouwde exploitatie-overschotten over de afgelopen jaren. Het bestuur heeft daarbij toegelicht dat het voor de nieuwbouw een bestemmingsreserve op de balans heeft gevormd. Het is een over een aantal jaren opgebouwde bestemmingsreserve van , waaraan de voorwaarde is gekoppeld dat de voeding van de reserve uitsluitend mogelijk is vanuit een positief resultaat van het schoolbestuur. Het overzicht start per 2008 omdat de stichting OSG Hengelo per 1 augustus 2008 een zelfstandige stichting werd.

12 Opbouw bestemmingsreserve huisvesting OSG volgens het bestuur. Opbouw begin resultaat Saldo balans bestemming De inspectie heeft vastgesteld dat de toevoeging van in 2009 aan de bestemmingsreserve niet onderbouwd is in de jaarrekening. Ook is in toegevoegd aan de reserve, hoewel in dat jaar een exploitatietekort is ontstaan. Deze laatste dotatie voldoet derhalve niet aan de voorwaarden die het stelt voor de opbouw van de bestemmingsreserve. Volgens de WVO is financiering van huisvesting alleen toegestaan indien dit gebeurt vanuit de beschikbare exploitatie-overschotten. Ook het startvermogen per 1 januari 2008 kan daarvoor worden gebruikt. Dit startvermogen bestaat alleen uit eigen vermogen. Dit levert het volgende overzicht op. Startvermogen per 1 januari ,2 mln Jaar saldo exploitatie volgens jaarrekening cumulatief Eigen vermogen eind 2013 * 5,2 mln. * door herwaardering en afronding sluiten exploitatiesaldo s en de stand van het vermogen niet helemaal op elkaar aan. Het resulterende eigen vermogen per 1 januari 2013 bedraagt 5,2 mln. Dit is voldoende om de huisvesting te financieren. De voorgenomen uitgaven voor de huisvesting voor het nieuwe vmbo zijn derhalve rechtmatig.

13 Dienstbetrekkingen meer dan 1,0 fte De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de rechtmatigheid en doelmatigheid van de personele uitgaven die het bestuur van OSG over de periode heeft gedaan voor dienstbetrekkingen met een werktijdfactor van meer dan 1,0 fte. In het onderzoek is naar voren gekomen dat in genoemd tijdvak bij OSG 10 werknemers een dienstbetrekking hadden van meer dan 1,0 fte. Ter vergelijking, in 2012 had OSG in totaal 224 fte personeel in dienst. OSG heeft een overzicht opgeleverd van de werknemers die per kalenderjaar een dienstbetrekking hebben van meer dan 1,0 fte. Op basis daarvan is een overzicht opgesteld, opgenomen in bijlage 1, van de betreffende werknemers en de reden waarom een hogere werktijdfactor is toegekend. Daaruit blijkt dat 6 medewerkers gedurende een langere periode (langer dan een jaar) onafgebroken een werktijduitbreiding hebben gekregen. Eén medewerker heeft zelfs een permanente uitbreiding gekregen. In 8 gevallen is sprake van een vacature waarbij taken (deels) worden waargenomen. Bij 5 medewerkers is een hogere werktijdfactor toegekend omdat sprake was van uitbreiding van taken in verband met de vacature van directeur op hun school die tijdelijk niet werd ingevuld. De bevindingen van de inspectie hierbij zijn in de tabel in bijlage 2 opgenomen. Bij 8 van de 10 werknemers is de werktijduitbreiding niet conform de geldende cao VO toegekend, omdat deze langer dan een jaar heeft geduurd. Bij één van hen is zelfs sprake van een permanente toekenning. Bij toetsing aan de doelmatigheid kan worden vastgesteld dat tegenover de toekenning van de extra werktijdfactor extra taken (of werkzaamheden) zijn verricht. De zwaarte van de extra werkzaamheden is niet onderzocht. Op basis van de uitkomsten kan derhalve niet worden geconcludeerd dat sprake is van ondoelmatig handelen. Uitbetaling van verlofrechten (bapo) De inspectie heeft onderzoek gedaan naar de uitbetaling van bapo-verlofrechten aan de voormalige algemeen bestuurder die in 2012 en 2013 heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek vloeit voort uit het onderzoek of overschrijding heeft plaatsgevonden van de beloningsnorm volgens de WNT. De uitkomsten hiervan zijn in een ander rapport opgenomen; er is geconcludeerd dat geen overtreding van de WNT heeft plaatsgevonden. De inspectie heeft vastgesteld dat bapo-verlofrechten zijn uitbetaald, hetgeen niet in lijn is met de afspraken zoals neergelegd in de cao VO. Hoewel de bepalingen in de cao veelal het karakter hebben van een minimumbepaling en het bestuur daarvan mag afwijken (ten gunste van de werknemer), beogen de afspraken om een eenduidige regeling te treffen. Het OSG bestuur is afgeweken van deze eenduidige regeling. Het gaat om een uitbetaling van in 2012 en in 2013.

14 De voormalig algemeen bestuurder had daarbij de mogelijkheid om verlof dat hij opgebouwd had van zijn 52 e tot zijn 54e jaar (in totaal 3x 170 uur=510 uur) op een later tijdstip op te nemen; maar ook dit verlof is uitgekeerd. Daarbij heeft de inspectie geconstateerd dat bij de berekening van deze uitbetaalde verlofrechten van de voormalige bestuurder een fout is gemaakt. Er is een te hoog inkomen gehanteerd, waardoor een deel van de ook als ondoelmatige uitgave kan worden gezien. Het gaat hierbij om het volgende. Het bestuur heeft in totaal betaald ten behoeve van de levensloopregeling. De inspectie heeft berekend dat het aantal toegekende verlofuren correct is, maar dat het inkomen dat is gehanteerd bij de verrekening onjuist is. Wat betreft het verlof heeft de voormalige bestuurder recht op 0,4789 jaar (794 uur). Bij de berekening van het inkomen is de inspectie uitgegaan van het reguliere maandinkomen dat de voormalig bestuurder verdiende als directeur van het Stafbureau toen de bapoverlofrechten werden opgebouwd. Dit bruto jaarinkomen bedraagt: 12* 6495*(1+0,08+0,066)= (incl. 8% vakantiegeld en 6,6% eindejaarsuitkering). In de door het bestuur gemaakte berekening is uitgegaan van de loonkosten van de werknemer van ca Dit is te hoog. Ook is nog onderzocht of de dotaties bruto bedragen dienen te zijn, of netto bedragen (na aftrek van inhouding van belasting). Omdat over de uitkering uit de levensloopregeling belasting wordt betaald, is het correct dat de dotaties bruto bedragen zijn. De storting in de levensloop-pot had derhalve 0,4789* = moeten zijn (i.p.v ). Er is derhalve = teveel betaald. Samenvattend constateert de inspectie dat de uitbetaling van bapoverlofrechten van niet in lijn is met de afspraken uit de cao VO. Verder is een deel hiervan, namelijk 9.956, ook te beschouwen als onjuist. Aan het bestuur is een schriftelijke reactie gevraagd naar aanleiding van deze bevindingen. Concreet zijn de volgende vragen voorgelegd: - waarom is het bestuur ertoe overgegaan om de bapo-verlofrechten uit te betalen? Is het bestuur bereid dit te herstellen? - Wat is zijn reactie ten aanzien van de onjuiste uitgave doordat een te hoog inkomens is gehanteerd? Is het bestuur van plan dit te herstellen? Het bestuur heeft het volgende geantwoord. Op de vraag over de uitbetaling van de verlofrechten geeft het bestuur aan dat het bij het bestuur niet bekend is waarom dit is gebeurd, omdat de huidige bestuurder in die periode niet werkzaam was binnen OSG Hengelo en er geen (voormalig) bestuurder meer werkzaam is die toentertijd deze beslissing heeft genomen. Wat betreft de onjuiste uitgave geeft het bestuur aan dat het deze zal herstellen.

15 3. Conclusies Uit het onderzoek blijkt dat het eigen vermogen van het bestuur voldoende is voor de financiering van de huisvesting. De voorgenomen uitgaven aan de huisvesting door het bestuur zijn derhalve rechtmatig. Van de 10 gevallen van werktijduitbreiding die zijn onderzocht in de periode , is vastgesteld dat 8 niet conform de geldende cao VO zijn toegekend. De inspectie heeft niet vastgesteld dat de toekenning van de extra werktijdfactor ondoelmatig is. De inspectie heeft vastgesteld dat bapo-verlofrechten zijn uitbetaald, ter waarde van , hetgeen niet in lijn is met de afspraken uit de cao VO. Een deel hiervan, namelijk 9.956, is ook te beschouwen als onjuist. Het bestuur zal deze uitgave herstellen.

16 Bijlage 1 Overzicht werknemers bij OSG Hengelo met hogere werktijdfactor en de opgevoerde reden. Overzicht data werknemers met uitbreiding dienstbetrekking medewerkers tijdvak omvang. functie opgevoerde reden Medewerker 1 jan dec ,0509 hoofd afd Alternatief voor hogere schaal Medewerker 2 jan april ,2 docent vervanging vacature Medewerker 3 jan april ,2 docent vervanging vacature Medewerker 4 nov april ,2 directeur vervanging vacature Medewerker 5 nov april ,2 docent vervanging vacature Medewerker 6 nov juli ,2 directeur vervanging vacature Medewerker 7 Medewerker 8 Medewerker 9 Medewerker 10 hele jaar 2010, en okt 2012-nov 2013 korte nietaanééngesloten perioden korte nietaanééngesloten perioden korte nietaanééngesloten perioden ,1394 hoofd afd vervanging vacature variërend docent vervanging vacature variërend docent vervanging vacature 1,1 docent huisvestingstaak

17 Bijlage 2 Bevindingen inspectie van werknemers met een hogere werktijdfactor Bevinding inspectie Medewerkers Conform cao reden Medewerker 1 nee duurt langer dan 1 jaar; permanente verhoging functieomvang, reden niet opgenomen in art 8.b.2 Medewerker 2 nee duurt langer dan 1 jaar; opgevoerde reden conform cao. Medewerker 3 nee duurt langer dan 1 jaar; opgevoerde reden conform cao. Medewerker 4 nee duurt langer dan 1 jaar; opgevoerde reden conform cao. Medewerker 5 nee duurt langer dan 1 jaar; opgevoerde reden conform cao. Medewerker 6 nee duurt langer dan 1 jaar; opgevoerde reden conform cao. Medewerker 7 nee duurt langer dan 1 jaar; opgevoerde reden conform cao. Medewerker 8 ja korter dan 1 jaar, opgevoerde reden conform cao. Medewerker 9 ja korter dan 1 jaar, opgevoerde reden conform cao. Medewerker 10 nee korter dan 1 jaar; opgevoerde reden niet conform cao.

RAPPORTAGE SPECIFIEK ONDERZOEK WNT BIJ STICHTING OSG HENGELO

RAPPORTAGE SPECIFIEK ONDERZOEK WNT BIJ STICHTING OSG HENGELO RAPPORTAGE SPECIFIEK ONDERZOEK WNT BIJ STICHTING OSG HENGELO Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 41824 Onderzoeksnummer : 279812 Datum onderzoek : najaar 2014/voorjaar 2015 Voorwoord De Inspectie van het

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE RECHTMATIGHEID EN DOELMATIGHEID VAN DE BEZOLDIGING VAN DE DIRECTEUR/BESTUURDER VAN DE KATHOLIEKE SCHOLENGEMEENSCHAP HOOFDDORP Utrecht, november 2015 Voorwoord

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT

RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT BIJ STICHTING MONTON Plaats: Utrecht Bestuursnummer : 41226 Onderzoeksnummer: 288204 Onderzoeksperiode : februari maart 2016 Datum vaststelling: 16 februari 2017 INHOUD Voorwoord

Nadere informatie

RAPPORT. SPECIFIEK ONDERZOEK VERKLARING OMTRENT GEDRAG BOEKJAAR 2013 bij ROC TOP

RAPPORT. SPECIFIEK ONDERZOEK VERKLARING OMTRENT GEDRAG BOEKJAAR 2013 bij ROC TOP RAPPORT SPECIFIEK ONDERZOEK VERKLARING OMTRENT GEDRAG BOEKJAAR 2013 bij ROC TOP Plaats: Utrecht Bestuursnummer: 42625 Onderzoeksnummer: 285952 Onderzoeksperiode: Voorjaar 2015 Datum vaststelling: 11 augustus

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK ONDERZOEK BIJ STICHTING HET ASSINK LYCEUM (BESTUURSNUMMER 40310) NAAR DE JUISTHEID EN RECHTMATIGHEID VAN DE TOEGEKENDE SUBSIDIE IN HET KADER VAN DE REGELING TEGEMOETKOMING

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK Naar de rechtmatigheid van de bestedingen die ten grondslag lagen aan de negatieve private bestemmingsreserve van Stichting Bijeen openbaar primair onderwijs Hoogeveen

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK. Onderzoek naar de kwijtschelding van een vordering door de Stichting De Blauwe Loper

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK. Onderzoek naar de kwijtschelding van een vordering door de Stichting De Blauwe Loper RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK Onderzoek naar de kwijtschelding van een vordering door de Stichting De Blauwe Loper Utrecht, april 2016 Onderzoeksnummer: 286248 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT

RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT bij stichting Primair Onderwijs Deurne Asten Someren (PRODAS) te Asten Plaats: Utrecht Bestuursnummer: 41223 Onderzoeksnummer: 288822 Onderzoeksperiode: Najaar 2016 Datum

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK Naar de rechtmatigheid van de investering in het integraal kindcentrum door de Stichting Rooms Katholiek Onderwijs Huizen te Huizen (74426) Utrecht, oktober 2017 Documentnummer:

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK Foundation Seventh-day Adventist School Lynch Plantation te St. Eustatius (21352) NAAR DE RECHTMATIGHEID VAN DE BESTEDINGEN ZOALS GERAPPORTEERD DOOR DE ACCOUNTANT IN

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT bij Stichting VU-VUmc (Dhr. L.M. Bouter) Plaats: Utrecht Bestuursnummer: 75792 Onderzoeksnummer: 276697 Datum onderzoek: najaar 2014 Datum vaststelling: 28 april

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK. Onderzoek naar de uitgaven aan huisvesting in 2013 en 2014 door de stichting KBA Nw West

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK. Onderzoek naar de uitgaven aan huisvesting in 2013 en 2014 door de stichting KBA Nw West RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK Onderzoek naar de uitgaven aan huisvesting in 2013 en 2014 door de stichting KBA Nw West Utrecht, 3 juni 2016 Onderzoeksnummer:286247 Edocs nr. 4846374 Voorwoord Dit

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT

RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT bij stichting R.K. Voorbereidend Hoger en Middelbaar Onderwijs voor Noordelijk Rotterdam Plaats: Utrecht Bestuursnummer: 78482 Onderzoeksnummer: 283553 Onderzoeksperiode:

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK Naar de naleving van artikel 138 lid 1 WPO (eigen wachtgelders) bij de Stichting voor bijzonder primair onderwijs in de Zaanstreek Agora Utrecht, mei 2016 Nummer: 4841966

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE BESTEDING VAN DE SUBSIDIE UIT HOOFDE VAN DE REGELING LERARENBEURS VOOR SCHOLING EN ZIJ- INSTROOM 2009-2011 DOOR STICHTING CARMELCOLLEGE TE HENGELO (35647) Utrecht,

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR FINANCIËLE ASPECTEN BIJ STICHTING MEERWERF BASISSCHOLEN TE DEN HELDER (41858)

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR FINANCIËLE ASPECTEN BIJ STICHTING MEERWERF BASISSCHOLEN TE DEN HELDER (41858) RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR FINANCIËLE ASPECTEN BIJ STICHTING MEERWERF BASISSCHOLEN TE DEN HELDER (41858) Utrecht, juni 2013 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van een specifiek onderzoek

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK De verhuizing die heeft plaatsgevonden van De Werf te Huizen (11OB) naar De Gouden Kraal te Huizen onder het bestuur van de Stichting Basisonderwijs Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE INVESTERINGEN IN HUISVESTING VAN DE STICHTING DOKTER C.P. VAN LEERSUMSCHOOL

SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE INVESTERINGEN IN HUISVESTING VAN DE STICHTING DOKTER C.P. VAN LEERSUMSCHOOL RAPPORT SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE INVESTERINGEN IN HUISVESTING VAN DE STICHTING DOKTER C.P. VAN LEERSUMSCHOOL Status rapport: definitief Datum rapport: 3 april 2018 Kenmerk: 5190414 Voorwoord Dit rapport

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE JUISTHEID VAN DE IN BRON GEREGISTREERDE GEGEVENS VAN DE PARACHUTE TE ZOETERMEER

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE JUISTHEID VAN DE IN BRON GEREGISTREERDE GEGEVENS VAN DE PARACHUTE TE ZOETERMEER RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE JUISTHEID VAN DE IN BRON GEREGISTREERDE GEGEVENS VAN DE PARACHUTE TE ZOETERMEER Utrecht, april 2016 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van een specifiek

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK De fusie van basisschool Salverdaskoalle (05UZ) en basisschool De Tryetine (06EX) per 1 augustus 2015, onder het bestuur van de Stichting De Greiden te Exmorra (42604)

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK De fusie per 1 augustus 2015 van basisschool De Kakelhof (17ZA) en basisschool Beekbergen (17ZF) onder het bestuur van Stichting Leerplein055 te Apeldoorn (41616) Utrecht,

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK De fusie per 1 augustus 2014 van basisschool St. Martinus (05KO) en basisschool De Kolkstede (07WK) onder het bestuur van de Stichting Primair Onderwijs Achterhoek (50844)

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK De fusie per 1 augustus 2015 van de Fons Olterdissenschool (06FL) en basisschool Elckerlyc (08UC) onder het bestuur van de Stichting Kom Leren te Maastricht (42669)

Nadere informatie

ONDERZOEK INVESTERINGEN IN GEBOUWEN BESTUUR STICHTING ONDERWIJSGROEP ZUID-HOLLANDSE WAARDEN VOOR PO EN VO

ONDERZOEK INVESTERINGEN IN GEBOUWEN BESTUUR STICHTING ONDERWIJSGROEP ZUID-HOLLANDSE WAARDEN VOOR PO EN VO ONDERZOEK INVESTERINGEN IN GEBOUWEN BESTUUR STICHTING ONDERWIJSGROEP ZUID-HOLLANDSE WAARDEN VOOR PO EN VO Rapport 5022469 Utrecht, mei 2017 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van een specifiek

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK. Stichting voor katholiek en algemeen bijzonder primair onderwijs het sticht te Zeist (69447)

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK. Stichting voor katholiek en algemeen bijzonder primair onderwijs het sticht te Zeist (69447) RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK Stichting voor katholiek en algemeen bijzonder primair onderwijs het sticht te Zeist (69447) NAAR DE RECHTMATIGHEID VAN DE BESTEDINGEN ZOALS GERAPPORTEERD DOOR DE ACCOUNTANT

Nadere informatie

RAPPORT TOEKENNING BELONING AAN DE HEER WIGMANS IN 2011 DOOR BESTUUR SCOPE (40530) TE ALPHEN AAN DEN RIJN

RAPPORT TOEKENNING BELONING AAN DE HEER WIGMANS IN 2011 DOOR BESTUUR SCOPE (40530) TE ALPHEN AAN DEN RIJN RAPPORT TOEKENNING BELONING AAN DE HEER WIGMANS IN 2011 DOOR BESTUUR SCOPE (40530) TE ALPHEN AAN DEN RIJN Utrecht, 28 maart 2014 Voorwoord Dit concept rapport bevat de resultaten van een specifiek onderzoek

Nadere informatie

ASSURANCERAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

ASSURANCERAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK ASSURANCERAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR ONDERDELEN VAN DE BEKOSTIGING VAN DE STICHTING OPENBAAR ONDERWIJS LAND VAN ALTENA (BESTUURSNUMMER 41878) BETREFFENDE BRINNUMMERS 13BE, 18GU, 18HS, 09ZZ,

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK STICHTING KATHOLIEK ONDERWIJS DE BEERZEN OIRSCHOT EN SPOORDONK TE OIRSCHOT (40982) NAAR DE RECHTMATIGHEID VAN DE INVESTERINGEN IN DE HUISVESTING VAN DE BASISSCHOOL "DE

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK. Stichting voor Speciaal Onderwijs op Reformatorische Grondslag te Barendrecht (30185)

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK. Stichting voor Speciaal Onderwijs op Reformatorische Grondslag te Barendrecht (30185) RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK Stichting voor Speciaal Onderwijs op Reformatorische Grondslag te Barendrecht (30185) NAAR DE RECHTMATIGHEID VAN DE BESTEDINGEN ZOALS GERAPPORTEERD DOOR DE ACCOUNTANT

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE BESTEDING VAN MIDDELEN VAN PLAATSBEKOSTIGDE LEERLINGEN VSO BEUKENRODE ONDERWIJS (02RM)

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE BESTEDING VAN MIDDELEN VAN PLAATSBEKOSTIGDE LEERLINGEN VSO BEUKENRODE ONDERWIJS (02RM) RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE BESTEDING VAN MIDDELEN VAN PLAATSBEKOSTIGDE LEERLINGEN VSO BEUKENRODE ONDERWIJS (02RM) Utrecht, juni 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van een

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE ONDERWIJSSITUATIE EN RECHTMATIGHEID VAN DE BEKOSTIGING VAN DE SCHOLEN DIE GEVESTIGD ZIJN OP DE LOCATIE DROSTENBURG: MYTYLSCHOOL (20WU), TYLTYLSCHOOL (20WV),

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij /71749

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij /71749 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Primair Onderwijs Peelraam te Wanroij 4527969/71749 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT

RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT Datum vaststelling: 5 juni 2019 Voorwoord De Inspectie van het Onderwijs (hierna: de inspectie) heeft in het najaar van 2017 en in 2018 onderzoek verricht naar de naleving

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden /42504

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden /42504 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden 4527702/42504 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK De fusie per 1 augustus 2015 van basisschool Oude Niedorp (12CQ) en basisschool De Snip (11GM) onder het bestuur van Stichting Regionaal Openbaar Basisonderwijs Surplus

Nadere informatie

Met vriendelijke groet, Directeur Rekenschap & Juridische Zaken

Met vriendelijke groet, Directeur Rekenschap & Juridische Zaken Locatie Utrecht Rapport De onderzoeksvraag voor dit onderzoek door de inspectie was: "Is de beloning van de heer E.C.M. de Jaeger, uitgekeerd door het ROCvA in 2011 ondoelmatig?" Voor haar onderzoek heeft

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi te Hilversum /20187

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi te Hilversum /20187 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi te Hilversum 4527160/20187 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Vereniging Algemeen Onderwijs Kockengen e.o /70033

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Vereniging Algemeen Onderwijs Kockengen e.o /70033 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Vereniging Algemeen Onderwijs Kockengen e.o. 4530103/70033 Utrecht, mei 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij de Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij de Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij de Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 41568 Onderzoeksnummer : 285916 Datum onderzoek :

Nadere informatie

RAPPORT INVESTERINGEN SPEELLEERCENTRUM DE WIJDE WERELD. Stichting Kiem Onderwijs te Uden

RAPPORT INVESTERINGEN SPEELLEERCENTRUM DE WIJDE WERELD. Stichting Kiem Onderwijs te Uden RAPPORT INVESTERINGEN SPEELLEERCENTRUM DE WIJDE WERELD Stichting Kiem Onderwijs te Uden januari 2016 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van een specifiek onderzoek naar investeringen in de huisvesting

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN (DEFINITIEF) FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN (DEFINITIEF) FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN (DEFINITIEF) FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Onderwijs Stichting College Hageveld Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 78157 Onderzoeksnummer : 249329 Documentnummer : 4397189

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs /72464

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs /72464 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs 4512413/72464 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. VCO Midden- en Oost Groningen 4519363/41845

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. VCO Midden- en Oost Groningen 4519363/41845 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER VCO Midden- en Oost Groningen 4519363/41845 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële buffer per

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE SAMENWERKING VAN DE WILLEM BLAEU (01XF-01), JAN ARENTSZ (02TD-03) EN HET STEDELIJK DALTON ALKMAAR

RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE SAMENWERKING VAN DE WILLEM BLAEU (01XF-01), JAN ARENTSZ (02TD-03) EN HET STEDELIJK DALTON ALKMAAR RAPPORT VAN EEN SPECIFIEK ONDERZOEK NAAR DE SAMENWERKING VAN DE WILLEM BLAEU (01XF-01), JAN ARENTSZ (02TD-03) EN HET STEDELIJK DALTON ALKMAAR (19ZQ-02) TE ALKMAAR Utrecht, 9 oktober 2015 Voorwoord Dit

Nadere informatie

Stichting Horizon Jeugdzorg en Speciaal Onderwijs

Stichting Horizon Jeugdzorg en Speciaal Onderwijs Stichting Horizon Jeugdzorg en Speciaal Onderwijs Specifiek Onderzoek Rekenschap NAAR DE RECHTMATIGE VERKRIJGING VAN DE BIJZONDERE BEKOSTIGING GJI VERBONDEN AAN SCHOLEN VOOR CLUSTER 4 2018-2019 BIJ DE

Nadere informatie

De WNT Het antwoord op veel gestelde vragen

De WNT Het antwoord op veel gestelde vragen De WNT Het antwoord op veel gestelde vragen De WNT (Wet Normering Topinkomens) is volop in beweging sinds haar invoering op 1 januari 2013. Er heeft reparatiewetgeving plaatsgevonden, de WNT 2 is ingevoerd

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Protestants-Christelijk Onderwijs Hillegersberg-Schiebroek te Rotterdam /40774

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Protestants-Christelijk Onderwijs Hillegersberg-Schiebroek te Rotterdam /40774 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Protestants-Christelijk Onderwijs Hillegersberg-Schiebroek te Rotterdam 4523059/40774 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen 4512378/41613

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen 4512378/41613 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen 4512378/41613 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting voor Speciaal Basisonderwijs te Doetinchem Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 22453 Onderzoeksnummer : 279804 Datum onderzoek : februari

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant /41332

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant /41332 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant 4514545/41332 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Protestants-Christelijk Basis- en Orthopedagogisch Onderwijs te Rotterdam-Zuid 4523188/47595

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Protestants-Christelijk Basis- en Orthopedagogisch Onderwijs te Rotterdam-Zuid 4523188/47595 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting voor Protestants-Christelijk Basis- en Orthopedagogisch Onderwijs te Rotterdam-Zuid 4523188/47595 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Sirius te Amsterdam /41716

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Sirius te Amsterdam /41716 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Sirius te Amsterdam 4511036/41716 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële buffer per

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL. CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting Scholen aan Zee

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL. CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting Scholen aan Zee RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting Scholen aan Zee Plaats Bestuursnummer Onderzoeksnummer Datum onderzoek Datum vaststelling : Utrecht : 40931 : 249056 : 17 februari

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland te Borculo /83189

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland te Borculo /83189 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland te Borculo 4506732/83189 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting SHON (4523828)/30709

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting SHON (4523828)/30709 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting SHON (4523828)/30709 Utrecht, 9 april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële buffer per 31 december

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN Bevoegd gezag: Stichting Islamitische Basisscholen Breda en omstreken School: Okba Ibnoe Nafi Plaats: Breda BRIN-nummer: 24RZ nummer AD/RS/42747

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Scholengroep Den Haag Zuid- West 4512394/41402

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Scholengroep Den Haag Zuid- West 4512394/41402 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Scholengroep Den Haag Zuid- West 4512394/41402 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT

RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT bij stichting Prokind Scholengroep te Spijkenisse Plaats: Utrecht Bestuursnummer: 41639 Onderzoeksnummer: 288823 Onderzoeksperiode: Najaar 2015 Datum vaststelling: 4 augustus

Nadere informatie

Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING. 20 april 2017

Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING. 20 april 2017 20 april 2017 Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING 1. Waarom komt er een nieuwe regeling Levensfase-uren (LFU)? In het Arbeidsvoorwaardenakkoord 2015-2017 is afgesproken dat het wenselijk

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Interconfessioneel Basisonderwijs te Rotterdam e.o /40269

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting voor Interconfessioneel Basisonderwijs te Rotterdam e.o /40269 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting voor Interconfessioneel Basisonderwijs te Rotterdam e.o. 4523240/40269 Utrecht, april 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20121 12 april 2019 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Basis- en Voortgezet

Nadere informatie

RAPPORT VAN SPECIFIEK ONDERZOEK

RAPPORT VAN SPECIFIEK ONDERZOEK RAPPORT VAN SPECIFIEK ONDERZOEK De fusie van vier basisscholen onder het bestuur van Scholengroep OPRON te Veendam (41780) per 1 augustus 2015, te weten Het Zonnedal (14CZ) en De Oleander (14IM), en De

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN. Basisschool Cornelis Vrij

ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN. Basisschool Cornelis Vrij ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN Basisschool Cornelis Vrij Plaats : Amsterdam BRIN nummer : 05VP C1 Onderzoeksnummer : 288720 Datum onderzoek : 16 maart 2016 Datum vaststelling :

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN D E F I N I T I E F FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij: Stichting Noventa Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 41005 Onderzoeksnummer : 279870/ 4499332 Naam: : Stichting Noventa

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT

DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT DEFINITIEF RAPPORT ONDERZOEK NALEVING WNT bij Stichting VU-VUmc (Dhr. R.M. Smit) Plaats: Utrecht Bestuursnummer: 75792 Onderzoeksnummer: 276697 Datumonderzoek: najaar 2014 - voorjaar 2015 Datum vaststelling:

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek

RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF. Eerste onderzoek RAPPORT VAN BEVINDINGEN MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VERLOF Eerste onderzoek Basisschool De Wingerd Plaats : Lelystad Gemeente : Lelystad BRIN-nummer : 15FM-C1 Onderzoeksnummer : 292716 Datum onderzoek

Nadere informatie

Regeling overlopende personeelskosten scholen voor praktijkonderwijs met declaratiebekostiging 2006

Regeling overlopende personeelskosten scholen voor praktijkonderwijs met declaratiebekostiging 2006 Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Regeling overlopende personeelskosten scholen voor praktijkonderwijs met declaratiebekostiging

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. RSG Lingecollege, locatie Teisterbantlaan

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ. RSG Lingecollege, locatie Teisterbantlaan RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ RSG Lingecollege, locatie Teisterbantlaan Plaats: Tiel BRIN-nummer: 23 HC-0 Onderzoeksnummer: 75403 Onderzoek uitgevoerd op: 18 november 2009 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

Rapport van bevindingen WNT RTV Rijnmond

Rapport van bevindingen WNT RTV Rijnmond Programma Normering Topinkomens Rapport van bevindingen WNT RTV Rijnmond Versie 1.0 Datum 2 maart 2015 Status Definitief Colofon Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Eenheid toezicht

Nadere informatie

JAARREKENING 2015 Noordhorn, 16 juni 2016

JAARREKENING 2015 Noordhorn, 16 juni 2016 JAARREKENING 2015 Noordhorn, 16 juni 2016 Inhoudsopgave jaarrekening Pagina A0 Bestuursverslag Algemene toelichting A.1.1 Balans per 31 december 2015 A.1.2 Staat van baten en lasten over 2015 A.1.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting KopGroep Bibliotheken

Jaarrekening Stichting KopGroep Bibliotheken Jaarrekening 2018 Den Helder, mei 2019 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2018 Staat van baten en lasten 2018 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1 2 3 6 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij de Stichting Hogeschool Utrecht Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 40516 Onderzoeksnummer : 277404 Periode onderzoek : Juli 2014 Datum vaststelling

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN Bevoegd gezag: Stichting Islamitische Basisscholen Eindhoven School: Tarieq Ibnoe Ziyad Plaats: Eindhoven BRIN-nummer: 22NM nummer AD/RS/42744

Nadere informatie

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Katholiek Onderwijs Drimmelen /43967

ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER. Stichting Katholiek Onderwijs Drimmelen /43967 ONDERZOEK OMVANG FINANCIËLE BUFFER Stichting Katholiek Onderwijs Drimmelen 4514541/43967 Utrecht, maart 2015 Voorwoord Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de omvang van de financiële

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN MEERDERE BRINNUMMERS OP DEZELFDE LOCATIE VAN DE DRIELUIK (01XA) EN HET BAKEN (23WK) TE AMERSFOORT Utrecht, maart 2011 Voorwoord Dit rapport bevat

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN WETTELIJKE. basisschool Kronenburgh

ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN WETTELIJKE. basisschool Kronenburgh ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN WETTELIJKE basisschool Kronenburgh Plaats : Rijswijk Zh BRIN nummer : 30XM C1 Onderzoeksnummer : 290939 Datum onderzoek : 27 juni en 2 september 2016 Datum vaststelling :

Nadere informatie

Rapport van bevindingen WNT RTV NH

Rapport van bevindingen WNT RTV NH Programma Normering Topinkomens Rapport van bevindingen WNT RTV NH Versie 1.0 Datum 24 februari 2015 Status Definitief Colofon Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Eenheid toezicht

Nadere informatie

College van Bestuur n.v.t.

College van Bestuur n.v.t. College van Bestuur n.v.t. (voorbeeld) Arbeidsovereenkomst 2016 Voorzitter/Lid College van Bestuur N.B. Dit is slechts een voorbeeld van een arbeidsovereenkomst voor een bestuurder in het PO. Er kan dus

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Oostland

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Oostland Jaarrekening 2017 Bleiswijk, mei 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting op de jaarrekening WNT-verantwoording 1 2 3 5 Opgesteld door

Nadere informatie

PASSIEFPOST PERSOONLIJK LEVENSFASE BUDGET IN DE JAARREKENING Handreiking voor de praktijk. Coziek, 21 maart 2011

PASSIEFPOST PERSOONLIJK LEVENSFASE BUDGET IN DE JAARREKENING Handreiking voor de praktijk. Coziek, 21 maart 2011 PASSIEFPOST PERSOONLIJK LEVENSFASE BUDGET IN DE JAARREKENING 2010 Handreiking voor de praktijk 1 INHOUDSOPGAVE 1. Achtergrond PLB 2. PLB in vogelvlucht 3. Verwerking reguliere rechten 4. Verwerking specifieke

Nadere informatie

1. Kader en uitgangspunten De CAO-VO is van toepassing. Deze regeling is een nadere uitwerking hiervan.

1. Kader en uitgangspunten De CAO-VO is van toepassing. Deze regeling is een nadere uitwerking hiervan. Verlof- en werktijdenregeling OOP Colofon Uitgave : ZAAM interconfessioneel voortgezet onderwijs Voorgenomen besluit : 15 november 2016 : 2016/000817/CvB-REG Besproken in PGMR : 24 november 2016 Vastgesteld

Nadere informatie

Categorie-indeling WNT2

Categorie-indeling WNT2 Hieronder vindt u van de twee stichtingen afzonderlijk de categorie-indeling van zowel de betaald directeur-bestuurder als de toezichthoudende leden. De directeur-bestuurder is bezoldigd, de toezichthoudende

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2017 Zoetermeer, april 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording 1 2 3 6 Opgesteld door ProBiblio

Nadere informatie

VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN

VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN Utrecht, augustus 2016 Kenmerk: 4890765 Voorwoord

Nadere informatie

Regeling Cafetariamodel

Regeling Cafetariamodel Regeling Cafetariamodel Categorie 1 nummer 1 (Ter uitvoering van hoofdstuk 4a van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR), en de bepalingen van de Uitwerkingsovereenkomst (UWO) Vastgesteld bij

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting KopGroep Bibliotheken

Jaarrekening Stichting KopGroep Bibliotheken Jaarrekening 2017 Stichting KopGroep Bibliotheken Den Helder, juni 2018 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2017 Staat van baten en lasten 2017 Toelichting grondslagen WNT-verantwoording

Nadere informatie

Sector PO Goedkeurende controleverklaring: jaarrekening PO zelfstandige scholen, REC s en CDen van samenwerkingsverbanden(1a)

Sector PO Goedkeurende controleverklaring: jaarrekening PO zelfstandige scholen, REC s en CDen van samenwerkingsverbanden(1a) Aangepaste standaard verklaringen n.a.v. bericht NBA website http://www.nba.nl/actueel/nieuws/nieuwsarchief/effect-wnt-opcontroleverklaringen-semipublieke-sector-beschikbaar/ Zie de geel gearceerde toevoegingen/wijzigingen.

Nadere informatie

Uw brief van. 22 september 2005

Uw brief van. 22 september 2005 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 17 november 2005 AP/FBB/2005/47873 Uw brief van 22 september 2005 Uw kenmerk 05-OCW-B-078

Nadere informatie

FINANCIELE VERANTWOORDING 2016 STICHTING PLEIN C Haarlem <KORTE VERSIE>

FINANCIELE VERANTWOORDING 2016 STICHTING PLEIN C Haarlem <KORTE VERSIE> FINANCIELE VERANTWOORDING 2016 STICHTING PLEIN C Haarlem Algemene toelichting Leeswijzer De financiële verantwoording 2016 is een verkorte versie van de door de accountant goedgekeurde jaarrekening

Nadere informatie

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Gewijzigde CAO-artikelen Artikel 1.3 Structuur 1. Voor de bedrijven geldt tevens een bedrijfs-cao waarin nadere

Nadere informatie

BIJLAGEN BIJ DEFINITIEVE EINDRAPPORTAGE BELONINGSONDERZOEK CAO WOONDIENSTEN. Rob Tieman & Sharon Voeten 8 December 2016

BIJLAGEN BIJ DEFINITIEVE EINDRAPPORTAGE BELONINGSONDERZOEK CAO WOONDIENSTEN. Rob Tieman & Sharon Voeten 8 December 2016 BIJLAGEN BIJ DEFINITIEVE EINDRAPPORTAGE BELONINGSONDERZOEK CAO WOONDIENSTEN Rob Tieman & Sharon Voeten 8 December 2016 INHOUDSOPGAVE 1 ONDERBOUWING AANPAK BEREKENINGEN T.B.V. BENCHMARKS - 3 2 3 PERCENTAGES

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 94 26 mei 2009 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 28 april 2009, nr. VO/FBI-2009/107875,

Nadere informatie

Incidentele Beloning. Vastgesteld op 12 oktober 2009. met het oog op het kind 1

Incidentele Beloning. Vastgesteld op 12 oktober 2009. met het oog op het kind 1 Incidentele Beloning Vastgesteld op 12 oktober 2009 Handtekening Handtekening Bestuurder Algemeen directeur met het oog op het kind 1 Inleiding Bij de oprichting van de stichting is het beloningsbeleid

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT

RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij STICHTING GEERT GROOTE SCHOOL Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 94433 Onderzoeksnummer : 248484 Datum onderzoek : oktober 2012 januari 2014

Nadere informatie

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN

RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN RAPPORT VAN EEN INCIDENTEEL ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE PRAKTIJKEN Bevoegd gezag: Stichting Islamitische Scholen Tilburg e.o. School: Aboe El-Chayr Plaats: Tilburg BRIN-nummer: 24PV Nummer: AD/RS/10450

Nadere informatie

CAO á la carte: fiscale regeling woon-/werkverkeer UMCG

CAO á la carte: fiscale regeling woon-/werkverkeer UMCG CAO á la carte: fiscale regeling woon-/werkverkeer UMCG Het principe van de fiscale regeling Het principe van de fiscale regeling is dat de medewerker een bedrag ter hoogte van de fiscale vergoeding woon-werkverkeer

Nadere informatie

Bestuursnummer : 74374 Onderzoeksnummer : 249157 Documentnummer : 4372518

Bestuursnummer : 74374 Onderzoeksnummer : 249157 Documentnummer : 4372518 RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUÏTEITSTOEZICHT bij Stichting Tabor College Plaats : Hoorn Bestuursnummer : 74374 Onderzoeksnummer : 249157 Documentnummer : 4372518 Datum onderzoek : mei - juli

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING. Media College, afdeling vmbo-g/t

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING. Media College, afdeling vmbo-g/t RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING Media College, afdeling vmbo-g/t Plaats: : Den Haag BRIN-nummer : 20MJ-2 Onderzoeksnummer : 121697 Onderzoek uitgevoerd op : 13 januari 2011

Nadere informatie

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting dr. Aletta Jacobs College

FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT. bij Stichting dr. Aletta Jacobs College RAPPORT VAN BEVINDINGEN FINANCIEEL CONTINUITEITSTOEZICHT bij Stichting dr. Aletta Jacobs College Plaats : Utrecht Bestuursnummer : 42534 Onderzoeksnummer : 278606 Datum onderzoek : september november 2014

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot medio maart 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. De definitieve LOGA-circulaire met

Nadere informatie