Opgave 1 Hieronder is een casus beschreven. Lees deze tekst door en beantwoord vervolgens de vragen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opgave 1 Hieronder is een casus beschreven. Lees deze tekst door en beantwoord vervolgens de vragen."

Transcriptie

1 Opgave 1 Hieronder is een casus beschreven. Lees deze tekst door en beantwoord vervolgens de vragen. Nieuwe Westelijke Oeververbinding Een goede bereikbaarheid van de regio Rotterdam is belangrijk voor een sterke economie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio over de weg nog niet optimaal is. Er zijn daarom investeringen nodig in nieuwe wegen. Eén van de investeringen die onderzocht wordt om de bereikbaarheid van Rotterdam te verbeteren is een Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO). De NWO zal de A15 Maasvlakte/Mainport Rotterdam verbinden met de A20 Westland/Haaglanden. Op 7 december 2011 heeft minister Schultz van Haegen haar voorkeur uitgesproken voor de Blankenburgtunnel, variant Krabbeplas-West. Na 2015 voldoet de doorstroming op de Ruit van Rotterdam niet meer aan de eisen die aan het hoofdwegennet zijn gesteld. Wanneer niets wordt gedaan, zal de reistijd op de Ruit van Rotterdam tijdens de spits ruim anderhalf maal zo lang zijn als buiten de spits. De doorstroming van de Beneluxtunnel en de bereikbaarheid van de haven tijdens calamiteiten zijn dan enkele concrete knelpunten. Een structurele oplossing hiervoor is een nieuwe westelijke oeververbinding. Blankenburgtracé Tracés: alternatieven en varianten In het Masterplan Rotterdam Vooruit zijn twee tracés aangegeven voor een Nieuwe Westelijke Oeververbinding: 1. het Blankenburgtunnel, dat ten oosten van Maassluis/Rozenburg ligt. 2. het Oranjetunnel, dat ter hoogte van de Maeslantkering ligt. Deze tracés zijn nader onderzocht. Op 7 december 2011 heeft minister Schultz van Haegen haar voorkeur uitgesproken voor de Blankenburgtunnel, variant Krabbeplas-West. Hierin volgt de minister het advies van de meerderheid van de regionale gemeenten die haar voorkeur heeft uitgesproken voor de Blankenburgtunnel Krabbeplas-West. De minister heeft expliciet benoemd dat een toekomstige doortrekking van het Blankenburgtracé ten noorden van Schiedam en Vlaardingen niet aan de orde is.

2 De Oranjetunnel heeft in vergelijking met de Blankenburgtunnel een te beperkte verkeerskundige meerwaarde. Bovendien is de Oranjetunnel duurder en heeft de Oranjetunnel een lagere baten/kosten verhouding. Vanwege de ruimtelijke kwaliteit en de natuurwaarde van het gebied heeft de variant Krabbeplas-West de voorkeur boven de variant Middendoor. Het tracé Krabbeplas-Oost ligt dichter bij Vlaardingen en zal daarom meer leefbaarheids en ruimtelijke beperkingen met zich meebrengen voor Vlaardingen. Vandaar dat dit tracé niet de voorkeur geniet. De minister is bereid de meerkosten te betalen voor een verlaagde aansluiting bij de A20 van circa 50 miljoen. Binnen de scope van het project zal de minister de benodigde investeringen doen voor effectbeperkende maatregelen op het gebied van lucht en geluid. De minister stelt maximaal 1,2 miljard beschikbaar voor de Blankenburgtunnel. Dit bedrag is inclusief een verlaagde aansluiting op de A20 en de overkapping van de verdiepte ligging van het tracé tussen het spoor en de Zuidbuurt (ca. 600 meter). Uitgangspunt is dat tol wordt geheven op de verbinding ter gedeeltelijke dekking van de rijksbijdrage. Hierbij wordt ingezet op een opbrengst van 300 miljoen. De regio zal in het voorjaar van 2012 nut en noodzaak van aanvullende maatregelen onderzoeken en hiervoor zo nodig een concreet voorstel doen. De regio levert hiervoor dan ook een financiële bijdrage. In het voorjaar van 2012 leggen Rijk en regio afspraken vast in een bestuurlijke overeenkomst. De Blankenburgtunnel Het tracé van de Blankenburgtunnel verbindt de A20 tussen Maassluis en Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. De Blankenburgtunnel kruist de Nieuwe Waterweg. Aan de zuidzijde van de Nieuwe Waterweg is een tracéreservering aan de oostkant van Rozenburg, parallel aan de Botlekweg. Er is in het verleden rekening gehouden met de realisatie van een knooppunt met de A15. Aan de noordzijde speelt de aanwezigheid van het veenweidegebied een rol, dat bezocht wordt door natuurliefhebbers en recreanten. In het onderzoeksgebied liggen delen van de Rijksbufferzone Midden Delfland, een surfplas, bestaande kassen en het uitbreidingsgebied voor bedrijven van Maassluis. a) Noem 3 people, 3 planet en 3 prosperity aspecten van het project Nieuwe Westelijke Oeververbinding. Zijn dit positieve of negatieve aspecten? b) Is het project Nieuwe Westelijke Oeververbinding, volgens jou, een voorbeeld van duurzame ontwikkeling? Verklaar je antwoord. Maak in je verklaring gebruik van de PPP definitie. c) Welk duurzaam wegconcept zou goed passen bij het project Nieuwe Westelijke Oeververbinding?. Verklaar je antwoord. d) Noem 3 maatregelen, die goed passen, in het door jou gekozen duurzame wegconcept voor de Blankenburgtunnel.

3 a) Positieve aspecten Negatieve aspecten People Planet Prosperity b) In het antwoord moet beargumenteerd worden of de 3 P s wel of juist niet in evenwicht zijn. c) In het antwoord moet een onderbouwde keuze gemaakt worden voor: energieweg, leefbare weg, natuurweg, robuuste weg d)maatregelen zijn afhankelijk van het gekozen duurzame concept. (zie vier duurzame wegconcepten ) Opgave 2 Geef een omschrijving van de onderstaande begrippen in de context van duurzame ontwikkeling: a. Rebound effect b. Afwenteling c. Levenscyclusanalyse (LCA) d. Design for disassembly a. Rebound effect Effect dat optreedt als het succes van een bepaalde actie onbedoeld neveneffecten oproept die de gunstige gevolgen van die actie tenietdoen of zelfs in het tegendeel doen omslaan. b. Afwenteling Het afschuiven van de negatieve effecten van een leefstijl op anderen, bijvoorbeeld milieuschade of uitputting van resources. Dat kan gaan om afschuiving in de richting van mensen in andere landen, om mensen in toekomstige generaties, of mensen in de eigen omgeving in een andere sociale groep.

4 c. Levenscyclusanalyse Een methode waarbij geprobeerd wordt om de gevolgen van een bepaald product volledig te berekenen (uitputting van voorraden, schade aan de natuur, invloed op het broeikaseffect, enz). Zo n berekening wordt uitgevoerd voor de gehele levenscyclus van een product, vanaf de winning van grondstoffen, via het productieproces en het gebruik door de consument, tot en met de fase waarin het product wordt gerecycled of in delen wordt hergebruikt of weggegooid. d. Design for disassembly Een product zo ontwerpen dat hetna gebruik gemakkelijk weer uit elkaar gehaald kan worden, zodat onderdelen na reiniging en controle direct weer hergebruikt kunnen worden Opgave 3 Leg het verschil uit tussen adaptatie maatregelen en mitigatie maatregelen. Noem een voorbeeld van een adaptatie maatregel en een mitigatie maatregel in de context van klimaatverandering. Adaptatie maatregelen = maatregelen, gericht op het aanpassen aan een verandering (bv. klimaatverandering). Mitigatie maatregelen = maatregelen, die beogen een verandering (bv klimaatverandering ) tegen te gaan. Voorbeeld: Adaptatie maatregelen: -extra waterberging in de stad (voorbereiding op extremere buien) -drijvend bouwen (voorbereiding op hoger waterspiegel) Mitigatie maatregelen: -maatregelen op CO2 uitstoot te verminderen

5 Opgave 4 Is in de onderstaande figuur sprake van positieve of negatieve terugkoppeling? Verklaar je antwoord. Negatieve terugkoppeling). Leidt tot stabiele systemen Als de waterkwaliteit goed is, is de aantrekkingskracht van het strand groot en wordt een groot aantal bezoekers aangetrokken. Hierdoor neemt het aantal bezoekers van bars en restaurants toe. Het afval van deze bars en restaurants heeft een negatief effect op de waterkwaliteit. Dit remt het aantal bezoekers. Het systeem stabiliseert zichzelf dus een negatieve terugkoppeling. Opgave 5 Leg uit wat een ecologische voetafdruk is. Wat was de motivatie voor de ontwikkeling van een ecologische voetafdruk? De ecologische voetafdruk (ook wel mondiale voetafdruk of kortweg voetafdruk) voor een bepaald jaar is een getal dat weergeeft hoe veel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep in dat jaar gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken. Het gaat om een hypothetisch getal, gemeten in mondiale hectares.

6 De ontwikkelaars van de ecologische voetafdruk zijn ervan overtuigd dat problemen beter begrepen en aangepakt kunnen worden als je inzicht hebt in het gebruik van biologisch productieve grond- en wateroppervlakte. De ecologische voetafdruk is een maat hiervoor. Opgave 6 Leg uit wat eenrichtingsverkeer is in de context van duurzame ontwikkeling. Benoem ook wat het tegenovergestelde is van eenrichtingsverkeer? Geef een voorbeeld van eenrichtingsverkeer. Wat zijn de oorzaken en gevolgen hiervan? Eenrichtingsverkeer: Proces dat niet gesloten is, waarbij resources die gebruikt worden voor de productie van goederen niet meer terugkeren naar de plaats van herkomst. Het tegenovergestelde is een gesloten kringloop. Oorzaak: meestal economische. Gevolg: Daardoor zal op de ene plaats een tekort ontstaan en op de andere plaats een overschot. Resource Gebruik Lozing leidt tot Tekort leidt tot Teveel Voorbeeld: Resource: kolen (leidt tot tekort aan grondstof)\ Gebruik: energie (wordt gebruikt door de consument) Lozing: CO2 (leidt tot broeikaseffect) Opmerking: kolen zijn goedkoop en de productiekosten van elektriciteit op basis van kolen zijn relatief laag. Kolen zijn vergeleken met bv. olie niet echt schaars.

Notitie Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO)

Notitie Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) Notitie Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) Verkeerskundige varianten- en effectanalyse Blankenburgtunnel/Oranjetunnel In het Masterplan Rotterdam Vooruit (december 2009) zijn twee tracés aangegeven

Nadere informatie

Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO)

Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) Participatie Stefan van der Voorn 22-12-2011 Inhoudsopgave presentatie Het proces aanleg Sneller en Beter De Verkenning Ruit Rotterdam De Nieuwe Westelijke Oeververbinding

Nadere informatie

^'vrr^t^ HOLLAND ZUID

^'vrr^t^ HOLLAND ZUID 5 -minuten versie voor Provinciale Staten ^'vrr^t^ HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit &Milieu Registratienummer PZH-2013-389866115 (DOS-2012-0000867) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 14

Nadere informatie

Kanttekeningen bij Rotterdam VooRuit voorheen: Regio Rotterdam en haven: duurzaam bereikbaar

Kanttekeningen bij Rotterdam VooRuit voorheen: Regio Rotterdam en haven: duurzaam bereikbaar Kanttekeningen bij Rotterdam VooRuit voorheen: Regio Rotterdam en haven: duurzaam bereikbaar Verkenning middellange termijn bereikbaarheid Rotterdamse Regio 2020-2040 Masterplan november 2009 Uitwerkingsstudie

Nadere informatie

Bestuurlijk advies Voorkeursbesluit Nieuwe Westelijke Oeververbinding

Bestuurlijk advies Voorkeursbesluit Nieuwe Westelijke Oeververbinding Bestuurlijk advies Voorkeursbesluit Nieuwe Westelijke Oeververbinding Aan: De minister van Infrastructuur en Milieu Van: De leden van het RBO, zijnde: Dagelijks bestuur van de stadsregio Rotterdam Dagelijks

Nadere informatie

Vriendelijke groeten, Namens Actiecomité Blankenburgtunnel Nee en Milieufederatie Zuid-Holland, Susanne Kuijpers

Vriendelijke groeten, Namens Actiecomité Blankenburgtunnel Nee en Milieufederatie Zuid-Holland, Susanne Kuijpers Geachte gemeenteraadsleden, Zoals u weet komt er momenteel steeds meer informatie beschikbaar die een voorkeursbeslissing van de minister voor een Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) moet onderbouwen.

Nadere informatie

Minister kiest voor Blankenburg tunnel Havenbedrijf krijgt vrij spel: allemaal meeroken en ophoepelen!

Minister kiest voor Blankenburg tunnel Havenbedrijf krijgt vrij spel: allemaal meeroken en ophoepelen! Minister kiest voor Havenbedrijf krijgt vrij spel: allemaal meeroken en ophoepelen! Minister Schultz van Haegen (VVD) heeft vandaag (7-12-2011) haar voorkeur heeft uitgesproken voor de aanleg van de Blankenburgtunnel

Nadere informatie

Analyse kosten en baten Nieuwe Westelijke Oeververbinding

Analyse kosten en baten Nieuwe Westelijke Oeververbinding Analyse kosten en baten Nieuwe Westelijke Oeververbinding 19 januari 2012 Wanneer de aanleg van nieuw infrastructuur wordt overwogen, is de vraag wat de kosten en de baten hiervan zullen zijn van essentieel

Nadere informatie

Informatie toekomstige Blankenburgverbinding. Betere bereikbaarheid regio Rotterdam

Informatie toekomstige Blankenburgverbinding. Betere bereikbaarheid regio Rotterdam Informatie toekomstige Blankenburgverbinding Betere bereikbaarheid regio Rotterdam Betere bereikbaarheid regio Rotterdam In het najaar van 2015 heeft minister Melanie Schultz van Haegen het ontwerptracébesluit

Nadere informatie

Vijf ontwerpvarianten bekend

Vijf ontwerpvarianten bekend Nieuwsbrief nummer 3 juli 2011 Vijf ontwerpvarianten bekend Meer informatie over het project NWO Project Nieuwe Westelijke Oeververbinding Met vijf varianten verder Minister laat vijf varianten verder

Nadere informatie

REGIO ROTTERDAM EN HAVEN: DUURZAAM BEREIKBAAR (MIRT-VERKENNING ROTTERDAM VOORUIT)

REGIO ROTTERDAM EN HAVEN: DUURZAAM BEREIKBAAR (MIRT-VERKENNING ROTTERDAM VOORUIT) REGIO ROTTERDAM EN HAVEN: DUURZAAM BEREIKBAAR (MIRT-VERKENNING ROTTERDAM VOORUIT) DOEL Het project REGIO ROTTERDAM EN HAVEN: DUURZAAM BEREIKBAAR (Rotterdam Vooruit) heeft twee doelen. Ten eerste het verder

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Samenvatting MER Aanpassing Marathonweg

Samenvatting MER Aanpassing Marathonweg Samenvatting MER Aanpassing Marathonweg Achtergrond De Marathonweg in Vlaardingen vormt de verbinding tussen de A20, afslag 8 Vlaardingen West, en de zuidkant van Vlaardingen (industriegebied Rivierzone)

Nadere informatie

abcdefgh Aan Provincie Zuid-Holland t.a.v. de voorzitter van de adviescommissie IODS de heer M. Huls Postbus LP DEN HAAG Geachte heer Huls,

abcdefgh Aan Provincie Zuid-Holland t.a.v. de voorzitter van de adviescommissie IODS de heer M. Huls Postbus LP DEN HAAG Geachte heer Huls, abcdefgh Aan Provincie Zuid-Holland t.a.v. de voorzitter van de adviescommissie IODS de heer M. Huls Postbus 90602 2509 LP DEN HAAG Contactpersoon Doorkiesnummer Datum 16 juni 2006 Ons kenmerk DGP/WV/u.06.01301

Nadere informatie

Definitie. Wat is Duurzaamheid?

Definitie. Wat is Duurzaamheid? Duurzaamheid Definitie Wat is Duurzaamheid? Waarom is duurzaamheid belangrijk? Bevolkingsgroei 7naar 9Miljard Waarom is duurzaamheid belangrijk? Grondstofschaarste Waarom is duurzaamheid belangrijk? Ontbossing

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

2012D Lijst van vragen

2012D Lijst van vragen 2012D00202 Lijst van vragen 1 Kunt u een verklaring geven voor de zeer hoog ingeschatte kosten van de aanleg van een geboorde Oranjetunnel? Kunt u daarbij vooral ingaan op de grote verschillen met eerder

Nadere informatie

Blankenburgtunnel in verkiezingsprogramma s 2014-2018

Blankenburgtunnel in verkiezingsprogramma s 2014-2018 Blankenburgtunnel in verkiezingsprogramma s 2014-2018 PvdA Vlaardingen De PvdA-Vlaardingen was, is en blijft tegen de Blankenburgtunnel. Wij doen er alles aan om de weg zo zorgvuldig mogelijk in het kwetsbare

Nadere informatie

De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie

De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie Feike Sijbesma, CEO Royal DSM In de loop der tijd is het effect van bedrijven op de maatschappij enorm veranderd. Vijftig tot honderd

Nadere informatie

Inpassing Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) Blankenburgtunnel

Inpassing Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) Blankenburgtunnel Inpassing Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) Blankenburgtunnel Vooruit lopend op de Regionale inpassingsvisie NWO Blankenburgtunnel wil de ChristenUnie/SGP fractie uit Vlaardingen u heel graag uw

Nadere informatie

Algemene doelen: Samenhang, herkenbaarheid eenduidigheid OR Basis Kwaliteit verhogen Efficiënter beheer door verkleining sortiment

Algemene doelen: Samenhang, herkenbaarheid eenduidigheid OR Basis Kwaliteit verhogen Efficiënter beheer door verkleining sortiment Algemene doelen: Samenhang, herkenbaarheid eenduidigheid OR Basis Kwaliteit verhogen Efficiënter beheer door verkleining sortiment Verharding Klinker Betonstraatsteen granito Asfalt Stoeptegel granito

Nadere informatie

Betreft: Mondeling overleg structuurvisie NWO Den Haag, 1 april 2014

Betreft: Mondeling overleg structuurvisie NWO Den Haag, 1 april 2014 Eerste Kamer, commissie IMRO Postbus 20017 2500 EA Den Haag Betreft: Mondeling overleg structuurvisie NWO Den Haag, 1 april 2014 Geachte leden van de commissie IMRO, Op 8 april aanstaande heeft u een mondeling

Nadere informatie

Duurzame ontwikkeling van Nederland

Duurzame ontwikkeling van Nederland Duurzame ontwikkeling van Nederland Wat houdt duurzaam eigenlijk in? Niets nieuws onder de zon: -Rapport Limits to Growth (1972): Consequenties van snel groeiende wereldbevolking in relatie tot uitputting

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

1 OUIT DOORIUESNübfMER

1 OUIT DOORIUESNübfMER gemeente Schiedam Aan de gemeenteraad van Schiedam W.J.M. Vissers Wetliouder voor Verkeer ei1 Vervoer, Cultuur, w.o. Cultiiureducatie, Archief, Milieu, Dierenwelzijn Postbus 1501 3 100 EA SCHIEDAM Stadskantoor

Nadere informatie

Samenvattende notitie Conceptresultaten onderzoeken NWO. Projectorganisatie NWO 14 oktober 2011 HB

Samenvattende notitie Conceptresultaten onderzoeken NWO. Projectorganisatie NWO 14 oktober 2011 HB Samenvattende notitie Conceptresultaten onderzoeken NWO Projectorganisatie NWO 14 oktober 2011 HB 1477279 1. Inleiding In het BO MIRT is de bestuurlijke ambitie uitgesproken om voor de Nieuwe Westelijke

Nadere informatie

Duurzaamheid hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Duurzaamheid hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 July 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52459 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Biobased economy keuzekaart

Praktische opdracht ANW Biobased economy keuzekaart Praktische opdracht ANW Biobased economy k Praktische-opdracht door een scholier 1807 woorden 26 juni 2011 4,7 3 keer beoordeeld Vak ANW Keuzeopdracht ANW Jan H. 4V SGL 09-06-2011 Biobased Economy Het

Nadere informatie

A15-A12: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet

A15-A12: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet don0214hd070b A15-: schakel in het Nederlandse hoofdwegennet De A15 wordt doorgetrokken. Er komt een nieuw stuk snelweg tussen Ressen en de (tussen Duiven en Zevenaar). Verder worden delen van de bestaande

Nadere informatie

Betere bereikbaarheid door een robuust wegennetwerk in de regio Arnhem-Nijmegen. Startnotitie

Betere bereikbaarheid door een robuust wegennetwerk in de regio Arnhem-Nijmegen. Startnotitie Betere bereikbaarheid door een robuust wegennetwerk in de regio Arnhem-Nijmegen Startnotitie Het probleem Er is een bereikbaarheidsprobleem in de regio Arnhem Nijmegen na 2020. Het Rijk, de provincie en

Nadere informatie

STATEN. Postadres Provinciehuis Postbus LP Den Haag T Leden van commissie Verkeer en Milieu

STATEN. Postadres Provinciehuis Postbus LP Den Haag T Leden van commissie Verkeer en Milieu STATEN Lid Gedeputeerde Staten I.G.M. de Bondt Contact 070 441 71 12 igm.de.bondt@pzh,nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Leden van commissie Verkeer

Nadere informatie

E85 rijdende flexifuel auto uitstoot ten gevolge van de aanwezigheid van benzine in de brandstof.

E85 rijdende flexifuel auto uitstoot ten gevolge van de aanwezigheid van benzine in de brandstof. Energielabel auto Personenwagens moeten voorzien zijn van een zogenaamd energielabel. Deze maatregel is ingesteld om de consument de mogelijkheid te geven om op eenvoudige wijze het energieverbruik van

Nadere informatie

Lexmark s ECO-simulator helpt consumenten en bedrijven minder te printen, minder te vervuilen en tegelijk meer te besparen

Lexmark s ECO-simulator helpt consumenten en bedrijven minder te printen, minder te vervuilen en tegelijk meer te besparen Lexmark s ECO-simulator helpt consumenten en bedrijven minder te printen, minder te vervuilen en tegelijk meer te besparen Diegem, 18 augustus 2009 Lexmark International, Inc. (NYSE: LXK) heeft een ecosimulator

Nadere informatie

Naar een duurzaam Hyperion. Bouwen als een. Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen van de boom

Naar een duurzaam Hyperion. Bouwen als een. Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen van de boom Bouwen als een boom Materialen en Energie Stadskantoor in Venlo gebouwd volgens Cradle to Cradle principes Wortels zijn de fundering Wortels halen water uit de grond om dit te transporteren door de aderen

Nadere informatie

WK 2020 Praktijkprogramma Woningcorporaties Programma en Voor een goed begrip Masterclass Duurzaam Onderhouden en Renoveren

WK 2020 Praktijkprogramma Woningcorporaties Programma en Voor een goed begrip Masterclass Duurzaam Onderhouden en Renoveren WK 2020 Praktijkprogramma Woningcorporaties Programma en Voor een goed begrip Masterclass Duurzaam Onderhouden en Renoveren Ad Straub Delft University of Technology Challenge the future Programma 9.45

Nadere informatie

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN.

Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop SILVER. Plafond&Wand SYSTEMEN. Plafond&Wand SYSTEMEN Samen van idee tot werkelijkheid SILVER Cradle to Cradle - duurzaamheid staat voorop www.armstrong.nl/plafonds www.armstrong-plafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle

Nadere informatie

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland.

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland. Herhalingsoefeningen De sprong, thema 8 Vocabulaire Oefening 1 Vul het goede woord in. Verander de vorm als dat nodig is. Kies uit: bewegen, bijdragen aan, biologisch, duurzaam, energiebronnen, energierekening,

Nadere informatie

Project A4 Delft- Schiedam

Project A4 Delft- Schiedam Project A4 Delft- Schiedam Plannen voor verbeteren bereikbaarheid Den Haag Rotterdam Handout 16 februari 2009 Vanavond Informeren over de onderzoekstrajecten van RWS Presenteren van de voorlopige uitkomsten

Nadere informatie

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop.

SILVER. Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop. SILVER Cradle to Cradle Duurzaamheid staat voorop www.armstrong-plafonds.nl www.armstrongplafonds.be Cradle to Cradle - de ingeslagen weg Cradle to Cradle is een innovatief concept waarbij productieprocessen

Nadere informatie

Risico-inventarisatie Boekels Ven

Risico-inventarisatie Boekels Ven Risico-inventarisatie Boekels Ven Onderdeel: Externe Veiligheid Definitief Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 18 februari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Leeswijzer... 5 2 Begrippenkader externe

Nadere informatie

WASA KOMT OP VOOR DE PLANEET

WASA KOMT OP VOOR DE PLANEET WASA KOMT OP VOOR DE PLANEET WASA BELOOFT: ONS MERK COMPENSEERT CO 2 VOOR 100% 1 We zijn van mening dat opkomen voor de planeet, door onze ecologische voetafdruk te verkleinen en CO 2 te compenseren, de

Nadere informatie

Schriftelijke raadsvragen (zoals bedoeld in Artikel 44) Arnhem, 15 december 2015

Schriftelijke raadsvragen (zoals bedoeld in Artikel 44) Arnhem, 15 december 2015 Schriftelijke raadsvragen (zoals bedoeld in Artikel 44) Arnhem, 15 december 2015 A15 Minister Schultz van Haegen en gedeputeerde Bieze-Van Eck hebben gezamenlijk het Ontwerptracébesluit voor de A15 ter

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Beoordeling Boortunnelvariant voor de Blankenburgtunnel van de heer Bandringa

Beoordeling Boortunnelvariant voor de Blankenburgtunnel van de heer Bandringa Rijkswaterstaat BBB-beoordeling Beoordeling Boortunnelvariant voor de Blankenburgtunnel van de heer Bandringa Datum 5 maart 2012 Status Definitief 27 januari 2012 Colofon RIJKSWATERSTAAT Uitgegeven door

Nadere informatie

Noordelijke randweg Zevenbergen

Noordelijke randweg Zevenbergen Noordelijke randweg Zevenbergen Informerende raadsvergadering, 22 augustus 2012 Noordelijke randweg Zevenbergen Informerende raadsvergadering Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau Marleen Zantingh

Nadere informatie

Samenvattende notitie Conceptresultaten onderzoeken NWO. Projectorganisatie NWO 14 november 2011 HB

Samenvattende notitie Conceptresultaten onderzoeken NWO. Projectorganisatie NWO 14 november 2011 HB Samenvattende notitie Conceptresultaten onderzoeken NWO Projectorganisatie NWO 14 november 2011 HB 1477279 1. Inleiding In het BO MIRT is de bestuurlijke ambitie uitgesproken om voor de Nieuwe Westelijke

Nadere informatie

Geachte College van B&W en gemeenteraadsleden C/A4 MD maart 2009

Geachte College van B&W en gemeenteraadsleden C/A4 MD maart 2009 Geachte College van B&W en gemeenteraadsleden C/A4 MD 6064 30 maart 2009 Uw gemeente is lid van de Adviescommissie IODS. Als lid van deze Commissie heeft uw gemeente regelmatig gesprekken met minister

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel:

Voorstel aan de raad. Nummer: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing. Programma onderdeel: Voorstel aan de raad Nummer: 131026465 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: wethouder openbare ruimte en wijkvernieuwing 2.3 Leefbare stad W.J. Stinissen /

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Aart de Koning, april 2010 De aanleiding: de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam staat onder druk De haven van Rotterdam is altijd sterk verankerd geweest

Nadere informatie

De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor -

De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor - De circulaire economie in praktijk - met de natuur als mentor - Duurzaam innoveren door te inspireren en betrokkenheid te creëren Roderick Conijn Senior Account Manager Overheid European Sustainability

Nadere informatie

Stedelijk Verkeersplan Rotterdam Januari 2016

Stedelijk Verkeersplan Rotterdam Januari 2016 Slimme bereikbaarheid voor een sterke economische, gezonde en attractieve stad! Rotterdamse Mobiliteitsagenda IN ROTTERDAM HEB JE DE LUXE OM TE KIEZEN HOE JE REIST. WIL JE OP DE FIETS, GA JE MET DE FIETS.

Nadere informatie

Wegen en Verkeer. in Nederland en Midden-Limburg. 11 juni 2008 Bezoek CDA Limburg 1

Wegen en Verkeer. in Nederland en Midden-Limburg. 11 juni 2008 Bezoek CDA Limburg 1 Wegen en Verkeer in Nederland en Midden-Limburg 11 juni 2008 Bezoek CDA Limburg 1 Overzicht presentatie - Verbindingen havens Rotterdam / Antwerpen met Roergebied. - Verbindingen en Wegenstructuur in Midden-Limbrug.

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

INGEKOMDJ 1 6 FEB* 2811. Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum 1 6 FEB 2011 Geheim 15 februari 201 1 Nee

INGEKOMDJ 1 6 FEB* 2811. Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum 1 6 FEB 2011 Geheim 15 februari 201 1 Nee provincie ZUID HOLLAND INGEKOMDJ 1 6 FEB* 2811 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Registratienummer PZH-2011-247865337 (DOS-2007- O01 8545) Datum vergadering

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders MW.J.N. Wethouder Haven, Verkeeren Regionate Economie Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 Rotterdam Commissie Economie, Haven, Milieu en Vervoer

Nadere informatie

MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda

MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda Tussenresultaten Inhoud Waar staan we nu, vervolgstappen en planning? NRD januari 2018 en zienswijzen Drie alternatieven A20 Resultaten van het onderzoek:

Nadere informatie

Open brief aan de gemeenteraden van Maassluis, Midden-Delfland, Rotterdam (deelgemeente Hoek van Holland), Schiedam, Vlaardingen.

Open brief aan de gemeenteraden van Maassluis, Midden-Delfland, Rotterdam (deelgemeente Hoek van Holland), Schiedam, Vlaardingen. Open brief aan de gemeenteraden van Maassluis, Midden-Delfland, Rotterdam (deelgemeente Hoek van Holland), Schiedam, Vlaardingen. Vlaardingen, 15 februari 2011 Onderwerp: Zienswijzen op een Rijksstructuurvisie

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Tweede Maasvlakte. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/32990

Tweede Maasvlakte. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/32990 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres E i Kiwijs 28 september 2011 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/32990 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

2 Gebied Groene Traverse Vlaardingen

2 Gebied Groene Traverse Vlaardingen Groene Traverse Vlaardingen Transformatiezone Krabbeplas Oeverbos / Het Scheur Aalkeet-Buiten polder Groene Gordel Rozenburg Zuidbuurtzone A15 zone 23 2.3.1 Groene Traverse Vlaardingen De huidige A20 is

Nadere informatie

Cradle to Cradle van idee naar praktijk. Sebas Veldhuisen, Johan Gijsman Doetinchem, 3 februari 2010

Cradle to Cradle van idee naar praktijk. Sebas Veldhuisen, Johan Gijsman Doetinchem, 3 februari 2010 Cradle to Cradle van idee naar praktijk Grondleggers 2 William McDonough en Michael Braungart VPRO Documentaire: Afval = Voedsel Positieve boodschap Schaarste grondstoffen, van probleem naar oplossing

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeken variant 7 en 7B

Samenvatting onderzoeken variant 7 en 7B De volgende onderzoeken zijn uitgevoerd: Verkeerstechnisch (tekeningen) Verkeerskundig (verkeersmodellen) Kostenramingen Geluidberekeningen Strategische Milieu Beoordeling Maatschappelijke Kosten Baten

Nadere informatie

en waarom met de aanleg van de N207-Zuid het tegendeel wordt bereikt

en waarom met de aanleg van de N207-Zuid het tegendeel wordt bereikt EEN BETERE BEREIKBAARHEID EN LEEFBAARHEID VOOR DE REGIO WADDINXVEEN / BOSKOOP / HAZERSWOUDE en waarom met de aanleg van de N207-Zuid het tegendeel wordt bereikt (Aangepaste) presentatie najaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 561 Tracé A4 Delft Schiedam Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Grenzen aan intensivering van de Nederlandse veehouderij

Grenzen aan intensivering van de Nederlandse veehouderij Grenzen aan intensivering van de Nederlandse veehouderij Wageningen, 7 februari 2013 Wouter van der Weijden Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu www.clm.nl Dijkhuizen-these 1. Hoge productie per ha

Nadere informatie

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2012 - I

Eindexamen vwo aardrijkskunde 2012 - I Leefomgeving Opgave 7 Proefproject Zandmotor langs de Delflandse kust Bestudeer de bronnen 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. 1p 25 Hoe wordt het type kustbeheer genoemd waarvan

Nadere informatie

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof Colofon: Het Kringloopspel is ontwikkeld in opdracht van MARN, ARN, DAR, Gemeente Ede en ACV. Mei 2013-05-20 Het Kringloopspel is ontwikkeld door Het Dijkmagazijn Beuningen

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeken variant 7

Samenvatting onderzoeken variant 7 De volgende onderzoeken zijn uitgevoerd: Verkeerstechnisch (tekeningen) Verkeerskundig (verkeersmodellen) Kostenramingen Geluidberekeningen Strategische Milieu Beoordeling Maatschappelijke Kosten Baten

Nadere informatie

UIT externe effecten

UIT externe effecten Externe effecten van de productie. Als bedrijven produceren is er vaak sprake van bijkomende effecten die niet in de prijs van het product zijn opgenomen. Als een bedrijf auto s produceert dan put het

Nadere informatie

Om te bepalen of een verf duurzaam is dient er, naar de mening van de VVVF, sprake te zijn van een integrale aanpak.

Om te bepalen of een verf duurzaam is dient er, naar de mening van de VVVF, sprake te zijn van een integrale aanpak. BEOORDELINGSMODEL DUURZAAM ONDERHOUD Integrale benadering Om te bepalen of een verf duurzaam is dient er, naar de mening van de VVVF, sprake te zijn van een integrale aanpak. Een integrale aanpak zou zich

Nadere informatie

Memo Scope 1 32 % Scope 2 5 % Scope 3 6 %

Memo Scope 1 32 % Scope 2 5 % Scope 3 6 % Van Spijker Infrabouw B.V. Aan: Externe belanghebbende van Van Spijker Infrabouw B.V. Van: Ester van Spijker / Gerrit Plaggenmars CC: Datum: 6 april 2016 Betreft: Voortgangsrapportage CO 2-prestatieladder,

Nadere informatie

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van daar wordt iedereen beter van EEN DUIM VOOR DELEN INFOFICHE 1 1.1 DEFINITIE Delen is een vorm van consuminderen (minder verbruiken) en consumanderen (anders verbruiken). Bij delen ligt het accent op gebruiken

Nadere informatie

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof

KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof KRINGLOOPSPEL Afval=Grondstof Colofon: Het Kringloopspel is ontwikkeld in opdracht van MARN, ARN, Dar, Gemeente Ede en ACV jan 2014 Het Kringloopspel is ontwikkeld door MEC Nijmegen en Het Dijkmagazijn

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 32 598 Structuurvisie bereikbaarheid Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijke Oeververbinding C VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 14

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) Wijziging van het Tracébesluit Blankenburgverbinding

Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) Wijziging van het Tracébesluit Blankenburgverbinding Tracébesluit Blankenburgverbinding (2017) Wijziging van het Tracébesluit Blankenburgverbinding 2/17 Inhoudsopgave I Besluit Artikel 1 Compenserende maatregelen voor natuur Artikel 2 Toepasselijkheid Tracébesluit

Nadere informatie

Memo start gebiedsgerichte regionale verkenning spoorkruising Guisweg

Memo start gebiedsgerichte regionale verkenning spoorkruising Guisweg Memo start gebiedsgerichte regionale verkenning spoorkruising Guisweg Voorgesteld besluit: 1. In te stemmen met het starten van de gebiedsgerichte verkenning Guisweg in Q1 2018 door de Vervoerregio, in

Nadere informatie

Het grondstofpaspoort

Het grondstofpaspoort Het grondstofpaspoort Samen werken aan een circulaire economie Alliander & Duurzaam ondernemen In de transitie naar een duurzame samenleving is het van belang om samen te zoeken naar houdbare oplossingen,

Nadere informatie

Rijksstructuurvisie. Bereikbaarheid Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijke Oeververbinding

Rijksstructuurvisie. Bereikbaarheid Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijke Oeververbinding Rijksstructuurvisie Bereikbaarheid Regio Rotterdam en Nieuwe Westelijke Oeververbinding Nieuwe Westelijke Oeververbinding Maatschappelijke Kosten Batenanalyse (MKBA) Maatschappelijke Kosten Batenanalyse

Nadere informatie

Minder afval met duurzame luiers voor Rotterdamse moeders! Minder afval, minder CO2 uitstoot en chemicaliën, lagere kosten, en een gezonde toekomst

Minder afval met duurzame luiers voor Rotterdamse moeders! Minder afval, minder CO2 uitstoot en chemicaliën, lagere kosten, en een gezonde toekomst Minder afval met duurzame luiers voor Rotterdamse moeders Minder afval, minder CO2 uitstoot en chemicaliën, lagere kosten, en een gezonde toekomst voor kindjes en de planeet PROBLEEM BESCHRIJVING WEGWERPLUIERS

Nadere informatie

Duurzaamheid in Agrologistiek

Duurzaamheid in Agrologistiek Duurzaamheid in Agrologistiek Prof. dr. ir. Jack G.A.J. van der Vorst Wageningen Universiteit Doel sessie Gezamenlijk inzicht verkrijgen in duurzame logistiek. Discussie resulterend in: Actiepunten voor

Nadere informatie

Januari 2011 Vereniging van Bouwkunst Tilburg Workshop Duurzame Stedenbouw. sebas.veldhuisen@terristories.nl

Januari 2011 Vereniging van Bouwkunst Tilburg Workshop Duurzame Stedenbouw. sebas.veldhuisen@terristories.nl Januari 2011 Vereniging van Bouwkunst Tilburg Workshop Duurzame Stedenbouw sebas.veldhuisen@terristories.nl programma 29 januari 2011 Duurzame Stedenbouw10:00 - Ontvangst met koffie en thee 10:15 - Presentatie

Nadere informatie

Kosten- & tijdsbesparende bandenoplossingen voor wagenparken

Kosten- & tijdsbesparende bandenoplossingen voor wagenparken Kosten- & tijdsbesparende bandenoplossingen voor wagenparken Laat ons voor u zorgen! Als wagenparkbeheerder is een van uw grootste uitdagingen om de prestaties van uw wagenpark te maximaliseren en tegelijkertijd

Nadere informatie

CO 2. Ketenanalyse. Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen. Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels

CO 2. Ketenanalyse. Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen. Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Ketenanalyse Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen gehele waardeketen: upstream en downstream De waardeketen is onderverdeeld in twee stromen: de upstream en de downstream. In de upstream bevinden

Nadere informatie

Sustainable Tourism Duurzaam Toerisme. dr. Anja de Groene lector duurzaamheid en water Hogeschool Zeeland

Sustainable Tourism Duurzaam Toerisme. dr. Anja de Groene lector duurzaamheid en water Hogeschool Zeeland Sustainable Tourism Duurzaam Toerisme dr. Anja de Groene lector duurzaamheid en water Hogeschool Zeeland Programma 15.15 uur: Inleiding duurzaam toerisme door Dr. Anja de Groene 15.35 uur: Cradle to Cradle

Nadere informatie

Westelijke ontsluiting 18 juni 2013

Westelijke ontsluiting 18 juni 2013 Westelijke ontsluiting 18 juni 2013 opdracht conclusie verbeelding resultaten onderzoeken adviezen vervolgproces en planning Coalitieakkoord Amersfoort 2013 2014 een onderzoek naar de haalbaarheid van

Nadere informatie

gevraagde hoeveelheid ( mln kilo) P prijs in euro s per kilo varkensvlees aangeboden hoeveelheid ( mln kilo)

gevraagde hoeveelheid ( mln kilo) P prijs in euro s per kilo varkensvlees aangeboden hoeveelheid ( mln kilo) Opgave 3 Faalt de markt of faalt de overheid? In een Europees land is de productie van varkensvlees verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen door de landbouw.

Nadere informatie

Risico-inventarisatie Uitbreidingslocatie Golfbaan Wageningen

Risico-inventarisatie Uitbreidingslocatie Golfbaan Wageningen Risico-inventarisatie Uitbreidingslocatie Golfbaan Wageningen Onderdeel: Externe Veiligheid Definitief Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 18 juli 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 1.1 Leeswijzer... 5

Nadere informatie

De Keizer Kennismakelaar bij Haven Amsterdam

De Keizer Kennismakelaar bij Haven Amsterdam De Keizer Kennismakelaar bij Haven Amsterdam Afdelingsoverleg NS-Beleid Donderdag 9 april 2009 Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Inhoud presentatie De Keizer Kennismakelaar HAP -

Nadere informatie

CO 2. -Ketenanalyse. Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen. Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels

CO 2. -Ketenanalyse. Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen. Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels -Ketenanalyse Duurzaamheidsprestaties in de waardeketen Het slimme duurzame bouwconcept. Van VolkerWessels Een slimmer concept door inzicht in de keten Met PlusWonen streeft VolkerWessels naar het minimaliseren

Nadere informatie

Antwoorden Economie H1; Productie en Productiefactoren (Present)

Antwoorden Economie H1; Productie en Productiefactoren (Present) Antwoorden Economie H1; Productie en Productiefactoren (Present) Antwoorden door een scholier 1164 woorden 25 maart 2004 5,1 76 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1: productie en productiefactoren

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.9 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Verdubbeling Europaweg Te besluiten om: 1. Voor de doorstroming van de Europaweg het maatregelpakket onder 2 t/m 7 als belangrijkste opgaven

Nadere informatie

Schaalsprong OV Haagse regio Mobiliteit en bereikbaarheid Haagse regio tot Van de auto in de tram, omdat het kan! Den Haag - Stad in Transitie

Schaalsprong OV Haagse regio Mobiliteit en bereikbaarheid Haagse regio tot Van de auto in de tram, omdat het kan! Den Haag - Stad in Transitie Schaalsprong OV Haagse regio Mobiliteit en bereikbaarheid Haagse regio tot 2040 Van de auto in de tram, omdat het kan! Den Haag - Stad in Transitie Opgave Excellente bereikbaarheid Klimaatneutrale stad

Nadere informatie

Wat ging vooraf? Dit is gedaan aan de hand van het beoordelingskader uit de NRD (zie hiernaast).

Wat ging vooraf? Dit is gedaan aan de hand van het beoordelingskader uit de NRD (zie hiernaast). Proces en procedure Wat ging vooraf? Na de publicatie van de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) in december 2017 zijn: Wegontwerpen gemaakt van de alternatieven Smart Mobility-maatregelen vertaald

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers

Een nieuwe kijk op kunststof en rubber. Feiten & cijfers Een nieuwe kijk op kunststof en rubber Feiten & cijfers PRODUCTIE & PROCES -40% Economie NL 2016 bedrijven werknemers jaaromzet Innovaties en optimalisaties van de productieprocessen, hebben er in de afgelopen

Nadere informatie

Kringloop-wandeling Duurzaamheid in de Natuurexcursie

Kringloop-wandeling Duurzaamheid in de Natuurexcursie Kringloop-wandeling Duurzaamheid in de Natuurexcursie Duurzaamheid in excursies 1. Wat is duurzaam 2. PPP 3. Componenten en dimensies 4. Ecologische voetafdruk 5. Educatie duurzame ontwikkeling 6. Hoofd,

Nadere informatie