Elk mengtafel heeft een specifieke knop genaamd de Gain of Trim of Input level. De gain is de basis voor iedere goede mix.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Elk mengtafel heeft een specifieke knop genaamd de Gain of Trim of Input level. De gain is de basis voor iedere goede mix."

Transcriptie

1 De Gain structuur is het fundament van een goede mix. Elk mengtafel heeft een specifieke knop genaamd de Gain of Trim of Input level. De gain is de basis voor iedere goede mix. Een goede mix begint met de bron. Wat je er niet in stopt komt er ook niet uit. Als de geluidsbron onduidelijk is, bijvoorbeeld een spreker die zijn microfoon te laag houdt, zorgt dat voor een onduidelijk signaal die moeilijk uit te versterken is. Linecheck. Hierbij wordt gecontroleerd of alles is aangesloten, of alle aansluitingen en kabels werken en of alle microfoons en andere signaalbronnen op de juiste kanalen zijn aangesloten. Zet een koptelefoon op, zet de pfl of mute knop van één microfoonkanaal aan en laat iemand op het podium door de microfoon spreken of zingen. Hierbij is het belangrijk dat de muzikant op zijn instrument speelt of zingt zoals hij/zij dat live ook gaat doen. Dus niet "one, two test", maar flink gaan staan zingen of spelen. Zet de masterfader nog even dicht. Het ingangsniveaus de gain van de geluidsbron moet hoog genoeg staan om ervoor te zorgen dat het geluidsniveau laag kan blijven, maar natuurlijk niet zo hoog dat er vervorming ontstaat. Door de gain omhoog of omlaag te draaien bepaal ik de hoeveelheid signaal dat er op de mengtafel binnen komt. Wanneer je een microfoon aansluit wil je natuurlijk ook kunnen zien hoeveel signaal er binnen komt. Op sommige mengtafels wordt dit aangegeven met een peak indicator. Draai de gain maar eens omhoog, je ziet de peak light indicator knipperen. Wanneer je de mute knop of solo functie of PFL inschakelt kun je de op de VU meter zien hoeveel volume je van de geluidsbron binnen krijgt. Zorg het liefst voor zoveel mogelijk input level van je geluidsbron. Kijk op je VU meter ( de ledjes) en draai nu aan de gain (pad) knop totdat het signaalniveau op de Vu-meter 0dB is. Dit is de meest ideale input level van je geluidsbron, dit wordt ook wel unity gain of zero gain genoemd. Doe vervolgens hetzelfde met de andere geluidsbronnen die je wilt versterken op de mengtafel. Als geluidsman maak je eerst een ruwe schets met je gain. Unity gain betekent dat je nog steeds 20 db speelruimte hebt voordat het geluid gaat oversturen. ( Clipping ) Als je weet dat je input niet overstuurt dan kun je er gerust op zijn dat de andere onderdelen ook niet oversturen. Als het geluid toch overstuurt binnenkomt, moet ik mijn gain terugdraaien. We gebruiken de attennuation switch wanneer de gain helemaal omlaag staat en we het niet verder naar beneden kunnen draaien. Deze knop verlaagt de geluidshoeveelheid dat het kanaal binnenkomt met 20 db nog voor de versterker. De Faders levelen De Faders zetten we ook precies op de nul lijn op zero/ unity. De term zero en unity zijn hetzelfde. De geluidstafel zal het beste functioneren wanneer je de Faders op net onder zero zet. Dit is belangrijk voor een optimale signaal/ruis verhouding. Ook je equalizer zal veel efficiënter zijn, omdat je een behoorlijk fatsoenlijk geluid binnen komt.

2 Een goede indicator krijg je wanneer je de Fader helemaal naar beneden zet. ( van belang is dan natuurlijk dat de geluidsbron voor de kanaal fader geplaatst is, anders hoor je natuurlijk niets als de Fader naar beneden staat.) Zet je gain omhoog totdat de indicator willkeurig gaat knipperen, zet het dan een kelin beetje terug. Hoofdlijn: Zorg dat je zoveel mogelijk geluid binnen krijgt op je gain, dat beperkt de hoeveelheid ruis, de input krijgt dan een veel helderder en pittig ( punchy ) geluid. Stel nu je Master faders in ( deze bevinden zich aan de rechter kant van de geluidstafel). Zorg ervoor dat de mute/solo of pfl knop uuitgeschakeld staat. Zet de masterfaders ook op of net onder de nul lijn om het gewenste geluid uit de speakers te krijgen. Kijk op de meter om te zien hoeveel geluidsniveau er uit de geluidstafel komt. Het kan zijn dat je de faders niet goed op de nul lijn kunt zetten, omdat er dan teveel geluid uit de speakers komt. Ga dan naar je versterker ( Power amplifier) of je actieve speakers. Veel actieve speakers hebben ook een volume knop die je harder of zachter kunt zetten. Zet actieve speakers in dit geval dan zachter, zodat je de faders gewoon op de Zero/ unity kunt zetten. Je geluidstafel klinkt veel beter wanneer je de faders op zero/ unity hebt staan, dan wanneer ze te laag staan. Equalizen Dit is waarschijnlijk het meest gebruikte onderdeel op het mengpaneel, maar ook de meest onbegrepen. Dit onderdeel vereist heel veel oefening voordat je het volledig beheerst. Dit komt doordat je oren getraind moeten worden om bepaalde frequentie gebieden goed te kunnen horen. Nu het binnenkomende signaal optimaal is kunnen we gaan equalizen. Zet eerst alle knoppen in de middenstand. De E.Q staat dan neutraal op een grafische equalizer kun je zien dat de lijn plat ligt.

3 Aan de linkerkant van de grafische E.Q laat de lijn 20 herz zien. Aan de rechterkant zien we herz. Dit is zo hoog dat alleen een persoon met een goed gehoor dit nog kan horen. In het equalizen onderscheiden we drie gebieden: hoog, midden en laag. High shelf E.Q Low shelf E.Q Fixed mid E.Q Mid sweepable E.Q Low shelf E.Q Wanneer je gaat equalizen begin dan eerst met de lage frequentie instrumenten. ( Zie: Piramide)

4 Regel het laag (low shelf E.Q) naar smaak. Zorg ervoor dat maar enkele instrumenten echt in het basbereik zitten: bassdrum en basgitaar. Te veel bas in bijvoorbeeld de piano of gitaar kan goed klinken zolang die instrumenten alléén spelen, in het bandgeluid wordt het snel rommelig en onduidelijk. Gebruik voor alle instrumenten de Low-cut filters (low cut switch), behalve voor bassdrum en evt. basgitaar. Dit vermindert een hele hoop gerommel. Wanneer je knop in de middenstand hebt staan ligt de lijn plat, wanneer je de knop naar rechts draait zie je dat de lijn begint te stijgen aan de linkerkant v.h plaatje. Wanneer we de knop teveel naar rechts draaien zal het geluid nogal donker worden. Als we door de microfoon zouden spreken, klinkt onze stem heel bassig. Wanneer we de knop terugzetten naar de middenstand komt de lijn weer plat te liggen en is het geluid weer normaal. Wanneer je de knop naar links draait ontstaat er een dip aan de linkerkant. De lijn laat nu het tegenovergestelde zien van daarnet. Het geluid wordt nu heel iel en dun. Wanneer ik de knop terug zet naar de middenstand klinkt mijn geluid weer normaal. Het midden. Fixed mid eq Mid sweepable eq In dit gebied is je gehoor het meest gevoelig en kun je dus het beste klankkleurverschillen waarnemen. Vandaar dat de midden regeling ook het meest uitgebreid is, het heeft namelijk twee i.p.v een knop.

5 De fixed mid eq werkt in vele gevallen hetzelfde als de highshelf en low shelf eq, het enige verschil is dat er een gefixeerd punt is in het midden van het frequentie gebied. Wanneer we de knop naar rechts draaien vanuit de middenstand, ontstaat er een heuveltje in het middden. Draaien we de knop teveel naar rechts, dan merken we dat dit een uitnodiging is voor feedback. Wanneer we de knop naar links draaien zien we dat er een dip ontstaat in het middengebied. Je kunt horen dat je stem door de microfoon nu heel weinig aanwezig is, het heeft weinig presence. De "sweep-eq" of "semi-parametrische eq" heeft twee regelaars, één voor het beïnvloeden van de frequentie en één voor de eq gain (+ of - 15dB meestal). Je kunt de werking ervan het beste horen door de gain eerst flink in de plus te draaien (kijk uit voor feedback) en dan aan de frequentieregelaar te draaien. Als je het gebied gevonden hebt waar je wilt bijregelen (pus of min), draai dan aan de eq gain voor de fijnafstemming. Wanneer ik beide knoppen naar rechts draai hoor ik dat mijn stem heel erg rauw klinkt. In het middengebied ontstaat een heuveltje. Draai ik de knoppen naar links ontstaat er een dip in het middengebied en mijn stem wordt heel onduidelijk en ongedefinieerd. De "sweep-eq" heeft enorme voordelen wanneer je bepaalde probleem frequenties probeert aan te pakken. De High shelf eq. Aan de rechterkant van de grafische eq bevindt zich het hoge frequentie gebied. Wanneer we de knop naar de rechterkant draaien begint de lijn te stijgen. Je stem klinkt nu heel helder. Wanneer je de knop weer op de middenstand zet klinkt de stem weer normaal. Wanneer we de knop naar links draaien, ontstaat er een dip in de lijn aan de rechterkant van het scherm. Onze stem klinkt nu heel dof.

6 Wanneer we de knop weer terugzetten in het midden, ligt de lijn weer plat en onze stem klinkt weer normaal. Gebruik vooral je oren i.p.v je vingers om het geluid te equalizen. Oefen regelmatig met je eigen stem. Een snelle manier om frequenties af te regelen is door het zaalgeluid uit te zetten. Luister naar het kanaal door een koptelefoon. Zoals een gitarist zijn snaar draait naar de gewenste stemming, draai je al luisterend naar de gewenste frequentie toe. Waarom equalizen? Op de eerste plaats kan equalizing nodig zijn om weergave-apparatuur aan de akoestiek van een ruimte aan te passen. Als je de weergave karakteristiek van een PA-systeem zodanig op de ruimte aanpast dat pieken en dips in frequentiegebieden zoveel mogelijk gladgestreken zijn, zul je een beter geluid krijgen en minder problemen hebben met lastige rondzing-tonen en dergelijke. Hetzelfde geldt voor PA-monitors en voor studio-monitors. Elke ruimte versterkt en verzwakt bepaalde frequenties. Hoge tonen worden geabsorbeerd door bijvoorbeeld gordijnen, stoel bekleding, mensen, en door de lucht zélf al! Lage tonen kunnen versterkt worden door het effect van "staande golven", tonen die door parallelle wanden heen en weer gereflecteerd worden. Als een ruimte klein is, worden heel lage tonen verzwakt omdat de golflengte ervan "niet in de ruimte past". Verder kan equalizing per instrument nodig zijn om het in een mix naar voren te laten komen. Het kan ook als effect gebruikt worden om opzettelijk een geluid te "verkleuren". In dance muziek en aanverwanten worden bassen sterk benadrukt om de muziek "voelbaar" te maken. Om vermogen te sparen kun je met een PA installatie de energie-vretende tonen beneden 100Hz onderdrukken. Zo kun je met minder vermogen je geluid verder laten reiken. Soms heeft de weergave van die tonen ook geen functie, bijvoorbeeld bij spraak. Equalizing kan ook nodig zijn om het met een microfoon of combinatie van microfoons opgenomen geluid van een instrument of stem natuurlijker te laten klinken. Met name door "close-miking" kunnen bepaalde frequenties onnatuurlijk hard of zacht gaan klinken. Effecten toevoegen Als stelregel: niet teveel met effecten experimenteren. Je wilt het geluid nl. zo natuurlijk mogelijk reproduceren. ( Akoestische reproductie) Effecten als galm, delay, ed. kunnen nu aan de mix worden toegevoegd. Ook hier weer: met mate, te veel galm en delay op te veel instrumenten "smeert de mix dicht", het wordt een brij. Algemene stelregel: effecten als galm en delay alleen op solo- instrumenten en zang. Een rim-click of percussie instrument kan ook leuk werken met wat reverb. Maken van eventuele submixen. Meestal worden de drums aan een subgroep toegewezen. Zet de master en de subgroep faders open, maak nu een goede balans tussen de individuele instrumenten van het drumstel met de kanaalfaders. Daarna kun je de drums als geheel faden met de subgroepfader(s). Hetzelfde kun je doen voor bijvoorbeeld een blazerssectie, backing vocals of percussie. Eindmix, effecten. Laat nu de hele band spelen en maak een gebalanceerde mix van het geheel. Hierbij kan het nodig zijn om individuele instrumenten nog wat bij te kleuren met eq, om ook de klankkleuren mooi in balans te brengen en om zonder alleen de volumeschuiven te gebruiken er voor te zorgen dat elke stem en elk instrument te horen is. Je kun hier ook panning voor gebruiken (plaatsing in het stereobeeld). Doe het niet te extreem, vooral niet als het publiek dicht op de boxen staat. Als je dan de gitaar extreem rechts zet in het stereobeeld, hoort het publiek dat voor de linkerboxen staat geen gitaar... Instrumenten die een stereo-signaal geven (keys, gitaar met effecten, in stereo gemixte subgroepen) en aan twee extreem links en rechts Kamfiltereffect Dit effect ontstaat onder andere als hetzelfde geluid via verschillende wegen van verschillende lengte op één punt (luisteraar) kan komen: looptijdverschillen. Het is er dus eigenlijk altijd als je met verschillende luidsprekers tegelijk werkt. Het ontstaat ook doordat gereflecteerd geluid weer bij het oorspronkelijke geluid komt. Door deze interferentie van geluidsgolven die niet met elkaar "in fase" zijn

7 doven bepaalde frequenties uit (worden zachter) en andere worden harder. Het effect is ook nog per frequentie verschillend. Boven 1KHz is het niet meer storend, beneden die frequentie kan het problemen opleveren. Bij het opstellen van meerdere luidsprekers voor één kanaal (luidspreker-array) moet je er op letten dat de conussen exact boven elkaar staan, om looptijdverschillen zo Compressor Compressor, vaak zelfs een multi-band compressor, die dus verschillende frequentiegebieden onafhankelijk van elkaar kan comprimeren. De compressor maakt harde gedeelten zachter. Een soort automatische volumeknop. Hoe sterker de compressie, hoe egaler het volume wordt. Doordat het gemiddelde volume daardoor groter wordt komt het geluid er beter door. Radio uitzendingen worden ook gecomprimeerd, wanneer je de radio zacht hebt staan zachte gedeelten niet wegvallen door bijvorbeeld het geluid van een stofzuiger en hoef je voor een hard nummer de radio niet zachter te zetten uit angst voor een buren ruzie. Bij teveel compressie gaat de dynamiek verloren en klinkt alles vlak. Een compressor is bijvoorbeeld ook heel geschikt om ervoor te zorgen dat de lage noten van een zangeres niet wegvallen in de mix en kan het niveauverschil tussen hard en zacht verkleint worden. Limiter, om de speakers te beveiligen Equalizer, aanpassing aan de akoestiek van de zaal, meestal 31-bands Parametrische equalizer(s) Feedback onderdrukking: smalbandige filters (notch filters) die automatisch bij optredende feedback een frequentie onderdrukken. Crossovers met instelbare frequenties, instelbare filterkarakteristieken (steilheid in db/oktaaf variabel van 6dB/oktaaf tot 48dB/oktaaf, filtertype Bessel, Linkwitz-Riley, Butterworth) Instelbare faseverschuiving per filter Instelbare delay per output Subsonic synthesizer om extra lage bastonen bij te maken In sommige actieve P.A. box systemen zit al een (dan meestal analoog) eenvoudig processorsysteem ingebouwd dat voor een optimale werking bij verschillende geluidsniveau's zorgt. Zang De frequenties van een zang signaal kun je ruwweg verdelen in drie belangrijke gebieden: grondtonen, medeklinkers en klinkers. De grondtoon van de spraak stem zit in het beperkte gebied tussen 125 en 250 Hz. Deze frequenties zijn belangrijk om een stem te kunnen verstaan en te herkennen. Klinkers bevatten de meeste geluidsenergie en bestrijken het gebied van 350Hz Hz. Klinkers tussen 1500Hz en 4000Hz bezitten weinig energie, maar zijn belangrijk voor de spraak verstaanbaarheid (presence gebied). Voorbeeld: het gebied tussen 63Hz en 500Hz bevat 60% van de geluidsenergie, maar draagt maar 5% bij aan de verstaanbaarheid. 500Hz-1KHz draagt 35% bij aan de verstaanbaarheid, 1KHz-8KHz bevat maar 5% van de energie, maar draagt voor 60% bij aan de verstaanbaarheid! Conclusie: laag weg filteren en het gebied van 1KHz-5KHz benadrukken bevordert de verstaanbaarheid en helderheid Hz ophalen maakt het geluid bonkerig en donker. Omlaag halen van Hz klinkt hol, als in een doos, of door een buis. Dips rond 500Hz-1KHz maken het geluid nadrukkelijk, pieken rond 1 en 3 KHz produceren een hard metalig, nasaal geluid. Dips rond 2-5KHz reduceren de verstaanbaarheid en maken het geluid wollig, dof. Pieken rond 4-10KHz geven een sissend, krakerig geluid. De meeste controle over het geluid heb je met volledig parametrische equalizers. Een overzicht van belangrijke frequenties en hun functie: Hz Fundament en power van basstem

8 160- Grondtoon normale stem 250Hz 315- Belangrijk voor stem herkenning 500Hz 630-1KHz Belangrijk voor een natuurlijk geluid 315-1KHz Dit gebied versterken geeft een "telefoon-geluid" KHz Boventonen, medeklinkers, belangrijk voor verstaanbaarheid. Te veel nadruk in dit gebied kan leiden tot "luister moeheid". Te veel versterking tussen 2 en 4 KHz kan medeklinkers als "m", "b" en "v" maskeren. Door nadruk op 3KHz en tegelijkertijd onderdrukken van andere instrumenten in dit gebied kun je de zang "er boven uit" krijgen zónder het echt harder te hoeven zetten. 1,25KHz-8KHz zorgt voor helderheid. 5-8KHz Boventonen, medeklinkers, helderheid, richting horen. Te veel in dit gebied produceert een "sissend" geluid. Instrumenten De sound van een instrument begint natuurlijk met de juiste microfoon keuze en -plaatsing. Dit is niet te onderschatten! Een combinatie van microfoons kan ook goed werken, bijvoorbeeld met dichtbij en verder af geplaatste microfoons. Als er persé close-miking moet worden toegepast (PA versterking), kan equalizing nodig zijn om de overdreven sterke of zwakke weergave van bepaalde frequenties compenseren. Doel is dan om een natuurlijk klinkende weergave te bereiken. Helderheid kan worden versterkt door de boventonen van een instrument te versterken. Hier hebben we ook te maken met het psycho-akoestische fenomeen dat het gehoor ontbrekende grondtonen "invult", als de boventonen maar hoorbaar zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor drum- en percussiesounds. Het volgende overzicht kan een leidraad zijn: 31Hz- 50Hz 80Hz- 125Hz 160Hz- 250Hz 300Hz- 500Hz 400Hz to 1KHz 800Hz- 4KHz 4KHz- 10KHz 8KHz- Zorgt voor "power", tonen die je "voelt". Te veel maakt het geluid modderig en dof. Het maakt de overige geluiden ook moeilijk waar te nemen. Deze lage frequenties "eten" veel vermogen van de versterkers bij PA-versterking. Als je vermogen te kort komt, onderdruk dan deze lage bas tonen, zodat je het vermogen voor de hoorbaarheid kunt gebruiken. Te veel in dit gebied zorgt voor een "boemerig" geluid. Probleemgebied in vee mixen. Te veel in dit gebied haalt de power uit een mix, maar is nodig voor "warmte". Grondtonen van basgitaar en gitaar zitten rond 160HZ, een belangrijke frequentie! Grondtonen van snaar- en percussie-instrumenten Grondtonen en boventonen van strijkers, blazers, keyboards en percussie. Het belangrijkste gebied voor het controleren en vormen van een natuurlijk klinkend geluid. De "stem" van een instrument zit in dit midden-gebied. Een belangrijk gebied om instrumenten te accentueren en ze warmer te laten klinken. Maak je het te sterk dan wordt het geluid vermoeiend om naar te luisteren. Te veel in het gebied rond 1-2KHz klinkt blikkerig. Accentueert percussie, bekkens en snaredrum. 5KHz maakt het geluid transparant of laat het juist "veraf" klinken. Dit gebied bepaalt vaak de kwaliteit van een opname of

9 20KHz mix. Geeft diepte, ruimtelijke oriëntatie en "lucht". Te sterk en het geluid wordt onaangenaam scherp. Hier zijn een aantal belangrijke frequenties per instrument genoemd. Als je weinig tijd hebt voor een soundcheck, kan het helpen om die frequenties al vooraf in te stellen op je mengpaneel. Het is niet de oplossing voor alles, maar wél vaak een goed startpunt. Per instrument: Bass Drum Naast de gebruikelijke dips in het Hz kun je dips in smallere gebiedjes rond 160Hz, 800Hz en 1,3KHz gebruiken. Daardoor komt er ruimte voor de grondtonen van bas en gitaar in je mix. Een highpass filter op 50Hz kan ook helpen en geeft ook je compressor wat meer "rust". Wil je een bassdrum- "tik", zoek die dan rond 4KHz-7KHz. Snare Drum Als er te veel laag in de snaredrum-sound zit, kan dat de mix modderig maken. Haal alles onder 150Hz weg. Een goede snaredrum klinkt opvallend genoeg, enkele dipjes zijn meestal voldoende. Probeer iets rond Hz en een beetje 1.3KHz. Experimenteer wat. Als de snare te transparant klinkt, dip wat rond 5KHz. Soms is dan weer wat boost rond 10KHz nodig als compensatie. High Hats Er zit weinig laag in een hihat geluid. Je kunt rustig alles onder 200Hz weghalen. Zo ben je ook van lage tonen-overspraak via dit kanaal verlost. Midden is belangrijk: 400Hz-1KHz, maar ook Hz. Wil je helderheid, zoek dat in shelving boven 12.5KHz. Toms en Floor Toms De meeste toms kunnen een dipje in het gebied rond 300Hz-800Hz gebruiken. Onder de 100Hz kun je gerust alles weghalen, tenzij je uit bent op special effects... Te veel laag zit in de weg van andere instrumenten. Kleur is belangrijker dan dreun! Overheads De belangrijkste microfoons van het drumstel. Ze definiëren het geluid en geven ruimtelijkheid. Haal wat rond 400Hz weg, en filter onder de 150Hz weg. Gebruik ze niet voor power, maar voor kleur. Wat weghalen rond 800Hz en/of wat boost boven 12,5KHz geven wat extra "lucht". Basgitaar De basgitaar produceert veel tonen die je niet in ieder instrument wilt horen. Duidelijkheid van het basgeluid zit vooral rond 800Hz. Te veel laag gaat weer modderig en ondefiniëerbaar klinken. Een methode is de volgende: begin met laag weghalen onder 150Hz, maak het middengebied in orde, haal dan zoveel bas terug als nodig is om power te krijgen. Als de bas niet gedefinieerd genoeg is, zit er waarschijnlijk te veel laag in en te weinig midden. Te veel laag maskeert de boventonen. Gitaar/piano/ etc. Deze instrumenten hebben hun grondtonen in het lage middengebied. Filter onbruikbaar laag onder 150Hz weg. Experimenteer met het gebied rond 400Hz en 800Hz. Het hoge midden in ook belangrijk, zo rond 1KHz-5KHz. Daarboven beïnvloed je alleen de helderheid. Let op het perspectief: is een bassdrum helderder dan de zang? Is de piano helderder dan de zang? Is het ride-bekken helderder dan de sax-solo? Conclusie Equalizers zijn in het algemeen ondergewaardeerd en worden vaak verkeerd gebruikt in het audio vak. Door ze beter te begrijpen krijg je audio problemen beter onder controle. De vraag is hoe je het geluid krijgt waar je naar op zoek bent. Soms is microfoonkeuze of microfoonplaatsing al het eerste probleem, dat je dan ook dáár moet oplossen. Equalizing kan namelijk niet elk probleem oplossen. Een frequentie die er niet is, kun je er niet mee tevoorschijn toveren. Je kunt met equalizing ook makkelijker een ongewenst geluid wéghalen, dan een gewenst geluid er ín krijgen.

Procedure. Afregelen PA (Soundcheck) Jan Hoekstra

Procedure. Afregelen PA (Soundcheck) Jan Hoekstra Procedure Afregelen PA (Soundcheck) Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1. Inleiding. 3 1.1. Algemeen. 3 Hoofdstuk 2. Afstemmen PA op akoestiek. 4 2.1. Algemeen. 4 2.2. Galm. 4 2.3. Resonantie. 5 2.4. Kam-effect.

Nadere informatie

In de vorige TIPS & TRUCS zijn soorten effecten besproken net als hun werkwijze.

In de vorige TIPS & TRUCS zijn soorten effecten besproken net als hun werkwijze. In de vorige TIPS & TRUCS zijn soorten effecten besproken net als hun werkwijze. In deze TIPS & TRUCS gaan we wat dieper in op het gebruik van effecten. Ook de compressor en equalizer zullen hier weer

Nadere informatie

It s all in the Mix Live mixen

It s all in the Mix Live mixen Procedure It s all in the Mix Live mixen Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1. Inleiding. 3 1.1. Algemeen. 3 1.2. Belangrijke factoren tijdens het live-mixen. 3 1.3. Uitgangspunten. 4 Hoofdstuk 2. EQ-en. 9 2.1.

Nadere informatie

Optreden!!! Yes. En nu?

Optreden!!! Yes. En nu? Optreden!!! Yes En nu? Met welke bandteam ga je naar een optreden Hoe communiceer jij tijdens repetities en optredens met het bandteam Rooster optreden Wat doe je als jij alles zelf moet doen tijdens een

Nadere informatie

De Analoge Mengtafel Kanaal strip

De Analoge Mengtafel Kanaal strip Kanaal strip Elke mixer heeft een aantal channel strips. Je ziet ze als zich herhalende kolommen van knoppen met dezelfde functie als de kanalen ernaast. Bovenaan zitten altijd de knoppen die met de gevoeligheids

Nadere informatie

Jochem de Jong PREVIEW.

Jochem de Jong PREVIEW. Jochem de Jong PREVIEW www.homestudiomastering.nl 11. DYNAMIEK 11.1 Dynamiek en dynamisch bereik Bij het bewerken van de dynamiek van een track is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de dynamiek

Nadere informatie

Jeremy Brewster Uitleeninstructies

Jeremy Brewster Uitleeninstructies Jeremy Brewster Uitleeninstructies Jeremy Brewster music@jeremybrewster.com 06 303 848 86 Inpakken en uitpakken van de boxen De boxen zitten in deze tas: Als je de boxen terug doet, dan zo, anders past

Nadere informatie

Controls en parameters - Reverb Handleiding Elke Reverb heeft bijna dezelfde knoppen en instellingen.

Controls en parameters - Reverb Handleiding Elke Reverb heeft bijna dezelfde knoppen en instellingen. Wat is Galm (Reverb) in de muziek? Veel mensen vragen zich af wat Galm is, maar in feite, horen we het elke dag! Alle geluiden, zelfs een eenvoudig gesprek, raakt eerst een aantal oppervlakken (muren bijvoorbeeld)

Nadere informatie

Vragenlijst cursus geluidstechnieken

Vragenlijst cursus geluidstechnieken Vragenlijst cursus geluidstechnieken 1.1. Geef de formule voor het berekenen van de golflengte 1.2. Wat is de snelheid van geluid in lucht? 1.3. Wat is de snelheid van geluid in het luchtledige? 1.4. Maak

Nadere informatie

Technisch Contact: Pascal Zrour, drummer tel.: 06 555 97 188 email: pascal@statemusic.nl

Technisch Contact: Pascal Zrour, drummer tel.: 06 555 97 188 email: pascal@statemusic.nl STATE Music heeft een podium nodig zonder oneffenheden en zonder drumpodium, of een gladde vloer. Voor de drumset wordt een kleed mee genomen dus een harde of houten vloer is geen probleem. Een PA-systeem

Nadere informatie

M629 M650 M665 M686 M628

M629 M650 M665 M686 M628 Juni 2017 "INRAD microfoons en transmissie van the menselijke stem" Geschreven door het INRAD personeel met de hulp van Mary C. Rhodes, M.S. spraaktaalpathologie, Universiteit van Tennessee. Vertaald en

Nadere informatie

Technical Rider 7NA. Naam: Oscar Otten Naam: Oscar Otten Mobiele tel: (06) 41 23 65 33 Mobiele tel: (06) 41 23 65 33

Technical Rider 7NA. Naam: Oscar Otten Naam: Oscar Otten Mobiele tel: (06) 41 23 65 33 Mobiele tel: (06) 41 23 65 33 Technical Rider 7NA Contactgegevens Management/ algemene zaken: Techniek & media: Naam: Oscar Otten Naam: Oscar Otten Mobiele tel: (06) 41 23 65 33 Mobiele tel: (06) 41 23 65 33 Algemene contactgegevens:

Nadere informatie

Mixing. Dit doet mij denken aan een quote uit het nummer 'Reverence' van Faithless: 'You don't need eyes to see, you need vision.'

Mixing. Dit doet mij denken aan een quote uit het nummer 'Reverence' van Faithless: 'You don't need eyes to see, you need vision.' Mixing Als ik denk aan mixing en mastering, denk ik onmiddellijk aan de 2 grote pijlers; kennis en ervaring. Ervaring kan ik jullie jammer genoeg niet bijleren op een workshop maar op het vlak van kennis

Nadere informatie

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk.

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk. Audio Introductie Geluid is een trilling van deeltjes, die zich voortplant in lucht of in een ander medium, zoals water. Een andere definitie: geluid is een voortschrijdende verandering van luchtdruk.

Nadere informatie

Techische Rider

Techische Rider 1. Tijdschema Datum optreden Aankomst crew/band Soundcheck The Hips Zaal open Aanvang The Hips Techische Rider www.thehips.nl MunkProductions Bookings info@munkproductions.nl : : 2. Zaal/podium Capaciteit

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drums versterken

Paradiddle-drums Drums versterken Paradiddle-drums Drums versterken Drums versterken Om je drumset te versterken heb je nodig een set drum-microfoons. Deze sets bestaan uit een bassdrum microfoon, een snare en 3 tom microfoons en 2 overheads

Nadere informatie

Beschrijving Basiscursus Geluidstechniek

Beschrijving Basiscursus Geluidstechniek Hunze 39-2911 EG Nieuwerkerk a/d IJssel Tel: 0180 313500 E-mail: info@verysound.nl Internet: www.verysound.nl Bank: Rabobank nr. 12.08.76.183 KvK. nr. 243.94.281 BTW nr. NL1204.80.670.B01 Beschrijving

Nadere informatie

XLR (D.I. uitgang op Radial Tonebone) 3 x stereo D.I. / 6 x mono D.I. (BSS AR133 /...) SM57 DRAADLOZE CLIP-ON

XLR (D.I. uitgang op Radial Tonebone) 3 x stereo D.I. / 6 x mono D.I. (BSS AR133 /...) SM57 DRAADLOZE CLIP-ON FOH Priklijkst 1, Basdrum 2. Snare TOP 3. Snare BOTTOM 4. Hi-Hat 5. Rack Tom 6. Floor Tom 7. Overhead L 8. Overhead R 9. L 10, R 11. 12. 13. 1 L 14. 1 R 15. 2 L 16. 2 R 17. 3 L 18. 3 R 19. Trompet 20.

Nadere informatie

Husky Studio Kollektief - Recording & Mixing

Husky Studio Kollektief - Recording & Mixing Husky Studio Kollektief - Recording & Mixing Info Bij de Huskystudio kun je terecht voor opname techniek, werken met DAW programma s zoals ProTools en Ableton Live. page Husky Studio Kollektief Huskensweg

Nadere informatie

RIDER MET IEM. Inhoudsopgave. Algemene rider Geluidssysteem IEM algemeen Instrumenten / versterkerlijst Priklijst...

RIDER MET IEM. Inhoudsopgave. Algemene rider Geluidssysteem IEM algemeen Instrumenten / versterkerlijst Priklijst... RIDER MET IEM Inhoudsopgave Algemene rider... 2 Geluidssysteem... 3 IEM algemeen... 4 Instrumenten / versterkerlijst... 6 Priklijst... 6 Algemene rider TECHNIEK Het podium moet goed bereikbaar zijn voor

Nadere informatie

Procedure. Plaatsing en installatie PA. Jan Hoekstra

Procedure. Plaatsing en installatie PA. Jan Hoekstra Procedure Plaatsing en installatie PA Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1. Inleiding. 3 1.1. Algemeen. 3 Hoofdstuk 2. Geluidsontwerp. 4 2.1. Algemeen. 4 2.2. Stageplan. 4 2.3. Logisch schema. 6 2.4. Kabelplan.

Nadere informatie

Technische Rider. - Priklijst - Stageplan - Monitormix. Laatste Update: oktober 2014

Technische Rider. - Priklijst - Stageplan - Monitormix. Laatste Update: oktober 2014 Technische Rider - Priklijst - Stageplan - Monitormix Laatste Update: oktober 2014 Contactgegevens: Dizcover Frank Gubbels T: 06-46273594 E: info@dizcovertheband.nl www.dizcovertheband.nl Priklijst Dizcover

Nadere informatie

De schoolact De techniek bij een optreden

De schoolact De techniek bij een optreden De schoolact De techniek bij een optreden Leerlingentekst en opdrachten De technicus is de persoon die verantwoordelijk is voor de techniek. Meestal is dit iemand die het geluid en/of licht kan doen tijdens

Nadere informatie

Technische rider Versie: 2014

Technische rider Versie: 2014 Technische rider Versie: 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Podium... 3 Layout... 3 Priklijst... 4 Monitors... 4 Monitor indeling... 5 Stroomvoorziening... 6 Opbouwen... 6 Overige... 6 Voorprogramma / Artiesten...

Nadere informatie

www.mpeliveband.com A TRIBUTE TO THE ROARING 60S & 70S

www.mpeliveband.com A TRIBUTE TO THE ROARING 60S & 70S TECHNISCHE RIDER & STAGEPLAN Deze rider is bedoeld voor een optimale effectiviteit op de dag van het optreden. Als er problemen zijn om iets op deze rider te kunnen realiseren neem dan uiterlijk 48 uur

Nadere informatie

Monitoren. Toepassing Uitfluiten, afregelen. Jan Hoekstra

Monitoren. Toepassing Uitfluiten, afregelen. Jan Hoekstra Monitoren Toepassing Uitfluiten, afregelen Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1. Inleiding. 3 1.1. Algemeen. 3 Hoofdstuk 2. 4 2.1. Algemeen. 4 2.2. De wedgemonitoren oftewel de floortjes. 4 2.3. Sidefills. 4 2.4.

Nadere informatie

Technische rider. *Bij voorkeur een drum riser (min 2 x 2 mrt) of achterste gedeelte podium +20 cm (2 mtr diep)

Technische rider. *Bij voorkeur een drum riser (min 2 x 2 mrt) of achterste gedeelte podium +20 cm (2 mtr diep) Technische rider *Géén gitaren in mute, doen muzikanten zelf! *Podium afmeting min 26 m 2 (bijv. 7 mtr x 4 mtr) beschermd tegen regen revisie datum: 14 juli 2019 Voor nadere informatie: arco van Osta 06-13407222

Nadere informatie

Meten van de Impuls response

Meten van de Impuls response Meten van de Impuls response Als opdracht voor het vak S&S2 hebben we de opdracht gekregen om van een akoestisch instrument de impuls response te meten. De vier AoS studenten waar onder ik hebben gekozen

Nadere informatie

Tips voor de opstelling van een kleine PA

Tips voor de opstelling van een kleine PA Tips voor de opstelling van een kleine PA Door: Roelf Backus, Zeist. Laatste wijziging: 6 december 2015 Algemeen Tenzij men een Dance-Event bezoekt, komt slechts een klein deel van gasten uitsluitend voor

Nadere informatie

Acoustics. The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra

Acoustics. The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra Acoustics The perfect acoustics of a car. Jan Hoekstra Onderwerpen: Wat is geluid? Een stukje theorie. Acoustics. Toepassingen. Vragen? Bedankt. Wat is geluid? Geluid is een verstoring van de atmosfeer

Nadere informatie

Les Geluid. Regiecursus Gent

Les Geluid. Regiecursus Gent Les Geluid Regiecursus Gent Microfoons Dynamische microfoon Dynamische microfoon Een dynamische microfoon is een microfoon waarvan de werking berust op het bewegen van een spoel in een magneetveld. De

Nadere informatie

Sample Lesmateriaal. 5.7 Richtingskarakteristiek

Sample Lesmateriaal. 5.7 Richtingskarakteristiek Sample Lesmateriaal Het lesmateriaal dat gebruikt wordt voor Volver Sound Academy wordt zorgvuldig samengesteld. Deels geschreven door de docenten zelf, deels uit andere bronnen. Om je hier een indruk

Nadere informatie

Sound Education Sessie 9 Mengtafels

Sound Education Sessie 9 Mengtafels Sound Education Sessie 9 Mengtafels Mengtafels 1 Introductie Voor de geluidstechnicus is de mixer het hart van de (opname)studio of het live sound concert. Of een mengtafel nu groot of klein is, duur of

Nadere informatie

PV and 'The Heartbeats'

PV and 'The Heartbeats' MEDIA / Bandleden PV and 'The Heartbeats' Leden (van rechts naar links) Peter de Vaan: Lead Vocals Guitar Piano Gertjan Exters: Bass guitar Vocals Gerrit van Willigen: Drums Roeland Verhulsdonck: Leadguitar

Nadere informatie

10 PRODUCER BEGINNERSFOUTEN & HOE JE ZE MOET VERMIJDEN

10 PRODUCER BEGINNERSFOUTEN & HOE JE ZE MOET VERMIJDEN Welkom! Dit gratis ebook is geschreven door LesInProduceren en is bedoeld voor beginnende muziekproducers. LesinProduceren is een professionele aanbieder van verschillende cursussen, speciaal voor digitale

Nadere informatie

STARSHIFTER - Technische fiche

STARSHIFTER - Technische fiche 1. Geluidsinstallatie Indien gewenst, kunnen wij na overleg zelf voor het benodigde geluidssysteem zorgen. Indien de organisator zelf voorziet in een geluidsinstallatie, rekenen wij op een geluidsversterking

Nadere informatie

Voor elke klus een geluidstechnicus

Voor elke klus een geluidstechnicus Module Geluid Blokboek 02 Voor elke klus een geluidstechnicus Gemaakt voor : College de Heemlanden J.Jas augustus 2004 College de Heemlanden PGO Blokboek Module geluid Blad -1 - 1 Inleiding: Dit blokboek

Nadere informatie

SHURE Microfoons. Waarvoor is de PG58 het meest geschikt?

SHURE Microfoons. Waarvoor is de PG58 het meest geschikt? SHURE Microfoons. Waarvoor is de PG58 het meest geschikt? De PG58 is speciaal getuned voor spraak- en zangtoepassingen en wordt vooral gebruikt door amateur- of semiprofessionele lead- en achtergrondzangers/-zangeressen

Nadere informatie

Technische vereisten Duk 2019v1.2: Geluid

Technische vereisten Duk 2019v1.2: Geluid v1.2: 1 Deze fiche bevat 7 pagina s. Contacteer ons als je deze niet allemaal hebt Een geluidsset van een geaccepteerd merk (dus geen zelfbouw) met een vermogen aangepast aan de grootte van de zaal en

Nadere informatie

Technische Rider Lucas Eli

Technische Rider Lucas Eli Technische Rider Lucas Eli Versie 2.4 Januari 2018 Geschreven door Matheus Sales de Moura (Atalaya) www.zevenzegels.nl Omschrijving Zeven Zegels Music is een platenmaatschappij dat zich sterk maakt om

Nadere informatie

Handleiding DIY HiFi Acoustic treatment test cd

Handleiding DIY HiFi Acoustic treatment test cd Handleiding DIY HiFi Acoustic treatment test cd Elke luisterruimte heeft een eigen respons door ruimte mode s en afwerking. Met deze door Mutrox HiFi Acoustics samengestelde test cd is het mogelijk om

Nadere informatie

Technische Rider. Contactinformatie: Contactpersoon: Niels Helder E-mail: Niels.Helder@gmail.com Telefoon: +31 (0)6 4438 4216

Technische Rider. Contactinformatie: Contactpersoon: Niels Helder E-mail: Niels.Helder@gmail.com Telefoon: +31 (0)6 4438 4216 Technische Rider Contactinformatie: Contactpersoon: Niels Helder E-mail: Niels.Helder@gmail.com Telefoon: +31 (0)6 4438 4216 Gezelschaps- en transportinformatie: Reisgezelschap: Transport: Bandleden: 5

Nadere informatie

Rider. 1. Algemeen 2. LineUp 3. Technische benodigdheden 4. Stageplan. Patrick Gutlich :

Rider. 1. Algemeen 2. LineUp 3. Technische benodigdheden 4. Stageplan. Patrick Gutlich : Rider 1. Algemeen 2. LineUp 3. Technische benodigdheden 4. Stageplan Patrick Gutlich :+31 6 19866102 1. Algemeen Deze rider gaat uit van de meest ideale situatie. Als in werkelijkheid de middelen niet

Nadere informatie

Akoestiek in de kerk. De Dorpskerk De Protestantse Gemeente te Dinxperlo

Akoestiek in de kerk. De Dorpskerk De Protestantse Gemeente te Dinxperlo Akoestiek in de kerk Toepassing van het akoestisch rapport van Advies bureau van der Boom In de verbouwingsplannen van de kerk Uit het akoestisch rapport van Van der Boom: RESULTATEN EN CONCLUSIES Uit

Nadere informatie

Rider Bandleden: Voor meer informatie: Algemeen ALLE Parkeren

Rider Bandleden: Voor meer informatie: Algemeen ALLE Parkeren Rider dec 16 vezpa Bandleden: Bas van Duin - Lead Vox, El. Gitaar, Ak. Gitaar Joppe de Vree - Backing Vox, Contrabas, El. bas Iwen Legro - Backing Vox, El. Gitaar, Ak. Gitaar, Keys Meindert Boon Drums

Nadere informatie

Thema 4 Luisteren. 1.Drie mensen die samen een groep vormen en bijv. spelen op een muziekinstrument.

Thema 4 Luisteren. 1.Drie mensen die samen een groep vormen en bijv. spelen op een muziekinstrument. Les 4.1 Muziek! 1.Het trio 2.In een band spelen 3.Het samenspel 1.Drie mensen die samen een groep vormen en bijv. spelen op een muziekinstrument. 2.Muziek maken met een vast groepje muzikanten. 3.Samen

Nadere informatie

Deel 28: Praktishe IM metingen bij Gitaarversterkers

Deel 28: Praktishe IM metingen bij Gitaarversterkers Deel 28: Praktishe IM metingen bij Gitaarversterkers Maes Frank frank.maes6@telenet.be 0476501034 1 Intermodulatie Wanneer een versterker gaat vervormen, maken we intermodulatie IM. Een HiFi versterker

Nadere informatie

De band heeft een mooi samenspel.

De band heeft een mooi samenspel. Groep 7 woordenschat thema 4 les 1 De geluidsinstallatie In een band spelen Het trio De drummer Het drumstel Het gehoor Het samenspel De straatmuzikant De toehoorder Een stel apparaten, zoals versterkers

Nadere informatie

8 CHANNEL MUSIC MIXER CHANNEL MUSIC MIXER

8 CHANNEL MUSIC MIXER CHANNEL MUSIC MIXER 8 CHANNEL MUSIC MIXER 172.580 12 CHANNEL MUSIC MIXER 172.583 Instruction Manual Gebruiksaanwijzing Mode d Emploi Gebrauchsanleitung Brugsanvisning NL Hartelijk dank voor de aanschaf van dit SkyTec mengpaneel.

Nadere informatie

bands Haarlemse Popscene on tour 2018/2019

bands Haarlemse Popscene on tour 2018/2019 bands Haarlemse Popscene on tour 2018/2019 Absolut... 2 De bak band... 3 Catwise... 4 Drone Strings... 5 Hedgehogs Garden... 6 Kendolff... 7 Lucas van Rens... 8 Pom... 9 Sabotage...10 Solstice...11 The

Nadere informatie

Even voorstellen. Opbouw en soundcheck. Monitoring. Versie

Even voorstellen. Opbouw en soundcheck. Monitoring.   Versie Even voorstellen ALLOWAY is een zeskoppige formatie die sinds 2009 optreedt. Wij maken van elk optreden een feest. Niet alleen het aantal nummers is groot, maar we spelen ook een zeer gevarieerd repertoire.

Nadere informatie

549, - 1199, - BAND REHEARSAL LAB + JAMHUB BEDROOM Basis set om in je repetitielokaal orde op zaken te stellen. Iedereen beschikt over een eigen mix!

549, - 1199, - BAND REHEARSAL LAB + JAMHUB BEDROOM Basis set om in je repetitielokaal orde op zaken te stellen. Iedereen beschikt over een eigen mix! Bij Jamhub geloven we in de kracht van muziek om via samenwerking sterkere gemeenschappen te bouwen. Wij zijn dan ook trots om een rol te kunnen spelen in het succes van bands, scholen, leerkrachten, repetitiecentra

Nadere informatie

In eerdere edities van TIPS & TRUCS hebben we al 2 van de belangrijkste. en meest gebruikte processoren besproken, EQ & Compressie.

In eerdere edities van TIPS & TRUCS hebben we al 2 van de belangrijkste. en meest gebruikte processoren besproken, EQ & Compressie. In eerdere edities van TIPS & TRUCS hebben we al 2 van de belangrijkste en meest gebruikte processoren besproken, EQ & Compressie. In deze TIPS & TRUCS zullen we de effecten doornemen en uitleggen hoe

Nadere informatie

CAREL KRAAYENHOF ENSEMBLE

CAREL KRAAYENHOF ENSEMBLE Inputlijst v. Februari 18 NL Graag vooraf contact met ons voor details en/of wijzigingen. CH. INSTRUMENT MIC +48V. FoH INSERTS STAND 1 Grand Piano Low MB 603 (own) Piano clamp (own) 2 Grand Piano High

Nadere informatie

Les 6 Geluid en Muziek

Les 6 Geluid en Muziek Les 6 Geluid en Muziek Geluid in een film is heel belangrijk. Denk ook altijd om origineel geluid op te nemen die je als achtergrondgeluid kunt gebruiken. Zoals rumoer op een plein, op een station of vliegveld

Nadere informatie

Rider. Licht Er dient voldoende licht aanwezig te zijn met eventueel bewegend licht.

Rider. Licht Er dient voldoende licht aanwezig te zijn met eventueel bewegend licht. Rider Bezetting The Bridge bestaat uit 7 personen: Karin Brouwer (lead zang) Egbert Griffioen (leadzang en gitaar) Jeroen Daas (leadgitaar) Gustav Egbring (slaggitaar) Geldermans (zang, toetsen, dwarsfluit

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing ULTRAVOICE XM1800S. 3 Dynamic Cardioid Vocal and Instrument Microphones (Set of 3)

Gebruiksaanwijzing ULTRAVOICE XM1800S. 3 Dynamic Cardioid Vocal and Instrument Microphones (Set of 3) Gebruiksaanwijzing ULTRAVOICE XM1800S 3 Dynamic Cardioid Vocal and Instrument Microphones (Set of 3) 2 ULTRAVOICE XM1800S Gebruiksaanwijzing Belangrijke veiligheidsvoorschriften Waarschuwing Aansluitingen

Nadere informatie

V1.3 25-10-2014 MIDNIGHT MOTEL TECHNICAL RIDER

V1.3 25-10-2014 MIDNIGHT MOTEL TECHNICAL RIDER V1.3 25-10-2014 MIDNIGHT MOTEL TECHNICAL RIDER INHOUD 1. Inleiding p.3 2. Band en equipment p.4 2.1 Contactinformatie 2.2 Bandleden en equipment 3. Opbouw en sound check p.5 3.1 Opbouw 3.2 Sound check

Nadere informatie

Mediacollege Amsterdam - R.Frankhuizen priklijst

Mediacollege Amsterdam - R.Frankhuizen priklijst priklijst Beluister de volgende muziekfragmenten en noteer direct voor jezelf zo duidelijk mogelijk de verschillen die je hoort. Géén onderling overleg! The Beatles - Love me do (1) The Beatles - Love

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Golven. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 9 Golven. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 9 Golven Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 9.1 Lopende golven Transversale en longitudinale golven Rekenvoorbeeld Welk van de onderstaande afbeeldingen kan absoluut geen transversale

Nadere informatie

Tascam US-122 Uitgebreide Nederlandse Handleiding

Tascam US-122 Uitgebreide Nederlandse Handleiding Tascam US-122 Uitgebreide Nederlandse Handleiding Inleiding In deze versie komt zowel het installeren van de drivers als Cubase niet aan bod. Het installeren van de drivers lijkt me duidelijk genoeg beschreven,

Nadere informatie

De afgelopen weken hebben we ons in TIPS & TRUCS vooral gericht op het bewerken

De afgelopen weken hebben we ons in TIPS & TRUCS vooral gericht op het bewerken De afgelopen weken hebben we ons in TIPS & TRUCS vooral gericht op het bewerken en het verbeteren van het geluid, o.a. door middel van effecten en processoren. Welke microfoon het beste is in welke situatie,

Nadere informatie

Koopgids voor gitaarversterker

Koopgids voor gitaarversterker Koopgids voor gitaarversterker Type versterker Er zijn vier types versterker: buizen, hybride, solidstate (analoog) en modeling (digitaal). Buizenversterker Buizenversterkers zijn geliefd om hun warme

Nadere informatie

Als je er gevraagd wordt naar inlog gegevens druk je gewoon op enter of OK zonder iets in te vullen.

Als je er gevraagd wordt naar inlog gegevens druk je gewoon op enter of OK zonder iets in te vullen. Handleiding voor gebruik van de Salto studio s. Inloggen telefoon (telefoon, codecs ). Voor het doorschakelen van de externe telefoonlijn naar de mengtafel dien je het programmaatje CAB client te openen.

Nadere informatie

6.5. Ooriëntatie Eigenschappen van ons gehoor

6.5. Ooriëntatie Eigenschappen van ons gehoor 6.5. Ooriëntatie Ik zou het dit keer willen hebben over de manier waarop ons gehoor geluiden integreert. Dit is uiteindelijk een zeer belangrijke wetenschap voor elkeen die zich op ( semi- )professionele

Nadere informatie

Presentatie Geluid voor onderhoudstrainers.

Presentatie Geluid voor onderhoudstrainers. Presentatie Geluid voor onderhoudstrainers. Volgende punten: 1. De basisprincipes. 2. Hoe kun je boordelen of geluid slecht is? 3. Hoe kunnen we goed geluid produceren? 4. Wat zijn aandachtspunten bij

Nadere informatie

Last Fear Technical rider - Algemene informatie - Stageplan & Priklijst - Monitor lijst - Extra informatie

Last Fear Technical rider - Algemene informatie - Stageplan & Priklijst - Monitor lijst - Extra informatie Last Fear Technical rider - Algemene - Stageplan & Priklijst - Monitor lijst - Extra Algemene - Besteed aandacht aan deze rider. Deze is opgesteld om het opbouwen / soundchecken zo vloeiend mogelijk te

Nadere informatie

Schema's diverse loudness schakelingen.

Schema's diverse loudness schakelingen. Schema's diverse loudness schakelingen. Alle buizenradio's hebben een breedbandluidspreker ingebouwd. Soms wordt er een tweeter of een kleine breedband luidspreker bijgeplaatst voor de hoogste tonen. Een

Nadere informatie

STUDIO'S. Handleiding voor het gebruik van de SALTO radiostudio's HANDLEIDING STUDIO'S 1

STUDIO'S. Handleiding voor het gebruik van de SALTO radiostudio's HANDLEIDING STUDIO'S 1 STUDIO'S Handleiding voor het gebruik van de SALTO radiostudio's HANDLEIDING STUDIO'S 1 Inloggen computer, ProppFrexx en telefoon Computer. De inlogcode s voor de computer zijn zichtbaar bovenaan de monitor

Nadere informatie

Owner s Manual. ZT Amplifiers. Lunchbox Acoustic. Acoustic/Vocal Amplifier LBA1

Owner s Manual. ZT Amplifiers. Lunchbox Acoustic. Acoustic/Vocal Amplifier LBA1 Owner s Manual ZT ZT Amplifiers Lunchbox Acoustic Acoustic/Vocal Amplifier LBA1 Features 1 2 3 4 Top Panel I N S T R U M E N T VOLUME GAIN BASS TREBLE REVERB 3 2 1 OFF FEEDBACK CUT M I C R O P H O N E

Nadere informatie

Werken met de effecten van Universal Audio

Werken met de effecten van Universal Audio Overzicht Werken met de effecten van Universal Audio De LA-2A en 1176LN compressor/limiter zijn inmiddels echte klassiekers. Er zijn maar weinig studio s die niet minstens één van beide hebben. Geen enkele

Nadere informatie

Deel 22: db. Wat zijn db s? Maes Frank

Deel 22: db. Wat zijn db s? Maes Frank Deel 22: db Wat zijn db s? Maes Frank 0476501034 frank.maes6@telenet.be MAES Frank inleiding db 's 1 1. Waarom rekenen met db s? Er wordt heel veel over db gesproken en iedereen denkt dat dit een eenheid

Nadere informatie

Een Subwoofer instellen voor een Home-Theater

Een Subwoofer instellen voor een Home-Theater Een Subwoofer instellen voor een Home-Theater Waar de gemiddelde verstokte 2-kanaals audiofiel tot voor kort (en vaak nog steeds) gruwelt bij het horen van het woord subwoofer, zijn er toch de laatste

Nadere informatie

INSTEEKKAARTJES 33 QUAD FM3 HANDLEIDING

INSTEEKKAARTJES 33 QUAD FM3 HANDLEIDING Vintage Audio Repair Augustus 2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding.....3 Insteekkaartjes...3 & 4 Aansluiten 303...4, 5 & 6 Aansluiten 33...7 & 8 Kabels......7 & 8 Aansluiten FM3...9 Bediening Quad set...9 & 10

Nadere informatie

Geluid opnemen. Om te beginnen

Geluid opnemen. Om te beginnen Geluid opnemen Het opnemen van geluid met Audacity is erg gemakkelijk. Het enige dat je nodig hebt is een computer waarvan de geluidskaart een microfoon (mic) of line input heeft. Om te beginnen Voordat

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR DEELTIJD HTO

INSTITUUT VOOR DEELTIJD HTO INSTITUUT VOOR DEELTIJD HTO Hogeschool van Amsterdam Studentenhandleiding Eigenschappen van klanken OPLEIDING ELEKTROTECHNIEK Project: Behorend bij blok I-3 Opgesteld door: Pieter Beerthuizen Datum: Oktober

Nadere informatie

Technical & Hospitality Rider

Technical & Hospitality Rider Technical & Hospitality Rider www.viralcrush.be contact@viralcrush.be +32 4 99 60 91 58 Bjorn Engels - Bassist Viral Crush Stageplan AFSTELLING MONITORS Monitor 1 (Sarah, Zang) Alle instrumenten moeten

Nadere informatie

Rider WANT2SWING Bigband

Rider WANT2SWING Bigband Rider WANT2SWING Bigband Bij levering apparatuur door derden (festivals en evenementen) INFORMATIE Hieronder volgt de technische invulling voor een optreden van WANT2SWING Bigband. Tenzij anders is afgesproken

Nadere informatie

De Bende van Nasrien & Arne Technical rider 2013

De Bende van Nasrien & Arne Technical rider 2013 De Bende van Nasrien & Arne Technical rider 2013 Formule 1: Formule 2: De Bende zonder gast De Bende met gast 1. FOH specificaties voor beide formules. Het Front of House systeem moet minimum 3-weg zijn

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Golven. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 9 Golven. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 9 Golven Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 9.1 Lopende golven Transversale en longitudinale golven Rekenvoorbeeld Welk van de onderstaande afbeeldingen kan absoluut geen transversale

Nadere informatie

TIPS EN TRUCS VOOR GELUID

TIPS EN TRUCS VOOR GELUID TECHNIEKSCENARIO'S VOOR DE MUSICAL (GROEP 8) Praktisch Techniek helpt het basisonderwijs door middel van activiteiten en producten met het techniekonderwijs. Dit document hoort bij een serie documenten

Nadere informatie

Rider Maidstone. Contactgegevens

Rider Maidstone. Contactgegevens Technische en Facilitaire Rider Versie 2016 www.ladiesdecision.nl info@ladiesdecision.nl 1 Inhoud Opmerkingen 2 Contactgegevens 2 Algemene Rider Tijden 3 Locatie 3 Kleedkamer 3 Catering 3 Gastenlijst 3

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing (Nederlands)

Gebruiksaanwijzing (Nederlands) Gebruiksaanwijzing (Nederlands) INHOUD VAN DE DOOS MIXER NETSNOER SNEL AANSLUITEN VAN DE MIXER 1. Kijk na of alle vooraan in de gebruiksaanwijzing vermelde onderdelen in de verpakking zitten. 2. LEES DE

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies

Veiligheidsinstructies GEBRUIKSAANWIJZING 2 Dateq XTC Handleiding Veiligheidsinstructies NL Veiligheidsinstructies 1 Alle veiligheidsinstructies, waarschuwingen en gebruiksaanwijzingen moeten als eerste gelezen worden. 2 Alle

Nadere informatie

Rider Maidstone. Contactgegevens

Rider Maidstone. Contactgegevens Technische en Facilitaire Rider Versie 2016 www.ladiesdecision.nl info@ladiesdecision.nl 1 Inhoud Opmerkingen 2 Contactgegevens 2 Algemene Rider Tijden 3 Locatie 3 Kleedkamer 3 Catering 3 Gastenlijst 3

Nadere informatie

Technische Rider VERSIE 6 maart 2018

Technische Rider VERSIE 6 maart 2018 Technische Rider VERSIE 6 maart 2018 Inhoud Inhoud... 2 Algemeen... 3 Line-up... 4 Koor... 4 Dirigent... 4 Begeleidingsband... 4 Benodigdheden... 5 Vereisten podium... 5 Backline... 5 PA... 5 Kleine locaties...

Nadere informatie

Het versterken van een vleugel of een staande piano.

Het versterken van een vleugel of een staande piano. Het versterken van een vleugel of een staande piano. materiaal behorend bij de cursus microfoontechnieken van de VPT op 3 december 2007 Jan Panis. De vleugel (grand piano): Een piano is een gecompliceerde

Nadere informatie

2 Inleiding. Afbeelding 1: De toekomstige Kasseiken DJ-booth?

2 Inleiding. Afbeelding 1: De toekomstige Kasseiken DJ-booth? Inhoudsopgave 1 Voorwoord...3 2 Inleiding...4 3 Algemene gebruikstips...5 3.1 Installatie aan- en uitzetten...5 3.2 Rood = Fout...5 4 De verschillende onderdelen...7 4.1 Cd-spelers...7 4.2 Platenspelers...8

Nadere informatie

Technical & Hospitality Rider

Technical & Hospitality Rider Technical & Hospitality Rider www.viralcrush.be contact@viralcrush.be +32 4 99 60 91 58 Bjorn Engels - Bassist Viral Crush Stageplan AFSTELLING MONITORS Monitor 1 (Sarah, Zang) Alle instrumenten moeten

Nadere informatie

Waterdichte Draadloze SpeakerBal

Waterdichte Draadloze SpeakerBal Waterdichte Draadloze SpeakerBal HANDLEIDING LEES VOOR GEBRUIK DEZE HANDLEIDING! INTRODUCTIE Deze drijvende waterdichte en draadloze SpeakerBal maakt gebruik van de nieuwste 863 Mhz draadloze technologie,

Nadere informatie

Golven. 4.1 Lopende golven

Golven. 4.1 Lopende golven Golven 4.1 Lopende golven Samenvatting bladzijde 158: Lopende golf Transversale golf http://www.pontes.nl/~natuurkunde/vwogolf164/transversale_golfsimulation.html Longitudinale golf http://www.pontes.nl/~natuurkunde/vwogolf164/longitudinale_golfsimulation.html

Nadere informatie

Bony King. Band Rider. Rider BAND / CREW: 2 2. CONTACT: 2 3. HOSPITALITY: 2 4. GELUID: RISERS: 5 6. BACKLINE: 5 7.

Bony King. Band Rider. Rider BAND / CREW: 2 2. CONTACT: 2 3. HOSPITALITY: 2 4. GELUID: RISERS: 5 6. BACKLINE: 5 7. Bony King Band Rider Bony King Rider 2016 1 1. BAND / CREW: 2 2. CONTACT: 2 3. HOSPITALITY: 2 4. GELUID: 3-4 5. RISERS: 5 6. BACKLINE: 5 7. LICHT: 5 Bony King Band Rider update 01/05/2016 p.1 1. BAND /

Nadere informatie

Opnemen oude audio. Heel oude bandrecorders hebben nog wel de platte 5 pens plug.

Opnemen oude audio. Heel oude bandrecorders hebben nog wel de platte 5 pens plug. Opnemen oude audio. Wij hebben bijna allemaal oude geluidscassettes, geluidsbanden en grammofoonplaten liggen die we niet meer gebruiken omdat een cd draaien wel zo gemakkelijk is. Toch kunnen we er dikwijls

Nadere informatie

geluidsmateriaal (zelf af te halen):

geluidsmateriaal (zelf af te halen): Materialenlijst team Uitleen en logistiek - evenementen 2017 geluidsmateriaal (zelf af te halen): compacte geluidstoren omschrijving beschikbaar prijsklasse dagprijs weekend week waarborg online 16 kanaals-mengpaneel

Nadere informatie

Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Albox product.

Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Albox product. GEBRUIKSAANWIJZING Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Albox product. Lees deze handleiding goed door. Er staan tips in die u helpen de weergavekwaliteit van uw geluidssysteem te optimaliseren. Als

Nadere informatie

Geluidssysteem : FOH :

Geluidssysteem : FOH : Geluidssysteem : Geen selfmade Systeem en geen JBL VRX, Mackie, LEM of Dynacord - Het geluidssysteem moet zonder vervormen 105 dba kunnen produceren aan de FOH - Stereo geluid 3of 4weg aangestuurd door

Nadere informatie

CURSUS GELUIDSTECHNIEK

CURSUS GELUIDSTECHNIEK CURSUS GELUIDSTECHNIEK ISW HOOGELAND Frans Killian Inhoud blz Geluid, wat is dat? 3 Frequentie 3 Geluidssterkte 3 Gehoorschade 3 De PA installatie 3 Microfoons 3 Frequentiekarakteristiek 4 Richtkarakteristiek

Nadere informatie

(TECHNISCHE) RIDER 01-03-2015

(TECHNISCHE) RIDER 01-03-2015 (TECHNISCHE) RIDER 01-03-2015 Algemeen Dank voor je interesse in een optreden van StraX! Wij doen er alles aan om jouw evenement tot een muzikaal succes te maken. Met deze rider geven wij aan wat we nodig

Nadere informatie

9-3-2013. Uitvoeringsvormen oorstukjes t.b.v. OCCLUSIE. Kast. AHO-toestellen. AHO-toestellen. AHO-toestellen. Kast AHO diverse uitvoeringen

9-3-2013. Uitvoeringsvormen oorstukjes t.b.v. OCCLUSIE. Kast. AHO-toestellen. AHO-toestellen. AHO-toestellen. Kast AHO diverse uitvoeringen Uitvoeringsvormen s t.b.v. OCCLUSIE Ed de Geus December 2005 Kast AHO diverse uitvoeringen (M)IHO CIC Open aanpassingen 1 2 Kast Telefoon standaard 3 4 Open Oorstukje met aanpak 5 6 1 Mini Folie 7 8 (Open)

Nadere informatie

WiskuNde in-zicht. Wiskunde in muziek. Pieter Belmans Matthias Roels

WiskuNde in-zicht. Wiskunde in muziek. Pieter Belmans Matthias Roels WiskuNde in-zicht Wiskunde in muziek Pieter Belmans (pieter.belmans@uantwerpen.be) Matthias Roels (matthias.roels@uantwerpen.be) Voor we beginnen Log-in en wachtwoord computers: US214User, We downloaden

Nadere informatie