Toelichting van de minister bij de ppt over de onderwijsbegroting 2015 en de begrotingscontrole 2014 (inclusief programmadecreet).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting van de minister bij de ppt over de onderwijsbegroting 2015 en de begrotingscontrole 2014 (inclusief programmadecreet)."

Transcriptie

1 Toelichting van de minister bij de ppt over de onderwijsbegroting 2015 en de begrotingscontrole 2014 (inclusief programmadecreet). Slide 2 1/ Het Onderwijsbudget 2015 bedraagt 10,9 miljard euro. Binnen de Vlaamse begroting 2015 van 38,3 miljard is het aandeel van Onderwijs 28%. Het beleidsdomein Onderwijs is daarmee in 2015 nog steeds het grootste beleidsdomein, uitgedrukt in budgetten. 2/In 2014 was het aandeel nog 38% maar dat was vóór de 6 e Staatshervorming. De overdracht van 10 miljard middelen uit de 6 e Staatshervorming heeft ervoor gezorgd dat andere beleidsdomeinen enorm gegroeid zijn. De grootste stijger is Welzijn. Daar neemt het budget tussen 2014 en 2015 toe met meer dan 6 miljard euro. Welzijn zit nu op 10,4 miljard. 3/Als grootste beleidsdomein met een budget van bijna 11 miljard was het ondenkbaar dat Onderwijs niet zou delen in de besparingsoefening. Maar zelfs na die besparingsoefening zitten de kredieten met 10,9 miljard euro nog steeds op niveau van De betaalkredieten, zijnde de middelen die effectief toekomen bij de verschillende onderwijsinstellingen, stijgen zelfs nog licht. Slide 3 1/Onderwijs is een beleidsdomein dat gekenmerkt wordt door automatische kostendrijvers. Daarnaast zijn er ook een aantal belangrijke groeipaden die verder worden gehonoreerd. 2/Inzake de kostendrijvers is de belangrijkste natuurlijk het budget van het leerplichtonderwijs dat het leerlingenaantal volgt. Dit gebeurt hoofdzakelijk via het specifieke systeem van het loonmodel, waarmee de benodigde budgettair fulltime equivalenten worden toegekend in functie van de objectieve meting van de leerlingenaantallen. De lonen maken het leeuwenaandeel uit van de onderwijsbegroting. De evolutie van deze middelen is, naast de leerlingenevolutie, ook sterk gelinkt aan factoren zoals de inflatie, de vergrijzing en de lopende akkoorden van sectorale programmatie voor onderwijs. (voor detail zie slide 12 basisonderwijs). -Ook in het stelsel van de studiefinanciering nemen de benodigde budgetten automatisch toe in functie van het aantal kinderen, leerlingen en studenten, die volgens de regelgeving recht hebben op een school- of studietoelage. In 2015 bedraagt het budget 154,5 miljoen euro (voor detail zie slide 37 studiefinanciering). -Verder heeft ook het volwassenenonderwijs decretale groeinormen. Voor wordt de groeinorm 0,8% bij de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO) en 2,59% bij de Centra voor Basiseducatie (CBE) geïntegreerd in de loonmodellen. Het effect van deze groeinormen voor wordt voorlopig op een provisie binnen de onderwijsbegroting gezet. Het gaat om een bedrag van 1,178 miljoen euro.

2 3/Inzake de groeipaden: -In het Hoger Onderwijs wordt het belangrijke groeipad van de integratie van academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten verder toegekend. In 2015 is een opstap van 14,9 miljoen euro voorzien. Naar het einde van de legislatuur zou het budget 78 miljoen euro hoger liggen dan in De middelen voor de aanpak van de inburgeringsproblematiek komen in 2015 verder op kruissnelheid, ze groeien aan met 5,9 miljoen euro zodat in totaal reeds 9,6 miljoen euro is voorzien. Deze middelen zijn nodig omdat de inburgeraars zowel NT2 Richtgraad 1.1 als NT2 Richtgraad 1.2. moeten volgen. 4/ Ik zei al dat het onmogelijk was om het grootste beleidsdomein geheel buiten de besparingsoefening te houden. Onderwijs bespaart in miljoen euro op een totaal besparingsbedrag Vlaamse Overheid van 1,15 miljard euro. Daarmee is het aandeel van Onderwijs 15,4%. In vergelijking met het aandeel van Onderwijs in de Vlaamse begroting (28%) is het aandeel in de besparingen dus een stuk lager. Slide 6 Om mijn onderwijsmissie en visie te realiseren, reken ik op 5 grote pijlers, 5 belangrijke beleidswaarden: Inzake Co-creëren: Onderwijs(beleid) is teamwerk. Een sterk Vlaams onderwijs, op alle niveaus, vaart wel bij samenwerken. Dialoog en overleg zijn basisvoorwaarden. Ik wil met iedereen samenwerken met als doel een breed gedragen consensus over de richting die we met ons onderwijs willen uitgaan. Consultatie en participatie, bv. door intensief sociaal overleg (met de vakorganisaties), met de VLOR als strategische adviesraad voor onderwijsbeleid. (Voor de VLOR is een budget van 2,5 mio euro voorzien in de begroting 2015.) Slide 7 Ik presenteer u hierbij de begroting 2015 volgens de begrotingsstructuur, dat wil zeggen volgens de indeling van de 4 Entiteiten FB0, FC0, FD0 en FH0. Slide 8 Het departement Onderwijs bevat de grote uitgavenlijnen zoals op de slide geschetst.

3 Beleidsmatig zijn de belangrijkste luiken: 0/Apparaatkredieten centrale administratie 1/Ondersteuning voor leerlingen, studenten en instellingen: het belangrijkste hiervan is 27 mio voor: het leerlingenvervoer, de busbegeleiding en het steunpunt leerlingenvervoer (webapplicatie sinds 2008/2009). Inzake leerlingenvervoer gaat het zowel over individueel als over collectief (dit laatstse is voornamelijk in het buitengewoon onderwijs en wordt georganiseerdoor De Lijn). 2/Werking en toelagen: betreft diverse initiatieven en projecten: a) Professionalisering: onder meer nascholing van leerkrachten, in deze post hebben we de verplichte netoverschrijdende pedagogische begeleiding (snpb) geschrapt. 20% van het budget is een echte besparing, 80% van de middelen verdelen we over de netgebonden pedagogische begeleidingsdiensten (a rato van het aantal organieke betrekkingen in de instellingen verbonden aan de pedagogische begeleidingsdienst). Daarbij is het belangrijk aan te stippen dat de decretale taken van SNPB worden overgenomen door de netgebonden PB-diensten, met bijzondere aandacht voor competentie-ontwikkeling in het kader van het M-decreet, de uitbouw van een tweedelijnsinclusienetwerk en de taalontwikkeling. VISIE: besparen op overkoepelende structuren, versterken van de kerntaken. Het is tevens een pleidooi voor samenwerking vanuit vrijwillige basis. b) Onderzoek en Innovatie: beleidsonderzoek, beleidsevaluatie, beleidsondersteuning met het oog op betere lesmethodieken en identificeren van best practices (budget 2015 is 3,9 mio). c) Internationalisering: samenwerking tussen de gemeenschappen, maar ook op Europees en internationaal vlak d) Onderwijs-arbeidsmarkt e) Versterking van het Brusselbeleid en samenwerking met de lokale besturen (flankerend onderwijsbeleid) f) Gelijke Kansen g) Levenslang leren h) Onderwijscommunicatie en cultuureducatie i) Projecten (15mio): ondersteuning van het onderwijsveld, expertisenetwerken, Nederlands- Vlaamse accrediatie organisatie, vzw Schoolsport, ouderkoepelverenigingen 3/Ook de provisie nieuw beleid voor investeringen in schoolgebouwen (50 mio) staat voorlopig hier ingeschreven in afwachting van herverdeling (cfr. bespreking Masterplan Scholenbouw verderop). Naast de provisie is er ook nog 1,2 mio voorzien voorzien als huurbudget capaciteit en 0,5 mio euro subsidie in kader van de nieuwe technologiecampus T2 Genk (SALK). In 2014 is daar een eerste subsidie van 1,5 mio voor uitgetrokken. 4/Specifieke toelagen HO: historisch zijn de toelagen aan Antwerp Man. School, Vlerick en Hogere Instituten Kunsten bij departement komen te staan.

4 5/ In het kader van de besparingen hebben we in de eerste plaats gekeken naar het departement omdat we de activiteiten op school zelf en in de klas zoveel mogelijk wilden ontzien. Naast de generieke besparing van een 5,4 mio doen we dan ook een specifieke besparing van 18,4 miljoen euro op het departement. Die valt uiteen in 9 mio op projecten / 1,8 mio op Klasse / 7,5 mio op SNPB. (We heroriënteren wel 6 mio naar de ped. Begeleidingsdiensten). Niet-index geeft 0,5 mio. Klasse: De redactie van Klasse werkt de komende weken aan een Toekomstplan voor haar werking. De magazines Klasse voor Leraren en Klasse voor Ouders blijven bestaan. De redactie van Klasse behoudt in elk geval een minimum aantal papieren publicaties. Deze papieren publicaties worden gekoppeld aan de verdere uitbouw van de digitale communicatie. Klasse onderzoekt hoe ze haar werking samen met de Lerarenkaart en de andere producten kan financieren. Inzake de projecten wordt de toewijzing van de besparing nog verder bekeken. Slide 9 Het departement Onderwijs en Vorming moet samen met de verschillende onderwijsagentschappen (o.a. AGODI, AHOVOS, ) faciliterend optreden: gunstige randvoorwaarden creëren en ondersteunen waar nodig, zodat leraren en scholen zich kunnen focussen op hun kerntaak: onderwijs van topkwaliteit realiseren. De beleidsvoorbereidende en beleidsadviserende rol van het departement moet zich in eerste instantie richten naar die problemen en uitdagingen waarmee de onderwijspartners vandaag de dag geconfronteerd worden en die hen overstijgen. Ik pleit daarbij voor een moderne efficiënte dienstverlening aan alle betrokken onderwijsactoren. Dat is een hele uitdaging op zich, alleen al wat het aantal onderwijsinstellingen betreft. Ik geef u even een idee van het aantal scholen (onderwijsinstellingen) die vorig schooljaar stonden ingeschreven (cfr. cijfers VONC 2013/2014). In het voltijds onderwijs Basisonderwijs: instellingen Secundair onderwijs: instellingen Hoger onderwijs: 94 instellingen (HBO5 verpleegkunde (20), HBO van het volwassenenonderwijs en SLO (51), hogescholen (17) en universiteiten (6) inbegrepen) In het deeltijds onderwijs Deeltijds beroepssecundair onderwijs: 47 instellingen In het volwassenenonderwijs Secundair volwassenenonderwijs (104 instellingen) en basiseducatie (13 instellingen). Er bestaan in totaal 122 centra voor volwassenenonderwijs (CVO)

5 In het deeltijds kunstonderwijs: 168 instellingen. Het gaat om circa onderwijsinstellingen die op een moderne klantvriendelijke manier ondersteund moeten worden. Slide 10 Op deze slide wordt een overzicht gegeven van de grote deelbudgetten binnen de Entitiet FC0 Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI). De volgende slides gaan dieper in op de verschillende onderdelen. De werkingstoelagen GO! en Agion op zich bespreken we niet, net als het centraal apparaat Agodi. Inzake de besparingen: De besparing bedraagt op AGODI bedraagt 74,7 miljoen euro, waarvan 34,1 mio generiek, 35,1 mio punctueel en 5,5 mio index. Op een totaal budget van 8,365 miljard, betekent dat slechts 0,9% besparing. Voor de volledigheid: Vertraging zij-instroom leidt tot -8,3 mio. Het huidige voorstel m.b.t. de zij-instroom voldoet juridisch niet (cfr. opmerkingen raad van state). We moeten dat herbekijken. Slide 12 Zoals al gezegd in de inleiding blijven de automatische kostendrijvers ook deze legislatuur doorlopen. Zo worden de loonkredieten in het basisonderwijs verhoogd met 42 miljoen euro door de bijstelling van het aantal budgettair fulltime equivalenten aan de evolutie van de leerlingen. Het gaat over een toename van leerlingen van 1,60% in en 1,28% in Dat betekent 900 extra leerkrachten! Inzake de besparingen (geregeld bij programmadecreet artikelen 2/3/4): 1/Het basisonderwijs hebben we heel bewust ontzien omdat de budgettaire marges daar nog krapper zijn. We hebben de besparingen daar kunnen beperken tot 2,3%. We hebben de generieke besparing op de werkingsmiddelen niet-loon gemilderd met 10,928 miljoen euro. We besparen nog 11,317 miljoen euro (= 8,832 mio + 2,485 mio niet indexatie). 2/ Met het licht verhogen van de maximumfactuur geven we de scholen wat meer ademruimte. Omdat in de huidige regelgeving van de maximumfactuur verschillende bedragen gelden op basis van de leeftijd van kleuters, terwijl kleuters van verschillende leeftijd in eenzelfde klasgroep kunnen zitten, worden de bedragen voor alle kleuters gelijk getrokken naar 40 euro per kleuterklas. Voor het lager onderwijs wordt de maximumfactuur opgetrokken naar 80 euro per leerjaar.

6 ->Was geregeld via programmadecreet artikel 54, maar is door parlementsvoorzitter verwijderd en zal worden ingediend via apart decreet diverse bepalingen. Slide 13 Cijfers basisonderwijs ( ): Er zijn instellingen waarvan 165 autonome kleuterscholen, 267 autonome lagere scholen en scholen die kleuter- én lager onderwijs inrichten. 17,2% van de instellingen in het kleuteronderwijs valt onder het GO, 21,7% onder het OGO en 61,1% onder het VGO. 16,8 % van de instellingen in het lager onderwijs valt onder het GO, 22,1% onder het OGO en 61,1% onder het VGO. In het basisonderwijs waren op 1 februari kleuters en leerlingen ingeschreven. In het kleuteronderwijs (gewoon en buitengewoon) waren er kleuters ingeschreven waarvan er 14,9% in het GO, 23,2% in het OGO en 61,9% in het VGO kleuterschool lopen. Prov. Antwerpen telt kleuters. Prov. Limburg telt kleuters. Prov. West-Vlaanderen telt kleuters. Op 5 jaar tijd kwamen er kleuters bij in het gewoon kleuteronderwijs (2013/2014 t.o.v. 2008/2009). In het buitengewoon kleuteronderwijs gaat het om een status quo. In het lager onderwijs (gewoon en buitengewoon) waren er leerlingen ingeschreven waarvan 15,1% in het GO, 22,7% in het OGO en 62,2% in het VGO lagere school lopen. Prov. Antwerpen telt leerlingen. Prov. Limburg telt leerlingen. Prov. West-Vlaanderen telt leerlingen. Op 5 jaar tijd kwamen er bijna leerlingen bij in het gewoon lager onderwijs (2013/2014 t.o.v. 2008/2009). In het buitengewoon lager onderwijs kwamen er een kleine 800 leerlingen bij op vijf jaar tijd. Er zijn personen aan de slag in het basisonderwijs waarvan vrouwen. De mannen zijn net met geen (9.868 mannen) actief in het basisonderwijs. In het kleuteronderwijs zijn er 702 mannelijke kleuterleiders, tegenover vrouwelijke kleuterleidsters.

7 In de lagere school zijn er een dikke mannen aan het werk, tegenover vrouwelijke onderwijzers. Het basisonderwijs (zowel in kleuter als in lager) kleurt dus nog steeds vrouwelijk. Slide 15 Zoals al gezegd in de inleiding blijven de automatische kostendrijvers ook deze legislatuur doorlopen. In 2015 blijkt echter dat de daling van de leerlingen in het gewoon secundair onderwijs gecompenseerd wordt door een stijging in het buitengewoon SO. Er blijkt dus geen netto-volumeeffect. Inzake de besparingen (geregeld bij programmadecreet artikelen 10/11/12/13): We besparen 40,5 miljoen euro, waarvan 20,5 miljoen op de werkingsmiddelen en 20 miljoen op de lonen. 1/Op het SO voeren we de generieke besparing van 20,529 miljoen euro door. (inclusief 2,3 mio niet indexatie). Dit is een grote besparing, maar we moeten de zaak ook niet dramatiseren: Ik verwacht heel veel van het drastisch verminderen van planlast en andere administratieve lasten. Ik kijk daarvoor ook naar de onderwijskoepels en verwacht concrete voorstellen van hen. Met goed doordachte ingrepen kunnen we de scholen en de leraars een stuk meer ruimte geven. Het moet mogelijk zijn iets zuiniger om te springen met de werkingsmiddelen. 2/In het kader van de modernisering van het secundair onderwijs zullen we ook nog een structurele maatregel nemen op niveau van de lonen van 20 miljoen euro. Op basis van OESO-gegevens blijkt ons secundair onderwijs immers zeer duur te zijn. Het is dus logisch dat grondig bekijken waar het efficiënter kan. We nemen zeker ook het grote aantal studierichtingen onder de loupe. Ik voer de discussie rond deze structurele maatregel in overleg met het werkveld. Een aantal opties werden al gesuggereerd, ook door de koepels: vermindering omkaderingspercentage, herbekijken opdrachtennoemer. Ik wil nog eens benadrukken dat de discussie over ASO,TSO, KSO, BSO niet de kern van de zaak is. Maar wel: hoe kunnen we leerlingen vormen die aan het einde van hun SO loopbaan klaar en gewapend zijn om ofwel op de arbeidsmarkt te kunnen starten ofwel succesrijk kunnen zijn in het hoger onderwijs. Het beperken van ongekwalificeerde uitstroom en het verhogen van de kwaliteit, daar draait het om. Slide 16 Cijfers secundair onderwijs ( ): Er zijn instellingen waarvan 952 scholen gewoon secundair onderwijs, 115 scholen buitengewoon secundair onderwijs en 47 scholen deeltijds beroepssecundair onderwijs.

8 7,2% van de instellingen in het gewoon secundair onderwijs valt onder het OGO, 22,9% onder het GO en 69,9% onder het VGO. 14,8% van de instellingen in het buitengewoon secundair onderwijs valt onder het OGO, 18,3% onder het GO en 67% onder het VGO. 17,0% van de instellingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs valt onder het OGO, 34,0% onder het GO en 48,9% onder het VGO. In het voltijds secundair onderwijs (gewoon en buitengewoon) waren op 1 februari leerlingen ingeschreven. In het deeltijds beroepssecundair onderwijs waren op 1 februari leerlingen ingeschreven. In het gewoon secundair onderwijs valt 7,3% van de leerlingen onder het OGO, 17,9% onder het GO en 74,8% onder het VGO. In het buitengewoon secundair onderwijs valt 12,3% van de leerlingen onder het OGO, 25,6% onder het GO en 62,2% onder het VGO. In het deeltijds beroepssecundair onderwijs valt 20,1% van de leerlingen onder het OGO, 26,7% onder het GO en 53,3% onder het VGO. Prov. Antwerpen telt leerlingen in het secundair onderwijs (voltijds en deeltijds). Prov. Limburg telt leerlingen in het secundair onderwijs (voltijds en deeltijds). Prov. West-Vlaanderen telt leerlingen in het secundair onderwijs (voltijds en deeltijds). Op 5 jaar tijd daalde het leerlingenaantal in het gewoon secundair onderwijs van naar leerlingen (een daling van leerlingen tussen 2008/2009 en 2013/2014). Op 5 jaar tijd steeg het leerlingenaantal in het buitengewoon secundair onderwijs van naar leerlingen (een stijging van leerlingen tussen 2008/2009 en 2013/2014). Op 5 jaar tijd steeg het leerlingenaantal in het deeltijds beroepssecundair onderwijs van naar leerlingen (een stijging van leerlingen tussen 2008/2009 en 2013/2014). Er zijn personen aan de slag in het secundair onderwijs (voltijds en deeltijds) waarvan vrouwen. De mannen zijn met actief in het secundair onderwijs. Bijna dubbel zoveel vrouwen dan mannen zijn aan de slag in het secundair onderwijs. In het gewoon secundair onderwijs zijn er personen aan de slag (waarvan vrouwen en mannen). In het buitengewoon secundair onderwijs zijn er personen aan de slag (waarvan vrouwen en mannen).

9 Slide 18 Uitdagingen secundair onderwijs - Scherpstellen van de leerdoelen: eindtermen evalueren, bijsturen (concretiseren en ambitieuzer maken) en waar nodig reduceren. Vanuit de vraag: welke vorming dient secundair onderwijs aan iedereen mee te geven in de 21 e eeuw. Ook nieuwe accenten durven leggen zoals EHBO, herinneringseducatie,... - Van leren en werken een volwaardig onderwijstraject maken (ik voorzie hiervoor specifiek 10,4 miljoen in de begroting): Op vlak van perceptie: leren en werken wordt gezien als het einde van de waterval i.p.v. dat dit een positieve keuze zou moeten zijn. Op vlak van werving van leerlingen: nu vaak de kneusjes, terwijl we sterke leerlingen zouden moeten hebben in dit onderwijstraject. Op vlak van studie-aanbod: nu enkel zeer beperkte, inhoudelijk smalle opleidingen. Werkplekleren zou ook voor sterkere opleidingen moeten kunnen (o.a. het duaal stelsel: werken en leren). Op vlak van studiebekrachtiging: leerlingen kunnen wel dezelfde studiebewijzen halen als in het voltijds onderwijs maar er worden heel wat vragen gesteld onder meer over niveau algemene vorming binnen Syntra. - Essentieel voor professioneel gericht onderwijs is werkplekleren: ik maak werk van een goed juridisch kader. Ik start een concreet overleg op met o.a. werkgevers om voldoende stageplaatsen mogelijk te maken voor ALLE onderwijsniveaus. Leren en Werken vind ik een zeer belangrijk onderwijstraject. Op die manier kan er veel aandacht gaan naar jongeren die schoolmoe zijn, maar wel arbeidsmarkt-rijp zijn. Ik denk bv. aan de Suzuki-methode in het muziekonderwijs, of aan de vaststelling dat jongeren te vroeg naar hun werk gaan (wegens motivatie) maar te laat naar school (wegens demotivatie). - Modernisering secundair onderwijs: een studie-aanbod dat waarmaakt wat het belooft: een goede aansluiting verzekeren met hoger onderwijs en/of de arbeidsmarkt en het leggen van bruggen tussen basis-, secundair en hoger onderwijs. De schotten, vooral in onze onderwijshoofden, moeten weg. Slide 19 Op deze slide staan de cijfers voor de begroting 2015 en ook het globaal cijfer van de besparingen, die 5 mio bedragen: -2% op de lonen -10% op de werking

10 De besparingen DKO worden geregeld bij programmadecreet artikelen 15/16/17/18 Slide 20 Cijfers deeltijds kunstonderwijs ( ): Er zijn 168 academies deeltijds kunstonderwijs waarvan: - 65 academies voor beeldende kunst - 93 voor muziek, woordkunst en dansµ - 10 kunstacademies (die bieden zowel beeldende kunsten als podiumkunsten aan). Het VGO telt 4 academies (enkel beeldende kunst), het GO telt 15 academies (5 beeldende kunst en 10 voor muziek, woordkunst en dans) en het OGO telt 149 academies (56 beeldende kunst, 83 voor muziek, woordkunst en dans, en 10 kunstacademies). In het deeltijds kunstonderwijs waren er in 2013/ financierbare leerlingen, waarvan jongeren en volwassenen. Jongeren maken dus iets meer dan 75 % uit van de leerlingenpopulatie in het DKO, volwassenen slechts 25%. Bij de jongeren gaat het om meisjes en jongens. Dubbel zoveel meisjes dan jongens volgen les in het DKO. Bij de volwassenen gaat het om vrouwen en mannen. De populariteit van de gevolgde richtingen in DKO is als volgt: - Bij de jongeren: 1) Muziek, 2) Beeldende Kunst, 3) Woordkunst, 4) Dans. Bijna de helft van de jongeren volgt les in de richting muziek ( leerlingen), gevolgd door de richting beeldende kunst ( leerlingen). - Bij de volwassenen: 1) Muziek, 2) Beeldende Kunst, 3 Woordkunst, 4) Dans. Bij de volwassenen volgt 1 op 2 de richting muziek ( leerlingen). Het OGO heeft een leerlingenaandeel variërend van 87,9% tot 95,3% van het totaal aantal leerlingen les volgend in het DKO (in de 4 deelrichtingen). Het DKO is dus bij voorrang een aangelegenheid van de lokale besturen (steden en gemeenten). Het GO heeft een leerlingenaandeel variërend van 4,6 % tot 12,1% van het totaal aantal leerlingen les volgend in het DKO (in de 4 deelrichtingen). Het VGO is behoudens 4 academies voor beeldende kunst niet actief in het DKO. In 3 van de 4 DKO-richtingen (Beeldende kunst, Muziek en Dans) steeg het aantal leerlingen de voorbije 5 schooljaren. Vooral bij de richting Beeldende kunst (+3685 leerlingen) en bij Dans (+2798 leerlingen) was dit het geval.

11 De richting Woordkunst kende een lichte daling van het aantal ingeschreven leerlingen op vijf jaar tijd (-518 leerlingen tussen 2008/2009 en 2013/2014). Er zijn personen aan de slag in het DKO waarvan vrouwen en mannen. Slide 21 Uitdagingen deeltijds kunstonderwijs Inzake evenwichtige nieuwe tariefstructuur (geregeld bij programmadecreet artikel 15): Na een grondige analyse van de inschrijvingsgelden van het DKO hebben we besloten dat er nog marge was voor een evenwichtige modulering van de inschrijvingsgelden vanaf schooljaar Dat levert 3,149 miljoen euro op. De nieuwe tariefstructuur is geregeld in artikel 15 van het programmadecreet. In het DKO wordt het tarief voor de min 18-jarigen behouden (62 euro), samen met het sociaal tarief (40 euro ). Voor meer dan 75 % van de doelgroep verandert er dus niets! Alle 18 tot 24- jarigen zullen in de toekomst 125 euro betalen, ook zij die niet meer ten laste van ouders zijn. Voor de plus 24-jarigen gaat het om een tarief van 300 euro i.p.v. 202 euro. Behalve voor zij die recht hebben op een sociaal tarief. Het voorstel is dat zij 125 euro betalen i.p.v. 116 euro. We hebben hier dus bewust ook gekozen voor een vereenvoudiging van de regelgeving. Slide 22 -Budget 2015 bedraagt 155 miljoen euro, waarvan 141 miljoen lonen en 14 miljoen werking -Inzake de besparingen vragen we aan de CLB s een inspanning van 4,5 miljoen euro. Op het loonbudget van 140 mio vragen we 2%. Op het werkingsbudget van 16 mio vragen we 10%. Het is logisch dat we aan de ondersteunende diensten een inspanning vragen die in de lijn ligt van degene die we van de scholen zelf vragen. Geregeld bij programmadecreet artikelen 7/8/9. -In het Programmadecreet is een decretale rechtsgrond voor het toepassen van een aanwendingspercentage op de salarissen centra voor leerlingenbegeleiding. Dit is nog geen voorafname op de mogelijke opties die kunnen genomen worden om te voldoen aan de vooropgezette besparing (2,874 miljoen euro). Ik wil nogmaals benadrukken dat alle loonmaatregelen het voorwerp zullen uitmaken van uitgebreid overleg met de sociale partners. Over alle maatregelen van het programmadecreet heeft trouwens formeel sociaal overleg plaatsgevonden op mijn kabinet. En wat mij betreft was dat zeer constructief. Cijfers CLB s ( ): Er zijn 75 CLB s waarvan 72 CLB s en 3 permanente ondersteuningscellen. Het OGO telt 5 CLB s, het GO telt 24 CLB s en het VGO telt 43 CLB s. Elk onderwijsnet telt 1 permanente ondersteuningscel.

12 Het OGO telt 237 VTE actief in een CLB, het GO telt 653 VTE actief in een CLB en het VGO telt VTE actief in een CLB. Slide 23 Uitdagingen: Ik wacht de resultaten af van de lopende audit m.b.t. de centra voor leerlingenbegeleiding. Op basis daarvan zal ik in dialoog met hen en hun gebruikers beslissen over hun verdere taakinvulling en organisatie. Ik bekijk de leerlingenbegeleiding in de volle breedte. Slide 24 Budget 2015: 29 miljoen euro. Het is de uitdrukkelijke keuze geweest van mezelf en de Vlaamse Regering om de kerntaken te versterken en te besparen op de koepelstructuur. De verplichte netoverschrijdende pedagogische begeleiding (SNPB) geschrapt. 20% van het budget is een echte besparing, 80% van de middelen verdelen we over de netgebonden pedagogische begeleidingsdiensten (a rato van het aantal organieke betrekkingen in de instellingen verbonden aan de pedagogische begeleidingsdienst. Daarbij is het belangrijk aan te stippen dat de decretale taken van SNPB worden overgenomen door de netgebonden PB-diensten, met bijzondere aandacht voor competentie-ontwikkeling in het kader van het M-decreet, de uitbouw van een tweedelijnsinclusienetwerk en de taalontwikkeling. Vroeger legden we samenwerking tussen de vier begeleidingsdiensten op (SNPB), nu schaffen we die structuur af, en nodigen we de begeleidingsdiensten uit te blijven samenwerken, zonder dat we het dwingend opleggen. We rekenen nu op het engagement dat ze voor bepaalde taken de handen in mekaar slaan. Besparing op SNPB was geregeld via programmadecreet artikelen 43 t.e.m. 47, maar is door parlementsvoorzitter verwijderd en wordt ingediend via specifiek decreet diverse bepalingen! Slide 27 1/Ondersteuning: Toelichting bij de voorbeelden op de slide: -Leerlingenvervoer en bestaanszekerheidsvergoeding busbegeleiding -In het onderwijsdecreet XIV stelt de Vlaamse Regering een budget ter beschikking voor onderwijs aan zieke kinderen. Leerlingen die wegens ziekte of ongeval niet op school aanwezig kunnen zijn, hebben onder bepaalde voorwaarden recht op deze vorm van onderwijs. -Met de integratie van personen met een handicap wordt de ondersteuning beoogd van de werking van de gewone scholen van het kleuteronderwijs, het lager onderwijs, het secundair onderwijs, het

13 hoger en academisch onderwijs en het volwassenenonderwijs in de opvang van leerlingen en studenten met een handicap. Ook ondersteuning via doventolken wordt langs deze weg gesubsidieerd. -In uitvoering van CAO V wordt er voorzien in de toekenning van een fietsvergoeding en in de terugbetaling van de kosten van het openbaar vervoer. Deze maatregel ondersteunt de leerkrachten die voor hun woon-werkverplaatsingen kiezen voor een duurzame mobiliteit. Is met 17,4 mio de grootste budgetpost. 2/Nascholing: Het decreet van 8 mei 2009 betreffende de kwaliteit van onderwijs (artikel 8 tot 11) bepaalt dat er elk jaar kredieten ter beschikking van de instellingen worden gesteld om hun nascholingsplan uit te voeren. Dat nascholingsplan bevat op een samenhangende wijze alle vormingsinspanningen die erop gericht zijn de kennis, vaardigheden en attitudes van de personeelsleden van de instelling te ontwikkelen, te verbreden of te verdiepen en begeleidingsinitiatieven die gericht zijn op organisatieontwikkeling. 3/Besparing: 4,5 miljoen euro, waarvan 3,3 mio op ondersteuning en 1,2 mio op nascholing (ingevolge generieke besparing). Besparing nascholing gerealiseerd via programmadecreet artikelen 48 t.e.m. 52. Uitdagingen: Ik vraag aan nascholingsorganisaties, pedagogische begeleidingsdiensten en lerarenopleidingen om instrumenten uit te werken die scholen kunnen ondersteunen, bv. bij het uitbouwen van een talenbeleid. Slide 28 Het realiseren van moderne comfortabele, flexibele kwaliteitsvolle schoolinfrastructuur, aangepast aan de noden van de 21 e eeuw, is een van mijn vijf strategische onderwijsdoelstellingen. Voor mij is dit een absolute beleidsprioriteit. De noden op het vlak van scholenbouw zijn immers heel groot. Daarom hebben we met de Vlaamse Regering beslist de komende jaren resoluut budgetten voor scholenbouw vrij te maken. Er is het jaarlijkse investeringsbudget van 240 miljoen euro. Vanaf 2015 komt daar al 50 miljoen euro nieuw budget bovenop. Over 5 jaar zal er 500 miljoen extra investeringsbudget bijgekomen zijn voor de bouw van nieuwe scholen. Daarnaast is er nog het belangrijke PPS-project Scholen van Morgen. Hier gaat het om een investeringsbedrag van 1,5 miljard euro. Scholen van Morgen komt op dit ogenblik op kruissnelheid. Tegen het eind dit jaar zullen er 50 bouwwerven door Scholen van Morgen opgestart zijn. Binnen enkele jaren zullen er 165 schoolbouwprojecten effectief uitgevoerd zijn. Het gaat dan om 200 nieuwe of vernieuwde schoolgebouwen. Dat is een grote stap vooruit, een fameuze inhaalbeweging.

14 Naast de provisie is er op de begroting van het departement ook nog 1,2 mio voorzien voorzien als huurbudget capaciteit en 0,5 mio euro subsidie in kader van de nieuwe technologiecampus T2 Genk (SALK). In 2014 is daar een eerste subsidie van 1,5 mio voor uitgetrokken. Slide 29 De realisatie van het Masterplan Scholenbouw omvat 2 doelen: Doel 1: de renovatie van het bestaande verouderde schoolpatrimonium (meest urgente dossiers); Doel 2: op het verhogen van de schoolcapaciteit in die steden en gemeenten waar de nood het hoogst is. Om alle pijnpunten en uitdagingen inzake schoolinfrastructuur goed in kaart te brengen, ben ik volop bezig aan de uitwerking van een Masterplan Scholenbouw. Dat Masterplan heeft twee grote doelen. Ik wil extra investeren in schoolcapaciteit in die gemeenten waar zich structurele capaciteitsproblemen voordoen. Daarnaast moeten we ook absoluut werk maken van de renovatie van het verouderd schoolpatrimonium. Hier wil ik de meest dringende dossiers aanpakken. Verouderde schoolgebouwen moeten vervangen worden door nieuwe of vernieuwde, moderne, comfortabele en multifunctionele gebouwen. Omdat de budgettaire middelen niet oneindig zijn, moeten we de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk aanwenden. Ook rekening houdend met de beschikbare ruimte in Vlaanderen is het van belang om prioriteit te geven aan de (vernieuw-)bouw van aanpasbare en multifunctionele gebouwen. Het is een meerwaarde wanneer dergelijke nieuwe gebouwen multifunctioneel en multiinzetbaar zijn en tegemoetkomen aan een aantal noden van het open school -concept. Slide 30 Deze slide geeft de grote onderdelen weer van het budget van de Entiteit FD0 Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen (AHOVOS). De volgende slides gaan dieper in op de verschillende onderdelen. Hier kan u wel reeds stellen dat binnen de werkingsmiddelen ook voor 44,2 miljoen euro middelen voorzien zijn voor sociale toelagen studentenvoorzieningen. Dat blijft een zeer belangrijk bedrag. Het is juist dat op het krediet 2014 van 46,5 miljoen ook de generieke besparing van 2,3 miljoen is toegepast. Van 1,7 miljard werkingsmiddelen voor de hogescholen en de universiteiten gaat 59% naar de universiteiten en 41% naar de hogescholen. Slide 31

15 1/ Bij deze begrotingsopmaak voorzie ik samen met de Vlaamse regering 14,9 miljoen euro als volgende financiële stap op het uitgetekend budgettaire pad voor de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten. Deze extra middelen zijn bestemd voor: aanvullende onderzoeksmiddelen (6,8 miljoen euro); het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek ( euro); de verhoging van de werkingsmiddelen professionele bachelors/ universitaire opleidingen/academiserende opleidingen (7,2 miljoen euro); het stimuleren van de studentenmobiliteit ( euro). 2/Ingevolge de verdeling van de cao-provisie stijgt de basisfinanciering hoger onderwijs met euro. 3/Ook in het HO wordt er bespaard (geregeld via programmadecreet artikelen 25 t.e.m. 40 en 79 t.e.m. 84, artikel aanmoedigingsfonds wordt verhuisd naar apart decreet). Op de basisfinanciering voor de instellingen HO gaat het over 51,5 miljoen + 4,5 miljoen generiek (10% op niet loon). Voor de volledigheid: er is ook het effect van de niet-indexatie. Die bedraagt 3,5 miljoen. De 51,5 miljoen bestaat uit: -Overslaan KLIK 2015: 24,7 mio -Besparing op werkingsenveloppe (inclusief aanmoedigingsfonds): 27,7 mio De middelen oorspronkelijk voorzien voor het Aanmoedigingsfonds (6,5 miljoen euro in 2015) voor beleidsspeerpunten worden toegevoegd aan de werkingsuitkeringen van de instellingen hoger onderwijs. Ik hou eraan te benadrukken dat de doelstellingen van het aanmoedigingsfonds integraal deel uit maken van de maatschappelijke opdracht van elke onderwijsinstelling. 4/Samen met de instellingen voor HO en in overleg met de studenten is overeengekomen dat een deel van de besparingsoefening kan gedaan worden door het invoeren van nieuwe, maar evenwichtige tariefstructuur (zal ook opgenomen worden in apart decreet): 5/ De investeringsmiddelen HO 2015 bedragen 81 miljoen euro. -Het betreft 56 mio voor de universiteiten, de Hogere Zeevaartschool, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en het UZGent. -Voor de hogescholen gaat het om 25 mio euro. Vanaf begrotingsjaar 2015 wordt de bevoegdheid voor de verdeling van de investeringsmiddelen aan de hogescholen overgedragen van het extern verzelfstandigd agentschap AGIOn naar het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen (Ahovos). Dit gebeurt in het kader van het integratieproces van de academische hogeschoolopleidingen. De decretale regeling van deze bevoegdheidsoverdracht vindt u terug in het ontwerp programmadecreet begrotingsopmaak Slide 32

16 Cijfers hoger onderwijs ( ): In het hoger onderwijs zijn er 23 instellingen actief waaronder 17 hogescholen en 6 universiteiten. In totaliteit zijn er verder nog 20 instellingen die HBO5 verpleegkunde aanbieden en 51 instellingen die HBO van het volwassenenonderwijs en SLO aanbieden inschrijvingen in het hoger onderwijs waarvan inschrijvingen voor professioneel gerichte opleidingen inschrijvingen voor academisch gerichte opleidingen inschrijvingen voor hoger kunstonderwijs (professioneel en academisch gericht) Professioneel gerichte opleidingen: populairste studiegebieden: 1) Handelswetenschappen en bedrijfskunde ( inschrijvingen), 2) Onderwijs ( inschrijvingen), 3) Gezondheidszorg ( inschrijvingen). Academisch gerichte opleidingen: populairste studiegebieden: 1) Rechten, notariaat en criminologische wetenschappen ( inschrijvingen), 2) Economische en toegepaste economische wetenschappen ( inschrijvingen), 3) Industriële wetenschappen en technologie (8.768 inschrijvingen). Professioneel en academisch hoger kunstonderwijs: populairste studiegebied is telkens Audiovisuele en beeldende kunst, dan Muziek en podiumkunsten personen zijn werkzaam in de hogescholen waarvan vrouwen en mannen. In de universiteiten zijn er personen actief waarvan vrouwen en mannen. In de hogescholen werken er meer vrouwen dan mannen, aan de universiteiten is het net omgekeerd. In de hogescholen zijn er vastbenoemden en tijdelijken actief. Het personeelsbestand in de hogescholen is op 1 jaar tijd (2012/ /2014) gedaald met personen. Aan de universiteiten zijn er in totaal personen meer werkzaam dan aan de hogescholen. De universiteiten tellen personen academisch personeel en personen administratief en technisch personeel. Op 5 jaar tijd (2008/ /2014) is het academisch personeel aan de universiteiten toegenomen met 728 personen en het administratief en technisch personeel met 409 personen. Slide 34 1/Budget 2015 = 386 miljoen euro. De decretale groeinormen voor CVO (0,8%) en CBE (2,59%) worden toegekend. Dat geeft een volume-effect van +3,5 miljoen euro.

17 2/De middelen voor de aanpak van de inburgeringsproblematiek komen in 2015 verder op kruissnelheid, ze groeien aan met 5,9 miljoen euro zodat in totaal reeds 9,6 miljoen euro is voorzien. Deze middelen zijn nodig omdat de inburgeraars zowel NT2 Richtgraad 1.1 als NT2 Richtgraad 1.2. moeten volgen. 3/Inzake de besparingen (geregeld bij programmadecreet artikelen 20/21/22) Besparing bedraagt 9,074 mio en valt uiteen in: -2,425 mio besparing op consortia, waarbij eenmalig in 2015 nog euro blijft staan als overgangsmaatregel. Het onderwijs aan gedetineerden ( euro) blijft ook nog uitgevoerd tot op het moment de opdracht kan worden overgenomen door een andere organisatie of organisaties. -2,504 mio nog in overleg te bepalen structurele loonmaatregel -0,130 mio netto door afschaffing van SNPB VWO (schrapping is euro, maar euro wordt overgedragen naar de pedagogische begeleidingsdienst VWO) -4,015 mio door verhoging van de inschrijvingsgelden: verhoging inschrijvingsgeld van 1,15 euro per lesuurcursist naar 1,50 euro met een maximum van 600 euro per opleiding en per schooljaar. Besparing op consortia was geregeld bij programmadecreet artikelen 55 t.e.m. 85, maar is door de parlementsvoorzitter verwijderd en wordt nu via apart decreet diverse bepalingen ingediend. Slide 35 Cijfers volwassenenonderwijs ( ): Secundair volwassenenonderwijs (104 instellingen) en basiseducatie (13 instellingen). Er bestaan in totaal 122 centra voor volwassenenonderwijs (CVO). Onderscheid unieke inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs (CVO) en basiseducatie (CBE) In het secundair volwassenenonderwijs waren er in 2013/ unieke inschrijvingen waarvan vrouwen en mannen opleiding volgen. Het OGO neemt 25,3% van de inschrijvingen voor zijn rekening, het GO 33,2% van de inschrijvingen en het VGO 41,6% van de inschrijvingen. Het aantal unieke inschrijvingen in het secundair volwassenenonderwijs is op vijf jaar tijd (2009/2010 en 2013/2014) gestegen met unieke inschrijvingen. Tijdens de laatste referteperiode (2013/2014) was er wel een daling met circa unieke inschrijvingen! De meest populaire studiegebieden binnen het secundair volwassenenonderwijs zijn: Nederlands tweede taal ( inschrijvingen) Talen richtgraad 1 en 2 ( inschrijvingen) Informatie- en communicatietechnologie ( inschrijvingen)

18 Er zijn personen aan de slag waarvan vrouwen en mannen en vastbenoemden en tijdelijken personen hebben de leeftijd van 55+. Op vijf jaar tijd (2008/2009 en 2013/2014) is het aantal personen werkzaam in het secundair volwassenenonderwijs toegenomen met circa 400 personen (+423). In de basiseducatie waren er in 2013/ unieke inschrijvingen waarvan vrouwen en mannen les volgen. De meest populaire leergebieden binnen basiseducatie zijn: Nederlands tweede taal ( inschrijvingen) Alfabetisering Nederlands tweede taal (9.769 inschrijvingen) Maatschappijoriëntatie (8.585 inschrijvingen) Het aantal unieke inschrijvingen in de basiseducatie is op vijf jaar tijd (2009/2010 en 2013/2014) gestegen met een kleine unieke inschrijvingen. Er zijn 950 personen aan de slag in de basiseducatie waarvan 811 vrouwen en 139 mannen. Alle personeelsleden bij basiseducatie zijn contractuelen. Slide 37 Het budget voor studiefinanciering is berekend op basis van de best mogelijke raming op dit moment. Het budget is nagenoeg gelijk aan dat van BC2014 (156,6 miljoen euro). Bij BC2015 zal de raming opnieuw worden geupdated op basis van de dan best beschikbare data. Cijfers school- en studietoelagen: Kleuteronderwijs: dossiers ( aanvragen) (64,23% toegekend) (gemiddelde toelage: 90,22 euro) Lager onderwijs: dossiers ( aanvragen) (69,83% toegekend) (gemiddelde toelage: 127,75 euro) Secundair onderwijs (voltijds en deeltijds): dossiers ( aanvragen) (68,60% toegekend) (gemiddelde toelage: 427,12 euro) Hoger onderwijs: dossiers ( aanvragen) (59,17% toegekend) (gemiddelde toelage: 1712,31 euro) Voor een totaalbedrag van euro aan toegekende dossiers 66,65% van de aanvragen wordt positief beoordeeld

19 Slide 38 Als laatste Entiteit binnen het beleidsdomein Onderwijs is er het Agentschap voor Kwaliteitszorg (AKOV). Kwaliteitszorg is het sluitstuk van de beleidscyclus, die start met de beleidsvoorbereiding bij het Departement en de beleidsuitvoering bij AGODI en AHOVOS. Het AKOV zorgt ervoor dat er instrumenten worden ontwikkeld en ingezet om de kwaliteit van het onderwijs te blijven garanderen en te verhogen. De input van het AKOV wordt gebruikt om de beleidsvoorbereiding en de beleidsuitvoering te verbeteren. 1/Begrotingscijfers: Het AKOV beschikt in 2015 over een budget van 20,6 miljoen euro. Dat bestaat uit: -3,1 miljoen lonen voor het personeel AKOV -14 miljoen lonen voor de salarissen van de inspecteurs bij onderwijsinspectie. De lichte verhoging in 2015 is het gevolg van 2 extra inspecteurs in het kader van het M-decreet en de CAO middelen. -3,5 miljoen werkingskredieten (waarvan 0,8 op een begrotingsfonds) voor: 2/Opdracht: AKOV werkt rond de volgende beleidstopics: -Curriculumontwikkeling, eindtermen, ontwikkelingsdoelen -Vlaamse Kwalificatiestructuur en Erkenning van Verworven Competenties (EVC) -NARIC Vlaanderen (erkenning van gelijkwaardigheid van buitenlandse diploma s) -Onderwijsinspectie (De onderwijsinspectie als dusdanig is geen opdracht van AKOV, maar de inspectie vormt een apart korps (zie slide 23 en 24) dat budgettair wel is ondergebracht bij AKOV.) -Toelatingsexamen Arts en Tandarts -Examencommissie secundair onderwijs Besparingen: Een besparing van euro euro niet index werd doorgevoerd. 3/Uitdagingen voor AKOV: -Het helder afbakenen van doelen kan door het huidige pakket aan eindtermen te reduceren en te concretiseren en ambitieus te formuleren. -In het kader van de modernisering van het secundair onderwijs: elke studierichting moet een goede aansluiting verzekeren met het hoger onderwijs en/of de arbeidsmarkt. Daarvoor komt er een betere afstemming van de eindtermen op de startcompetenties van het hoger onderwijs en leiden alle arbeidsmarktgerichte studierichtingen tot één of meer beroepskwalificaties. De huidige set aan einddoelen kwam organisch tot stand in reactie op maatschappelijke ontwikkelingen. Ik zal daarom de huidige eindtermen en ontwikkelingsdoelen evalueren, bijsturen

20 en waar nodig reduceren. Ik formuleer ze duidelijk en ambitieus zodat ze voldoen aan de behoeften van de 21 ste eeuw. Slide 39 Vooraleer ik afsluit, wens ik graag nog een woordje te zeggen over begrotingsaanpassing BC2014. De onderwijsbegroting bevat in deze begrotingsronde enkel technische aanpassingen. Ik overloop ze kort. 1/Aanpassing van het inflatiecijfer voor alle entiteiten De uitgaven zijn aangepast aan de raming van de evolutie van de gezondheidsindex, die in 2014 door het federaal planbureau neerwaarts is bijgesteld en door de minister bevoegd voor begroting is overgenomen in zijn instructies. Concreet wordt de inflatieverwachting voor de tweede begrotingsaanpassing 2014 herzien van 1,3% (bij begrotingsopmaak 2014) naar 0,8%. Dit heeft o.m. als repercussie een minuitgave voor de loonkredieten, die buiten het systeem van de indexprovisie vallen, en voor de niet-loonkredieten. Voor Onderwijs en Vorming dalen de kredieten met 14,9 miljoen euro ten gevolge van deze correctie. 2/Bijstelling onderwijsbegroting op basis van andere technische parameters en een aantal accenten Daarnaast werden in deze begrotingsaanpassing zoals gebruikelijk alle onderdelen van de onderwijsbegroting, meer bepaald de loonmodellen, de werkingsmiddelen van het basisonderwijs en van het secundair onderwijs, de werkingsuitkeringen van het hoger onderwijs,... gescreend en waar nodig aangepast aan de andere technische parameters. Slide Werking deeltijds kunstonderwijs (DKO) De werkingsmiddelen voor de gesubsidieerde instellingen DKO dalen met euro wegens de aanpassing van het indexmechanisme. Parallel hiermee wordt via een bepaling in het programmadecreet 2 de BA 2014 de indexbepaling in die zin aangepast dat de indexregeling van jaar tot jaar loopt i.p.v. te werken met een gecumuleerde index. Op deze wijze kan de niet-indexatie in 2012 en 2013 recurrent verlopen naar analogie met de andere onderwijsniveaus. 2.4 Werking hoger onderwijs

21 -Door de actualisatie van de wachtgelden terbeschikkingsgestelden in het hoger onderwijs is er een daling van de behoeften met euro miljoen euro. Voor het respecteren van de verhouding 55% onderwijsmiddelen en 45% onderzoeksmiddelen stijgen de middelen met euro. -De werkingsmiddelen hoger onderwijs stijgen met euro. Het betreft een correctie van de zogenaamde klikbedragen ; bij begrotingsopmaak 2014 waren de ingeschreven groeipaden naar aanleiding van de integratie van de academiserende opleidingen van de hogescholen naar de universiteiten, niet meegenomen in de berekeningen. -Voor de organisatie van samenwerkingsverbanden HBO5 tussen CVO s, hogescholen en scholen voor SO voorzie ik in 2014 een werkingstoelage van euro. 2.5 Inburgering De 4 miljoen euro, die bij begrotingsopmaak 2014 ingeschreven werd op een provisie voor NT2 ingevolge de toepassing van het vernieuwd integratiedecreet, wordt verdeeld naar de lonen volwassenenonderwijs ( euro) en eenmalig euro naar de werking basiseducatie (decretale regeling hiervoor via een bepaling in het programmadecreet 2 de BA 2014). In het kader van dit decreet worden de inburgeraars namelijk verplicht om niet alleen NT2 Richtgraad 1.1 maar ook Richtgraad 1.2 te volgen. Op kruissnelheid is hiervoor ongeveer 12 miljoen euro voorzien Strategisch Actieprogramma in het Kwadraat (SALK) voor Limburg Om de nodige zuurstof vanuit Onderwijs te voorzien stel ik in ,5 miljoen euro ter beschikking in het kader van SALK oprichting T2-Campus. Ik beoog hiermee innovatieve technologische opleidings- en vormingsprojecten in het kader van de aansluiting onderwijs arbeidsmarkt. De ontwikkeling van aangepaste en progressieve infrastructuur zal het uitgangspunt zijn. Het is de bedoeling om een nieuw totaalconcept te ontwikkelen waarbij de diverse aanbieders van opleiding en onderwijs samenwerken op één locatie die nieuw is, waarbij de infrastructuur gedeeld zal worden, waarbij leerkrachten en lesgevers gezamenlijk betrokken worden op het opleidings- en onderwijsgebeuren in samenwerking met bedrijven en sectoren. Slide 41 Ik denk dat het van verantwoordelijkheidszin getuigt, dat we in de huidige economische budgettaire context keuzes maken en prioriteiten stellen.

22 Ik moet mijn onderwijsbeleid (mijn missie en visie) realiseren in een periode van budgettaire schaarste. Maar tegelijk staan we voor grote uitdagingen in het Vlaams onderwijs. Samen met alle onderwijspartners, op elk niveau, ga ik op zoek naar verbetervoorstellen en efficiëntiewinsten, vanuit de vraag hoe we meer kunnen doen met minder. Zo creëer ik ook ruimte om toekomstgericht te investeren. Naast het maken van keuzes, zal ik tegelijk ook nieuwe, noodzakelijke en dringende investeringen in ons onderwijs doen. De schoolinfrastructuur is daarvan een duidelijk voorbeeld (500 miljoen euro extra bovenop de reguliere middelen deze legislatuur!).

Onderwijsbegroting 2015. Toelichting door Vlaams Viceministerpresident en Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits

Onderwijsbegroting 2015. Toelichting door Vlaams Viceministerpresident en Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits Onderwijsbegroting 2015 Toelichting door Vlaams Viceministerpresident en Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits Situatieschets 28% Onderwijsbudget 2015: 10,9 miljard euro (= aandeel van 28% binnen

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten HOGER ONDERWIJS Studenten A Hoger beroepsonderwijs 1 cursisten HBO5 verpleegkunde (1) 3 inschrijvingen in de specifieke lerarenopleiding (1) 1 inschrijvingen naar finaliteit (1)(2) go vgo ogo Totaal cursisten

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau

BASISONDERWIJS Leerlingen. ALGEMEEN Schoolbevolking. 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs. 2 Evolutie schoolbevolking per onderwijsniveau ALGEMEEN Schoolbevolking 1 Schoolbevolking in het Vlaams onderwijs basisonderwijs (1) Voltijds onderwijs Kleuteronderwijs 271.239 Lager onderwijs 428.036 Totaal 699.275 Secundair onderwijs (1) Voltijds

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten en cursisten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten

BASISONDERWIJS Leerlingen. HOGER ONDERWIJS Studenten en cursisten. A Hoger beroepsonderwijs. B Hogescholen/universiteiten BASISONDERWIJS Leerlingen HOGER ONDERWIJS Studenten en cursisten A Hoger beroepsonderwijs 1 cursisten HBO5 verpleegkunde (1) 3 inschrijvingen in de specifieke lerarenopleiding van het volwassenenonderwijs

Nadere informatie

B A S I S O N D E R W I J S

B A S I S O N D E R W I J S 28-29 B A S I S O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: kleuteronderwijs gewoon 243.482 gewoon 381.882 1.977 27.543 totaal kleuteronderwijs 245.459 totaal 49.425 totaal basisonderwijs:

Nadere informatie

houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015

houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015 stuk ingediend op 15 (2014-2015) Nr. 8-H 27 november 2014 (2014-2015) Ontwerp van decreet houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2015 Ontwerp van decreet

Nadere informatie

LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN

LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN Deel 5 BUDGET 5 LIJST DER DEFINITIES EN AFKORTINGEN 1. Definities In 2006 onderging de Vlaamse overheid een herstructurering onder de naam 'Beter Bestuurlijk Beleid' met een nieuwe organisatiestructuur

Nadere informatie

Deel 6. niveauoverschrijdende gegevens. Hoofdstuk 1 : Internen en internaten

Deel 6. niveauoverschrijdende gegevens. Hoofdstuk 1 : Internen en internaten Deel niveauoverschrijdende gegevens Hoofdstuk 1 : Internen en internaten Schooljaar 2009-2010 AANTAL INTERNATEN PER NET Gemeenschapsonderwijs Privaatrechtelijk Provincie Gemeente Vlaamse Gemeenschapscomm.

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO CVPO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. KSO NaPCO NGK OGO OSP OVSG POVPO TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel Studeren

Nadere informatie

Mia Douterlungne administrateur-generaal

Mia Douterlungne administrateur-generaal Mia Douterlungne administrateur-generaal Terugblik op het voorbije werkjaar Vooruitblik op het nieuwe werkjaar Onderwijs en de arbeidsmarkt van morgen Startdag 2015 ALGEMEEN 2014-2015: advies over beleidsnota

Nadere informatie

afkortingen VGO Gesubsidieerd Vrij Onderwijs

afkortingen VGO Gesubsidieerd Vrij Onderwijs afkortingen ASO Algemeen secundair onderwijs BIS Begeleid Individueel Studeren B.O. Buitengewoon onderwijs BSO Beroepssecundair onderwijs Bu.S.O. Buitengewoon secundair onderwijs BVJ Beroepsvoorbereidend

Nadere informatie

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen?

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 556 van JORIS POSCHET datum: 8 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Hoger beroepsonderwijs - Gegevens,

Nadere informatie

S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld

S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld 27-28 S E C U N D A I R O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: voltijds secundair deeltijds secundair gewoon 438.315 deeltijds beroepssecundair 6.687 buitengewoon 18.263 deeltijds

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN. Buitengewoon lager onderwijs : Schoolbevolking naar type... 88

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN. Buitengewoon lager onderwijs : Schoolbevolking naar type... 88 AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. HBO KSO NaPCO NGK OGO OVSG POVPO Se-n-Se TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel

Nadere informatie

Relevante regelgeving. 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2

Relevante regelgeving. 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2 Relevante regelgeving 1. Europese en Vlaamse doelstellingen inzake levenslang leren 1 2 In 2001 werd in Vlaanderen het Pact van Vilvoorde ondertekend, dat vernieuwd werd in 2005. In navolging van het Europese

Nadere informatie

ONDERFINANCIERING HOGER ONDERWIJS IN KAART

ONDERFINANCIERING HOGER ONDERWIJS IN KAART 2016-04-13 ONDERFINANCIERING HOGER ONDERWIJS IN KAART Inleiding In wat volgt wordt een overzicht gegeven van de besparingsmaatregelen tijdens deze legislatuur op de werkingstoelagen en op de sociale toelagen,

Nadere informatie

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Blz. Blz. Deel 1. LEERLINGEN TABELLEN Deel 1. LEERLINGEN Hoofdstuk 1 : Algemeen overzicht van de schoolbevolking Onderwijs met volledig leerplan naar inrichtende macht... 33 Onderwijs met volledig leerplan naar provincie... 34 Onderwijs

Nadere informatie

H O G E R O N D E R W I J S in beeld

H O G E R O N D E R W I J S in beeld 2008-2009 H O G E R O N D E R W I J S in beeld S T U D E N T E N HOGESCHOLENONDERWIJS aantal inschrijvingen (bachelor- en masteropleidingen, en basisopleidingen en initiële lerarenopleidingen (afbouw))

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 402 Schooljaar 2016-2017 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Privaatrechtelijk Provincie

Nadere informatie

3. Regelgevingsagenda

3. Regelgevingsagenda V L A A M S P A R L E M E N T 3. Regelgevingsagenda Titel: Flankerend onderwijsbeleid Onderdeel Sociale en andere voordelen : maatschappelijk debat voorjaar 2011 Onderdeel regierol gemeenten : conceptnota

Nadere informatie

VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS 2014-2015

VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS 2014-2015 VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS 2014-2015 I INHOUDSOPGAVE Toelichting en definities 2 Structuur van het Vlaams onderwijs 3 COLOFON Samenstelling Departement Onderwijs en Vorming Agentschap voor Hoger Onderwijs,

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO BuSO BVJ CLB CVO DBSO DKO EVC EVK GAS GGS GO GOK GON HBO KSO NaPCO NGK OGO OVSG POVPO Se-n-Se TSO VDAB VGO VLIR VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel

Nadere informatie

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN

TABELLEN. Deel 1. LEERLINGEN AFKORTINGEN ASO BIS B.O. BSO Bu.S.O. BVJ CLB CVO CVPO DBSO DKO GAS GGS GO GOK G.ON. KSO NaPCO NGK OGO OSP OVSG POVPO TSO VDAB VIZO VGO Vl.I.R VOCB VONAC VRK VSKO Algemeen secundair onderwijs Begeleid Individueel

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING

BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING BASISONDERWIJS Leerlingen VOLWASSENENONDERWIJS SCHOOLBEVOLKING 1 inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs per onderwijsnet en basiseducatie (1) Secundair volwassenenonderwijs 45.261 63.431 108.692

Nadere informatie

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel mei Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2017-05 2 mei 2017 02-05-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega s van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Vlaams Onderwijs in Cijfers

Vlaams Onderwijs in Cijfers Vlaams Onderwijs in Cijfers 2010-2011 Beleidsdomein Onderwijs en Vorming.66,9 Inhoudsopgave 1 ALGEMEEN OVERZICHT Definities 2 Afkortingen Onderwijsstructuur 6 Schoolbevolking 8 Onderwijsinstellingen 11

Nadere informatie

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties

Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties Kunst- en cultuureducatie Recente beleidsopties 30 november Jos Thys Instellingen & Leerlingen Basisonderwijs & Deeltijds Kunstonderwijs Ine Vos CANON Cultuurcel Kunst- en cultuureducatie & beleid Beleidstraject

Nadere informatie

Deel 4 PERSONEEL. Toestand januari 2017

Deel 4 PERSONEEL. Toestand januari 2017 Deel 4 PERSONEEL 4 Toestand januari 2017 TOELICHTING ONDERWIJSPERSONEEL In de personeelsstatistieken wordt enkel het personeel geregistreerd dat ofwel rechtstreeks door het Beleidsdomein Onderwijs en Vorming

Nadere informatie

14/02/ Daniël Coens ( ) De verschillende ministers (boek Een kwarteeuw onderwijs in eigen beheer : hoofdstuk 4 4.1)

14/02/ Daniël Coens ( ) De verschillende ministers (boek Een kwarteeuw onderwijs in eigen beheer : hoofdstuk 4 4.1) De verschillende ministers De beleidscyclus Rechten & plichten van ouders en leerlingen SESSIE 2 De verschillende ministers (boek Een kwarteeuw onderwijs in eigen beheer : hoofdstuk 4 4.1) 2 Daniël Coens

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 394 Schooljaar 2014-2015 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Antwerpen 90 6 96 368

Nadere informatie

BASISONDERWIJS Leerlingen. VOLWASSENENONDERWIJS Schoolbevolking. 1 Aantal inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs en basiseducatie (1)

BASISONDERWIJS Leerlingen. VOLWASSENENONDERWIJS Schoolbevolking. 1 Aantal inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs en basiseducatie (1) VOLWASSENENONDERWIJS Schoolbevolking 1 inschrijvingen secundair volwassenenonderwijs en basiseducatie (1) Secundair volwassenenonderwijs go vgo ogo Totaal 43.762 60.903 104.665 52.451 82.448 134.899 36.277

Nadere informatie

Advies over voorontwerp van programmadecreet bij begrotingsaanpassing 2015

Advies over voorontwerp van programmadecreet bij begrotingsaanpassing 2015 Algemene Raad 23 april 2015 AR-AR-ADV-1415-014 Advies over voorontwerp van programmadecreet bij begrotingsaanpassing 2015 Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32

Nadere informatie

VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS

VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS 2012-2013 I INHOUDSOPGAVE Toelichting en definities 2 Structuur van het Vlaams onderwijs 3 COLOFON Samenstelling Departement Onderwijs en Vorming Agentschap voor Hoger Onderwijs

Nadere informatie

nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 421 van JOS DE MEYER datum: 5 mei 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Urenpakketten onderwijs Aanwendingspercentages

Nadere informatie

VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS

VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS 2011-2012 I INHOUDSOPGAVE Toelichting en definities 2 Structuur van het Vlaams onderwijs 3 COLOFON Samenstelling Departement Onderwijs en Vorming Agentschap voor Hoger Onderwijs

Nadere informatie

Advies over het programmadecreet 2016

Advies over het programmadecreet 2016 Algemene Raad 22 oktober 2015 AR-AR-ADV-005 Advies over het programmadecreet 2016 Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32 2 219 81 18 www.vlor.be info@vlor.be Adviesvrager:

Nadere informatie

Financiering van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen

Financiering van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen Financiering van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen Peter Parmentier, Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs en Studietoelagen - Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 Korte voorstelling 2

Nadere informatie

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet

Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Uw ervaringen na 1 jaar M-decreet Heeft u leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften door de invoering van het M-decreet in uw klas of school? Is uw rol als ondersteuner gewijzigd omwille van de invoering

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. betreffende de kwalificatiestructuur AMENDEMENTEN

ONTWERP VAN DECREET. betreffende de kwalificatiestructuur AMENDEMENTEN Zitting 2008-2009 25 maart 2009 ONTWERP VAN DECREET betreffende de kwalificatiestructuur AMENDEMENTEN Zie: 2158 (2008-2009) Nr. 1: Ontwerp van decreet 5571 OND 2 AMENDEMENT Nr. 1 Artikel 7 In a), tweede

Nadere informatie

VR DOC.0198/1

VR DOC.0198/1 VR 2019 1502 DOC.0198/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten wat betreft de aanpassing

Nadere informatie

Vlaams Onderwijs in Cijfers

Vlaams Onderwijs in Cijfers Vlaams Onderwijs in Cijfers 2009-2010 Beleidsdomein Onderwijs en Vorming 35.646,9 Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 ALGEMEEN OVERZICHT Definities 2 Afkortingen 5 Onderwijsstructuur 6 Schoolbevolking 8 Onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Onderwijs en vorming. 1 73.609 leerlingen. Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse

Onderwijs en vorming. 1 73.609 leerlingen. Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Onderwijs en vorming Samenvatting 73.609 leerlingen (2012) 16.981 kleuters 26.537 kinderen in het lager

Nadere informatie

VR DOC.1354/1BIS

VR DOC.1354/1BIS VR 2017 2212 DOC.1354/1BIS VICE MINISTER PRESIDENT VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari

Nadere informatie

ANTWOORD. Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN

ANTWOORD. Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN Hoger onderwijs Werkstudenten Onder

Nadere informatie

CD&V ONDERWIJS 3 D PLAN STERKER ONDERWIJS, STERKERE TOEKOMST. Sterker onderwijs, Sterkere toekomst ONS 3D PLAN ONDERWIJS

CD&V ONDERWIJS 3 D PLAN STERKER ONDERWIJS, STERKERE TOEKOMST. Sterker onderwijs, Sterkere toekomst ONS 3D PLAN ONDERWIJS CD&V 3 D PLAN STERKER ONDERWIJS, STERKERE TOEKOMST ONDERWIJS DE AANPAKKERS VAN MORGEN ZITTEN VANDAAG IN MIJN KLAS. ONS VLAAMS ONDERWIJS IS TOP! PARTICIPATIE VAN KINDEREN VANAF 3 JAAR IN HET ONDERWIJS HEEFT

Nadere informatie

Uitgavenbegroting Onderwijs 2017 Toelichting Commissie Onderwijs Vlaams Parlement

Uitgavenbegroting Onderwijs 2017 Toelichting Commissie Onderwijs Vlaams Parlement Uitgavenbegroting Onderwijs 2017 Toelichting Commissie Onderwijs Vlaams Parlement Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits Evolutie onderwijsbudget 2014-2017 11 400 11 300 11 200 11 100 11 000 10 900

Nadere informatie

Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document

Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document Informatienota Besparingen Datum: 14/10/2015 Status Vertrouwelijk Werkdocument Finaal document Document voor Redacteur RvB-lid Probleemstelling Algemeen Bureau, Algemene Vergadering Joris Gevaert Joris

Nadere informatie

Deel 6 NIVEAUOVERSCHRIJDENDE GEGEVENS

Deel 6 NIVEAUOVERSCHRIJDENDE GEGEVENS Deel 6 NIVEAUOVERSCHRIJDENDE GEGEVENS 6 Deel 6 NIVEAUOVERSCHRIJDENDE GEGEVENS Hoofdstuk 1 : Internen en internaten 6 Schooljaar 2013-2014 INTERNEN EN INTERNATEN INTERNATEN PER NET Gemeenschapsonderwijs

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2012

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2012 stuk ingediend op 1555 (2011-2012) Nr. 7 23 mei 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2012 Tekst aangenomen door de plenaire vergadering

Nadere informatie

Begeleidende informatie bij het structuurschema onderwijs aan gedetineerden

Begeleidende informatie bij het structuurschema onderwijs aan gedetineerden Begeleidende informatie bij het structuurschema onderwijs aan gedetineerden Het volwassenenonderwijs in Vlaanderen De centra Het volwassenenonderwijs in Vlaanderen (en Brussel) wordt ingericht door centra

Nadere informatie

Hoorzitting Commissie Onderwijs Conceptnota lerarenopleiding

Hoorzitting Commissie Onderwijs Conceptnota lerarenopleiding Hoorzitting Commissie Onderwijs Conceptnota lerarenopleiding Lerarenopleidingen versterken Visie hogescholen bij de conceptnota Johan Veeckman, voorzitter VLHORA 1 Algemene aandachtspunten Nood aan promotie

Nadere informatie

Op Stapel oktober Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel

Op Stapel oktober Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai Brussel Op Stapel 2015-14 23 oktober 2015 23-10-2015 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel In de rubriek Op Stapel geven de collega's van de afdeling Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.1 - Oktober 2008-479- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van decreet houdende de wijziging van het decreet van 30 april 2009 betreffende de organisatie

Nadere informatie

WERKINGSMIDDELEN VAN SCHOLEN EN INTERNATEN EURO S EN KOOPKRACHT

WERKINGSMIDDELEN VAN SCHOLEN EN INTERNATEN EURO S EN KOOPKRACHT WERKINGSMIDDELEN VAN SCHOLEN EN INTERNATEN EURO S EN KOOPKRACHT Schoolbesturen die hun begroting niet in evenwicht krijgen. Schoolbesturen die niet meer zonder de opbrengsten van fondsenwervingsacties

Nadere informatie

Schooljaar Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse reaffectatiecommissie

Schooljaar Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse reaffectatiecommissie Vlaamse Schooljaar 2010-2011 Deel 1: reaffectatie en wedertewerkstelling door de Vlaamse Ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

ADVIES 133 PROGRAMMADECRETEN 2009 2010

ADVIES 133 PROGRAMMADECRETEN 2009 2010 ADVIES 133 PROGRAMMADECRETEN 2009 2010 12 november 2009 ADVIES 133 PROGRAMMADECRETEN 2009 2010 12 november 2009 Inhoud SITUERING... 3 OVERZICHT VAN DE VOOR DE VRWB RELEVANTE ARTIKELS... 3 Derde aanpassing

Nadere informatie

Intentieverklaring. inzake onderwijssamenwerking tussen Nederland en Vlaanderen

Intentieverklaring. inzake onderwijssamenwerking tussen Nederland en Vlaanderen Intentieverklaring van de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dr. Jet Bussemaker en de Vlaamse minister van Onderwijs en viceministerpresident van de Vlaamse Regering, Hilde Crevits,

Nadere informatie

VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS 2013-2014

VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS 2013-2014 VLAAMS ONDERWIJS IN CIJFERS 2013-2014 I INHOUDSOPGAVE Toelichting en definities 2 Structuur van het Vlaams onderwijs 3 COLOFON Samenstelling Departement Onderwijs en Vorming Agentschap voor Hoger Onderwijs

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.10 - Juli 2008-77- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC)

Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC) ALGEMENE RAAD 25 november 2010 AR-AR-KST-ADV-005 Advies over de decreetwijziging betreffende de Regionale Technologische Centra (RTC) Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219

Nadere informatie

betreffende een nieuw ondersteuningsmodel in het leerplichtonderwijs

betreffende een nieuw ondersteuningsmodel in het leerplichtonderwijs ingediend op 1015 (2016-2017) Nr. 1 12 december 2016 (2016-2017) Voorstel van resolutie van Caroline Gennez, Steve Vandenberghe en Katia Segers betreffende een nieuw ondersteuningsmodel in het leerplichtonderwijs

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017 1151 (2016-2017) Nr. 9 ingediend op 13 juni 2017 (2016-2017) Verslag namens de Commissie voor Onderwijs uitgebracht door Jenne De Potter over het ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding

Nadere informatie

Specifieke bevoegdheden

Specifieke bevoegdheden Specifieke bevoegdheden Wet van 6 juli 1970 op het buitengewoon en geïntegreerd onderwijs Art. 20 Adviesbevoegdheid over de regels waaronder de Vlaamse Regering de reiskosten van gehandicapten ten laste

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende het tijdelijke project leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs - Tweede

Nadere informatie

JOKER. 1 Titel. 2 Samenvatting

JOKER. 1 Titel. 2 Samenvatting JOKER Decreet tot wijziging van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en de Codex Secundair Onderwijs van 17 december 2010, wat betreft het ondersteuningsmodel 1 Titel Decreet tot wijziging van

Nadere informatie

Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs

Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs Verhoogde instroom van vluchtelingen Aantal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen Nationaliteit opgevangen asielzoekers Regelgevend

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Amendementen

Ontwerp van decreet. betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Amendementen stuk ingediend op 2290 (2013-2014) Nr. 4 6 februari 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet betreffende maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Amendementen Stukken in het dossier: 2290

Nadere informatie

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS

ALGEMENE PRINCIPES VAN HET NIEUWE ONDERSTEUNINGSMODEL IN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS INFORMATIE VAN HET KABINET ONDERWIJS JUNI 2017 Een nieuw ondersteuningsmodel voor kinderen en jongeren met specifieke onderwijsbehoeften in basis- en secundair onderwijs, en voor studenten met een functiebeperking

Nadere informatie

Het Vlaamse kwalificatieraamwerk. Internationaal seminarie 30 november 2009 Rita Dunon

Het Vlaamse kwalificatieraamwerk. Internationaal seminarie 30 november 2009 Rita Dunon Het Vlaamse kwalificatieraamwerk Internationaal seminarie 30 november 2009 Rita Dunon Inhoud Doelstellingen Raamwerk Niveaudescriptoren Kwalificaties Ontwikkelproces Ervaringen Uitdagingen Doelstellingen

Nadere informatie

Opleiding voor schoolsecretariaten AGODI-Academie

Opleiding voor schoolsecretariaten AGODI-Academie Opleiding voor schoolsecretariaten 2018-2019 AGODI-Academie Overzicht programma Kennismaking met de werking van AGODI Beleidsdomein Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) Afdeling

Nadere informatie

De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen.

De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. De hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Associaties, bama-structuur en flexibilisering Frank Baert Jaarlijkse Algemene vergadering van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 25 juni 2004 Europese

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de lokale samenwerkingsinitiatieven tussen scholen voor basis- en secundair onderwijs, instellingen voor hoger onderwijs en de academies voor deeltijds kunstonderwijs

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende de organisatie, de kwaliteit, de financiering en de omkadering van internaten

Voorstel van resolutie. betreffende de organisatie, de kwaliteit, de financiering en de omkadering van internaten stuk ingediend op 2074 (2012-2013) Nr. 1 22 mei 2013 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de dames Ann Brusseel, Marleen Vanderpoorten, Irina De Knop en Fientje Moerman en de heer Sas van Rouveroij betreffende

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit betreffende lokale samenwerkingsinitiatieven tussen scholen voor basis- secundair onderwijs, instellingen voor

Nadere informatie

Studiedag Vlor - vormen van ondersteuning- voorstelling SOL

Studiedag Vlor - vormen van ondersteuning- voorstelling SOL Studiedag Vlor - vormen van ondersteuning- voorstelling SOL Specifieke onderwijsleermiddelen: SOL Omschrijving SOL: hulpmiddelen die de persoon met een handicap nodig heeft om het leerproces in de gewone

Nadere informatie

Opleiding voor schoolsecretariaten 2015-2016

Opleiding voor schoolsecretariaten 2015-2016 Opleiding voor schoolsecretariaten 2015-2016 Overzicht programma Kennismaking met de werking van AgODi 1. Beleidsdomein Onderwijs en Vorming 2. Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) 3. Beleidsuitvoering

Nadere informatie

9/02/16. De Belgische voorgeschiedenis Structuren SESSIE 1. Voorkennis?

9/02/16. De Belgische voorgeschiedenis Structuren SESSIE 1. Voorkennis? De Belgische voorgeschiedenis Structuren SESSIE 1 Voorkennis? 1 Wie heeft wetgevende bevoegdheid in de beleidscyclus? A. ministers B. departement C. een regering D. het parlement 0% 0% 0% 0% ministers

Nadere informatie

Deel 8 INTERNATIONALE VERGELIJKING

Deel 8 INTERNATIONALE VERGELIJKING Deel INTERNATIONALE VERGELIJKING INTERNATIONALE VERGELIJKING Internationale onderwijsstatistieken zijn gebaseerd op een standaardterminologie, standaardconcepten, -definities en -classificaties, en dit

Nadere informatie

Krachtlijnen voor het beleid volwassenenonderwijs en levenslang en levensbreed leren in de provincie West-Vlaanderen

Krachtlijnen voor het beleid volwassenenonderwijs en levenslang en levensbreed leren in de provincie West-Vlaanderen Krachtlijnen voor het beleid volwassenenonderwijs en levenslang en levensbreed leren in de provincie West-Vlaanderen Carl Vereecke gedeputeerde voor onderwijs Resoc ZWVL Platform Levenslang en Levensbreed

Nadere informatie

Vlaamse Regering!j Kïf ^"

Vlaamse Regering!j Kïf ^ TH"WWW"W Vlaamse Regering!j Kïf ^" Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs

Bijna leerlingen en hun ouders kiezen voor katholiek basis- en secundair onderwijs Stafdienst Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 507 06 19 www.katholiekonderwijs.vlaanderen Analyse septembertelling schooljaar 2018-2019 18 september 2018 Bijna 743 000 leerlingen en hun ouders kiezen voor

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN ONDERWIJS NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Introductie: gebruik van het CIPO beoordelingskader

Introductie: gebruik van het CIPO beoordelingskader Bijlage: Geïntegreerd beoordelingskader evaluatie Pedagogische Begeleidingsdiensten en de Permanente Ondersteuningscellen Introductie: gebruik van het CIPO beoordelingskader Omwille van de continuïteit

Nadere informatie

Een versterkte positie voor het hoger beroepsonderwijs in Vlaanderen

Een versterkte positie voor het hoger beroepsonderwijs in Vlaanderen Een versterkte positie voor het hoger beroepsonderwijs in Vlaanderen 24 april 2012 BRON: non-paper Vlaamse Overheid Aanleiding: Motie van aanbeveling over de hervorming van het hoger onderwijs in Vlaanderen

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

VR DOC.0979/1

VR DOC.0979/1 VR 2017 0610 DOC.0979/1 Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs, artikel 26;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs, artikel 26; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het opleidingsaanbod, de structuur, organisatie en financiering van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

EQF Level 5 in Vlaanderen. dr. ir. Toon Martens, algemeen directeur University College Leuven-Limburg Voorzitter HBO5-platform Vlaanderen

EQF Level 5 in Vlaanderen. dr. ir. Toon Martens, algemeen directeur University College Leuven-Limburg Voorzitter HBO5-platform Vlaanderen EQF Level 5 in Vlaanderen dr. ir. Toon Martens, algemeen directeur University College Leuven-Limburg Voorzitter HBO5-platform Vlaanderen Wettelijk kader EQF level 5=HBO5 2009: Besluit Vlaamse kwalificatiestructuur

Nadere informatie

bijlage3_2008_uitvoeringlopendjaarngk_begrotingskenmerk2

bijlage3_2008_uitvoeringlopendjaarngk_begrotingskenmerk2 bijlage3_2008_uitvoeringlopendjaarngk_begrotingskenmerk2 Ordonnanceringskredieten en hun uitvoering van het lopend jaar van de niet-gesplitste ordonnanceringskredieten (NGK) met begrotingskenmerk 2. Deze

Nadere informatie

Overzicht programma. Kennismaking met de werking van AGODI

Overzicht programma. Kennismaking met de werking van AGODI Opleiding voor schoolsecretariaten 2018-2019 AGODI-Academie Academie Overzicht programma Kennismaking met de werking van AGODI Beleidsdomein Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI)

Nadere informatie

10/02/17. Onderwijsregelgeving gebeurt op het niveau van. Wie heeft wetgevende bevoegdheid in de beleidscyclus? Voorkennis?

10/02/17. Onderwijsregelgeving gebeurt op het niveau van. Wie heeft wetgevende bevoegdheid in de beleidscyclus? Voorkennis? Voorkennis? De Belgische voorgeschiedenis Structuren SESSIE 1 Wie heeft wetgevende bevoegdheid in de beleidscyclus? A. ministers B. departement C. een regering D. het parlement Onderwijsregelgeving gebeurt

Nadere informatie

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN

REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN REGLEMENT SUBSIDIËRING PROJECTEN TER BEVORDERING VAN GELIJKE ONDERWIJSKANSEN Artikel 1. Voorwerp Binnen de perken van de daartoe op het budget van de provincie Oost-Vlaanderen goedgekeurde kredieten en

Nadere informatie

Vlaanise Regering [V

Vlaanise Regering [V Vlaanise Regering [V Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van de middelen voor het mentorschap in het onderwijs DE VL7\AMSE REGERING, Gelet op het decreet van 16 april

Nadere informatie

LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007

LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007 LIJST 4 - AANWENDING OVERGEDRAGEN KREDIETEN - JAAR 2007 Legende bij de onderstaande tabel: ngk: overdracht van niet-gesplitste kredieten; bvj: overdracht van bijkredieten vorige jaren. (in duizenden EUR)

Nadere informatie

Onderwijs SAMENVATTING

Onderwijs SAMENVATTING Onderwijs SAMENVATTING 88.343 leerlingen basis- en secundair onderwijs schooljaar 2016-2017 In verhouding meer leerlingen TSO (bijna 1 op 4 van de lln. SO) en BSO (1 op 5) dan Vlaanderen 17.820 studenten

Nadere informatie

Resultaten enquête voor directies en schoolbesturen van het gemeentelijk en stedelijk dko

Resultaten enquête voor directies en schoolbesturen van het gemeentelijk en stedelijk dko Enquête dko 151002 - BVK Resultaten enquête voor directies en schoolbesturen van het gemeentelijk en stedelijk dko Naar aanleiding van de conceptnota Niveaudecreet deeltijds kunstonderwijs hebben we eind

Nadere informatie

De Vlaamse kwalificatiestructuur

De Vlaamse kwalificatiestructuur De Vlaamse kwalificatiestructuur Onderwijskwalificaties 3 februari 2008 Rita Dunon en Kaat Huylebroeck Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Hoe worden kwalificaties gemaakt? Drie aspecten: Beschrijven

Nadere informatie

Evolutie studiefinanciering

Evolutie studiefinanciering Bijlage persbericht Vandenbroucke van vrijdag 30 mei 2008 Evolutie studiefinanciering 2006 2008 1. Situatie op 1 september 2006 school- en academiejaar 2006-2007 Doelgroepen studiefinanciering: studenten

Nadere informatie