Niet onder de wet, maar onder de genade

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Niet onder de wet, maar onder de genade"

Transcriptie

1 Niet onder de wet, maar onder de genade Veel christenen willen nog hun redding, hun gerechtigheid, hun heiligheid te vervolmaken. Ook hun gestorvenheid aan het oude ik, hun waardigheid om zegeningen van de Vader te ontvangen, hun recht om vrijmoedig voor God te verschijnen. Hoe meer je redding ziet door de bril van de werkelijke wedergeboorte, hoe meer je zult ervaren dat er vervolmaking is, en dus niets meer moet toegevoegd worden. Vanuit de idee dat je geest door de wedergeboorte volmaakt is gemaakt, hoe meer geloof in je hart zal oprijzen dat datgene wat in je geest is gebeurd, op aarde kan uitgeleefd worden. Wat is nu de staat van je geest voor en na de wedergeboorte, zodat we geen dwaasheden verkondigen en het geloof van mensen afnemen? Staat van onze geest voor de wedergeboorte : mijn geest is dood voor God, mijn zondige natuur is aanwezig en controleert mij, door de zonde gedreven van binnenuit, externe wet die commandeert, controleert en veroordeelt (brengt innerlijk zondeprobleem aan het licht), kan geen vrucht dragen voor God, kan Gods wet niet houden. Staat van de geest na de wedergeboorte : geest levend voor God, de geest wordt afgescheiden van de ziel en onze geest wordt gevuld met de Heilige Geest, zondige natuur is helemaal verdwenen, door zonde nog mogelijks verleid van buitenaf, de wet, Jezus Christus, is in ons, wil niet zondigen omdat we zijn overgegaan in de natuur van God, wil en kan vrucht dragen, wordt beschouwd als volledig Gods Woord houdend We nemen enkele Bijbelteksten : Ef. 2, 1-6 Kenmerken van een niet wedergeboren iemand in dit gedeelte : -is geestelijk dood en leeft in overtreding -wandelt overeenkomstig de loop van deze wereld -is ongehoorzaam en onder de invloed van Satan -volgt de begeerten en de wil van het vlees -staat bloot aan Gods toorn Kenmerken van een wedergeboren iemand in dit gedeelte : -levend gemaakt met Christus -met Christus gezeten in de Hemelse Gewesten -Gods maaksel -in Christus herschapen en bekrachtigd om de goede werken te doen, waartoe God hem heeft bestemd Rom 7, 4-6 Kenmerken van een niet wedergeboren persoon : -in het vlees, onder de controle van de zondige natuur -onder de wet -zondige hartstochten -draagt vrucht voor de dood Kenmerken van een wedergeboren persoon : -gestorven en bevrijd van de zondige natuur -ontslagen van de wet en het dienen van God naar de wet (de oude manier-het Oud Verbond)

2 -bekrachtigd door de Geest om God door genade te dienen (de nieuwe manier het Nieuwe Verbond) Na de wedergeboorte is onze geest volmaakt geworden, dus compleet nieuw. Het oude is voorbijgegaan, het nieuwe is gekomen. We zijn een nieuwe schepping en God zag dat het GOED was. Door de val was jouw geest verborgen voor God, gescheiden van God. Door de wedergeboorte scheidt God je geest van je ziel en wordt die gevuld met de Heilige Geest. Het gevolg daarvan is dat je in uw geest bevrijdt wordt van je zondige natuur en dat de oorspronkelijke staat hersteld wordt. Je bent niet meer gescheiden van God, maar één met God. Zoals we reeds in de Bijbelstudie hebben aangehaald is wat gebeurd in uw geest, een gebeurtenis van het ene naar het andere moment. Uw lichaam en uw ziel moeten echter nog volgen en dit is het proces. U moet van nu af aan uw lichaam met al zijn begeertes disciplineren en laten zijn als de tempel van de Heilige Geest, en uw ziel met het denken, het willen, het voelen moet op de lijn van God gebracht worden, en de Bijbel zegt dat dit gebeurt door het Woord en niet door eigen inspanningen. Er zijn tegenwoordig veel dwaalleerkrachten die u doen geloven dat uw geest niet volmaakt is geworden in Christus, en die u doen geloven dat de verdere heiliging dient te gebeuren door eigen inspanningen. Totaal verkeerde teaching,achterhaald, wettisch en van het Oude Verbond. Jezus is gestorven voor eens en altijd om dit te doen. Hij doet het, u hoeft niets meer toe te voegen aan dit verlossingswerk. Wat bent u een hoogmoedig wezen, als u denkt boven God te staan. De gerechtigheid is een gave door Jezus Christus. Het is dus niet nodig, ik zeg, het is niet nodig, dat wij in de plaats van Christus moeten treden met onze eigen gerechtigheid. Dit is niet waar, dit is vals, dit is onbijbels. Jezus heeft de gerechtigheid in ons gebracht, wij moeten geen rechter meer spelen. Veel christenen blijven denken dat ze nog moeten regeren over anderen met de wet. Sorry de wet is vervuld door Jezus Christus, er is geen vloek meer, Hij heeft Zichzelf tot vloek gemaakt, omwille van ons. Het is niet te geloven dat sommigen nog durven te beweren dat er nog een vloek in ons leven zou zijn, nadat wij wedergeboren zijn. Ik zeg het nog eens heel duidelijk : Galaten 3,13 : Christus heeft ons vrijgemaakt van de vloek der wet, door voor ons een vloek te worden. U bent vrijgemaakt in Christus, dus schrijft Paulus in Galaten, laat u niet wederom een juk opleggen. De Bijbel zegt trouwens dat genade en wet tegenover elkaar staan, want de genade werkt zegen uit, en de wet vloek. U bent ofwel in de genade of in de wet.

3 Rom 6,14 u bent niet meer onder de wet maar onder de genade Rom 11,6 indien het nu door genade is, dan is het niet meer uit werken, anders is de genade geen genade meer Galaten 5,4 Gij zijt los van Christus, als gij door de wet gerechtigheid verwacht, buiten de genade staat gij Veel christenen blijven denken dat de wet de maatstaf is voor gerechtigheid. Grondig fout. De wet is geen voogd over je bestaan, die je op het rechte pad moet houden en die je terechtwijst als je afgedwaald zijt of dreigt af te dwalen. God heeft de wet nooit gegeven om het zondeprobleem op te lossen, maar om het zondeprobleem aan het licht te brengen. De wet lost nooit het probleem op, de wet doodt de zondige natuur niet, integendeel ze versterkt het zondeprobleem. Het is als zeggen dat de vuilnis in je gezicht zal opgelost worden door te blijven in de spiegel kijken, dus oplossen door te kijken naar de viezigheid. Dat is absurd, evenals het absurd is te denken dat je het kunt doen door eigen inspanningen. Je hebt zeep nodig, dus iets buiten u, en die zeep is het bloed van Jezus vergoten aan het kruis op Golgotha. De zeep is de levensveranderende kracht, dit noemen we genade. Rom 7, 7 Rom 3,20 Het is juist het doel van de wet om ons te ontdoen van alle eigen gerechtigheid en ons te laten zien hoe wanhopig wij redding nodig hebben. Zodra wij dit toegeven en ons overgeven aan Jezus Christus, wordt de wet totaal overbodig. Galaten 3, De wet is een tuchtmeester geweest tot Christus, opdat wij uit geloof zouden gerechtvaardigd worden. Het geloof deed u wedergeboren worden, niet uw eigen inspanningen. God is uw rechter, niet de wet. Daarom is Jezus de enige hoop voor de mensheid, omdat Zijn offer de enige redding is tot nieuw leven. Ik zeg wel nieuw leven. Sommigen beweren dat je nieuw leven is dat je nog met het oude leven moet afrekenen. Er is afgerekend, ik zeg, er is afgerekend voor eens en altijd. Je hebt niet én de oude natuur én de nieuwe natuur. Je bent geboren uit God, en dus ben je in de nieuwe natuur. Daarom hoef je in je nieuwe natuur niet meer bevrijd te worden, je bent bevrijd, daarom leef je in je nieuwe natuur niet meer in een vloek, want door genade ben je gezegend met alle Hemelse zegeningen. Het is dus compleet fout en absurd als christen nog verward te zijn over je staat na de wedergeboorte. Je leeft niet meer in de staat van de letter, maar in de staat van de geest.

4 Je moet je zondige natuur niet meer beheersen of eraan te sterven door gebruik te maken van Gods wet, waar je toch niet langer onder bent. je hebt deze zondige natuur niet meer, Je bent vrijgemaakt in Christus. Galaten 5,1 opdat wij waarlijk vrij zouden zijn, heeft Jezus ons vrijgemaakt. Houdt dus stand, en laat u niet wederom een slavenjuk opleggen Heiliging door de wet is zwak en nutteloos. Heiliging door genade zegt dat je niet hoeft te sterven aan de zondige natuur, omdat je er al aan gestorven bent en een nieuwe rechtvaardige natuur hebt ontvangen. Er is geen intern probleem meer, dus waarom zou je nog een wet nodig hebben om u van dit intern probleem bewust te maken. In Jezus is de wet vervuld, Gods verlangens en wet zijn geschreven in de nieuwe natuur. Predikers mengen wet met genade om te proberen de zonde onder controle te houden. Hun argument : als we alleen maar genade prediken, dan voelen mensen zich te vrij om te zondigen, omdat ze het toch worden vergeven. Sorry dit is ingegeven door eigen bitterheid en frustatiedenken, en is een valse theologie en op zich ook zonde, door de uiterlijke wet te durven vermengen met Gods genade. Want beiden hebben niets met elkaar te maken. Het is of wet, of genade, niet een mengelmoes van beiden. Het is ook niet het oude leven en het nieuwe leven. Het is het nieuwe leven. U bent een nieuwe schepping. Een wedergeboren christen heeft dus helemaal de wet niet meer nodig om de zonde op te wekken. Integendeel, bij een wedergeboren gelovige drijft de wet juist iemand weg van God, en hoe verder je van God afraakt, hoe meer en hoe gemakkelijker het is om toe te geven aan de zonde. Als je christenen opnieuw onder de wet brengt, dan zullen ze zich verder van God afvoelen, en zullen ze worstelen met zonde, en nog harder worstelen om zich door God geliefd en geaccepteerd te voelen. Het zal hun gedachten opnieuw voeden met zondebewustzijn dat hen vast zal houden in de veroordeling. Het is onmogelijk om dicht bij God te leven en in de veroordeling te leven. En je kunt niet in overwinning leven als je niet dicht bij God bent. Genade stelt ons in staat om dicht bij God te leven. Als predikers dus zonde willen beheersen door wetticisme zal het eindresultaat zijn, dat u niet dichter, maar verder van God bent. Veroordeling berooft ons van het vertrouwen om voor God te verschijnen. En het is juist door Zijn aanwezigheid dat we meer en meer kunnen getransformeerd worden om net als Hem te zijn. Genade brengt ons in een gerechtigheidsbewustzijn, wet brengt ons in een zondebewustzijn. Wij kunnen enkel tot God naderen in het eerste bewustzijn, anders hebben we voortdurend het gevoel dat wij nog altijd niet voldoende zijn om God te ontmoeten van gezicht tot gezicht.

5 Hoe meer we in de genade leven, hoe dichter we bij God zullen leven. Het is nutteloos als christenen andere christenen onder de wet te brengen. Rechtvaardiging vindt plaats door genade, niet door welmenende wettische christenen. Er is geen gerechtigheid mogelijk dan enkel de gerechtigheid van Jezus Christus door genade. De wet openbaart zonde, maar biedt geen enkele gerechtigheid. Daarom is wedergeboorte zo fantastisch. Wedergeboorte verandert alles. Toen wij geloofden in Christus, scheidde de Heilige Geest onze geest,levend van zonde, af en bracht waarlijk leven door de doop in Christus. Op dat moment werden we terstond verenigd met Christus in Zijn kruisiging, begrafenis, opstanding, en zelfs in Zijn hemelvaart. Ons oude ik stierf en vervolgens met Hem begraven (Rom 6) Je oude ik, die dood was door de zonde en dus dood was voor God, stierf en werd begraven. Dat betekent dat alles in je geest stierf en begraven werd, waaronder je zondige natuur. Vervolgens wekte God je geest op met Christus in een nieuw leven :een nieuwe geest dus. Dat was het moment waarop de geest levend werd gemaakt in Christus en we een nieuwe schepping werden, met een nieuwe natuur dus, Gods natuur. God wekte helemaal ons zondige natuur niet terug op, waarom doen sommige predikers dat dan wel? Het gehele doel van gekruisigd te worden met Christus was juist om ons af te helpen van het verdorven ding. Om je vrij te zetten daarvan, en je onder de invloed te brengen van de nieuwe natuur, de Goddelijke natuur. In 2 Petrus 1,4 staat duidelijk dat we deel hebben aan de Goddelijke natuur. Dat maakt ons niet goddelijk, maar het doordrenkt ons met de Goddelijke natuur : Gods wil, Gods passie, Gods verlangens, Gods karakter, Gods gerechtigheid, dragen we nu in onze geest. In Hebr 8 en 10 staat dat God een Nieuw Verbond sluit met Zijn volk, en dat Hij Zijn wetten in hun harten zal schrijven en in hun gedachten zal leggen. Het gaat hier duidelijk over de nieuwe natuur. Een wedergeboren christen moet niet verteld worden dat hij zich aan de wet moet houden, hij heeft juist het verlangen om de volmaakte gerechtigheid uit te leven. De nieuwe natuur wil rechtvaardig en heilig voor God leven. De geest van de wedergeboren christen probeert geen manier te vinden om ongestraft te kunnen zondigen. Voor de nieuwe natuur is de zonde wezensvreemd. Daarom hoef je niet bang te zijn als prediker dat je met de genade de mensen een vrijbrief zult geven om te zondigen. Heiliging heeft niets te maken met het opleggen van beperkingen aan christenen. Dit moet stoppen, want daarmee geraak je geen eind ver. Goed onderwijs over heiliging helpt mensen te begrijpen wat er in hun geest is veranderd op het moment van de redding, dat hun geest als God is geworden. En hen vervolgens helpen om vanuit de nieuwe geest te leven, te regeren over hun denken en hun lichaam.

6 In de praktijk zondigen christenen nog steeds. Betekent dit dan dat ze nog steeds in de zondige natuur leven? Helaas is dit de conclusie die sommige christenen trekken en die sommige predikers verkondigen. Deze stelling is absoluut onwaar. Het betekent enkel dat we nog steeds verleiding ervaren en erdoor aangetrokken worden. En verleiding doet een beroep op het lichaam en het denken. Niet op onze geest, want de geest is in absolute gerechtigheid met een nieuwe natuur die de zonde haat. De boze probeert ons nooit aan te vallen in de geest, maar in ons denken en ons lichaam. In de oude natuur was de zonde binnen en manifesteerde zich naar buiten. Nu in de nieuwe natuur is de zonde buiten en probeert ze binnen te komen. Daarom zegt de Bijbel : weersta, en hij zal van u vlieden. De reden dat christenen zondigen is niet dat ze een zondige natuur nog in zich hebben die hen tot zonde drijft, maar dat ze toegeven aan verleiding in hun denken en lichaam dat van buitenaf verlokt wordt om te zondigen. Rom 6,6 en Colossenzen 2,11-14 God heeft het intern zondeprobleem op gelost door onze geest met Christus te kruisigen, de zondige natuur weg te nemen en onze geest vervolgens op te wekken in Christus en ons een nieuwe natuur te geven in onze wedergeboren geest. Binnen in ons is iets krachtigs gebeurd, maar nu is het aan ons hoe we daar gebruik zullen van maken. Doen we dat, dan zal zich in ons absolute gerechtigheid, gehoorzaamheid en vruchtbaarheid aan God manifesteren. We zijn geacht geen wereldburgers te zijn, maar hemelburgers. We zijn gezeten in de Hemelse Gewesten, verborgen in Christus en volmaakt in Christus, maar we leven nog steeds in een lichaam dat verder dient geheiligd en een denken dat verder dient vernieuwd. Maar daarin hebben we één grote geruststelling, het is Gods Woord die het zal doen, het is de Waarheid die ons verder zal vrijmaken, niet een hoop theorieën over bevrijding en een nieuw wettisch juk. Hoe meer je je redding ziet, hoe gemakkelijker het zal worden. Ik dank God dan ook met mijn ganser hart voor het ontzagwekkende werk Hij in ons gedaan heeft door Zijn zoon Jezus Christus. Ik wijs dan ook elke teaching af die dit niet ten volle beweert. WE ZIJN VRIJGEMAAKT IN CHRISTUS. LAAT U NIET WEDEROM EEN JUK OPLEGGEN, maar ga door en onderwerp uw lichaam en uw denken aan uw geest die vol is van de waarheid. Amen. N.B. deze prediking is geïnspireerd op de studie van Ryan Rufus : heiliging door genade.

7

Een nieuwe schepping Stellingen

Een nieuwe schepping Stellingen Stellingen 1. Van de ongelovigen is er niemand die goed doet, zelfs niet één. Niemand van hen kan God behagen. 2. Ieder mens zonder God is gescheiden van God en een slaaf van de zonde, kan niet anders

Nadere informatie

De betekenis van het kruis (1)

De betekenis van het kruis (1) De kruisdood van Jezus is van levensveranderend belang voor de mens. In deze studie wordt de betekenis van het kruis niet volledig uitgewerkt, maar worden alleen enkele facetten vermeld als toelichting

Nadere informatie

Christus leeft in mij. van de gevallen Adam.

Christus leeft in mij. van de gevallen Adam. - 1 - Christus leeft in mij In Galaten 2:20 staat één van de meest heerlijke en meest opmerkelijke woorden van Paulus in de bijbel. Daar staat het volgende: Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien De Driehoek Evangelische Gemeente Leven om te groeien Studie 3: Leven uit de kracht van Jezus opstanding Uitgangspunt Romeinen 6: 1-8

Nadere informatie

Leer je nieuwe zelf kennen. Zondag 10 februari 2019

Leer je nieuwe zelf kennen. Zondag 10 februari 2019 Leer je nieuwe zelf kennen Zondag 10 februari 2019 Een nieuwe schepping 2 Korintiërs 5:17-18 17 Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet.

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn tot vrijheid geroepen, zoals Galaten 5:13 het noemt. We zullen achtereenvolgens zeven van die vrijheden behandelen: Ten eerste: Geen slaaf meer van de zonde: We lezen in Johannes

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

BIJBELSE INTRODUCTIELES

BIJBELSE INTRODUCTIELES BIJBELSE INTRODUCTIELES DEEL 1 - REDDING Dit deel geeft, middels de presentatie van het reddingsplan, de basisprincipes van het Evangelie (goede nieuws) van de Genade van God. 1. (Romeinen 3:10-11) Noem

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 18-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 18-6-2018 2 18-6-2018 3 Hoofdstuk 1: 1 t/m

Nadere informatie

De brief van Paulus aan de Romeinen

De brief van Paulus aan de Romeinen Dagboek De brief van Paulus aan de Romeinen Romeinen 5-8 en 12 Leren wandelen in de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel.

Nadere informatie

verborgenheid is onder de heidenen, welke is Christus in u, de Hoop der heerlijkheid.

verborgenheid is onder de heidenen, welke is Christus in u, de Hoop der heerlijkheid. Heer, hoe rijk zijn wij in U! Positionele waarheden. Door Ron Sorg. Hier is een lijst van positionele waarheden die op ons, die behouden zijn in deze Bedeling der Genade, van toepassing zijn. Christus

Nadere informatie

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft.

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft. - 1 - Niet langer Rom. 6:6 Dit weten wij immers, dat onze oude mens medegekruisigd is, opdat aan het lichaam der zonde zijn kracht zou ontnomen worden en wij niet langer slaven der zonde zouden zijn; Weten

Nadere informatie

God is good... All the time

God is good... All the time Preek van Vincent Zandvliet d.d. 13 juli 2003 God is good... All the time Het woord Genade staat ruim 180x in de Bijbel, waarvan 125 x in het Nieuwe testament. Wat is genade eigenlijk? Van Dale woordenboek

Nadere informatie

Op basis van een aantal teksten uit de brief kunnen we ontdekken wat Paulus bedoeling 2 is.

Op basis van een aantal teksten uit de brief kunnen we ontdekken wat Paulus bedoeling 2 is. Waar gaat de brief aan de Galaten over? Deze brief van Paulus is vaak aanleiding tot (soms heftige) discussies onder gelovigen. Het is dan ook een uiterst belangrijke brief, waarin Paulus uiteenzet wat

Nadere informatie

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT

MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NIEUWE LEVEN MIJN NIEUWE IDENTITEIT MIJN NAAM: NLEG WERKBOEK HOE IK IN 7 DAGEN MIJN IDENTITEIT IN CHRISTUS KAN ONTWIKKELEN INLEIDING Om als Christen in overwinning te kunnen wandelen, is het nodig

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop Korte doopstudie Uitleg over de betekenis van de doop Inleiding Waarom zouden we ons laten dopen, wat betekent de doop en voor wie is de doop bedoeld? Het antwoord op deze en andere frequently asked questions

Nadere informatie

CW Het Lichaam van Christus. Rubriek "Thema's" Opstandingsleven. Opstandingsleven

CW Het Lichaam van Christus. Rubriek Thema's Opstandingsleven. Opstandingsleven CW Het Lichaam van Christus Rubriek "Thema's" Opstandingsleven 1 / 8 >> Galaten 2:19-21 >> Onze identificatie met Christus, Paulus zegt in Gal.2:20 iets wat bij de meeste mensen idioot overkomt: Met Christus

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Even opfrissen 4 grote woorden van de zegen voor ons van het Nieuwe Verbond? Nieuwe Verbond vanuit ons perspectief: GEDAAN (Volbracht, rust) GENADE en ZEGEN uit een

Nadere informatie

19 Daar wij dan, broeders, volle vrijmoedigheid bezitten om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, Vertrouw niet iedere geest

19 Daar wij dan, broeders, volle vrijmoedigheid bezitten om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, Vertrouw niet iedere geest - 1 - Vertrouw niet iedere geest In 1 Johannes 4:1/2 lezen we het volgende: 1 Geliefden, vertrouwt niet iedere geest, maar beproeft de geesten, of zij uit God zijn; want vele valse profeten zijn in de

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

waarheid is. De genade vergeeft maar maakt ook vrij van de zonde zoals in Romeinen 6:14 staat: Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor.

waarheid is. De genade vergeeft maar maakt ook vrij van de zonde zoals in Romeinen 6:14 staat: Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor. - 1 - Een eeuwig gewicht van heerlijkheid 2 Cor. 4:6/18 6 Want de God, die gesproken heeft: Licht schijne uit het duister, heeft het doen schijnen in onze harten, om ons te verlichten met de kennis der

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Verschil van het Nieuwe t.o.v. het Oude Verbond Hoe leef je vanuit

Nadere informatie

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht.

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht. - 1 - De Cusjiet en het luipaard We lezen in Jeremia 13:23 de volgende merkwaardige tekst: Kan ook een Cusjiet zijn huid veranderen, of een luipaard zijn vlekken? Zou ook u dan goed kunnen gaan doen, gewend

Nadere informatie

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op Karakter Inleiding In vorige studies hebben we gekeken naar onze relatie met God en dat God ons volledig kent, maar dat wij Hem steeds beter leren kennen. Juist door in relatie met Hem te leven, leren

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet?

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet? - 1 - Weet gij niet? De woorden: Weet gij niet komen 23x in de bijbel voor. In de vragende vorm dus. Bijna de helft van deze 23 keer komt voor rekening van Paulus. Ongeveer 11 keer zegt hij in zijn brieven:

Nadere informatie

JGLM Startteam Les 6. Deel 1: Terugkijken. 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest.

JGLM Startteam Les 6. Deel 1: Terugkijken. 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. Les 6: Identiteit Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Liefdevolle verantwoording Onderzoek

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ ONZE RIJKE ERFENIS

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ ONZE RIJKE ERFENIS Kingdom Faith Cursus KF13 ------------------------------------------------------------------------------------------------ ONZE RIJKE ERFENIS Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Les 8 voor 25 november 2017 WIE IS DE MAN VAN ROMEINEN 7?

Les 8 voor 25 november 2017 WIE IS DE MAN VAN ROMEINEN 7? Les 8 voor 25 november 2017 WIE IS DE MAN VAN ROMEINEN 7? Lees Romeinen 7:1-6 Als we deze vergelijking beter willen begrijpen, moeten we denken aan de context van Paulus' brief aan de Romeinen. De bekeerde

Nadere informatie

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD Wat is het evangelie? Jezus stierf voor onze zonden en stond op uit de dood. Wij zijn met Hem gestorven aan ons oude leven en met Hem opgestaan in een nieuw leven. God

Nadere informatie

In Hem is het oude leven morsdood en het nieuwe leven springlevend

In Hem is het oude leven morsdood en het nieuwe leven springlevend In Hem is het oude leven morsdood en het nieuwe leven springlevend Jozua 3: 3 Wanneer u de ark van het verbond van de HEERE, uw God, ziet, en de Levitische priesters die hem dragen, moet ú vanaf uw plaats

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudieserie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudieserie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudieserie: Leven om te groeien De Driehoek Evangelische Gemeente Leven om te groeien Studie 2: Sterven om echt te gaan leven! De mensheid heeft twee problemen: De mensheid

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest?

Doctrine van de Heilige Geest. Wie is de Heilige Geest? Doctrine van de Heilige Geest Wie is de Heilige Geest? Bijbeltekst Johannes 16:7-15 Stof vandaag De Heilige Geest als persoon De Goddelijke eigenschappen van de Heilige Geest De Heilige Geest en zijn werken

Nadere informatie

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze Dagboek De brief van Paulus aan Efeze Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl www.kerygma.nl De Schriftgedeelten zijn overgenomen

Nadere informatie

vs 18 Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen.

vs 18 Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen. Joh1:1-5 In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Het was in het begin bij God. Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat. In het Woord was

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

Formulier, viering van Het Heilig Avondmaal

Formulier, viering van Het Heilig Avondmaal Gemeente van onze Here Jezus Christus, In Matteüs 26 wordt de instelling van het heilig avondmaal als volgt beschreven: En terwijl zij aten, nam Jezus een brood, sprak de zegen uit, brak het en gaf het

Nadere informatie

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET?

SCHIJNBARE TEGENSTELLING VERZOEND OF NIET? :14-21 14 Want de liefde van Christus dringt ons, 15 dit oordelend*: indien één voor allen stierf, dan dus allen stierven. En Hij stierf voor allen, opdat de levenden niet meer voor zichzelf zouden leven,

Nadere informatie

Wees blijde in de hoop

Wees blijde in de hoop - 1 - Wees blijde in de hoop Deze tekst staat in Romeinen 12:12. Hoop is verwachting; men verwacht iets wat komt en bijbelse hoop is een zekere verwachting. Niet zoiets van wat wij in het Nederlands zeggen:

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Schriftlezing. Efeze 2: 4-7

Schriftlezing. Efeze 2: 4-7 Schriftlezing Efeze 2: 4-7 4 God echter, Die rijk is aan barmhartigheid vanwege Zijn onmetelijke liefde waarmee Hij ons liefheeft 5 ( wij die dood zijn voor de krenkingen en de begeerten), maakt ons gezamenlijk

Nadere informatie

Les 29. Behoudenis, zaligheid alleen in Jezus Christus.

Les 29. Behoudenis, zaligheid alleen in Jezus Christus. Les 29. Behoudenis, zaligheid alleen in Jezus Christus. De mensheid is sinds de zondeval (Genesis 3) belast met de erfzonde. Dit wil zeggen dat elk mens geboren wordt met een verloren relatie, zonder enige

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal

Week 3. Voorbereiding Heilig Avondmaal 1 Week 3 2 Zondag Want alzo lief Johannes 3:14-21 Overdenk vandaag Gods liefde voor uw en mijn redding in Jezus de Messias. Gods liefde gaat uit naar een wereld verloren in zonden en schuld. Ook wij waren

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN

GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN Les 4 voor 22 juli 2017 Het begrip rechtvaardiging. 1. Wat is rechtvaardiging? Middelen van rechtvaardigmaking. 2. De werken van de wet. 3. Het geloof van Jezus Christus.

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

Pijler II: Geloof in God

Pijler II: Geloof in God Pijler II: Geloof in God Algemeen Jezus zegt, dat we geloof in God moeten hebben (Marc.11:22) en dat wie Hem kent ook de Vader kent (Joh.14:9). Als we dus spreken over geloof in God zullen we altijd bij

Nadere informatie

Want: In Hem (Jezus) hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom van zijn genade.

Want: In Hem (Jezus) hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom van zijn genade. Er zijn uitgebreide studies te schrijven over bekering en wat bekering in een mensenleven betekent. Deze studie beperkt zich echter tot de meest fundamentele betekenis van bekering. Toen de Zoon van God,

Nadere informatie

Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2)

Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2) Les 9 - Redding Ik werd een kind van God Ik werd gerechtvaardigd In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2) In 1 Johannes

Nadere informatie

Werken en Vrucht. Galaten 5:13-26 (HSV)

Werken en Vrucht. Galaten 5:13-26 (HSV) Werken en Vrucht R. Brinkman 2 maart 2014, www.yarah.nl Galaten 5:13-26 (HSV) 13 Want u bent tot vrijheid geroepen, broeders, alleen niet tot die vrijheid die aanleiding geeft aan het vlees; maar dien

Nadere informatie

1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.

1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan. - 1 - Het grote geheim! In de eerste christengemeenten in Azia werden ook liederen gezongen, en volgens theologen wordt een oud-christelijke hymne, een oud christelijk lied weergegeven in 1 Tim. 3:16 (en

Nadere informatie

Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1

Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1 Formulier om de Heilige Doop te bedienen aan volwassen personen 1 De hoofdsom van de leer van de Heilige Doop omvat de volgende drie delen. In de eerste plaats zijn wij met onze kinderen in zonde ontvangen

Nadere informatie

De Vliegende Start Toets 1 - antwoorden

De Vliegende Start Toets 1 - antwoorden Toets 1 - antwoorden Les 1: Waarom Jezus? Getoetste stof: hoofdstuk 1 1. Naar wiens beeld en gelijkenis is de mens geschapen? Naar het beeld van God [1.1] 2. Wat maakt de mens zo uniek in vergelijking

Nadere informatie

Christus, de Eerstgeborene van de schepping

Christus, de Eerstgeborene van de schepping - 1 - Christus, de Eerstgeborene van de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen. - 1 - Gij echter zijt We lezen in 1 Petrus 2:9 een wonderbaar heerlijk woord: Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom, om

Nadere informatie

is, zijn kracht te ontnemen, opdat geen vlees zou roemen voor God. In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende:

is, zijn kracht te ontnemen, opdat geen vlees zou roemen voor God. In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende: - 1 - In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende: 28 En wat voor de wereld onaanzienlijk en veracht is, heeft God uitverkoren, dat, wat niets is, om aan hetgeen wel iets is, zijn kracht te ontnemen,

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ EEN GELOVIG LEVEN

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ EEN GELOVIG LEVEN Kingdom Faith Cursus KF12 ------------------------------------------------------------------------------------------------ EEN GELOVIG LEVEN Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon 1.1 Wie is Christus? Deze vraag (Matth. 16:15) is de belangrijkste die je ooit onder ogen zult krijgen. Het Evangelie naar Johannes werd geschreven opdat u gelooft

Nadere informatie

Het Evangelie van verlossing bevrijding van de macht van de zonde

Het Evangelie van verlossing bevrijding van de macht van de zonde Het Evangelie van verlossing bevrijding van de macht van de zonde Als mensen naar Christus komen en hun zonden belijden, en Hem erin vertrouwen dat Zijn werk aan het kruis van Golgotha voldoende was voor

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum

zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum zondag 10 juli 2016 Welkom in Het Centrum Voorganger: mvr. Gera den Dikken uit Wageningen Ouderling van dienst: Fenny Kollenstaart Organist: Jan Ebeltjes Dringende oproep: Vrijwilligers gevraagd voor het

Nadere informatie

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1 - 1 - Efeze 1 We gaan het woord van God lezen uit Efeze 1 vanaf vers 3: Gezegend zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons met allerlei geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend

Nadere informatie

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade stopt binnenkort! Hand. 17 : 30, 31 omdat Hij een dag bepaald heeft, waarop Hij het aardrijk in gerechtigheid zal oordelen door een man die Hij daartoe

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, De leer over de doop is als volgt samen te vatten:

Gemeente van onze Here Jezus Christus, De leer over de doop is als volgt samen te vatten: FORMULIER VOOR DE BEDIENING VAN DE HEILI- GE DOOP AAN VOLWASSENEN (Zij die in hun jeugd niet gedoopt zijn en op latere leeftijd te kennen geven de christelijke doop te willen ontvangen, dienen vooraf onderwezen

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

worden beschreven in de verzen 1 t/m Petrus 1 De Goddelijke natuur

worden beschreven in de verzen 1 t/m Petrus 1 De Goddelijke natuur - 1-2 Petrus 1 De Goddelijke natuur We slaan onze bijbel open bij 2 Petrus 1 en we gaan onze aandacht richten op de eerste elf verzen daarvan. Het is opmerkelijk dat Petrus in zijn brieven het niet heeft

Nadere informatie

Niveau 3 - Les 8: Het juiste gebruik van Gods wet Don Krow

Niveau 3 - Les 8: Het juiste gebruik van Gods wet Don Krow Niveau 3 - Les 8: Het juiste gebruik van Gods wet Don Krow Op een dag spraken Joe en ik met Bill en Steve bij het meer. De vraag werd gesteld: Hoe kunnen mensen bij God ter verantwoording worden geroepen

Nadere informatie

Nieuwe Vrijheid. Romeinen

Nieuwe Vrijheid. Romeinen Nieuwe Vrijheid Romeinen 7 Gekruisigd met christus Wij mogen vrij zijn van de slavernij van de zonde Met Christus is onze oude mens medegekruisigd= onze oude (Adamitische) natuur; de zonde heeft de macht

Nadere informatie

Wat betekend pinksteren

Wat betekend pinksteren Wat betekend pinksteren Jes. 35-8 Daar zal een gebaande weg zijn die de Heiligeweg genaamd wordt. Pinkstergemeenten leggen de nadruk op de Heilige Geest. Een persoonlijk geloof De overwinningskracht van

Nadere informatie

10 Stellingen over vergeving/schuldgevoel, zegen/vloek en genade/wet

10 Stellingen over vergeving/schuldgevoel, zegen/vloek en genade/wet 10 Stellingen over vergeving/schuldgevoel, zegen/vloek en genade/wet Vergeving en schuldgevoel 1. Als wij onze zonden belijden vergeeft God ons. Als we niet belijden blijven ze voor God zichtbaar en een

Nadere informatie

De boodschap voor Laodicea

De boodschap voor Laodicea Teun de Jager De boodschap voor Laodicea Overwinnen in een postmoderne christenheid (...) en u weet niet dat u arm, blind en naakt bent Openbaring 3:17 Lauwheid De brief aan Laodicea is, om het zo maar

Nadere informatie

Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT

Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT Hij heelt de gebrokenen van hart AANVAARD WIE JE BENT De wortel van zelfhaat De eerste zonde; verlangen als God te zijn; de ontkenning van wie je bent Eerste gevolg van de zonde: Schaamte voor je lichaam

Nadere informatie

We kunnen in het Nieuwe Testament leren over de doop van de Heilige Geest en hoe de gelovigen met Hem vervuld zijn. Aan welke voorwaarden zouden wij

We kunnen in het Nieuwe Testament leren over de doop van de Heilige Geest en hoe de gelovigen met Hem vervuld zijn. Aan welke voorwaarden zouden wij Les 5 voor 4 februari 2017 We kunnen in het Nieuwe Testament leren over de doop van de Heilige Geest en hoe de gelovigen met Hem vervuld zijn. Aan welke voorwaarden zouden wij hiervoor moeten voldoen?

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

62007 De kenmerken van een echte relatie met God

62007 De kenmerken van een echte relatie met God I. Wanneer wij die al een poosje meedraaien in het christendom het over ons geloof hebben, dan beweren wij dat het bij ons gaat om een persoonlijke relatie met God in tegenstelling tot religie. A. Door

Nadere informatie

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping - 1 - Christus, Eerstgeborene van heel de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het Beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben, om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus. Geloof niet elke geest

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben, om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus. Geloof niet elke geest - 1 - Geloof niet elke geest In 1 Johannes 4:1/2 lezen we het volgende: 1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.

Nadere informatie

Les 2: doop in water en Geest

Les 2: doop in water en Geest Les 2: doop in water en Geest 1. Omzien naar elkaar Deel 1: Terugkijken Een ieder vertelt in het kort hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God in gebed en zang. 3. Liefdevolle

Nadere informatie

En nu, waarom aarzelt u? Sta op, laat u dopen en uw zonden afwassen onder aanroeping van de Naam van de Heere.

En nu, waarom aarzelt u? Sta op, laat u dopen en uw zonden afwassen onder aanroeping van de Naam van de Heere. les 19 De Bijbelse doop Worden door de doop de zonden afgewassen? Handelingen 22:16 En nu, waarom aarzelt u? Sta op, laat u dopen en uw zonden afwassen onder aanroeping van de Naam van de Heere. De Bijbelse

Nadere informatie

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26

GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 DE GROTE VERRASSING Efeze 3:9; Colosse 1:26 De bovenvermelde Bijbelteksten spreken van het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is ge weest en verborgen is gebleven in God. Dit geheimenis

Nadere informatie

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM?

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? LEER ME LEREN 14 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? Ds. F. van Roest, zondag 1 juni 1 Is men een Christen, als men in een christelijk gezin is geboren? Nee!

Nadere informatie

Eredienst 11 juni 2017 Voorganger: Ds. R. Vreugdenhil

Eredienst 11 juni 2017 Voorganger: Ds. R. Vreugdenhil Eredienst 11 juni 2017 Voorganger: Ds. R. Vreugdenhil Liturgie 16.30 uur Votum / zegengroet Psalm 18: 1, 8, 9 Gebed Schriftlezing Jeremia 17: 1 18 Opwekking 244 Tekstlezing Jeremia 17: 5 8 Preek Gezang

Nadere informatie

FUNDAMENTELE WAARHEDEN

FUNDAMENTELE WAARHEDEN FUNDAMENTELE WAARHEDEN De Bijbel is ons enig richtsnoer voor geloof en beleven. Deze opsomming van fundamentele waarheden is bedoeld als basis van onze geestelijke gemeenschap, dat wil zeggen dat wij vast

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie