In 2016 heeft een onafhankelijke jury van deskundigen voor de veertiende keer de FGH Vastgoedprijs toegekend aan een van de meest toonaangevende

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In 2016 heeft een onafhankelijke jury van deskundigen voor de veertiende keer de FGH Vastgoedprijs toegekend aan een van de meest toonaangevende"

Transcriptie

1 JURYRAPPORT

2 In 2016 heeft een onafhankelijke jury van deskundigen voor de veertiende keer de FGH Vastgoedprijs toegekend aan een van de meest toonaangevende vastgoed projecten in Nederland van dit moment. In dit juryrapport vindt u behalve het oordeel van de jury over de drie genomineerde projecten en de eervolle vermelding ook haar overwegingen die tot de uiteindelijke keuze van de winnaar hebben geleid.

3 JURYRAPPORT 2016

4 D E P R I J S INHOUD 3 VOORWOORD 4 DE JURY 6 GENOMINEERDEN 8 OVERWEGINGEN VAN DE JURY 10 WINNAAR: MARKTHAL, ROTTERDAM 16 DE LEYHOEVE, TILBURG 22 THE EDGE, AMSTERDAM 28 EERVOLLE VERMELDING: DE NIEUWE STAD, AMERSFOORT De FGH Vastgoedprijs is in 1989 ingesteld door FGH Bank en werd in 1990 voor het eerst uitgereikt. Inzending staat open voor Nederlandse vastgoedprojecten die in de twee jaar voorafgaand aan het jaar van de uitreiking in gebruik zijn genomen en een vloeroppervlak hebben van minimaal m². Zowel nieuwbouw- als herontwikkelings- en transformatieprojecten komen in aanmerking. De FGH Vastgoedprijs levert de winnaar niet alleen waardering op voor het door hem gerealiseerde project, maar biedt hem bovendien onderscheidend vermogen ten opzichte van zijn vakgenoten. Tevens leidt het winnen van de FGH Vastgoedprijs tot de nodige publicitaire aandacht. De prijs is tastbaar gemaakt in de vorm van een oorkonde en een fraai bronzen plastiek van beeldhouwster Ella van de Ven. Iedere winnaar krijgt zijn unieke exemplaar uit gereikt. Samen met de FGH Vastgoedprijs wordt ook een bron zen plaquette overhandigd, die in of bij het winnende project wordt geplaatst. De jury heeft de mogelijkheid een eervolle vermelding toe te kennen aan een project dat zich op deelgebieden onderscheidt. De initiatief nemer ontvangt in dat geval een oorkonde en een kleinere bronzen plaquette, die in of bij het onderscheiden project kan worden opgehangen.

5 3 VOORWOORD TRANSITIE De Griekse filosoof Heraclitus zei het destijds al; Verandering is de enige constante. Veranderingen komen tot stand wanneer je ruimte geeft aan vernieuwing en innovatie. Hierdoor ontstaan kansen voor onderscheidend ondernemerschap. Dit zien we ook terug in de aanmeldingen voor de FGH Vastgoedprijs Want in de geschiedenis van de FGH Vastgoedprijs, die in 1990 voor het eerst werd uitgereikt, zijn er nog nooit zo veel inschrijvingen geweest. Deze editie laat dan ook meer dan ooit zien dat vastgoed een wereld in transitie is met een groot vermogen tot innovatie. Ook FGH Bank is in transitie. Een transitie waarbij de vastgoedkennis en -expertise van FGH Bank en die van Rabobank wordt samengebracht in één krachtige vastgoedorganisatie: Rabo Real Estate Finance. De eerste stappen zijn begin november gezet met de lancering van Rabo Real Estate Finance. Om in de huidige vastgoedmarkt succesvol te ondernemen is het belangrijk om inzicht te hebben in trends en ontwikkelingen en daarop te anticiperen. De FGH Vastgoedprijs laat zien hoe onderscheidend ondernemerschap tot bijzondere innovatieve vastgoedprojecten in Nederland leidt, en daarmee bijdraagt aan een duurzame en toekomstbestendige vastgoedmarkt. Hiermee is de FGH Vastgoedprijs uitgegroeid tot een begrip in de vastgoedmarkt. Directie FGH Bank Fred Weenig Roel van de Bilt Marie-Anne Toenders

6 PROCEDURE Alle inzendingen worden eerst nauwkeurig getoetst aan de hand van de criteria die zijn vast gelegd in het Reglement van de FGH Vastgoedprijs, zoals te vinden op de website Vervolgens worden de vastgoedprojecten tot in detail beoordeeld op een reeks van criteria. De echte kanshebbers zijn de projecten die goed scoren op een zestal hoofdcriteria, te weten: onder nemerschap, projectrisico, project economie, architectuur, duurzaamheid en maatschappelijke impact. DE JURY JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs 2016 De projecten worden na twee beoordelingsrondes door een onafhankelijke vakjury genomineerd. De jury is samengesteld uit vertegenwoordigers van toonaangevende organisaties die professioneel betrokken zijn bij het commercieel vastgoed in Nederland, en de winnaar van de voorgaande editie van de FGH Vastgoedprijs. 4 Uiteindelijk wordt een aantal projecten geselecteerd en bezocht door de voltallige jury. De jury wil zo deze inzendingen persoonlijk verder toetsen aan de informatie die zij al heeft, en belangrijker een nog beter gevoel krijgen bij het vastgoedproject en de onderneming en/of de ondernemer die voor de totstandkoming verantwoordelijk is. In het aansluitende juryberaad worden de nominaties vastgesteld. De inzendingstermijn voor de FGH Vastgoedprijs 2016 sloot op 31 december Op dat moment waren er 32 projecten aangemeld. V.l.n.r. R.A.M. van de Bilt, H. Jagersma, L.C. Brinkman, N. de Vries, J.H.C. van Zanen, L.P.F.M. van Hoof, B. van Breukelen, M.J.M. Verhagen en G.W. Hukker.

7 5 DE VAKJURY VAN DE FGH VASTGOEDPRIJS 2016 WAS ALS VOLGT SAMENGESTELD: mr. J.H.C. van Zanen Burgemeester van Utrecht, juryvoorzitter drs. M.J.M. Verhagen Voorzitter Bouwend Nederland mr. drs. L.C. Brinkman vice-juryvoorzitter B. van Breukelen Voorzitter Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) drs. H. Jagersma Voorzitter Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) prof. ir. N. de Vries Voorzitter Bond van Nederlandse Architecten (BNA) G.W. Hukker Voormalig algemeen voorzitter Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) L.P.F.M. van Hoof Built to Build Vastgoed, winnaar FGH Vastgoedprijs 2014 drs. R.A.M. van de Bilt RA Statutair directeur FGH Bank De heer ing. M.C. de Ruiter MRE MRICS RT was secretaris van de jury; de organisatie van de FGH Vastgoedprijs was in handen van mevrouw S.J. Meijer.

8 GENOMINEERDEN FGH VASTGOEDPRIJS 2016 THE EDGE, AMSTERDAM JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs D E L E Y H O E V E, TILBURG OVG Real Estate Een baanbrekend kantoorgebouw, dat een hoog duurzaamheidsniveau koppelt aan grote intelligentie. Het digitale beheersysteem van The Edge maakt het mogelijk tot op indi vidueel niveau controle uit te oefenen op de verlichting van en het klimaat op de werkplek. Dankzij de verzamelde informatie over het gebouw en haar gebruikers kan de beschikbare kantoorruimte bovendien buitengewoon efficiënt worden ingezet, waardoor er per saldo minder vierkante meters nodig zijn. Roozen van Hoppe Bouw & Ontwikkeling Op een gewaagde locatie is voor eigen rekening en risico een appartementencomplex voor de moderne 55-plusser gerealiseerd. Woonlandschap De Leyhoeve biedt een beschermde woonomgeving voor oudere alleenstaanden en echtparen, die in meer of mindere mate zorgbehoevend zijn. Desondanks hoeft aan levenslust niet te worden ingeboet, dankzij de combinatie van een uit gebreid en naar wens en behoefte uit te breiden zorgpakket met een groot aantal aanvullende faciliteiten. EERVOLLE VERMELDING DE NIEUWE STAD, AMERSFOORT Schipper Bosch De aankoop van een voormalige tandpastafabriek markeerde het begin van een opmerkelijke binnenstedelijke gebiedsontwikkeling, waarvan het einde nog niet in zicht is. Met respect voor de bestaande industriële gebouwen is de multifunctionele invulling van het complex met onder andere horeca, onderwijs en leisure volledig afgestemd op de wensen van de nieuwe gebruikers. De keuze om niet altijd voor het hoogste rendement te gaan, heeft zeker bijgedragen aan het succes.

9 7 DE WINNAAR De jury heeft Provast uitgeroepen tot winnaar van de FGH Vastgoedprijs 2016 voor de realisatie van de Markthal in Rotterdam. De prijsuitreiking vond plaats op maandag 7 november 2016 in de Polarzaal van het Media Plaza in de Jaarbeurs in Utrecht. MARKTHAL, ROTTERDAM Provast Met de Markthal is op een historische plek aan de Binnenrotte de eerste overdekte versmarkt van Nederland verrezen. Zowel in vorm als in functie mag van een uniek gebouw worden gesproken. De ingenieuze glasgevel aan de voor- en achterzijde van de Markthal, de spectaculaire plafondschildering en de levendige marktvloer staan elke dag opnieuw garant voor een groot aantal bezoekers. Rotterdam heeft er opnieuw een belangrijke publiekstrekker bij gekregen.

10 OVERWEGINGEN VAN DE JURY De vastgoedsector is te traditioneel. Bouwers, ontwikkelaars en financiers zijn vastgeroest in oude gewoonten en gebruiken en daardoor niet in staat met de markt mee te bewegen. Laat staan dat ze kunnen vernieuwen. Het zijn vooroordelen die weliswaar regelmatig de media halen, maar de realiteit bepaald geen recht doen. JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs en techniek, worden steeds vaker weggestreept tegen de winst die hiermee in de gebruiksfase wordt geboekt. Steeds meer vastgoed professionals zijn ervan doordrongen dat het in meer dan een opzicht loont om de lat uit oogpunt van innovatie en kwaliteit op een zo hoog mogelijk niveau te leggen. Deze editie van de FGH Vastgoedprijs toont namelijk bij uitstek aan hoe vernieuwend er op dit moment in het Nederlandse vastgoed wordt geacteerd. Of het nu uit oogpunt van het proces of het project is, vrijwel alle inzendingen die hebben meegedongen in deze competitie geven blijk van een groot vermogen tot innovatie. Natuurlijk zijn er onderlinge verschillen en bereikt de een meer dan de ander. Maar wie zijn oor te luisteren legt en zijn ogen de kost geeft, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het vastgoed een wereld in transitie is. Dat blijkt met name ook uit het feit dat de economie en de ecologie van een project steeds vaker hand in hand gaan. De relatief hogere aanvangsinvesteringen, die zijn gemoeid met de toegenomen aandacht voor duurzaamheid, comfort De drie genomineerde projecten en de eervolle vermelding vormen hierop geen uitzondering. In alle gevallen is een prestatie van formaat neergezet, waarvoor de jury van de FGH Vastgoedprijs dan ook alleen maar haar waardering kan uitspreken. Niet in de laatste plaats omdat zij stuk voor stuk de mens als gebruiker van het vastgoed centraal hebben gesteld. The Edge blinkt uit in inventiviteit en innovatiekracht. De koppeling van een ongekend hoog niveau van duurzaamheid aan grensverleggende technologie heeft geresulteerd in een kantoorgebouw dat niet alleen voor de individuele gebruikers een verademing is, maar ook voor de kantoororganisatie als geheel. Niet voor niets kan nu worden volstaan met beduidend minder vloeroppervlak dan bij aanvang voor mogelijk werd gehouden.

11 DE WINNAAR Woonlandschap De Leyhoeve speelt op gedurfde wijze in op het zeer actuele maatschappelijke vraagstuk van de vergrijzing. Gesterkt door hun ervaringen in de hotelbranche hebben de initiatiefnemers geheel op eigen kracht een modern en toegankelijk appartementencomplex gerealiseerd en gekoppeld aan een hoog niveau van diensten zorgverlening. Gezien het succes onder de doelgroep en de toenemende behoefte zal het niet lang duren voordat De Leyhoeve navolging krijgt. De Markthal is een buitengewoon markant gebouw met een voor Nederland unieke functie, dat in korte tijd is uitgegroeid tot een toeristische attractie van formaat. Het huidige succes doet recht aan de grote inspanningen die zich alle betrokken partijen hebben moeten getroosten om het project ondanks de economische malaise op koers te houden. Het onderstreept tegelijkertijd de juistheid van de keuze om geen concessies te doen aan de kwaliteit en duurzaamheid van het eindresultaat. De Nieuwe Stad tot slot kan menig stedelijk vernieuwingsproject tot voorbeeld dienen vanwege het voortdurende verlangen om in goed overleg met de eindgebruikers de bestaande gebouwen een zo passend mogelijke herbestemming te geven. Op welhaast organische wijze is een uitgeblust industrieel complex nieuw, stedelijk leven ingeblazen. Alleen het feit dat het project naar het gevoel van de jury nog niet voltooid is, maakt dat het in dit kader bij een eervolle vermelding is gebleven. Na rijp beraad heeft de jury uiteindelijk Provast uitgeroepen tot winnaar van de FGH Vastgoedprijs Zowel op het gebied van ondernemerschap, projectrisico, architectuur als maatschappelijke impact scoort Provast zonder twijfel het hoogst van alle genomineerden, maar ook op het gebied van duurzaamheid en projecteconomie is het resultaat prijzenswaardig. De Markthal illustreert bij uitstek hoe complex vastgoedontwikkeling in feite is en wat er allemaal bij komt kijken om zelfs in het tijdsbestek van een decennium toch het gewenste, hoge eindresultaat te behalen. Het project is begonnen op een moment dat de bomen nog tot de hemel leken te kunnen groeien, maar werd vervolgens in een cruciale fase getroffen door een ineenstorting van de markt. Die omstandigheid heeft de betrokkenen voor zoveel problemen gesteld dat op sommige momenten de verleiding groot moet zijn geweest om in te leveren op de gestelde ambities of zelfs helemaal op te geven. Dat het gebouw desondanks ongeschonden door de crisis is geloodst en daarbij bovendien is vastgehouden aan de vooraf gestelde uitgangspunten en doelstellingen mag bewonderenswaardig worden genoemd. De innige samenwerking tussen alle bij de ontwikkeling en bouw betrokken partijen heeft een buitengewoon indrukwekkend gebouw opgeleverd, dat blijkens de bezoekersaantallen tot in zijn verre omgeving een grote aantrekkingskracht uitoefent. Provast heeft met de Markthal school gemaakt.

12 PUBLIEKSTREKKER DOOR WEER EN WIND JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs

13 11 MARKTHAL, ROTTERDAM INITIATIEFNEMER Provast ARCHITECT MVRDV KUNSTENAAR BINNENGEVEL Arno Coenen en Iris Roskam HOOFDAANNEMER J.P. van Eesteren / combinatie Martens en van Oord - Mobilis BELEGGER Vesteda (appartementen), Klépierre (commercieel) Goede plannen stuiten maar al te vaak op de harde werkelijkheid. En het had weinig gescheeld of datzelfde lot had ook de Markthal in hartje Rotterdam getroffen. Gelukkig kon de economische crisis uiteindelijk toch nog worden overbrugd, mede dankzij de grote flexibiliteit van de gemeente en het lef van de ontwikkelaar om langjarig forse risico s te lopen. Het feit dat de Markthal inmiddels een publieks trekker van jewelste is, mag daarom een passende beloning worden genoemd.

14 JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs Wie tegenwoordig de lange rijen bezoekers voor de entree van de Markthal ziet staan, zal zich niet direct realiseren hoeveel geluk Rotterdam heeft gehad dat het gebouw er uiteindelijk toch nog is gekomen. Want lange tijd hing de voltooiing van het project aan een zijden draadje. Terwijl het in 2004 nog allemaal zo rooskleurig leek. Dat was het jaar dat Provast werd aangewezen als winnaar van de gemeentelijke prijsvraag om op deze historische plek in het centrum een plan te ontwikkelen voor een markthal, gecombineerd met wonen en parkeren. Het winnende plan voorzag in een massieve, spectaculair vormgegeven markthal, die dankzij de innovatieve glasgevel aan voor- en achterzijde toch transparant bleef; een grote marktvloer voor de diverse versproducten aansluitend op een plint met uiteenlopende horeca op de begane grond en de eerste verdieping; in de bogen en het dak van de hal een woonprogramma van 228 huuren koopappartementen en penthouses; en ondergronds voldoende ruimte voor parkeren en bevoorrading. Voordat met de feitelijke realisatie van het ambitieuze project kon worden begonnen, moest eerst de locatie worden vrijgemaakt. In dat kader werden onder andere twee basisscholen en een al aanwezige parkeergarage gesloopt en in een herontwikkeld schoolgebouw in de directe omgeving ondergebracht. Toen de locatie eenmaal beschikbaar kwam, was het 2009 en vond de vastgoedsector zich terug in een zware economische crisis. Die omstandigheid bleek een ernstig complicerende factor, omdat er vijf jaar

15 13 bouwtijd moest worden overbrugd zonder dat externe financiering mogelijk was. Het is dan ook louter te danken aan de intensieve samenwerking en het goede overleg tussen alle betrokkenen, het lef en doorzettingsvermogen van de ontwikke laar en bouwer en de bereidheid van de gemeente om op cruciale onderdelen al dan niet tijdelijk water bij de wijn te doen dat de Markthal uiteindelijk toch nog gerealiseerd kon worden. Overigens niet eerder dan na het doorlopen van een even bijzonder als ingewikkeld bouwproces, in het kader waarvan onder andere een 15 meter diepe bouwput moest worden gegraven en drooggelegd en in een halfjaar tijd 2500 palen werden geheid. Pas rond de jaarwisseling van kon met de bouw van de parkeergarage worden begonnen. Op 1 oktober 2012 volgde uiteindelijk toch nog de bovenbouw, mede dankzij het feit dat het economische klimaat weer wat verbeterde. De Markthal werd uiteindelijk op 1 oktober 2014 officieel geopend en blijkt sindsdien een groot succes. Groter dan verwacht zelfs. In plaats van de 4,5 tot 7 miljoen bezoekers per jaar waar bij aanvang op was gerekend, komen er inmiddels jaarlijks dik 8 miljoen mensen op af. Rotterdam heeft er opnieuw een publiekstrekker van formaat bij.

16 JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs

17 15 OORDEEL VAN DE JURY De jury van de FGH Vastgoedprijs roemt de Markthal om meer dan alleen de kwaliteit en het succes van het resultaat. Het zijn vooral ook de complexiteit van het proces en de wijze waarop alle betrokken partijen de grote hoeveelheid tegenslag hebben weten te overwinnen, die grote indruk op de leden van de jury hebben gemaakt. De flexibele opstelling van gemeente, de durf en vasthoudendheid van de ontwikkelaar, de creativiteit van de bouwer: het zijn stuk voor stuk onmisbare schakels gebleken. Het feit dat alle betrokkenen voortdurend het einddoel voor ogen hielden, bereid waren grote risico s te lopen om dat doel te halen en ook weigerden concessies te doen op de momenten dat het tegenzat, is de voornaamste reden dat Rotterdam er opnieuw een spraakmakend gebouw bij heeft gekregen. In meer dan één opzicht onderstreept de Markthal dat vastgoedontwikkeling een vak is, dat vooral ook in de praktijk geleerd moet worden. De jury roemt vooral de complexiteit van het proces en de wijze waarop alle betrokken partijen de grote tegenslag hebben weten te overwinnen.

18 LEVENSLUST IN VERZORGD WONEN JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs

19 17 DE LEYHOEVE, TILBURG INITIATIEFNEMER Roozen van Hoppe Bouw & Ontwikkeling B.V. ARCHITECT Hans Marquart HOOFDAANNEMER Roozen van Hoppe Bouw & Ontwikkeling B.V. BELEGGER Bosman/Leyhoeve C.V. Waarom zou een 55-plusser niet meer kunnen en mogen genieten van zijn woon- en leefomgeving, op het moment dat hij of zij zorgbehoevend wordt? Die vraag stond aan de basis van Woonlandschap De Leyhoeve. Het resultaat is een levensloopbestendig appartementencomplex, dat zijn bewoners optimaal woongenot, zorg op maat én de nodige levenslust bezorgt. Precies datgene waar een vergrijzende samenleving als de Nederlandse behoefte aan heeft.

20 JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs Hoe schrijnend kan het zijn als van het ouder wordende echtpaar de een hulpbehoevend wordt en daardoor noodgedwongen van de ander gescheiden in een verzorgingshuis moet gaan leven? Dat moet anders kunnen, dachten de initiatiefnemers van Woonlandschap De Leyhoeve. Gesterkt door hun ervaringen in het hotelwezen werd het plan ontwikkeld voor een beschermde, maar tege lijkertijd comfortabele woonomgeving. Doelgroep: echtparen van 55 jaar en ouder, waarvan er een in meer of mindere mate extra zorg en aandacht nodig heeft. Van de gemeente Tilburg werd de grond gekocht: een gesaneerde vuilnisbelt aan de rand van de stad, aan het beekje De Leij en tegen het gelijknamige park aan. Hier werd voor eigen rekening en risico een wooncomplex van m² bvo gerealiseerd, bestaande uit 200 levensloopbestendige appartementen en 85 zorgsuites. Het hoge afwerkingsniveau van de appartementen en de service waar de bewoners een beroep op kunnen doen, zijn vergelijkbaar met de kwaliteit die een luxe hotel zijn gasten biedt. Anders dan een hotel biedt De Leyhoeve haar bewoners echter ook uiteenlopende zorgdiensten op maat aan. Zelfs de zwaarste categorie van intensieve zorg, die bijvoorbeeld in het geval van Alzheimer noodzakelijk is, behoort hier tot de mogelijkheden. Natuurlijk is er ook de nodige aandacht voor de typisch Brabantse gezelligheid en het bourgondische leven. Die is te vinden in diverse aanvullende faciliteiten: een zwembad, een restaurant, een café en brasserie, een kapper, een pedicure en een kleine winkel. Voor dit soort voorzieningen staan de deuren van De Leyhoeve ook nadrukkelijk open voor iedereen. Dat is een bewuste keuze geweest, zo blijkt. Met als doel om enerzijds het contact tussen de bewoners en de Tilburgse samen leving te garanderen en anderzijds de levendigheid van en in het complex te verhogen.

21 19 Hoewel het lang niet voor iedereen zal zijn weggelegd, blijkt het project onder ouderen in een grote behoefte te voorzien. De hoge kwaliteit van de woningen, de woonomgeving en van de voorzieningen leidt dan ook tot enthousiaste reacties van bewoners én bezoekers. Reden voor Roozen van Hoppe om ook elders in Nederland ver gelijkbare complexen te willen realiseren, om te beginnen in Groningen. Je hoeft als 55-plusser immers niet per se over Brabantse roots te beschikken om levenslustig te kunnen genieten van een welverdiende oude dag.

22 JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs OORDEEL VAN DE JURY Dat de Nederlandse samenleving in hoog tempo aan het vergrijzen is, kan voor niemand meer als een verrassing komen. Er is een nieuwe groep van moderne ouderen aan het ontstaan, die andere en vooral ook hogere eisen stellen aan het leven dat zij leiden, maar ook aan hun woning en woonomgeving. De jury van de FGH Vastgoedprijs spreekt haar grote waardering uit voor de wijze waarop Roozen van Hoppe op deze ontwikkeling heeft geanticipeerd en een nieuw antwoord meent te hebben gevonden op een steeds pregnanter wordend maatschappelijk vraagstuk. Duidelijk is dat De Leyhoeve volop in de belangstelling staat van de doelgroep. Ondanks de lastige locatie waren alle levensloopbestendige appartementen snel verhuurd. De jury is ervan overtuigd dat dit met name ook is te danken aan de nieuwe, verfrissende kijk op ouderenhuisvesting die eruit spreekt. Hopelijk leidt het succes van dit project ertoe dat meer partijen in het vastgoed zich over de kwaliteit van de ouderenhuisvesting gaan buigen.

23 21 Een nieuwe groep van moderne ouderen stelt hogere eisen aan het leven dat zij leiden, maar ook aan hun woning en woonomgeving.

24 JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs SLIM EN DUURZAAM ALS NIEUWE STANDAARD

25 23 THE EDGE, AMSTERDAM INITIATIEFNEMER OVG Real Estate ARCHITECT Ron Bakker PLP Architecture London HOOFDAANNEMER G&S Bouw BELEGGER DEKA HOOFDHUURDER Deloitte Als het aan OVG Real Estate ligt, markeert The Edge het ontstaan van een nieuwe generatie kantoorgebouwen. Gebouwen die niet alleen extreem duurzaam maar ook nog eens superslim zijn. Want die combinatie maakt dat zij zowel in gebruik als in beheer optimaal functioneren en levert in vergelijking met traditionele kantoren ook nog eens de nodige besparingen op. The Edge is hard op weg de Tesla van de vastgoedsector te worden.

26 JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs De ambities waren niet gering toen de plannen voor The Edge werden gesmeed. Het moest in ieder geval het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld worden, goed genoeg om de staande BREEAM-recordscore van 96 procent te breken. Daaruit volgde eigenlijk automatisch de tweede ambitie: The Edge moest ook nog eens een buitengewoon innovatief en intelligent gebouw worden. Want van meet af aan was duidelijk dat met aandacht voor klimaatbeheersing en energieprestatie alleen geen topprestatie geleverd zou kunnen worden. Beide doelstellingen zijn gehaald, zo is inmiddels duidelijk. Met een score van 98,4 procent heeft The Edge als eerste kantoorgebouw in de Benelux zowel het BREEAM Outstanding-ontwerpcertificaat ontvangen als het oplevercertificaat voor meest duurzame kantoorgebouw ter wereld gekregen. Tal van innovaties zijn toegepast om de milieuprestatie zo hoog mogelijk te laten zijn. PV-cellen in de gevels en op de daken van aanpalende gebouwen, een warmtekoudeopslag-installatie, een klimaatplafond en een unieke, speciaal voor The Edge ontworpen ledverlichtingsinstallatie die zijn voeding krijgt via netwerkkabels in plaats van stroomkabels. In de buitenruimte is zelfs voorzien in een perceel overschrijdende ecologische corridor voor vleermuizen en broedvogels. De inzet van big data en beacon-technologie garanderen dat het gebouw tot op individueel niveau op de behoeften van de gebruikers kan worden afgestemd. Met een speciaal ontworpen applicatie op zijn smartphone kan een medewerker zelf de intensiteit van het licht en de hoogte Gedurfd, spraakmakend en bovenal trendsettend.

27 25

28 JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs van de temperatuur op zijn werkplek regelen; bewegingssensoren doen de rest. Als iemand mogelijkheden ziet tot verbetering of een klacht wil indienen, kan hij daarvoor ook gebruikmaken van de app. Zelfs bij de bezetting en verdeling van de werk- en vergaderruimten komt geen mens meer kijken; alles wordt digitaal aangestuurd. En omdat de kantooromgeving 100 procent draadloos is, zijn er in de vergaderruimten geen displays of beamers meer te vinden, maar grote schermen die via een QR-code en een beacon kunnen worden geactiveerd. De technologie maakt het mogelijk de beschikbare ruimte optimaal te benutten en te beheren. Omdat bekend is wie wanneer van welke ruimtes gebruikmaakt, kunnen de beheerders bijvoorbeeld de beschikbare schoonmaak diensten afstemmen op de intensiteit van het gebruik. Op dezelfde wijze kunnen ook de aanwezige parkeervoorzieningen naar behoefte worden verdeeld. Dat het systeem zijn werk doet, blijkt wel uit het feit dat de bezettingsgraad diverse malen moest worden bijgesteld. Omhoog, wel te verstaan. Want in plaats van de oorspronkelijk geplande 1200 medewerkers huisvest The Edge nu maar liefst 2900 medewerkers.

29 27 OORDEEL VAN DE JURY Gedurfd, spraakmakend en bovenal trendsettend. Volgens de jury van de FGH Vastgoedprijs heeft OVG met The Edge een belangrijk statement gemaakt. Het kantoor van de toekomst is energieneutraal of zelfs energieopwekkend, zit vol met slimme technologie om het de gebruikers en de eigenaar zo aangenaam mogelijk te maken en biedt daarmee de medewerkers van kantoororganisaties een zeer aangename en flexibele werkomgeving. Wat nog wel moet worden aangetoond, is de winstgevendheid van deze aanpak op de langere termijn. De start investering is fors in vergelijking met de meer traditionele kantoren en het is nog maar de vraag hoeveel daarvan op termijn kan worden terugverdiend. Desondanks verdient de poging die hier is gedaan om met de ontwikkeling van kantoren een nieuwe weg in te slaan alle lof. The Edge strekt de vastgoedsector niet alleen tot voorbeeld, maar daagt haar eveneens uit de hier geleverde prestatie zo niet te overtreffen dan toch op zijn minst te evenaren.

30 EERVOLLE VERMELDING STEDELIJKE VERNIEUWING OP MENSELIJKE MAAT JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs

31 29 DE NIEUWE STAD, AMERSFOORT INITIATIEFNEMER Schipper Bosch ARCHITECT Schipper Bosch Projecten HOOFDAANNEMER Karbouw BELEGGER Schipper Bosch Vastgoed is belangrijk. Maar wat de gebruiker met een gebouw kan en wil doen is uiteindelijk toch het allerbelangrijkst, zo was het idee achter de herontwikkeling van de voormalige Prodent-fabriek in Amersfoort. Daarom staat, op de plek waar een levendig nieuwe stukje stad in een oud industrieel complex vorm en inhoud krijgt, de menselijke maat zoveel mogelijk centraal. En komt met de vernieuwing de kwaliteit op welhaast organische wijze bovendrijven.

32 Tot in 2013 produceerde Prodent hier nog tandpasta. Amper drie jaar later heeft Schipper Bosch van binnenstedelijk herontwikkeling De Nieuwe Stad al een levendig stukje Amersfoort gemaakt. Het toont de gedrevenheid waarmee deze ontwikkelende eindbelegger aan de slag gaat, vanaf het moment dat nog niet eens alle posities verworven zijn. En het toont de specifieke manier van werken: het invullen van de beschikbare ruimte met uiteenlopende functies is namelijk de manier bij uitstek om snel opbrengsten te genereren waarmee de kwaliteit van het project als geheel weer een impuls kan worden gegeven. De Nieuwe Stad is in ieder geval nu al een bonte mix van bestaande industriegebouwen met nieuwe functies en gebruikers. Een stukje ouderwetse industriële stedelijkheid, waarvan in Amersfoort weinig meer terug te vinden is, dat nu fungeert als vestigingslocatie voor een instelling in het middelbaar beroeps onderwijs, een fietsenmaker, diverse horeca, maar ook een evenementenruimte, twee musea die zijn overgenomen van Almere, op het centrale plein zijn gezet en nu als kantoor- en expositieruimte fungeren, een botenbouwer en een houtgestookte energiecentrale, waarmee De Nieuwe Stad op termijn energie neutraal hoopt te kunnen functioneren. Aan de basis van het programma staat een ambitiedocument dat de ontwikkelaar samen met de gemeente Amersfoort heeft opgesteld. Daarin is nadrukkelijk ook gekeken naar mogelijke belemmeringen die vanuit de regelgeving zouden JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs De vormgegeven visie op vastgoedontwikkeling is als een organisch proces, waarin de gebruiker en niet het gebouw centraal staat.

33 31 woningbouwprogramma. Het centrale plein dat nu nog fungeert als modulair parkeerveld moet uiteindelijk het centrum van dit kleine stukje stad worden. Bij alle ontwikkelingen staan de menselijke behoefte en menselijke maat centraal. Zelfs wanneer het een lager rendement oplevert dan in potentie mogelijk zou zijn. Dat gebeurt vanuit de overtuiging dat het vastgoed eigenlijk veel te belangrijk wordt gemaakt. Bij Schipper Bosch zijn ze van mening dat het gebruik ervan minstens zo belangrijk is. En misschien zelfs wel veel belangrijker. OORDEEL VAN DE JURY kunnen worden opgeworpen om de beoogde organische ontwikkeling van het vijf hectares grote terrein op gang te krijgen. Om dat proces te ondersteunen, kon er ook een beroep worden gedaan op het speciaal voor De Nieuwe Stad samengestelde Regieteam. Een bestuurlijke vernieuwing die meer flexibiliteit bracht in regelgeving en procedures en daardoor meer variatie in gebruik mogelijk maakte. Inmiddels hebben zich dan ook zowel ervaren bedrijven als experimenten op het terrein gehuisvest. Binnenkort wordt daarnaast een begin gemaakt met een Volgens de jury van de FGH Vastgoedprijs zijn er redenen genoeg om De Nieuwe Stad een eervolle vermelding te geven. Het feit dat niet alleen is gekozen voor herontwikkeling van de gebouwen maar van het gebied als geheel. De bereidheid om intensief met de gemeente op te trekken, waardoor meer ruimte ontstond voor bestuurlijke vernieuwing. De gedrevenheid van de ontwikkelende belegger en zijn wens langjarig bij het project betrokken te willen blijven. De hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en energieneutraliteit. Maar ook: de in De Nieuwe Stad vormgegeven visie op vastgoedontwikkeling als een organisch proces, waarin de gebruiker en niet het gebouw centraal staat. De enige reden voor de jury om het project niet te nomineren was het feit dat De Nieuwe Stad eigenlijk nog niet af is.

34 COLOFON JURYRAPPORT FGH Vastgoedprijs EINDREDACTIE FGH Bank N.V. Jacquelien Meijer TEKST Eric Harms FOTOGRAFIE Rob ter Bekke ONTWERP Volta_thinks_visual, Utrecht SECRETARIAAT FGH VASTGOEDPRIJS FGH Bank N.V. Leidseveer 50 Postbus GE Utrecht (030)

35

36

REGLEMENT FGH VAST GOED PRIJS

REGLEMENT FGH VAST GOED PRIJS REGLEMENT FGH VAST GOED PRIJS De FGH Vastgoedprijs is een initiatief van FGH Bank en wordt om de twee jaar uitgereikt. De prijs werd voor het eerst uitgereikt op 25 oktober 1990. Sindsdien vindt de uitreiking

Nadere informatie

22 DE ROTTERDAM, ROTTERDAM 27 QUOTE: GER HUKKER INHOUD

22 DE ROTTERDAM, ROTTERDAM 27 QUOTE: GER HUKKER INHOUD JURYRAPPORT In 2014 heeft een onafhankelijke jury van deskundigen voor de dertiende keer de FGH Vastgoedprijs toegekend aan een van de meest toonaangevende vastgoedprojecten in Nederland van dit moment.

Nadere informatie

EEN NIEUWE WERELD WHAT S NEZZT?

EEN NIEUWE WERELD WHAT S NEZZT? EEN NIEUWE WERELD We leven in een dynamische wereld. Een wereld waarin we anders leven, anders wonen. Waarin we op zoek gaan naar persoonlijk geluk en ruimte willen creëren om ons als mens te ontplooien.

Nadere informatie

GRONINGEN Helperpark

GRONINGEN Helperpark GRONINGEN Helperpark 270-14 Huurprijs: 2.386 per maand Omschrijving GRONINGEN - Helperpark 270-14 Samen gezond oud worden. Het kán! Hier kunnen wij altijd bij elkaar blijven wonen wat er ook gebeurt Wonen

Nadere informatie

DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES

DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES Arnhem heeft een krachtig en duurzaam imago; een groene stad met een sterk ontwikkeld creatief en cultureel klimaat. Met de Melkfabriek voegen wij een uitgesproken

Nadere informatie

shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl

shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl DE UNIQUE SELLING POINTS VAN LEVEL SHOPS OP EEN RIJ: ruim 37.500 passanten per dag overdekte passage perfect bereikbaar,

Nadere informatie

Sterk Bedrijf. Architectuur en Landschap

Sterk Bedrijf. Architectuur en Landschap Sterk Bedrijf projectnummer 0706 programma Magazijn, kantoor met toonzaal en 2 winkel startdatum 01 mei 2007 opleverdatum 01 april 2008 adres Kromten 8 plaats Gorredijk opdrachtgever Steven Sterk Holding

Nadere informatie

Stadskantoor Rotterdam

Stadskantoor Rotterdam h e r o n t w i k k el i n g Stadskantoor Rotterdam a m b i t i ed o cu m en t Ambitiedocument Stadskantoor Rotterdam Stedenbouwkundige en architectonische randvoorwaarden 1. Inleiding In het centrum van

Nadere informatie

Reglement Rotterdamse emancipatieprijs voor roldoorbrekend opvoeden

Reglement Rotterdamse emancipatieprijs voor roldoorbrekend opvoeden Reglement voor de Rotterdamse emancipatieprijs voor roldoorbrekend opvoeden. In het kader van het gemeentelijk Emancipatiebeleid Afdeling: Afzender: Onderwerp: Scholing en Integratie Jeugd, Onderwijs en

Nadere informatie

JURYRAPPORT NATIONALE CITYMARKETING TROFEE

JURYRAPPORT NATIONALE CITYMARKETING TROFEE JURYRAPPORT NATIONALE CITYMARKETING TROFEE DE NATIONALE CITYMARKETING TROFEE 2017 Juryrapport Zaandam, 31 mei 2017 3 Algemeen De Nationale Citymarketing Trofee (NCT) wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste

Nadere informatie

Artikel 2. Uitschrijver en uitschrijving 2.1 De Brabantse Stijlprijs 2017 wordt uitgeschreven door de provincie Noord-Brabant.

Artikel 2. Uitschrijver en uitschrijving 2.1 De Brabantse Stijlprijs 2017 wordt uitgeschreven door de provincie Noord-Brabant. Reglement De Brabantse Stijlprijs 2017 Provincie Noord-Brabant s - Hertogenbosch, 12 januari 2017 Vooraf Het bepaalde in dit reglement is bindend voor alle partijen: de uitschrijver van de prijs, de deelnemers

Nadere informatie

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar drs. O.J. van der Heijden o.heijden@marma.nl www.evbinnenstad.nl 1 Belang van Wonen in de Binnenstad Een juiste combinatie van functies in de binnen

Nadere informatie

Johanna Westerdijkplein, Den Haag

Johanna Westerdijkplein, Den Haag 115 Johanna Westerdijkplein, Den Haag AANGENAAM WERKEN Op een van de mooist herontwikkelde locaties in Den Haag staat het moderne kantoorgebouw Poseidon, een naam die de aanwezigheid van water verraadt.

Nadere informatie

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar

Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar Wonen Boven Winkels Vanuit het oogpunt van de eigenaar drs. O.J. van der Heijden o.heijden@marma.nl www.evbinnenstad.nl 1 Belang van Wonen in de Binnenstad Een juiste combinatie van functies in de binnen

Nadere informatie

Informatie. Silliciumweg 21 & 23 te Amersfoort. Ateliergebouw De Birkt

Informatie. Silliciumweg 21 & 23 te Amersfoort. Ateliergebouw De Birkt Informatie Silliciumweg 21 & 23 te Amersfoort Ateliergebouw De Birkt In deze brochure Pagina 3 Pagina 4 Pagina 4 Pagina 4 Pagina 4 Pagina 4 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 5 Pagina 5 Pagina 5 Pagina 5 Pagina

Nadere informatie

Juryrapport. Uitreiking Duurzaamheidsprijs. De Gouden Kikker 2009

Juryrapport. Uitreiking Duurzaamheidsprijs. De Gouden Kikker 2009 Juryrapport Uitreiking Duurzaamheidsprijs De Gouden Kikker 2009 Inhoudsopgave Pagina Waarom De Gouden Kikker? 3 Nominaties 2009 4 Eerste prijs 5 Eervolle vermelding 9 Derde plaats 12 www.degoudenkikker.org

Nadere informatie

Herontwikkeling DEN BIEST. Van kantoren naar wonen. Gemzelaar Vastgoed C.V

Herontwikkeling DEN BIEST. Van kantoren naar wonen. Gemzelaar Vastgoed C.V Herontwikkeling DEN BIEST Van kantoren naar wonen Gemzelaar Vastgoed C.V 01. Nieuwe oplossingen voor leegstand Deze brochure illustreert de plannen rondom de herontwikkeling van complex Den Biest in Eindhoven.

Nadere informatie

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s Erfgoed als krachtvoer Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s U wilt nieuw leven blazen in uw dorp, stad of regio? Als alles tegen zit, is er altijd nog het erfgoed. Het DNA van het

Nadere informatie

Europoint torens Rotterdam Studie

Europoint torens Rotterdam Studie Europoint torens Rotterdam Studie Maria Haag architectuur Ir. Maria Haag Laan op Zuid 73 3072 DB Rotterdam tel. 010 4738030 info@mariahaag.nl www.mariahaag.nl Met dank aan: Ir. Yannick Boidin, architect

Nadere informatie

OP DE BROUWERIJ ENSCHEDE

OP DE BROUWERIJ ENSCHEDE pagina 1 van 10 Opdrachtgever ING Real Estate Programma 3.500 m² winkels en horeca, 90 appartementen Plaats Enschede Jaar 2010 Aannemer Dura Vermeer Bouw Fotografie Marcel van der Burg OP DE BROUWERIJ

Nadere informatie

Vissenstraat 32 te Apeldoorn

Vissenstraat 32 te Apeldoorn Vissenstraat 32 te Apeldoorn Pagina 3 Pagina 4 Pagina 4 Pagina 4 Pagina 4 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 5 Pagina 5 Pagina 5 Pagina 5 Pagina 6 Pagina 6 Pagina 6 Pagina 6 Pagina 6 Pagina 7 Pagina 13 Pagina 14

Nadere informatie

Kantoorobject Poort van Deventer.

Kantoorobject Poort van Deventer. Kantoorobject Poort van Deventer Bergweidedijk 10-40 7418 AA DEVENTER Ka n to o r o b j e c t Poort van Deventer Kantoorgebouw Poort van Deventer ligt op een unieke plek in Deventer, de tweede stad van

Nadere informatie

Veld 5. Vragen en antwoorden n.a.v. informatieavond d.d. 16 maart 16.

Veld 5. Vragen en antwoorden n.a.v. informatieavond d.d. 16 maart 16. Veld 5 Vragen en antwoorden n.a.v. informatieavond d.d. 16 maart 16. Waar is de locatie van Veld 5? Bouwplan veld 5 is een deelplan van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft, in het centrum van Delft. Het

Nadere informatie

Juryrapport LHBT-innovatieprijs 2015

Juryrapport LHBT-innovatieprijs 2015 Juryrapport LHBT-innovatieprijs 2015 17 mei 2015 Koninklijke Schouwburg Den Haag Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie & Bifobie Advies van de jury voor de LHBT-innovatieprijs

Nadere informatie

Verkiezing Beste Binnenstad Juryrapport september 2017

Verkiezing Beste Binnenstad Juryrapport september 2017 Verkiezing Beste Binnenstad 2017-2019 Juryrapport september 2017 De jury feliciteert Arnhem met het behalen van een finaleplaats in de categorie grote binnensteden van de Verkiezing Beste Binnenstad. Iedere

Nadere informatie

Palmpolstraat 62 * Palmpolstraat 62 *, Almere-Stad Almere. Huurprijs: 55,- per vierkante meter per jaar

Palmpolstraat 62 * Palmpolstraat 62 *, Almere-Stad Almere. Huurprijs: 55,- per vierkante meter per jaar Palmpolstraat 62 * Huurprijs: 55,- per vierkante meter per jaar Algemene Informatie TE HUUR: Zeer aantrekkelijk geprijsde, hoogwaardig afgewerkte kantoorruimte op Veluwsekant in Almere Gelegen op het goed

Nadere informatie

EIGENAAR: Kroonenberg Groep Schiphol Boulevard 181 Postbus BG Schiphol 0031 (0)

EIGENAAR: Kroonenberg Groep Schiphol Boulevard 181 Postbus BG Schiphol 0031 (0) EIGENAAR: Kroonenberg Groep Schiphol Boulevard 181 Postbus 7538 1118 BG Schiphol 0031 (0)20 5 788 788 VASTGOEDADVISEUR: Kroese Paternotte Koningin Wilhelminaplein 2-4 1062 HK Amsterdam 0031 (0)20 346 77

Nadere informatie

De Markthal Rotterdam samengesteld in samenwerking met VersBeton.nl en rotterdam woont.nl 15 juni 2014

De Markthal Rotterdam samengesteld in samenwerking met VersBeton.nl en rotterdam woont.nl 15 juni 2014 DeMarkthalRotterdam samengesteldinsamenwerkingmetversbeton.nlenrotterdam woont.nl 15juni2014 tekst:lucasvanzuijlen,beeld:mvrdv/provast/stadsachiefrotterdam vertalingeninengels(franshooykaas)enspaans(juanalonso,wwwsuju.nl)onlineopwww.rotterdam

Nadere informatie

Schiedamse aanpak biedt basis voor. goede samenwerking

Schiedamse aanpak biedt basis voor. goede samenwerking Schiedamse aanpak biedt basis voor goede samenwerking 1 2 Schiedamse aanpak biedt basis voor goede samenwerking Medio 2019 moet Nieuw-Mathenesse een modern, gemengd bedrijventerrein zijn waarmee de gemeente

Nadere informatie

Omdat bouwen teamwork is

Omdat bouwen teamwork is Omdat bouwen teamwork is Nijhuis Bouw Innovatie en duurzaamheid komen bij Nijhuis samen. Wij bouwen niet alleen huizen, ook leefbare wijken en gebieden waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Ontwikkelen

Nadere informatie

ACTIVITEITENCENTRUM ZUIDERPARK

ACTIVITEITENCENTRUM ZUIDERPARK ACTIVITEITENCENTRUM ZUIDERPARK DEN HAAG Fotografie: Luuk Kramer, Bram Hoogendijk Programma activiteitencentrum voor mensen met een verstandelijke en/ of lichamelijke handicap B.v.o. 1200 m 2 Locatie Het

Nadere informatie

EEN STAD MAKEN GAAT NIET VANZELF MAAR SAMEN LUKT HET ONS!

EEN STAD MAKEN GAAT NIET VANZELF MAAR SAMEN LUKT HET ONS! KRANT VAN, NUMMER 1, 2017 - UITGAVE VAN SCHIPPER BOSCH EEN STAD MAKEN GAAT NIET VANZELF MAAR SAMEN LUKT HET ONS! Schipper Bosch heeft samen met de gemeente Amersfoort, de bewoners, huurders en andere stakeholders

Nadere informatie

FAQ MARKTPLAATS VOOR ENERGIENEUTRALE KANTOORRENOVATIES

FAQ MARKTPLAATS VOOR ENERGIENEUTRALE KANTOORRENOVATIES FAQ MARKTPLAATS VOOR ENERGIENEUTRALE KANTOORRENOVATIES 1. Ik ben adviseur en werk normaal gesproken rechtstreeks in opdracht van de gebouweigenaar of gebruiker. Moet ik me nu aanmelden als Maker? Of moet

Nadere informatie

WPM Groep / Vastgoedmarkt. StiB Award 2015

WPM Groep / Vastgoedmarkt. StiB Award 2015 WPM Groep / Vastgoedmarkt StiB Award 2015 Juryrapport StiB Award 2015 prijsuitreiking maandag 28 september in De Rotterdam tijdens het symposium "de aantrekkelijke stad in een veranderende wereld". Voor

Nadere informatie

Hyatt Regency Spinoza Hotel Amsterdam van Dongen Koschuch Architects and Planners

Hyatt Regency Spinoza Hotel Amsterdam van Dongen Koschuch Architects and Planners Hyatt Regency Spinoza Hotel Amsterdam van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending: Arie Keppler prijs 0 van Dongen Koschuch Architects & planners NIEUWBOUW: TRANSITIEKORREL Arie Keppler prijs

Nadere informatie

De mobiele werknemer. Mobiel werken in 2015-2020. Januari 2015, Rotterdam. Officebooking 2015 1

De mobiele werknemer. Mobiel werken in 2015-2020. Januari 2015, Rotterdam. Officebooking 2015 1 De mobiele werknemer Mobiel werken in 2015-2020 Januari 2015, Rotterdam Officebooking 2015 1 De mobiele werknemer In 2020 werkt 60% van de Nederlandse werknemers niet meer op een vaste plek: een eigen

Nadere informatie

HET NIEUWE HAVENBLOK ALMELO

HET NIEUWE HAVENBLOK ALMELO HET NIEUWE HAVENBLOK ALMELO WELKOM IN HET NIEUWE HART VAN ALMELO! Sinds enige tijd werkt de stad Almelo aan een ambitieuze transformatie van de westelijke binnenstad. Met het doortrekken van het Overijssels

Nadere informatie

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven!

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Postbus 711 3900 AS Veenendaal Kerkewijk 26 3901 EG Veendaal (T) 0318-55 19 60 (F) 0318-55 19 61 (M) info@ingeniousvastgoed.nl (I) www.ingeniousvastgoed.nl Haar

Nadere informatie

Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015

Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Een initiatief van Stichting Voorne-Putten inqbate. Voorne-Putten heeft te maken met vergrijzing en bevolkingskrimp. De beste manier

Nadere informatie

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME?

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? FACTSHEET 1. WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? In lijn met een door het Europees Parlement voorgestelde voorbereidende

Nadere informatie

GREEN levert 2 e fase op in Hart van Stokhorst: Bewoners nog voor de Pasen in de nieuwe appartementen

GREEN levert 2 e fase op in Hart van Stokhorst: Bewoners nog voor de Pasen in de nieuwe appartementen Persbericht: Alphen aan den Rijn, 30-3-2017 GREEN levert 2 e fase op in Hart van Stokhorst: Bewoners nog voor de Pasen in de nieuwe appartementen Green Real Estate B.V. gaf woensdag 29 maart het startsein

Nadere informatie

Reglement Vrijwilligersprijzen Twenterand 2013

Reglement Vrijwilligersprijzen Twenterand 2013 Reglement Vrijwilligersprijzen Twenterand 2013 Artikel 1. Begripsbepaling a. De vrijwilligersprijs: De Vrijwilligersprijs Twenterand voor personen van 23 jaar of ouder. b. De jongerenprijs: De Vrijwilligersprijs

Nadere informatie

ontwikkeling wordt een begrip

ontwikkeling wordt een begrip ontwikkeling wordt een begrip Ambitieus en nieuwsgierig Vooraan in de bus, met de neus tegen het raam. Niet geheel zonder risico. Want wie iets groots wil verrichten, moet weten waar het gebeurt. Wat mensen

Nadere informatie

Casestudy Faxx-locatie

Casestudy Faxx-locatie Casestudy Faxx-locatie Van de Ven Bouw en Ontwikkeling 28-4-2014 Inhoud Algemeen... 3 Projectgegevens... 4 BREEAM-NL... 5 Specifieke ontwerpmaatregelen... 6 Specifieke uitvoeringsmaatregelen... 6 Reductie

Nadere informatie

Het nieuwe ondernemen. Expo Business Parc Te huur!

Het nieuwe ondernemen. Expo Business Parc Te huur! Het nieuwe ondernemen Expo Business Parc Te huur! Expo Business Parc Het nieuwe ondernemen Technologie stelt mensen vandaag de dag in staat hun werk altijd en overal te doen. Ongehinderd door files en

Nadere informatie

Nieuwbouw. Veelgesteldevragenover BREEAM-NL Aleenhetbesteisgoed genoegvoorlely Pionierslateneigen woningcertificeren

Nieuwbouw. Veelgesteldevragenover BREEAM-NL Aleenhetbesteisgoed genoegvoorlely Pionierslateneigen woningcertificeren Veelgesteldevragenover BREEAM-NL Aleenhetbesteisgoed genoegvoorlely Pionierslateneigen woningcertificeren Veelgestelde vragen over BREEAM-NL De Dutch Green Building Council krijgt regelmatig inhoudelijke

Nadere informatie

verrassendehuisvesting Vanaf 71.500,- Heilijgers WoningConcept Van casco tot full-service

verrassendehuisvesting Vanaf 71.500,- Heilijgers WoningConcept Van casco tot full-service verrassendehuisvesting Vanaf 71.500,- Heilijgers WoningConcept Van casco tot full-service Heilijgers WoningConcept PROJECTEN HAALBAAR MAKEN De woningkwaliteit stijgt en de prijzen zijn gedaald. Het is

Nadere informatie

Beleggen met betekenis

Beleggen met betekenis Beleggen met betekenis Dit boekje gaat over Syntrus Achmea, over onze rol als Stadspartner en wat we daarmee bedoelen Als Stadspartner maken wij verbinding met alle partijen die kunnen helpen om vanuit

Nadere informatie

Voorwoord 7-9. Een Rotterdamse markthal binnen een lange Europese traditie 11. Haagse daadkracht Provast overtuigt Rotterdamse lef 21

Voorwoord 7-9. Een Rotterdamse markthal binnen een lange Europese traditie 11. Haagse daadkracht Provast overtuigt Rotterdamse lef 21 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 7-9 Een Rotterdamse markthal binnen een lange Europese traditie 11 Haagse daadkracht Provast overtuigt Rotterdamse lef 21 Creativiteit in architectuur als basis voor succes 37 Zoektocht

Nadere informatie

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden Kader Sinds de crisis van 2008 tot 2016 is er veel veranderd in de vraag naar bedrijfshuisvesting. Met name de kantorenmarkt en

Nadere informatie

Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland. Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis

Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland. Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis Duurzame renovatie provinciekantoor Noord-Holland Haarlem 15 april 2013 Kees Schouten Omgevingsmanager Een Nieuw Huis Met passie, samenwerken en deskundigheid naar een blijvend duurzaam provincie kantoor

Nadere informatie

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2018 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte Lelystad

kantorenmonitor Metropoolregio Amsterdam 2018 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte Lelystad Lelystad Muiden Weesp Naarden Huizen Bussum Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Wijdemeren kantorenmonitor Metropoolregio 218 Verdere daling van de leegstand door record onttrekking van kantoorruimte

Nadere informatie

Dit grachtenpand is voorzien van een riante vide met veel sfeer en daglichttoetreding.

Dit grachtenpand is voorzien van een riante vide met veel sfeer en daglichttoetreding. Brouwersgracht 83 3901TK Veenendaal 429.000,- v.o.n., 39.500,- p.j. Winkel Kantoor Praktijk Een Kameleon heeft de eigenschap zich aan te kunnen passen aan zijn omgeving en is dus flexibel in elke situatie.

Nadere informatie

KNIPSELKRANT VERKIEZING. September 2006 Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de VNG

KNIPSELKRANT VERKIEZING. September 2006 Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de VNG KNIPSELKRANT VERKIEZING September 2006 Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de VNG 1 Juni 2006 OPROEP geplaatst op website van NOC*NSF, VNG en VSG en als persbericht verstuurd Doe mee met de verkiezing

Nadere informatie

NL

NL www.boompjes258.nl NL Welkom in Boompjes 258 Boompjes 258 is de nieuwe naam van het indrukwekkende multi-tenant kantoor pal naast het inmiddels volledig getransformeerde voormalige bankgebouw van De Nederlandsche

Nadere informatie

Inschrijving van start!

Inschrijving van start! LittleAmsterdam bouw nu uw eigen grachtenpand 14 appartementen + 2 bedrijfsruimtes Inschrijving van start! De karakteristieken: - een sfeervol energiebewust grachtenpand zonder de ongemakken van bestaande

Nadere informatie

TE HUUR CIRCA 595 M² KANTOORRUIMTE DEELVERHUUR VANAF 131 M² KANTOORRUIMTE GELEGEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN DEN HAAG

TE HUUR CIRCA 595 M² KANTOORRUIMTE DEELVERHUUR VANAF 131 M² KANTOORRUIMTE GELEGEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN DEN HAAG Lange Vijverberg 12 TE HUUR CIRCA 595 M² KANTOORRUIMTE DEELVERHUUR VANAF 131 M² KANTOORRUIMTE GELEGEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN DEN HAAG INFO@HEERENVANSTEEN.NL 070 262 91 44 WWW.HEERENVANSTEEN.NL

Nadere informatie

UPC duurzaam kantoor en callcenter

UPC duurzaam kantoor en callcenter UPC duurzaam kantoor en callcenter Het UPC kantoor en callcenter in Leeuwarden heeft als eerste opgeleverde gebouw het BREEAM-NL Excellent certificaat ontvangen. Met een GPR score van 8.3 gemiddeld, is

Nadere informatie

Huikeshoven (AM): We willen bijdragen aan een leefbare stad :18

Huikeshoven (AM): We willen bijdragen aan een leefbare stad :18 Huikeshoven (AM): We willen bijdragen aan een leefbare stad 03-06-2019 16:18 De steden worden drukker, het woningtekort loopt verder op en de energietransitie zorgt voor nieuwe uitdagingen. Hoe ga je als

Nadere informatie

Nr. 1 s-hertogenbosch voor de derde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland 2012, en iets uitgelopen op de concurrentie

Nr. 1 s-hertogenbosch voor de derde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland 2012, en iets uitgelopen op de concurrentie Nr. 1 s-hertogenbosch voor de derde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland 2012, en iets uitgelopen op de concurrentie Gastvrije Stad blijkt dat het verschil van s-hertogenbosch in 2011 met Breda iets

Nadere informatie

Masterclass Projectontwikkeling

Masterclass Projectontwikkeling Masterclass Projectontwikkeling De toekomst van binnenstedelijke projectontwikkeling en de veranderende rol van de projectontwikkelaar Masterclass Projectontwikkeling De toekomst van binnenstedelijke projectontwikkeling

Nadere informatie

Ambitiedocument MOB-complex

Ambitiedocument MOB-complex Ambitiedocument MOB-complex september 2013 Voorwoord Herontwikkeling MOB bijzonder project met unieke mogelijkheden Het Mobilisatiecomplex (MOB-complex) is een militair terrein gelegen aan de Nieuwe s-gravelandseweg

Nadere informatie

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek en Onderwijs in de Vastgoedkunde Jaarverslag 2013

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek en Onderwijs in de Vastgoedkunde Jaarverslag 2013 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek en Onderwijs in de Vastgoedkunde Jaarverslag 2013 SWOOV Jollemanhof 5 1019 GW Amsterdam Telefoon: 020-668 1129 Fax: 020-668 0361 ABN AMRO NL40ABNA0461066254 KvK 41212109

Nadere informatie

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn memo aan: van: c.c.: Inge Eising Gemeente Utrechtse Heuvelrug Mariël Gerritsen Pieter Birkhoff Van Wijnen Groep N.V. datum: 14 december 2015 betreft: Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg

Nadere informatie

ALLES IN HUIS. GEEN ZORGEN.

ALLES IN HUIS. GEEN ZORGEN. ALLES IN HUIS. GEEN ZORGEN. Inhoud ALLES IN HUIS. GEEN ZORGEN. 4 Arnoud van Raak (eigenaar ARRA Management): Door een geïntegreerde aanpak van commercieel beheer, technisch beheer en volledige administratieve

Nadere informatie

Avans Hogeschool. Breda

Avans Hogeschool. Breda Avans Hogeschool Breda Avans Hogeschool Breda Situatie Renovatie en nieuwbouw Het project betreft een complete renovatie en omvangrijke nieuwbouw van de Avans Hogeschool te Breda. Met de nieuwbouw wordt

Nadere informatie

Jaarbeurs van de toekomst

Jaarbeurs van de toekomst Jaarbeurs van de toekomst Herontwikkeling Jaarbeursterrein De herontwikkeling van het Jaarbeursterrein is in 2015 gestart en zal doorlopen tot minimaal 2026. Belangrijk uitgangspunt is dat Jaarbeurs haar

Nadere informatie

Korte Vijverberg 4. Den Haag TE HUUR MONUMENTAAL KANTOORGEBOUW CIRCA M² VVO KANTOORRUIMTE GELEGEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN DEN HAAG

Korte Vijverberg 4. Den Haag TE HUUR MONUMENTAAL KANTOORGEBOUW CIRCA M² VVO KANTOORRUIMTE GELEGEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN DEN HAAG Korte Vijverberg 4 Den Haag TE HUUR MONUMENTAAL KANTOORGEBOUW CIRCA 1.145 M² VVO KANTOORRUIMTE GELEGEN IN HET HISTORISCHE CENTRUM VAN DEN HAAG INFO@HEERENVANSTEEN.NL 070 262 91 44 WWW.HEERENVANSTEEN.NL

Nadere informatie

AZIERING WP AMERSFOORT DÉ FAVORIETE MAKELAAR

AZIERING WP AMERSFOORT DÉ FAVORIETE MAKELAAR AZIERING 6 3823 WP AMERSFOORT DÉ FAVORIETE MAKELAAR 2017 Markante, vrijstaande villa met veel ruimte. Fraai vormgegeven vrijstaande villa uitgevoerd in vier woonlagen, waarin de huidige bewoners bijna

Nadere informatie

ORTELIUSLAAN 1000 UTRECHT

ORTELIUSLAAN 1000 UTRECHT ORTELIUSLAAN 1000 UTRECHT www.orteliuslaan1000.nl Omschrijving Het kantoorgebouw Courtyard Building is centraal gelegen op het kantorenpark Papendorp. Door de goede ligging in Nederland, de zichtlocatie,

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Aanvraagperiode 22 maart tot en met 6 mei 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018 subsidie

Nadere informatie

Atrium Zuidas, Amsterdam

Atrium Zuidas, Amsterdam Atrium Zuidas, Amsterdam Projectnaam Architect Atrium Zuidas MVSA Architects Jeroen Schilder MVSA Architects, Pilotenstraat 35, 1059 CH, Amsterdam, The Netherlands www.mvsa-architects.com +31205319800

Nadere informatie

Bijna af! Nog 10! Blok 42 Nieuw Leyden

Bijna af! Nog 10! Blok 42 Nieuw Leyden Bijna af! Nog 10! Blok 42 Nieuw Leyden Blok 42 De laatste tien woningen in Nieuw Leyden Het karakter van Blok 42 Een nieuwe woning in een complete buurt Nieuw Leyden is bijna klaar. De allerlaatste woningen

Nadere informatie

Juryrapport Ambassadeur Heldere Taal 2015

Juryrapport Ambassadeur Heldere Taal 2015 Juryrapport Ambassadeur Heldere Taal 2015 Juryrapport Ambassadeur Heldere Taal - april 2015 Ambassadeur Heldere Taal 2015 Inleiding Veel ambtenaren zetten zich in om de communicatie van en binnen de overheid

Nadere informatie

PAARDENMARKT ALKMAAR

PAARDENMARKT ALKMAAR PAARDENMARKT ALKMAAR opdracht commerciële ruimten ca..00 m woningen ca..60 m parkeren ca. 70 m opdachtgever Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland Alkmaar architect OeverZaaijer architectuur en stedebouw

Nadere informatie

Adres: ECI 1 a, 6041 MA Roermond Huurprijs 135,00 per vierkante meter per jaar

Adres: ECI 1 a, 6041 MA Roermond Huurprijs 135,00 per vierkante meter per jaar Adres: ECI 1 a, 6041 MA Roermond Huurprijs 135,00 per vierkante meter per jaar Omschrijving Altijd al gedroomd van een kantoor met energie label A op een historische locatie aan de Roer? Of van werken

Nadere informatie

Job. Dura. Bouwen. voor ouderen. Prijs 1998

Job. Dura. Bouwen. voor ouderen. Prijs 1998 1 Job Bouwen Dura voor ouderen Prijs 1998 Bouwen voor ouderen Job Dura Prijs 1998 2 Bouwen voor ouderen Job Dura Prijs 1998 Job Dura Fonds Ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van de Dura Bouwgroep,

Nadere informatie

Muiden. Weesp Naarden. Gooi Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren

Muiden. Weesp Naarden. Gooi Gooi- en Vechtstreek. Wijdemeren Lelystad Muiden Weesp Naarden kantorenmonitor Metropoolregio 219 Huizen Gooi Gooi- en Vechtstreek en Laren Vechtstreek Wijdemeren Bussum Gezondmaking kantorenmarkt: verdere daling van de leegstand door

Nadere informatie

Te huur Turn-key kantoorruimte in centrum Apeldoorn. Deventerstraat 54, Apeldoorn

Te huur Turn-key kantoorruimte in centrum Apeldoorn. Deventerstraat 54, Apeldoorn Te huur Turn-key kantoorruimte in centrum Apeldoorn Deventerstraat 54, Apeldoorn Centrum Apeldoorn Turn key kantoorruimte Gedeelde diensten mogelijk www.dtz.nl Turn key kantoorruimte te huur in het centrum

Nadere informatie

Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven

Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven DIRK ROOSENBURG PUBLIEKSPRIJS 2013 herbestemming Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven In november 2012 is de gerestaureerde en herbestemde Pastoor van Arskerk in Eindhoven in gebruik genomen. Om de fraaie

Nadere informatie

s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie.

s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie. s-hertogenbosch, voor de vierde maal Meest Gastvrije Stad van Nederland en iets uitgelopen op de concurrentie. Gastvrije Stad blijkt dat het verschil van s-hertogenbosch met Breda in 2012 iets kleiner

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet Dutch Health Tec Academy, Utrecht 100% transformatie van leegstaande bedrijfshal met kantoor naar onderwijsgebouw en kenniscentrum 90% hergebruik van bestaand casco winnaar van de VGME Award 2011 Voor

Nadere informatie

leidsche rijn, Tekst: Anneke Bokern Fotografie: Wim Tholenaars Dit terrasvormige slaat een brug tussen twee zeer verschillende project woon- balans

leidsche rijn, Tekst: Anneke Bokern Fotografie: Wim Tholenaars Dit terrasvormige slaat een brug tussen twee zeer verschillende project woon- balans 28 leidsche rijn, NEDERLAND Tekst: Anneke Bokern Fotografie: Wim Tholenaars Dit terrasvormige gebouw slaat een brug tussen twee zeer verschillende stedenbouwkundige situaties 29 project woon- Complex balans

Nadere informatie

VOLLEDIG TURN-KEY UITSTEKEND BEREIKBAAR 181 M² KANTOORRUIMTE BESCHIKBAAR GELEGEN NAAST CENTRAAL STATION FLEXIBELE HUURTERMIJN VERHUURINFORMATIE

VOLLEDIG TURN-KEY UITSTEKEND BEREIKBAAR 181 M² KANTOORRUIMTE BESCHIKBAAR GELEGEN NAAST CENTRAAL STATION FLEXIBELE HUURTERMIJN VERHUURINFORMATIE VOLLEDIG TURN-KEY UITSTEKEND BEREIKBAAR 181 M² KANTOORRUIMTE BESCHIKBAAR GELEGEN NAAST CENTRAAL STATION FLEXIBELE HUURTERMIJN VERHUURINFORMATIE DE RUYTERKADE 112 AMSTERDAM De Ruyterkade 112 te Amsterdam

Nadere informatie

4 MAART 2015 www.noorderhavenzutphen.nl

4 MAART 2015 www.noorderhavenzutphen.nl Verslag workshop 2 WONEN AAN DE HAVEN NOORDERHAVEN 4 MAART 2015 www.noorderhavenzutphen.nl Op woensdagavond 4 maart is de tweede workshop voor Veld 10 in de oude Broodfabriek gehouden. Op deze avond hebben

Nadere informatie

Uiterst hoogwaardige kantoorruimte op TOPlocatie gelegen aan het Kennedyplein 200 te Eindhoven

Uiterst hoogwaardige kantoorruimte op TOPlocatie gelegen aan het Kennedyplein 200 te Eindhoven Uiterst hoogwaardige kantoorruimte op TOPlocatie gelegen aan het Kennedyplein 200 te Eindhoven Het object Het kantorencomplex Kennedy Toren heeft een unieke uitstraling en maakt onderdeel uit van het Kennedy

Nadere informatie

WONEN NAAR WENS PROJECTONTWIKKELEN IS LUISTEREN

WONEN NAAR WENS PROJECTONTWIKKELEN IS LUISTEREN WONEN NAAR WENS PROJECTONTWIKKELEN IS LUISTEREN Stam + De Koning Vastgoed realiseert uiteenlopende projecten met het motto waar gewoond gaat worden, luisteren wij. Hierdoor kunnen we vooruit denken en

Nadere informatie

Spreektekst wethouder Hans Haring Werkconferentie Energiek Zoetermeer 11 juni 2013

Spreektekst wethouder Hans Haring Werkconferentie Energiek Zoetermeer 11 juni 2013 Spreektekst wethouder Hans Haring Werkconferentie Energiek Zoetermeer 11 juni 2013 Welkom allemaal! Om te beginnen fantastisch dat we met zo n grote groep en uit diverse geledingen hier bij elkaar zijn

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

Empowering your business in West.

Empowering your business in West. Empowering your business in West. HEMELS ZICHT UNIEKE VRIJE RUIMTE HOOGWAARDIGE VESTIGINGSPLAATS HORECA, WONEN EN RECREATIE CENTRAAL GELEGEN EN GOED BEREIKBAAR ARCHITECTUUR MEERDERE BESTEMMINGEN GROTE

Nadere informatie

Te Huur Columbus. Folkstoneweg 2-100, Schiphol. Diverse flexkantoren Strakke architectuur Brasserie Flamingo.

Te Huur Columbus. Folkstoneweg 2-100, Schiphol. Diverse flexkantoren Strakke architectuur Brasserie Flamingo. Columbus Folkstoneweg 2-100, Schiphol Diverse flexkantoren Strakke architectuur Brasserie Flamingo Het kantoorgebouw Columbus is gelegen in het hart van een modern en ruim opgezet bedrijventerrein 'Cargo

Nadere informatie

Q-PORT AMSTERDAM KINGSFORDWEG AMSTERDAM SLOTERDIJK

Q-PORT AMSTERDAM KINGSFORDWEG AMSTERDAM SLOTERDIJK Q-PORT AMSTERDAM KINGSFORDWEG 43-117 AMSTERDAM SLOTERDIJK TE HUUR 2.990 m 2 1 LOCATIE & BEREIKBAARHEID kingsfordweg 43-117 AMSTERDAM SLOTERDIJK Het gebouw heeft een centrum locatie in het kantorenpark

Nadere informatie

Juryrapport Fietsstad 19 mei 2016

Juryrapport Fietsstad 19 mei 2016 0 Juryrapport Fietsstad 2016 Juryrapport Fietsstad 19 mei 2016 De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan

Nadere informatie

RENTMEESTERSTRAAT 56, 1315 JS ALMERE

RENTMEESTERSTRAAT 56, 1315 JS ALMERE TE HUUR RENTMEESTERSTRAAT 56, 1315 JS ALMERE Huurprijs 1.995,- per maand Aanvaarding in overleg Algemeen Op een markante zichtlocatie naar de Spoordreef aan de rand van het stadscentrum staat een goed

Nadere informatie

pent-offices Next level offices met top level uitzicht www.levelleiden.nl

pent-offices Next level offices met top level uitzicht www.levelleiden.nl pent-offices Next level offices met top level uitzicht www.levelleiden.nl DE UNIQUE SELLING POINTS VAN LEVEL PENT-OFFICES: uniek uitzicht vanaf de twaalfde verdie- ping over de stad Leiden schitterende

Nadere informatie

Architectonisch ontwerp

Architectonisch ontwerp Identiteit Denken over nieuwe huisvesting is denken over een kantoorgebouw dat de identiteit en waarden direct vertaalt in de mogelijke nieuwe werkomgeving. Een omgeving waar de werknemer zich thuis voelt

Nadere informatie

De Fabriek Delfshaven

De Fabriek Delfshaven De Fabriek Delfshaven Projectpresentatie Rotterdam Architectuurprijs 2013 Credits Locatie: Mathenesserdijk 410, 3026 GG Rotterdam Programma: Bedrijfsverzamelgebouw 3560 m2 Ontwerp: Mei architecten en stedenbouwers

Nadere informatie

Huishoudelijk regelement

Huishoudelijk regelement Huishoudelijk regelement Versie: Augustus 2015 Stichting Lodewijk van der Grinten Ondernemersprijs KvK 12053680 Postbus 3050 5902 RB VENLO 1 www.lvdgprijs.nl Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Ontstaan... 3

Nadere informatie