De rol van de instrumenten in mainstream jazz.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De rol van de instrumenten in mainstream jazz."

Transcriptie

1 De rol van de instrumenten in mainstream jazz. Jazz is in de eerste plaats een groepskunst, waarbij verschillende instrumenten collectief improviseren. De instrumenten spelen niet gelijk wat.. De rol die elk instrument speelt in de improvisatie, ligt vast. Om een jazzconcert te kunnen volgen, is het interessant om te weten welke de functies zijn die de instrumenten moeten vervullen. De verschillende basisrollen die de instrumenten hebben, zijn sinds de jaren dertig eigenlijk niet veranderd. Hoe beter je die begrijpt, hoe beter je de prestaties van een muzikant zult kunnen inschatten en waarderen. Je zult ook vlotter de verschillende stijlen kunnen onderscheiden. En vooral: je zult gemakkelijker je plaats vinden in een orkest als je beter begrijpt wat die andere muzikanten rond je eigenlijk aan het doen zijn. Elke jazzgroep kun je onderverdelen in twee groepen: de ritmesectie en de solisten. In principe kan elk melodisch instrument een solistenrol vervullen. Der meest populaire in jazz zijn de trompet en de saxofoon. De ritmesectie bestaat uit twee een bas (contrabas of basgitaar), een instrument dat akkoorden kan spelen (gitaar of piano) en drums. De ritmesectie moet de solisten begeleiden. Zij vormen de achtergrond waarop de solist kan improviseren. 1. de bas De bassist speelt de belangrijkste rol in de ritmesectie. De meeste solisten zouden liever zonder drums spelen dan zonder bas. De bassist speelt op elke tel van de maat een noot. De melodische lijnen die hij zo maakt noemen we een walking bass. De noten die hij daarvoor uitkiest zijn belangrijkste noten van het begeleidende akkoord of noten die leiden naar akkoordnoten. Hij geeft dus niet alleen het tempo aan, maar ook het harmonische parcours. Zo kan hij op een C-akkoord bijvoorbeeld de volgende lijn spelen. Een goede bassist moet een zeer vast tempo kunnen spelen en de melodieën die zijn baslijnen vormen, inventief kunnen variëren. De speelwijze van de contrabas is in jazz steeds pizzicato. Waar jazzmuziek in de jaren dertig in de eerste plaats dansmuziek was, is zij nu geëvolueerd naar luistermuziek. Dat maakt dat de timekeeping - rol van de bas minder belangrijk is dan vroeger en zij dus veel vrijer kan spelen. Veel bassisten spelen tegenmelodieën onder de melodie van de solist en de ritmes worden veel gevariëerder. De grote baanbreker van deze stijl was de bassist Scott Lafaro.

2 Enkele namen die je moet kennen: Charlie Mingus, Paul Chambers, Ron Carter, Jaco Pastorius. In muziekstijlen waar het dansaspect belangrijk is, zoals rock, latin, funk en dance, beperkt de rol van de bas zich tot het spelen van een riff of vamp (een ritmisch ostinaatfiguurtje). Uit Ummpf van Bobby Hutcherson (funkjazz) Uit Mambo no 8 van El Tattoo del Tigre (mambo) Luistervoorbeelden 1. Count Basie Orchestra: Splanky bass: Walter Page Stijl:.. Schema:.. 2. John Coltrane Quartet: Mr Day Bass: Jimmy Garrison Stijl:.. Schema:.. 3. Charles Mingus Trio: Back Home Blues Stijl.. Schema.. Baslijn.. 4. Slim and Slam: The Flat Foot Floogie Bass: Slam Stewart Stijl.. Schema.. Baslijn

3 5. D angelo: me And Those Dreamin Eyes.. Stijl:.. Schema:.. 6. Peruchin: Domilita Donde vas? Bass: Cachao Lopez Stijl.. Schema:.. 7. Bill Evans Trio: Autumn Leaves Bas: Scot Lafaro Stijl... Baslijn Joni Mitchell: God Must Be Boogie Man Bass: Jaco Pastorius Stijl:..

4 2. de drums Met zijn rechterhand speelt de drummer op het ride-cimbaal ritmische figuren die voor een regelmatige puls en een swinggevoel moeten zorgen. De voornaamste functie is hier timekeeping. De cimbaal klinkt licht en heeft een lange sustain. Die ritmes kunnen bestaan uit enkel vierde noten, unisono met de bas (tsjing tsjing tsjing tsjing) maar meestal zijn ze iets ingewikkelder (tsjing tsjik a tsjing tsjik a tsjing tsjing tsjik a tsjing). In oudere jazzstijlen werden die patronen gespeeld op snaartrommel of hi-hat. Het crash-cimbaal klinkt iets minder lang door maar klinkt luider. Het wordt meestal gebruikt om accenten te geven. De hi-hat wordt met een voetpedaal bespeeld. Als je het pedaal indrukt breng je twee cimbalen tegen elkaar die een droge tsjik klank maken en die meestal op de tweede en vierde tijd gespeeld wordt. Elk van de cimbalen heeft een eigen karakter en kan gebruikt worden om kleuren aan te brengen in het spel.

5 Met de linkerhand bespeelt de drummer de snaartrommel (snare). De snaartrommel klinkt helder en scherp. Hierop speelt de drummer figuurtjes die de gaten opvullen die de solist laat (fills) en gesyncopeerde figuurtjes die zorgen voor een constante ritmische activiteit. De bastrom wordt soms zachtjes meegespeeld op alle zware tijden of wordt gebruikt om accenten te geven. Het wordt ook met een pedaal bespeeld. De toms worden gebruikt om extra kleur aan de ritmes te geven. De basis set-up van een jazzdrummer is: ride, crash, hihat, snare, hi tom, floor tom (of tenortrom), bass drum. De meeste drummers hebben ook extra toms of cimbalen of kleinere percussie zoals een cowbell of een woodblock die ze op hun drumstel monteren. Elke drummer zoekt een eigen sound. Die kan hij krijgen door de trommen op zijn manier te stemmen of tape aan te brengen op de vellen. De meeste drummers zijn constant op zoek naar cimbalen. Sommige drummers hebben heuse verzamelingen. Geen twee cimbalen klinken immers gelijk, ook niet als ze van hetzelfde merk zijn. Voor sommige optredens zullen ze de ene, dan weer de andere verkiezen. Als drummers op een ander drumstel dan het hunne moeten spelen, zullen ze vaak de cimbalen vervangen door hun eigen cimbalen. Hoe smeriger de cimbalen zijn, hoe beter ze vaak zijn. De meeste drummers kuisen ze nooit. Als je iets verandert aan het oppervlak, zal de cimbaal immers anders klinken. Vaak hangt aan de zijkant van de floor tom een zakje met verschillende soorten trommelstokken (sticks), paukenstokken (mallets, hiervan is de kop omwikkeld met stof) en brushes. De kleur van de bespeelde instrumenten hangt natuurlijk ook af van het voorwerp waarmee je het aanslaat. Sticks klinken luid en scherp, mallets zacht en wollig en brushes heel zacht. Die laatste worden vaak bij ballads gebruikt. Net als bij de bassisten is de rol van de drummer timekeeping, maar net als bij de bassisten is die rol uitgebreider geworden en heeft de drummer meer vrijheid gekregen om kleur toe te voegen en actief deel te nemen aan het improvisatiespel, om de solist te ondersteunen en op te zwepen. Een drummer kan in zijn eentje bepalen hoe luid de groep klinkt of welke sfeer een nummer krijgt. Hij levert een belangrijke bijdrage tot de sound van een groep.

6 Luistervoorbeelden 1. Duke Ellington: Rocking In Rhythm (1931) Drums: Sonny Greer Stijl: 2. Count Basie: Taxi War Dance (1939) Drums: Jo Jones Stijl: 3. Horace Silver and The Jazz Messengers: Room 608 (1954) Drums: Art Blakey Stijl: 4. John Coltrane: The Promise (1963) Drums: Elvin Jones Stijl: 5. Miles Davis: Masqualero (1967) Drums: Tony Williams Stijl: 6. Chic Corea: Steps (1968) Drums: Roy Haynes Stijl:

7 3. de piano De piano is het de enige harmonische instrument in de klassieke ritmesectie. Zijn rol is dan ook om de begeleidende akkoorden van het thema te spelen. De typische gesyncopeerde manier waarop de pianist dat doen noemen we comping (van het werkwoord to accompany, begeleiden). De pianist zal met beide handen ritmes spelen in akkoorden die de solist moeten ondersteunen. Hij speelt die akkoorden in het middenregister van de piano. Wanneer hij zelf soleert, gebruikt hij zijn linkerhand om te compen en zijn rechterhand om melodische lijnen te spelen. Pianisten spelen een solo soms ook in block chords. Dat betekent dat ze elke noot van de melodie harmoniseren (anders gezegd: elke noot van de melodie krijgt een akkoord). Comping is een moeilijke discipline: - In jazz wordt veel gereharmoniseerd. Wanneer de bassist of de solist een ander akkoord suggereren in hun begeleiding of melodie (wat vaak niet afgesproken wordt), dan moet de pianist kunnen volgen en zijn akkoorden aanpassen hieraan. - De pianist mag niet in de weg zitten van de melodie van de solist. Een goede begeleider weet wanneer hij niets moet spelen. Sommige pianisten (Wynton Kelly was hier een grootmeester in) lijken altijd aan te voelen wanneer een blazer een ademhaling in zijn melodie zal plaatsen en vullen die vrijgekomen ruimte op met een akkoord. - De ritmes die de pianist speelt moeten passen bij de ritmes die de drummer speelt. De rol van de piano in de ritmesectie is in de loop van de jazzgeschiedenis geëvolueerd. Oorspronkelijk speelde de pianist de basnoten mee samen met de bassist en speelde akkoorden minder gesyncopeerd, hij accentueerde mee de sterke tijden. Nogmaals: jazz is van dansmuziek naar luistermuziek geëvolueerd. Vanaf de bebop speelde hij geen baslijnen meer, maar compt. Eind jaren vijftig leggen twee pianisten de basis voor de hedendaagse pianostijlen: - Bill Evans laat in zijn akkoorden de grondtoon weg, zodat de bassist meer ruimte krijgt en het geheel van de groep transparanter gaat klinken. - McCoy Tyner bouwt akkoorden op in kwarten, wat de solist meer ruimte geeft en de totale klank van het ensemble grondig verandert. Bill Evans

8 Luistervoorbeelden 1. Red Garland: Billy Boy (1958). 2. Chic Corea: The Matrix (1967) 3. Wynton Kelly: Freddie The Freeloader (1959). 4. Bobby Timmons: Autumn Leaves (1963). 5. Miles Davis: My Funny Valentine (1964) (piano: Herbie Hancock). 6. John Coltrane: My Favourite Things (1964) (piano: McCoy Tyner).

Bebop. De jaren veertig

Bebop. De jaren veertig Bebop De jaren veertig 1. Moderne jazz De muziek uit de swingperiode wordt klassieke jazz genoemd, de jazz die zich vanaf de jaren veertig ontwikkelde, moderne jazz. Jazz werd in de swingperiode beschouwd

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drummethode deel

Paradiddle-drums Drummethode deel Paradiddle-drums Drummethode deel 1 1 Inhoud Het drumstel blz. 3 en 4. De notenbalk, de noten en rusten blz. 5, 6, 7 en 8. Ritmische waarde blz. 9. Stokken vasthouden blz. 10. Les 1 kwart noten blz. 11

Nadere informatie

Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel)

Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel) Afdeling Docent Muziek Toelatingseisen primair instrument (muziekpraktisch deel) Hieronder volgt een indicatie van de eisen voor het primair instrument. Docent Muziek is een brede opleiding, ook in muziekstijlen.

Nadere informatie

Werkstuk Muziek Jazz 6,3. Werkstuk door een scholier 1700 woorden 17 februari keer beoordeeld. Inleiding

Werkstuk Muziek Jazz 6,3. Werkstuk door een scholier 1700 woorden 17 februari keer beoordeeld. Inleiding Werkstuk Muziek Jazz Werkstuk door een scholier 1700 woorden 17 februari 2004 6,3 297 keer beoordeeld Vak Muziek Inleiding Ik heb mijn verslag voor muziek over de Jazz gedaan. Ik heb de Jazz gekozen omdat

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand HOOFDSTUK 2 1. Introductie video 2.Houding gitaarspelen linker hand Als we kijken naar de houding van de linkerhand kunnen we het beste er even een A4 papiertje bij pakken. Bij de basis houding voor je

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drummethode. Drummen leren vanaf het allereerste begin

Paradiddle-drums Drummethode. Drummen leren vanaf het allereerste begin Paradiddle-drums Drummethode Drummen leren vanaf het allereerste begin 1 Inhoud Het drumstel blz. 3 en 4. De notenbalk, de noten en rusten blz. 5, 6, 7 en 8. Ritmische waarde blz. 9. Stokken vasthouden

Nadere informatie

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK Hierbij starten we met het 2de deel van deze gitaarcursus; de ritmiek. Het noteren van ritmische patronen is in de muzieknotatie als laatste ingevoerd, in het begin

Nadere informatie

Werkstuk Muziek Slaginstrumenten

Werkstuk Muziek Slaginstrumenten Werkstuk Muziek Slaginstrumenten Werkstuk door een scholier 1691 woorden 2 mei 2003 5,8 384 keer beoordeeld Vak Muziek Inhoud Hoofdstuk 1. Het drumstel Hoofdstuk 2. De indeling Hoofdstuk 3. Jazzmuziek

Nadere informatie

Luister Zo! LUISTER CD Kinderjazz

Luister Zo! LUISTER CD Kinderjazz Luister Zo! LUISTER CD Kinderjazz Voor de LEERKRACHT WW INLEIDING LUISTER ZO! Luisteren is één van de belangrijkste activiteiten als je muziek maakt. Alleen door goed te luisteren kun je goed muziek maken.

Nadere informatie

ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND

ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND NIEUWSBRIEF ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND Colofon Voorzitter Hans de Jager De Kilder 67 6983 HK Doesburg Tel. 0313-420647 j.jager49@chello.nl Secretaris Kees Koning Ericalaan 15 7217SW HARFSEN 0573

Nadere informatie

Eindexamen muziek havo 2005-I

Eindexamen muziek havo 2005-I 4 Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. J.H. Schein - Wir gläuben all an einen Gott een kruis voor de twee lage c s per voorteken 2 unisono 3 Het al

Nadere informatie

Macroscopische analyse: Solo #4 ( Advanced Funk Studies ) Rick Latham. A. Componist:

Macroscopische analyse: Solo #4 ( Advanced Funk Studies ) Rick Latham. A. Componist: Macroscopische analyse: Solo #4 ( Advanced Funk Studies ) Rick Latham A. Componist: Historische situering: Rick Latham is geboren in Columbia, South Carolina op 1 oktober 1955. Hij behaalde zijn bachelor

Nadere informatie

HOOFDSTUK 24 : ANDERE MAATSOORTEN

HOOFDSTUK 24 : ANDERE MAATSOORTEN HOOFDSTUK 24 : ANDERE MAATSOORTEN In pop en rockmuziek zal de 4/4de maatsoort de meest voorkomende maatsoort zijn, maar muziekstukken in stijlen zoals jazz, blues en sympho-rock zullen soms worden geschreven

Nadere informatie

majeur mineur mineur majeur majeur mineur verminderd

majeur mineur mineur majeur majeur mineur verminderd 9. Majeur Mineur Majeur en mineur zijn twee cruciale begrippen. Zowel in toonladders als in akkoorden en trappen worden ze gebruikt. Majeur of mineur wordt altijd bepaald door de afstand tussen de eerste

Nadere informatie

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende.

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende. Notenwaarden en rusten Les 4 TELLEN TELLEN! Om muziek duidelijk op te schrijven gebruiken we noten van verschillende lengte. Anders gezegd: we gebruiken verschillende notenwaarden. En bij elke notenwaarde

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN 1 Op de opname staan 6 klanken van het drumstel, omcirkel de volgorde van de gespeelde instrumenten. Voor dat de oefening begint hoor je een voorbeeld

Nadere informatie

Rosas danst Coltrane Improvisatie in dans zou de normale gang van zaken moeten zijn

Rosas danst Coltrane Improvisatie in dans zou de normale gang van zaken moeten zijn Rosas danst Coltrane Improvisatie in dans zou de normale gang van zaken moeten zijn Samen met de jazzmuziek sloop ook de praktijk van de improvisatie in het choreografisch werk van Anne Teresa De Keersmaeker

Nadere informatie

Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min.

Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min. Bijlage 1 Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min.) Beginsituatie: De leerling heeft enkele lessen gehad. Hij

Nadere informatie

HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN

HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN HOODSTUK 6 : ZELF MELODIEËN MAKEN EN TRANSPONEREN Dit deel van de cursus behandelt eigenlijk enkel de harmonische kant van de muziektheorie, vandaar dat we voor het zelf maken van melodieën voorlopig niet

Nadere informatie

Guido Scope. Neem contact op voor een GRATIS gitaarles CONTACT. Audio & Video Optreden boeken Optredens. Over mij. Gitaarles

Guido Scope. Neem contact op voor een GRATIS gitaarles CONTACT. Audio & Video Optreden boeken Optredens. Over mij. Gitaarles Audio & Video Optreden boeken Optredens Gitaarles Over mij De speler hieronder (Guido Scope) bevat een aantal solo gitaar stukken en duo opnames met arrangementen, composities en improvisaties van hem

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Let op intonatie. Timing van de piano en de zang, beter op elkaar afstemmen. De uitstraling van de band mag meer richting die van de zangeres.

Let op intonatie. Timing van de piano en de zang, beter op elkaar afstemmen. De uitstraling van de band mag meer richting die van de zangeres. Nr. Act Titel 1 ROHS Tremors Zangeres moet letten op de intonatie en mag meer kracht geven. Blijf verstaanbaar. 2e stem beter kleuren/intoneren. Met dynamiek kan meer gespeeld worden. Let op de volumes

Nadere informatie

Eindexamen muziek havo 2010 - I

Eindexamen muziek havo 2010 - I Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. Josquin Desprez - Adieu mes Amours 1 maximumscore 1 tenor 2 maximumscore 1 luit ook goed: gitaar 3 maximumscore

Nadere informatie

Het drumstel. Jurriaan Govaart. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Het drumstel. Jurriaan Govaart. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Jurriaan Govaart 07 november 2011 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/33749 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX

DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX DIDACTISCH LESMATERIAAL & DIDACTISCH TIPS TOOLBOX Musix rond Vier weverkens LES 1: (bijlagen 1,2 > deze kunnen ev. Via smartboard worden geprojecteerd ) Viva voce aanleren 1 ste strofe Vier weverkens (Kaderen

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

sample Methode voor trommel en drumset

sample Methode voor trommel en drumset Slag & Stoot Methode voor trommel en drumset Inhoud Walter Mertens A itmische Oefeningen Technische - en leesoefeningen met enkelslagen & accenten, invuloefeningen en duetten B offel Oefeningen Technische

Nadere informatie

Register. blue note, 68 blue note-effect, 68, 69 bluesharmoniecontext, 3-7-stam, 60, 65, 108, 109

Register. blue note, 68 blue note-effect, 68, 69 bluesharmoniecontext, 3-7-stam, 60, 65, 108, 109 Register 3-7-stam, 60, 65, 108, 109 aangepast-aeolisch(e) cadens, 89, 92, 94, 95, 102, 104, 138 harmoniesysteem, 94 trap, 95 trappenstelsel, 93, 94, 95 abstracte grondtoon, 12 notatie, 20 toon, 41 aeolisch(e)

Nadere informatie

Salsa. Binnen de stijl zijn er verschillende trends. - Er is constante invloed van Cubaanse muziek.

Salsa. Binnen de stijl zijn er verschillende trends. - Er is constante invloed van Cubaanse muziek. Latin en Jazz De voedingsbodem die jazz heeft voortgebracht is dezelfde die salsa heeft voortgebracht en in de loop van de geschiedenis hebben de muziekcultuur van de zwarten uit het Noorden van Amerika

Nadere informatie

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer.

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer. 1 GITAAR CURSUS De basis van het gitaar-spel steunt op akkoorden. Verschillende noten (minimum 3) die op een harmonische manier samenklinken vormen een akkoord. Deze akkoorden worden in één beweging met

Nadere informatie

Eindexamen Muziek havo 2002-I

Eindexamen Muziek havo 2002-I 3 Antwoordmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. T. Tomkins - Too much I once lamented 1 inzet 1: alt 1 inzet 3: sopraan 1 2 la-men-ted; ook goed: la-men-ted 3 parallel

Nadere informatie

Speciale workshops. Magic Tones Improviseren zonder moeite

Speciale workshops. Magic Tones Improviseren zonder moeite s Ritmevastheid & body percussion in het houtregister Zelfs jonge musici, die in een blaasorkest geen enkele moeite hebben met het herkennen van toonhoogtes en voortekens van een stuk en zonder meer op

Nadere informatie

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord.

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord. VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 1 Het symfonieorkest Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan het einde

Nadere informatie

2,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. CKV Muziek Verslag

2,2. Opdracht door K woorden 21 november keer beoordeeld. CKV Muziek Verslag Opdracht door K. 1157 woorden 21 november 2016 2,2 5 keer beoordeeld Vak Methode CKV De bespiegeling CKV Muziek Verslag Kunst is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Mensen van over de hele wereld

Nadere informatie

kennistoets unit 1 en 2

kennistoets unit 1 en 2 kennistoets unit 1 en 2 naam: klas: Sectie A: Dit gaat over instrumenten (eigenschappen) 1. De staafspelsectie heeft twee verschillende soorten instumenten xylofoons en metallofoons. Beschrijf het verschil

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek Hoofdstuk 9 1. Introductie video 2. OCTAVEN Techniek Wat is de Octaven techniek? Met het spelen van octaven kun je een noot voller laten klinken. Je speelt 2 dezelfde noten maar op een verschillende toonhoogte,

Nadere informatie

Martin Boere. de Comboklas. werkboek 3

Martin Boere. de Comboklas. werkboek 3 Martin Boere de Comboklas werkboek 3 de Comboklas werkboek 3 M. Boere 2016 6 e editie, uitgave Stichting MuzieKlas Nijmegen 2 inhoud instructie de notenbalk: melodische notatie 4 de notenbalk: ritmische

Nadere informatie

CURSUSAANBOD

CURSUSAANBOD 1 CURSUSAANBOD 2016-2017 BASGITAARLES Individueel TROMPETLES Individueel MUZIEKTHEORIELES SOUSAFOONLES VOORBEREIDING MUZIEKOPLEIDING Individueel Individueel Individueel EXTRA DIMENSIELESSEN Extra! ZATERDAGOCHTENDSESSIES

Nadere informatie

Eindexamen havo muziek 2013-I

Eindexamen havo muziek 2013-I Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Andrew Lloyd Webber - Evita, Rainbow High 1 maximumscore 1 2e gedeelte: regel 3 3e gedeelte: regel 5 4e gedeelte:

Nadere informatie

Examen VWO. Muziek (oude stijl en nieuwe stijl)

Examen VWO. Muziek (oude stijl en nieuwe stijl) Muziek (oude stijl en nieuwe stijl) Examen VWO Opgavenboekje Examennummer Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs... Naam... Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

Eindexamen muziek vwo 2007-I

Eindexamen muziek vwo 2007-I Beoordelingsmodel J.H. Schein - Da Jakob vollendet hatte 1 maximumscore 1 één van de volgende: Soms is het (eerste) interval stijgend, soms dalend. Soms is het interval een secunde, soms een terts. ook

Nadere informatie

E. B. J & M b E L E C T R I C M I L E S P R O J E C T E.B. J&MJ

E. B. J & M b E L E C T R I C M I L E S P R O J E C T E.B. J&MJ E.B. J&MJ E E N E D U C A T I E V E B I J L A G E V A N J E U G D E N M U Z I E K E E N E D U C A T I E V E B I J L A G E V A N J E U G D E N M U Z I E K 1 Electric Miles Project 1. the Band Het Electric

Nadere informatie

Eindexamen muziek havo 2008-I

Eindexamen muziek havo 2008-I Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. C. Monteverdi - Altri Canti d Amor 1 maximumscore 2 chitaronne/luit 1 viool / (viola da) gamba 1 2 maximumscore

Nadere informatie

De toonhoogte wordt hierbij bepaald door de lipspanning van de speler en de lengte van de buis.

De toonhoogte wordt hierbij bepaald door de lipspanning van de speler en de lengte van de buis. De aerofonen Inleiding Alle aerofonen hebben een luchtstroom nodig om klank te laten ontstaan. Meestal gebeurt dit doordat de speler in zijn instrument blaast, maar dat hoeft niet! Ken jij aërofonen die

Nadere informatie

HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S

HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S 1. Arpeggio s met drieklanken Arpeggio staat voor de term gebroken akkoord en bestaat dus enkel uit akkoordnoten. Deze techniek is zeer effectief, want elke toon die je speelt

Nadere informatie

Schrijven en Componeren

Schrijven en Componeren Schrijven en Componeren Muziek Havo 5 Naam.. Klas.. Wikipedia: Een componist(e) of toondichter(es) is een persoon die muziek componeert. Dit wil zeggen dat hij/zij deze bedenkt, creëert en meestal opschrijft.

Nadere informatie

Workshop Popbands 2012/2013

Workshop Popbands 2012/2013 Workshop Popbands 2012/2013 12 1 Starting a popband Deze band is voor beginners, leerlingen die nooit in een band hebben gespeeld. Nadruk ligt op het samen spelen, wennen aan het volume en aan zingen door

Nadere informatie

Muzieklessen groep 5:

Muzieklessen groep 5: Muzieklessen groep 5: We kwamen de gymzaal van de kleuters binnen. Er stond een man met een gitaar, en er lagen matten. Daar moesten we gaan zitten. Hij had meer gitaren mee, hij liet de namen van de gitaren

Nadere informatie

ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND

ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND NIEUWSBRIEF ORGEL EN KEYBOARDCLUB GELDERLAND Colofon Voorzitter Hans de Jager De Kilder 67 6983 HK Doesburg Tel. 0313-420647 j.jager49@chello.nl Secretaris Marcel Pijnappel Deventerstr. 445 7323 PS Apeldoorn

Nadere informatie

#9 #11. b13 HOOFDSTUK 14 : GEALTEREERDE AKKOORDEN

#9 #11. b13 HOOFDSTUK 14 : GEALTEREERDE AKKOORDEN HOOFDSTUK 14 : GEALTEREERDE AKKOORDEN Het Engelse werkwoord to alter betekent veranderen. Als we dit toepassen op de akkoorden, betekend dit niet dat we de inwendige struktuur van de basisdrieklank gaan

Nadere informatie

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3 Hoofdstuk 4 1. Introductie video 2. Techniek vinger 3 We zijn toe aan het leren spelen met onze 3e vinger, de ringvinger. De wijsvinger is nr. 1, de middelvinger krijgt nr. 2 dus de ringvinger nr. 3 :)

Nadere informatie

Eindexamen Muziek vwo 2002-I

Eindexamen Muziek vwo 2002-I 3 Antwoordmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. Josquin des Prez - Tu solus qui facis mirabilia 1 maat 6: een mol voor de e 2 parallel 3 per haak 1 4 A 5 stemparen

Nadere informatie

De basgitaar. Leerlingentekst en leerlingenopdracht. Instrumenten

De basgitaar. Leerlingentekst en leerlingenopdracht. Instrumenten De basgitaar Leerlingentekst en leerlingenopdracht Lees onderstaande tekst aandachtig door. In de tekst staan de verschillende onderdelen van de gitaar beschreven. Bij het lezen van de tekst is het misschien

Nadere informatie

Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018

Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018 Muziekweken maandag 22- vrijdag 26 januari 2018 Besloten (eigen instrument of Voor alle Quintusleerlingen Openbaar MAANDAG Harp Samen Harpmuziek maken en schrijven - 1.18 Stem je harp zelf! - 1.18 Instant

Nadere informatie

sample Methode voor trommel, drumset en pauken.

sample Methode voor trommel, drumset en pauken. Slag & Stoot Methode voor trommel, drumset en pauken. Inhoud Walter Mertens A. itmische Oeeningen Technische - en leesoeeningen met enkelslagen & accenten, invuloeeningen en duetten.. B. oel Oeeningen

Nadere informatie

Eindexamen vwo muziek 2013-I

Eindexamen vwo muziek 2013-I Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. D. Milhaud - Le boeuf sur le toit 1 maximumscore 2 zestiende noten 1 (reine) kwart 1 2 maximumscore 1 klarinet

Nadere informatie

Jan Menu Biografie XS

Jan Menu Biografie XS biografie jan menu Saxofonist (1962) won het prestigieuze Loosdrecht Jazzconcours in 1989 en ontving de Wessel Ilcken Prijs. Hij werd geprezen om zijn melodisch spel, eigen frasering, harmonisch inzicht

Nadere informatie

RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST. Type of venue

RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST. Type of venue RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST Type of venue QUADRAFONIC STEREO Item BIG MEDIUM SMALL Mic Phantom Boom FOH channels >> 36 32 24 Kick in 1 1 1 D112/PZM small Kick Out 2 B52 small Snare Top 3 2 2 57 small Snare

Nadere informatie

4,3. Voorwoord. Werkstuk door een scholier 1898 woorden 17 mei keer beoordeeld

4,3. Voorwoord. Werkstuk door een scholier 1898 woorden 17 mei keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1898 woorden 17 mei 2006 4,3 22 keer beoordeeld Vak CKV Inhoud Voorblad 1 Inhoudstabel 2 Blues en Jazz 3-7 Algemeen 3-4 Voorwoord 3 Het ontstaan van Blues en Jazz 3 De ontwikkeling

Nadere informatie

- (Tinne), ik wilde eigenlijk iets anders. P&D Country & Line Dance Weekend

- (Tinne), ik wilde eigenlijk iets anders. P&D Country & Line Dance Weekend Interview met The Cockroach Killers We zijn in Lommel bij het 5e P&D Country & Line Dance Weekend Zaterdag 1 oktober 2016 We zitten aan tafel met deze keer niet als duo maar als voltallige band The Cockroach

Nadere informatie

Intro onderbouw 4e editie De matrix

Intro onderbouw 4e editie De matrix Intro onderbouw 4e editie De matrix De centrale leerlijn van Intro bestaat uit het ontwikkelen van. Vaardigheden op muzikaal gebied en op metacognitief gebied. Muzikale 1. Muzikaal materiaal 2. Creatieve

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drums versterken

Paradiddle-drums Drums versterken Paradiddle-drums Drums versterken Drums versterken Om je drumset te versterken heb je nodig een set drum-microfoons. Deze sets bestaan uit een bassdrum microfoon, een snare en 3 tom microfoons en 2 overheads

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Inleiding in de jazzharmonie op de piano

Inleiding in de jazzharmonie op de piano Inleiding in de jazzharmonie op de piano Masja van der Meer INLEIDING 3 HOE GEBRUIK JE HET BOEK? 4 Tijdsplanning studeren: 5 HOOFDSTUK 1: DE BASIS 6 Welke kennis en vaardigheden heb je nodig? 6 Notatie,

Nadere informatie

Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015

Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015 Les Lundis d Hortense presenteert : Initiatie en vervolmakingstage voor jazzmuziek 31ste editie - van 19 tot 25 juli 2015 Jazz au Vert is een niet te missen jaarlijks evenement voor muzikanten die hun

Nadere informatie

Ensemble. Harmonieorkest

Ensemble. Harmonieorkest Instrumenten en orkesten Orkestvormen Symfonieorkest Groot orkest dat bestaat uit strijkinstrumenten, hout- en koperblazers en slagwerk. De woorden symfonie en orkest zijn afkomstig uit het Grieks. Symfonie

Nadere informatie

Per graad is een extra studiejaar mogelijk. In principe is dat het laatste studiejaar.

Per graad is een extra studiejaar mogelijk. In principe is dat het laatste studiejaar. MUZIEKACADEMIE ANDERLECHT EVALUATIE instrumentale vakken aangeboden opties LAGERE GRAAD optie Algemene Muziekleer sectie JONGEREN 8 jaar sectie VOLWASSENEN 15 jaar (uitz. vanaf 12 jaar) L1 L2 : klasexamen

Nadere informatie

Op het toelatingsexamen speel je 3-4 gitaarstukken (bekijk de specifieke eisen per jaar op de volgende bladzijden).

Op het toelatingsexamen speel je 3-4 gitaarstukken (bekijk de specifieke eisen per jaar op de volgende bladzijden). Toelatingseisen gitaar Bij het beoordelen van het toelatingsexamen gitaar wordt gekeken naar muzikaliteit, techniek (en theoretische gevorderdheid. Trefwoorden bij de beoordeling zijn: souplesse, toon,

Nadere informatie

sample Methode voor trommel, drumset en pauken

sample Methode voor trommel, drumset en pauken Slag & Stoot Methode voor trommel, drumset en pauken Inhoud Walter Mertens A itmische Oeeningen Technische - en leesoeeningen met enkelslagen & accenten, invuloeeningen en duetten oel Oeeningen Technische

Nadere informatie

RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST. Type of venue

RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST. Type of venue RIDER PRINZ KLAUZ PRIKLIJST Type of venue QUADRAFONIC STEREO Item BIG MEDIUM SMALL Mic Phantom Boom FOH channels >> 36 32 24 Kick in 1 1 1 D112/PZM small Kick Out 2 B52 small Snare Top 3 2 2 57 small Snare

Nadere informatie

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box.

Module 3g. Liedbegeleidingen met band in a box. Module 3g Liedbegeleidingen met band in a box. Studielast: 7 uur Doel: kunnen maken van liedbegeleiding aan de hand van een zogenaamde begeleidingsautomaat, op basis van melodie met akkoordschema. De begeleiding

Nadere informatie

Lesbrief Méér Muziek in de Klas

Lesbrief Méér Muziek in de Klas Lesbrief Méér Muziek in de Klas Doelen: De leerlingen: - Leren wat Latin-muziek is. - Leren een paar Latin artiesten en soorten Latin-muziek kennen. - Leren het lied Anytime you need a calypso zingen.

Nadere informatie

Eindexamen Muziek vwo 2004-I

Eindexamen Muziek vwo 2004-I 4 Beoordelingsmodel J.P. Rameau - Les Indes Galantes, 4e acte, scène 6 1 fagot 2 3 4 twee van de volgende: gebruik van langere notenwaarden zachter gezongen deels op gelijke toonhoogte eerst alleen sopraan,

Nadere informatie

Overzicht werkvormen en begrippen combinatiepakket 1 vwo van Intro voor de onderbouw

Overzicht werkvormen en begrippen combinatiepakket 1 vwo van Intro voor de onderbouw Overzicht werkvormen en begrippen combinatiepakket 1 vwo van Intro voor de onderbouw U vindt hier een overzicht van de Intro modules van combinatiepakket 1 vwo. Per module wordt de inhoud globaal beschreven

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

HET TOETSINSTRUMENT HAVO/VWO

HET TOETSINSTRUMENT HAVO/VWO HET TOETSINSTRUMENT HAVO/VWO Leerlingentekst en opdrachten Het toetsenbord Toetsinstrumenten zijn muziekinstrumenten die worden bespeeld met behulp van een toetsenbord; ook wel klavier of manuaal genoemd.

Nadere informatie

Gitaarmethodiek. (Leerplannen) Dingeman Coumou.

Gitaarmethodiek. (Leerplannen) Dingeman Coumou. Gitaarmethodiek. (Leerplannen) Dingeman Coumou. De gitaar is een zeer veelzijdig instrument waarop allerlei stijlen en speelwijzen mogelijk zijn. Vaak is het moeilijk inzichtelijk te maken in hoeverre

Nadere informatie

Eindexamen muziek havo I

Eindexamen muziek havo I Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. G. Bouzignac - Noe Pastores 1 A 2 maximumscore 1 motief 1, 1, 2 3 maximumscore 2 1e gedeelte: steeds groepjes van

Nadere informatie

Muziek in je zomervakantie 2016

Muziek in je zomervakantie 2016 Muziek in je zomervakantie 2016 In de zomervakantie kun je bij stichting MOL speciale workshops volgen. Drie dagen lang een muzikale ochtend of middag. Meedoen is mogelijk voor jong en oud, in een kennismakingscursus

Nadere informatie

bands Haarlemse Popscene on tour 2018/2019

bands Haarlemse Popscene on tour 2018/2019 bands Haarlemse Popscene on tour 2018/2019 Absolut... 2 De bak band... 3 Catwise... 4 Drone Strings... 5 Hedgehogs Garden... 6 Kendolff... 7 Lucas van Rens... 8 Pom... 9 Sabotage...10 Solstice...11 The

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. snaredrum: kwartnoten 1 hi-hat: achtste noten 1

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. snaredrum: kwartnoten 1 hi-hat: achtste noten 1 Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Blok 1 The Cat Empire - Two Shoes 1 maximumscore 1 trompet 2 maximumscore 2 snaredrum: kwartnoten 1 hi-hat: achtste noten 1 3

Nadere informatie

Allemaal instrumenten

Allemaal instrumenten Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Allemaal instrumenten Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen

Nadere informatie

6.4. Boekverslag door E woorden 11 december keer beoordeeld. Inleiding

6.4. Boekverslag door E woorden 11 december keer beoordeeld. Inleiding Boekverslag door E. 6235 woorden 11 december 2002 6.4 96 keer beoordeeld Vak Muziek Inleiding Als je op straat aan de eerste de beste voorbijganger zou vragen "Wat is jazz?", krijg je waarschijnlijk als

Nadere informatie

New Folk Sounds magazine van folk tot wereldmuziek

New Folk Sounds magazine van folk tot wereldmuziek New Folk Sounds magazine van folk tot wereldmuziek Digmon Roovers basgitarist op de gitaar Geplaatst: 6 april 2012 door Auke Wiersma In 2000 lanceerde Jazzgitarist Jan Kuiper zijn FIve Great Guitars, een

Nadere informatie

Techische Rider

Techische Rider 1. Tijdschema Datum optreden Aankomst crew/band Soundcheck The Hips Zaal open Aanvang The Hips Techische Rider www.thehips.nl MunkProductions Bookings info@munkproductions.nl : : 2. Zaal/podium Capaciteit

Nadere informatie

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl E F G 3 Noten op de eerste snaar. Oefening 1: Toonladder Oefening 2 Oefening 3 Oefening 4 Oefening 5 B C D 3 Noten

Nadere informatie

Voor boekingen en info neem gerust contact met ons op. Wij maken een mooi programma voor u en zorgen voor veel humor, klank en verrassingen!!

Voor boekingen en info neem gerust contact met ons op. Wij maken een mooi programma voor u en zorgen voor veel humor, klank en verrassingen!! Bourgondisch Boxmeer 23 & 24 mei 2015 Entertainment programma: za. 23 mei: 17.45 18.00u en 18.15 18.30u Slagwerkgroep Vortum-Mullem, Niet zomaar een standaard slagwerkgroep. Nee, deze 6 slagwerkers zijn

Nadere informatie

QUINTUS KNALT! MUZIEKWEKEN OPEN WORKSHOPS 24 JUNI t/m 6 JULI 2019

QUINTUS KNALT! MUZIEKWEKEN OPEN WORKSHOPS 24 JUNI t/m 6 JULI 2019 QUINTUS KNALT! MUZIEKWEKEN OPEN WORKSHOPS 24 JUNI t/m 6 JULI 2019 tijd eindtijd titel lokaal voor wie? wat ga je doen/leren? iedere dinsdag -woensdag-donderdag muziekinstrumenten uitproberen voor jong

Nadere informatie

Leergang Drums. Bart-Jan Hogenhuis Louwesweg 1 Kamer 44C 1066EA Amsterdam www.bartjanhogenhuis.com

Leergang Drums. Bart-Jan Hogenhuis Louwesweg 1 Kamer 44C 1066EA Amsterdam www.bartjanhogenhuis.com Leergang Drums Bart-Jan Hogenhuis Louwesweg 1 Kamer 44C 1066EA Amsterdam www.bartjanhogenhuis.com Leergang Drums Bart-Jan Hogenhuis 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 1. Fase 1: De beginnende fase 3 1.1 Het kunnen

Nadere informatie

Eindexamen muziek havo I

Eindexamen muziek havo I Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. W. A. Mozart - Symfonie nr. 40, Allegro assai 1 maximumscore 1 a b dynamiek piano forte bezetting deel van het

Nadere informatie

Technisch Contact: Pascal Zrour, drummer tel.: 06 555 97 188 email: pascal@statemusic.nl

Technisch Contact: Pascal Zrour, drummer tel.: 06 555 97 188 email: pascal@statemusic.nl STATE Music heeft een podium nodig zonder oneffenheden en zonder drumpodium, of een gladde vloer. Voor de drumset wordt een kleed mee genomen dus een harde of houten vloer is geen probleem. Een PA-systeem

Nadere informatie

De afgelopen weken hebben we ons in TIPS & TRUCS vooral gericht op het bewerken

De afgelopen weken hebben we ons in TIPS & TRUCS vooral gericht op het bewerken De afgelopen weken hebben we ons in TIPS & TRUCS vooral gericht op het bewerken en het verbeteren van het geluid, o.a. door middel van effecten en processoren. Welke microfoon het beste is in welke situatie,

Nadere informatie

Les 5. Ray Charles III. Hit the road Jack Hoepel op Jack

Les 5. Ray Charles III. Hit the road Jack Hoepel op Jack Les 5 Ray Charles III Hit the road Jack Hoepel op Jack Doelen De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te

Nadere informatie

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL DE INSTRUMENTENTOCHT Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL Beste docent, Binnenkort geven een acteur en vier musici van het Noord Nederlands Orkest

Nadere informatie

GRATIS. bijpassende hoes GRATIS. koffer en strijkstok. een Spaanse gitaar met. een viool met. Duur van de lesovereenkomst

GRATIS. bijpassende hoes GRATIS. koffer en strijkstok. een Spaanse gitaar met. een viool met. Duur van de lesovereenkomst Duur van de lesovereenkomst Zoals bekend is het leren bespelen van een muziekinstrument niet eenvoudig. Het is als het leren van een moeilijke taal. Het gaat niet vanzelf en het kost inzet, discipline

Nadere informatie

Jazzgeschiedenis. Afbakening

Jazzgeschiedenis. Afbakening Jazzgeschiedenis Afbakening De geschiedenis van jazz is de evolutie van een muziekgenre dat praktisch over alle werelddelen verspreid raakte en dit in een relatief korter periode. Het is daarom noodzakelijk

Nadere informatie

Lesbrief Méér Muziek in de Klas

Lesbrief Méér Muziek in de Klas Lesbrief Méér Muziek in de Klas Doelen: De leerlingen: - Leren wat dancemuziek is - Leren wie de bekendste Nederlandse DJ s zijn - Leren een paar verschillende dancestijlen kennen - Leren hoe Dance wordt

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Blok 1 J.C. Bach - Kwintet in G, deel 1 1 maximumscore 2 basinstrument: cello; ook goed: contrabas 1 akkoordinstrument: klavecimbel

Nadere informatie

HOOFDSTUK 17 : VOICELEAD MET VIERKLANKEN

HOOFDSTUK 17 : VOICELEAD MET VIERKLANKEN HOOFDSTUK 17 : VOICELEAD MET VIERKLANKEN Net zoals bij de 3-klanken kunnen we ervoor zorgen dat de akkoordenopeenvolgingen harmonisch steeds zo dicht en snel mogelijk gebeuren. Bij de 3-klanken konden

Nadere informatie