Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college. Zaaknummer : : Fenno van Andel Portefeuillehouder : wethouder D.A.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college. Zaaknummer : : Fenno van Andel Portefeuillehouder : wethouder D.A."

Transcriptie

1 Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college Zaaknummer : Steller : Fenno van Andel Portefeuillehouder : wethouder D.A. (Dirk) Heijkoop Onderwerp : Begroting repressief toezicht Gevraagd besluit: Het college van Molenwaard besluit: 1. met tevredenheid kennis te nemen van de brief van de provincie Zuid-Holland waarin wordt meegedeeld dat voor het jaar 2016 sprake is van repressief begrotingstoezicht; 2. de reactie op door de provincie gemaakte opmerkingen vast te stellen; 3. dit besluit via de lijst van ingekomen stukken ter kennis te brengen van de gemeenteraad. Inleiding Aanleiding Op 17 december 2015 deelt de provincie Zuid-Holland mee dat de begroting 2016 van Molenwaard voldoet aan de criteria voor repressief toezicht en dat daarom voor het jaar 2016 sprake is van repressief begrotingstoezicht. Belang Bij de mededeling over het toezicht maakt de provincie een aantal opmerkingen waarvan het van belang is dat hierop uiterlijk 1 mei 2016 een reactie wordt gegeven. Centrale vraag De centrale vraag in deze notitie is op welke wijze moet worden gereageerd op de opmerkingen die door de provincie zijn gemaakt bij het toekennen van het repressief toezicht. Deze reactie kan vervolgens ter kennisname aan de gemeenteraad worden gezonden. Kader Het oordeel van de provincie is gebaseerd op de volgende kaders en criteria: - de Gemeentewet; - de Algemene wet bestuursrecht; - het Besluit Begroting en Verantwoording; - het gemeenschappelijk financieel toezichtkader kwestie van evenwicht van juni 2014; - de begrotingscirculaire van 17 februari Om voor repressief toezicht in aanmerking te komen dient: 1. de jaarrekening 2014 vóór 15 juli 2015 te zijn ingezonden; 2. de begroting 2016 vóór 15 november 2015 te zijn ingezonden; 3. de begroting 2016 naar het oordeel van de provincie in evenwicht te zijn. Beoogd maatschappelijk resultaat De toekenning van repressief toezicht betekent dat we de begroting 2016 direct kunnen uitvoeren en begrotingswijzigingen niet vooraf behoeven te worden goedgekeurd door de provincie. Argumentatie De provincie stelt na onderzoek van de begroting vast dat de structurele lasten worden gedekt door structurele baten en dat sprake is van een structureel en reëel evenwicht. Het begrotingsonderzoek geeft de provincie aanleiding tot het maken van een aantal opmerkingen. Deze opmerkingen zijn over het algemeen logisch en niet verrassend. De relevante opmerkingen zijn in bijgevoegde bijlage opgenomen met daarbij de wijze waarop hierop in uw antwoordbrief aan de provincie wordt ingegaan. Ook het concept van uw antwoordbrief is als bijlage bijgevoegd.

2 2 Maatschappelijk draagvlak n.v.t. Financiële consequenties Repressief toezicht (i.t.t. preventief toezicht) betekent dat de begroting en begrotingswijzigingen 2016 direct kunnen worden uitgevoerd. Begrotingswijzigingen moeten binnen twee weken na de vaststelling worden ingezonden aan de provincie. Communicatie van het besluit Dit besluit wordt via de lijst met ingekomen stukken ter kennis gebracht van de gemeenteraad. Realisatie van het besluit Nadat de gemeenteraad kennis heeft genomen van dit besluit en het concept-antwoord van het college, zal uiterlijk 1 mei 2016 het antwoord aan de provincie worden gestuurd.

3 Aandachtspunten van de provincie Zuid-Holland bij toekenning repressief toezicht voor de begroting 2016 en de reactie hierop van het college van burgemeester en wethouders Het onderzoek van de begroting 2016 van Molenwaard geeft de provincie aanleiding tot het maken van een aantal opmerkingen. Deze opmerkingen zijn over het algemeen logisch en niet verrassend. De relevante opmerkingen zijn in deze bijlage opgenomen met daarbij de wijze waarop hierop in uw antwoordbrief aan de provincie wordt ingegaan. Begroting 2016 en meerjarenraming De provincie gaat ervan uit dat er maatregelen worden genomen die ertoe leiden dat ook voor het jaar 2017 van de meerjarenraming structureel en reëel evenwicht tot stand wordt gebracht. Het is nadrukkelijk ook de inzet van Molenwaard om het incidentele tekort in de jaarschijf 2017 van de meerjarenraming om te buigen naar een positief saldo. Precariobelasting De provincie heeft kennis genomen van de ingevoerde precariobelasting en de positieve invloed daarvan op de meerjarenraming. De provincie wijst op de door de Tweede Kamer aangenomen motie Veldman (waarin de regering wordt opgeroepen een wetsvoorstel in te dienen dat afschaffing van de precariobelasting beoogd) en gaat ervan uit dat wij, in dat licht bezien, behoedzaam zullen omgaan met het inzetten van de precariobelasting als dekking voor structurele lasten. De opbrengst aan precariobelasting zal een prominent aandachtspunt zijn bij het opstellen van de begroting 2017/2020. Wij zullen het advies van de provincie hierbij nadrukkelijk betrekken en de invloed van de precariobelasting op de meerjarenraming zorgvuldig beoordelen, zowel in relatie tot dekking van structurele lasten als in relatie tot (eventuele) wijziging van wetgeving. Septembercirculaire De provincie wijst op het risico dat de in de septembercirculaire 2015 aangegeven ontwikkeling van het gemeentefonds niet ten volle gerealiseerd wordt en adviseert de ontwikkeling van de accressen te volgen en in de loop van 2016 te actualiseren. De ontwikkelingen van het gemeentefonds worden gevolgd en in de begroting verwerkt conform de circulaires van het ministerie van BZK. Ombuigingsmaatregelen/taakstellingen De provincie gaat ervan uit dat we: -de vastgestelde bezuinigingen en taakstellingen periodiek monitoren -de provincie over de voortgang informeren -aanvullende dekkingsmaatregelen nemen als bezuinigingen niet worden gerealiseerd. Dit advies betrekken wij bij de monitoring van de bezuinigingen en taakstellingen.

4 2 Paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing De provincie is het eens met de constatering dat de omvang van de financiële reserves een aandachtspunt blijft en aanvullende maatregelen voor het verbeteren van de reserves wenselijk zijn. Is en blijft een nadrukkelijk aandachtspunt! Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen Het wegenbeheer heeft al een aantal jaren de bijzondere aandacht van de provincie. De provincie gaat er van uit dat, zoals door het college van Molenwaard is aangegeven, bij de eerstvolgende herziening van het wegenbeheersplan rekening wordt gehouden met de vastgestelde structurele bezuiniging op wegenbeheer Bij de eerstvolgende herziening van het Wegenbeheersplan wordt rekening gehouden met de vastgestelde budgettaire maatregelen. Paragraaf Verbonden Partijen De paragraaf Verbonden Partijen voldoet inhoudelijk nog niet (geheel) aan het BBV. Bij de jaarrekening 2015 en begroting 2017 zal de informatie in de paragraaf geheel voldoen aan het BBV. Grondexploitaties en Vennootschapsbelasting De provincie vraagt specifiek in relatie tot de grondexploitaties aandacht voor de financiële gevolgen van de invoering van de vennootschapsbelasting en de herziening van de verslaggevingsregels van het BBV. Uit een opgestelde (concept-)impactanalyse blijkt dat de invoering van de vennootschapsbelasting vooral gevolgen heeft voor de bouwgrondexploitatie. De omvang daarvan wordt beoordeeld, zodat in 2016 duidelijk wordt of het in de begroting 2016 hiervoor opgenomen risico van in lijn is met de werkelijke financiële impact. De financiële effecten van zowel de BBV-wijziging als de Vpb worden verwerkt in de begroting 2017/2020. Kengetallen In de begroting 2016 zijn de (nieuwe) financiële kengetallen opgenomen die in het kader van de vernieuwing van het BBV voor 2016 zijn voorgeschreven. De provincie mist nog een beoordeling van de onderlinge verhouding tussen de kengetallen in relatie tot de financiële positie van de gemeente en vraagt die in de volgende begroting op te nemen.. De gevraagde beoordeling van de financiële kengetallen zal in de begroting 2017 worden opgenomen.

5 17 DECEMBER 2015 Gemeente Molenwaard F~ O N W Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact A. van den Berg T a.vanden.berg@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus LP Den Haag T Gemeenteraad van Molenwaard Postbus AA BLESKENSGRAAF Datum Zie verzenddatum linksonder DOS Uw kenmerk Bijlagen Onderwerp Toezichtregime begroting 2016 Geachte raad, Elk jaar beoordelen wij vóór aanvang van het begrotingsjaar of voor uw gemeente repressief of preventief begrotingstoezicht geldt. Zie artikel 203 van de Gemeentewet. Repressief toezicht is regel. Dit houdt in, dat u uw begroting direct kunt uitvoeren. Wij hoeven uw begroting en de begrotingswijzigingen niet vooraf goed te keuren. Preventief toezicht is uitzondering. Dit betekent dat de begroting en begrotingswijzigingen eerst nog door ons moeten worden goedgekeurd voordat u tot uitvoering kunt overgaan. Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 Repressief begrotingstoezicht voor 2016 Wij hebben geconstateerd dat uw begroting voldoet aan de criteria voor repressief toezicht. Daarom geldt voor uw gemeente voor het jaar 2016 het repressieve begrotingstoezicht. De begroting, inclusief de 1 S`e wijziging hebben wij voor kennisgeving aangenomen. Wij verweken u om begrotingswijzigingen binnen twee weken na vaststelling naar ons toe te sturen. Overwegingen 2596 AW Den Haag 1. U heeft de begroting 2016 en de jaarrekening 2014 tijdig toegestuurd. 2. Wij hebben geconstateerd dat de jaarrekening 2014 structureel en reëel sluitend is. Zie Tram 9 en de buslijnen 90, 385 en 386 stoppen onze brief van , met kenmerk PZH dichtbij het 3. Uw begroting 2016, inclusief de 151e wijziging is naar ons oordeel structureel en reëel in provinciehuis. Vanaf station Den Haag CS is het tien minuten lopen. De parkeertuimte voor a~co~s.5 bepe~c. evenwicht. Wettelijk kader/toetsingscriteria Ons oordeel is gebaseerd op de kaders en criteria genoemd in: 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; 3. het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBA; 4. het Gemeenschappelijk financieel toezichtkader'kwestíe van evenwicht van juni 2014; 5. onze begrotingscirculaire van 17 februari 2015, kenmerk PZH Verzonden op dd

6 ~~ De criteria om voor het repressieve begrotingstoezicht in aanmerking te komen zijn: 1. de jaarrekening 2014 en de begroting 2016 zijn tijdig, vóór 15 juli respectievelijk 15 november 2015, ingezonden; 2. de begroting 2016 is naar ons oordeel in evenwicht of, als dat niet het geval is, in de meerjarenraming is aannemelijk gemaakt dat dit evenwicht uiterlijk in 2019 tot stand zal worden gebracht. Wij bedoelen met evenwicht "structureel en reëel evenwicht'. Hiervan is sprake indien, op basis van het bestaande beleid en het aanvaarde vastgestelde nieuwe beleid, de structurele lasten worden gedekt door structurele baten. Daarbij dienen de begroting en de meerjarenraming uiteraard volledig en reëel te zijn. Opmerkingen naar aanleiding van ons onderzoek Begroting 2016 en meerjarenraming Wij zijn van oordeel dat de begroting 2016 en de jaarschijven 2018 en 2019 van de meerjarenraming structureel en reëel in evenwicht zijn. Voor het jaar 2017 van de meerjarenraming is dat niet het geval. Bij ons oordeel hebben wij het overzicht van incidentele baten en lasten en het door u aangenomen amendement inzake het invoeren van een precariobelasting voor kabels, draden en leidingen betrokken. Wij gaan ervan uit dat u voor het jaar 2017 een begroting zult vaststellen die structureel en reëel in evenwicht is. Precariobelasting U heeft besloten met ingang van het belastingjaar 2016 een precariobelasting in te voeren voor kabels, draden of leidingen van 4,00 per m1. Dit tarief per m1 kan, als daar aanleiding voor is, in de Belastingverordening 2017 worden bijgesteld. Het structurele en reële evenwicht in uw begroting 2016 en meerjarenraming is mede tot stand gekomen door invoering van deze belasting en heeft geleid tot ruime batige saldi voor de jaren 2016, 2018 en Voor het jaar 2017 is nog sprake van een relatief gering tekort. Zoals u inmiddels bekend zal zijn is op 24 november 2015 door de Tweede Kamer de motie Veldman c.s. aangenomen. Hierbij wordt de regering verzocht zo snel mogelijk een wetsvoorstel bij de Kamer in te dienen, dat deze precariobelasting afschaft. Met daarbij een ruime overgangsperiode zodat de decentrale overheden die deze belasting heffen de mogelijke inkomstenderving geleidelijk kunnen opvangen. Wij gaan er vanuit dat u, in afinrachting van dit wetsvoorstel, behoedzaam zult omgaan met het inzetten van dit dekkingsmiddel, vooral als het gaat om het dekken van structurele lasten. Septembercirculaire Wij hebben geconstateerd dat u de meerjarige positieve accressen van de septembercirculaire heeft meegenomen in uw begroting 2016 en meerjarenraming Dit beleid is in overeenstemming met de uitgangspunten van onze begrotingscirculaire. Wij willen u echter wijzen op het risico dat deze accressen wellicht niet ten volle gerealiseerd zullen worden. Daarom adviseren wij u de ontwikkelingen te volgen zodat, als gevolg van actualisatie van de accressen, in de loop van 2016 uw geraamde gemeentefondsuitkering in de begroting geactualiseerd kan worden. gis dd

7 :.1 ~~~ Ombuigingsmaatregelen/taakstellingen In de begroting en meerjarenraming zijn ombuigingsmaatregelen verwerkt welke in de paragraaf taakstellingen worden toegelicht. In de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing wordt met betrekking tot deze taakstellingen vermeld dat het risico op het niet invullen van de taakstelling van de brandweer hoog is en dat het niet realiseren van deze taakstelling voor 2016 en 2017 incidenteel uit de boekwinst bij de overdracht van kazernes kan worden gedekt. Daarnaast wordt vermeld dat de kans op het niet realiseren van enkele ombuigingen in de begroting % bedraagt. In de paragraaf zijn hiervoor gekwantificeerde risico's opgenomen. Wij gaan ervan uit dat u de ombuigingen/taakstellingen periodiek zult monitoren en ons over de voortgang van de realisatie zult informeren. Wij gaan er tevens vanuit dat, indien bezuinigingen niet worden gerealiseerd, u tijdig alternatieve structurele dekkingsmaatregelen zult nemen. Paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing De weerstandsratio, met name op lange termijn is ten opzichte van vorig jaar verbeterd. Wij zijn het eens met de constatering dat de omvang van de financiële reserves een aandachtspunt blijft en dat aanvullende maatregelen voor het verbeteren van de reserves wenselijk zijn. In onze brieven over de begrotingen van de afgelopen jaren en de antwoordbrieven van het College van Burgemeester en Wethouders heeft dit punt ook aandacht gekregen. Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen Het onderhoud aan de kapitaalgoederen en met name dat van de wegen heeft in de afgelopen jaren bijzondere aandacht gekregen in onze correspondentie. In de brief van 19 februari 2015, kenmerk van het College van Burgemeester en Wethouders hebben wij een reactie op onze brief over de begroting 2015 ontvangen. In deze brief wordt onder andere aangegeven dat de structurele bezuiniging op het wegbeheer van inmiddels is verwerkt in het gewijzigde Uitvoeringsplan Wegen In de brief wordt tevens aangegeven dat het College het met ons eens is dat bij de eerstvolgende herziening van het wegenbeheerplan ook rekening moet worden gehouden met de verlaging van dit budget. Wij gaan er vanuit dat hieraan uitvoering wordt gegeven. Paragraaf Verbonden Partijen De gemeente brengt in toenemende mate taken onder bij verbonden partijen, bijvoorbeeld door deelname in gemeenschappelijke regelingen en door het (mede) oprichten van overheidsbedrijven. De verbonden partijen zijn nodig voor het realiseren van de doelstellingen van uw gemeente. Het gaat hierom verlengd lokaal bestuur hetgeen betekent dat u als gemeenteraad verantwoordelijk blijft voor de op afstand geplaatste taak. Het is noodzakelijk dat de verbonden partijen financieel gezond zijn en blijven. Vanuit het horizontaal toezicht is een helder beleidskader met toezichtarrangementen dan ook noodzakelijk voor uw kaderstellende en controlerende rol. Dit is mede van belang om de besluitvorming transparant te laten verlopen en de risico's binnen deze partijen te kunnen beheersen. Uw paragraaf verbonden partijen voldoet, evenals bij de begroting 2015, nog niet (geheel) aan artikel 15 van het BBV. Met name de volgende informatie ontbreekt nog: - de verwachte omvang van het eigen vermogen en het vreemd vermogen van de verbonden partij aan het begin en aan het einde van het begrotingsjaar (artikel 15, lid 2d van het BBA; 3/5 dd

8 j~5 r :Jy~,4, - de verwachte omvang van het financiële resultaat van de verbonden partij in het begrotingsjaar (artikel 15, lid 2e van het BBA. Wij gaan ervan uit dat deze informatie in de jaarrekening 2015 en de begroting 2017 wordt opgenomen. Grondexploitaties en Vennootschapsbelasting In onze brief bij de jaarrekening 2014 hebben wij aandacht gevraagd voorde eventuele gevolgen van de invoer van de vennootschapsbelastingplicht (Vpb) voor publieke organisaties per 1 januari Naast de wijzigingen in wet- en regelgeving met betrekking tot de Vennootschapsbelasting is er een voornemen tot herziening van het BBV met betrekking tot grondexploitaties. De commissie BBV heeft de afbakening, definiëring en de verslaggevíngsregels rondom grondexploitaties kritisch onder de loep genomen. De reden hiervoor is een aantal ontwikkelingen op het gebied van grondexploitaties. Namelijk: de forse afboekingen van gemeenten op grondposities in de afgelopen jaren, de aanbevelingen uit het rapport Vernieuwing BBV over transparantie en vergelijkbaarheid, en de aankomende Omgevingswet. De afbakening is ook onvermijdelijk in het kader van de aankomende Vpb voor gemeenten. Het kan namelijk helpen in de fiscale discussie over de afbakening van de ondernemersactiviteit en de toe te rekenen kosten en opbrengsten. De Vpb en de herziene verslaggevingsregels betreffende de grondexploitaties kunnen financiële gevolgen hebben voor uw gemeente. Wij hebben geconstateerd dat in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing voorde Vpb grondexploitaties vanaf 2018 rekening is gehouden met een gekwantificeerd risico van De eventuele financiële effecten zijn nog niet in de begroting 2016 verwerkt. Ditzelfde geldt voor de aangekondigde herziene verslaggevingsregels betreffende de grondexploitaties. Wij gaan ervan uit dat deze effecten worden verwerkt in de begroting 2017 en meerjarenraming Kengetallen Met ingang van het begrotingsjaar 2016 dient u op basis van de vernieuwing van het BBV een uniforme basis set van financiële kengetallen op te nemen. In onze brief van 29 juni 2015, ons kenmerk PZH hebben wij u hier reeds over geïnformeerd. In deze brief hebben wij u onder andere meegedeeld dat wij de kengetallen van uw gemeente zullen opnemen en toelichten in de brief die u van ons ontvangt over het toezichtregime voor Aan de in de brief aangekondigde meerwaarde zullen wij echter komend jaar invulling geven, wanneer meer ervaring is opgedaan met het gebruik van de kengetallen. Na afronding van het begrotingsonderzoek 2016 van al onze gemeenten willen wij een totaal inventarisatie maken van de wijze waarop de Zuid-Hollandse gemeenten invulling hebben gegeven aan deze BBV vernieuwing. Wij hebben geconstateerd dat u de kengetallen heeft opgenomen in uw begroting. De beoordeling van de onderlinge verhouding tussen de kengetallen in relatie tot de financiële positie (artikel 11, lid 2e van het BBA ontbreekt echter nog. Wij verzoeken u deze beoordeling in de volgende begroting op te nemen. 4/5 dd

9 ~~ Wij zíjn er zeker van dat deze informatie u tot dienst zal staan om waardevolle discussies te kunnen voeren en een hulpmiddel kan zijn bij het maken van weloverwogen beleidskeuzes. Tot slot Wij ontvangen graag vóór 1 meí 2016 uw reactie op deze brief. Wij hebben een afschrift van deze brief aan het College van Burgemeester en Wethouders gezonden. Wij verzoeken u in uw correspondentie altijd het DOS-nummer te vermelden dat wij rechts bovenaan in deze brief hebben opgenomen. Hoogachtend, Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, voor dezen, Drs. Marije L.E.F. Hoogendoorn-Bruins Slot Hoofd Bureau Bestuurlijke Zaken en Toezicht Deze brief is digitaal vastgesteld, hierdoor staat er geen fysieke handtekening in de brief. Afschrift aan: Het college van burgemees4er en wethouders van gemeente Molenwaard 5/5 pzh dd

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE

Gedeputeerde Staten. 1. de Gemeentewet; 2. de Algemene wet bestuursrecht; Gemeenteraad van Nissewaard Postbus 25 3200 AA SPIJKENISSE Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact J. van Kranenburg T 070-441 80 85 j.van.kranenburg@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441

Nadere informatie

a a o~co zo1~ provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 11 DECEMBER 2014 Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Gemeente Molenwaard

a a o~co zo1~ provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 11 DECEMBER 2014 Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Gemeente Molenwaard 11 DECEMBER 2014 De raad van de gemeente MOLENWAARD Postbus 5 2970 AA BLESKENSGRAAF Gemeente Molenwaard N OW N Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact A. van den Berg

Nadere informatie

a _ctj. \ \ 9 OIC VOORBLAD AAN DE RAAD GERICHTE BRIEVEN: (per ommegaande invullen en sturen naar Griffie)

a _ctj. \ \ 9 OIC VOORBLAD AAN DE RAAD GERICHTE BRIEVEN: (per ommegaande invullen en sturen naar Griffie) a _ctj. \ \ VOORBLAD Provincie Zuid-Holland Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl College van B&W van Ridderkerk Postbus 271 Datum Zie verzenddatum

Nadere informatie

12DEC. 2(M. Gedeputeerde Staten. Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur. De raad van de gemeente RIDDERKERK Postbus AG RIDDERKERK

12DEC. 2(M. Gedeputeerde Staten. Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur. De raad van de gemeente RIDDERKERK Postbus AG RIDDERKERK Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact H.G.Jacobs T 070-4417694 hg.jacobs@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

a a o~co zo1~ provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 11 DECEMBER 2014 Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Gemeente Molenwaard

a a o~co zo1~ provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 11 DECEMBER 2014 Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Gemeente Molenwaard 11 DECEMBER 2014 provincie HOLLAND ZUID De raad van de gemeente MOLENWAARD Postbus 5 2970 AA BLESKENSGRAAF Gemeente Molenwaard N OW N Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur

Nadere informatie

fl# Z\rt loor 56 31o l?35 HorraND LUID 6l,z o?dlnw tbv caltqe gö[d EhSE Provrncre Í nl Gedeputeerde Staten

fl# Z\rt loor 56 31o l?35 HorraND LUID 6l,z o?dlnw tbv caltqe gö[d EhSE Provrncre Í nl Gedeputeerde Staten Z\rt loor 56 31o l?35 Gedeputeerde Staten Provrncre HorraND Afdeling Bestuur Conlacl A. van den Berg T 070-441 67 02 a.vanden.berg@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag Í 070-441

Nadere informatie

z s sep zn'3 provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard

z s sep zn'3 provincie HOLLAND ZUID Gedeputeerde Staten 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard De raad van de gemeente MOLENWAARD Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf 30 SEPTEMBER 2013 Gemeente Molenwaard Gedeputeerde Staten ~ Directie Leefomgeving en Bestuur ~ Afdeling Bestuur V Contact A. van den Berg

Nadere informatie

prov.nc,eholland 12 SEP 2016 ^ VOORBLAD Deo,/bijlage Afd. Geme Provincie Zuid-Holland Productnr. Geachte ontvanger,

prov.nc,eholland 12 SEP 2016 ^ VOORBLAD Deo,/bijlage Afd. Geme Provincie Zuid-Holland Productnr. Geachte ontvanger, prov.nc,eholland Afd. Geme Deo,/bijlage Productnr. 12 SEP 2016 ^ VOORBLAD Provincie Zuid-Holland Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Gemeenteraad

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 20 maart 2018 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Gemeenteraad van Wassenaar t.a.v. de raadsgriffier Postbus AL WASSENAAR. Financieel toezicht begroting 2019

Gedeputeerde Staten. Gemeenteraad van Wassenaar t.a.v. de raadsgriffier Postbus AL WASSENAAR. Financieel toezicht begroting 2019 Gedeputeerde Staten Afdeling Bestuur Contact R.M. (Rob) van Kranen 070 441 7975 rm.van.kranen@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Gemeenteraad

Nadere informatie

provincie limburg 1 9 OEL 2016 De raad van de gemeente Nederweert Postbus AA NEDERWEERT Cluster FIN Behandeld.

provincie limburg 1 9 OEL 2016 De raad van de gemeente Nederweert Postbus AA NEDERWEERT Cluster FIN Behandeld. INGEKOîvîEf\! Gemeente Nederweer provincie limburg 1 9 OEL 2016 De raad van de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030 AA NEDERWEERT Cluster FIN Behandeld. E-mail Telefoon Ons kenmerk 2016/99503 Uw kenmerk

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provincie Flevoland (FL) t.a.v. de Provinciale Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD DGBK/Bestuur, Democratie

Nadere informatie

provincie limburg FIN / De raad van de gemeente Nederweert Postbus AA NEDERWEERT

provincie limburg FIN / De raad van de gemeente Nederweert Postbus AA NEDERWEERT 4 1~ De raad van de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Cluster Faxnummer Ons kenmerk Bij lage(n) FIN +31 43 389 71 51 201 6/1 8446 Behandeld Doorkiesnummer +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht

Nadere informatie

HorrAND. -2lril oo qlizlcrzcqc. ffiëe LUTD. ETÏïE. Pt3''ncre EIHTË. -.{-.*r-e. Gedeputeerde Staten. 2 i t]ëf 20i6

HorrAND. -2lril oo qlizlcrzcqc. ffiëe LUTD. ETÏïE. Pt3''ncre EIHTË. -.{-.*r-e. Gedeputeerde Staten. 2 i t]ëf 20i6 -2lril oo qlizlcrzcqc Gedeputeerde Staten Pt3''ncre HorrAND LUTD ",t,,,l 2 i t]ëf 20i6 Afdeling Bestuur Contad A.P.L. van Wingerde 070-441 69 89 apl.van.winqerde@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus

Nadere informatie

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg

De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg De raden van alle gemeenten in de provincie Limburg Cluster FIN Behandeld J.G.G.M. Janssen Ons kenmerk Telefoon +31 43 389 72 38 Uw kenmerk Maastricht 21 maart 2017 Bijlage(n) Verzonden Onderwerp Aandachtspunten

Nadere informatie

provincie GELDERLAND ï 5 DEC 2017 INGEKOMEN Gemeente Beuningen T.a.v. de raad Postbus AA BEUNINGEN GLD z"* IN

provincie GELDERLAND ï 5 DEC 2017 INGEKOMEN Gemeente Beuningen T.a.v. de raad Postbus AA BEUNINGEN GLD z* IN provincie Bezoekadres Postadres Markt 11 Postbus 9090 6811 CG Arnhem 6800 GX Arnhem Gemeente Beuningen T.a.v. de raad Postbus 14 6640 AA BEUNINGEN GLD telefoonnummer (026) 359 91 11 e-mailadres post@gelderland.nl

Nadere informatie

Toetsingsaspecten. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente (merge Gelderse colleges van B&W) 1 april

Toetsingsaspecten. Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente (merge Gelderse colleges van B&W) 1 april Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente (merge Gelderse colleges van B&W) telefoonnummer

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties .-f i -V*-*. " -re Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten DGBK Programnna Krachtig Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ

Nadere informatie

Inkomende post

Inkomende post i Inkomende post - 6313 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 6 ' Nr. 63) 3/2-13:003/: ùriffie jlk. ' lnl,oarkispjit, april zo,a - -----,-------,,, jjjjjj jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjjj jjjjjjjjjjjjj-j

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Gedeputeerde Staten Aan de raden van de se gemeenten. Gemeente Bloemendaal Postbus 201 2050 AE OVERVEEN Uw contactpersoon mw. W.J.C. de Wit-Scholten AD/KAB/IBT Telefoonnummer

Nadere informatie

0 B APR Doc./bijlage Prnductnr. _

0 B APR Doc./bijlage Prnductnr. _ P^11^ HOLLAND \^L Gerrteè Geirteènte Delft Doc./bijlage Prnductnr. _ Kopie 0 B APR 2010 crt?j<

Nadere informatie

Aan Van Datum Onderwerp Zaaknummer

Aan Van Datum Onderwerp Zaaknummer Aan de gemeenteraad Van College van Burgemeester en wethouders Datum 29 juli 2014 Onderwerp mededeling Gedeputeerde Staten vaststelling gemeentegrenzen nieuwe gemeente Krimpenerwaard Zaaknummer 124168

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Midden-Holland T.a.v.: Dhr. A. Mutter Postbus AA Gouda

Gedeputeerde Staten. Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Midden-Holland T.a.v.: Dhr. A. Mutter Postbus AA Gouda Gedeputeerde Staten Contact H.H.A. Hermanns T 070-441 78 56 hha.hermanns@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Aan de besturen van de gemeenschappelijke regelingen in Noord-Holland Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon S.H.B. Riteco AD/KAB/IBT Doorkiesnummer (023) 514

Nadere informatie

t.^-org'ajniisalie 2 3 JAN, 2019

t.^-org'ajniisalie 2 3 JAN, 2019 Gedeputeerde Staten PZuidHolland '.e nr T «Iti t.^-org'ajniisalie 2 3 JAN, 2019 Het algemeen bestuur van de in Zuid-Holland gelegen gemeenschappelijke regelingen Afdeling Bestuur Bureau Bestuurlijke Zaken

Nadere informatie

24/12/2018 TEAM REFERENTIE DOORKIESNUMMER ADRES. ONDERWERP Beoordeling begroting 2019

24/12/2018 TEAM REFERENTIE DOORKIESNUMMER ADRES. ONDERWERP Beoordeling begroting 2019 18.026389 AAN Registratiedatum Behandelend afdeling Afgehandeld door/op de raad van de gemeente Oudewater 24/12/2018 PROVINCIE :: Beh. Ambt.: Sfreefdat.: B.V.O.: Uw e-mail van UW 81E3121F 13 november 2018

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIH

Raadsinformatiebrief IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIH GemeG ^Echt-Susteren Raadsinformatiebrief IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIH Kenmerk Z18/001960 / D - 2383 Datum B&W-vergadering Portefeuillehouder(s) G.H.C. Frische Onderwerp Brief

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD Ministerie van Binnenlandse Zaken en > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Turfmark 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.

Nadere informatie

B ' Provincie Noord-Brabont. De raad van de gemeente Bergen op Zoom Postbus AA BERGEN OP ZOOM. Begroting Geachte raadsleden,

B ' Provincie Noord-Brabont. De raad van de gemeente Bergen op Zoom Postbus AA BERGEN OP ZOOM. Begroting Geachte raadsleden, ' Provincie Noord-Brabont B17-007508 Brabantiaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch De raad van de gemeente Bergen op Zoom Postbus 35 4600 AA BERGEN OP ZOOM Telefoon 1073) 681 28 12 Fax (073) 614

Nadere informatie

*U * *U *

*U * *U * *U13.23793* *U13.23793* De leden van de Gemeenteraad Postbus 1 2650 AA BERKEL EN RODENRIJS Concernstaf Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Martijn de Quartel Telefoon 14 010 E-mail

Nadere informatie

Repressief toezicht. Aan de raden van de gemeenten in de provincie Noord-Brabant. Begrotingscirculaire Geachte raadsleden,

Repressief toezicht. Aan de raden van de gemeenten in de provincie Noord-Brabant. Begrotingscirculaire Geachte raadsleden, Aan de raden van de gemeenten in de provincie Noord-Brabant Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 www.brabant.nl IBAN NL86INGB0674560043 Bereikbaarheid

Nadere informatie

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND

PROVINCIE. Mededeling FLEVOLAND PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Brief financieel toezicht 2017 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Kern mededeling: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt

Nadere informatie

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc

C2.ľ3b bö DIV.STAN Bv// FPc Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties C2.ľ3b bö Provincie Noord-Brabant Gedeputeerde Staten Postbus 90151 5200 MC Den Bosch Ingekomen -6 DEC 2016 Provincie Nnnrd-Brabanţ 4120019 DIV.STAN

Nadere informatie

Raming algemene uitkering gemeentefonds is te optimistisch. De raad van de gemeente Meierijstad Postbus DA VEGHEL

Raming algemene uitkering gemeentefonds is te optimistisch. De raad van de gemeente Meierijstad Postbus DA VEGHEL De raad van de gemeente Meierijstad Postbus 10001 5460 DA VEGHEL Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 680 76 80 www.brabant.nl IBAN NL86INGB0674560043

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording raadsvragen (CDA fractie) 19 december over preventief financieel toezicht - Besluitvormend

Onderwerp Beantwoording raadsvragen (CDA fractie) 19 december over preventief financieel toezicht - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 13 januari 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00020 Onderwerp Beantwoording raadsvragen (CDA fractie) 19 december over preventief financieel toezicht - Besluitvormend Beknopte

Nadere informatie

BEGROTINGSCIRCULAIRE 2019

BEGROTINGSCIRCULAIRE 2019 BEGROTINGSCIRCULAIRE 2019 Inhoud 1. Inleiding... 3 Inzenden van uw begroting per post of digitaal... 3 Vragen over deze circulaire... 3 2. Twee vormen van toezicht... 3 Repressief toezicht... 4 Preventief

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Provinciale Staten van Flevoland Postbus AB LELYSTAD Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Directoraat-Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

P R O V 1 N su È F R VS l! Ä N. Doe. nr.: Class, nr. * Ingek.: AfdelirrT. Beh. door; Afd. Hoofd AWB.. weken. voor kenn isg. aangenomen/tel.

P R O V 1 N su È F R VS l! Ä N. Doe. nr.: Class, nr. * Ingek.: AfdelirrT. Beh. door; Afd. Hoofd AWB.. weken. voor kenn isg. aangenomen/tel. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Gedeputeerde Staten van Fryslan Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Datum 18 december 2014 Betreft Begroting

Nadere informatie

Provincie Noord-Hollan

Provincie Noord-Hollan Noord-Hollan GESCAND OP 2 4 APR. 2015 Gemeente Wormerland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Aan de raden van de Noord-Hollandse gemeenten. Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon E.L. Hordijk SVT/IBT Doorkiesnummer

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 'Uil Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Datum 20 december 2013 Betreft financieel

Nadere informatie

Begrotingscirculaire gemeenschappelijke regelingen

Begrotingscirculaire gemeenschappelijke regelingen Begrotingscirculaire 2019-2022 gemeenschappelijke regelingen Maart 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 1. Vormen van toezicht... 7 1.1 Repressief toezicht... 7 1.2 Preventief toezicht... 7 2. Toetsingsaspecten...

Nadere informatie

Ons kenmerk U Beh. door R. Bogers Afdeling Middelen, Financiën

Ons kenmerk U Beh. door R. Bogers Afdeling Middelen, Financiën Gemeente f Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom iiniiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiiihiniii Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Begroting 2018 U17-019346 Beh. door R. Bogers

Nadere informatie

Aanbieding van de Handreiking presentatie structureel begrotingssaldo Handreiking structureel begrotingssaldo IBT DIGI (3).

Aanbieding van de Handreiking presentatie structureel begrotingssaldo Handreiking structureel begrotingssaldo IBT DIGI (3). Petra Rooijackers Van: Raschid Karamat Ali Verzonden: woensdag 21 juni 2017 16:31 Aan: BOX-Griffie Onderwerp: Aanbieding van de Handreiking presentatie structureel begrotingssaldo

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten Bestuur, democratie en financiën Financieel en informatie stelsel Schedeldoekshaven

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00003

RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00003 RAADSINFORMATIEBRIEF 19R.00003 ąvmc enlť W O E R D E N Van Datum Portefeuillehouder(s) Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres college van burgemeester en wethouders 15januari 2019 Wethouder

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Toezichtvorm provincie-gr's 1- Notagegevens Notanummer 2016-001972 11-11-2016 Programma: Portefeuillehouder Weth. Grijsen Team AB 2- Bestuursorgaan [X]B &

Nadere informatie

mm 2 2 DEC 2017 TEAM REFERENTIE DOORKIESNUMMER ADRES ONDERWERP

mm 2 2 DEC 2017 TEAM REFERENTIE DOORKIESNUMMER  ADRES ONDERWERP VERICKDEN 2 1 Gemeente Utrechtse Heuvelrug mm 2 2 DEC 2017 PROVINCIE fic i' 117.20164 Aan de raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug UW 81C4F382 e-mail 13 november 2017 2017-469 geen BIN 1 IBT Financieel

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. P& / 20 J W / Ob 0 7 JAN 2G14. Dat. ontv.: Routing

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. P& / 20 J W / Ob 0 7 JAN 2G14. Dat. ontv.: Routing Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provinciale Staten van Overijssel Postbus 10078 8000 GB ZWOLLE PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr.

Nadere informatie

Brief Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 16 december 2015 over financieel toezicht: vorm en bevindingen 2016

Brief Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 16 december 2015 over financieel toezicht: vorm en bevindingen 2016 Griffier van de Staten Geleidebrief informatief gja Provincie /ÿzeeland Naam voorstel 15018308 Brief Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van over financieel toezicht: vorm en bevindingen

Nadere informatie

1 4 JUL Kopie aan: 9

1 4 JUL Kopie aan: 9 PROVINCIE FLEVOLAND Gemeente Lelystad Ingekomen Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Lelystad Postbus 91 8200 AB LELYSTAD 1 4 JUL 2014 Kopie aan: 9 Postbus 55 8200 AB Lelystad Telefoon

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Aan de raden van de Noord-Hollandse gemeenten. Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon mw. W.J.C. de Wit-Scholten AD/KAB/IBT Telefoonnummer 023 514 4618

Nadere informatie

HOLLAND. le dend. l_ele. ama. provlncie

HOLLAND. le dend. l_ele. ama. provlncie In le dend schrijven D re e Leefomgevrng en Bestuur provlncie M Wm M M ama S K Ramadhm sk ramadh van Kranen mz Pmvmeehuls De colleges van burgemeester en wethouders van de Zurd-Holland gelegen gemeenten

Nadere informatie

Mergebrief met adreslijst van alle gemeenteraden in Gelderland (CRM) In kopie naar colleges van B&W. 12 november

Mergebrief met adreslijst van alle gemeenteraden in Gelderland (CRM) In kopie naar colleges van B&W. 12 november Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Mergebrief met adreslijst van alle gemeenteraden in Gelderland (CRM) In kopie naar colleges van B&W telefoonnummer

Nadere informatie

provincie HOLLAND ZUID

provincie HOLLAND ZUID provincie HOLLAND 1% ~U~~ Z~14 Gemeente Molenwaard F-~ ~.f Gedeputeerde Staten + r ~~e~. Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact drs. J. van Straalen T 070-441 61 92 j. van. straalen@pzh.

Nadere informatie

Begrotingscirculaire Gemeenten

Begrotingscirculaire Gemeenten Begrotingscirculaire Gemeenten 2020 2023 Aandachtspunten voor het opstellen van de begroting 2020 en de meerjarenraming 2021-2023 April 2019 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 1. Toets begroting en meerjarenraming...

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0848 B.17.0848 Landgraaf, 4 mei 2017 ONDERWERP: Zienswijze raad op de ontwerpbegroting 2018 stadsregio Parkstad Limburg PROGRAMMA

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Aan Burgemeester en Wethouders van de Noord-Hollandse gemeenten. Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon mw. W.J.C. de Wit-Scholten AD/KAB/IBT Telefoonnummer

Nadere informatie

FINANCIEEL PERSPECTIEF KADERNOTA

FINANCIEEL PERSPECTIEF KADERNOTA FINANCIEEL PERSPECTIEF KADERNOTA 2019-2022 BIJLAGE BIJ DE KADERNOTA 2019-2022 1 Inhoudsopgave COALITIEAKKOORD... 3 MAARTCIRCULAIRE EN MEICIRCULAIRE 2018... 4 INTERNE REKENRENTE... 4 LOON-/PRIJSBIJSTELLING...

Nadere informatie

Financiële positie. Financieel perspectief. Financiële uitgangspositie

Financiële positie. Financieel perspectief. Financiële uitgangspositie Financieel perspectief Financiële positie Financiële uitgangspositie De ambities die we voor de komende periode hebben zijn op dit moment groter dan de financiële mogelijkheden die daarvoor beschikbaar

Nadere informatie

$çmxffin LUTD. Prgvrncï HorrAND. 1. Uniforme taakvelden: betrouwbare informatie voor interne sturing en externe vergelijkbaarheid

$çmxffin LUTD. Prgvrncï HorrAND. 1. Uniforme taakvelden: betrouwbare informatie voor interne sturing en externe vergelijkbaarheid Lid Gedeputeerde Staten R.A.M. van der Sande Prgvrncï HorrAND LUTD $çmxffin Contact 070-441 70 13 ram.vander.sande@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

a \ Q í p B en W voorstel 13int02211 Onderwerp 1e wijziging begroting

a \ Q í p B en W voorstel 13int02211 Onderwerp 1e wijziging begroting B en W voorstel 13int02211 Onderwerp 1e wijziging begroting 2014-2017 Samenvatting voorstel De raad wordt voorgesteld de eerste wijziging van de begroting 2014-2017 vast te stellen. In dit voorstel zijn

Nadere informatie

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek ^ iiii ~ Ontvangen: 07/03/ ink03751

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek ^ iiii ~ Ontvangen: 07/03/ ink03751 Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 07/03/2014 14ink03751 ^ iiii ~ provincie Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem De Raad van de gemeente Oude

Nadere informatie

begrotingsrichtlijnen toetsingsaspecten

begrotingsrichtlijnen toetsingsaspecten begrotingsrichtlijnen en toetsingsaspecten Aandachtspunten voor: Het opstellen van de begroting 2019 en de meerjarenraming 2020-2022 Bijlage bij brief d.d. 22 februari 2018 nr. 81C98FF7 gericht aan de

Nadere informatie

Geme. Naar aanleiding van de begroting plaatst de provincie een aantal opmerkingen, te, weten: ^ ^J, j>

Geme. Naar aanleiding van de begroting plaatst de provincie een aantal opmerkingen, te, weten: ^ ^J, j> Geme ^Echt-Susteren Raadsinformatiebrief BBV. nr. 517959 Datum B&W-vergadering 17-1-2017 Portefeuillehouder(s) G.H.C. Frische Onderwerp Repressief begrotingstoezicht 2017 Samenvatting De door de raad vastgestelde

Nadere informatie

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnen andse Zaken en Koninkrijksrelaties R. Anderson Contactpersoon Uw kenmerk Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden 2016-0000754155 Kenmerk www.facebook.com/minbzk Provincie Fryslâ www.rijksoverheid.ni Provinciale Staten www.twitter.com/minbzk programmabegroting.

Nadere informatie

Begrotingscirculaire gemeenschappelijke regelingen

Begrotingscirculaire gemeenschappelijke regelingen Januari 2019 Begrotingscirculaire 2020-2023 gemeenschappelijke regelingen 1 2 Inhoudsopgave Inleiding...4 1. Vormen van toezicht...5 1.1 Repressief toezicht...5 1.2 Preventief toezicht...5 2. Toetsingsaspecten...7

Nadere informatie

Toezicht gemeentefinanciën Aandachtspunten (meerjaren)begroting

Toezicht gemeentefinanciën Aandachtspunten (meerjaren)begroting Toezicht gemeentefinanciën Aandachtspunten (meerjaren)begroting 2019-2022 Afdeling Bestuurszaken Provincie Fryslân Versie: 11-04-2018 Aandachtspunten (meerjaren)begroting 2019-2022 Pagina 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

2 O MAART Aan de leden en burgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom. Beste leden en burgerleden van de gemeenteraad,

2 O MAART Aan de leden en burgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom. Beste leden en burgerleden van de gemeenteraad, Geme ~ I ~ ~ Bergen op Zoom Aan de leden en burgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Uw kenmerk U19-004407 Uw brief Beh. door R. Bogers

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer Onderwerp Huisvesting statushouders

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer Onderwerp Huisvesting statushouders van Gedeputeerde Staten op vragen van P.L. Vermeulen (SP) (d.d. 9 oktober 2014) Nummer 2972 Onderwerp Huisvesting statushouders Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Op diverse

Nadere informatie

Financieel toezicht in Gelderland

Financieel toezicht in Gelderland Financieel toezicht in Gelderland Wat houdt financieel toezicht in? en Hoe staat uw gemeente ervoor? Gemeente Neerijnen 14 mei 2014 Gerrit Scholten - Provincie Gelderland Even voorstellen Gerrit Scholten

Nadere informatie

provincie limburg

provincie limburg 1812201592075140004 De raad van de gemeente Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Cluster E-mail FIN Ons kenmerk VpI. nummer Bijlage(n) 2015195906 Behandeld Telefoon Faxnummer Uw kenmerk Maastricht

Nadere informatie

BEGROTINGSCIRCULAIRE GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN

BEGROTINGSCIRCULAIRE GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Inhoud BEGROTINGSCIRCULAIRE GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Inleiding...2 1. Proces Financieel toezicht in aanloop naar uw begroting 2018...3 2. Wij bepalen de vorm van toezicht...4 We houden repressief

Nadere informatie

Aandachtspunten voor het opstellen van de begroting 2020 en de meerjarenraming

Aandachtspunten voor het opstellen van de begroting 2020 en de meerjarenraming PROVINCIE UTRECHT Begrotingscirculaire Gemeenten 2020-2023 Aandachtspunten voor het opstellen van de begroting 2020 en de meerjarenraming 2021-2023 Bijlage bij brief nr. 81EA6300 d d. 16 april 2019 gericht

Nadere informatie

Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle. Inhoudsopgave Samenvatting pag. 1. Ontwerpbesluit I pag.

Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle. Inhoudsopgave Samenvatting pag. 1. Ontwerpbesluit I pag. STATENVOORSTEL Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle Registratienummer : 2005cgc000636i Rapporteur : J.G.P. van Bergen Titel : Programmabegroting 2006 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Directie Ruimte en Mobiliteit Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Contact M. Molenwijk T 070-441 74 11 m.molenwijk@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441

Nadere informatie

Gemeente Lelystad Ingekomen 18 DEC 20U

Gemeente Lelystad Ingekomen 18 DEC 20U F L E V O L A N Gemeenteraad van de gemeente Postbus 91 8200 AB LELYSTAD Gemeente Ingekomen / r> 18 DEC 20U Kopie aan: Postbus 55 8200 AB (0320)-265265 (0320)-265260 Website Verzenddatum Bijladen Uw kenmerk

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten. Bestuurlijke verantwoording financieel toezicht Geachte Statenleden,

Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten. Bestuurlijke verantwoording financieel toezicht Geachte Statenleden, Gedeputeerde Staten Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact M. van der Ark T 070 441 75 04 m.vander.ark@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie.

Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. College Onderwerp: V20100064 Beantwoording Art. 61 vragen CDA fractie n.a.v. goedkeuring begroting door de provincie. Collegevoorstel Inleiding: Naar aanleiding van de brief waarin de provincie de begroting

Nadere informatie

AE Overveen. Graag nodigen wij u van harte uit voor een hoorzitting op 7 september 2018 op het Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag.

AE Overveen. Graag nodigen wij u van harte uit voor een hoorzitting op 7 september 2018 op het Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag. 1 6 Ml 2018 provincie Zuid Holland Gemeente Bloemendaal Gemeenteraad Postbus 201 m Provincie Noord-Holland Datum 11 juli 2018 130 2050 AE Overveen Bijlage Inschrijfformulier Onderwerp Uitnodiging hoorzitting

Nadere informatie

BEGROTINGSCIRCULAIRE 2019 GEMEENTEN. Inhoudsopgave Inleiding Wij bepalen de vorm van toezicht...3

BEGROTINGSCIRCULAIRE 2019 GEMEENTEN. Inhoudsopgave Inleiding Wij bepalen de vorm van toezicht...3 BEGROTINGSCIRCULAIRE 2019 GEMEENTEN Inhoudsopgave Inleiding...2 1. Wij bepalen de vorm van toezicht...3 We houden repressief of preventief toezicht... 3 Wanneer houden we repressief toezicht?... 3 Wanneer

Nadere informatie

zaaknummer

zaaknummer Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem De Raad van de gemeente Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Teylingen Postbus ZJ Voorhout

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Teylingen Postbus ZJ Voorhout Gedeputeerde Staten Contact mr. E. Sprietsma T 070-441 62 47 e.sprietsma@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. De gemeenteraden van de provincie Zuid-Holland. Inventarisatie kengetallen Zuid-Hollandse gemeenten.

Gedeputeerde Staten. De gemeenteraden van de provincie Zuid-Holland. Inventarisatie kengetallen Zuid-Hollandse gemeenten. Gedeputeerde Staten Directie Concernzaken Afdeling Financiële en Juridische zaken Contact R. van Bruggen T 070-441 67 37 r.van.bruggen@pzh.nl De gemeenteraden van de provincie Zuid-Holland Postadres Provinciehuis

Nadere informatie

Begrotingscirculaire gemeenschappelijke regelingen

Begrotingscirculaire gemeenschappelijke regelingen Begrotingscirculaire 2018-2021 gemeenschappelijke regelingen Maart 2017 2 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 5 1 Vormen van toezicht 7 1.1 Repressief toezicht 7 1.2 Preventief toezicht 7 2 Toetsingsaspecten

Nadere informatie

p^^^^j-^i^ HOLLAND V Memo Statencommissie Bestuur en Middelen Gedeputeerde R.A. Janssen

p^^^^j-^i^ HOLLAND V Memo Statencommissie Bestuur en Middelen Gedeputeerde R.A. Janssen I V Memo p^^^^j-^i^ HOLLAND S Datum Aan Statencommissie Bestuur en Middelen Gedeputeerde R.A. Janssen '' Onderwerp Instrumenten van het financiële toezicht op de gemeenschappelijke regelingen Inleiding

Nadere informatie

Samenvatting begrotingsbrieven Overige onderwerpen, taakstellingen en Overige. Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen

Samenvatting begrotingsbrieven Overige onderwerpen, taakstellingen en Overige. Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen Samenvatting begrotingsbrieven 2016 Gemeente Begroting 2016 Meerjarenbegroting 2017-2019 Alblasserdam. behoedzaam om te gaan met het inzetten van precariobelasting als structureel dekkingsmiddel De paragraaf

Nadere informatie

BM NGEKOMEN 1 9 MEI MEI 2010 Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 18 mei 2010 Nee. Paraaf Provinciesecretaris

BM NGEKOMEN 1 9 MEI MEI 2010 Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 18 mei 2010 Nee. Paraaf Provinciesecretaris BM2010-111 NGEKOMEN 1 9 MEI 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie R o L L A N D ZUID Directie DCZ Afdeling Personeel, Processen en Organisatie Registratienummer PZH-2010-174556484 (DOS-2010-0010449)

Nadere informatie

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Nummer : R2017.037 Onderwerp : Vaststellen perspectiefnota 2017 Bladel Casteren Hapert Hoogeloon Netersel

Nadere informatie

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming

AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB Aan het Algemeen Bestuur. Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming AB 4 JULI 2018 HIT/ 2018-AB04072018-7.2 Aan het Algemeen Bestuur Datum : 14 juni 2018 Onderwerp : begroting 2019 en meerjarenraming 2020-2022 Geacht bestuur, Bijgaand treft u aan de begroting voor het

Nadere informatie

Financieel toezicht De crisis voorbij?

Financieel toezicht De crisis voorbij? Financieel toezicht De crisis voorbij? Commissie ABF 25 november 2015 Even voorstellen Afdeling Kwaliteit Openbaar Bestuur Team Interbestuurlijk Toezicht Jenneke Hollebrandse Dick Schuurman 2 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van gemeente Zuidplas Postbus 100 2910 AC Nieuwerkerk a/d IJssel

Nadere informatie

Wij stellen uw Raad voor het hierna in ontwerp afgedrukte besluit te nemen.

Wij stellen uw Raad voor het hierna in ontwerp afgedrukte besluit te nemen. 2007. Nr. : 07.0017 Dnst. : CS Bezwaren preventief toezicht begroting 2007. Leiden, 13 februari 2007. Het College verzoekt de Raad in te stemmen met bijgaande brief, inhoudende de gronden van bezwaar tegen

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Van: Brinke, M, ten [mailto:m.ten.brinke@pzh.nl] Verzonden: donderdag 3 december 2015 15:20 Onderwerp: Rapportage Interbestuurlijk Toezicht over 2014 en evaluatie en doorontwikkeling Interbestuurlijk Toezicht

Nadere informatie

In uw vergadering van 26 juni 2013 heeft u de motie 'Verbreding onderzoek woningen Rijksstraatweg" (nummer 455) aangenomen.

In uw vergadering van 26 juni 2013 heeft u de motie 'Verbreding onderzoek woningen Rijksstraatweg (nummer 455) aangenomen. Gedeputeerde Staten p "j^i^ HOLLAND Leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland Contact drs. A.E.L. Lindhout T 070-441 72 67 ael.iindhout@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

provincie Zuid Holland

provincie Zuid Holland Gedeputeerde Staten provincie Zuid Holland Gedeputeerde staten van Noord-Holland t.a.v. mevrouw mr. P.A.J.M. Kreuwel Postbus 3007 2001 DA Haarlem j Directie Leefomgeving en Bestuur Afdeling Bestuur Contact

Nadere informatie

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013.

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013. RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Instemmen met reactie provincie op programmabegroting 2013. Agenda nr.6 1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende

Nadere informatie

Commissie Bestuur via ibabs. Margreeth Trimpe

Commissie Bestuur via ibabs. Margreeth Trimpe Griffier van de Staten Geleidebrief informatief gja Provincie /ÿzeeland Naam voorstel 15018308 16001638 Brieven over financieel toezicht: vorm en bevindingen 2016 van: Ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie