Fedecom Economische Barometer. Deelnemers Fedecom Economische Barometer. Export herstelt zich, prijsdruk houdt aan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fedecom Economische Barometer. Deelnemers Fedecom Economische Barometer. Export herstelt zich, prijsdruk houdt aan."

Transcriptie

1 Fedecom Economische Barometer Export herstelt zich, prijsdruk houdt aan. De Fedecom Economische Barometer over het 4 e kwartaal van 2014 laat een duidelijke verbetering zien ten opzichte van het teleurstellende 3 e kwartaal. Voor de dealerbedrijven geldt dat de orderpositie binnenland beduidend beter is dan een kwartaal geleden. Dat geldt zowel voor de gerealiseerde als voor de te verwachten orders. Daarnaast wordt de bezetting van de werkplaats wat positiever beoordeeld dan een kwartaal eerder. Voor de fabrikanten en importeurs geldt dat de binnenlandse orderpositie juist verder is afgenomen. Hier staat tegenover dat de buitenlandse orderpositie vrij fors is hersteld na het slechte 3 e kwartaal. Voor alle sectoren geldt dat de verkoopprijzen onder druk blijven staan. Deelnemers Fedecom Economische Barometer Voor de Economische Barometer zijn alle Fedecom leden gevraagd mee te werken. Hieronder staan de bedrijven die de Economische Barometer hebben ingevuld, ingedeeld naar hun belangrijkste afzetmarkt. De totaalscore van de Fedecom Economische Barometer is de som van alle positieve en alle negatieve antwoorden van de enquête. De vragen die gesteld worden gaan over werkgelegenheid, binnenlandse orders, werkplaatsbezetting, prijzen, buitenland, bedrijfsresultaat, winst of verlies en investeringsverwachtingen. De vragen zijn onderverdeeld in vragen over realisaties in het afgelopen kwartaal, waardering van de huidige positie en verwachtingen voor het komende kwartaal.

2 Hierna treft u de belangrijkste uitkomsten aan van de Economische Barometer van de dealerbedrijven en daarna die van de fabrikanten en importeurs. Aan het einde van de Economische Barometer is de extra vraag over investeringen voor zowel de dealers als de fabrikanten en importeurs uitgewerkt. Dealerbedrijven: redelijk herstel in 4 e kwartaal De uitkomsten van de Economische Barometer voor dealerbedrijven over het 4 e kwartaal van dit jaar laten een herstel zien ten opzichte van een slecht 3 e kwartaal. Dit herstel is niet heel verrassend want deze werd aan het einde van het 3 e kwartaal voorzien. Sowieso ontwikkelt zich de binnenlandse orderpositie bij dealer bedrijven zich in het 4 e kwartaal positief. Personeel Bij de dealerbedrijven die meegedaan hebben aan de Economische Barometer werken gemiddeld net als het vorige kwartaal, ruim 16 medewerkers in loondienst en werkt er per bedrijf gemiddeld een halve flexibele kracht. Was in het vorige kwartaal het aantal bedrijven met meer mensen in dienst iets gestegen, nu ligt dat net andersom. Bij 13% van de bedrijven is de werkgelegenheid afgenomen terwijl bij 7% van de bedrijven deze is toegenomen. Voor het flexibele personeel geldt ook dat er net iets meer bedrijven zijn met minder flexibel personeel dan bedrijven met meer flexibel personeel. Ondanks de afname is 1 op de 3 dealerbedrijven opzoek naar nieuw personeel. Niet alle dealerbedrijven in de Landbouw die vacatures hebben openstaan verwachten deze het komende halfjaar in te kunnen vullen. Verwacht mag worden dat het hierbij vooral om monteurs zal gaan. Orderportefeuille binnenland Had in het 3 e kwartaal 15% van de dealerbedrijven een betere binnenlandse orderpositie, in het 4 e kwartaal is dit gestegen tot 40%. Voor het 1 e kwartaal van 2015 verwacht de sector een stabilisatie van de binnenlandse orderportefeuille.

3 Ook de gemiddelde werkvoorraad is in het 4 e kwartaal verbeterd zij het ligt van 4,0 naar 4,3 weken. Bezetting van de werkplaats De bezetting van de werkplaats en verkoop van onderdelen zijn het 4 e kwartaal van dit jaar gelijk gebleven t.o.v. het 3 e kwartaal. 31% van de bedrijven geeft aan een betere bezetting te hebben terwijl deze bij 29% van de bedrijven slechter was. Vanwege de geringe respons dit kwartaal op de Economische Barometer kan geen uitspraak worden gedaan over de ontwikkeling van de buitenlandse orderpositie van de dealerbedrijven. Prijsontwikkeling Was de prijsdruk in het 2 e en 3 e kwartaal al groot deze lijkt in het 4 e kwartaal alleen maar te zijn toegenomen. Terwijl 7% van de bedrijven hun verkoopprijzen wisten te verhogen heeft 22% van hen de verkoopprijzen moeten verlagen. Bedrijfsresultaat Bij bijna 30% van de bedrijven is het bedrijfsresultaat in het 4 e kwartaal verbeterd terwijl bij 40% van de dealerbedrijven dit verslechterd is. De sector verwacht niet dat dit in het 1 e kwartaal van 2015 verandert. De oorzaak hiervoor zal vooral liggen aan de druk op de verkoopprijzen.

4 Ondanks de prijsdruk is als gevolg van de betere orderpositie binnenland is de winstgevendheid iets verbeterd. 50% van de dealerbedrijven maakt winst terwijl 11% met verlies draait. De rest draait quitte. Fabrikanten en importeurs: export herstelt, druk op verkoopprijzen groeit. Hadden de fabrikanten en importeurs in het 3 e kwartaal van 2014 voor het eerst een afnemende buitenlandse orderpositie, in het 4 e kwartaal lijkt dit voor een groot deel te zijn herstelt. Daar staat tegenover dat de binnenlandse orderpositie zicht voor het derde kwartaal op rij heeft verslechterd. Personeel Bij de fabrikanten en importeurs die de enquête hebben ingevuld, werken gemiddeld 45 vaste medewerkers en ruim 6,5 flexibele krachten. Het aandeel flexibele medewerkers is met circa 15% veel groter dan bij de dealerbedrijven waar het aandeel flexibele medewerkers 3% is. Orderpositie binnenland Net als in het 3 e kwartaal is ook in het 4 e kwartaal per saldo het aantal bedrijven met meer vast personeel toegenomen terwijl het aantal bedrijven met meer flexibele medewerkers is afgenomen. Bijna 30% van de bedrijven heeft een vacature openstaan. Verwacht wordt dat deze binnen een half jaar zijn ingevuld. Voor de fabrikanten en importeurs geldt dat de binnenlandse orderpositie zich per saldo weer negatief heeft ontwikkeld. 40% van de bedrijven geeft aan een slechter kwartaal achter de rug te hebben terwijl 34% van de bedrijven in het 4 e kwartaal een betere binnenlandse orderpositie had. In het 3 e kwartaal had slechts 15% een betere orderpositie.

5 De bezetting van de werkplaats in het 4 e kwartaal was veel beter dan in het 3 e kwartaal. De helft van de respondenten geeft aan een betere bezetting van de werkplaats te hebben gehad en een betere verkoop van onderdelen. Orderpositie buitenland Ruim 70% van de fabrikanten en importeurs exporteert meer dan 10% van hun omzet. Gemiddeld exporteren deze bedrijven 45% van hun omzet. 6% van de bedrijven exporteert tot 10% van hun omzet. 22% exporteert niet. Waarschijnlijk bevat deze laatste categorie bedrijven veel importeurs. Na een hapering in het 3 e kwartaal heeft de export zich in het 4 e weer hersteld. Bij de fabrikanten en importeurs geeft bijna de helft van de respondenten aan een beter 4 e kwartaal te hebben gehad. 17% geeft aan een slechtere orderpositie buitenland te hebben gehad (was 32%).

6 Voor het 1 e kwartaal van 2015 zijn de verwachtingen net als in het vorige kwartaal positief. 17% verwacht een slechter 1 e kwartaal terwijl 43% een beter kwartaal verwacht. Prijzen 1 op de 11 bedrijven heeft de verkoopprijzen in het 4 e kwartaal weten te verhogen tegen 1 op de 20 in het 3 e kwartaal. Daar staat tegenover dat 1 op de 6 bedrijven de verkoopprijzen heeft moeten verlagen tegenover 1 op de 12 in het vorige kwartaal. Bedrijfsresultaat/winstgevendheid Na twee kwartalen van per saldo een afnemend bedrijfsresultaat is in het 4 e kwartaal het aantal bedrijven met een beter en slechter bedrijfsresultaat gelijk aan elkaar. Een kwart heeft een beter, de helft heeft een zelfde en weer een kwart heeft een slechter bedrijfsresultaat behaald. Voor het 1 e kwartaal van 2015 wordt een ligt beter bedrijfsresultaat verwacht Het aantal bedrijven dat in het 4 e kwartaal verlies maakt, is iets meer dan in het vorige kwartaal. Het aantal bedrijven dat in het 4 e kwartaal winst maakte daar en tegen afgenomen.

7 Investeringsbereidheid De wat positievere waardering van de Economische Barometer over het 4 e kwartaal heeft ook zijn invloed op de investeringsbereidheid. Gaf het vorige kwartaal nog maar 8% van de bedrijven aan het komende halfjaar meer te zullen gaan investeren, nu is dit verdubbeld naar 16%. Andersom, nu geeft 28% van de bedrijven aan minder te zullen gaan investeren in het komende halfjaar tegen 33% drie maanden geleden. De twee extra vragen van de Fedecom Economische Barometer waren: Als u gaat investeren, waarin zal dat voornamelijk zijn? 100% 90% 80% 70% anders, namelijk: 60% bedrijfsovername 50% 40% 30% 20% personeel/opleiding machinepark bedrijfshuisvesting 10% 0% Dealers Fabrikanten en Importeurs mkb-metaal

Fedecom Economische Barometer. Deelnemers Fedecom Economische Barometer. Zowel de realisatie als de verwachtingen stellen teleur.

Fedecom Economische Barometer. Deelnemers Fedecom Economische Barometer. Zowel de realisatie als de verwachtingen stellen teleur. Fedecom Economische Barometer Zowel de realisatie als de verwachtingen stellen teleur. De Fedecom Economische Barometer over het 1 e kwartaal van 2015 laat een lichte verbetering zien voor de dealerbedrijven

Nadere informatie

Fedecom Economische Barometer. Deelnemers Fedecom Economische Barometer. De sombere voorspellingen komen in het 2 e kwartaal uit!

Fedecom Economische Barometer. Deelnemers Fedecom Economische Barometer. De sombere voorspellingen komen in het 2 e kwartaal uit! Fedecom Economische Barometer De sombere voorspellingen komen in het 2 e kwartaal uit! De Fedecom Economische Barometer over het 2 e kwartaal van 2015 laat een verslechtering zien van de orderportefeuille

Nadere informatie

Inhoud. KvK Oost Nederland - Kennis- en Adviescentrum COEN Oost Nederland Groothandel Kwartaalcijfers Pagina 1 van 27

Inhoud. KvK Oost Nederland - Kennis- en Adviescentrum COEN Oost Nederland Groothandel Kwartaalcijfers Pagina 1 van 27 Inhoud Ontwikkeling aantal orders 2 Verwachting aantal orders 3 Verwachting aantal exportorders 4 Verwachting inkopen bij leveranciers 5 Oordeel orderpositie 6 Oordeel orderpositie buitenland 7 Oordeel

Nadere informatie

Saldo economisch klimaat. Q (verwacht) -39,8

Saldo economisch klimaat. Q (verwacht) -39,8 BEDRIJFSLEVEN TOTAAL 1. Bedrijfsleven eind 2008 in onzekerheid Het bedrijfsleven in het gebied van Kamer van Koophandel Den Haag heeft in het derde kwartaal van 2008 niet slecht gepresteerd, zeker niet

Nadere informatie

HISWA Conjunctuurenquête. 1 e kwartaal Amsterdam, 27 mei 2016 Jeroen van den Heuvel Sjoerd van Tilburg

HISWA Conjunctuurenquête. 1 e kwartaal Amsterdam, 27 mei 2016 Jeroen van den Heuvel Sjoerd van Tilburg HISWA Conjunctuurenquête 1 e kwartaal 2016 Amsterdam, 27 mei 2016 Jeroen van den Heuvel Sjoerd van Tilburg Inleiding Voor u ligt alweer de rapportage van het eerste kwartaal 2016. Het rapport geeft de

Nadere informatie

Derde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Gelderland

Derde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Gelderland Derde kwartaal 212 Conjunctuurenquête Nederland Conjunctuurenquête Nederland I rapport derde kwartaal 212 Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen

Nadere informatie

Inhoud. KvK Oost Nederland - Kennis- en Adviescentrum COEN Oost Nederland Vervoer, opslag en communicatie Kwartaalcijfers Pagina 1 van 26

Inhoud. KvK Oost Nederland - Kennis- en Adviescentrum COEN Oost Nederland Vervoer, opslag en communicatie Kwartaalcijfers Pagina 1 van 26 Inhoud Ontwikkeling productie 2 Verwachting productie 3 Oordeel productiecapaciteit 4 Ontwikkeling aantal orders 5 Verwachting aantal orders 6 Verwachting aantal exportorders 7 Oordeel orderpositie 8 Oordeel

Nadere informatie

CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE. Sterk voor u en onze branche TWEEDE HELFT 2016

CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE. Sterk voor u en onze branche TWEEDE HELFT 2016 CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE TWEEDE HELFT 2016 Sterk voor u en onze branche 2 CBM Conjunctuur Monitor 2016 TWEEDE HELFT 2016 CONJUNCTUURMONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE

Nadere informatie

Bedrijfsleven optimistischer

Bedrijfsleven optimistischer Conjunctuurenquête Nederland tweede kwartaal 214: Bedrijfsleven optimistischer - Minder belemmeringen voor activiteiten - Ondernemers verwachten verbetering van economisch klimaat - Ondernemers minder

Nadere informatie

61e Ondernemerspanel. MKB-Nederland TNS NIPO

61e Ondernemerspanel. MKB-Nederland TNS NIPO 61e Ondernemerspanel MKB-Nederland TNS NIPO 61e Ondernemerspanel MKB-Nederland TNS NIPO Samenvatting van de resultaten van het 61 e panelonderzoek onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf door

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland. Tweede kwartaal Coenrapportomslag eerstekwartaal.indd 1

Conjunctuurenquête Nederland. Tweede kwartaal Coenrapportomslag eerstekwartaal.indd 1 Conjunctuurenquête Nederland Tweede kwartaal 11 Coenrapportomslag eerstekwartaal.indd 1 3-5-11 :36 Economisch herstel zet door Horeca en detailhandel haken aan Na een lichte afzwakking in het eerste kwartaal

Nadere informatie

CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE. Sterk voor u en onze branche EERSTE HELFT 2016

CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE. Sterk voor u en onze branche EERSTE HELFT 2016 CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE EERSTE HELFT 2016 Sterk voor u en onze branche EERSTE HELFT 2016 CONJUNCTUURMONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE Voorwoord CBM wil een goed en betrouwbaar

Nadere informatie

barometer q2 2015 Groei vraagt om creatieve financiering STAND VAN MKB-METAAL FINANCIERINGSBEHOEFTE VAN HET BEDRIJFSLEVEN

barometer q2 2015 Groei vraagt om creatieve financiering STAND VAN MKB-METAAL FINANCIERINGSBEHOEFTE VAN HET BEDRIJFSLEVEN barometer q2 2015 Groei vraagt om creatieve financiering VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL VAKBLAD VOOR HET MKB-METAAL STAND VAN MKB-METAAL FINANCIERINGSBEHOEFTE VAN HET BEDRIJFSLEVEN Voor het eerst in

Nadere informatie

Monitor Bouwketen. Najaar Marien Vrolijk

Monitor Bouwketen. Najaar Marien Vrolijk Monitor Bouwketen Najaar 2014 Marien Vrolijk 2 Inhoudsopgave Conclusies op hoofdlijnen 5 1 Bouwketen 6 1.1 Recente ontwikkelingen 6 1.2 Conjunctuur bouwketen 8 2 Architectenbureaus 10 3 Ingenieursbureaus

Nadere informatie

rapportage Producentenvertrouwen kwartaal 1. Deze resultaten zijn tevens gepubliceerd in de tussenrapportage economische barometer (5 juni 2002)

rapportage Producentenvertrouwen kwartaal 1. Deze resultaten zijn tevens gepubliceerd in de tussenrapportage economische barometer (5 juni 2002) Rapportage producentenvertrouwen oktober/november 2002 Inleiding In de eerste Economische Barometer van Breda heeft de Hogeschool Brabant voor de eerste keer de resultaten gepresenteerd van haar onderzoek

Nadere informatie

COEN in het kort. Inhoud rapport. Toelichting. Nederland. Herstel komt in zicht. Conjunctuurenquête Nederland I rapport vierde kwartaal 2014

COEN in het kort. Inhoud rapport. Toelichting. Nederland. Herstel komt in zicht. Conjunctuurenquête Nederland I rapport vierde kwartaal 2014 Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête (COEN) ondervraagt elk kwartaal ondernemers over onderwerpen

Nadere informatie

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Nederland totaal

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Nederland totaal Derde kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

Vierde kwartaal 2013. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Limburg

Vierde kwartaal 2013. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Limburg Vierde kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

Monitor Bouwketen. Voorjaar 2015. Marien Vrolijk

Monitor Bouwketen. Voorjaar 2015. Marien Vrolijk Monitor Bouwketen Voorjaar 2015 Marien Vrolijk 2 Inhoudsopgave Conclusies op hoofdlijnen 5 1 Bouwketen 6 1.1 Recente ontwikkelingen 6 1.2 Conjunctuur bouwketen 8 2 Architectenbureaus 10 3 Ingenieursbureaus

Nadere informatie

Inhoud. KvK Oost Nederland - Kennis- en Adviescentrum COEN Horeca, makelaardij en reisbranche Oost Nederland Kwartaalcijfers Pagina 1 van 18

Inhoud. KvK Oost Nederland - Kennis- en Adviescentrum COEN Horeca, makelaardij en reisbranche Oost Nederland Kwartaalcijfers Pagina 1 van 18 Inhoud Ontwikkeling aantal orders 2 Verwachting aantal orders 3 Verwachting inkopen bij leveranciers 4 Oordeel orderpositie 5 Ontwikkeling omzet 6 Verwachting omzet 7 Verkoopprijzen/tarieven 8 Productiebelemmeringen

Nadere informatie

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Flevoland

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Flevoland Derde kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquête jaar 2017

Resultaten Conjunctuurenquête jaar 2017 Willemstad, april 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Investeringsbelemmeringen... 3 Vertrouwen in de economie... 4 Vertrouwen in de toekomst... 5 Perceptie investeringsklimaat... 6 Conjunctuurindex... 7

Nadere informatie

Investeren in 2015 2014 POSITIEF AFGESLOTEN WAAROM INVESTEREN ONDERNEMERS? DE ANDERE KIJK OP HET MKB-METAAL. Producentenvertrouwen

Investeren in 2015 2014 POSITIEF AFGESLOTEN WAAROM INVESTEREN ONDERNEMERS? DE ANDERE KIJK OP HET MKB-METAAL. Producentenvertrouwen barometer q4 2014 Investeren in 2015 VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL Herstel Nederlandse economie met kans op scherpe bewegingen, zo luidde de kop boven een persbericht

Nadere informatie

Resultaten conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2015

Resultaten conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2015 Resultaten conjunctuurenquête 1 e halfjaar 2015 Inleiding Chris M. Jager In mei en juni 2015 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) een groot aantal bedrijven benaderd met vragenlijsten. Doel

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2014

Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 2014 Resultaten Conjunctuurenquete 1e helft 214 Willemstad, Maart 214 Inleiding In juni 214 zijn in het kader van de conjunctuurenquête (CE) de bedrijven benaderd met vragenlijsten op Curaçao. Doel van deze

Nadere informatie

Monitor Bouwketen. Najaar 2015. Jerzy Straatmeijer

Monitor Bouwketen. Najaar 2015. Jerzy Straatmeijer Monitor Bouwketen Najaar 2015 Jerzy Straatmeijer 2 Inhoudsopgave Conclusies op hoofdlijnen 5 1 Bouwketen 7 1.1 Recente ontwikkelingen 7 1.2 Conjunctuur bouwketen 10 2 Architectenbureaus 12 3 Ingenieursbureaus

Nadere informatie

Monitor Bouwketen. Daan Holtackers

Monitor Bouwketen. Daan Holtackers Monitor Bouwketen Daan Holtackers Rapport in opdracht van BNA, Bouwend Nederland, NLingenieurs en UNETO-VNI Juli 2014 Inhoudsopgave Conclusies op hoofdlijnen 3 1 Bouwkolom 5 1.1 Recente ontwikkelingen

Nadere informatie

CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE. Sterk voor u en onze branche EERSTE HELFT

CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE. Sterk voor u en onze branche EERSTE HELFT CONJUNCTUUR MONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE EERSTE HELFT 2018 Sterk voor u en onze branche EERSTE HELFT 2018 CONJUNCTUURMONITOR INTERIEURBOUW EN MEUBELINDUSTRIE Voorwoord Overal in Nederland klinken

Nadere informatie

Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015

Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015 Resultaten Conjuntuurenquête jaar 2015 Willemstad, Mei 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Methodologie... 3 Resultaten conjunctuurenquête... 3 Concluderende opmerkingen... 17 1 CBS Curaçao mei 2016 Inleiding

Nadere informatie

Monitor Bouwketen. Daan Holtackers Ad Grootenboer

Monitor Bouwketen. Daan Holtackers Ad Grootenboer Monitor Bouwketen Daan Holtackers Ad Grootenboer V01 Rapport in opdracht van BNA, Bouwend Nederland, FOSAG, NLingenieurs en UNETO-VNI Juni 2011 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Algemeen 5 1.1 De conjunctuurontwikkeling

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland. Tweede kwartaal 2015. Bedrijfsleven onveranderd positief

Conjunctuurenquête Nederland. Tweede kwartaal 2015. Bedrijfsleven onveranderd positief Conjunctuurenquête Nederland Tweede kwartaal 215 Bedrijfsleven onveranderd positief Voorwoord Dit rapport geeft de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland van het tweede kwartaal 215.

Nadere informatie

Resultaten Conjunctuurenquete 2014

Resultaten Conjunctuurenquete 2014 Willemstad, april 15 Inhoud Inleiding... 2 Methodologie... 2 Resultaten conjunctuurenquête... 3 Investeringsbelemmeringen en bevorderingen...3 Concurrentiepositie...5 Vertrouwen in de economie...5 Vertrouwen

Nadere informatie

Stemming onder ondernemers in het MKB

Stemming onder ondernemers in het MKB Stemming onder ondernemers in het MKB Vertrouwen van ondernemers in de economie weer toegenomen In het voorjaar van 2010 is het vertrouwen in de Nederlandse economie onder MKB-ondernemers flink toegenomen.

Nadere informatie

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Utrecht

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Utrecht Derde kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

Conjunctuurbericht, 2 e kwartaal 2018

Conjunctuurbericht, 2 e kwartaal 2018 Beroepsgoederenvervoer over de Weg Deelmarktrapportage Sierteeltvervoer 15 e jaargang nr. 2 Zoetermeer, 3 september 2018 INHOUDSOPGAVE Conjunctuurbericht, 2 e kwartaal 2018 Meer bedrijvigheid De helft

Nadere informatie

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Oktober 2011

Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Oktober 2011 Barometer Arbeidsmarkt Regio Achterhoek (BARA) Oktober 2011 In deze rapportage van het UWV WERKbedrijf worden de actuele ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt kort toegelicht. Vanuit diverse bronnen

Nadere informatie

Ontslaggolf op komst. Resultaten december 2008

Ontslaggolf op komst. Resultaten december 2008 Resultaten december 2008 Ontslaggolf op komst Foto Carel Richel De Nederlandse autodealers maken zich op voor een uitzonderlijk zwaar jaar. De verkopen nieuw blijven achter, de occasionmarkt is ingestort

Nadere informatie

Monitor Bouwketen. Daan Holtackers

Monitor Bouwketen. Daan Holtackers Monitor Bouwketen Daan Holtackers Rapport in opdracht van BNA, Bouwend Nederland, NLingenieurs en UNETO-VNI December 2013 Inhoudsopgave Conclusies op hoofdlijnen 3 1 Bouwkolom 5 1.1 Recente ontwikkelingen

Nadere informatie

Regionale resultaten voor de Kamer van Koophandel Brabant

Regionale resultaten voor de Kamer van Koophandel Brabant COEN, Conjunctuurenquête Nederland Q2, 2e kwartaal 29 Regionale resultaten voor de De ConjunctuurEnquête Nederland (COEN) is het gezamenlijke conjunctuuronderzoek van VNO-NCW, MKB Nederland samen met het

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland. Eerste kwartaal 2016

Conjunctuurenquête Nederland. Eerste kwartaal 2016 Conjunctuurenquête Nederland Eerste kwartaal 16 Ondernemers beginnen positief aan 16 Voorwoord Dit rapport geeft de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland van het eerste kwartaal

Nadere informatie

Coen in het kort. Inhoud rapportage. Toelichting. Provincie Limburg. Negatief beeld bij alle indicatoren

Coen in het kort. Inhoud rapportage. Toelichting. Provincie Limburg. Negatief beeld bij alle indicatoren Conjunctuurenquête Nederland I rapport eerste kwartaal 212 Inhoud rapportage COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting Hoe staat het Nederlandse

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland

Conjunctuurenquête Nederland Conjunctuurenquête Nederland Vierde kwartaal 14 Voorwoord Dit rapport geeft de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland van het vierde kwartaal 14. De Conjunctuurenquête Nederland brengt

Nadere informatie

COEN, COnjunctuurEnquête Nederland Tiende meting, 2 e kwartaal 2011

COEN, COnjunctuurEnquête Nederland Tiende meting, 2 e kwartaal 2011 COEN, COnjunctuurEnquête Nederland Tiende meting, 2 e kwartaal 211 Inhoudsopgave Samenvatting...2 BEDRIJFSLEVEN TOTAAL...3 Verbetering economisch klimaat zet door...3 Omzetverwachting positiever...4 Verwachting

Nadere informatie

Conjunctuur enquête. Technologische Industrie Nederland

Conjunctuur enquête. Technologische Industrie Nederland Conjunctuur enquête Technologische Industrie Nederland Gunstig beeld met internationale onzekerheden Het CBS kopt donderdag 16 februari dat het ondernemersvertrouwen in Nederland nog nooit op zo n hoog

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland

Conjunctuurenquête Nederland Nieuw: metingen op provinciaal niveau Conjunctuurenquête Nederland Rapport eerste kwartaal 212 Conjunctuurenquête Nederland I rapport eerste kwartaal 212 Inhoud rapportage COEN in het kort Economisch klimaat

Nadere informatie

Bouwmaterialenvervoer

Bouwmaterialenvervoer 1 e kwartaal 2016 Zoetermeer, 31 mei 2016 INHOUDSOPGAVE Minder bedrijvigheid Groter overschot Lager omzetniveau Het gaat goed met de Nederlandse bouwsector. In het afgelopen eerste kwartaal werd een omzetgroei

Nadere informatie

barometer q1 2014 and van het MKB-metaal (1e kwartaal 2014) Optimisme stijgt, uitdagingen blijven MKB-metaal in de lift technopartner oem er

barometer q1 2014 and van het MKB-metaal (1e kwartaal 2014) Optimisme stijgt, uitdagingen blijven MKB-metaal in de lift technopartner oem er barometer q1 2014 and van het MKB-metaal (1e kwartaal 2014) Optimisme stijgt, uitdagingen blijven vakblad voor het mkb in de metaal vakblad voor het mkb in de metaal Soms lijkt economie meer te maken te

Nadere informatie

Eerste kwartaal 2013. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Limburg

Eerste kwartaal 2013. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Limburg Eerste kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

M Starters en de markt. drs. A. Bruins drs. D. Snel

M Starters en de markt. drs. A. Bruins drs. D. Snel M201010 Starters en de markt drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2010 Starters en de markt Ondernemers die met een bedrijf zijn begonnen in de maanden voordat de economie in 2008 van groei omsloeg

Nadere informatie

Bouwmaterialenvervoer

Bouwmaterialenvervoer 2 e kwartaal 2017 Zoetermeer, 1 september 2017 INHOUDSOPGAVE Hoogste bedrijvigheid sinds 2009 Groot tekort Ook omzetniveau op recordhoogte Winstniveau stelt teleur Hoger prijsniveau Het gaat goed met de

Nadere informatie

Conjunctuurbericht, 2 e kwartaal 2017

Conjunctuurbericht, 2 e kwartaal 2017 Beroepsgoederenvervoer over de Weg Deelmarktrapportage Sierteeltvervoer 14 e jaargang nr. 2 Zoetermeer, 30 augustus 2017 INHOUDSOPGAVE Conjunctuurbericht, 2 e kwartaal 2017 Hoge bedrijvigheid Ook omzet

Nadere informatie

Kansen zien en pakken VERWACHTINGEN STIJGEN ZOEKTOCHT NAAR VAKMAN ROBOTISERING ALS BANENMOTOR VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL

Kansen zien en pakken VERWACHTINGEN STIJGEN ZOEKTOCHT NAAR VAKMAN ROBOTISERING ALS BANENMOTOR VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL Kansen zien en pakken VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL VERWACHTINGEN STIJGEN ZOEKTOCHT NAAR VAKMAN De laatste maanden wordt het economisch nieuws positiever; het consumentenvertrouwen

Nadere informatie

KvK-barometer provincie Utrecht

KvK-barometer provincie Utrecht KvK-barometer De economie in de blijft zwaar onder druk staan. Dit blijkt vooral uit het aantal bedrijven dat een verslechtering ziet van het economisch klimaat. Daarnaast verwachten meer ondernemers een

Nadere informatie

Bouwmaterialenvervoer

Bouwmaterialenvervoer 3 e kwartaal 2016 Zoetermeer, 7 december 2016 INHOUDSOPGAVE Hoger dan verwacht Een groot aantal bouwmaterialenvervoerders moet het in het afgelopen derde kwartaal onverwacht druk hebben gehad. Het niveau

Nadere informatie

Productiegroei industrie afgenomen in derde kwartaal

Productiegroei industrie afgenomen in derde kwartaal Derde kwartaal 214 groei industrie afgenomen in derde kwartaal Industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie

Nadere informatie

Orderportefeuille in de bouw stabiel

Orderportefeuille in de bouw stabiel PERSBERICHT Nummer MK-78 Datum 1 juli 2014 Inlichtingen bij Martin Koning mkoning@eib.nl Contact Basisweg 10 1043 AP Amsterdam Postbus 58248 1040 HE Amsterdam f (020) 583 19 99 eib@eib.nl www.eib.nl Orderportefeuille

Nadere informatie

Trendmeter. 1Hoeveel makelaars en of taxateurs werken er bij uw onderneming. 2Hoe beoordeelt u de orderpositie

Trendmeter. 1Hoeveel makelaars en of taxateurs werken er bij uw onderneming. 2Hoe beoordeelt u de orderpositie Vastgoed, December 2010 Trendmeter De Vastgoed Trendmeter geeft een beeld van de stemming in de woningmakelaardij in Nederland. Het onderzoek wordt halfjaarlijks gehouden onder makelaars, waarbij wordt

Nadere informatie

Monitor Bouwketen. Voorjaar 2017

Monitor Bouwketen. Voorjaar 2017 Monitor Bouwketen Voorjaar 2017 Monitor Bouwketen Het auteursrecht voor de inhoud berust geheel bij de Stichting Economisch Instituut voor de Bouw. Overnemen van de inhoud (of delen daarvan) is uitsluitend

Nadere informatie

Ontwikkeling positieve minus negatieve antwoorden t.a.v. bedrijvigheid

Ontwikkeling positieve minus negatieve antwoorden t.a.v. bedrijvigheid 1 e kwartaal 2016 10 e jaargang, nr. 34 31 mei 2016 INHOUDSOPGAVE Bedrijvigheid neemt toe Ook omzetniveau stijgt Winstniveau stijgt voor derde maal op rij Het tij lijkt zich te keren. Het negatieve sentiment

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland. Eerste kwartaal 2015. Vertrouwen ondernemers verder toegenomen

Conjunctuurenquête Nederland. Eerste kwartaal 2015. Vertrouwen ondernemers verder toegenomen Conjunctuurenquête Nederland Eerste kwartaal 215 Vertrouwen ondernemers verder toegenomen Voorwoord Dit rapport geeft de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland van het eerste kwartaal

Nadere informatie

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk

53% 47% 51% 54% 54% 53% 49% 0% 25% 50% 75% 100% zeer moeilijk moeilijk komt net rond gemakkelijk zeer gemakkelijk 30 FINANCIËLE SITUATIE In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de financiële situatie van de Leidse burgers. In de enquête wordt onder andere gevraagd hoe moeilijk of gemakkelijk men rond kan komen met het

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland. Derde kwartaal Vertrouwen bedrijfsleven neemt toe

Conjunctuurenquête Nederland. Derde kwartaal Vertrouwen bedrijfsleven neemt toe Conjunctuurenquête Nederland Derde kwartaal 215 Vertrouwen bedrijfsleven neemt toe Voorwoord Dit rapport geeft de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland van het derde kwartaal 215.

Nadere informatie

Monitor Bouwketen. Najaar 2017

Monitor Bouwketen. Najaar 2017 Monitor Bouwketen Najaar 2017 Monitor Bouwketen Het auteursrecht voor de inhoud berust geheel bij de Stichting Economisch Instituut voor de Bouw. Overnemen van de inhoud (of delen daarvan) is uitsluitend

Nadere informatie

Starters zien door de wolken toch de zon

Starters zien door de wolken toch de zon M201206 Starters zien door de wolken toch de zon drs. A. Bruins Zoetermeer, mei 2012 Starters zien door de wolken toch de zon Enkele jaren nadat zij met een bedrijf zijn begonnen, en met enkele jaren financieel-economische

Nadere informatie

OnderhoudNL Ondernemerspanel. 27 e meting Hoogseizoen 2015

OnderhoudNL Ondernemerspanel. 27 e meting Hoogseizoen 2015 OnderhoudNL Ondernemerspanel 27 e meting Hoogseizoen 2015 Rapportage T.b.v. OnderhoudNL Ing. Florens van der Gaag & Stephane Mennen MA November 2015 a15onlmvk1b Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Respons en bedrijfskenmerken

Nadere informatie

Uitkomsten Conjunctuurenquête 1 e kwartaal Research, 28 mei 2019

Uitkomsten Conjunctuurenquête 1 e kwartaal Research, 28 mei 2019 Uitkomsten Conjunctuurenquête 1 e kwartaal 2019 Research, 28 mei 2019 Samenvatting: vacatures blijven bron van zorg Uitkomsten TLN conjunctuur enquête eerste kwartaal 2019 Zoals gebruikelijk heeft TLN

Nadere informatie

OnderhoudNL Ondernemerspanel. 25 e meting Hoogseizoen 2014

OnderhoudNL Ondernemerspanel. 25 e meting Hoogseizoen 2014 OnderhoudNL Ondernemerspanel 25 e meting Hoogseizoen 2014 Rapportage T.b.v. OnderhoudNL Mark de Graaf MSc RE, drs Hanane Bouazzaoui Januari 2015 a14onlov2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Respons en bedrijfskenmerken

Nadere informatie

OnderhoudNL Ondernemerspanel. 23 e meting Hoogseizoen 2013

OnderhoudNL Ondernemerspanel. 23 e meting Hoogseizoen 2013 OnderhoudNL Ondernemerspanel 23 e meting Hoogseizoen 2013 Rapportage T.b.v. OnderhoudNL Ing. Florens van der Gaag, drs. Marjon Drenth, drs. Linda Aders-van der Geest November 2013 a13fsgov2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

BOVAG Conjunctuurpeiling

BOVAG Conjunctuurpeiling BOVAG Conjunctuurpeiling Revisiebedrijven (2 e halfjaar 2017) Colofon In opdracht van: BOVAG Uitvoering: W.J. Terpstra BOVAG Onderzoek Copyright 2018 BOVAG, Nederland 2 Revisiebedrijven zien omzet en winst

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Technologische industrie. november 2016

Conjunctuurenquête Technologische industrie. november 2016 Conjunctuurenquête Technologische industrie november 2016 Voorzichtige groei in onzekere markt Het CBS kwam vorige week donderdag naar buiten met het bericht dat de positieve stemming onder ondernemers

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2014

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2014 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2014 In januari 2014 vond de vierde meting plaats van de Arbeidsmarktmonitor Metalektro 2014. Metalektrobedrijven keken hierin onder

Nadere informatie

Na groei in 2018 stabilisatie in 2019

Na groei in 2018 stabilisatie in 2019 Na groei in 2018 stabilisatie in 2019 Resultaten Conjunctuurenquête 4 e kwartaal 2018 TLN Research, februari 2019 Samenvatting: 2018 was een goed jaar 628 TLN-leden hebben de conjunctuurenquête ingevuld,

Nadere informatie

RESULTATEN CONJUNCTUURENQUETE 1STE HELFT 2018

RESULTATEN CONJUNCTUURENQUETE 1STE HELFT 2018 RESULTATEN CONJUNCTUURENQUETE 1STE HELFT 2018 Willemstad, september 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Investeringsbelemmeringen Vertrouwen in de economie... 4 Vertrouwen in de toekomst... 5 Perceptie investeringsklimaat...

Nadere informatie

Monitor Bouwketen. Daan Holtackers

Monitor Bouwketen. Daan Holtackers Monitor Bouwketen Daan Holtackers Rapport in opdracht van BNA, Bouwend Nederland, NLingenieurs en UNETO-VNI Juni 2013 Inhoudsopgave Conclusies op hoofdlijnen 3 1 Bouwkolom 5 1.1 Recente ontwikkelingen

Nadere informatie

barometer q Goed zorgen voor de toekomst ECONOMISCHE BAROMETER Q2 GROEI DOOR EFFICIËNTE INZET VAN MENSEN VAKBLAD VOOR HET MKB-METAAL

barometer q Goed zorgen voor de toekomst ECONOMISCHE BAROMETER Q2 GROEI DOOR EFFICIËNTE INZET VAN MENSEN VAKBLAD VOOR HET MKB-METAAL barometer q2 2017 Goed zorgen voor de toekomst VAKBLAD VOOR HET MKB-METAAL VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL Opnieuw een kwartaal waarin onze barometer een positief beeld geeft. Er blijven echter wel uitdagingen:

Nadere informatie

ONDERNEMERSVERTROUWEN MINDER HOOG. Conjunctuurenquête Nederland Eerste kwartaal 2019

ONDERNEMERSVERTROUWEN MINDER HOOG. Conjunctuurenquête Nederland Eerste kwartaal 2019 ONDERNEMERSVERTROUWEN MINDER HOOG Conjunctuurenquête Nederland Eerste kwartaal 19 Voorwoord Dit rapport bevat de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland van het eerste kwartaal 19.

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER DERDE KWARTAAL 2015

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER DERDE KWARTAAL 2015 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2015 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt viermaal per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie

Conjunctuurbericht, 3 e kwartaal 2018

Conjunctuurbericht, 3 e kwartaal 2018 Beroepsgoederenvervoer over de Weg Deelmarktrapportage Sierteeltvervoer 15 e jaargang nr. 3 Zoetermeer, 20 november 2018 INHOUDSOPGAVE Conjunctuurbericht, 3 e kwartaal 2018 Niveau bedrijvigheid daalt Ook

Nadere informatie

3 e kwartaal 2018 Minder positief

3 e kwartaal 2018 Minder positief 3 e kwartaal 2018 Minder positief INHOUDSOPGAVE Het gaat goed met Nederland Bedrijvigheid herstelt Verschillen in bedrijvigheid INHOUDSOPGAVE Lagere bedrijvigheid Ook omzetniveau lager Forse daling winstniveau

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland. Vierde kwartaal 2015

Conjunctuurenquête Nederland. Vierde kwartaal 2015 Conjunctuurenquête Nederland Vierde kwartaal 15 Ondernemers positiever over werkgelegenheid 16 Voorwoord Dit rapport geeft de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland van het vierde

Nadere informatie

Winstniveau daalt drie maal achtereen

Winstniveau daalt drie maal achtereen Winstniveau daalt drie maal achtereen INHOUDSOPGAVE Bedrijvigheid lager dan voorspeld Omzet daalt 12 e jaargang, nr. 44 17 december Lager winstniveau Prijsniveau stijgt Minder goed kwartaal Conjunctuurbericht

Nadere informatie

Bouwmaterialenvervoer

Bouwmaterialenvervoer Groot tekort aan personeel Zoetermeer, 29 november 2018 INHOUDSOPGAVE Minder bedrijvigheid Iets meer opdrachten Groot tekort aan personeel Ook omzetniveau daalt De bedrijvigheid in het derde kwartaal loopt

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland. Derde kwartaal Bedrijfsleven ervaart personeelstekort

Conjunctuurenquête Nederland. Derde kwartaal Bedrijfsleven ervaart personeelstekort Conjunctuurenquête Nederland Derde kwartaal 217 Bedrijfsleven ervaart personeelstekort Voorwoord Dit rapport bevat de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland van het derde kwartaal

Nadere informatie

Conjunctuurenquête Nederland

Conjunctuurenquête Nederland Conjunctuurenquête Nederland Derde kwartaal 14 Voorwoord Dit rapport geeft de belangrijkste uitkomsten van de Conjunctuurenquête Nederland van het derde kwartaal 14. De Conjunctuurenquête Nederland brengt

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER EERSTE KWARTAAL 2016

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER EERSTE KWARTAAL 2016 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2016 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt viermaal per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie

OnderhoudNL Ondernemerspanel. 26 e meting Laagseizoen 2015

OnderhoudNL Ondernemerspanel. 26 e meting Laagseizoen 2015 OnderhoudNL Ondernemerspanel 26 e meting Laagseizoen 2015 Rapportage T.b.v. OnderhoudNL Mark de Graaf MSc RE & Inge Vuik MSc Juni 2015 a15onlmvk1a Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Respons en bedrijfskenmerken

Nadere informatie

OnderhoudNL Ondernemerspanel. 22 e meting Laagseizoen 2012/2013

OnderhoudNL Ondernemerspanel. 22 e meting Laagseizoen 2012/2013 OnderhoudNL Ondernemerspanel 22 e meting Laagseizoen 2012/2013 Rapportage T.b.v. OnderhoudNL Ing. Florens van der Gaag, drs. Marjon Drenth, drs. Linda Aders-van der Geest Mei 2013 a13fsgov1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE 3 E KWARTAAL 211 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research Inhoudsopgave 1 Introductie enquête... 3 1.1 Periode... 3 1.2 Respons... 3 2 Staat van de woningmarkt...

Nadere informatie

Ontwikkeling positieve minus negatieve antwoorden t.a.v. bedrijvigheid

Ontwikkeling positieve minus negatieve antwoorden t.a.v. bedrijvigheid 11 e jaargang, nr. 40 23 november INHOUDSOPGAVE Bedrijvigheid valt hoger uit Niveau omzet stijgt Kiepautovervoerders hebben in veel opzichten een goed kwartaal afgesloten, maar niet alles is gelopen zoals

Nadere informatie

Bouwmaterialenvervoer

Bouwmaterialenvervoer Zoetermeer, 24 november 2017 INHOUDSOPGAVE Het derde kwartaal 2017 Hoge bedrijvigheid Groot tekort aan personeel Niet synchroon Winst overtreft verwachting Prijsniveau verrast Minder, maar wel goed Ondernemersvertrouwen

Nadere informatie

Groot tekort aan personeel

Groot tekort aan personeel Groot tekort aan personeel INHOUDSOPGAVE Bedrijvigheid lager, maar hoger dan verwacht Ook omzetniveau lager Winst valt tegen 12 e jaargang, nr. 43 25 september Meerderheid sluit positief af Conjunctuurbericht

Nadere informatie

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014

Een uitdagende arbeidsmarkt. Erik Oosterveld 24 juni 2014 Een uitdagende arbeidsmarkt Erik Oosterveld 24 juni 2014 Wat waren de gevolgen van de recessie? Hoeveel banen zijn er verloren gegaan? In welke sectoren heeft de recessie het hardst toegeslagen? Werkgelegenheid

Nadere informatie

Conjunctuurbericht, 3 e kwartaal 2017

Conjunctuurbericht, 3 e kwartaal 2017 Beroepsgoederenvervoer over de Weg Deelmarktrapportage Sierteeltvervoer 14 e jaargang nr. 3 Zoetermeer, 14 november 2017 INHOUDSOPGAVE Conjunctuurbericht, 3 e kwartaal 2017 Bedrijvigheid op hoog niveau

Nadere informatie

Monitor bouwketen. Voorjaar 2019

Monitor bouwketen. Voorjaar 2019 Monitor bouwketen Voorjaar 2019 Het auteursrecht voor de inhoud berust geheel bij de Stichting Economisch Instituut voor de Bouw. Overnemen van de inhoud (of delen daarvan) is uitsluitend toegestaan met

Nadere informatie

Conjunctuurtest voorjaar 2011

Conjunctuurtest voorjaar 2011 Conjunctuurtest voorjaar 2011 Vereniging FME-CWM, Zoetermeer, juni 2011 Kasper Buiting, beleidsadviseur Onderzoek en Economie www.fme.nl Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag zonder bronvermelding

Nadere informatie

Monitor Economische Ontwikkeling eerste halfjaar 2012

Monitor Economische Ontwikkeling eerste halfjaar 2012 Monitor Economische Ontwikkeling eerste halfjaar 2012 Thema: (Duurzame) Arbeidsmarkt Regio Amersfoort De Regio Amersfoort is een samenwerkingsverband van de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes,

Nadere informatie

Conjunctuurbericht, 2 e kwartaal 2016

Conjunctuurbericht, 2 e kwartaal 2016 Beroepsgoederenvervoer over de Weg Deelmarktrapportage Sierteeltvervoer 12 e jaargang nr. 2 Zoetermeer, 9 augustus 2016 INHOUDSOPGAVE Conjunctuurbericht, 2 e kwartaal 2016 Minder bedrijvigheid Omzetniveau

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I In deze economische monitor vindt u cijfers over de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt van de gemeente Ede. Van de arbeidsmarkt zijn gegevens opgenomen van de tweede helft

Nadere informatie

Conjunctuurtest voorjaar 2012

Conjunctuurtest voorjaar 2012 Conjunctuurtest voorjaar 0 Vereniging FME-CWM, Zoetermeer, februari 0 Kasper Buiting, beleidsadviseur Onderzoek en Economie www.fme.nl Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag zonder bronvermelding

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER TWEEDE KWARTAAL 2015

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER TWEEDE KWARTAAL 2015 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2015 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt viermaal per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie