KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 1: Inboundproces

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 1: Inboundproces"

Transcriptie

1 KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 1: Inboundproces Dia 1 De magazijnafdeling zorgt o.a. voor het inbound- of inslagproces van de goederen. Dit is nodig om de goederen in andere (kleinere) hoeveelheden en op andere momenten verder te verkopen. Een bijkomende reden waarom de goederen via onze groothandel verder worden verkocht aan onze klanten is dat ons distributiepunt dichter bij onze klanten ligt dan de bedrijven van onze leveranciers. Ons bedrijf beschikt ook over de nodige knowhow om goederen in het buitenland aan te kopen, iets wat vele van onze kleinhandelaren niet hebben. Samenhang afdelingen Dia 2 Onze groothandel stuwt producten voort in de bedrijfskolommen van kantoor- en vergadermaterialen en kantoormateriaal. We hernemen even de samenhang tussen de afdelingen van onze groothandel. We starten opnieuw bij de behoefte van de klant. Deze behoefte wordt opgevolgd door de marketing. Dit is bij Offisco geen aparte afdeling maar huist binnen verkoop. Bij verkoop houden ze de nieuwe, de opsplitsing of de verschuiving van de behoeften van het doelpubliek van Offisco in de gaten. In functie van dit behoefteprofiel gaat de aankoopafdeling aankopen doen. Zij zullen het assortiment opbouwen maar wel binnen de krijtlijnen van onze marketingstrategie. De aankoopafdeling zorgt niet alleen voor de aankoop van handelsgoederen. De aankoopafdeling koopt ook diensten, diverse goederen (= algemene kosten) en investeringsgoederen Eens een aankoop definitief is, wordt het magazijn ingelicht. In samenspraak met de leverancier en het magazijn wordt een leveringsdatum binnen de leveringstermijn afgesproken. De magazijnafdeling ontvangt van de aankoop de nodige informatie om de goederen te kunnen ontvangen en deze op kwaliteit en kwantiteit te kunnen controleren. Als dit alles volgens plan verloopt, worden de goederen in de rekken opgeslagen. De verkoopafdeling zit natuurlijk ook niet stil. Zij sturen informatie naar de klanten, voeren promotie, luisteren veel naar de klanten en zorgen voor een goede leveringssnelheid, leveringsbetrouwbaarheid en niet te vergeten een goede service na verkoop. Deze remedie leidt altijd tot een goede verkoop. Eens een verkoop gerealiseerd is, start het magazijn samen met de klant en de eventuele externe vervoerder een verzendplanning. De halve dag voor de verzending wordt gestart met de orderpicking. Goederen die in de namiddag geleverd moeten worden, worden in de voormiddag in de expeditieruimte geplaatst. Goederen voor de volgende voormiddag worden in de namiddag verzameld. De vervoerder krijgt alle goederen en documenten mee en zal de klant vragen om voor ontvangst te tekenen.

2 Offisco heeft ook enkele ondersteunende afdelingen. Zij zijn niet echt nodig in de kernactiviteit van het bedrijf maar toch De afdeling boekhouding en personeelszaken moet ervoor zorgen dat facturen worden opgemaakt voor de klanten, aankoopfacturen worden betaald, lonen worden uitbetaald, winst en cashflow in kaart worden gebracht, Daar kijkt men uit naar fiscaal gunstige regimes, mogelijke subsidies, De boekhoudafdeling heeft dus met alle afdelingen te maken, maar ook zowel met klanten dan leveranciers als banken en belastingcontroleurs. De receptie is nog zo n ondersteunende dienst. Allerlei bezoekers melden er zich aan, allerlei telefoonverkeer komt er toe of vertrekt er, de post wordt er gesorteerd per afdeling, vergaderzalen worden er geboekt, de agenda van Peter Beyens wordt er bijgehouden en ook andere medewerkers zullen er melden wanneer ze bijvoorbeeld op bezoek gaan bij een klant. Organogram Dia 3 Een andere manier om de samenwerking en de onderlinge verhouding tussen de verschillende afdelingen en medewerkers te laten zien, is het organogram. Functie groothandel Dia 4 In hoeverre is de verkoopafdeling bij de functies van de groothandel betrokken? Foute antwoorden kleuren rood, juiste antwoorden groen. Delen binnen de afdeling Dia 5 en 6 De structuur en werking van een magazijnafdeling verschilt erg van bedrijf tot bedrijf. Zo zijn er bedrijven waar een aparte afdeling retourzendingen bestaat. De volgende delen zijn bijna altijd in een magazijn te onderkennen. Taken op de afdeling Dia 7 Ken volgende taken van de verkoopafdeling toe aan één van de delen van de verkoopafdeling.

3 Dia 8 Ontvangstplanning Ontvangen van goederen is één van de hoofdwerkzaamheden die in een magazijn worden uitgevoerd. Bestelde goederen worden door verschillende leveranciers, op verschillende tijdstippen en in verschillende omstandigheden geleverd. Het zal duidelijk zijn dat een doordachte ontvangstplanning onderdeel uitmaakt van een goede bedrijfsvoering. Belangrijke vragen die steeds terugkomen zijn: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Hoe? Hoeveel? Wie geeft informatie door aan wie, wie komt leveren en wie voert de werkzaamheden uit? Wat zal geleverd worden en welke informatie is daar voor nodig? Waar moeten de goederen geleverd worden, waar moeten ze gezet worden en waar moeten ze achteraf naartoe? Wanneer worden de goederen geleverd en wanneer moeten dus bepaalde mensen en hulpmiddelen ter beschikking zijn? Belangrijk is ook hoe de goederen gelost moeten worden, zijn er speciale hulpmiddelen nodig? Tenslotte moet men op voorhand de aantallen kennen waarin de goederen geleverd worden zodat men de nodige plaats, mensen en hulpmiddelen kan voorzien. Samengevat kan men stellen dat: een werkplanning nodig is voor uzelf, de leverancier en de vervoerder; een bezettingsplanning nodig is voor het bepalen van het aantal werkkrachten; een ruimteplanning nodig is voor het plaatsen van geloste goederen, retourgoederen en emballagemateriaal; een bezettingsplanning nodig is voor de inzet van interne transport- en andere loshulpmiddelen. Een goede planning kan voorkomen dat: vrachtwagens te lang moeten wachten; er te weinig mensen en hulpmiddelen ter beschikking zijn om te lossen; de werkdruk te hoog wordt op piekmomenten, zo worden fouten gecreëerd; mensen niets te doen hebben omdat de aanvoer van goederen niet gespreid is; er onveilige situaties ontstaan bij piekmomenten. Dia 9 Toegangscontrole Hier gaat het om de vraag of de vrachtwagenchauffeur toegang krijgt tot het bedrijf waar de goederen moeten gelost worden. In grote bedrijven zal de chauffeur zich moeten aanmelden bij de portier. In kleinere bedrijven zal men zich meestal moeten wenden tot de chef magazijnier zelf. Het verlenen van de toegang tot een bedrijf zal niet altijd op dezelfde manier gebeuren. Dikwijls wordt de inkomende zending genoteerd in een ontvangstregister. Belangrijke gegevens die genoteerd worden door de portier of magazijnchef zijn de naam van de leverancier en het levertijdstip. Andere afdelingen binnen het bedrijf kunnen deze informatie gebruiken om te kijken of de leverancier betrouwbaar is en of hij de afgesproken levertermijnen en levertijdstippen respecteert. Wanneer een bepaalde leverancier telkens te laat levert, kunnen acties ondernomen worden door de afdeling inkoop en wordt in het vervolg misschien een andere leverancier gekozen.

4 Soms zal men de leverancier met punten beoordelen. Als de beoordeling van de leverancier zakt onder een bepaald minimum, zal hij het risico lopen niet meer te mogen leveren. De portier of magazijnchef weet op voorhand welke leverancier met welke vracht moet aankomen (zie ontvangstplanning vorige dia). Hij controleert de vrachtwagendocumenten en gaat na of de goederen vermeld op het document, overeenstemmen met de levering die verwacht wordt. Wanneer uit controle blijkt dat alles in orde is, zal de portier of de magazijnchef een loskade toewijzen. Wanneer echter uit controle blijkt dat de levering niet juist is of wanneer blijkt dat de levering te laat aankomt, dan kan het zijn dat de vrachtwagen rechtsomkeer moet maken en dat er niet gelost wordt. Het wel toelaten van de vrachtwagen zou immers de verdere ontvangstplanning in de war sturen. Dia 10: eerste controle goederen en documenten Inkomende goederen moeten in de meeste gevallen een ingangscontrole ondergaan. Op dit moment in de ontvangstprocedure is er sprake van 2 soorten controles, een documentencontrole en een visuele controle van de verpakking en het aantal geleverde goederen. Documentencontrole: De eerste controle, die men kan uitvoeren, is een controle op de aanwezigheid van alle benodigde documenten. Daarna worden de gegevens van de bestelbon vergeleken met de gegevens van de leveringsbon. Op de leveringsbon staan de goederen en aantallen vermeld van wat werkelijk geleverd wordt. Wanneer de levering compleet is dan moet dit overeenstemmen met de goederen en aantallen die vermeld staan op de bestelbon. Meermaals valt het voor dat de leverancier bepaalde onderdelen of artikels niet in stock heeft en dat ze later geleverd worden. Op de leveringsbon komen dan andere aantallen voor dan op de bestelbon. Het zijn deze aantallen die doorgegeven worden aan de boekhouding voor het betalen van de facturen. Dit is belangrijke informatie. Wanneer goederen worden nageleverd, moet de leveringsbon van de nalevering verwijzen naar het nummer van de oorspronkelijke bestelbon. Het kan zijn dat de levering dermate afwijkt van de bestelling dat men beslist om de levering alsnog niet te aanvaarden. De afzender moet dan onmiddellijk op de hoogte gebracht worden van de weigering. Visuele controle van de verpakking en het aantal geleverde goederen: Deze controle slaat op het visueel controleren van het aantal colli of laadeenheden en het visueel onderzoeken van de verpakking op zichtbare schade. Het kan gaan om natte, ingedeukte of gescheurde dozen. Dozen die open zijn en waarvan de inhoud zichtbaar is, kunnen geweigerd worden. Zichtbare schade is de schade, die je direct aan de buitenkant kan zien. Ook onzichtbare schade kan voorkomen worden; om die vast te stellen moet je eerst het artikel uitpakken (zie verdere kwaliteitscontrole). Zichtbare schade aan de verpakking kan leiden tot het niet aanvaarden van de lading. Wanneer men de lading toch aanvaardt dan tekent men best onder voorbehoud de leveringsbon af en denkt men best aan volgende zaken: geef de schade aan op de vrachtbrief of leveringsbon en teken onder voorbehoud;

5 stel de schade vast in bijzijn van getuigen; stel onmiddellijk de afzender op de hoogte; stel onmiddellijk de vervoerder aansprakelijk voor de schade. Bij de visuele controle kan men ook reeds een telling maken, niet alleen van de laadeenheden, maar ook van het aantal dozen per laag en het aantal lagen per pallet; Dia 11: Uitgebreide kwantiteits- en kwaliteitscontrole Wanneer de eerste controle van goederen en documenten positief verloopt, mogen de goederen gelost worden. De ervaring wijst echter uit dat het nakijken van documenten en het uitvoeren van een visuele controle van de verpakte goederen niet voldoende is. Als de goederen gelost zijn in de ontvangstruimte kan men overgaan tot een meer uitgebreide kwantitatieve en kwalitatieve controle. Deze controle blijkt in vele gevallen zijn nut nog te bewijzen. De kwantitatieve controle: Bij deze controle komt het er op neer dat het aantal effectief geleverde goederen geteld en vergeleken worden met de vrachtbrief of de leveringsbon. Dit document wordt door de geadresseerde afgetekend voor ontvangst. Men gaat hier verder dan het tellen van het aantal verpakkingseenheden. Dozen worden geopend en het aantal stuks per verpakkingseenheid wordt geteld. Wanneer de aantallen niet kloppen en er wordt toch afgetekend voor ontvangst, dan lijdt het bedrijf verlies. Daar in de praktijk de chauffeur van de vrachtwagen na het lossen niet blijft wachten tot alles tot in de puntjes gecontroleerd is, zal je ook hier best tekenen onder voorbehoud. Doe je dat niet, dan zal alles waarvoor getekend is ook moeten betaald worden, zelfs al ondervindt men achteraf dat er tekorten zijn. Wie de vrachtbrief of de leveringsbon ondertekent verschilt van bedrijf tot bedrijf. Soms is dat de magazijnchef en anders zal het de magazijnmedewerker zijn. Wanneer grote hoeveelheden kleine materialen moeten geteld worden zoals bouten, moeren, veertjes, gebruikt men meestal een speciale weegschaal. Men ijkt de weegschaal op bijvoorbeeld 10 stuks en men schudt dan heel de verpakking leeg in de weegschaal. De weegschaal geeft dan het totaal aantal stuks weer. De kwalitatieve controle: Bij deze controle zal de inhoud van de verpakking gecontroleerd worden, afhankelijk van bepaalde vooraf overeengekomen normen. Ook hier worden verpakkingen geopend en de eerst onzichtbare schade wordt nu ontdekt. Soms wordt onzichtbare schade pas ontdekt na gebruik van de goederen. Bij het controleren op kwaliteit kan worden gelet op: De staat van de goederen: is er zichtbare schade? je kan wanneer nodig de goederen opmeten met meetinstrumenten; je kan de goederen wanneer nodig onderwerpen aan een laboratorium -onderzoek. De soort goederen: je kan kijken of de juiste artikelen in de verpakking zitten; je kan controleren of de goederen van het juiste merk zijn.

6 Wat bij afkeuring van kwaliteit? Wanneer de kwaliteit van de geleverde goederen niet voldoet aan de afgesproken norm, dan kan men beslissen om de goederen terug te zenden of de goederen toch te accepteren. Niet altijd wordt alles teruggestuurd. Alles hangt af van de ernst van de afwijking, de soort goederen en de kost om de goederen terug te sturen. De afdeling inkoop kan contact opnemen met de leverancier en in overleg een beslissing nemen. Wanneer goederen teruggestuurd worden dan is er sprake van retourgoederen. Manieren van controleren: Alle goederen worden stuk voor stuk gecontroleerd. Dit is een manier die zeker niet altijd gebruikt wordt. Dit hangt af van de soort goederen die geleverd worden en in welke aantallen ze geleverd worden. Ook welke leverancier de goederen geleverd heeft is van belang. Controleren volgens een steekproef. Deze manier wordt vrijwel het meest toegepast. Bij ontvangst worden willekeurig een aantal goederen aangeduid om te controleren. Het kan zijn dat men één bepaalde pallet aanduidt die dan helemaal gecontroleerd wordt. Goederen worden niet gecontroleerd. Het gaat om Quality Assured goederen, wat wil zeggen dat de goederen kwaliteitszeker zijn bij ontvangst. Volgens bepaalde afspraken worden de goederen extra gecontroleerd door de leverancier. De goederen mogen bij ontvangst rechtstreeks in opslag gezet worden, ze worden dus niet meer gecontroleerd bij het binnenkomen. Dia 12: Voorraadadministratie Een goede voorraadadministratie is nodig om te weten welke goederen er besteld zijn bij de leverancier en dus verwacht worden, welke goederen effectief binnen zijn, en welke goederen besteld zijn door de klant en dus buiten zullen gaan. Dit noemt men voorraadbeheer. Ook voorraadbeheersing is belangrijk. Het gaat dan om de hoogte van de voorraad en de vraag of die hoogte wel verantwoord is. Voordat goederen in opslag gaan moeten ze geadministreerd worden. Ze moeten ingebracht worden in de voorraadadministratie. Er wordt dan manueel of automatisch een locatie aan het artikel toegewezen. De bedoeling is dat iedereen zo snel mogelijk op de hoogte is van de aanvulling van de stock en de plaats waar de goederen liggen in het magazijn. Afdelingen zoals inkoop, verkoop, magazijn, boekhouding en facturatie raadplegen regelmatig deze gegevens, ze moeten dus upto-date zijn. De gegevens die moeten geregistreerd worden, kan men halen van de leveringsbon of de pakbon die de binnenkomende goederen vergezeld. Op de verpakking kan ook een barcode aangebracht zijn die alle gegevens bevat over de inhoud van de colli. Het administreren van de voorraadgegevens kan gebeuren op verschillende plaatsen: op een voorraadkaart; in een voorraadbeheerprogramma; op verschillende manieren: volledig manueel; door middel van manuele bediening van een handscanner; door middel van automatische scanning. Belangrijk: Aan de hand van de ontvangstdocumenten kan betaling van de factuur plaatsvinden. Nauwkeurigheid bij ontvangst is dus erg belangrijk.

7 Belangrijke vaste gegevens die bij ontvangst kunnen geadministreerd worden zijn: De omschrijving van het artikel, het artikelnummer, eenheid, de bestelgrootte, het bestelniveau en de locatie in het magazijn: Belangrijke variabele gegevens die bij ontvangst kunnen geadministreerd worden zijn: Datum, ordernummer, omschrijving van de handeling, de kolom In, de kolom Uit, stock, bulklocaties, identificatie van de magazijnmedewerker: Dia 13: Opslagklaar maken Niet alle goederen worden op een zodanige manier door de leverancier geleverd dat ze zonder verdere verwerking in opslag kunnen gezet worden. Daarom is het soms noodzakelijk om: goederen die nog niet verpakt zijn, eerst te verpakken; verpakte goederen te herverpakken om te voldoen aan interne eisen en normen; goederen over te stapelen op andere ladingdragers of te herstapelen volgens andere afmetingen en aantallen. goederen uitsorteren volgens bepaalde indelingsgroepen. Werkzaamheden in een magazijn kunnen sneller en beter uitgevoerd worden wanneer de goederen zijn voorzien van de nodige informatie. Soms zijn de binnengekomen goederen reeds voorzien van informatie. Deze informatie bevat niet altijd de gegevens die nodig zijn voor de verwerking en de behandeling van de goederen in het verder verloop van de goederenstroom. De volgende gegevens kunnen daarom op de ontvangstafdeling op de verpakkingen worden aangebracht: artikelnaam of code; de opslagplaats waar het artikel in het magazijn moet staan; gegevens van de leverancier en/of de klant; de behandelingsvoorschriften van de artikelen. Deze gegevens worden dikwijls in gewoon schrift (visueel leesbaar) en via een barcode weergegeven. Dia 14: Intern transport naar opslag Wanneer de goederen klaargemaakt zijn om op te slaan, dan moeten ze nog intern getransporteerd worden naar de verschillende opslaggebieden. Toestellen die hiervoor gebruikt worden zijn magazijnwagens, de transpallet, elektrische pallettrucks, stapelaars, reachtrucks, en heftrucks. De keuze van het gebruikte transportmiddel zal weer afhangen van de aard van de goederen, de hoeveelheden waarin ze moeten vervoerd worden en de afstand waarover ze moeten vervoerd worden. Ook kan het zijn dat de stelling waarin de goederen moeten worden opgeslagen, bepaalt welk transportmiddel gebruikt wordt. Veiligheidsvoorschriften, ergonomische aspecten komen hier zeker aan bod. Soms bestaat het intern transport uit verschillende interne transportmiddelen die elkaar opvolgen. Het kan zijn dat een pallet met de heftruck tot aan een automatische transportinstallatie gebracht wordt. Via deze transportinstallatie wordt de pallet dan afgegeven aan een automatische kraan die de pallet tot in de locatie van een hooogbouwmagazijn brengt.

8 Dia 15: Opslag Doel van opslag: Het doel van opslag is om twee op elkaar volgende stappen van elkaar los te koppelen. Het gaat hier dan meestal om het overbruggen van tijd. Goederen worden een tijd in opslag genomen omdat men ze nog niet kan of niet wil doorschuiven naar de volgende stap in de goederenstroom. Men wil de goederen ook uitstallen om ze in andere hoeveelheden en samenstellingen te kunnen nemen. De opslagprocedure bestaat uit het nemen van de goederen uit de ontvangstruimte, het intern transport naar de juiste locatie en het op locatie zetten van de goederen. De opslag gebeurt met bepaalde interne transportmiddelen (zie vorige dia) en in bepaalde opslagsystemen. Het doel en de functie van een opslagsysteem bestaat steeds uit drie delen: het eerste deel is de buffer- en opslagfunctie (dus tijdsoverbrugging); het tweede deel is de orderverzamelfunctie, wat neerkomt op de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van de goederen; het derde deel is een optimale benuttingsgraad creëren, wat neerkomt op het zo efficiënt mogelijk gebruiken van de oppervlakte en de hoogte van het magazijn en het zo smal mogelijk houden van de gangpaden in het magazijn. Het in opslag brengen van goederen moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen: de goederen moeten met een minimum aan informatie terug te vinden zijn. de goederen moeten gedurende de duur van de opslagperiode in hun oorspronkelijke toestand blijven. de loop- en rijtijden / afstanden moeten zo klein mogelijk blijven. De grote vraag bij het opslaan van goederen is : Welke goederen staan waar en hoe vinden we ze terug? Dia 16: Klasseren en archiveren van de documenten In een magazijn circuleren heel wat documenten, zowel papieren als digitale. De omvang van de documentenstroom hangt af van de grootte en ingewikkeldheid van het bedrijf. Al die documenten worden geklasseerd om ze op te bergen en ook om ze snel te kunnen terugvinden. Denkt men de documenten normaal niet meer terug nodig te hebben dan kan men ze archiveren. Hierdoor maakt men opbergkasten of geheugenruimte terug vrij. Dia 17: Communicatie en telecommunicatie In het magazijn communiceer je met je collega s, je chef, vervoerders, bij deze laatste kom je in contact met heel wat vreemde talen. Je moet dus in verschillende talen naar de documenten kunnen vragen, een loskade kunnen toewijzen, Veel gegevens worden via software doorgegeven. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat je met de computerstem moet dialogeren. Een scanner leest heel wat gegevens automatisch in het computerprogramma in.

9 Beroepenfilm VDAB Dia 18 Op de website van de VDAB vind je enkele beroepenfilms i.v.m. beroepen in het magazijn of magazijnkantoor.

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling aankoop

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling aankoop KRINGEN 2 Module 5: De afdeling aankoop Dia 1 Een aan- of inkoopmanager ontvangt één van de hoogste lonen in een bedrijf. Dat zegt misschien meteen iets over het belang van deze afdeling. De kwaliteit

Nadere informatie

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 2: Outboundproces

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 2: Outboundproces KRINGEN 2 Module 5: De afdeling magazijn Deel 2: Outboundproces Dia 1 De magazijnafdeling zorgt o.a. voor het inbound- of inslagproces van de goederen. Dit is nodig om de goederen in andere (kleinere)

Nadere informatie

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling verkoop

KRINGEN 2 Module 5: De afdeling verkoop KRINGEN 2 Module 5: De afdeling verkoop Dia 1 De verkoopafdeling moet omzet halen en dus winst genereren. Samenhang afdelingen Dia 2 Onze groothandel stuwt producten voort in de bedrijfskolommen van kantoor-

Nadere informatie

De receptie. De aankoopafdeling. De verkoopafdeling

De receptie. De aankoopafdeling. De verkoopafdeling De receptie Op de receptie komt al de correspondentie van ons bedrijf binnen, deze briefwisseling verdelen zij onder de verschillende afdelingen. Zij staan ook in voor het versturen van alle nodige documenten.

Nadere informatie

KRINGEN 2 Module 5: Afdelingen binnen een organisatie

KRINGEN 2 Module 5: Afdelingen binnen een organisatie KRINGEN 2 Module 5: Afdelingen binnen een organisatie Dia 1 Offisco sloot een boekjaar af waaruit bleek dat ze naar een dubbele boekhouding moesten gaan. Dit is niet de enige manier waaraan we merken dat

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

Een goede controle had dit kunnen voorkomen!

Een goede controle had dit kunnen voorkomen! Goederen ontvangst In de voorgaande weken hebben we inzicht gegeven in de eisen die aan een magazijn gesteld kunnen worden en welke hulpmiddelen aanwezig zijn om goederen te lossen en te verplaatsen. Het

Nadere informatie

Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op

Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op Kerntaak 1: Ontvangt en slaat goederen op Werkproces 1.1: Bereidt het ontvangen en opslaan van goederen voor De logistiek medewerker bereidt, op basis van de opdracht van de leidinggevende, zijn werkzaamheden

Nadere informatie

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 1 van 6 Ontvangt Goederen/producten

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 1 van 6 Ontvangt Goederen/producten Economie en handel Assistent logistiek Deel 1 van 6 Ontvangt Goederen/producten Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marien Kempeneers Inhoudelijke

Nadere informatie

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 2 van 6 Maakt goederen/producten gereed voor opslag en slaat deze op

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 2 van 6 Maakt goederen/producten gereed voor opslag en slaat deze op Economie en handel Assistent logistiek Deel 2 van 6 Maakt goederen/producten gereed voor opslag en slaat deze op Titel Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur:

Nadere informatie

Eén dag werken in het magazijn!

Eén dag werken in het magazijn! Eén dag werken in het magazijn! Naam leerling: Klas: Datum: - - Naam bedrijf: Naam stagebegeleider: Je gaat binnenkort een dag werken in een magazijn. Het is de bedoeling dat je een dag lang nader kennis

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 20

handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 20 handel en verkoop CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 20 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

Praktijkinstructie Materials handling 3 (CLO08.3/CREBO:50200)

Praktijkinstructie Materials handling 3 (CLO08.3/CREBO:50200) instructie Materials handling 3 (CLO08.3/CREBO:50200) pi.clo08.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen

Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen Kerntaak 1: Assisteert bij de ontvangst en opslag van goederen Werkproces 1.1: Bereidt het ontvangen en opslaan van goederen voor De assistent logistiek medewerker ontvangt van de leidinggevende/ervaren

Nadere informatie

werkplekleren / STAGE

werkplekleren / STAGE werkplekleren / STAGE Goederenontvangst en goederencontrole 1 Op je stageplaats of in je peterbedrijf ga je de goederenontvangst en goederencontrole bestuderen. Wat heb je nodig of wat moet je weten om

Nadere informatie

Materials handling 3 MATERIALS HANDLING 3 (CLO08.3/CREBO:50200)

Materials handling 3 MATERIALS HANDLING 3 (CLO08.3/CREBO:50200) MATERIALS HANDLING 3 (CLO08.3/CREBO:50200) sd.clo08.3.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of wijze,

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL MAGAZIJNIER VRACHTWAGENS Datum uitgave: november 2011 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779 11 32 Magazijnier vrachtwagens Situering

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL MAGAZIJNIER PERSONENWAGENS EN LICHTE BEDRIJFSVOERTUIGEN Datum uitgave: november 2011 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779 11

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL 2003

Examenopgaven VMBO-GL 2003 Examenopgaven VMBO-GL 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00-11.00 uur TRANSPORT EN LOGISTIEK CSE GL Bij dit examen horen een uitwerkboekje en een bijlagenboekje. Dit examen bestaat uit 50 vragen. Voor dit

Nadere informatie

Retour Voorwaarden Lunado Group B.V.

Retour Voorwaarden Lunado Group B.V. Retour Voorwaarden Lunado Group B.V. Definities In deze Retour Voorwaarden worden de hierna volgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven of uit de context

Nadere informatie

Assistent verkoop/retail

Assistent verkoop/retail Economie en handel Assistent verkoop/retail Deel 1 van 4 Voert werk uit ij de ontvangst/opslag van goederen/producten Colofon Uitgeverij: Edu Actief.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl

Nadere informatie

Praktijkinstructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196)

Praktijkinstructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196) instructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196) pi.clo12.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen

Nadere informatie

Praktijkinstructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201)

Praktijkinstructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201) instructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201) pi.clo07.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

1. Afwijkingen leveranciers (levertijden) t.b.v. leveranciersbeoordeling 2. Omloopsnelheid

1. Afwijkingen leveranciers (levertijden) t.b.v. leveranciersbeoordeling 2. Omloopsnelheid Pagina: van 6. DOEL PROCES Het op doeltreffende wijze kunnen inkopen van artikelen die voldoen aan de eisen en de verwachtingen van onze klanten. 2. TOEPASSINGSGEBIED Voorraad in het centrale magazijn

Nadere informatie

Materials handling 4 MATERIALS HANDLING 4 (CLO08.4/CREBO:50149)

Materials handling 4 MATERIALS HANDLING 4 (CLO08.4/CREBO:50149) MATERIALS HANDLING 4 (CLO08.4/CREBO:50149) sd.clo08.4.v1 ECABO, 1 mei 1997 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige

Nadere informatie

Praktijkinstructie Voorraadbeheer 3 (CLO06.3/CREBO:50202)

Praktijkinstructie Voorraadbeheer 3 (CLO06.3/CREBO:50202) instructie Voorraadbeheer 3 (CLO06.3/CREBO:50202) pi.clo06.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Opleiding MFS-ERP. Bestelling leverancier (Aankoopbestelling, aankooporder)

Opleiding MFS-ERP. Bestelling leverancier (Aankoopbestelling, aankooporder) Opleiding MFS-ERP Bestelling leverancier (Aankoopbestelling, aankooporder) Overzicht Bestelvoorstel Aankoopbestelling Voor stock Voor klant Receptie goederen Bestelvoorstel Voorraad voor elk artikel :

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 250 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 17 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Behecam is een beheerssysteem voor KMO s, Zelfstandigen en winkeliers Jet beheersysteem ondersteunt volgende processen

Behecam is een beheerssysteem voor KMO s, Zelfstandigen en winkeliers Jet beheersysteem ondersteunt volgende processen Behecam 1 Doel Behecam is een beheerssysteem voor KMO s, Zelfstandigen en winkeliers Jet beheersysteem ondersteunt volgende processen - Beheer van Klanten en Leveranciers - Beheer van Artikelen - Aankoop

Nadere informatie

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 2 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Verwerken goederenstroom 1

Verwerken goederenstroom 1 L E Entreeopleiding Assistent logistiek (1) Verwerken goederenstroom 1 cohort 2015-2016 hoofdstuk 1 Goederenontvangst voorbereiden? hoofdstuk 1 1 Goederenontvangst voorbereiden Heb je het hoofdstuk helemaal

Nadere informatie

Opleiding: MAGAZIJNMEDEWERKER

Opleiding: MAGAZIJNMEDEWERKER Opleiding: MAGAZIJNMEDEWERKER De magazijnmedewerker is verantwoordelijk voor het ontvangen en laden van goederen. Hij pakt de goederen uit en in, sorteert en controleert ze, maakt ze verzendklaar, verplaatst

Nadere informatie

Voorbeeld. Proeve van bekwaamheid Examenopdracht. : Logistiek : B1-K1. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER

Voorbeeld. Proeve van bekwaamheid Examenopdracht. : Logistiek : B1-K1. : 1v1 NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER Voorbeeld Proeve van bekwaamheid Examenopdracht NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Logistiek DOSSIERCREBO : 23143 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25371 NIVEAU : 2 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK :

Nadere informatie

Wij hebben 2.151.023. lagers voor u op voorraad

Wij hebben 2.151.023. lagers voor u op voorraad Wij hebben 2.151.023 lagers voor u op voorraad Inhoud Nooit zonder lagers 03. Introductie. 04. De voordelen van ABF Bearings. 06. Kwaliteitscontroles bij alle lagers. 08. Een breed assortiment op voorraad.

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 2

handel en verkoop CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 2 handel en verkoop CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 2 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

Webshop Dashboard. Inkoopmodule

Webshop Dashboard. Inkoopmodule Webshop Dashboard Inkoopmodule Shoxl Dashboard Inkoopordermodule 2012 v2 1 Copyright Integrace BV 2012 1. Introductie Met de inkoopmodule van het Dashboard beheert u uw inkooporders. Inkooporders kunnen

Nadere informatie

OEFENFIRMA. Handleiding ordergenerator-marktplaats. Auteur: Albert Geuens

OEFENFIRMA. Handleiding ordergenerator-marktplaats. Auteur: Albert Geuens OEFENFIRMA Handleiding ordergenerator-marktplaats Auteur: Albert Geuens Inhoudstabel 1 Algemeen... 3 2 Webwinkels... 4 2.1 Handelsproducten bestellen... 5 2.2 Een spontane offerte... 8 De ordergenerator

Nadere informatie

administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie

administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Examen VMBO-GL 2012 gedurende 240 minuten CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 11:30 13:00 uur ADMINISTRATIE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 33 vragen. Voor

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie blauw

Examen VMBO-KB versie blauw Examen VMBO-KB versie blauw 2018 gedurende 85 minuten profielvak M&T CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 7 opdrachten.

Nadere informatie

Introductie. Een magazijn van binnen

Introductie. Een magazijn van binnen Les 2. Magazijnen Introductie Als de pennen klaar zijn, slaat Pennenland bv de pennen tijdelijk op in een magazijn. Pennenland heeft ervoor gekozen om geen eigen magazijn te bouwen, maar om ruimte te huren

Nadere informatie

Mogelijke toepassingen. RealtimeWMS. "Webbased software to manage and control your warehouse."

Mogelijke toepassingen. RealtimeWMS. Webbased software to manage and control your warehouse. RealtimeWMS "Webbased software to manage and control your warehouse." Het standaard pakket RealtimeWMS is een zogenaamd Logistic Execution System. RealtimeWMS ondersteunt de medewerkers op de werkvloer

Nadere informatie

Procedures retourgoederen (RMA en CMA)

Procedures retourgoederen (RMA en CMA) Procedures retourgoederen (RMA en CMA) Om de stroom van retourgoederen in de juiste banen te leiden heeft BAS Distributie hiervoor een tweetal procedures ontwikkeld. Er is een duidelijk onderscheidt in

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2015 gedurende 400 minuten transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 21 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER

OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER OPLEIDINGENSTRUCTUUR MAGAZIJNMEDEWERKER 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) MAGAZIJNMEDEWERKER Beroepsprofiel (SERV/SFG, september 2005) De magazijnmedewerker

Nadere informatie

Praktijkexamen Logistiek medewerker. Kerntaak 1 Ontvangt en slaat goederen op

Praktijkexamen Logistiek medewerker. Kerntaak 1 Ontvangt en slaat goederen op Praktijkexamen Logistiek medewerker Kerntaak 1 Ontvangt en slaat goederen op naam deelnemer praktijkexamenperiode bpv-bedrijf praktijkopleider onderwijsinstelling praktijkbegeleider praktijkexaminator

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie blauw

Examen VMBO-BB versie blauw Examen VMBO-BB versie blauw 2018 gedurende 85 minuten profielvak M&T CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 6 opdrachten.

Nadere informatie

DIS. Digital Information System

DIS. Digital Information System DIS Digital Information System Inhoud Digital Information System........................................ 4 ORGANI - Your Profit.................................................. 8 Digital Information

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D

profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D Examen VMBO-BB 2017 gedurende 100 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 11

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 365 minuten transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 30 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Voorraad. Hoofdstuk 2 Wat is logistiek?

Hoofdstuk 1 Voorraad. Hoofdstuk 2 Wat is logistiek? Hoofdstuk 1 Voorraad 1.1 Over het algemeen is er een grote voorraad in de apotheek aanwezig met veel verschillende geneesmiddelen in verschillende aantallen per geneesmiddel. Door welke twee factoren wordt

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9:00-10:30 uur ADMINISTRATIE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor

Nadere informatie

Bouwstenen. De volgende bouwstenen zijn beschikbaar: Empty Pallets

Bouwstenen. De volgende bouwstenen zijn beschikbaar: Empty Pallets Bouwstenen insidescm loopt voorop wat betreft de nieuwe SAP EWM oplossing voor magazijnbeheer. Bent U hier nog niet klaar voor en is dit nog een stap te ver voor uw organisatie, dan heeft insidescm verschillende

Nadere informatie

Beroepscompetentieprofiel. Medewerker ontvangst en opslag

Beroepscompetentieprofiel. Medewerker ontvangst en opslag Beroepscompetentieprofiel Medewerker ontvangst en opslag 1 Beroepscompetentieprofiel Medewerker ontvangst en opslag Algemene informatie datum: januari 2012 versie: definitief Onder regie van kenniscentrum

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 245 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 26 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

CSPE GL minitoets bij opdracht 2

CSPE GL minitoets bij opdracht 2 CSPE GL 2011 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 2 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 300 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 22 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

PTA handel en administratie KBL Bohemen cohort 2015-2016-2017

PTA handel en administratie KBL Bohemen cohort 2015-2016-2017 Exameneenheden Handel en Administratie HA/K/1 Oriëntatie op handel en administratie HA/K/2 Professionele vaardigheden HA/K/3 Klantgericht handelen / dienstverlening HA/K/4 Automatisering in de economie

Nadere informatie

ALGEMENE AANKOOPVOORWAARDEN (Tyco Electronics Raychem bvba)

ALGEMENE AANKOOPVOORWAARDEN (Tyco Electronics Raychem bvba) ALGEMENE AANKOOPVOORWAARDEN (Tyco Electronics Raychem bvba) 1. TOEPASSING Onze aankopen vallen uitsluitend onder de toepassing van deze Algemene Aankoopvoorwaarden en van de Bijzondere Voorwaarden van

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO

OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO OPLEIDINGENSTRUCTUUR ADMINISTRATIEF MEDEWERKER KMO 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) POLYVALENT BEDIENDE Beroepsprofiel (SERV/CEVORA, juni 2003)

Nadere informatie

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 4 van 6 Maakt goederen/producten verzendklaar

Economie en handel. Assistent logistiek. Deel 4 van 6 Maakt goederen/producten verzendklaar Economie en handel Assistent logistiek Deel 4 van 6 Maakt goederen/producten verzendklaar Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Tessel Mulder Inhoudelijke

Nadere informatie

Programma ILW magazijnmedewerker logistiek

Programma ILW magazijnmedewerker logistiek Programma ILW magazijnmedewerker logistiek Kerntaken: De magazijnmedewerker is een polyvalante logistieke mdewerker die instaat voor het ontvangen, het opslaan en/of het verzenden van de goederen. Hij

Nadere informatie

Toetsmatrijs Logistiek medewerker

Toetsmatrijs Logistiek medewerker Opgesteld door: CCV Categoriecode: LOGM Toetsvorm: Schriftelijk Totaal aantal vragen: 40 Dekkingsgraad toetstermen: 80% Cesuur: 75% Bijzonderheden: Toelichting op tabel met afbakening = onomiecode = eitelijke

Nadere informatie

Toetsmatrijs Logistiek medewerker - Extern

Toetsmatrijs Logistiek medewerker - Extern Opgesteld door: CCV Categoriecode: LOGM Toetsvorm: Schriftelijk Totaal aantal vragen: 40 Dekkingsgraad toetstermen: 100% Cesuur: 75% ijzonderheden: Toelichting op tabel met afbakening = onomiecode = eitelijke

Nadere informatie

JR Sportshoes, is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 37062803.

JR Sportshoes, is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 37062803. JR Sportshoes, is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Alkmaar onder nummer 37062803. JR Sportshoes verricht haar werkzaamheden uitsluitend overeenkomstig deze voorwaarden,

Nadere informatie

CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D

CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 2 variant c Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Bijlage 1c Programma van Eisen - Logistiek

Bijlage 1c Programma van Eisen - Logistiek Bijlage 1c Programma van Eisen - Logistiek Bestellen Leverancier is in staat om de voor het LUMC beschikbare catalogus beschikbaar te stellen via de cataloguspartner (broker) van het LUMC, GHX, door middel

Nadere informatie

...analyse van 7 thema's. 04/12/18 Studiedag Digitalisering en Logistiek in de Sierteelt 1

...analyse van 7 thema's. 04/12/18 Studiedag Digitalisering en Logistiek in de Sierteelt 1 ...analyse van 7 thema's 04/12/18 Studiedag Digitalisering en Logistiek in de Sierteelt 1 1. Digitalisering Excel documenten bijhouden van reservaties (leveringsplicht) samenstellen van picklijsten prestaties

Nadere informatie

handleiding voor de leerkracht

handleiding voor de leerkracht 1 Vik@ handleiding voor de leerkracht Hieronder wordt per bladzijde opgesomd: - wat er moet worden ingevuld door de leerlingen in het boek, - welke bestanden de leerkracht nodig heeft. Blz. 1 - Elke dienst

Nadere informatie

FVISEMIntro kantoorsimulatie

FVISEMIntro kantoorsimulatie FVISEMIntro kantoorsimulatie versie 11 HA-6502-10 Kantoor, Handel (2 de graad), Handel-talen (2 de graad) Annie Vanroose, Guy Willems Werkgroep Integratie Informatica Handel 2012 Vlaams Verbond van het

Nadere informatie

DE LOGISTIEKE KETTING ONDER DE LOEP

DE LOGISTIEKE KETTING ONDER DE LOEP INBOUND OUTBOUND CUSTOMER SERVICE DE LOGISTIEKE KETTING ONDER DE LOEP Bij Cebeo wordt de logistieke ketting achter de gevels van het Cebeo Distribution Center (CDC) gevormd door de afdelingen Inbound (van

Nadere informatie

Definitie van manco, manco s (meerv.)

Definitie van manco, manco s (meerv.) Bijlage 9: Definitie van manco, manco s (meerv.) datgene waarin iets tekort schiet, te kort bij koopwaren, Deficit, Gemis, Gebrek, Hiaat, Leemte, Mankement, Ontbrekend gedeelte, Onderwicht, Tekortkoming,

Nadere informatie

Transport, doe het slim

Transport, doe het slim Transport, doe het slim an deur tot deur Wat is het? Het gaat hier om de uitgaande goederenstroom, van deur tot deur. Daarbij horen documenten en labels, mogelijkheden tot tracking en tracing, het volume

Nadere informatie

Inhoud. Artikel 1 Definities. De volgende definities worden gebruikt in de onderstaande algemene voorwaarden van B & R Transport Services:

Inhoud. Artikel 1 Definities. De volgende definities worden gebruikt in de onderstaande algemene voorwaarden van B & R Transport Services: Inhoud B & R Transport Services Handelsregister KvK Eindhoven 70054096 BTW nr. NL858121438B01 1. Definities 2. Toepasselijke regelgeving 3. Aanbiedingsvoorwaarden 4. Vergoeding 5. Opslag van zending 6.

Nadere informatie

MA02 Goederenontvangst ( Thema Magazijn) Omschrijving Organisatie en voorbereiding docent Algemene voorbereiding

MA02 Goederenontvangst ( Thema Magazijn) Omschrijving Organisatie en voorbereiding docent Algemene voorbereiding MA02 Goederenontvangst (Thema Magazijn) Omschrijving In de praktijkoefeningen van deze box maakt de leerling een dag mee uit het leven van een medewerker goederenontvangst, ook wel genoemd opslagmedewerker.

Nadere informatie

Update: Exact Online Handel. Joost de Stigter Exact Software Nederland

Update: Exact Online Handel. Joost de Stigter Exact Software Nederland Update: Exact Online Handel Joost de Stigter Exact Software Nederland EXACT ONLINE HANDEL Dé online bedrijfssoftware Agenda Uw organisatie Over Exact en Exact Online Trends De voordelen van de Cloud Oplossing

Nadere informatie

HOE WORD IK EEN SCHUURMAN BV KLANT

HOE WORD IK EEN SCHUURMAN BV KLANT HOE WORD IK EEN SCHUURMAN BV KLANT Allereerst willen wij u graag bedanken voor uw interesse in ons bedrijf en producten. Uiteraard willen wij u graag als klant bij ons verwelkomen. Om voor u een klant

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 Magazijnadministratie

Hoofdstuk 6 Magazijnadministratie Hoofdstuk 6 Magazijnadministratie Paragraaf 6.1 1. Administratie in- en uitgaande goederen a. Noem ten minste vier handelingen die bij de binnenkomst van de order worden verricht en motiveer waarom dit

Nadere informatie

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Deze tekst is te gebruiken als eerste stap naar het toepassen van de standaard. Denk niet dat de standaard vraagt wat je denkt. Lees de standaard of doe navraag

Nadere informatie

LOGISTIEK DOORHEEN DE DISTRIBUTIEKOLOM

LOGISTIEK DOORHEEN DE DISTRIBUTIEKOLOM Toegepaste economie/logistiek: LOGISTIEK DOORHEEN DE DISTRIBUTIEKOLOM Werk aan de hand van een voorbeeld. Je krijgt een uitgewerkt voorbeeld van de bedrijfskolom van rundvlees. Links zie je een oranje

Nadere informatie

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0052) Heftruckchauffeur (m/v)

BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0052) Heftruckchauffeur (m/v) BEROEPSKWALIFICATIE (BK 0052) Heftruckchauffeur (m/v) 1. GLOBAAL 1.1 Titel Heftruckchauffeur (m/v) 1.2 Definitie Bestuurt een heftruck en houdt zich hierbij aan de kwaliteitsprocedures en veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

transport en logistiek CSE GL

transport en logistiek CSE GL Examen VMBO-GL 2008 tijdvak 1 maandag 19 mei 9.00-11.00 uur transport en logistiek CSE GL Dit examen bestaat uit 50 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 52 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat

Nadere informatie

VMBO-BB. * PvB 5 is methodeonafhankelijk, maar kan worden gebruikt als afronding van Projectboek 10 van Signaal!

VMBO-BB. * PvB 5 is methodeonafhankelijk, maar kan worden gebruikt als afronding van Projectboek 10 van Signaal! VMBO-BB PvB 5 * 120 minuten * PvB 5 is methodeonafhankelijk, maar kan worden gebruikt als afronding van Projectboek 10 van Signaal! Pagina 1/39 PvB 5: TOELICHTING In deze proeve van bekwaamheid zijn 5

Nadere informatie

5 - Transport naar supermarkt. 3 - Transport vloeibare chocolade. 4 - Transport verpakte chocolade. 1 - Transport over zee

5 - Transport naar supermarkt. 3 - Transport vloeibare chocolade. 4 - Transport verpakte chocolade. 1 - Transport over zee bijlage 1 In de chocoladefabriek worden de cacaobonen verwerkt tot vloeibare chocolade. 1 - Transport over zee (in bulk, containers of jute zakken) 2 - Aangepast vrachtwagentransport 3 - Transport vloeibare

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB

transport en logistiek CSPE BB Examen VMBO-BB 2011 gedurende 240 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 20 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

ontvangen en opslaan van goederen

ontvangen en opslaan van goederen ontvangen en opslaan van goederen Naam Datum Groep Begeleider 1.1 Goederenstroom 1. Wat is de goederenstroom? 2. Kruis aan: De goederenstroom van de producent of de fabrikant tot aan de winkel is de: externe

Nadere informatie

Goederenontvangst. fion friedrichs. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Goederenontvangst. fion friedrichs. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur fion friedrichs Laatst gewijzigd Licentie Webadres 17 January 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/70410 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Praktijkinstructie Materials handling 4 (CLO08.4/CREBO:50149)

Praktijkinstructie Materials handling 4 (CLO08.4/CREBO:50149) instructie Materials handling 4 (CLO08.4/CREBO:50149) pi.clo08.4.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Aanbodhandleiding Het verkopen van 2 e hands studiemateriaal

Aanbodhandleiding Het verkopen van 2 e hands studiemateriaal 1. 2 e hands studiematerialen verkopen via hlbookshop.nl hlbookshop.nl is een website speciaal voor studenten van de Hogeschool Leiden en biedt online alle materialen aan die nodig zijn voor een studie

Nadere informatie

Werkplek H >> Startprojectboek Tendens

Werkplek H >> Startprojectboek Tendens H >> Startprojectboek Tendens Werkplek H >> Startprojectboek Tendens Mijn lesplanning bij deze werkplek 1 Is dit de eerste werkplek die je doet? Haal dan de differentiatieopdracht die bij deze werkplek

Nadere informatie

Inleiding Assortimentsupdate

Inleiding Assortimentsupdate Inleiding Assortimentsupdate Dit boek beschrijft functionaliteit die vanaf versie 43 is opgenomen in Aposys. Diverse partijen geven op dit moment (d.d.10/2005) reeds assortimentsadviezen aan apotheken

Nadere informatie

Module Meerdere filialen

Module Meerdere filialen Module Meerdere filialen Inhoudsopgave 1. INLEIDING 5 2. ACTIVEREN VAN DE MODULE 5 3. INSTELLEN VAN DE MODULE 5 4. FILIALEN INVOEREN 6 5. CONVERSIEROUTINES UITVOEREN 6 6. EEN FILIAAL SELECTEREN 6 7. BEDRIJFSRUIMTEN

Nadere informatie

Koninklijke PostNL B.V., gevestigd in Den Haag aan de Prinses Beatrixlaan 23, 2595AK; Postbus 30250, 2500 GG Den Haag;

Koninklijke PostNL B.V., gevestigd in Den Haag aan de Prinses Beatrixlaan 23, 2595AK; Postbus 30250, 2500 GG Den Haag; ALGEMENE VOORWAARDEN COLLECTCLUB.NL Inhoud 1. Definities 2. Overeenkomst 3. Toepasselijkheid, Algemene voorwaarden 4. Registratie, Bestelling en Abonnement 5. Totstandkoming Overeenkomst 6. De Vervoersdienst

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur TRANSPORT EN LOGISTIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlage.

Nadere informatie

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept

Bark Verpakkingen. Outsourcing Concept Bark Verpakkingen Outsourcing Concept Outsourcing Bark Verpakkingen BV als uw partner in strategisch verpakkingsmanagement. De win-win relatie tussen 'outsourcing' en uw 'core business efficiency'. Met

Nadere informatie

StackAssist is een product van. Online stapeladvies

StackAssist is een product van. Online stapeladvies is een product van Online stapeladvies , online stapeladvies analyseert uw verpakkingen en stelt een optimale productstapeling voor om een logistieke kosten reductie te verkrijgen. Het adviseert op welke

Nadere informatie

handel en administratie CSPE BB 2015 bijlage

handel en administratie CSPE BB 2015 bijlage handel en administratie CSPE BB 2015 bijlage PB-0856-b-15-1-b 1 / 13 lees verder Onderdeel A boekhouden opdracht 2 en 3 boekingsstuk 1 O-STAR factuur voor factuurnummer klantnummer factuurdatum O-Star

Nadere informatie

Algemeen - Vragen & antwoorden CityDepot Brugge

Algemeen - Vragen & antwoorden CityDepot Brugge 1 Algemeen - Vragen & antwoorden CityDepot Brugge Wat is de eigenlijke opdracht die Citydepot van de stad Brugge heeft gekregen? CityDepot werd gevraagd een haalbaarheidsstudie op te stellen voor de stad

Nadere informatie

OPGAVEN BIJ VOORRAADBEHEER EN BESTELLEN

OPGAVEN BIJ VOORRAADBEHEER EN BESTELLEN OPGAVEN BIJ VOORRAADBEHEER EN BESTELLEN 1. Klaas de Jager, als eerste verkoper verantwoordelijk voor het bestellen van de artikelgroep spijkerbroeken, gebruikt voor het bepalen van de juiste aantallen

Nadere informatie

Microsoft Dynamics NAV + SPHINXdistri

Microsoft Dynamics NAV + SPHINXdistri CASE VAN MAELE NV Microsoft Dynamics NAV + SPHINXdistri Software voor de kleinhandel, groothandel en distributeur SPHINX-IT Rijksweg 95A 9870 Machelen t. 09 386 33 00 f. 09 386 95 46 Av. Léon Champagne

Nadere informatie