Bijscholingsaanbod Academie voor Sportkader en Veiliger Sportklimaat. Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijscholingsaanbod Academie voor Sportkader en Veiliger Sportklimaat. Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel."

Transcriptie

1 Bijscholingsaanbod Academie voor Sportkader en Veiliger Sportklimaat Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Er is meer te winnen

2 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Colofon Tekst Hans Nieuwenburg en Ruud Hekker Ontwerp en opmaak Diep Arnhem Uitgave NOC*NSF / 2014

3 Inhoud Inleiding 4 Bijscholingen voor Trainers en Coaches 5 Er is meer te winnen: Coachen op sociaal gedrag 6 Themagericht trainen en coachen van 6- tot 12-jarigen 8 Themagericht trainen en coachen van pubers 9 Trainen en coachen van jongeren met autisme 10 Sporters met gedragsproblematiek 11 Herkennen en voorkomen van seksuele intimidatie 12 Coach de coach 14 Weerbaarheid voor trainers en coaches 16 Themagericht trainen en coachen van jeugd met (risico op) overgewicht 17 Sporters met een verstandelijke handicap 18 Sporters met een visuele beperking 19 Sporters met een auditieve/communicatieve beperking 20 Doping 22 Advies op sporttechnisch beleid 23 Omgaan met sportongevallen en blessures 24 Praktijkbegeleider 26 Bijscholingen voor Arbitrage 27 Weerbaarheid voor arbitrage 28 Weerbaarheid voor verkeersregelaars 29 Scheidsrechterscoach 30 Bijscholing voor Opleiders 32 Sportiviteit & Respect: Nog effectiever opleiden 33 Open lijn of in-company 34

4 4 Inleiding Er is meer te winnen is bewust gekozen als titel voor deze folder. In de sport zijn tal van cursussen en opleidingen die om het (aan) leren van technische en tactische vaardigheden draaien of waarin spelregelkennis en het leiden van wedstrijden centraal staan. Maar als trainer-coach ben je veel méér dan sportleider pur sang. Ook scheidsrechters en officials komen met veel randzaken in aanraking tijdens wedstrijden. Het bijscholingsaanbod in deze folder is zo samengesteld dat je als trainer-coach, scheidsrechter, official of opleider meer kunt winnen. Je kan leren hoe je een belangrijke bijdrage kan leveren aan sociale en persoonlijke ontwikkeling. Je leert je emoties onder controle te houden en vergroot je weerbaarheid. En als ervaren trainer-coach of arbiter leer je hoe je kennis en ervaring zo goed en effectief mogelijk kunt overdragen op (toekomstige) collega s. In deze folder staan de bijscholingen voor trainers-coaches, scheidsrechters, juryleden en opleiders overzichtelijk op een rij. Deze worden stuk voor stuk aangeboden door de Academie voor Sportkader (ASK). In de meeste gevallen in samenwerking met het programma Naar een Veiliger Sportklimaat ( De bijscholingen sluiten aan op de Kwalificatiestructuur Sport en gaan uit van kennis en ervaring met het zelfstandig verzorgen van lessen en trainingen aan sporters of het zelfstandig leiden van wedstrijden. Een kwalificatie is dan ook niet voor iedere bijscholing vereist. De bijscholingen worden aangeboden op niveau 3 of 4. Je ontvangt na afloop van iedere bijscholing in ieder geval een bewijs van deelname. In geval van toetsing ontvang je een certificaat. Informeer bij je bond of een bijscholing mogelijk licentiepunten oplevert. Inschrijven of meer weten? De bijscholingen worden georganiseerd door de ASK. Voor meer informatie, ga naar Je kunt je hier ook direct inschrijven!.

5 Bijscholingen voor Trainers en Coaches 5

6 6 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 4 dagdelen Er is meer te winnen: Coachen op sociaal gedrag Bij een sportclub draait het niet alleen om het (aan)leren van sporttechnische vaardigheden. De sociale en persoonlijke ontwikkeling van de jonge sporter zijn minstens zo belangrijk. Te denken valt aan het functioneren in een groep, omgaan met tegenslag, doorzettingsvermogen en het accepteren van leiding. Niet voor niets wordt gesteld, dat - na het gezin en de school - de sportclub het derde opvoedmilieu is. Vanzelfsprekend is jouw rol als trainercoach hierbij cruciaal. Naarmate je als trainer beter in staat bent een positief en stimulerend sportklimaat te creëren en daarnaast óók op een goede manier weet te reageren op verstorend gedrag, zal je bijdrage aan de sociale en persoonlijke ontwikkeling van de sporters groter zijn. Hierdoor kun je je sporters vooral op persoonlijk vlak meer laten winnen. Deze bijscholing leert je allereerst de vaardigheden om een positief en stimulerend sportklimaat te creëren waarbinnen je sporters zich sociaal veilig voelen en zich met plezier optimaal kunnen ontwikkelen. Kernbegrippen daarbij zijn structureren en stimuleren. Een goede structuur betekent niet een knellend keurslijf van afspraken, maar geeft duidelijkheid en biedt juist ruimte voor ontwikkeling. Met stimuleren wordt onder meer bedoeld: positief coachen, aandacht geven aan het goede, primair de nadruk leggen op verbetering van de eigen vaardigheden en minder op het resultaat: winst of verlies. Leerdoelen Bewust worden van jouw invloed op de sociale en persoonlijke ontwikkeling van de sporter; Inzicht krijgen in gedrag en gedragsontwikkeling van jonge mensen; Vaardigheden beheersen om een sociaal veilig, positief en stimulerend sportklimaat te creëren; Effectief kunnen omgaan met verstorend en ongewenst gedrag; Individuele sporters kunnen coachen op hun gedrag.

7 7 Je traint tevens je vaardigheden om op de juiste wijze om te gaan met kleine en grote verstoringen. Als trainer sta je vaak voor de keus: negeren of ingrijpen? Wanneer en hoe reageer je? Welke reactie is in welke situatie het meest effectief? Soms zal je een sporter apart moeten nemen en hem in een kort gesprek aan de zijlijn bewust maken van het effect van zijn gedrag. Hoe pak je dit aan? Wil je je sporters vooral op persoonlijk vlak meer laten winnen? Schrijf je dan in of kijk voor meer informatie op www.

8 8 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 3 dagdelen Themagericht trainen en coachen van 6- tot 12-jarigen Kinderen in leeftijdsgroep 6 tot 12 jaar zijn volop in ontwikkeling: ze worden zich bewust van wat ze goed of juist minder goed kunnen. Ze leren zich verhouden tot anderen (leeftijdsgenoten en volwassenen), ontwikkelen hun eerste zelfbeeld en mogelijk ook hun eerste serieuze ambities. Zelfvertrouwen is in deze fase een centraal thema. Zonder zelfvertrouwen durft een kind geen nieuw gedrag uit te proberen of grenzen te verleggen. De sportclub is bij uitstek de plek waar kinderen zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen. Helaas kan ook een gebrek aan zelfvertrouwen aan het licht komen. Het zou toch mooi zijn wanneer jij als trainer-coach niet alleen een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van sporttechnische vaardigheden, maar óók aan de ontwikkeling van zelfvertrouwen van je sporters?! In deze (bij)scholing krijg je de kennis, inzichten en vaardigheden aangereikt om tijdens trainingen zelfvertrouwen bij kinderen tot ontwikkeling te brengen. Belangrijke onderdelen van de (bij)scholing zijn: plezier, positieve aandacht, gezamenlijk doelen stellen en zelfontdekkend leren. Oftewel: kinderen worden zich bewust van wat ze hebben geleerd en bereikt. Leerdoelen Bewust worden van jouw visie op de rol van een trainer; In staat zijn om tijdens trainingen het plezier en zelfvertrouwen van de sporters te bevorderen; In staat zijn om sporters zelfontdekkend te laten leren tijdens trainingen. Wil je leren hoe je 6-12 jarigen het beste kunt coachen? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www.

9 9 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 3 dagdelen Themagericht trainen en coachen van pubers Jongeren in de puberleeftijd zijn druk bezig een eigen identiteit te ontwikkelen. De hormonen gieren door het lijf, ze spiegelen zich constant aan anderen, zoeken grenzen op en zijn altijd op zoek naar het nut en de zin van de opdrachten die ze krijgen. Dat is niet alleen vervelend voor jou als trainer, maar ook voor de jongeren zelf! Want niet alleen in de sport, maar ook op school en daarbuiten wordt er veel van hen gevraagd. Betrokkenheid, doelen stellen en doorzettingsvermogen zijn dan ook belangrijke thema s in hun ontwikkeling en daar kun jij als trainer-coach een grote bijdrage aan leveren. Leerdoelen Bewust worden van jouw visie op de rol van een trainer; In staat zijn om tijdens trainingen plezier en betrokkenheid van de sporters te bevorderen; In staat zijn om sporters zelfontdekkend te laten leren tijdens trainingen. Wat op school vaak niet mogelijk is, kan in de sport wel Laat pubers zelf hun doelen stellen, laat ze reflecteren op hun eigen inzet en doorzettingsvermogen, laat ze ervaren wat ze wel en wat ze nog niet kunnen. Verlang niet altijd het heilige vuur, maar creëer een plezierige sportomgeving waarin zij zich gezien en gehoord voelen. Jij als trainer bent in staat pubers meer te betrekken in hun eigen ontwikkeling. Wil je leren hoe je pubers het beste kunt coachen? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www. In deze (bij)scholing krijg je de kennis, inzichten en vaardigheden aangereikt om tijdens trainingen betrokkenheid bij jongeren te vergroten. Belangrijke onderdelen van de (bij) scholing zijn: plezier, positieve aandacht, gezamenlijk doelen stellen en zelfontdekkend leren. Oftewel: de jongeren worden zich bewust van wat ze hebben geleerd en bereikt.

10 10 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Trainen en coachen van jongeren met autisme Een kind met autisme voelt zich in het begin niet vaak op zijn gemak bij een sportvereniging. Hij voelt zich onbegrepen, wordt ten onrechte in een G-team ingedeeld of aan zijn lot overgelaten in een regulier team. Met de juiste begeleiding van de trainer-coach krijgen/houden ook deze kinderen plezier in sport. Maar dan moet je autisme wel herkennen Kinderen en jongeren met autisme vinden het lastig te bedenken welke sport ze leuk vinden. Ze moeten het eigenlijk eerst ervaren, voordat ze een keuze kunnen maken welke sport en welke vereniging het beste voorzien in hun behoeften. Voor trainers en coaches is het daarom zaak dat ze autisme (h)erkennen. Dat is niet bepaald eenvoudig, want autisme is aan de buitenkant niet zichtbaar. In deze bijscholing leer je gedragingen die voortkomen uit autisme, te herkennen en vooral te begrijpen. Je leert structuur aan te brengen in de tijd, activiteit, ruimte en jezelf binnen een training of wedstrijd. Zo kun je je communicatie aanpassen aan de sporter met autisme en zodoende een veilige en gestructureerde sportomgeving creëren. Je kunt er kortom voor zorgen dat sporters met autisme zich thuis voelen bij jou, in je team en binnen je vereniging. Leerdoelen Gedragingen die voortkomen uit autisme herkennen en begrijpen; Communicatie kunnen aanpassen aan een sporter met autisme; Structuur kunnen aanbrengen in tijd, activiteit, ruimte en jezelf binnen een training of wedstrijd. Wil je leren hoe je om kunt gaan met autisme in de sport? Schrijf je dan in of kijk voor meer informatie op www.

11 11 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 2 DAGDELEN Sporters met gedragsproblematiek Als trainer-coach van sporters met gedragsproblematiek is het belangrijk om bewust te zijn van je eigen rol en de uitingen van je eigen gedrag. Het kunnen reflecteren op je eigen handelen is met deze doelgroep belangrijker dan probleemgedrag bij de sporter herkennen. Dat is niet bepaald eenvoudig, want kritisch zijn op je eigen houding en trainingsvoorbereiding vereist durf en specifieke vaardigheden. In deze (bij)scholing leer je dat jij als trainer-coach veel invloed hebt op het sturen of ombuigen van probleemgedrag bij sporters. Jonge sporters met gedragsproblematiek worden soms ondergebracht in een apart team of G-team. Vaak zijn ze hier niet helemaal op hun plaats en kunnen ze met de juiste begeleiding beter in reguliere teams meespelen. De rol van de trainer-coach is daarom van groot belang. In deze (bij)scholing leer je gedragingen,die voortkomen uit gedragsproblematiek, te herkennen en vooral te begrijpen in relatie tot jouw manier van handelen als trainer-coach. Observeren en reflecteren van je eigen gedrag is daarom erg belangrijk. Je leert bijvoorbeeld je eigen communicatie en training aan te passen aan de sporter met gedragsproblematiek en zodoende een veilige en gestructureerde sportomgeving te creëren. Je kunt er kortom voor zorgen dat sporters met gedragsproblematiek zich thuis voelen bij jou, in je team en binnen je vereniging. Leerdoelen Gedragingen die voortkomen uit gedragsstoornissen beter herkennen en begrijpen; Kennis en vaardigheden ontwikkelen om een sociaal veilig, positief en stimulerend sportklimaat te creëren voor de doelgroep; Effectief om leren gaan met verstorend en ongewenst gedrag; Observeren en analyseren van eigen gedrag als trainer tijdens wedstrijd of training; Eigen gedrag, communicatie en training kunnen aanpassen aan een sporter met gedragsproblematiek; Meer weten weten? Wil je leren hoe je in de sport om kunt gaan met jongeren met gedragsproblemen? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www.

12 12 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Herkennen en voorkomen van seksuele intimidatie Net zoals in de gewone maatschappij vindt er ook in de sportwereld seksuele intimidatie plaats. Variërend van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding en zelfs verkrachting. Het is een illusie te denken dat dergelijke incidenten nooit bij jouw club zouden kunnen gebeuren. En dus kun je er als trainer-coach maar beter op voorbereid zijn om te weten wat je moet doen. Als begeleider in de sport heb je de verantwoordelijkheid om de sociale veiligheid te waarborgen. Preventie van seksuele intimidatie is daarbij een belangrijk onderwerp. Het is goed dat je weet wat er onder deze noemer valt, wat de gevolgen ervan kunnen zijn en welke gewenste omgangsvormen er binnen de sport bestaan. Deze bijscholing geeft je inzicht in de thematiek en creëert bewustwording. Bovendien leer je de signalen van seksuele intimidatie te herkennen. In de bijscholing komen de gedragsregels in de sport aan de orde en waar en hoe seksuele intimidatie meestal plaatsvindt. Je leert hoe je betrokkenen kunt aanspreken op ongewenst gedrag en je komt te weten wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor het slachtoffer én de beschuldigde. Daarnaast leer je om de juiste gedragscode uit te dragen naar de trainingsgroep en andere mensen rond het team en binnen de club. Op deze manier lever je een preventieve bijdrage aan een veilige sportomgeving voor iedere sporter! Leerdoelen Bewust worden van de context waarbinnen je als trainer functioneert (machtsverhouding) en wat je daaraan kunt bijdragen; De gedragsregels van NOC*NSF en eventuele aanvullingen van de eigen bond kennen om seksuele intimidatie te voorkomen; Aan kunnen geven welk gedrag seksueel intimiderend is of daartoe kan leiden; Ongewenst gedrag kunnen signaleren;

13 13 Weten hoe ongewenst gedrag moet worden gemeld bij de verantwoordelijke trainer of de vertrouwenspersoon; Betrokkenen kunnen aanspreken op ongewenst gedrag; Kunnen toelichten wat de gevolgen van seksuele intimidatie zijn voor slachtoffer en beschuldigde; Kunnen omgaan met verschillen in opvatting over grensoverschrijdend gedrag. Wil je weten hoe je seksuele intimidatie kunt herkennen of voorkomen? Schrijf je dan in of kijk voor meer informatie op www.

14 14 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 3 dagdelen en een praktijkbezoek Coach de coach Steeds meer verenigingen voeren een actief beleid om met hun trainers en coaches een plezierig, veilig en leerzaam sportklimaat te creëren. De technische of jeugdcommissie organiseert aan het begin van een nieuw seizoen een bijeenkomst met alle trainers en coaches om met elkaar het gewenste sportklimaat en de wijze van coachen die daarbij hoort te bespreken. De neuzen worden gericht. Vaak is men snel eensgezind over belangrijke basisprincipes zoals de pedagogische rol van de trainer, het belang van positief coachen, duidelijkheid creëren, niet focussen op winnen, maar op ontwikkeling, en de wijze omgaan met ongewenst gedrag. Maar dan ( tussen woord en daad ) blijkt het voor heel veel trainers en coaches lastig deze basisprincipes ook echt in de praktijk toe te passen. Het ís ook makkelijker gezegd dan gedaan, zeker voor onervaren trainers en coaches. Gerichte feedback van een ervaren trainer of coach zou hen enorm kunnen helpen! Leerdoelen Observeren en analyseren van gedrag van de trainer tijdens wedstrijd of training. Benoemen van observaties in een feedbackgesprek en daarbij praktische tips aanreiken. Bewustwording creëren bij de trainer over hoe hij overkomt op zijn sporters en hoe zijn contact voor, tijdens en na training of wedstrijd is. Stimuleren van trainers en coaches tot verdere ontwikkeling. In deze scholing word je geleerd hoe je als ervaren trainer (wellicht lid van de technische commissie) nieuwe trainers en coaches op de club kunt observeren en feedback kunt geven op hun feitelijke coachingsgedrag langs de lijn (of: langs de baan / aan het bad / aan de mat / in de zaal). Je leert niet alleen hoe je de wijze van trainen en coachen van minder ervaren trainers/ coaches kunt analyseren, maar ook hoe je dit treffend kunt verwoorden in de vorm van opbouwende feedback.

15 15 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Aldus wordt je in deze scholing opgeleid tot Trainerscoach. Door ontwikkeling en begeleiding van trainers in de praktijk kun je zeer doelgericht te werken aan een groep trainers en coaches die daadwerkelijk in staat is het gewenste positieve sportklimaat te creëren en invulling te geven aan de pedagogische rol. Wil je meer inzicht krijgen in het observeren van en feedback geven aan trainers en coaches? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www.

16 16 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 2 DAGDELEN Weerbaarheid voor trainers en coaches Sport ís emotie, maar soms nemen emoties de overhand en is er sprake van verbaal of zelfs fysiek geweld. Je ziet het regelmatig op televisie, maar ongetwijfeld herken je dit ook vanuit situaties waar jijzelf als trainer, coach of teambegeleider bij bent geweest. Je wilt iets doen om de gemoederen tot bedaren te brengen (dat wordt vaak ook van je verwacht), maar de kans is groot dat je jouw eigen emoties inmiddels niet meer in de hand hebt. Als trainer is het belangrijk dat je het gedrag van je eigen sporters in spanningsvolle situaties herkent: wat zijn de belangrijkste kenmerken en hoe kun je eventueel tijdig grenzen stellen? Helaas is het vaak zo dat je de situatie pas werkelijk herkent als het eigenlijk al te laat is. Het is dan van belang dat jij je niet mee laat voeren in de emotie van het moment. Je moet je hoofd erbij houden in een stressvolle situatie. Leerdoelen Jezelf weer onder controle brengen als de spanning hoog oploopt; Tijdig herkennen van situaties die uit de hand dreigen te lopen; Optreden op een wijze die bijdraagt aan de-escalatie van de situatie. Wil je leren hoe je je emoties kunt controleren? Schrijf je dan in of kijk voor meer informatie op www. In de bijscholing leer je hoe je je eigen emoties kunt controleren. Hoe bereik je dat je weer rationeel en welbewust kunt handelen? Vervolgens leer je hoe je dreigende situaties beter kunt beoordelen en belangrijker nog - hoe je het beste kunt handelen. Niet alleen naar jouw eigen sporters, maar zonodig ook naar de toeschouwers, tegenstanders of scheidsrechters.

17 17 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 2 dagdelen Themagericht trainen en coachen van jeugd met (risico op) overgewicht Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor (het risico op) overgewicht en obesitas. Kinderen op jonge leeftijd al bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl zorgt voor een betere gezondheid op de langere termijn. Gezonde voeding en voldoende sporten en bewegen is echter voor veel kinderen niet vanzelfsprekend. Als trainer in de sportvereniging kun je hier een grote stimulerende rol in spelen. Je richt je daarbij ook op zowel kinderen met als zonder overgewicht. Kinderen met overgewicht ervaren, in tegenstelling tot kinderen zonder overgewicht, een hogere drempel om zich aan te melden bij een sportvereniging. Het reguliere sportaanbod (of het beeld ervan) is voor deze groep soms te moeilijk en sluit niet altijd aan bij de interesses die zij hebben. Als trainer wil je dat alle kinderen welkom zijn (en voelen) bij de vereniging, plezier hebben en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Je kunt een belangrijke rol spelen in het stimuleren van een gezonde leefstijl en biedt een trainingsaanbod dat rekening houdt met de (fysieke) verschillen in de groep. Hierbij is het dus van belang bewust te zijn van de motieven van deze doelgroep en ze op een juiste manier te betrekken en behouden in de sportvereniging. Deze (bij)scholing is ontwikkeld in samenwerking met Het Voedingscentrum, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen(NISB), Merem behandelcentrum Heideheuvel en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Leerdoelen Inzicht krijgen in, en visie ontwikkelen over, de verschillende aspecten van overgewicht en gezonde leefstijl i.c.m. sporten; Inzicht krijgen in gedrag en gedragsontwikkeling van jonge mensen; Vaardigheden beheersen als trainer je sporters te adviseren en stimuleren op het gebied van gezonde leefstijl; Trainingen kunnen afstemmen op behoeftes en mogelijkheden van al je sporters, waaronder ook diegene met (risico op) overgewicht. Meer weten over jeugd met (risico op) overgewicht? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www.

18 18 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Sporters met een verstandelijke handicap Er zijn er maar weinig die zoveel plezier beleven als sporters met een verstandelijke handicap. Kijk naar de lol die een G-team op een voetbalveld heeft en je wordt er zelf ook blij van. Het geeft ook als trainer-coach veel voldoening als je je kunt verplaatsen in de belevingswereld van sporters met een beperking en daar op een passende manier mee om weet te gaan. Het verloop van sportwedstrijden is over het algemeen minder voorspelbaar en overzichtelijk. Je weet niet wat er van tevoren gaat gebeuren. De tegenstander kan bijvoorbeeld iets anders doen dan je verwacht. Voor sporters met een verstandelijke handicap kan dit verwarrend zijn. Deze bijscholing leert je hoe je daar als sportleider op de juiste manier over kunt communiceren, zaken kunt concretiseren en - daar waar nodig en mogelijk - structuur kunt bieden. Als trainer is het je taak om voor al je pupillen met of zonder beperking een veilig sportklimaat te creëren. Sporters met een verstandelijke handicap vragen niet om een speciale-, maar wel om een aangepaste benadering. Je leert wat een verstandelijke handicap is, wat het begrip totale communicatie inhoudt en wat beïnvloedingsfactoren zijn voor sporters met een verstandelijke handicap. Ook krijg je handvatten hoe je sporters met een verstandelijke handicap aanwijzingen kunt geven. Leerdoelen Inzicht krijgen in de kenmerken en belevingswereld van mensen met een verstandelijke handicap; Visie kunnen verwoorden op sporters met een verstandelijke handicap; Trainingen of lessen kunnen afstemmen op sporters met een verstandelijke handicap; Wedstrijdmogelijkheden kennen voor sporters met een verstandelijke handicap. Wil je leren hoe je sporters met een verstandelijke handicap structuur kunt bieden? Schrijf je dan in of kijk voor meer informatie op www.

19 19 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 2 dagdelen Sporters met een visuele beperking De meeste sporters met een visuele beperking sporten bij reguliere sportverenigingen. Om alle sporters veilig en naar eigen behoefte te kunnen laten sporten, is het van belang om trainers, coaches en begeleiders te leren hoe ze met de sporters met een beperking om kunnen gaan. In de (bij)scholing Sporters met een visuele beperking reiken we hiervoor kennis en handvatten aan. De (bij)scholing is ook interessant voor begeleiders in het onderwijs, bestuurders van sportverenigingen en ouders/verzorgers. Sporters met een visuele beperking kunnen prima sporten. Een trainer-coach heeft echter wel met een aantal belangrijke zaken rekening te houden om een goede en uitgebalanceerde training te geven. Bijvoorbeeld met de motorische ontwikkeling van de sporter, met het gebruik van materiaal en met het eventueel gebruiken van een buddy. Een trainer-coach moet zich kunnen inleven in de situatie van sporters met een beperking. De sporters met een visuele beperking ervaren de wereld anders. Zij hebben goede begeleiding nodig bij het sporten en bij de trainingsopbouw om veilig te kunnen sporten. In de praktijk blijkt dat mensen met een visuele beperking graag willen en kunnen sporten, mits de begeleiding en het sportaanbod aansluit bij de behoefte. Leerdoelen Inzicht krijgen in de kenmerken en belevingswereld van mensen met een visuele beperking; Communicatie kunnen aanpassen aan een sporter met een visuele beperking; Op basis van inzicht in sporters met een visuele beperking weten hoe je deze sporters kunt begeleiden; Activiteit of training op een creatieve manier aanpassen, zodat ook personen met een visuele beperking deel kunnen nemen. Wil je leren hoe je sporters met een visuele bep[erking het beste kunt begeleiden tijdens het sporten? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www.

20 20 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Sporters met een auditieve/ communicatieve beperking De meeste sporters met een auditieve/communicatieve beperking sporten bij reguliere sportverenigingen. Om alle sporters veilig en naar eigen behoefte te kunnen laten sporten, is het van belang om trainers, coaches en begeleiders te leren hoe ze met de sporters met een beperking om kunnen gaan. In de (bij)scholing Sporters met een auditieve/communicatieve beperking reiken we hiervoor kennis en handvatten aan. De (bij)scholing is ook interessant voor begeleiders in het onderwijs, bestuurders van sportverenigingen en ouders/verzorgers. Sporters met een auditieve/communicatieve beperking kunnen prima sporten. Een trainer-coach moet echter wel met een aantal zaken rekening houden om een goede en uitgebalanceerde training te kunnen geven. Bijvoorbeeld met de motorische ontwikkeling van de sporter, met het gebruik van hoor hulpmiddelen en gebarentaal en met het niet goed kunnen uiten. Leerdoelen Inzicht krijgen in de kenmerken en belevingswereld van mensen met een auditieve/communicatieve beperking; Communicatie kunnen aanpassen aan een sporter met een auditieve/communicatieve beperking; Op basis van inzicht in sporters met een auditieve/communicatieve beperking weten hoe je deze sporters kunt begeleiden; Activiteit of training op een creatieve manier aanpassen, zodat ook personen met een auditieve/communicatieve beperking deel kunnen nemen.

21 21 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Goede begeleiding en communicatie is bij deze sporters van belang om sporters met een auditieve/communicatieve beperking actief en op een plezierige manier mee te laten doen in het sportteam. Sporters met een auditieve/communicatieve beperking hebben goede begeleiding nodig om blessures, uitsluiting en sociale verwarringen te voorkomen. Dit zowel in de begeleiding van het sporten als in de trainings opbouw. In de praktijk blijkt dat mensen met een auditief/communicatieve beperking graag willen en kunnen sporten, mits de begeleiding en het sportaanbod aansluit bij de behoefte. In de (bij)scholing krijg je tips & trucs en de kans om persoonlijke vragen te stellen en ervaringen te delen. Wil je leren hoe je sporters met een auditieve/communicatieve beperking het beste kunt begeleiden tijdens het sporten? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www.

22 22 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Doping Positief zijn pakt soms negatief uit Het zal je maar gebeuren, dat een van je sporters wordt betrapt op het gebruik van doping. Of het nu bewust is gedaan om beter te presteren, een ongelukje met vervuild vlees in het buitenland of een verkeerd ingevuld formulier: zijn naam is voor altijd besmet. Door goed op de hoogte te zijn van de dopingregels en je bewust te zijn van de mogelijke gevaren, kun je als trainer-coach je sporters behoeden voor een misstap die hun carrière (en die van jou!) enorm kan schaden. Iedere trainer die met topsporters werkt, zou zich eigenlijk moeten verdiepen in de dopingregels. Het is goed om te weten hoe je dispensatie kunt aanvragen bij het gebruik van medicijnen, maar óók wat de gevolgen kunnen zijn van het roken van een jointje. Bovendien heeft een sporter bepaalde plichten, maar ook rechten bij een dopingcontrole. Een goed geïnformeerde trainer kan zijn sporter(s) in dat opzicht beter bijstaan, zowel preventief als bij een eventuele positieve controle. Overigens is het voor alle bij NOC*NSF geregistreerde topsporters en talenten, coaches en begeleiders ook verplicht om op de hoogte zijn van de rechten en plichten van de World Anti-Doping Code. Deze (bij)scholing van een dagdeel, die wordt geleid door een expert van de Nederlandse Dopingautoriteit, is dus eigenlijk een must voor iedere trainer of andere begeleider van topsporters en talenten. Leerdoelen Kennis uitbreiden/actualiseren op het gebied van doping; Weten hoe je moet handelen in bepaalde situaties die met doping te maken hebben; Een mening vormen over bepaalde dilemma s als het gaat om doping. Wil je meer inzicht krijgen in dopingproblematiek en het al dan niet bewust - gebruik ervan door je sporters voorkomen? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www. Deze (bij)scholing is ontwikkeld in samenwerking met de Dopingautoriteit.

23 23 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Advies op sporttechnisch beleid Naast het geven van trainingen en coachen heeft de trainercoach op niveau 4 ook andere belangrijke functies binnen de organisatie. Als professional staat hij met beide benen in de organisatie en heeft hij een goed beeld van wat er speelt. In de (bij)scholing Advies op sporttechnisch beleid leer je samen met de andere deelnemers te zien waar de kansen liggen en waar je als instructeur of trainer/coach op zou kunnen letten. Als het goed is, zijn zowel de deelnemer als de organisatie na afloop van de (bij)scholing in staat zich te verbeteren en meer resultaten te boeken op het gebied van sporttechnisch beleid. De Academie voor Sportkader heeft in samenwerking met de sportbonden een (bij)scholing Advies geven op sporttechnisch beleid ontwikkeld om trainers/coaches de mogelijkheden van sporttechnisch beleid voor trainers/coaches en instructeurs te laten ervaren. Leerdoelen: Inzicht krijgen in wat sporttechnisch beleid is; Wat voor invloed het heeft op je werk als trainer/ coach; Hoe beleid ingezet kan worden om gestelde sporttechnische doelen te halen; Hoe sporttechnisch beleid te evalueren en advies te geven om het beleid aan te passen; Welke randvoorwaarden invloed hebben op het sporttechnische beleid. Wil je meer inzicht krijgen in sporttechnisch beleid? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www.

24 24 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Omgaan met sportongevallen en blessures Trainers zijn geen artsen of fysiotherapeuten, maar er zijn wel sportmedische aspecten waar zij mee te maken krijgen. Bij een ongeval of een blessure kun je als trainer geen diagnose stellen. Maar er wordt wel wat van je verwacht. De één handelt snel, de ander blijft in twijfel steken. Je kunt niet niets doen. Je moet keuzes maken. Natuurlijk zijn er handelingsprincipes. Die kunnen houvast bieden, maar zijn niet altijd en overal geldig. Van belang is dat snel een verantwoorde inschatting wordt gemaakt over de ernst van het letsel. Door als trainer juist te handelen op het moment dat de blessure opgelopen wordt of het ongeval plaatsvindt kun je het herstel bevorderen. Deze (bij)scholing is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en het Rode Kruis. Leerdoelen Goed en snel de mogelijke gevaren voor de geblesseerde sporter en zijn omgeving overzien, inschatten en daar naar handelen; De toestand van het slachtoffer te beoordelen (ABC-methodiek); Eerste hulp te verlenen aan een slachtoffer. Wil je meer inzicht krijgen in hoe om te gaan met sportongevallen en blessures? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www.

25 25

26 26 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 2 DAGDELEN Praktijkbegeleider Deel je passie, kennis en ervaring Praktijkbegeleiders zorgen dat trainer-coaches en instructeurs relevante en leerzame praktijkervaringen kunnen opdoen. Zeker het sportkader dat een opleiding of (bij)scholing volgt heeft baat bij een passende en veilige leeromgeving voor het uitvoeren van de praktijkopdrachten. De praktijkbegeleider creëert deze leeromgeving en geeft sportkader gerichte feedback en praktische tips. De rol van praktijkbegeleider is weggelegd voor degene die het leuk vindt om passie en ervaringen met beginnende en zich ontwikkelende trainer-coaches en instructeurs te delen. De praktijkbegeleider onderhoudt contact met de opleiders van de opleidingen of (bij)scholingen. In de sportverenigingen draagt de praktijkbegeleider bij aan de ontwikkeling en het behoud van het sportkader. Leerdoelen - informeren van sportkader (in opleiding) - creëren van een veilige leeromgeving voor sportkader (in opleiding) - begeleiden van sportkader (in opleiding) Wil je je kennis en ervaring delen met toekomstige trainers? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www. Trainer-coaches en instructeurs die beschikken over een diploma op KSS niveau 3 (of vergelijkbaar) en bijvoorkeur ook PVB 4.1 succesvol hebben afgelegd worden toegelaten tot de opleiding praktijkbegeleider.

27 Bijscholingen voor Arbitrage 27

28 28 Bijscholingen voor Arbitrage / 1 dagdeel Weerbaarheid voor arbitrage Als official in de sport ben je regelmatig de kop van jut. Kritiek, scheldpartijen van sporters, coaches, ouders en andere toeschouwers; je krijgt er vroeg of laat op elk niveau - wel eens mee te maken. Laat je het soepel van je afglijden of heb je er juist last van en zou je graag wat weerbaarder willen worden? In de meeste cursussen voor (beginnende) officials worden voornamelijk de (spel)regels behandeld en word je voorbereid op het leiden van een wedstrijd. In de praktijk komen er in wedstrijdverband echter nog allerlei randzaken bij waar je je tegen moet wapenen, met name veroorzaakt door emoties van sporters, coaches en publiek. Er zijn genoeg factoren te bedenken die een negatieve invloed hebben op het functioneren van een official. Met deze bijscholing word je je meer bewust van deze beïnvloedingsfactoren en kun je er meer weerstand aan bieden. Door bewustwording en met behulp van de nodige tips, ben je beter in staat met deze specifieke omstandigheden om te gaan en daardoor je weerbaarheid te vergroten. Zo creëer je niet alleen voor de sporters en coaches een veilig en prettig sportklimaat, maar óók voor jezelf! Met deze bijscholing word je een completere arbiter die onder alle omstandigheden naar eer en geweten de juiste beslissing neemt en bovenal plezier blijft houden in de sport! Leerdoelen Bewust worden van beïnvloedingsfactoren; Meer persoonlijkheid ontwikkelen als arbiter; Omgaan met- en reguleren van spanning; Weerbaarder worden. Wil je meer weerstand bieden tegen invloeden van buitenaf en met plezier blijven fluiten? Schrijf je dan in of kijk voor meer informatie op www.

29 29 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Weerbaarheid voor verkeersregelaars Veel verkeersregelaars zijn ieder weekend weer actief om diverse sportevenementen op de openbare weg mogelijk te maken. Hierbij moet gedacht worden aan wandelevenementen, hardloopwedstrijden, toertochten, wielerwedstrijden maar bijvoorbeeld ook motorsportwedstrijden en skeelertochten. Helaas hebben andere weggebruikers soms geen geduld of volgen aanwijzingen niet op wat vervelende conflicten, met de verkeersregelaar, kan veroorzaken. Hierdoor kunnen verkeersregelaars in vervelende en soms bedreigende situaties terecht komen en uiteindelijk zelfs het plezier verliezen om als (vrijwillige) verkeersregelaar sportevenementen mogelijk te maken. Door middel van de (bij)scholing Weerbaarheid voor verkeersregelaars proberen we verkeersregelaars weerbaarder te maken en te leren omgaan met beïnvloedingsfactoren. Wanneer de verkeersregelaar in staat is om correct met beïnvloedingsfactoren en weerstanden om te gaan en zo nodig oplossingen te vinden en toe te passen, zal dit de kwaliteit van het evenement ten goede komen en zal de verkeersregelaar zelf waarschijnlijk met meer plezier en gedurende langere tijd betrokken zijn bij de sport. Dit laatste is de insteek van de (bij)scholing Weerbaarheid voor verkeersregelaars. Leerdoelen: Bewust worden van zijn/ haar ervaringen met beïnvloedingsfactoren en weerstanden; Getraind raken in een betere voorbereiding en benadering van het evenement waardoor er op de factoren geanticipeerd kan worden; In staat zijn om het geleerde in de praktijk toe te passen; Zijn/haar ervaringen met het omgaan met beïnvloedingsfactoren en weerstanden in leervragen om te zetten en ondersteuning hiervoor te vinden. Wil je meer weerstand bieden tegen invloeden van buitenaf en met plezier je functie vervullen? Schrijf je dan in of kijk voor informatie op www.

30 30 Bijscholingen voor Arbitrage / 3 OF 2 DAGDELEN Scheidsrechterscoach: basisopleiding of verkorte opleiding Als scheidsrechter sta je er vaak alleen voor. Geen teamgenoten om winst of verlies mee te delen, geen trainer die aangeeft wat er volgende keer beter kan Heb je ervaring met arbitrage en wil je graag als klankbord fungeren voor je (ex-)collega s? Volg dan de opleiding tot scheidsrechterscoach. Als scheidsrechterscoach begeleid je scheidsrechters die wekelijks hun hobby in de praktijk uitoefenen. Je kijkt niet alleen naar wedstrijdsituaties, maar focust vooral op de mens achter de scheidsrechter. Je helpt de scheidsrechter in het reflecteren van zijn of haar gedrag. Het gaat om een coachtraject voor de lange termijn (minimaal een jaar), zodat je als coach ook een wezenlijke bijdrage kunt leveren aan een fundamentele ontwikkeling van de scheidsrechter. Positieve coaching zorgt ervoor dat prestaties van scheidsrechters verbeteren en dat geeft hen meer plezier in het fluiten. Als scheidsrechterscoach laat je scheidsrechters nadenken over waar ze verantwoordelijk voor zijn, hoe ze zich gedragen en overkomen en hoe hun contact is met spelers en coaches voor, tijdens en na de wedstrijd. Je leert kijken naar wat er goed gaat of beter kan en dat ook als zodanig te benoemen, eerlijk en concreet. Met behulp van de opleiding tot scheidsrechterscoach ontwikkel je competenties voor het voeren van een planning- en reflectiegesprek. Bovendien leer je hoe je moet observeren en waarnemen. Leerdoelen Basisopleiding: Een planningsgesprek zo kunnen voeren dat de focus ligt op zelfsturing door de scheidsrechter; Zo kunnen observeren, dat je de scheidsrechter in het reflectiegesprek een betrouwbaar beeld kunt geven van zijn functioneren; Een reflectiegesprek zo kunnen voeren, dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de scheidsrechter;

31 31 Ook zonder dat je de scheidsrechter in actie hebt gezien, een effectief reflectiegesprek kunnen voeren. Verkorte opleiding: Een planningsgesprek zo kunnen voeren dat een scheidsrechter en jij dezelfde leerfocus hebben; Een reflectiegesprek zo kunnen voeren, dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de scheidsrechter. Je kunt als scheidsrechterscoach deelnemen aan de basisopleiding (3 dagdelen; instroomniveau minimaal scheidsrechter niveau 3 of aantoonbare ervaring met arbitrage) of de verkorte opleiding (2 dagdelen). De verkorte opleiding is uitsluitend toegankelijk voor reeds opgeleide praktijkbegeleiders. Voor beide opleidingen is toestemming van je bond nodig om deze te mogen volgen. Wil je scheidsrechters coachen? Schrijf je dan in of kijk voor meer informatie op www.

32 32 Bijscholing voor Opleiders

33 33 Bijscholing VOOR OPLEIDERS / 2 DAGDELEN Sportiviteit & Respect: Nog effectiever opleiden Sportiviteit & Respect komt in opleidingen al snel in de verdrukking door andere onderwerpen die trainers en coaches vaak belangrijker vinden. Het op de agenda houden van zaken die betrekking hebben op sportiviteit, respect, leerklimaat en waardering, is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe krijg je dat als opleider duidelijk, maar ook in een activerende werkvorm voor elkaar? Ook in sporttechnische opleidingen zijn competenties als positieve feedback geven, waardering laten blijken, heldere afspraken maken en op de juiste manier grenzen stellen essentieel. In deze bijscholing leer je als expert hoe je door aandacht te geven aan deze competenties, het thema Sportiviteit & Respect als een soort rode draad regelmatig aan de orde kunt stellen en de juiste aandacht kunt geven. Je wordt getraind om op interactieve wijze de vier centrale thema s van Sportiviteit & Respect op een natuurlijke wijze tot hun recht te laten komen. Het gaat dan om het stimuleren van gewenst gedrag, positief omgaan met elkaar, het maken van afspraken over gewenst gedrag en het omgaan met ongewenst gedrag. Naast het versterken van de vaardigheid om deze vier thema s onderdeel te laten zijn van de opleidingen, gaat het er juist ook om dit activerend en praktijkgericht te doen. Zo ben je als expert in staat mensen nóg effectiever op te leiden. Leerdoelen Een visie op leren ontwikkelen met drie tot vijf richtinggevende uitspraken voor bijscholingplanning en uitvoering; Vijf interventies kunnen noemen die bijdragen aan effectief leren van je cursisten; Drie effectieve interventies/werkvormen kunnen toepassen in je volgende bijscholing; Feedback kunnen geven of krijgen op een gegeven les met behulp van observatiepunten. Wil je weten hoe je Sportiviteit & Respect in je opleidingen niet uit het oog verliest? Schrijf je dan in of kijk voor meer informatie op www.

34 34 Een bijscholing volgen Open lijn of In-company? De meeste bijscholingen worden sportbreed aangeboden via de open lijn. Bij voldoende deelnemers vanuit één sportbond, sportvereniging, sportservicebureau of een andere organisatie in de sport kunnen de bijscholingen ook in-company georganiseerd worden. Open lijn De open lijn variant is een bijscholingsaanbod voor deelnemers vanuit verschillende sportachtergronden. De ASK neemt de organisatie en coördinatie van deze bijscholingen volledig voor haar rekening. Deelnemers schrijven zich via de website van de ASK in voor een bijscholing en volgen deze met trainers, coaches, arbiters of opleiders vanuit allerlei andere sporten. Kenmerkend voor het open lijn aanbod is de diversiteit van de groep als het gaat om de sportachtergrond van de verschillende deelnemers. Een groot voordeel van deze manier van werken is dat er op een natuurlijke manier inzichten vanuit verschillende sporten worden gedeeld. Sportbonden, sportverenigingen, sportservicebureaus en andere organisaties kunnen via de eigen communicatiekanalen trainers, coaches, arbiters en opleiders doorverwijzen naar het bijscholingsaanbod van NOC*NSF/ASK: De ASK rapporteert per kwartaal naar de betrokken sportbonden welke trainers, coaches, arbiters of opleiders hebben deelgenomen.

35 In-company De In-Company variant kan worden aangevraagd voor deelnemers vanuit dezelfde sportbond, sportvereniging, of andere sportorganisaties (non-profit). In samenwerking met de ASK organiseert en coördineert de geïnteresseerde organisatie de bijscholing voor de eigen leden. Kenmerkend voor in-company is de homogeniteit van de groep als het gaat om sportachtergrond of sportomgeving. Een voordeel daarvan kan zijn dat de transfer van de aangedragen kennis naar de eigen sportpraktijk makkelijker te maken is. Ben je als sportbond, sportvereniging of sportorganisatie (non-profit) geïnteresseerd in deze In-company variant neem dan contact op met de ASK via: De ASK levert vervolgens een docent en het lesmateriaal en stemt samen met de mede-organisator de verschillende wensen en voorwaarden af. Voor vragen over de organisatie van de bijscholingen: Neem contact op met één van onze medewerkers via of kijk op Voor vragen over Naar een Veiliger Sportklimaat : Neem contact op met: Jens van der Kerk (jens.vanderkerk@knvb.nl)

36 Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel INTERNET

Bijscholingsaanbod Academie voor Sportkader en Veilig Sportklimaat ER IS MEER TE WINNEN

Bijscholingsaanbod Academie voor Sportkader en Veilig Sportklimaat ER IS MEER TE WINNEN Bijscholingsaanbod Academie voor Sportkader en Veilig Sportklimaat ER IS MEER TE WINNEN Inhoudsopgave 1. Er is meer te winnen: Coachen op sociaal gedrag 2. Themagericht trainen en coachen van 6-12 jarigen

Nadere informatie

Er is meer te winnen. 6 bijscholingen voor Trainers en Coaches 1 bijscholing voor Docenten en Opleiders

Er is meer te winnen. 6 bijscholingen voor Trainers en Coaches 1 bijscholing voor Docenten en Opleiders Er is meer te winnen 6 bijscholingen voor Trainers en Coaches 1 bijscholing voor Docenten en Opleiders Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt.

Nadere informatie

Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader

Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader Aanbod licentiewaardige trainersbijscholingen aangeboden door Academie voor Sportkader Deze folder licht de bijscholingen van de Academie voor Sportkader toe die Badminton Nederland als licentiewaardig

Nadere informatie

Bestuurders 1 bijeenkomst (meestal avond) Academie voor Sportkader

Bestuurders 1 bijeenkomst (meestal avond) Academie voor Sportkader Code Blauw Workshops Inleiding Binnen het programma 'Naar een veiliger sportklimaat' (VSK) werken we met elkaar aan een sportieve, positieve zwemcultuur. De essentie van het programma is dat iedereen binnen

Nadere informatie

Bijscholingsaanbod Academie voor Sportkader en Veiliger Sportklimaat. Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel.

Bijscholingsaanbod Academie voor Sportkader en Veiliger Sportklimaat. Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel. Bijscholingsaanbod Academie voor Sportkader en Veiliger Sportklimaat Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Er is meer te winnen Bijscholingen voor Trainers en Coaches / 1 dagdeel Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Bijscholingen Academie voor Sportkader

Bijscholingen Academie voor Sportkader Bijscholingen Academie voor Sportkader Er is meer te winnen: coachen op sociaal gedrag... 4 Themagericht trainen en coachen van 6- tot 12 jarigen... 6 Themagericht trainen en coachen van pubers... 8 Trainen

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Trainingsaanbod Verenigingsondersteuning gemeente Nissewaard.

Trainingsaanbod Verenigingsondersteuning gemeente Nissewaard. Inhoudsopgave 1.1 Themagericht trainen en coachen van 6-12 jarigen (3 dagen)... 1 1.2 Sporters met gedragsproblematiek ( 2 dagdelen)... 3 1.3 Inzichten over trainerschap ( 1 dagdeel)... 4 1.4 Themagericht

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK)

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK) Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat Jens van der Kerk (VSK) Actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Opdracht van VWS 1. Bevorderen gewenst gedrag & terugdringen ongewenst gedrag 2. Verenigingen

Nadere informatie

Sexuele intimidatie - informatie voor trainers

Sexuele intimidatie - informatie voor trainers Sexuele intimidatie - informatie voor trainers Als trainer of begeleider van (jonge) sporters heb je een belangrijke functie. Je werkt met mensen die in sportief en persoonlijk opzicht volop in ontwikkeling

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Marijke Fleuren Bestuurderscongres KNSB, 27 oktober 2012 De ideale route: inspiratie

Nadere informatie

Veilig én sportief besturen. Thema-avond over het Veilig Sportklimaat Door Anco Bulk, Beweegteam Woerden 15 november 2016

Veilig én sportief besturen. Thema-avond over het Veilig Sportklimaat Door Anco Bulk, Beweegteam Woerden 15 november 2016 Veilig én sportief besturen Thema-avond over het Veilig Sportklimaat Door Anco Bulk, Beweegteam Woerden 15 november 2016 Themagebieden 1. Bewustwording en communicatie 2. Verenigingen en bestuurders 3.

Nadere informatie

Aandacht voor jouw trainers en coaches

Aandacht voor jouw trainers en coaches Aandacht voor jouw trainers en coaches In 3 stappen naar betere en tevreden trainers op jouw club online training opleiden begeleiden Het moet de normaalste zaak van de wereld zijn: het opleiden en begeleiden

Nadere informatie

Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB)

Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB) Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar 2016-2017 Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB) Actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Opdracht ministerie van VWS aan NOC*NSF,

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Concluderend is deze module gericht op trainers/coaches die in reguliere groepen werken met enkele sporters met een autistisch spectrum stoornis.

Concluderend is deze module gericht op trainers/coaches die in reguliere groepen werken met enkele sporters met een autistisch spectrum stoornis. Pilot Generiek leertraject Autisme in de Sport In opdracht van NOC*NSF en het Nationaal Kenniscentrum Gehandicaptensport (NKG) heeft de Academie voor Sportkader (ASK) in samenwerking met: de Nederlandse

Nadere informatie

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders

Handleiding. voor. praktijkbegeleiders Handleiding voor praktijkbegeleiders Versie: februari 2011 Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden van

Nadere informatie

SPORT VOOR IEDEREEN. Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport

SPORT VOOR IEDEREEN. Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport SPORT VOOR IEDEREEN Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport In onze vereniging moet iedereen zich thuis voelen MAAR VOELT IEDEREEN ZICH WEL ECHT THUIS? Wordt er gescholden, bijvoorbeeld met

Nadere informatie

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? WAAROM EEN VERENIGINGS BOX? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016

Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016 Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016 Jens van der Kerk (KNVB / VSK) Het programma Naar een veiliger sportklimaat Een programma

Nadere informatie

Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent het Gedrag. Informatie voor vrijwilligers, trainers en medewerkers

Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent het Gedrag. Informatie voor vrijwilligers, trainers en medewerkers Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent het Gedrag Informatie voor vrijwilligers, trainers en medewerkers Versie 2017 VEILIG SPORTKLIMAAT Elke week beleven we samen met miljoenen andere Nederlanders veel

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Actueel overzicht bijscholingspunten Kaderbeleid KNWU

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Actueel overzicht bijscholingspunten Kaderbeleid KNWU PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Actueel overzicht bijscholingspunten Kaderbeleid KNWU Laatst bijgewerkt: 7-03-017 Dit overzicht geeft een globaal overzicht van het aantal bijscholingspunten per

Nadere informatie

Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent Gedrag. Informatie voor vrijwilligers

Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent Gedrag. Informatie voor vrijwilligers Veilig Sportklimaat & Verklaring Omtrent Gedrag Informatie voor vrijwilligers Versie juli 2015 VEILIG SPORTKLIMAAT Iedere week beleven we samen met miljoenen andere Nederlanders veel plezier aan sport.

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Zuid -Holland 19 november 2014 Een leven lang met plezier sporten Ralf

Nadere informatie

Sport & Respect bij MvR

Sport & Respect bij MvR Sport & Respect bij MvR Voetbal is een fantastische sport, waar miljoenen mensen in Nederland van genieten. Met zijn allen dragen we de verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedereen op een prettige en

Nadere informatie

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten

Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Handleiding voor praktijkbegeleiders van niveau 2 en 3 cursisten Inhoud: Inleiding... 3 Kerntaken van een praktijkbegeleider... 3 Voorbereidend gesprek met de cursist... 4 Feedback geven... 4 Begeleiden

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD

Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD Vertrouwenspersoon op Koninklijke UD Op aanraden van NOC*NSF gaan veel sportverenigingen over op het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Voor Koninklijke UD is dit Lars Stempher. Wat houdt deze vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Opdrachten voorkomen en aanpakken van SI' Generiek Leertraject Seksuele Intimidatie

Opdrachten voorkomen en aanpakken van SI' Generiek Leertraject Seksuele Intimidatie en voorkomen en aanpakken van SI' Generiek Leertraject Seksuele Intimidatie Niveau 2 2.1.1 Veiligheid en hygiëne Voorkomen is beter dan genezen. Vandaar dat in de sport veel aandacht aan veiligheid en

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

HET PROJECT. Project Vertrouwenspersoon. Agenda. Informatie voor trainers en coaches

HET PROJECT. Project Vertrouwenspersoon. Agenda. Informatie voor trainers en coaches Project Vertrouwenspersoon Informatie voor trainers en coaches september 2013 evbv octopus 1 Agenda Het Project Opleidingen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Afsluiting september 2013 evbv octopus 2 HET

Nadere informatie

Coach de coach. Samen werken aan een veilig en plezierig sportklimaat

Coach de coach. Samen werken aan een veilig en plezierig sportklimaat Samen werken aan een veilig en plezierig sportklimaat Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Inhoudsopgave Inleiding: samen werken aan een

Nadere informatie

Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren.

Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren. Inleiding begeleiding van team en (individuele) spelers De stelling is dat het maken van afspraken een voorwaarde is om te presteren. Een trainer maakt afspraken met zijn spelers, binnen en buiten de lijnen.

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$ Sportief Coachen 2e Kaderavond Wat komt er vanavond aan Vier inzichten bod Afspraken maken Omgaan met ouders Omgaan met gewenst- en ongewenst gedrag Kenmerken van de doelgroep(en) Begeleiding tijdens wedstrijden

Nadere informatie

Informatie voor sporters

Informatie voor sporters Informatie voor sporters Wat is het? Hoe zorg ik dat het stopt? Tegen wie vertel ik het? 'Hij had me in zijn macht, want hij zei ook: "Zonder mij bereik je niets." Ik vind mezelf best een sterk persoon

Nadere informatie

Trekvogels werkt aan een veilig sportklimaat

Trekvogels werkt aan een veilig sportklimaat Trekvogels werkt aan een veilig sportklimaat Kort de inhoud Wat achtergrond over Veilig Sportklimaat Wat doet vv Trekvogels? Do s en don ts Wat achtergrond over veilig sportklimaat Het creëren van een

Nadere informatie

Communicatie. Hoe besteed je aandacht aan ouders?

Communicatie. Hoe besteed je aandacht aan ouders? Communicatie Ouders spelen een grote rol in sportbeleving van hun kind. Voor, tijdens en na de wedstrijd. Een ouder is een rolmodel voor het kind, toeschouwer, supporter en natuurlijk ook opvoeder. Niet

Nadere informatie

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$ Sportief Coachen 2e Kaderavond Huiswerk - Opdrachtkaarten Programma Communicatie Kenmerken van de doelgroep Coachen Omgaan met winst en verlies Omgaan met ouders Omgaan met de scheidsrechter Huiswerk Opdrachtkaart

Nadere informatie

VOLLEYBALVERENIGING FOCUS GEDRAGSCODE. Volleybalvereniging Focus

VOLLEYBALVERENIGING FOCUS GEDRAGSCODE. Volleybalvereniging Focus VOLLEYBALVERENIGING FOCUS GEDRAGSCODE bestaat sinds eind april 1991, onze thuisbasis is de Hessenhal in Hoog-Keppel. Focus: een vereniging waar we trots op mogen zijn! Een vereniging waar iedereen welkom

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Training Omgaan met Agressie en Geweld

Training Omgaan met Agressie en Geweld Training Omgaan met Agressie en Geweld 2011 Inleiding In veel beroepen worden werknemers geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, waaronder agressie. Agressie wordt door medewerkers over het algemeen

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

COACH DE COACH. Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers.

COACH DE COACH. Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers. COACH DE COACH Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers. Wil je als vereniging het beste halen uit trainers en coaches, zodat (jeugd) spelers met veel plezier bij de club blijven

Nadere informatie

Wielertrainer 3. Kwalificatieprofiel

Wielertrainer 3. Kwalificatieprofiel Wielertrainer 3 Kwalificatieprofiel 30-05-2017 Wielertrainer 3 Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 2 A. Functiebenaming B. Typering kwalificatie C. Kenmerken kwalificatie

Nadere informatie

Sportief Coachen 1e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$

Sportief Coachen 1e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$ Sportief Coachen 1e Kaderavond Introductie bestuur vereniging Waarom deze avond? Iedereen beleeft plezier aan het sporten bij onze vereniging Hoe kun jij daar als trainer, coach aan bijdragen? Programma

Nadere informatie

Trainer-coach 3 Kwalificatieprofiel

Trainer-coach 3 Kwalificatieprofiel Trainer-coach 3 Kwalificatieprofiel INHOUDSOPGAVE A. FUNCTIEBENAMING... 2 B. TYPERING KWALIFICATIE... 2 C. KENMERKEN KWALIFICATIE... 3 D. IN- EN DOORSTROOM... 3 A. KERNTAAK 3.1 GEVEN VAN TRAININGEN...

Nadere informatie

Academie voor Sportkader. Kwalificatieprofiel Wedstrijdadministratie (Official 2)

Academie voor Sportkader. Kwalificatieprofiel Wedstrijdadministratie (Official 2) Academie voor Sportkader Kwalificatieprofiel Wedstrijdadministratie (Official 2) 1. Algemene informatie over kwalificatie In dit hoofdstuk wordt het beroep nader omschreven. A. Functiebenaming Wedstrijdadministratie,

Nadere informatie

Normen- en waardenbeleid

Normen- en waardenbeleid Normen- en waardenbeleid Badmintonvereniging Geldrop Datum laatste wijziging: 6 september 2013 Dit document is gepubliceerd onder Creative Commons Licentie. U mag het bewerken, echter NIET met commerciële

Nadere informatie

VOLLEYBALCLUB BRUVOC BRUMMEN Opgericht 21 december 1960

VOLLEYBALCLUB BRUVOC BRUMMEN Opgericht 21 december 1960 Beleid omtrent ongewenst gedrag. Inleiding Volleybalvereniging Bruvoc is een vereniging waar de leden met plezier moeten kunnen volleyballen. Om dit mooie streven te bereiken is het nodig dat spelers,

Nadere informatie

Een pedagogisch- en veilig sport- en beweegklimaat

Een pedagogisch- en veilig sport- en beweegklimaat Een pedagogisch- en veilig sport- en beweegklimaat Gemeente Apeldoorn 11 september 2017 Nicolette Schipper-van Veldhoven Arnold Bronkhorst Lectoraat Sportpedagogiek, in het bijzonder naar een veilig sportklimaat

Nadere informatie

Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen. Gedragscode jeugdspelers

Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen. Gedragscode jeugdspelers Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen Golf is een sport dat met veel respect, fairplay, etiquette, sportiviteit, dient gespeeld te worden zodat iedereen (spelers, ouders, trainers, ) ten volle van het

Nadere informatie

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016 Arbitrageplan RKDSV 1. Inleiding Het imago van een scheidsrechter is belangrijk en zijn autoriteit wordt zowel door spelers, trainers, bestuurders en toeschouwers regelmatig

Nadere informatie

Een fijne en veilige omgeving!

Een fijne en veilige omgeving! SSV moet een fijne en veilige omgeving zijn voor iedereen. Toch kan het voorkomen dat leden stoppen met sporten omdat ze het niet naar hun zin hebben. Soms wordt daarbij aangegeven dat er ongepast over

Nadere informatie

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon

Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon Functie en taakomschrijving vertrouwenspersoon VEILIG SPORTKLIMAAT Budovereniging Asahi Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Doel van aanstelling van een vertrouwenscontactpersoon 2 3 Taken en bevoegdheden van

Nadere informatie

Sportief en verantwoord besturen

Sportief en verantwoord besturen Sportief en verantwoord besturen Cees van Broekhoven en Marijke Fleuren 12 februari 2011 Inleiding 11 sportbonden werken gezamenlijk en gestructureerd aan verankeren van Sportiviteit en Respect (S&R) in

Nadere informatie

GEDRAGSCODE Honk- & Softbalvereniging De Hazenkamp

GEDRAGSCODE Honk- & Softbalvereniging De Hazenkamp GEDRAGSCODE Honk- & Softbalvereniging De Hazenkamp Vastgesteld door het bestuur: 12 december 2016 1. Inleiding De gedragscode is gericht op het bevorderen van sportiviteit en respect in de sport. Dit gaat

Nadere informatie

1. Hoe vaak komt het voor en wat is het risico dat het bij onze organisatie gebeurt?

1. Hoe vaak komt het voor en wat is het risico dat het bij onze organisatie gebeurt? Vragen van bestuurders 1. Hoe vaak komt het voor en wat is het risico dat het bij onze organisatie gebeurt? Echt betrouwbare cijfers over hoe vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel. Kwalificatieprofiel Trainer-A Geweer (KSS3)

Kwalificatieprofiel. Kwalificatieprofiel Trainer-A Geweer (KSS3) Kwalificatieprofiel Trainer-A Geweer (KSS3) 1. ALGEMENE INFORMATIE Datum 20 maart 2013 Regie NOC*NSF In dit beroepscompetentieprofiel (BCP) zijn de veranderingen verwerkt die Ontwikkeling sinds 2003 hebben

Nadere informatie

Protocol Ongewenste Omgangsvormen

Protocol Ongewenste Omgangsvormen Protocol Ongewenste Omgangsvormen 1. Uitgangspunten Om een veilig sociaal sportklimaat te waarborgen wordt van ieder lid, trainer, vrijwilliger, ouder of gast bij de vereniging (nader samenvattend genoemd:

Nadere informatie

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg Volleybalvereniging Woudenberg Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon 1 1 Inleiding Binnen de Volleybalvereniging Woudenberg vinden we dat we met respect met elkaar moeten omgaan. Stelregel is:

Nadere informatie

Wielersportbond NTFU. Licentiebeleid NTFU. Voor niveau 3 instructeurs. [Geef tekst op]

Wielersportbond NTFU. Licentiebeleid NTFU. Voor niveau 3 instructeurs. [Geef tekst op] Wielersportbond [Geef tekst op] NTFU Licentiebeleid NTFU Voor niveau 3 instructeurs *Licentiebeleid NTFU* Doel van het licentiebeleid 1. Vergroten van de kwaliteit van instructeurs 2. Vergroten van de

Nadere informatie

De Veilige Sportomgeving. Sexuele Intimidatie in de sport

De Veilige Sportomgeving. Sexuele Intimidatie in de sport De Veilige Sportomgeving Sexuele Intimidatie in de sport Conny van Bentum vertrouwenspersoon / adviseur sexuele intimidatie NOC*NSF Alphen a/d Rijn juni 2009 Seksuele intimidatie is elke vorm van seksueel

Nadere informatie

ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN 2012-2013. De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee!

ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN 2012-2013. De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee! 2012-2013 ETHISCH VERANTWOORD SPORTEN De stedelijke sportraad Kortrijk en de Kortrijkse sportclubs werken mee! Stedelijke sportraad Kortrijk p.a. Bad Godesberglaan 22 8500 Kortrijk Tel. 056 27 80 16 Inhoud

Nadere informatie

Stichting HandbalSchool Brabant,Tilburg

Stichting HandbalSchool Brabant,Tilburg Nieuwsbrief novenber 2014 Stichting HandbalSchool Brabant,Tilburg Secretariaat: Linge 23 5172 DP Kaatsheuvel handbalschoolbrabant@gmail.com www.handbalschoolbrabant.nl Penningmeester: penningmeester@handbalschoolbrabant.nl

Nadere informatie

Preventiebeleid SMHC laatste aanpassing 14 september 2015

Preventiebeleid SMHC laatste aanpassing 14 september 2015 Preventiebeleid SMHC laatste aanpassing 14 september 2015 SMHC Sneek wil een veilige vereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met haar of zijn sport: hockeyen. Mede naar aanleiding van een aantal

Nadere informatie

BELEIDSPLAN SOCIAAL VEILIGE SPORTOMGEVING Volleybal Vereniging Havoc Haaksbergen

BELEIDSPLAN SOCIAAL VEILIGE SPORTOMGEVING Volleybal Vereniging Havoc Haaksbergen BELEIDSPLAN SOCIAAL VEILIGE SPORTOMGEVING Volleybal Vereniging Havoc Haaksbergen Inleiding. Sinds de uitvoerige aandacht van de media voor verscheidene incidenten die in de sport hebben plaatsgevonden

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel Beachbeachvolleybaltrainer 2

Kwalificatieprofiel Beachbeachvolleybaltrainer 2 Overzicht Kenmerken kwalificatieprofiel Naam van de kwalificatie Beachvolleybaltrainer 2 Kwalificatiestructuur KSS 2017 Kwalificatielijn Trainer-coach Kwalificatieniveau 2 Verplichte deelkwalificaties

Nadere informatie

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw

VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS. Vlaamse Taekwondo Bond vzw VLAAMSE TAEKWONDO BOND VZW GEDRAGSREGELS Vlaamse Taekwondo Bond vzw De bijgevoegde regels gelden op en rond elke dojang en wedstrijdterrein. Lees ze goed en verspreid ze onder uw leden, zodat we er samen

Nadere informatie

SVHA GEDRAGSREGELS V1.4 DEFINITIEF, 13 OKTOBER 2016

SVHA GEDRAGSREGELS V1.4 DEFINITIEF, 13 OKTOBER 2016 SVHA GEDRAGSREGELS V1.4 DEFINITIEF, 13 OKTOBER 2016 Sportvereniging Herveld-Andelst, de Zandakkers 43, 6674 DH Herveld 0488-452909 info@svha.nl www.svha.nl Inhoud 1 Gedragsregels... 2 1.1 Algemene verenigingsafspraken...

Nadere informatie

SVHA GEDRAGSREGELS V1.5 DEFINITIEF, 9 FEBRUARI 2017

SVHA GEDRAGSREGELS V1.5 DEFINITIEF, 9 FEBRUARI 2017 SVHA GEDRAGSREGELS V1.5 DEFINITIEF, 9 FEBRUARI 2017 Sportvereniging Herveld-Andelst, de Zandakkers 43, 6674 DH Herveld 0488-452909 info@svha.nl www.svha.nl Inhoud 1 Gedragsregels... 2 1.1 Algemene verenigingsafspraken...

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Seksuele intimidatie in de sport

Seksuele intimidatie in de sport Informatie voor trainers Seksuele intimidatie in de sport Wat is het? Hoe voorkom ik vervelende situaties? Waar kan ik terecht met vragen? Ik vond het altijd vergezocht. Maar als je de voorbeelden hoort,

Nadere informatie

Werkgroep beroepscompetentieprofielen KNWU Onderliggend

Werkgroep beroepscompetentieprofielen KNWU Onderliggend Kwalificatieprofiel wielertrainer 2 Algemene informatie datum: 7 januari 2008 versie: 3 Regie NOC*NSF Ontwikkeling Werkgroep beroepscompetentieprofielen KNWU Onderliggend Beroepscompetentieprofiel wielertrainer

Nadere informatie

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG

PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG PREVENTIEF BELEID GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG ZV DE GELENBERG Vastgesteld door het bestuur d.d. 01 augustus 2018 Preventief beleid grensoverschrijdend gedrag ZV de Gelenberg d.d. 01-08-2018 Definitief Pagina

Nadere informatie

Geachte afgevaardigden,

Geachte afgevaardigden, Aan: Afgevaardigden Algemene Vergadering c.c.: Educatie Commissie Betreft: Stand van zaken Masterplan Educatie Van: Bestuur NBB Datum : 15 november 2012 Aantal pagina s: 5 Geachte afgevaardigden, Ongeveer

Nadere informatie

Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel

Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 2 A. Functiebenaming B. Typering kwalificatie C. Kenmerken kwalificatie D. In- en doorstroom 2 Overzicht van kerntaken

Nadere informatie

KNCB GEDRAGSCODES. Dutch Lions & Lionesses. A player may win the match, but the team wins the tournament.

KNCB GEDRAGSCODES. Dutch Lions & Lionesses. A player may win the match, but the team wins the tournament. KNCB GEDRAGSCODES Dutch Lions & Lionesses A player may win the match, but the team wins the tournament. Spelers Begrijp de regels en speel volgens de regels. Houd je aan de regels en respecteer de beslissingen

Nadere informatie

Zelfevaluatie * Agressie

Zelfevaluatie * Agressie ben op de hoogte van agressie & beleid Ik heb inzicht in beleidsmatige zaken rondom agressie, stel (mede) beleid op voor een veilig klimaat en toon leiderschap om een veilige werkomgeving te optimaliseren.

Nadere informatie

Wielertrainer 3 Kwalificatieprofiel

Wielertrainer 3 Kwalificatieprofiel Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 2 A. Functiebenaming B. Typering kwalificatie C. Kenmerken kwalificatie D. In- en doorstroom 2 Overzicht van kerntaken en werkprocessen

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Invoering Verklaring Omtrent het Gedrag. September 2012

Invoering Verklaring Omtrent het Gedrag. September 2012 Invoering Verklaring Omtrent het Gedrag September 2012 1 Invoering Verklaring omtrent Tijdens de Algemene Ledenvergadering in november 2011 is door de vergadering de vraag gesteld of V.O.C. een Verklaring

Nadere informatie

Kwalificatie profiel Wielertrainer 2. Annelies Martijn Wieleracademie

Kwalificatie profiel Wielertrainer 2. Annelies Martijn Wieleracademie 2017-2020 Kwalificatie profiel Wielertrainer 2 Annelies Martijn Wieleracademie 2017-2020 Wielertrainer 2 Kwalificatieprofiel Inhoudsopgave 1 Algemene informatie over kwalificatie 2 A. Functiebenaming B.

Nadere informatie

Samen Top

Samen Top Samen Top uitgangspunten en aanbevelingen voor een stimulerend sportklimaat voor alle betrokkenen binnen het verband van de gymnastiekvereniging Pro Patria Samen Top versie pp / 15 feb 2013 blad 1/5 Intro

Nadere informatie

SPORTIVITEIT & RESPECT REGIO-/CLUSTERVERGADERINGEN 2011

SPORTIVITEIT & RESPECT REGIO-/CLUSTERVERGADERINGEN 2011 REGIO-/CLUSTERVERGADERINGEN 2011 PRESENTATIE SPORTIVITEIT & RESPECT Doel en inhoud Doel: Verenigingen informeren over de achtergrond, doelstellingen, context en plannen op het gebied van Sportiviteit &

Nadere informatie

Alle personen die in de zaal aanwezig zijn, zijn hier, omdat ze gemotiveerd zijn om samen tot beter turnen te komen.

Alle personen die in de zaal aanwezig zijn, zijn hier, omdat ze gemotiveerd zijn om samen tot beter turnen te komen. 1. Algemeen Alle partijen die betrokken zijn bij communicatie zijn verantwoordelijk voor het goed verlopen hiervan. Indien de communicatie niet goed verloopt, is dit aan deze personen om hierover in gesprek

Nadere informatie

Volleybal - Vereniging TAURUS

Volleybal - Vereniging TAURUS Volleybal - Vereniging TAURUS Auteur: Tonneke de Rooij en Ton van der Spek (vertrouwenscontactpersoon Taurus) Titel: Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Gedragsregels van NOC*NSF 3. Gedrag binnen

Nadere informatie

Beleid ter voorkoming van Ongewenst of Grensoverschrijdend Gedrag AV Spurt 88 Hardenberg

Beleid ter voorkoming van Ongewenst of Grensoverschrijdend Gedrag AV Spurt 88 Hardenberg Beleid ter voorkoming van Ongewenst of Grensoverschrijdend Gedrag AV Hardenberg 3-3-2019 blz 1 Inleiding AV creëert een sportomgeving waarbij de omgang gericht is op gelijkwaardigheid en veiligheid van

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid RSC ALLIANCE

Vrijwilligersbeleid RSC ALLIANCE RSC ALLIANCE Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Hoe betrokken bent u?...4 3. Aanmeldprocedure...5 4. Aan de slag!...6 5. Gedragsregels vrijwilligers...7 6. Vertrouwenscontactpersoon (VCP)...8 Pagina 2 1.

Nadere informatie

Mentale Sportbegeleiding. 4 inzichten over trainerschap

Mentale Sportbegeleiding. 4 inzichten over trainerschap 4 inzichten over trainerschap 4 inzichten over trainerschap Kennismakingsopdracht Welk team coach jij? Waarom ben jij trainer geworden? Waar ben je nieuwsgierig naar? 4 inzichten over trainerschap Structureren

Nadere informatie

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Iedereen die Muziekvereniging Soli bezoekt onderschrijft de doelstellingen en het huishoudelijk reglement van de vereniging en houdt zich aan de omgangsregels

Nadere informatie

Gedragscode voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters van de Geelse Atletiekclub VZW

Gedragscode voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters van de Geelse Atletiekclub VZW Gedragscode voor atleten, trainers, bestuurders, juryleden, ouders en supporters van de Geelse Atletiekclub VZW 1.1 Atleten 1.1.1 Attitude We staan voor fairplay tegenover tegenstander, scheidsrechter

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 KWALIFICATIEPROFIEL Inhoudsopgave 1. Algemene informatie over kwalificatie A. Functiebenaming B. Typering kwalificatie C. Kenmerken kwalificatie D. In- en doorstroom 2 Overzicht van kerntaken en werkprocessen

Nadere informatie

Kwalificatieprofiel Squash Trainer 2

Kwalificatieprofiel Squash Trainer 2 walificatieprofiel Squash rainer 2 In dit hoofdstuk wordt het beroep nader omschreven A. unctiebenaming Begeleider, Assistent B. ypering kwalificatie Werkomgeving yperende beroepshouding Rol en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Functie en taakomschrijving Vertrouwenspersoon

Functie en taakomschrijving Vertrouwenspersoon Functie en taakomschrijving Vertrouwenspersoon TV Beekhuizen Sabine Gobardhan 06-41 37 47 14 vertrouwenspersoon@tvbeekhuizen.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel van aanstelling van een vertrouwenscontactpersoon

Nadere informatie

DOOR VOETBAL VERENIGD

DOOR VOETBAL VERENIGD DOOR VOETBAL VERENIGD De Aanvoerders hebben 4 Gouden Regels opgesteld die iedereen bij zijn club in de praktijk kan brengen om het voetbal leuk, sportief en sociaal te houden. Niet iedere regel is direct

Nadere informatie