ZAALHOCKEY COACH INFO ZAALHOCKEY

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZAALHOCKEY 2012-2013 COACH INFO ZAALHOCKEY"

Transcriptie

1 COACH INFO ZAALHOCKEY Zaalhockeycommissie: Paul Hazenbosch: Wedstrijdsecretariaat Tel: Han van Bakel: Wedstrijdsecretariaat Tel: Huub der Kinderen: Zaalcoördinator Tel: Patricia van den Eijnden Zaalcoördinator Tel: Paul Schouten Trainingscoördinator Tel: Guido van der Vorst: Scheidsrechterssecretariaat Tel: Of mail naar:

2 Beste coaches zaalhockey, Fijn dat jullie de taak van coaching van een zaalhockeyteam op je nemen. We wensen jullie een sportief, gezellig en succesvol zaalhockeyseizoen In dit boekje treffen jullie uitgebreide documentatie aan. Wat verwachten wij in het kort van jullie. Even wat praktische zaakjes onder elkaar als richtlijn. 1. Het maken van een rijschema (voor ouders) voor de uitwedstrijden ( jeugdteams) 2. Het maken van een zaalwachtschema (voor ouders) voor de thuiswedstrijden (Jeugdteams). Seniorenteams moeten ook zelf voor een zaalwacht zorgen Een wedstrijdoverzicht kun je door in te loggen op de website van Hockey Geldrop gemakkelijk zelf downloaden en aanpassen voor een Schema. 3. Voor het indelen van scheidsrechters zullen wij zorgen. Aan het begin van het seizoen zal dit zoveel mogelijk bekend zijn. Mocht hier iets niet kloppen verzoeken wij jullie dit tijdig terugkoppelen met het scheidsrechterssecretariaat. Let op, indien een scheidsrechter niet komt op dagen levert dit een schorsing van één wedstrijd op. 4. Als je als eerste of laatste team speelt samen met je team en de zaalwacht de balken uitleggen of opruimen. Veel succes dit seizoen! De zaalhockeycommissie.

3 Diverse zaken: 1. Het trainingsschema is terug te vinden op de website van Hockey Geldrop onder het kopje zaalhockey 2. De belangrijkste spelregel verschillen tussen zaal- en veldhockey, tref je aan als laatste 2 pagina s, de uitgebreidere spelregels staan daarvoor uitgeschreven 3. De adressen van de zalen staan vermeld op de website van Hockey Geldrop onder het kopje zaalhockey

4 TOELICHTING OP WEDSTRIJDFORMULIEREN ALS JE THUIS SPEELT: De wedstrijdformulieren voor de hele dag worden of bij de coach van het 1 e spelende team afgeleverd of zijn in de zaal aanwezig. Bij het binnenkomen in de zaal, kun je het formulier alvast vragen aan de zaalwacht en de namen van je teamleden alvast invullen. Daarna geef je het aan de coach van het bezoekende team of aan de zaalwacht terug. Aan het einde van de wedstrijd niet vergeten, de naam en handtekening van de aanvoerder in te vullen. Het formulier is zelfdoorschrijvend en levert uiteindelijk 3 formulieren op: Het ontvangende team stuurt: Het paarse (=origineel) en 2e formulier naar het wedstrijdsecretariaat (Harald van Boxtel, Hazelaar 126 te Geldrop) Het 3e formulier is voor het bezoekende team. Het laatste team van de dag zorgt ervoor dat de formulieren bij het wedstrijdsecretariaat worden ingeleverd! Dit moet bij Paul Hazenbosch, Poorterstraat 16 te Geldrop en uiterlijk maandag uur, liefst eerder. ALS JE UIT SPEELT: Het wedstrijdformulier voorzien van de namen van je teamleden. Aan het einde naam en handtekening van de aanvoerder. Vergeet niet 1 formulier mee naar huis te nemen. Het formulier inleveren op Poorterstraat 16 te Geldrop voor maandag uur OF Uitslag mailen naar voor maandag uur en formulier in de loop van de week inleveren op Poorterstraat 16 te Geldrop. Bij vragen kun je me bellen of mailen. VEEL WEDSTRIJDPLEZIER!!! Met vriendelijke groet, Paul Hazenbosch / Han van Bakel:

5 Instructie zaalhockeymaterialen (schoenen, stick, legguards en bal) (Uitwerkingsregeling behorend bij het artikel A.7.5. van het KNHB Bondsreglement 2006) 5.1. Het dragen van schoenen met afgevende zolen is ten strengste verboden. - Schoenzolen dienen vlak en schoon te zijn zonder noppen of strips. - Deze verplichting is niet alleen van kracht voor de speler(ster)s, maar ook voor de zaalleider, de teambegeleiding en de scheidsrechters; - Bij overtreding kan de zaalbeheerder en/of zaalleider de overtreder uit de hal verwijderen Legguards, klompen en andere uitrustingsstukken mogen geen scherpe kanten of uitsteeksels hebben. - Metalen gespen aan keeperuitrustingen zijn ten strengste verboden! - Harde plastic gespen dienen te worden afgeplakt. Zelfs indien deze gespen zijn afgeplakt kan een accommodatiebeheerder het spelen met een dergelijke uitrusting verbieden omdat het aanzienlijke schade aan het speelveld kan veroorzaken. De keeper/speler dient dit verbod direct en nauwgezet op te volgen Het is noodzakelijk om met een speciale zaalhockeystick te spelen. - In ca. 90% van de zalen stelt de beheerder het gebruik van een zaalhockeystick als voorwaarde om van de hal gebruik te mogen maken, ondanks dat dit in strijd is met het spelregelement zaalhockey 2004 waarin wordt aangegeven dat de zaalhockeystick identiek is aan de veldhockeystick. - Echter spelers (en ouders) dienen zich ervan bewust te zijn dat zaalhockey wezenlijk verschilt van veldhockey. Het gebruik van speciale, voor zaalhockey bestemde sticks wordt dan ook ten stelligste aangeraden omdat dit de spelvreugde en ontwikkeling van de techniek bij het zaalhockey ten goede komt Zaalhockey kent officieel geen afwijkende hockeybal. Het spelregelreglement zaalhockey 2004 geeft aan dat het formaat en het gewicht identiek is aan de veldhockeybal. De bal is rond, hard en heeft een gladde buitenzijde, hoewel kleine deukjes in het oppervlak zijn toegestaan (2004). Echter, het wordt aangeraden de speciale voor zaalhockey bestemde bal te gebruiken.

6 Instructie Jeugdbegeleiding / Coaching Zaalhockey 1. De Begeleider / Coach moet ouder zijn dan 18 jaar. 2. De Begeleider / Coach meldt zich minimaal 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd bij de zaalleiding en overhandigt indien thuis spelend het volledig ingevulde wedstrijdformulier. Hij/zij dient er zorg voor te dragen dat zijn/haar team tenminste 5 minuten voor aanvang van de geplande wedstrijd wedstrijdgereed en in de directe nabijheid van het speelveld aanwezig is. 3. De Begeleider / Coach is verantwoordelijk voor het gedrag van het team gedurende de gehele duur van het verblijf in de sporthal en ziet er op toe dat het team zich niet alleen in de zaal, doch ook op de tribunes en in de kantine en vooral ook de kleedkamers behoorlijk gedraagt. 4. De Begeleider / Coach is derhalve steeds bij het team en kan niet optreden als scheidsrechter. 5. De Begeleider / Coach dient zijn of haar naam te vermelden op het wedstrijdformulier. 6. De Begeleider / Coach zorgt ervoor dat het team tijdens de wachttijden niet rond of op het speelveld gaat oefenen. 7. De Begeleider / Coach zorgt ervoor dat het team zich strikt houdt aan de aanwijzingen van de zaalleiding en/of zaalbeheerder. Dit geldt ook voor het speelklaar maken van het veld en het opruimen van de balken en doelen na de wedstrijd. 8. Jeugdteams zonder Begeleider / Coach worden onherroepelijk de toegang tot de zaal en de kleedkamers geweigerd. 9. Begeleiders / Coaches en/of teams die bij het in gebruik nemen van een kleedkamer opmerken dat er voor hun komst schade, vernieling of andere onregelmatigheden hebben plaats gevonden, dienen dit onmiddellijk te melden aan de zaalleiding. Dit is in hun eigen belang, daar anders zal worden aangenomen dat zij daar de oorzaak van zijn. 10. In alle zalen zijn zaalhockeylegguards voorzien van klittenband of is het afplakken van gespen verplicht. Tevens is het spelen in clubtenue verplicht. De keeper dient in een afwijkende kleur shirt te spelen. De zolen van de schoenen dienen wit te zijn (ook voor begeleiding en scheidsrechter). In alle gevallen geldt: NIET IN ORDE. NIET SPELEN!!! Samenvatting belangrijke spelregels.

7 Inleiding Voor zaalhockey is de vliegende keep al jaren bekend; deze is nu op het veld overgenomen. Omdat het al weer bijna een jaar geleden is dat de laatste zaalhockeywedstrijd werd gespeeld, is het echt heel verstandig om het spelreglement zaalhockey goed door te nemen. Afspraken en communicatie Een scheidsrechter wordt beoordeeld op de juistheid van zijn beslissingen. De positioning bij het zaalhockey is anders dan bij het veldhockey. Maak daar goede afspraken met elkaar over en pas, aan de hand van de ervaring bij situaties, je opstelling aan. Maak met name vooraf goede afspraken over je positie bij vrije pushes voor de aanval in de buurt van de cirkel. Fluiten tot ver op de helft van je collega is regeltechnisch geen probleem, maar stem dit goed samen af om te voorkomen dat er dubbel gefloten wordt. Maak goede afspraken met de zaalwacht of de tijdwaarnemer en laat geen misverstanden ontstaan over wie de tijd bijhoudt. Laat dit ook duidelijk vooraf aan de teams weten, zodat zij weten of ze op de toeter of het fluitje moeten letten. Spelen van de bal Een push voldoet aan de regels wanneer de bal van dichtbij wordt weggeduwd, terwijl op dat moment zowel de haak van de stick als de bal op de grond zijn. Wanneer de speelbeweging wordt ingezet van meer dan 50 cm van de bal, dan is er sprake van een slapshot en dat is verboden. In het normale spel, dus anders dan bij een push op doel, dient de bal over de grond te worden gespeeld. Wanneer hierbij de bal omhoog gaat, geldt een maximaal toelaatbare hoogte van 10 cm. Ook als de bal minder dan 10 cm van de grond gaat, kan de tegenstander hier in bepaalde gevallen hinder van hebben. In die gevallen moet je ook voor hoog fluiten. Dus: boven de 10 cm is altijd fout, onder de 10 cm is alleen fout als de tegenstander hier hinder van ondervindt. Onder liggend spelen wordt verstaan: echt liggen, of een knie, arm of hand aan de grond hebben. De hand die de stick vasthoudt mag bij het spelen van de bal met de stick wel op de grond komen. De regel is bedoeld om de speler te bestraffen die eerst een hand, knie of arm aan de grond zet, voor hij de bal speelt. Als hij gaat steunen wanneer de bal al gespeeld is, is het geen overtreding. Spelhervattingen Bij alle spelhervattingen dienen tegenstanders minimaal 3 meter afstand te houden van de bal. Bij een vrije push voor de aanvallers binnen 3 meter van de cirkel moeten alle spelers (behalve degene die de bal neemt) 3 meter afstand te houden. De bal moet bij een vrije push stil liggen of duidelijk gecontroleerd worden neergelegd. Bij het nemen moet de bal minstens 10 cm bewegen. Net als bij veldhockey hoeft de vrije push niet exact op de plaats van de overtreding genomen te worden. De aanvaller mag echter geen onredelijk voordeel krijgen uit het op een andere plaats nemen van de bal. Gebeurt dit wel, dan is een vrije push voor de tegenpartij de enig juiste straf. Na een overtreding van een aanvaller in de cirkel mag de verdediger de bal op iedere willekeurige plaats in de cirkel nemen of langs de loodlijn tot 9.10 meter van de achterlijn verplaatsen. Alle tegenstanders moeten drie meter afstand houden. Als de bal over de achterlijn is gegaan is de spelhervatting zoals op het veld, op de loodlijn tot maximaal 9.10 meter. De 5-meter straf is een strafverzwaring. De regel wordt net als de 10-meter straf in het veldhockey toegepast. De 5-meter straf kan ook worden toegepast op de helft van de overtredende speler. De 5-meter straf (gebaar: gestrekte arm omhoog, met gebalde vuist) wordt dan toegepast bij een minder zwaar vergrijp. De strafverzwaring tot een strafcorner wordt toegepast bij een fysiek vergrijp of wanneer de verplaatsing van vijf meter zou leiden tot een vrije bal binnen de cirkel. Let erop dat het geven van een 5-meterstraf ook daadwerkelijk een straf is voor de partij die de overtreding begaat. Soms is snel mogen doorspelen voordeliger voor de benadeelde partij.

8 Gebruik van lichaam en stick Bij zaalhockey gebruikt een speler de hand waarmee hij zijn stick vasthoudt in sommige gevallen bewust om de bal te spelen of beter te controleren. Dat is niet toegestaan en dient als shoot bestraft te worden. Wanneer de bal echter tegen een hand wordt aangespeeld, is dit net als in het veldhockey geen overtreding. Dus: bal raakt hand is niet fout; hand raakt bal wel. Omdat je er als scheidsrechter in de zaal veel dichter bijstaat dan op het veld, is het stickafhouden beter te zien. Fluit alleen voor dié gevallen die er duimendik bovenop liggen en die het spel beïnvloeden. Een verdediger mag sticks maken wanneer hij zonder gevaarlijk spel te veroorzaken een schot op doel stopt. Dit soort reddingen wordt meestal in een reflex gedaan, dus zal hij zijn stick niet doodstil hebben. Dat is geen probleem, mits de bal maar niet bewust wordt voortbewogen. Gaat de bal na de stop over de achterlijn, dan is het uitpushen. Self-pass Met ingang van vorig seizoen zijn ook in de zaal de nieuwe spelregels van kracht. De meest in het oog springende wijzigingen voor dit seizoen zijn die van de self-pass en de spelhervatting. Hier volgt een korte uitleg. Een spelhervatting (vrije push, inpush, uitpush en beginpush) mag met een zogenaamde self-pass worden genomen. Dit geldt niet voor het nemen van een strafcorner en strafbal. De self-pass betekent dat je de bal als het ware naar jezelf mag spelen in plaats van naar een medespeler. Hierdoor zal de snelheid van het spel zeker toe gaan nemen. Wel zijn er een aantal bepalingen waaraan een self-pass moet voldoen: Voordat je de spelhervatting neemt moet de bal duidelijk onder controle zijn gebracht. Je mag niet een ongecontroleerde rollende bal snel naar jezelf spelen en dan verder gaan. Je moet eerst duidelijk de bal d.m.v. een push een tikje geven en daarna de bal nogmaals spelen voordat je gaat drijven of dribbelen. De scheidsrechters moeten dus duidelijk 2 acties van je zien. Direct met de bal aan de stick weglopen na het fluitsignaal is dus niet toegestaan. Natuurlijk mag je een spelhervatting ook nog steeds op de oude manier naar een medespeler spelen. De bal moet dan wél een meter gerold hebben voordat een medespeler de bal mag spelen. De spelregel is hier dus niet veranderd. Om te voorkomen dat een vrije push gevaarlijk hard door een volle cirkel wordt gespeeld, is de spelregel aangepast. Bij een spelhervatting voor de aanvallende partij op de helft van de verdedigende partij zijn er enkele wijzigingen. Alle andere spelers (zowel medespelers en tegenstanders) dan degene die de spelhervatting neemt moeten minimaal 3 meter afstand houden. De bal mag vanuit een spelhervatting (vrije push of inslag) niet direct de cirkel in gespeeld worden. Dit betekent dat na het nemen van de spelhervatting: 1. een andere speler van een willekeurige partij de bal moet hebben geraakt voordat de bal de cirkel in gespeeld mag worden, of 2. de bal na het nemen minimaal 3 meter heeft afgelegd voordat je hem zelf de cirkel in mag spelen. Let op spelen betekent dus een 2e keer de bal pushen of raken. De bal 3 meter laten rollen en dan zonder een 2e keer te zijn gespeeld de cirkel in laten rollen is dus niet toegestaan. Indien de spelhervatting via de balk wordt gespeeld hoeft de bal niet meer 3 meter te rollen voordat de speler die de spelhervatting heeft genomen de bal de cirkel in mag spelen. Het is echter niet toegestaan de spelhervatting rechtstreeks via de balk de cirkel in te spelen. Als de scheidsrechter fluit voor een overtreding van een verdediger net buiten de cirkel, dan moet de spelhervatting op minimaal 3 meter van de cirkel worden genomen. Bij een spelhervatting van de verdedigende partij mag een medespeler van degene die de bal neemt wél binnen 3 meter staan. De spelregel is hier dus niet veranderd.

9 Ruw en gevaarlijk spel Met name in de zaal komt het regelmatig voor dat spelers in balbezit een soort pirouette maken om vervolgens de bal hard in de richting van een dichtbij staande tegenstander te spelen. Deze manier van spelen is gevaarlijk (men raakt gemakkelijk de hand van de laagzittende verdediger) en moet worden tegengegaan. Let wel, de draaibeweging is niet de fout die hier (met een vrije push en een waarschuwing) bestraft wordt, maar het feit dat de verdediger een totaal onverwacht en hard schot van dichtbij in zijn richting krijgt gespeeld. Het gevaar is met name het breken van vingers / handen en afketsen van de bal via de eigen stick van een laagzittende verdediger in zijn gezicht. Ook als de bal in het gewone spel of bij een spelhervatting van korte afstand hard in de richting van een laag zittende tegenstander wordt gepusht, met de intentie om een stopfout te veroorzaken of de tegenstander op het lichaam te raken, krijgt de veroorzaker een vrije push tegen (uitlokken van een overtreding). Let op dat het hier gaat om een harde pass van korte afstand recht op de tegenstander af. Het gaat er om dat de verdediger in die situatie geen tijd of mogelijkheid heeft gehad om op de pass te reageren (en zichzelf te beschermen). Zorg er voor dat de verdediger dus op ruim 3 meter afstand staat bij een spelhervatting. Keeper De standaard keeper (dus met volledige uitrusting), moet zijn helm ophouden. Dat moet om het risico van blessures tegen te gaan; de keeper zal immers vaak met zijn lichaam zijn doel verdedigen. Deze keeper mag alleen op zijn eigen helft spelen (behalve om een strafbal te nemen). Een verdediger die zonder keeperuitrusting als keeper optreedt (de vliegende keep) is verplicht om een helm te dragen bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal, maar verder is hij vrij om wel of niet een helm op te zetten. Spelen met de helm op mag, maar alleen op eigen helft. De vliegende keep mag geen overige beschermende keeperkleding dragen, dus ook geen keeperhandschoenen. Alleen als én de keeper én de bal in de cirkel zijn, mag de keeper (in zijn eigen cirkel) liggend spelen. De keeper mag een bal met zijn hand of arm voortbewegen indien er sprake is van doelgevaar. Indien de bal over de grond wordt gespeeld is er geen probleem. Een bal die in de lucht is, mag niet actief door de keeper worden weggeslagen. Er gelden hierbij twee beoordelingspunten. De keeper mag de bal niet wegslaan, maar mag de bal wel laten afkaatsen. Als tweede geldt de richting waarin de bal wordt gespeeld. Als de keeper een bal die hoog aankomt, omlaag wegkaatst, is dit in principe goed. Als de bal omhoog wordt weggespeeld, is dit in principe een verkeerde stop en krijgt de keeper een strafcorner tegen. Wisselen De wisselregel in de zaal is gelijk aan de veldhockeyregel: wisselen mag op elk gewenst moment, behalve bij een strafcorner (met de bekende uitzondering voor de verdedigende keeper). De afstanden in de zaal zijn klein; let dus goed op het juist wisselen. Wisselspelers moeten op de teambank zitten. Bij een wissel moet de speler eerst het veld uit, voordat de wisselspeler er in mag en veldspelers moeten binnen 3 meter van de middenlijn wisselen. Er zal nauwelijks een strafcorner gegeven worden voor het verkeerd wisselen, dat kan in feite alleen nog wanneer men met te veel spelers in het veld komt te staan. Bij een strafbal mag zowel de keeper als de aanvaller worden gewisseld. Wanneer een strafbal zou moeten worden overgenomen, mag dat ook. Strafcorner

10 Het opzettelijk spelen van de bal over de eigen achterlijn moet ook bij zaalhockey worden bestraft met een strafcorner. Opzettelijk houdt in dit geval in dat de verdediger bewust en actief koos voor de optie van het spelen over de achterlijn. Een keeper mag de bal laten afkaatsen over zijn achterlijn, ook als dit (waarschijnlijk) opzettelijk gebeurt (een veldspeler echter niet). In lange corner situaties geef je in de zaal gewoon een uitpush. Een opzettelijke overtreding door een verdediger buiten de cirkel, maar op eigen helft wordt bestraft met een strafcorner. Consequent toepassen van deze regel voorkomt discussie. De cirkel is klein, dus het voordeel van te vroeg uitlopen is al snel groot. Dit moet worden tegengegaan. De teller begint hierbij niet bij elke strafcorner weer op nul. Wanneer men bij de eerste strafcorner al tweemaal te vroeg is uitgelopen, volgt bij de volgende strafcorner, als dezelfde partij wéér te vroeg uitloopt, een groene kaart. De daaropvolgende speler van dezelfde partij die het trucje weer probeert, krijgt geel. Let goed op dat het hier over hetzelfde team gaat, dus niet team B een gele kaart geven bij zijn eerste keer te vroeg uitlopen, omdat team A al groen heeft gehad. En als er een paar strafcorners tussen de twee waarschuwingen in zitten, begint de teller in principe weer op nul. Maar als de situatie zich na rust bij je collega herhaalt, trek de lijn dan consequent door. Overleg in de rust! Voor er uit een strafcorner gescoord kan worden, moet de bal na het aangeven buiten de cirkel geweest zijn. Niet het eerste schot is verboden, maar het scoren kan niet voordat de bal buiten de cirkel is geweest. Shoot op de doellijn leidt dan dus tot een strafcorner. Als de bal nog niet buiten de cirkel is geweest en de aanvaller tóch richting doel pusht, is dit dus geen schot op doel (want je kunt niet scoren) en dus mag de bal niet hoog. * Bij de strafcorner mag de verdedigende partij ervoor kiezen om niet alle verdedigers op de achterlijn te zetten. De oude regel was dat bij een strafcorner de verdedigende partij ALLE verdedigers op de achterlijn moest plaatsen (aan de andere kant van de goal waar de strafcorner wordt genomen). Je mag er nu voor kiezen, als verdedigende partij, om bijvoorbeeld één of twee spelers (of meer) bij een strafcorner, die je moet verdedigen, op de middellijn te zetten. De spelers die daadwerkelijk bij de strafcorner uitlopen moeten aan de andere kant van de goal van waar de strafcorner wordt genomen plaats nemen. Officiële tekst: Artikel 13.3 f: de doelverdediger of de veldspeler met de rechten van een doelverdediger van de verdedigende partij moet in het doel staan, maximaal 5 andere veldspelers van dat team mogen achter hun achterlijn zijn aan de andere kant van het doel dan waar de strafcorner wordt genomen, zonder met hun stick, handen of voeten de grond binnen het speelveld aan te raken Kortom, het is ook toegestaan om met een aantal aanvaller op de helft van de tegenstander te wachten totdat de corner is genomen om direct te kunnen aanvallen als de bal wordt onderschept!

11 Strafbal Hoewel de spelregels anders toestaan, blijft het in Nederland regel dat de scheidsrechter hardop vaststelt dat de keeper en de aanvaller klaar zijn voordat hij fluit voor het nemen van de strafbal. Als de keeper te vroeg van zijn lijn komt en daardoor een doelpunt voorkomt, wordt de strafbal opnieuw genomen. Dit geldt niet alleen wanneer de keeper de bal daadwerkelijk stopt. Wanneer je er van overtuigd bent dat de aanvaller wordt beïnvloed door het te vroeg van de lijn komen van de keeper en daardoor hij de bal naast pusht, laat je de strafbal overnemen. Persoonlijke straffen Zeker in de zaal, waar de afstanden gering zijn, is een verbale waarschuwing vaak makkelijk in het voorbijgaan te geven. Dat kan door een gebaar, een extra fluitsignaal of soms een opmerking. Hiervoor wordt de tijd niet stilgezet. De regel is echter: als je de tijd stil zet voor een persoonlijke straf, dan móét een kaart volgen. De minimum tijdstraf voor een speler bij een gele kaart is twee minuten. Deze minimale straf wordt toegepast bij verbale of minder zware vergrijpen (geen afstand, bal wegtikken). Bij echt fysieke overtredingen is de tijdstraf vijf minuten. Houd de lengte van de tijdstraf simpel: 2 minuten, 5 minuten of de hele wedstrijd. Bij alle tijdstraffen geldt dat de scheidsrechter duidelijk de duur van de straf aangeeft, zodat de tijdwaarnemer weet wanneer hij de speler weer het veld in kan laten gaan. Bij een rode kaart moet de betrokken speler de hal verlaten. Teambegeleiders die een gele kaart krijgen moeten tien minuten naar de tribune, waar ze zich niet met het spel mogen bemoeien. Mochten zij zich op de tribune blijven misdragen, dan wordt de straf verzwaard en volgt dus een rode kaart. Ze mogen na een gele of rode kaart niet als speler aan dezelfde wedstrijd meedoen. Bij een strafcorner mag niet gewisseld worden, maar als de straftijd van een speler eindigt nadat een strafcorner is gegeven mag de speler terug het veld in. Omdat een verdediger direct achter de achterlijn moet staan, mag een gestrafte speler niet terug het veld in worden gestuurd tussen het moment van aangeven en het eind van de strafcorner. Maar als de partijen nog niet gereed zijn om de strafcorner te nemen, staat niets het terugkomen van de speler in de weg. In alle gevallen is twee keer groen geel en twee keer geel rood, behalve bij een aanvoerder, want daar worden de kaarten voor de speler en de functionaris apart geteld. Het noteren van een tweede gele kaart gaat net als bij veldhockey: bij een identieke overtreding schrijft u een gele en een rode kaart op; bij twee verschillende overtredingen schrijft u twee gele kaarten op. In de wedstrijd blijft het resultaat gelijk: na de tweede gele kaart komt de speler niet meer terug het veld in. Het komt te veel voor dat een teambegeleider de scheidsrechter gebruikt als middel om zijn team op te jutten. Dit soort acties leidt de scheidsrechter af en wekt naar spelers en publiek de indruk alsof orde en gezag ontbreekt. Treed daar tegen op! Waarschuw de begeleider, geef hem de grenzen aan en bestraf hem als hij die grenzen over gaat. En dan niet met een groene kaart, maar direct met geel. Hij wéét dat hij zich moet gedragen en is al gewaarschuwd, dus een extra waarschuwing met een groene kaart hoeft niet meer. Laat je de begeleider zijn eigen grenzen bepalen en jou steeds maar weer afleiden, dan wordt het uiteindelijk jouw probleem. Een begeleider die het veld in loopt om zijn ongenoegen te uiten, krijgt zonder waarschuwing geel. En schelden betekent rood.

12 Belangrijkste bepalingen, verschillen veld- en zaalhockey Algemeen Hieronder een overzicht van alle denkbare verschillen tussen veld- en zaalhockey. In de tekst wordt over het algemeen uitgegaan van de regels zoals ze letterlijk in het spelregelboekje staan. De onwrikbaarheid daarvan is echter niet 100% en om richting te geven aan de toepassing van de spelregels worden er briefings opgesteld. Deze briefings gelden ook voor onderstaand overzicht. Om het beknopt te houden zijn daarin namelijk niet alle nuances verwerkt zoals ze in briefings aan bod komen. Nieuwe regels per seizoen De nieuwe veldregels rond de strafcorner: breaking the line (te vroeg in- of uitlopen door verdedigers en aanvallers) en het schijnaangeven door de strafcornernemer, worden ook van kracht in de zaal. Strafballen worden niet vervangen door shoot-outs in de zaal. VELDHOCKEY 1. SPELEN VAN DE BAL Slaan, pushen, scoopen Bal mag van de grond, tenzij bij spelhervattingen gevaarlijk en/of opzettelijk omhoog gebracht door de nemer. 2. SPEELVELD EN DOELEN Lengte = 91m; Breedte = 55m Doel = 2,14m hoog; 3,66m breed, met achterschot (= 46 cm) Zijlijnen Straal cirkel = 14,63m Strafbalstip op 6,40m Strafcornermerk op 10m van doelpaal Teambanken Hoekvlaggen 23-metergebieden ZAALHOCKEY Alleen pushen toegestaan: duwbeweging met stick; geen schuifslag (max. toegestane stick-tot-balbeweging over de grond = 50 cm) Bal moet langs de grond verplaatst, behalve bij push op doel. Bij stoppen mag de bal max. 10 cm opspringen, zolang dit tegenspelers niet hindert. Bal in de lucht mag niet worden verplaatst, maar tegen hoge ballen op doel mag een stoppoging gedaan worden met een zo stil mogelijke stick. Lengte = 36-44m; Breedte = 18-22m Doel = 2m hoog; 3m breed Doelpalen = 8x8 cm; doellijn = max. 8 cm Zijbalken (10 x 10 cm, naar veld afgeschuind) Straal cirkel = 9m Strafballijn of stip op 7m Strafcornermerk op 6m van doelpaal Teambanken, strafbank en wedstrijdtafel Geen vlaggen Twee helften geen 23m-gebieden. Ze hebben wél de status (met bijbehorende

13 strafbepalingen) die een 23m-gebied op het veld heeft. 3. TEAMS EN WISSELS Met min. 8 beginnen, max. 11 Met min. 4 beginnen, max. 6 Niet staken bij minder dan 8 Niet staken bij minder dan 4 Team: max. 16 spelers Team: max. 12 spelers Foutieve wissel: aanvoerder aanspreken / kaart geven Terugkeer na gele kaart: scheidsrechter geeft teken aan speler. 4. TIJDWAARNEMING EN BIJHOUDEN STAND Scheidsrechter 5. SPELHERVATTINGEN Tegenstanders altijd op 5 meter. Medespelers idem bij nemen in aanvallend 23m-gebied. In aanvallend 23m-gebied: bal op min. 5m van de cirkel nemen. Cirkelpenetratie van de bal mag na 5m loopverplaatsing (selfpass) en altijd direct na tussenkomst / aanraken 2 e speler. Als de bal via een verdediger onopzettelijk over de achterlijn gaat: lange corner. Foutieve wissel (met directe spelinvloed): strafcorner Foutieve wissel (zonder directe spelinvloed): aanvoerder aanspreken / kaart geven Terugkeer na gele kaart: tijdopnemer geeft teken aan speler. Tijdopnemer, maar indien niet aanwezig: scheidsrechter Tegenstanders altijd op 3 meter. Medespelers idem bij nemen op helft tegenstander. Op helft tegenstander: bal op min. 3m van de cirkel nemen. Cirkelpenetratie van de bal mag bij een selfpass na 3m loopverplaatsing en in een vervolgactie na het spelen tegen een balk, en direct na balbehandeling van een 2 e speler. Als de bal via een verdediger onopzettelijk over de achterlijn gaat: uitpush verdedigers. Inslaan als de bal over de zijlijn is gegaan. Inpush na bal over zijbalk, op max. 1m binnen de balk en altijd op minimaal 3m van de cirkel (als een vrije slag). 6. WAT WEL EN NIET MAG TIJDENS HET SPEL Liggend spelen niet verboden. Veldspelers mogen niet in het doel van de tegenpartij staan of achter één van beide doelen omlopen. Spelers mogen niet liggend spelen en niet op hand, knie of arm steunen, buiten de hand die de stick vasthoudt. De keeper mag het wel: in eigen cirkel, wanneer hij én de bal er geheel binnen zijn. Spelers mogen niet in het doel van de tegenpartij staan of achter één van beide doelen omlopen. Afzetten tegen het doel mag niet. Bal met stick tegen balk klemmen mag niet.

14 Opdringen van een overtreding als overtreding is afgeschaft per seizoen Extreme gevallen worden nu bestraft onder de noemer wangedrag. 7. STRAFCORNER Wordt toegekend bij een opzettelijke overtreding van een verdediger in diens 23-metergebied. Max. 5 spelers (incl. keeper) achter de achter- en/of doellijn; andere verdedigers achter middenlijn; keeper niet per se in doel. Slag mag bij 1 ste doelpoging alleen op plankhoogte; push mag hoog, mits niet gevaarlijk. De bal hard in de stick van een laagverdedigende tegenstander spelen mag niet, zeker niet wanneer diens lichaam achter de stick zit (door een blok spelen). Duidelijk en serieus letsel bij de laagzitter betekent een gele kaart voor de injager. Wordt toegekend bij een opzettelijke overtreding van een verdediger op diens eigen helft. Verdedigers achter de achterlijn, aan de niet-aangeefzijde, en/of achter de middenlijn. Keeper moet achter de doellijn. Slag mag niet; push mag hoog, mits niet gevaarlijk. 8. PERSOONLIJKE STRAFFEN Tijdelijke verwijdering speler: 5 min. (10 min. bij fors fysieke acties tegen het lichaam); overtreder op teambank / in dug-out. Tijdelijke verwijdering coach: 10 min. achter het hek. Iedere definitief verwijderde moet naar het clubhuis. Scheidsrechter signaleert terugkeer na straftijd. 9. KEEPER (BEWEGINGSVRIJHEID) Vliegende keep: zonder helm op over het hele veld. Volledig geklede keeper (en vk met helm): eigen 23- metergebied. 10. DUUR VAN DE WEDSTRIJD Tijdelijke verwijdering speler: 2 min. (5 min. bij fors fysieke acties tegen het lichaam); overtreder meldt zich bij tijdopnemer en neemt plaats op strafbank. Tijdelijke verwijdering coach: 5 min. op de tribune. Iedere definitief verwijderde moet naar de kantine. Terugkeer na straftijd: tijdopnemer geeft speler een teken. Vliegende keep: zonder helm op over het hele veld. Volledig geklede keeper (en vk met helm): eigen helft. 2 x 35 minuten 2 x 20 minuten (min. 2 x 15 minuten) Rust: 5-10 minuten, geen bankwissel 11. BULLY Nooit binnen 15m van de achterlijn Rust: max. 5 minuten, wisselen van bank Nooit binnen de cirkel, bal moet dan op 5 cm erbuiten, midden voor het doel

15 Ontruimingsprotocol Ontruimingsprotocol Meerdere keren per jaar vindt er in onze sporthallen een ontruimingsoefening plaats. Hiervoor is een ontruimingsprotocol opgesteld. Dit protocol ontvangt u elk jaar voor de schoolvakantie samen met de toewijzing voor het gebruik van de sporthal in het daarop volgende seizoen. Uw medewerking Wij vinden het belangrijk dat alle gebruikers van de sporthal op de hoogte zijn van het geldende ontruimingsprotocol en dat zij weten hoe te handelen bij een ontruiming. Uw vereniging maakt gebruik van sporthal de Kievit. Omdat het mogelijk is dat uw vereniging tijdens een ontruimingsoefening aanwezig is in de sporthal, vragen wij u dringend om in het belang van de veiligheid van uw leden de protocollen die naar u zijn toegestuurd met uw verantwoordelijke{n) te bespreken, zodat een eventuele ontruiming op een rustige en verantwoorde manier kan verlopen. In het kort Hieronder zetten wij de belangrijkste punten uit het geldende ontruimingsprotocol nog even voor u op een rij: bij een geluidssignaal van de slow-whoop altijd ontruimen; volg de aanwijzingen van de beheerder op; de instructeur / verenigingsverantwoordelijke begeleidt zijn/haar groep naar de afgesproken verzamelplaats; de instructeur/verenigingsverantwoordelijke telt de aanwezigen en stelt de beheerder vervolgens op de hoogte of alle leden buiten zijn; op het moment dat de beheerder / hulpdiensten het gebouw vrijgeven mag men weer naar binnen.

ZAALHOCKEY

ZAALHOCKEY Inleiding Samenvatting belangrijke spelregels. Voor zaalhockey is de vliegende keep al jaren bekend; deze is nu op het veld overgenomen. Omdat het al weer bijna een jaar geleden is dat de laatste zaalhockeywedstrijd

Nadere informatie

Spelregels zaalhockey 2009-2010

Spelregels zaalhockey 2009-2010 Spelregels zaalhockey 2009-2010 19 nov 2009, www.knhb.nl WIJZIGING OP NIEUWE ZAALHOCKEYREGELS 2009-2010 (versie 19/11/2009) De commissie spelregels heeft in tweede instantie de voorgestelde aanpassingen

Nadere informatie

Lengte = 36-44m; Breedte = 18-22m Doel = 2m hoog; 3m breed Doelpalen = 8x8 cm; doellijn = max. 8 cm Zijbalken (10 x 10 cm, naar veld afgeschuind)

Lengte = 36-44m; Breedte = 18-22m Doel = 2m hoog; 3m breed Doelpalen = 8x8 cm; doellijn = max. 8 cm Zijbalken (10 x 10 cm, naar veld afgeschuind) 8. Belangrijkste bepalingen, verschillen veld- en zaalhockey Algemeen Hieronder een overzicht van alle denkbare verschillen tussen veld- en zaalhockey. In de tekst wordt over het algemeen uitgegaan van

Nadere informatie

ZAALHOCKEY MHC GOIRLE Instructieavond 1 zaalhockey seizoen Zaalhockeycommissie

ZAALHOCKEY MHC GOIRLE Instructieavond 1 zaalhockey seizoen Zaalhockeycommissie ZAALHOCKEY MHC GOIRLE 23-11-2016 Instructieavond 1 zaalhockey seizoen 2016-2017 Zaalhockeycommissie Agenda 1. Inleiding 2. Zelf te regelen door teams / Nieuwe competitievorm 3. Zaalhockey in beeld (met

Nadere informatie

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen

Verschillen veldhockey - zaalhockey. Alain Paumen Verschillen veldhockey - zaalhockey 2012-2013 Alain Paumen Spelen van de bal Slaan, hoge en lage push, scoop Bal mag van de grond, tenzij gevaarlijk Alleen push toegestaan: Stick vlak bij de bal aan de

Nadere informatie

Planning zaalhockey MHCV winter

Planning zaalhockey MHCV winter Planning zaalhockey MHCV winter 2012-2013. Alle trainingen in sporthal de Weert (Landweert). Trainer zondag 9 dec. 12.00-13.30 MA1 Marcel Creemers 13.30-15.00 MC1 n.n.b. 15.00-16.30 MA2 Eric de Wit 16.30-18.00

Nadere informatie

9. Aanvulling Arbitrage Zaalhockey Seizoen

9. Aanvulling Arbitrage Zaalhockey Seizoen 9. Aanvulling Arbitrage Zaalhockey Seizoen 2015-2016 Dit seizoen zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de spelregels van het zaalhockey. Een aantal daarvan zijn in hoofdstuk 8 al vermeld, maar worden

Nadere informatie

Spelregels zaalhockey sept 2016

Spelregels zaalhockey sept 2016 Spelregels zaalhockey 2016-2017 sept 2016 Nieuw (sept 2016) is: In de zaal wordt de lange corner ingevoerd. Deze spelhervatting wordt genomen op de middenlijn, recht tegenover de plaats waar de bal over

Nadere informatie

Briefing clubscheidsrechters zaalhockey pag 1-4 Spelregelswijziging zaal pag 5

Briefing clubscheidsrechters zaalhockey pag 1-4 Spelregelswijziging zaal pag 5 Briefing clubscheidsrechters zaalhockey 2015-16 pag 1-4 Spelregelswijziging zaal 2015-16 pag 5 BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN 2015-2016 In deze briefing behandelen we een aantal belangrijke

Nadere informatie

Zoek de verschillen!

Zoek de verschillen! Briefing Zaalhockey 2011-2012 Scheidsrechters & Coaches Zoek de verschillen! 28 November 2011 Paulo Sacramento AGENDA Algemeen Spelen van de bal Speelveld en doelen Teams en Wissels Tijdwaarneming Bal

Nadere informatie

Briefing Zaalhockey

Briefing Zaalhockey 2015-2016 1 Gespreksonderwerpen Regelwijzigingen Spelhervattingen Flow of the game Gebruik van lichaam en stick Spelen van de bal 2 Gespreksonderwerpen Keeper Strafcorner Persoonlijke straffen Als team

Nadere informatie

Nieuwe regel in seizoen

Nieuwe regel in seizoen Nieuwe regel in seizoen 2016 2017 Als een verdediger de bal onopzettelijk heeft gespeeld of de bal is afgekaatst van de doelverdediger, wordt het spel hervat met een lange corner, genomen op de middenlijn

Nadere informatie

V Zaalhockey. Inleiding

V Zaalhockey. Inleiding V Zaalhockey Inleiding Zaalhockey is een speciale vorm van hockey, geschikt om in een zaal of een hal (overdekt, harde vloer) te spelen. Het wordt in een aantal Eurapese landen gespeeld, maar ook in die

Nadere informatie

BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN

BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN 2013-2014 In deze briefing worden afspraken weergegeven die gelden voor alle bondsscheidsrechters. Deze afspraken zijn niet vrijblijvend en niet bedoeld

Nadere informatie

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer

Zaalregels 2015/2016. opfrissen of eerste keer Zaalregels 2015/2016 opfrissen of eerste keer Inhoud Verschillen Basis regels Houding en positie bronnen www.knhb.nl >>arbitrage>>spelregels en briefings>>spelreglement zaalhockey Verschillen verschillen

Nadere informatie

ZAALHOCKEY 2010-2011. Boxtel, 8 december 2011

ZAALHOCKEY 2010-2011. Boxtel, 8 december 2011 Boxtel, 8 december 2011 Zaalhockey Uitrusting Het hockeyveld Teamsamenstelling Wedstrijd Buiten het veld Spelregels Spelen van de bal Spelhervattingen Door het blok spelen Ruw en gevaarlijk spel Keeper

Nadere informatie

Arbitrage zaalhockey Seizoen 2015/2016

Arbitrage zaalhockey Seizoen 2015/2016 Arbitrage zaalhockey Seizoen 2015/2016 Bal spelen: mag hoog pushen, scoop, (onopzettelijk) hoog slaan mits niet gevaarlijk Afmetingen: cirkel 14,63 m, strafbalstip op 6,40 m; zijlijnen Bal spelen: alleen

Nadere informatie

Opfrissen Zaalregels 2015-2016

Opfrissen Zaalregels 2015-2016 Opfrissen Zaalregels 2015-2016 Zaal (verschil met veld) Nieuwe (2015) regelwijzigingen Ook bij senioren wedstrijden weer, zoals vroeger, max. 6 spelers in het veld. Volledig aangeklede keeper mag onbeperkt

Nadere informatie

Probeer de regels te interpreteren op een manier die past bij het niveau en aard van de wedstrijd.

Probeer de regels te interpreteren op een manier die past bij het niveau en aard van de wedstrijd. Duiven, 1 december 2016 Betreft: Briefing zaalregels seizoen 2016/2017 Beste coaches, scheidsrechters en zaalleiding Het zaalhockeyseizoen staat weer voor de deur en heeft qua regels enkele verschillen

Nadere informatie

ZAALHOCKEYREGELS

ZAALHOCKEYREGELS Binnenkort gaat het zaalhockeyseizoen weer van start. Ter voorbereiding hierop hebben we als Arbitrage Commissie Shinty de belangrijkste spelregels in deze folder voor je op een rij gezet. Alvast veel

Nadere informatie

Zaal: hoe was het ook al weer?

Zaal: hoe was het ook al weer? ZAALHockey 2016 Zaal: hoe was het ook al weer? Hoog in normaal spel: niemand in de buurt: maximaal 10 cm pass boven 10 cm = fout als de tegenstander er last van heeft = fout Bal slaan mag niet; alleen

Nadere informatie

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams

Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams Arbitrage : van 8-tal hockey naar 11-tal hockey Versie november 2010 Bron: KNHB / B.Bams De veranderingen zijn GEEL gemarkeerd. Hoe ziet het speelveld eruit?.. Veldmarkeringen in de vorm van hoekvlaggen

Nadere informatie

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel

Fintro: BE TVA/BTW BE Av. Ch. Schallerlaan Bruxelles/Brussel Wijziging spelregels, seizoen 2015 2016 Vier regels zijn veranderd of werden opnieuw ingebracht : 1. Een team bestaat uit maximaal twaalf personen, waarvan ten hoogste zes spelers in het veld en de overige

Nadere informatie

Fluiten in de zaal. seizoen

Fluiten in de zaal. seizoen Fluiten in de zaal seizoen 2015-2016 Nieuwe regels iedereen een bitje in geen bitjespolitie junioren en senioren 6 spelers vrije push altijd op plaats overtreding niet meer insluiten langs balk bij achterlijn

Nadere informatie

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY

PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Een team heeft geen elftal bij elkaar kunnen krijgen Ze willen met 9 spelers beginnen Is dit toegestaan? A Alleen als de aanvoerder van tegenstanders hiermee akkoord gaat B Ja,

Nadere informatie

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert

Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert Ik Fluit voor mijn plezier!! Zaalhockey 2015/2016 Jorrit Peters / Rob van Gemert 10 november Inleiding: Ook zaalhockeywedstrijden moeten nu eenmaal gefloten worden: Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd!

Nadere informatie

HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY

HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY 2016 2017 1 Wat maakt zaalhockey bijzonder? Waar liggen de accenten ten opzichte van hockey op het veld? Waaraan geef je in de begeleiding extra aandacht? Hieronder

Nadere informatie

Welkom! Coachavond Zaalhockey november 2016

Welkom! Coachavond Zaalhockey november 2016 Welkom! Coachavond Zaalhockey 2016-2017 21 november 2016 Copyright 2015. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk,

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

Opleiding tot clubscheidsrechter

Opleiding tot clubscheidsrechter Opleiding tot clubscheidsrechter Voorbereiding examen 1 oktober 2013 Instructie avonden Twee avonden: 18 en 23 september (2e avond Mozaiek), 19:30-21uur Opzet van de instructie avonden Eerste avond: 1.

Nadere informatie

Wedstrijdduur De wedstrijdduur wordt bepaald door de zaalhockeycommissie van het district.

Wedstrijdduur De wedstrijdduur wordt bepaald door de zaalhockeycommissie van het district. Zaalhockeyregels Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) I. Algemene bepalingen Competitie E6- en E8-tallen spelen wedstrijden in competitieverband. Deze vinden plaats in sporthallen. De verantwoordelijkheid voor

Nadere informatie

Zaalhockeyregels Midden Nederland Jongste Jeugd (6- en 8-tallen)

Zaalhockeyregels Midden Nederland Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) Zaalhockeyregels Midden Nederland Jongste Jeugd (6- en 8-tallen) I. Algemene bepalingen Competitie E6- en E8-tallen spelen wedstrijden in competitieverband. Deze vinden plaats in sporthallen. De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Zaalhockey 2016-2017 Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Wat Heb je nodig? 1. Veld met belijning en balken 2. 2 teams (minimaal 4, max 6 bij aanvang) Waarvan 1 (vliegende) keeper 3. Bitje

Nadere informatie

Oefenblad scheidsrechtersexamen

Oefenblad scheidsrechtersexamen Oefenblad scheidsrechtersexamen Proefexamens oktober 2009 pagina 1 van 39 Oefenblad scheidsrechtersexamen Proefexamens oktober 2009 pagina 2 van 39 PROEFEXAMEN 1 VELDHOCKEY 1 Wanneer mag de beginslag worden

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Zaalbriefing Spelregels 2017

Zaalbriefing Spelregels 2017 Zaalbriefing Spelregels 2017 Verschillen zaal- en veldhockey Veld: Slaan 5 meter Liggend spelen Bal mag van de grond Middenlijn en 23-lijn Zaal: Pushen 3 meter Bal mag max 10 cm boven de grond In het blok

Nadere informatie

zaalhockey spelregelboekje 2017

zaalhockey spelregelboekje 2017 zaalhockey spelregelboekje 2017 Voorwoord Dit seizoen verscheen voor het eerst het SCHC Spelregelboekje. Deze content hebben we nu speciaal voor onze Laren leden nu ook beschikbaar gesteld, In het spelregelboekje

Nadere informatie

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? 5m 5m 2m 5m 2m 2m speelrichting speelrichting 2m 2m 2m 5m 5m 5m 5m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen

Spelregels achttal hockey. Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's

Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels 3-tal, 6-tal en 8-talhockey bij de mini's Spelregels drietalhockey: Bij het minihockey heeft de spelbegeleider een 'lerende' taak en ziet deze er op toe dat sportief en veilig gespeeld wordt.

Nadere informatie

Spelregels Achttal hockey

Spelregels Achttal hockey Spelregels Achttal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? 15m.. speelrichting 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen

15m. 15m. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen. Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? 15m. speelrichting. 15m Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Zestal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

Zaalhockey Voor clubscheidsrechters en CS+

Zaalhockey Voor clubscheidsrechters en CS+ Zaalhockey 2015-2016 Voor clubscheidsrechters en CS+ Verschillen zaal- en veldhockey Slaan pushen 5 meter 3 meter Liggend spelen Bal van de grond In het blok spelen Nieuw dit zaalseizoen Weer terug naar

Nadere informatie

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+

Zaalhockey Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Zaalhockey 2016-2017 Spelregelbriefing voor clubscheidsrechters en CS+ Verschillen zaal- en veldhockey Slaan pushen 5 meter 3 meter Liggend spelen Bal van de grond In het blok spelen Nieuw dit zaalseizoen

Nadere informatie

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Achttal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen

Nadere informatie

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C.

Proefexamen 1. Spelregels VELDHOCKEY. 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Proefexamen 1 Spelregels VELDHOCKEY 1. Moet een team een aanvoerder hebben? A. Als er een coach is hoeft er geen aanvoerder te zijn B. Ja C. Nee 2. Waar moet de kleur van het shirt van de keeper van afwijken?

Nadere informatie

PRESENTATIE ZAALHOCKEY SEIZOEN 2015-2016

PRESENTATIE ZAALHOCKEY SEIZOEN 2015-2016 PRESENTATIE ZAALHOCKEY SEIZOEN 2015-2016 AGENDA: Inleiding Kleding en uitrusting Wedstrijdformulieren/DWF Spelreglement en regelwijziging Verschillen zaal- en veldhockey Zaalwacht en tijdwaarneming De

Nadere informatie

Spelregels zestal hockey

Spelregels zestal hockey Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN

BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN BRIEFING BONDSSCHEIDSRECHTERS ZAALHOCKEY SEIZOEN 2016-2017 Het is van belang dat bondsscheidsrechters de laatste uitgave van het spelreglement kennen en kunnen toepassen. De briefing vult het spelreglement

Nadere informatie

Instructies voor de zaalleiding

Instructies voor de zaalleiding Instructies voor de zaalleiding Wij zijn te gast in de zaal en moeten iedere klacht proberen te voorkomen. Anders worden wij volgend jaar niet meer toegelaten! Daarom: Iedereen (zaaldienst, coaches en

Nadere informatie

HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY

HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY HC GEMERT BIJDEHANDJE BEGELEIDING ZAALHOCKEY 2015 2016 1 Wat maakt zaalhockey bijzonder? Waar liggen de accenten ten opzichte van hockey op het veld? Waaraan geef je in de begeleiding extra aandacht? Hieronder

Nadere informatie

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders

Spelregels elftallen. Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Spelregels elftallen Korte uitleg van de belangrijkste regels voor spelers, coaches, trainers en ouders Speelveld De wedstrijd duurt 2 x 35 min, met 5 min rust Uitleg speelveld De cirkellijn behoort tot

Nadere informatie

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen)

Spelregels 8 tal hockey (E8-tallen) Spelregels achttal hockey Hoe ziet het speelveld eruit? Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De zijlijnen doen dienst als achterlijnen. De achterlijn en middenlijn

Nadere informatie

speelrichting speelrichting.

speelrichting speelrichting. Spelregels zestal hockey Hoe ziet een speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen Zoals in de tekening weergegeven kunnen

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 VRIJE SLAG EN SPELHERVATTING... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. CIRKEL EN 23M-GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS...

HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... Inhoudsopgave HOCKEYVELD... 2 HOCKEYSPEL ALGEMEEN... 3 HOCKEYREGELS... 4 OVERTREDINGEN... 4 OVERTREDINGEN BINNEN DE CIRKEL... 4 VRIJE SLAG EN UITNEMEN... 5 CIRKEL EN 23M- GEBIED... 6 SCHEIDSRECHTERS...

Nadere informatie

Spelbegeleiding Jongste Jeugd. Vrijdag 18 november 2011

Spelbegeleiding Jongste Jeugd. Vrijdag 18 november 2011 Spelbegeleiding Jongste Jeugd Vrijdag 18 november 2011 Programma 1. Spelvoorwaarden Jongste Jeugd 2. Veldindeling opstelling 3. Zestal hockey 4. Achttal hockey Algemeen 5. Tips & Tricks 1. Spelvoorwaarden

Nadere informatie

Seizoen 2015 2016. Zaal Hand-out District Noord-Holland

Seizoen 2015 2016. Zaal Hand-out District Noord-Holland D ISTRICT N OORD- H OLLAND Zaal Hand-out District Noord-Holland Districtskantoor Tel. 072 520 67 27 district- nh@knhb.nl Seizoen 2015 2016 Hierbij de zaal hand-out voor het seizoen 2015 2016. Deze uitgave

Nadere informatie

ZAALHOCKEY

ZAALHOCKEY ZAALHOCKEY 2016-2017 NIEUWE REGELS LANGE CORNER Onopzettelijk via een verdediger over de achterlijn Van de keeper afgekaatst Nemen op de middenlijn, recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn

Nadere informatie

A B C. veld veld veld

A B C. veld veld veld Proefexamen 3 Spelregels VELDHOCKEY 1. Op welke tekening staat het doel juist opgesteld?. Tegen de achterlijn, zie tekening B. Op de achterlijn, zie tekening B C. Voor de achterlijn, zie tekening C B C

Nadere informatie

Amvj. Zaalhockey regels Voor coaches, spelers en clubscheidsrechters. 23 november 2016

Amvj. Zaalhockey regels Voor coaches, spelers en clubscheidsrechters. 23 november 2016 Amvj Zaalhockey regels 2016-2017 Voor coaches, spelers en clubscheidsrechters 23 november 2016 Nieuw dit zaalseizoen Lange corner Bal cirkel in via balk: eerst drie meter afleggen Shootouts Aanvallende

Nadere informatie

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16

1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 Proefexamen 2 Spelregels VELDHOCKEY 1. Hoeveel spelers moet een team minimaal in het veld hebben bij het begin van de wedstrijd? A. 8 B. 11 C. 16 2. Een team wil een speler wisselen. Wat is juist? A. Dat

Nadere informatie

Spelregels 3-tal hockey (KNHB) Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan

Spelregels 3-tal hockey (KNHB) Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan Instructie Spelregels 3-, 6- en 8-tallen M.M.H.C. Voordaan Spelregels 3-tal hockey (KNHB) De spelregels van het drietalhockey worden toegepast bij wedstrijden van de F- jeugd. In alle districten wordt

Nadere informatie

1 Fluiten in t algemeen

1 Fluiten in t algemeen 1 Fluiten in t algemeen. 11.1 Twee scheidsrechters hebben de leiding over de wedstrijd, pas- sen de regels toe en beoordelen of er eerlijk en sportief gespeeld wordt (fair play).. 11.2 Iedere scheidsrechter

Nadere informatie

(Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 6-tallen wordt gespeeld op een kwart veld. Dit veld is 55 meter lang en 23 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

(Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 8-tallen wordt gespeeld op een half veld. Dit veld is 55 meter lang en 45 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

INSTRUCTIE ZAALWACHT

INSTRUCTIE ZAALWACHT INSTRUCTIE ZAALWACHT Zaalhockeycommissie: Paul Hazenbosch: Wedstrijdsecretariaat Tel: 040-2859684 06-18911033 wszaal@hockey-geldrop.nl Han van Bakel: Wedstrijdsecretariaat Tel: 040-2859242 06-51821007

Nadere informatie

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels 8:8. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels 8:8 Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2014 2015 Versie 29-8-2014 Het speelveld Alleen pionen indien geen cirkel zichtbaar Wedstrijd Wedstrijd duur 2 * 30 minuten met 5 min pauze Coach kan een

Nadere informatie

BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN

BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN BRIEFING CLUBSCHEIDSRECHTERS SEIZOEN 2014-2015 In deze briefing behandelen we een aantal belangrijke spelregels en geven we aan hoe clubscheidsrechters deze moeten hanteren. Dit helpt om samen met je collega

Nadere informatie

Zaalhockey briefing. 25 november 2014

Zaalhockey briefing. 25 november 2014 Zaalhockey briefing 25 november 2014 Welkom! Zaalhockey organisatie Opbouw competitie Materiaal uitrusting DWF Zaalhockey spelregels Vragen Zaalhockey algemeen Enorme groei: 2014/2015 2.326(2013/2014 2.193,

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR DE ZAALCOÖRDINATOR

INSTRUCTIES VOOR DE ZAALCOÖRDINATOR INSTRUCTIES VOOR DE ZAALCOÖRDINATOR Een zaalcoördinator coördineert (een deel van) een wedstrijddag. Hij / zij is verantwoordelijk voor een soepel verloop van (een deel van) de dag, waarop wedstrijden

Nadere informatie

Handvest voor de zaalscheids november 2013. Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. I) Inleiding. II) Uitleg. III) Vragenronde. IV) Nazit (drankje?

Handvest voor de zaalscheids november 2013. Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. I) Inleiding. II) Uitleg. III) Vragenronde. IV) Nazit (drankje? Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA I) Inleiding II) Uitleg III) Vragenronde IV) Nazit (drankje?) VERSCHILLEN VELD VS. ZAAL veld: 23-meterlijnen slaan pushen 5 meter 3 meter liggend spelen in het blok

Nadere informatie

Hockeyspelregels. in een notendop

Hockeyspelregels. in een notendop Hockeyspelregels in een notendop Hockeyspelregels in een notendop Colofon Koninklijke Nederlandse Hockey Bond Postbus 2654 3430 GB Nieuwegein www.knhb.nl Samenstelling, coördinatie en opmaak KNHB Fotografie

Nadere informatie

Hockey begeleiding Jongste Jeugd

Hockey begeleiding Jongste Jeugd Hockey begeleiding Jongste Jeugd Agenda Wat is Hockey Spelbegeleiding Spelregels Wat is hockey Algemeen: Hockey is een spel waarbij 2 teams tegen elkaar spelen. Alle spelers hebben een stick. Met die stick

Nadere informatie

Copyright. Bezoek onze website voor meer trainingsmateriaal!

Copyright. Bezoek onze website voor meer trainingsmateriaal! Copyright Alle rechten voorbehouden. Dit digitale handboek heeft een beperkte licentie. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm,

Nadere informatie

Bijgaand treffen jullie alle benodigde informatie voor het komende hockeyseizoen aan:

Bijgaand treffen jullie alle benodigde informatie voor het komende hockeyseizoen aan: INFORMATIE ZAALHOCKEY 2015-2016 Inleiding Beste coaches en managers van de zaalhockeyteams, Bijgaand treffen jullie alle benodigde informatie voor het komende hockeyseizoen aan: Schoeisel, sticks, ballen

Nadere informatie

ZAALHOCKEY basisinformatie

ZAALHOCKEY basisinformatie ZAALHOCKEY basisinformatie R.M.H.C. de Pelikaan Door: Melanie Mathijssen Inhoud Algemeen Veld Wat is anders Teams Materiaal Zaalcompetitie Wedstrijden Trainingen Spelregels Algemeen Zaalhockey is een erg

Nadere informatie

Handvest voor de zaalscheids november Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. 1) Inleiding. 2) Uitleg. 3) Vragenronde. 4) Napraten (aan de bar)

Handvest voor de zaalscheids november Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA. 1) Inleiding. 2) Uitleg. 3) Vragenronde. 4) Napraten (aan de bar) Zaalhockey volgens de regels PROGRAMMA 1) Inleiding 2) Uitleg 3) Vragenronde 4) Napraten (aan de bar) VERSCHILLEN VELD VS. ZAAL veld: 23- meterlijnen slaan à pushen 5 meter à 3 meter liggend spelen in

Nadere informatie

Zaalhockey-Informatie OMHC nov. 2015

Zaalhockey-Informatie OMHC nov. 2015 Zaalhockey-Informatie OMHC nov. 2015 Bladzijde 1. Wedstrijdduur bij zaalhockey 2. Wat moet ik weten bij Jongste Jeugd wedstrijden 3. Wat moet ik weten als coach, manager of aanvoerder 4. Wat moet ik weten

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016

(Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

Presentatie voor begeleiders

Presentatie voor begeleiders Presentatie voor begeleiders Informatie avond over zaalhockey voor managers en coaches junioren en aanvoerster dames 1. Agenda Taakverdeling binnen zaalcommissie HC Mierlo Waarom zaalhockey? Taken managers

Nadere informatie

de spelregels van HOCKEY voor spelers en scheidsrechters seizoen 2013/2014 Hockeyclub Hoco Cursus Clubscheidsrechter

de spelregels van HOCKEY voor spelers en scheidsrechters seizoen 2013/2014 Hockeyclub Hoco Cursus Clubscheidsrechter de spelregels van HOCKEY voor spelers en scheidsrechters seizoen 2013/2014 Hockeyclub Hoco Cursus Clubscheidsrechter Inhoud Woord vooraf pag. 2 1. De wedstrijd pag. 3 Het veld, de doelen, de bal, doelpunten,

Nadere informatie

Hockey spelregels. in een notendop

Hockey spelregels. in een notendop Hockey spelregels in een notendop Hockey spelregels in een notendop Colofon Koninklijke Nederlandse Hockey Bond Postbus 2654 3430 GB Nieuwegein www.knhb.nl Samenstelling, coördinatie en opmaak KNHB Fotografie

Nadere informatie

Welkom Thema-avond HHC Zaalhockey & scheidsrechters Woensdag 26 november 2014 Locatie: HHC 20.30h 22.00h

Welkom Thema-avond HHC Zaalhockey & scheidsrechters Woensdag 26 november 2014 Locatie: HHC 20.30h 22.00h Welkom Thema-avond HHC Zaalhockey & scheidsrechters Woensdag 26 november 2014 Locatie: HHC 20.30h 22.00h Agenda Korte inleiding Opzet thema-avond Rondvraag en gelegenheid tot discussie/nabespreken (al

Nadere informatie

(Spel)regels 8-tallen seizoen

(Spel)regels 8-tallen seizoen (Spel)regels 8-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 8-tallen wordt gespeeld op een half veld. Dit veld is 55 meter lang en 45 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie

8-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS

8-TAL HOCKEY : SPEL- EN GEDRAGSREGELS Referentie : Spelregels FIH Versie: 1-2008 (van toepassing vanaf 1/2/2008) Deze regels zijn van toepassing op preminiemen jongens en miniemen meisjes en jongens. De wijzigingen ten opzichte van de vorige

Nadere informatie

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ

Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Spelregels : Drietal Hockey Versie oktober 2011 Bron: KNHB / District Zuid JJ Hoe ziet het speelveld eruit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm

Nadere informatie

Spelregels drietal hockey

Spelregels drietal hockey Spelregels drietal hockey Hoe ziet een speelveld er uit? speelrichting speelrichting. Veldmarkeringen in de vorm van pylonnen Doelmarkeringen in de vorm van pylonnen De achterlijnen worden gevormd door

Nadere informatie

Zaalhockey. & fluiten. Belangrijkste regels & tips

Zaalhockey. & fluiten. Belangrijkste regels & tips Zaalhockey 2013 & fluiten Belangrijkste regels & tips Inhoud Doelstellingen... 3 Toepassen van de spelregels... 4 Vaardigheden van de scheidsrechters... 5 Wedstrijdvoorbereiding:... 5 Samenwerking:...

Nadere informatie

Introductie. q Nu zo n 15 jaar hockey ouder. q Januari 2012: clubscheidsrechter. q Mei 2016: benoemd tot BS

Introductie. q Nu zo n 15 jaar hockey ouder. q Januari 2012: clubscheidsrechter. q Mei 2016: benoemd tot BS Spelregelcafé #scheidsbedankt HC Berlicum 11 september 2017 Introductie q Nu zo n 15 jaar hockey ouder q Januari 2012: clubscheidsrechter q Mei 2016: benoemd tot BS q Najaar 2017 start met opleiding CS+

Nadere informatie

Zaal Informatieboek District Noord-Holland

Zaal Informatieboek District Noord-Holland DISTRICT NOORD-HOL LAND Districtskantoor Tel. 072 520 67 27 district-nh@knhb.nl Zaal Informatieboek District Noord-Holland Seizoen 2010 2011 Hierbij treft u het Zaal Informatieboek Noord-Holland voor het

Nadere informatie

Jongste Jeugd. De voornaamste (spel)regels seizoen Bijeenkomst voor ouders

Jongste Jeugd. De voornaamste (spel)regels seizoen Bijeenkomst voor ouders Jongste Jeugd De voornaamste (spel)regels seizoen 2017-2018 Bijeenkomst voor ouders Programma Rol van ouders Rol spel- en teambegeleiding Spelvoorwaarden Jongste Jeugd Uitleg (spel)regels Spelplezier bevorderende

Nadere informatie

Zaalhockey-Informatie OMHC nov. 2016

Zaalhockey-Informatie OMHC nov. 2016 Zaalhockey-Informatie OMHC nov. 2016 Bladzijde 1. Wedstrijdduur bij zaalhockey 2. Wat moet ik weten bij Jongste Jeugd wedstrijden 3. Wat moet ik weten als coach, manager of aanvoerder 4. Wat moet ik weten

Nadere informatie

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen

Spelregels Jongste Jeugd. Rijswijksche Hockey Club Seizoen Spelregels Jongste Jeugd Rijswijksche Hockey Club Seizoen 2016 2017 Versie 8-9-2016 Spel begeleiding F & 1e jaars E Begeleiding door 2 ouders (elk team 1) Nadruk ligt op begeleiden 2e jaars E Beide teams

Nadere informatie

Zaalhockey & fluiten 2016/2017

Zaalhockey & fluiten 2016/2017 Zaalhockey & fluiten 2016/2017 Belangrijkste regels & tips Inhoud Instructie jeugdbegeleider/ coach Instructie scheidsrechter Instructie zaalschoenen, zaalstick, legguards en bal. Doelstellingen Toepassen

Nadere informatie

(Spel)regels 3-tallen seizoen

(Spel)regels 3-tallen seizoen (Spel)regels 3-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 3-tallen wordt gespeeld op een achtste veld. Dit veld is 23 meter lang en 23 meter breed. De zijlijn van het 11-talveld doet dienst als achterlijn.

Nadere informatie

de spelregels van HOCKEY voor spelers, coaches, ouders en scheidsrechters seizoen 2016/2017

de spelregels van HOCKEY voor spelers, coaches, ouders en scheidsrechters seizoen 2016/2017 de spelregels van HOCKEY voor spelers, coaches, ouders en scheidsrechters seizoen 2016/2017 Hockeyclub Hilvarenbeek Cursus Clubscheidsrechter Inhoud Woord vooraf pag. 2 1. De wedstrijd pag. 3 Het veld,

Nadere informatie

(Spel)regels 6-tallen seizoen

(Spel)regels 6-tallen seizoen (Spel)regels 6-tallen seizoen 2015-2016 Het speelveld Bij 6-tallen wordt gespeeld op een kwart veld. Dit veld is 55 meter lang en 23 meter breed. De zijlijnen van het 11-talveld doen dienst als achterlijnen.

Nadere informatie