Volgende standaard Applesoftware wordt altijd geüpdated met een nieuw besturingssysteem. Alfabetisch gerangschikt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Volgende standaard Applesoftware wordt altijd geüpdated met een nieuw besturingssysteem. Alfabetisch gerangschikt"

Transcriptie

1 Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep OC Marke Kortrijk Sessie favoriete software Roland Vansteelandt Vooraf Voor nogal wat beginners of switchers is het niet altijd vanzelfsprekend om de gratis bijgeleverde Macsoftware naar waarde te schatten. Een poging tot meer inzicht. Volgende standaard Applesoftware wordt altijd geüpdated met een nieuw besturingssysteem. Alfabetisch gerangschikt Adresboek/Contacten Werkt samen met Mail (zeer aan te bevelen). Kan groepen maken om mailzendlijsten te maken. Airdrop Finderprogramma dat bestanden binnenskamers direct van Mac naar Mac stuurt. Rechtsklikken op een bestand en kies voor: deel. Alleen Mountain Lion en/of bepaalde nieuwere Macs. App Store Geeft toegang tot de onlinewinkel van Apple met software voor de Mac BootCamp Assistent Helpt om Windows te installeren op een Mac via een afzonderlijke partitie. Geen virtualisatie, wel een echte Mac met Windows. Dashboard Niet voor alle bewerkingen die je op de Mac uitvoert is een krachtig programma nodig. Voor die kleinere taken is er Dashboard die toegang biedt tot verschillende leuke en nuttige miniprogramma's, genaamd widgets. Dvd-speler Speelt automatisch dvd's af. FaceTime Videobellen met iedereen die een ipad, iphone, ipod touch of Mac heeft. Finder (maakt deel uit van het systeem - geen afzonderlijke app). Geeft toegang tot programma's, bestanden, mappen, harde schijven, dvd's, door middel van vensters. Via de Finder zie je alles op je Mac. Brandt bestanden op schijf, zipt en unzipt (archiveren/comprimeren). Geeft bestanden snel weer zonder het bijhorende programma te openen. Fotolader - snelle manier om foto's te laden Wanneer je een iphone of andere camera aansluit en de applicatie Fotolader opent dan zul je een lijst zien met alle foto s en video s op je camera. Dan kun je ervoor kiezen om alles te importeren of een selectie die je zelf kan bepalen. Je kunt de foto s importeren naar iedere gewenste map of direct vanuit het venster naar het bureaublad slepen.

2 ical/agenda - berichten - herinneringen - notities Afspraken, taken, herinneringen in een goed overzicht, met meldingen vooraf. ILife: gratis bij elke nieuwe Mac, maar te betalen bij upgrade naar nieuwe versie. iphoto, eigenzinnig fotobeheer- en fotobewerkingsprogramma. imovie, (instap)filmbewerkingsprogramma Garageband, maakt je eigen muzieknummers: keybord aansluiten en spelen! itunes Muziekspeler, muziekbeheerder en online-muziekwinkel. Launchpad Launchpad is een super eenvoudige manier om toegang te krijgen tot de geïnstalleerde applicaties op je Mac. Mail Mailprogramma dat POP (berichten op je Mac afhalen en bewaren in postbussen) en imap (berichten lezen vanaf de server en laten staan op de mailserver) ondersteunt. Migratie-assistent Je kunt de migratie-assistent gebruiken om belangrijke gegevens, zoals gebruikersaccounts, programma's, netwerk- en computerinstellingen, en bestanden over te zetten van de ene Mac (of pc) naar de andere via een FireWire-kabel of een al dan niet draadloos netwerk (Ethernet, Lan). Mission Control Virtueel op meerdere bureaubladen werken, in een oogopslag te zien welke vensters je open hebt staan en te werken in fullscreen apps terwijl je een duidelijk overzicht houdt over de rest van je apps. Photo Booth Maakt foto's en video's met de ingebouwde camera van de Mac. QuickTime Player Maakt een filmopname met de camera van je Mac, ook een audio-opname (MP3), en een schermfilmopname. Speelt filmpjes en muziek en kan ze inkorten door vooraan en achteraan weg te knippen. Safari Browser webbladeraar Schermafbeelding Gemakkelijk om een schermafbeelding toe te voegen in een mail ter verduidelijking van een tekst. (Standaardopslag in Tiff, kan veranderd worden nadien via Voorvertoning in jpg of pdf) Schijfhulpprogramma Controleert, herstelt, wist, formatteert, partitioneert, kopieert harde schijven. Maakt en brandt schijfkopieën (dmg).

3 Sleuterhangertoegang Slaat wachtwoorden van je programma's/accounts) op. Vergeten wachtwoorden kunnen zo weer opgehaald worden. Systeemvoorkeuren Het personaliseren van de meeste systeeminstellingen doe je via Systeemvoorkeuren. Dat bevindt zich in het menu onder het altijd zichtbare appeltje linksboven in de Menubalk Teksteditor Eenvoudige tekstverwerker die alles aankan wat een normaal mens nodig heeft om een tekst te produceren. Leest en schrijft en bewaart zelfs in heel wat formaten als doc en en docx, ( compatibel met Word dus), zelfs met odt (open document tekst). Exporteert in pdf. Time Machine Maakt automatisch backups van je Mac op een externe harde schijf. Gemakkelijk eerdere bestanden terug te zetten via een tijdslijnindeling. Voorvertoning Duivel doet-veel-programma. Kan gebruikt worden om pdf en allerlei fotobestanden te bekijken en te bewerken. Kan zelfs foto's van je toestel inladen, maakt verbinding met een scanner en kan een schermafdruk maken. Annoteert pdf en foto's met tekst. Voice-Over hulpprogramma Een gesproken Engelse interface die slechtzienden of mensen met leerproblemen een nieuwe manier biedt om hun Mac te gebruiken. Met deze functie kun je webpagina's en tekstdocumenten hardop laten voorlezen door je Mac. De functie biedt ook audiomeldingen voor je werkruimte en voor activiteiten die op de computer worden uitgevoerd. En toch is er nog die andere software die je net niet kunt missen. biedt via de pagina Documentatie een hoop links naar gratis software. Mijn favorieten Webbrowsers - gratis Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera en Camino Flashplayer - Adobe - gratis (regelmatig updaten) Insteek (plug in) voor browsers, om bepaalde bewegende (flash)onderdelen van webstekken weer te geven (te regelen in systeemvoorkeuren). ipad en iphone ondersteunen geen webstekken met Flash. HTML5 zal Flash vervangen. Sophos antivirus sophos.com - gratis - registreren nodig Als je weet wat je doet op je Mac, is het risico op malware nog steeds gering. Bij 69 procent van de deelnemers vonden malwarescanners geen enkel

4 probleem en bij de rest werd het zelden echt gevaarlijk. Toch blijft er alle reden tot voorzichtigheid. Vermijd de achterbuurten op het internet en ga bedachtzaam om met online voordeeltjes. Werkt probleemloos op de achtergrond. Google Notifier - toolbar.google.com - gratis Een menu-icoon dat je nieuwe Googl toont en er toegang tot geeft. Flip4Mac - telestream.net - gratis lightversie - regelmatig updaten Flip4Mac zorgt ervoor dat zowel webbrowsers als QuickTime Windows Media Video-bestanden (wmv) kunnen afspelen. Zonder dit pakket zal je vaak vast komen te zitten, want het wmv-formaat vind je overal. Flip4Mac heeft een regelpaneel in Systeemvoorkeuren na installatie. Perian - softonic.com - gratis Perian voegt nog meer vreemde codecs (sleutels om audio en beeldbestanden te lezen) aan QuickTime toe, echter geen wmv. Perian heeft een regelpaneel in Systeemvoorkeuren na installatie. De ontwikkelaars stoppen ermee doch de software is nog downloadbaar op softonic.com. VLC Media player - Videolan.org - gratis VLC media player is dé gratis mediaspeler die probleemloos alle videobestandsformaten weergeeft. Compatibel met alle videoformaten. VLC heeft geen insteek voor webbrowsers noch voor QuickTime - daarom is Flip4Mac nog nodig. AppCleaner - Freemacsoft.net - gratis Een kleine applicatie waarmee je ongewenste apps volledig en correct kunt verwijderen. Het is meestal niet genoeg om een applicatie gewoon te verwijderen want er worden vaak diverse programma onderdelen neergezet op plaatsen waar je ze niet meer terug kunt vinden. Als deze bestanden blijven staan loopt het systeem onnodig vol. AppCleaner is een handige applicatie maar niet onfeilbaar, dus lees voor gebruik eerst de waarschuwing. CleanMyDrive - App Store - gratis Verwijdert automatisch junkbestanden van externe HD's en usb-sticks. Ontkoppelt (unmount) externe HD's en usb-sticks. Geeft info over die media. NTFS for Mac - paragon-software.com - 19,95 $ Onze Mac leest (niet beschrijven) harde schijven die in NTFS van Windows geformatteerd zijn. Nieuwe harde schijven zijn meestal in NTFS geformatteerd. Onze Mac kan die harde schijven herformatteren in het oude FAT om ze te kunnen lezen en beschrijven. Dat is niet meer van deze tijd. Fat heeft beperkingen voor harde schijven, niet voor USB-sticks. Beter herformatteren in NTFS alvorens te gebruiken. NTFS for Mac, klaart die klus na installeren. Clipboard History - App Store - 4,49 euro Je klembord onthoudt heel veel items en geeft een overzicht van de laatste gekopieerde items. Kiezen en plakken.

5 MenuCalenderClock for Cal - objectpark.net - 19,95 $ Wie terdege icall (Agenda) gebruikt kan gediend zijn met een menukalendertje dat compatibel is met de echte icall/agenda. Zeer praktisch. PopChar - ergonis.com - 29,99 euro Een pop-up-programma dat zich in de menubalk nestelt. Alle lettertypes en tekens van je systeem worden getoond. Meer dan met je toetsenbord. Het is zeer gemakkelijk om een vreemd letterteken in je tekst te voegen. Evernote - App Store - en Evernote webclipper - gratis account voldoende voor gewoon gebruik. Evernote is een digitaal notitieblok, waarmee je niet alleen snel een tekstje schrijft of een tekstbestand kopieert. Evernote slaat vanaf elk apparaat alles wat je wilt op. Het heeft een olifantengeheugen. Notities synchroniseer je tussen al je apparaten via een webaccount en webruimte met toegangsinterface. Evernote kenmerkt zichzelf door de ongeëvenaarde uitwisselbaarheid van bestanden. Waar je ook bent, wat je ook opslaat, in alle versies van Evernote (iphone, Android, etc.) vind je je notities terug. De uitstekende tekstherkenning, dictafoon-functie en andere vormen van 'notities' bezegelen de potentie van Evernote. Dit is een must voor fervente krabbelaars. Pages - App Store - 17,99 euro Met Pages is het heel eenvoudig om documenten met iemand uit te wisselen. Microsoft Word-bestanden kun je gewoon openen in Pages, en je Pagesdocumenten bewaar je net zo gemakkelijk als Word-bestand. Het is niet alleen een tekstverwerker maar ook een krachtig opmaakprogramma voor flyers, folders, nieuwsbrieven, uitnodigingen, kaartjes. LibreOffice - nl.libeoffice.org - gratis Een programma dat verschillende toepassingen bevat en kan wedijveren met MS Office. Kan nieuwe bestanden maken, lezen, bewerken opslaan in Office formaten.tekstdocument (Word), Werkblad (Excel), presentatie (Powerpoint), tekening, gegevensbron (Acces), formules. LibreOffice is een Open Source multiplatform Office project. Na de afscheiding van OpenOffice.org, eigendom van het moederbedrijf Oracle is de Open Source community zelfstandig verder gegaan met de ontwikkeling van een eigen versie genaamd LibreOffice, Om zo het Open Source karakter van het project ook voor de toekomst te garanderen. LibreOffice is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen. Bento van FileMaker- App Store - 44,49 euro Bento is de toonaangevende persoonlijke database. Je kunt eenvoudig contactpersonen ordenen, projecten bijhouden, evenementen plannen en lijsten beheren: snel, leuk en makkelijk! Gebruik Bento standalone of synchroniseer met Bento voor iphone of nieuw Bento 4 voor ipad (apart verkocht). Exporteren/importeren in Ms Office-formaat en iwork-formaat. Any send - App Store - gratis Stuurt bestanden van Mac naar Mac via je wifi netwerk. Is een vervanger voor Airdrop van Apple, die alleen met Mountain Lion werkt op nieuwere Macs.

6 WeTransfer - we transfer.com - gratis Gratis webdienst (geen prog installeren) voor het versturen van grote bestanden (tot 2 GB) zoals video's, muziek, fotoalbums of documenten aan vrienden en collega's. WeTransfer ondersteunt alle bestandstypen. Registratie is niet nodig en bestanden blijven twee weken staan om opgehaald te worden. Dropbox - dropbox.com - gratis light versie account Dropbox is precies wat de naam doet vermoeden, een dropbox voor het online opslaan en delen van bestanden. Er zijn al diverse andere manieren om bestanden online op te slaan en te delen, maar Dropbox is waarschijnlijk de meest gebruiksvriendelijke. Zelf zeggen ze, Dropbox is een manier van filesharing die gewoon werkt. Ontvang 250 MB extra opslagruimte door gebruik te maken van deze link (Dropbox). Wanneer je zelf nieuwe gebruikers aanmeldt die Dropbox gaan gebruiken kan deze groeien tot ruim 10 GB MapZip - MacFan software - gratis Bestanden op de Mac zijn soms net iets anders opgebouwd dan bij Windows. Als je een map met bestanden naar een relatie wil sturen, dan kies je normaal gesproken eerst voor de optie Comprimeer. Finder stopt de map dan in een zip-bestand. Mac OS X voegt aan elk zip-bestand de map _MACOSX toe. Hierin komen de extra gegevens terecht. Als je het zip-bestand uitpakt op een Mac, merk je daar niets van. De unzipper zet de informatie weer netjes op de juiste plaats. Pak je het archiefbestand echter uit met een PC dan verschijnt de extra map in beeld. Die heeft op een PC geen enkele waarde en sticht eigenlijk alleen maar verwarring. Helaas kun je Finder niet vertellen dat je een zip-bestand wilt zonder die extra informatie. Dat is vreemd, want Mac OS X is er wel degelijk toe in staat. De oplossing is het door MacFan geschreven programma MapZip - een zogeheten Droplet. Laat een map met bestanden op het icoon vallen en MapZip creëert een zip-bestand dat je zonder problemen naar Windowsrelaties kunt sturen. The Unarchiver - App Store - gratis The Unarchiver is een alternatief voor het ingebouwde decompressieprogramma in Mac OS X Finder. The Unarchiver ondersteunt veel meer formaten, o.a. Zip, RAR, 7-zip, Tar, Gzip, Bzip2, StuffIt, DiskDoubler, LZH, ARJ en ARC. Stuffit Expander - App Store - gratis Een hulpprogrammadat ziparchieven gecreëerd door WinZip en andere archiefprogramma's uitpakt. Het ondersteunt formaten als tar, gzip, bzip, sit en nog veel meer. Je sleept eenvoudig een archief bestand op het icoon van en de rest gaat vanzelf. Zelf gecomprimeerde bestanden maken kan het programma niet. TeamViewer - teamviewer.com - gratis voor particulieren TeamViewer is een oplossing voor eenvoudige en snelle desktop-sharing. Je kunt de computer van een andere partij op afstand bedienen om online ondersteuning te bieden, of je scherm aan een vriend of partner tonen en dit alles zonder dat je je met firewalls, IP-adressen of NAT bezig hoeft te houden.

7 Google Earth - google.com - gratis Vrijwel elke plek op de wereld opzoeken met behulp van satellietfoto's en luchtfoto's. Duik in de diepte van oceanen en bestudeer historisch beeldmateriaal, of volg de astronauten tijdens hun verkenningen van het maanoppervlak. Sandvox - App Store - 69,99 euro Webstekbouwer op basis van sjablonen. Geen html-kennis vereist, wel enige grafische aanleg is aanbevolen. Onze webstek is ermee gemaakt. MacTubes - mactubes.nl.softonic.com/mac - gratis MacTubes is een absolute must voor iedereen die graag YouTube-video's verzamelt. MacTubes onderscheidt zich echter op glansrijke wijze van de concurrenten door zijn totaalpakket aan gebruiksvriendelijke zoek- en afspeelmogelijkheden. Picasa - picasa.google.com - gratis Picasa voor de Mac is een complete gratis oplossing voor het organiseren en bewerken van je digitale foto's op je Mac die naadloos samenwerkt met je online-picasa account. In tegenstelling tot iphoto laat Picasa voor de Mac je foto's gewoon daar staan waar jij ze hebt opgeslagen, scant de folders af op foto's en brengt deze overzichtelijk samen in een eenvoudig te bedienen interface van waaruit je ze kunt bewerken en synchroniseren met je online- Picasa account. Picasa Web Albums Uploader voor Mac - softonic.com - gratis Een programma om snel foto's te kunnen uploaden naar je Picasa Webalbum, onderdeel van Google. In de download zit tevens een plugin voor iphoto om eenvoudig, via de export-functie van iphoto, albums/foto's te uploaden. Beide bieden de mogelijkheid om nieuwe albums aan te maken op je Picasa Webalbum en de bevoegdheden in te stellen. Picasa Web Albums Uploader geeft direct de nog beschikbare geheugenruimte aan. De favorieten van José Vandersteede BirthdayBook - App Store - gratis Toont x-dagen op voorhand de ingevoerde verjaardagen. CCleaner - App store - gratis Een handige applicatie voor het reinigen en onderhouden van je Mac. Je kunt er overbodige programma's mee verwijderen, ongebruikte schijfruimte mee vrijmaken en het geeft je controle over je privacy online omdat je er cache gegevens en browser geschiedenis eenvoudig mee kunt verwijderen. Carbon Copy Cloner - gratis t.e.m. v3 zoek via Google - betalend bombich.com 33,95 euro Maakt backup van hele harde schijf naar externe HD, die ook opstartbaar is, wat bij mijn weten met Time Machine jammerlijk niet kan.

8 NTI Dragon Burn - App Store - 17,99 euro - nticorp.com Gemakkelijk CD/DVD s kopiëren/maken ACDSee 2 - acdsee.com - 26,17 euro Gemakkelijk foto s organiseren/bekijken. Geen gedoe met bibliotheken, zoals het eigenzinnige iphoto waar ik na een update mijn albums kwijt was Voor fotobewerken helaas de Pro versie nodig die 50 euro meer kost. Van anderen Spotify - gratis Spotify is een gemakkelijke manier om naar muziek te luisteren. Elke track die je wilt, wanneer je maar wilt. Zoek gewoon in Spotify om het daarna direct af te spelen. Elke artiest, elk album, bijna elk genre - alles direct beschikbaar. Met Spotify zijn er geen grenzen aan de hoeveelheid muziek die je kan beluisteren. Denk aan Spotify als je nieuwe muziekcollectie, je bibliotheek. Alleen dit keer is je collectie groot: 8 miljoen nummers en meer. Je kunt zo veel afspeellijsten aanmaken als je wilt. Vox - voxapp.didgeroo.com - gratis Vox is een kleine en eenvoudige muziekspeler voor Mac OS X met ondersteuning voor vele bestandstypen, waaronder FLAC, MP3, AAC, Musepack, Monkey's Audio, OGG Vorbis, Apple Lossless, AIFF, WAV, IT, MOD, XM, en vele anderen. Inclusief talrijke effecten zoals Equalizer, Reverb, Time Stretch, Pitch Shift, Echo. Bovendien kunnen alle ondersteunde bestanden geëxporteerd worden naar MP3, AAC, WAV en andere formaten met ingeschakelde effecten. HandBrake - handbrake.fr - gratis HandBrake is een programma dat films die op dvd staan kan omzetten naar videobestanden met een h264- of mpeg4-beeldindeling en een aac-, ac-3-, mp3- of Ogg Vorbis-geluidsindeling. De ontwikkelaars hebben tal van nieuwe functies toegevoegd. De ondersteuning zorgt er voor dat Handbrake zijn werk nu in 64-bits mode ongeveer 10% sneller kan doen. Gimp - standalone - GIMP native-experimental.dmg - gratis Het meest uitgebreide en beste gratis programma voor fotobewerking (beeldbewerking). Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en Macintosh en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met het alom bekende (en dure) Photoshop. Gimp (standalone) is een standalone versie van de Gimp applicatie waarvoor je X11 van Apple niet meer nodig hebt. Er zijn nog wel een paar bugs maar daar wordt aan gewerkt en verder lijkt het goed te werken. Gimp (standalone) draait alleen op intel Mac OS X 10.5 en later. Skype - skype.com - gratis Videochatten, tekstchatten, telefoneren over internet, grote bestanden sturen. µtorrent Mac - utorrent.com - gratis Programma om via torrents bestanden af te halen van andere gebruikers. Deze lichtgewicht levert uitstekende prestaties en hoge downloadsnelheden. Een simpele en toch krachtige torrentoplossing.

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud.

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud. Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep, Marke Kortrijk. 8 november 2012 Sessie icloud - Roland Vansteelandt Tekst samengeraapt op de webstekken van Apple. Hier en daar wat aangepast voor Appeltje-i.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2012 Visual Steps - www.visualsteps.nl -Dit is de inhoudsopgave van de titel Visuele Stappengids Mac - ISBN 978 90 5905 048 8

Inhoudsopgave. 2012 Visual Steps - www.visualsteps.nl -Dit is de inhoudsopgave van de titel Visuele Stappengids Mac - ISBN 978 90 5905 048 8 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. De Mac 11 1.1 De Mac aanzetten 12 1.2 De onderdelen van het bureaublad 12 1.3 Bureaubladachtergrond aanpassen 13 1.4 Secundair klikken instellen 14 1.5 Programma openen en

Nadere informatie

Hoe werkt u met dit boek?

Hoe werkt u met dit boek? 10 Hoe werkt u met dit boek? Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. De werkwijze is eenvoudig: u legt het boek naast uw Mac en voert alle opdrachten stap voor stap direct op uw Mac uit.

Nadere informatie

Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep OC Marke, Kortrijk Donderdag 14 juni 2012

Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep OC Marke, Kortrijk Donderdag 14 juni 2012 Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep OC Marke, Kortrijk Donderdag 14 juni 2012 Basiskennis Een duidelijk inzicht in en een goede afwerking van: programma's afhalen, installeren, en eventueel

Nadere informatie

Inhoud... 1. Voorwoord... 2. 1 introductie... 3. 1 Een korte geschiedenis... 3. 2 Huidige computermodellen... 3. 3 Besturingssysteem...

Inhoud... 1. Voorwoord... 2. 1 introductie... 3. 1 Een korte geschiedenis... 3. 2 Huidige computermodellen... 3. 3 Besturingssysteem... 17 INHOUD Inhoud... 1 Voorwoord... 2 1 introductie... 3 1 Een korte geschiedenis... 3 2 Huidige computermodellen... 3 3 Besturingssysteem... 4 4 Hoe werkt een Mac... 4 4.1 Bits en bytes... 4 4.2 Processor...

Nadere informatie

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 14 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 14 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u:

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u: 63 5. icloud Drive icloud Drive is als het ware de online USB-stick van icloud. In icloud Drive kunt u alle soorten bestanden opslaan, ook als ze niet bedoeld zijn voor Apple-software. Deze bestanden worden

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding 9 1. De Mac 2. Finder

Inhoudsopgave Inleiding 9 1. De Mac 2. Finder Inhoudsopgave Inleiding 9 1. De Mac 11 1.1 De Mac aanzetten 12 1.2 De onderdelen van het bureaublad 12 1.3 Bureaubladachtergrond aanpassen 13 1.4 Secundair klikken instellen 14 1.5 Programma openen en

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten...

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installatie- en configuratiehandleiding Lees dit document voordat u Mac OS X installeert. Dit document bevat belangrijke informatie over de installatie van Mac OS X. Systeemvereisten

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Office-bestanden en OneDrive

Office-bestanden en OneDrive 1 Office-bestanden en OneDrive Werken in de cloud betekent dat u uw bestanden niet meer op uw eigen computer bewerkt en bewaart, maar in een voor u gereserveerde opslagruimte op internet. Het voordeel

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Cloud. Een dienst van KPN ÉÉN

Dienstbeschrijving Cloud. Een dienst van KPN ÉÉN Dienstbeschrijving Cloud Een dienst van KPN ÉÉN Versie : 1.0 Datum : 12 april 2016 Inhoud 1 Dit is Cloud 3 2 Dit is Office 365 4 3 Specificatie Domeinnamen 7 4 Technische voorwaarden en service 8 Blad

Nadere informatie

icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag en reservekopie

icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag en reservekopie Agenda onderwerp (21 mrt 13) Vraag / Toelichting / Opdracht 1 Afb. icloud: Opslag en reservekopie icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag

Nadere informatie

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Contict Drive!... 2 2. Aan de slag met Contict Drive... 3 2.1 Registreren... 3 2.2 Een Vault aanmaken... 4 2.3 Contict Drive

Nadere informatie

In de wolken. Mogelijkheden

In de wolken. Mogelijkheden itunes is van huis uit het programma waarmee u uw mediabestanden op uw computer beheert en waarmee u uw ipod, iphone en ipad van media voorziet en synchroniseert. icloud heeft zijn intrede gedaan met de

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa.

Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. 1 Picasa op de Mac Dit aanvullende PDF-bestand is geschikt voor Mac-gebruikers die aan de slag gaan met Picasa. In het boek Digitale fotobewerking met Picasa voor senioren wordt het programma Picasa voor

Nadere informatie

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud Google Drive Wat is google drive Google drive is het cloud systeem van google. Je kan er documenten, beelden, films. op kwijt. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van hun online applicaties zoals google

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND. Teach-IT

CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND. Teach-IT CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND Teach-IT 1. INHOUDSTAFEL 1. INHOUDSTAFEL 1 2. Inleiding 3 2.1. Wat is een Cloud? 3 2.2. Voordelen? 3 2.3. Nadelen? 4 2.4. Wie gebruikt voornamelijk clouds?

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Kenmerken Nomadesk Software

Kenmerken Nomadesk Software Kenmerken Nomadesk Software DATABEVEILIGING Versleutelde lokale schijf Nomadesk creëert een veilige virtuele omgeving, een Vault, op uw lokale harde schijf. Alle mappen en bestanden opgeslagen op de Vault

Nadere informatie

Slimme mappen zijn ofwel standaard voorgemaakt door OSX ofwel op maat gemaakt door de gebruiker.

Slimme mappen zijn ofwel standaard voorgemaakt door OSX ofwel op maat gemaakt door de gebruiker. Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep, Marke Kortrijk. Sessie 10 mei 2012 Slimme Mappen (0SX Lion) Begeleiding Roland Vansteelandt Een slimme map is een virtuele map die automatisch die bestanden

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2.

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse Executive 2. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op de besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Mountain Lion.

Nadere informatie

Gebruik van itunes met de ipod

Gebruik van itunes met de ipod Gebruik van itunes met de ipod Toevoegen van muziek Muziek toevoegen van je itunes-bibliotheek naar je ipod 1. Sluit de ipod aan op je computer 2. itunes opent van zelf. Indien dit toch niet gebeurt, open

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Inhoudsopgave Voorwoord 13 Deel 1 Aan de slag met je nieuwe Apple producten 1 Klaar maken voor gebruik 17 1 Over dit hoofdstuk 17 2 De computer configureren 18 3 Een Apple ID aanmaken op de computer 20

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Beknopte handleiding

Beknopte handleiding Beknopte handleiding Welkom in de wereld van uw MacBook Pro Om te beginnen start u uw Mac op door op de aan/uit-knop te drukken. De configuratie-assistent helpt u bij het uitvoeren van enkele eenvoudige

Nadere informatie

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden

Welkom bij Dropbox. Grote bestanden verzenden. Je bestanden veilig bewaren. Je spullen altijd bij de hand. Samenwerken aan bestanden Aan de slag met Dropbox: 1 2 3 4 Je bestanden veilig bewaren Je spullen altijd bij de hand Grote bestanden verzenden Samenwerken aan bestanden Welkom bij Dropbox 1 Je bestanden veilig bewaren Je kunt met

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

HCC! Midden Brabant. Een eerste kennismaking met:

HCC! Midden Brabant. Een eerste kennismaking met: HCC! Midden Brabant Een eerste kennismaking met: Deze presentatie is gebaseerd op Windows 10 Technical Preview Build #9926. Een volgende versie zal de Windows 10 Consumer Preview zijn. Deze zal meer gericht

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

WebDAV versus iwork.com op je ipad

WebDAV versus iwork.com op je ipad WebDAV versus iwork.com op je ipad Datum: 14 maart 2011 Versie: 1.0 Auteur: Pierre Gorissen (http://ictoblog.nl/ ) Een van de minder handige dingen aan de iwork verzameling voor de ipad (Pages, Keynote,

Nadere informatie

Helpt je op weg met de upgrade. Augustus 2015 - Presentator

Helpt je op weg met de upgrade. Augustus 2015 - Presentator Helpt je op weg met de upgrade Augustus 2015 - Presentator 1 1. Controle compatibiliteit van het systeem en programmatuur Windows 7 en 8.1 Als het Windows 10 downloaden icoon in het systeem vak staat:

Nadere informatie

::INLEIDING U LEERT IN DEZE LES:

::INLEIDING U LEERT IN DEZE LES: ::INLEIDING U LEERT IN DEZE LES: Werken met muis en toetsenbord. De contextmenu s gebruiken. Software automatisch laten updaten. Een reservekopie van het systeem maken. 2 ::01 INLEIDING Wie vandaag een

Nadere informatie

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik Sense Desktop Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik, QlikTech, Qlik

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING. Wat is het? Wie zijn de aanbieders? Is het veilig? Wat kun je er mee? Robert K Bol PVGE Best

CLOUD COMPUTING. Wat is het? Wie zijn de aanbieders? Is het veilig? Wat kun je er mee? Robert K Bol PVGE Best CLOUD COMPUTING Wat is het? Wie zijn de aanbieders? Is het veilig? Wat kun je er mee? Robert K Bol PVGE Best Wat is Cloud computing? Computer proces op basis van gegevens opslag ergens in de wolken. Online

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

In de wolken. Mogelijkheden

In de wolken. Mogelijkheden itunes is van huis uit het programma waarmee u uw mediabestanden op uw computer beheert en waarmee u uw ipod, iphone en ipad van media voorziet en synchroniseert. icloud heeft zijn intrede gedaan met de

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Website 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Website... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Toets uw kennis... 9 Voor docenten...

Nadere informatie

Viaa Online - OneDrive

Viaa Online - OneDrive Viaa Online - OneDrive Wat is OneDrive Onedrive maakt het mogelijk om je bestanden op te slaan in de cloud. Cloudopslag betekent dat je bestanden opgeslagen worden op het internet en je ze ook vanaf iedere

Nadere informatie

itunes 10 basis donderdag25/11/10w47 09:41

itunes 10 basis donderdag25/11/10w47 09:41 Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Mac-gebruikersgroep Marke, Kortrijk. Samenstelling Roland Vansteelandt. 101115 en 101122 Begeleiding Roland Vansteelandt en Hugo Verleyen. itunes 9 of 10, de basis Het gaat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Cloud storage. Cloud storage 1/17

Cloud storage. Cloud storage 1/17 Cloud storage 1/17 Cloud storage Het internet wordt weleens voorgesteld als een wolk (Engels: cloud). En in die wolk kan je jouw gegevens bewaren. Maar waar worden die gegevens nu eigenlijk opgeslagen?

Nadere informatie

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd.

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd. Interessante Apps voor de ipad! Wat zijn Apps? Apps = Applications (toepassingen) Applicaties voor mobiele telefoons (iphone) en tablets (ipad) met internetverbinding. Deze Apps zijn verkrijgbaar via de

Nadere informatie

De werkelijke namen en beschikbaarheid van menuopdrachten kunnen per mobiel platform verschillen. De stappen kunnen ook verschillen.

De werkelijke namen en beschikbaarheid van menuopdrachten kunnen per mobiel platform verschillen. De stappen kunnen ook verschillen. Handleiding Mobiel Printen via Xerox App 18-9-15 1. Voorwaarden - app vereist ios 7.0 of nieuwer - app vereist Android versie 4 of hoger. - er is momenteel nog geen app voor Windows Phone/MS Surface tablet.

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

Tips and Tricks Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) (P5100) NL

Tips and Tricks Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) (P5100) NL Tips and Tricks Samsung Galaxy Tab 2 (10.1) (P5100) NL 1. Altijd op de hoogte met de MMM-widget. Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom Movies, Media en Music? Dat kan

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

Doe meer met je ipad (en iphone) Gerard Vogel, Probus Tubantia. januari 2018

Doe meer met je ipad (en iphone) Gerard Vogel, Probus Tubantia. januari 2018 Doe meer met je ipad (en iphone) Gerard Vogel, Probus Tubantia januari 2018 Wat kunnen we beter of meer doen met ipad (en iphone)? Slimmer werken: huidige mogelijkheden beter gebruiken (handleiding en

Nadere informatie

Evernote kan heel veel verschillende type bestanden opslaan. - gewone tekst - foto s - pdf s - websites (via Evernote webclipper

Evernote kan heel veel verschillende type bestanden opslaan. - gewone tekst - foto s - pdf s - websites (via Evernote webclipper ICT tools: Collaboratie tools in de cloud: Evernote: Werkt met een premium model. Gratis voor basis functies, uitgebreidere functies zijn betalend via een abonnement. Evernote is een samenwerkingstool

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Kijk eerst in Computer (Mijn Computer) van je werkplek. Welke stationsletters zie je op de PC?

Kijk eerst in Computer (Mijn Computer) van je werkplek. Welke stationsletters zie je op de PC? Korte omschrijving van dit practicum We zullen spelenderwijze ervaren wat enkele van de virtualisatietechnieken inhouden. We gaan aan de slag met een freeware applicatie voor het aanbieden van een gevirtualiseerde

Nadere informatie

Filmpjes downloaden van YouTube. Filmpjes downloaden van YouTube

Filmpjes downloaden van YouTube. Filmpjes downloaden van YouTube Filmpjes downloaden van YouTube Op videosites als YouTube staan veel filmpjes die de moeite waard zijn om later nog eens terug te zien. Je kunt deze bookmarken in je browser of via de embedoptie vertonen

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

3. Mappen en bestanden in de cloud

3. Mappen en bestanden in de cloud 75 3. Mappen en bestanden in de cloud U heeft tot nu toe gewerkt met het opslaan van uw bestanden op de harde schijf van uw computer. Echter er zijn ook diverse programma s en diensten waarmee u uw bestanden

Nadere informatie

IN DE CLOUD WE BESPREKEN ER 4 WELKE KIEZEN?

IN DE CLOUD WE BESPREKEN ER 4 WELKE KIEZEN? IN DE CLOUD WE BESPREKEN ER 4 WELKE KIEZEN? 08/06/2016 Wat is in de cloud? Overal zie je het en lees je het. We gaan in de cloud, we werken in de cloud en de toekomst is de cloud, aldus IT-deskunigen.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing OV-NewBase www.overmax.nl

Gebruiksaanwijzing OV-NewBase www.overmax.nl Gebruiksaanwijzing OV-NewBase www.overmax.nl Snel Start Batterij management en opladen Voordat u het toestel in gebruik neemt, dient u de accu eerst geheel op te laden. Stop de lader in het toestel en

Nadere informatie

Meer doen met uw ipad ios 9

Meer doen met uw ipad ios 9 1 Meer doen met uw ipad ios 9 Overzicht van de verschillen tussen het boek Meer doen met uw ipad (tweede druk) en het besturingssysteem ios 9 Hebt u een ipad met ios 8, dan kunt u een e-mail sturen naar

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD

Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD 2014 Handleiding Office 365 IN EEN NOTENDOP ALLES OVER OFFICE 365 CARLO KONIJN CHI COMPUTERS HEERHUGOWAARD Inhoud Inleiding... 2 Aanmelden bij office 365 via het portaal.... 2 Het portaal en gebruikers:...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 17 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 18 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

1 Nieuw in de Filr 2.0 Desktop-toepassing

1 Nieuw in de Filr 2.0 Desktop-toepassing Versie-informatie voor de Filr 2.0 Desktop-toepassing Februari 2016 Filr 2.0 Desktop-toepassing introduceert de functie Bestanden op aanvraag. Deze functie biedt een geconsolideerde of virtuele weergave

Nadere informatie

Internetmuziekdienst Spotify groeit snel; er zijn al meer dan 10 miljoen gebruikers in de zeven aangesloten landen. Wat kun je er wel en niet mee?

Internetmuziekdienst Spotify groeit snel; er zijn al meer dan 10 miljoen gebruikers in de zeven aangesloten landen. Wat kun je er wel en niet mee? Wat is Spotify Internetmuziekdienst Spotify groeit snel; er zijn al meer dan 10 miljoen gebruikers in de zeven aangesloten landen. Wat kun je er wel en niet mee? L egaal Spotify is een legale online muziekdienst.

Nadere informatie

Helpt je op weg met de upgrade. Augustus 2015 - Presentator

Helpt je op weg met de upgrade. Augustus 2015 - Presentator Helpt je op weg met de upgrade Augustus 2015 - Presentator 1 1. Controle compatibiliteit van het systeem en programmatuur Windows 7 en 8.1 Als het Windows 10 downloaden icoon in het systeem vak staat:

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands.

Google products. Het gebruik van Picasa 2 is gratis. Het programma is in veel verschillende talen verkrijgbaar, waaronder Nederlands. 1 Picasa 2 Picasa 2 is een foto-organizer van zoekmachinefabrikant Google. Het gratis programma bevat handige functies om uw foto's te beheren, te bewerken en te delen. Het gebruik van Picasa 2 is gratis.

Nadere informatie

Handleiding Werken met Office 365

Handleiding Werken met Office 365 Handleiding Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Navigeren... 5 Werken met Office 365 Outlook... 6 Werken met Outlook 2007/2010... 6

Nadere informatie

voor het In gebruik nemen van je MacBook

voor het In gebruik nemen van je MacBook voor het In gebruik nemen van je MacBook 9-9-2016 Versie 3 Blz-1- Start Als je de MacBook aanzet moet je de hoofdtaal kiezen. Kies Gebruik Nederlands als hoofdtaal Klik pijl/ga door Daarna kies je het

Nadere informatie

Thunderbolt 3 (USB-C) MacBook Pro opladen en apparatuur voor externe opslag of een extern beeldscherm aansluiten. Koptelefoon. FaceTime HD-camera

Thunderbolt 3 (USB-C) MacBook Pro opladen en apparatuur voor externe opslag of een extern beeldscherm aansluiten. Koptelefoon. FaceTime HD-camera Welkom in de wereld van je MacBook Pro De MacBook Pro start automatisch op zodra je de klep opent. De configuratieassistent leidt je vervolgens door een aantal eenvoudige stappen, zodat je snel aan de

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor leerlingen

Microsoft Office 365 voor leerlingen Microsoft Office 365 voor leerlingen Titel: Microsoft Office 365 voor leerlingen Auteur: IT-support Datum: 22 juni 2017 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Office 365

Nadere informatie

Technische Specificaties

Technische Specificaties Technische Specificaties 1) Installatie Om Sophia te starten, hoeft niets geïnstalleerd te worden op de server. Sophia is een Windows applicatie: Sophia.ECDL.exe (app. 15 MB) Bij de installatie zal er

Nadere informatie

Downloaden van Software.

Downloaden van Software. Downloaden van Software. Op een Computer staan altijd een enorme hoeveel programma's en bestanden, soms erg klein, maar ook hele uitgebreide bestanden. Soms is er behoefte om een ander programma uit te

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit Microsoft Office 365 voor bedrijven Remcoh legt uit Beter samenwerken, ook onderweg Starten met Office 365 is starten met het nieuwe werken. Met Office 365 heeft u namelijk de mogelijkheid om altijd en

Nadere informatie

Inleiding. Wil je hier meer over weten klik dan op de onderstaande link voor het introductie filmpje. http://www.youtube.com/watch?

Inleiding. Wil je hier meer over weten klik dan op de onderstaande link voor het introductie filmpje. http://www.youtube.com/watch? Inhoud Inleiding... 1 Aanmelden bij Office 365... 2 Werken met Office 365 Outlook... 2 Agenda delen... 2 Gedeelde agenda inzien... 2 Gedeelde postbus inzien... 2 Een handtekening instellen... 3 Conversatieweergave

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Aanmelden bij Office 365... 2 Office 365 voor het eerste gebruiken... 2 Persoonlijke instellingen Office 365... 3 Wijzigen wachtwoord... 4 Instellen voorkeurstaal... 4 Office Professional

Nadere informatie

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Voorwoord... 2 Allway Sync... 2 FreeFileSync... 2 Uitleg Allway Sync.... 3 Wat heb je nodig?... 3 De extra harde

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Thunderbolt 3 (USB-C) MacBook Pro opladen en apparatuur voor externe opslag of een extern beeldscherm aansluiten. FaceTime HD-camera

Thunderbolt 3 (USB-C) MacBook Pro opladen en apparatuur voor externe opslag of een extern beeldscherm aansluiten. FaceTime HD-camera Welkom in de wereld van uw MacBook Pro Om te beginnen start u uw MacBook Pro op door op de aan/uit-knop te drukken of de klep te openen. De configuratie-assistent helpt u bij het uitvoeren van enkele eenvoudige

Nadere informatie

Veiligheid van uw data

Veiligheid van uw data Cloud Harddrive; uw bestanden in de Cloud, veilig, snel, te delen met anderen en overal toegankelijk. Cloud Harddrive creëert een beveiligd gebied op uw lokale harde schijf, waar de Cloud Harddrives in

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER

HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER BHV VCA Outlook Windows Vista Windows XP Office 2003 Office 2007 cursus elearningredacteur HANDLEIDING DESKTOP PUBLISHER 1 van 13 1. DESKTOP PUBLISHER Wat is de desktop Publisher? De desktop Publisher

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de Samsung Galaxy Tab 14 1.2 Samsung Galaxy Tab aanzetten of ontgrendelen 18 1.3 Samsung Galaxy Tab vergrendelen of uitzetten 19 1.4

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST

DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST DOCENTENHANDLEIDING JET-NET WEBCAST Inhoudsopgave Inloggen... 3 Layout... 5 Interactie... 6 Benodigdheden... 8 Praktische tips... 8 Bijlage I : HELP... 9 2 Inloggen Om deel te nemen aan de webcast, moet

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie