Inleiding. Koppeling Elementenmethode 1991 en STABU²-systematiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding. Koppeling Elementenmethode 1991 en STABU²-systematiek"

Transcriptie

1 Inleiding Koppeling Elementenmethode 1991 en STABU²-systematiek De Bond van Nederlandse Architecten BNA en de Stichting STABU hebben de handen ineengeslagen om te komen tot een koppeling tussen de Elementenmethode 1991 en de STABU²-systematiek. De NL/SfB Elementenmethode stelt ontwerpers in staat een totaal model te creëren, waarin functionele en architectonische uitgangspunten zijn vastgelegd en staan los van de later te besluiten technische oplossingen. De koppeling met de STABU²-systematiek maakt het mogelijk om snel en efficiënt de informatie over een bouwproject, vanaf het initiatief via ontwerp, bestek en realisatie, zowel bouwkundig als installatietechnisch op te stellen en te beheren. Met de bestaande, op de elementenindeling afgestemde calculatieprogrammatuur, kan hierbij snel en betrouwbaar de kostenraming worden opgesteld. Om tot de beoogde koppeling van de twee standaarden te komen, wordt de Elementenmethode 1991 in een nieuw jasje gestoken. De SfB-systematiek wordt in totaliteit gepubliceerd en afgestemd op Europese ontwikkelingen. Het bouwdeelniveau (tabel 1) wordt uitgebreid met definities van installaties en installatie-onderdelen. Dit in nauw overleg met Uneto-Vni. Daarnaast wordt bij de koppeling ook rekening gehouden met beheerders van onroerend goed, zoals woningcorporaties, zodat deze organisaties op efficiënte wijze onderhoudsprojecten kunnen definiëren en uitbesteden. Stichting STABU en de BNA streven ernaar de nieuwe publicatie en de koppeling met de STABU²-systematiek eind 2005 aan de markt ter beschikking te stellen. Hoewel er nog veel werk verzet moet worden om deze geïntegreerde standaard op de markt te brengen, zal tijdens de Internationale Bouwbeurs op de stand van de Stichting STABU (11.D.063) voor het eerst getoond worden hoe deze nieuwe standaard eruit zal zien. Hierbij zijn voorbeelden opgenomen die tonen welke extra mogelijkheden door deze koppeling voor de bouwnijverheid beschikbaar komen. Voordelen van deze koppeling: er komen elementgerichte bestekken op de markt; deze bestekken kunnen automatisch ingevoerd worden in elementgerichte calculatieprogramma s, dus sneller en efficiënter calculeren met minder kosten; veel logischer opbouw van projectinformatie via de vertaling van het programma van eisen naar beschrijvende eisen naar technische uitwerking volgens de STABU²systematiek; de mogelijkheid van specifieke bestekken voor onderhoud en beheer van onroerend goed; de mogelijkheid om elementgerichte bestekken automatisch om te zetten naar werksoorten volgens de STABU-hoofdstukken.

2 Technische toelichting Element (XX) Dit is het eerste niveau van decompositie van de faciliteiten (gebouwtypen) en ruimtes genoemd in tabel 0. Een Element is een (tot een bouwwerk behorend) functioneel object met een specifieke functie, gedefinieerd zonder de aard van de technische oplossing of constructiewijze. Variant - elementengroep (XX.X) Deze groep is het volgende niveau van decompositie met een specifiekere functie dan het element. Variant - element (STAGG) (XX.XX) Elke variant uit het Variant - elementengroep bestaat uit één of meerdere elementen die uniek zijn voor die betreffende Variant - elementengroep. Variant elementen zijn functionele componenten van varianten uit het Variant - elementengroep en geven eventueel een indicatie waaruit de technische oplossing in het Bouwdeel bestaat.

3 STABU Element nieuw. De koppeling tussen de voornoemde onderdelen van de Elementenmethode 1991 en de STABU²-systematiek zal worden aangebracht via de volgende twee nieuwe onderdelen die STABU voorbereidt. Bouwdeel (XX.XX).YY Dit is de fysieke oplossing van het functionele Variant element. Dit kunnen ook meerdere oplossingen zijn (dit niveau is een verzamelniveau). Tevens zal de onderhavige specificatie voorzien zijn van waardeoordelen over de desbetreffende technische oplossing (beschrijvende eisen). Het onderscheid tussen diverse bouwdelen wordt gemaakt op basis van de functie die het bouwdeel vervult dan wel op basis van een andere samenstelling. STABU maakt nieuwe bouwdelen die aansluiten op het Variant element. Bouwdeelcomponent (XX.XX).YY.YY Het Bouwdeelcomponent is de technische oplossing die aan specifieke voorwaarden voldoet. Tevens zal de onderhavige specificatie voorzien zijn van waardeoordelen over de desbetreffende technische oplossing (beschrijvende eisen). STABU maakt onderscheid in Bouwdeelcomponenten, te denken valt aan de soort verwerking/materialen/toepassingsgebieden of onderdelen. Deze worden in nauwe samenwerking met de Project- en Werkgroepen van STABU opgesteld. Als deze Bouwdeelcomponenten eenmaal zijn vastgesteld worden ze NIET meer gewijzigd omdat deze namen en coderingen gebruikt zullen worden in de software van derden (calculatie/informatie/tekeningen). Bestekposten (STABU² bestand) gekoppeld aan Bouwdeelcomponent Deze bestekposten (kortteksten STABU²-systematiek) kunnen uit meerdere hoofdstukken zijn geselecteerd en worden gekoppeld met een Bouwdeelcomponent, deze zijn meestal opgebouwd uit: (R-specificaties) Werkzaamheden R-specificaties betreffen specificaties m.b.t. resultaten d.w.z. eisen met betrekking tot de verwerking van de bouwstof en de kwaliteit van deze verwerking. De beschrijving van een resultaat wordt in de vorm van voltooid deelwoord gegeven, bijvoorbeeld: geschroefd, genageld, gebeugeld, etc. (B-specificaties) Producten B-specificaties betreffen bouwstoffen d.w.z. materialen of producten. In de B-specificatie worden de eigenschappen/kenmerken die aan de bouwstof zelf zijn gesteld opgenomen.

4 Voorbeeld Bouwkunde uitwerking raamkozijn Gegeven deel uit de Elementenmethode: ELEMENT (31) BUITENWANDOPENINGEN VARIANT-ELEMENTGROEP (31.2) BUITENWANDOPENINGEN; GEVULD MET RAMEN omschrijving verzameling van met ramen en raamkozijnen gevulde openingen in buitenwanden functie scheiding van binnen-/buitenruimten (akoestisch - beveiligend - klimatologisch - visueel) toetreding van daglicht en natuurlijke ventilatievoorziening inbegrepen benodigde materialen, arbeid, materieel en hulpconstructies: draai-, klep-, schuif-, tuimel-, taats- en overige typen ramen ventilatiekleppen en roosters in (raam)openingen randaansluitingsvoorzieningen lateien, dorpels en waterslagen vensterbanken en koven lateien, dorpels en waterslagen buitenzonweringen rolluiken en -verduisteringsvoorzieningen bevestigingsmiddelen en hang- en sluitwerken beveiligingsvoorzieningen bedieningen die één geheel vormen met een bepaald onderdeel beglazingen conserveringsbehandelingen afwerkingen uitgezonderd installatievoorzieningen aansluiting van geautomtiseerde bedieningen op technische installaties meeteenheid buitenwandopeningen worden gemeten in m²

5 VARIANT-ELEMENT (31.25) GEVULD MET RAMEN, COMBINATIERAMEN Gegeven deel uit een definitief PVE: Ontwerp: Buitengevel met raamkozijn van een verblijfsruimte op de eerste verdieping. Gebouw moet voldoen aan GIW-garantie en PolitieKeurmerk. Gemetselde buitengevel en gevelopeningen met houten kozijnen. Hout dient duurzaam ontwikkeld te zijn. Naar binnen te openen draaiende ramen, geluidwerende energiezuinige beglazing. Uitvoering raamkozijn te bepalen aan de hand van een voorbeeld-proefopstelling. Houten buitenkozijnen aan buitenzijde dekkend geschilderd in lichte heldere kleur, ramen in contrastkleur. Binnenzijde van houten buitenkozijnen gegrond. Borstwering binnenzijde te voorzien van vensterbankpanelen. Gevelopeningen aan onderzijde te voorzien van gemetselde raamdorpelstenen, passend bij metselwerk. Door STABU-Element is het voortaan mogelijk om deze eisen direct om te zetten in beschrijvingseisen die aan het element worden gekoppeld. Deze beschrijvingseisen zijn door STABU nieuw ontwikkeld.

6 Uitwerking op basis van PVE: BOUWDEEL (31.25) 01 RAAMKOZIJN, DRAAIVALRAAM Synoniem: draaikiepraam, raam. Locatie en omvang: - eerste verdieping vierde verdieping. - raam+kozijn <1,5 m². - inclusief stalen latei, waterslagen en vensterbank. Prestatie-eisen: - Bouwbesluit-eisen voor verblijfsruimten nieuwbouw. Producteisen: - Duurzaam geproduceerd hout. - SKH/KOMO attest-met-productcertificaat. - Inbraakwerend draai-valraambeslag. - HR++ geluidwerende beglazing. - 2 verfsystemen. - raamdorpelsteen volgens monster. - vensterbankpaneel. Esthetische eisen: - wit gelakt draaivalraam beslag. - 2 kleuren schilderwerk. - uitvoering volgens proefmonster. Indien men nog specifieker dit raam wil beschrijven (de keuze valt op een houten raam) dan zien de beschrijvingseisen er als volgt uit: (31.25) RAAMKOZIJN, DRAAIVALRAAM, HOUT Synoniem: draaikiepraam hout, raam hout. Locatie en omvang: - hoogte boven maaiveld 4-16 m. - raam+kozijn <1,5 m². - inclusief stalen latei, waterslagen en vensterbank. Prestatie-eisen: - Sterkte en stijfheid (NEN ) (Pa): minimaal Luchtdoorlatendheid (Pa): minimaal Waterdichtheid (NEN 2778+w01) (Pa): minimaal Geluidwering (NEN 5077+a03) (db(a)): minimaal WBDBO (NEN ) (min): minimaal 30. Product-eisen: - Materiaal: hout met FSC-keurmerk-en-CoC-certificaat. - Kozijn en raam volgens BRL U-waarde beglazing (NEN 1068+w04) (W/(m2.K)): kleiner of gelijk 1,2. - hang- en sluitwerk (BRL 3104+w97): klasse Zwaar. Esthetische eisen: - dekkende beits voor hout buiten in 2 kleuren. - grondverf voor hout binnen. - uitvoering volgens proefmonster.

7 Uitwerking bestekfase: STABU heeft ervoor gezorgd dat hier de koppeling met de bestaande STABU 2 kortteksten beschikbaar is Koudgewalste stalen latei 0. Koudgewalste stalen latei 4. Ruwbouw stelwerk metaalconstructie 5. Tekeningen 6. Statische berekening Houten pui/kozijn 0. Houten pui/kozijn 3. Montage kozijnen Houten raam 0. Houten raam 3. Afhangen raam 4. Kierafdichtingsprofiel Tuimel-/taats-/draairaambeslag 0. Tuimel-/taats-/draairaambeslag Meerbladig isolerend glas, beglazing met beglazingsprofielen 0. Meerbladig isolerend glas 1. Beglazing met beglazingsprofielen 4. Beglazings-/paneelvattingsprofiel Muurafdekking in mortel, keramische vormtegel 0. Muurafdekking in mortel 1. Keramische vormtegel 4. Zetmortel Paneelbekleding, hout/kunststof bekledingspaneel 0. Paneelbekleding 1. Hout/kunststof bekledingspaneel Nieuwe ondergrond, hout, dekkend systeem 0. Nwe ondergr., hout, dekkend systeem 4. Grondverf, hout 5. Dekkende beits, hout

8 Uitwerking van korttekst : a HOUTEN RAAM 0. HOUTEN RAAM (BRL ) Type: draaivalraam. Sterkte en stijfheid (Pa): minimaal U-waarde (W/(m2.K)): 1,2. Inbraakwerendheid (weerstandsklasse): 2. Draairichting: naar binnen draaiend/vallend. Raamprofiel A32, afmeting (mm): 67x90. Profielsamenstelling: gevingerlast en gelamineerd. Houtsoort: noordeuropees naaldhout, FSC gecertificeerd. Hout moet duurzaam zijn geproduceerd. Oppervlaktebehandeling: - grondlaag: watergedragen laagdikte 120 µm. Toebehoren: - hang- en sluitwerk (BRL 3104+w97): klasse Zwaar, leveren onder KOMO-productcertificaat. Hout leveren met FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). Houten ramen leveren onder KOMO-attest-met-productcertificaat. 3. AFHANGEN RAAM In het werk pasmaken en monteren met alle benodigde hang- en sluitwerk. De naden tussen het kozijn en het raam moeten aan de volgende functionele eisen voldoen: - luchtdoorlatendheid (Pa): minimaal waterdichtheid (NEN 2778+w01) (Pa): minimaal RUBBER KIERAFDICHTINGSPROFIEL Type: rondgaand kaderprofiel, ingelaten. Materiaal: EPDM.

9 Voorbeeld uitwerking liftinstallatie Gegeven deel uit de Elementenmethode: ELEMENT (66) TRANSPORT VARIANT-ELEMENTGROEP (66.1) TRANSPORT; LIFTEN omschrijving verzameling van voorzieningen voor het verticaal transport van personen en goederen door middel van betreedbare liften functie gemechaniseerd verticaal transport van personen en goederen inbegrepen benodigde materialen, arbeid, materieel en hulpconstructies: bijkomende werken, waaronder bouwkundige voorzieningen elektrische liften hydraulische liften trapliften (voor gehandicapten) heftableaus (voor gehandicapten) elektrotechnische besturingsvoorzieningen om liften in groepen te laten functioneren uitgezonderd elektrische energievoorziening met inbegrip van de krachtstroom en verlichtingsaansluitpunten tot aan de hoofdschakelaars van de transportvoorzieningen noodstroom- en communicatie-aansluitpunten tot in de machinekamer ventilatie en verwarming van de machinekamer meeteenheid lifttransportvoorzieningen worden gemeten in aantallen, draagvermogen in kg en in aantallen stopplaatsen

10 VARIANT-ELEMENT (66.11) TRANSPORT; LIFTEN EN HEFTABLEAU S, ELEKTRISCHE LIFTEN Gegeven deel uit een definitief PVE: Ontwerp: Liftinstallatie Het gebouw moet zijn voorzien van een personenlift overeenkomstig NEN-EN 81-1 dan wel NEN-EN 81-2 met een vervoerscapaciteit van maximaal 8 personen en een hefsnelheid van tenminste 1 m/s. Op de begane grond en op elke verdieping moet minimaal 1 stopplaats aanwezig zijn. Door STABU-Element is het voortaan mogelijk om deze eisen direct om te zetten in beschrijvingseisen die aan het element worden gekoppeld. Deze beschrijvingseisen zijn door STABU nieuw ontwikkeld. Uitwerking op basis van PVE: BOUWDEEL (66.11) 01 ELEKTRISCHE PERSONENLIFT (NEN-EN 81-1:1998) Synoniem: Tractielift Locatie: Systeemopbouw: machinekamerloze kabeltractielift. Aantal personen (st.): 8. Hefvermogen (kg): 630. Aantal ritten/h (st.): 120. Nominale hefsnelheid (m/s): 1,6. Toelaatbaar stopverschil (mm): max. 5. Hefhoogte (m): max. 20. Aantal stopplaatsen (st.): 5. Aantal schachttoegangen (st.): 5. Aantal kooitoegangen (st.): 5. Aandrijving: frequentie geregelde liftmachine. Besturing: - besturingswijze: microprocessorbesturing. - oproepbesturing: op- en neerwaartse verzamelbesturing nabij de schachttoegangen. - ritbesturing: op- en neerwaatse verzamelbesturing in de liftkooi. Schakeling: - brandalarmschakeling - buitendienstschakeling Signalering: - ritsignalering: digitale richtingsaanduiding en standsignalering in de liftkooi. - storingssignalering

11 Indien men nog specifieker deze lift wil beschrijven dan zien de beschrijvingseisen er als volgt uit: Opmerking: in het voorbeeld is de verdere invulling slechts gedeeltelijk en ter indicatie opgenomen. (66.11)01.01 SCHACHTDEUR SCHACHTDEUR BETREEDBARE LIFTKOOI 0. SCHACHTDEUR BETREEDBARE LIFTKOOI Uitvoeringsvorm: naar rechts openende tweedelige schuifdeur. Brandwerendheid Vrije doorgang (bxh) (mm): 900x Materiaal: plaatstaal. Deurafwerking: geverfd, kleur 4. LIFTMONTAGE, SCHACHTFRONT 5. SCHACHTTOEGANG, MUURKOPOMKLEDING 6. LIFTMONTAGE, MUURKOPOMKLEDING (66.11)01.02 SCHACHTTOEGANGBEDIENINGS-/MELDPANEEL SCHACHTTOEGANG, BEDIENINGSPANEEL 0. SCHACHTTOEGANG, BEDIENINGSPANEEL SCHACHTTOEGANG, MELDPANEEL 0. SCHACHTTOEGANG, MELDPANEEL (66.11)01.03 LIFTKOOI BETREEDBARE LIFTKOOI 0. BETREEDBARE LIFTKOOI Kooivloer: - materiaal: staalplaat. - vloerbedekking: vinyl, kleur Kooiwanden: - materiaal: staalplaat. - afwerking: kunststofplaat Kooiplafond: - materiaal: staalplaat - afwerking: kunststofplaat 4. BETREEDBARE LIFTKOOI, KOOIDEUR 5. BETREEDBARE LIFTKOOI, VOORZIENINGEN 6. BETREEDBARE LIFTKOOI, INRICHTING 7. LIFTMONTAGE, KOOI LIFTMONTAGE, GELEIDERS 0. LIFTMONTAGE, GELEIDERS 4. KOOI-/TEGENGEWICHTGELEIDER

12 (66.11)01.04 KOOITEGENGEWICHT TEGENGEWICHT 0. TEGENGEWICHT 4. LIFTMONTAGE, TEGENGEWICHT LIFTMONTAGE, GELEIDERS 0. LIFTMONTAGE, GELEIDERS 4. KOOI-/TEGENGEWICHTGELEIDER (66.11)01.05 KOOIOPHANGING LIFTKABEL 0. LIFTKABEL 4. LIFTMONTAGE, KABELS LIFTKETTING 0. LIFTKETTING 4. LIFTMONTAGE, DRAAGKETTING (66.11)01.06 LIFT REGEL- EN BESTURINGSKAST REGEL- EN BESTURINGSINRICHTING, LAAGSPANNING 0. REGEL- EN BESTURINGSINRICHTING, LAAGSPANNING 4. MONTAGE SCHAKEL- EN VERDEELINRICHTING, LAAGSPANNING (66.11)01.07 ELEKTRISCHE LIFTMACHINE LIFTMACHINE ELEKTRISCHE TRACTIELIFT 0. LIFTMACHINE ELEKTRISCHE TRACTIELIFT 4. LIFTMONTAGE, LIFTMACHINE (66.11)01.08 ELEKTRISCHE LEIDINGWEG LIFTINSTALLATIE KABELGOOT 0. KABELGOOT 4. MONTAGE GEMEENSCHAPPELIJKE LEIDINGWEG KABELLADDER 0. KABELLADDER 4. MONTAGE GEMEENSCHAPPELIJKE LEIDINGWEG KABELBAAN 0. KABELBAAN 4. MONTAGE GEMEENSCHAPPELIJKE LEIDINGWEG DRAADGOOT 0. DRAADGOOT 4. MONTAGE GEMEENSCHAPPELIJKE LEIDINGWEG LEIDINGDOORVOERHULPSTUK 0. LEIDINGDOORVOERHULPSTUK 4. MONTAGE DOORVOERHULPSTUK

13 (66.11)01.09 LIFT SCHAKEL- EN VERDEELINRICHTING SCHAKEL- EN VERDEELINRICHTING, LAAGSPANNING 0. SCHAKEL- EN VERDEELINRICHTING, LAAGSPANNING 4. MONTAGE SCHAKEL- EN VERDEELINRICHTING (66.11)01.10 ELEKTRISCHE LIFTLEIDING ENERGIEKABEL, LAAGSPANNING 0. ENERGIEKABEL, LAAGSPANNING 4. MONTAGE ELEKTRISCHE LEIDING ENERGIEKABEL, LAAGSPANNING, AANLEG IN LEIDINGWEGEN 0. ENERGIEKABEL, LAAGSPANNING 1. AANLEG LEIDING IN LEIDINGWEGEN 4. MONTAGE ELEKTRISCHE LEIDING INFORMATIEKABEL, ELEKTRISCH, SPECIFIEK 0. INFORMATIEKABEL, ELEKTRISCH, SPECIFIEK 4. MONTAGE ELEKTRISCHE LEIDING INFORMATIEKABEL, ELEKTRISCH, SPECIFIEK, AANLEG LEIDING IN LEIDINGWEGEN 0. INFORMATIEKABEL, ELEKTRISCH, SPECIFIEK 1. AANLEG LEIDING IN LEIDINGWEGEN 4. MONTAGE ELEKTRISCHE LEIDING (66.11)01.11 LIFT-AANDUIDINGS-/OPSCHRIFTPLAAT NAAM-/NUMMER-/SYMBOOLPLAAT 0. NAAM-/NUMMER-/SYMBOOLPLAAT (66.11)01.12 HULPWERKTUIG LIFTINSTALLATIE HULPWERKTUIGEN LIFTINSTALLATIE 0. HULPWERKTUIGEN LIFTINSTALLATIE

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot 1 van 5 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 80.00.0 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 0. BOUTVERBINDINGEN Bij boutverbindingen moet de steel van de bout ten minste, doch ten hoogste

Nadere informatie

80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN

80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 1 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 80.00.20 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 02. BOUTVERBINDINGEN Bij boutverbindingen moet de steel van de bout ten minste 2, doch ten hoogste

Nadere informatie

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot 1 van 5 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 80.00.20 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 02. BOUTVERBINDINGEN Bij boutverbindingen moet de steel van de bout ten minste 2, doch ten

Nadere informatie

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot 1 van 5 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 80.00.20 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 02. BOUTVERBINDINGEN Bij boutverbindingen moet de steel van de bout ten minste 2, doch ten

Nadere informatie

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot

Het aanwerken van vrije ruimte en sparingen rondom de liftschacht en deurkozijnen behoren tot 1 van 5 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.10 BEGRIPPEN: ALGEMEEN 80.00.20 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 02. BOUTVERBINDINGEN Bij boutverbindingen moet de steel van de bout ten minste 2, doch ten

Nadere informatie

BESTEK. Ten behoeve van: INTALTHERM 77. Datum: 16 oktober 2015

BESTEK. Ten behoeve van: INTALTHERM 77. Datum: 16 oktober 2015 BESTEK Ten behoeve van: Datum: 16 oktober 2015 Dit bestek is opgesteld met de STABU-systematiek, uitgave: 2014-II onder licentienummer: ------------------ INHOUDSOPGAVE ------------------ INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

ALGEMEEN 00.03 WERKZAAMHEDEN DERDEN

ALGEMEEN 00.03 WERKZAAMHEDEN DERDEN 00 ALGEMEEN 00.03 WERKZAAMHEDEN DERDEN 00.03.10 WERKZAAMHEDEN DOOR DERDEN 01. WERKZAAMHEDEN DOOR DERDEN Door derden worden uitgevoerd: - de liftinstallatie: - het aanbrengen van een hijsbint en de muurankerrails

Nadere informatie

80 LIFTINSTALLATIES ALGEMEEN

80 LIFTINSTALLATIES ALGEMEEN 80 LIFTINSTALLATIES 80.00 ALGEMEEN 80.00.20 EISEN EN UITVOERING: ALGEMEEN 80.00.20.02 BOUTVERBINDINGEN Montage punten zie opsteltekening van de lift leverancier 80.00.20.09 BOREN/LASSEN/SLIJPEN/AANWERKEN

Nadere informatie

BESTEK. Ten behoeve van: INTALTHERM 55. Datum: 16 oktober 2015

BESTEK. Ten behoeve van: INTALTHERM 55. Datum: 16 oktober 2015 BESTEK Ten behoeve van: Datum: 16 oktober 2015 Dit bestek is opgesteld met de STABU-systematiek, uitgave: 2014-II onder licentienummer: INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE TECHNISCHE BEPALINGEN EN WERKBESCHRIJVING

Nadere informatie

Technische omschrijving woningen

Technische omschrijving woningen Technische omschrijving woningen Deze technische omschrijving woningen is een opsomming van te verwerken materialen, al dan niet met omschrijving van de kwaliteit, maar zonder bepalingen ten aanzien van

Nadere informatie

Nieuw hout dekkend geschilderd in middelgrijs. Nieuw hout dekkend geschilderd in middelgrijs. De deuren krijgen een slot met een meerpuntsluiting.

Nieuw hout dekkend geschilderd in middelgrijs. Nieuw hout dekkend geschilderd in middelgrijs. De deuren krijgen een slot met een meerpuntsluiting. Technische omschrijving woningen Deze technische omschrijving woningen is een opsomming van te verwerken materialen, al dan niet met omschrijving van de kwaliteit, maar zonder bepalingen ten aanzien van

Nadere informatie

Technische omschrijving opgesteld door KondorWessels Vastgoed 21-02-2013

Technische omschrijving opgesteld door KondorWessels Vastgoed 21-02-2013 Technische omschrijving kopers Deze technische omschrijving is een opsomming van te verwerken materialen, al dan niet met omschrijving van de kwaliteit, maar zonder bepalingen ten aanzien van de uitvoering.

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN

ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN 00 ALGEMEEN ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN 00 ALGEMEEN 00.01 ALGEMENE OMSCHRIJVING 00.01.10 VAN TOEPASSING ZIJNDE VOORWAARDEN 00.01.10 VAN TOEPASSING ZIJNDE VOORWAARDEN 01. VAN TOEPASSING ZIJNDE VOORWAARDEN

Nadere informatie

DE KOVEL KOZIJNSTAAT HOUT W blad. Wabo / Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden

DE KOVEL KOZIJNSTAAT HOUT W blad. Wabo / Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 132304 / 1116467 DE KOVEL project KOOIPLEIN, LEIDEN opdrachtgever datum 06092013 schaal gewijzd 15112013 Kralingseweg 195 3062 CE

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 12 1010200 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een uitbouw gerealiseerd met een diepte van circa 1,2m. De uitbouw wordt

Nadere informatie

Productie Machinale perfectie i.p.v. handwerk Fabrieksmatige bewerkingen t.b.v. montage i.p.v. bewerkingen op de bouwlocatie gerealiseerd

Productie Machinale perfectie i.p.v. handwerk Fabrieksmatige bewerkingen t.b.v. montage i.p.v. bewerkingen op de bouwlocatie gerealiseerd MONTAGE MET PROSYS: P R O S Y S = TOTAALONTZORGING De montage, die wij u aanbieden, maakt onderdeel uit van een concept waarbij u op alle relevante aandachtsgebieden wordt ontzorgd. Naast het ontzorgen

Nadere informatie

Bestek kunststofkozijnen

Bestek kunststofkozijnen Bestek kunststofkozijnen Bouwplan: Bouwplaats: Opdrachtgeverl: Planning en bouwbegeleiding: Aanbieding voor: P V C - kozijn Aanbiedingsdatum: Start werk: handtekening voor opdracht: Beoordeelde aanbieding

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN

ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN 00 ALGEMEEN ADMINISTRATIEVE BEPALINGEN 00 ALGEMEEN 00.01 ALGEMENE OMSCHRIJVING 00.01.10 VAN TOEPASSING ZIJNDE VOORWAARDEN 00.01.10 VAN TOEPASSING ZIJNDE VOORWAARDEN 01. VAN TOEPASSING ZIJNDE VOORWAARDEN

Nadere informatie

Verwerkingsvoorschriften

Verwerkingsvoorschriften Verwerkingsvoorschriften Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Opslag op de bouwplaats: Concepten I en II... 3 en 4 3. Transport op de bouwplaats: Concepten I en II... 4 4. Afhangen van beweegbare delen door

Nadere informatie

DRAAIKIEPRAMEN.

DRAAIKIEPRAMEN. DRAAIKIEPRAMEN 1 2 Methermo draaikiepramen kunnen in bijzonder grote afmetingen worden uitgevoerd, maar ook bij kleine afmetingen zorgen de zeer slanke profielen voor optimale lichtinval. De ramen kunnen

Nadere informatie

Inbraakwerendheid van Tormax Belgium NV 1-,2-,3- en 4-vlaks automatische schuifdeuren van aluminium uit het SR 12, SR 30, HR 12 en HR 28 systeem

Inbraakwerendheid van Tormax Belgium NV 1-,2-,3- en 4-vlaks automatische schuifdeuren van aluminium uit het SR 12, SR 30, HR 12 en HR 28 systeem KOMO ATTEST SKG.0999.0316.05.NL Uitgegeven op: 01-02-2015 Vervangt: SKG.0999.0316.04.NL Geldig tot: 01-02-2020 Uitgegeven: 15-03-2013 Attesthouder Gontrode Heirweg 186 B-9090 Melle T: +32 (0) 92 727 272

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 10 1010240 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een uitbouw gerealiseerd met een diepte van circa 1,2m. De uitbouw wordt

Nadere informatie

Verwerkingsvoorschriften Onderhoudsvoorschriften. Houten Buitendeuren

Verwerkingsvoorschriften Onderhoudsvoorschriften. Houten Buitendeuren Verwerkingsvoorschriften Onderhoudsvoorschriften Houten Buitendeuren Timmerfabriek Overbeek bv Textielstraat 22 7483 PB Haaksbergen tel: 053-5721409 Fax: 053-5726365 APRIL 2009 VERSIE 01 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

DRAAIKIEPRAMEN.

DRAAIKIEPRAMEN. DRAAIKIEPRAMEN 1 2 Methermo draaikiepramen kunnen in bijzonder grote afmetingen worden uitgevoerd, maar ook bij kleine afmetingen zorgen de zeer slanke profielen voor optimale lichtinval. De ramen kunnen

Nadere informatie

ALGEMEEN WERKZAAMHEDEN DERDEN

ALGEMEEN WERKZAAMHEDEN DERDEN 00 ALGEMEEN 00.03 WERKZAAMHEDEN DERDEN 00.03.10 WERKZAAMHEDEN DOOR DERDEN 01. WERKZAAMHEDEN DOOR DERDEN Door derden worden uitgevoerd: - de autolift: - het aanbrengen van een hijsbint en de muurankerrails

Nadere informatie

ARBOCOMMISSIE. Schachttoegang in penthouse

ARBOCOMMISSIE. Schachttoegang in penthouse ARBOCOMMISSIE Schachttoegang in penthouse De VLR/NLB Arbocommissie heeft in haar vergadering van 18 mei 2009 besloten, de eerdere publicatie (d.d. 11-03-2008) op het gebied van schachttoegangen in woningen

Nadere informatie

Renvooi Bouwbesluit Gebruiksfunctie logiesfunctie

Renvooi Bouwbesluit Gebruiksfunctie logiesfunctie Renvooi Bouwbesluit 2012 Het bouwen dient te geschieden overeenkomstig de eisen van het Bouwbesluit 2012. Indien op de tekeningen en/of bestek waarden worden vermeld welke het niveau van het Bouwbesluit

Nadere informatie

Hardglas in. K-Vision kunststof kozijn. Hardglas ramen Draairamen Valramen Uitzetramen

Hardglas in. K-Vision kunststof kozijn. Hardglas ramen Draairamen Valramen Uitzetramen Hardglas in K-Vision kunststof kozijn BUVA GLAS IN K-VISION Hardglas ramen Draairamen Valramen Uitzetramen Toepasbaar in Profine K-Vision kunststof systeemkozijnen Eenvoudig te plaatsen Onderhoudsvrij

Nadere informatie

Platformliften NL 100-RIEM AANDRIJVING NL 200-SPINDEL AANDRIJVING. NL Liften Noord-Lierweg 3 2636 AA Schipluiden 015-3809293. www.nlliften.

Platformliften NL 100-RIEM AANDRIJVING NL 200-SPINDEL AANDRIJVING. NL Liften Noord-Lierweg 3 2636 AA Schipluiden 015-3809293. www.nlliften. www.nlliften.nl Platformliften NL Liften Noord-Lierweg 3 2636 AA Schipluiden 015-3809293 www.nlliften.nl info@nlliften.nl NL 100-RIEM AANDRIJVING NL 200-SPINDEL AANDRIJVING 3 NL 100 Riem aangedreven

Nadere informatie

GGL 2070Q & GGU 0070Q. Politiekeurmerk Veilig Wonen

GGL 2070Q & GGU 0070Q. Politiekeurmerk Veilig Wonen GGL 2070Q & GGU 0070Q Politiekeurmerk Veilig Wonen GGL 2070Q & GGU 0070Q Politiekeurmerk Veilig Wonen Het wit gelakte grenenhouten dakraam type GGL 2070Q en het vochtbestendige, wit gelakte dakraam type

Nadere informatie

MULTIWINDOW.

MULTIWINDOW. MULTIWINDOW ZONWERING VENTILATIE 1 PRODUCT VAN 1 CONT(R)ACTPARTIJ VAN BINNENUIT, OOK ACHTERAF MONTEERBAAR SNELLERE MONTAGE EN EERDER IN DE BOUWSTROOM GEEN EXTRA STEIGER- EN HOOGWERKERKOSTEN CONSTRUCTIEF

Nadere informatie

Inbraakwerendheid van MHB BV draai- en stolpdeuren van staal uit het MHB systeem

Inbraakwerendheid van MHB BV draai- en stolpdeuren van staal uit het MHB systeem KOMO ATTEST SKG.0691.0265.04.NL Uitgegeven op: 25-02-2015 Vervangt: SKG.0691.0265.03.NL Geldig tot: 15-12-2018 Uitgegeven: 15-12-2013 Attesthouder Onderstalstraat 3 6674 ME Herveld T: +31 (0)488 451 951

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat

attest-met-productcertificaat KOMO attest-met-productcertificaat Nummer Uitgegeven Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van x Keramische prefab wand- en gevelelementen VERKLARING VAN CI Dit attest-met-productcertificaat is op basis van BRL

Nadere informatie

Houtnerf overheaddeur bestekomschrijving volgens Stabu Versie 1.01. Datum: 11-04-2013

Houtnerf overheaddeur bestekomschrijving volgens Stabu Versie 1.01. Datum: 11-04-2013 Houtnerf overheaddeur bestekomschrijving volgens Stabu Versie 1.01. Datum: 11-04-2013 Fabricaat: ALBIN CE Type: Overheaddeur houtnerf AWS-40 1 Windbelasting klasse 5, NEN-EN 12424 1 Waterdichtheid klasse

Nadere informatie

Draai-kiep raambeslag. - modulaire opbouw - geoptimaliseerd sluitsysteem - comfortabele bediening - toepasbaar in houten en kunststof ramen

Draai-kiep raambeslag. - modulaire opbouw - geoptimaliseerd sluitsysteem - comfortabele bediening - toepasbaar in houten en kunststof ramen De nieuwe generatie draai-kiep raambeslag BUVA activpilot Draai-kiep raambeslag - modulaire opbouw - geoptimaliseerd sluitsysteem - comfortabele bediening - toepasbaar in houten en kunststof ramen BUVA

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 8 01 Gevelwijzigingen en volumeopties 1010210 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een uitbouw gerealiseerd met een diepte

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 8 01 Gevelwijzigingen en volumeopties 1010230 Uitbouw begane grond achtergevel circa 1,2m Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een uitbouw gerealiseerd met een diepte

Nadere informatie

liftforce De veilige en betrouwbare goederenlift goederenlift

liftforce De veilige en betrouwbare goederenlift goederenlift liftforce De veilige en betrouwbare goederenlift goederenlift liftforce Even voorstellen.. Lift Force V is een allround leverancier in de lifttechniek, waarbij het hele traject van ontwerp, installatie

Nadere informatie

SKH-Publicatie d.d

SKH-Publicatie d.d SKH-Publicatie 15-02 d.d. 15-07-2015 SKH-PUBLICATIE VOOR TOEPASSING VAN GEOPTIMALISEERD HOUT SAMENGESTELD UIT EEN COMBINATIE VAN VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN EN/OF KWALITEITEN EN SUBSTRATEN IN HOUTEN GEVELELEMENTEN

Nadere informatie

Onderhoud Adviezen Dubbelglas- systemen 2011

Onderhoud Adviezen Dubbelglas- systemen 2011 Onderhoud Adviezen Dubbelglas- systemen 2011 December 2011 1-9 Onderhoud Adviezen Dubbelglas- systemen 2011 verder te noemen: OAD 2011 De afdichting van een beglazingssysteem is een onderdeel van het plaatsen

Nadere informatie

Handleiding Nederlandse Besteksystematiek

Handleiding Nederlandse Besteksystematiek Handleiding Nederlandse Besteksystematiek Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 NBS... 3 1.2 De NBS Catalogus... 3 2 Bestek, algemeen... 4 2.1 Het bestek... 4 2.2 De beschrijving van het werk... 4 2.3 De

Nadere informatie

METHERMO XL VERTICALE SCHUIFRAMEN

METHERMO XL VERTICALE SCHUIFRAMEN METHERMO XL VERTICALE SCHUIFRAMEN 1 2 GO VERTICAL! Methermo XL verticaal schuivende ramen bieden de ultieme beleving voor ontwerpers én bewoners; de unieke schuifrichting, ultraslanke profilering en grote

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail:

Nadere informatie

Horizontale schuiframen en -deuren

Horizontale schuiframen en -deuren Horizontale schuiframen en -deuren Horizontale schuiframen en -deuren 1 De Methermo schuifpuien zijn minimaal gedetailleerd. Het systeem is geschikt voor schuiframen, -deuren en schuifpuien waarmee een

Nadere informatie

Technische Omschrijving

Technische Omschrijving Randewijk Beter Wonen Technische Omschrijving Nieuwbouw waterwoningen te Leeuwarden Inhoud: ALGEMEEN:... 2 GRONDWERK:... 2 FUNDERINGSWERK:... 2 BETONWERK:... 2 RUWBOUW TIMMERWERK:... 2 KOZIJNEN, RAMEN

Nadere informatie

Optielijst Woonwensen ruwbouw

Optielijst Woonwensen ruwbouw Sluitingsdatum: n.t.b. Op deze optielijst kunt u de door u gewenste keuzes aankruisen. Mocht u andere wensen hebben dan kunt u deze altijd aan uw kopersbegeleider voorleggen. Na de sluitingsdatum zijn

Nadere informatie

Gebruikt / Gerenoveerd

Gebruikt / Gerenoveerd De Meeuw Oirschot Postbus 18 5688 ZG OIRSCHOT 0499-572024 www.demeeuw.com hergebruik@demeeuw.com Gebouw HG-010 Gebruikt / Gerenoveerd Dossier HG-010 Tekening M2020-0178831 Oppervlakte 74 m² Afmeting 13,54

Nadere informatie

Folie eiken overheaddeur bestekomschrijving volgens Stabu Versie 1.01 Datum: 11-04-2013

Folie eiken overheaddeur bestekomschrijving volgens Stabu Versie 1.01 Datum: 11-04-2013 Folie eiken overheaddeur bestekomschrijving volgens Stabu Versie 1.01 Datum: 11-04-2013 Fabricaat: ALBIN CE Type: Overheaddeur design folie AFS-40 1 Windbelasting klasse 5, NEN-EN 12424 1 Waterdichtheid

Nadere informatie

KOMO -Kw aliteitsverklaring

KOMO -Kw aliteitsverklaring KOMO -Kw aliteitsverklaring HOUTEN GEVELELEMENTEN CONCEPTEN I, II, III Certificaathouder Fabriek te «Naam bedrijf» «Naam fabriek» «Straat bedrijf» «Straat fabriek» «Plaats bedrijf» «Plaats fabriek» Postbus

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat Nummer K44394/01 Vervangt Uitgegeven 2007-07-01 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 9

attest-met-productcertificaat Nummer K44394/01 Vervangt Uitgegeven 2007-07-01 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 9 KOMO attest-met-productcertificaat Nummer K44394/01 Vervangt Uitgegeven 2007-07-01 d.d. Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 9 A. Damen Timmerwerken b.v. VERKLARING VAN KIWA Dit attest-met-productcertificaat

Nadere informatie

FLeur platformlift INHOUDSOPGAVE Toepassing Regelgeving Hoofdkenmerken Platform Veiligheidsvoorzieningen

FLeur platformlift INHOUDSOPGAVE Toepassing Regelgeving Hoofdkenmerken Platform Veiligheidsvoorzieningen 1/5 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Toepassing Regelgeving Pagina 3 Hoofdkenmerken Platform Veiligheidsvoorzieningen Pagina 4 Schachtafwerking Schachtdeuren Tableaus en besturing Pagina 5 Afmetingen 2/5 TOEPASSING

Nadere informatie

Inhoud en Legenda Kenmerk: Pagina 1/12

Inhoud en Legenda Kenmerk: Pagina 1/12 Uw aanvraag is Overzicht van aangeleverde tekeningen Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Pagina 7 Pagina 8 Pagina 9 Pagina 10 Pagina 11 Pagina 12 Inhoud en Legenda Overzicht Woning en

Nadere informatie

BASIS + Units. Standaard unit programma

BASIS + Units. Standaard unit programma s Standaard unit programma Snel leverbaar en geplaatst Functionele indelingen 3-hoog stapelbaar Zeer onderhoudsvriendelijk Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding Kunststof draai-/kiepramen Goede isolatie

Nadere informatie

METHERMO XL HORIZONTALE SCHUIFRAMEN EN -DEUREN

METHERMO XL HORIZONTALE SCHUIFRAMEN EN -DEUREN METHERMO XL HORIZONTALE SCHUIFRAMEN EN -DEUREN 1 2 Methermo XL schuifpuien van zijn slank gedetailleerd. Door de minimale profilering is de toetreding van daglicht maximaal en het uitzicht onbeperkt. www.metaglas.nl

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 6 1021213 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m (beukmaat 5,40) vast 19.500,00 Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt over de gehele breedte van de woning een uitbouw

Nadere informatie

gevelelementen op de bouw; hoe te stellen en in te metselen

gevelelementen op de bouw; hoe te stellen en in te metselen informatie voor uitvoerders en timmerlieden op de bouwplaats gevelelementen op de bouw; hoe te stellen en in te metselen De timmerfabrikant heeft zijn best gedaan om de kozijnen zo goed mogelijk te maken,

Nadere informatie

Offerte. De Groene Ambassade Haarlem. Offertenummer: OF.15.04.0665. IJmuiden, 09-04-2015. Betreft: Offerte Erker(s) Geachte heer en/of mevrouw,

Offerte. De Groene Ambassade Haarlem. Offertenummer: OF.15.04.0665. IJmuiden, 09-04-2015. Betreft: Offerte Erker(s) Geachte heer en/of mevrouw, OF.15.04.0665 pagina 1 van 10 De Groene Ambassade Haarlem Offertenummer: OF.15.04.0665 IJmuiden, 09-04-2015 Betreft: Offerte Erker(s) Geachte heer en/of mevrouw, Naar aanleiding van uw aanvraag en ons

Nadere informatie

CS 68. Reynaers Concept system. Ramen en deuren. Bringing Aluminium to Life

CS 68. Reynaers Concept system. Ramen en deuren. Bringing Aluminium to Life CS 68 Reynaers Concept system Ramen en deuren Bringing Aluminium to Life CS 68: de nieuwe standaard voor ramen en CS 68 is een driekamersysteem voor ramen en deuren met thermische onderbreking. Het systeem

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 13 1010200 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een uitbouw gerealiseerd met een diepte van circa 1,2m. De uitbouw wordt

Nadere informatie

METHERMO XL VERTICAAL SCHUIVENDE RAMEN

METHERMO XL VERTICAAL SCHUIVENDE RAMEN METHERMO XL VERTICAAL SCHUIVENDE RAMEN 1 2 Methermo verticale schuiframen zijn een unieke oplossing voor gevels van zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Met dit innovatieve systeem is het mogelijk

Nadere informatie

METHERMO XL HORIZONTALE SCHUIFRAMEN EN -DEUREN

METHERMO XL HORIZONTALE SCHUIFRAMEN EN -DEUREN METHERMO XL HORIZONTALE SCHUIFRAMEN EN -DEUREN 1 2 Methermo XL schuifpuien van zijn slank gedetailleerd. Door de minimale profilering is de toetreding van daglicht maximaal en het uitzicht onbeperkt. www.metaglas.nl

Nadere informatie

Inbraakwerendheid van Kochs GmbH

Inbraakwerendheid van Kochs GmbH SKG.0619.0587.02.NL uitgegeven: geldig tot: 15-03-2013 01-04-2016 Attesthouder Am Boscheler Berg 5 D-52134 Herzogenrath-Merkstein T : +49 (0) 2406 98550 F : +49 (0) 2406 985 5400 E : info@kochs.de I :

Nadere informatie

METHERMO NAAR BINNEN DRAAIENDE RAMEN EN VALRAMEN

METHERMO NAAR BINNEN DRAAIENDE RAMEN EN VALRAMEN METHERMO NAAR BINNEN DRAAIENDE RAMEN EN VALRAMEN 1 2 Methermo naar binnen draaiende ramen kunnen worden toegepast in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Het buitenaanzicht van de aluminium ramen is slechts

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 17 1010200 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m Blok 1: bnr 202 t/m 206, Blok 2: bnr 207 t/m 213 (beuk breedte 5,1m) Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een

Nadere informatie

NL HOMELIFT. NL Homelift- De perfecte oplossing voor vrijheid en mobiliteit in een wereld vrij van trappen. HHL-W Line

NL HOMELIFT. NL Homelift- De perfecte oplossing voor vrijheid en mobiliteit in een wereld vrij van trappen. HHL-W Line NL Liften Tel:06-51776337 Noordlierweg 3 E: info@nlliften.nl 2636 AA Schipluiden W: www.nlliften.nl KvK 27331982 NL HOMELIFT HHL-W Line NL Homelift- De perfecte oplossing voor vrijheid en mobiliteit in

Nadere informatie

IAA Architecten M.H. Tromplaan 55, Postbus 729, 7500 AS Enschede T 053 480 44 44, F 053 480 44 88, E-mail info@iaa-architecten.nl

IAA Architecten M.H. Tromplaan 55, Postbus 729, 7500 AS Enschede T 053 480 44 44, F 053 480 44 88, E-mail info@iaa-architecten.nl betreft MATERIALEN EN KLEUREN projectnummer 2009155AA - INHOUD ONDERDEEL BLADNR. materialen en kleuren BUITEN 1 t/m 5 materialen en kleuren BINNEN 15 terreinverhardingen tegels terrassen begane grond bestrating,

Nadere informatie

drs. H.J.O. van Doorn, directeur

drs. H.J.O. van Doorn, directeur Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.nl Website: http://www.skh.nl ALUMINIUM PROFIELEN VOOR GEVELELEMENTEN

Nadere informatie

KOMO kwaliteitsverklaring

KOMO kwaliteitsverklaring Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.nl Website: http://www.skh.nl HOUTEN GEVELELEMENTEN CONCEPT

Nadere informatie

Neem bij zeer grote afmetingen van horizontale schuiframen en -deuren contact op met onze adviseurs i.v.m. de bedienbaarheid van de ramen.

Neem bij zeer grote afmetingen van horizontale schuiframen en -deuren contact op met onze adviseurs i.v.m. de bedienbaarheid van de ramen. Door de minimale profilering van de Methermo XL schuiframen en -deuren en de bijzonder grote glasoppervlakken is de toetreding van daglicht maximaal en het uitzicht onbeperkt. Door vaste en schuivende

Nadere informatie

Brandveiligheid Brandwerende bouwelementen

Brandveiligheid Brandwerende bouwelementen Brandveiligheid Brandwerende NBN 713-020 1968 Beveiliging tegen brand - Gedrag bij brand bij bouwmaterialen en - Weerstand tegen brand van ) (met erratum) NBN 713-020/A1 1982 Beveiliging tegen brand -

Nadere informatie

1.1 METHERMO ALGEMEEN

1.1 METHERMO ALGEMEEN 1.1 METHERMO ALGEMEEN 1.1 Methermo algemeen Timorplein, Amsterdam Atelier Zeinstra van der Pol BV, Amsterdam ALGEMEEN Toepassing Methermo ramen en deuren zijn gebaseerd op de zeer slanke Methermo profielen

Nadere informatie

Koperskeuzelijst. Werknummer : Projectomschrijving : Woningtype. : Woningtype Lombardier

Koperskeuzelijst. Werknummer : Projectomschrijving : Woningtype. : Woningtype Lombardier 10 Bouwkundige wijzigingen 10.7320 Zolderindeling met 2 onbenoemde ruimten + overloop F 7300 OH Het wijzigen van de indeling op de tweede verdieping door middel van het creëren van twee onbenoemde ruimten

Nadere informatie

NU TE HUUR BUKO UNITS COMFORTABEL, SNEL GEPLAATST MET LAGE GEBRUIKSKOSTEN

NU TE HUUR BUKO UNITS COMFORTABEL, SNEL GEPLAATST MET LAGE GEBRUIKSKOSTEN NU TE HUUR BUKO UNITS COMFORTABEL, SNEL GEPLAATST MET LAGE GEBRUIKSKOSTEN DE UNIT VOOR ELK PROJECT. LEVERBAAR IN DIVERSE INDELINGEN Dankzij onze jarenlange ervaring in de verhuur van units zijn we nu in

Nadere informatie

ABD-Concept. Opslag en transport Aanslagprofielen dienen droog en volledig ondersteund te worden getransporteerd en opgeslagen.

ABD-Concept. Opslag en transport Aanslagprofielen dienen droog en volledig ondersteund te worden getransporteerd en opgeslagen. Verwerkingsvoorschrift en montage-instructie aanslagprofielen (variant met golf) Typen: A15-10, A15-10 H, A 22-8 H, A 22-10 H en A 25-10 H Versie 1.1 1. Verwerkingsvoorschrift Inkorten en uitkepen Houdt

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 13 1010240 Uitbouw begane grond achterzijde circa 1,2m Op de begane grond, aan de achterzijde van de woning, wordt een uitbouw gerealiseerd met een diepte van circa 1,2m. De uitbouw wordt

Nadere informatie

Bijlage 19 DIENST VASTGOED DEFENSIE. Algemene omschrijving van het werk: Renovatie legeringsgebouwen op de Nieuwe Haven te Den Helder

Bijlage 19 DIENST VASTGOED DEFENSIE. Algemene omschrijving van het werk: Renovatie legeringsgebouwen op de Nieuwe Haven te Den Helder Bijlage 19 DIENST VASTGOED DEFENSIE Algemene omschrijving van het werk: Renovatie legeringsgebouwen op de Nieuwe Haven te Den Helder Gebouw R012, R013 en R014 - Ijsmeeuw, Kokmeeuw, Stormmeeuw Percelen

Nadere informatie

Inbraakwerendheid van AVZ BV Reflex rolluiken van aluminium uit het RE 1000 systeem

Inbraakwerendheid van AVZ BV Reflex rolluiken van aluminium uit het RE 1000 systeem KOMO ATTEST SKG.0130.0271.04.NL Uitgegeven op: 03-02-2014 Vervangt: SKG.0130.0271.03.NL Geldig tot: 15-03-2018 Uitgegeven: 24-06-2013 Attesthouder Kanaaldijk 11 5683 CR Best T: +31 (0)499 328 600 F: +31

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

Neem bij zeer grote afmetingen van horizontale schuiframen en -deuren contact op met onze adviseurs i.v.m. de bedienbaarheid van de ramen.

Neem bij zeer grote afmetingen van horizontale schuiframen en -deuren contact op met onze adviseurs i.v.m. de bedienbaarheid van de ramen. R METHERMO XL RAMEN/ GEVELS - VERTICAAL SCHUIVEND Methermo XL verticaal schuivende ramen zijn uniek. De verticale schuifrichting zorgt voor een bijzonder gevelbeeld en door de ultraslanke profilering van

Nadere informatie

Lödige Goederenliften

Lödige Goederenliften Lödige Goederenliften Technology in Motion Lifts Road Machines Systems Service Intralogistik Lödige Goederenliften Een jarenlange ervaring en een veelvoud speciaal ont- Lödige Industries - Technology in

Nadere informatie

(Log)house: Mures. Het FSC certifiseringsnummer is: COD FSC: SA-FM/CoC-1470(

(Log)house: Mures. Het FSC certifiseringsnummer is: COD FSC: SA-FM/CoC-1470( (Log)house: Mures Korte specificaties Lengte : 17,7m Breedte : 9,5m Woonoppervlak : ±172m² en 168m² Nokhoogte : ±10m Goothoogte : ±4,5m Verdere specificaties Productie project van houtsoorten (brad=abies

Nadere informatie

STAAL SUPERVEILIG EN TOCH MOOI

STAAL SUPERVEILIG EN TOCH MOOI STAAL SUPERVEILIG EN TOCH MOOI Laten wij ons even kort voorstellen Bij nieuwbouw, bestaande bouw of renovatie neemt Pascal ramen en deuren BV al uw zorg uit handen. Als totaalleverancier van gevelelementen

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Geïnstalleerd in bouwwerk SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317) 41 26

Nadere informatie

Bouwfysische prestaties

Bouwfysische prestaties Draagstructuur : houtskeletbouw Gevelopbouw : houten binnenspouwblad en gemetseld buitenspouwblad Variant-detail : passiefhuis, kunststof kozijn Knipping Classic, HSB element met I-ligger en leidingspouw,

Nadere informatie

In het kader van dit attest vindt geen controle plaats van de productie van de dakramen, noch op de samenstelling van en/of montage in dak(del)en.

In het kader van dit attest vindt geen controle plaats van de productie van de dakramen, noch op de samenstelling van en/of montage in dak(del)en. halfproduct CI DAK(DEL)EN SAMENGESTELD MET DAKRAMEN Attesthouder Fabriek te Geldig tot: «datum» Vervangt: «Vervangt» Importeur «Naambedrijf» «Adres_email» Verklaring van CI Dit attest is op basis van BRL

Nadere informatie

Welkom. Module Organisatie &

Welkom. Module Organisatie & Welkom Module Organisatie & Leidinggeven Liften Even voorstellen. Vrijwilliger Brandweer. Brandwacht 1 e klas Koffie en toilet Gelegenheid tot vragen tussentijds Leerdoelen: Opfrissen liftkennis - Soorten

Nadere informatie

AFWERKSTAAT CODERINGEN

AFWERKSTAAT CODERINGEN NUMMER 6437 VLOER V01 Gietvloer Vloerafwerkingsniveau klasse 2 Stroefheidsklasse R-waarde 11 Naadloze holplinten opnemen in kleur van de vloer V02 Linoleum / PVC - sport Voorzien van verende onderlaag

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIE De Technische specificaties van de inbraakwerende gevelelementen zijn in het aanhangsel TS bij dit attest vastgelegd.

TECHNISCHE SPECIFICATIE De Technische specificaties van de inbraakwerende gevelelementen zijn in het aanhangsel TS bij dit attest vastgelegd. ATT 11.21.242.08 Geïnstalleerd in bouwwerk uitgegeven: 28 april 2011 geldig tot: 28 april 2016 Attesthouder Deceuninck N.V. Bruggesteenweg 164 B-8830 Hooglede-Gits België T: +32 51239211 F: +32 51227993

Nadere informatie

BOUWEN IN VERTROUWEN. Sfeervol wonen in het hart van Grou, tussen groen en waterpartijen. appartementencomplex. Parksicht

BOUWEN IN VERTROUWEN. Sfeervol wonen in het hart van Grou, tussen groen en waterpartijen. appartementencomplex. Parksicht Sfeervol wonen in het hart van Grou, tussen groen en waterpartijen appartementencomplex Parksicht Sfeervol wonen in het hart van Grou, tussen groen en waterpartijen In het hart van Grou, aan de rand van

Nadere informatie

KOMO attest-met-productcertificaat

KOMO attest-met-productcertificaat Stichting Keuringsbureau Hout SKH Bezoekadres: 'Het Cambium', Nieuwe Kanaal 9c, 6709 PA Wageningen Postadres: Postbus 159, 6700 AD Wageningen Telefoon: (0317) 45 34 25 E-mail: mail@skh.org Fax: (0317)

Nadere informatie

DICTATOR HOMELIFT DHM 300

DICTATOR HOMELIFT DHM 300 DICTATOR HOMELIFT DHM 300 De lift volgens machinerichtlijn De DICTATOR Homelift DHM 300 is de ideale oplossing wanneer er in een woning of bedrijf een lift moet worden in - of aangebouwd - om het dagelijkse

Nadere informatie

ALGEMEEN WERKZAAMHEDEN DERDEN

ALGEMEEN WERKZAAMHEDEN DERDEN 00 ALGEMEEN 00.03 WERKZAAMHEDEN DERDEN 00.03.10 WERKZAAMHEDEN DOOR DERDEN 01. WERKZAAMHEDEN DOOR DERDEN Door derden worden uitgevoerd: - de liftinstallatie: - het aanbrengen van een hijsbint en de muurankerrails

Nadere informatie

Ruwbouw Keuzelijst Achter de Kockerse 16 Woningen De Vaert fase 2

Ruwbouw Keuzelijst Achter de Kockerse 16 Woningen De Vaert fase 2 Ruwbouw Dakraam t.p.v. het schuine dakvlak zolder, positie conform meer- en minderwerk tekening. B15 1.075,00 Ttuimelvenster met een afmeting ca. 114(b) x 118(h) cm voorzien van HR++ glas. Het dakvenster

Nadere informatie

HILLEGOMMERDIJK 235, LISSERBROEK

HILLEGOMMERDIJK 235, LISSERBROEK 16-2 HILLEGOMMERIJK 235, LISSERROEK OPRHTGEVER: familie Monster ben@benmonster.nl 16-2 HILLEGOMMERIJK 235, LISSERROEK OUWKUNIG LGEMEEN KLEUREN EN MTERILEN M.K. MV V wm Houtskeletwand gevelsteen-spouw-isolatie-kalkzandsteen

Nadere informatie

HORIZONTALE SCHUIFRAMEN EN -DEUREN

HORIZONTALE SCHUIFRAMEN EN -DEUREN HORIZONTALE SCHUIFRAMEN EN -DEUREN 1 De Methermo schuifpuien zijn minimaal gedetailleerd. Het systeem is geschikt voor schuiframen, -deuren en schuifpuien waarmee een volledig transparante gevel kan worden

Nadere informatie

1. ProSafe Voorzetramen In- en uitbraakbeveiliging

1. ProSafe Voorzetramen In- en uitbraakbeveiliging 1. ProSafe Voorzetramen In- en uitbraakbeveiliging Bezoekadres: Jan Tademaweg 19 2031 CT Haarlem Telefoon: 023 531 90 36 Fax: 023 534 10 22 E-mail: info@isoglas.nl 1. ProSafe Voorzetramen Doelmatige in

Nadere informatie

HOUTEN BUITENDEUREN. WEBO.

HOUTEN BUITENDEUREN. WEBO. VERWERKINGSVOORSCHRIFTEN. WEBO HOUTEN BUITENDEUREN. WEBO. Timmerfabrieken ter Griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam zijn gedeponeerd, op de datum van aanbieding of aanvaarding der opdracht

Nadere informatie

een veilig gevoel: dat wil toch iedereen?

een veilig gevoel: dat wil toch iedereen? een veilig gevoel: dat wil toch iedereen? Een GND-deur, een ECHT veilig gevoel GND is een stichting waar 14 toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten bij zijn aangesloten. Samen maken we ons sterk voor

Nadere informatie

Uw veiligheid, onze branddeur.

Uw veiligheid, onze branddeur. BRANDDEUREN Uw veiligheid, onze branddeur. Bij ALBIN ontwikkelen, produceren, leveren en monteren we sinds 1994 bedrijfsdeuren voor aannemers, architecten en eindgebruikers. Onze ervaring leert dat de

Nadere informatie