Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars"

Transcriptie

1 Preek over Johannes 4:43-57 Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars [dia 1] Vandaag het vervolg op het Bijbelgedeelte van twee weken geleden, toen we stilstonden bij het gesprek tussen Jezus en de Samaritaanse vrouw. Jezus was daar in Samaria op weg naar Galilea. Uiteindelijk was daar een heel dorp bij Jezus gekomen na het getuigenis van de vrouw: Hij weet alles van mij. (vers 39). Daarna was Jezus nóg twee dagen gebleven. [dia 2] In vers 42 staat uiteindelijk heel veel zeggend dat er nog veel meer mensen tot geloof kwamen door wat Hij zei; zij zeiden: we hebben hem zelf gehoord en we weten dat hij werkelijk de redder van de wereld is. Veelzeggend, wat Jezus gaat nu dan toch door naar Galilea naar Kana om precies te zijn en daar waren eerder ook al massa s mensen op de been gekomen (hoofdstuk 2: bruiloft in Kana). De afsluitende conclusie was toen dat daar niet veel mensen tot geloof kwamen: [dia 3] Dit heeft Jezus in Kana, in Galilea, gedaan als eerste wonderteken; hij toonde zo zijn grootheid en zijn leerlingen geloofden in hem. Zie je het verschil? In Kana geloven alleen de leerlingen, in Sichar een heel dorp. [even wachten, dan dia 4 leeg scherm] De gebeurtenissen in Kana stellen ons vooral tegen de achtergrond van wat er in Sicher gebeurde voor de vraag hoe het komt daar (maar ook hier) zo weinig mensen geloven. De vorige keer heb ik dat al gezegd: wat zou het mooi zijn als de mensen rijen dik voor onze deuren zouden staan omdat ze van jou en mij gezien, gehoord hebben dat ook wij iemand kennen die alles van ons weet. En dat ze nu ook zelf komen luisteren naar het Woord van onze HEER. Zoals de mensen van Sichar. Er komen wel mensen, maar het zijn eerder strohalmen dan schoven geen bundels nieuwe gelovigen, maar enkelingen. Vandaag gaan we daar over nadenken. Hoe kan het dat evangelisatie, verkondiging, in ónze tijd en plaats, zo weinig resultaat oplevert. Zelfs de kerken die het meest hard groeien, halen misschien groeipercentages van 10% per jaar. Peanuts vergeleken met wat er in Sichar gebeurde. Dat is één. We gaan ook nadenken over de vraag hoe het kan dat er in de kerk ongeloof is. En tot slot staan we stil bij wat echt geloof is en hoe dat zich gedraagt.

2 Deze vragen komen op uit de tekst van vanochtend. Jezus gaat heel bewust laten zien wat echt geloof is. We beginnen bij de eerste verzen. De verbinding tussen vers 43, 44 en 45, lijkt wat stroef. Jezus trok verder naar Galilea (daar kwam Hij vandaan), staat er, want Hij had zelf gezegd dat een profeet in zijn vaderland niet wordt vereerd. En dan verder staat er dat de Galileeërs Hem toch gastvrij ontvangen. Om te beginnen de overgang van vers 43 naar vers 44. Een profeet is in zijn vaderland/stad niet welkom. 1 Dat betekent: Hij als persoon was daar misschien wel welkom, maar zijn boodschap niet. Jezus de timmerman, oké. Jezus de profeet, nou nee. [dia 5 - titel] Waarom gaat Jezus nu naar Galilea, omdat Hij daar als profeet niet welkom is? Dat lijkt vreemd. Er zijn een paar suggesties gedaan om de spanning tussen deze verzen op te lossen: [dia 5.1] Sommigen vertalen het woordje want met: alhoewel (bijvoorbeeld de Willibrordvertaling); [dia 5.2] Anderen zeggen: Johannes bedoelt hier met vaderstad niet Galilea maar Jeruzalem, waar het huis van zijn Vader (de tempel) staat; [dia 5.3] Of, iets subtieler, Johannes bedoelt dat Jezus alleen in Nazareth onwelkom was en dat Hij dáárom naar Kana, een andere stad in Galilea, gaat. Ik denk dat we er met deze opties niet uitkomen. Er zijn bijvoorbeeld geen aanwijzingen in de tekst dat Jezus met vaderstad iets anders bedoelt dan het gebied Galilea. Blijven we dus zitten met die rare verbinding tussen vs. 43 en vs. 44. Dat betekent dat Jezus hier bewust naar een plek gaat, waarvan Hij weet dat de mensen Hem daar zullen afwijzen. Dat wil zeggen: zijn boodschap. Vers 45 bevestigt ons in dat vermoeden, want daar staat dat de Galileeërs Hem weliswaar gastvrij ontvangen, [dia 5.4] maar dat dat was omdat ze alles gezien hadden wat Hij eerder op het feest in Kana had gedaan (je weet wel: water in wijn). 1 Het Griekse patris betekent eigenlijk vaderstad, maar kan in dit verband het gaat om de landstreek Galilea goed vertaald worden met vaderland (of: thuisland ).

3 Jezus wil hier heel bewust laten zien dat de interesse van de mensen in Kana geen gelovige interesse was. Maar een interesse in bijzonderheden, water in wijn, genezingen. We hebben daar vorig jaar ook bij stil gestaan n.a.v. Marcus. Jezus tekenen waren populair, maar zijn boodschap werd meestal afgewezen. [dia 6 leeg scherm] Ik denk dat dit iets zegt over de manier waarop het evangelie ook vandaag bij veel mensen landt. Waarom komen zo weinig mensen tot geloof? Niet alleen omdat mensen (wij) het te goed hebben. Dat ook. Maar we moeten iets anders niet vergeten. De wereld waarin wij Gods boodschap verkondigen, staat niet blanco tegenover het evangelie. Niet neutraal. Ontzettend veel mensen hebben in hun leven de bewuste keuze gemaakt om níet te geloven. Ze hebben zich afgekeerd van de levende God. Zij hebben dat zelf gedaan, of hun ouders. In het Oude Testament kan je lezen dat zo n houding gevlogen heeft. 2 Evangelisatie in onze tijd, in onze plaats is daarom eerder sprokkelwerk dan het binnenhalen van grote, dikke schoven. Dat betekent niet, dat de kerk niet hoeft te verkondigen. Bedenk, dat Jezus zelf naar een plaats ging waar veel mensen bewust niet in Hem geloofden. Maar alleen wonderen en tekenen wilden zien. Jezus maakt duidelijk dat dat niet de interesse is waarnaar Hij op zoek is. Wat God dan wél wil, daar kom ik straks op terug. Voor mij als predikant betekent het in ieder geval dat ik hierop deze plek bewust niet uitgebreid vertel van Gods grote wonderen in míjn leven. Ik weet dat er kerken zijn en voorgangers die dat wel graag doen. Natuurlijk noem ik die momenten wel eens, maar ik maak er geen kernmomenten van in de verkondiging die mij is toevertrouwd. Ik zou dat wel kunnen doen. Dan zou ik vertellen van verschillende genezingen, van onverwachte zwangerschappen, hoe wonderlijk God ons soms voorzag van hele concrete dingen. Van bijzondere momenten die God gebruikte in mijn roeping tot deze dienst (van predikant). Waarom doe ik dat niet? Omdat de boodschap van God niet is, jullie allemaal zulke dingen gaan meemaken. Waarom niet? Omdat God dat niet kan of wil? Helemaal niet. Maar omdat Gods boodschap daar helemaal niet over gaat. Ik weet niet wat God met iedereen persoonlijk voor heeft. Maar ik weet wel van Gods evangelie. Dat Jezus kwam om mensen te verzoenen met God. 2 Bijv. Deuteronomium 5:9.

4 Mensen, die daar helemaal niet op zaten en zitten te wachten. Dat is echt waar. Dacht je dat de Samaritaanse zat te wachten op een ontmoeting met háár Messias? Of die man, waar we het straks over gaan hebben, op geloof en bekering? Welnee! Zij was op zoek naar geluk in relaties. En hij naar genezing voor zijn zoon. Maar Jezus geeft iets anders: genezing van de relatie met God. Daar gaat het om. En onze problemen dan? Zijn die niet belangrijk genoeg? Tuurlijk wel! Vertel ze maar aan elkaar en aan God. Bidt voor alles dat je denkt nodig te hebben en dank God voor alles dat je van Hem krijgt. Maar verlies niet uit het oog dat jouw en mijn grootste probleem is dat we zonder God voor eeuwig verloren gaan! Bedenk dat Jezus bewust naar die plaats ging, waarvan Hij wist dat de mensen Hem juist dáár zouden afwijzen. Daarin in die manier van doen werd duidelijk wie Hij is. Hij kwam naar wat van Hem was, maar wie van Hem waren hebben Hem niet ontvangen. (Johannes 1 vers 11) De mensen hebben Hem niet alleen niet geloofd. Ze hebben Hem belachelijk gemaakt, uiteindelijk zelfs gekruisigd. En in zijn geduldige, volhardende zelfovergave voor niet-gelovige mensen werd pas echt duidelijk wie Hij was en is: een redder voor mensen die vanuit zichzelf helemaal niet op Hem zitten te wachten! Zou dat niet pas echt tot eer van God in eeuwigheid zijn? Als je dat gelooft?! Mensen zitten zichzelf helemaal niet te wachten op Jezus Christus. We zagen vorige keer al bij de Samaritaanse vrouw, Gods antwoord Jezus Christus macht vaak niet met onze vragen. De crux is dat wij dan moeten leren inzien dat er niks mis is met Gods antwoord, maar met onze vragen! Laten we er eens bij stil staan, dat is het tweede punt, hoe het komt dat er zoveel ongeloof is, ook binnen de kerk? Jezus, en ik val maar meteen met de deur in huis, weet wel waaraan dat ligt. In Johannes 2:23-25: [dia 7] Toen Jezus op Pesach in Jeruzalem was, kwamen veel mensen tot geloof in zijn naam, omdat ze de wondertekenen zagen die hij deed. Maar Jezus had geen vertrouwen in hen, omdat hij hen allemaal kende, en niemand hoefde hem iets over de mens te vertellen, want hij wist zelf wat er in een mens omgaat. [dia 8 leeg scherm]

5 Mensen zijn best geïnteresseerd in God, in geloof, in religie, in religieuze kennis of ervaringen, in Jezus, zolang ze er zelf baat bij hebben. In Kana kwamen de mensen voor meer wijn. Later voor meer spektakel. Voor een beetje vermaak. Voor het oplossen van echte, maar wel tijdelijke vragen en problemen. Zoals gezondheid. Wij mensen zijn steeds geneigd om onszelf als uitgangspunt te nemen en zo God te gebruiken voor onze behoeften: Ik heb een probleem mijn leven is zo n sleur, ik heb geen werk, ik ben ziek God wilt U mijn problemen oplossen? Maar Jezus draait de zaken om. Net als bij de Samaritaans vrouw (de oplossing van jouw probleem is niet nog een relatie met mannen, maar een relatie met God!) zijn onze problemen vaak symptomen. Het echte probleem het probleem dat niemand wil weten maar waarvoor God een oplossing geeft is dat je een zondaar bent die in de ogen van God niet kan bestaan. Jezus leert ons vragen om genezing van zonden. Van een verkeerd hart. Hoe het kan dat er ook binnen de kerk ongeloof is? Snap je dan niet dat wij binnen én buiten de kerk dezelfde soort mensen zijn. Die leven in dezelfde wereld? Denk maar niet dat dat vroeger veel anders was dan nu: dit is een wereld die vooral geïnteresseerd is in de buitenkant. In de symptomen, niet in de oorzaak. Later zou Jezus, we staan daar volgende week bij stil, tegen de Farizeeën zeggen: Was u maar blind, zei Jezus, dan zou u zonder zonde zijn. Maar u beweert dat u kunt zien, en dus blijft uw zonde. M.a.w.: mankeerde er maar wat aan je, dan zou je door hebben dat Ik je kan genezen. Maar als je hardnekkig blijft weigeren dat er iets aan de hand is, kan Ik niks voor je doen. Jezus zegt dat een profeet in zijn vaderstad niet geëerd wordt. Dat is een woord voor kerkmensen. Het wil zeggen dat (juist) ook bekendheid met Jezus kan geloof in God in de weg staan. Hoe kan dat? Doordat je denkt dat jij bijzonder bent en méér verdient. Denk aan de vraag van de moeder van de zonen van Zebedeüs. 3 Dat je, je kerklidmaatschap gebruikt voor meer aanzien in deze wereld. Van dezelfde houding geeft de oudste zoon in de gelijkenis van de verloren 3 Matteüs 20:20.

6 zoon blijk. Die houding, die kan erin zitten. Zo dicht bij Jezus en tegelijk zo ver van Hem verwijderd. Denk daar maar kritisch over na. Het leert je ook anders kijken naar een kerk die kleiner wordt. het maakt terecht bescheiden. Maar het kan ook door overbekendheid met Jezus. Dat zei Nathanaël, en dat zeiden ook de Schriftgeleerden. We kennen Hem toch? We weten toch wie zijn vader en moeder zijn? 4 Kan er uit Nazareth iets goeds komen? 5 Ze waren bekend met Jezus als persoon, maar niet met Hem als redder van de wereld. Kan dat hier ook? Dat je zegt: Jezus, oh, die ken ik. Dat is de zoon van God. 100% God en 100% mens, samen met de Heilige Geest één enig God die leeft en regeert in eeuwigheid? Maar dat je je tegelijk niet persoonlijk onderwerpt aan Hem. Als Hij de Redder van de wereld is, waarom buig jij dan niet voor Hem? Waarom bekeer je je niet haastig? Jezus weet wat er in jouw hart leeft. Maar Hij laat het daar niet bij zitten. Hij laat ook zien hoe het wél moet. Wat geloof écht is. Echt geloof. Dat kan je zien aan die wanhopige man uit Kafarnaüm. 25 km bergop gelopen komt hij naar Jezus toe. Zijn zoon is ziek. Hij ligt op sterven. HEER, kom alstublieft met mij mee! Is dat geloof? Niet echt. De man heeft ook iets nodig, waarvoor Hij Jezus wil gebruiken. Jezus zegt dat ook eerlijk: zonder tekenen en wonderen geloven jullie niet! Maar toch de man houdt vol. Heer, alstublieft, voordat hij sterft! Kom met mij mee! En dan zegt Jezus: ga naar huis, uw zoon leeft. Op de één of andere manier gelooft deze man Jezus op zijn Woord. Het heeft iets te maken, denk ik, met zijn hulpeloosheid. Maar vooral ook: met dat Woord, dat met kracht uit de mond van Jezus komt. Als het kwartje later valt, komt hij met zijn huisgenoten tot geloof. 4 Johannes 6:42. 5 Johannes 1:47.

7 Wat is geloof en wat wil God van ons? Ten eerste dat wij beseffen hoe hulpeloos we zijn zonder het werk van Jezus. Hoe afhankelijk van Hem we zijn. En ook: hoe we niets verdienen. De man wordt door Johannes in verband gebracht met het hof van de koning: Herodes. Je weet wel, die sliep met de vrouw van zijn broer en Johannes had laten gevangenzetten. En later onthoofden. Deze man verdient niks. Dat over onze houding. Nu het geloof zelf. Het geloof is niet die afhankelijke houding (zondebesef). Geloof zélf is een direct gevolg van Jezus Woord. Niet andersom! Zo staat het er duidelijk! Het is gevolg van het Woord dat moeiteloos 25 km verder z n werk doet. Zo sterk. En daarom kan ik opgewekt eindigen. Het ligt niet voor de hand dat hele volksstammen zich zullen bekeren door ons werk. Het ligt zelfs niet voor de hand jij, dat u en ik dat doen. Jezus weet, wat er in ons hart leeft. Maar zijn Woord is sterk en krachtig. Het kan mensen uit de doodsslaap van deze tijd wakker schudden. Getuig daar maar van. Doe het vrijmoedig. Ik zei net iets over wonderen en dat het daar niet om gaat. Dat ging over de prediking, over de verkondiging. Maar waarom zouden jij en ik in ons persoonlijke leven niet vrijmoedig daarvan getuigen? Dat is: Gods Naam in verband brengen met onze successen en teleurstellingen? Met ziekte en gezondheid. Ervan getuigen dat Hij ons vormt in goede dagen en in kwade dagen? Dat Hij daarboven staat. Schaam je niet. Wees altijd bereid te getuigen van de hoop die in je leeft. Dat geldt ook voor mij. Wil je meer weten van hoe ik God ervaren heb vertel ik daar graag over. Dan hoor ik het graag van jou. Net zoals de man uit Kafanaüm met zijn huisgenoten in gesprek gaat over wat er is gebeurd. Zoiets. Er is, tot slot, drie keer sprake van geloof in het gedeelte dat wij gelezen hebben. Eerst in vs. 48: een geloof dat zoekt naar tekenen en wonderen is geen echt geloof. Interesse, hoogstens. Dan vers 50: Als mensen luisteren naar Gods Woord, dan komt er als gevolg daarvan - echt geloof. En dan vers 53, een bemoediging. Dat geloof dat door God zelf is voortgebracht, heeft de neiging zich te verspreiden. Kleinschalig, misschien. Of nee. Meer als een lopend vuurtje. Of een veenbrand. Nauwelijks te zien: het vuur zelf. daarvoor moet je komen kijken en luisteren. Maar de rook!

8 [We zingen psalm 33]

Eerst zien of eerst geloven?

Eerst zien of eerst geloven? Eerst zien of eerst geloven? Het evangelie naar Johannes 4:43-54 dinsdag 7 april 2015 1 2 Bijbeltekst Joh 4:39-42 39 En velen van de Samaritanen uit die stad geloofden in Hem om het woord van de vrouw,

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

WAT EEN BLINDE MAN ZAG. Serie: Op weg naar Pasen Tekst: Johannes 9

WAT EEN BLINDE MAN ZAG. Serie: Op weg naar Pasen Tekst: Johannes 9 WAT EEN BLINDE MAN ZAG Serie: Op weg naar Pasen Tekst: Johannes 9 1 In het voorbijgaan zag Jezus iemand die al vanaf zijn geboorte blind was. 2 Zijn leerlingen vroegen: Rabbi, hoe komt het dat hij blind

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 1 Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 Jezus doopte overigens niet Zelf, maar zijn leerlingen deden dat. Johannes 4:1-6

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij al bij God.

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

DE WONDEREN VAN JEZUS

DE WONDEREN VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE WONDEREN VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

Wijn of zweep Relatie of religie

Wijn of zweep Relatie of religie Wijn of zweep Relatie of religie Het evangelie naar Johannes 2:1-25 dinsdag 10 februari 2015 1 Wijn of zweep? 2 Bijbeltekst Jh 2:1-6 (1) 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

1 februari uur AA Kramer

1 februari uur AA Kramer 1 februari 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet GK 122 Wet Psalm 51: 5, 7 Voor de kinderen: Blijdschap. Meezingen: Het beste voor het laatst bewaard. Lezen: Johannes 2: 1-12

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 40 (12-10)

De Bijbel open 2013 40 (12-10) 1 De Bijbel open 2013 40 (12-10) Er was eens een man die de studeerkamer van een predikant binnenkwam. Hij keek om zich heen en zag al die boeken staan die je in een studeerkamer aantreft. Toen zei die

Nadere informatie

Getuigend christen zijn (1)

Getuigend christen zijn (1) Getuigend christen zijn (1) blok E - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, meningen peilen 19.30 God wil ervaringen van mensen gebruiken 19.40 Jouw ervaringen

Nadere informatie

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 OPBOUW WANDELING 1. Gebed (samen) Open met een kort gebed 2. Bijbellezing (samen) Lees samen het bijbelgedeelte 3. Verhalen delen (2-tal) Wat houdt je bezig? Is in beweging

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Eerst zien, dan geloven

Eerst zien, dan geloven Eerst zien, dan geloven Liturgie voor de jeugddienst op 11 februari 2018 om 10:00 uur in de Ichthuskerk in Tholen Voorganger: Ds. Peter Broere Muzikale medewerking: Jaap, Anke en Esmay Roggeband Jet Heijboer,

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

[lezen Johannes 13:1-20]

[lezen Johannes 13:1-20] Preek over Johannes 13,1-20 Ik wil vandaag en over twee weken met jullie stilstaan bij het onderwerp gastvrijheid. Gastvrijheid is niet alleen het huisbezoekthema voor dit jaar, maar het is ook een belangrijke

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Ingrid de Gier Jeugd ouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Ingrid de Gier Jeugd ouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Ingrid de Gier Jeugd ouderling Psalm 61 1, 3 en 5 Psalm 40 4 en 5 (Oude Berijming) Gezang 249 1, 2 en 3 Schriftlezing Johannes 11:1-57 (NBV) Gezang 329 1, 2 en

Nadere informatie

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out Startbijeenkomst met leidinggevenden hand-out hand-out startbijeenkomst met leidinggevenden Wat houdt jongeren gaande én bezig? Kies twee of drie plaatjes die dat voor jou t best symboliseren 2 Basisbehoeften

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De Heer heeft mij al in de moederschoot geroepen We hebben het net gelezen uit Jesaja 49. En we hebben gezongen uit psalm 139: Gij hebt mij immers zelf

Nadere informatie

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper?

Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Marcus 11,1-11 Gejuich of een afknapper? Palmpasen Doop Annemarije van Dijk Liturgie 5 april: Palmpasen Welkom + mededelingen Voorzang: - Hosanna in de hoge (Opw.298)- Wees stil voor het aangezicht van

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1

Johannes 12 : 7. (Judas) dia 1 Johannes 12 : 7 A (Judas) er was ergens een gemeentevergadering waar gesproken werd over de aanschaf van een orgel iemand kwam naar voren en zei dat hij tegen was een paar ton voor een orgel is geldverspilling

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject 53. Jij bent gedoopt Eerste Communieproject 53 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan Hij, omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op,

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op, Het team Hé, broeder, Kan ik je even spreken? Ja, wacht even, oké, oké, ja, zeg het maar. Nou, ja, het zit eigenlijk zo: je hebt mij heel erg pijn gedaan. O? Ja. Ik heb één van je oude toespraken beluisterd.

Nadere informatie

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17)

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Collecte voor Benin vanavond. Flyer in postvakjes: Benin bidt! (achterkant: bidt u mee?) Eerste aandacht hierin naar groei in geloof / kerk-zijn / uitstraling.

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen. Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus.

De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen. Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus. 1 Preek op Paasmorgen Maartenskerk Bij Marcus 14, 1-8 Teun Kruijswijk Jansen I De steen was al weggerold. Het was een heel grote steen Dit is de aanloop tot de grote verrassing van Pasen bij Marcus. Dat

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Johannes 4:1-26. Daarop zei de vrouw: Nu begrijp ik, heer, dat u een profeet bent!

Johannes 4:1-26. Daarop zei de vrouw: Nu begrijp ik, heer, dat u een profeet bent! Johannes 4:28-29 28 De vrouw liet haar kruik staan, ging terug naar de stad en zei tegen de mensen daar: 29 Kom mee, er is iemand die alles van mij weet. Zou dat niet de messias zijn? Johannes 4:1-26 1

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Johannes 1 Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij

Nadere informatie

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou?

Over welke strijd gaat het in deze psalm? Wat betekent de waarschuwing in vers 12 voor jou? 3440 AB Zingend naar Bethlehem Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist De psalmdichters hebben gezongen over Gods genade. Ze hebben lofzangen gezongen over de Zoon van David, over de komende

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren.

Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Looft de Heer, looft de Heer, looft de Heer, elk moet Hem eren. Welkom Psalm 150 (Psalm Project) Looft God, looft Hem overal, Looft de schepper van t heelal. Om zijn wonderbare macht, om de heerlijkheid en pracht. Van zijn Naam en eeuwig wezen. Looft God, met bazuingeklank,

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

preek Marcus 3 Gemeente van Jezus Christus, gasten,

preek Marcus 3 Gemeente van Jezus Christus, gasten, preek Marcus 3 Gemeente van Jezus Christus, gasten, Ik herinner me nog dat toen ik klein was, dat ik op een gegeven moment hoorde van de zonde tegen de Heilige Geest. Als je die had gedaan, was er geen

Nadere informatie

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem 0.1 Lezing uit de Bijbel: Jona 3 nr. 771 Voorafgaande aan de Schriftlezing: 1. Gods barmhartigheid = Zijn warmhartigheid Rode draad door boekje Jona (en feitelijk door de hele Bijbel). Jona 1: God is barmhartig

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Bijbel voor Kinderen presenteert JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

WAT IS WAARHEID? OVER HET ONGELOVELIJKE GESPROKEN. 8 april & uur

WAT IS WAARHEID? OVER HET ONGELOVELIJKE GESPROKEN. 8 april & uur WAT IS WAARHEID? OVER HET ONGELOVELIJKE GESPROKEN 8 april 2018 9.00 & 10.30 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Gea van Maanen / Fennie vd Broek Organist: Wieger Jan Schaap Koster: Harry Hoorn

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd

Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Thema: Johannes 3:16 gedecodeerd Lucas 2:41-47 41 Zijn ouders gingen jaarlijks voor het pesachfeest naar Jeruzalem. 42 Toen hij twaalf jaar was, maakten ze weer hun gebruikelijke pelgrimstocht. 43 Na afloop

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Samen houden we de website up-to-date!

Samen houden we de website up-to-date! Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie@boei90.nl!

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop!

Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop! Lezen: Johannes 5:1-7 Thema: Eenzaamheid Eenzaamheid Je zou kunnen opmerken: waarom stop je dáár met lezen in Johannes 5? Waarom zingen we niet verder uit Psalm 22? Want nu missen we de goede afloop! Maar

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie