Acadin voor talenten in uw klas!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Acadin voor talenten in uw klas!"

Transcriptie

1 Acadin voor talenten in uw klas! Maak nu kennis met de nieuwe release van Acadin! Gratis 6 weken op proef Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen.

2 Oog voor individuele talenten In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2015) staat het volgende: Toptalenten die niet worden uitgedaagd, raken hun motivatie kwijt en gaan onderpresteren. Het gaat hier niet alleen om taal- en rekentalent, maar ook om creatieve, sociale, onderzoekende en praktische vaardigheden. Als een leerling met bijzonder talent op tijd wordt gesignaleerd en erkend, kan het onderwijs zich aanpassen. Om leerlingen toe te rusten voor de 21e eeuw is het noodzakelijk nog meer dan nu oog te hebben voor de individuele talenten van iedere leerling. Ieder kind het beste uit zichzelf laten halen: dat is de kern van goed onderwijs. Er zijn verschillende opvattingen over wat talent is. Soms wordt uitgegaan van intelligentiescores. Daarmee verliezen we echter veel talent uit het oog. Daarom ga ik uit van een brede opvatting van talent. Toptalenten zijn overal in het onderwijs te vinden en blinken uit op cognitief, praktisch, technisch, creatief of sociaal gebied. Er zijn per klas drie tot vijf leerlingen die meer aankunnen dan nu wordt aangeboden. Hoogbegaafde leerlingen maken vaak onderdeel uit van deze groep. (Sander Dekker) Naar aanleiding van de wet Passend Onderwijs zijn de PO-Raad en OCW o.a. de volgende doelstellingen overeen gekomen: Alle scholen herkennen toptalenten en bieden hen een uitdagend onderwijsaanbod. Voor elke leerling wordt een passend onderwijsaanbod gerealiseerd. Digitale leeromgeving De digitale leeromgeving Acadin voor talentvolle leerlingen in het primair onderwijs (25% best presterende leerlingen, inclusief hoogbegaafde leerlingen) helpt leerkrachten deze kinderen te prikkelen met uitdagende leeractiviteiten op maat, maar ook met korte opdrachten voor de laatste 10 minuten van de les. Acadin ondersteunt u bij het realiseren van uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin 2.0 Acadin is ontwikkeld door het Ministerie van OCW en in 2010 op de markt gekomen. Inmiddels beheert het consortium Acadin (11 onderwijsadviesbureaus onder de vlag van EDventure) deze digitale leeromgeving. Een van de belangrijkste doelen van EDventure is Acadin door te ontwikkelen, zowel inhoudelijk als technisch. In oktober 2016 is de nieuwe release van Acadin gelanceerd met de volgende vernieuwingen: Vaardigheden en strategieën Er is meer nodig om goede cijfers te halen dan alleen een hoge intelligentie en kennis van feiten en theorieën. Kinderen hebben ook vaardigheden en strategieën nodig om tot oplossingen te komen, nieuwe ideeën vorm te geven en te leren hoe ze hun talent optimaal kunnen ontwikkelen. Denkvaardigheden Naast praktisch, analytisch en creatieve vaardigheden zijn in Acadin 2.0 ook wijsheid en ethiek opgenomen. De leeractiviteiten in Acadin die onder deze categorie vallen bevatten een component van probleemoplossend denken en burgerschap.

3 Zelfregulerend leren Leerlingen leren niet alleen feitenkennis en vaardigheden, ze leren ook hoe ze moeten leren. Acadin 2.0 helpt leerlingen bij het zelf sturen van hun leerproces. Alle leeractiviteiten bevatten doelen op cognitief, metacognitief en affectief vlak. Deze drie typen doelen worden ook wel leerstrategieën genoemd. Bij de leeractiviteiten wordt in de inleiding al aangegeven wat er van de leerling wordt verwacht. De instructie van de leerkracht bestaat voornamelijk uit feedback voor, tijdens en na de leeractiviteit en is te vinden bij in de leerkrachthandleiding, die bij elke activiteit aanwezig is. De leerling reflecteert in Acadin en de begeleider gebruikt deze reflectie, de daadwerkelijke opdracht en de observatie bij de beoordeling. Aanbod voor de onderbouw Wat doe je met kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong? Op welke manier zijn zij uit te dagen? Acadin 2.0 heeft een basis gelegd voor de onderbouw met ruim 30 nieuwe leeractiviteiten. De instructie voor de onderbouw bestaat voornamelijk uit modeling en feedback. De verwerking voor de leerlingen is divers van aard, van oefening in de kleine kring tot een werkblad of creatieve opdracht. Selectie op vakgebieden en interesses In Acadin 2.0 kan worden geselecteerd op vakgebied en intelligentiegebieden. Op deze manier kan worden aangesloten bij de interesses van de leerlingen. Ook vakgebieden die van belang zijn voor het leren in de 21e eeuw zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld ICT geletterdheid en kunstzinnige oriëntatie. Technische vernieuwingen Acadin is geschikt voor alle platforms, van smartphone tot tablet en van laptop tot chromebook. Opdrachten kunnen worden ingeleverd als video, afbeelding of tekstdocument. Alle opdrachten zijn zichtbaar in de browser, u hoeft niets te downloaden. Opdrachten zijn gesplitst in een leraar- en een leerlinggedeelte. Voordelen van Acadin: Verrijking van de leeromgeving voor (hoog) begaafde en talentvolle leerlingen. In te zetten voor korte leermomenten én de leerlijn. Opdrachten op verschillende niveaus. Inzetbaar voor ca. 25% van de best presterende leerlingen. Dankzij voortdurend doorontwikkeling actueel. Ondersteuning van doorgewinterde onderwijsexperts. Toekomstbestendig onderwijs op maat. Meer tijd voor álle leerlingen in de klas.

4 Marije Smit Marieke Maring Talentontwikkeling voor íeder kind Tot voor kort werd binnen het scholenbestuur VCPO Noord-Groningen Acadin gebruikt voor een relatief kleine groep plusklasleerlingen. Vanaf dit jaar komt daar verandering in: het bestuur voert Acadin in op alle 16 scholen van VCPO. Volgens Marije Smit, stafmedewerker ICT, Identiteit, PR en communicatie, betekent dat, dat de talenten van veel meer leerlingen (extra) gestimuleerd zullen worden. Met Acadin kinderen volgen èn beoordelen Marieke Maring, leerkracht op VCPO-school de Piramiden, werkt al 6 jaar met Acadin. Zij geeft les aan de plusklas die op haar school gevestigd is. Omdat wij een plusklas huizen die met Acadin werkt, werkt de hele Piramiden met Acadin. Een voorrecht, vindt ze. Binnen de plusklas werkt Acadin al jaren heel goed. Groot voordeel vindt Marieke de mogelijkheid kinderen te volgen én te beoordelen. We zijn vaak geneigd hoogbegaafde kinderen extra werk te laten doen, buiten de beoordeling om. Maar deze kinderen willen óók beoordeeld worden op hun extra werk. Waarom zouden ze het anders doen, redeneren ze. Beoordelen motiveert. Differentiëren Marieke ziet in Acadin niet alleen voordelen voor hoogbegaafde kinderen die gemotiveerd moeten worden. Acadin is zo breed dat veel meer kinderen er verrijking uit kunnen halen, is haar mening. Het is bovendien gebruiksvriendelijk waardoor veel kinderen er ook mee kúnnen werken. De opdrachten zijn overzichtelijk en consequent, je kunt samen of alleen werken en makkelijk zoeken op leeftijd, onderwerp en niveau. Natuurlijk hebben de kinderen wel begeleiding nodig als ze met Acadin gaan werken, maar als leerkracht kun je er heel veel kanten mee op. Het wordt makkelijker om ieder kind op zijn of haar eigen niveau uit te dagen en dus te differentiëren. Dat brengt rust in de klas en daar profiteert iederéén natuurlijk van. Acadin gratis 6 weken op proef U kunt Acadin zes weken verkennen, zodat u kunt zien welke opdrachten wij uw leerlingen te bieden hebben. Wilt u hier gebruik van maken? Stuur dan een naar info@acadin.nl. Positieve ervaringen Vanuit het scholenbestuur was Marije Smit betrokken bij het besluit Acadin op alle scholen in te voeren. De positieve ervaringen met Acadin in de plusklassen sijpelden in de loop van de tijd al door in alle scholen. De plusleerlingen nemen het immers mee de klas in. Het werd ons langzaam maar zeker duidelijk dat álle leerkrachten blij zouden zijn met een tool als Acadin om verrijking in het onderwijs te brengen.

5 Het bestuur heeft naast Acadin ook andere tools overwogen. We wilden in ieder geval een instrument dat ook aan leerlingen die buiten de plusklas vallen uitdaging biedt. Vooral het feit dat Acadin een digitale leeromgeving is, was voor ons uiteindelijk doorslaggevend. Naast cognitieve vaardigheden, ontwikkelen de kinderen zo ook belangrijke digitale vaardigheden. Bovendien is Acadin methode-onafhankelijk, dus het is in iedere klas in te passen. Erkend Marieke is blij dat Acadin bestuursbreed ingevoerd wordt. Er zijn heel veel leerlingen die niet in aanmerking komen voor een plusklas, maar wel extra uitdaging kunnen gebruiken. Soms in de breedte, maar vaak juist op één of twee specifieke vakken of onderwerpen. Acadin is dan heel goed te gebruiken om ze op díe gebieden te stimuleren. Kinderen voelen zich op dat moment erkend en serieus genomen. De invoering van Acadin heeft volgens Marije nog wel wat voeten in de aarde. Vóór de zomervakantie schaften we de bestuurslicentie aan en ik denk dat tegen de herfstvakantie alle scholen er echt actief mee werken. Alle hard- en software is geregeld, maar leerkrachten moeten goed opgeleid worden. Alleen wanneer zij Acadin echt doorgronden kun je alles er uit halen. Anders blijft het iets wat je er bij doet of zelfs moet doen. Dat werkt niet. Instructie Ieder kind uitdagen op zijn/haar eigen niveau en dus differentiëren Als ervaren Acadin gebruiker, gaat Marieke instructie geven aan de leerkrachten voor wie Acadin nog nieuw is. Volgens Marije is dat een goede manier om een nieuwe werkwijze te implementeren. Ervaren leraren kunnen vertellen hoe het werkt, maar ze kunnen vooral enthousiasme overbrengen en aangeven wat er in de praktijk goed en minder goed werkt. Marieke beaamt dat. Ik heb ontzettend veel tips voor het werken met Acadin. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zelf naar onderwerpen zoeken. Ik heb echter gemerkt dat je ze beter bijvoorbeeld 3 onderwerpen kunt laten kiezen en ze vervolgens licht kunt sturen in de uiteindelijke keuze. Anders zijn ze toch vaak geneigd bekende paden te bewandelen. Ook weet ik uit ervaring dat kinderen soms onderwerpen kiezen waar je zelf weinig van weet. Dat is een groot voordeel van Acadin, dat je als leerkracht ook buiten je eigen comfortzone komt, maar je krijgt daardoor soms vragen waar je niet uitkomt. Mijn advies is dan om dat gewoon tegen een leerling te zeggen. En hem of haar te helpen het antwoord te zoeken. Het is helemaal niet erg om een keer iets niet te weten. Ook daar leren kinderen van!

6 De Acadin-expert: Eerst de visie, dan Acadin Jody Huijgens Acadin-expert ondersteunt scholen bij inzet Acadin. Jody Huijgens van OBD Noordwest is één van de experts die scholen begeleiden bij het werken met Acadin. Als orthopedagoog en onderwijsadviseur werkt ze al lange tijd met hoogbegaafde kinderen en ze weet inmiddels: welke tool je ook inzet, belangrijkste succesfactor is een breed gedragen visie. Daarom helpt ze scholen niet alleen met het praktisch werken met Acadin, maar ook met het bepalen van waar de school naar toe wil met het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Bijna iedere school werkt aan verrijking van het onderwijs. Dat is goed, vertelt Jody, maar lang niet altijd is er ook een breed gedragen visie op hoogbegaafdheid. Acadin is een prachtige tool, maar wanneer je het inzet zonder een duidelijke visie, dan blijft het een heel uitgebreid instrument met veel opdrachten, waar kinderen ook in kunnen verdwalen. De tijd nemen Een van de scholen die Jody ondersteunt is het Koggenschip in Medemblik. Het mooie op deze school is dat men echt de tijd wil nemen om Acadin goed neer te zetten. En dus om te kijken naar: waar willen we heen met de Plusklas? Pas als je weet hoe je het onderwijs wilt neerzetten, kun je gaan kijken hoe Acadin daar aan kan bijdragen. Voor gebruikers heeft Acadin een eigen Facebook-pagina waar ze in contact kunt komen met andere gebruikers en worden geïnformeerd over ontwikkelingen. Dat Acadin kan bijdragen aan goed onderwijs aan hoogbegaafde kinderen, daar is Jody van overtuigd. Het is ontzettend breed. Kinderen kunnen echt ieder onderwerp er in terugvinden en de opdrachten lenen zich goed voor het stellen van doelen op het leerproces. Planningen maken en nakomen, doorvragen en meerdere oplossingen bedenken, met argumenten een mening onderbouwen en een idee omzetten naar de praktijk. Dat zijn voor hoogbegaafde kinderen vaak belangrijkere vaardigheden dan de cognitieve vaardigheden. Valkuil De breedte van Acadin en het belang van een duidelijke visie zijn volgens Jody de belangrijkste redenen waarom de ondersteuning door experts zo belangrijk is. Het grote voordeel van Acadin, dat er zoveel te kiezen is, heeft ook een valkuil. Want hoe structureer je dat brede aanbod? Laat je kinderen zelf kiezen of doet de leerkracht dat? Ik pleit toch vaak voor het laatste. Vooral als kinderen net beginnen met Acadin, kost het ze veel tijd om zelf te zoeken. Ze gaan van de ene naar de andere opdracht waardoor ze niet alles afmaken. De leerkracht moet

7 ze daar in begeleiden en duidelijke afspraken maken over wat er van de leerling wordt verwacht. Niets vrijblijvends dus. Ik ben er ook voorstander van dat de Acadin stof een plaatsje op het rapport krijgt. Kinderen, vooral hoogbegaafde kinderen, willen het altijd ergens voor doen. Het kan ook, want de Acadin opdrachten zijn niet méér van hetzelfde, ze bieden echt verbreding en verdieping van de basisstof. De regie Op het Koggenschip geeft Jody drie bijeenkomsten waarin de contouren van het onderwijs worden vastgesteld, maar waarin uiteraard ook wordt ingegaan op de praktische toepassing van Acadin. Want zoveel kinderen, zoveel interesses. Hoe houd je de regie? Laat je ieder kind met zijn eigen onderwerp aan de slag gaan of cluster je de onderwerpen in groepjes? Ik ben zelf voorstander van clusteren, vertelt Jody. Maar uiteindelijk hangt het allemaal af van de visie die je als school nastreeft. De experts zijn dan ook niet zozeer Acadin-experts, maar experts op het gebied van hoogbegaafdheid. Ik denk dat dát onze kracht is. Karin Swart, het Koggenschip in Medemblik: Op Het Koggeschip vinden we het belangrijk tegemoet te komen aan leerlingen in hun onderwijs- en ontwikkelingsbehoeften en aan te sluiten bij de verschillen. We hebben in het pilotjaar meerdere methodes uitgeprobeerd. Het werken met Acadin leverde het meest op en was goed uitvoerbaar in de praktijk. Met de hulp van Jody proberen we Acadin nog meer tot een succes te maken.

8 Kiest u ook voor uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen? Neem de proef op de som en probeer Acadin 6 weken gratis! Interesse? Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten? Wij organiseren informatiebijeenkomsten voor scholen bij u in de buurt (bijvoorbeeld bij uw onderwijsadviesbureau). Een compleet overzicht van de data vindt u op onze website. Wij kunnen daarnaast een presentatie op locatie verzorgen aan een bestuur en alle bijbehorende scholen. U kunt ook een gratis proefabonnement afsluiten. Uitgebreide informatie over Acadin, zoals mogelijkheden en prijzen vindt u op onze website: U kunt ook een mail sturen naar info@acadin.nl of bellen naar (070) Het consortium Acadin, onder de vlag van EDventure, bestaat uit de volgende organisaties: EDventure Bezuidenhoutseweg AG Den Haag info@edventure.nu EDventure is de vereniging van onderwijs adviesbureaus in Nederland. Zij ondersteunt haar leden via informatievoorziening, lobby en deskundigheids bevordering en stimuleert (gezamenlijke) innovatie. De onderwijsadviesbureaus vormen een landelijk dekkend netwerk. De adviseurs staan dagelijks in contact met scholen in het primair en voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Professionaliteit, kwaliteit en innovatie zijn sleutelwoorden in de samenwerking. EDventure-leden dragen het Keurmerk Onderwijsadvies en werken in heel Nederland in partnerschap met scholen aan het realiseren van pedagogische, didactische en organisatorische doelen.

Handleiding Acadin 2.0 Voor de moderator

Handleiding Acadin 2.0 Voor de moderator Handleiding Acadin 2.0 Voor de moderator Inhoudsopgave Wat is Acadin?... 2 Verschillende handleidingen bij Acadin... 3 Functionaliteiten voor de moderator... 4 Aanmelden... 4 Afmelden... 4 Een school toevoegen

Nadere informatie

Handleiding Acadin 2.0 Voor de moderator

Handleiding Acadin 2.0 Voor de moderator Handleiding Acadin 2.0 Voor de moderator Versie maart 2018 Inhoudsopgave Wat is Acadin?... 2 Verschillende handleidingen bij Acadin... 3 Functionaliteiten voor de moderator... 4 Aanmelden... 4 Afmelden...

Nadere informatie

Dé digitale leeromgeving voor meer- en hoog- begaafde leerlingen. Maak nu kennis met Acadin! Gratis 6 weken op proef

Dé digitale leeromgeving voor meer- en hoog- begaafde leerlingen. Maak nu kennis met Acadin! Gratis 6 weken op proef Dé digitale leeromgeving voor meer- en hoog- begaafde leerlingen Maak nu kennis met Acadin! Gratis 6 weken op proef Acadin daagt leerlingen uit! Acadin is dé digitale leeromgeving voor de meer- en hoogbegaafde

Nadere informatie

Handleiding Acadin 2.0 Voor de begeleider

Handleiding Acadin 2.0 Voor de begeleider Handleiding Acadin 2.0 Voor de begeleider Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Wat is Acadin?... 2 Verschillende handleidingen bij Acadin... 3 Functionaliteiten voor de begeleider... 4 Aanmelden... 4 Afmelden...

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

HOE BELANGRIJK IS SCHOOL VOOR JOU? Onderwijs dat past!

HOE BELANGRIJK IS SCHOOL VOOR JOU? Onderwijs dat past! HOE BELANGRIJK IS SCHOOL VOOR JOU? Onderwijs dat past! Wat is Onderwijs dat past!? Wat is er op het platform te doen voor jongeren? Onderwijs dat past! is een online platform voor jongeren tussen de 10

Nadere informatie

Inleiding. Start met proefabonnement. acadin 1

Inleiding. Start met proefabonnement. acadin 1 Inleiding Acadin is een leeromgeving met veel faciliteiten en een grote hoeveel leeractiviteiten. Het succevol implementeren ervan, vraagt om doordachte keuzes. Voor u ligt de opzet van een plan van aanpak

Nadere informatie

Plan van aanpak: werken met Acadin in je eigen groep en je school

Plan van aanpak: werken met Acadin in je eigen groep en je school Plan van aanpak: werken met Acadin in je eigen groep en je school Inleiding Je wilt gaan werken met Acadin. Het is aan te raden direct met een collega samen te werken. Ook is het goed Acadin als thema

Nadere informatie

Plusklas PWA Beusichem

Plusklas PWA Beusichem Plusklas PWA Beusichem Beleidsnotitie juni 2017 1 Inhoud Inleiding 3 Aanleiding tot het vormen van een plusklas 3 Doel van de plusklas 4 Doelgroep en toelating 4 Organisatie en werkwijze plusklas 5 De

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus (Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus Linschoten juli 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie... 3 Doelgroep... 3 Signaleren... 4 Onderpresteerders... 4 Onderwijsbehoeften... 4 Begeleiding...

Nadere informatie

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie?

Kijk eens naar je eigen praktijk. Hoe en waar raakt onderzoekend leren aan jouw onderwijssituatie? Onderzoekend leren; kansen voor uitdagend onderwijs aan excellente Dr. Marieke Peeters, projectmanager Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit WKRU Onderzoekend leren geeft hoogbegaafde de kans om de

Nadere informatie

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 De begeleiding van hoogbegaafde kinderen in de Plusklas Procedure Welke kinderen in aanmerking komen voor de Plusklas wordt bepaald door de volgende procedure. De leerkracht

Nadere informatie

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid 1 Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster De missie van de Nutsscholen en de NHJ-Poolster Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

talenten ontwikkelen. Workshop Acadin. William Meuleman Onderwijsadviseur DE Ambassadeur Acadin

talenten ontwikkelen. Workshop Acadin. William Meuleman Onderwijsadviseur DE Ambassadeur Acadin talenten ontwikkelen Workshop Acadin William Meuleman Onderwijsadviseur DE Ambassadeur Acadin 1 wat biedt deze workshop? In deze workshop: 1. Wat is Acadin (kort) 2. Impressie van de leeromgeving 3. Hoe

Nadere informatie

Kantelnieuwsbrief De Pijler

Kantelnieuwsbrief De Pijler Kantelnieuwsbrief De Pijler Vroeger/Nu Woensdag 12 april 2017 Extra nieuwsbrief over De Kanteling op De Pijler Deze speciale nieuwsbrief gaat over de onderwijsontwikkelingen op De Pijler. We nemen u mee

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Terugblik Het afgelopen schooljaar hebben we binnen het team gewerkt met vijf actiegroepen, te weten: 1. Visie 2. Zorg en Begeleiding 3. Effectieve Instructie 4. Leerinhouden 5. Jonge

Nadere informatie

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelgroep:2.1. Wat zijn excellente leerlingen 2.2 Definitie die we hanteren 2.3 Excellente leerlingen in de schoolpraktijk

Nadere informatie

Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, dan kunt u ons op woensdag bereiken op Het Koloriet Patrijsstraat 4 tel.

Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, dan kunt u ons op woensdag bereiken op Het Koloriet Patrijsstraat 4 tel. In dit boekje vindt u informatie over de plusklas. Zo worden o.a. de lessen die in de plusklas gegeven worden, kort beschreven. Ook is de kalender voor de komende periode toegevoegd. Hierop staan de lesdata

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Protocol hoogbegaafdheid 21-04-2016 Protocol Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Onze doelgroep... blz. 4 3. Procedure... blz. 5 4. Signalering en diagnostiek... blz. 6 5. Begeleiding...

Nadere informatie

OBS De Hobbitstee Leerdam

OBS De Hobbitstee Leerdam BELEIDSPLAN PLUSKLAS OBS De Hobbitstee Leerdam INHOUDSOPGAVE KORTE INLEIDING pagina 3 1. OMSCHRIJVING pagina 4 2. DOELEN pagina 5 3. BELEID pagina 6 3.1 Signalering 3.2 Kerndoelen 3.3 Verrijkingswerk 4.

Nadere informatie

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl

Samen. stevige. ambities. werken aan. www.schoolaanzet.nl Samen werken aan stevige ambities www.schoolaanzet.nl School aan Zet biedt ons kennis en inspiratie > bestuurder primair onderwijs Maak kennis met School aan Zet School aan Zet is de verbinding tussen

Nadere informatie

Welkom. ONDERZOEKEND excelleren. Excellentiebevordering door het stimuleren van een vraagcultuur. Een structurele aanpak!!

Welkom. ONDERZOEKEND excelleren. Excellentiebevordering door het stimuleren van een vraagcultuur. Een structurele aanpak!! Welkom ONDERZOEKEND excelleren Excellentiebevordering door het stimuleren van een vraagcultuur. Een structurele aanpak!! Wat gaan we vandaag doen? Introductie onderzoekend leren + excellentie Nieuwe aanpak:

Nadere informatie

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4 Strategie in Beweging Koersnotitie versie 4 Onze Opdracht Het Waartoe zijn wij hier in Alphen aan den Rijn en omgeving? Voor welk vraagstuk zijn wij het antwoord? 1. Wij zijn een stichting voor primair

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Inhoud Doelgroep 3 Signalering en diagnosticering 3 Het vertrekpunt 3 Onderwijskundige maatregelen 4 Verrijken en

Nadere informatie

HOOGBEGAAFDHEID EN EXCELLENTIE

HOOGBEGAAFDHEID EN EXCELLENTIE AANSLUITING PO-VO DIFFERENTIATIE HOOGBEGAAFDHEID EN EXCELLENTIE 22-4-2015 22-4-2015 (Hoog)begaafdheid en excellentie is een van de thema s waarop aansluiting tussen het PO en VO wordt gezocht. Dit document

Nadere informatie

Strategisch beleid 2015-2019 Het proces

Strategisch beleid 2015-2019 Het proces Strategisch beleid 2015-2019 Het proces Beleidsjaar 14-15 we maken de balans op Missie en kernwaarden/uitgangspunten Dit zijn wij, hier staan we voor Nadere analyse Wat gaat goed, wat pakken we aan Wat

Nadere informatie

Plan van aanpak Pilot Verrijkingsonderwijs Van Maasdijkschool, Heerenveen

Plan van aanpak Pilot Verrijkingsonderwijs Van Maasdijkschool, Heerenveen Inleiding: In het hedendaagse onderwijs is omgaan met verschillen een centraal thema geworden en in verband hiermee is er in de laatste jaren een toenemende belangstelling voor (hoog)begaafdheid. Ook ouders

Nadere informatie

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST Na de herfstvakantie starten we met de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar. Woensdag 25 oktober vertellen Jet en Suus van het Onderwijspakhuis ons alles over SEPPO,

Nadere informatie

Passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen

Passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen Passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen NoorderBasis is een gereformeerde vereniging met 20 scholen in Groningen, Friesland en Drenthe. Onze visie is elk kind passend onderwijs te geven, ook hoogbegaafde

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

Oppenhuizen, 28-10-2015. Schoolbeleid cbs It Harspit voor tablets (Snappet)

Oppenhuizen, 28-10-2015. Schoolbeleid cbs It Harspit voor tablets (Snappet) Chr. Basisschool It Harspit waar T OP-timaal presteren EN T WELbevinden de aandacht krijgen die een kind verdient! P. Walmastrjitte 8 8625 HE Oppenhuizen Telefoon: (0515) 55 96 88 E-mail: ih@palludara.nl

Nadere informatie

Welkom! 7e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013

Welkom! 7e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013 Welkom! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling 7 e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013 www.talentstimuleren.nl Tijd Programma Onderdeel 10.00-10.25

Nadere informatie

Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016

Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016 Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016 1 vastgesteld dd. 22 april 2014 door MT De missie Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Visie van de Pionier. blz. 3. Visie spelend leren op de Pionier... blz. 3. Spel blz. 3. De hoeken: een rijke speel-werkplek... blz.

Inhoudsopgave. Visie van de Pionier. blz. 3. Visie spelend leren op de Pionier... blz. 3. Spel blz. 3. De hoeken: een rijke speel-werkplek... blz. 1 Inhoudsopgave Visie van de Pionier. blz. 3 Visie spelend leren op de Pionier... blz. 3 Spel blz. 3 De hoeken: een rijke speel-werkplek... blz. 5 De rol van de leerkracht..blz. 5 De rol van de ouders

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Ziek zijn... en toch in de klas

Ziek zijn... en toch in de klas KlasseContact Ziek zijn... en toch in de klas informatie voor ouders en scholen 2 ZIEK ZIJN... EN TOCH IN DE KLAS! Deze brochure bevat informatie over het project KlasseContact en de manier waarop een

Nadere informatie

Maatwerk Voor Latente Talenten? Uitblinken op alle niveaus

Maatwerk Voor Latente Talenten? Uitblinken op alle niveaus Maatwerk Voor Latente Talenten? Uitblinken op alle niveaus Onderwerpen Wat is talent? Instrumenten om talent te herkennen? Kennis en vaardigheden docenten? (On)Mogelijkheden in het (voortgezet) onderwijs?

Nadere informatie

Ziek zijn... en toch in de klas

Ziek zijn... en toch in de klas KlasseContact Ziek zijn... en toch in de klas informatie voor ouders en scholen 2 Deze brochure bevat informatie over het project KlasseContact en de manier waarop een KPN Klasgenoot kan worden aangevraagd

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten

Nadere informatie

Een zieke leerling in de klas, en dan?

Een zieke leerling in de klas, en dan? Een zieke leerling in de klas, en dan? 2 Netwerk Ziezon Een zieke leerling in de klas, en dan? Een leerling die acuut, ernstig of langdurig ziek wordt heeft extra onderwijszorg nodig. Dit gebeurt bij een

Nadere informatie

De Ploeterklas* OG ZWeM

De Ploeterklas* OG ZWeM De Ploeterklas* OG ZWeM *De naam voor de afzonderlijke groepen wordt met medewerking van de leerlingen bepaald aan het begin van het schooljaar. De Ploeterklas biedt een aanvullend aanbod voor leerlingen

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Verrijking als middel voor het hogere doel

Verrijking als middel voor het hogere doel Verrijking als middel voor het hogere doel Om tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeftes van hoogbegaafde leerlingen, moet het standaardcurriculum aangepast worden. Sneller door de stof, stevig compacten,

Nadere informatie

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds?

Inleiding 4. Engels in het basisonderwijs 5. Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6. Wat is Words&Birds? Inleiding 4 Engels in het basisonderwijs 5 Words&Birds een verrijking van de les, een verbreding van de wereld 6 Wat is Words&Birds? 6 Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Words&Birds? 6 Met welk

Nadere informatie

Talmaschool afdeling Athena

Talmaschool afdeling Athena Talmaschool afdeling Athena Augustus 2016 start Kind & Onderwijs Rotterdam met voltijd onderwijs voor hoogbegaafde kinderen aan de Talmaschool in Rotterdam. De Athena-afdeling is een nieuwe onderwijsvoorziening

Nadere informatie

Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland

Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland Doelgroep De leerlingen binnen de Plusklassen zijn hoogbegaafd. Ze hebben een hoge intelligentie (hoger dan 130) en

Nadere informatie

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs :

Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Marijke Schekkerman Specialist in Gifted Education www.debegaafdenwijzer.nl e-mail: debegaafdenwijzer@upcmail.nl Opzet cursus Talentontwikkeling: Excellent en begaafd (in het) onderwijs : Aanleiding: Steeds

Nadere informatie

Jaarplan Montessori Onderwijs Purmerend

Jaarplan Montessori Onderwijs Purmerend Jaarplan 2017-2018 Montessori Onderwijs Purmerend Onderwerp uit verbeterplan ICT en LAS Leerkrachten voeren ook incidentenregistratie in in Parnassys, verslagen van derden worden gescand en in Parnassys

Nadere informatie

Oranje Nassau is een vindplaatsschool voor wetenschap en techniek.

Oranje Nassau is een vindplaatsschool voor wetenschap en techniek. Oranje Nassau is een vindplaatsschool voor wetenschap en techniek. Het schooljaar is nu bijna voorbij. Afgelopen jaar was voor de Oranje Nassau een bijzonder jaar, ze zijn namelijk vindplaatsschool geworden!

Nadere informatie

Leerlijn planmatig verrijken voor intelligente en (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs

Leerlijn planmatig verrijken voor intelligente en (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs Leerlijn planmatig verrijken voor intelligente en (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs met doorgaande technieklijn Jan Kuipers INLEIDING EN VERANTWOORDING Wat is levelwerk? Levelwerk is een

Nadere informatie

Visie basisschool De Grasspriet

Visie basisschool De Grasspriet Visie basisschool De Grasspriet Kernwaarden? Welbevinden en relatie Ontwikkelen van talenten Zelfstandigheid autonomie Uitdagingen Samen leren en werken Betrokkenheid Welbevinden en relatie Ik ben uniek

Nadere informatie

SWV Duin en Bollenstreek Infobijeenkomsten leerkrachten. Katwijk Noordwijk

SWV Duin en Bollenstreek Infobijeenkomsten leerkrachten. Katwijk Noordwijk SWV Duin en Bollenstreek Infobijeenkomsten leerkrachten Greetje van Dijk Jack Duivenvoorden Liesbeth Luycx Katwijk 31-5-2017 Noordwijk 7-6-2017 g.vandijk@onderwijsadvies.nl j.duivenvoorden@swv-db.nl liesbethluycx@gmail.com

Nadere informatie

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO

21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs. Maaike Rodenboog, SLO 21 e eeuwse vaardigheden inzetten in het voortgezet onderwijs Maaike Rodenboog, SLO m.rodenboog@slo.nl SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Onafhankelijke, niet-commerciële positie als

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom je

Nadere informatie

Differentiëren, onderwijs passend maken. Schoolpsychologencongres 2017 Otto de Loor

Differentiëren, onderwijs passend maken. Schoolpsychologencongres 2017 Otto de Loor Differentiëren, onderwijs passend maken Schoolpsychologencongres 2017 Otto de Loor (o.deloor@netwerkonderwijsadviseurs.nl) Differentiëren, onderwijs passend maken Didactische, organisatorische en pedagogische

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

Zelfgestuurd leren met Acadin

Zelfgestuurd leren met Acadin Zelfgestuurd leren met Acadin 1. Wat is zelfgestuurd leren? Zelfgestuurd leren wordt opgevat als leren waarbij men zelfstandig en met zin voor verantwoordelijkheid de sturing voor de eigen leerprocessen

Nadere informatie

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Pedagogisch bekwaam P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Resultaat De meeste leerlingen voelen zich veilig en worden gestimuleerd en uitgedaagd om te leren. Ze zijn actief en betrokken

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Stimulerend signaleren

Stimulerend signaleren Stimulerend signaleren SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Desirée Houkema /thema/stimulerend signaleren Talenten worden zichtbaar als ze gestimuleerd worden productief Dabrowski: overexcitabilities

Nadere informatie

Regionaal verslag. Landelijk debat Ons Onderwijs Den Haag, 28 mei 2015

Regionaal verslag. Landelijk debat Ons Onderwijs Den Haag, 28 mei 2015 Regionaal verslag Landelijk debat Ons Onderwijs 2032 Den Haag, 28 mei 2015 1. Een korte impressie van de dialoog De debatavond in Den Haag bij het HCO is bezocht door circa 35 deelnemers. Van de aanwezige

Nadere informatie

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Op reis naar toekomstvaardige leerlingen! Visiedocument Samenwerkingsschool de Nijewier Tjalleberd Datum: 25 maart 2019 Versie: vastgesteld Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Plan van aanpak Verrijkingsaanbod I.B.S. de Boarne

Plan van aanpak Verrijkingsaanbod I.B.S. de Boarne Inleiding: In september 2011 is er bovenschools beleid vastgesteld m.b.t. (hoog)begaafdheid (zie bijlage). In dit beleid staat beschreven op welke manier (hoog)begaafde leerlingen gesignaleerd en gediagnosticeerd

Nadere informatie

Wie we zijn & Wat we doen. (visiedocument)

Wie we zijn & Wat we doen. (visiedocument) Wie we zijn & Wat we doen (visiedocument) A. Onze organisatie B. Onze openbare identiteit C. Onze missie en ons onderwijs A. Onze organisatie Amstelwijs is een stichting voor openbaar primair onderwijs,

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Samenvatting Protocol Excellente leerlingen

Samenvatting Protocol Excellente leerlingen Samenvatting Protocol Excellente leerlingen Visie In de visie van onze school staat dat wij streven naar een optimale ontwikkeling van ieder kind. Het uitgangspunt Voor leerlingen die een ontwikkelingsvoorsprong

Nadere informatie

Basisarrangement begaafdheid deelregio Rheden Rozendaal

Basisarrangement begaafdheid deelregio Rheden Rozendaal Basisarrangement begaafdheid deelregio Rheden Rozendaal Uitgangspunten Het uitgangspunt van het onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen is dat de leerlingen zich in de zone van naaste ontwikkeling positief

Nadere informatie

Subsidiekader: Haagse aanpak (hoog)begaafdheid 2012 en 2013

Subsidiekader: Haagse aanpak (hoog)begaafdheid 2012 en 2013 Subsidiekader: Haagse aanpak (hoog)begaafdheid 2012 en 2013 1. Haagse aanpak (hoog)begaafdheid 1.1 Inleiding Alle kinderen en jongeren verdienen maximale kansen om het beste uit zich zelf te halen. Zo

Nadere informatie

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO.

Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science, óók voor hoogbegaafde leerlingen op PO en onderbouw VO. VO-PO samenwerking Kandinsky - Talent Wetenschap en Technologie, Science,

Nadere informatie

Uw leerling en dyslexie

Uw leerling en dyslexie Uw leerling en dyslexie Brochure voor scholen Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie is een handicap die iedereen kan treffen. Het is een ernstige beperking bij het lezen en spellen van taal. Dyslexie

Nadere informatie

Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Juni Welkom! Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Middagconferentie juni 2015.

Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Juni Welkom! Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Middagconferentie juni 2015. Welkom! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Middagconferentie juni 05 Programma Vanaf :0: Ontvangst met koffie/thee.5.0: Welkom en inleiding.45

Nadere informatie

Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren

Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren Let op: momenteel wordt gewerkt aan een instrument dat beoordeelt aan de hand van de nieuwe bekwaamheidseisen

Nadere informatie

HEEFT U AL TALENTBELEID EN COÖRDINATOREN OP UW SCHOLEN?

HEEFT U AL TALENTBELEID EN COÖRDINATOREN OP UW SCHOLEN? PASSEND ONDERWIJS IS IN VOLLE GANG. HEEFT U EEN PASSEND AANBOD VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN? HEEFT U AL TALENTBELEID EN COÖRDINATOREN OP UW SCHOLEN? TRAININGEN - TRAJECTEN TALENT OP UW SCHOLEN Met de invoering

Nadere informatie

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders Informatiebrochure voor ouders DE PLUSBUS In deze brochure vindt u algemene & praktische informatie over de plusklas De Plusbus. De Plusbus is onderdeel van Stichting Palludara. Inhoud Hoogbegaafd, nou

Nadere informatie

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelgroep: 2.1 Wat zijn excellente leerlingen? 2.2 Definitie die we hanteren 2.3 Excellente leerlingen in de schoolpraktijk

Nadere informatie

De rode draad BPS-PO 2014 Een zelfbeoordelingsinstrument om na te gaan in hoeverre de school het keurmerk BPS benadert

De rode draad BPS-PO 2014 Een zelfbeoordelingsinstrument om na te gaan in hoeverre de school het keurmerk BPS benadert De rode draad BPS-PO 2014 Een zelfbeoordelingsinstrument om na te gaan in hoeverre de school het keurmerk BPS benadert Voor u ligt de rode draad, een instrument om na te gaan in hoeverre uw school het

Nadere informatie

Dyslexie, wat is dat eigenlijk?

Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie is een handicap die iedereen kan treffen. Het is een ernstige beperking bij het lezen en spellen van taal. Dyslexie is aangeboren en onafhankelijk van intelligentie.

Nadere informatie

Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie. 7 februari 2017

Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie. 7 februari 2017 Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie 7 februari 2017 Doel van deze bijeenkomst 1. Ouders informeren (IKC - traject - visie - tijdpad) 2. Duidelijkheid geven omtrent de verbouwing 3. Vragen

Nadere informatie

Voorwoord en doel van dit document

Voorwoord en doel van dit document Inhoud Voorwoord en doel van dit document 1 2 Inleiding 3 4 (Hoog)Begaafdheid, een beschrijving 5 6 7 Profielen van hoogbegaafde leerlingen 1. 2. 8 3. 4. 5. 6. 9 Risico s voor hoogbegaafde leerlingen in

Nadere informatie

NL Onderwijszorg Nederland

NL Onderwijszorg Nederland 0 NL Onderwijszorg Nederland Dyslexie, wat is dat eigenlijk? Dyslexie is een handicap die iedereen kan treffen. Het is een ernstige beperking bij het lezen en spellen van taal. Dyslexie is aangeboren en

Nadere informatie

Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen!

Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! Ondersteuning vanuit het Expertisecentrum Wetenschap & Technologie Zuid-Holland Zuid-Holland in onderzoeken, ontwerpen en ondernemen! In 2020 moeten

Nadere informatie

Colofon Juni 2015. Eindredactie: Dorine van Walstijn, projectleider. EDventure Bezuidenhoutseweg 161 2594 AG Den Haag

Colofon Juni 2015. Eindredactie: Dorine van Walstijn, projectleider. EDventure Bezuidenhoutseweg 161 2594 AG Den Haag Landelijk debat Ons Onderwijs 2032 28 mei 2015 Colofon Juni 2015 Eindredactie: Dorine van Walstijn, projectleider EDventure Bezuidenhoutseweg 161 2594 AG Den Haag 070 315 41 00 info@edventure.nu www.edventure.nu

Nadere informatie

Informatieboekje

Informatieboekje Informatieboekje 2016-2017 Basisschool Windekind Van Weerden Poelmanstraat 192 6417 ES HEERLEN E: info.windekind@innovo.nl T: 045-5419761 W; www.bswindekind.nl Beste ouders/verzorgers, In dit boekje informeren

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten we de details

Nadere informatie

Presentatie Digitalisering & Chromebooks. mei-juni 2019 (bijgewerkte versie)

Presentatie Digitalisering & Chromebooks. mei-juni 2019 (bijgewerkte versie) Presentatie Digitalisering & Chromebooks mei-juni 2019 (bijgewerkte versie) Wat er aan bod komt Waarom digitalisering Voortraject Waarom Chromebooks Google G-Suite Cloudwise Meekijk mogelijkheden docent

Nadere informatie

RT+ ZORGPLAN. obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan GR Vinkeveen

RT+ ZORGPLAN. obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan GR Vinkeveen RT+ ZORGPLAN obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan 7 3645 GR Vinkeveen Voorjaar 2019 WAT IS ONZE VISIE? Op de Pijlstaartschool vinden we het belangrijk dat de kinderen met plezier naar school komen om daar

Nadere informatie

Inleiding bij de handreiking

Inleiding bij de handreiking Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen Inleiding bij de handreiking 2 Inleiding bij de handreiking Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen: werken met MY POD Waarom aandacht

Nadere informatie

Plusklassen bij stichting Bravoo. 9 mei 2017 Caren Derksen (leerkracht Plusklassen)

Plusklassen bij stichting Bravoo. 9 mei 2017 Caren Derksen (leerkracht Plusklassen) Plusklassen bij stichting Bravoo 9 mei 2017 Caren Derksen (leerkracht Plusklassen) Wat zijn de Plusklassen? Toelaning & DHH De start van de Plusklassen Hoe werk ik in de Plusklassen Mijn ervaringen Mijn

Nadere informatie

Werkgroep 5.2 Verrijkingsprojecten groep 3-4-5

Werkgroep 5.2 Verrijkingsprojecten groep 3-4-5 Werkgroep 5.2 Verrijkingsprojecten groep 3-4-5 Panama-conferentie Greetje van Dijk 19 januari 2017 van 16.15-17.30 uur g.vandijk@onderwijsadvies.nl Werkgroep-indeling 16.15 uur Welkom en toelichting programma

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor Talentontwikkeling in de Onderwijspraktijk (nummer 3, 28 oktober 2013)

Nieuwsbrief voor Talentontwikkeling in de Onderwijspraktijk (nummer 3, 28 oktober 2013) Nieuwsbrief voor Talentontwikkeling in de Onderwijspraktijk (nummer 3, 28 oktober 2013) Inhoud: Bij dit derde nummer Bij dit derde nummer Samenvatting jaarverslag werkgroep Enthousiast zijn we dit schooljaar

Nadere informatie