Maagoperatie. Chirurgie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maagoperatie. Chirurgie"

Transcriptie

1 Chirurgie Maagoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging en functie van de maag De maag ligt boven in de buik (zie tekening) en is het reservoir waar ons eten en drinken, na passage door keel en slokdarm, in terecht komt. Daar wordt een eerste begin gemaakt met de voedselvertering. De maag geeft zijn inhoud vervolgens via een sluitspier (de pylorus) in telkens kleine porties door aan de twaalfvingerige darm (het duodenum). De voedselbrij doorloopt vervolgens de rest van het spijsverteringskanaal. Diagnose en onderzoek Dankzij de ontwikkeling van speciale geneesmiddelen is het mogelijk bepaalde maagaandoeningen met medicijnen te behandelen. Het aantal maagoperaties is daardoor aanzienlijk minder dan vroeger. Er zijn echter aandoeningen, die het best behandeld kunnen worden met een maagoperatie. Dat kunnen goedaardige, maar ook kwaadaardig aandoeningen zijn. Om tot een maagoperatie te besluiten moeten eerst de nodige onderzoeken plaatsvinden. Het doel van deze onderzoeken is te weten te komen waar de aandoening precies zit, wat de aard en de eventuele uitbreiding is. Zo zal er meestal een gastroscopie worden verricht. Hierbij wordt met een flexibel slangvormig instrument in uw maag gekeken. Ook kan er een röntgenfoto met contrast van de maag worden gemaakt. Daarnaast zal er nog meer onderzoek nodig zijn (longfoto, hartfilmpje, bloedonderzoek) om te kijken hoe uw algemene conditie is, of u redelijkerwijs veilig de operatie kunt doorstaan. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de betreffende folders. Bij een noodzakelijke spoedoperatie is er meestal geen tijd meer voor nader onderzoek.

2 Voorbereiding op de operatie Voor een maagoperatie moet u worden opgenomen in het ziekenhuis. De chirurg heeft met u besproken hoe in uw geval de operatie zal plaats vinden. Na het bezoek aan de arts verwijst de secretaresse u naar de afdeling opname. Hier krijgt u informatie over: de datum van operatie wanneer u moet stoppen met het innemen van bloedverdunnende middelen (indien van toepassing) wanneer u door de afdeling opname gebeld wordt over hoe laat u zich op de opnamedag moet melden vanaf welk tijdstip u niets meer mag eten, drinken of roken. Een slokje water om medicijnen in te nemen of tanden te poetsen mag. Anesthesie. Vervolgens gaat u naar de afdeling anesthesie. De anesthesioloog beschikt over uw medische gegevens, uw medicijnlijst, laboratoriumgegevens en het hartfilmpje. Het kan zijn dat aanvullend onderzoek nodig is om een nog beter inzicht te krijgen in uw huidige conditie. Voor meer informatie over anesthesie kunt u de SKB-brochure uw operatie en anesthesie opvragen bij patiëntenservice in de centrale hal van ons ziekenhuis, via adres psb@skbwinterswijk.nl of via telefoonnummer Ook hebt u een gesprek met de apothekersassistent over het gebruik van medicijnen. Een week voor opname wordt de ingreep telefonisch bevestigd. Dan hoort u ook op welke verpleegafdeling u wordt verwacht. U meldt zich op de afgesproken datum en tijd op de verpleegafdeling. De verpleegkundige houdt met u een opnamegesprek. Mocht u hulp nodig hebben na de operatie, dan geeft u dit door bij het opnamegesprek. De verpleegkundige schakelt dan het nazorgburo (de transferverpleegkundige) in, die een en ander met u zal bespreken en regelen. Antistolling Denk aan het tijdig stoppen met het innemen van bloedverdunnende middelen (indien van toepassing). De operatiedag Patiëntveiligheid Ter verhoging van de patiëntveiligheid vragen onze medewerkers regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Daarnaast wordt rondom de operatie meerdere malen een checklist afgewerkt, waarbij men nagaat of alle gegevens juist zijn en of alle handelingen zijn uitgevoerd. Ook bij de overdracht van de operatieafdeling naar de verpleegafdeling vindt deze controle plaats. Voorbereiding op de operatie. Op de afdeling wordt u door de verpleegkundige voorbereid op de operatie. De verpleegkundige geeft informatie over deze dag en neemt bijzonderheden met u door. Uw bloeddruk en uw lichaamstemperatuur worden gemeten en uw polsslag geteld. Er komt een medewerker van het laboratorium om bloed af te nemen. Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. Sieraden (kettingen, horloge, ringen, etc.) moeten allemaal af. Waardevolle spullen kunt u het beste thuis laten. Bril, contactlenzen of een gebitsprothese kunt u op- of inhouden.

3 U krijgt voor de operatie al medicatie die door de anesthesioloog is voorgeschreven. De verpleegkundige brengt u met bed naar de voorbereidingskamer. Deze kamer bevindt zich op de operatieafdeling. Hier worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de operatie. Indien nodig wordt het operatiegebied op de opratiekamer onthaard. De operatie Bij de operatie wordt een snede gemaakt vanaf het borstbeen tot meestal net onder de navel. Het type operatie is afhankelijk van de reden van operatie. Operaties bij goedaardige aandoeningen Er zijn verschillende technieken. Zo kan een operatie bestaan uit het doorsnijden van bepaalde zenuwvertakkingen naar de maag. Er wordt daardoor minder maagzuur geproduceerd, waardoor een maagzweer kan genezen. Ook kan het nodig zijn een deel van de maag weg te nemen. Wordt zo'n operatie uitgevoerd voor een maagzweer, dan wordt het deel van de maag weggehaald, waar het zuur wordt geproduceerd. Bij een maagbloeding kan een spoedoperatie noodzakelijk zijn, waarbij de maag wordt geopend om de bloeding op te zoeken en vervolgens te stelpen. Wanneer er een spoedoperatie nodig is wegens een maagperforatie (een gat in de maag als gevolg van een maagzweer), dan zal het gat worden gesloten. In beide gevallen zal de arts voor of tijdens deze spoedoperatie besluiten hoe de maagaandoening verder behandeld moet worden: of met medicijnen, of met het direct uitvoeren van een van de bovengenoemde operaties. Operaties bij kwaadaardige aandoeningen Is er een kwaadaardige maagaandoening, dan kan het nodig zijn om de maag geheel of gedeeltelijk weg te nemen. Behalve de gehele maag of een deel ervan, kunnen ook weefsels in de omgeving van de maag worden meegenomen (deel van de slokdarm, de milt, deel van de alvleesklier, een deel van het buikvetschort of de omgevende lymfeklieren). Zo n uitgebreide operatie kan nodig zijn om eventuele uitzaaiingen rondom de maag ook weg te nemen. Soms is het echter onmogelijk om een deel of de gehele maag te verwijderen. Bestaat er daarbij ook nog een passagebelemmering voor het voedsel door het gezwel, dan wordt er zo mogelijk een nieuwe verbinding gemaakt tussen de maag en de dunne darm. Herstel van het spijsverteringskanaal na een maagoperatie Wanneer de maag of een deel ervan is weggenomen, moet het bovenste deel van het spijsverteringskanaal weer worden verbonden met de dunne darm. Dat kan op verschillende manieren en zo n verbinding noemen we een anastomose. Bij grote buikoperaties wordt vaak tijdens de operatie een slangetje via de buikwand rechtstreeks in de dunne darm achtergelaten. Zo kan snel na de operatie vloeibare en gemakkelijk te verteren voeding toegediend worden om uw herstel te bevorderen. Vanzelfsprekend zal de arts voor de operatie aan u uitleggen, welke type operatie hij in principe bij u denkt te verrichten. Het blijft altijd mogelijk dat de arts tijdens de operatie moet besluiten het oorspronkelijke operatieplan anders uit te voeren dan hij met u besproken heeft.

4 De operatie duurt twee tot vier uur. Het weefsel dat is weggenomen, wordt in het pathologisch laboratorium onderzocht. De uitslag van het weefselonderzoek duurt zeven tot tien werkdagen. De arts bespreekt met u de uitslag tijdens een controleafspraak op de polikliniek. Mogelijke complicaties Geen enkele operatie is zonder risico s. Zo zijn ook bij maagoperaties de normale risico's op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Bij een nabloeding kan met spoed een nieuwe operatie nodig zijn. Bij een wondinfectie duurt de genezing langer dan normaal en het kan zijn dat uw ziekenhuisverblijf verlengd wordt. Een vervelende complicatie is als er een lek ontstaat in een anastomose. Hierdoor ontstaat een ontsteking in het operatiegebied. Vaak kan de ontsteking van buiten af onder röntgenbegeleiding gedraineerd worden. Maar soms is er toch een nieuwe operatie nodig, waarbij via een snee in de buikwand het ontstekingsvocht naar buiten kan lopen. De voedsel inname kan dan enige tijd niet meer langs de gewone weg plaatsvinden. Er zal tijdelijk kunstmatig gevoed moeten worden via het slangetje rechtstreeks in de dunne darm of via een infuus. Na de operatie. Na de operatie gaat U voor de intensive bewaking naar de Intensive Care. De verpleegkundige van de Intensive Care haalt u op en belt uw contactpersoon, zodra u hier ligt. U blijft hier in de regel 24 tot 48 uur. De specialist van de Intensive Care (intensivist) beslist wanneer u weer terug mag naar de afdeling. Op de Intensive Care wordt u aan de monitor aangesloten om uw hartritme te bewaken. U heeft dan nog een infuus, een epiduraal katheter (dun slangetje in de rug), een maagsonde, een voedingssonde, een drain en een blaaskatheter. Via het infuus krijgt u vocht en eventueel medicijnen. Via de epiduraal katheter krijgt u gedoseerd medicijnen tegen de pijn. De maagsonde loopt door uw neus via de slokdarm naar de maag(rest) ligt en zorgt ervoor dat het overtollige maagsap wordt afgezogen De voedingssonde is een dun slangetje in de dunne darm voor voeding De drain is een slangetje dat dichtbij de wond uit de buik komt en zorgt voor afvoer van bloed en wondvocht. De blaaskatheter zorgt voor de afvoer van urine en is aan een opvangzak bevestigd. Voor meer informatie over de Intensive Care verwijzen wij u (uw familie) naar de folder: Intensive en Cardio Care. De verpleegkundige komt regelmatig vragen hoe u zich voelt en controleert uw bloeddruk, polsslag, lichaamstemperatuur, de operatiewond en de hoeveelheid vocht die door de drain en maagsonde wordt afgevoerd. Afhankelijk van uw herstel na de operatie worden alle slangetjes verwijderd in de loop van de volgende dagen. Na het verwijderen van de maagsonde mag u weer voorzichtig beginnen met drinken en vloeibaar eten en daarna weer normaal. De diëtiste komt bij U langs om adviezen te geven. Medicijnen Vanaf de operatiedag krijgt u een aantal medicijnen voorgeschreven. Ze zijn vooral om pijn, infectie en trombose te voorkomen.

5 Nabehandeling Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren zult u na ontslag nog enige tijd hinder kunnen ondervinden van het operatiegebied. Het is raadzaam het wondgebied wat te ondersteunen met uw hand, vooral bij drukverhoging (hoesten, persen). Tegen de pijn wordt een recept pijnstillers voorgeschreven. Het recept wordt gefaxt naar de apotheek waar u de medicijnen na ontslag kunt afhalen. Uitslag weefselonderzoek Wanneer de maag of een deel ervan is weggehaald, zal na zeven tot veertien dagen de uitslag van het weefselonderzoek bekend zijn. De uitslag van het weefselonderzoek zegt iets over de aard van de aandoening en de uitgebreidheid ervan. Als u de aanwezigheid van een familielid bij het vernemen van de uitslag op prijsstelt, is het verstandig dat van tevoren met uw arts te bespreken. Het houdt niet in dat aan de hand van de uitslag uw vooruitzichten precies kunnen worden voorspeld. Ontslag uit het ziekenhuis Als alles goed gaat kunt u in het algemeen binnen tien tot veertien dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. Hoelang u poliklinisch moet worden gecontroleerd, hangt natuurlijk samen met de aard van uw ziekte. Als u weer thuis bent Na een maagoperatie kan de spijsvertering soms wat anders verlopen dan voor de operatie. Het kan zijn, dat u bijvoorbeeld melkproducten minder goed verdraagt of dat - na een grote maagresectie het resterende deel van de maag geen grote maaltijden meer kan verdragen. Soms zult u dus uw oude eetgewoonten wat moeten aanpassen. Als dat problemen geeft, kan een diëtiste u adviseren. Wanneer bij een operatie het grootste deel van de maag of de gehele maag is weggenomen, is soms maandelijks vitaminetoediening noodzakelijk. Dit gebeurt met injecties. Adviezen voor thuis De vermoeienissen die u thuis te wachten staan worden vaak onderschat. Hulp vanuit uw directe omgeving kan zeker helpen. Al weer snel zult u merken dat u geleidelijk meer aan kunt. De wond heeft geen speciale verzorging nodig. U kunt uzelf gewoon wassen of douchen. Na het douchen moet u de wond goed drogen (voorzichtig deppen). Indien u dit wenst mag u de wond afdekken met een pleister. Wanneer de wond rood en/of pijnlijker wordt, moet u contact opnemen met uw huisarts. U hoeft geen dieet te volgen. Met veel vet tijdens een maaltijd moet u echter nog voorzichtig zijn. Probeer steeds meer uit wat u kunt verdragen. Hebt u klachten na gebruik van bepaalde voedingsmiddelen? Laat deze dan weg en probeer het later nog eens. Het is de bedoeling dat u na korte tijd weer eet wat u gewend was.

6 De eerste zes weken dient u drukverhogende activiteiten te vermijden. Dit houdt in: niet te zwaar tillen en persen. Bij harde ontlasting adviseren wij u een laxerend dieet te gebruiken. Dat wil zeggen: veel drinken en vezelrijke voeding, zoals: zemelen, (volkoren) ontbijtkoek en pruimen. Wanneer dit onvoldoende helpt kunt u contact opnemen met uw huisarts. Bij ontslag krijgt u een afspraak voor de specialist mee. op wordt u tussen uur en uur door de arts gebeld op wordt u om uur bij de specialist verwacht op de polikliniek Chirurgie Het is verstandig om vragen die u wilt stellen vooraf voor u zelf te noteren. Betreffende de hechtingen geldt voor u het volgende: De hechtingen worden tijdens uw bezoek aan de specialist verwijderd. De hechtingen mogen omstreeks...bij de huisarts worden verwijderd. Wilt u hiervoor zelf een afspraak maken? Werkhervatting Als u nog werkt, begeleidt de bedrijfsarts de terugkeer naar uw werk. Die moet dus op de hoogte zijn van uw behandeling. Afspraken over uw werk zullen vaak soepeler verlopen als u uw bedrijfsarts al vóór de operatie informeert. De huisarts Uw huisarts ontvangt van de chirurg een ontslagbrief. Daarin staat een verslag van uw behandeling in het ziekenhuis, uw toestand bij ontslag en de eventuele noodzakelijke zorg. Problemen, pijn, koorts Hieronder vindt u een aantal signalen die kunnen duiden op een mogelijke complicatie. Bel tijdens kantooruren uw huisarts of de polikliniek Chirurgie ( ) bij een probleem of als u last heeft van één van de volgende symptomen: een lichaamstemperatuur van 38,5 graden Celsius of hoger, die aanhoudt abnormale roodheid, warmte of vochtafscheiding van de wond meer pijn in uw buik dan voorgaande dagen pijn en zwelling van uw kuit kortademigheid langer dan 48 uur uitblijven van de ontlasting misselijkheid en braken. Buiten kantooruren adviseren wij u contact op te nemen met de huisarts(enpost). Tot slot Het is moeilijk aan te geven wanneer u weer helemaal van de operatie hersteld zal zijn. Dat zal afhangen van de grootte van de operatie, de aard van de maagaandoening en hoe u zich op dat moment voelt. Aanvullende informatie Meer informatie over darmoperaties vindt u op de volgende websites: Maag-lever-darmstichting: voor een beeldverslag van darmoperaties:

7 Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor uw behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Een vertrouwelijk gesprek met een zorgverlener dient in een aparte ruimte gevoerd te worden. Wij doen ons best om deze afspraken na te komen. Meer informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling. Adresgegevens SKB Streekziekenhuis Koningin Beatrix Bezoekadres: Beatrixpark BN Winterswijk Postadres: Postbus GG Winterswijk T F info@chirurgenwinterswijk.nl of info@skbwinterswijk.nl Website: of

8 Bijlage Oefeningen van de fysiotherapeut Uw ademhaling is belangrijk. Na een buikoperatie zult u merken dat het doorademen moeizaam gaat. Als u een hoestprikkel krijgt, is het ophoesten van slijm een hele opgave. De fysiotherapeut komt bij u op de afdeling om u hierbij te ondersteunen. U krijgt hierbij een aantal oefeningen die u helpen beter te ademen. U kunt deze oefeningen al vóór uw opname doen. Oefeningen voor uw luchtwegen Slijm losmaken Elk half uur, als u wakker bent, drie keer diep inademen en de adem drie tellen vasthouden Tijdens inademing de buik naar voren laten komen, de buikademhaling deze oefening: met de air-x doen; door te zuigen het balletje zo lang mogelijk bovenin houden Dit doet u vijf tot tien keer achter elkaar, echter niet te snel want u kunt er duizelig van worden Hierbij ook weer proberen de buik naar voren te laten komen De fysiotherapeut zal na de operatie beoordelen of u dit hulpmiddel nodig heeft Bewegen en lopen helpen ook om het slijm los te krijgen. Slijm ophoesten Hoesten is de meest effectieve manier om het slijm uit de luchtwegen te halen: Tijdens hoesten ondersteunt u met de handen of met een kussentje de wond Hoest krachtig, u zult misschien het gevoel hebben dat de wond open gaat. Dit gebeurt niet, mits u de wond goed ondersteunt. Als u door de pijn niet goed kunt doorhoesten, moet u extra pijnmedicatie vragen Als u zittend beter kunt ophoesten, moet u dat vooral doen. Een verpleegkundige kan u helpen om te gaan zitten. Als hoesten niet werkt, kunt u proberen te huffen. Dit lijkt op lachen, maar het is geforceerd uitademen. Uit bed komen De fysiotherapeut kan u ook uitleggen hoe u het beste uit bed komt. foldernummer: chi 380 versie januari 2012

Maagoperatie. Chirurgie. Beter voor elkaar

Maagoperatie. Chirurgie. Beter voor elkaar Maagoperatie Chirurgie Beter voor elkaar Maagoperatie Ligging en functie van de maag De maag ligt boven in de buik (zie tekening) en is het reservoir waar ons eten en drinken, na passage door keel en slokdarm,

Nadere informatie

Inleiding Ligging en functie van de maag Diagnose en onderzoek De operatie

Inleiding Ligging en functie van de maag Diagnose en onderzoek De operatie Maagoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek Maagoperatie Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r maagoperatie

I N F O R M A T I E. o v e r maagoperatie I N F O R M A T I E o v e r maagoperatie Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

M a a g o p e r a t i e

M a a g o p e r a t i e M a a g o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over een maagoperatie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Vóór de operatie krijgt u een gesprek met de anesthesioloog, een apothekersassistente en een opnameverpleegkundige.

Vóór de operatie krijgt u een gesprek met de anesthesioloog, een apothekersassistente en een opnameverpleegkundige. 1/6 Chirurgie Opheffen Darmstoma Inleiding Met de chirurg bent u overeengekomen dat uw stoma opgeheven wordt. Dit betekent dat de stoma wordt dichtgemaakt en de ontlasting weer via de normale weg gaat.

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/7 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/7 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Chirurgie

Galblaasoperatie. Chirurgie 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Maagoperatie. Slokdarm. Maag. Lever. Darmen. Wat is de maag voor een orgaan De maag is het reservoir waar ons eten en

Maagoperatie. Slokdarm. Maag. Lever. Darmen. Wat is de maag voor een orgaan De maag is het reservoir waar ons eten en Maagoperatie Inleiding Deze brochure geeft u een globaal overzicht over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Ook geeft deze brochure enige informatie over de aandoeningen, waarbij een

Nadere informatie

Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en met name vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen meer risico.

Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en met name vrouwen tussen 35 en 55 jaar lopen meer risico. 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/5 Chirurgie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website: www.chirurgenwinterswijk.nl.

Nadere informatie

Maagoperatie bij goedaardige aandoeningen

Maagoperatie bij goedaardige aandoeningen Maagoperatie bij goedaardige aandoeningen Uw behandelend arts heeft u voor een maagoperatie naar de poli heelkunde van CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg in CWZ met u bespreekt,

Nadere informatie

Chirurgie. Amputatie

Chirurgie. Amputatie 1/5 Chirurgie Amputatie Inleiding Onder een amputatie wordt verstaan het afzetten van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een teen, voet, been, vinger, hand, arm, of een deel ervan. Duidelijk

Nadere informatie

CHIRURGIE. Maagoperatie BEHANDELING

CHIRURGIE. Maagoperatie BEHANDELING CHIRURGIE Maagoperatie BEHANDELING Maagoperatie Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de behandeling. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor iedereen anders ligt. Bijzondere

Nadere informatie

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop)

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) Inleiding U heeft zich voor onderzoek en behandeling van galstenen via de huisarts aangemeld bij de polikliniek

Nadere informatie

Maagoperatie bij goedaardige aandoeningen

Maagoperatie bij goedaardige aandoeningen Maagoperatie bij goedaardige aandoeningen Uw behandelend arts heeft u voor een maagoperatie naar de poli heelkunde van het CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat de chirurg in het CWZ met

Nadere informatie

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop)

Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) 1/6 Chirurgie Galblaasoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) Inleiding U heeft zich voor onderzoek en behandeling van galstenen via de huisarts aangemeld bij de polikliniek

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie 1/5 Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie)

Besnijdenis (Circumcisie) 1/5 Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/6 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Blindedarmoperatie (appendectomie) i Patiënteninformatie Bij volwassenen Slingeland Ziekenhuis Inleiding U heeft een (acute) blindedarmontsteking. In deze folder vindt u informatie over de aandoening

Nadere informatie

Operatie aan de dikke darm

Operatie aan de dikke darm 1/11 Chirurgie Operatie aan de dikke darm (kort traject fast track) Inleiding U bent bij de specialist geweest om uw klachten te bespreken en te laten onderzoeken. Met de chirurg bent u overeengekomen

Nadere informatie

Liesbreukoperatie: In één dag bezoek aan de

Liesbreukoperatie: In één dag bezoek aan de 1/7 Chirurgie Liesbreukoperatie: In één dag bezoek aan de chirurg en behandeling (One Stop Shop) Inleiding U heeft zich voor onderzoek en behandeling van een liesbreuk via de huisarts aangemeld bij de

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/6 Chirurgie Liesbreukoperatie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website:

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling Maagperforatie 1. Inleiding In deze folder leest u informatie over de operatie en krijgt u een aantal richtlijnen en adviezen die bijdragen aan uw herstel. In de informatiefolder Dagbehandeling of, indien

Nadere informatie

Operatie aan de dikke darm

Operatie aan de dikke darm 1/9 Chirurgie Operatie aan de dikke darm (kort traject) Inleiding U bent bij de specialist geweest om uw klachten te bespreken en te laten onderzoeken. Met de chirurg bent u overeengekomen dat u aan uw

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl Littekenbreuk Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een littekenbreuk? 3 Voorbereiding 3 Opname 4 Ontharen 4 Tijdens de operatie 4 Na de operatie 5 Complicaties 5 Controleafspraak 5 Uw vragen 6 Kosten

Nadere informatie

Ureteroscopie (onderzoek en/of

Ureteroscopie (onderzoek en/of 1/5 Urologie Ureteroscopie (onderzoek en/of verwijdering van steentjes in de urineleider) Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat er bij u een steentje aanwezig is in de urineleider (ureter). De ureter

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie. Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Maatschap Chirurgie. Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Maatschap Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Algemeen Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het gaat hierbij om algemene informatie. Het is goed

Nadere informatie

Wilt u deze brochure zorgvuldig doorlezen en meenemen bij uw opname.

Wilt u deze brochure zorgvuldig doorlezen en meenemen bij uw opname. 1/7 Chirurgie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website: www.chirurgenwinterswijk.nl.

Nadere informatie

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel)

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel) H.253100.0116 Galblaas verwijderen (conventioneel) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen. Het is een operatie waarvoor u ongeveer één tot twee dagen

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Schildklieroperatie (hemi-) strumectomie)

Schildklieroperatie (hemi-) strumectomie) 1/5 Chirurgie Schildklieroperatie (hemi-) strumectomie) Inleiding Deze folder geeft u globale informatie over operaties aan de schildklier. Informatie over aandoeningen, waarvoor een schildklieroperatie

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/5 Chirurgie Liesbreukoperatie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website:

Nadere informatie

Operatie voor het verwijderen van de blaas

Operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Operatie aan de dikke darm

Operatie aan de dikke darm 1/10 Chirurgie Operatie aan de dikke darm Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de dikke darm. Informatie over aandoeningen, waarvoor een dikke darm operatie als behandelingsmethode

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan uw endeldarm. De totale zorg rondom de operatie is erop gericht

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Chirurgie. Littekenbreuk. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Littekenbreuk. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Urologie VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Open (radicale) nefrectomie Polikliniek Urologie, volg route 12 Ziekenhuisopname Polikliniek Anesthesie, volg route 07 Binnenkort wordt u opgenomen

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie De uroloog heeft met u besproken dat de lymfeklieren verwijderd moeten worden Deze operatie wordt pelviene lymfeklierdissectie genoemd. U kunt deze folder ter voorbereiding op de operatie lezen. Als u

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen Galblaasoperatie Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging en functie

Nadere informatie

L i t t e k e n b r e u k

L i t t e k e n b r e u k L i t t e k e n b r e u k Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas en het aanleggen van een Hautmannblaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas en het aanleggen van een Hautmannblaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een vervangende blaas. Dit wordt het aanleggen van de Hautmannblaas genoemd. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Operatie aan de dikke darm

Operatie aan de dikke darm 1/10 Chirurgie Operatie aan de dikke darm Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de dikke darm. Informatie over aandoeningen, waarvoor een dikke darm operatie als behandelingsmethode

Nadere informatie

Gedeeltelijke verwijdering van een nier

Gedeeltelijke verwijdering van een nier Gedeeltelijke verwijdering van een nier Open partiële nefrectomie Uw nier wordt gedeeltelijk verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een gedeelte van uw nier verwijderd (open partiële nefrectomie).

Nadere informatie

Inleiding. Een navelbreuk

Inleiding. Een navelbreuk Navelbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een navelbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname, de operatie en de periode na de operatie. Een

Nadere informatie

Verwijdering van een nier

Verwijdering van een nier Verwijdering van een nier Open nefrectomie Uw nier wordt verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een van uw nieren verwijderd (open nefrectomie). U wordt voor deze operatie vijf tot zeven dagen opgenomen

Nadere informatie

Operatie aan de dikke darm

Operatie aan de dikke darm 1/10 Chirurgie Operatie aan de dikke darm Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de dikke darm. Informatie over aandoeningen, waarvoor een dikke darm operatie als behandelingsmethode

Nadere informatie

Een pouch in plaats van de dikke darm (IPAA)

Een pouch in plaats van de dikke darm (IPAA) Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Een pouch in plaats van de dikke darm () Inleiding Deze folder geeft u informatie over de ileo pouch anale anastomose (), die aangelegd kan worden na het verwijderen van

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen

Galblaas verwijderen. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen Galblaas verwijderen Ligging en functie van de galblaas De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas cholecystectomie

Verwijderen van de galblaas cholecystectomie Verwijderen van de galblaas cholecystectomie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Verwijderen van een deel van de lever

Verwijderen van een deel van de lever Verwijderen van een deel van de lever Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2014 pavo 1021 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een deel van

Nadere informatie

Verwijderen van de zaadbal

Verwijderen van de zaadbal De uroloog heeft met u besproken dat er bij u een zaadbal verwijderd moet worden, in verband met verdenking op een tumor. U wordt hiervoor 1 á 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. U kunt deze brochure

Nadere informatie

Verwijderen niertumor

Verwijderen niertumor Verwijderen niertumor radicale en partiële nefrectomie De uroloog heeft na onderzoek bij u een afwijking aan de nier geconstateerd. In deze folder geven wij informatie over de nier, de operatie (radicale

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. bij volwassenen

Liesbreukoperatie. bij volwassenen Liesbreukoperatie bij volwassenen Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een liesbreukoperatie. In deze folder willen we u informatie geven over de opname, de operatie en

Nadere informatie

Sterilisatie bij de vrouw door middel van een laparoscopische operatie

Sterilisatie bij de vrouw door middel van een laparoscopische operatie 1/5 Gynaecologie Sterilisatie bij de vrouw door middel van een laparoscopische operatie Inleiding U hebt gekozen voor een laparoscopische sterilisatie. In deze folder leest u informatie over: Voorbereiding

Nadere informatie

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag Laparoscopisch verwijderen van de galblaas Uw opname van dag tot dag Inhoudsopgave Inleiding... 1 Ligging en functie van de galblaas... 1 Galstenen... 1 Complicaties... 3 Dag 1: opnamedag en operatiedag...

Nadere informatie

LITTEKENBREUK FRANCISCUS VLIETLAND

LITTEKENBREUK FRANCISCUS VLIETLAND LITTEKENBREUK FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Afdeling Chirurgie

Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Afdeling Chirurgie Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Afdeling Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE DIKKEDARMOPERATIE

PATIËNTENINFORMATIE DIKKEDARMOPERATIE PATIËNTENINFORMATIE DIKKEDARMOPERATIE 2 DIKKEDARMOPERATIE Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de dikke darm. Uw persoonlijke situatie kan echter anders zijn dan beschreven. Informatie

Nadere informatie

Het verwijderen van de endeldarm (rectumextirpatie)

Het verwijderen van de endeldarm (rectumextirpatie) Chirurgie Het verwijderen van de endeldarm (rectumextirpatie) Inleiding Deze folder geeft u informatie over operaties aan de endeldarm wegens een kwaadaardig afwijking. Het is goed u te realiseren dat

Nadere informatie

Operatie dikke darm kanker

Operatie dikke darm kanker Operatie dikke darm kanker Inleiding Deze folder geeft u algemene informatie over diverse soorten operaties aan de dikke darm. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische nefrectomie 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij u een nier te

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

LAPAROSCOPISCHE LITTEKENBREUKCORRECTIE

LAPAROSCOPISCHE LITTEKENBREUKCORRECTIE LAPAROSCOPISCHE LITTEKENBREUKCORRECTIE Inleiding Deze folder geeft een overzicht van de chirurgische behandeling van een zwakte van de buikwand, veroorzaakt door een eerdere buikoperatie, ook wel littekenbreuk

Nadere informatie

Vervolgens gaat u naar het pre-operatieve spreekuur.

Vervolgens gaat u naar het pre-operatieve spreekuur. Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van plastische

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Galblaasverwijdering. Cholecystectomie. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Galblaasverwijdering. Cholecystectomie. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Galblaasverwijdering i Patiënteninformatie Cholecystectomie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met de arts hebt u besloten uw galblaas door middel van een operatie te laten verwijderen.

Nadere informatie

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH)

Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) 1/5 Urologie Transurethrale resectie van de prostaat (TURP of TURBH) Inleiding In deze folder leest u informatie over het verwijderen van de prostaat via de plasbuis (urethra). Deze folder is bestemd als

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de. galblaas. Cholecystectomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de. galblaas. Cholecystectomie PATIËNTEN INFORMATIE Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een globaal overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Een maagoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0351

Een maagoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0351 Een maagoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0351 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw maag. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Haarnestcyste (Sinus pilonidalis)

Haarnestcyste (Sinus pilonidalis) 1/5 Chirurgie Haarnestcyste (Sinus pilonidalis) Inleiding Deze folder geeft u informatie over een haarnestcyste en de behandelingsmogelijkheden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.chirurgenwinterswijk.nl

Nadere informatie

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT)

Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) 1/6 Urologie Transurethrale resectie van een blaastumor (TURT) Inleiding In deze folder leest u informatie over het verwijderen van een tumor in de blaas. Onderzoek heeft aangetoond dat u een tumor in

Nadere informatie

CHIRURGIE. Littekenbreuk

CHIRURGIE. Littekenbreuk CHIRURGIE Littekenbreuk Littekenbreuk Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Inleiding Deze brochure geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

H.253118.0116. Galblaas verwijderen (kijkoperatie)

H.253118.0116. Galblaas verwijderen (kijkoperatie) H.253118.0116 Galblaas verwijderen (kijkoperatie) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen door middel van een kijkoperatie. Het is een operatie waarvoor

Nadere informatie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie

Buikwandcorrectie. Plastische chirurgie 1/5 Plastische chirurgie Buikwandcorrectie Inleiding Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) 1 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Polikliniek Chirurgie, route 0.3 Telefoon

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie

Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Verwijderen van de galblaas Verwijderen van de galblaas Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Opheffen van een darmstoma

Opheffen van een darmstoma Chirurgie Opheffen van een darmstoma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De behandeling... 3 Voorbereidingen... 3 Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Opnamedatum... 4 De opname... 4 Voorafgaande

Nadere informatie

Borstverkleining en/of borstcorrectie

Borstverkleining en/of borstcorrectie 1/5 Plastische Chirurgie Borstverkleining en/of borstcorrectie Inleiding Veel vrouwen hebben een probleem met te zware en/of hangende borsten. Grootte en vorm van de borsten zijn in de eerste plaats afhankelijk

Nadere informatie

Het opheffen van een darmstoma

Het opheffen van een darmstoma Het opheffen van een darmstoma U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie om de darmstoma op te heffen De totale zorg rondom de operatie is erop gericht dat u snel hiervan herstelt. Deze informatie

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie. Urologie. mca.nl

Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie. Urologie. mca.nl Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie Urologie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een laparoscopische lymfeklierverwijdering? 1 Uw voorbereiding 1 Dag van opname en operatie 2 Tijdens de operatie

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen Galblaasoperatie In overleg met uw behandelend chirurg heeft u besloten een galblaasoperatie (cholecystectomie) te ondergaan in Gelre ziekenhuizen. Deze folder geeft u informatie over galblaasaandoeningen,

Nadere informatie

Endeldarmoperatie. Poli Chirurgie

Endeldarmoperatie. Poli Chirurgie 00 Endeldarmoperatie Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over operaties aan de endeldarm vanwege een kwaadaardig gezwel. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Informatie. Galblaasverwijdering Cholecystectomie

Informatie. Galblaasverwijdering Cholecystectomie Informatie Galblaasverwijdering Cholecystectomie Inleiding Deze brochure geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Longoperatie 1 Longoperatie Binnenkort vindt bij u een longoperatie plaats. In deze brochure leest u wat de operatie

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische Chirurgie

Borstvergroting. Plastische Chirurgie 1/6 Plastische Chirurgie Borstvergroting Inleiding Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij

Nadere informatie

Voor- en achterwandplastiek

Voor- en achterwandplastiek 1/5 Gynaecologie Voor- en achterwandplastiek Inleiding Deze brochure is bestemd voor vrouwen die een blaas-of darmverzakking hebben. Samen met de gynaecoloog is besloten om een voor en/of achterwand plastiek

Nadere informatie