WAAROM WERD PIM FORTUYN DOOR VOLKERT VAN DER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WAAROM WERD PIM FORTUYN DOOR VOLKERT VAN DER"

Transcriptie

1 WAAROM WERD PIM FORTUYN DOOR VOLKERT VAN DER Geschiedeniswerkstuk Groep 4 - L3m Algernon Ip-Vai-Ching Derek Otte Frans Deelen Rolf Tijssens

2 VOORWOORD In ons werkstuk gaat het om de vraag Waarom werd Pim Fortuyn door Volkert van der Graaf vermoord?. Om een duidelijk antwoord te geven op deze vraag, hebben wij de twee hoofdpersonen van ons werkstuk, Pim Fortuyn en Volkert van der Graaf, uitgediept. De eerdere bedreigingen en de dag van de aanslag zijn ook uitgewerkt. Tenslotte hebben we het proces en de verklaringen van Volkert gevolgd en ook in het werkstuk verwerkt. We hopen dat we de hoofdvraag kunnen beantwoorden. Dit is onze taakverdeling: Derek Otte Wie Was Pim Fortuyn? Rolf Tijssens Wie Was Volkert Van Der Graaf? Algernon Ip-Vai-Ching Hoe zag 6 Mei 2002 Eruit? Frans Deelen Waarom vermoordde Volkert Van Der Graaf Pim Fortuyn?

3 WIE WAS PIM FORTUYN? Derek Otte Inleiding In ons werkstuk heb ik gekozen voor de deelvraag Wie Was Pim Fortuyn?. Mijn deelonderwerpen zijn: Fortuyns jeugd, eerdere eerkzaamheden en zijn politieke carrière. Waarom haatten de andere lijsttrekkers hem en waarom mochten de kiezers hem zo graag? Hoe kan het dat één man in zo n korte tijd de verkiezingen spannender dan ooit maakt? Ik hoop dat u de antwoorden op deze vragen in dit deel zult vinden. Jeugd Wilhelmus Simon Petrus Fortuyn wordt op 19 februari 1948 geboren in Velsen, maar groeit op in het dorpje Driehuis, vlakbij IJmuiden. Zijn vader heet Hein en zijn moeder Toos. Verder heeft hij zes broers en zussen. Pim haat het saaie Driehuis, hij zegt later dat hij het Een aangeharkt dorp waar de meeste mensen Nederlands Hervormd zijn en kleine gezinnen hebben vond. Als dat zo is, valt het gezin Fortuyn uit de toon in het dorp. Het gezin is Rooms-Katholiek en best uit acht mensen.

4 Misschien zijn daarom de meningen over de familie Fortuyn in Driehuis verdeeld. De een vind dat de familie daar niet echt thuishoorde, de ander zegt dat ze juist helemaal bij het dorp hoorden. Pim Fortuyn als kleuter Het huis waar de familie Fortuyn in woont, staat in de chique PC Hooftlaan. Aan het einde van die laan staat de R.K. Engelmunduskerk, waar het gezin op zondag meestal naartoe gaat. De pastoor komt regelmatig langs bij de familie Fortuyn voor een glaasje wijn. Later zegt Pim in een interview met Ivo Niehe: Ik kan soms terugverlangen naar de tijd waarin het normaal was dat ik naar de kerk ging, er hangt vaak een serene sfeer die ik plezierig vind. De kerk speelt een belangrijke rol in zijn leven, maar van de katholieke basisschool waar hij op zit, walgt hij en zijn broer zegt hij in zijn boek Babyboomers : Mijn oudere broer is een lastig ventje dat net als ik niets moet hebben van katholieke spoken die nonnen worden genoemd. Zure vrouwen die volgens ons altijd stinken omdat ze zich niet wassen. Op hun schoot wil hij noch ik zitten. We worden er dan ook prompt naar behandeld, alsof we de duivel in eigen persoon zijn. Oud-buurtbewoners vinden Pim een apart en dromerig kind. Door veel mensen wordt hij Pam genoemd, omdat hij zo bekakt spreekt. Pim is anders dan de kinderen van zijn leeftijd. Hij gaat wel eens met zijn broers en wat vriendjes spelen in de duinen en bunkers ten westen van Driehuis, maar zit toch vaker alleen op zijn kamertje. Hij kijkt vaak naar buiten en bedenkt zijn eigen, veel mooiere wereld. Dat is op school te merken in zijn cijfers. Ze zijn niet heel slecht, maar aan de magere kant. Hij wordt er op de basisschool keihard voor gestraft. Na zijn basisschoolperiode wil Pim eigenlijk naar het gymnasium in de buurt. Maar omdat deze school protestant is, kiest hij voor het katholieke Mendel College in Haarlem-Noord. Daar beleeft hij een veel fijnere schooltijd. Elke dag gaat hij op de fiets naar de HBS. Hij is daar actief in de leerlingenraad, de debatingclub, de redactie van het schoolblad en de toneelclub. Hij komt er helemaal tot bloei.

5 Pim Fortuyn toen hij ongeveer achttien jaar was. In 1967 behaalt hij zijn diploma. Pim gaat studeren en verhuist naar Amsterdam. Hij studeert daar geschiedenis, sociologie, rechten en economie. Vier jaar later behaalt hij zijn doctoraal Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij daar actief in de studentenbeweging, hij houdt van discussieren en debatteren. Eerdere Werkzaamheden Pim Fortuyn wordt in 1969 lid van de Protestants Christelijk Besturenraad. Van 1970 tot 1972 doceert hij aan Nijenrode in Breukelen. Vanaf 1972 werkt hij zestien jaar als docent in Groningen aan de faculteit Sociologie. Aan de Universiteit van Groningen promoveert hij in 1980 tot doctor in de Sociale Wetenschappen op de zware studie: Sociaal-economische politiek in Nederland Hij wil absoluut een vrouw en kinderen, maar ontdekt toch dat hij homoseksueel is. In zijn boek Babyboomers zegt hij dat deze ontdekking een bevrijding is. Pim Fortuyn op ongeveer 35-jarige leeftijd Hij verdient zijn geld als universitair hoofddocent sociaal-economische politiek/beleid. In 1986 is de professor-doctor part-timemedewerker van de Sociaal Economische Raad (SER).

6 Hij verhuist uit Groningen en gaat wonen in een klassieke villa in het centrum van Rotterdam. In 1988 wordt hij zelfstandig politiek-strategisch adviseur, en richt hij een eigen bureau op. Hij wordt aangetrokken als projectleider bij de invoering van de OV-jaarkaart, een van zijn succesvolste banen ( ). Tussen 1991 en 1995 was Pim bijzonder hoogleraar Arbeidsvoorwaarden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam,waardoor hij de zo fel begeerde titel professor mocht voeren. Verder was hij gastspreker, columnist en auteur van vele boeken, waaronder o.a. De Islamisering Van Onze Cultuur, Droomkabinet, De Verweesde Samenleving, Babyboomers en natuurlijk De Puinhopen Van 8 Jaar Paars, het boek waarin het programma van de LPF te lezen was. Enkele boeken van Pim Fortuyn. Als columnist van Elsevier, zijn laatste baan voor zijn politieke carrière, weet hij precies aan te geven wat de nederlandse regering fout doet. Hierdoor wordt hem vaak gevraagd of hij niets voelt voor de politiek. Pim bedankt elke keer, maar ergens begon er toch wat te broeien. Als kind had hij al het idee ooit baas van Nederland te worden. Hoewel deze dromen bij de meesten vaak afnemen, namen ze bij Pim juist toe. Politieke Carrière Pim gaat door met columns schrijven en verschijnt elke zondag in het programma Businnes Class, gepresenteerd door zijn goede vriend Harry Mens. Hij zegt dat hij zich steeds meer geroepen voelt om de politiek in te gaan. Maar een eigen lijst oprichten kost teveel tijd, geld en moeite, dus is het wachten op een nieuwe partij die Fortuyn aanspreekt. Dan wordt op 10 Juni 2001 de partij Leefbaar Nederland opgericht. Deze partij wil een andere politiek, heeft geld voor een campagne en een organisatie.

7 Fortuyn heeft de ideeën en de persoonlijkheid. Daarom geeft hij zich op als kandidaat-lijsttrekker van de partij voor de Tweede Kamer-verkiezingen van 15 mei Op het eerste congres van LN moet de nieuwe lijsttrekker gekozen worden. Het is Pim die met een grote meerderheid wint. Eerste Congres LN LNCONGRES.lnk Maar hij gaat zich ook bezighouden met de lokale politiek. In januari 2002 wordt de partij Leefbaar Rotterdam opgericht. Pim wordt ook lijsstrekker van deze beweging omdat de gemeenteraad zijn werk in één dag kan doen. Fortuyns politieke carrière begint goed. Leefbaar Nederland, maar vooral Pim wordt steeds populairder. Hij kreeg steeds meer enthousiaste reacties waardoor hij er steeds meer zin an kreeg. Leefbaar Nederland stijgt in de peilingen en partijen als de PvdA en de VVD zien de bui al hangen. Volgens een groot deel van de kiezers zei Pim wat zij dachten. Hij had overal een uitgesproken mening over: moslims, files, de gezondheidszorg, de politie, het politieke stelsel, asielzoekers, europa en natuurlijk over andere politici. Fortuyn gaf zijn mening in duidelijke taal en met drukke gebaren. Vooral bij onderwerpen als de islam en het nederlandse asielzoekersbeleid zegt Fortuyn wat hij denkt. Uitspraken als De Islam is een achterlijke cultuur en het nederlandse asielzoekersbeleid is net als dwijlen met de kraan open gaan het LN-bestuur te ver. Een interview met De Volkskrant in begin februari 2002 is voor Leefbaar Nederland de druppel. In dit interview zegt Pim dat artikel 1 van de Grondwet afgeschaft dient te worden en dat geen Islamiet het land meer in zal komen. De laatste zin is gelijk de kop van het stuk geworden. De breuk met Leefbaar Nederland is een feit. Hij zegt voor de camera dat hij geëmotioneerd is, maar als hij wegrijdt in zijn Daimler zwaait hij uit het raam en roept dat hij de nieuwe premier zal worden.

8 Ik word de nieuwe minister president! De Breuk Met LN Breukln.lnk De gevestigde regering is blij dat het imago van Fortuyn een deuk heeft opgelopen en men denkt dat hij het niet meer zal proberen terug te keren in de politiek. Maar niets is minder waar. Onderwerpen die lang onbespreekbaar waren, gooide Pim zo op tafel. Hij zou een frisse wind laten waaien door het Binnenhof en de kiezers geloofden hem. Met of zonder Leefbaar Nederland, want een week na de breuk staat Pim klaar met een nieuwe partij: De Lijst Pim Fortuyn (LPF), waarvan hij zelf weer lijsttrekker is, moet de nieuwe hype worden. En dat is ook zo: in de eerste peilingen na de breuk staat LN op twee zetels en blijkt dat Pim zowat al zijn zetels heeft behouden. 94% van de LN-kiezers is met Fortuyn meegegaan naar de LPF. Maar Leefbaar Rotterdam was er ook nog. In die partij is ondertussen alles goed gegaan. 8 maart 2002 is de grote dag voor die partij en natuurlijk ook voor Pim Fortuyn. s Ochtends brengt hij zelf zijn stem uit: Het is heus geen verrassing hoor op wie ik ga stemmen; er is maar een man die Rotterdam kan redden en dat ben ik zegt hij terwijl hij tussen allerlei fotografen en camerateams staat. Met die stelling zijn volgens de peilingen veel Rotterdammers het eens. Rotterdam is Rotterdam niet meer zeggen velen. Door de te grote toestroom van allochtonen die niet kunnen worden opgevangen, ontstaat verpaupering van sommige wijken in de stad. Door de o.a. deze verpaupering ontstaat onvrede. Onvrede die in de buitenwijken als Spangen steeds vaker tot grote en kleine ruzies leidt.

9 Fortuyn zegt hieraan veel te gaan doen. Zijn stellingen daarbij: De middenklasse moet terug naar het centrum. De monoculturen van alleen maar Turkse en Marokkaanse wijken moeten worden gebroken; desnoods met dwang. En er moet ook maar eens een einde komen aan het feit dat driekwart van de Turkse mannen zijn vrouw uit het land van herkomst haalt. Het moet dus ánders. En Pim ís volgens de Rotterdammers anders: Aan het eind van de dag wordt duidelijk dat 1 op de 3 inwoners van de stad op Fortuyn heeft gestemd. Dit is goed voor 17 van de 45 zetels in de Rotterdamse Gemeenteraad. Het is dus een grote dag voor Pim Fortuyn: hij is de eerste die de PvdA sinds 1945 weet te verslaan in Rotterdam. En hoe. SUCCESLEEFBAARRDAM.lnk Succes Leefbaar Rotterdam Vanaf nu weten de lijsttrekkers van de landelijke partijen dat ze rekening met deze man moeten houden, in plaats van hem uit te lachen. Op 8 maart 2002 haalde Pim Fortuyn zijn gelijk. Hij kreeg het lef en het zelfvertrouwen om door te gaan en het succes door te zetten in Den Haag. Dat werd in de avond van diezelfde 8 maart wel duidelijk toen Fortuyn s avonds in een debat bij Paul Witteman de vloer aanveegde met de andere lijsttrekkers. DEBATNASUCCES.lnk Lijsttrekkersdebat Na Het Succes Na deze dag weten de andere lijsttrekkers dat ze serieus rekening moeten houden met Pim Fortuyn. Ze kunnen geen grip krijgen op Fortuyn, die steeds maar populairder wordt bij journalisten en vooral de autochtone bevolking. Linkse partijen (behalve de SP), maar ook mensen van de VVD beginnen met de demonisering van Pim.

10 Fortuyn op de foto met rivaal Ad Melkert (Lijsttrekker PvdA) De enige die nog een Pim nog een beetje in zijn waarde laat is CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende. De rest vergelijkt hem met rechts-extremisten als Eichmann, Hitler, Himmler, Le Pen, Haider en Mussolini. Ook zouden de uitspraken van Pim de bevolking uit elkaar spelen en discriminerend zijn. MELKERTOVERPIM.lnk Ad Melkert Over Pim Fortuyn Door deze uitspraken van andere politci wordt Pim steeds vaker bedreigd, en is hij bang dat het normaal zou zijn als hij wordt vermoord. In het populaire programma Jensen op Yorin, zegt hij: Dat zie je niet op televisie, maar wat ik af en toe in de brievenbus krijg, daar word je niet vrolijk van. De Nederlandse regering, en dat vind ik een bloody shame, helpt mee een klimaat te creëren van demonisering van mijn persoon. En als mij straks wat gebeurt, dan zijn zij mede verantwoordelijk. En dan kunnen ze niet hun handen ervan aftrekken in de zin van: wij hebben die aanslag niet gepleegd Nee, je hebt het klimaat gebracht en dat moet stoppen Toch weigert hij zelf te vragen om beveleiging: Nog nooit heb ik in de pers een beroep op mijn privacy gedaan. Publieke figuren hebben geen recht op privacy en kunnen hooguit verzoeken om de gunst van privacy. In het hoofdstuk van Algernon vind u meer informatie over de demonisering van Fortuyn.

11 Lagerhuis - Discussie Pim Fortuyn vs. Marcel van Dam.ram Discussie Pim Fortuyn vs. Marcel Van Dam Maar ook Pim Fortuyn kan er wat van. Wim Kok is de chagrijn van Het Torentje, Els Borst heeft als minister van Volksgezondheid meer doden op haar geweten dan Osama Bin Laden, Erica Terpstra is een lopend buffet en Annemarie Joritsma is de domste minister van Economische Zaken sinds mensenheugenis, zegt hij in verschillende interviews. Het waren harde uitspraken die nieuw waren in Nederland. Maar Fortuyn heeft zijn collega s nooit vergeleken met mensen uit de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen gaat Pim gewoon door met waar hij goed in is. Ingewikkelde problemen en fouten van Paars I en II in simpele taal uitleggen en oplossingen daarvoor aandragen. Half maart 2002 verschijnt zijn boek De Puinhopen Van Acht Jaar Paars. Hierin staat samengevat waar Pim o.a. voor staat: De grenzen voor asielzoekers moeten potdicht: vol is vol. Het volledig achterhaalde vluchtelingenverdrag uit 1951 wordt opgezegd. Datzelfde geldt voor het verdrag van Schengen: herstel dus van de grenscontroles. De in ons land aanwezige vreemdelingen kunnen hier blijven, maar moeten in recordtempo integreren. Niet integreren is vertrekken. Er moet een begin gemaakt worden met gerichte spreiding van allochtonen. Die spreiding is niet te realiseren zonder enige dwang en het maken van onderscheid. Je moet mensen wel classificeren naar sociale, nationale en etnische afkomst, om op basis daarvan een quotabeleid te voeren. De wet op de gezinshereniging wordt grotendeels buiten werking gesteld. We weten inmiddels maar al te goed dat hier op grote schaal door belanghebbenden de hand wordt meegelicht. De salarissen van de agenten moeten omhoog. In ruil daarvoor moeten zij beter presteren. Weg dus met die maffe dienstroosters van de politie waardoor de politie op bed ligt als de boeven op straat zijn. Op het terrein van discriminatie heeft justitie alleen wat te zoeken als het de spuigaten uitloopt. Dat wil zeggen, indien onverbloemd tot vreemdelingenhaat wordt opgeroepen.

12 Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Als het gaat om straffen en vergelden, voortaan iets meer van: oog om oog, tand om tand. Gebruik en productie van softdrugs moeten worden gelegaliseerd en er moet gepraat worden over eventuele legalisering van harddrugs. Voor iedereen die het echt nodig heeft wordt een sober basisinkomen ingevoerd waarvan energie, huur en telefoon kan worden betaald. Bijklussen moet. De Bijstand, AOW en de WAO worden afgeschaft, want die creëren dode gewichten in de samenleving. In plaats daarvan komt er een wet die alleen geldt voor diegenen die psychisch, fysiek of qua leeftijd echt niet in staat zijn in hun levensonderhoud te voorzien. Iedereen tussen de 18 en 65 die gezond is van lijf en leden dient weer te werken voor de kost. De ziektewet wordt verkort tot een half jaar; zo velen melden zich ziek zonder dat echt te zijn. Wie niet meewerkt aan herintreding omdat het niet uitkomt, wordt subiet uit de regelingen gegooid. De zorg is een doodzieke bedrijstak. Het improductieve management maakt de uitvoerenden het werk onmogelijk Het niveau is bar en boos en ontstellend vies. Dat komt doordat de salarissen ontoereikend zijn. Er rukken ook steeds meer vrouwen op in het doktersvak. Zij willen vaak ook nog kinderen en daardoor zal het deeltijdwerk in de zorg toenemen. Het evenwicht raakt zoek, want een fulltimer is meer getrouwd met zijn werk dan een parttimer. De dokter moet de patiënt voorhouden dat teveel zorg ziekmakend is. Want als een derde deel van de bevolking depressief is, kun je gerust spreken van een epidemie. Mantelzorg drijft op liefde voor de naaste en kan dus niet gesubsidieerd worden. Politieke partijen zijn banenmachines voor een kleine elite van politieke professionals. Er is geen passie, dus geen contact met de mensen in het land. Het kabinet wordt verkleind tot vijf ministers naast de gekozen minister-president. De staatssecretaris staat aan het hoofd van de tot kleine taakgroepen omgevormde departementen.

13 Het aantal Tweede-Kamerleden wordt teruggebracht naar honderd. Zij krijgen wel een kleine staf ter beschikking. De twaalf provinciën worden omgevormd tot vijf lansdelen. De bestuurders daarvan worden, net als de burgemeester, brandweercommandanten en politiecommissarissen, gekozen. Deze plannen zijn totaal anders dan de bestaande politieke ideeën en schrikken daarom ook veel mensen af. Maar Pim Fortuyn gaat door. Zijn populariteit wint het van de minder enthousiaste reacties: In de ochtend van 6 mei 2002 leest hij in de krant dat hij het wel eens tot ministerpresident zou kunnen schoppen. Ondanks dit goede nieuws groeit bij Pim de angst voor een aanslag, en hij besluit de laatste week van de verkiezingen onder te duiken in een hotel. Fortuyn is zo n beetje de enige die beseft dat hij, om Nederland de ogen te openen, zelf wel eens zijn ogen zou moeten sluiten Conclusie Als conclusie wil ik graag mijn eigen mening over Pim Fortuyn geven. Ik vind het knap dat hij de politiek weer interessant heeft gemaakt. Ik zelf had het idee dat politici saaie mensen waren. Doordat Pim Fortuyn de problemen die er waren ontstaan in simpele taal uitlegde, bereikte hij een veel grotere groep.

14 Fortuyn schudde andere politici wakker met zijn extreme uitspraken en gebaren. Gewoon extreem, niet extreem rechts. Sommige uitspraken en vergelijkingen waren niet zo goed gekozen, waardoor het makkelijk werd voor tegenstanders om een verkeerd beeld te geven van Pim s ideeën. Het is begrijpelijk dat minderheden zich bedreigd voelden door dit beeld. Dat veel mensen vinden dat het anders moet in Nederland was te zien aan de verkiezingsuitslag van 15 mei Of de denkbeelden van Fortuyn de goede oplossingen waren, zullen we nooit weten, maar ik denk wel dat het signaal wat hij heeft gegeven een les moeten zijn voor de politiek van nu.

15 WIE WAS VOLKERT VAN DER GRAAF? Inleiding Dit deel van ons werkstuk wordt gedaan door Rolf Tijssens en gaat over de persoon achter Volkert van der Graaf De volgende deelvragen worden behandeld: Wie was Volkert van der Graaf? Waar werkte hij? Waar stond hij voor? Mij eigen mening Mijn eigen mening gebruik ik ook als een soort van conclusie. Ik vind namelijk dat er over dit deel van het werkstuk niet echt een conclusie is. Wie was Volkert van der Graaf? Volkert van der Graaf is een man die bekend staat als de man die Pim Fortuyn vermoordde. Hij is geboren op 6 Juli 1969 in Middelburg. Hij woont samen met zijn vriendin Petra L. en zijn pasgeboren baby. Zij wonen in Harderwijk in een volgens de gemeentewoordvoerder keurige wijk.,.lnk Portret Volkert Van Der Graaf

16 De Studietijd Volkert van der Graaf studeerde van 1987 tot 1990 milieuhygiëne in Wageningen. Hij was vrij onopvallend tijdens zijn studie. Hij rondde de studie niet af. Van der Graaf was niet de snelste student. Over zijn 1 e jaar aan de universiteit (propedeuse) deed hij 2 jaar. Hij woonde in die tijd in een studentenflat. Volgens een voorlichter van de universiteit heeft van der Graaf zijn studie niet afgerond omdat hij te idealistisch was ingesteld. De voorlichter zei: hij volgde een technisch wetenschappelijke studie, misschien strookte zijn idealisme niet met de studie. Tijdens de overige jaren die hij aan de universiteit doorbracht woonde van de Graaf in een complex in Wageningen waar vooral studenten en oud-studenten wonen. Volgens de organisatie van dit complex is dit een samenleving binnen een samenleving. In Wageningen zelf staat het complex bekend als een plaats waar veel geitenwollensokken types wonen. Zei verbouwen hun eigen groente en fruit en er lopen losse varkens, kippen en geiten rond. Tegenwoordig staat van der Graaf nog ingeschreven als deeltijdstudent bij de Saxion Hogeschool IJsselland in Deventer. Hij volgt de opleiding milieukunde, een hboopleiding. Over hoelang Volkert van der Graaf al bezig is met de studie en wat zijn studieprestaties tot nu toe zijn wil de school geen uitspraken doen. Als hij de studie ooit nog af zal ronden kan hij aan de slag als milieukundig ingenieur. De VMO Volkert van der Graaf was de laatste jaren actief als milieuactivist bij de Vereniging Milieu Offensief (VMO). Hij is in 1992 medeoprichter geweest van deze linkse organisatie. Sinds 1994 is hij er secretaris/penningmeester. Hij was niet in dienst van de VMO zelf maar in dienst van de gemeente Wageningen.

17 De vereniging heeft in het verleden honderden keren juridische procedures aan gespannen voor het milieu- en dierenwelzijn. Volkert van der Graaf zelf heeft in totaal vier van deze processen geleidt en heeft van de vier er 3 gewonnen. Volgens zijn collega s kwam dit doordat hij veel tijd in zijn werk stak en zeer gedreven zou zijn. De vereniging heeft zich in het verleden ook beziggehouden met iets minder legale activiteiten zoals: Het loslaten van nertsen Pogingen tot brandstichting Geslaagde brandstichtingen Deze acties waren bijvoorbeeld tegen de McDonald s of tegen vlees bedrijven. De vereniging is verder tegen pelsdierfokkerijen (voor het bont). Zij omschrijft dit als iedere vorm van pelsdierenfokkerij, dat uit oogpunt van dierenwelzijn als ongewenst wordt gezien. Voor dit standpunt is de vereniging een samenwerkingsverband aangegaan met de vereniging Bont voor Dieren. Het VMO kreeg subsidiegeld van de Stichting Doen. Deze stichting is opgericht door de Nationale Postcode Loterij en door NOVIB om een deel van de opbrengsten van de loterij te verdelen onder organisaties voor dieren en milieu. De VMO was een van deze organisaties. Zij ontvingen uiteindelijk gulden waarvan gulden werd geleend en weer is terugbetaald. De VMO zet zich in voor het dierenwelzijn ok voor deze dieren. Zij zitten dicht op elkaar. Zo wordt bewezen dat de vereniging ook goede Het dingen subsidiegeld doet en dat als van men de aan Stichting deze vereniging Doen is waarschijnlijk niet meteen aan de moord op Pim Fortuyn wordt eind gedacht. jaren negentig opgehouden omdat de vereniging door verschillende veeboeren werd beschuldigd van afpersing. Zei zouden tegen betaling afzien van een procedure tegen de uitbreiding van de panden van deze boeren. Was hij overspannen? Bekenden van Volkert van der Graaf hebben gezegd dat hij de laatste tijd een overspannen indruk maakte. Ook een collega van het VMO heeft dit gezegd. Deze zegt dat hij sinds de geboorte van zijn baby een aantal maanden geleden erover klaagt dat hij zich overspannen voelde. Deze collega noemt de daad hoe dan ook onbegrijpelijk. Hij denkt dat de daad is voortgekomen uit depressie en overspannenheid. Hij denk ook dat zijn opvattingen over het milieu en het dierenwelzijn met de moord niets te maken hebben. Dit is een oude foto van Volkert van der Graaf. Op de foto is hij 23 jaar oud.

18 Hij vind dat je niet een dierenvriend hoeft te zijn om de dieren te beschermen. Dit doen veel natuur en dierenbeschermers. Zij denken dat de natuur alleen maar goed is. Maar de mens is ook natuur en alles wat slecht is bij een mens komt voort uit de natuur. Waar stond hij voor? Hoe denken andere dierenbeschermers? Voor vele dierenbeschermers telt het lot van een dier even zwaar als dat van een mens, misschien nog wel zwaarder. Een uitspraak die dit bevestigd: Een stroper die uit de weg wordt geruimd, scheelt in elk geval weer een wreed iemand Dit soort denkbeelden en uitspraken zijn in het milieu van dierenbeschermers heel gewoon. Een dierenactiviste deed lang geleden een keer mee met een overval op een veilighuis waar bont werd verhandeld. Het was bij deze actie de bedoeling om de hele bontwereld plat te leggen. Het was dus achteraf een nutteloze actie geweest. De daders werden opgepakt en een aantal vertelden het hele verhaal. Dit was tegen de afgesproken regel om te zwijgen tegen de politie. Dit soort acties komen vaker voor. Dit gebeurt omdat deze mensen dieren willen helpen. Ze vinden dat dieren niet voor zichzelf op kunnen komen en dat zij het daarom voor de dieren moeten doen. De meeste dierenbeschermers zijn in principe tegen geweld, maar als het niet anders kan dan moet het maar. Ze vinden het bijvoorbeeld zielig dat dieren in kleine ruimtes worden opgesloten en dat ze op die manier heel erg van de mensen afhankelijk zijn. Volgens hen moet de wereld anders, maar de meeste mensen lijkt dat niet te snappen. Daarom is er soms geen ander wapen dan geweld. Zij vinden geweld tegen goederen zoals pakhuizen of vrachtwagens wel goed, het heeft wel effect. Als het geweld tegen mensen is dan ligt het eraan hoe deze mensen zijn. Als ze rot van binnen zijn dan mogen ze van deze mensen ook wel weg. De hierboven genoemde uitspraken zijn van dierenbeschermers die allemaal wel heel ver gaan in hun liefde of hun beschermen voor dieren. Ze eten of gebruiken niets waar een dier aan te pas is gekomen. En dan niet alleen geen vlees. Ook honing, melk of eieren worden niet gebruikt. Deze mensen worden veganisten genoemd. Deze mensen gebruiken zelfs geen lucifers omdat er in de luciferkopjes dierlijke lijm in verwerkt zou zijn. Ook een aantal muziekinstrumenten wordt niet gebruikt zoals bijvoorbeeld een saxofoon. Daarin zit vilt en vilt is wol en wol is van een schaap, dus dat wordt niet gebruikt. Als je veganist wordt moet je volgens de veganisten zelf wel goed op jezelf letten, anders hou je jezelf voor de gek. Volkert van der Graaf hoorde ook bij de groep dierenbeschermers en veganisten. Zijn daad gaat echter in tegen alle denkbeelden die deze groepen mensen hebben. Zij walgen van zijn daad en vinden het een ongerechtvaardigde actie.

19 Jeugdfoto s van Volkert. Van zijn jeugd tot aan nu. De interesse van Volkert van der Graaf voor milieu en dieren is niet iets van de laatste tijd. Hij is was er al mee bezig toen hij op de basisschool zat. In die tijd ging hij weleens vissen met zijn oudere broer. Deze deed dan wormen aan de haak. Aan de ene kant vond hij het vissen een kick maar aan de andere kant voelde het niet goed. Hij had het gevoel alsof er iets niet klopte. Hij vond het zielig voor die wormen dat ze voor het plezier gedood werden. Het klopte niet. Op de middelbare school werd dit gevoel van er klopt iets niet groter. Hij vond het erg om dieren op te eten en bij het vissen vangen de vissen te laten stikken. Hij kreeg een soort rechtvaardigheidsgevoel. Iets van dit klopt niet in een rijk en beschaafd land, dit hoort hier niet. Hij vond ook dat er niemand voor die beesten opkwam. Hij wou er zelf wat aan doen maar was toen pas een jaar of 14. Toen hij 15 was werkte hij een tijdje in een vogelasiel. In de tijd dat hij daar werkte kwamen er allemaal vogels binnen die uit de zee aangespoeld waren en onder de olie zaten. 98 % van al deze beesten redde het niet. Slechts 2 % van de vogels die binnen kwamen overleefden het. Hij vond het vreselijk om te zien hoe de vogels stierven. Ze stikten langzaam door de olie die in hun longen zat. Hij zou ze liever meteen afmaken zodat ze die lange lijdensweg niet hoefden te doormaken. Maar de andere verzorgers vonden dat maar niks, want ze vonden dat je het recht niet had om zomaar die beesten af te maken. Aan de andere kant zetten deze medewerkers wel muizenvallen om de muizen die het vogelvoer opaten te vangen. Hij is daar uiteindelijk weggelopen omdat het niet klopte wat daar gebeurde. Aan de ene kant niet de beesten uit hun lijden verlossen en aan de andere kant onschuldige beesten vermoorden. Op een gegeven moment wilde hij geen vlees meer eten. Van zijn ouders mocht dit niet, hij moest gewoon eten wat de pot schafte. Later toen hij in Wageningen ging wonen en studeren is hij gestopt met vlees. Maar hij had ook twijfels over andere producten die van dieren afkomstig waren zoals leer, melk en eco-eieren. Toen is hij veganist geworden. Het koste moeite om veganist te worden maar het werd snel gewoon. Na een tijdje wist hij niet beter. De enige keren dat hij het nog moeilijk

20 vond was als hij ergens te gast was en daar tegen onbegrip voor zijn veganisme aanliep. Tijdens zijn studie is hij zich bezig gaan houden met het proefdiergebruik. Ook hier was hij tegen. Daarom is hij in zijn studietijd lid geworden van de NBBV, de antivivisectiebond (Nederlandse Bond voor Bestrijd van de Vivisectie). Vivisectie is het gebruik van proefdieren bij onderzoek. Voor deze stichting ging hij standwerk doen. Hij ging ook werken bij de stichting Lekker Dier. Hiervoor ging hij lesgeven op scholen. Zo probeerde hij op zijn eigen manier de wereld te beteren. Hij werd tijdens zijn studie ook lid van de IUOD (een InterUniversitair Overleg Diergebruik). Bij deze organisatie probeerden ze het proefdiergebruik te verminderen in het onderwijs. Zij wilden tijdens hun studie ook geen proefdieren gebruiken. Ze wilden ook studenten helpen die hetzelfde dachten als zij maar dachten dat ze geen medestanders hadden en daarom zwegen. Ze gaven deze studenten de informatie hoe ze de dieren niet hoefden te gebruiken en gaven ze vervolgens zelf de keuze of ze de dierproeven deden of dat ze ervan afzagen. Ze gaven deze studenten de keuze: wil je snijden in een doodgelegen big of in haaien die stierven als bijvangst van de haringvisserij. Hiermee werd bedoeld dat die haaien niet met opzet doodgegaan waren maar dat die big daar z n hele leven heeft gelegen en je daar een schuldgevoel van kon krijgen. Maar de keuze was uiteindelijk aan de persoon zelf. Hij handelt niet uit dierenliefde, maar hij handelt van uit een basisnorm: Het deugt niet wat er in de bio-industrie met dieren gebeurt. Hij vind dat je niet een dierenvriend hoeft te zijn om de dieren te beschermen. Dit doen veel natuur en dierenbeschermers. Zij denken dat de natuur alleen maar goed is. Maar de mens is ook natuur en alles wat slecht is bij een mens komt voort uit de natuur. Tijdens het proces heeft Volkert van der Graaf het volgende voorgelezen: Ik heb dit destijds gedaan vanuit mijn geweten, maar daarmee is het niet gerechtvaardigd. Hij zegt ook dat het absoluut niet normaal is om iemand dood te schieten en dat hij accepteert dat hij zal worden veroordeeld. Hij zegt geprobeerd te hebben tijdens het proces duidelijkheid te maken over het feit dat hij Pim Fortuyn heeft vermoord. Toch zegt hij het volgende: Ik heb absoluut niet de illusie dat ik alle twijfels bij iedereen heb weggenomen.

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Het is hier in één woord gewoon stom!

Het is hier in één woord gewoon stom! Het is hier in één woord gewoon stom! Onderzoek naar het welzijn en perspectief van kinderen en jongeren in gezinslocaties Het is hier in één woord gewoon... stom! Onderzoek naar het welzijn en perspectief

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Bronbescherming onder druk in Nederland

Bronbescherming onder druk in Nederland 1 Bronbescherming onder druk in Nederland Een verkennende reportage, in opdracht van de NVJ Stella Braam Astrid van Unen Mei 2007 Voorwoord Door Joop Daalmeijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Papa, hebben we iets ergs gedaan?

Papa, hebben we iets ergs gedaan? Geen kind in de cel. Een coalitie van Amnesty International, Defence for Children, Stichting INLIA, Kerk in Actie, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting LOS, UNICEF Nederland en VluchtelingenWerk

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Deze steun heb ik nodig

Deze steun heb ik nodig Deze steun heb ik nodig Ouders over goed ouderschap en gewenste ondersteuning Dr. Margreth Hoek Bureau Hoek, in opdracht van LOC/LCFJ Inhoudsopgave Inleiding: Ouders willen steun die henzelf en hun kind

Nadere informatie

Cliënten in beeld. Portretten van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld. Portretten van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld Portretten van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld Portretten van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld 2 Uitgave Gemeente Leiden Afdeling Sociaal en Economisch

Nadere informatie

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013.

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. Koninklijke Hoogheden, we zijn hier in uw toekomstig werkpaleis. Over twee weken bent u Koning

Nadere informatie

Onder ambtenaren Verhalen van verandering

Onder ambtenaren Verhalen van verandering 10 1 Onder ambtenaren Verhalen van verandering 3 onder ambtenaren Verhalen van verandering Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Veiligheid en Justitie 4 5 6 7 Iedere

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Als twee culturen botsen gaat het onweren

Als twee culturen botsen gaat het onweren Als twee culturen botsen gaat het onweren 2 Als twee culturen botsen gaat het onweren Een exploratief onderzoek naar probleemgedrag van Marokkaanse straatjongens in Utrecht Imar Faasen 3 Faasen, I. (1998).

Nadere informatie

Gedachten-pingpong. Europa op de keuken tafel. 58.759? zie pagina 27. Diederik Samsom. Kennisquiz. Maarten van Rossem legt uit.

Gedachten-pingpong. Europa op de keuken tafel. 58.759? zie pagina 27. Diederik Samsom. Kennisquiz. Maarten van Rossem legt uit. l2 09/20l2 Krijgt Máxima eigenlijk ook kinderbijslag? Eenmalig PvdA-magazine voor de verkiezingen op 12/09/2012 Europa op de keuken tafel Maarten van Rossem legt uit 12 persoonlijke vragen aan 6 kandidaten

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

D e R o t o n d e v a n H a m e d

D e R o t o n d e v a n H a m e d D e R o t o n d e v a n H a m e d Maatwerk voor mensen met meerdere problemen Albert Jan Kruiter, Jorrit de Jong, Janine van Niel, Constant Hijzen ISBN: 978-90-77389-55-3 NUR: 740 Uitgave van de G27 in

Nadere informatie

Nabestaan na zelfdoding

Nabestaan na zelfdoding Nabestaan na zelfdoding over verliesverwerking en de waarde van lotgenotencontact Werkgroep Nabestaan na Zelfdoding Friesland 1 Leeuwarden, najaar 2001 eigen uitgave ter gelegenheid van het tienjarig bestaan

Nadere informatie

Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die vragen heeft over de vuurwerkramp.

Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die vragen heeft over de vuurwerkramp. Nieuwskrant 13 Mei Uitgave 13, juli/augustus 2002 Informatief magazine betreffende de gevolgen van de vuurwerkramp Uitgave 1, april 2001 Maandblad van het Informatie- en Adviescentrum voor iedereen die

Nadere informatie

Leren doe je zo! Inspirerende verhalen van opleiders

Leren doe je zo! Inspirerende verhalen van opleiders Leren doe je zo! Inspirerende verhalen van opleiders Leren doe je zo! Inspirerende verhalen van opleiders 2014 stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Colofon Redactie: Wendy Nieuwenhuizen,

Nadere informatie

HOELANG DUURT HET NOG VOORDAT WE NAAR ONZE MOEDER KUNNEN?

HOELANG DUURT HET NOG VOORDAT WE NAAR ONZE MOEDER KUNNEN? HOELANG DUURT HET NOG VOORDAT WE NAAR ONZE MOEDER KUNNEN? Barrières bij de gezinshereniging van vluchtelingen voorwoord inhoud Voorwoord...... 3 Voorwoord Hoe lang duurt het nog voordat we naar onze moeder

Nadere informatie

Daar kan ik geen mededeling

Daar kan ik geen mededeling openbaar ministerie Daar kan ik geen mededeling over doen Rollen van het OM in de crisisbeheersing Een publicatie in opdracht van het College van procureurs-generaal Auteurs: Roy Johannink Wouter Jong

Nadere informatie

Kleurrijke zorg. flexibel

Kleurrijke zorg. flexibel veelzijdig creatief professioneel Kleurrijke zorg uitdagend zelfstandig sociaal verrassend flexibel behulpzaam doortastend betrokken Voorwoord In Kleurrijke Zorg zijn twaalf Amsterdamse zorgverleners aan

Nadere informatie

e-sample Richard N. Bolles

e-sample Richard N. Bolles e-sample Richard N. Bolles Een praktisch handboek voor werkzoekers en carrièreplanners Editie 2011/2012 Dit gratis e-sample bevat vier van de elf

Nadere informatie