Geschiedenis Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geschiedenis Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk"

Transcriptie

1 Geschiedenis Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk Eind 1989 besloten de heren 't Hoen, de Bie en den Boer om een commissie in het leven te roepen die de belangen van Kinderdijk zou moeten gaan behartigen. De voornaamste zaken die speelden waren de dijkverzwaring en het toerisme. De belangen van de bewoners leken van ondergeschikt belang. De commissie werd al gauw uitgebreid tot 11 leden. Het eerste was het houden van een enquete onder de bewoners waarin zij kenbaar konden maken wat zij belangrijk vonden. Ook het oprichten van een belangenvereniging kwam hierin aan de orde. Het gevolg hiervan was dat er op 8 mei 1990 de vereniging werd opgericht. De oprichtingsvergadering werd bezocht door 83 personen. Na verloop van tijd waren er 218 leden. Het eerste bestuur bestond uit 11 leden met als voorzitter de heer 't Hoen. In de eerste jaren van het bestaan van de vereniging kwamen de volgende zaken aan de orde: de dijkverzwaring- dijkverlegging, toerisme, verkeersveiligheid, afbraak van woningen en eventuele nieuwbouw en het verdwijnen van het postkantoor, invulling van de strook voor de Lekkadewoningen na de dijverzwaring en de eventuele verkoop van de gronden in de Schanspolder. Op 24 maart 1993 werd er in Dordrecht een symposium gehouden met als onderwerp toerisme en recreatie in de regio. Bestuurslid de heer Rijsdijk voerde hier het woord. Hij betoogde dat de toestand van het molentoerisme in Kinderdijk een schoolvoorbeeld was van het het niet moet. In juni van dit jaar 1993 brachten de bestuursleden een bezoek aan de Expo Kinderdijk op uitnodiging van mevrouw Mulder die daar directeur was. In september 1993 was er een conflict tussen de molenbewoners en het Hoogheemraadschap over het mogen berijden van de Blokweerse Kade. Dit werd niet toegestaan. Ook was er een kwestie over de afvalstoffenheffing door de gemeente. Hierdoor geprikkeld weigerden de bewoners mee te doen met de molenverlichting. Door bemiddeling van de voorzitter de heer 't Hoen werd de Nederwaard verlicht maar de Overwaard niet.

2 Rond 1994 werd er gestart met de dijkverzwaring. Verschillende bestuursleden hebben regelmatig overleg gevoerd met het Hoogheemraadschap in Gorinchem. Ook werd er aandacht gevraagd voor het opknappen van het gedeelte van de Molenstraat wat niet voor de verzwaring in aanmerking zou komen, namelijk het gedeelte vanaf de sluizen tot de Veerdam. Omdat het voortbestaan van de Elshoutschool op het speeltuinterrein op losse schroeven stond in het jaar 1994, stelde het bestuur zich op het standpunt dat sluiting hiervan voor de belangenvereniging onacceptabel was. Omdat het oude Overwaardgemaal (Wisboomgemaal) in 1995 vervangen zou gaan worden ondersteunde het bestuur de pogingen om het gemaal te gaan behouden. Op 15 februari 1994 werd er een bijeenkomst gehouden in het Waardhuis over het behoud van het gemaal. Er werd een werkgroep opgericht die zich zou gaan buigen over het verdere gebruik van het gemaal. In 1995 maakte het bestuur een begin met het plegen van overleg met de fracties in de Lekkerlandse gemeenteraad. Op 26 oktober 1995 werd een eerste steen gelegd door de burgemeester de heer de Jonge en de voorzitter de heer 't Hoen van de Belangenvereniging voor het nieuwe woningcomplex aan de Molenstraat het Elshof genoemd. Dit complex werd gebouwd in opdracht van de Woningbouwvereniging Nieuw- Lekkerland. In oktober 1997 ondersteunde het bestuur het protest van de bewoners van de Veerdam over de verkeersproblemen op de Veerdam. In het jaar 1998 kwam er een eind aan het bestaan van de Elshoutschool. Ondanks de goede bedoelingen van de gemeente en andere instanties was er geen ontkomen aan. Er waren te weinig leerlingen. Omd e kinderen op een veilige manier over de Schoordijk naar school te laten gaan werd er door de Belangenvereniging schoolvervoer opgezet. Er werd gereden met twee busjes die door de ouders bestuurd werden. Het vervoer werd mede gefinancierd door een subsidie voor leefbaarheid van Kinderdijk van de gemeente Nieuw- Lekkerland.

3 In 1998 werd er onder de bewoners een enquête gehouden over de aanleg van een fietspad naar Nieuw-Lekkerland. Dit idee werd door de bewoners gesteund. Het pakket ingevulde formulieren werd door de secretaris, voor de raadsvergadering gehouden op 11 februari 1999, aan de burgemeester overhandigd. Het plan voor de aanleg van het fietspad zou aan de provincie Zuid-Holland worden overhandigd. In 2002 moest het bestuur constateren dat het schoolvervoer een stille dood leek te sterven. De ouders waren inmiddels begonnen hun kroost met eigen vervoer naar school te brengen. De veiligheid van het busje dat voor het schoolvervoer gebruikt werd was niet meer wat het geweest was. Er werd in dit jaar 2002 overleg gevoerd met de facties van Vvd, PVDA en SGP in de Lekkerlandse raad. In 2002 en 2003 werden er 3 bijeenkomsten gehouden onder de titel Groot Overlast Overleg. Deze bijeenkomsten werden voorgezeten door de voorzitter van de Belangenvereniging mevrouw Noorlander. De voornaamste overlast werd ondervonden van de discotheek. Naast verschillende bewoners waren ook aanwezig de burgemeester en een wethouder. Ook in dit jaar 2003 werd het idee gelanceerd om de hoofdingang van het terrein van de v.v. De Zwerver te gaan verplaatsen naar de Veerdam. Op 31 maart 2004 werd de afronding van de herinrichting van de Schanspolder gevierd. Er werd door de wethouder de heer Hoogendoorn en de voorzitter van de vereniging mevrouw Noorlander een informatiebord onthult op het dijklichaam van het voormalige balkengat. In de herfst van 2005 werd de nieuwe ingang van het terrein van de v.v. De Zwerver gerealiseerd, echter men bleef de oude ingang aan de Schansweg nog steeds gebruiken. Daarom heeft het bestuur van de Belangenvereniging overleg gevoerd met het bestuur van de voetbalvereniging om het gebruik van de oude ingang tot een minimum te gaan beperken. In 2007 stelde men vast dat het voortbestaan van een speeltuin in Kinderdijk ook tot de leefbaarheid behoort. Met de nieuwe wetgeving moest de speeltuin ook een rechtspersoon worden.

4 Daarom werd er voorgesteld om de speeltuinactiviteiten bij de Belangenvereniging onder te brengen. De inzameling van gelden voor de renovatie van de speeltuin werd in samenwerking uitgevoerd met de Belangenvereniging. In juni 2007 werd de klankbordgroep van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk in werking gesteld. Naast de horeca ondernemers was ook de Belangenvereniging in de klankbordgroep vertegenwoordigd. In dit jaar 2007 werd er regelmatig overleg gevoerd over de verkeerproblematiek op de Veerdam. In het jaar 2008 werd er in opdracht van de gemeente een onderzoek verricht naar het functioneren van het wijkoverleg in de gemeente Nieuw-Lekkerland. De gemeente werd verdeeld in 3 delen., nl. wijk Dorp, wijk Middelweg en wijk Kinderdijk. Het was gebleken dat het wijkoverleg in de wijken Dorp en Middelweg nog in de kinderschoenen stond. In Kinderdijk echter bestond het wijkoverleg al jaren met de Belangenvereniging. Het overleg met de Belangenvereniging kreeg het cijfer 8. In het jaar 2009 werden er voorbereidingen getroffen om te komen tot een Dorpsplan voor Kinderdijk. Deze voorbereidingen werden begeleid door een externe deskundige, de heer Schouten. Bewoners werden opgeroepen om in twee werkgroepen zitten te gaan nemen. Er werden onder het voorzitterschap van de heer Appeldoorn zes werkgroep vergaderingen gehouden. In de jaarvergadering van 4 maart 2009 werd de samenvoeging van de speeltuinactiviteiten onder de Belangenvereniging door de leden goedgekeurd. Op 17 maart 2010 werd het huishoudelijk reglement van het speeltuincomitee Het Balkengat ondertekend. In 2010 werd er een begin gemaakt met de werkzaamheden van het fietspad. Het initiatief voor de aanleg van het fietspad wed reeds in 1999 genomen door de Belangenvereniging. In april 2010 is er overleg geweest met het kerkbestuur, over het voor meerdere doeleinden gebruiken van het kerkgebouw, met name de ruimte onder de kerkzaal Het Elzenhonk.

5 Geschiedenis Elshout Kinderdijk Eeuwenlang heeft de plaats die nu Kinderdijk heet Elshout geheten. Een van de eerste zaken in de plaatselijke geschiedenis wat naar boven komt is de aanleg van de ijk, de huidige Molenstraat. Dat zou hebben plaatsgevonden rond Het Elshout werd als eerse genoemd in het Handvest van de Hertog van Beieren Albrecht geheten van In dit handvest werd de aanleg van de lage boezem van de Overwaard, het openen van de dijk en het bouwen van de sluizen geregeld. Het graven van de lage boezem vond plaats in In 1369 werd de lage boezem van de Nederwaard gegraven en de sluizen aangelegd. Ook werd er in de 14e eeuw al overgevaren via een veer naar Krimpen aan de Lek. In 1358 werd er al melding gemaakt van dit veer, maar misschien bestond het al eerder. Een van de eerste veerdammen bevond zich ongeveer op de plaats van de huidige Schansweg. Er was ook nog een veerdam ten oosten van de Schansweg. Oorspronkelijk liep de bedding van de Noord, toen Merwede geheten, langs het Ridderkerkse dorp. In 1375 was er een watervloed die er voor zorgde dat de bedding van de Merwede zich verplaatste naar haar huidige plaats. Daardoor werd het stuk lang Donkersloot geheten een eiland in de rivier, eerder had deze aan het grondgebied van Alblasserdam vastgezeten. Een gevolg hiervan was dat er aan Alblasserdamse zijde van de rivier een nieuwe dijk aangelegd moest worden. Het is mogelijk dat toen de naam Kinderdijk aan het nieuwe dijkgedeelte werd gegeven. De 15e eeuw lijkt geheel aan het Elshout voorbij te zijn gegaan. Er zijn nauwelijks zaken te melden. In de 16e eeuw was er sprake van enkele watervloeden die ook sporen heeft achtergelaten in het Elshout. In het jaar 1530 was er een vloed wat twee gaten in de dijk van het Elshout veroorzaakte.

6 In 1572 was er de Allerheiligenvloed die weer een gat van de dijk van het Elshout veroorzaakte. Het is mogelijk dat in die periode de watervlakte is ontstaan in de hoge boezem van de Nederwaard. Er is sprake van twee watervlakten namelijk: Het grote en het kleine vlak. In de loop van de geschiedenis zouden er nog meerdere doorbraken volgen. Ook de merkwaardige kronkelingen van de dijk zijn toen ontstaan. In de 16e eeuw was er een kapel een een begraafplaats aan de dijk. Deze was gelegen ongeveer op de plaats van de tegenwoordige parkeerplaats van Hotel Kinderdijk. In het begin van de tachtigjarige oorlog werd er in opdracht van de Prins van Oranje een schans opgericht. Een schans was een militaire versterking die in dit geval was aangelegd om het scheepvaartverkeer op de Lek de controleren. Ook aan de Krimpense zijde van de Lek was er een schans aangelegd. De schans werd in 1572 aangelegd maar werd in 1575 door de spaanse troepen ingenomen. De schans bleef achter een een buitendijkse verhoging en zou uiteindelijk voor andere doeleinden gebruikt gaan worden. De schans was gelegen op de plaats waar nu de nieuwe woningen van de Beatrixweg zich bevinden. Omdat het steeds moeilijker werd om via de lage boezems van de Overwaard en de Nederwaard het water op de Lek te lozen werd er nagedacht over de aanleg van hoge boezems voor de beide waterschappen. In zo'n hoge boezem kon het water worden opgeslagen om het bij een lage waterstand in de Lek te kunnen lozen. Hiervoor werden gronden aangekocht, voor de Overwaard in 1594 en voor de Nederwaard in Voor de aanleg van de hoge boezems was er echter voorlopig geen geld beschikbaar en voor de molens helemaal niet. Om deze inmiddels nieuw ontstane polders droog te houden werden voor elke waterschap een zogenaamde contamolen gebouwd. Er wordt al eeuwenlang schepen gebouwd in Kinderdijk. Reeds in 1639 koopt de scheepmaker Jan Bleijsen of ook wel Blasius genoemd de schans om daar aan het werk te gaan. Vele waterschappen hebben een gemeentelandshuis. Hierin werd vergaderd en overnacht door de Heemraden.

7 In het Elshout waren er twee van die gemeenelandshuizen., namelijk die van de Overwaard, nu het Waardhuis genoemd. Dit pand werd in 1595 door het waterschap aangekocht. Het gemeenelandshuis van het nieuwe waterschap van de Nederwaard werd gebouwd in 1630, het huidige restaurant Molenstraat 230. Kinder dijk staat bekend om haar molens en ook in de 17e eeuw waren er al molens hier. Tussen 1659 en 1693 werd er al melding gemaakt van een korenmolen in het grientjen. Het terrein wat het grientjen werd genoemd was gelegen buitendijks tussen het balkengat en de sluizen van de Nederwaard. In 1687 werd er melding gemaakt van de scheepmaker Fop Jansz. Smit waarmee een begin lijkt gemaakt te worden met de activiteiten van de familie Smit te Kinderdijk. Als een andere scheepsbouwer kan worden genoemd Joost Pot die in 1732 eigenaar werd van het Joosteveldje. Het lijkt erop dat dit Joosteveldje overeenkwam met het al eerder genoemde grientjen. In de 18e eeuw was het buitendijkse gebied van het Elshout flink aangegroeid en men besloot om het gedeeltelijk te omkaden. Dat gebeurde omstreeks Dit gebied werd doorsneden door de toenmalige Veerdam op de plaats van de huidige Schansweg. Ook werd er een nieuwe veerdam aangelegd, de huidige Veerdam. Na meer dan een eeuw gesteggel over de kosten ging men over tot het bouwen van de molens. Acht molens voor de Nederwaard, kosten f per molen in Acht molens voor de Overwaard, kosten f per molen in In 1817 kocht de in zijn tijd bekende scheepbouwer Fop Smit buitendijkse grond en liet daarop een houtzaagmolen bouwen. In 1824 bouwde de heer Smit een van de eerste stoomboten in Nederland. In 1840 kocht Fop Smit de heerlijkheid Nw Lekkerland voor f , daarin was begrepen het recht van het halve veer op Krimpen aan de Lek. Fop Smit bouwde ook een radersleepboot met de naam Kinderdijk en was een pionier op het gebied van het bouwen van ijzeren schepen en scheepsmasten. Na het overlijden van de heer Smit nam zijn zoon de werfactiviteiten van zijn vader over. De werf zou voortaan L. Smit en Zn. gaan heten.

8 Ook werd er een werf gesticht onder de naam J. en K. Smit. Door ruimte gebrek genoodzaakt zou deze werd verhuizen naar Krimpen aan de Lek. In 1853 werd er gestart met het vervaardigen van ijzeren molenroeden door de firma Pot op haar werfterrein. In 1886 werd er de eerste elektrische centrale voor verlichting van bedrijven en particulieren in Nederland in werking gesteld. Ook werd er straatverlichting aangelegd op de Molenstraat. Omdat de molens niet voldoende capaciteit meer hadden om het water op te voeren werd er in 1868 twee stoomgemalen in werking gesteld. Voor de Overwaard het Wisboomgemaal en voor de Nederwaard het gemaal Van Haaften. Er werd in het begin van de 19e eeuw een begin gemaakt met het onderwijs in Kinderdijk. In 1852 stichtte Fop Smit een zogenaamde Franse school in het huidige Molenstraat 82. Een eerste openbare school in Kinderdijk was gevestigd vanaf 1861 in een pand op de hoek van de Veerdam en de Molenstraat. De tweede openbare school was het nieuwe gebouw, wat later school met de Klok werd genoemd, in gebruik genomen in Deze school zou worden beëindigd in De Christelijke School later de Elshoutschool gehten werd in gebruik genomen in Ook was er een Schoolvereniging Kinderdijk-Kripen aan de Lek die werd gevestigd in een pand dat de oude smederij van J. en K. Smit was geweest. Dit gebeurde in Het gebouw werd doen de biggeltjesschool genoemd, het huidige vestzak theater Biggelmee. Er was hier lager onderwijs met MULO. De werf J. en K. Smit richtte naast haar werf in Krimpen aan de Lek wederom een werf in Kinderdijk in De krimpense werd zou blijven bestaan. In 1927 besloot de gemeente dat de plaats die Elshout heette in de toekomst Kinderdijk genoemd moest worden. In het begin van de 20e eeuw werd er een nieuwe Lekkade aangelegd en werden er arbeiderswoningen zowel als aan de nieuwe Lekkade en de Veerdam gebouwd. Ook werden er in de dertiger jaren woningen gebouwd aan de Beatrixweg, de witte huizen genoemd.

9 In 1922 ging men over tot het bouwen van een kerk die in 1924 in gebruik werd genomen. Bouwmeester was de heer Jan Wils. Deze kerk werd spottend de kouwbeitel genoemd naar de vorm van de toren die op dit stuk gereedschap zou lijken. Met de watersnood van februari 1953 kwam zowel de werven alsmede de buitenpolders onder water te staan. In 1960 werd er een fietspad wandelpad aangelegd op de Middelkade hiermee werd een begin gemaakt met het molentoerisme. In 1965 moesten de werven L. Smit en Zn. En J. en K. Smit fuseren. De nieuwe combinatie ging Smit Kinderdijk heten. Deze fusie was voor de medewerkers van beide bedrijven een moeilijk te verteren zaak. De voetbalvereniging De Zwerver verhuisde in van haar vertrouwde terrein in de put, ook wel de polder genoemd, naar de Schandpolder. Dit terrein had haar ingang aan het begin van de Puntweg. Ook de garage van de busonderneming Twee Provincien moest vertrekken. Deze terreinen zouden gebruikt gaan worden voor de bouw van de nieuwe schepenhal. In de jaren 60 en 70 was er sprake van eeen afbraakronde in Kinderdijk. In afwachting van de komende dijkverzwaring werden er veel woningen en winkelpanden gesloopt, daardoor verloor Kinderdijk bijna haar gehele winkelbestand, alleen de bakkerij bleef over. Op een zondag van mei 1981 brandde de 2e molen van de Overwaard geheel uit. Deze molen zou later weer opgebouwd worden. Een tweede molenbrand gebeurde op 27 juli Toen brandde de Blokkerdse Wip geheel uit en wederom op een zondag. In dit geval was er sprake van brandstichting. Ook deze molen zou herbouwd worden. Mede door economische redenen moest de werd Smit Kinderdijk in 1986 reorganiseren wat veel werknemers hun baan kostte. Het bedrijf moest haar woningen verkopen, meestal gebeurde dat aan de zittende huurders. Ook het voetbalterrein en het terrein waarop de school en de speeltuin was gevestigd moesten verkocht worden. Uiteindelijk werden deze gronden overgenomen door de Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland in 1993.

10 Omdat de dijk om de Schanspolder heen gelegd wou worden werd het mogelijk om hier nieuwbouw te gaan plegen. De woningbouwvereniging liet in 1995 een nieuw complex bouwen met de naam Elshof. Later zouden er meer koopwoningen gebouwd worden waaronder het complex Rietgors aan de Christineweg. In augustus 1998 kwam er een eind aan de periode van onderwijs in Kinderdijk toen de Elshoutschool mede door het gebrek aan voldoende leerlingen moest sluiten. In 2002 gingen de molens bij het Werelderfgoed horen. Om het beheer over de molens te gaan uitvoeren werd de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk opgericht. In de loop van de volgende jaren werden er op uitgebreide schaal restauraties uitgevoerd. In mei 2009 werd de speeltuin het Balkengat na een drastische renovatie feestelijk heropend.

Jaarverslag Jaarverslag 1 Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk

Jaarverslag Jaarverslag 1 Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk Jaarverslag 2009 Jaarverslag 1 Uitnodiging Voor het bijwonen van de ledenvergadering van de Belangvereniging Leefbaarheid Kinderdijk Datum: 17 maart 2010 Tijdstip: 20.00 uur Locatie: partycentrum De Klok

Nadere informatie

Jaarverslag 2008 Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk

Jaarverslag 2008 Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk Jaarverslag 2008 Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk Jaarverslag 2008 1 Uitnodiging Voor het bijwonen van de ledenvergadering van de Belangvereniging Leefbaarheid Kinderdijk Datum: 4 maart 2009

Nadere informatie

Voorwoord. Tot slot..

Voorwoord. Tot slot.. Jaarverslag 2010 Voorwoord Tot slot.. Een intro voor de jaarvergadering beginnen met tot slot, is dat niet wat merkwaardig? Het is maar hoe u het bekijkt want het was een merkwaardig jaar, zeker wat betreft

Nadere informatie

sporen zoeken Opdracht 2 Sporen zoeken van 1000 jaar waterbeheer. Zoek de plekken en maak de vragen.

sporen zoeken Opdracht 2 Sporen zoeken van 1000 jaar waterbeheer. Zoek de plekken en maak de vragen. Sporen zoeken van 1000 jaar waterbeheer. Zoek de plekken en maak de vragen. Naam: Klas: Datum: Vul in dit vak je antwoorden in 1277 Graaf Floris V neemt een belangrijke beslissing tegen wateroverlast:

Nadere informatie

werelderfgoed Opdracht 1

werelderfgoed Opdracht 1 Naam: Klas: Datum: Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over Werelderfgoed Kinderdijk. Welke sporen van duizend jaar waterbeheer kun jij hier nog terugvinden? Definitie

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

LEKKERKERK Vrije kavels aan de Tiendweg Oost

LEKKERKERK Vrije kavels aan de Tiendweg Oost LEKKERKERK Vrije kavels aan de Tiendweg Oost 3 vrije kavels die mogelijkheid bieden tot het bouwen van een zeer royale vrijstaande woning met bijgebouw. Ook het beoefenen van een huisgebonden beroep behoort

Nadere informatie

Kern met Pit editie Waterrecreatie Alblasserwaard (Nederwaard en Overwaard)

Kern met Pit editie Waterrecreatie Alblasserwaard (Nederwaard en Overwaard) Kern met Pit editie 2016 Waterrecreatie Alblasserwaard (Nederwaard en Overwaard) zaterdag 23 januari 2016. t Manneke, Leeweg 33 in Berkel en Rodenrijs Stichting Schutsluis Alblasserdam Project Waterrecreatie

Nadere informatie

KASTEEL VAN WOERDEN 1410 -

KASTEEL VAN WOERDEN 1410 - KASTEEL VAN WOERDEN 1410 - BELEIDSPLAN Stichting Het Kasteel van Woerden 29 november 2013 1 Opgericht 02-11-1984 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Historie 3. Organisatie 4. Financiën / Onderhoud 5. De toekomst

Nadere informatie

Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk. Kinderdijk, januari 2013 JAARVERSLAG 2012

Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk. Kinderdijk, januari 2013 JAARVERSLAG 2012 Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk Kinderdijk, januari 2013 JAARVERSLAG 2012 Secretariaat: Molenstraat 136 2961 AN Kinderdijk E-mail: info@leefbaarheidkinderdijk.nl 1 Voorwoord voorzitter De tijd

Nadere informatie

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016 Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Algemene informatie dorp / kern 4 2.1 Historie 2.2 Ligging,

Nadere informatie

Programma. Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK

Programma. Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK Programma Arjan Kraijo - Wethouder Alblasserdam Algemene introductie Samenwerking met Molenwaard en SWEK Johan Mellegers commercieel directeur SWEK Stand van zaken ontwikkelingen Kinderdijk Lennart Graaff

Nadere informatie

Een Puzzeltocht voor de kinderen van Uitgeest en omstreken

Een Puzzeltocht voor de kinderen van Uitgeest en omstreken Een Puzzeltocht voor de kinderen van Uitgeest en omstreken In Een Rondje Uitgeest, zijn enkele rijksmonumenten en bijzondere panden van Uitgeest opgenomen en is een selectie gemaakt van gevelstenen en

Nadere informatie

Levend erfgoed. J.U. Smitgemaal

Levend erfgoed. J.U. Smitgemaal Levend erfgoed J.U. Smitgemaal M& DB architecten 15 mei 2017 5 25 A. B. C. D. E. F. Smitgemaal Bezoekerscentrum Wisboomgemaal Ontvangstgebouw Hulpgemaal Natuureducatie D F C E B A Smitgemaal onderdeel

Nadere informatie

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein.

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Uit: C. Baardman, Leo J. Leeuwis, M.A. Timmermans, Langs Merwede en Giessen (Den Haag 1961) Op de zuidelijke oever van de

Nadere informatie

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Dijkversterking en ruimtelijke ontwikkelingen slim combineren: het kán! Samenvatting van de Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 1 2 De Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H) is een prachtig

Nadere informatie

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan is een bekend gezegde.

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan is een bekend gezegde. Voorwoord. 10-feb-2019 Er is een tijd van komen en een tijd van gaan is een bekend gezegde. Na 11 jaar in het bestuur van de vereniging te hebben gezeten waarvan de laatste 9 jaar als voorzitter is de

Nadere informatie

Verslag. Ledenvergadering Huurdervereniging l'escaut Woensdag 9 mei 2018, aanvang uur, gehouden wijkgebouw Het Palet te Vlissingen Nr.

Verslag. Ledenvergadering Huurdervereniging l'escaut Woensdag 9 mei 2018, aanvang uur, gehouden wijkgebouw Het Palet te Vlissingen Nr. Verslag Vergadering Ledenvergadering Huurdervereniging l'escaut Datum Woensdag 9 mei 2018, aanvang 19.00 uur, gehouden wijkgebouw Het Palet te Vlissingen Nr. 1 t/m 8 Aanwezig Zie presentielijst Afwezig

Nadere informatie

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude

Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij. Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude Van Welkom op de 250 e verjaardag van de Hazerswoudsche Droogmakerij Vierheemkinderenweg 7 Hazerswoude 8 + 9 september 2012 Vanaf dit punt had u voor 1759 uitzicht op de Hazerswoudse Plas, al het ingekleurde

Nadere informatie

Open brief aan de leden van de gemeenteraad van Nederweert.

Open brief aan de leden van de gemeenteraad van Nederweert. Open brief aan de leden van de gemeenteraad van Nederweert. Geachte dames en heren gemeenteraadsleden, Als bestuur van de op 18 april 2016 opgerichte vereniging "Vereniging van Vastgoedeigenaren Centrum

Nadere informatie

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Ds. Hendrik de Cock Het zegel van de kerk Voor kant kerk Berghuizen 2018 Foto van het kerkgebouw van voor 1912 Het ontstaan van de afscheiding. De Afscheiding

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2012

Nieuwsbrief oktober 2012 Nieuwsbrief oktober 2012 Jaargang 4 nummer 2 Stichting Landelijk Huurders Platform Voorwoord Wist u dat: Naar aanleiding van de uitkomsten van onze regiobijeenkomst hebben wij besloten u in deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Archief van de. Vereniging. Van der Lek de Clerq kleuterschool. te Stavenisse

Archief van de. Vereniging. Van der Lek de Clerq kleuterschool. te Stavenisse Archief van de Vereniging Van der Lek de Clerq kleuterschool te Stavenisse 1898-1982 2 Inleiding Op 2 maart 1898 richtte Mr. Johan van der Lek de Clercq, vice-president bij de arrondissementsrechtbank

Nadere informatie

Gemaal Eemnes. Door RICHARD SIERAT

Gemaal Eemnes. Door RICHARD SIERAT Gemaal Eemnes Door RICHARD SIERAT Sinds jaar en dag staat aan het einde van de Eemnesservaart het gemaal. Dit gemaal met naastgelegen sluis vormt een rijksmonument, maar het is vooral een belangrijke plek

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Fietsroute langs de Rotte. Fietstocht langs de Rotte 16, 23, 30 km. Start: na de molenviergang

Fietsroute langs de Rotte. Fietstocht langs de Rotte 16, 23, 30 km. Start: na de molenviergang Fietstocht langs de Rotte 16, 23, 30 km Uitleg molengangen De droogmakerij bestond uit zeven molengangen. De A gang heeft drie molens nr. 1, nr. 2 en nr. 3 De B t/m G gang heeft vier molens nr. 1, nr.

Nadere informatie

De straat van toen. Kerkstraat Naaldwijk

De straat van toen. Kerkstraat Naaldwijk De straat van toen Kerkstraat Naaldwijk 1910; de woningen in de Kerkstraat tot de Kerklaan, nrs. 1 t/m 4 1933; op de hoek van het Wilhelminaplein en de Kerkstraat was in deze tijd de eerste Naaldwijkse

Nadere informatie

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION. ets van Albrecht Dürer Tekening Koepeltuin Huys Ootmarsum door Schoenmaker. 1723.Rijksarchief Zwolle

Nadere informatie

Stichting Koningsdag Zierikzee. Dulve BD Zierikzee IBAN NL75RABO

Stichting Koningsdag Zierikzee. Dulve BD Zierikzee IBAN NL75RABO Stichting Koningsdag Zierikzee Dulve 50 4303 BD Zierikzee IBAN NL75RABO0300072473 www.koningsdagzierikzee.nl contact@koningsdagzierikzee.nl 06-30714396 JAARVERSLAG 2017 Inhoud 1. Bestuursverslag... 3 1.1

Nadere informatie

Archief van de. Gemeenschappelijke regeling Kanaalschap de Eendracht

Archief van de. Gemeenschappelijke regeling Kanaalschap de Eendracht Archief van de Gemeenschappelijke regeling Kanaalschap de Eendracht 1965-1987 Inleiding 2 Kort nadat het verdrag tussen het koninkrijk der Nederlanden en het koninkrijk België betreffende de verbinding

Nadere informatie

LEZEN. Terpentijd - 1500

LEZEN. Terpentijd - 1500 1 LEZEN Terpentijd - 1500 Friesland bestaat eigenlijk uit drie delen: de klei, het veen en het zand. De eerste boeren woonden op het zand (De Wouden en Gaasterland). Hun aardewerk in de vorm van trechters

Nadere informatie

Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk. Kinderdijk, februari 2012

Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk. Kinderdijk, februari 2012 Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk Kinderdijk, februari 2012 JAARVERSLAG 2011 Secretariaat: Molenstraat 136 2961 AN Kinderdijk 1 E-mail: info@leefbaarheidkinderdijk.nl Voorwoord voorzitter Het

Nadere informatie

Voorlopig secretaris P.C. Meijer Mossel 16, 1775 JB Middenmeer 0227-503559; meijerpc@quicknet.nl www.seniorenhollandskroon.nl

Voorlopig secretaris P.C. Meijer Mossel 16, 1775 JB Middenmeer 0227-503559; meijerpc@quicknet.nl www.seniorenhollandskroon.nl jaarverslag 2011 1 Voorlopig secretaris P.C. Meijer Mossel 16, 1775 JB Middenmeer 0227-503559; meijerpc@quicknet.nl www.seniorenhollandskroon.nl JAARVERSLAG 2011 POLITIEKE PARTIJ HOLLANDS KROON AANLOOPPERIODE

Nadere informatie

Stichting Koningsdag Zierikzee. Dulve BD Zierikzee IBAN NL75RABO

Stichting Koningsdag Zierikzee. Dulve BD Zierikzee IBAN NL75RABO Stichting Koningsdag Zierikzee Dulve 50 4303 BD Zierikzee IBAN NL75RABO0300072473 www.koningsdagzierikzee.nl contact@koningsdagzierikzee.nl 06-30714396 JAARVERSLAG 2016 Inhoud 1. Bestuursverslag... 3 1.1

Nadere informatie

Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel

Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel Peilregime Hoge Boezem van de Overwaard na aanpassing afsluitmiddel Inleiding In juli 2014 en februari 2015 is binnen WSRL samen met de betrokken experts een nieuw peilbeheer opgesteld voor de Hoge Boezem

Nadere informatie

Wijkraad de Brabander

Wijkraad de Brabander Wijkraad de Brabander Notulen: nummer 07 en 08 gecombineerd 2014 Datum overleg: 10-03-2014 & 12 mei 2014 Aanwezig:, Dorus van Rooij (Penningmeester), Mark van Dalen (nieuw lid), Bas Gorissen, Rolf van

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg.

Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg. Op één van de mooiste plekjes gelegen. Een zonnige open plek, op loopafstand van het Brinkdorp Norg. Recreatiechaletnr. 31 Vraagprijs 65.000,-- k.k. Indeling recreatiechalet: Woonkamer met kleine open

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 13 mei 2014 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen: Van

Nadere informatie

Vereniging Bewonerscommissies Prins Alexander JAARVERSLAG 2005

Vereniging Bewonerscommissies Prins Alexander JAARVERSLAG 2005 Vereniging Bewonerscommissies Prins Alexander JAARVERSLAG 2005 Vereniging Bewonerscommissies (VBC) Prins Alexander Niels Bohrplaats 536 3068 JK Rotterdam Telefoon 010 4563566 E-mail info@vbcpra.nl De VBC

Nadere informatie

Tiende nieuwsbrief. CDA e-mail nieuwsbrief 7 mei 2011. Met daarin: Eerste vergadering met Schagen, Zijpe en Harenkarspel

Tiende nieuwsbrief. CDA e-mail nieuwsbrief 7 mei 2011. Met daarin: Eerste vergadering met Schagen, Zijpe en Harenkarspel CDA e-mail nieuwsbrief 7 mei 2011 Tiende nieuwsbrief Met daarin: Eerste vergadering met Schagen, Zijpe en Harenkarspel Starterswoningen in Kerkbuurt Ruth Peetoom is nieuwe voorzitter CDA Besluit Haulo

Nadere informatie

Woonwensenenquête Drijber

Woonwensenenquête Drijber Woonwensenenquête Drijber Woningbehoefte en verhuiswensen van inwoners Enquêteresultaten Gemeente Midden-Drenthe Afdeling Bouwen en Wonen Na 2010 Inleiding In het na van 2010 is er een woonwensenenquête

Nadere informatie

Negentien windmolens van rond 1740

Negentien windmolens van rond 1740 Wandelroute Kinderdijk Lengte: 11 en 20 kilometer Landschap: veenweidegebied, soms zacht en drassig Routebeschrijving: zie pagina 70 Markering: geen Plattegrond: beschikbaar (zie: www.klikprintenwandel.nl)

Nadere informatie

Streefkerk: de brede dijk als kans

Streefkerk: de brede dijk als kans Streefkerk: de brede dijk als kans Symposium De Brede Dijk; Veilig leven in de toekomst Jantsje M. van Loon-Steensma 9 december 2010 Kennis voor Klimaat studie: de Klimaatdijk in de Praktijk Gebiedsspecifiek

Nadere informatie

DORPSPLAN KINDERDIJK

DORPSPLAN KINDERDIJK DORPSPLAN KINDERDIJK december 2008 colofon Het opstellen van het dorpsplan is een project van: Zuid-Hollandse Vereniging van Kleine Kernen Postbus 11117, 3004 EC Rotterdam 010-430216, 06-51089206, info@zhvkk.nl

Nadere informatie

Rondje Vecht. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Rondje Vecht. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Fietsroute Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Rondje Vecht Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie, langs sluizen, kanalen en forten in de prachtige Vechtstreek. Water was het wapen van de Hollandse Waterlinie:

Nadere informatie

De Rooms - Katholieke St. Joannesschool in Duivendrecht werd in 1973 gesloopt voor de aanleg van de metro en het spoor.

De Rooms - Katholieke St. Joannesschool in Duivendrecht werd in 1973 gesloopt voor de aanleg van de metro en het spoor. De Rooms - Katholieke St. Joannesschool in Duivendrecht werd in 1973 gesloopt voor de aanleg van de metro en het spoor. Op deze oude foto staat rechts het schoolgebouw. Naast de school links bakkerij De

Nadere informatie

Houtsoorten gebruik bij molens. Hout als bouwmateriaal voor een werktuig

Houtsoorten gebruik bij molens. Hout als bouwmateriaal voor een werktuig Hout als bouwmateriaal voor een werktuig . Molens zijn vrijwel geheel uit hout opgebouwde werktuigen. De aard van het werktuig heeft altijd hoge eisen gesteld aan het gebruikte hout. Voor de onderdelen

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Programma Fatih Ozdere Algemene introductie Samenwerking met Alblasserdam en SWEK Financien Lennart Graaff - procesmanager Proces project Gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart

De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart De waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom veenweide onder het Nederlandse publiek in kaart brengen. Lang geleden bestond voor Nederland een groot deel

Nadere informatie

Woongroep TRIADE

Woongroep TRIADE Woongroep TRIADE www.groepswonen-ouderen-gouda.nl Vereniging Woongroep TRIADE. Opgericht 8 november 2007 - KvK nr: 24424544 Secretariaatsadres: Oranjepoldererf 56, 2807 NG Gouda, tel. 0182-516583, triade.gouda@kpnmail.nl

Nadere informatie

Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk

Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk Kinderdijk, januari 2014 JAARVERSLAG 2013 Secretariaat: Molenstraat 136 2961 AN Kinderdijk E-mail: info@leefbaarheidkinderdijk.nl Voorwoord voorzitter. Vorig

Nadere informatie

ROTZOOIEN. MET WATER Opdrachtbladen

ROTZOOIEN. MET WATER Opdrachtbladen Opdrachtbladen Naam Groep Datum Opdrachtblad Water in de polder Opdracht 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie moest de vijand tegen houden. Dit gebeurde door een brede strook land onder water te zetten. Dat

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Op den Bosch 3, Maashees. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Op het perceel Op den

Nadere informatie

De heer J.B. uit den Boogaard, wethouder. B&W-vergadering van 11 juni 2013 OPENING VERSLAG VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 03 JUNI 2013

De heer J.B. uit den Boogaard, wethouder. B&W-vergadering van 11 juni 2013 OPENING VERSLAG VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 03 JUNI 2013 datum plaats aanwezig 11 juni 2013, Roelofarendsveen Roelofarendsveen de heer A.G.M. Kea, wethouder de heer F.M Schoonderwoerd, wethouder Mevrouw M.E. Spreij, gemeentesecretaris de heer A.J.M. van Velzen,

Nadere informatie

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg Gent 22a afgebroken De verdwenen Kromsteeg Hoek Cataloniestraat met de Veldstraat heden en verleden www.sint-pietersdorp.be Kaart van 1825 rond de St Niklaaskerk

Nadere informatie

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland Fietsroute Waterschap Rivierenland Rondje Loevestein De fietsroutes voeren langs historische objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijg je een beeld van de werking van het watersysteem

Nadere informatie

Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014

Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014 Stichting Berkelland Oproep Bus jaarverslag 2014 Inleiding... 3 Activiteiten... 3 Algemeen... 3 Fondsen werving.... 3 Public Relations... 4 Bestuurssamenstelling... 5 Financiën... 5 Financieel verslag...

Nadere informatie

1. Inleiding. Aan de leden van de verenigde vergadering

1. Inleiding. Aan de leden van de verenigde vergadering Aan de leden van de verenigde vergadering V.V: 30 maart 2011 Datum 1 februari 2011 Agendapuntnr. H.6 Bijlagen 3 Onderwerp Aankoop pand Rijsdijk 9, Krimpen aan de Lek, gemeente Nederlek 1. Inleiding Het

Nadere informatie

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27 9,65 x 15,8 mm Sluisweg 4,9 x 5,25 mm verslag 2015-01-27 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 27 januari 2015 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen:

Nadere informatie

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland Fietsroute Waterschap Rivierenland Rondje Loevestein De fietsroutes voeren langs historische objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijg je een beeld van de werking van het watersysteem

Nadere informatie

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Fietsroute Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Rondje Plofsluis Ontdek de sluizen, dijken en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten zuiden van Utrecht. Deze fietsroute voert langs historische

Nadere informatie

Benaming. Geschiedenis

Benaming. Geschiedenis Een poldermolen (ook wel watermolen genoemd, maar die naam geeft verwarring) is een windmolen die water van een lager niveau naar een hoger niveau verzet. Dit type molen komt vooral voor in de poldergebieden

Nadere informatie

West. Nieuwsbrief West oktober In deze nieuwsbrief: - 't Westhoes - Aanleg Park West - Door de wijk - Sociaal Programma

West. Nieuwsbrief West oktober In deze nieuwsbrief: - 't Westhoes - Aanleg Park West - Door de wijk - Sociaal Programma Nieuwsbrief West oktober 2016 West krijgt meer ruimte om te wonen, werken en spelen. Meer ruimte voor plezier en ontspanning. Meer ruimte om je thuis te voelen. In deze nieuwsbrief: - 't Westhoes - Aanleg

Nadere informatie

Verbetering stationsomgeving Wezep

Verbetering stationsomgeving Wezep Verbetering stationsomgeving Wezep Startdocument Januari 2014 Intern projectnummer gemeente Oldebroek: E23 Kenmerk 164348 INHOUDSOPGAVE Inleiding. 3 Regiocontract. 3 Plangebied 3 Resultaat 4 Werkwijze.

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 20 september 2011 Onderwerp: Financiële bijdrage aan Yulius in combinatie met een subsidie aan Crescendo. Voorgesteld

Nadere informatie

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970 pagina 1 van 5 Halte Bergentheim Gewijzigd: e:10-07-2010 Inhoud: Gegevens halte Exploitatie Gebouwen Emplacement Spoorweghaven Personeel Gegevens plaats Links: Fabrieksaansluitingen: Turfstrooiselfabriek

Nadere informatie

BURGERMEESTER ROMEIJNSTRAAT 4 OUWERKERK

BURGERMEESTER ROMEIJNSTRAAT 4 OUWERKERK BURGERMEESTER ROMEIJNSTRAAT 4 OUWERKERK BROCHURE In het landelijk gelegen kindvriendelijke dorpje Ouwerkerk bieden wij deze ruime goed onderhouden twee-onder-een kap woning met garage aan. De woning is

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 16-08-2005 Onderwerp: Kredietaanvraag voor het aanleggen van een rotonde op de aansluiting Vendelweg - Schansweg Conceptbesluit: Samenvatting:

Nadere informatie

Nieuwsbrief molen De Nachtegaal nr. 2, november 2011

Nieuwsbrief molen De Nachtegaal nr. 2, november 2011 Nieuwsbrief molen De Nachtegaal nr. 2, november 2011 Nachtegaal verhuisd Onder enorme belangstelling is Nachtegaal neergelaten op zijn nieuwe nest! De molen kon van zijn oude plek worden gehesen en met

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2012.

Nieuwsbrief oktober 2012. Nieuwsbrief oktober 2012. Uitbreiding Dorpshuis Us Gebou. Een subsidieverlening van de gemeente Littenseradiel voor de uitbreiding van ons dorpshuis met een oefenruimte voor de fanfare Oranje en de brassband

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar Thijs Klompmaker, 0595-447781 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Thijs Klompmaker)

Behandelend ambtenaar Thijs Klompmaker, 0595-447781 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Thijs Klompmaker) Vergadering: 19 juni 2007 Agendanummer: 13 Status: bespreekstuk Behandelend ambtenaar Thijs Klompmaker, 0595-447781 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Thijs Klompmaker) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

4f 0431/13 TER INZAGE BIJLAGE(N) 19 december 2013 Commissie RZ OZ David Moolenburgh N.N.C. Plug 0297-29 18 31

4f 0431/13 TER INZAGE BIJLAGE(N) 19 december 2013 Commissie RZ OZ David Moolenburgh N.N.C. Plug 0297-29 18 31 Raadsvoorstel [ bijlage] AAN AGENDAPUNT NUMMER RAADSVERGADERING COMMISSIE ORGANISATIEONDERDEEL PORTEFEUILLEHOUDER BEHANDELEND AMBTENAAR TOESTELNUMMER de gemeenteraad 4f 0431/13 TER INZAGE BIJLAGE(N) ja

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0028 Rv. nr.: 08.0028 B&W-besluit d.d.: 4-3-2008 B&W-besluit nr.: 08.0177 Naam programma +onderdeel: 6. Omgevingskwaliteit Onderwerp: Kredietaanvraag verdere uitbreiding van de begraafplaats

Nadere informatie

Molendijk 71, 73 en 75

Molendijk 71, 73 en 75 Molendijk 71, 73 en 75 3255 AM Oude-Tonge Vraagprijs: 179.000 k.k. Vraa Renovatieproject of nieuwbouwlocatie(s) op een mooie plek in Oude-Tonge Deze eeuwenoude boerderij, bestaande uit een woonhuis, garages

Nadere informatie

STATUUT KLANKBORDGROEP ROZENBURG

STATUUT KLANKBORDGROEP ROZENBURG STATUUT KLANKBORDGROEP ROZENBURG Definitieve versie 7 juni 2005 Inhoud Pagina 1. Ontstaansgeschiedenis 3 2. Doelstellingen 3 3. Werkwijze 3 4. Toetreding 4 5. Uittreding 4 6. Schooladoptieplan 4 7. Communicatie

Nadere informatie

Verslagnummer 32-040907 Status verslag: concept/definitief. Ton Wanders, Wim Wenting, Ruud Aaldering, Jan Kolkman, Bennie Nibbeling en Bennie Vonk.

Verslagnummer 32-040907 Status verslag: concept/definitief. Ton Wanders, Wim Wenting, Ruud Aaldering, Jan Kolkman, Bennie Nibbeling en Bennie Vonk. Verslagnummer 32-040907 Status verslag: concept/definitief Datum vergadering: 4 september 2007 Aanvang: 20:00 uur Locatie: KBC, kamer 1 Aanwezig: Ton Wanders, Wim Wenting, Ruud Aaldering, Jan Kolkman,

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 van de Dorpsraad Vorstenbosch

Jaarverslag 2014 van de Dorpsraad Vorstenbosch Jaarverslag 2014 van de Dorpsraad Vorstenbosch In 2014 zijn diverse activiteiten uitgevoerd door de Dorpsraad. Op onze druk bezochte jaarvergadering van 10 december 2014 in gemeenschapshuis De Stuik hebben

Nadere informatie

De Himpenser poldermole. poldermole. De Himpenser. Bouwjaar: 1863 Functie: Poldermolen

De Himpenser poldermole. poldermole. De Himpenser. Bouwjaar: 1863 Functie: Poldermolen De Himpenser poldermole De Himpenser poldermole Bouwjaar: 1863 Functie: Poldermolen Het Wetterskip Fryslan gebruikt deze molen om de Hempenser polder (elektrisch) te bemalen. Enige historie: De Hempensermeer

Nadere informatie

Stichting Veteranen Schouwen Duiveland. Dulve BD Zierikzee IBAN NL12 RABO

Stichting Veteranen Schouwen Duiveland. Dulve BD Zierikzee IBAN NL12 RABO Stichting Veteranen Schouwen Duiveland Dulve 50 4303 BD Zierikzee IBAN NL12 RABO 03149933 71 www.veteranenschouwenduiveland.nl veteranen.schouwenduiveland@gmail.com 06-52 572788 JAARVERSLAG 2016 Inhoud

Nadere informatie

Lekker erbij! Appelpunt 2,35 verse huisgemaakte appeltaart met rozijnen en walnoten

Lekker erbij! Appelpunt 2,35 verse huisgemaakte appeltaart met rozijnen en walnoten Geniet er van! Lekker erbij! Appelpunt 2,35 verse huisgemaakte appeltaart met rozijnen en walnoten Lekker ding 2,10 heerlijk notentaartje met vruchten en amandelspijs Gevulde koek 2,10 vierkant de lekkerste!

Nadere informatie

1. Inleiding. 1.1 Status projecten. Projecten opgeleverd Lange Beestenmarkt hoek Zuidwal Lange Beestnemarkt 104 t/m 106 Boekhorststraat 47-49

1. Inleiding. 1.1 Status projecten. Projecten opgeleverd Lange Beestenmarkt hoek Zuidwal Lange Beestnemarkt 104 t/m 106 Boekhorststraat 47-49 september 2011 1. Inleiding Hierbij hebben wij het genoegen u de Voortgangsrapportage WOM van november 2018 aan te bieden. In deze rapportage informeren wij alle voor de WOM belangrijke stakeholders over

Nadere informatie

Fotomemorie 1. 1 Bron: L. Vidts (eindwerk omgevingsboek Mere, 2008)

Fotomemorie 1. 1 Bron: L. Vidts (eindwerk omgevingsboek Mere, 2008) Fotomemorie 1 Een mooi zicht op de Nieuwstraat rond het midden van de 20 e eeuw. Vandaag vinden we er onder andere een gloednieuwe babywinkel, eetcafé Bierbuik, schoenenwinkel Timie Shoe, serviceflats,

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b

Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b Raadsvergadering d.d. : 2 juni 2016 Agendanr.: 6b Afdeling : Beleid en Ontwikkeling Portefeuillehouder : Wethouder M.M. Kuijken Onderwerp : Resultaten evaluatie centrumplan 't Hof / herinrichting fase

Nadere informatie

Vrijwilligers Wij zijn heel blij met onze vrijwilligers, gezamenlijk wordt er telkens weer een mooie activiteit neergezet!

Vrijwilligers Wij zijn heel blij met onze vrijwilligers, gezamenlijk wordt er telkens weer een mooie activiteit neergezet! JAARVERSLAG 2018 Voor u ligt het jaarverslag van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg. Zoals u onderstaand kunt lezen hebben wij ook dit jaar, behalve de bijeenkomsten van Samen op Zondag, diverse activiteiten

Nadere informatie

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 6 september 2016 1 Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Startbijeenkomst 6 september 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 6 september 2016 2 Agenda Welkom door Dorpsraad Stand van zaken en

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 december 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-672304826 Onderwerp Vaststellen wijziging reglement Waterschap

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr..

= = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr.. *ZE9A7F4E536* = = Raadsvergadering d.d. 1 juli 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-28394/DV.14-359, afdeling Samenleving. Sellingen, 19 juni 2014 Onderwerp: nieuwbouw MFA Sellingen Op 26 februari 2013

Nadere informatie

HET DORP MOERDIJK STAND VAN ZAKEN

HET DORP MOERDIJK STAND VAN ZAKEN HET DORP MOERDIJK STAND VAN ZAKEN november 2014 Het dorp Moerdijk moet weer nieuwe glans krijgen. De toekomst van het dorp is lang onderbelicht gebleven door discussies over de toekomst van het nabijgelegen

Nadere informatie

J. Seton, burgemeester; F.A.J. Buijtelaar, wethouder; J.F.A. Alberts, wethouder; A. Trip, wethouder; A. Souverein, wethouder; P. Post, secretaris.

J. Seton, burgemeester; F.A.J. Buijtelaar, wethouder; J.F.A. Alberts, wethouder; A. Trip, wethouder; A. Souverein, wethouder; P. Post, secretaris. enlijst B&W vergadering d.d. 09-05-2017 (nr. 19). Aanwezig: J. Seton, burgemeester; F.A.J. Buijtelaar, wethouder; J.F.A. Alberts, wethouder; A. Trip, wethouder; A. Souverein, wethouder; P. Post, secretaris.

Nadere informatie

kloosterhaar groep 5 & 6 Klooster Groot Galilea in Sibculo inhoud LES

kloosterhaar groep 5 & 6 Klooster Groot Galilea in Sibculo inhoud LES kloosterhaar Klooster Groot Galilea in Sibculo LES 2 < kloosterhaar Docentenhandreiking Klooster Groot Galilea in Sibculo < 1200 1860 1870 1880 1890 1900 1910 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000

Nadere informatie

Aanvraagformulier exploitatievergunning horeca

Aanvraagformulier exploitatievergunning horeca Aanvraagformulier exploitatievergunning horeca De aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als het formulier volledig is ingevuld en alle gevraagde bijlagen gelijktijdig worden ingediend. 1. Gegevens

Nadere informatie

Dit jaar was het meest gebruikte woord binnen de vereniging wel het woord handhaving.

Dit jaar was het meest gebruikte woord binnen de vereniging wel het woord handhaving. Jaarverslag 2015 Voorwoord voorzitter Dit jaar was het meest gebruikte woord binnen de vereniging wel het woord handhaving. Want wil je in een klein dorp met meer toeristen dan inwoners de omgeving leefbaar

Nadere informatie

Het Paayenborchsteegje in Utrecht

Het Paayenborchsteegje in Utrecht Het Paayenborchsteegje in Utrecht Het Paayenborch steegje is een van de steegjes tussen de Oude Gracht en de Lange Nieuwstraat. De toegang aan de Oude Gracht lag tussen de Smeebrug en Geertebrug, ten noorden

Nadere informatie