Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft."

Transcriptie

1 Porsche Classic Producthighlights

2 Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic - originele onderdelen. Het doel van Porsche Classic is het behoud en onderhoud van historische Porsche voertuigen, die minstens 10 jaar niet meer in serie geproduceerd zijn. Daaronder bevinden zich legendarische sportwagens zoals 356, 914, 959 en 911 (incl. 964 en 993) en alle vier- en achtcilinders zoals 924, 928, 944 en 968. Nieuw in het servicepakket van Porsche Classic: de Porsche Boxster, type 986, evenals de Porsche 911, type 996. De productie en beschikbaarstelling van Porsche Classic originele onderdelen levert een noodzakelijke bijdrage voor hun behoud. In ons moderne magazijn hebben we ongeveer reserveonderdelen klaarliggen om te leveren. We verzenden deze via het wereldwijde Porsche distributienetwerk direct aan uw Porsche partner. De originele onderdelen krijgen we van voormalige standaardleveranciers of we zoeken naar nieuwe leveringsbronnen. Basisvereisten zijn originele tekeningen, gedetailleerde beschrijvingen, een omvangrijk modelonderdelenmagazijn en de competentie van onze medewerkers. De Porsche-normen met betrekking tot techniek, veiligheid en kwaliteit worden vanzelfsprekend allemaal gehaald ook bij de heruitgave van onderdelen. Door het onderdelenbestand steeds te controleren, te actualiseren en uit te breiden, vullen we ons reserveonderdelenprogramma steeds aan. Antwoorden op uw vragen over Porsche Classic originele onderdelen en reparaties krijgt u bij uw Porsche dealer. Op de volgende pagina s stellen we u een selectie voor uit het Porsche Classic assortiment: Producthighlights en nieuwigheden uit het reserveonderdelen- en toebehorenprogramma. Bij enkele producten vertellen we u de spannende geschiedenis, die zich achter de productie en de testprocedure ervan verbergt. Want elk origineel onderdeel kan zijn eigen geschiedenis vertellen. Met een happy end.

3 Het is goed om weten dat er voor iets onvervangbaars originele onderdelen zijn. Porsche Classic Motoroil 20W-50 voor 356, 914 en vroege 911 t/m 2,7 liter G-model Speciaal afgestemd op de vroege, luchtgekoelde modellen: de Porsche Classic Motoroil met viscositeit 20W-50 voor alle modellen 356, 914 en 911 tot 2,7 liter cilinderinhoud. Deze minerale olie is verkrijgbaar in 1-liter of 5-liter verpakkingen. Meer informatie vindt u op de pagina s met de hoogtepunten van de nieuwe Porsche Classic Motoroil. 1 liter liter ( )* 914 ( )* 911 tot 2,7 l cilinderinhoud* Porsche Classic Motoroil 10W-60 voor 911 vanaf 3,0 liter cilinderinhoud De nieuwe Porsche Classic Motoroil met viscositeit 10W-60 is een bijzonder hoogwaardige motorolie. Deze volsynthetische olie is geschikt voor de luchtgekoelde zescilinder boxermotoren van de 911 vanaf de 3,0-liter motor. Verkrijgbaar in 1-liter of 5-liter verpakking. Meer informatie vindt u op de pagina s met de hoogtepunten van de nieuwe Porsche Classic Motoroil. 1 liter liter vanaf 3,0 l cilinderinhoud* 964 ( )* 993 ( )* Schakelaarhuisset zonder cruisecontrol Het schakelaarhuis voor de Porsche 911 van bouwjaar 1974 tot 1989 zonder cruisecontrol. Deze nieuwe set bestaat uit twee componenten - het bovenste en onderste deel van de bekleding van de wisser- en knipperlichtschakelaar op de stuurkolom. De set wordt gekenmerkt door een optimale pasvorm en uniformiteit van beide componenten, exclusief verkrijgbaar bij Porsche Classic ( )* Afdekplaat zwart Nu weer verkrijgbaar, van de originele leverancier en gegarandeerd : De zwarte afdekplaat voor de verbinding van de sierrandhelft van de ruit op het achterruitframe aan de zijkant boven. De plaat kan worden gebruikt voor de Porsche 911 uit de bouwjaren 1978 tot ( )* Klembeugel De klembeugel voor het vastzetten van de ontstekingsverdeler op het carter voor de Porsche 911 uit de bouwjaren 1965 tot 1973 en de Porsche uit de bouwjaren 1970 tot Nieuw en origineel - in deze vorm exclusief verkrijgbaar bij Porsche Classic ( )* ( )* Beugel remleiding Porsche Classic heeft de beugel voor de bevestiging van de remleiding aan de achteras weer beschikbaar gemaakt, vervaardigd door de originele leverancier. De beugel kan worden gebruikt voor de Porsche 356 uit de bouwjaren 1956 tot ( )*

4 Het is goed om weten dat er voor iets onvervangbaars originele onderdelen zijn. Brandstofpomp ( ) 1,8/2,0 L* Rubberen tule voor ophanging van motoroliekoeler A 928 ( )* Relais voor waterpomp van uitlaatgasturbo Turbo ( )* Afdichting voor luchtfilterelement in behuizing ( )* ( )* Schakelhendel ( )* ( )* Massastrip ( )* Productaanduiding Onderdeelnummer Geschikt voor* Remleiding , 944 Turbo ( ) Deksel kettingspanner Links Rechts ( ); 993 ( ) Stelring ( ); 914 ( ); 924 ( ); 959 Excentrische naaf ( ) Schuifbus ( ) Ventilatorbehuizing voor motortype M64.01/02/ ( ) Steun ( ) Handremkabel ( ) Achterlichtbehuizing Links Rechts (1998) Kogellager ( ) Lichtunitframes Links GRV 964 ( ) Rechts GRV Dwarsdrager ( ) Ringfitting van inspuitpomp ( ) Pookknop EVZ 986 ( ); 996 ( ) Koplampuitsparing Zwevende remklauw Links GRV Rechts GRV Links Rechts ( ) 924 S ( ); 944 ( ) Zeskantbout M 10X75 N ( ); 928 ( ) Klemdop voor dynamo (Bosch) ( ); ( ) Afsluitklem ( ) Windscherm satijnzwart Links C Rechts C 986 ( )

5 Voor efficiënte reparatie. Carter voor 924 S, 944 en 968. Voor de Porsche-modellen 924 S, 944 en de Porsche 968 (bouwjaar 1982 tot 1995) met de motor voorin biedt Porsche Classic een beperkt aantal carters. Het aluminium carter van de viercilinder lijnmotor - een echte Porsche motor - wordt geleverd met draadeinden en differentieelhuis. Cilinderkop, krukas, zuigers, balansassen, carterpan, oliepomp en oliekoeler worden niet meegeleverd. Gangbare slijtageonderdelen zoals waterpomp, oliepomp, afdichtingen of te monteren onderdelen kunnen zoals gebruikelijk bij de dichtstbijzijnde Porsche dealer aanvullend bij het carter worden besteld. Hierdoor kan het aggregaat, naar keuze met nieuwe onderdelen of beschikbare oude onderdelen, door de Porsche dealer efficiënt worden gerepareerd. Met behulp van het carter kunnen de klanten met een klassieke Porsche met de motor voorin reparaties laten uitvoeren die in financieel opzicht aansluiten bij de waarde van hun voertuig. Vóór de aankoop van het carter moeten de onderdelenspecialisten van de Porsche dealer op basis van het chassisnummer en het motortype controleren of het carter inderdaad bij het binnenwerk van de motor past. Verkrijgbare carters. Carter 924 S 2,5 l zonder zuigers Carter 944 3,0 l zonder zuigers S 924 2,5 l motor M44.01 M44.10* ,0 l motor M44.41* Carter 944 2,7 l zonder zuigers Carter 968 3,0 l zonder zuigers ,7 l motor M44.11/12* ,0 l motor M44.43/44* Achtergrond. De Porsche 944 werd als opvolger van de Porsche 924 uitgerust met een 2,5 liter viercilinderaggregaat, dat was ontwikkeld uit de cilinderrij van de V8-motor van de Porsche 928. Net als bij zijn voorganger lag de motor voorin, maar bevond de aandrijving zich bij de aangedreven achteras (transaxle-constructie). Het was een van de succesvolste sportwagens van zijn tijd. In 1991 presenteerde Porsche met de 968 de opvolger van de 944, die qua vormgeving meer op de Porsche 928 was georiënteerd. De viercilinder lijnmotor had een cilinderinhoud van drie liter. Dankzij enkele technische verbeteringen - zoals de eerste toepassing van de gepatenteerde hydraulische VarioCam - had de Porsche 968 een vermogen van 176 kw (240 pk). Het aggregaat gold destijds als het grootste aggregaat met de meeste cilinderinhoud Viercilinder lijnmotor.

6 Locatie: Weissach. Predicaat: Porsche. Voor alle voertuigen vanaf Wereldpremière: de Porsche Classic Motoroil. Precies op tijd voor de start van het seizoen brengt Porsche Classic zijn eigen motorolie voor luchtgekoelde vier- en zescilinder boxermotoren op de markt: de Porsche Classic Motoroil. En als er Porsche opstaat, zit er ook Porsche in. Het ontstaan van de Porsche Classic Motoroil. De nieuwe motorolie is in samenwerking met het Porsche ontwikkelingscentrum in Weissach, Duitsland door experts van Porsche Classic ontwikkeld en specifiek afgestemd op de eisen van de 356- en 911-modellen, inclusief de 993-serie. De motorolie moest zich in uitgebreide laboratorium- en praktijktesten bewijzen op het vlak van motorloop en smeereigenschappen. De ontwikkeling van een motorolie voor klassieke luchtgekoelde boxermotoren is daarom een spagaat tussen traditie en innovatie: zo geavanceerd als mogelijk en zo traditioneel als nodig. Moderne motoroliën zijn weliswaar in technisch opzicht beter, maar dit geldt niet voor klassieke luchtgekoelde boxermotoren. Bijvoorbeeld, voor de lage viscositeit van een 0W-30 olie voor moderne motoren is onder meer een optimale koude start en een lage weerstand in de motor vereist. Bij een 356 kan een dergelijke motorolie vanwege de hogere productietoleranties van de motor en een lagere oliedruk tijdens het bedrijf voor lekkages en verhoogd olieverbruik zorgen. De Porsche Classic Motoroil is in twee versies verkrijgbaar: 20W-50 voor alle modellen 356, 914 en 911 t/m 2,7 liter G-model en 10W-60 voor zescilinder boxermotoren vanaf een cilinderinhoud van 3,0 liter t/m model 911, type 993. Omdat niet elke klassieker dagelijks wordt gebruikt om in te rijden, worden er nog andere eisen aan de motorolie gesteld. Juist omdat klassieke voertuigen vaak langere tijd stil staan en slechts af en toe voor korte ritten worden gebruikt, ontstaat er condenswater in de olie als de motor niet helemaal op bedrijfstemperatuur komt tijdens het rijden. In combinatie met agressieve verbrandingsresten kan verzuring van de olie optreden, waardoor schade aan de motoronderdelen ontstaat. De motor vormt het kloppend hart van elke Porsche. Vooral de luchtgekoelde boxermotor stelt speciale eisen aan het smeermiddel. Zo valt bijvoorbeeld de thermische belasting hoger uit dan bij watergekoelde aggregaten, waardoor de motorolie een grotere rol moet spelen bij de afkoeling van de motor. Kortom, vooral de oudere boxermotoren zijn niet geschikt voor alle soorten motorolie. Porsche heeft daarom bij de ontwikkeling van de Porsche Classic Motoroil speciaal met dit aspect rekening gehouden. De speciale samenstelling biedt een hoge alkalische reserve die ervoor zorgt dat zuren die ontstaan, worden geneutraliseerd. De voor schade vatbare onderdelen worden bovendien bij langdurige stilstand ook beschermd door zogenaamde corrosieremmers die aan de motorolie zijn toegevoegd.

7 Locatie: Weissach. Predicaat: Porsche. Voor alle voertuigen vanaf Porsche adviseert: Porsche Classic Motoroil met viscositeit 20W-50 voor 356, 914 en vroege 911 t/m 2,7 liter G-model. 20W-50, 1 liter Onderdeelnummer: W-50, 5 liter Onderdeelnummer: De Porsche Classic 20W-50 is een minerale olie op HC-basis (hydrocrack) die is gemengd met milde additieven en is een variant voor meerdere toepassingen. HC-oliën worden gekenmerkt door een zeer geringe mate van verontreiniging, een zeer laag zwavelgehalte en door een zeer goede oxidatie- en verouderingsstabiliteit, waardoor bijvoorbeeld afzettingen worden voorkomen. Tegelijkertijd kent de Porsche Classic Motoroil 20W-50 een buitengewoon hoge HTHS-viscositeit (High Temperature, High Shear), hetgeen een aanduiding is voor de kwaliteit van de motorolie bij hoge temperaturen (150 C) in de smeerspleet en bij hoge afschuifsnelheden (toerentallen). Tenslotte zorgt de goede afschuifstabiliteit ervoor dat de optimale smeereigenschappen bij hoge motortemperaturen ook na langdurig bedrijf en bij hoge belasting duurzaam behouden blijven. Samengevat betekent dit: geringe afzetting, zowel in koude als in warme toestand, optimale verzorging van de klassieke motor en zeer goede afstemming met de bijzondere materialen die in de motor zijn gebruikt, zoals kurkpakkingen of loodhoudende lagerschalen. Porsche adviseert: Porsche Classic Motoroil met viscositeit 10W-60 voor 911 vanaf 3,0 liter cilinderinhoud. Vanaf de 3,0 liter motor met dry-sump-smering zijn de zescilinder boxermotoren van de 911 geschikt voor het gebruik van volsynthetische olie. Daarmee profiteert de luchtgekoelde motor van de technische vooruitgang die is geboekt bij de research op het gebied van motorolie. De 10W-60 variant van Porsche Classic is een bijzonder hoogwaardige motorolie. De viscositeit van deze olie staat garant voor optimale smeereigenschappen, zowel bij een koude start als bij een warme motor die volledig wordt belast. 10W-60, 1 liter Onderdeelnummer: W-60, 5 liter Onderdeelnummer: De volsynthetische olie op PAO-basis (polyalphaolefine) zorgt bovendien voor uitstekende eigenschappen als het gaat om vluchtigheid, afschuifsnelheid en afschuifstabiliteit. Ook als u met uw 911 het circuit opgaat, doet u er goed aan 10W-60 olie te gebruiken, omdat deze de motor beschermt en schoon houdt. Zo zorgen de additieven ervoor dat zowel deeltjes als verontreinigingen door de oliestroom betrouwbaar naar het oliefilter worden afgevoerd. Tijd voor olieverversen. Om ervoor te zorgen dat het hart van uw klassieke Porsche ook in de toekomst correct blijft kloppen, is het belangrijk dat u niet vergeet regelmatig de olie te verversen. De olieverversingsintervallen van de afzonderlijke voertuig- en motortypen zijn te vinden in de bijbehorende instructieboekjes. Onafhankelijk van het aantal gereden kilometers moet de motorolie eenmaal per jaar worden ververst, omdat de olie vooral door korte ritten wordt belast. Als de motor regelmatig koud wordt gestart, komen er meer brandstof, verbrandingsresten en vocht in de motorolie terecht. Het eerste aanspreekpunt voor olieverversing is uw Porsche dealer. Hier is de Porsche Classic Motoroil in verpakkingen van 1 of 5 liter verkrijgbaar. Daarbij mogen de volgende accessoires niet ontbreken: Oliefilter voor 356, 914, 911 F, 911 G, 964, 993 Olieverversingslabel: 20W-50 - onderdeelnr.: PCG ; 10W-60 - onderdeelnr.: PCG Oliesticker, motorruimte: 20W-50 - onderdeelnr.: PCG ; 10W-60 - onderdeelnr.: PCG

8 Locatie: Weissach. Predicaat: Porsche. Voor alle voertuigen vanaf De 10 belangrijkste dingen die u moet weten over Porsche Classic Motoroil: Speciaal afgestemd op klassieke luchtgekoelde boxermotoren Als 20W-50 ontwikkeld voor 356-, 914- en vroege 911-modellen tot een cilinderinhoud van 2,7 liter Als 10W-60 ontwikkeld voor 911-modellen vanaf 3,0 liter cilinderinhoud Getest in het laboratorium en in de praktijk Afgestemd op de destijds toegepaste legeringen en pakkingsmaterialen Beste weerstand tegen hoge temperaturen en beste afschuifstabiliteit Optimale slijtage- en corrosiebescherming Engineered by Porsche Ontwikkeld door Porsche Design-Studio in Weissach Veelgestelde vragen (FAQ) Kan het kwaad als je teveel olie bijvult? Te veel olie in de motor is schadelijk voor het milieu en voor de motor. Als het oliepeil te hoog is, kan de motorolie gaan schuimen waardoor de smerende eigenschappen afnemen. Tegelijk wordt er meer olienevel naar de verbrandingsruimten getransporteerd die daar slechts gedeeltelijk wordt verbrand. Dit leidt tot afzettingen in de verbrandingsruimte, een lager motorvermogen en rookontwikkeling. Behalve dat er sprake is van een hoger olieverbruik, komen er onverbrande oliedeeltjes met de uitlaatgasstroom terecht in de katalysator, waardoor de werking van de katalysator op den duur achteruit zal gaan. Door regelmatig het oliepeil te controleren, wordt duidelijk of en hoeveel olie moet worden bijgevuld. Bij motoren met dry-sump-smering moet het oliepeil bij een draaiende, warme motor worden gemeten. Hoe lang is motorolie houdbaar? De houdbaarheid van kleine verpakkingen bedraagt minstens vijf jaar (mits de motorolie droog en bij temperaturen tussen +5 en +30 graden buiten het bereik van direct zonlicht wordt bewaard). Motorolie kan het best worden bewaard in bijvoorbeeld de kelder, niet in de garage! Aangebroken verpakkingen mogen niet langer dan een half jaar worden bewaard. Raadpleeg het instructieboekje voor de olieverversingsinterval van uw voertuig. Hoe maak ik de boxermotor van mijn klassieke Porsche winterklaar? Ververs in ieder geval de motorolie. Zo worden verontreinigingen zoals verbrandingsresten, maar ook condenswater uit het oliecircuit verwijderd. In combinatie met agressieve verbrandingsresten kan verzuring van de olie optreden, waardoor schade kan ontstaan aan motoronderdelen. Daarom is het goed als de olie voor het begin van winter wordt ververst. De motor moet vervolgens nog eenmaal op bedrijfstemperatuur worden gebracht voordat hij voor de winter wordt gestald. Op die manier blijft de boxermotor tijdens de rustpauze goed beschermd. Zijn de motoroliën van Porsche Classic ook geschikt om in de winter mee te rijden? Beide varianten van de Porsche Classic Motoroil zijn geschikt voor meerdere toepassingen. Ze kunnen zowel in de zomer als in de winter worden gebruikt. Bij temperaturen van minder dan -10 graden Celcius raadt Porsche Classic het gebruik van 20W-50 af. Bij 10W-60 ligt deze grens op -20 graden Celsius. Waarop is aanbeveling om 20W-50 of 10W-60 te gebruiken, gebaseerd? Het advies om 20W-50 te gebruiken voor boxermotoren tot 2,7 liter cilinderinhoud en 10W-60 vanaf 3,0 liter cilinderinhoud is gebaseerd op twee factoren. In de eerste plaats is het verschil in de ontwikkeling van de motortechniek, productietoleranties en materiaal tussen de 2,7 en de 3,2 liter motor bepalend - de grootste vooruitgang in het motorvermogen werd geboekt met de introductie van de 3,0 liter turbomotor in Ten tweede is gekeken naar de jarenlange ervaring van Porsche Classic bij het gebruik van motorolie in luchtgekoelde boxermotoren.

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft.

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic Producthighlights 01 2014 Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic

Nadere informatie

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft.

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic Producthighlights 03 2013 Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic

Nadere informatie

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft.

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic Producthighlights 05 2014 Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic

Nadere informatie

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft.

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic Producthighlights 03 2014 Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic

Nadere informatie

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft.

Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic Producthighlights 04 2014 Meer dan 70% van alle Porsche voertuigen die ooit zijn gebouwd, rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds. Wij zorgen ervoor dat het zo blijft. Porsche Classic

Nadere informatie

TRIBOLOGIE OLIE, SMERING & MOTOREN

TRIBOLOGIE OLIE, SMERING & MOTOREN TRIBOLOGIE OLIE, SMERING & MOTOREN Tribologie, of wrijvingskunde, Gaat over het gedrag van contactvlakken tussen materialen onder allerlei omstandigheden, nat, droog, koud of warm. Doel is het beperken

Nadere informatie

Motoro liën en oliefilter vervangen 2.0

Motoro liën en oliefilter vervangen 2.0 Motoro liën en oliefilter vervangen 2.0 Motorolie: Interval: Oliefilter: Motorolie: 3.000 km. 25.465.00 2 liter 10W40 Versnellingsbak en cardanolie: Interval: 10.000 km Differentieel olie: 1 liter 80W90

Nadere informatie

VOLVO PENTA CLASSIC PARTS

VOLVO PENTA CLASSIC PARTS VOLVO PENTA CLASSIC PARTS ORIGINELE VOLVO PENTA ONDERDELEN VOOR KLASSIEKE MOTOREN CLASSIC PARTS GENUINE VOLVO PENTA PARTS for CLASSIC engines Classic parts voor klassieke Volvo Penta motoren Als eigenaar

Nadere informatie

Motorolie. Functies van motorolie De functies van motorolie zijn: smering; afdichting; koeling; geluidsdemping; reiniging.

Motorolie. Functies van motorolie De functies van motorolie zijn: smering; afdichting; koeling; geluidsdemping; reiniging. Motorolie Motorolie is een van de belangrijkste middelen om een verbrandingsmotor goed te laten werken. Olie zorgt ervoor dat de motor soepel loopt. Maar dat is niet de enige functie van motorolie. Functies

Nadere informatie

Gemaakt door: Gijs Willemsen Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Gijs Willemsen 1

Gemaakt door: Gijs Willemsen Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Gijs Willemsen 1 1 Gemaakt door: Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Inhoudsopgave. Pag. Nr. Voorpagina 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Innovatie in olie Single, - en multi-grade 4 Dopes 4 Low-saps

Nadere informatie

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw 2-takt en 4-takt brandstof Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw De keuze van de juiste brandstof De kant-en-klare speciale brandstoffen van Oest voor 2- en 4-takt motoren hebben

Nadere informatie

Antwoorden bij de Vragen over smering en olie. Naam:Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Antwoorden bij de Vragen over smering en olie. Naam:Klik hier als u tekst wilt invoeren. Antwoorden bij de Vragen over smering en olie Naam:Klik hier als u tekst wilt invoeren. 1 Wat is het doel van smeren? (noem 7 punten) 1. Contact tussen bewegende delen vermijden. 2. Verlagen van de wrijving.

Nadere informatie

U denkt dat motorolie alléén, uw motor voldoende bescherming biedt?

U denkt dat motorolie alléén, uw motor voldoende bescherming biedt? GEBRUIKSAANWIJZING U denkt dat motorolie alléén, uw motor voldoende bescherming biedt? De motor wordt continue blootgesteld aan zeven destructieve krachten die slijtage veroorzaken, de prestatie verminderen

Nadere informatie

Componenten van de aandrijfketting

Componenten van de aandrijfketting Componenten van de aandrijfketting Perfect vertand voor uw succes. De inhoud van deze brochure is wettelijk niet bindend en is uitsluitend bedoeld ter informatie. In zoverre wettelijk geoorloofd is de

Nadere informatie

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten:

Nu goedkoper en groener rijden. Easy Green simpel en voordelig. Direct instappen met Easy Green. GO-Greener: Hoe? Zo! Effecten: Nu goedkoper en groener rijden Uw auto direct aanzienlijk voordeliger en schoner laten rijden? Dat kan met GO-Greener. Meer kilometers voor minder geld. Met behoud van comfort en zelfs verbetering van

Nadere informatie

Meer ruilmogelijkheden, meer tevreden klanten.

Meer ruilmogelijkheden, meer tevreden klanten. Achtergrond Meer ruilmogelijkheden, meer tevreden klanten. Hoe ouder een voertuig, hoe meer slijtage en dus hoe hoger de reparatiekosten. Speciaal voor prijsgevoelige klanten met oudere voertuigen vormen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen ;

Veel gestelde vragen ; Veel gestelde vragen ; Kan ik Yellow Miracle Oil(YMO olie) in de motor doen als daar een mineraal&synthetische motor olie reeds is? Antwoord ; Ja, u kan YMO olie gebruiken samen met de grote merken, zowel

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen?

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen? MONTAGEHANDLEIDING 1/5 Bij alle door ons geleverde turbo s wordt een beknopte montagehandleiding meegeleverd. De afzonderlijke aandachtspunten zijn voorzien van een checkbox die kunnen worden afgevinkt

Nadere informatie

Sinds 1978. Waarom is motorolie voor klassiekers zo anders?

Sinds 1978. Waarom is motorolie voor klassiekers zo anders? Sinds 1978 Waarom is motorolie voor klassiekers zo anders? Er is de laatste 20-jaar erg veel veranderd in de samenstelling van motorolie. Sinds de katalysator in de jaren 80 zijn intrede deed en er steeds

Nadere informatie

De koeling van de motor.

De koeling van de motor. . AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding Door de verbranding van brandstof in de motor (= werkslagen) ontstaan zeer hoge temperaturen. ( ± 2000 C.) Deze temperatuur moet worden teruggebracht

Nadere informatie

Mercedes-Benz personenwagens

Mercedes-Benz personenwagens onderhoudsysteem voor type 123 servicebeurt na elke 7.500*/10.000 km of ieder jaar onderhoudsbeurt na elke 15.000*/20.000 km of iedere twee jaar extra werkzaamheden na elke 45.000*/60.000 km of iedere

Nadere informatie

Marine Lubricants. Marine Lubricants WERELDLEIDER IN ONDERHOUDSPRODUCTEN VOOR BOOTMOTOREN. Vraag naar Quicksilver.

Marine Lubricants. Marine Lubricants WERELDLEIDER IN ONDERHOUDSPRODUCTEN VOOR BOOTMOTOREN. Vraag naar Quicksilver. Quicksilver... wereldleider in bootonderdelen, accessoires, smeermiddelen en motoronderhoudsproducten sinds meer dan 45 jaar. Met meer dan 40.000 producten in het Quicksilver-aanbod zijn wij met voorsprong

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Greentec Oils: Smeer hem groen!

Greentec Oils: Smeer hem groen! Greentec Oils: Smeer hem groen! GreenTec Oils life long for life. De GreenTec oliën en smeermiddelen dragen zorgt voor een langdurig betere smering waardoor slijtage aan motoren en installaties aanzienlijk

Nadere informatie

CHAMPION NEW ENERGY 10W30

CHAMPION NEW ENERGY 10W30 NIEUWE PRODUCTEN 06/2015 NIEUW 10W30 BELANGRIJKE VOORDELEN Specifiek ontwikkeld voor benzinemotoren met brandstofinspuiting. Voldoet aan de vereisten van de meeste Amerikaanse en Aziatische wagens. Ook

Nadere informatie

PRODUCTEN UPDATE 06/2015

PRODUCTEN UPDATE 06/2015 UPDATE 06/2015 TRANSMISSION FLUIDS 75W90 GL 5 ZF TE-ML 12L ZF TE-ML 12N 2305 Deze olie wordt aanbevolen voor alle componenten van mechanische transmissies (versnellingsbakken, tussenbakken, differentiëlen,

Nadere informatie

GEMAAKT OM TE LEVEREN DRIVEN BY QUALITY

GEMAAKT OM TE LEVEREN DRIVEN BY QUALITY GEMAAKT OM TE LEVEREN DRIVEN BY QUALITY TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM DE NIEUWE LF EURO 6, GEMAAKT OM TE LEVEREN De nieuwe LF biedt alles wat u mag verwachten van een moderne distributietruck. Hij is

Nadere informatie

LET OP BIJ HET VERVANGEN VAN DE TURBO MET REF.: MITSUBISHI

LET OP BIJ HET VERVANGEN VAN DE TURBO MET REF.: MITSUBISHI Let op: Dit informatieblad is een beknopte versie van de onderhoudsinformatie nr. 77 van de fabrikant van het voertuig. Neem voor bijkomende informatie contact op met uw verdeler. Technisch bulletin 2009002

Nadere informatie

604_38_063 ALFA MITO JTD NL :07 Pagina 1 ALFA MiTo S E R V I C E

604_38_063 ALFA MITO JTD NL :07 Pagina 1 ALFA MiTo S E R V I C E ALFA MiTo S E R V I C E Dit supplement vormt een aanvulling op de informatie in het instructieboekje waarbij dit supplement geleverd wordt. Voor de onderwerpen die in dit supplement niet worden behandeld,

Nadere informatie

De koeling van de motor.

De koeling van de motor. . AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2004 Inleiding Door de verbranding van brandstof in de motor (= werkslagen) ontstaan zeer hoge temperaturen. ( ± 2000 C.) Deze temperatuur moet worden teruggebracht

Nadere informatie

Motorolie 1. Inleiding. 2. Soorten olie.

Motorolie 1. Inleiding. 2. Soorten olie. Motorolie 1. Inleiding. Iedereen weet dat er in een motorblok olie moet zitten om het goed te laten functioneren. Motorolie is een vloeistof die heel wat meer functies op zich neemt dan we op het eerste

Nadere informatie

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED De ultieme truck voor lange afstanden Als we het over brandstof hebben, denken we niet alleen aan hoeveel u kunt besparen, maar ook hoe ver

Nadere informatie

additieven zoeker WÜRTH additieven een sterk merk!

additieven zoeker WÜRTH additieven een sterk merk! additieven zoeker WÜRTH additieven een sterk merk! Würth additieven een sterk merk! Met het gebruik van WÜRTH additieven bij elke beurt verlengt u de levensduur van de motor. Optimaliseert u de prestaties

Nadere informatie

928 Tech Talk: Olie verversen bij een 928 (by Theo Jenniskens)

928 Tech Talk: Olie verversen bij een 928 (by Theo Jenniskens) 928 Tech Talk: Olie verversen bij een 928 (by Theo Jenniskens) Omdat nogal wat mensen in de onlangs gehouden enquête aangaven ook zelf wat onderhoud te willen doen zullen enkele tech talks gaan over regulier

Nadere informatie

Probleem Hoog olieverbruik (meer dan 1 liter op km) bij modellen uitgerust met een ZZ-motor (zie bovenstaande tabel).

Probleem Hoog olieverbruik (meer dan 1 liter op km) bij modellen uitgerust met een ZZ-motor (zie bovenstaande tabel). Louwman & Parqui B.V. Bulletin Service Onderwerp: olieverbruik ZZ motoren Bijlage(n): 1 Type auto Model Modelcode Motortype Productie periode Productiefabriek ZZT220 3ZZ juli 2000 - januari 2003 ZZT221

Nadere informatie

De vierkleppenmotoren van Opel kijken terug op een traditie van 100 jaar

De vierkleppenmotoren van Opel kijken terug op een traditie van 100 jaar De vierkleppenmotoren van Opel kijken terug op een traditie van 100 jaar Grand Prix racewagen uit 1913: eerste Opel met vierkleppenmotor Kadett GSi 16V: eerste volumemodel van Opel met vier kleppen per

Nadere informatie

enjoy technology smeermiddelen voor uw motorfiets een nieuwe energie voor de motor eni.com/nl eni.com/be

enjoy technology smeermiddelen voor uw motorfiets een nieuwe energie voor de motor eni.com/nl eni.com/be enjoy technology smeermiddelen voor uw motorfiets een nieuwe energie voor de motor eni.com/nl eni.com/be innovatie, het hoogste niveau van technologie, uitstekende kwaliteit: dat is wat i-ride betekent

Nadere informatie

Olie verversen antwoorden

Olie verversen antwoorden Olie verversen antwoorden Doel Je kunt olie verversen. Oriëntatie Het is belangrijk dat er voldoende olie in bijvoorbeeld de motor of een tandwieloverbrenging zit. Dat heb je natuurlijk al vaak gehoord.

Nadere informatie

Smeermiddelen en vloeistoffen voor motorfietsen. eni.com/nl eni.com/be

Smeermiddelen en vloeistoffen voor motorfietsen. eni.com/nl eni.com/be Smeermiddelen en vloeistoffen voor motorfietsen eni.com/nl eni.com/be INTRO De serie Eni i-ride smeermiddelen komt voort uit de traditie en ervaring van onze tankstationketen Agip (Azienda Generale Italiana

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2013 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Dit examen bestaat uit 27 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee > www.vrom.nl Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee 02 Steeds meer mensen hebben een airco in de auto. Een autoairco is comfortabel. In de zomer houdt de airco uw auto lekker koel. En in de winter

Nadere informatie

Schlüter tractoren geschiedenis KR 2018 Pagina 1

Schlüter tractoren geschiedenis KR 2018 Pagina 1 Schlüter tractoren geschiedenis KR 2018 Pagina 1 Geschiedenis van Schlüter 1905 Start van de productie van benzine motoren in de fabriek van Anton Schlüter München (opgericht in 1899) In 1911 is de fabriek

Nadere informatie

AUTOMAN. Zuigercompressoren (0,75-8,1 kw / 1-11 pk)

AUTOMAN. Zuigercompressoren (0,75-8,1 kw / 1-11 pk) AUTOMAN Zuigercompressoren (0,75-8,1 kw / 1-11 pk) DIRECT AANGEDREVEN AH-SERIE: KLEIN, HANDIG EN OLIEVRIJ Olievrije compressoren van de AH-serie zijn ontworpen voor een groot aantal verschillende toepassingen.

Nadere informatie

No such thing as oil is oil (m.a.w. niks olie is olie )

No such thing as oil is oil (m.a.w. niks olie is olie ) No such thing as oil is oil (m.a.w. niks olie is olie ) Net als alle motorvoertuigen heeft ook een Harley olie nodig. Dat is van levensbelang voor de motorfiets. De Harley zelf maakt een constante ontwikkeling

Nadere informatie

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Scania s legende wordt 40. P09301NL / Per-Erik Nordström 31 maart 2009

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Scania s legende wordt 40. P09301NL / Per-Erik Nordström 31 maart 2009 PRESS info P09301NL / Per-Erik Nordström 31 maart 2009 Scania V8 1969-2009 Scania s legende wordt 40 De kracht, het gevoel en dat onmiskenbare geluid zij verklaren voor een belangrijk deel waarom Scania

Nadere informatie

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet Motor start niet Startinrichting werkt niet Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect Motor draait te langzaam om aan te slaan Motor draait voldoende snel maar slaat niet aan Zie

Nadere informatie

WERKING VAN KOELSYSTEMEN PON-CAT.COM/KENNISCENTRUM

WERKING VAN KOELSYSTEMEN PON-CAT.COM/KENNISCENTRUM WERKING VAN KOELSYSTEMEN Het belang van een goed werkend koelsysteem WAT DOET EEN KOELSYSTEEM? Het koelsysteem zorgt ervoor dat thermische energie uit de motor afgevoerd wordt waardoor de temperatuur in

Nadere informatie

ONDERDELEN CUMMINS ORIGINELE ER IS EEN VERSCHIL. Niet Alle Onderdelen Zijn Op Dezelfde Wijze Gemaakt. Een Betere Garantie Die Met U Meereist.

ONDERDELEN CUMMINS ORIGINELE ER IS EEN VERSCHIL. Niet Alle Onderdelen Zijn Op Dezelfde Wijze Gemaakt. Een Betere Garantie Die Met U Meereist. Niet Alle Onderdelen Zijn Op Dezelfde Wijze Gemaakt. Betere Onderdelen. Betere Beschikbaarheid. Een Betere Garantie Die Met U Meereist. Vaak genoeg is wat je niet ziet, dat wat het verschil maakt. Motoronderdelen

Nadere informatie

Presentatie Nano-motive Industrial

Presentatie Nano-motive Industrial Presentatie Nano-motive Industrial Inhoud 1. Het Product 2. De voordelen 3. Geaccrediteerde testresultaten 4. Besparingen Nano-motive, een product gebaseerd op Nano technologie Nano-motive heeft de grootte

Nadere informatie

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren.

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Performance in een nieuwe dimensie. In deze brochure zijn deels uitvoeringen afgebeeld die niet tot de standaarduitvoering behoren. 2. Fahrerhaus

Nadere informatie

SCHUTZWAX. Productbeschrijving: Eigenschappen: Gebruiksaanwijzing: Toepassing: Veiligheid:

SCHUTZWAX. Productbeschrijving: Eigenschappen: Gebruiksaanwijzing: Toepassing: Veiligheid: SCHUTZWAX Ceratune Schutzwax bestaat uit een multifunctionele wascombinatie ter bescherming tegen corrosie van gladde, harde oppervlakken zoals motorblokken, chassis, binnenzijde van motoren, startkabels,

Nadere informatie

Welke van de gegeven klepbedieningen maakt gebruik van een onderliggende nokkenas? (aanvinken)

Welke van de gegeven klepbedieningen maakt gebruik van een onderliggende nokkenas? (aanvinken) Tandwiel 1 heeft 32 tanden en tandwiel 2 heeft 80 tanden. Tandwiel 1 heeft 100 omwentelingen gemaakt. Hoeveel omwentelingen heeft tandwiel gemaakt? Antwoordt:.omwentelingen. Laat hieronder je berekening

Nadere informatie

Oliën en oliefilter vervangen

Oliën en oliefilter vervangen Oliën en oliefilter vervangen Interval: 3.000 km. Oliefilter: 25.465.00 Motorolie: 2 liter 10W40 Interval: 10.000 km Differentieel olie: 1 liter 80W90 Carterpan pakking Breng de motor op bedrijfstemperatuur.

Nadere informatie

Elring-Service. Pakkingen, pakkingsets en serviceonderdelen met eerste montage kwaliteit

Elring-Service. Pakkingen, pakkingsets en serviceonderdelen met eerste montage kwaliteit Elring-Service Pakkingen, pakkingsets en serviceonderdelen met eerste montage kwaliteit ELRING KWALITEIT IS WERELDWIJD TOONAANGEVEND Onderdelen van Elring worden geleverd door ElringKlinger AG, ontwikkelingspartner

Nadere informatie

Service-informatie Olieverversingskit voor automatische ZFtransmissie

Service-informatie Olieverversingskit voor automatische ZFtransmissie Verbrandingsgevaar door contact met hete olie. Licht tot middelzware verwondingen mogelijk. Draag een veiligheidsbril. Draag veiligheidshandschoenen. Draag beschermende kleding. Materiële schade mogelijk

Nadere informatie

Beste klant, D&C cars dankt u voor uw vertrouwen en wenst u een reis zonder zorgen toe. D&C cars

Beste klant, D&C cars dankt u voor uw vertrouwen en wenst u een reis zonder zorgen toe. D&C cars Beste klant, De aankoop van een wagen is waarschijnlijk één van de grotere investeringen die u heeft gedaan. Daarom is het regelmatig onderhoud van uw wagen het beste middel om zijn waarde te behouden

Nadere informatie

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel.

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel. 1.4 De tweeslag motor Bij de tweeslag motor duurt het arbeidsproces tweeslagen, dus een neerwaartse en een opwaartse slag. Duidelijk zal zijn dat deze motor zelf geen lucht aan kan zuigen. Bij deze motor

Nadere informatie

Nieuwe Mobil 1 met SuperSyn

Nieuwe Mobil 1 met SuperSyn 00.02.BR.DU 24/01/03 12:34 Page 1 Bron van Prestaties Nieuwe Mobil 1 met SuperSyn Nieuw Mobil 1 met SuperSyn: het allerbeste van Mobil 1 Prestatie op commando 00.02.BR.DU 24/01/03 12:35 Page 2 Inhoud De

Nadere informatie

DAF Trucks N.V. - DAF Nederland Hugo van der Goeslaan 1 Postbus PV Eindhoven Telefoon: +31 (0) Fax: +31 (0)

DAF Trucks N.V. - DAF Nederland Hugo van der Goeslaan 1 Postbus PV Eindhoven Telefoon: +31 (0) Fax: +31 (0) Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. DAF Trucks N.V. behoudt zich het recht voor om zonder voorafgaande kennisgeving wijzigingen in de productspecificaties aan te brengen. De producten

Nadere informatie

API staat voor: American Petroleum Institute en is gangbaar sinds API maakt onderscheid tussen benzinemotoren en dieselmotoren.

API staat voor: American Petroleum Institute en is gangbaar sinds API maakt onderscheid tussen benzinemotoren en dieselmotoren. 1 De belangrijkste functies van motorolie Het vermijden van contact tussen de bewegende delen; Smeren van het inwendige van de motor; Het afvoeren van warmte afkomstig van het verbrandingsproces (Koelen

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie rood

Examen VMBO-BB versie rood Examen VMBO-BB versie rood 2018 gedurende 115 minuten profielvak M&T CSPE BB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 10 opdrachten.

Nadere informatie

Aanvullende documentatie bij montage- en technische handleiding

Aanvullende documentatie bij montage- en technische handleiding Aandrijfelektronica \ Aandrijfautomatisering \ Systeemintegratie \ Service Aanvullende documentatie bij montage- en technische handleiding Industriële tandwielkasten Rechte en haakse tandwielkasten Serie

Nadere informatie

Originele ruilonderdelen. De sleutel tot optimaal waardebehoud.

Originele ruilonderdelen. De sleutel tot optimaal waardebehoud. Originele ruilonderdelen. De sleutel tot optimaal waardebehoud. Zorg dat uw Mercedes een originele Mercedes blijft zelfs met heel wat kilometers op de teller en een krap budget. Mercedes-Benz Originele

Nadere informatie

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

De tweeslagmotor AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 . is een eenvoudiger soort verbrandingsmotor. Op het titelblad zag je een doorsnede van een tweeslagmotor De drijfstang is letter. De zuiger is letter. De krukas

Nadere informatie

Soorten en functies motorolie

Soorten en functies motorolie Soorten en functies motorolie Motorolie is heel belangrijk voor de werking van je motor. Dit goedje verdient dan ook meer aandacht dan af en toe alleen peilen. Motorolie is een belangrijk aspect van het

Nadere informatie

3KSplus. Het uitstekende systeem voor optimale beveiliging

3KSplus. Het uitstekende systeem voor optimale beveiliging 3KSplus Het uitstekende systeem voor optimale beveiliging 3KSplus gepatenteerde technologie & gebruik onder de zwaarste omstandigheden 3KSplus is het mechanische sluitsysteem met de hoogste weerstand.

Nadere informatie

COMPACT RCL-serie 2,2-15 kw

COMPACT RCL-serie 2,2-15 kw COMPACT RCL-serie 2,2-15 kw Eenvoudige en complete oplossing voor uw persluchtbehoefte. COMPACT RCL-serie De RCL combineert de eenvoud en het rendement van een zuigercompressor met de duurzaamheid, technologie

Nadere informatie

M-serie. Zuigercompressoren. Intelligent Air Technology

M-serie. Zuigercompressoren. Intelligent Air Technology M-serie Zuigercompressoren Intelligent Air Technology M-serie Zuigercompressoren Een uitgebreide reeks direct aangedreven oliegesmeerde en olievrije zuigercompressoren, met gebruik van moderne materialen

Nadere informatie

Als olie een lange tijd in de motor gebruikt wordt loopt de kwaliteit sterk achteruit. De staat van de motor, de bedrijfsomstandigheden en

Als olie een lange tijd in de motor gebruikt wordt loopt de kwaliteit sterk achteruit. De staat van de motor, de bedrijfsomstandigheden en Smeerolie Tijdens de, door de sectie Vlaardingen georganiseerde, praatavond is door Jaap de Visser een lezing gehouden over smeerolie. In het bijzonder smeerolie in relatie tot klassieke motoren. Voor

Nadere informatie

DE NIEUWE VOLVO FM METHAAN-DIESEL. Een doorbraak voor gasaangedreven zware voertuigen

DE NIEUWE VOLVO FM METHAAN-DIESEL. Een doorbraak voor gasaangedreven zware voertuigen DE NIEUWE VOLVO FM METHAAN-DIESEL Een doorbraak voor gasaangedreven zware voertuigen HOGE PRESTATIES, ZEER EFFICIËNT - ÉN EEN DUURZAME OPLOSSING De introductie van de Volvo FM Methaan-Diesel betekent

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30 15.00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Het gebruik van een symbolenboekje

Nadere informatie

Slijtvaste onderwaterpompen met woelkop

Slijtvaste onderwaterpompen met woelkop Slijtvaste onderwaterpompen met woelkop HET VERSCHIL Het TOYO programma omvat ruim 135 robuuste centrifugaalpompen voor het verpompen van zware vloeistoffen met vaste en schurende bestanddelen. De pompen

Nadere informatie

ONDERDELEN & KITS VOOR OLIEGEÏNJECTEERDE SCHROEFCOMPRESSOREN ORIGINELE KWALITEIT EN PRESTATIES

ONDERDELEN & KITS VOOR OLIEGEÏNJECTEERDE SCHROEFCOMPRESSOREN ORIGINELE KWALITEIT EN PRESTATIES ONDERDELEN & KITS VOOR OLIEGEÏNJECTEERDE SCHROEFCOMPRESSOREN ORIGINELE KWALITEIT EN PRESTATIES 2 Waarom originele onderdelen er toe doen SYSTEEMINTEGRITEIT Als u een compressor aanschaft van een betrouwbaar

Nadere informatie

enjoy technology smeermiddelen voor uw motorfiets een nieuwe energie voor de motor

enjoy technology smeermiddelen voor uw motorfiets een nieuwe energie voor de motor enjoy technology smeermiddelen voor uw motorfiets een nieuwe energie voor de motor innovatie, het hoogste niveau van technologie, uitstekende kwaliteit: dat is wat i-ride betekent voor eni de six-legged

Nadere informatie

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen Algemeen Algemeen Koelvloeistof kan worden gebruikt voor het verwarmen van externe elementen. Voorbeelden: gesloten opbouw, kraancabines en gereedschapskisten. Warmte wordt onttrokken aan de stroom in

Nadere informatie

0 Algemeen GEGEVENS VAN DE AUTO - MECHANISCH HEFMIDDELEN INGREDIËNTEN - PRODUCTEN OLIE VERVERSEN - BIJVULLEN X74 01A 02A 04B 05A

0 Algemeen GEGEVENS VAN DE AUTO - MECHANISCH HEFMIDDELEN INGREDIËNTEN - PRODUCTEN OLIE VERVERSEN - BIJVULLEN X74 01A 02A 04B 05A 0 Algemeen 01A GEGEVENS VAN DE AUTO - MECHANISCH 02A HEFMIDDELEN 04B INGREDIËNTEN - PRODUCTEN 05A OLIE VERVERSEN - BIJVULLEN X74 DECEMBER 2004 Edition néerlandaise De door de constructeur voorgeschreven

Nadere informatie

MOTORCODE - CARROSSERIEVERSIE

MOTORCODE - CARROSSERIEVERSIE F I A T D U C A T O 2. 0 M u l t i j e t 2 E u r o 6 MOTORCODE - CARROSSERIEVERSIE Versie Motorcode 250A2000 De volgende carrosserieversiecode en sleutel zijn een voorbeeld dat voor alle carrosserieversiecodes

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie blauw

Examen VMBO-KB versie blauw Examen VMBO-KB versie blauw 2018 gedurende 115 minuten profielvak M&T CSPE KB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een uitwerkbijlage en een digitaal bestand. Dit onderdeel

Nadere informatie

Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK)

Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK) Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK) Banden Controlepunten banden: - Bandenspanning: De banden moeten voldoende op spanning zijn. Per motortype is de bandenspanning verschillend, voor en achter is vaak

Nadere informatie

De Yanmar 1 GM10. Winterklaar maken. Presentatie Jur Pels op najaarsbijeenkomst NBOA Wijk bij Duurstede 18-11-07. Programma

De Yanmar 1 GM10. Winterklaar maken. Presentatie Jur Pels op najaarsbijeenkomst NBOA Wijk bij Duurstede 18-11-07. Programma De Yanmar 1 GM10 Aandrijving in de North Beach 24 Winterklaar maken Presentatie Jur Pels op najaarsbijeenkomst NBOA Wijk bij Duurstede 18-11-07 1 Programma Hoe werkt een dieselmotor Hoe ziet dat er in

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie rood

Examen VMBO-KB versie rood Examen VMBO-KB versie rood 2018 gedurende 115 minuten profielvak M&T CSPE KB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat

Nadere informatie

Geschreven door: Phillip Takahashi

Geschreven door: Phillip Takahashi 1994-2009 Kawasaki Ninja 500 Oil Change Vervang de olie in uw '94 -'09 Kawasaki Ninja 500 tot prestaties van de motor en een lange levensduur te verbeteren... Geschreven door: Phillip Takahashi ifixit

Nadere informatie

voedingsmiddelenindustrie slangen en koppelingen

voedingsmiddelenindustrie slangen en koppelingen slangen en koppelingen De voedingsmiddelenindustrie heeft te maken met een uitgebreide regelgeving. Voor u is het dan ook van groot belang dat uw leveranciers aan de gevraagde eisen kunnen voldoen. Met

Nadere informatie

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner TM 3215/3265 Uw professionele veelzijdige partner Krachtig & betrouwbaar Bij de tractoren van Iseki zit al het vakmanschap in één enkele machine: de ISEKI TM serie bestaat uit twee modellen met hydrostatische

Nadere informatie

Indien de aanhaalmomenten niet bekend zijn kunt u ons bellen voor deze informatie.

Indien de aanhaalmomenten niet bekend zijn kunt u ons bellen voor deze informatie. Inbouwinstructies WIJ ADVISEREN U DRINGEND OM ONDERSTAAND EERST DOOR TE LEZEN ALVORENS MET DE INBOUW TE BEGINNEN. INDIEN U VAN ONDERSTAANDE INSTRUCTIES AFWIJKT VERVALT DE GARANTIE. Om herhaling van de

Nadere informatie

Motor & olie - 3. Kromzwaard

Motor & olie - 3. Kromzwaard Motor & olie - 3 Viscositeit bij bedrijfstemperatuur. De specificaties van de oliefabrikanten geven gebruikelijk zowel een 100 C viscositeit als een viscositeit bij 40 C. De belangrijkste specificatie

Nadere informatie

Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit

Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit Tien jaar ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat de naam Scomadi staat waar hij nu staat. De Turismo Leggera is ontwikkeld in Engeland en ontstaan uit liefde voor het vak. De handgemaakte carbon Limited

Nadere informatie

DATASHEET KERAMISCHE GLIJLAGERS NEDERLANDS

DATASHEET KERAMISCHE GLIJLAGERS NEDERLANDS DATASHEET KERAMISCHE GLIJLAGERS NEDERLANDS WAT ELKE ONTWERPER EN ONTWIKKELAAR OVER KERAMISCHE GLIJLAGERS MOET WETEN WAT GLIJLAGERS DOEN In het algemeen draagt het lager een belasting terwijl een draaiende

Nadere informatie

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen

Koelvloeistofuitlaat voor externe verwarming. Algemeen Koelvloeistof kan worden gebruikt voor het verwarmen van externe elementen. Voorbeelden: gesloten opbouw, kraancabines en gereedschapskisten. Warmte wordt onttrokken aan de stroom in het cilinderblok en

Nadere informatie

AUTOMATISCHE MODULAIRE SCHILFERIJSMACHINE

AUTOMATISCHE MODULAIRE SCHILFERIJSMACHINE AUTOMATISCHE MODULAIRE SCHILFERIJSMACHINE HANDLEIDING VOOR REINIGING EN ONTSMETTING VOORBEHOUDEN VOOR DE GEAUTORISEERDE ONDERHOUDER 24859 ed. 07-2010 De repróductie van dit Handboek, ook alleen gedeeltelijk,

Nadere informatie

Ashoessets / werkplaats gereedschap

Ashoessets / werkplaats gereedschap Ashoessets / werkplaats gereedschap LÖBRO Ashoessets LÖBRO Ashoessets De originele hoezen van de OE fabrikant. Ashoezen zijn van vitaal belang voor het betrouwbaar functioneren van de aandrijving. GKN,

Nadere informatie

Stukhoutketel. www.froeling.com

Stukhoutketel. www.froeling.com Stukhoutketel www.froeling.com Uit het beste huis Fröling houdt zich al bijna vijftig jaar bezig met het efficiënte gebruik van hout als energiedrager. De naam Fröling staat nu dan ook borg voor moderne

Nadere informatie

ROESTVRIJSTALEN HR- KETEL MET GROTE WATERINHOUD

ROESTVRIJSTALEN HR- KETEL MET GROTE WATERINHOUD ROESTVRIJSTALEN HR- KETEL MET GROTE WATERINHOUD INOXIA de GJ beste keuze Ontdek de kwaliteit Dynamiek is het motto Snelle veranderingen in het energielandschap hebben net zo snelle antwoorden nodig. Unical

Nadere informatie

Slijtvaste onderwater pompen

Slijtvaste onderwater pompen Slijtvaste onderwater pompen HET VERSCHIL Onze reeks omvat meer dan 100 verschillende modellen van centrifugaalpompen, voor het verpompen van zware vloeistoffen met vaste en schurende bestanddelen. Meer

Nadere informatie

SEW-EURODRIVE Driving the world. Servomotoren. Dynamiek binnen handbereik

SEW-EURODRIVE Driving the world. Servomotoren. Dynamiek binnen handbereik SEW-EURODRIVE Driving the world Servomotoren Dynamiek binnen handbereik Servomotoren CMP Precisie, dynamiek en kracht in een bijzonder compacte constructie - daarvoor staan de krachtige servomotoren van

Nadere informatie

Naam:.. Klas: Datum:..

Naam:.. Klas: Datum:.. Naam:.. Klas: Datum:.. Vragen over motoren: 1 Wat is een rootscompressor? Een Roots type supercharger of Rootsblower vindt zijn toepassing in auto's en vrachtwagens in alternatief van een turbolader. Een

Nadere informatie

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw TEST

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw TEST Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw TEST 2-takt en 4-takt brandstof De keuze van de juiste brandstof Speciale brandstof voor 2-takt en 4-takt motoren heeft met het oog op

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1 voertuigentechniek SPE KB 2009 minitoets bij opdracht 1 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

VOERTUIGCONTROLE ( BRAVOK)

VOERTUIGCONTROLE ( BRAVOK) VOERTUIGCONTROLE ( BRAVOK) KAWASAKI ER-6n BANDEN Controlepunten banden: - Bandenspanning: De banden moeten voldoende op spanning zijn. Per motortype is de bandenspanning verschillend, voor en achter is

Nadere informatie