Structuur en ontwikkelingen CD-branche

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Structuur en ontwikkelingen CD-branche"

Transcriptie

1

2 Structuur en ontwikkelingen CD-branche Inleiding Om een beeld te krijgen van (het functioneren van) de CD-branche is het noodzakelijk om de structuur en de ontwikkelingen in de Nederlandse CD-branche in kaart te brengen. Belangrijke vragen die in dit hoofdstuk beantwoord zullen worden, zijn: Hoe functioneert de branche? Wie zijn de belangrijkste spelers op de markt? Wat is de rol van de belangrijkste spelers en hoe verhouden zij zich tot elkaar? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de branche? Dit hoofdstuk is met name gebaseerd op het rapport De invloed van ICT op het functioneren van de Nederlandse muziekmarkt (Dialogic, 2000), Branches in detail, CD-Zaken (HBD 2002), diverse vakbladen, websites (met name van de NVPI) en interviews met partijen in de markt. Ontwikkeling van de markt voor geluidsdragers Omzetontwikkeling van de markt voor geluidsdragers In de tabellen 1 en 2 zijn de ontwikkelingen van de markt voor geluidsdragers in zowel omzet als afzet (CD, DVD, Muziek Cassette, vinyl) voor de periode weergegeven. De markt voor CD s is daarbij nog eens apart weergegeven. De cijfers in de tabellen zijn gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI). Deze vereniging is de brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie. Uit de tabellen blijkt dat de omzet zowel in waarde als in volume sterk is afgenomen. Dit geldt zowel voor de totale markt van geluidsdragers als voor de productgroep CD s. Met name in 2001 daalde het volume sterker dan de waarde van de omzet. Dit is voor een deel te verklaren door de verhoging van de BTW (1,5%). Deze BTW zit in de totale omzet en zwakt de omzetdaling in dat jaar enigszins af. Van de daling van 5,5% minder verkochte geluidsdragers in 2001 was de grootste daling te zien bij de CD-multitrack singles (45% minder), maar ook van de gewone CD s werd 5% minder verkocht. TABEL 1 ONTWIKKELING OMZET NEDERLANDSE GELUIDSDRAGERMARKT Jaar Totale omzet in mln. Groei omzet Omzet aan CD s* in mln. Groei omzet Aandeel CD s in totale markt % % 92% % 469-5% 93% % 458-2% 93% % % 94% ,5% 463-1% 95% ,0% % 89% * Het gaat hier om de gewone CD s, d.w.z. exclusief de CD-singles. Bron: NVPI, 2002 en 2003.

3 Ook in 2002 daalde de verkoop van geluidsdragers, met 6% in omzet en 11% in stuks. De sterkere daling van het aantal ten opzichte van de omzet betekent een stijging van de gemiddelde prijs van muziekdragers van bijna 6% in 2002 ten opzichte van De grootste groei in 2002 betrof de verkoop van de muziek- DVD (hetgeen ook de sterke stijging van de gemiddelde prijs van geluidsdragers verklaart). Er werd in 2002 voor 45 miljoen euro aan muziek op DVD en VHS verkocht. TABEL 2 ONTWIKKELING AFZET NEDERLANDSE GELUIDSDRAGERMARKT Jaar Totale afzet in mln. stuks Groei afzet Afzet van CD s in mln. stuks Groei afzet Aandeel CD s in totale markt ,5 +5% 36,9 +7% 81% ,5-9% 34,2-7% 82% ,5-5% 33,5-2% 85% ,9 +1% 34,1 +2% 85% ,7-5,5% 32,7-4% 87% ,5-11,1% 28,3-13% 84% Bron: NVPI, 2002 en Het illegaal downloaden en kopiëren van muziek nam in de afgelopen jaren sterk toe. Over de gevolgen hiervan voor de verkoop van het aantal CD s bestaan tegenstrijdige meningen. Recent onderzoek van het onderzoeksbureau Forrester Research concludeert dat één op de zeven Europeanen muziek van internet haalt, en dat ruim 40% van deze mensen hierdoor minder CD s koopt dan vroeger. 1 De industrie wijt de wereldwijde daling van 5% van de muziekmarkt in 2001 met name aan de nieuwe media. Ook de Nederlandse NVPI deelt deze mening en eist als reactie op de daling van de verkopen in Nederland dat er betere kopieerbeveiligingen en goede regels tegen hacking komen. Steeds vaker komt het voor dat nieuwe CD s al via internet te downloaden zijn, terwijl deze nog niet in de winkel te verkrijgen zijn. Enkele voorbeelden hiervan waren de nieuwste CD van de Britse popband Oasis en het album The Eminem Show van de Amerikaanse rapper Eminem. Ook in Nederland zijn dergelijke voorbeelden te vinden. Zo was de CD van de Nederlandstalige rapper Brainpower vervroegd in de winkel te koop, omdat er demoversies van enkele nummers op internet waren gezet. Bij platenmaatschappijen leeft hierdoor de angst dat hierdoor wellicht miljoenen muziekliefhebbers de desbetreffende CD niet meer in de winkel kopen. Ondanks al deze uitspraken is een directe relatie tussen kopiëren en omzetverlies nog nooit met harde cijfers aangetoond. Sterker nog, sommige onderzoeken geven zelfs aan dat het downloaden van muziek de verkoop van CD s juist bevordert. Door het luisteren naar een illegale kopie besluiten consumenten over te gaan tot de aankoop van het echte exemplaar. En vroeger werd muziek natuurlijk ook al gekopieerd op cassettebandjes. Muziekgenres Muziek kan worden onderverdeeld in een groot aantal muziekgenres. In tabel 3 is de ontwikkeling van de aandelen van de verschillende muziekgenres in de periode van 1998 tot en met 2001 weergegeven. Het belangrijkste genre is de pop/mor (middle of the road). 1 NVPI, 2003.

4 TABEL 3 MUZIEKGENREVERDELING (IN % VAN DE BESTEDINGEN) Genre Pop/MOR Rock/Alternative Country World/Folk Jazz/Blues New Age Sountrack/Musical House/Techno/Dance R&B/Soul Klassiek Overig Bron: NVPI, Ontwikkeling van de CD-markt In tabel 4 staat de ontwikkeling van de consumentenaankopen van uitsluitend CD s weergegeven van 1997 tot en met Hieruit blijkt onder meer dat het jaarlijkse aantal verkochte CD s sinds 1997 met 23% is afgenomen. Aan de andere kant dient te worden vermeld dat de laatste drie jaar de verkoop van blanco CD s is gestegen van 20 naar 70 miljoen exemplaren. Het (gratis en illegaal) downloaden en het (illegaal) kopiëren van CD s lijkt ten koste gegaan van de verkoop van bespeelde CD s. Volgens gegevens van de NVPI is daarnaast de verkoop van muziek-dvd s/vhs aanzienlijk toegenomen (namelijk van 0,6 mln. stuks in 2001 naar 2,3 mln. stuks in 2002) 2. Op basis van de bestedingen en de aantallen kan een gemiddelde prijs per CD worden berekend. Uit deze berekeningen blijkt dat de gemiddelde prijs van CD s in de periode nauwelijks is gestegen (gemiddeld 1,5% per jaar). De toename in 2001 wordt daarbij nog voor een belangrijk deel verklaard door de verhoging van de BTW. TABEL 4 CONSUMENTENAANKOPEN CD'S Jaar Bestedingen (miljoenen euro s) ,4 Aantallen (miljoenen stuks) 36,9 34,2 33,5 34,1 32,7 28,3 Berekende gemiddelde prijs per CD 13,33 13,71 13,67 13,67 14,16 14,36 Bron: NVPI, 2002 en Ontwikkelingen Voor de ontwikkelingen in de markt voor CD s, met name de daling van de verkopen, zijn diverse aspecten verantwoordelijk. Op basis van de interviews en deskresearch kunnen de volgende belangrijke ontwikkelingen (van de laatste jaren) worden genoemd: Druk op de CD-markt door het zelf kopiëren. 2 NVPI-website, Muziek ook in 2002 populair, 2003.

5 Meer concurrentie voor de handel door multichannelstrategie van producenten, dot.com-bedrijven en e-tailers (internet). Meer concurrentie voor CD door nieuwe alternatieven voor muziekproduct (MP3, DVD). Meer concurrentie voor CD en handel door gewijzigd bestedingspatroon. Zo is de CD niet meer de number one gift. Meer concurrentie voor CD en handel door een stagnerende economie. In een stagnerende economie is de consument minder bereid tot het doen van bestedingen. Met name luxe producten zoals muziek, die niet meteen noodzakelijk zijn als eerste levensbehoefte, ondervinden een daling in de aankoop. De strijd tussen de detaillisten om de euro van de consument zal hierdoor sterker worden. Bedrijfskolom De bedrijfskolom voor geluidsdragers betreft, in hoofdlijnen, het proces tussen het aanbieden van muzikale composities, tekstdichters en muzikanten en het aanschaffen van deze geluidsdragers door de eindgebruiker. Traditioneel treedt de platenmaatschappij op als producent en uitgever, de detaillist als leverancier en fungeert de consument als afnemer van geluidsdragers. In figuur 1 is een globale schets van de huidige waardeketen voor geluidsdragers weergegeven. FIGUUR 1 GLOBAAL OVERZICHT VAN DE MARKTSPELERS IN DE CD-SECTOR Componisten, tekstschrijvers en muzikanten Platenmaatschappijen / Muziekuitgevers Groothandel / Distributeurs Internetdistributie Detailhandel / Postorder Consumenten Bron: EIM, 2003

6 Artiesten en componisten Aan het begin van de waardeketen staan de individuele schrijvers, componisten en artiesten. In Nederland betreft dit ongeveer componisten en artiesten en ongeveer bands. De artiesten en componisten bieden hun product aan producenten aan. De artiesten en componisten hebben de producenten nodig om hun creatieve producten verder te produceren en te vermarkten. Producenten van CD s Op het niveau van producenten zijn diverse bedrijven actief, namelijk platenmaatschappijen, muziekuitgevers, fabrikanten van geluidsdragers, bemiddelaars, mastering-bedrijven, etc. Op het niveau van de producenten vinden de volgende activiteiten plaats (meestal onder regie van de platenmaatschappij): het scouten en promoten van talent, het produceren van de geluidsdragers met behulp van uitvoerende musici, studio s, producenten, technici en CD-persbedrijven, het vermarkten van de muziekproducten, het distribueren van de muziekproducten. De producenten in Nederland zijn onder te verdelen in 157 platenmaatschappijen, 40 muziekuitgeverijen, 23 fabrikanten van geluidsdragers, bemiddelaars en masteringbedrijven en 30 distributeurs. 3 Een beperkt aantal bedrijven, met name de dochterondernemingen van de grote platenmaatschappijen, organiseert het fabriceren en persen van geluidsdragers, zoals vinylplaten, cassettes en CD s. De productie van de geluidsdragers wordt steeds vaker losgekoppeld van de muziekproductie. Distributeurs van CD s De detailhandel, en voor een deel de groothandel, draagt zorg voor de distributie van CD s naar de consument. In toenemende mate vindt distributie van muziek (waaronder CD s) elektronisch plaats, door via het internet muziekfiles te verspreiden, of CD s via internet aan te bieden. In de markt voor geluidsdragers en de concurrentieverhoudingen daarbinnen spelen de producenten (m.n. de platenmaatschappijen) en distributeurs een belangrijke rol. De volgende paragrafen gaan in op de rol en positie van deze partijen en de ontwikkelingen die zich in dit opzicht voordoen. Platenmaatschappijen Wie? In de wereld zijn vijf grote platenmaatschappijen (majors) actief, namelijk BMG, EMI, Sony Music, Universal Music Group en Warner Music Group. Deze grote spelers zijn in de jaren negentig ontstaan door fusies. Daarvoor was er nog sprake van circa 10 majors. De vijf majors zijn samen goed voor circa 80% van de muziekverkopen in de wereld. Het gaat om mondiale spelers waarbij sprake is van vérgaande ver 3 Dialogic, 2000.

7 ticale integratie (zoals CD-persers, distributie, productie, etc.). Ook in Nederland beheersen de vijf majors de markt. De Nederlandse hoofdkantoren van de maatschappijen zijn allemaal gevestigd in Hilversum. In tabel 5 wordt het marktaandeel in omzet weergegeven van de platenmaatschappijen die bij de NVPI zijn aangesloten. TABEL 5 MARKTAANDELEN PLATENMAATSCHAPPIJEN IN NEDERLAND (TOP-10 NVPI-LEDEN) Maatschappij Aandeel (binnen de NVPI) van de omzet in % Cumulatief aandeel in % 1. Universal Music 27,0 27,0 2. Sony Music 19,0 46,0 3. EMI Music 12,2 58,2 4. Warner Music 10,3 68,5 5. BMG Nederland 9,6 78,1 6. Virgin 4,5 82,6 7. Zomba Records 3,4 86,0 8. CNR 3,1 89,1 9. PIAS 2,4 91,5 10. Disky 2,0 93,5 Bron: NVPI, De NVPI (Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers) is de brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie. Op audiogebied heeft de NVPI 58 leden 4. De NVPIleden dragen samen 85% van de totale omzet van de platenindustrie in Nederland. 5 De grootste tien NV- PI-leden vertegenwoordigen totaal circa 79% (93,5% van 85%) van de totale omzet op de Nederlandse markt voor geluidsdragers. De grootste vijf zijn goed voor ruim 66% (78,1% van 85%). Dit betreft uitsluitend het legale segment van de markt voor geluidsdragers. Dialogic 6 wijst erop dat het gezamenlijke marktaandeel van de independents (de niet-nvpi-leden) circa 15% bedraagt van de markt. De independents zijn vooral actief in kleine deelmarkten (niches) waar de grote platenmaatschappijen zich niet op richten. Rol De platenmaatschappijen houden zich bezig met een groot scala aan activiteiten. Van groot belang voor de platenmaatschappijen is het scouten en contracteren van voldoende artiesten van voldoende kwaliteit. Het contracteren van de juiste artiesten is essentieel voor het succes van een platenmaatschappij. In interviews (producenten) kwam naar voren dat het contracteren van een succesvolle artiest in een jaar kan leiden tot een nummer één positie van die platenmaatschappij in dat jaar. Volgens gesprekspartners (vanuit de industrie) wordt op verschillende artiesten verlies gemaakt, dat moet worden goedgemaakt door succesvolle artiesten. Er is dus sprake van kruissubsidie tussen artiesten/albums. 4 Website NVPI, februari NVPI Marktinformatie Audio, Dialogic, 2000.

8 Vervolgens speelt de platenmaatschappij een belangrijke rol bij de productie van geluidsdragers. Daaronder valt onder andere het verzorgen van de opnames en de daadwerkelijke productie van de opnames op geluidsdragers. Deze activiteiten kan de platenmaatschappij zelf uitvoeren, dan wel uitbesteden aan gespecialiseerde opnamestudio s, CD-fabrikanten, e.d. Na de productie verzorgt de platenmaatschappij de promotie van de producten. Volgens gesprekspartners (industrie en handel) neemt het belang van een goede promotie (met TV-commercials e.d.) steeds meer toe. Ook de investeringen in promotiecampagnes nemen de laatste jaren toe en vormen daarmee een steeds groter aandeel in de kosten. Ten slotte speelt de platenmaatschappij een rol bij de (fysieke) distributie van geluidsdragers. Zij verzorgt de verkoop en levering aan de groot- en detailhandel. Positie Bij de positie van de platenmaatschappijen kan worden gekeken naar twee richtingen, namelijk de positie van de leveranciers (artiesten) en de positie van de afnemers (groot- en detailhandel). Ten opzichte van leveranciers (artiesten) Artiesten kunnen voor de productie, promotie en distributie veelal niet om de platenmaatschappijen heen. Met name met betrekking tot de investeringen in promotie hebben de grote platenmaatschappijen een sterke positie. Daarnaast beschikken de (grote) platenmaatschappijen over marktkennis. Er is sprake van een unieke relatie tussen artiest en platenmaatschappij. Ten opzichte van afnemers (groot- en detailhandel) De afnemers van de platenmaatschappijen hebben voor het inkopen van CD s geen keuze tussen aanbieders. Immers, een album is maar bij één platenmaatschappij te koop. Afnemers kunnen hetzelfde product niet bij een ander kopen. In de interviews (vanuit de detailhandel) werd ook aangegeven dat de platenmaatschappijen eigenlijk per product een monopolie hebben. Retailers onderhandelen met de platenmaatschappijen over hun inkoopprijs op basis van het volume. Maar de grens wordt getrokken door de platenmaatschappijen. Startpunt van de onderhandelingen is de door de platenmaatschappijen vastgestelde PPD. Dan worden er jaarafspraken gemaakt over de standaardcondities gebaseerd op de gerealiseerde afname in het verleden en de verwachte afname in het komende jaar. De retailer verplicht zich niet tot een bepaalde afname. Eventueel kunnen over bepaalde titels aanvullende afspraken worden gemaakt. Het maximale kortingspercentage dat een retailer kan krijgen verschilt enigszins tussen de platenmaatschappijen en verschilt soms al naar gelang de categorie waarin de CD valt, maar ligt volgens gesprekspartners (vanuit de detailhandel) ongeveer tussen 10 en 15 procent. Daarboven is soms incidentele extra korting mogelijk, maar die is over het algemeen niet meer dan enkele procenten. Hoe platenmaatschappijen omgaan met de life cycle van titels - indeling in categorieën - verschilt tussen platenmaatschappijen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen fullprice, midprice en budgetprice. Per cate

9 gorie is er volgens gesprekspartners (detailhandelszijde) weer weinig verschil tussen platenmaatschappijen wat betreft PPD en kortingsregelingen. Door zich te organiseren kan de detaillist een meer evenwichtige verhouding aanbrengen tussen de aanbod- en de vraagzijde op de markt voor geluidsdragers. Door het aangaan van een inkooporganisatie of ander commercieel samenwerkingsverband, waardoor de omvang van het aantal af te nemen geluidsdragers wordt vergroot, kunnen de detaillisten meer invloed uitoefenen op de prijsvorming van de verhandelde goederen en de omvang en differentiatie van het aanbod. Daarnaast vormt de detailhandel de schakel tussen de platenindustrie en de consument. Om de consument te kunnen bereiken heeft de platenmaatschappij de detailhandel nodig. Platenmaatschappijen kunnen dan ook bijvoorbeeld niet om CD-ketens met een landelijke dekking heen. Het zou bijvoorbeeld vreemd zijn wanneer een nieuwe populaire CD niet verkrijgbaar zou zijn bij de Free Record Shop. Ontwikkelingen Er kunnen een aantal ontwikkelingen worden genoemd die invloed kunnen hebben op de positie van de platenmaatschappijen, namelijk: passeren van platenmaatschappijen door artiesten. Een gesprekspartner (producent) wees erop dat er steeds vaker artiesten zijn die producties zelf uitbrengen buiten de platenmaatschappijen om. Artiesten die daartoe in staat zijn, kunnen daarmee de sterke positie van platenmaatschappijen omzeilen. De gesprekspartner (producent) verwacht dat dit de komende jaren gaat toenemen; passeren van de detailhandel door platenmaatschappijen of door artiesten door zelf muziek tegen betaling aan te bieden op internet. Nu al zijn er platenmaatschappijen die zelf muziek elektronisch via internet aanbieden 7. Consumenten kunnen tegen betaling muziek downloaden. Hiermee slaan de platenmaatschappijen de detailhandel over; ontwikkeling naar Europese distributie van CD s. Enkele gesprekspartners (detailhandel) wezen erop dat de grote platenmaatschappijen hun distributie Europees gaan organiseren. 8 Piraterij en beveiliging Een belangrijke kwestie waar de gehele CD-branche mee te maken heeft en die de hele branche bezighoudt, is de piraterij en het illegaal kopiëren. Volgens onderzoek van de IFPI is bijna 40% van alle muziek verkocht op CD of cassette illegaal (IFPI Piracy Report 2002). Door de CD-branche worden, als reactie op deze ontwikkelingen, verschillende acties ondernomen. Er wordt aangedrongen op nieuwe wetgeving, er worden juridische stappen ondernomen en het aanbod van muziek-dvd s met filmmateriaal (en andere productgroepen) wordt vergroot. Daarnaast worden steeds meer CD s beveiligd tegen kopiëren. 7 De platenmaatschappijen bieden hun product aan op internet via Pressplay en Musicnet. 8 De distributeur Record Service Benelux in Breda (distributeur voor onder meer BMG, Universal en Warner) zal als gevolg van de ontwikkeling naar Europese distributie in 2003 worden opgeheven.

10 Groothandel Wie? Op het niveau van de groothandel zijn diverse partijen actief, waaronder: Rigu Rotonde Bertus Distributie Hermans Retail Foreign Media Holding. Rigu is eigenaar van de Music Store-vestigingen en van de franchiseformule Music Store. Daarnaast levert Rigu ook CD s aan andere CD-zaken. Bertus Distributie is een groothandel met een breed assortiment die een belangrijke rol speelt in de distributie van CD s naar de detailhandel. Binnen de Hermans Holding verzorgt Hermans Retail de leveringen van producten aan klanten als Diskoland en de Standaard Boekhandels. Het betreft hier niet alleen eigen producten, die binnen de Hermans Group onder de namen Disky (CD s), Dice (CD-rom s) en HMP (boeken) worden samengesteld en vervaardigd, maar het bedrijf koopt naar eigen zeggen in bij alle relevante uitgevers en maatschappijen. Verder verzorgt de Hermans Group de CD-inkoop voor V&D en het postorderbedrijf Wehkamp. Foreign Media Holding is een van de grootste distributeurs van Nederland. Onder dit bedrijf vallen Pink Records (platen- en exportmaatschappij), Joan Records (levert vooral klassiek repertoire aan onder meer Kruidvat), Multi Media International (leverancier van budgetmateriaal) en Media Merchandise (verzorgt sinds 1 oktober 2000 in samenwerking met Multi Media International de fysieke distributie van toprepertoire aan Albert Heijn). 9 Enkele jaren geleden was Home Entertainment een belangrijke groothandel in de CD-branche. Inmiddels is Home Entertainment echter failliet. Naast de bovengenoemde partijen zijn andere partijen met een groothandelsfunctie 10 : Entertainment Solutions Hitbox Intermusic Music For All Select Entertainment Service Gerritsen. Rol In Nederland zijn er in de CD-markt twee distributielijnen. De eerste is rechtstreeks tussen de platenmaatschappij en de detaillist. Daarvoor moet de detaillist een interessante partij zijn voor de platenmaatschap 9 Muziek en Beeld, 21 februari, Muziek en Beeld, 21 februari, 2001.

11 pij (qua omvang). De tweede is dat de detaillist inkoopt bij de groothandel, die weer inkoopt bij de platenmaatschappij. In Nederland is het belangrijkste inkoopkanaal voor de CD-branche rechtstreekse inkoop bij de platenmaatschappijen (of hun distributeurs). De groothandel speelt een beperkte rol. Positie De groothandel in CD s is vooral van belang voor de kleinere zelfstandige CD-detailhandel. De grotere detaillisten of ketens kopen rechtstreeks in bij de platenmaatschappijen. Met het teruglopen van het aantal zelfstandige CD-zaken neemt ook de rol van de groothandel af. Ontwikkelingen Zoals aangegeven vindt het grootste deel van de bestellingen van de detailhandel rechtstreeks plaats bij de platenmaatschappijen. De groothandel vervult vooral een rol voor de zelfstandige detailhandel. Door de verwachte afname van het aantal zelfstandige CD-zaken zal ook de rol van de groothandel afnemen. Aan de andere kant bleek dat de grote platenmaatschappijen hun distributie meer Europees gaan organiseren. Hierdoor kan de rol van de groothandel juist belangrijker worden. Detailhandel Wie? CD-detailhandel 11 De CD-detailhandel telde in ondernemingen. Deze bedrijven exploiteerden in dat jaar in totaal winkels. De afgelopen jaren is dit aantal sterk teruggelopen. Van de CD-zaken behoort ruim 35% tot een commercieel samenwerkingsverband, waarbij sprake is van een voor de consument herkenbare winkelformule. Hierbij onderscheiden we: grootwinkel-filiaalbedrijven, franchise- en filiaalbedrijven, MKB-franchisebedrijven en overige samenwerkingsverbanden zoals bijvoorbeeld in- en verkoopverenigingen. De resterende 63,6% van de winkels behoort tot de zogenoemde ongebonden zelfstandigen. In het volgende overzicht staan de Nederlandse CD-winkelketens gerangschikt naar het aantal verkooppunten. 50 of meer verkooppunten 25 tot 50 verkooppunten Minder dan 25 verkooppunten - Free Record Shop - Diskoland - Modern Electric - Music Store - Ear & Eye Music - Music Store - Van Leest - De Plaatboef - Plato - E Plaza Marktleider Free Record Shop behoort tot het type grootwinkel-filiaalbedrijf, met een groot aantal Free Record Shops en de winkels van Van Leest. Daarnaast ressorteren onder dit concern ook Free Record 11 Deze paragraaf is gebaseerd op Branche in detail, 2002.

12 Shop-kiosken op de grotere stations van de Nederlandse Spoorwegen en ten slotte ook Fame, een van de grootste CD-zaken in Nederland in Amsterdam en de Free Factory Outlets in Batavia Stad (Lelystad) en Rotterdam. Behalve over winkels in Nederland beschikt het concern ook over CD-zaken in België, Noorwegen en Finland. In 2000 werden de Virgin-winkels in de Benelux overgenomen. Een andere belangrijke speler op de CD-markt in Nederland is Music Store (37 eigen filialen en circa 90 franchisevestigingen). De Music Store-winkels (voorheen de CD-zaken van The Music Store, Music Centre en Music House) zijn in eigendom en/of worden gefranchised door het servicekantoor en distributiecentrum Rigu Sound B.V., dat ook achter de in rock en pop gespecialiseerde Sounds-winkels staat. Het distributiecentrum belevert niet alleen de hiervoor genoemde winkels, maar fungeert ook als leverancier van CD s middels een online bestelsysteem voor een 400-tal andere winkels binnen en buiten de CDbranche. Meer dan 70% van de CD-zaken is gevestigd in de hoofdwinkelcentra en nog eens ruim 20% bevindt zich in een ondersteunend winkelcentrum. CD-speciaalzaken moeten het hebben van een grote stroom van potentiële klanten (impulsaankopen). De duurdere vierkantemeterprijs moet uiteindelijk wel opwegen tegen een hogere omzet en een - als gevolg daarvan - bij voorkeur hoger bedrijfsresultaat. Andere verkoopkanalen CD s worden niet alleen verkocht in CD-speciaalzaken, maar ook via andere kanalen. In tabel 6 is het belang van verschillende verkoopkanalen weergegeven in de periode Er is duidelijk sprake van verschuiving. Het aandeel van de speciaalzaken loopt terug. Ook de CD-clubs en postorderbedrijven zien hun aandeel teruglopen. Het aandeel van warenhuizen en van overige kanalen neemt juist toe. In 2001 was ook voor het eerst de verkoop via internet zichtbaar. Het aandeel van het internetkanaal was in %. TABEL 6 VERKOOPKANALEN (%) Jaar Speciaalzaak Warenhuis Internet 2 Club/postorder Overig Bron: NVPI, Ook uit interviews (producenten en detailhandel) bleek dat de overige kanalen een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Dat betreft bijvoorbeeld wit- en bruingoedzaken (Mediamarkt, Megapool), drogisterijen (Kruidvat), supermarkten (AH), benzinestations (Shell), speelgoedzaken (Bart Smit, Intertoys), etc. Rol De belangrijkste rol van de detailhandel is de verkoop van CD s en andere geluidsdragers aan de consument. Daarnaast verschillen de rollen naar type detailhandel. Bij de traditionele detailhandel (CDspeciaalzaak) is het aanbieden van een breed of specialistisch assortiment en/of het geven van advies be

13 langrijk. Bij niet-traditionele kanalen gaat het om de verkoop van een smal assortiment (bijvoorbeeld alleen budget-cd s of alleen de top-cd s) zonder advies (CD als traffic generator). Positie Bij de positie van de detailhandel kan worden gekeken naar twee richtingen, namelijk de positie van de leveranciers (vooral de platenmaatschappijen) en de positie van de afnemers (de consument). Ten opzichte van de leveranciers (platenmaatschappijen) De positie van de detailhandel ten opzichte van platenmaatschappijen is vooral afhankelijk van de omvang. Zo heeft een landelijke keten als de Free Record Shop een veel sterkere onderhandelingspositie dan een zelfstandige CD-zaak. De grote ketens zijn dan ook veel beter in staat om hogere kortingen te bedingen dan de kleinere zelfstandige zaken. Dat neemt echter niet weg dat zowel de grote ketens als de kleine zelfstandige zaken niet om de (grote) platenmaatschappijen heen kunnen om een goed assortiment op te bouwen. Zoals eerder aangegeven, worden platenmaatschappijen per product vaak gezien als monopolist. Ten opzichte van de afnemer (de consument) In het voorgaande kwam reeds naar voren dat het aandeel van de CD-speciaalzaak in de distributie van CD s afneemt. De CD-speciaalzaak ondervindt dan ook concurrentie van andere kanalen, zoals de genoemde branchevreemde kanalen en de internetdistributie. Diverse partijen uit de markt geven aan dat zij bij CD-zaken een verschuiving verwachten in het assortiment naar DVD s en andere entertainmentproducten. Ontwikkelingen Diverse ontwikkelingen zijn van belang voor de positie van met name de CD-detailhandel. Het gaat daarbij vooral om bedreigingen voor de (zelfstandige) CD-zaken. In de markt wordt een verdere afname van het aantal zelfstandige CD-zaken verwacht. De volgende ontwikkelingen zijn hierbij van belang: Geen nieuwe CD-speciaalzaken: er wordt niet verwacht dat er nog nieuwe zelfstandige CDspeciaalzaken bijkomen. Er is sprake van een stagnerende markt waar steeds meer concurrentie komt van andere kanalen. Diverse gesprekspartners (vanuit detailhandelzijde) hebben aangegeven dat er voor vele (niet-gespecialiseerde zelfstandige) CD-zaken geen plaats is. Dalende marges: Uit een enquête van de NVGD, gehouden onder de NVGD-leden 12 is gebleken dat de meeste respondenten de afgelopen drie jaar te maken hebben gehad met een dalende brutowinstmarge. Dit werd veroorzaakt door verhogingen van de inkoopprijs, teruggeschroefde en ingetrokken kortingen en de BTW-verhoging, en daarbij ook nog eens stijgende bedrijfskosten. Slechts een aantal NVGD-leden heeft de brutowinstmarge de afgelopen drie jaar stabiel weten te houden. Meer distributie via branchevreemde kanalen: In het voorgaande kwam reeds aan bod dat het aandeel van branchevreemde kanalen in de CD-verkopen toeneemt. Veelal zijn de branchevreemde kanalen in staat lagere prijzen te vragen. Vaak zijn de CD s voor deze kanalen minder van belang voor de marge, maar meer voor het genereren van traffic. Dit terwijl de traditionele CD-detailhandel zijn inkomen 12 NVGD is de Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten-Detailhandelaren.

14 ontleent aan de verkoop van CD, en dus niet mee kan met de lagere prijzen van de branchevreemde kanalen. Verschuivingen in het assortiment: Er is sprake van verschuivingen in het assortiment van CD-zaken. In de interviews (met handel) kwam naar voren dat het moeilijk is om als verkooppunt van uitsluitend CD s te overleven (met uitzondering van een klein aantal specialisten). De komende jaren zullen DVD s en andere entertainmentproducten steeds meer deel uit gaan maken van de assortimenten. Dat betekent veelal nieuwe en hogere investeringen (voor bijvoorbeeld voorraden van de duurdere DVD). Kleine zelfstandige CD-zaken zullen er moeite mee hebben deze investeringen op te brengen. Distributie van muziek via internet: In hoofdlijnen zijn er twee vormen van distributie van muziek via internet, namelijk: - online verkoop van CD s. In het voorgaande kwam reeds naar voren dat in % van de verkochte CD s via internet is verkocht. De online verkoop van CD s is een concurrent van de traditionele CD-detailhandel; - het (legaal of illegaal) elektronisch aanbieden van muziek op internet (zoals digitale downloads, jukebox, persoonlijke kluizen, abonnementservices, e.d.). Het is duidelijk dat de illegale distributie van muziek via internet de laatste jaren sterk is toegenomen. De laatste jaren komt er echter ook steeds meer legaal aanbod van muziek via internet. Ook de platenmaatschappijen zijn bezig met het aanbieden van muziek via internet, die tegen betaling kan worden gedownload. Ook artiesten kunnen ertoe overgaan om op deze wijze hun producten te verkopen. Deze vorm van muziekdistributie gaat ten koste van de traditionele detailhandel.

Ook in 2008 daalde de verkoopprijs van een album. Gemiddeld moet de consument 12,45 euro betalen.

Ook in 2008 daalde de verkoopprijs van een album. Gemiddeld moet de consument 12,45 euro betalen. Audiomarkt algemeen De NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie en behartigt de belangen van platenmaatschappijen, producenten van videofilms en de producenten/distributeurs van interactieve

Nadere informatie

NVPI Marktinformatie Audio 2006

NVPI Marktinformatie Audio 2006 NVPI Marktinformatie Audio 2006 De NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie en behartigt de belangen van de platenmaatschappeijen, producenten van videofilms en de producenten/distributeurs

Nadere informatie

Marktscan CD-sector. 3. De NMa trekt zich de bestaande bezorgdheid aan. Zij heeft daarom besloten de gevraagde beknopte sectorscan uit te voeren.

Marktscan CD-sector. 3. De NMa trekt zich de bestaande bezorgdheid aan. Zij heeft daarom besloten de gevraagde beknopte sectorscan uit te voeren. Marktscan CD-sector 1 Inleiding 1. De NMa is zich bewust van de bezorgdheid van de Nederlandse consumenten over de prijzen van CD s. De perceptie dat CD-prijzen te hoog zouden zijn in Nederland is een

Nadere informatie

NVPI Marktinformatie Audio 2007

NVPI Marktinformatie Audio 2007 NVPI Marktinformatie Audio 2007 De NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie en behartigt de belangen van platenmaatschappijen, producenten van videofilms en de producenten/distributeurs

Nadere informatie

Audiomarkt algemeen. Deze publicatie geeft ook meer informatie over de resultaten van de maatschappijen die op de Nederlandse markt actief zijn.

Audiomarkt algemeen. Deze publicatie geeft ook meer informatie over de resultaten van de maatschappijen die op de Nederlandse markt actief zijn. Audiomarkt algemeen NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie en behartigt de belangen van muziekmaatschappijen, uitgevers van videoproducten en uitgevers van interactieve software. Jaarlijks

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in wonen De detailhandel in wonen bestaat uit de volgende branches: woninginrichting (onder te verdelen in meubelspeciaalzaken, woningtextielspeciaalzaken, slaapspeciaalzaken en gemengde zaken),

Nadere informatie

NVPI Marktinformatie Audio 2005

NVPI Marktinformatie Audio 2005 De NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie en behartigt de belangen van de platenmaatschappijen, producenten van videofilms en van de producenten/ distributeurs van interactieve software.

Nadere informatie

Audiomarkt 2011. Alle informatie in dit document is afkomstig van NVPI en GfK Retail en Technology.

Audiomarkt 2011. Alle informatie in dit document is afkomstig van NVPI en GfK Retail en Technology. Audiomarkt 2011 NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie en behartigt de belangen van het merendeel van de Nederlandse muziekmaatschappijen, uitgevers van audiovisuele content op digitale

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Schoenendetailhandel De schoenendetailhandel verkoopt schoeisel en aanverwante accessoires. De schoenenwinkels zijn globaal onder te verdelen in: zelfstandige samenwerkende schoenenzaken, discountzaken,

Nadere informatie

Schaalvergroting en samenwerking nemen toe, circa driekwart van de sportdetaillisten werkt samen;

Schaalvergroting en samenwerking nemen toe, circa driekwart van de sportdetaillisten werkt samen; Sportspeciaalzaken De sportspeciaalzaken zijn onder te verdelen in: Algemene sportzaken Modische sportzaken Gespecialiseerde sportzaken Megastores Outdoorzaken Trends Toenemende belangstelling voor gezondheid,

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in bovenkleding Tot de detailhandel in bovenkleding behoren de dameskleding-, de herenkleding- en de gemengde kledingzaken, waaronder de jeanszaken. Het grootwinkelbedrijf bedient vooral het

Nadere informatie

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten)

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten) www.jooplengkeek.nl Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) Omzet belasting (BTW) Toegevoegde waarde: de waarde die het bedrijf toevoegt aan een al bestaande waarde. Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG (ex art. 73a Fw.) Nummer: 7 Datum: 16 mei 2013

FAILLISSEMENTSVERSLAG (ex art. 73a Fw.) Nummer: 7 Datum: 16 mei 2013 FAILLISSEMENTSVERSLAG (ex art. 73a Fw.) Nummer: 7 Datum: 16 mei 2013 Gegevens onderneming : Avalon Wholesale B.V. Faillissementsnummer : F2010/404 (Rechtbank Noord-Holland) Datum uitspraak : surseance

Nadere informatie

Onderzoeken die ook laten zien dat het substituut-effect van illegaal aanbod vele malen groter is dan het promotioneel effect.

Onderzoeken die ook laten zien dat het substituut-effect van illegaal aanbod vele malen groter is dan het promotioneel effect. Onderzoek: waarom file-sharing leidt tot minder verkopen Verschillende onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat file-sharing een hoofdrol speelt in de wereldwijde daling van muziekverkopen. Vooral de verkoop

Nadere informatie

NVPI Marktinformatie Interactief 2005

NVPI Marktinformatie Interactief 2005 NVPI Marktinformatie Interactief 2005 De NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie en behartigt de belangen van de platenmaatschappijen, producenten van videofilms en de producenten/distributeurs

Nadere informatie

Audiomarkt algemeen. Deze publicatie geeft ook meer informatie over de resultaten van de maatschappijen die op de Nederlandse markt actief zijn.

Audiomarkt algemeen. Deze publicatie geeft ook meer informatie over de resultaten van de maatschappijen die op de Nederlandse markt actief zijn. Audiomarkt algemeen NVPI is de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie en behartigt de belangen van het merendeel van de Nederlandse muziekmaatschappijen, uitgevers van audiovisuele content op

Nadere informatie

kornuko in en om het huis Partnerprogramma Kornuko B.V. Sleutelbloem 23 5552 GT Valkenswaard info@kornuko.nl www.kornuko.nl Tel: (+31) 40 30 101 26

kornuko in en om het huis Partnerprogramma Kornuko B.V. Sleutelbloem 23 5552 GT Valkenswaard info@kornuko.nl www.kornuko.nl Tel: (+31) 40 30 101 26 Partnerprogramma Kornuko B.V. Sleutelbloem 23 5552 GT Valkenswaard info@.nl www..nl Tel: (+31) 40 30 101 26 INHOUDSOPGAVE 1. Wie/wat is Kornuko? 3 2. Waar staan wij voor? 8 3. Waarom Kiezen voor Kornuko?

Nadere informatie

Werkstuk Economie marketing

Werkstuk Economie marketing Werkstuk Economie marketing Werkstuk door een scholier 1610 woorden 19 maart 2005 6,6 59 keer beoordeeld Vak Economie Het begrip marketing Het begrip marketing stamt uit de Verenigde Staten, en is onvertaald

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel non-food De detailhandel levert goederen (zowel nieuw als tweedehands) direct aan particulieren. Deze goederen zijn niet in de eigen onderneming vervaardigd. De sector Detailhandel non-food

Nadere informatie

De strijd om de harde A1

De strijd om de harde A1 De strijd om de harde A1 Ontwikkelingen in het A1-winkelgebied november 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De strijd om de harde A1 In de populairste winkelstraten in Nederland is een strijd gaande

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Kerstonderzoek 2011 Net Promoter Score. www.q-and-a.nl

Kerstonderzoek 2011 Net Promoter Score. www.q-and-a.nl Kerstonderzoek 2011 Net Promoter Score www.q-and-a.nl OVER HET ONDERZOEK Algemeen In week 50 van 2011 heeft Q&A Research & Consultancy een kerstonderzoek uitgevoerd onder ruim 1.600 consumenten. De resultaten

Nadere informatie

LESBRIEF 5 Het boekenvak

LESBRIEF 5 Het boekenvak Lesbrief 5 Het boekenvak, pagina 1 van 5 LESBRIEF 5 Het boekenvak Leerdoelen Een goede boekverkoper weet niet alleen van alles over boeken maar ook over de boekenbranche. Hij weet hoe een boek tot stand

Nadere informatie

Branche Slagerijen. Omschrijving. Visie. Trends

Branche Slagerijen. Omschrijving. Visie. Trends Branche Slagerijen Omschrijving De consument is voor zijn aankopen van vlees en vleeswaren in hoge mate aangewezen op de detailhandel. Hoewel de slagerijspeciaalzaak als traditionele aanbieder geldt, vindt

Nadere informatie

NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND

NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND NDC RE TAIL BUSINESS TO BUSINESS-KRANT EN NDC RETAILCAFÉ VIA N CHANNEL T.B.V. DE RETAILSECTOR IN NOORD-NEDERLAND 1 INTRODUCTIE Retailers worden op dit moment meer dan ooit gedwongen bestaande business

Nadere informatie

Rapportage Marktverkenning Klimaatbeheersing Mei 2015

Rapportage Marktverkenning Klimaatbeheersing Mei 2015 Rapportage Marktverkenning Klimaatbeheersing Mei 205 Inhoudsopgave Managementsamenvatting 3 Inleiding 4. Achtergrondkenmerken bedrijven 5. Organisatorische kenmerken 5.2 Activiteiten 7.3 Omzet 9 2. Marktomvang-

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY LEGT KOOPGEDRAG EN DE ROL VAN MEDIA BLOOT IN DE NIEUWE OMNI CHANNEL REALITEIT ORIËNTATIE EN KOOPGEDRAG WAS NOG NOOIT ZO COMPLEX Retail zit in een turbulente periode. Winkelketens

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers Cafetaria's en kleine eetwarenverstrekkers behoren tot de spijsverstrekkende bedrijven. Zij richten zich op de bereiding en verkoop van gemaksvoedsel vanuit een

Nadere informatie

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1630/Dixons Radio Modern I. MELDING 1. Op 25 november

Nadere informatie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het Vijfkrachtenmodel van Porter (een concurrentieanalyse en de mate van concurrentie binnen een bedrijfstak) 1 Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is een strategisch model wat de aantrekkelijkheid

Nadere informatie

De zakelijke kant van muziek

De zakelijke kant van muziek De zakelijke kant van muziek Leerlingentekst en opdrachten Muziek en tekst: eigendom, rechten en geld verdienen Je bent gek op muziek en wat is nou leuker dan van je hobby je werk maken? Als je een bandje

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Hoofdstuk 19 Distributiebeleid

Hoofdstuk 19 Distributiebeleid Hoofdstuk 19 Distributiebeleid Leerdoelen Uitleggen waarom bedrijven distributiekanalen gebruiken en de functies van deze kanalen beschrijven. De wisselwerking tussen tussenschakels in het distributiekanaal

Nadere informatie

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Steeds meer aankopen worden online gedaan, terwijl de aankopen en

Nadere informatie

Doe-het-zelf-detailhandel Bron: Rabobank Cijfers & Trends 2004 (website Perspectief. Kenmerken

Doe-het-zelf-detailhandel Bron: Rabobank Cijfers & Trends 2004 (website  Perspectief. Kenmerken Doe-het-zelf-detailhandel Bron: Rabobank Cijfers & Trends 2004 (website www.rabobank.nl) Perspectief De ontwikkeling in de doe-het-zelfbranche impliceert dat de jaren van hoge groeicijfers tot het verleden

Nadere informatie

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Zaaknummer 1901/Dixons - Mega Media I. MELDING 1. Op 1

Nadere informatie

Wat is het juiste antwoord? Of welk woord hoort in welke kolom? 2 Monopolistische. concurrentie. Zowel volkomen als volkomen concurrentie

Wat is het juiste antwoord? Of welk woord hoort in welke kolom? 2 Monopolistische. concurrentie. Zowel volkomen als volkomen concurrentie Extra opdrachten 1. Wat is het juiste antwoord? Of welk woord hoort in welke kolom? Soort 1 Volledige mededinging 2 Monopolistische Zowel volkomen als volkomen 3 Oligopolie (duopolie) Geen 4 Monopolist

Nadere informatie

Meting economisch klimaat, november 2013

Meting economisch klimaat, november 2013 Meting economisch klimaat, november 2013 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers,

Nadere informatie

Lesbrief Vraag en Aanbod 1 e druk

Lesbrief Vraag en Aanbod 1 e druk Hoofdstuk 1 1.6 C Markten 1.7 a. De prijzen zijn gestegen. Bij een gelijk volume (= afzet) leidt dit tot een omzetgroei. b. Indexcijfer volume (afzet): 105, indexcijfer prijs: 97,1. 97,1 105 = 101,96.

Nadere informatie

Huidig economisch klimaat

Huidig economisch klimaat Huidig economisch klimaat 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers, 49). Het aandeel

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 9

handel en verkoop CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 9 handel en verkoop CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 9 Naam kandidaat variant a Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens de voorbeelden

Nadere informatie

Minder faillissementen in 2016

Minder faillissementen in 2016 Vooruitzicht faillissementen Minder faillissementen in 2016 Faillissementen nog altijd boven pre-crisis niveau In 2016 voor derde jaar op rij minder faillissementen.maar nog altijd niet terug op pre-crisis

Nadere informatie

Starters zien door de wolken toch de zon

Starters zien door de wolken toch de zon M201206 Starters zien door de wolken toch de zon drs. A. Bruins Zoetermeer, mei 2012 Starters zien door de wolken toch de zon Enkele jaren nadat zij met een bedrijf zijn begonnen, en met enkele jaren financieel-economische

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 Marketing

Hoofdstuk 16 Marketing Samenvatting door C. 1742 woorden 24 mei 2016 9 1 keer beoordeeld Vak M&O Management & Organisatie Hoofdstuk 16 Marketing 16.4 Marktsegmentatie Een onderneming kiest 1 of enkele deelmarkten, waarop ze

Nadere informatie

KARPI Karpi Group home fashion is het label dat een groep van ondernemingen vertegenwoordigt actief op het gebied van de productie en verkoop van karpetten, kamerbreed/natuur -en fusion bonded tapijt

Nadere informatie

Samenwerken voor een rendabele keten. Verhoudingen importeurs en dealers drastisch gewijzigd. HISWA Vereniging Hilversum, 17 februari 2011.

Samenwerken voor een rendabele keten. Verhoudingen importeurs en dealers drastisch gewijzigd. HISWA Vereniging Hilversum, 17 februari 2011. Samenwerken voor een rendabele keten Verhoudingen importeurs en dealers drastisch gewijzigd Even voorstellen Curriculum Vitae strategie en structuur PricewaterhouseCoopers PWC Consulting IBM Business Consulting

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Sportspeciaalzaken De sportspeciaalzaken zijn onder te verdelen in: Algemene sportzaken Modische sportzaken Gespecialiseerde sportzaken Megastores Outdoorzaken Trends Toenemende belangstelling voor gezondheid,

Nadere informatie

Workshop Marketingmix

Workshop Marketingmix Workshop Marketingmix 1. Wat is Marketing? Marketing omvat alle activiteiten die goederen (diensten) stuwen van leverancier (fabrikant, winkelier) naar afnemer (consument, klant). Beide partijen zijn tevreden.

Nadere informatie

MARKETING MIX. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

MARKETING MIX. Gebruik van de tool Template Voorbeeld MARKETING MIX Gebruik van de tool Template Voorbeeld Marketing Mix De Marketing Mix helpt je om na te denken over hoe (potentiële) klanten je product of dienst kunnen kopen. Met deze tool denk je na over

Nadere informatie

Belangrijke opmerkingen: De te behandelen cd s moeten proper en in krasvrije toestand zijn en het moeten originelen zijn, kopieën worden niet

Belangrijke opmerkingen: De te behandelen cd s moeten proper en in krasvrije toestand zijn en het moeten originelen zijn, kopieën worden niet Digitale muziek is veel toegankelijker dan cd s. In een goed opgemaakte bibliotheek (metadata) vindt u snel en moeiteloos de muziek die u wilt horen. Bovendien is het plaats besparend! Online diensten

Nadere informatie

Eco samenvatting; hs 2 + 5

Eco samenvatting; hs 2 + 5 Samenvatting door Inge 1413 woorden 12 januari 2014 7,5 10 keer beoordeeld Vak Methode Economie Pincode Eco samenvatting; hs 2 + 5 2.1 Hoe verkoop je een product? Martkaandeel is het aandeel van een product

Nadere informatie

Meerdere teams strijden om de bal!

Meerdere teams strijden om de bal! #remarketingevent Meerdere teams strijden om de bal! "De gekte op het speelveld van de inruil remarketing Remarketing Event 2017 8 juni 2017 Rolf van Essen - Commercieel Directeur BIDDO Tony Vrijsen -Business

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 9

handel en verkoop CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 9 handel en verkoop CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 9 Naam kandidaat variant d Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens de voorbeelden

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument & Producent

Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting door een scholier 1097 woorden 3 april 2003 7,7 84 keer beoordeeld Vak Economie CONSUMENT & PRODUCENT Hoofdstuk 1 de klant Marktaandeel afzet eigen

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

Een product is het geheel van materiële en immateriële eigenschappen van een goed of een dienst.

Een product is het geheel van materiële en immateriële eigenschappen van een goed of een dienst. Het product Een product is het geheel van materiële en immateriële eigenschappen van een goed of een dienst. Bij immateriële eigenschappen moet je denken aan imago en exclusiviteit. Productmix Kwaliteit

Nadere informatie

KoopstromenMonitor Gemeente Hilversum

KoopstromenMonitor Gemeente Hilversum KoopstromenMonitor Gemeente Hilversum Detailhandel in zwaar weer De marktomstandigheden voor de gevestigde detailhandel zijn er de afgelopen jaren niet beter op geworden. Tussen 2008 en 2012 is de totale

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Grafische Industrie De grafische industrie behoort tot de grotere branches in het midden- en kleinbedrijf. De ondernemingen in de branche houden zich bezig met het bewerken en vermenigvuldigen van informatie.

Nadere informatie

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport

Retailscan. Pagina 1 van 5. Deelnemer: 1120533. Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Retailscan Deelnemer: 1120533 Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Detailhandel in beeld In januari 2015 was de omzet in de detailhandel 0,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Nadere informatie

Cijfers Samenvatting Alle cijfers printen en opslaan Omzet en exploitatie

Cijfers Samenvatting Alle cijfers printen en opslaan Omzet en exploitatie Cijfers Samenvatting De bloemenwinkels realiseerden in 2005 een omzet van in totaal bijna 757 miljoen (exclusief BTW). Dat is 5,3% minder dan in 2004. In de bestedingen aan bloemen en planten is het marktaandeel

Nadere informatie

Structuuronderzoek 22 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2004 2013

Structuuronderzoek 22 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2004 2013 Structuuronderzoek 22 Samenvatting De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2004 2013 1. Inleiding De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen "NVLB"

Nadere informatie

Clicks en Bricks versterkt het Retail concept.

Clicks en Bricks versterkt het Retail concept. Clicks en Bricks versterkt het Retail concept. Een advies gericht aan het warenhuis V&D in het segment damesmode. Adviesrapport Maxime Bos 2 Voorwoord Voor u ligt het adviesrapport dat is gemaakt naar

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

Vierde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Zeeland

Vierde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Zeeland Vierde kwartaal 2012 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

Case hoofdstuk 9: Bicylo. Inleiding

Case hoofdstuk 9: Bicylo. Inleiding Case hoofdstuk 9: Bicylo Inleiding Het verhaal van Bicylo start ongeveer 30 jaar geleden in de bekende plaats Stratford-Upon- Avon in Groot-Brittannië. Vijf vrienden begonnen fietsen te produceren in een

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nummer 5162/9 Betreft

Nadere informatie

Boeken houden van mensen

Boeken houden van mensen 46 Boekman 97 De Staat van Cultuur Boeken houden van mensen Heleen Tersteeg Het boek als vrijetijdsbesteding heeft er een geduchte concurrent bij gekregen: internet. Smartphones en tablets leggen een flink

Nadere informatie

Structuuronderzoek 23 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2005 2014

Structuuronderzoek 23 Samenvatting. De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2005 2014 Structuuronderzoek 23 Samenvatting De handel in grind, industriezand en aanverwante materialen in Nederland 2005 2014 1. Inleiding De Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen "NVLB"

Nadere informatie

HALFJAARLIJKS ONDERZOEK. Conjunctuurenquête voorjaar 2015

HALFJAARLIJKS ONDERZOEK. Conjunctuurenquête voorjaar 2015 HALFJAARLIJKS ONDERZOEK Conjunctuurenquête voorjaar 2015 Samenvatting Uit de FME Conjunctuurenquête voorjaar 2015 wordt duidelijk dat veel bedrijven een gezonde uitgangspositie hebben om de uitdagingen

Nadere informatie

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE 3 E KWARTAAL 211 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research Inhoudsopgave 1 Introductie enquête... 3 1.1 Periode... 3 1.2 Respons... 3 2 Staat van de woningmarkt...

Nadere informatie

Branche in beeld Modedetailhandel Eerste halfjaar 2005

Branche in beeld Modedetailhandel Eerste halfjaar 2005 Branche in beeld Modedetailhandel Eerste halfjaar 2005 Branche in beeld Modedetailhandel, eerste halfjaar 2005 Branche in beeld schetst de omzet-, markt- en prijsontwikkelingen in de modedetailhandel over

Nadere informatie

Trendonderzoek Dialoogmedia

Trendonderzoek Dialoogmedia Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument 1. Organisaties hebben de mogelijkheid om via een breed scala van kanalen een rechtstreekse dialoog met de consument aan te gaan en te onderhouden.

Nadere informatie

T2 Entertainment. Projectwijzer Blok 6. Niveau 3 Cohort 2013. naam. nummer

T2 Entertainment. Projectwijzer Blok 6. Niveau 3 Cohort 2013. naam. nummer T2 Entertainment Projectwijzer Blok 6 Niveau 3 Cohort 2013 naam nummer T2 Entertainment Inleiding T2 Entertainment is gevestigd in Drachten en verzorgt de verkoop en distributie van vele nationale en internationale

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 havo 2000-I

Eindexamen economie 1 havo 2000-I Opgave 1 Meer mensen aan de slag Het terugdringen van de werkloosheid is in veel landen een belangrijke doelstelling van de overheid. Om dat doel te bereiken, streeft de overheid meestal naar groei van

Nadere informatie

De Binnenstad in het Internettijdperk

De Binnenstad in het Internettijdperk NETHERLANDS INSTITUTE FOR SPATIAL RESEARCH RUIMTELIJK PLANBUREAU De Binnenstad in het Internettijdperk Dr. Jesse Weltevreden NRW Lunchbijeenkomst, 02-02 02-2007, 2007, Zwolle Inhoud Presentatie 1. Internet

Nadere informatie

Economie Pincode klas 4 vmbo-gt 6 e editie Samenvatting Hoofdstuk 3: We gaan voor de winst Exameneenheid: Arbeid en productie

Economie Pincode klas 4 vmbo-gt 6 e editie Samenvatting Hoofdstuk 3: We gaan voor de winst Exameneenheid: Arbeid en productie 3.1 Wat zijn de kosten? Toegevoegde = extra waarde die ontstaat door de bewerking van een product waarde Toegevoegde waarde = verkoopwaarde inkoopwaarde Productiefactoren = productiemiddelen die een producent

Nadere informatie

Muziek en tekst: eigendom, rechten en geld verdienen

Muziek en tekst: eigendom, rechten en geld verdienen Muziek en tekst: eigendom, rechten en geld verdienen Je bent gek op muziek en wat is nou leuker dan van je hobby de werk maken? Als je een bandje begint kun je de hele dag bezig zijn met het schrijven

Nadere informatie

November E-commerce

November E-commerce November 2017 E-commerce 9 op 10 zelfstandige handelaars is online aanwezig, via eigen website of sociale media. 5 op 10 verkoopt ook online, via verschillende kanalen, niet noodzakelijk webshop. Gebrek

Nadere informatie

Sectorupdate. Export bloemen en planten. 25 juni 2012. Economisch Bureau, Sector & Commodity Research

Sectorupdate. Export bloemen en planten. 25 juni 2012. Economisch Bureau, Sector & Commodity Research Sectorupdate Export bloemen en planten Economisch Bureau, Sector & Commodity Research 25 juni 2012 Exportgroei ondanks crisis in de eurozone Rusland vierde exportbestemming door sterke toename van de export

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Groothandel in sport- en recreatieartikelen De groothandel in sport- en recreatieartikelen handelt in kleding, schoeisel en hardware voor sport en recreatie. Daarbij horen ook activiteiten als marketing,

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo I

Eindexamen m&o vwo I Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 6 tot en met 8. TomTom nv is een Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen. Informatiebron 6 geeft een schets van het bedrijfsprofiel van TomTom. Hieruit

Nadere informatie

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Exportmonitor 2011 Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Uit de Exportmonitor 2011 blijkt dat het noordelijk bedrijfsleven steeds meer aansluiting vindt bij de wereldeconomie. De Exportmonitor

Nadere informatie

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen!

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! F R I E N D S F reader Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! Als we de berichtgeving van de laatste maanden mogen geloven staat de non food detailhandel voor een herstructureringsslag.

Nadere informatie

Online Retail: een introductie

Online Retail: een introductie Online Retail: een introductie Projectbureau A7/Westergo 14 november 2011 Programma vanavond Introductie online retail - Trends; - Marktomvang en marktontwikkeling; - Kansen en bedreigingen - Nabije toekomst

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1996 1997 24 707 Nieuwe regels omtrent de economische mededinging (Mededingingswet) Nr. 46 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Bloeiende planten in Frankrijk

Bloeiende planten in Frankrijk Deze nieuwsbrief is onderdeel van de informatiedienst Marktinformatie voor aanvoerders met abonnement of Persoonlijke Verkoop 23 september 2014 Bloeiende planten in Frankrijk Half september is er een studiereis

Nadere informatie

Eindexamen havo economie 2012 - II

Eindexamen havo economie 2012 - II Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat consumenten

Nadere informatie

Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit

Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit Sierteeltbestedingen dalen, tuinaanneming groeit In 2014 gaf de gemiddelde Belg 38 euro uit aan bloemen en planten. Dat is opnieuw een daling ten opzichte van vorig jaar. De oorzaken hiervan zijn het verminderde

Nadere informatie

SUCCES IN DE PRAKTIJK

SUCCES IN DE PRAKTIJK SUCCES IN DE PRAKTIJK Wat u kunt leren van uw klant en concullega s Jonneke Heins - GfK GfK 2013 Succes in de praktijk Textilia Mode Experience 2013 1 Inhoud Markt Koper Toekomst Kansen Jonneke Heins Consultant

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Uitgeverijen Uitgeverijen zijn onderverdeeld naar het soort product dat ze aanbieden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar dagbladen, boeken, tijdschriften, vakbladen en elektronische media. Ook wordt

Nadere informatie

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Zaaknummer 2497/COOP - Codis I. MELDING 1. Op 15 mei 2001

Nadere informatie

Trends in directe verkoop Biologisch 2012

Trends in directe verkoop Biologisch 2012 Trends in directe verkoop Biologisch 2012 Inleiding De Monitor Duurzaam Voedsel van het ministerie van Economische Zaken over 2012 geeft inzicht in de consumentenbestedingen aan biologische voeding in

Nadere informatie

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers Juli 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Opzet van de Supermarktmonitor... 4 1. Prijs van vleesvervangers en biologisch vlees... 4 2. Aanbod van vleesvervangers

Nadere informatie

Trendonderzoek Dialoogmedia

Trendonderzoek Dialoogmedia Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument 1. Organisaties hebben de mogelijkheid om via een breed scala van kanalen een rechtstreekse dialoog met de consument aan te gaan en te onderhouden.

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 6, Het product- en prijsbeleid

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 6, Het product- en prijsbeleid Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 6, Het product- en prijsbeleid Samenvatting door een scholier 1793 woorden 1 februari 2003 6,8 74 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Het productbeleid

Nadere informatie

Samenvatting Brancherapport 2010.

Samenvatting Brancherapport 2010. Samenvatting Brancherapport 2010. De basis van dit rapport wordt gevormd door face-to-face interviews met ervaringsdeskundigen en een groot kwantitatief onderzoek onder meer dan 4.674 marketeers in Nederland

Nadere informatie

FINANCIEEL PLAN. M1B Bram Niessink Yasemin Kleijne Charissa Schermer Sophie Vermeulen Bobby Vonk Romana Buitendijk 1

FINANCIEEL PLAN. M1B Bram Niessink Yasemin Kleijne Charissa Schermer Sophie Vermeulen Bobby Vonk Romana Buitendijk 1 FINANCIEEL PLAN M1B Bram Niessink Yasemin Kleijne Charissa Schermer Sophie Vermeulen Bobby Vonk Romana Buitendijk 1 MANAGEMENT SUMMARY Moleskine heeft als voornaamste doel simpele maar moderne mannenmode

Nadere informatie

Samenwerking tussen fabrikanten, importeurs en dealers, het dealercontract

Samenwerking tussen fabrikanten, importeurs en dealers, het dealercontract Samenwerking tussen fabrikanten, importeurs en dealers, het dealercontract mr. Fred Schoenmakers dinsdag 6 februari 2018 Titel uit de uitnodiging Samenwerking tussen fabrikanten, importeurs en dealers:

Nadere informatie