Idiopathische longfibrose. Informatie voor mensen met idiopathische longfibrose en hun familieleden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Idiopathische longfibrose. Informatie voor mensen met idiopathische longfibrose en hun familieleden."

Transcriptie

1 Idiopathische longfibrose Informatie voor mensen met idiopathische longfibrose en hun familieleden.

2 Idiopathische longfibrose is een progressieve ziekte van de longen. In deze brochure vindt u een overzicht van wat de aandoening inhoudt en antwoorden op de meest gestelde vragen over deze ziekte. Deze informatie is zowel bedoeld voor mensen die net de diagnose te horen hebben gekregen, alsook voor mensen die al langer leven met deze aandoening en hun familieleden. Idiopathische longfibrose wordt ook wel IPF (Idiopathic Pulmonary Fibrosis) genoemd. Daarom staat in deze folder vaak de internationale afkorting IPF genoemd. Heeft u specifieke vragen over deze ziekte, de symptomen en behandelmogelijkheden? Neem dan contact op met uw specialist. IDIOPATHISCHE LONGFIBROSE 1, 2 Wat is idiopathische longfibrose (IPF)? Idiopathisch betekent onbekend. Niemand weet de exacte oorzaak van IPF. Om onduidelijke redenen vindt er ongecontroleerde/voortschrijdende littekenvorming en bindweefselvorming van het longweefsel plaats. Hierdoor gaat de functie van het longweefsel achteruit en zijn de longen minder goed in staat om zuurstof op te nemen. Dit heeft weer een negatieve invloed op uw ademhaling en er ontstaat zuurstoftekort in uw longen. Kortademigheid, vooral bij inspanning, is vaak een van de eerste symptomen. Hoe vaak komt IPF voor? Prevalentie van IPF (aantal personen aangetast in de populatie) wordt geschat tussen de 1 op en 1 op De frequentie van de aandoening vermeerdert met de leeftijd. Het lijkt erop dat de ziekte meer en meer voorkomt. 1 De ziekte kan ook ontstaan bij mensen die nooit gerookt hebben. IPF-Symptomen 2 Vroege signalen en symptomen van IPF zijn: Chronische hoest: gewoonlijk een droge hoest waarbij geen slijm voorkomt Kortademigheid, die zich vooral voordoet bij lichamelijke activiteiten. In het bijzonder bij inspanningen die eerder geen problemen gaven. Signalen en symptomen die in een later stadium optreden zijn: Kortademigheid en hoesten in rust. Dagelijkse activiteiten als traplopen, eten en telefoneren geven steeds meer problemen door de kortademigheid. Bij sommige mensen ontstaat er een verdikking van de vingertoppen, ook wel trommelstokvingers genoemd.

3 Wanneer moet u naar uw (huis)arts? Voor veel patiënten kan het wel twee jaar duren voordat de diagnose IPF wordt gesteld. Dit komt doordat de vroege symptomen, droge hoest en kortademigheid, ook bij veel andere (long)aandoeningen voorkomen. Als u last heeft van droge hoest en kortademigheid wil dat dus niet meteen zeggen dat u IPF heeft. Merkt u dat u een droge hoest hebt en bent u kortademig bij inspanningen? Maak dan een afspraak bij uw (huis)arts om te laten onderzoeken wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. De diagnose IPF is moeilijk te stellen vanwege een aantal redenen. De vroege symptomen komen ook voor bij andere ziekten als astma, COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een chronische longziekte), en hartfalen. Ook kan IPF samen met andere aandoeningen voorkomen, zoals astma en COPD. Indien u reeds geruime tijd een therapie volgt tegen uw hoest of uw kortademigheid, en geen reële verbetering merkte, bespreek dan met uw arts de mogelijkheid eens langs te gaan bij een pneumoloog. VOORTGANG Hoe ontwikkelt IPF zich? 1 De uitingsvormen van IPF zijn niet bij iedereen gelijk. Hoe de ziekte zal verlopen is moeilijk te voorspellen. Bij sommige patiënten blijft de aandoening en de daarbij horende symptomen voor jaren relatief stabiel. Bij anderen verergeren de klachten snel. Karakteristiek voor IPF is dat de ziekte aanvalsgewijs kan optreden, door plotselinge onverwachte sprongen vindt er dan een achteruitgang plaats. Artsen spreken in dit soort situaties van actieve exacerbaties (opvlammingen). Deze exacerbaties kenmerken zich door een intense kortademigheid, hevige hoestperioden en moeheid. ONTSTAANSMECHANISME VAN IPF Hoe ontstaat IPF? 1 Via de luchtpijp stroomt de ingeademde lucht via buisjes (bronchiën) in de linker en rechter long. De bronchiën in de longen vertakken zich in een heleboel kleine longblaasjes, alveoli genoemd. Om die blaasjes zitten een heleboel bloedvaatjes die er voor zorgen dat de ingeademde zuurstof aan het bloed wordt doorgegeven. Het bloed brengt zo de zuurstof in het hele lichaam. Bij IPF worden de wanden van de longblaasjes langzaam aan vervangen door bindweefsel en littekenweefsel. De wanden verdikken en verstijven waardoor zuurstof minder gemakkelijk wordt opgenomen en er dus ook minder zuurstof in de bloedbaan komt. Door de bindweefselvorming verslechtert de longfunctie in de loop der tijd. De longen worden stijver en ademhalen gaat steeds moeilijker. Dit uit zich in toenemende kortademigheid. De oorzaak van IPF is onbekend. Dit onderscheidt IPF van andere vormen van longfibrose waar wel duidelijke oorzaken voor aan te geven zijn. Er bestaan ook vormen van pulmonale fibrose ten gevolge van systeemaandoeningen, zoals reuma, of ten gevolge van een langdurige blootstelling aan toxische of irriterende substanties.

4 DIAGNOSE 1, 2 Hoe wordt de diagnose gesteld? Er zijn verschillende longziekten waarbij dezelfde symptomen voorkomen als bij IPF. Vandaar dat longspecialisten verschillende testen en onderzoeken laten uitvoeren om er achter te komen wat de oorzaken van de klachten kunnen zijn. De volgende onderzoeken komen vaak aan bod. Antecedenten Er bestaan vormen van pulmonale fibrose, zoals reeds hoger vermeld, waarvan de oorzaak gekend is. De arts moet dus eerst bepalen of de patiënt eventueel aan één van deze types fibrose leidt. Dit kan veel tijd in beslag nemen. Men moet in feite de patiënt ondervragen over zijn vroegere werk- en woonomstandigheden alsook over zijn vrije tijd. De arts zal ook vragen stellen over zijn medische voorgeschiedenis, het eerdere gebruik van medicatie, eventueel gevolgde radiotherapie, etc. Deze ondervraging is bedoeld om te verifiëren of de patiënt in contact geweest is met ziektes of substanties waarvan met weet dat ze een pulmonale fibrose kunnen veroorzaken. Bloedanalyse De arts zal meerdere bloedstalen afnemen. Er bestaat geen enkele bloedanalyse die een IPF kan aantonen. Deze analyses zijn dus in de eerste plaats bedoeld om te bepalen of er een ander probleem is: een infectie, een systeemaandoening of een vorm van pulmonale fibrose waarvan de oorzaak gekend is. Longfunctietesten Longfunctietesten zijn bedoeld om de ademhalingscapaciteit te meten, de stijfheid van de longen te onderzoeken en de zuurstofopname van de longen in de bloedsomloop te berekenen. Deze testen zijn vrij eenvoudig uit te voeren en zijn zeer geschikt om de functie van de longen in kaart te brengen. Deze testen worden regelmatig herhaald om zo de voortgang van uw conditie in de gaten te houden. Lichamelijk onderzoek De meeste patiënten waarbij de diagnose IPF wordt gesteld zijn in eerste instantie door de huisarts doorverwezen naar de longarts vanwege (aanhoudende) droge hoest en kortademigheid. Naast het stellen van een aantal vragen, luistert de arts naar de longen. Vaak is dan een krakend geluid in beide longen hoorbaar aan het eind van de ademhaling. Dit geluid lijkt op het openen van klittenbandsluiting. Afhankelijk van de ernst van de ziekte is er door gebrek aan zuurstof een violet of blauwachtige kleur van de huid en vingernagels te zien. Ongeveer de helft van de mensen met IPF heeft een verdikking van de vingertoppen, geen nagelriemen en de nagels lopen bol over de vingers, de zogenaamde trommelstokvingers.

5 AANVULLEND ONDERZOEK 2 Röntgenfoto s Het is voor röntgenstralen moeilijker om door bindweefsel heen te dringen dan door gezond longweefsel. Als er al veel bindweefselvorming in de longen heeft plaatsgevonden, zijn die plaatsen op foto s te zien als witte gebieden. De röntgenstralen zijn op die plaatsen afgeketst in plaats van gemakkelijk door het gezonde longweefsel heen te gaan. Deze witte plekken zijn niet altijd gemakkelijk te zien op röntgenfoto s. Vaak overlegt de radioloog dan met de specialist over het maken van een HRCT-scan. Hoge Resolutie Tomodensitometrie (=HRCT: High Resolution Computes Tomografie) Met een HRCT scan wordt er laagje voor laagje, zeer gedetailleerde plaatjes van de dwarsdoorsneden van de longen gemaakt. Deze HRCT scans zijn zeer nauwkeurig en maken het mogelijk IPF te herkennen, evenals andere afwijkingen in het borstgebied. Het maken van de scan doet geen pijn. Als er sprake is van IPF zijn op de beelden van de scan typische open ruimten te zien. Deze lijken een beetje op honingraten.. Normale long HRCT scan IPF patiënt HRCT scan Normale long röntgenfoto IPF patiënt röntgenfoto De aanwezigheid van witte zones op de radiografie impliceert niet onmiddellijk een aanwezigheid van IPF. Er bestaan verschillende longaandoeningen die deze afwijkingen vertonen. Men kan dus nooit een diagnose van IPF stellen louter op basis van een radiografie. Soms is de diagnose evident na het maken van een HRCT. Maar het gebeurd echter zeer vaak dat de afwijkingen op de beeldvorming niet volledig overeenkomen met de typische tekenen van IPF. De mogelijkheid kan dan niet uitgesloten worden, het zou nog kunnen gelinkt worden aan een andere oorzaak. Vandaar dat men vaak nog een biopsie dient uit te voeren ten einde de minste twijfel uit te sluiten.

6 Bronchoscopie (long endoscopie) Een bronchoscoop is een flexibele slang met aan het uiteinde een camera. Zo kan de longarts de luchtwegen in beeld brengen en verder onderzoeken. Dit onderzoek is niet pijnlijk. Vaak krijgt u een roesje zodat u zich goed kunt ontspannen tijdens het inbrengen van de slang en het onderzoek zelf. De arts brengt de bronchoscoop via uw mond of neus in de luchtpijp en kan zo goed kijken of er afwijkingen zijn en zo ja, welke. Door een klein stukje longen te spoelen met een zoutoplossing, haalt de arts cellen en slijm uit de longen om te kijken of dit past bij bepaalde afwijkingen. Met de bronchoscoop is het ook mogelijk om kleine stukjes weefsel weg te halen voor verder onderzoek onder de microscoop. De diagnose van IPF kan niet alleen met een bronchoscopie gemaakt worden. Dit onderzoek wordt vooral uitgevoerd om andere ziektes uit te sluiten. Biopsie Als een bronchoscopie geen duidelijkheid heeft gegeven kan de arts overgaan tot een biopsie. Dit is een operatieve ingreep waarbij meer longweefsel uit de longen wordt gehaald voor verder onderzoek onder de microscoop. In de meeste gevallen leidt dit tot een betrouwbare diagnose. Meestal vindt deze ingreep via een VATS (video/assisted thorascopie) plaats. Dit onderzoek gebeurt onder algehele narcose. De thoraxchirurg maakt een kleine snede van ongeveer 3 a 4 centimeter en kan dan met een slang, waaraan een camera vastzit, in uw borstholte en longen kijken, vooraleer longweefsel uit te halen. Het longweesfel wordt dan naar de patholoog gestuurd. De pneumoloog krijgt een paar dagen later de resultaten die hij met de patiënt zal bespreken. THERAPIE 1 Medicatie en aanvullende therapieën Helaas is er voor mensen met IPF nog geen genezing mogelijk. Er zijn wel therapieën, die de symptomen van IPF mogelijk kunnen verminderen. Overleg met uw specialist welke behandeling voor u het meest geschikt is. Als u medicijnen krijgt voorgeschreven, houdt u zich dan aan de afspraken die u met uw arts heeft gemaakt. Dit is van belang om de voortgang goed in de gaten te houden. Heeft u twijfels of last van bijwerkingen, bespreek dit met uw arts. U zult regelmatig voor controle naar het ziekenhuis gaan zodat de specialist in de gaten kan houden hoe het met u gaat. Naast medicijnen zijn er ook andere aanvullende therapieën die u kunnen helpen de symptomen in de hand te houden. Bijvoorbeeld fysiotherapie. Ook zijn er methoden die u helpen met ademhalen en voor een beperkt aantal mensen is een longtransplantatie mogelijk. Longtransplantatie Een mogelijke behandeling voor IPF is een longtransplantatie. Er zijn vele factoren van invloed voordat er wordt besloten tot een longtransplantatie. Aangezien het moeilijk is geschikte donoren te vinden en patiënten in een bepaalde lichamelijke conditie moeten zijn om de operatie aan te kunnen, komen er maar een paar mensen voor in aanmerking. Bespreek de eventuele mogelijkheden met uw arts.

7 BIJKOMENDE PROBLEMEN Gastro-oesofagaal reflux (GERD) Veel mensen met IPF ervaren regelmatig oprispingen van maagzuur in de slokdarm, ook wel a-symptomatische GERD genoemd. Meestal wordt dit behandeld met medicijnen die de productie van maagzuur in uw maag onderdrukken. Pulmonale hypertensie Sommige mensen met IPF hebben een hoge bloeddruk in de longslagader. Dit heet pulmonale hypertensie. Dit wordt behandeld met medicijnen die deze bloeddruk verlagen. ZELFMANAGEMENT Wat kunt u zelf doen? U kunt het beloop van IPF gunstig beïnvloeden. Hieronder staan een aantal maatregelen die u zelf toe kunt passen. Stop met roken Roken heeft een negatieve invloed op de longfunctie en verhoogt het risico op het ontwikkelen van IPF. U doet er uw voordeel mee als u stopt, de aandoening verergert sneller als u blijft roken. Verder is het van belang rokerige ruimten en luchtvervuiling zo veel mogelijk te vermijden. Longrevalidatie Veel ziekenhuizen en fysiotherapeutische centra hebben specifieke longrevalidatieprogramma s bestaande uit: lichamelijke training, ademhalingstechnieken, voorlichting, voedingsadviezen en leren omgaan met de aandoening. Vaak krijgt u te maken met meerdere zorgverleners zoals een longverpleegkundige, fysiotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en diëtist. Overleg met uw specialist welk revalidatieprogramma voor u geschikt is.

8 Zuurstoftherapie Het is belangrijk dat de zuurstofvoorziening van het lichaam zo optimaal mogelijk blijft. Wanneer de zuurstofverzadiging (saturatie) tijdens activiteiten langdurig onder een bepaalde waarde zakt, komt u voor zuurstoftherapie in aanmerking. De waarde is afhankelijk van uw activiteiten. Door deze therapie kunt u zo lang mogelijk actief blijven. Als u zuurstoftherapie krijgt voor - geschreven, leert u hoe de zuurstof te gebruiken en de zuurstofniveaus aan te passen. Bespreek met uw specialist de verschillende mogelijkheden hiervoor. MEER INFORMATIE Als u vragen heeft of meer informatie wilt over IPF, de diagnose en de behandeling, bespreek deze met uw specialist. Voeding Evenwichtige en gezonde voeding is belangrijk voor uw algemene gezondheid en welzijn. Zorg eveneens voor een gezond gewicht. Overgewicht is een zware belasting voor uw lichaam en kan ademhalingsmoeilijkheden geven. Bij een te laag gewicht moet uw lichaam harder werken om zich te beschermen tegen infecties. Vaccinaties Patiënten met IPF hebben vaak last van luchtweginfecties. U komt in aanmerking voor de jaarlijkse griepprik en indien nodig schrijft uw specialist u een pneumokokkenvaccinatie voor. Referenties: (1) consulté le 2/3/2016 (2) Raghu et al AMERICAN JOURNAL OF RESPIRATORY AND CRITICAL CARE MEDICINE VOL pp

9 V. U.: Dr. Chr. Lenaerts - BE/EST/0316/0001a - 11/04/2016

Sarcoïdose. & de long

Sarcoïdose.  & de long Sarcoïdose & de long Sarcoïdose kan voorkomen in ieder orgaan van het lichaam. Bij de meeste patiënten zijn de llongen en/of de lymfeklieren aangedaan. www.sarcoidose.nl Functie van de longen De longen

Nadere informatie

De volgende onderwerpen komen in deze folder aan bod:

De volgende onderwerpen komen in deze folder aan bod: Longfibrose In deze folder vindt u informatie over longfibrose. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u daarop tijdens uw polikliniekafspraak terugkomen. De volgende onderwerpen komen in deze folder

Nadere informatie

U bent opgenomen op de afdeling longgeneeskunde. De reden is een verergering van uw COPD, ook wel exacerbatie COPD of longaanval genoemd.

U bent opgenomen op de afdeling longgeneeskunde. De reden is een verergering van uw COPD, ook wel exacerbatie COPD of longaanval genoemd. COPD zorgpad U bent opgenomen op de afdeling longgeneeskunde. De reden is een verergering van uw COPD, ook wel exacerbatie COPD of longaanval genoemd. In deze folder vindt u informatie over het COPD-zorgpad.

Nadere informatie

Longrevalidatie kan ook zinvol zijn voor patiënten die zich voorbereiden op een longoperatie of daarvan herstellen.

Longrevalidatie kan ook zinvol zijn voor patiënten die zich voorbereiden op een longoperatie of daarvan herstellen. Longrevalidatie Ongeveer één miljoen Nederlanders krijgen te maken met een longziekte. Bij patiënten met een longaandoening is vaak meer aan de hand dan alleen een longziekte. De aandoening beïnvloedt

Nadere informatie

Interstitiële longziekten Onderzoek.

Interstitiële longziekten Onderzoek. Interstitiële longziekten Onderzoek www.nwz.nl Inhoud Wat zijn interstitiële longziekten? 3 Onderzoeken 3 Afspraak longarts 5 Uw vragen 6 Notities 7 2 U heeft mogelijk een zogenoemde interstitiële longziekte.

Nadere informatie

VANDAAG IS DE DAG WAAROP IK ME VERZET TEGEN IPF

VANDAAG IS DE DAG WAAROP IK ME VERZET TEGEN IPF VANDAAG IS DE DAG WAAROP IK ME VERZET TEGEN IPF Voor mensen met de diagnose van IPF: Een handleiding om u te helpen bij het bespreken van uw aandoening en behandelingsopties met uw dokter BE/EST/0217/0002

Nadere informatie

OPNAME IN EEN COPD ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND

OPNAME IN EEN COPD ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND OPNAME IN EEN COPD ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Welkom in het Vlietland ziekenhuis en op afdeling longgeneeskunde. U bent opgenomen op de afdeling longgeneeskunde omdat uw klachten van de COPD

Nadere informatie

Wat is COPD? 1 van

Wat is COPD? 1 van Wat is COPD? COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een verzamelnaam voor de ziektes chronische bronchitis en longemfyseem. Artsen maken tegenwoordig geen onderscheid meer tussen

Nadere informatie

1. cilindrische bronchiëctasieën (de mildste vorm) : de bronchiën zijn vergroot en cilindrisch (zie plaatje 2).

1. cilindrische bronchiëctasieën (de mildste vorm) : de bronchiën zijn vergroot en cilindrisch (zie plaatje 2). Bronchiëctasieën De arts heeft vastgesteld dat u bronchiëctasieën heeft. In deze folder krijgt u informatie over wat bronchiëctasieën zijn, de oorzaken en de klachten en wat de behandeling in kan houden.

Nadere informatie

Longziekten. COPD of astma? Evean helpt u omgaan met uw longziekte. Evean. Midden in het leven.

Longziekten. COPD of astma? Evean helpt u omgaan met uw longziekte. Evean. Midden in het leven. Longziekten COPD of astma? Evean helpt u omgaan met uw longziekte Evean. Midden in het leven. COPD of astma? Evean helpt u Een longziekte als COPD of astma kan het leven ingrijpend veranderen. Dan is het

Nadere informatie

Opname bij COPD. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Opname bij COPD. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Opname bij COPD U bent opgenomen op de Verpleegafdeling Longziekten van Rijnstate Arnhem, omdat u last heeft van COPD. In deze folder leest u wat u van de opname kunt verwachten. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Longziekten en respiratoire revalidatie. Prof Dr W. Janssens

Longziekten en respiratoire revalidatie. Prof Dr W. Janssens Longziekten en respiratoire revalidatie Prof Dr W. Janssens Definitie Respiratoire revalidatie is gericht op patienten met chronische longaandoeningen met klachten en gereduceerde activiteiten van het

Nadere informatie

Oorzaken. Klachten en verschijnselen

Oorzaken. Klachten en verschijnselen Bronchiëctasieën De dokter heeft vastgesteld dat u bronchiëctasieën heeft. In deze folder krijgt u informatie over wat bronchiëctasieën, de oorzaken, klachten en de behandeling inhouden. Bronchiëctasieën

Nadere informatie

Inzicht in het lichaam. Idiopathische pulmonale fibrose (IPF)

Inzicht in het lichaam. Idiopathische pulmonale fibrose (IPF) Inzicht in het lichaam Idiopathische pulmonale fibrose (IPF) Informatie 2 Deze uitgave is financieel mogelijk gemaakt door Beste patiënt en familie, Dit boekje kan u helpen uw ziekte beter te begrijpen.

Nadere informatie

Astma / COPD-dienst Geldrop

Astma / COPD-dienst Geldrop Astma / COPD-dienst Geldrop Wat is astma en COPD Astma is een ontsteking aan de luchtwegen. De luchtwegen reageren overgevoelig op (allergische of niet-allergische) prikkels door het samentrekken van luchtwegspiertjes,

Nadere informatie

In deze brochure vindt u informatie over COPD, en over hoe u er best mee kunt omgaan.

In deze brochure vindt u informatie over COPD, en over hoe u er best mee kunt omgaan. Welkom Geachte mevrouw Geachte heer In deze brochure vindt u informatie over COPD, en over hoe u er best mee kunt omgaan. Heeft u na het lezen van deze brochure nog bijkomende vragen, opmerkingen of wensen,

Nadere informatie

De longverpleegkundige

De longverpleegkundige De longverpleegkundige De longverpleegkundige Van uw longarts heeft u de eerste informatie gekregen over uw aandoening en de klachten die daarmee gepaard gaan. Vervolgens heeft de longarts u verwezen naar

Nadere informatie

Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie

Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie Patiënteninformatie Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie. U heeft een afspraak in Tergooi voor longrevalidatie. Onze

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen bij een longaandoening. Afdeling fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Ademhalingsoefeningen bij een longaandoening. Afdeling fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Ademhalingsoefeningen bij een longaandoening Afdeling fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen? Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining

Nadere informatie

Tevens zal de longverpleegkundige u individueel kunnen begeleiden op het gebied van medicatiegebruik en zo nodig het aanvragen van hulpmiddelen.

Tevens zal de longverpleegkundige u individueel kunnen begeleiden op het gebied van medicatiegebruik en zo nodig het aanvragen van hulpmiddelen. Longrevalidatie Inleiding Deze brochure geeft u informatie over de poliklinische longrevalidatie in de regio Haaglanden, in het HagaZiekenhuis locatie Leyweg en het Ziekenhuis Bronovo. Waarom longrevalidatie?

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie Poliklinische longrevalidatie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de longarts is met u gesproken over de mogelijkheid om mee te doen aan het longrevalidatieprogramma bij de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie

Nadere informatie

Astma / COPD-dienst Geldrop

Astma / COPD-dienst Geldrop Astma / COPD-dienst Geldrop Wat is astma en COPD Astma is een ontsteking aan de luchtwegen. De luchtwegen reageren overgevoelig op (allergische of niet-allergische) prikkels door het samentrekken van luchtwegspiertjes,

Nadere informatie

Longrevalidatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Longrevalidatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Longrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. COPD Onder COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) vallen de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Voor

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie Poliklinische longrevalidatie Inleiding Tijdens uw bezoek aan het ziekenhuis is met u gesproken over de mogelijkheid om mee te doen aan het longrevalidatieprogramma bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen,

Nadere informatie

COPD. Patiënten informatiefolder. verkoudheden en andere infecties zoals griep) - Jaarlijkse griepprik halen

COPD. Patiënten informatiefolder. verkoudheden en andere infecties zoals griep) - Jaarlijkse griepprik halen COPD Patiënten informatiefolder Wat is COPD? COPD is een afkorting voor het Engelse Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Klachten zijn

Nadere informatie

Luchtgenoten. Wie zijn wij

Luchtgenoten. Wie zijn wij Luchtgenoten Luchtgenoten Met deze folder wil de patiëntenvereniging Luchtgenoten zich aan u voorstellen: wie zijn wij en wat kunnen wij u bieden. Ook wordt vermeld waar u terecht kunt voor nadere informatie

Nadere informatie

In het kader van uw chronische longaandoening (COPD) komt u in aanmerking voor longrevalidatie.

In het kader van uw chronische longaandoening (COPD) komt u in aanmerking voor longrevalidatie. Longrevalidatie 1 In het kader van uw chronische longaandoening (COPD) komt u in aanmerking voor longrevalidatie. Inleiding Wat is een chronische longaandoening? Een chronische longaandoening is een aandoening

Nadere informatie

Opname en ontslag bij COPD

Opname en ontslag bij COPD Opname en ontslag bij COPD Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Longziekten met COPD-gerelateerde klachten. In deze brochure krijgt u informatie over de aandoening maar ook over de behandeling tijdens

Nadere informatie

Wat is een longontsteking?

Wat is een longontsteking? Longontsteking Wat is een longontsteking? Een longontsteking is een infectie van de longblaasjes en het omliggende weefsel. De infectie kan veroorzaakt worden door een bacterie of een virus, die u via

Nadere informatie

Astma/COPD Dienst Geldrop

Astma/COPD Dienst Geldrop Astma/COPD Dienst Geldrop Wat is astma en COPD? Astma is een ontsteking aan de luchtwegen. Wanneer de luchtwegen overgevoelig op (allergische of niet-allergische) prikkels reageren door het samentrekken

Nadere informatie

Longrevalidatie. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten augustus 2012 pavo 0178

Longrevalidatie. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten augustus 2012 pavo 0178 Longrevalidatie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten augustus 2012 pavo 0178 COPD Onder COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) vallen de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem.

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. De longverpleegkundige astma en COPD

LONGGENEESKUNDE. De longverpleegkundige astma en COPD LONGGENEESKUNDE De longverpleegkundige astma en COPD De longverpleegkundige astma en COPD U bent door uw longarts doorverwezen naar het spreekuur van de longverpleegkundige. De longverpleegkundige is gespecialiseerd

Nadere informatie

OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND

OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Welkom op de afdeling longgeneeskunde. U bent opgenomen op deze afdeling omdat uw klachten van uw astma onverwacht erger zijn geworden. Vaak is

Nadere informatie

ZORGPAD SYSTEMISCHE SCLEROSE FRANCISCUS GASTHUIS

ZORGPAD SYSTEMISCHE SCLEROSE FRANCISCUS GASTHUIS ZORGPAD SYSTEMISCHE SCLEROSE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Het Zorgpad Systemische Sclerose is speciaal ontwikkeld voor patiënten bij wie de diagnose Systemische Sclerose bijna zeker is of al aanwezig

Nadere informatie

De behandeling van COPD

De behandeling van COPD PATIËNTEN INFORMATIE De behandeling van COPD op de afdeling Longgeneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis 2 PATIËNTENINFORMATIE Inleiding Met deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de

Nadere informatie

COPD-zorgpad. In deze folder vindt u informatie over het COPD-zorgpad.

COPD-zorgpad. In deze folder vindt u informatie over het COPD-zorgpad. COPD-zorgpad Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Longziekten van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg. De reden voor uw opname is een ontregeling en/of verergering van uw COPD, Chronic Obstructive

Nadere informatie

Inleiding De longen Waarom een longoperatie?

Inleiding De longen Waarom een longoperatie? LONGOPERATIE 17815 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht over de gebruikelijke gang van zaken bij een longoperatie. Het is goed dat u zich realiseert dat uw situatie kan verschillen van de in deze

Nadere informatie

Longontsteking (pneumonie)

Longontsteking (pneumonie) Longontsteking (pneumonie) In deze folder informeren wij u over wat een longontsteking is, hoe de behandeling verloopt en welke adviezen er zijn om uw herstel te bevorderen. Wat is een longontsteking?

Nadere informatie

COPD en longproblematiek. Angst voor inspanning Noodzaak voor inspanning

COPD en longproblematiek. Angst voor inspanning Noodzaak voor inspanning COPD en longproblematiek Angst voor inspanning Noodzaak voor inspanning De luchtwegen Hogere luchtwegen (Mond, keel, neus) Slijmvlies zorgt voor bevochtiging v/d lucht en het binden van stofdeeltjes Lagere

Nadere informatie

Het COPD zorgpad. In deze folder vindt u informatie over het COPD zorgpad.

Het COPD zorgpad. In deze folder vindt u informatie over het COPD zorgpad. Het COPD zorgpad U bent opgenomen op een verpleegafdeling in het Zaans Medisch Centrum. De reden voor uw opname is een verergering van uw COPD, Chronic Obstructive Pulmonary Disease. COPD is een verzamelnaam

Nadere informatie

Longrevalidatie. Havenziekenhuis

Longrevalidatie. Havenziekenhuis Longrevalidatie U heeft COPD of astma, een chronische longaandoening. Ondanks dat u weet dat deze aandoening niet meer zal verdwijnen, wilt u uit het leven halen wat erin zit. U bent bereid om actief en

Nadere informatie

De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort

De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort Longziekten Beter voor elkaar 2 COPD Carrousel / COPD paspoort Inleiding Van uw longarts heeft u te horen gekregen dat u COPD heeft met het advies deel te

Nadere informatie

Inleiding... 1. De longen... 1. Waarom een longoperatie?... 1. Mediastinoscopie... 2. Mediastinotomie... 2. Thoracoscopie... 2

Inleiding... 1. De longen... 1. Waarom een longoperatie?... 1. Mediastinoscopie... 2. Mediastinotomie... 2. Thoracoscopie... 2 Longoperatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De longen... 1 Waarom een longoperatie?... 1 Mediastinoscopie... 2 Mediastinotomie... 2 Thoracoscopie... 2 Zijn er alternatieve behandelingen?... 3 Wat u voor

Nadere informatie

BRONCHIËCTASIE POLIKLINIEK. In deze folder leest u meer over bronchiëctasieën en de bronchiëctasie polikliniek van het UCCZ Dekkerswald.

BRONCHIËCTASIE POLIKLINIEK. In deze folder leest u meer over bronchiëctasieën en de bronchiëctasie polikliniek van het UCCZ Dekkerswald. BRONCHIËCTASIE POLIKLINIEK In deze folder leest u meer over bronchiëctasieën en de bronchiëctasie polikliniek van het UCCZ Dekkerswald. Het ziektebeeld Wat zijn bronchiëctasieën? Bronchiëctasieën zijn

Nadere informatie

De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort

De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort Afdeling: Onderwerp: Longziekten De nieuwe Uw eigen COPD paspoort 1 COPD Carrousel / COPD paspoort Inleiding Van uw longarts heeft u te horen gekregen dat u COPD heeft met het advies deel te nemen aan

Nadere informatie

Dokter, is het mijn hart of zijn het mijn longen?

Dokter, is het mijn hart of zijn het mijn longen? Dokter, is het mijn hart of zijn het mijn longen? Zaterdag 8 oktober Ziekenhuis Gelderse Vallei Dr. Ronald Walhout, cardioloog Drs. Jeroen Verheul, longarts Het normale hart De normale longen Rechter long

Nadere informatie

Uw lichaam begrijpen. Idiopathische pulmonale fibrose (IPF)

Uw lichaam begrijpen. Idiopathische pulmonale fibrose (IPF) Uw lichaam begrijpen Idiopathische pulmonale fibrose (IPF) Extra informatie over IPF kunt u vinden op: www.longfibrose.org Informatie www.fibrosepulmonaire.be 2 Beste patiënten, ouders, en verzorgers Dit

Nadere informatie

Ik ben zo benauwd. Titia Klemmeier/Josien Bleeker

Ik ben zo benauwd. Titia Klemmeier/Josien Bleeker Ik ben zo benauwd Titia Klemmeier/Josien Bleeker dyspneu ademnood kortademigheid benauwdheid Bemoeilijkte ademhaling Programma Inventarisatie leerdoelen Kennis over de praktijk? Alarmsymptomen Achtergrond

Nadere informatie

De longverpleegkundige

De longverpleegkundige De longverpleegkundige Algemeen U bent door uw longarts verwezen naar de longverpleegkundige. Een longverpleegkundige is een verpleegkundige, die zich heeft gespecialiseerd in astma en COPD (chronische

Nadere informatie

Trainingsprogramma COPD

Trainingsprogramma COPD Trainingsprogramma COPD Informatie voor patiënten F0947-3064 januari 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Fysiotherapie bij COPD

Fysiotherapie bij COPD FYSIOTHERAPIE Fysiotherapie bij COPD het longrevalidatieprogramma ADVIES Fysiotherapie bij COPD het longrevalidatieprogramma Bij u is COPD vastgesteld. Uw longarts heeft u verwezen naar de afdeling Fysiotherapie

Nadere informatie

Longaanval COPD. Wat is een longaanval?

Longaanval COPD. Wat is een longaanval? Een longaanval wordt door artsen exacerbatie genoemd. Uw klachten worden dan plotseling erger. Een longaanval is een heftige en vaak nare ervaring. In deze brochure kunt u lezen over wat u kunt doen als

Nadere informatie

COPD Pneumologie. Patiënteninformatie

COPD Pneumologie. Patiënteninformatie COPD Pneumologie Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 1.1. Definitie... 3 1.2. Klachten bij COPD... 3 1.3. Onderzoeken... 4 1.4. Behandeling... 4 2. Contact... 6 3. Notities... 7 Deze publicatie

Nadere informatie

Informatie voor patiënten met astma en COPD

Informatie voor patiënten met astma en COPD Informatie voor patiënten met astma en COPD Inleiding U heeft de diagnose COPD en/of astma en u bent onder behandeling bij de longarts en longverpleegkundige. Van uw longarts heeft u de eerste informatie

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie Longgeneeskunde Poliklinische longrevalidatie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON013 / Poliklinische longrevalidatie / 27-08-2015 2 Poliklinische

Nadere informatie

Uw lichaam begrijpen. Idiopathische pulmonale fibrose (IPF)

Uw lichaam begrijpen. Idiopathische pulmonale fibrose (IPF) Uw lichaam begrijpen Idiopathische pulmonale fibrose (IPF) Extra informatie over IPF kunt u vinden op: Beste patiënten, ouders, en verzorgers Informatie www.longfibrose.org www.fibrosepulmonaire.be Dit

Nadere informatie

Wat kunt u verwachten van geneesmiddelen?

Wat kunt u verwachten van geneesmiddelen? Wat kunt u verwachten van geneesmiddelen? Mogelijkheden geneesmiddelen bij interstitiële longaandoeningen (ild), waaronder longfibrose en sarcoïdose prof. dr. Marjolein Drent, longarts Hoogleraar interstitiële

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. de longverpleegkundige. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. de longverpleegkundige. rkz.nl Patiënteninformatie de longverpleegkundige rkz.nl In deze folder vindt u informatie over de longverpleegkundige en wat deze voor u kan betekenen. Op de polikliniek longgeneeskunde werken longverpleegkundigen

Nadere informatie

Longrevalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten. Poli Longziekten

Longrevalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten. Poli Longziekten Longrevalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten Poli Longziekten Uw behandelend longarts heeft u een voorstel gedaan voor een revalidatieperiode. Via deze folder willen wij u informeren over de

Nadere informatie

COPD- en Astmacontroleboekje van:

COPD- en Astmacontroleboekje van: De Astma apotheken en COPD van Zorggroep Uw behandelplan Almere Inhoudsopgave Waarom dit boekje 1 Controleafspraak voor astma / COPD 4, 6, 8, 10 Doelen voor de controle de volgende keer 5, 7, 9, 11 Andere

Nadere informatie

Zorg op maat voor COPD & Astma Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor COPD & Astma Waarom ontvangt u deze folder? Ketenzorg Zorg op maat voor COPD & Astma Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is de chronische ziekte COPD of Astma vastgesteld. Om zo goed mogelijk met uw ziekte om te gaan, bent u onder behandeling van

Nadere informatie

Diagnostiek en behandeling COPD

Diagnostiek en behandeling COPD Diagnostiek en behandeling COPD Chronische obstructieve longaandoening Algemene informatie U bent verwezen naar het Laurentius ziekenhuis Naar aanleiding van verwijzing door uw huisarts bent u ingepland

Nadere informatie

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd?

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd? Dit is een samenvatting van een klinisch onderzoek bij patiënten met idiopathische pulmonale fibrose, een zeldzaam type longaandoening. De samenvatting is geschreven voor de doorsneelezer en is opgesteld

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE. Revalidatieprogramma. voor COPD-patiënten ADVIES

FYSIOTHERAPIE. Revalidatieprogramma. voor COPD-patiënten ADVIES FYSIOTHERAPIE Revalidatieprogramma voor COPD-patiënten ADVIES Revalidatieprogramma voor COPD-patiënten Bij patiënten met een longaandoening is vaak meer aan de hand dan alleen een longziekte. De aandoening

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. St. Antonius Expertisecentrum voor Interstitiële Longziekten

LONGGENEESKUNDE. St. Antonius Expertisecentrum voor Interstitiële Longziekten LONGGENEESKUNDE St. Antonius Expertisecentrum voor Interstitiële Longziekten St. Antonius Expertisecentrum voor Interstitiële Longziekten De term interstitiële longziekten is een verzamelnaam voor meer

Nadere informatie

Bronchiëctasieën. Afdeling longziekten

Bronchiëctasieën. Afdeling longziekten Bronchiëctasieën Afdeling longziekten Leeswijzer De informatie in deze folder is bedoeld voor longpatiënten die géén Cystic Fibrosis (CF, ook wel taaislijmziekte genoemd) hebben. Wat zijn bronchiëctasieën?

Nadere informatie

Kijken in de luchtwegen

Kijken in de luchtwegen PATIËNTEN INFORMATIE Kijken in de luchtwegen Bronchoscopie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over onderzoek bronchoscopie. Wij adviseren

Nadere informatie

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd?

Met welke geneesmiddelen is het onderzoek uitgevoerd? Dit is een samenvatting van een klinisch onderzoek bij patiënten met idiopathische pulmonale fibrose, een zeldzaam type longaandoening. De samenvatting is geschreven voor de doorsneelezer en is opgesteld

Nadere informatie

COPD revalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten. Poli Longziekten

COPD revalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten. Poli Longziekten COPD revalidatie: Revalidatieprogramma voor longpatiënten Poli Longziekten Uw behandelend longarts heeft u vandaag een voorstel gedaan voor een revalidatieperiode. Via deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

Longziekten. Behandeling van COPD / COPD pad. Afdeling: Onderwerp:

Longziekten. Behandeling van COPD / COPD pad. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Longziekten / COPD pad 1 De behandeling van COPD Inleiding Deze folder geeft u informatie over het ziektebeeld en de behandeling van COPD en geeft stapsgewijs weer wat u de komende

Nadere informatie

Longverpleegkundige. Longgeneeskunde

Longverpleegkundige. Longgeneeskunde Longverpleegkundige Longgeneeskunde Astma en COPD Astma en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) zijn chronische aandoeningen van de ademhalingsorganen. Bij deze aandoeningen kan er sprake zijn

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE OP DE LONGAFDELING BIJ EEN EXACERBATIE COPD

FYSIOTHERAPIE OP DE LONGAFDELING BIJ EEN EXACERBATIE COPD FYSIOTHERAPIE OP DE LONGAFDELING BIJ EEN EXACERBATIE COPD Wat is COPD? COPD is een ongeneeslijke chronische aandoening aan de luchtwegen (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases). Deze longaandoening kan

Nadere informatie

De longverpleegkundige. Poli Longgeneeskunde

De longverpleegkundige. Poli Longgeneeskunde 00 De longverpleegkundige Poli Longgeneeskunde 1 Algemeen De longverpleegkundige is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in het geven van advies en begeleiding aan patiënten met luchtwegklachten.

Nadere informatie

Luchtgenoten. Wie zijn wij

Luchtgenoten. Wie zijn wij Luchtgenoten Luchtgenoten Met deze folder wil de patiëntenvereniging Luchtgenoten zich aan u voorstellen: wie zijn wij en wat kunnen wij u bieden. Ook wordt vermeld waar u terecht kunt voor nadere informatie

Nadere informatie

Longontsteking Behandeling via het zorgpad

Longontsteking Behandeling via het zorgpad Longontsteking Behandeling via het zorgpad Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1043 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Dit wordt ook wel een pneumonie genoemd.

Nadere informatie

Ergotherapie voor mensen met COPD. Afdeling Ergotherapie

Ergotherapie voor mensen met COPD. Afdeling Ergotherapie Ergotherapie voor mensen met COPD Afdeling Ergotherapie Uw huisarts of behandelend arts heeft u doorverwezen naar de afdeling Ergotherapie omdat u door COPD problemen ondervindt bij het uitvoeren van dagelijkse

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Chronische longembolieën

LONGGENEESKUNDE. Chronische longembolieën LONGGENEESKUNDE Chronische longembolieën Chronische longembolieën Uw arts heeft geconstateerd dat uw longslagaders gedeeltelijk afgesloten worden door bloedstolsels (longembolieën). Om te kunnen bepalen

Nadere informatie

Inleiding. Wat is longkanker?

Inleiding. Wat is longkanker? Inleiding U wordt onderzocht omdat u mogelijk longkanker hebt. Of er is longkanker bij u vastgesteld. Dit is voor u een onzekere tijd, waarin er veel op u afkomt. U krijgt in korte tijd veel informatie

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen bij COPD

Oefeningen en adviezen bij COPD Oefeningen en adviezen bij COPD U bent opgenomen bij Rijnstate omdat u COPD heeft. COPD is de Engelse afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease oftewel chronische obstructieve longziekte. U

Nadere informatie

Dia 1. Klinische les COPD

Dia 1. Klinische les COPD Dia 1 Klinische les COPD Dia 2 Korte introductie Filmpje Werking van de longen We gaan er in deze klinische les niet vanuit dat iedereen een basiskennis heeft over de werking van de longen en de ziekte

Nadere informatie

LONGOPERATIE. Inleiding

LONGOPERATIE. Inleiding LONGOPERATIE Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Behandeling longrevalidatie Lindenhof

Behandeling longrevalidatie Lindenhof Behandeling longrevalidatie Lindenhof Behandeling longrevalidatie bij Lindenhof Lindenhof biedt aan patiënten met een chronische longaandoening de mogelijkheid tot poliklinische longrevalidatie. De huisarts

Nadere informatie

Longoperatie. Centrumlocatie

Longoperatie. Centrumlocatie Centrumlocatie Uw behandelend arts (veelal is dat een longarts) heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een longoperatie. In deze folder treft u een overzicht aan van de gebruikelijke gang

Nadere informatie

Astma: de laatste ontwikkelingen S.R.J. VAN OORD LONGARTS - LANGELAND ZIEKENHUIS

Astma: de laatste ontwikkelingen S.R.J. VAN OORD LONGARTS - LANGELAND ZIEKENHUIS Astma: de laatste ontwikkelingen S.R.J. VAN OORD LONGARTS - LANGELAND ZIEKENHUIS Longen Longen Longen Wat doen longen precies? Zuurstof opnemen Koolstofdioxide afscheiden Longblaasjes Astma: de laatste

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING LONGGENEESKUNDE Longontsteking BEHANDELING Longontsteking U bent in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Maar wat is dat precies en wat kunnen we ertegen doen? In deze folder vindt u de

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. 5 jaar.

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. 5 jaar. Niet-technische samenvatting 2015129-1 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Evaluatie en behandeling van pulmonale arteriële hypertensie. 1.2 Looptijd van het project 1.3 Trefwoorden (maximaal

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie. Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis Paramedische Disciplines IJsselland Ziekenhuis

Poliklinische longrevalidatie. Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis Paramedische Disciplines IJsselland Ziekenhuis Poliklinische longrevalidatie Maatschap Longziekten IJsselland Ziekenhuis Paramedische Disciplines IJsselland Ziekenhuis Uw behandelend (long)arts heeft met u gesproken over poliklinische longrevalidatie

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie LONGGENEESKUNDE Poliklinische longrevalidatie in samenwerking met CIRO De longaandoeningen COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem) en astma leiden vaak tot benauwdheid, kortademigheid en een verminderd

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longkanker

Patiënteninformatie. Longkanker Patiënteninformatie Longkanker Inhoudsopgave Pagina Wat is longkanker? 4 Onderzoek en diagnose 4 De meest voorkomende onderzoeken. 5 Behandeling 7 De meest voorkomende behandelmethoden 8 Revalidatie 9

Nadere informatie

Antwoordvel Longquiz. Dat geldt zowel iedereen (ongeachte je gezondheid of conditie voor je met oefenen begon)

Antwoordvel Longquiz. Dat geldt zowel iedereen (ongeachte je gezondheid of conditie voor je met oefenen begon) Antwoordvel Longquiz 1. Uit welke onderdelen bestaan de luchtwegen? a. Neus, mond, luchtpijp, bronchiën, luchtblaasjes b. neus, mond, luchtpijp, bronchiën, luchtblaartjes c. neus, mond, luchtpijp, bronchiën,

Nadere informatie

Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties

Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties Een lage luchtweginfectie is een ontsteking van het onderste deel van de luchtwegen en kan u erg ziek maken. In deze folder vindt u informatie over de klachten,

Nadere informatie

longembolie patiënteninformatie

longembolie patiënteninformatie patiënteninformatie longembolie Bij u is het vermoeden van en longembolie, of is de diagnose longembolie gesteld. Wat is een longembolie eigenlijk? Hoe ontstaat een longembolie en hoe kan het worden behandeld?

Nadere informatie

COPD Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg

COPD Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg COPD Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Heldere afspraken over de manier waarop zorgverleners u helpen en ondersteunen bij uw chronische ziekte. Inleiding Bij u is de diagnose COPD (Chronic

Nadere informatie

adviezen hernia-operatie COPD ZorgSaam

adviezen hernia-operatie COPD ZorgSaam adviezen Bewegen na een bij hernia-operatie COPD ZorgSaam 1 RECONDITIONERING bij COPD Inleiding In deze folder informeren wij u over de klachten en behandeling door de fysiotherapeut bij COPD. Het is goed

Nadere informatie

Sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann)

Sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann) Sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann) Sarcoïdose is een aandoening, ook bekend onder de naam ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann. Door de ziekte wordt het afweermechanisme ontregeld. Hoewel de

Nadere informatie

Klaplong. Pneumothorax. Wat is een klaplong? Waardoor ontstaat een klaplong? Figuur 1. Klaplong

Klaplong. Pneumothorax. Wat is een klaplong? Waardoor ontstaat een klaplong? Figuur 1. Klaplong Klaplong Pneumothorax Zowel de longen als de binnenzijde van de borstkas zijn omgeven door een vlies; het long- en borstvlies. Onder normale omstandigheden schuiven dit long- en borstvlies soepel over

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Is longrevalidatie iets voor u?

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Is longrevalidatie iets voor u? UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Is longrevalidatie iets voor u? Stap 1 van het longrevalidatietraject UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Een chronische longaandoening

Nadere informatie

Longaanval en COPD. Longgeneeskunde

Longaanval en COPD. Longgeneeskunde 00 Longaanval en COPD Longgeneeskunde 1 Een longaanval (ook wel exacerbatie genoemd) is vaak een enge ervaring. Veel mensen met COPD ondernemen geen actie bij een longaanval, terwijl dit wél noodzakelijk

Nadere informatie

Chapter. De Longcirculatie in Pulmonale Hypertensie. Nieuwe inzichten in Rechter Ventrikel- & Longfysiologie. Nederlandse samenvatting

Chapter. De Longcirculatie in Pulmonale Hypertensie. Nieuwe inzichten in Rechter Ventrikel- & Longfysiologie. Nederlandse samenvatting Chapter 9 Nederlandse samenvatting De Longcirculatie in Pulmonale Hypertensie Nieuwe inzichten in Rechter Ventrikel- & Longfysiologie Samenvatting Pulmonale arteriële hypertensie is een ziekte van de longvaten,

Nadere informatie