Toets kwaliteit aan de UvA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toets kwaliteit aan de UvA"

Transcriptie

1 @daptief Toetsen In het kader van het proeve project, dat als doel heeft het inventariseren van de mogelijkheden van digitaal toetsen binnen de UvA, is subsidie verstrekt voor het toetsen. Dit project richt zich op het in kaart brengen van de mogelijkheden dat Question Mark Perception (QMP) biedt op het gebied van computer adaptief toetsen (CAT).

2 Inhoud opgave Inhoud opgave 2 Toets kwaliteit aan de UvA 3 CAT en IRT 4 QMP en CAT 6 Alternatieven CAT in QMP 8 QMP alternatieven 11 Etude 11 FastTest 11 Werken met QMP 13 Invoeren van externe bestanden 13 Adressen 15

3 Toets kwaliteit aan de UvA Om de kwaliteit van het onderwijs aan de UvA te verbeteren is het niet alleen noodzakelijk om te investeren in de didactische en professionele vaardigheden van onderwijzend personeel. Er zal ook gezocht moeten worden naar mogelijkheden om de toetsingsmethoden te professionaliseren. Een belangrijke stap in die richting is het aanleggen van item banken. Dit zijn verzamelingen van items over een bepaald onderwerp. Het is middels moderne test theorie mogelijk om de moeilijkheid van de items in deze pool te bepalen. Met behulp van voorgekalibreerde items is het eenvoudig om het criterium voor bepaalde vaardigheden vast te stellen. Het probleem met de huidige methode, waarbij docenten een tentamen opstellen en studenten slagen bij een eindcijfer hoger dan een 5,5, is het gebrek aan controle over de moeilijkheid van een tentamen. De moeilijkheid van het tentamen van vandaag hoeft niet het zelfde te zijn als de moeilijkheid van het tentamen van morgen. Daarbij is de verdeling van het cijfer altijd enkel gerelateerd aan de steekproef van tentaminanten. Het moeilijkheidsniveau van items worden in de moderne test theorie vast gesteld op basis van een pilot studie. Op basis van deze resultaten kunnen verschillende kenmerken, zoals moeilijkheid, van de vragen in kaart worden gebracht. Het wordt zo mogelijk om enkel kwalitatief goede items op te nemen in de itembank. Op basis van deze methode wordt het mogelijk om studenten enkel te laten slagen voor een vak als zij de gewenste vaardigheid bezitten. De HvA toetst middels deze methode de rekenvaardigheid van aspirant PABO studenten Eggen (2005). In samenwerking met CITO hebben zij een reken itembank opgesteld. Aspirant studenten worden bij aanvang van de studie getoetst. Mochten zij niet het vereiste criterium halen dan hebben zij in het propedeuse jaar de mogelijkheid om de rekenvaardigheid op niveau te krijgen. Aan het eind van het propedeuse jaar volgt nogmaals een toets met een bindend studie advies als gevolg. Om op nationaal en internationaal niveau te kunnen concurreren is de implementatie van moderne toets systemen zeker een voorwaarde. De UvA kan zich op deze wijze profileren als zeer vooruitstrevend op het gebied van toetsafname en toetskwaliteit.

4 CAT en IRT De interpretatie van adaptief toetsen blijkt erg uit een te lopen, vandaar dat een nadere definitie hier op zijn plaats is. Computer Adaptief Toetsen vloeit voort uit de moderne test theorie (Item Response Theory). In de klassieke test theorie waarbij de som score op een test een inzicht geeft in de vaardigheid van een persoon, is het erg lastig om de betrouwbaarheid en ook de moeilijkheid van een tentamen te vergelijken met andere tentamens die de zelfde vaardigheid beogen te meten. Deze methode heeft tot gevolg dat iedere docent zijn eigen tentamen maakt maar dat er geen mogelijkheid is tot het controleren van de moeilijkheid hiervan. De moderne test theorie maakt het mogelijk om de moeilijkheid van individuele vragen vast te stellen en deze op een continue moeilijkheids schaal te plaatsen. Met deze kwalitatieve ordening is het mogelijk tentamens met betrekking tot de moeilijkheid onderling met elkaar te vergelijken. Tevens wordt het hierdoor mogelijk om expliciete criteria met betrekking tot gewenste vaardigheden te definiëren. De vaardigheid van personen en de moeilijkheid van de vragen worden in de moderne test theorie op dezelfde continue schaal geplaatst. Met bekende moeilijkheden van de vragen is het dus mogelijk om de onbekende vaardigheden van personen te achterhalen. Het adaptieve karakter in de moderne test theorie maakt hier dan ook gebruik van. Door personen adaptief vragen voor te leggen met oplopende moeilijkheid is het mogelijk om wel vier keer sneller tot iemands vaardigheid te komen. Tentamens kunnen dus tot wel vier keer korter zijn dan normale tentamens zonder verlies van accuratesse in de meting. Figuur 1 De werking van Computer Adaptief Testen in het licht van de moderne test theorie is als volgt (zie figuur 1). Een student maakt een initieel makkelijke vraag. Bij het correct beantwoorden van die vraag wordt een moeilijkere vraag aangeboden. Dit proces zet zich voort totdat de student een vraag niet correct beantwoord. Bij een incorrect antwoord

5 wordt een makkelijkere vraag aangeboden. Als deze goed wordt beantwoord wordt er een iets moeilijkere vraag aangeboden. Dit proces van afstemmen levert uiteindelijk een moeilijkheid op die representatief is voor de vaardigheid van de student. De parameters waar de moderne test theorie mee werkt zijn dan ook de moeilijkheid van de vraag, het discriminatie vermogen (betrouwbaarheid) van de vraag en eventueel de gok kans bij de vraag. Computer adaptief toetsten biedt de volgende voordelen. Kortere toetslengte Onderling vergelijkbare toetsen Kwaliteit bewaking.

6 QMP en CAT Om computer adaptief te kunnen testen gelden er met betrekking tot de gebruikte software een tweetal voorwaarden. Men moet in staat zijn om de drie parameters van het te gebruiken IRT (Item Response Model) model per vraag te specificeren en het moet mogelijk zijn om selectie regels in te stellen. Zo moet men per vraag kunnen aangeven hoe moeilijk deze is, wat het discriminerend vermogen is en wat de gok kans is. Tevens moet het systeem weten welke regels er gevolgd moeten worden voor het kiezen van een nieuwe vraag. De drie parameters kunnen in QMP per vraag ingesteld worden door rechts op de vraag te klikken en voor Set Item Parameters of CTRL+I in te toetsen. Dit produceert een window waarin de IRT parameters: moeilijkheid van het item kan worden aangegeven bij IRT Parameter A, het discriminerend vermogen onder B en de gok kans onder C. Figuur 1 Figuur 1 levert echter de onderstaande melding. Please set item statistics below. These are recorded in the question database, but cannot yet be used to select items or report on them. QMP biedt op dit moment nog niet de functionaliteit tot het integreren van computer adaptieve test routines. Met betrekking tot de selectie regels zijn op dit moment nog geen voorzieningen in de software aanwezig om deze te specificeren.

7 Navraag bij QMP Nederland heeft tot op heden nog geen inzicht geboden in de mogelijke termijn waarop dit geïntegreerd zal gaan worden. Er is op dit moment nog niet bekent of de beschikbaarheid van CAT in versie 5 van QMP zal worden opgenomen.

8 Alternatieven CAT in QMP Hoewel het in QMP niet mogelijk blijkt te zijn om gebruik te maken van CAT routines, is er toch gekeken of er alternatieven mogelijk waren. Het blijkt bijvoorbeeld mogelijk om de moeilijkheids parameter toe te kennen aan een TAG. Hierbij is het bijvoorbeeld mogelijk om voorgekalibreerde items in verschillende moeilijkheids categorieën in te delen en deze items vervolgens te verzamelen in item pools van verschillende moeilijkheids graden (zie figuur 2). In QMP stop je alle items uit een categorie dan in een block. Vervolgens zou er middels block jumps in het jump control panel ingesteld kunnen worden wanneer er naar een moeilijker block gegaan zou moeten. Regels die hierbij gehanteerd zouden kunnen worden zijn bijvoorbeeld het kiezen van 4 random items uit een makkelijk blok. Bij 4 van de 4 correct ga naar een twee keer zo moeilijk block. Bij 3 van de 4 ga naar een 1 keer moeilijker block. Bij 2 van de 4 zou je in het zelfde Block moeten blijven en bij 1 of 0 van de 4 zou je naar makkelijkere blokken moeten gaan. In onderstaande voorbeelden is dit uitgewerkt. In QMP hebben we 4 mapjes met ieder 8 vragen: Vervolgens is voor de assement een blok met sprongen gedefinieerd op basis van de score voor dat blok. Op deze wijze wordt afhankelijk van de score in het desbetreffende blok naar een map makkelijker of moeilijker of naar dezelfde map gesprongen. Op deze wijze kan iemand eindeloos bezig zijn. Een manier om te stoppen als je dezelfde vragen al hebt gehad, hebben we niet gevonden.

9 Op basis van dit soort regels zou het mogelijk moeten zijn om semi computer adaptief te kunnen toetsen. Een van de lastige punten is hierbij dat elke jump apart gedefinieerd dient te worden. Dit levert dus een grote brei aan regels waar, bij het maken, snel fouten in zouden kunnen optreden. Voor elke toets van elk soort onderwijs zouden deze regels apart gedefinieerd moeten worden. Een ander nadelig effect van een dergelijke methode is dat men het doel van CAT voorbij schiet. We zouden nu juist graag kortere tests afnemen met behoudt van accuratesse en betrouwbaarheid. Bij het verplicht toedienen van meerdere items per Block loopt de hoeveelheid items op tot een niveau dat gelijkt licht aan niet CAT methoden.

10 Figuur 2 Algemeen sprongschema

11 QMP alternatieven Aangezien QMP niet de functionaliteit biedt die we in dit project graag hadden willen testen, zijn we op zoek gegaan naar software die deze wel biedt. Na een inventarisatie zijn de volgende pakketten naar voren gekomen. Etude Etude is een toetsmanagementsysteem, ontwikkeld door TU Delft, waarmee items (opgaven) en toetsen geconstrueerd en beheerd kunnen worden. Met Etude bouwt u een itembank op die u onder andere op trefwoord, moeilijkheidsgraad en leerdoel kunt rubriceren. Etude heeft diverse interaktieve mechanismen: feedback, hint, hoofd- en deelvragen, interaktief toetsen, adaptief toetsen. Deze zijn vooral van belang bij het formatieve gebruik van Etude. Etude is ontwikkeld door een team van software ontwikkelaars en onderwijskundigen. Etude is gemakkelijk te gebruiken. Het is geschikt om grote groepen studenten te tentamineren. Er is technische en onderwijskundige ondersteuning voorhanden. Etude is zoveel mogelijk aangepast aan het geheel van onderwijssupportsystemen. De ervaringen van docenten worden aangewend voor verdere verbetering van het pakket. URL: FastTest Assessment System International levert de software FastTest. FastTEST Professional Testing System - Version 2.0 FastTEST Pro Version 2.0 is completely new and has been redesigned for maximum flexibility to make it easy and efficient for you to develop and implement a wide range of PC-based electronic tests. FastTEST Pro's new modular structure works in conjunction with the powerful FastTEST 2 Item Banking and Test Development System to deliver a wide variety of PC-based tests, surveys, and questionnaires. You can combine multiple instruction sequences with multiple tests, including conventional tests, randomized tests, complex branched tests, or fully adaptive tests based on item response theory. Follow any test with an optional review and/or a detailed or custom designed report that includes scores from one or multiple tests. Each question in your test can be designed according to your needs and can include multiple graphics, audios, and videos. FastTEST Pro's distributed computing design allows tests to be delivered on a network, on independent testing stations, from CDs or USB memory drives, or sent as attachments and easily installed and delivered on remote computers.

12 URL:

13 Werken met QMP Ten slotte willen we nog graag een uiteenzetting geven van onze bevindingen met het werken in QMP. Als start hebben wij een middag cursus gehad van een expert van Stoas. Daarna zijn we zelf aan de slag gegaan. We hebben niet heel erg veel vragen ingevoerd. Ook met het toetsen afnemen hebben we niet veel ervaring, daarmee is vooral getest. Naar toetsstatistieken is in het geheel niet gekeken. Onze ervaringen zijn dan ook beperkt. Ondanks dat zullen een aantal ervaringen worden beschreven. De schrijvers van dit stuk zijn redelijk geoefende computergebruikers. Invoeren van externe bestanden Onze eerste stap was het exporteren en importeren van vragen uit Blackboard, in QMP. Hiervoor zijn drie opties onderzocht: a. De online converter van Questionmark zelf (zie b. Het programma Respondus c. Handmatig invoeren van de vragen Exporteren uit Blackboard: Ad a. Via de online converter van Questionmark werden twaalf objecten geconverteerd uit de SPSS cursus. De twaalf objecten, bestaande uit opdrachten, tentamens en evaluaties, bestonden uit 174 items. Daarvan werden er 150 geconverteerd, 24 items konden niet (automatisch) worden geconverteerd. Daarbij viel op dat met name de opdrachten lastig te converteren waren; de evaluaties werden foutloos geconverteerd. Wat opvalt is echter dat de juiste antwoorden niet worden meegenomen. Tevens blijkt bij inspectie van de opdrachten, dat in veel gevallen de vragen zelf niet mee worden genomen, enkel het antwoordveld is overgenomen. Conclusie: Voor evaluaties is deze vorm van conversie enigszins geschikt, voor tentamens en opdrachten gaat tijdens de conversie vrij veel informatie verloren. Ad b. Via het programma Respondus: Ook dit ging niet probleemloos. Veel opdrachten werden niet compleet ingelezen in QMP. Gezien de tijd die dit kostte hebben we niet uitgezocht wat er exact fout ging. Ad c. Het handmatig overnemen van de vragen uit Blackboard kost in eerste instantie de meeste tijd. Echter, het biedt ook de meeste mogelijkheden om een nieuwe structuur aan te nemen. Zodra er een ritme in zit moet het relatief eenvoudig zijn om via de wizards, dan wel handmatig, reeksen vragen in te voeren.

14 Invoeren van vragen en werken met QMP Als proef zijn een aantal vragen ingevoerd om te onderzoeken op welke wijze er gesprongen kan worden tussen vragenblokken in QMP. Wat direct opviel is dat QMP geen eenvoudig programma is om te gebruiken. De invoer van de vragen kan via de webversie of via de Authoring Manager. Mijn voorkeur gaat uit naar de webversie, die vind ik gebruiksvriendelijker. Als je de vragen hebt ingevoerd en van metatags voorzien, dan kan je gaan testen. Ook hier geldt dat hiervoor een aantal stappen moeten worden doorlopen. Je kan niet even je tentamen testen. Er moet een toetsmatrijs worden opgesteld en je moet aangeven wanneer een bepaalde toets kan worden gedaan. Daarna moet je naar een ander programma (webbrowser) en site om je toets te testen. Al met al veel werk voordat je een toets kan bekijken. Samenvattend De complexiteit van een en ander maakt dat ik niet snel een docent zou adviseren om dit systeem zelf te gebruiken. In samenwerking met een groep mensen die QMP beheren en invoeren, lijkt QMP wel goed bruikbaar. Qua toetsfunctionaliteit bevat QMP veel mogelijkheden.

15 Adressen QMP Netherlands Stoas Telephone (0317) Fax (0317) Postbus AB Wageningen Netherlands Web Persoon die hier iets over weet is Leen Vechter

Doel. Programma. Computergebaseerd toetsen (CBT) Verschillende manieren van benaderen

Doel. Programma. Computergebaseerd toetsen (CBT) Verschillende manieren van benaderen Item- en toetsconstructie en analyse bij Computergebaseerd toetsen BKO-workshop Desirée Joosten, IPO/CELSTEC, Open Universiteit Nederland Doel Opfrissen van kennis en vaardigheden op het gebied van itemen

Nadere informatie

Toetsen in Blackboard

Toetsen in Blackboard Toetsen in Blackboard Met de tool Test kun je toetsvragen maken en afnemen. In dit document wordt uitgelegd 1. Hoe een toets gemaakt kan worden. 2. Hoe een toets bewerkt kan worden. 3. Hoe een toets beschikbaar

Nadere informatie

Halen we het maximale uit digitaal toetsen? Willeke van Essen-Tamboer, onderwijskundig adviseur Paragin

Halen we het maximale uit digitaal toetsen? Willeke van Essen-Tamboer, onderwijskundig adviseur Paragin Halen we het maximale uit digitaal toetsen? Willeke van Essen-Tamboer, onderwijskundig adviseur Paragin Over Paragin Ieder mens wil zijn mogelijkheden tot bloei laten komen. Wij maken daar met veel plezier

Nadere informatie

Adaptief Toetsen. een oude oplossing voor nieuwe problemen. Theo Eggen

Adaptief Toetsen. een oude oplossing voor nieuwe problemen. Theo Eggen Adaptief Toetsen een oude oplossing voor nieuwe problemen Theo Eggen Inhoud Wat is adaptief toetsen? Wat is er voor nodig? Onderzoek en praktijk Slotopmerkingen Wat is toetsen? Toetsen is meten van prestaties,vaardigheden,

Nadere informatie

WISCAT-pabo. Informatie voor de kandidaten. In deze instructie komt aan de orde: Opgaven op een beeldscherm. De computer stelt de toets samen

WISCAT-pabo. Informatie voor de kandidaten. In deze instructie komt aan de orde: Opgaven op een beeldscherm. De computer stelt de toets samen WISCAT-pabo Informatie voor de kandidaten In deze instructie komt aan de orde: Informatie over beeldschermtoetsen in het algemeen en adaptieve toetsen in het bijzonder. Informatie over de WISCAT-pabo toets.

Nadere informatie

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers English Instructions Windows 8 out-of-the-box supports the ICARUS Illumina (E653) e-reader. However, when users upgrade their Windows

Nadere informatie

University of Groningen Educational value of digital examination

University of Groningen Educational value of digital examination University of Groningen Educational value of digital examination Benefits Digital Examination HANDWRITING CORRECTING 1 2 3 Do you remember the Correcting the essay exams in handwriting from your students

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010 FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010 Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

Resultaten en effecten van de WISCAT-pabo

Resultaten en effecten van de WISCAT-pabo Resultaten en effecten van de WISCAT-pabo Theo Eggen, Cito/Universiteit Twente Gerard Straetmans, Cito/ Saxion PANAMA Conferentie Utrecht 31-1- 2013 1 Overzicht presentatie WISCAT-pabo: ontstaan WISCAT-pabo:

Nadere informatie

WWW.EMINENT-ONLINE.COM

WWW.EMINENT-ONLINE.COM WWW.EMINENT-OINE.COM HNDLEIDING USERS MNUL EM1016 HNDLEIDING EM1016 USB NR SERIEEL CONVERTER INHOUDSOPGVE: PGIN 1.0 Introductie.... 2 1.1 Functies en kenmerken.... 2 1.2 Inhoud van de verpakking.... 2

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan

Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan Digitaal toetsen; Niet hoe het moet, maar hoe het kan Martijn Hoeke DAS Conferentie, 14 november 2013, Utrecht UITGANGSPOSITIE Summatief toetsen via Blackboard Formatief/diagnostisch toetsen via Maple

Nadere informatie

Analyse vragenlijst pilot functioneel beheerders SURF

Analyse vragenlijst pilot functioneel beheerders SURF Analyse vragenlijst pilot functioneel beheerders SURF Lector Dr. Mark Gellevij Onderzoekers Dr. Marike Faber Jolise t Mannetje MSc Contact: Saxion - Kenniscentrum Onderwijsinnovatie Lectoraat Innovatief

Nadere informatie

Programma. Schaalconstructie. IRT: moeilijkheidsparameter. Intro: Het model achter het LOVS Mogelijkheden die het model biedt voor interpretatie

Programma. Schaalconstructie. IRT: moeilijkheidsparameter. Intro: Het model achter het LOVS Mogelijkheden die het model biedt voor interpretatie Programma LOVS Rekenen-Wiskunde Inhoud, rapportage en invloed van en Intro: Het model achter het LOVS Mogelijkheden die het model biedt voor interpretatie Marian Hickendorff Universiteit Leiden / Cito

Nadere informatie

EM7680 Firmware Update by OTA

EM7680 Firmware Update by OTA EM7680 Firmware Update by OTA 2 NEDERLANDS/ENGLISH EM7680 Firmware update by OTA Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Release notes:... 3 4.0 (NL) Overige

Nadere informatie

Nieuwsbrief NRGD. Editie 11 Newsletter NRGD. Edition 11. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/47

Nieuwsbrief NRGD. Editie 11 Newsletter NRGD. Edition 11. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/47 pagina 1 van 5 Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie Nieuwsbrief NRGD Editie 11 Newsletter NRGD Edition 11 17 MAART 2010 Het register is nu opengesteld! Het Nederlands Register

Nadere informatie

Introductie in flowcharts

Introductie in flowcharts Introductie in flowcharts Flow Charts Een flow chart kan gebruikt worden om: Processen definieren en analyseren. Een beeld vormen van een proces voor analyse, discussie of communicatie. Het definieren,

Nadere informatie

MyDHL+ Uw accountnummer(s) delen

MyDHL+ Uw accountnummer(s) delen MyDHL+ Uw accountnummer(s) delen met anderen Uw accountnummer(s) delen met anderen in MyDHL+ In MyDHL+ is het mogelijk om uw accountnummer(s) te delen met anderen om op uw accountnummer een zending te

Nadere informatie

Inventarisatie QTI Toetsspeler

Inventarisatie QTI Toetsspeler Inventarisatie QTI Toetsspeler Versie: 1.0 Datum: 16 januari 2008 Colofon Inventarisatie QTI Toetsspeler Dit document is opgesteld door het project Inventarisatie van afspraken over digitaal toetsmateriaal

Nadere informatie

Installatie Handleiding. Twan Wintjes

Installatie Handleiding. Twan Wintjes Installatie Handleiding voor AVCHDCoder Twan Wintjes 1 Hoofdstuk 1: Installatie... 3 1.1: Installeer AVCHDCoder... 3 1.2: Installeer ffdshow, Avisynth en Haali Media Splitter... 3 1.3: Ffdshow configureren...

Nadere informatie

Developing an adaptive, diagnostic test of. English writing skills

Developing an adaptive, diagnostic test of. English writing skills Developing an adaptive, diagnostic test of English writing skills Development of the DET Objectives Consultation IT Student model Consultation External committee Research Student models Psychometric Automatic

Nadere informatie

Tim Akkerman - Head of Mobile

Tim Akkerman - Head of Mobile Tim Akkerman - Head of Mobile Emesa is the largest e-commerce company for searching, comparing and booking travel and leisure packages in the following categories: Holidays - Other accommodations - Hotels

Nadere informatie

Activant Prophet 21. Prophet 21 Version 12.0 Upgrade Information

Activant Prophet 21. Prophet 21 Version 12.0 Upgrade Information Activant Prophet 21 Prophet 21 Version 12.0 Upgrade Information This class is designed for Customers interested in upgrading to version 12.0 IT staff responsible for the managing of the Prophet 21 system

Nadere informatie

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering.

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering. De L.Net s88sd16-n wordt via één van de L.Net aansluitingen aangesloten op de LocoNet aansluiting van de centrale, bij een Intellibox of Twin-Center is dat de LocoNet-T aansluiting. L.Net s88sd16-n aansluitingen

Nadere informatie

Van de TIMSS papieren toets naar de TIMSS tablet toets, zijn er verschillen? Eva Hamhuis Universiteit Twente Faculteit BMS Afdeling OMD

Van de TIMSS papieren toets naar de TIMSS tablet toets, zijn er verschillen? Eva Hamhuis Universiteit Twente Faculteit BMS Afdeling OMD Van de TIMSS papieren toets naar de TIMSS tablet toets, zijn er verschillen? Eva Hamhuis Universiteit Twente Faculteit BMS Afdeling OMD Voorstellen Eva Hamhuis Psychologie & Onderwijskunde Junior Onderzoeker

Nadere informatie

Online Resource 1. Title: Implementing the flipped classroom: An exploration of study behaviour and student performance

Online Resource 1. Title: Implementing the flipped classroom: An exploration of study behaviour and student performance Online Resource 1 Title: Implementing the flipped classroom: An exploration of study behaviour and student performance Journal: Higher Education Authors: Anja J. Boevé, Rob R. Meijer, Roel J. Bosker, Jorien

Nadere informatie

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen?

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? De firewall van de Speedtouch 789 (wl) kan niet volledig uitgeschakeld worden via de Web interface: De firewall blijft namelijk op stateful staan

Nadere informatie

Hunter-CRM. Documentatie Handleiding Spamfilter

Hunter-CRM. Documentatie Handleiding Spamfilter Documentatie Handleiding Spamfilter 1 Voorwoord Deze handleiding is een product van Hunter-CRM. Onze CRM software is gemaakt met het oog op gemak. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met onze helpdesk.

Nadere informatie

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja.

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja. Provisie Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u Provisie kunt gebruiken binnen uw school. Provisie is de lichtkrant-applicatie van Zermelo Roostermakers. Het is een 'lightweight' applicatie, die bedoeld

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

Tilburg University. Technieken van kwalitatief onderzoek 1 Verhallen, T.M.M.; Vogel, H. Published in: Tijdschrift voor Marketing

Tilburg University. Technieken van kwalitatief onderzoek 1 Verhallen, T.M.M.; Vogel, H. Published in: Tijdschrift voor Marketing Tilburg University Technieken van kwalitatief onderzoek 1 Verhallen, T.M.M.; Vogel, H. Published in: Tijdschrift voor Marketing Publication date: 1982 Link to publication Citation for published version

Nadere informatie

Kwaliteitseisen. 4.1 Praktijk Reflectie Kwaliteitseisen voor toetsing Portfolio 30

Kwaliteitseisen. 4.1 Praktijk Reflectie Kwaliteitseisen voor toetsing Portfolio 30 25 Kwaliteitseisen Samenvatting In dit hoofdstuk worden de kwaliteitseisen aan een toets besproken. Een toets moet valide, betrouwbaar, bruikbaar en transparant zijn..1 Praktijk 26.2 Reflectie 26.3 Kwaliteitseisen

Nadere informatie

WISCAT-pabo. In deze instructie komt aan de orde: Opgaven op een beeldscherm. De computer stelt de toets samen. Proces adaptieve toets

WISCAT-pabo. In deze instructie komt aan de orde: Opgaven op een beeldscherm. De computer stelt de toets samen. Proces adaptieve toets WISCAT-pabo Informatie voor de kandidaten. In deze instructie komt aan de orde: Informatie over beeldschermtoetsen in het algemeen en adaptieve toetsen in het bijzonder. Informatie over de WISCAT-pabo

Nadere informatie

Handleiding Zuludesk Parent

Handleiding Zuludesk Parent Handleiding Zuludesk Parent Handleiding Zuludesk Parent Met Zuludesk Parent kunt u buiten schooltijden de ipad van uw kind beheren. Hieronder vind u een korte handleiding met de mogelijkheden. Gebruik

Nadere informatie

Installatie van Windows 10 op laptops. Windows 10 installation on laptops

Installatie van Windows 10 op laptops. Windows 10 installation on laptops Installatie van Windows 10 op laptops In mei vindt de migratie naar Windows 10 plaats op de laptops. Per dag worden ongeveer 25 laptops gemigreerd. Elke laptop heeft een ISSC-sticker met een laptop-nummer.

Nadere informatie

Onderbouwing. AMN Eindtoets: adaptief met terugbladerfunctie. Hoe zit dat?

Onderbouwing. AMN Eindtoets: adaptief met terugbladerfunctie. Hoe zit dat? Onderbouwing AMN Eindtoets: adaptief met terugbladerfunctie. Hoe zit dat? In 2017 liet het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de AMN Eindtoets officieel toe als eindtoets in het basisonderwijs.

Nadere informatie

Published in: Onderwijs Research Dagen 2013 (ORD2013), mei 2013, Brussel, Belgie

Published in: Onderwijs Research Dagen 2013 (ORD2013), mei 2013, Brussel, Belgie Samenwerkend leren van leerkrachten : leeropbrengsten gerelateerd aan activiteiten en foci van samenwerking Doppenberg, J.J.; den Brok, P.J.; Bakx, A.W.E.A. Published in: Onderwijs Research Dagen 2013

Nadere informatie

LES 11: VAN LOKAAL NAAR ONLINE. Lesoverzicht: Aan de slag Domeinnaam Web hosting FTP gegevens FTP programma s Database exporteren Samenvatting

LES 11: VAN LOKAAL NAAR ONLINE. Lesoverzicht: Aan de slag Domeinnaam Web hosting FTP gegevens FTP programma s Database exporteren Samenvatting LES 11: VAN LOKAAL NAAR ONLINE Lesoverzicht: Aan de slag Domeinnaam Web hosting FTP gegevens FTP programma s Database exporteren Samenvatting Tijd: 10 minuten Doel: Aan het einde van de les kun je de lokale

Nadere informatie

Werken met Studienet. Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit

Werken met Studienet. Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit Werken met Studienet Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit Doelstellingen Begrijpen hoe Studienet werkt Perspectief docent/ontwikkelaar

Nadere informatie

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering.

L.Net s88sd16-n aansluitingen en programmering. De L.Net s88sd16-n wordt via één van de L.Net aansluitingen aangesloten op de LocoNet aansluiting van de centrale, bij een Intellibox of Twin-Center is dat de LocoNet-T aansluiting. L.Net s88sd16-n aansluitingen

Nadere informatie

Procedure Reset tv-toestellen:

Procedure Reset tv-toestellen: Procedure Reset tv-toestellen: Volgende procedure is te volgen wanneer er een tv-toestel, op een van de kamers niet meer werkt. TV Re-installation Factory Default Her-installeren van de TV Fabrieksinstellingen

Nadere informatie

EM7680 Firmware Auto-Update for Kodi 17.2

EM7680 Firmware Auto-Update for Kodi 17.2 EM7680 Firmware Auto-Update for Kodi 17.2 2 NEDERLANDS/ENGLISH EM7680 Firmware Auto-update for Kodi 17.2 Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Opmerking...

Nadere informatie

Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B

Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B Leo Wagemans, Louise Stijnen, Kees Pannekeet 24 september 2013 Open Universiteit Doelstellingen Begrijpen hoe Studienet werkt Perspectief docent/ontwikkelaar

Nadere informatie

Hoe te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO): Apple OS X How to connect to NDI Remote Office (NDIRO): Apple OS X

Hoe te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO): Apple OS X How to connect to NDI Remote Office (NDIRO): Apple OS X Handleiding/Manual Hoe te verbinden met (NDIRO): Apple OS X How to connect to (NDIRO): Apple OS X Inhoudsopgave / Table of Contents 1 Verbinden met het gebruik van Apple OS X (Nederlands)... 3 2 Connect

Nadere informatie

Rekenen in Beeld - Kritische analyse van rekenopgaven - - Wetenschappelijk onderzoek naar contextgebruik -

Rekenen in Beeld - Kritische analyse van rekenopgaven - - Wetenschappelijk onderzoek naar contextgebruik - Rekenen in Beeld - Kritische analyse van rekenopgaven - - Wetenschappelijk onderzoek naar contextgebruik - >> Rekenen zoals het bedoeld is

Nadere informatie

Snel van start Docenten

Snel van start Docenten Tests Maak een vragenpool Ga onder Course Managment > Control Panel > Course Tools naar Test, Survey en Pools en klik daarna op Pools Klik op Build Pool Vul de gevraagde gegevens in bij Naam, Description

Nadere informatie

AdVISHE: Assessment of the Validation Status of Health- Economic Decision Models

AdVISHE: Assessment of the Validation Status of Health- Economic Decision Models AdVISHE: Assessment of the Validation Status of Health- Economic Decision Models Pepijn Vemer, George van Voorn, Isaac Corro Ramos, Maiwenn Al, Talitha Feenstra Rationale In theorie: Doe alles! Een model

Nadere informatie

Handleiding digitale toetsafname

Handleiding digitale toetsafname Handleiding digitale toetsafname Creta staat voor Collectieve Reken- en Taaltoetsen AOC s. Creta is in 2008 gestart met het maken van digitale toetsen voor Nederlands, Engels en Rekenen. De toetsen worden

Nadere informatie

epson software v FF8F706A2C13685F05A2EFC3499C0 Epson Software V330 1 / 6

epson software v FF8F706A2C13685F05A2EFC3499C0 Epson Software V330 1 / 6 Epson Software V330 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Epson Software V330 Met de de software voor het samenvoegen van beelden kunnen documenten en... U verlaagt tegelijkertijd uw energierekening want de Epson Perfection

Nadere informatie

Uitleg geven hoe men een VPN connectie kan opzetten i.c.m. een RSA token.

Uitleg geven hoe men een VPN connectie kan opzetten i.c.m. een RSA token. Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Doel Nr. Naam Pagina 1 Doel 1 2 Toepassingsgebied 1 3 Verantwoordelijkheden 1 4 Procedure gebruik Juniper VPN client 2 4.1 Starten van VPN verbinding 2 4.2 Stoppen van VPN

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de DTT

Veelgestelde vragen over de DTT Veelgestelde vragen over de DTT Op de CVTE (eind september 2014) site staan deze 'veelgestelde vragen' Waarom zijn er in de pilot 150 scholen nodig? Hoe ziet de samenwerking met de scholen eruit? Welke

Nadere informatie

Automated scoring in mathematics: tinning intelligence?

Automated scoring in mathematics: tinning intelligence? Automated scoring in mathematics: tinning intelligence? Paul Drijvers paul.drijvers@cito.nl Johanna Hofstee joke.hofstee@cito.nl 09-02-2017 Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling Arnhem (feb-17)

Nadere informatie

Toetskwaliteit is jouw verantwoordelijkheid. Bernard Veldkamp en Theo Eggen Conferentie Servicepunt examinering mbo Maart 2014

Toetskwaliteit is jouw verantwoordelijkheid. Bernard Veldkamp en Theo Eggen Conferentie Servicepunt examinering mbo Maart 2014 Toetskwaliteit is jouw verantwoordelijkheid Bernard Veldkamp en Theo Eggen Conferentie Servicepunt examinering mbo Maart 2014 Inleiding Kwaliteit van toetsen is belangrijk 17 miljoen experts of een aantal

Nadere informatie

Security Les 1 Leerling: Marno Brink Klas: 41B Docent: Meneer Vagevuur

Security Les 1 Leerling: Marno Brink Klas: 41B Docent: Meneer Vagevuur Security Les 1 Leerling: Klas: Docent: Marno Brink 41B Meneer Vagevuur Voorwoord: In dit document gaan we beginnen met de eerste security les we moeten via http://www.politiebronnen.nl moeten we de IP

Nadere informatie

Relationele Databases 2002/2003

Relationele Databases 2002/2003 1 Relationele Databases 2002/2003 Hoorcollege 4 8 mei 2003 Jaap Kamps & Maarten de Rijke April Juli 2003 Plan voor Vandaag Praktische dingen 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5. SQL Aantekeningen 2 Tabellen. Theorie

Nadere informatie

Relationele Databases 2002/2003

Relationele Databases 2002/2003 Relationele Databases 2002/2003 Hoorcollege 4 8 mei 2003 Jaap Kamps & Maarten de Rijke April Juli 2003 1 Plan voor Vandaag Praktische dingen Huiswerk 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5. SQL Aantekeningen 2 Tabellen.

Nadere informatie

PROMIS Een integraal systeem voor het meten van patientgeraporteerde

PROMIS Een integraal systeem voor het meten van patientgeraporteerde PROMIS Een integraal systeem voor het meten van patientgeraporteerde uitkomsten in de zorg Dr. Caroline Terwee Dutch-Flemish PROMIS group VU University Medical Center Department of Epidemiology and Biostatistics

Nadere informatie

ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept

ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept 7 juni 2012 KNX Professionals bijeenkomst Nieuwegein Annemieke van Dorland KNX trainingscentrum ABB Ede (in collaboration with KNX Association) 12/06/12 Folie 1 ETS

Nadere informatie

Het opschorten van de handel op de Amsterdamse Effectenbeurs Kabir, M.R.

Het opschorten van de handel op de Amsterdamse Effectenbeurs Kabir, M.R. Tilburg University Het opschorten van de handel op de Amsterdamse Effectenbeurs Kabir, M.R. Published in: Bedrijfskunde: Tijdschrift voor Modern Management Publication date: 1991 Link to publication Citation

Nadere informatie

Interface tussen Stuurbediening en Sony autoaudio

Interface tussen Stuurbediening en Sony autoaudio The information in this document is in Dutch, English version follows later in this document Interface tussen Stuurbediening en Sony autoaudio LET OP! HOEWEL DE UITERSTE ZORGVULDIGHEID IS BETRACHT BIJ

Nadere informatie

Teststrategie met behulp van heuristieken

Teststrategie met behulp van heuristieken Workshop TestNet Teststrategie met behulp van heuristieken www.improveqs.nl (info@improveqs.nl) Versie 2.0 1 Acknowledgements Met dank aan: Ruud Cox voor de vele discussies over dit onderwerp Fiona Charles

Nadere informatie

Pair Testen. Het verbeteren van je test kennis met anderen. Peter

Pair Testen. Het verbeteren van je test kennis met anderen. Peter Pair Testen Het verbeteren van je test kennis met anderen Peter Schrijver @simonsaysnomore p.schrijver@test-pro.nl Pair Testen Volgens Wikipedia Pair testing is a software development technique in which

Nadere informatie

Rekenen: ook in de andere vmbo vakken

Rekenen: ook in de andere vmbo vakken Rekenen: ook in de andere vmbo vakken verdiepingsconferenties Freudenthal Instituut Korte inhoud werkgroep Het onderhouden en uitbreiden van rekenvaardigheden is een belangrijk thema in klas 3 en 4 van

Nadere informatie

Shipment Centre EU Quick Print Client handleiding [NL]

Shipment Centre EU Quick Print Client handleiding [NL] Shipment Centre EU Quick Print Client handleiding [NL] Please scroll down for English. Met de Quick Print Client kunt u printers in Shipment Centre EU configureren. De Quick Print Client kan alleen op

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

Hoe met Windows 8 te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO) How to connect With Windows 8 to NDI Remote Office (NDIRO

Hoe met Windows 8 te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO) How to connect With Windows 8 to NDI Remote Office (NDIRO Handleiding/Manual Hoe met Windows 8 te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO) How to connect With Windows 8 to NDI Remote Office (NDIRO Inhoudsopgave / Table of Contents 1 Verbinden met het gebruik van

Nadere informatie

Welke factoren beïnvloeden het gezamenlijk leren door leraren? Een systematische literatuurreview Thurlings, M.C.G.; den Brok, P.J.

Welke factoren beïnvloeden het gezamenlijk leren door leraren? Een systematische literatuurreview Thurlings, M.C.G.; den Brok, P.J. Welke factoren beïnvloeden het gezamenlijk leren door leraren? Een systematische literatuurreview Thurlings, M.C.G.; den Brok, P.J. Published in: Onderwijs Research Dagen(ORD), 11-12 Juni 2014, Groningen,

Nadere informatie

Handleiding Website Laatste update: april 2014

Handleiding Website Laatste update: april 2014 Laatste update: april 2014 1. Google Search Tijdens de ontwikkeling van uw website werd er veel aandacht besteed aan optimalisatie voor zoekmachines zoals Google. Dit onder andere door de broncode technisch

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Tentamen Bewijzen en Technieken 1 7 januari 211, duur 3 uur. Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe.

Nadere informatie

Mensen met een verstandelijke handicap en sexueel misbruik Kooij, D.G.

Mensen met een verstandelijke handicap en sexueel misbruik Kooij, D.G. Mensen met een verstandelijke handicap en sexueel misbruik Kooij, D.G. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Rekenen/wiskunde. Diagnostische toets rekenen niveau X2 en Y1. Handleiding digitale toetsafname

Rekenen/wiskunde. Diagnostische toets rekenen niveau X2 en Y1. Handleiding digitale toetsafname Rekenen/wiskunde Diagnostische toets rekenen niveau X2 en Y1 Handleiding digitale toetsafname Stichting Cito Instituut voor Toetsontwikkeling Arnhem (2008) Niets uit dit werk mag zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB

Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB Online toetsing met Question Mark Perception aan de EhB Arnout Horemans 5 juni 2007 Online toetsing met QMP - A. Horemans 1 Inhoud Wat? Voor en nadelen Perception in EhB Voorbeeld formatieve toets Feedback

Nadere informatie

Omslag ontwerp. Aanleverinstructies. Welke informatie hebben wij nodig? Let op:

Omslag ontwerp. Aanleverinstructies. Welke informatie hebben wij nodig? Let op: Aanleverinstructies Omslag ontwerp Op basis van uw wensen kunt u een geschikte ontwerper kiezen. Op de volgende pagina s van dit document vindt u info en een klein portfolio van de ontwerpers. 1. StudioLIN

Nadere informatie

TOETSTIP 10 - JANUARI 2008

TOETSTIP 10 - JANUARI 2008 TOETSTIP 10 - JANUARI 2008 Bepaling wat en waarom je wilt meten Toetsopzet Materiaal Betrouwbaarheid Beoordeling Interpretatie resultaten TIP 10: CESUURBEPALING Bij het beoordelen van de taalvaardigheid

Nadere informatie

9-12-2011. Expertise. Passend digitaal onderwijs: Rekentuin.nl ICT. Individuele verschillen. Toekomst van de educatieve ICT

9-12-2011. Expertise. Passend digitaal onderwijs: Rekentuin.nl ICT. Individuele verschillen. Toekomst van de educatieve ICT Expertise Talent is overrated Passend digitaal onderwijs: Rekentuin.nl Marthe Straatemeier Universiteit van Amsterdam & Oefenweb.nl Deliberate practice: intensieve langdurige op het kind afgestemde training

Nadere informatie

Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager.

Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager. Opleiding PECB ISO 9001 Quality Manager www.bpmo-academy.nl Wat is kwaliteitsmanagement? Kwaliteitsmanagement beoogt aan te sturen op het verbeteren van kwaliteit. Tevens houdt het zich bezig met het verbinden

Nadere informatie

Assessing writing through objectively scored tests: a study on validity. Hiske Feenstra Cito, The Netherlands

Assessing writing through objectively scored tests: a study on validity. Hiske Feenstra Cito, The Netherlands Assessing writing through objectively scored tests: a study on validity Hiske Feenstra Cito, The Netherlands Outline Research project Objective writing tests Evaluation of objective writing tests Research

Nadere informatie

Academisch schrijven Inleiding

Academisch schrijven Inleiding - In this essay/paper/thesis I shall examine/investigate/evaluate/analyze Algemene inleiding van het werkstuk In this essay/paper/thesis I shall examine/investigate/evaluate/analyze To answer this question,

Nadere informatie

WISTIL. 25 oktober 2012

WISTIL. 25 oktober 2012 25 oktober 2012 WISTIL Uitwerken van een Wiskundige In- en uitstaptoets en een Individuele Leerlijn bij toekomstige leerkrachten lager onderwijs uniform voor alle lerarenopleidingen in Vlaanderen. KHLeuven:

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Examination 2DL04 Friday 16 november 2007, hours.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Examination 2DL04 Friday 16 november 2007, hours. TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Examination 2DL04 Friday 16 november 2007, 14.00-17.00 hours. De uitwerkingen van de opgaven dienen duidelijk geformuleerd en overzichtelijk

Nadere informatie

Compaq Desktop Wallpaper

Compaq Desktop Wallpaper Compaq Desktop Wallpaper Thank you for reading. As you may know, people have search numerous times for their chosen books like this, but end up in infectious downloads. Rather than reading a good book

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 10

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 10 QUICK GUIDE B Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 10 Version 0.19 (Oct 2016) Per May 2014 OB10 has

Nadere informatie

EXAMEN kunst (algemeen) havo 2015. Hugo Gitsels, toetsdeskundige, Cito

EXAMEN kunst (algemeen) havo 2015. Hugo Gitsels, toetsdeskundige, Cito EXAMEN kunst (algemeen) havo 2015 Hugo Gitsels, toetsdeskundige, Cito Op dinsdag 12 mei maakten ongeveer 7.400 kandidaten het examen kunst (havo). De N-term werd vastgesteld op 1,4.Vrijwel geen van de

Nadere informatie

Workshop Toetsmatrijs & toetsanalyse

Workshop Toetsmatrijs & toetsanalyse Workshop Toetsmatrijs & toetsanalyse Inhoud Waarom? Wat is het? Hoe doe ik het? Wat doe ik er mee? Hoe kom ik meer te weten? Toets-Advies-Commissie (TAC) Farmaceutische Wetenschappen, Augustus 2018 1 Waarom?

Nadere informatie

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right.

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right. Mijn Inspiratie Ik kreeg het idee om een variant te maken van een lamp die ik al eerder had gemaakt. Bij de lamp die in de onderstaande foto s is afgebeeld kun je het licht dimmen door de lamellen open

Nadere informatie

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Auteur: Brenda Lems Datum: januari 2017 Inleiding EndNote is bibliografische software die je kunt gebruiken voor het opbouwen, beheren en

Nadere informatie

Multi user Setup. Firebird database op een windows (server)

Multi user Setup. Firebird database op een windows (server) Multi user Setup Firebird database op een windows (server) Inhoudsopgave osfinancials multi user setup...3 Installeeren van de firebird database...3 Testing van de connectie met FlameRobin...5 Instellen

Nadere informatie

Kwantitatieve analyse toetskwaliteit

Kwantitatieve analyse toetskwaliteit Kwantitatieve analyse toetskwaliteit Auteur: Rob Kayzel Aan de hand van de resultaten van het tentamen (de scores van de studenten) is het mogelijk om de kwaliteit van het tentamen onderzoeken. De analyse

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Tentamen Analyse 6 januari 203, duur 3 uur. Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen

Nadere informatie

Welkom! Michael Sourbron.

Welkom! Michael Sourbron. Make IT personal Welkom! Michael Sourbron Michael.Sourbron@callexcell.be François Gysbertsen François.Gysbertsen@callexcell.be GertJan Coolen GertJan.Coolen@frontline.nl Agenda Introductie Engage uw klant

Nadere informatie

Workflow en screenshots Status4Sure

Workflow en screenshots Status4Sure Workflow en screenshots Status4Sure Inleiding Het Status4Sure systeem is een ICT oplossing waarmee de transportopdrachten papierloos door het gehele proces gaan. De status kan gevolgd worden door de logistieke

Nadere informatie

ELO (elektronische leeromgeving) Waaraan voldoet een goede ELO of arrangeer platform?

ELO (elektronische leeromgeving) Waaraan voldoet een goede ELO of arrangeer platform? ELO (elektronische leeromgeving) Waaraan voldoet een goede ELO of arrangeer platform? 1 P agina Technische eisen Migratie It s Learning naar nieuwe ELO (anders gaat er veel verloren) Controlesoftware (scherm

Nadere informatie

Find Neighbor Polygons in a Layer

Find Neighbor Polygons in a Layer Find Neighbor Polygons in a Layer QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Dick Groskamp This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0

Nadere informatie

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 11

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 11 QUICK GUIDE B Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 11 Version 0.14 (July 2015) Per May 2014 OB10 has

Nadere informatie

Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus

Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus (TiU) gebruikt Blackboard Learn als digitale leeromgeving. In dit document staan de meest essentiële onderdelen van Blackboard kort uitgelegd. Neem

Nadere informatie

Free Electives (15 ects)

Free Electives (15 ects) Free Electives (15 ects) Information about the Master RE&H (and the free electives) can be found at the following page: http://www.bk.tudelft.nl/en/about-faculty/departments/real-estate-and-housing/education/masterreh/free-electives/

Nadere informatie

Landelijk Overleg Examencommissie in oprich9ng

Landelijk Overleg Examencommissie in oprich9ng Landelijk Overleg Examencommissie in oprich9ng John Huizinga John.Huizinga@HU.nl 06 23 50 75 26 Landelijk overleg examencommissies Opgave Landelijk Overleg Examencommissie Examencommissies ondersteunen

Nadere informatie