Waarom daarom. Hans Andreus. bron Hans Andreus, Waarom daarom. Uitgeversmaatschappij Holland, Haarlem 1967

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom daarom. Hans Andreus. bron Hans Andreus, Waarom daarom. Uitgeversmaatschappij Holland, Haarlem 1967"

Transcriptie

1 Waarom daarom Hans Andreus bron. Uitgeversmaatschappij Holland, Haarlem 1967 Zie voor verantwoording: dbnl / erven Hans Andreus

2 5 Waarom daarom (of het klemtoonliedje) Wil ik weten waaròm, zoek ik Wáárom Dáárom op. Hij heeft een harde houten kop, maar hij is echt niet dom. Vraag ik hem waaròm, dan zegt-ie: Wáárom? Wáárom? Dáárom! Dáárom! Dáárom! En voor de rest: daaròm! Zeg ik dan ontevreden: Maar dáárom is geen reden, zegt Wáárom Dáárom: Doe niet zo stom, daar gaat daaròm niet om! Waar gaat waaròm dan om? vraag ik dan weer. Maar hij: Wáárom? Dáárom! - zoals ik al zei. En daar blijf ik bij!

3 6 Drie rode hobbelpaardjes Drie rode hobbelpaardjes, die sloegen aan het hobbelen, aan 't hobbelen om het hardst. Ze hobbelden door straten, ze hobbelden door stegen, ze hobbelden over pleinen en hobbelige wegen. Ze hobbelden over hobbeltjes, ze hobbelden over bobbeltjes, ze hobbelden over knobbeltjes, ze hobbelden over wei en strand, ze hobbelden door het hele land. Naar Utrecht en naar Sappemeer, naar Valkenburg en Winterswijk, naar Vlissingen en Wormerveer en Broek op Langendijk. En overal waar ze hobbelden, daar stonden de mensen langs de kant en riepen: Hup, hup, hup! en zwaaiden met vlaggetjes in hun hand. Maar toen begon het te regenen, te regenen om het hardst. De paardjes zeiden: Wat is dit? en werden van rood verschrikkelijk wit - en werden tot in hun manen nat, zodat ze riepen: Wat is dat?

4 7 En alle mensen liepen heen. Toen zijn de paardjes doodalleen maar weer naar huis gehobbeld. Daar stonden ze dan in hun stal, hun oude hobbelpaardenstal en zuchtten: Het is al te mal, waar zijn we aan begonnen en wie heeft nou gewonnen?

5 8 Ik wil ook vakantie, zei de ijsbeer Een ijsbeer zei: Ik gaap en geeuw van alle dagen ijs en sneeuw. Ik raak zelfs lelijk van de wijs van alle dagen sneeuw en ijs. 'k Wil best eens naar het Zuiden, want het schijnt dat daar de zon zo brandt. Zodat je in die warme streek fijn bruin wordt - ìk zie veel te bleek. Dus lees je eenmaal in de krant: IJsbeer Gezien Op Zuidelijk Strand, denk dan niet: Raar, hoor, voor zo'n beer. Wees blij dat ik me amuseer!

6 9 De magere meneer Er was een keer, er was een keer een hele magere meneer, zo mager als een blad papier: hij kon zelfs door de kleinste kier. Maar op een morgen - tot zijn schrik ontdekte hij: Hé, ik word dik! Hij at niet meer en dronk niet meer, maar toch werd hij een dikke heer. Zodat hij zei: Dan blijf ik thuis en ga fijn rollen door mijn huis, want dat is óók leuk en dat kunnen die ànderen niet eens, die dunnen!

7 10 De toren Een hele hoge toren, vijfhonderd jaren oud, die stond maar oud en hoog te zijn, daar midden op het marrektplein. Bim, bam, bom, nooit viel die toren om. De klokken van die toren, vijfhonderd jaren oud, die hadden al zo vaak gespeeld; de toren raakte hoogst verveeld. Bim, bam, bom, toen zei die toren: Kom... Kom, zei die toren, laat ik nu eens uit wandlen gaan. Ik sta hier nu al eeuwen stil, zodat ik best wat anders wil. Bim, bam, bom, ik ga een straatje om. Toen liep die hoge toren dwars door de hele stad. En ieder schreeuwde: Pas toch op! Straks val je nog op onze kop! Bim, bam, bom, wat doet die toren stom!

8 11 En honderdvijf agenten, die riepen: Sta of 'k schiet! Van schrik sprong hij toen in de lucht en sloeg vervolgens op de vlucht. Bim, bam, bom, die toren keek niet om! Nu woont die hoge toren in een geweldig bos. Daar wandelt hij wat rustig rond en zegt: De lucht is hier gezond. Bim, bam, bom, nooit kom ik meer weerom.

9 Bim, bam, bom, nooit kom ik meer weerom.

10 12 De regenworm Een reuzelange regenworm, die sprak: Ik ben vandaag uit vorm, want waar ik kruip of sta of zit, ik merk dat ik vol knopen zit, hetgeen mijn kronkelen vermindert en mijn bewegingsvrijheid hindert. Ik weet de reden daar wel van: 't wil maar niet regenen! - en dan verliest een regenworm de hoop en raakt al piekerend in de knoop... Maar nauwlijks had hij dit verzucht of het werd donker in de lucht

11 13 en 't regende opeens enorm, het was een echte regenstorm! Hèhè, zei toen de regenworm, ik kom waarempel weer in vorm, hetgeen bewijst (en 'k schaam me dat ikzelf de moed verloren had): al zit je nog zo in de knopen, blijf steeds op de ontknoping hopen!

12 14 De goochelaar Er was een keer een goochelaar, die goochelde van alles, van alles wat maar mal is, de malste dingen bij elkaar. Abakadabra Kalebas Hokus Pokus Pilatus Pas. Hij goochelde, die goochelaar, een pimpelpaars konijntje, een rose everzwijntje, een puntmuts en een rammelaar. Abakadabra Kalebas Hokus Pokus Pilatus Pas.

13 15 Hij goochelde een ouwe schoen, drie sokken aan een lijntje, een stippeltjesgordijntje en 'n schattig juffertje in 't groen. Abakadabra Kalebas Hokus Pokus Pilatus Pas. Toen zwaaide hij z'n stokje vlug en wipte op z'n tenen en was opeens verdwenen en nooit en nooit meer kwam hij t'rug. Abakadabra Kalebas Hokus Pokus Pilatus Pas.

14 16 De huismus Een grote dikke huismus zei: Al dat gefladder is niks voor mij en dat hippen en kwetteren langs de straat is iets dat onfatsoenlijk staat. Dus houd ik het bij mijn luie stoel, krant bij de hand (pardon, ik bedoel bij de poot), pijpje aan, kopje thee, de radio zacht en 's avonds t.v. En noemen de andere mussen mij een dooie huismus, ik blijf er bij: nergens gezelliger dan thuis, dus: lang leve (wat heb ik een slááp) de huismus

15 17 De sneltrein Amsterdam-Parijs De sneltrein Amsterdam-Parijs, die was een keer zo van de wijs, dat hij rechtsaf bij Brussel reed en later de Noordzee in gleed. De passagiers aan 't roepen: Hé! Dit is de bodem van de zee! De conducteur zei echter: Och, dit is Parijs wel niet, maar toch: een onderzeereisje per trein is óók iets dat heel mooi kan zijn. Dus maak je niet zo overstuur. Denk liever: leve 't avontuur!

16 18 De zeven mannetjes Op het pleintje van het dorp, daar zitten op een bank van steen zeven ouwe mannetjes en die praten voor zich heen met een stem vol krakerigheid van die goeie ouwe tijd. Toen, toen, toen, toen waren de koeien vetter, toen was de jeugd veel netter, toen had je geen geschetter van radio en televisie (dat mocht niet van de pliesie), je hoorde geen brommotoren knalpotteren aan je oren, toen waren de mensen deftig en deden nooit haastig of heftig, toen was de wereld nog rustig en goed en als er een bruiloft was, dan droeg je een hoge zijen hoed.

17 19 Zo zitten ze de hele dag, die zeven ouwe mannetjes, daar op die bank van steen en klagen steen en been en zeggen met een stem vol spijt: Waar blijft de tijd? Waar blijft de tijd? Ja, toen, toen, toen... Maar wat kan je d'r aan doen?

18 20 Het lied van de zwarte kater Ik ben de kat Hieronymus of eigenlijk de kater. Ik ben geen zachte lieve poes, geen dot, geen schat, geen lieve snoes, ik ben een mensenhater. Mauw, maaauw, máááuw! Wanneer je me soms aaien wil, bedenk je dan maar tijdig. Mijn snorren staan steeds recht omhoog en toegeknepen is mijn oog, want ik ben altijd nijdig. Mauw, maaauw, máááuw! Helaas, de tijd waarin ik leef, dat is voor mij een slechte. Wanneer ik vroeger had bestaan, was ik in dienst bij 'n heks gegaan,

19 een onvervalste echte! Mauw, maaauw, máááuw!

20 21 De mopperpot Er was er eens een oude pot die sprak: Ik ben een mopperpot. Wat ik ook doe, wat ik ook laat, steeds ben ik mopperig en kwaad. Dus sta ik altijd in een hoek en krijg ook nooit een keer bezoek. Dat doet me niks, dat laat me koud, daar 'k tòch alleen van mopperen houd. Ik mopper en ik mopper maar en zo word ik wel duizend jaar, want àndere potten gaan kapot, maar niet zo'n oude mopperpot.

21 22 De springende keukenstoel Er was een keer een keukenstoel, die sprak: Ik heb zo'n raar gevoel, want al mijn poten, alle vier, die willen springen van plezier. Waarom? Dat weet ik niet. Misschien omdat de zon zich weer laat zien en ik de hele morgen door het kwetteren van de vogels hoor. En daar begon die keukenstoel te springen met een heleboel prachtige sprongetjes; hij was precies een krekel in het gras. Maar daar stond plots de keukenmeid, die riep: Wel heb ik van mijn tijd! Doe niet zo jolig, stoel! Sta stil als iemand op je zitten wil!

22 23 Het kiele kiele kereltje Het Kiele Kiele Kereltje dat niemand hoort of ziet, dat Kiele Kiele Kereltje kan niet tegen verdriet. Kiele, kiele, kiele, kiele... Het Kiele Kiele Kereltje doet alle kinderen lachen, al zeggen boze mensen ook: Dat lachen most niet magge! Kiele, kiele, kiele, kiele... Dus als je zomaar op een keer verschrikkelijk lachen moet, dan weet je: 't is dat kereltje dat kiele kiele doet.

23 Kiele, kiele, kiele, kiele, hahaha!

24 24 Uilenwijsheid Een dikke wijze uil die zei: Die wijsheid dat is niks voor mij! Want daar een uil voor wijs doorgaat, vraagt iedereen me maar om raad. Zodat ik altijd denken moet en altijd denken is niet goed. Je wordt er dun van en boosaardig en ik blijf liever dik en aardig. Dus neem ik nu een wijs besluit: het is met al mijn wijsheid uit. Vraagt iemand mij nu weer om raad, dan hoort hij niets dan mallepraat!

25 25 Het bootje Er was eens een bootje dat voer heel alleen naar alle landen van de wereld heen. Het had geen matrozen, geen stuurman, geen kapitein, het wilde al varend op z'n eentje zijn. Toen stormde 't een keer op de Stille Oceaan en daar is dat bootje bijna vergaan. Het kwam in een haven, half lek en heel moe, en zuchtte: Nu kom ik er toch wel aan toe: ik wil 1 matroos, 1 stuurman, 1 kaptein, want hoezeer het me spijt, je kunt niet altijd, nee, je kùnt niet altijd in je eentje zijn!

26 26 De mooie schelp Op 't strand daar lag een grote schelp, een hele hele mooie, een geelwitroserooie. Die schelp riep steeds maar hulp en help, ik lig hier tot mijn ongeluk, straks trappen ze me stuk! Maar 't was nog lang geen zomer, het weer was guur en naar. Er liepen wel wat jutters en een snelwandelaar en ook een juffrouw uit de stad, die liep hier voor een uur of wat, dat hield haar weer een jaar gezond. Zij was het die de schelp daar vond. De schelp riep help en hulp, straks trapt ze me tot pulp!

27 27 Maar nee, ze deed hem in haar tas en nam hem mee naar huis. Daar hield ze'm aan haar oor en zei: Je hóórt het zee-geruis. Ze legde 'm op een kastje en verfde met een kwastje toen letters op z'n bastje, heel sierlijke en ronde: Zeldzaam Mooie Zeeschelp, Aan Zee Gevonden. Toen zei de schelp: Ik dank U zeer. Ik ben geroerd en ik waardeer dat in een wereld vol gewoonheid U zoveel oog heeft voor mijn schoonheid.

28 28 De papegaai Er was een keer een papegaai, die sprak zo mooi en wijs en fraai als zelfs de knapste professoren en dus liet hij zijn stem steeds horen: Dames en Heren, hum, hum, ik wil maar beweren, hum, hum, zoals ik al zei, hum, hum, ja, ja, enzovoort en etcetera! Die papegaai ging vaak op reis en sprak dan mooi en fraai en wijs in stadje, dorpje of gehuchtje - overal hoorde je z'n kuchje: Dames en Heren, uch, uch, ik wil maar beweren, kuch, kuch, zoals ik al zei, hum, hum, ja ja, enzovoort en etcetera!

29 29 Maar plotseling, op een goeie keer, toen wou die papegaai niet meer. Hij sprak: 't Is leuk, dat vele praten, maar wijs is hij die 't na kan laten... Dames en Heren, hum, hum, ik wil maar beweren, hum, hum, dat wie te veel praat, zelfs wijs en fraai, die lijkt, hum, hum, op een papegaai! Hum, hum! Jaja!

30 30 Het magere varkentje Er waren eens vier varkentjes, drie hele mooie dikke en eentje dat zo mager was dat je d'r van zou schrikken. Die dikke aten - knorknorknor - hun buiken steeds maar ronder en riepen: Kijk hoe dik ik wor! Eten is toch gezonder! Maar 't magere varkentje zei: Da's helemaal niks voor mij. 'k Ben bang dat ik mij overeet. Ik blijf maar liever op dieet. Toen zeiden die drie varkentjes: Jij doet je veel te fijn voor, jij voelt je veel te trots om echt een varkentje te zijn, hoor! Wanneer je bijna nooit iets eet, dan ben je niet in orde. En je verhongert voor je 't weet als je niet dik wilt worden.

31 31 Maar 't magere varkentje zei: Da's helemaal niks voor mij. Mag ik nog steeds bedanken? Ik hou me aan het slanke. Toen kwam er op een kwaje dag een hele grote slager, die zei: Die drie zijn lekker vet, maar die is veel te mager! Dacht zo'n scharminkeltje nou heus dat ik hem uit zou pikken? Een slager heeft een betere keus: ik pik alleen die dikke. En 't magere varkentje zei: 't Is treurig maar ik ben blij dat 'k mager ben gebleven, dan blijf je langer leven!

32

33 32 De zwabber Er stond een keer een zwabber, een zwabber in een hoek, die zei Als dit zo doorgaat, raakt mijn verstand nog zoek. Wanneer ik heel de dag de kamers heb gezwabberd, dan voel ik me echt ziek, dan voel ik me belabberd. Ik ben hier altijd bezig: dit is een stoffig huis en ieder stofje, pluisje, wordt hier meteen een pluis. Stofnesten in elk hoekje en wáár je ook maar kijkt; soms denk ik dat dit huis net één grote stofwolk lijkt. Door altijd dat gezwabber voel ik me suf en dof - maar één ding is het ergste: ik kan niet tegen stof! Steeds moet ik bijna niezen en dat is erg hoor, heus! Want 'k kan - ik kàn niet niezen: een zwabber heeft geen neus!

34 33

35 34 Liedje van de luie week Maandag is Kalmpjes-aan-dag. Dinsdag is Kom-ik-begin-' -dag. Woensdag is Zou-ik-het-wel-doen-dag. Donderdag is Dit-is-een-bijzondere-dag, want Vrijdag is Morgen-weer-vrij-dag en Zaterdag is 's Avonds-wordt-het-later-dag en Zondag is Eet-je-buikje-rond-dag,

36 dus Maandag, tja Maandag, dat is weer Kalmpjes-aan-dag.

37 35 Zestienhuizen In 't dorpje Zestienhuizen a/d Waal, daar stonden zestien huizen, allemaal mooi in een kringetje, een cirkel rond het oude dorpsplein waar het kerkje stond. Maar toen moest onverwacht en onverhoopt het alleralleroudste huis gesloopt. De Burgemeester riep de Raad te saam en sprak: Ons dorp vraagt om een nieuwe naam! Want Zestienhuizen, da's niet meer in orde, het zal nu Vijftienhuizen moeten worden! Toen zei de Raad: Daar denken wij niet aan! Voor 't oude huis, daar moet een nieuw huis staan! En Zestienhuizen heeft een nieuwe flat daar waar dat oude huis stond neergezet. En 't dorp zei: Lélijk, dat beton en glas, maar alles blijft in naam zoals het was!

38 36 De pendule Tik, tik, tak, zegt de pendule, 'k voel me zwak, zegt de pendule, ik ben bijna van echt goud, maar ook zoveel eeuwen oud. Ik ben oud en ziek geworden en dus echt antiek geworden. Ik loop uren achter, maar niemand kijkt daar werklijk naar. Vroeger zag ik kaarslicht glanzen, mooie dames deftig dansen met een generaal of vorst tien medailles op hun borst.

39 37 Vroeger tikte ik de uren van een maaltijd die kon duren - vol muziek en praal en pracht - van de middag tot de nacht. Maar nu sta ik hier maar zo in een luxe bungalow naast een klok die nooit eens slaat omdat hij electrisch gaat. En ik zucht: tiktik, taktak, - en ik voel me ziek en zwak en zelfs dubbel zwak en ziek als men zegt: Die 's ècht antiek!

40 38 De luie mier Een luie mier zei: Het lijkt spijtig: als mier heb je de naam van vlijtig de hele dag maar door te werken, maar dat kan niemand aan mij merken. Ik bèn nu eenmaal niet zo vlug; ik lig veel liever op mijn rug en spartel zachtjes met mijn pootjes en knabbel aan wat mierenbroodjes. Vooral wanneer de zon schijnt, doe ik liever niks, maak me niet moe zoals de meeste andere mieren, maar dat zijn dan ook nijvere dieren. Ben ik daarom een slechte mier? Welnee. Zo vind ik mijn plezier, wat al die mieren toch moet sterken die heel de dag maar blijven werken. Want zelfs al heb ik niets verricht, dan zien ze toch mijn blij gezicht en wordt hun werk daardoor verlicht. Dus doe 'k als luie mier mijn plicht!

41 39

42 40 Het meisje dat op haar gevoel zong Er was eens een meisje, dat zong een liedje, een heel mooi liedje, een heel mooi wijsje, een liedje met bloemetjes d'r in, een liedje met zon in de lucht, een liedje als een blauwe zee en als een zeemeeuw in z'n vlucht. En ieder die het hoorde, die wist niet wat hij hoorde en zei: Zeg, hoor me dat eens aan, ik voel me werkelijk aangedaan.

43 41 Er was eens een meisje, dat zong een liedje, een heel raar liedje, een heel boos wijsje, een liedje met een toverkol en met bandieten in een hol en met een griezel van een reus, een grote druppel aan z'n neus. En iedereen die luisterde, die werd heel bang en fluisterde: Wanneer scheidt nou dat meisje uit, ik voel de rillingen langs m'n huid! Maar 't meisje zei: Soms ben ik blij, maar soms ook niet, dan klinkt mijn lied een beetje raar, een beetje naar, maar dat is ook de bedoeling, omdat ik altijd weer alleen op mijn gevoel zing.

44 42 De oude rieten stoel Een oude rieten stoel die sprak: Men zat op mij toch met gemak. Dus waarom blijf ik nu al jaren in 't rommelschuurtje stof vergaren? Ik doe 't niet langer! Ik verdwijn naar waar een stoel een stoel kan zijn! De stoel zwierf door het halve land, tot ergens, aan de waterkant een visser riep: Hé! U daar! Stoel! Mag 'k op U zitten? Ik bedoel, het gras is hier zo dikwijls nat - 'k zou droog zijn als ik op U zat! De stoel zei: Neemt U plaats. Het mag. En voortaan zat daar elke dag die visser op die stoel te vissen en zou zijn stoel niet willen missen.

45 43 De zwarte panter De Barones van Voort tot Enzovoort loopt met een zwarte panter aan een koord wanneer ze zo wat wandelt over straat of in de binnenstad uit winkelen gaat. Ze ving het dier in Zuid-Amerika of eigenlijk: het liep haar achterna en bleek zo aan de Barones gehecht dat zij: Blijf dan maar bij me heeft gezegd. De panter laat haar nu ook nooit alleen en wáár ze ook heen wil, wil de panter heen. Ontroerend, zegt de Barones. Maar vreemd dat ieder die ons ziet de benen neemt en 't winkelpersoneel een service heeft, nu, om het zacht te zeggen: onbeleefd! En toch is het zo'n schat, zo'n dot van 'n dier! Maar kent men dan geen dierenliefde hier?

46 44 De zonnebril Moet je Sjaantje nou zien zitten met haar nieuwe zonnebril. Urenlang zit ze te zitten, urenlang zit ze maar stil. Hé, Sjaantje, hé, speel je niet meer mee? Zijn we jou opeens te min? Zie je alles donker in? Moet je Sjaantje nou zien lopen met haar mooie zonnebril. Is het duur zoiets te kopen? Niet da'k zo'n ding hebben wil! Hé, Sjaantje, hé, doe je niet meer mee? Heb je weer een keer geen zin? Zie je alles donker in? Moet je Sjaantje daar zien bukken - pats! die bril was echt van glas! Al dat glas in duizend stukken! Zonde dat 't geen plastic was. Hé Sjaantje, hé, speel nou maar weer mee en hou op met dat gegrien; d'r was tòch geen zon te zien.

47 45

48 46 De hoge hoed Er was een mooie hoge hoed die pralend riep: Wat sta ik goed hier op dit burgemeestershoofd! Ze hebben dikwijls niet geloofd dat ik het zo ver brengen zou, maar als je knap bent, lukt dat gauw! De burgemeester die zei niets, omdat hij bezig was met iets: hij knipte juist een lintje door, want daar zijn burgemeesters voor. Maar toen kwam er een windvlaag: hoei! en met een grote boog, daar woei die hoge hoed in de rivier en dobberde van daar naar hier en hier naar daar - en dreef toen mee tot in de grote koude zee. Dus leer maar van die hoge hoed dat je wat minder bluffen moet.

49 47

50 48 Het olifantje Hoog op een schoorsteenmantel stond een olifantje van ivoor. Maar op een goeie morgen ging dat olifantje er vandoor. Het sprong pardoes omlaag en sprak, trompetterend door z'n kleine slurf: Ik ga op reis naar 't oerwoud toe! Wie durft beweren dat ik niet durf? Het olifantje liep naar zee en bleef daar wachten langs de kant tot er een schip aankwam waarmee het wegvoer naar het tropenland.

51 49 Het stapte na een lange reis in 't grote oerwoud aan de wal. Daar zag het apen, tijgers en ook olifanten, overal! Het olifantje riep: Hoera! Hier ga ik nimmermeer vandaan! Ik blijf hier bij mijn grote broers, die nooit op schoorsteenmantels staan!

52 50 Een grote Indiaan Er was een grote Indiaan, die wou een bleekgezicht verslaan. Maar hij bemerkte tot zijn spijt: zoiets is echt wel uit de tijd. Daar bleekgezichten, zelfs de slechte, niet meer met Indianen vechten. Alleen op 't televisiescherm wordt soms een Indianenzwerm

53 51 door bleekgezichten overwonnen. Maar daar is 't mij niet om begonnen, zo zei die grote Indiaan, ik wil een bleekgezicht verslaan en niet hij mij - da's mijn ambisie, en dan niet op de televisie! Maar toen geen bleekgezicht echt wou, ging hij weer naar zijn tent en squaw en zei: Ik kom hier maar terug. Die bleke bleekgezichten... Ugh!

54 52 Tumtum Helemaal bovenop een berg zit Tumtum - Tumtum de dwerg en die kijkt van boven graag naar dat wereldje daar omlaag en dan zegt hij: Kijk eens aan, kijk me dat speelgoed daar eens staan, huisjes, boompjes, boerderijtjes, mensjes, koetjes in de weitjes, o, wat is me dat wereldje klein en daar mag ik blij om zijn, want als Tumtum 't zo klein ziet, dan wordt Tumtum daar groter van!

55 53 Jantje Mooiweer en Donderwolkje Jantje Mooiweer houdt niet van regen, Jantje Mooiweer houdt van mooi weer. Storm en wind, daar kan hij niet tegen, Jantje Mooiweer houdt van mooi weer. Jantje z'n zusje, Donderwolkje die is juist dol op lelijk weer; als het hard regent, roept ze: Régen, regen nog maar een beetje meer! Als je dus Jantje rond ziet lopen, kun je wel zó de straat op gaan. Zie je z'n zusje Donderwolkje, trek dàn je regenjas maar aan.

56 54 De woonboot Drie kikkers in de Kagerplas, die hadden van wat stukjes hout een bootje tussen 't riet gebouwd dat net een echte woonboot was. Van buiten stralend rood geverfd met hier en daar een witte stip en wit de naam: Het Kikkerschip van voren in de boeg gekerfd. Van binnen zag hij 'r óók mooi uit: vier slaapplaatsen, slim ingepast (dus eentje extra - voor een gast), een keuken en een woonkajuit.

57 55 Maar op een dag verging de boot - het waaide hard; hij zonk meteen. De kikkers kwaakten: Da's gemeen! en zwommen veilig naar een sloot. Daar zaten ze en kwaakten dat zo'n woonboot best iets aardigs had, maar dat je wel zo rustig zat fijn op een waterlelieblad!

58 56 Een malle krekel Er was eens een krekel, die had een hekel aan een andere krekel, omdat die krekel nummer twee altijd alles veel beter dee. Die kon veel hoger springen, die kon veel mooier zingen, die was veel rapper, die was veel knapper in alle soorten dingen. Wat deed toen krekel nummer één? Die is toen boos en heel alleen naar een onbewoond eiland gegaan, waar geen krekel ooit had bestaan. En daar zong hij en sprong hij en was bar in zijn schik, want hij zei: Ik ben hier het enige dier, dus de knapste krekel ben IK!

59 57 Een land niet ver van hier In een land niet ver van hier, lijkt elk mens precies een dier: juffrouw Zus is net een schaap, meneer Zo een slingeraap, mevrouw XYZ heeft veel van een dromerige kameel, terwijl jonkheer A tot Z weer meer weg heeft van een fret. Kortom, elk lijkt in dat land op een uil, een olifant, op een slang, een wolf, een beer, en nog zóveel dieren meer. - Wat? Je vindt dat ook wel hier vaak een mens lijkt op een dier? Niks hoor! 't Is voorbij de grens! Hier lijkt elk mens op een mens!

60

61 58 De kat krabt de krullen van de trap We hebben een kat, wat die ons nou toch heeft gelapt! Alle krullen, àlle krullen heeft ze van de trap gekrabt! Hebben wij 'r daarom gevraagd? Nee! 't Is iets wat ze zomaar dee, iets wat haar blijkbaar heeft behaagd om onbegrijpelijke redenen.

62 59 Maar wij, wij zitten er mee: alle traptreden en zelfs boven bij de overloop en beneden bij het portaal, de héle trap zit nu helemaal zonder krullen of zelfs maar twee, drie, vier kleine krulletjes. Een raar gezicht, hoor! Zo kaal. Maar als ik straks nieuwe krullen koop, dan is het welletjes: dan krìjgt ze als ik haar nog eens snap! Want wat ìs dat ook voor een misselijke grap: de kat krabt de krullen van de trap!

63 60 Het land zonder lawaai Ver weg, ver weg, daar ligt een land, dat heet het Land Zonder Lawaai. Want drukte, herrie, trammelant, dat vindt men daar bepaald niet fraai. Daar loopt men op z'n tenen rond en legt de vinger op de mond: Sssst, sssst, sssst. Geen bromfiets maakt er boos gerucht, geen radio en geen tévé. Soms fluit een vogel in de lucht, maar niemand, niemand fluit er mee.

64 61 Daar loopt men op z'n tenen rond met steeds die vinger op de mond: Sssst, sssst, sssst. En alle kindren van dat land, die zien zo bleek, die doen zo stil. Het lijkt wel of ze ziek zijn want nooit geeft er één een flinke gil. 't Is voor die kindren ongezond: altijd die vinger op de mond: Sssst, sssst, sssst.

65 62 De Wirrewarre De Wirrewarre is een dier, dat vind je echt zo gauw niet hier. En ook niet ergens anders want hij houdt zich schuil in ieder land. Hoe ziet dat dier er dan wel uit? De Wirrewarre heeft een snuit die 't meest lijkt op de vatenkwast waar Moeder thuis de vaat mee wast. Zijn oren wapperen als vlaggen, terwijl zijn ogen altijd lachen (alleen: ze kijken soms wat scheel) - zijn vel is van rood ribfluweel. En ja, dan heeft hij ook een staart, die is het aankijken wel waard, want o wat krult die staart zich prachtig in 't cijfer 1888.

66 63 Je vìndt zo'n Wirrewarre niet, maar als je 'm tòch toevallig ziet, laat hem met rust, maak hem niet bang: hij brengt geluk, je leven lang.

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording:

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording: Het olifantenboekje het eigenwijze Fantje C.A. Leembruggen bron. W. van Hoeve, Deventer 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leem026olif01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [Het olifantenboekje.

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

De gelukkige olifant

De gelukkige olifant De gelukkige olifant Voor Geesje, Mats, Rinke en Samuel Youp van t Hek De gelukkige olifant TEKENINGEN GEORGIEN OVERWATER Leopold / Amsterdam Eerste druk 2011 2011 tekst: Youp van t Hek Omslag en illustraties:

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek

Germa de Vos. Kletsboek. Een vrolijk voorleesboek Germa de Vos Kletsboek Een vrolijk voorleesboek 1 Het huis van de tien kinderen 1., daar kun je haast niet lopen. Overal zitten kleintjes hun vetertjes te knopen. 2., daar is het altijd feest, omdat er

Nadere informatie

Op een avond besloot Dolfje naar de dierentuin te gaan. Er stond een mooie volle maan aan de hemel, dus Dolfje was geen gewone jongen.

Op een avond besloot Dolfje naar de dierentuin te gaan. Er stond een mooie volle maan aan de hemel, dus Dolfje was geen gewone jongen. 6-9 jaar Dolfje Weerwolfje en de verdwenen dierentuindieren Op een avond besloot Dolfje naar de dierentuin te gaan. Er stond een mooie volle maan aan de hemel, dus Dolfje was geen gewone jongen. Hij had

Nadere informatie

H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 LEOPOLD / AMSTERDAM

H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 LEOPOLD / AMSTERDAM H E T R I J M T TED VAN LIESHOUT V E E L V E R S J E S & L I E D J E S 1 9 8 4 2 0 1 4 V E R B E E L D D O O R T E D V A N L I E S H O U T LEOPOLD / AMSTERDAM KAATJE KOE 1 Ik ben het zat! Wat doe ik hier!

Nadere informatie

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl Makkers en rakkers Nel Ooievaar bron. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/ooie002makk01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Makkers en rakkers] 3 Een mus

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet.

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet. oktober 2010 tekst: Joke de Klerck muziek: Ton Kerkhof De eekhoorn Refrein Intro Ó Œ œ œ J œ œ œ œ eek stapelen: œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ Al - hoorn, de eek - hoorn eet zich vol en rond. œ œ œ œ

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Kinderliedboekje Inhoudsopgave

Kinderliedboekje Inhoudsopgave Kinderliedboekje Inhoudsopgave Jezus is de goede herder...2 Hoor de vogels zingen weer...2 Dank U voor deze nieuwe morgen...3 Jezus is geboren...4 Zit je deur nog op slot...4 Dank U voor uw liefde Heer...4

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink.

Het Verloren Ei. Geschreven door. Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com. Illustraties van. Dick Rink www.blog.dickrink. Het Verloren Ei Geschreven door Judie McEwen www.rogueartistsspeak.blogspot.com Illustraties van Dick Rink www.blog.dickrink.nl Copyright 2011 Uil was net wakker geworden uit zijn dagelijkse middag dutje,

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Het verhaal van. de bomen

Het verhaal van. de bomen Het verhaal van de bomen 24 Mr finney liep fluitend het bos in. Hij snoof een paar keer heel diep. Niets ruikt lekkerder dan een bos waar het net geregend heeft! Pinky Pepper zou het hier vast mooi vinden.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

Het is druk op het schoolplein. Overal zie je kinderen die aan het knikkeren zijn. Joost heeft een grote zware knikkerzak. Hij roept: 'Ik heb de

Het is druk op het schoolplein. Overal zie je kinderen die aan het knikkeren zijn. Joost heeft een grote zware knikkerzak. Hij roept: 'Ik heb de De regenboogbonk Oma is op bezoek. 'Kijk eens Floor,' zegt ze. 'Ik heb een cadeautje voor je.' Ze geeft Floor een klein rond pakje. Floor doet snel het papiertje eraf. 'Wow,' zegt ze, 'wat mooi!' In haar

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

dichtbij of ver van hier Mijn geheime plek

dichtbij of ver van hier Mijn geheime plek Mijn geheime plek Een stil plekje, voor mij alleen. Mijn plekje, daar ga ik vaak heen. Want dat plekje, is heel speciaal voor mij. En op dat plekje, voel ik me vrij. In elk seizoen van het jaar, Vind je

Nadere informatie

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ

De bijen. De bijen prikken de leeuwen. De leeuwen gaan in een rondje rondom Izzi zitten. Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ De bijen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ En kom je redden Vertrouw op ons We gaan je beschermen Van dit bos Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ Bijen marcheren Bijen springen Bijen dansen Bijen zoemen Bzzz Bzzz Bzzz BZZZ We gaan

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand

En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand van heb. De vorige keer zei ik dat de nieuwe broek

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Naar de bovenste verdieping

Naar de bovenste verdieping Naar de bovenste verdieping De lift zoeft omhoog. Het is een snelle lift. Veel sneller dan die op school. En vééél sneller dan de lift in de flat van oma. Dat is echt een lift voor oude mensen. Aïsha gaat

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Voor Cootje. de vuurtoren

Voor Cootje. de vuurtoren Voor Cootje de vuurtoren De Koos Meinderts vuurtoren Lemniscaat & Annette Fienieg Nederlandse rechten Lemniscaat b.v. Rotterdam 2007 isbn 978 90 5637 909 4 Tekst: Koos Meinderts, 2007 Illustraties: Annette

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

MENSEN ZIJN LUI ONDERBOUW

MENSEN ZIJN LUI ONDERBOUW MENSEN ZIJN LUI ONDERBOUW Thijs Goverde 1 Mensen zijn lui Het was de eerste koude dag van de herfst. Iedereen die ademde, blies rook uit als een draak. Alles in de wei was nat en koud. Behalve Bles. Bles

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Mamma vliegt steeds hoger.

Mamma vliegt steeds hoger. MEEUWTJE Meeuwtje is het verhaal van een jonge meeuw die zijn leefwereld verkent. Zijn moeder helpt hem daarbij, vooral door aan het eind van de dag nog eens na te gaan wat er allemaal voor dieren, kleuren

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?...

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo...... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Ik heb geen zin om op te staan

Ik heb geen zin om op te staan Liedteksten De avonturen van mijnheer Kommer en mijnheer Kwel Voorbereiding in de klas: meezingen refrein Het Dorp Het is weer tijd om op te staan Maar ik heb geen zin Hij heeft geen zin Om naar m n school

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

KINDEREN VOOR KINDEREN CONCERT. ZONDAG 24 JUNI 2012 PURMEREND. Met het Stedelijk Orkest.

KINDEREN VOOR KINDEREN CONCERT. ZONDAG 24 JUNI 2012 PURMEREND. Met het Stedelijk Orkest. KINDEREN VOOR KINDEREN CONCERT. ZONDAG 24 JUNI 2012 PURMEREND. Met het Stedelijk Orkest. WAKKER MET EEN WIJSJE Als ik door de stad loop Vraag ik me vaak af Waarom zijn alle mensen Zo nors en zo kortaf?

Nadere informatie

Gedichten werkboekje. Naam: Groep:

Gedichten werkboekje. Naam: Groep: Gedichten werkboekje Naam: Groep: Gedichten lezen 1. Wat valt je als eerste op bij dit gedicht? Bang Bang, dat ik het nooit vergeten zal. Ik zal het nooit vergeten. Ik zag hem daar voor het laatst in de

Nadere informatie

Kom jij ook uit een ei?

Kom jij ook uit een ei? Kom jij ook uit een ei? Er was eens een prachtig bos. Er groeiden de hoogste bomen en allerlei prachtige bloemen. Er was een vijver en een groot grasveld, waar je lekker kon spelen. Maar om het bos stond

Nadere informatie

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen.

Spel 0 Adam woont in het paradijs. God praat elke dag met Adam. Hij mag alle dieren een naam geven. Wij gaan Adam helpen. Genesis 2:18-20 0 Leeftijd: 4-8 jaar Wat heb je nodig? 0 Lied: Adam geeft de dieren namen 0 Estafette: touw en attributen, bijvoorbeeld: pionnen, emmers, tafel 0 Speel het spel in 2 groepen Spel 0 Adam

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

VERSJES: In de herfst zijn alle blaadjes rood en bruin en geel. Kijk, ze komen van de bomen. 't Zijn er lekker veel.

VERSJES: In de herfst zijn alle blaadjes rood en bruin en geel. Kijk, ze komen van de bomen. 't Zijn er lekker veel. VERSJES: Zie je de takken wiegen Alle blaadjes vliegen Kleine blaadjes bruin en geel Oei, oei, oei, wat zijn er veel! IN DE HERFST In de herfst zijn alle blaadjes rood en bruin en geel. Kijk, ze komen

Nadere informatie

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier.

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. AKTE I Scène 1 In een Afrikaans dorpje staan wat hutjes en zijn de mensen bezig met alledaagse dingen: er wordt water gehaald, eten gemaakt, kinderen spelen buiten...

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren die er zijn. Help je mee, heb jij een idee hoe al die namen zijn? Spelvorm: Zing de raadsels, de laatste zin is een spreektekst. De kinderen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl Noach moest een ark gaan bouwen 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl 1 2 De ark van Noach Vouw een ( bruin) vel karton dubbel. Vouw de beide zijkanten 3 cm om. Plak deze plakstroken (A) tegen de

Nadere informatie

Miauw! Miauw!

Miauw!  Miauw! Onderbouw Thema: jaloezie Miauw! Een verhaal over een meisje dat jaloers is op haar babyzusje. Sinds Dian een zusje heeft moet ze de aandacht van moeder delen. Dat vindt Dian soms heel moeilijk. Miauw!

Nadere informatie

Lees wat Bennie Burgers dee en doe er uw voordeel mee

Lees wat Bennie Burgers dee en doe er uw voordeel mee Lees wat Bennie Burgers dee en doe er uw voordeel mee J.P.J.H. Clinge Doorenbos Harry van Piggelen bron. Burgers Deventer, Deventer 1930-1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001lees01_01/colofon.php

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

DE TIJD VOOR DE GEK ONDERBOUW

DE TIJD VOOR DE GEK ONDERBOUW DE TIJD VOOR DE GEK ONDERBOUW Thijs Goverde 1 De Tijd voor de gek Op een dag zei ik tegen mijn opa: Wat jammer dat jij al zo oud bent. Puh, zei opa nijdig. Drie en zestig is niet oud, hoor. Ik win van

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen. De dieren lopen gewoon met

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

Nieuwsbrief van: Sinterklaas

Nieuwsbrief van: Sinterklaas Sinterklaas Wat was het weer een mooi feest vandaag op Meander. Vanmorgen mochten we de Sint met zijn Pieten weer ontvangen en we stonden met de hele school klaar om hen te begroeten. Allemaal stralende

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Vogeltje, vogeltje - BVP Hint Music 2014

mei 2014 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Vogeltje, vogeltje  - BVP Hint Music 2014 mei 2014 vanaf 4 jaar Vogeltje, vogeltje tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof - Vogeltje, vogeltje 1 ben je gevallen? Boem, op je snavel, doet t ook pijn? waar is je mama? Waar is je mama? Waar zou

Nadere informatie

Laura zelf heeft bijna nooit ruzie met haar moeder. De moeder van Laura komt uit Peru. Yasmina vindt haar lief, zacht en zorgzaam.

Laura zelf heeft bijna nooit ruzie met haar moeder. De moeder van Laura komt uit Peru. Yasmina vindt haar lief, zacht en zorgzaam. 1. Yasmina doet het tuinhekje achter zich dicht. Hoe kan ze zo stom zijn niet aan de verjaardag van haar moeder te denken? Haar moeder blijft woedend achter. Yasmina voelt zich even rot, maar na drie stappen

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen 1 Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren groot en klein. Help je mee, heb jij een idee wat al die namen zijn? Spelidee: Zing de raadsels. De kinderen noemen de namen van de

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Liedbijlage. Groepen 1-3. Cd Pyramide 2008-I, track 66. Groepen 3-4. Cd Pyramide 2008-I, track 67

Liedbijlage. Groepen 1-3. Cd Pyramide 2008-I, track 66. Groepen 3-4. Cd Pyramide 2008-I, track 67 Liedbijlage Deze liedbijlage is samengesteld door het Prins Claus Conservatorium Groningen. De liedjes zijn geschreven door 1e jaars studenten van de opleiding Docent Muziek. Het schrijven van kinderliederen

Nadere informatie

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster 14-1: Waar ben je geboren Waar ben je geboren, waar kom je vandaan Waar is het begonnen, waar is het ontstaan Waar ken jij de weg zelfs met je ogen dicht Waar ben je geboren, waar zag jij het licht Iedereen

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Koning Flip-flap zoekt een kasteel.

Koning Flip-flap zoekt een kasteel. 1 Koning Flip-flap zoekt een kasteel. Geschreven en geïllustreerd door PetraLouise Muris Voor kinderen rond 7 jaar die al zelfstandig kunnen lezen of lees het gezellig voor. Waarom ergens lid worden of

Nadere informatie

Lente. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Lente. W. de Haan, Utrecht 1910. 2014 dbnl / erven Rie Cramer

Lente. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Lente. W. de Haan, Utrecht 1910. 2014 dbnl / erven Rie Cramer Lente Rie Cramer bron. W. de Haan, Utrecht 1910 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006lent02_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 4 5 [In de Mei] In de Mei, in de Mei, Zijn de

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

* Musical. Spelers: David

* Musical. Spelers: David David * Musical Musical over het leven van David: 1. David bij de schapen 2. David wordt tot koning gezalfd 3. David komt bij Saul aan het hof 4. David en Goliath 5. David op de vlucht voor Saul 6. David

Nadere informatie

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast

Rick de Leeuw. Hou me stevig vast Rick de Leeuw Hou me stevig vast Ik zit op de trap En luister naar de radio Er klinkt een mooi en triestig lied Ik neurie zachtjes mee Ik wil muziek als het sneeuwt Ook al sneeuwt het nu even niet Ik neem

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Muzikale begeleiding: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Muzikale begeleiding: Wim Pardoen Voorganger: ds. Kees Benard Orde van dienst voor zondag 4 oktober 2015, schoolkerkdienst Beestenboel Met medewerking van de Regenboogschool en ouders en kinderen van de Heideparkschool Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld

Nadere informatie

Plakzijde Schutblad links Schutblad rechts Ziek Eerder verscheen: Niks zeggen! Bekroond met een Vlag en Wimpel 2008 www.gideonsamson.nl www.leopold.nl Gideon Samson Ziek Leopold / Amsterdam Voor Jolijn,

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Ahlberg en Tellegen 13-12-11 14:29 Pagina 1. Brieven aan bijna niemand anders

Ahlberg en Tellegen 13-12-11 14:29 Pagina 1. Brieven aan bijna niemand anders Ahlberg en Tellegen 13-12-11 14:29 Pagina 1 Brieven aan bijna niemand anders Ahlberg en Tellegen 13-12-11 14:29 Pagina 2 ander werk van toon tellegen Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006

Nadere informatie

Ik moet Claire nu niet aankijken. Wij kennen elkaar te goed. Mijn ogen zouden me verraden.

Ik moet Claire nu niet aankijken. Wij kennen elkaar te goed. Mijn ogen zouden me verraden. 1. We gaan eten in een restaurant. Serge heeft gereserveerd; dat doet híj altijd. Het is zo n restaurant waar je drie maanden van tevoren moet bellen. Of nog langer. Serge belt nooit drie maanden van tevoren.

Nadere informatie

Een waarheid als een Olifant. Gebaseerd op de oude Soefi parabel. Lilian Kars, 2010.

Een waarheid als een Olifant. Gebaseerd op de oude Soefi parabel. Lilian Kars, 2010. Een waarheid als een Olifant. Gebaseerd op de oude Soefi parabel. Lilian Kars, 2010. Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd zonder de schriftelijke toestemming van de

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Een lied van mij voor jou - kinderen

Een lied van mij voor jou - kinderen LIEDTEKSTEN - 1 Berend Botje Berend botje ging uit varen Met z n scheepje naar Zuid-Laren De weg was recht, De weg was krom Nooit kwam Berend Botje weerom 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Waar is Berend Botje gebleven?

Nadere informatie

reeks 1 leesboek 1 Leesteksten bij Leesboekje 7/43-1 1

reeks 1 leesboek 1 Leesteksten bij Leesboekje 7/43-1 1 leesboek 1 Leesteksten bij Leesboekje 7/43-1 1 In de kar Anja loopt op straat. Ze heeft last van haar rug. Ze loopt niet met een tas maar met een kar. Er is vis in de kar en kaas en kool en meel. Jan zit

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13

NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13 NIEUWSBRIEF VAN PEUTERSPEELZAAL OLLEKE BOLLEKE SEPTEMBER 13 BESTE OUDERS/ VERZORGERS, Ons eerste thema van dit nieuwe schooljaar is weer van start gegaan. Dit keer hebben we gekozen voor het thema In de

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie