CustomsController. Overstap van Sagitta Uitvoer naar AGS Uitvoer. Colofon. CustomsController Release AGS Uitvoer. Beurtvaartadres douane 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CustomsController. Overstap van Sagitta Uitvoer naar AGS Uitvoer. Colofon. CustomsController Release AGS Uitvoer. Beurtvaartadres douane 2016"

Transcriptie

1 CustomsController Overstap van Sagitta Uitvoer naar AGS Uitvoer CustomsController Release AGS Uitvoer Colofon Beurtvaartadres douane 2016 Met uitzondering van de in of krachtens de Auteurswet 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, of op welke andere wijze ook zonder de uitdrukkelijke toestemming van Beurtvaartadres douane. CustomsController versie / Release Tekst: Beurtvaartadres, Nootdorp

2 Gewijzigde functionaliteit In de onderstaande paragrafen is aangegeven welke aanpassingen zijn gemaakt en welke functionaliteit is toegevoegd in CustomsController. Leest u deze zaken aandachtig door zodat u op de hoogte bent zodra u CustomsController start. Heeft u vragen naar aanleiding van dit document, neem u dan contact met ons op. Dit kan per aan: douane@beurtvaartadres.nl of telefonisch

3 Algemeen CustomsController versie is voorbereid op het kunnen opstellen van uitvoeraangiften naar het douane systeem AGS. LET OP! Gebruik van AGS Uitvoer kan alleen als u toestemming heeft gekregen van douane. De douane heeft u als aangever ingedeeld in een fase (fase 3 of 5) en zal via mail contact met u opnemen over het afstemmen van de definitieve overgangsdatum. CustomsController is dus gereed voor het indienen van een AGS Uitvoer aangifte, echter stemt de douane met u af wanneer u definitief AGS Uitvoer in gebruik kunt nemen. Heeft u nog geen indeling van de douane ontvangen, neem dan contact met ons op via douane@beurtvaartadres.nl Dit document kunt u gebruiken om u in de periode tot de definitieve in gebruik name voor te bereiden. AGS Uitvoer Naast de mogelijkheid om AGS-aangiften op te stellen en te verzenden in CustomsController, is de AGS-functionaliteit ook zichtbaar in het control center. In de filtergroep 'Aangiften' is het filter AGS Uitvoer' aanwezig. Hierin komen alle opgestelde en verzonden AGS-aangiften voor Uitvoer te staan, inclusief de bijbehorende retourberichten. De AGS-aangiften die in het filter worden getoond, zijn alle actuele, nog lopende aangiften waarvan een bericht is verzonden of ontvangen. De gearchiveerde meldingen vindt u binnen in het filter AGS Uitvoer - Archief'. Deze aangiften hebben de status archief en zijn afgehandeld. Voordat er daadwerkelijk AGS-aangiften in CustomsController kunnen worden opgesteld en verzonden zijn er enkele optionele inrichtingszaken zoals de toegang van gebruikers tot AGS-aangiften, het inrichten van tabellen en het maken van recepturen. Door de verschillen in inrichting tussen Sagitta Uitvoer en AGS Uitvoer is het helaas niet mogelijk op Sagitta Uitvoer recepturen en converteren naar AGS Uitvoer recepturen.

4 AGS-tabellen Ten behoeve van de AGS-aangiften zijn een aantal tabellen beschikbaar. De gegevens uit deze tabellen worden voor de aangiften gebruikt. Dit zijn de volgende tabellen: Adressen AGS Artikelen AGS De tabellen kunnen door de administrator van CustomsController worden gevuld en door iedere gewone gebruiker die toegangsrechten heeft voor het wijzigen van tabellen. Documenten koppelen aan Printer Koppel in CustomsController uw AGS documenten aan uw printer via de menuoptie Onderhoud --> Printers. Koppel hier alle documenten die beginnen met de tekst AGSU aan de juiste printer (let op papierformaat A4) en zet het aantal exemplaren op 1. Adressen AGS vastleggen In de tabel Adressen AGS legt u de adresgegevens vast van alle relaties die u gebruikt ten behoeve van het aangifte doen voor AGS, zoals de afzender en geadresseerde. 1. Ga in de menubalk naar Onderhoud Tabellen Adressen AGS. 2. Klik op Toevoegen. 3. Leg in het venster dat verschijnt in de velden de gegevens van de relatie vast. 4. Het veld Verborgen laat u in principe op 'nee' staan. Het ingevoerde adres is dan gewoon beschikbaar voor gebruik in de wizard. Wilt u het gegeven op enig moment niet gebruiken in de wizard, zet dan het veld op 'ja'. 5. Klik op OK om de gegevens op te slaan. AGS Goederencode vastleggen In de tabel Artikelen AGS legt u de goederencode gegevens vast van alle goederencodes die u gebruikt ten behoeve van het aangifte doen voor AGS.

5 1. Ga in de menubalk naar Onderhoud Tabellen Artikelen AGS. 2. Klik op Toevoegen. 3. Leg in het venster dat verschijnt in de velden de gegevens van de relatie vast. 4. Klik op OK om de gegevens op te slaan. DTV - Douanetariefvoorziening Met de komst van AGS komt er een einde aan het gebruikstarief, wat u kon raadplegen voor het opzoeken van aanvullende codes (bv. Bescheidcodes) bij een goederencode. Voor het opzoeken van deze aanvullende codes gebruikt u vanaf het moment dat u gaat werken met AGS Uitvoer DTV. DTV is te vinden op de site van de douane. Een handleiding is daar ook beschikbaar. Link naar DTV: TIP! Werk u nu al goed in op DTV zodat u DTV straks snel kunt gebruiken en raadplegen. AGS controleert bijvoorbeeld meer dan Sagitta op de bescheiden die u in uw aangifte heeft opgenomen. Raadpleeg daarom nu al DTV en zoek uit welke bescheidcodes u per goederencode dient te vermelden in uw aangifte! Een bescheidcode die u al jaren in uw aangifte heeft opgenomen en niet meer van toepassing is kan dus met de komst van AGS een niet geaccepteerde aangifte opleveren. Daarnaast mag u bij een aantal bescheidcodes het veld identificatie bescheid niet meer vullen. Bij bescheidcode Y903 moet dit veld leeg blijven. Ook deze informatie treft u aan in DTV. Aangifte codelijsten AGS De tabellen met codelijsten voor AGS zijn al gevuld. Initieel bevatten de codelijsttabellen voor iedere klant dezelfde waarden. Indien douane wijzigingen aanbrengt in de codelijsten dan dient u deze wijziging zelf handmatig door te voeren in de betreffende tabel. Wanneer u met slechts een deel van de waarden uit een tabel werkt, kunt u de overbodige waarden uitschakelen voor gebruik. Deze waarden worden dan niet getoond wanneer u de tabel ophaalt in de wizard. Om waarden uit de codelijsttabellen uit te schakelen voor gebruik, doet u het volgende: 1. Ga in de menubalk naar Onderhoud Tabellen Aangifte codelijsten - AGS en kies de betreffende tabel.

6 2. Selecteer een waarde in de lijst en klik op Wijzigen. 3. Zet in het venster dat verschijnt het veld Verborgen op 'ja'. 4. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan. Toegang tot AGS-aangiften voor gebruikers vastleggen Standaard hebben alle in CustomsController gedefinieerde gebruikers toegang tot de AGS-functionaliteit. Dit betekent dat zij AGS-aangiften kunnen opstellen, inzien en bewerken. Wilt u voor een gebruiker de toegang tot AGS-aangiften uitschakelen, dan kunt u dit doen bij het toegangsbeheer. 1. Ga in de menubalk naar Onderhoud Toegang Gebruikers. 2. Selecteer een gebruiker en klik op Wijzigen. 3. Ga naar het tabblad 'Toegang' en zet de optie AGS uit. 4. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.

7 Recepturen voor AGSaangiften Om AGS-aangiften op basis van een receptuur te kunnen maken, dient u eerst een receptuur te maken. Dit kan door een nieuwe receptuur te maken waarbij u alle benodigde gegevens nog moet invullen. Als u al een AGS Uitvoer aangifte gemaakt hebt kunt u ook een receptuur maken op basis van een bestaande aangifte. In dat geval is een deel van de receptuur al gevuld met gegevens van de aangifte. Recepturen kunnen worden gemaakt door de administrator van CustomsController en door iedere gewone gebruiker die toegangsrechten voor recepturen heeft. Receptuur maken Receptuur maken op basis van een bestaande AGS Uitvoer aangifte 1. Klik in het aangifteoverzicht met de rechtermuisknop op de AGS-aangifte waarvan u een receptuur wilt maken en kies de optie Aangifte opstellen, of dubbelklik op de aangifte in het aangifteoverzicht. 2. Het venster met daarin de code en omschrijving van de aangifte verschijnt. Wijzig niets en klik op OK. 3. De wizard wordt geopend. De gegevens die al in de AGSaangifte zijn vastgelegd, zijn ook in de wizard al ingevuld. Doorloop de pagina's van de wizard en controleer of de benodigde gegevens voor de receptuur zijn ingevuld. Vul gegevens aan, breng wijzigingen aan of verwijder informatie die niet in de receptuur mag komen als dit nodig is. 4. Bent u klaar met invullen, klik dan op Opslaan als receptuur. Deze optie treft u aan links onderaan de Wizard.

8 5. Vul in het venster dat verschijnt een unieke code en omschrijving in ter identificatie van de receptuur in Customs- Controller, en klik op OK. Standaard staat als omschrijving de naam van de AGS-aangifte ingevuld. Deze kun u wijzigen. 6. Klik in de wizard en in het berichtenvenster op Sluiten. AGS-aangifte opstellen op basis van een receptuur 1. Ga in de menubalk van CustomsController naar Aangifte Receptuur en kies AGS Uitvoer. 2. Selecteer in de lijst die verschijnt de gewenste AGS-receptuur en klik op OK. 3. Vul in het venster dat verschijnt een unieke code en omschrijving in ter identificatie van de aangifte in CustomsController, en klik op OK. Standaard staat als omschrijving de naam van de receptuur ingevuld. Deze kunt u wijzigen. 4. De wizard AGS Uitvoer wordt gestart. In de wizard die verschijnt staan alle gegevens uit de receptuur al ingevuld. Vervolgens stelt u de aangifte verder op zoals u dat gewend bent: u controleert of de benodigde gegevens zijn ingevuld en of alles klopt. Indien nodig brengt u de gewenste wijzigingen in de wizard aan. Tot slot voltooit u de wizard en verzendt u de aangifte, mits er geen belemmerende fouten geconstateerd zijn. Wanneer de aangifte verzonden is, verschijnt de melding 'Bericht is verstuurd'. Nieuwe receptuur maken Ga in de menubalk naar Recepturen Nieuw en kies AGS-Uitvoer. De wizard van het aangiftebericht verschijnt. Doorloop alle pagina's van de wizard en vul de gegevens in die u voor de receptuur wilt vastleggen. Opmerking: Aangiftenummers worden niet in de receptuur opgeslagen omdat iedere nieuwe aangifte een uniek aangiftenummer moet hebben. 1. Bent u klaar met invullen, klik dan op Voltooien. 2. Mogelijk verschijnt het venster met een overzicht van foutief ingevulde gegevens. Klik in dit venster op Ja. 3. Vul in het venster dat verschijnt een unieke code en omschrijving in ter identificatie van de receptuur in CustomsController, en klik op OK. Standaard staat als omschrijving 'RECEPTUUR' ingevuld. Deze kun u wijzigen.

9 AGS Uitvoer vs. Sagitta Uitvoer Hieronder treft u en overzicht aan van de AGS Uitvoer versus Sagitta Uitvoer. Aantal Artikelen Het aantal in de aangifte op te nemen goederencodes in AGS is gelijk aan Sagitta; maximaal 99. Status vertegenwoordiging Er zijn net als bij Sagitta Uitvoer drie soorten vertegenwoordiging binnen AGS Uitvoer: -1- Aangever -2- Directe vertegenwoordiging -3- Indirecte vertegenwoordiging

10 U kunt dus een aangifte indienen: - Als exporteur, uit naam van uzelf (status vertegenwoordiging is 1 Aangever) - als Directe vertegenwoordiging (status vertegenwoordiging is 2 Directe vertegenwoordiging) of - als Indirecte vertegenwoordiging (status vertegenwoordiging is 3 Indirecte vertegenwoordiging). Type 1: Er is GEEN sprake van vertegenwoordiging. U Vult in: Tabblad 3 INDIENER (dit bent uzelf) Vervolgens worden automatisch gevuld: Tabblad 5 AANGEVER wordt automatisch gevuld met de gegevens van Tabblad 3. Alleen het EORI-nummer is hier van toepassing. Tabblad 6 EXPORTEUR wordt automatisch gevuld met de gegevens van Tabblad 3. Type 2: Er is sprake van Directe vertegenwoordiging. U vult in: Tabblad 3 INDIENER (dit bent uzelf) Tabblad 4 VERTEGENWOORDIGDE (diegene die u vertegenwoordigd) Vervolgens worden automatisch gevuld: Tabblad 5 AANGEVER wordt automatisch gevuld met de gegevens van Tabblad 3. Alleen het EORI-nummer is hier van toepassing. Tabblad 6 EXPORTEUR wordt automatisch gevuld met de gegevens van Tabblad 3. Type 3: Er is sprake van Indirecte vertegenwoordiging. U vult in: Tabblad 3 INDIENER (dit bent uzelf) Tabblad 4 VERTEGENWOORDIGDE (diegene die u vertegenwoordigd) Vervolgens worden automatisch gevuld: Tabblad 5 AANGEVER wordt automatisch gevuld met de gegevens van Tabblad 4. Alleen het EORI-nummer is hier van toepassing. Tabblad 6 EXPORTEUR wordt automatisch gevuld met de gegevens van Tabblad 4.

11 Containerzending Ja/Nee Op tabblad 1 kunt u in AGS aangeven of het een container zending betreft (J/N). Het daadwerkelijke containernummer geeft u op bij de goederencode. Nieuw: de douaneprocedure Op tabblad 2 dient u de douaneprocedure op te geven. U gebruikt voor een normale uitvoer aangifte type A. Vervolgens kunt u de Gevraagde en de Voorafgaande regeling opgeven. Voor een normale uitvoer aangifte is dit 10 en 00. Heeft u in uw aangifte meerdere goederencodes die allemaal onder dezelfde regeling vallen, dan selecteert u in het veld Verschillende regelingen per item Nee. U hoeft dan niet per goederencode nogmaals dezelfde regeling op te geven. In Sagitta Uitvoer moet/moest u per goederencode de regeling opgeven.

12 Moet u wel meerdere regelingen toepassen in uw aangifte, dan zet u het veld Verschillende regelingen per item op Ja. U kunt nu per goederencode een regeling opgeven. Welke Douaneprocedure? Douaneprocedure Beschrijving Gevraagde regeling A Uitvoer/verzending 10, 11, 23 B C Opslag in douane-entrepot van voor uitvoer bestemde goederen met voorfinanciering 76, 77 Wederuitvoer na plaatsing onder een economische douaneregeling andere dan het stelsel van douaneentrepots (actieve veredeling, tijdelijke invoer, behandeling onder douanetoezicht 31 Wederuitvoer na opslag in D douane-entrepot 31 E Passieve veredeling 21, 22 Uw eigen zendingsreferentie Op het tabblad Transport en locaties kunt in de velden Unieke zending referentie (UCR) en Andere referentie (trader) uw eigen referenties opgeven. Deze gegevens worden op het wegvoering exemplaar afgedrukt in veld Referentienummer (7)

13 Laadlocatie wordt Locatie van de goederen In Sagitta Uitvoer moest u een laadlocatie opgeven die ook in uw vergunning stond. In AGS Uitvoer geeft u de laadlocatie in op tabblad Transport en locaties in het veld Locatie van de goederen. Met de komst van AGS Uitvoer is het niet meer nodig dat de locatie waar de goederen zich bevinden is opgenomen in uw vergunning. U kunt dus elke locatie (mits voorzien van postcode en huisnummer) als locatie van de goederen gebruiken. U dient dit veld te vullen met de postcode huisnummer combinatie in formaat postcode spatie huisnummer, dus bijvoorbeeld: 2631 XD 33 De vermelde locatie is de locatie waar de goederen zich bevinden op het moment van aangifte. Mocht er een fysieke controle volgen, dan is de vermelde locatie de locatie waar de douane de controle gaat uitvoeren. Laadsituatie Geladen Te Laden vervallen In Sagitta Uitvoer kunt u een laadsituatie opgeven ( Geladen of Te Laden ). In AGS Uitvoer geeft u geen laadsituatie meer op. LET OP! De douane zal dus op basis van de door u ingediende aangifte een (automatische) risicoanalyse doen en zal vervolgens bepalen of u wel of niet een (fysieke) controle krijgt. Dit betekent dat de goederen beschikbaar moeten blijven tot het moment dat AGS een vrijgave van de goederen verleent (dit is het bericht 09-DMSCLE). U dient hier rekening mee te houden in uw logistieke proces. Dien de aangifte dus tijdig in en voorkom op deze manier vertraging als de aangifte onverhoopt voor controle wordt geselecteerd.

14 Verzoeken U kunt digitaal verzoeken indienen voor correctie en ongeldig maken van Uitvoeraangiften in AGS. AGS verwerkt uw verzoeken waar mogelijk geautomatiseerd. Door in het Controlcenter en dubbelklik op uw aangifte te geven kunt u zien welke berichten u op dat moment kunt indienen.

15 Tips en Tricks DTV - Douanetariefvoorziening Met de komst van AGS komt er een einde aan het gebruikstarief, wat u kon raadplegen voor het opzoeken van aanvullende codes (bv. Bescheidcodes) bij een goederencode. Voor het opzoeken van deze aanvullende codes gebruikt u vanaf het moment dat u gaat werken met AGS Uitvoer DTV. DTV is te vinden op de site van de douane. Een handleiding is daar ook beschikbaar. Link naar DTV: Controles op bescheiden - bescheidcodes AGS controleert meer dan Sagitta op de bescheiden. Raadpleeg daarom nu al DTV en zoek uit welke bescheidcodes u per goederencode dient te vermelden in uw aangifte! Een bescheidcode die u al jaren in uw aangifte heeft opgenomen en niet meer van toepassing is kan dus met de komst van AGS een niet geaccepteerde aangifte opleveren. Daarnaast mag u bij een aantal bescheidcodes het veld identificatie bescheid niet meer vullen. Bij bescheidcode Y903 moet dit veld leeg blijven. Ook deze informatie treft u aan in DTV. TIP! Werk u nu al goed in op DTV zodat u DTV straks snel kunt gebruiken en raadplegen. AGS controleert bijvoorbeeld meer dan Sagitta op de bescheiden die u in uw aangifte heeft opgenomen. Raadpleeg daarom nu al DTV en zoek uit welke bescheidcodes u per goederencode dient te vermelden in uw aangifte! Confirmation of Exit De douane zal geautomatiseerd een Bevestiging van Uitgang (bericht 16-DMSEOG) sturen als de Douane geconstateerd heeft dat uw goederen de EU hebben verlaten.

16 Geen confirmation of Exit ontvangen? Heeft u (nog) geen confirmation of Exit ontvangen? Dan ontvangt u na 30 dagen en wederom na 125 dagen een herinneringsbericht (18- DMSGER Herinnering Uitgaan goederen). Dit bericht is een herinnering voor u. Zijn de goederen wel uitgegaan maar heeft u geen bericht 16-DMSEOG Confirmation of Exit ontvangen? Dan kunt u middels het bericht 13-ADDALT elektronisch het Alternatief bewijs aanleveren. U hoeft dit dus niet meer via een Excel-sheet per aan te leveren aan de douane! Hoe levert u wel alternatief bewijs aan? De aangifte krijgt automatisch de status actie als een 18-DMSGER bericht is ontvangen. Voor het indienen van het 13-ADDALT bericht opent u de aangifte (dubbelklik op de aangifte) en vult vervolgens de getoonde Wizard in.

17 Aanvullende informatie, code Hier vult u in de code Hiermee geeft u aan dat u voor de zending een unieke referentie nummer heeft. Dit kan uw factuurnummer, dossiernummer of ordernummer van de zending zijn. Aanvullende informatie, text Hier vult u het referentienummer van uw zending in. Dus bijvoorbeeld uw factuurnummer, dossiernummer of ordernummer. Datum van uitgang alternatief bewijs Hier vult u de datum in waarop de goederen de EU hebben verlaten (bv de verschepingsdatum als het een container betreft). Dit mag een datum bij benadering zijn. Kantoor van uitgang alternatief bewijs Hier vult u de kantoorcode in van het kantoor waar de goederen de EU hebben verlaten. Opgave Productschap U hoeft geen productschap meer op te geven bij uw goederencodes, In AGS is dit vervallen. Aangiftepunten Voor AGS zijn er nog 2 aangewezen aangiftekantoren. Kantoornummer 0432 voor Schiphol en kantoornummer 0396 voor Rotterdam. In uw vergunning staat aangegeven bij welk kantoor u de aangifte moet indienen.

18 AGS Uitvoer aangifte opstellen en verzenden Bij het opstellen van een nieuwe AGS Uitvoer aangifte wordt een wizard geopend waarin u de benodigde gegevens invult. In de hierna volgende paragrafen staan de instructies voor het opstellen en verzenden van een nieuwe AGS-aangifte voor Uitvoer en melden wij u wat de wijzigingen zijn ten opzichte van Sagitta Uitvoer. AGS Uitvoer Aangifte In onderstaande tabel ziet u alle mogelijke berichten in AGS. RICHTING NAAM BETEKENIS Uitgaand 09-CUSDEC Aangiftebericht Uitgaand 13-ADDINV Verzoek tot buitenwerkingstelling Uitgaand 13-ADDGPR Goederen beschikbaar Uitgaand 13-ADDCOR Verzoek tot correctie Uitgaand 13-ADDSUP Aanvullend bericht t.b.v. onvolledige aangifte Uitgaand 13-ADDALT Aanvullend bericht t.b.v. aanleveren alternatief bewijs Inkomend 01-DMSACC Aangifte geaccepteerd Inkomend 02-DMSRCV Aangifte of aanvullend bericht ontvangen Inkomend 03-DMSREJ Aangifte of aanvullend bericht geweigerd Inkomend 04-DMSINC Herinnering om aanvullend bericht in te sturen Inkomend 05-DMSCTL Aankondiging van controle Inkomend 06-DMSDOC Verzoek tot overleggen van bescheiden Inkomend 07-DMSRES Aangiftegegevens aangepast Inkomend 08-DMSROG Goederen vrijgegeven Inkomend 09-DMSCLE Goederen vrijgegeven en aangifte afgehandeld Inkomend 10-DMSINV Respons op verzoek tot buitenwerkingstellen

19 Inkomend 11-DMSREQ Aanvullend bericht geaccepteerd of afgekeurd Inkomend 16-DMSEOG Bevestiging van uitgaan goederen Inkomend 17-DMSEXT Handmatige afdoening (buiten AGS om) Inkomend 18-DMSGER Herinnering uitgaan goederen Inkomend CONTRL Technische afkeuring Hieronder ziet u het berichtenverkeer van standaard aangifte: Enkele standaard berichten scenario s vanuit de praktijk. Scenario: Gewone aangifte: Uitgaand: 09-CUSDEC Aangiftebericht Inkomend: 01-DMSACC Aangifte geaccepteerd Inkomend: 09-DMSCLE Goederen vrijgegeven Inkomend: 16-DMSEOG Confirmation of Exit Scenario: Gewone aangifte, functionele fout in de aangifte: Uitgaand: 09-CUSDEC Aangiftebericht Inkomend: 03-DMSREJ Aangifte geweigerd Uitgaand: 09-CUSDEC Aangifte bericht Inkomend: 01-DMSACC Aangifte geaccepteerd Inkomend: 09-DMSCLE Goederen vrijgegeven Inkomend: 16-DMSEOG Confirmation of Exit Nieuwe aangifte opstellen 1. Ga in de menubalk naar Aangifte Handmatig AGS Uitvoer, of klik in de werkbalk op het driehoekje van de knop en kies AGS Uitvoer. 2. Vul in het venster dat verschijnt een unieke code en omschrijving in ter identificatie van de aangifte in CustomsController, en klik op OK. 3. De wizard van het bericht 09-CUSDEC wordt gestart. Doorloop alle pagina's van de wizard en controleer of de benodigde gegevens zijn ingevuld. Vul de gegevens in en/of breng gewenste wijzigingen aan.

20 4. Zijn de benodigde gegevens ingevuld, klik dan op Voltooien. Verschijnt vervolgens het venster met een overzicht van foutief ingevulde gegevens, klik dan op Nee en breng de benodigde wijzigingen aan in de wizard. Voltooi de wizard opnieuw totdat de fouten gecorrigeerd zijn. 5. Is de wizard zonder fouten voltooid, dan verschijnt het AGS Uitvoer -berichtenvenster. Zijn op het tabblad 'Resultaat' van het berichtenvenster geen foutmeldingen aanwezig, dan kunt u de aangifte verzenden. Klik hiervoor op Verzenden. Zijn er wel foutmeldingen aanwezig, dan kunt u de aangifte niet verzenden. Ga dan naar het tabblad 'Berichten' en klik op OK om de wizard opnieuw te openen en de benodigde correcties aan te brengen. Voltooi daarna opnieuw de wizard en verzend de aangifte als er geen foutmeldingen meer zijn. Wilt u de aangifte afbreken, klik dan op Sluiten. De aangifte met de ingevulde gegevens wordt opgeslagen en in het control center geplaatst. U kunt de aangifte op een later moment weer openen om alsnog te verzenden. Wanneer de aangifte verzonden is, verschijnt de melding 'Bericht is verstuurd'. Aanvullende aangifte opstellen Binnen AGS bestaat het aanvullend bericht 13-ADDSUP. Deze heeft drie verschillende subtypes. De volgende berichten kunnen worden ingezonden: 13-ADDINV (Verzoek tot buitenwerkingstelling) o Hiermee doet u een verzoek tot buitenwerkingstelling 13-ADDCOR (Verzoek tot correcties) o Verzoek tot correcties. In het bericht kan aangegeven welke wijziging plaats moet vinden. 13-ADDSUP (Aanvullend bericht t.b.v. onvolledige aangifte) o Opvolgend na een onvolledige aangifte. Deze bevat de aanvullende gegevens om de onvolledige aangifte, volledig te maken.

21 Onvolledige aangifte U kunt in AGS een onvolledige aangifte (EX-B aangifte) opstellen. Hierin kunt u een verzoek tot verlenging van de termijn opnemen voor het aanvullen van de onvolledige gegevens. U kunt maximaal 13 weken verlening aanvragen. Vult u geen verlenging in, dan is de standaard termijn 4 weken. Het verzoek kan niet na aanvaarding van de aangifte ingediend worden. U moet het eventuele verzoek tot verlenging dus direct invullen. AGS bewaakt de wettelijke termijn. U ontvangt één of meer herinneringsbericht(en) voor het doen van de aanvulling(en). Na ontvangst van de aanvulling(en) handelt AGS de aangifte geautomatiseerd af. Dient u geen aanvulling in? Dan handelt AGS de aangifte automatisch af. U kunt binnen de opgegeven termijn digitaal de aangifte aanvullen. Om een aangifte aan te vullen dubbelklikt u op de betreffende onvolledige aangifte en vult u de aangifte aan met de ontbrekende informatie. Vervolgens voltooit en verzend u de aangifte. Op dit moment mogen de volgende gegevens ontbreken of onvolledig zijn: - Statistische waarde - Maatstaf van heffing (hoeveelheid) - Bruto massa, Netto massa - Aanvullende eenheden - Aantal colli

22 - Bescheidnummer*1 *1 Let op: U dient in de onvolledige aangifte altijd de bescheidcode al wel op te geven (b.v. N954 voor EUR1). In het aanvullende bericht kunt u dan vervolgens het veld identificatie bescheid invullen (in bovenstaand voorbeeld het daadwerkelijke nummer van uw EUR1 document). Vermeld in de onvolledige aangifte altijd eerst de bescheidcode(s) die u op een later moment in een aanvullende aangifte gaat aanvullen. Het toevoegen van een bescheidcode is in een aanvullende aangifte dus NIET mogelijk, alleen het bijbehorende nummer. Vooraf aangifte U kunt digitaal een vooraf aangifte indienen, Aangiftetype is dan D. De termijn tussen de vooraf aangifte en daadwerkelijke vertrek is 7 dagen. Binnen 7 dagen dient u dus te melden dat de goederen vertrekken. Dient u geen aanvulling in binnen de wettelijke termijn? Dan verwijdert AGS de aangifte na verloop van de termijn geautomatiseerd. Afhandelen AGS Uitvoer aangifte AGS handelt de aangifte volledig geautomatiseerd af en geeft goederen vrij.

23 Niet wegvoering verhinderende controle (bijv. bepaalde bescheidcontroles): AGS bepaalt geautomatiseerd het douanestandpunt en geeft de goederen vrij. Na het inbrengen van controleresultaten volgt de volledige afhandeling van de aangifte. AGS zal een elektronisch retourbericht sturen in geval van document controle (te overleggen documenten opgenomen in het bericht). Wegvoering verhinderende controle (bijv. fysieke controle) AGS bepaalt het douanestandpunt en geeft de goederen pas vrij na het inbrengen van controleresultaten. AGS zal een elektronisch retourbericht sturen in geval van fysieke controle. Foutmeldingen inzien Indien u een afkeuring krijgt op een aangifte (03-DMSREJ), dan staan in het ontvangen bericht welke fout u hebt gemaakt. (Vergelijkbaar met de Q foutcodes in Sagitta Uitvoer). Hieronder is aan de hand van een voorbeeld toegelicht hoe de foutcodes worden gevonden. Komt u er de eerste keer niet uit, neem dan contact op met onze helpdesk ( ). Voorbeeld: U ontvangt en 03-DMSREJ. U klikt met de rechtermuistoets op dit bericht en selecteert de optie Bericht openen. De inhoud van het foutbericht wordt u weergegeven. In de regel AGSRESS - Response Errorcode kunt u zien waar de fout is gemaakt, in dit geval is er vergeten een bescheidcode op te nemen bij de goederencode.

24 De foutcodes kunt u ook vinden in Tabel A99 menu: Onderhoud Tabellen Aangifte codelijsten AGS A99 FOUTCD.AANGIFTE.. Tabel A99 bevat een 4-tal soorten foutcode: de A-codes, de EXcodes, de DMS codes en de TMS codes. Foutcodes beginnend met DMS komen direct van het aangiftesysteem AGS. Foutcodes beginnend met TMS worden gegeneerd tijdens de controle in DTV. Foutcodes beginnend met A zijn niet van toepassing en foutcodes beginnend met EX hebben te maken met de uniekheid van de aangifte.

25 AGS-aangifte kopiëren Bij het kopiëren van een AGS-aangifte worden de gegevens uit de bestaande aangifte gekopieerd naar een nieuwe aangifte. De berichten die mogelijk al bij de te kopiëren AGS-aangifte geregistreerd staan, worden niet meegenomen. De nieuwe AGSaangifte kan vervolgens worden opgesteld en verzonden. Om een AGS-aangifte te kopiëren doet u het volgende: 1. Klik in het aangifteoverzicht van het control center met de rechtermuisknop op de AGS-aangifte en kies de optie Aangifte kopiëren. 2. Het venster met daarin de code en omschrijving van de aangifte verschijnt. Voor de code en omschrijving staat vermeld 'Kopie van'. Breng de gewenste wijzigingen aan in de code en omschrijving en klik op OK. 3. Vervolgens start de wizard. Voer naar keuze een van de onderstaande punten uit: Wilt u de aangifte direct gaan opstellen, vul dan de wizard verder in. In de wizard staan alle gegevens uit de gekopieerde melding ingevuld. U kunt de aangifte verder opstellen en verzenden. Klik in de wizard op Sluiten wanneer u de nieuwe AGSaangifte niet direct wilt gaan opstellen, maar op een later moment. De aangifte wordt dan opgeslagen met de gegevens zoals ze zijn overgenomen bij het kopiëren.

26 Aangiftedocumenten afdrukken Wanneer er documenten bij een aangifte beschikbaar zijn, kunnen deze worden afgedrukt. Een aangifte bevat pas documenten nadat er bepaalde retourberichten (op de aangifte) zijn binnengekomen. Voor AGS Uitvoer kan na ontvangst van het vrijgavebericht DMSCLE of het voorlopig vrijgavebericht DMSROG, het Wegvoeringsexemplaar worden afgedrukt. Koppel in CustomsController uw AGS documenten aan uw printer via de menuoptie Onderhoud --> Printers. Koppel hier alle documenten die beginnen met de tekst AGSU aan de juiste printer (let op papierformaat A4) en zet het aantal exemplaren op 1.

27 Automatische Aangifte Verwerking Automatische Aangifte Verwerking (CCAuto) Heeft u een koppeling met uw ERP/TMS/WMS pakket. Dat kan AGS deze aangiftegegevens automatisch inlezen. Hiertoe dient u eerst onder menu Onderhoud, Modules, Bestandslocaties een nieuwe map in te stellen voor de berichtstroom: DownloadAGS3. Meer informatie over het formaat waarin deze gegevens aangeboden moeten worden kunt op opvragen via douane@beurtvaartadres.nl

28 Noodprocedure AGS Uitvoer U mag de noodprocedure alleen gebruiken als de douane een storing in AGS uitvoer meedeelt op de internetsite van de Nationale Helpdesk Douane of na toestemming van de Douane in andere gevallen. Is er storing aan de kant van de Douane? Dan maakt de Douane dat bekend via de internetsite van de Nationale Helpdesk Douane. ( Storing niet aan de kant van de Douane? Is er een storing in CustomsController? Dan moet u aan de Douane vragen of u de noodprocedure mag toepassen. Hoe bereikt u de Douane? Aangiftebehandeling Douane Rotterdam Rijnmond: s maandags t/m vrijdags van uur tot uur en s zaterdags van uur tot uur op Buiten deze tijden op Aangiftebehandeling Douane Schiphol Cargo: (altijd bereikbaar) Werking van de noodprocedure - U maakt de aangifte op in CustomsController zoals u gewend bent. - U zet de aangifte nadat u de Wizard heeft afgesloten in de status Noodprocedure. U doet dit door met de rechtermuistoets op de aangifte te klikken en de optie Noodprocedure te selecteren.

29 - U print vervolgens het Noodprocedure document. U doet dit door met de rechtermuistoets op de aangifte te klikken en de optie Documenten afdrukken te selecteren. - U maakt een en vermeldt in het onderwerp van de mail de tekst Noodprocedure gevolgd door uw EORI-nummer en het Aangiftevolgnummer van de aangifte. Het aangiftevolgnummer van de aangifte kunt u in het controlcenter terug vinden bij de betreffende aangifte. Zet in de mail uw eigen referentienummer en voeg het noodprocedure document toe en eventueel de gevraagde bescheiden (factuur o.i.d.). - Stuur de mail naar uw aangifte kantoor: Douanekantoor Schiphol Cargo: Douane.DSC.Uitvoer.AGS@belastingdienst.nl Douanekantoor Rotterdam Rijnmond: Douane.DRR.Uitvoer.AGS@belastingdienst.nl Let op! Per bericht kunt u één (1) noodaangifte insturen. - De Douane geeft, via , antwoord op uw noodaangifte. Douane informeert u of de goederen gecontroleerd worden of geeft toestemming tot wegvoering van de goederen. Hiervoor wordt het adres gebruikt vanwaar de noodaangifte is ingezonden tenzij u in het tekstveld van de een ander adres vermeldt. Opmerking: Bij AGS uitvoer bevinden de goederen zich bij een douanekantoor of op enige andere, door de Douane aangewezen of goedgekeurde plaats. Dit zijn de plaatsen waar de goederen in eerste aanleg kunnen worden gecontroleerd. - Als de Douane de goederen vrijgeeft voor uitvoer, dan zet de Douane een afdruk van het metalen dienststempel op de noodaangifte en mailt de Douane de noodaangifte naar het retouradres zoals hierboven omschreven. - Het uitgaan kan vervolgens plaatsvinden onder geleide van de Nood-aangifte. Heeft u binnen 30 minuten na het doen van een noodaangifte: Geen reactie ontvangen van de Douane? Neemt u dan telefonisch contact op met het aangiftepunt van de Douane waar u uw mail naar toe heeft gestuurd om alsnog vrijgave voor uitvoer te krijgen.

30 Van de Douane vernomen dat de goederen fysiek gecontroleerd gaan worden? U moet de goederen ter beschikking van de Douane houden. U hebt daarbij te maken met een reactietijd. De Douane hanteert bij fysieke controles in het aangifteproces reactietijden. Door gebruik van een reactietijd weet u binnen welke tijd u over de goederen kunt beschikken. U bent hierdoor beter in staat uw logistiek te plannen. Omdat bedrijven in het hele land op hetzelfde serviceniveau van de Douane moeten kunnen rekenen, zijn de reactietijden centraal vastgesteld. De Douane heeft het gebruik van de reactietijden ingesteld op verzoek van het bedrijfsleven. Ook tijdens een noodprocedure gelden de vastgestelde reactietijden. Informatie over de reactietijden en de regels die daarbij gelden vindt u op de site van de Douane. Na de storing Is de storing voorbij? Dan dient u zo spoedig mogelijk doch uiterlijk de eerstvolgende werkdag na afloop van de storing alsnog de elektronische aangifte in. Open daarvoor de aangifte en vermeld: 1) Op tabblad 2 de datum waarop uw noodprocedure aanvaard is. Indien nodig kunt u de aanvaardingsdatum antidateren als de noodaangifte een oudere aanvaardingsdatum heeft dan de in te zenden elektronische aangifte.

31 2) Bij het 1 ste artikel de code NP500. De elektronische aangifte, volgend op de noodprocedure, die na de storing wordt ingezonden, wordt niet gecommuniceerd met het proces uitgaan (ECS). Let op! Het kan zijn dat bij het ontstaan van de storing al aangiften waren ingezonden en waarvoor u, door de storing, geen retourbericht heeft ontvangen. Wacht in dit geval eerst af of deze aangiften na de storing alsnog elektronisch worden verwerkt.

Kennis Event Van Sagitta Uitvoer naar AGS 10 maart 2016 Presentatie: - AGS waar staan we nu.

Kennis Event Van Sagitta Uitvoer naar AGS 10 maart 2016 Presentatie: - AGS waar staan we nu. Kennis Event Van Sagitta Uitvoer naar AGS 10 maart 2016 Presentatie: - AGS waar staan we nu. Johan de Groot Accountmanager voor softwareontwikkelaars douane 1 WAAROM AGS Sagitta-systemen DSI en DSU verouderd.

Nadere informatie

AGS; de praktische aanpak en gevolgen voor u als exporteur.

AGS; de praktische aanpak en gevolgen voor u als exporteur. AGS in de praktijk AGS; de praktische aanpak en gevolgen voor u als exporteur. Jeroen de Roode Beurtvaartadres John Schutten Stratech AGS in de praktijk Stand van zaken Gevolgen voor uw Uitvoer aangifteproces

Nadere informatie

ecustoms Stukgoedmodule

ecustoms Stukgoedmodule ecustoms Stukgoedmodule Snel en eenvoudig online douane uitvoerdocumenten maken. (EX-a, EU-a en CO-a) Sinds oktober 2016 aangesloten op de nieuwe software van de douane AGS uitvoer. ecustoms ecustoms is

Nadere informatie

ecustoms ecustoms is een douane formaliteiten portaal. Ontwikkeld en beheerd door EasyProgram B.V.

ecustoms ecustoms is een douane formaliteiten portaal. Ontwikkeld en beheerd door EasyProgram B.V. ecustoms Snel en eenvoudig online douane uitvoerdocumenten maken. (EX-a, EU-a en CO-a) Sinds oktober 2016 aangesloten op de nieuwe software van de douane AGS uitvoer. ecustoms ecustoms is een douane formaliteiten

Nadere informatie

Hoe werkt AGS Uitvoer

Hoe werkt AGS Uitvoer AGS WEBINAR Agenda Hoe werkt AGS Uitvoer? Hoe maak ik een aangifte? Invullen van de aangifte, waar moet ik op letten? Tips en Tricks Printer instelling AGS Retourberichten - aangifte corrigeren DTV (Douane

Nadere informatie

ecustoms Snel en eenvoudig online douane uitvoerdocumenten maken (EX-a, EU-a en CO-a)

ecustoms Snel en eenvoudig online douane uitvoerdocumenten maken (EX-a, EU-a en CO-a) ecustoms Snel en eenvoudig online douane uitvoerdocumenten maken (EX-a, EU-a en CO-a) ecustoms ecustoms is een douane formaliteiten portaal. Ontwikkeld en beheerd door EasyProgram B.V. Middels ecustoms

Nadere informatie

Samen met de goederencode en het land van bestemming komt u bij alle voor deze combinatie geldende maatregelen.

Samen met de goederencode en het land van bestemming komt u bij alle voor deze combinatie geldende maatregelen. ; Uw bron van Informatie Met de komst van het nieuwe douane aangifte systeem (AGS) voor het doen van de in- en uitvoer aangiften heeft douane Nederland ook douane tarief voorziening (DTV) geïntroduceerd.

Nadere informatie

Handleiding Self Service

Handleiding Self Service Handleiding Self Service Inleiding Self Service is een programma waarmee u zelf wijzigingen in de personeels- en salarisadministratie kunt doorgeven. Afhankelijk van het soort mutatie (wijziging) en de

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Import FLEGt producten uit Indonesie

Import FLEGt producten uit Indonesie Import FLEGt producten uit Indonesie Het proces in stappen 1 Een zending van de betreffende goederen die uit Indonesië binnenkomt in de EU kan zonder aanvaarding van de vergunning niet in het vrije verkeer

Nadere informatie

TOEVOEGING JUNIOR CUSTOMS CONSULTANT AGS 2

TOEVOEGING JUNIOR CUSTOMS CONSULTANT AGS 2 TOEVOEGING JUNIOR CUSTOMS CONSULTANT AGS 2 Addendum In de bestaande teksten blijven DSI en DSU nog staan. DSI blijft deels nog actief, zeker tot in het voorjaar van 2014. Met de vervanging van DSU wordt

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Self Service Voor Medewerkers

Gebruikershandleiding Self Service Voor Medewerkers Gebruikershandleiding Self Service Voor Medewerkers Inhoud 1. Algemeen... 3 2. Inloggen... 6 3. De module HR Self Service... 7 4. De taakbalk aan de linkerzijde... 8 5. Het afhandelen van openstaande taken...

Nadere informatie

DSI AGS. versus. Presentatie Bedrijfsleven Datum:14-04-25. Ad Markesteijn

DSI AGS. versus. Presentatie Bedrijfsleven Datum:14-04-25. Ad Markesteijn DSI versus AGS Presentatie Bedrijfsleven Datum:14-04-25 Ad Markesteijn Inhoud presentatie Aanleiding en ontwerpkeuzes AGS Verschillen DSI/AGS AGS/DTV Implementatie AGS Webinar Weetjes AGS 2 Aanleiding

Nadere informatie

AGS 2. Presentatie bedrijfsleven

AGS 2. Presentatie bedrijfsleven AGS 2 Presentatie bedrijfsleven Agenda Algemeen Aanleiding Procesaanpassingen Communicatie/Berichten Invulling Invoeringsscenario 2 Wat was het ook al weer? Systeem voor Automatische Gegevensverwerking

Nadere informatie

Roadshow AGS Uitvoer. Mei 2016

Roadshow AGS Uitvoer. Mei 2016 mei 2016 Roadshow AGS Uitvoer Mei 2016 Programma Procesmatige wijzigingen met de komst van AGS uitvoer Implementatie AGS Uitvoer Pauze Praktische tips voor bedrijven Vragen/paneldiscussie 3 27 mei 2016

Nadere informatie

Quick Reference Contact Manager SE

Quick Reference Contact Manager SE Eddon Software BV Rietveldenweg 82 5222 AS s-hertogenbosch The Netherlands T +31 (0)88-235 66 66 F +31 (0)88-235 66 77 E info@eddon.nl W www.eddon.nl Quick Reference Contact Manager SE Block: Contact Manager

Nadere informatie

AGS 2. Presentatie bedrijfsleven

AGS 2. Presentatie bedrijfsleven AGS 2 Presentatie bedrijfsleven Agenda Algemeen Aanleiding Procesaanpassingen Communicatie/Berichten Invulling DTV Invoeringsscenario 2 Wat was het ook al weer? Systeem voor Automatische Gegevensverwerking

Nadere informatie

Vakopleiding Declarant online. Douaneaangifte (art 5 lid 12 DWU) Douaneregelingen (art 5 lid 16 DWU) Toelichting Enig Document

Vakopleiding Declarant online. Douaneaangifte (art 5 lid 12 DWU) Douaneregelingen (art 5 lid 16 DWU) Toelichting Enig Document Vakopleiding Declarant online Toelichting Enig Document Douaneaangifte (art 5 lid 12 DWU) handeling waarbij een persoon in de voorgeschreven vorm en op de voorgeschreven wijze het voornemen kenbaar maakt

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat

Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Automatische conversie banknummers naar het IBAN formaat Sdu Advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl september 2013 1 Inhoudsopgave Overzicht... 3 Converteren banknummers... 3 Rapport maken...

Nadere informatie

Werkinstructie Voorgangsverslag maken

Werkinstructie Voorgangsverslag maken Werkinstructie Voorgangsverslag maken In Mijn Rechtspraak Toezicht Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met een visuele beperking, zoals slechtzienden

Nadere informatie

Reactietijden Bij fysieke controles in het proces aangiftebehandeling

Reactietijden Bij fysieke controles in het proces aangiftebehandeling Douane Belastingdienst en Bij fysieke controles in het proces aangiftebehandeling Februari 2016 DO 363-1Z*1FD Bloktijd buiten openstellingsuren verlopen? en Bij fysieke controles in het proces aangiftebehandeling

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden: Handleiding Elektronisch Factureren

ABAB-Internetboekhouden: Handleiding Elektronisch Factureren ABAB-Internetboekhouden: Handleiding Elektronisch Factureren In plaats van het afdrukken van verkoopfacturen op papier, is er nu ook de mogelijkheid om uw facturen elektronisch naar uw debiteuren te versturen.

Nadere informatie

Inleiding (1/2) Bron: Nieuwsbrief Douane

Inleiding (1/2) Bron: Nieuwsbrief Douane Presentatie AGS 2 Inleiding (1/2) In februari 2013 start de overgang van Sagitta DSI naar AGS 2 voor invoer. Na de implementatie van AGS 2 stopt Sagitta DSI. Gebruikers van Sagitta DSI moeten in het voorjaar

Nadere informatie

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice

SnelStart. Stappenplan. SBR btw-aangifte met SnelStart 12. Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Status: Definitief Auteur: Selfservice SnelStart Stappenplan SBR btw-aangifte met SnelStart 12 Datum: 18-4-2014 Versie: 0.5 Inleiding Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om de btw-aangifte te versturen volgens de Standard Business Reporting

Nadere informatie

Handleiding Factureren 7x24

Handleiding Factureren 7x24 Handleiding Factureren 7x24 HOME Met Factureren 7x24 kunt u online u facturen samenstellen en inboeken. U kunt de facturen printen en per post versturen, maar u kunt ze ook automatisch e-mailen, of elektronisch

Nadere informatie

AGS2 in Sprinter 2000

AGS2 in Sprinter 2000 AGS2 in Sprinter 2000 Overgang Sagitta Invoer naar AGS2 Versie 1.1 Disclaimer Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande

Nadere informatie

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding Online aanvragen Gebruikershandleiding 01 / 11 Online aanvragen Gebruikershandleiding Inhoud Inloggen registreren Wachtwoord vergeten Mijn account Mijn account - Functies Het aanvraagformulier Het aanvraagformulier

Nadere informatie

PhPlist Gebruikers Handleiding

PhPlist Gebruikers Handleiding PhPlist Gebruikers Handleiding Auteur: Sander Duivenvoorden Bedrijf: Buildnet webservices E-mail: support@buildnet.nl Datum: 23-09-2008 Laatste wijziging: 17-10-2008 Versie: 1.1 1 Inleiding Het verzenden

Nadere informatie

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding Online aanvragen Gebruikershandleiding 01 / 11 Online aanvragen Gebruikershandleiding Inhoud Inloggen registreren Wachtwoord vergeten Mijn account Mijn account - Functies Het aanvraagformulier Het aanvraagformulier

Nadere informatie

Excise Movement and Control System (EMCS)

Excise Movement and Control System (EMCS) 1234567 2010 3 Excise Movement and Control System (EMCS) 3 Verzendt of vervoert u goederen onder schorsing van accijns? Dan is deze brochure voor u bestemd. Op 1 januari 2011 start de volgende fase van

Nadere informatie

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of

Klikt u op dan komt er een scherm of u dit bestand wilt of Enkele nuttige tips om met VARB te werken. U start uw internetbrowser en gaat naar https://www.varb.nl er komt een schermpje Certificaat bevestigen, klik op OK. Het volgende scherm is Voer Pin in, u vult

Nadere informatie

MediQuets instellen en gebruiken, bestand uploaden v4. Hoofdstuk 1 MediQuest instellen en gebruiken - bestand aanmaken en uploaden

MediQuets instellen en gebruiken, bestand uploaden v4. Hoofdstuk 1 MediQuest instellen en gebruiken - bestand aanmaken en uploaden Hoofdstuk 1 MediQuest instellen en gebruiken bestand aanmaken en uploaden MediQuest verzorgt de volledige meting van de CQIndex; van uitnodiging tot rapportage. De ervaringen van patiënten worden met de

Nadere informatie

HOOFDMENU ORDERINVOER EN ORDERVOLGSYSTEEM:

HOOFDMENU ORDERINVOER EN ORDERVOLGSYSTEEM: HOOFDMENU ORDERINVOER EN ORDERVOLGSYSTEEM: 1. Hier kunt u orders raadplegen waarbij informatie rechtstreeks uit ons plansysteem wordt opgehaald, zoals statussen, aflevertijden en afleverbewijzen. Voor

Nadere informatie

Een declaratie aanmaken

Een declaratie aanmaken Een declaratie aanmaken U kunt in Kleos drie verschillende soorten declaraties aanmaken: 1. een declaratie voor een dossier: een declaratie voor 1 dossier voor 1 debiteur; 2. een declaratie voor een cliënt:

Nadere informatie

CORRIGEREN LEVERING BIJ SIGNALEN HANDLEIDING 4A

CORRIGEREN LEVERING BIJ SIGNALEN HANDLEIDING 4A CORRIGEREN LEVERING BIJ SIGNALEN HANDLEIDING U ontvangt deze handleiding namens BPF Schoonmaak en De stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche. OVER DEZE HANDLEIDING U

Nadere informatie

Handleiding PE online Professionals. Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting

Handleiding PE online Professionals. Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting Handleiding PE online Professionals Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Hoofdstuk 1 Inlog... 3 Hoofdstuk 2 Hoofdscherm... 4 Hoofdstuk 3 Mijn gegevens...

Nadere informatie

Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen

Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen Handleiding ABK Extra - Zoekprofielen U vindt in deze handleiding: 1. Inleiding... 2 2. Abonnementsvormen... 2 3. Zoeken... 2 3.1 Aankondigingen overzicht... 3 3.2 Zoekfilter... 4 3.3 Hoofdinhoud... 5

Nadere informatie

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark

Handleiding helpdesk. Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Datum: 08-10-2014 Versie: 1.0 Auteur: Inge van Sark Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Beheer helpdesk... 3 1.1. Settings... 3 1.2. Applicaties... 4 1.3. Prioriteiten... 5 1.4. Gebruik mailtemplates...

Nadere informatie

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen Declareren Stap 1 Openstaande behandelingen Bij het programma onderdeel Declaratie, Openstaande behandelingen (zorgverzekeraars) kunt u kijken welke welke behandelingen er nog niet gedeclareerd zijn. Druk

Nadere informatie

/ handleiding. /versie /05/2019

/ handleiding. /versie /05/2019 / handleiding HANDLEIDING E-LOKET BERICHTEN EN CONTACTEN /versie 1.0 27/05/2019 Inhoudstafel 1 Inleiding 3 2 De Contactenmodule 4 2.1 Mijn organisatiegegevens beheren 4 2.1.1 Organisatiegegevens beheren

Nadere informatie

In vier stappen Aangetekende post versturen in Mijn PostNL

In vier stappen Aangetekende post versturen in Mijn PostNL In vier stappen Aangetekende post versturen in Mijn PostNL Mijn PostNL is de online omgeving waar u snel en gemakkelijk uw post- en pakketzaken kunt regelen. Stappenkaart Aangetekende post Met deze stappenkaart

Nadere informatie

Mifas. Handleiding Elektronische BTW-Aangifte

Mifas. Handleiding Elektronische BTW-Aangifte Mifas Handleiding Elektronische BTW-Aangifte Inhoudsopgave INLEIDING... 3 STAP 1: BTW-AANGIFTE TOEVOEGEN... 4 STAP 2: VERSTUREN AANGIFTE... 6 STAP 3: CONTROLEREN... 8 AANGIFTE DOEN BIJ MEERDERE ADMINISTRATIES...

Nadere informatie

Handleiding. Z factuur Archief

Handleiding. Z factuur Archief Handleiding Z factuur Archief INHOUDSOPGAVE 1. DASHBOARD... 3 1.1. Inloggen... 3 Inloggegevens vergeten... 3 1.2. Mogelijkheden Dashboard... 3 Instellingen, Abonnement Info en Adressenboek... 3 Facturen

Nadere informatie

Handleiding voor gebruik van aanvoermelding (jaar- en weekmelding) bij Veiling Rhein-Maas. Geldig vanaf: 20 december 2017

Handleiding voor gebruik van aanvoermelding (jaar- en weekmelding) bij Veiling Rhein-Maas. Geldig vanaf: 20 december 2017 Handleiding voor gebruik van aanvoermelding (jaar- en weekmelding) bij Veiling Rhein-Maas Geldig vanaf: 20 december 2017 Inhoudsopgave 1. Aanmelden... 3 2. Wachtwoord vergeten... 3 3. Wachtwoord wijzigen...

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Aanmaningen 1. Inleiding..2 2. Selecteren van openstaande posten. 2 3. Genereren van aanmaningen.....4 4. Electronisch Aanmanen...5 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Handleiding Medewerkersagenda. PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier

Handleiding Medewerkersagenda. PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier Handleiding PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier De agenda in PlanCare 2 De agenda kent verschillende invalshoeken of benaderingswijzen. Centraal staat de Cliëntagenda waar alle afspraken en

Nadere informatie

TIP: Op elke pagina in SalarOnline vindt u een tekst ballon met?, zodra u hierop klikt krijgt u de help voor de betreffende pagina.

TIP: Op elke pagina in SalarOnline vindt u een tekst ballon met?, zodra u hierop klikt krijgt u de help voor de betreffende pagina. Welkom bij SalarOnline Van uw accountant heeft u een link per e-mail ontvangen. Zodra u op de link klikt krijgt u een wizard. In deze wizard moet u uw gebruikersnaam, wachtwoord en subdomein opgeven. Op

Nadere informatie

Als u online declareert in Intramed, kunt u de retourinformatie via Intramed opvragen.

Als u online declareert in Intramed, kunt u de retourinformatie via Intramed opvragen. Hoofdstuk 1 Retourinformatie ophalen en afhandelen Zorgverzekeraars leveren de retourinformatie vaak elektronisch aan. Deze retourinformatie kunt u in Intramed ophalen en inlezen. Als iets verkeerd is

Nadere informatie

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 3.3. KraamzorgCompleet versie 3.3

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 3.3. KraamzorgCompleet versie 3.3 Update documentatie KraamZorgCompleet versie 3.3 KraamzorgCompleet versie 3.3 Inhoudsopgave Update documentatie versie 3.3 Hoofdstuk 1 Tarieven per verzekeringsconcern...1 1.1 Verzekeringsconcerns...1

Nadere informatie

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document Calculatie tool Handleiding Auteur Bas Meijerink Datum 01-09-2016 Versie applicatie 01 Versie document 03D00 Inhoudsopgave 1. Een calculatie maken - 3-1.1 Start een nieuwe calculatie... - 3-1.2 Algemene

Nadere informatie

Handleiding spitsfactuur imuis Online.

Handleiding spitsfactuur imuis Online. Handleiding spitsfactuur imuis Online. 1. Inloggen imuis Online. Log in op: https://inloggen.mondtadviesgroep.nl/imuis_net/inlogscherm.aspx Of via http://www.mondtadviesgroep.nl/ (rechtsboven Inloggen

Nadere informatie

Werkinstructie Verzoeken

Werkinstructie Verzoeken Werkinstructie Verzoeken In Mijn Rechtspraak - Toezicht Deze werkinstructie beschrijft: het indienen van een verzoek, het markeren van het verzoek met een spoedindicatie, het toevoegen van PDF-documenten

Nadere informatie

Handleiding Aanvragen extra prestaties bij overeenkomst. Inleiding

Handleiding Aanvragen extra prestaties bij overeenkomst. Inleiding Handleiding Aanvragen extra prestaties bij overeenkomst Inleiding Met deze handleiding willen we u helpen bij het aanvragen van extra prestaties naast de preferente overeenkomst. We nemen u stap voor stap

Nadere informatie

Inleiding. 1 Handleiding IRMA

Inleiding. 1 Handleiding IRMA 1 Handleiding IRMA Inleiding IRMA (ICT Resource Manager) is het registratieprogramma dat gebruikt wordt door ICT AmeRijck. Het staat op de computer in het virtuele kantoor van de Servicedesk. IRMA is niet

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave Vooraf Stap 1: Functie aanvragen Stap 2: Certificaat installeren Stap 3: URL registreren...

1. Inhoudsopgave Vooraf Stap 1: Functie aanvragen Stap 2: Certificaat installeren Stap 3: URL registreren... Handleiding OSO 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 3 3. Stap 1: Functie aanvragen... 4 4. Stap 2: Certificaat installeren... 5 5. Stap 3: URL registreren... 6 6. Overstapdossier klaarzetten

Nadere informatie

Meer informatie vindt u op de website http://www.fysiomonitor.nl. Ook voor inhoudelijke vragen kunt u met Fysio Prestatie Monitor contact opnemen.

Meer informatie vindt u op de website http://www.fysiomonitor.nl. Ook voor inhoudelijke vragen kunt u met Fysio Prestatie Monitor contact opnemen. Hoofdstuk 1 Fysio Prestatie Monitor instellen en gebruiken De Fysio Prestatie Monitor (FPM) is een online meetinstrument van Qualizorg dat de kwaliteit van fysiotherapeutische zorg in kaart brengt, en

Nadere informatie

Beschrijving Serviceportaal KVK Micro en Klein

Beschrijving Serviceportaal KVK Micro en Klein Beschrijving Serviceportaal KVK Micro en Klein Serviceportaal Kamer van Koophandel (KVK) / Zelf Deponeren Jaarrekening (versie 20190412) Inhoud 1. Na het aanmelden 2. Het dashboard 3. Meertaligheid 4.

Nadere informatie

HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE

HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE HANDLEIDING POSTSTUKREGISTRATIE Versie 3-04/10/2005 Dit document is de handleiding voor de poststukregistratie e2e nv pagina 1/20 1 Index 1 INDEX... 2 2 ROLLEN... 3 3 VERWERKER... 4 3.1 OVERZICHT... 4

Nadere informatie

Handleiding Official Portal

Handleiding Official Portal SPORTLINK, MEER TIJD VOOR SPORT Handleiding Official Portal KNBSB DE HANDLEIDING In deze handleiding wordt u stap voor stap door de applicatie geleid. Aan de hand van afbeeldingen wordt elke handeling

Nadere informatie

Handleiding. Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging

Handleiding. Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging Handleiding Koppelen mede-uitvoerder(s) aan perceelgebonden machtiging april 2014 Inhoud Inleiding... 3 Algemeen... 3 Hulpmiddelen... 4 Verkort stappenplan... 4 1 Andere gebruikers van FRS uitnodigen tot

Nadere informatie

Werkinstructie Voortgangsverslag maken

Werkinstructie Voortgangsverslag maken Werkinstructie Voortgangsverslag maken In Mijn Rechtspraak - Toezicht Voortgangsverslagen dient u in via Mijn Rechtspraak Toezicht. Voor een cluster van zaken, dient u per zaak een voortgangsverslag in.

Nadere informatie

Reactietijden Fysieke controles Douane

Reactietijden Fysieke controles Douane Douane Belastingdienst Reactietijden Fysieke controles Douane Februari 2019 DO 363-1Z*8FD Reactietijden Fysieke controles Douane Doet u aangifte en hebben we aangegeven dat we goederen fysiek willen controleren?

Nadere informatie

Handleiding Mailing Wizard 18.0

Handleiding Mailing Wizard 18.0 Handleiding Mailing Wizard 18.0 UNIT4 Accountancy B.V. Bastion 4 Postbus 755 3900 AT Veenendaal Telefoon algemeen: 0318-581600 Telefoon Servicedesk: 0318-581750 E-mail: servicedesk.accountancy@unit4.com

Nadere informatie

Handleiding Installatie en Gebruik Privacy- en Verzend Module Stichting Farmaceutische Kengetallen

Handleiding Installatie en Gebruik Privacy- en Verzend Module Stichting Farmaceutische Kengetallen Handleiding Installatie en Gebruik Privacy- en Verzend Module Stichting Farmaceutische Kengetallen Uitgebracht door : ZorgTTP Referentie : Handleiding installatie en gebruik Privacy- en Verzend Module

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Sorteren en filteren in een tabel Sorteren kun je met de knoppen (Oplopend) en (Aflopend). Hiermee zet je records in alfabetische of numerieke volgorde. Er wordt gesorteerd op

Nadere informatie

Web Cursisten Manager WCM

Web Cursisten Manager WCM Web Cursisten Manager WCM 2011, Behoudens de in de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze documentatie worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Verkorte handleiding uitstelregeling

Verkorte handleiding uitstelregeling Verkorte handleiding uitstelregeling Log in op Accept SBR en kies voor SBR Dossier Het SBR dossier programma wordt nu gestart. Het dossier dient als opslag voor uw SBR documenten. Druk hiervoor op de knop

Nadere informatie

EERSTE AANLEVERING VIA DE SELFSERVICE WERKGEVERS PORTAL

EERSTE AANLEVERING VIA DE SELFSERVICE WERKGEVERS PORTAL premie- en inningssystematiek EERSTE AANLEVERING VIA DE SELFSERVICE WERKGEVERS PORTAL HANDLEIDING U ontvangt deze handleiding namens bpfbouw en de bedrijfstakeigen regelingen in uw sector. OVER DEZE HANDLEIDING

Nadere informatie

HANDLEIDING URENPORTAAL Relatie

HANDLEIDING URENPORTAAL Relatie HANDLEIDING URENPORTAAL Relatie Versie: Technopark 1.0 Datum: 01-12-2014 Inleiding OBD-Personeelsdiensten maakt gebruik van een digitaal urendeclaratie systeem. De flexwerker voert zijn uren aan het einde

Nadere informatie

HANDLEIDING LEVERANCIERS PORTAAL

HANDLEIDING LEVERANCIERS PORTAAL HANDLEIDING LEVERANCIERS PORTAAL Inhoudstafel 1. Inloggen... 4 2. Paswoord vergeten... 4 2.1. Afmelden 2.2. Meat&More/Buurtslagers 3. Contact... 5 4. Mijn gegevens... 5 4.1. Bedrijfsgegevens 4.2. Logingegevens

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

INTERNET DECLAREREN 2.0 OPDRACHTGEVER

INTERNET DECLAREREN 2.0 OPDRACHTGEVER INTERNET DECLAREREN 2.0 OPDRACHTGEVER T-Point voor Bedrijven Als opdrachtgever van Tempo-Team kunt u op T-Point de actuele informatie vinden van uw opdrachten bij Tempo-Team. U kunt declaraties controleren

Nadere informatie

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan.

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Een mailing verzorgen Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Voor deze techniek zijn twee bestanden

Nadere informatie

Beschrijving webmail Enterprise Hosting

Beschrijving webmail Enterprise Hosting Beschrijving webmail Enterprise Hosting In dit document is beschreven hoe e-mail accounts te beheren zijn via Enterprise Hosting webmail. Webmail is een manier om gebruik te maken van e-mail functionaliteit

Nadere informatie

Uw adresboek en Word. In dit venster in de Wizard Enveloppen en etiketten kunt u kiezen voor het gebruiken van het adresboek:

Uw adresboek en Word. In dit venster in de Wizard Enveloppen en etiketten kunt u kiezen voor het gebruiken van het adresboek: Uw adresboek en Word In Word kunt u bij de optie Afdruk samenvoegen en bij verschillende Wizards waarmee u brieven, etiketten of enveloppen maakt, kiezen voor het invoegen van adressen uit het adresboek

Nadere informatie

Op tabblad "2. Declaraties" van de systeemgegevens kunt u de nota lay-out instellen.

Op tabblad 2. Declaraties van de systeemgegevens kunt u de nota lay-out instellen. Hoofdstuk 1 Inleiding In Intramed is het mogelijk om naast het declareren naar verzekeraars en patiënten, ook te declareren naar bedrijven en instellingen. Er kan op drie manieren gedeclareerd worden naar

Nadere informatie

Gebruikers en groepen

Gebruikers en groepen Gebruikers en groepen Deze handleiding beschrijft de functionaliteit gebruikers en groepen. U vindt deze functionaliteit in het SchoolWapps dashboard onder de menuoptie Algemeen. Met de module gebruikers

Nadere informatie

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Central Station Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Versie: november 2010 Inhoudsopgave Inleiding... 3 H1. Cliëntdossier... 4 H1.1 Zoeken naar een cliëntdossier... 4 H1.2. Aanmaken van een nieuw

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Ouder Login TSO De Kring

Gebruikershandleiding. Ouder Login TSO De Kring Gebruikershandleiding Ouder Login TSO De Kring Gebruikershandleiding ouder login Maakt u gebruik van of wilt u gebruik maken van de tussenschoolse opvang op PCBS De Kring, dan kunt u zich via de website

Nadere informatie

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding

Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Act! PostcodeCheck voor Act! Handleiding Versie 1.0 11-05-2011 Inleiding Urenlang bezig met het controleren en invoeren van adresgegevens? Act! PostcodeCheck biedt uitkomst! U hoeft alleen de postcode

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Handleiding gebruik Citymail

Handleiding gebruik Citymail Handleiding gebruik Citymail Versie : 4.0.1 Jaar : 2014 Auteur : Citymail BV / Charly Traarbach Citymail BV Copyright 1 Citymail BV, Nederland 2014 Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of

Nadere informatie

RIE Vragenlijst Editor

RIE Vragenlijst Editor Handleiding RIE Vragenlijst Editor Versie 1.0 Datum: 29 oktober 2015 IT&Care B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2. OVERZICHT RIE VRAGENLIJSTEN... 4 3. AANMAKEN VAN EEN NIEUWE VRAGENLIJST...

Nadere informatie

Werken met verschillende lay-outs

Werken met verschillende lay-outs Werken met verschillende lay-outs Inleiding In deze handleiding vindt u een stappenplan voor het werken met verschillende lay-outs. Het werken met verschillende lay-outs kan een keuze zijn als u werkt

Nadere informatie

Opgave Loon en Premie via Netwerken

Opgave Loon en Premie via Netwerken Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche Opgave Loon en Premie via Netwerken De uitvoering

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1

Handleiding planner. Handleiding RoosterPlaats pagina 1 Handleiding planner Handleiding RoosterPlaats pagina 1 In dit document wordt uiteengezet hoe u aan de hand van onderstaande 5 stappen een rooster kan maken. Voordat u kunt beginnen met het creëren van

Nadere informatie

Handleiding invoeren opdracht

Handleiding invoeren opdracht Handleiding invoeren opdracht De opdracht invoer pagina Op de opdracht invoer pagina kunt u zelf transportorders invoeren. 1. In het veld type zending voert u uw keuze in, u kunt kiezen uit de volgende

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Tropaz voor zelfmanagementpatiënten

Gebruikershandleiding. Tropaz voor zelfmanagementpatiënten Gebruikershandleiding Tropaz voor zelfmanagementpatiënten Contactgegevens: Trombosedienst Elkerliek Ziekenhuis Telefoon: 0492-595973 e-mailadres: trombosedienst@elkerliek.nl 2 Inhoudsopgave 1. Algemeen...

Nadere informatie

Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers

Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers Handleiding gebruik Mijnschoolinfo Schoolmedewerkers v 29.7.2014 1 Inhoud 1. Activeren van Mijnschoolinfo als ouder... 3 2. Wachtwoord kwijt of wijzigen... 3 2.1 Wachtwoord

Nadere informatie

Handleiding HR en salaris online selfservice

Handleiding HR en salaris online selfservice Handleiding HR en salaris online selfservice Accountants Belastingadviseurs Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Loonopdracht 4 2.1 Loonrun draaien 4 2.2 Zichtbaar maken documentviewer en medewerkerlogin 5 2.3

Nadere informatie

mijnnaktuinbouw - Keuringen

mijnnaktuinbouw - Keuringen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Nieuwe update mijnnaktuinbouw - Keuringen... 2 Uw keuringendossier altijd beschikbaar... 2 Uw jaarlijkse teeltaangifte... 3 1 Voorlopige teeltaangiftes voor u klaargezet

Nadere informatie

IBS 1.0. internetbestelsysteem. Handleiding

IBS 1.0. internetbestelsysteem. Handleiding IBS 1.0 internetbestelsysteem Handleiding december 2008 Inhoudsopgave Algemeen...3 Internetadres...3 Inloggen...3 Mijn inloggegevens...3 Home...4 Navigeren...4 Aanbiedingen...4 Nieuwsberichten...4 Instellingen...5

Nadere informatie

AEOLUS. Cliënt aanmaken. Aeolus Back. Versie 1 /

AEOLUS. Cliënt aanmaken. Aeolus Back. Versie 1 / AEOLUS VERSIE 1 AEOLUS Cliënt aanmaken Aeolus Back Versie 1 / 7-9-2018 Horlings & Eerbeek Automatisering BV behoudt zich het recht informatie in dit document te allen tijde te kunnen wijzigen, zonder hiervan

Nadere informatie

1. INLEIDING. 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO. 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD. 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN HET DOD. 10 5.

1. INLEIDING. 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO. 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD. 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN HET DOD. 10 5. HANDLEIDING OKR MAKEN + TOEVOEGEN AAN DOD + VERSTUREN DOD INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO... 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD... 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN

Nadere informatie

Webportal Speedliner Logistics B.V. Handleiding

Webportal Speedliner Logistics B.V. Handleiding Webportal Speedliner Logistics B.V. Handleiding Datum: 16-06-2014 Versie 1.0 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Dagoverzicht 18 Browser 3 Dagoverzicht Printen verzendetiketten 20 Inloggen 3 Dagoverzicht

Nadere informatie

Inhoud. Nederlandse Bowling Federatie april 2009 versie 1.0

Inhoud. Nederlandse Bowling Federatie april 2009 versie 1.0 Inhoud Inhoud... 300 2.7. Toernooien (Beheerder).... 301 2.7.0. Algemeen... 301 2.7.1. Inloggen.... 301 2.7.2. Het programma... 302 2.7.2.0. Algemeen... 302 2.7.2.1. Inschrijven instellen (wijzigen)....

Nadere informatie