Belangrijk om weten voor je het project start:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belangrijk om weten voor je het project start:"

Transcriptie

1 Belangrijk om weten voor je het project start: 1 Begin zo snel mogelijk met de enquête (SEI) omdat de resultaten de productie zullenbepalen. WW kan gelijktijdig beginnen met pagina 1 van het project. 2 Je kan de leerlingen verpakkingsmateriaal voor het badzout laten verzamelen bv. kleine glazen conservenpotjes, confituurpotjes, van +/- 250 gram. Vermijd het gebruik van cellofaanzakjes: in contact met water gaan ze stuk.

2 Inhoud 1 Wat wil de consument? SEI/WW... 3 SEI We produceren het voor de consument WW De markt op SEI Even uitblazen WW Evaluatie SEI/WW...27 Fotoverantwoording: Corbis: p. 3 4(2) Cartoons: Illumatie Omslagontwerp: Inge Tanghe 1ste druk, 1ste oplage Uitgeverij De Boeck nv, Antwerpen Verantwoordelijk uitgever: Uitgeverij De Boeck nv, Lamorinièrestraat 31-37, 2018 Antwerpen Alle rechten voorbehouden. Behoudens de uitdrukkelijk bij wet bepaalde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, op welke wijze ook, zonder de voorafgaande en schriftelijke toestemming van de uitgever. Wettelijk depot: D2008/9442/320 ISBN NUR 166

3 In deze projectbundel draait alles rond zeep. Zeep is een product dat een plaatsje heeft in ieders badkamer. Het is dan ook niet zo vreemd dat het in de reclamewereld een belangrijke plaats bekleedt. Reinigings- en cosmeticaproducten zijn goed voor een omzet van miljarden euro s per jaar. Met dit project nemen we een kijkje achter de schermen van de badproducten: we hebben aandacht voor de productie, de productiekosten, de winst bij verkoop en enkele marktstrategieën. We bekijken ook de werking van zeep van naderbij. Om zeep te gebruiken hebben we ook water nodig. Wat er gebeurt als zeep oplost in water, onderzoeken we tijdens dit project. Aan de hand van enkele proefjes gaan we meteen de eigenschappen van een zeepoplossing na. SEI/WW 1 Wat wil de consument? 1.1 Mijn schone wereld Nooit ideaal Ik ben over drie dagen terug, dus was je niet, schreef Napoleon aan zijn Josephine toen hij op reis was. Blijkbaar zijn de reacties op lichaamsgeurtjes niet altijd dezelfde geweest Wat zou jij doen als jij je vriend(in) na lange tijd zou terugzien? persoonlijk antwoord van de leerlingen (We willen behagen. We willen er zo goed mogelijk uitzien.) Waar hecht jij belang aan als je er goed wil uitzien? Kruis aan wat telt voor jou. o modieuze kleding o verzorgd uiterlijk o schoon (proper) o jong uitzicht o uitstraling o gezondheid uitstralen o de juiste maten o hip kapsel o lekker geurtje o Bellen en blazen Wat wil de consument? (SEI/WW) 3

4 SEI/WW Als het op ons uiterlijk aankomt, laten we ons al eens beïnvloeden door reclame. Vanuit die hoek komt er nu ook reactie op dat ideaalbeeld. Bekijk de reclamefoto s en probeer te verwoorden wat men wil duidelijk maken. In Italië werden deze reclamefoto s voor het kledingmerk No-lita verboden. Wat zou fotograaf Oliviero Toscani hebben willen vertellen met deze beelden? Het nastreven van het ideale model kan nadelige gevolgen hebben. Vind jij dat zo n beelden in het straatbeeld horen? Waarom wel/niet? Het zet ons aan het denken over het ideaalbeeld dat de reclame ons opdringt. Wat vind je van dit initiatief? Unilever (producent van o.a. Sunlight, Lux, Axe en ook Dove) heeft aangekondigd niet langer graatmagere modellen te gebruiken in zijn reclamecampagnes. Op de site van Dove hebben ze volgend antwoord klaar op de vraag naar het waarom van de campagne. We hebben de Dove Campagne voor Echte Schoonheid opgericht om een werkelijke verandering teweeg te brengen in de manier waarop vrouwen en jonge meisjes schoonheid zien en accepteren. We willen helpen om onszelf en de volgende generatie te bevrijden van de stereotypen rondom schoonheid. persoonlijk antwoord van de leerlingen Opdracht: Je kan de leerlingen zelf een reclamespot laten zoeken en het hierin gebruikte ideaalbeeld laten beschrijven. Bv. zie 4 Bellen en blazen Wat wil de consument? (SEI/WW)

5 1.1.2 Wel schoon Echte schoonheid zit vanbinnen; daarover zijn we het eens. Dat neemt niet weg dat we dagelijks aandacht besteden aan ons uiterlijk. Een goede lichaamshygiëne bijvoorbeeld vinden we allemaal belangrijk. Welke verzorgingsproducten gebruik jij? TIP: laat de leerlingen eventueel verpakkingen meebrengen. product meerdere keren per dag dagelijks meerdere keren per week wekelijks soms zeep douchegel badschuim/-olie SEI/WW tandpasta mondwater deodorant shampoo Welke merken van tandpasta ken je zoal? Signal, Aquafresh, Colgate, Zendium Welke merken van zeep ken je zoal? Sunlight, Dove, Lux Hoe maak jij je keuze uit dit grote aanbod? Prijs, kwaliteit, geur, originele verpakking Heb je een voorkeur voor bepaalde merken? Waarom wel/niet? persoonlijk antwoord van de leerlingen (Laten we ons leiden door bepaalde reclame?) Bellen en blazen Wat wil de consument? (SEI/WW) 5

6 1.1.3 En bewust? Is die waaier aan merken noodzakelijk of is het overbodige luxe? En hebben we al die toiletartikelen nodig die de reclamejongens ons willen aansmeren? Bespreek dit in een klasgesprek. Waarom wil jij niet zomaar, zonder nadenken, geld uitgeven? Duid aan wat jij een goede reden vindt om meer bewust te consumeren. SEI o Ik weet dat bij het produceren van deze producten water en energie worden verbruikt. Ik vind dat we zuinig moeten omspringen met ons milieu. o Ik heb geen zin om dag in dag uit alleen maar te werken om zoveel mogelijk te kunnen kopen. o Ik wil nu wat zuinig zijn zodat ik later, als ik met pensioen ben, kan gaan reizen. o Ik wil meer aandacht hebben voor wat echt belangrijk is: de mensen die ik graag zie, mijn gezondheid. o Ik weet dat zelfs in onze eigen gemeente mensen wonen die het allernoodzakelijkste met moeite kunnen kopen. Uit solidariteit met hen wil ik het met wat minder doen. (naar ID, jan. 08) Tot hiertoe hadden we het over onze rol als consument. We kruipen voor dit project ook in de huid van de producent en proberen op een schone manier te produceren. 1.2 Marktonderzoek: de consument Ondernemen doe je niet zomaar. Als je produceert en verkoopt, doe je dat met de bedoeling winst te maken. Om onze onderneming zo rendabel mogelijk te maken, moeten we weten wat onze klanten willen. Daarom willen we via een marktonderzoek de behoefte van de consument leren kennen. We doen dat in de vorm van een enquête Organisatie van de enquête Welke klanten willen we bereiken? jongeren en volwassenen Bij wie zullen we onze enquête dus best afnemen? leerlingen op school, familieleden, leerkrachten Noteer hier hoe de taken binnen de klasgroep verdeeld worden om de enquête af te nemen. Bellen en blazen Wat wil de consument? (SEI)

7 1.2.2 Enquête 1 Naar welk badproduct gaat je voorkeur uit? m badzout m bruisbal 2 Hoe vaak koop je badzout of bruisballen? m 1 keer per jaar m 1 keer per maand m 1 keer per week m nooit 3 Voor wie zou je zo n producten kopen? m voor jezelf m als cadeau voor anderen Hier kunnen beide mogelijkheden gekozen worden. Het totaal moet aangepast worden! 4 Als je deze producten zou kopen als cadeau, aan wie geef je ze dan? m kind m jongere m volwassen man m volwassen vrouw SEI 5 Waar zou je die producten kopen? m supermarkt (GB ) m keten (Blokker, Kruidvat ) m speciaalzaak (Bodyshop, Yves Rocher ) m schoonheidsspecialiste m online 6 Hoe belangrijk vind je de volgende factoren? Nummer van 1 tot 5, waarbij 5 voor jou het belangrijkste is en 1 het minst belangrijke. m kleur* voorkeur voor: wit roze groen blauw geel oranje paars m geur * voorkeur voor: rozengeur lavendel eucalyptus mandarijn m m m mooie verpakking prijs effect (ontspannend, verzachtend, kalmerend ) * Duid hier ook je voorkeur aan (slechts één kleur en één geur aanduiden). Wij lieten in een groep van 17 leerlingen elke leerling 4 enquêtes afnemen. Het turven van de resultaten nam 1 lesuur in beslag! Bellen en blazen Wat wil de consument? (SEI)

8 1.2.3 Verwerking van de enquête en gevolgen voor de productie De verzamelde informatie zal de productie bepalen. We gaan daar verder op in bij elk onderdeel van de enquête. 1 Hoeveel ondervraagden verkozen badzout als badproduct, en hoeveel een bruisbal? Bereken het percentage. Zet nadien de resultaten in een staafdiagram. SEI badzout (1) bruisbal (2) aantal ondervraagden totaal 100 Conclusie Gevolg voor de productie: % % van de totale productie wordt bruisballen. 2 Hoe vaak worden deze producten gekocht? Bereken het percentage en zet de resultaten in een staafdiagram. jaarlijks (1) maandelijks (2) wekelijks (3) nooit (4) aantal ondervraagden totaal 100 % Conclusie Deze badproducten worden vooral jaarlijks/maandelijks/wekelijks/ nooit gekocht. (Schrap wat niet past). Is het nodig om manieren te zoeken om meer mensen tot kopen aan te zetten? Het gaat hier om luxeproducten; ze zijn niet levensnoodzakelijk. We zullen de klanten moeten overtuigen van het nut van deze aankoop. We zoeken dit verder uit als we het hebben over promotie. Bellen en blazen Wat wil de consument? (SEI)

9 3 Voor wie worden die producten vooral gekocht? Bereken het percentage. Toon de resultaten in een staafdiagram. kinderen (1) jongeren (2) volwassen mannen (3) volwassen vrouwen (4) aantal ondervraagden totaal 100 % SEI Conclusie Wie wordt onze belangrijkste doelgroep? Waarom is het goed om dit te weten? Als we reclame voeren, moeten we onze doelgroep kennen. 4 a) Welke factor bepaalt het meest de keuze van de consument? Bereken het percentage. Toon de resultaten in een staafdiagram. kleur (1) geur (2) verpakking (3) prijs (4) effect (5) aantal punten totaal 100 % Conclusie Als we ons product promoten, moeten we de aandacht vestigen op de kleuren/geuren/de verpakking/de prijs/het effect (naargelang de resultaten van de enquête). Bellen en blazen Wat wil de consument? (SEI)

10 b) Welke kleur en geur krijgen de voorkeur? Bereken het percentage. Toon de resultaten in een staafdiagram. SEI kleur aantal % wit (1) roze (2) groen (3) blauw (4) geel (5) oranje (6) paars (7) totaal 100 geur aantal % rozen (1) lavendel (2) eucalyptus (3) mandarijn (4) totaal Conclusie Gevolg voor de productie: naargelang de resultaten Wat produceren we meer/minder? Waar is weinig vraag naar; wat zullen we dus best niet produceren? 10 Bellen en blazen Wat wil de consument? (SEI)

11 WW 2 We produceren het voor de consument 2.1 Productkennis Als we willen verkopen, is het natuurlijk erg belangrijk dat we onze producten zelf goed kennen. Omdat we ze zelf maken, weten we alles over de grondstoffen en de bereiding. Vooraleer een product op de markt wordt gebracht, wordt het eerst grondig bestudeerd en getest. Eén van de grondstoffen die we gebruiken, zijn de etherische oliën. Dat zijn geurende, uit planten gewonnen oliën met een genezende werking. Het is niet zo eenvoudig om deze oliën uit planten te winnen. Men moet er namelijk voor zorgen dat de genezende werking van de plant, die er van nature in aanwezig is, niet verloren gaat. Elke plant heeft zijn uniek aroma en kent dus ook zijn eigen toepassing. Het gebruik van oliën in de gezondheidszorg wordt aromatherapie genoemd. Wij willen onze klanten graag informeren over het effect van onze geurige producten. Ga op het internet op zoek naar het effect van de door ons gebruikte aroma s: mandarijn, lavendel, rozenhout en eucalyptus. Noteer hieronder een drietal eigenschappen van elk aroma. Wist je dat je ook etherische olie uit een sinaasappelschil knijpt? - mandarijn: zie bv. - lavendel: Om tijd te winnen kan je deze opdracht ook thuis laten voorbereiden. Het is belangrijk dat de leerlingen hier al bondig formuleren en een keuze maken uit de vele eigenschappen, met het oog op een goede verkoop. - rozenhout: Bellen en blazen We produceren het voor de consument (ww) 11

12 -eucalyptus: Deze samengevatte informatie kunnen we op de verpakking meedelen. WW 2.2 Productie Badzout maken EXPERIMENT 1 Benodigdheden n balans n plastieken lepel n bekerglas n labojas n roerstaaf n zakje of potje om het badzout in te doen n lint Ingrediënten n grof zeezout n etherische olie n vloeibare voedingskleurstof Per leerling kan je 1 kg badzout laten verwerken. Veiligheidsvoorschriften Om contact met onze huid te vermijden, dragen we handschoenen. We dragen een labojas om onze kleding te beschermen. Werkwijze 1 Neem met je lepeltje 200 gram zout in een bekerglas. 2 Neem de etherische olie. Druppel voorzichtig 5 druppels van de olie bij het zout. 3 Roer nu goed met de roerstaaf zodat de geur zich volledig verdeelt. 4 Druppel ongeveer 5 druppels kleurstof bij het zout en roer weer goed met de roerstaaf. 5 Schep nu het badzout van het bekerglas over naar het verpakkingszakje. Sluit mooi af met het lint. Klaar is badzout!!! 12 Bellen en blazen We produceren het voor de consument (ww)

13 2.2.2 Bruisballen maken EXPERIMENT 2 Benodigdheden n maatbeker van 250 ml n maatcilinder van 50 ml n balans n plastic lepel n mengkom n roerstaaf n vormpjes om bruisballen te vormen n plastic handschoenen n veiligheidsbril n labojas Ingrediënten n natriumbicarbonaat n maïzena n citroenzuur (anhydricum) n natriumsulfaat n amandelolie n voedingskleurstof n etherische olie Opmerking: Gebruik geen flexibele vormen. Zorg dat je gebruik maakt van harde plastic vormen. In de hobbyshop vind je doorzichtige plastic kerstballen. Veiligheidsvoorschriften Citroenzuur en natriumbicarbonaat zijn stoffen die de ogen irriteren. Zorg ervoor dat je tijdens de proef je veiligheidsbril draagt. Om contact met onze huid te vermijden, dragen we handschoenen. We dragen een labojas om onze kleding te beschermen. WW Werkwijze 1 Neem je maatbeker van 250 ml en weeg één voor één af: 110 gram natriumbicarbonaat 32 gram maïzena. 2 Doe het natriumbicarbonaat en de maïzena in je mengkom en meng ze goed met de roerstaaf. 3 Neem terug je maatbeker en weeg hierin 50 gram citroenzuur af. Als er grote brokken aanwezig zijn, maak je die eerst fijn met je roerstaaf. Voeg het citroenzuur bij je mengsel en roer weer goed met de roerstaaf. 4 Weeg 36 gram natriumsulfaat af in je maatbeker. Maak ook hier, indien nodig, de grote brokken fijn. Voeg weer toe in je mengkom en meng goed. 5 Voeg één voor één bij mekaar in je maatcilinder van 50 ml: 20 ml amandelolie 12 druppels etherische olie 2 druppels kleurstof. 6 Meng deze vloeistoffen met de roerstaaf. 7 Doe de plastic handschoenen aan en voeg heel langzaam de vloeistof uit de maatcilinder bij de stoffen in de mengkom. Meng alles goed. Roer en kneed voortdurend! 8 Wanneer het mengsel een geheel vormt, breng je het in de vormpjes. Druk goed aan en laat dit 24 uren rusten. Als je geen vormpje hebt, kun je ook balletjes draaien met je handen. 9 Haal na 24 uren je bruisbal uit zijn vormpje en laat hem 2 dagen verder drogen. Een andere, eenvoudigere samenstelling om bruisballen te maken: een verhouding 100 g citroenzuur en 100 g natriumbicarbonaat. Vloeistoffen blijven identiek. Bellen en blazen We produceren het voor de consument (ww) 13

14 2.2.3 Wat doet een bruisbal met jouw badwater? Experiment 3 Waarom schuimt het ene water sneller dan het andere? Benodigdheden n 2 bekerglazen n leidingwater n bruisbal n 2 teststrookjes totaalhardheidsbepaling WW Proefopstelling Werkwijze 1 Breng een hoeveelheid leidingwater in een bekerglas. 2 Neem een teststrip en houd deze gedurende enkele seconden in het water. 3 Haal de teststrip uit het water en laat gedurende 2 minuten drogen. 4 Vergelijk de kleur van de teststrip met de kleurschaal op het kokertje. 5 Noteer het resultaat in onderstaande tabel. 6 Herhaal stappen 1 tot en met 5 voor leidingwater met werking van een bruisbal. Waarneming leidingwater totaalhardheid 15 D 0 D (Deze resultaten zijn afhankelijk van de streek). leidingwater met werking van een bruisbal Besluit Een bruisbal verzacht het water. Verwerking v Wat is hardheid van water? Water in de natuur bevat altijd opgeloste stoffen. Dat kunnen vaste stoffen zijn; het water komt immers in contact met de bodem, waar tal van zouten in voorkomen. Een aantal van die zouten lossen op in het grondwater. In hard water zijn heel wat meer zouten opgelost dan in zacht water, vooral calcium- en magnesiumzouten. In de volksmond wordt er gezegd dat leidingwater veel kalk bevat. Om de hardheid van water uit te drukken wordt de Franse graad ( F) of de Duitse graad ( D) gebruikt. 14 Bellen en blazen We produceren het voor de consument (ww)

15 In onderstaande tabel kun je bij de overeenkomstige graden de hardheid van het water afleiden. v Waarom een bruisbal gebruiken? 0-7 F zeer zacht water 0-4 D 7-15 F zacht water 4-8 D F middelhard water 8-17 D F hard water D >45 F zeer hard water >25 D Een bruisbal onthardt het water. Baden in zacht water reinigt en ontspant je lichaam beter. De normale zuurgraad van de huid voorkomt dat de bacteriën zich in de huid gaan nestelen. Door het gebruik van zeep wordt onze huid basisch en kunnen bacteriën door onze huid dringen en infecties veroorzaken. Door de huid met zacht water te spoelen, wordt de zeep beter verwijderd, wat het risico op infecties verkleint. Zacht water is even belangrijk als een goede shampoo. Haar is soepeler, schoner en glanst beter als het met zacht water gewassen wordt. Zacht water is beter voor gezond haar. WW Bruisballen verzachten niet alleen het water, maar bewijzen ons lichaam ook een dienst door de aanwezigheid van de oliën. De etherische olie verspreidt een aangename geur die een verfrissende of kalmerende invloed op het lichaam kan hebben. Amandelolie zorgt voor de bescherming van de huid. Voor we hier dieper op ingaan, moeten we het eerst hebben over de bouw van de huid. De dikte van onze huid is verschillend. Zo is de huid van de voetzool bijna 3 mm dik, maar de huid van de oogleden slechts 0,5 mm dik. Op de meeste plaatsen van het lichaam is de huid ongeveer 2 mm dik. Onze huid is opgebouwd uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De beschermfunctie van de huid wordt geregeld door de hoornlaag, die deel uitmaakt van de opperhuid. De hoornlaag bestaat uit verschillende laagjes dode, verhoornde cellen die bij elkaar gehouden worden door huidvetten. Deze dode huidlaag beschermt ons lichaam o.a. tegen uitdroging en infecties, veroorzaakt door binnendringende bacteriën en schimmels. Als er te weinig huidvetten in de hoornlaag aanwezig zijn, verdampt het vocht in de huid gemakkelijk, waardoor bacteriën en andere schadelijke stoffen het lichaam kunnen binnendringen; de huid raakt snel geïrriteerd en je krijgt last van schilfers, kloofjes of eczeem. Droge huid voelt ruw aan en kan jeuken en zelfs pijnlijk zijn. Droge huid ontstaat o.a. door het veelvuldig gebruik van zeep. Naast haar schuimvorming en reinigende werking spoelt zeep ook de huidvetten weg. Veel wassen met water en zeep ontvet de huid als het ware. Door het gebruik van amandelolie in je badwater wordt een soort filmpje op de huid gelegd, waardoor de vet-vochtbalans in je huid wordt hersteld. Zo biedt de olie een langdurige verzorging en bescherming. Bellen en blazen We produceren het voor de consument (ww) 15

16 SEI 3 De markt op 3.1 Concurrentie Uit vraag 5 van onze enquête (p. 7) blijkt dat we rekening moeten houden met stevige concurrentie. Om ons zo goed mogelijk voor te bereiden is een klein onderzoek geen overbodige luxe. We verdelen de klas in groepjes en gaan op onderzoek uit. Wie zijn de handelaars in badproducten in de directe omgeving van de school? Wat willen we weten over de concurrentie? Verkopen ze bruisballen en badzout? Welke soorten bieden ze aan? (vorm, geur, kleur,..;) Hoe worden de producten verpakt? Hoe worden ze in de winkel gepresenteerd? Wat is de prijs? Welke ideeën pik je mee voor de inrichting van je stand? Bekijk zeker de etalages van de speciaalzaken! Bevindingen van de leerlingen: speciaalzaken besteden meer aandacht aan de presentatie dan warenhuizen. 3.2 Prijsvorming 16 Bellen en blazen De markt op (SEI)

17 v Kostprijs berekenen Bruisballen Hoeveel kost één bruisbal? - Wat is de kostprijs van de grondstoffen voor één bruisbal? EUR - Wat is de kostprijs voor de verpakking van één bruisbal? + EUR f de totale kostprijs van één bruisbal is dus EUR Wist je dat er voor 1 milliliter rozenolie 80 rozen nodig zijn en 3000 kleine citroenen voor 1 liter citroenolie? Vandaar dat een potje van 10 ml etherische olie van 5 tot 30 euro kan kosten! Hoeveel bruisballen willen we produceren? Wat is de totale kostprijs van de bruisballen? Badzout Hoeveel kost één zakje van 250 gram badzout? - Wat is de kostprijs van de grondstoffen voor één zakje badzout? EUR - Wat is de kostprijs voor de verpakking van één zakje badzout? + EUR SEI f de totale kostprijs van één zakje badzout is dus EUR Hoeveel zakjes badzout willen we produceren? Wat is de totale kostprijs van het badzout? v Winstmarge en verkoopprijs Welke winstmarge willen we nemen? Wat wordt dan onze verkoopprijs? We moeten ervoor zorgen dat de prijs de kosten dekt en in de buurt ligt van de gemiddelde prijs bij de concurrentie. - verkoopprijs van één bruisbal: - verkoopprijs van één zakje badzout van 250 gram: Bellen en blazen De markt op (SEI) 17

18 3.3 Promotie Om ons geurig product goed te verkopen, is het goed ons even te bezinnen over de promotie. SEI 1 We moeten onze consumenten INFORMEREN. Wat verkopen we? bruisballen en badzout Wist je dat de heilzame werking van etherische oliën al bekend was in het oude Egypte? De Grieken leerden het van de Egyptenaren en gaven het door aan de Romeinen. De kennis drong zo langzaam door in Europa. Waar verkopen we? Op de wekelijkse markt, op de speelplaats, tijdens een oudercontact Ga op zoek naar de ideale verkoopplaats. Kan het op school? Kunnen jullie bij het gemeentebestuur een plaatsje op de wekelijkse markt versieren? Wanneer? Het is belangrijk om je product op een goed moment aan te bieden. Zo n luxeproduct is misschien een leuk geschenkidee. Je kunt je daarom richten op de feestperiode. Wie weet mag je wel een kraampje opstellen bij het oudercontact. Bespreek tijdig al je plannen met de directie. 2 We willen de consument BEÏNVLOEDEN. We moeten de mensen overtuigen van het nut en de kwaliteit van ons product. Hoe doen we dat? Wijzen op de diverse eigenschappen van het product: geurig, het doet relaxen/ ontstressen, effect van de oliën uitspelen, nut van zout als scrubzout, 3 We willen de consument AANZETTEN TOT KOPEN. Hoe maken we onze verkoopstand aantrekkelijk? Haal ideeën uit het onderzoek bij de concurrentie en/of uit de reclame. antwoord van de lln 18 Bellen en blazen De markt op (SEI)

19 Wat zijn onze verkoopargumenten? Het is een ideaal geschenkidee bv. inspelen op de feestperiode 4 Nu we weten wat we willen, is de tijd gekomen voor ACTIE! Om ons product aan de man te brengen, gaan we affiches/flyers ontwerpen. Om optimaal te kunnen werken, verdelen we de verschillende taken binnen de klasgroep. Wie bepaalt de inhoud van de affiche/flyer? SEI Wie bepaalt de vorm van de affiche/flyer? Wie zorgt voor het drukwerk? Hoe verspreiden we de affiches/flyers? (Waar? Wie doet wat?) 3.4 Verkoop Er moet nog heel wat gebeuren vooraleer we de markt op kunnen. Net zoals elke handelaar willen we snel en efficiënt werken. Daarom is het nodig dat we ook hier de taken verdelen. Schrijf naast elke taak welke leerlingen die voor hun rekening nemen. 1 verpakken: 2 prijskaartjes en etiketten maken: 3 voor kassa met wisselgeld zorgen: 4 overzichtslijst van de verkoop bijhouden (Zie tabel stock op de volgende pagina): Bellen en blazen De markt op (SEI) 19

20 omschrijving totaal aankopen aantal verkocht aantal kostprijs verkoopprijs totaal verkopen nog over bruisbal kleur 1 kleur 2 kleur 3 kleur 4 SEI kleur 5 kleur 6 kleur 7 badzout kleur 1 kleur 2 kleur 3 kleur 4 kleur 5 kleur 6 kleur 7 5 prijslijst opstellen: 6 zorgen voor de decoratie van de verkoopstand en het uitstallen van producten: 7 verkopen: Je oefent het verkoopsgesprek best in. Probeer in een rollenspel je medeleerlingen tot kopen aan te zetten. Denk aan je verkoopsargumenten. (zie 3.3 Promotie) 8 boekhouding: Wist je dat de Romeinse thermen de voorlopers waren van onze wellnesscentra? De Romeinen reinigden er hun lichaam, maar deden er ook aan sport en het was voor hen ook een ontmoetingsplaats. Als boekhouder houd je de inkomsten en uitgaven bij. In het schema hieronder kun je het uiteindelijke verkoopsresultaat berekenen. totale opbrengsten van de verkoop: e totale kostprijs van de productie e kostprijs van de reclame kostprijs van de stand totaal inkomsten: totaal uitgaven: e e totaal inkomsten: totaal uitgaven: winst/verlies 20 Bellen en blazen De markt op (SEI)

21 4 Even uitblazen Het leven is meer dan hard werken alleen. Af en toe moet een mens zich eens ontspannen en alle stress van zich afgooien. Dat kan met een heerlijk ontspannend, schuimend bad. WW Hoe ontstaat schuim eigenlijk? Op deze vraag zoeken we een antwoord in de volgende experimenten. 4.1 Hoe onstaat schuim? Experiment 4 Demonstratieproef Benodigdheden n maatcilinder 1000 ml n opvangbak n handschoenen n veiligheidsbril Ingrediënten n droogijs n leidingwater n afwasmiddel Veiligheidsvoorschriften Droogijs veroorzaakt brandwonden bij aanraking. Wees daarom voorzichtig en gebruik handschoenen en veiligheidsbril. Werkwijze 1 Neem de nodige veiligheidsmaatregelen: zet je veiligheidsbril op en doe je handschoenen aan. 2 Vul de maatcilinder met één derde leidingwater. 3 Neem het afwasmiddel en voeg enkele druppels toe aan het water in de maatcilinder. 4 Neem een stukje droogijs en voeg dit toe aan het water in de maatcilinder. Waarneming Er ontstaat schuim. Besluit Schuim wordt gevormd doordat er gasbellen ontstaan in het water met zeep. Die duizenden belletjes bij elkaar vormen schuim. De gasbellen gaan niet stuk omdat ze door de zeepfilm worden beschermd. Hierop gaan we dieper in tijdens het experiment zeepbellen blazen. Bellen en blazen Even uitblazen (WW) 21

22 Wat is droogijs? WW Wist je dat soapseries aanvankelijk werden gemaakt om meer zeep te verkopen? Een Amerikaanse zeepfabrikant kocht zendtijd voor een serie die huisvrouwen zou aanspreken. Een deel van de zendtijd gebruikte hij dan voor reclame. Zo kregen soapseries hun geurige naam. Droogijs is vast koolstofdioxide (CO 2 ). Onder normale omstandigheden van druk en temperatuur is koolstofdioxide een gas. Droogijs wordt veel gebruikt bij het transport van voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld ijsjes. In de luchtvaart en bij de spoorwegen wordt het droogijs gebruikt om maaltijden koel te bewaren. Het grote voordeel van droogijs bestaat erin dat bij temperatuurstijging het vast koolstofdioxide rechtstreeks wordt omgezet in gas (we noemen dat sublimeren). Er blijft dus geen vloeistof achter zoals bij het smelten van ijs. 4.2 Zeepbellen blazen Experiment 5 Zeepoplossing maken Benodigdheden n 2 lepels n 3 plastieken bekertjes n stiften om op de bekertjes te schrijven n roerstaaf n rietje n bellenblazer Ingrediënten n glycerine n gedemineraliseerd water n afwasmiddel van 3 verschillende merken Werkwijze 1 Bereid drie verschillende zeepoplossingen door telkens 150 ml gedemineraliseerd water, 5 ml glycerine en 15 ml afwasmiddel samen te voegen. 2 Test met je bellenblazer het verschil uit tussen de verschillende oplossingen met afwasmiddel. Vul het resultaat van de tabel in. Waarneming recept 1 recept 2 recept 3 merk afwasmiddel resultaat: diameter van de zeepbel klein middelmatig- groot klein middelmatig- groot klein middelmatig- groot Wat kunnen we besluiten over het gebruik van verschillende afwasmiddelen? Het ene afwasmiddel blaast beter bellen dan het andere. Het duurste merk is niet noodzakelijk het beste merk voor het blazen van zeepbellen. 22 Bellen en blazen Even uitblazen (WW)

23 Een zeepbel is een dun vlies van water en zeepdeeltjes dat een bepaald volume lucht omringt. Het vlies bestaat uit 3 dunne laagjes: twee laagjes zeep met daartussen een heel dun laagje water. Normaal gezien hebben waterdeeltjes zo n sterke aantrekkingskracht op elkaar dat ze samen een druppel vormen. De zeepdeeltjes verminderen de oppervlaktespanning, waardoor er een vlies ontstaat. Als de zeepbel in de lucht hangt, zal het water langzaam beginnen verdampen, waardoor het oppervlak steeds dunner wordt en de zeepbel uit elkaar zal spatten. Hoe vochtiger en koeler de lucht, hoe langer een zeepbel blijft bestaan. Een zeepbel zal steeds een bol vormen omdat die vorm de kleinste oppervlakte heeft vergeleken met zijn volume. Bron: Hoe?Zo!, WW Experiment 6 zeepbellen prikken Benodigdheden n bekerglas n rietje n petrischaal n spatel n roerstaaf Ingrediënten n gedemineraliseerd water n afwasmiddel Proefopstelling Werkwijze 1 Giet 100 ml gedemineraliseerd water in een bekerglas. 2 Voeg enkele druppels afwasmiddel toe. 3 Roer goed. Je hebt nu een zeepoplossing gemaakt. 4 Maak de petrischaal goed nat met de zeepoplossing. 5 Breng het rietje in het bekerglas met de zeepoplossing. 6 Haal het rietje eruit en houd het schuin in de petrischaal. 7 Blaas een bel. 8 Steek je vinger in de bel. 9 Blaas opnieuw een bel en steek er opnieuw je vinger in, maar pas nadat je die in de zeepoplossing hebt gedompeld. 10 Herhaal stappen 6 tot en met 8, maar werk met een droog en nat roerstaafje. Waarnemingen - Wat gebeurt er als je een droge vinger in een zeepbel steekt? De zeepbel springt stuk. - Wat gebeurt er als je een natte vinger in een zeepbel steekt? De zeepbel springt niet stuk. Bellen en blazen Even uitblazen (WW) 23

24 - Wat gebeurt er als je een droog roerstaafje in een zeepbel steekt? De zeepbel springt stuk. - Wat gebeurt er als je een nat roerstaafje in een zeepbel steekt? De zeepbel springt niet stuk. WW Besluit Een nat voorwerp kan door de wand van de zeepbel heen zonder hem te breken. Als een droog voorwerp een zeepbel raakt, springt hij stuk. Bespreking Een zeepbel kan alleen een zeepbel blijven als zijn vlies heel blijft. Een droge vinger is behoorlijk ruw en verbreekt het vlies. Door je vinger nat te maken, is hij gladder zodat het vlies mooi aansluit aan je vinger en je zonder problemen doorheen de bel kunt. Het vlies van de bel blijft dus intact. Hetzelfde gebeurt met een nat roerstaafje. Experiment 7 Kun je zeepbellen in zeepbellen blazen? Benodigdheden n bekerglas n rietje n roerstaafje n petrischaal n spatel Ingrediënten n gedemineraliseerd water n afwasmiddel Proefopstelling Werkwijze 1 Herhaal experiment 6 van stap 1 tot en met 7. 2 Prik met het natte rietje door de bel heen. 3 Blaas nu een tweede bel in de eerste bel. Zorg ervoor dat de twee bellen elkaar niet raken! Waarnemingen Elke bel blijft zijn eigen vorm behouden. 24 Bellen en blazen Even uitblazen (WW)

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar Met huid en haar Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool Muurkrant. Iedere les gaat een groepje leerlingen verslag doen van wat er die les gedaan is en wat de leerlingen

Nadere informatie

In de weer voor water:

In de weer voor water: 1 In de weer voor water: voorbereidend lespakket voor tweede en derde graad lager onderwijs Loop naar de pomp?! Inhoudstafel Algemene inleiding 1 Deel I: ik en water 2 Wateropwarmer: Hocus pocus plets

Nadere informatie

THEMA 1 MENS & AARDE. Deze lessen gaan over: Luchtdruk

THEMA 1 MENS & AARDE. Deze lessen gaan over: Luchtdruk Powered by ESA NEMO NSO SPACE EXPO WNF THEMA 1 MENS & AARDE Deze lessen gaan over: Water en voedsel Atmosfeer Zwaartekracht Luchtdruk Magnetisch veld Warmte Straling Het lijkt bijna vanzelfsprekend dat

Nadere informatie

De wereld van microben Lespakket voor leerlingen van groep 8

De wereld van microben Lespakket voor leerlingen van groep 8 De wereld van microben Lespakket voor leerlingen van groep 8 1 2 Welkom bij e-bug Het lespakket e-bug is ontwikkeld om de wereld van microben bij leerlingen tot leven te brengen. e-bug wil bij de jeugd

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start winnen met debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start Ischa Meijer Journalist De meeste mensen hebben hun eigen mening uit het hoofd geleerd Uitgave 2012 voorwoord Deze reader

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Proefbeschrijvingen van: - Onderzoek de waterkwaliteit - Hoe zout is zeewater? - Zuiver zelf het water - Bouw een zonnedestillator

Proefbeschrijvingen van: - Onderzoek de waterkwaliteit - Hoe zout is zeewater? - Zuiver zelf het water - Bouw een zonnedestillator Proefbeschrijvingen van: - Onderzoek de waterkwaliteit - Hoe zout is zeewater? - Zuiver zelf het water - Bouw een zonnedestillator Inhoud Inleiding... 2 Proefbeschrijvingen voor de leerlingen: Experiment

Nadere informatie

MODULE 1: Wat is wetenschap?

MODULE 1: Wat is wetenschap? MODULE 1: Wat is wetenschap? Voor de docent Dit is module 1 van de 6 modules horend bij het programma BasisNatuurWetenschappen. In dit bestand zijn leerlingenmateriaal en docentenmateriaal voor deze module

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching Coachen met een dubbel doel Handleiding voor positieve coaching Hockey Club Houten 1 Voorwoord Hoe krijgen we onze jeugd 1 zover dat ze met plezier het beste uit zichzelf halen? Het belang van goede coaches

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar Met open armen WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens Handleiding eerste leerjaar Inhoud Inleiding..................................................................................................

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Brochure voor de leraar van het secundair onderwijs 2 Kom in de stemming Welkom U hebt een bezoek aan het Vlaams Parlement vastgelegd: van harte

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Handleiding voor het opzetten van een buurtmoestuin. multifunctioneel

Handleiding voor het opzetten van een buurtmoestuin. multifunctioneel Handleiding voor het opzetten van een buurtmoestuin multifunctioneel 2014 Wageningen, Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO). Uitgave Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs?

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Suggesties en lesbrieven voor leerkrachten in (vreedzame) basisscholen De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie

Nadere informatie

Inhoudsopgave pagina Voorwoord 3

Inhoudsopgave pagina Voorwoord 3 Inhoudsopgave pagina Voorwoord 3 Inhoudsopgave 5 1. Inleiding 7 2. Voorbeelden van Onderzoekspractica Overzicht 9 1 Basis De Dichtheid van een Materiaal - leerlinginstructie 10 docentinstructie 12 2 Verwerven

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Motiveren van medewerkers

Motiveren van medewerkers PROFICIENCY Motiveren van medewerkers Voor de middenkaderleidinggevende die succesvol wil worden in het leiding geven. Jeroen Engelaer Motiveren van Medewerkers geeft in heldere en praktische taal kort

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

3 de vraag naar timemanagement

3 de vraag naar timemanagement 3 de vraag naar timemanagement Als je dit boek in een boekhandel openslaat of al gekocht hebt, ben je kennelijk geïnteresseerd in timemanagement of technieken om in de tijd waarover je beschikt, meer te

Nadere informatie

Een Feest zonder Katers

Een Feest zonder Katers Een Feest zonder Katers NLT module voor havo Colofon De module Een feest zonder katers is bestemd voor de lessen Natuur, Leven en Technologie (NLT). De module is op 20 november 2007 gecertificeerd door

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie