Strategisch Voorraadbeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Strategisch Voorraadbeleid"

Transcriptie

1 Strategisch Voorraadbeleid

2 Foar De Takomst Thús Wonen investeert de komende 10 jaar 135 miljoen euro

3 Thús Wonen wil woonruimte blijven bieden voor iedereen. Ons doel is betaalbaar wonen in een goede woonomgeving. Maar om een doel te bereiken, moet je soms bijsturen. Inspelen op veranderingen. Reageren op ontwikkelingen waar je niet altijd grip op hebt: zoals bevolkingskrimp, vergrijzing en ontgroening. En niet te vergeten, de krediet- en vastgoedcrisis. Thús Wonen pareert deze negatieve ontwikkelingen met een positieve boodschap: de komende 10 jaar investeren wij 135 miljoen in ons woningbezit. Via een grootschalige vastgoedoperatie gaan we de kwaliteit van onze woningen opwaarderen. Of preciezer: afstemmen op de behoeften én realistische mogelijkheden van straks. Hierbij valt te denken aan maatregelen als energiebesparing, een toekomstbestendige indeling en betere situering van zorg- en welzijnsvoorzieningen. En evengoed aan sloop, verkoop en nieuwbouw. Kortom, Thús Wonen gaat voor een woningbestand dat op de lange termijn een grote verbetering betekent voor alle partijen. Voor huurders, stakeholders en de eigen organisatie. Thús Wonen foar de Takomst. foar in leefbere wenomjouwing no en letter voor een leefbare woonomgeving nu en later.

4 Belangrijke keuzes basis voor versterking leefbaarheid regio Roelof Kuik, directeur-bestuurder van Thús Wonen We staan aan de vooravond van de grootste vastgoedoperatie in de geschiedenis van Noordoost-Friesland. We gaan de komende 10 jaar 135 miljoen euro investeren in ons woningbezit in deze regio. Dat is veel geld. We leveren daarmee de komende jaren een wezenlijke bijdrage aan de leefbaarheid van de regio. Roelof Kuik, directeur-bestuurder van Thús Wonen, stelt dat Thús Wonen belangrijke keuzes maakt.

5 De grootste vastgoed operatie in de geschiedenis van Noordoost- Friesland. Bevolkingsontwikkeling (%) Scenario PrFr 2009 < -12,0-12,0-6,0-6,0-0,0 0,0-6,0 6,0-12,0 > 12,0 Reageren op veranderingen Want keuzes moeten we maken. De bomen groeien niet meer tot in de hemel. We moeten scherp aan de wind zeilen. We kunnen niet meer actief zijn op alle fronten, hoe graag we dat ook zouden willen. Er gaat namelijk veel veranderen in onze regio en daar moeten we op inspelen. Pakweg vijf jaar geleden werd het woord krimp angst vallig gemeden. We bevonden ons in de ontkenningsfase. Ook in Noordoost-Friesland overheerste de mening dat het met de krimp wel meeviel. Nou, inmiddels weten we beter. Plattelandsgebieden zoals in Friesland en Groningen maar ook bijvoorbeeld Limburg, krijgen de komende jaren te maken met een behoorlijke verandering in de bevolkings aantallen en in de bevolkingssamenstelling. Want het gaat niet alleen om krimp, het gaat ook om vergrijzing en ontgroening. De gemiddelde leeftijd van de inwoners stijgt, terwijl de jeugd wegtrekt. foar in krêftige regio voor een krachtige regio.

6 Verstandig zijn en blijven Toen wij inzagen dat die veranderingen onont koom baar op ons afkwamen, hebben we ons eens goed achter het oor gekrabd. Wat moesten wij daar mee? Er waren veel projecten in ontwikkeling en er lag een behoorlijke reeks plannen op tafel. Was dat wel verstandig? Want je moet niet bouwen voor leegstand. Toen hebben we tegen elkaar gezegd: laten we het nou eerst eens goed onderzoeken. Waar hebben we het eigenlijk over? Geen paniekvoetbal, wel een doortimmerd beleid maken. aantal Ontwikkeling leeftijdsgroepen Scenario: PrFr 2009, Provincie: Friesland 0-14 jarigen jarigen jarigen jarigen 65 plussers Die analyse bevestigde het beeld: toenemende krimp en een veranderende bevolkingssamenstelling. Roelof Kuik: Bovendien kunnen we ook niet om de gevolgen van de krediet crisis heen. En van de vastgoedcrisis die daaruit is voortgevloeid. De wereld is Bron: IBP-Primos 2009

7 veranderd. Wie had er verwacht dat er banken zouden omvallen? Dat onze pensioenen niet meer vanzelf sprekend zijn? Er is nogal wat gebeurd en je ziet nu dat zich dat doorvertaalt in onze gewone levens. Simpel gezegd: de waarde van ons vastgoed - van ieders vastgoed - is gedaald. En dat heeft gevolgen voor de financiering, voor de doorstroming en voor nieuw bouwprojecten. Thús Wonen constateerde verder dat woningcorporaties in ons land steeds meer onder druk komen te staan. Onze sector krijgt nogal wat voor de kiezen. Dat geldt niet alleen voor Thús Wonen, maar voor alle corporaties. Denk aan de vennootschapsbelasting, de heffing voor de Vogelaarwijken en de te verwachten financiële bijdrage van corporaties aan de huurtoeslag. Dit alles heeft grote financiële gevolgen voor ons, aldus Roelof Kuik. Een heel scala aan maatregelen gericht op circa woningen Inspelen op de toekomstige woonvraag Thús Wonen concludeert dat ingrijpende maat regelen noodzakelijk zijn. Als we geen keuzes maken, niet reageren op de marktontwikke lingen en niet goed omgaan met onze financiële mogelijkheden, lopen we grote risico s. Voor onze klanten en voor ons zelf. Zonder overdrijven kan het letterlijk het faillissement van Thús Wonen betekenen. Maar wij hebben ook gezegd: wij willen garant blijven staan voor onze doel stelling: het huisvesten van onze doelgroep. En voor de continuïteit van onze eigen organisatie. Want zonder Thús Wonen kunnen we ook niets meer voor onze doelgroep doen. Kortom: Thús Wonen staat voor de uitdaging met steeds beperktere financiële middelen zo goed mogelijk in te spelen op de toekomstige woonvraag. Roelof Kuik prijst zich gelukkig dat het toch moge lijk blijft om de komende 10 jaar een omvangrijk investerings programma uit te voeren. Ongeveer 88% van ons woningbezit, circa foar kontinuïteit fan de eigen organisaasje voor continuïteit van de eigen organisatie.

8 5.700 woningen, wordt beter van die 135 miljoen euro. We gaan woningen isoleren om de energiekosten naar beneden te krijgen. We gaan woningen geschikt maken voor ouderen. We gaan her structureren. We gaan waar het kan nieuw bouwen. We gaan slopen en we gaan woningen aan huurders verkopen. Het is een heel scala aan maatregelen. Het Strategisch Voorraadbeleid: kwantiteit en kwaliteit De conclusies zijn vertaald in het Strategisch Voorraadbeleid. We hebben de aan sluiting onderzocht tussen vraag en aanbod binnen de financiële mogelijkheden van Thús Wonen en dat vertaald in het Strategisch Voorraadbeleid. Het gaat om kwantiteit en kwaliteit. De keuzes die we hebben gemaakt zijn vrij overzichtelijk. Wij kiezen ervoor om met de mogelijkheden die we nog hebben te investeren in grote kernen, met bijna alle voorzieningen aanwezig en een regionale functie. En dus minder in de kleine kernen met minimale voorzieningen en geen regionale functie. Op deze manier blijven er voorzieningen aanwezig waar ook de kleinere kernen gebruik van kunnen maken. Ze bevinden zich immers allemaal op niet al te grote afstand van elkaar. Wij sluiten met deze keuze aan bij het beleid van de provincie en gemeenten. Want het krimpprobleem is niet alleen ons probleem. Alle organisaties, instellingen en overheden die in ons gebied actief zijn, worden er mee geconfronteerd en zullen hun beleid moeten aanpassen. Grotere, sterke kernen zijn goed voor de gehele regio. Simpel gezegd: concentratie is beter dan versnippering. We kiezen dus niet voor de kaasschaafmethode, want die zal op termijn niet werken. Met de keuzes die we nu maken, kan een bijdrage worden geleverd aan de instand houding van de leefbaar heid van het hele gebied. En: wij ontzien ook onszelf niet. Thús Wonen gaat de komende jaren stevig bezuinigen op de eigen bedrijfskosten, zonder dat dit ten laste gaat van de dienstverlening. Ingrijpend maar doordacht beleid Roelof Kuik is zich ervan bewust dat de keuzes ingrijpend zijn. We hebben natuurlijk verwachtingen gewekt bij mensen. Bij gemeenten, bij huurders. Dat vind ik persoonlijk wel het moeilijkste, want je wilt niet onbetrouwbaar zijn. Een aantal van onze plannen gaat niet door - met name in die kleine kernen - hoewel daar wel op was gerekend. Dat is heel vervelend. Maar zoals ik al heb gezegd: het gaat hier niet om de waan van de dag, het is geen grillig beleid. Hier is heel goed over nagedacht, dit is grondig uitgezocht. We hebben te maken met ingrijpende veranderingen die zich in korte

9 tijd hebben voltrokken. Het zou onverantwoord zijn er niet naar te handelen. Thús Wonen treedt de toekomst dan ook niet met somberheid tegemoet. Beslist niet, zegt Roelof Kuik. De krimp en de verandering van onze bevolkingssamenstelling kun je als bedreigend ervaren. Ik wil ervoor waken alle be dreigingen als kans te typeren, dat is mij te gemakkelijk. Maar het is wel zo dat het hier gaat om een ont wikkeling in de samenleving, zoals ont wikkelingen zich voordoen. Dat hoort bij het leven. De crux is dat je zo n ontwikkeling signaleert en er tijdig naar handelt. Dan kan het zeker zo zijn, dat zich nieuwe kansen en mogelijkheden voor gaan doen, waar we met z n allen veel moed en energie uit kunnen putten. Dat zie je nu al aan ons investeringsprogramma van 135 miljoen euro. In dat opzicht kijk ik wel degelijk optimistisch naar de toekomst, ook voor Noordoost-Friesland. Woningbezit naar kernen: 10% 75% 15% Kernen met veel voorzieningen Kernen met weinig voorzieningen Kernen met nauwelijks of geen voorzieningen Toelichting: het totaalbezit van Thús Wonen verdeeld over de drie woonkerntypes van het Strategisch Voorraadbeleid. foar in goede wenomjouwing voor een goede woonomgeving.

10 Aantal woningen per type woonkern Damwâld 752 De Westereen 808 Dokkum 1962 Feanwâlden 586 Kollum 652 Anjum 104 Holwerd 210 Kollumerzwaag 298 Metslawier 78 Oosternijkerk 50 Oudwoude 68 Ternaard 100 Zwagerbosch 75 Brantgum 7 Broeksterwâld 116 Burdaard 41 Burum 39 Driesum 43 Ee 40 Engwierum 31 Hantum 28 Hantumhuizen 6 Kollumerpomp 16 Lioessens 30 Moddergat 16 Morra 7 Munnekezijl 54 Nes 43 Niawier 11 Paesens 14 Raard 9 Rinsumageast 86 Triemen 10 Wâlterswâld 66 Warfstermolen 15 Westergeest 33 Wierum 34 Kernen met veel voorzieningen Kernen met weinig voorzieningen Kernen met nauwelijks of geen voorzieningen

11 Holwerd Brantgum Wierum Ternaard Hantumhuizen Hantum Peasens Nes Moddergat Lioessens Oosternijkerk Anjum Morra Niawier Metslawier Het gebied van Thús Wonen, verdeeld in de drie woonkerntypes van het Strategisch Voorraadbeleid. Raard Dokkum Ee Engwierum Burdaard Rinsumageast Damwâld Wâlterswâld Westergeest Driesum Triemen Oudwoude Kollum Kollumerpomp Munnekezijl Warfstermolen Broeksterwâld Zwagerbosch Kollumerzwaag Burum De Westereen Feanwâlden

12 Kiezen voor investeren in kwaliteit Aldert de Gries, sectormanager Vastgoed van Thús Wonen Thús Wonen gaat fors investeren in kwaliteit. Aldert de Gries, sector manager Vastgoed: Thús Wonen heeft als doel stelling de doelgroep in de sociale huursector goede woningen te bieden in een goede woonomgeving. Om dit te realiseren zal in de komende 10 jaar een groot deel van ons woning bezit worden getransformeerd. Om het simpel te zeggen: een groot aantal woningen wordt omgevormd om beter en duurzamer aan te sluiten bij de te verwachten woonwensen van zittende en toekomstige huurders.

13 Het toekomstige woningbezit van Thús Wonen moet breed inzetbaar zijn en blijven. Geschikte woningen voor iedereen Aldert de Gries geeft een voorbeeld: Ons streven is om toekomstige stijgingen van de totale woonlasten te beperken. Denk aan het verlagen van de energie lasten, door energie maatregelen te treffen. En het gaat verder: Een aantal woningen moeten we geschikt maken voor mensen met bijvoorbeeld een lichte fysieke beper king. Daardoor kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen. De woningen worden er feitelijk geschikter door. Om een simpel voor beeld te geven: dit soort woningen heeft geen drempels. Je kunt zonder traplopen, bij voor beeld dankzij een traplift, vanuit de woonkamer de keuken, het toilet, de bad kamer en tenminste één slaapkamer bereiken. Wonen én zorg Verder willen we woningen realiseren waarbij het mogelijk is om via een zorgsteunpunt verpleging of verzorging te ontvangen. De wo ning is geschikt voor bewoners met een be per king, maar biedt ook goede werk om standigheden voor zorgverleners. Het kan gaan om individuele woningen, maar ook om woningen nabij zorgsteunpunten, zoals in woon zorgzones en woonzorgcomplexen waarbij zorg op afroep mogelijk is. Van starters tot senioren Het toekomstige woningbezit van Thús Wonen moet breed inzetbaar zijn: De starter kan er met plezier in beginnen, het gezin woont er fijn en de oudere kan zo lang mogelijk op zijn vertrouwde stek blijven wonen. Zo zien wij de toekomst van ons woningbezit. foar de wenwinsken fan de takomst voor de woonwensen van de toekomst.

14 Drie type woningen Thús Wonen heeft een drietal type woningen gedefinieerd in haar Strategisch Voorraadbeleid: 1. Geschikt wonen Dit zijn woningen die geschikt zijn voor de mensen met een (lichte) fysieke beperking. In deze woningen kan een persoon in al zijn of haar levensfasen blijven wonen. Deze woning heeft geen drempels en men kan vanuit de woon kamer zonder traplopen (eventueel door gebruik van (trap-)lift) de keuken, het toilet, de badkamer en tenminste één slaap kamer bereiken. Bovendien is de woning zonder obstakels te bereiken vanaf de straat/parkeerplaats.

15 % 2% 2. Verzorgd wonen Bij deze woningen is het mogelijk om via een zorgsteun punt verpleging of verzorging te ontvangen. De woning is gebaseerd op enerzijds de zorgvraag van de bewoner met een beperking en anderzijds op de vereiste werk omstandigheden van de zorgverlener. Verzorgd wonen heeft verschillende vormen. Het strekt zich uit van individuele woningen tot woningen nabij zorgsteunpunten of woon zorg complexen waarbij eveneens zorg op afroep mogelijk is. Verzorgd wonen kan zowel individueel als gezamenlijk zijn. De bewoner woont zelfstandig; er is sprake van scheiding van wonen en zorg. Woningbezit naar doelgroep: 24% 76% 32% 66% 3. Goed wonen Goed wonen zijn alle andere woningen van Thús Wonen die niet tot de categorieën geschikt en verzorgd wonen behoren. Verzorgd wonen Geschikt wonen Goed wonen foar wenjen en soarch voor wonen en zorg.

16 Veranderingen goed regelen voor de huurders Gwen Wulfers, sectormanager Klant & Markt van Thús Wonen Thús Wonen richt zich de komende jaren vooral op de grotere kernen. Wat betekent dit voor de huurders? Gwen Wulfers, sectormanager Klant & Markt van Thús Wonen: Als je gaat herstructureren, renoveren, slopen of huurwoningen aan huurders gaat verkopen, heeft dat natuurlijk nogal wat gevolgen voor de bewoners. Het is dan van groot belang dat je de zaken goed regelt en dat er geen onduidelijkheden zijn. Daar hebben we protocollen voor. Afspraken die we vastleggen met de vertegenwoordigers van de huurders: de drie lokale huurdersverenigingen verenigd in het Huurdersplatform Ús Hierders. Dat geeft duidelijkheid en zekerheid naar de huurders.

17 Oog voor het sociale In die protocollen zijn afspraken vastgelegd wanneer en hoe de huurders bij projecten worden betrokken. Daarnaast zijn er bij renovatie en bij sloop zogeheten sociale pakketten. Daarin is van alles geregeld. Denk aan tijdelijke huisvesting, de verhuiskostenvergoeding, voorrang bij toewijzing van een andere huurwoning, vergoeding voor zelf aangebrachte voorzieningen, enzovoort, enzovoort. Het Huurdersplatform Us Hierders heeft adviesrecht op deze protocollen. We zijn tot goede afspraken gekomen en dat is in het belang van de huurders. Kwaliteitsverbetering In het Strategisch Voorraadbeleid is gepland dat grote aantallen wo ningen worden gerenoveerd of verbeterd. Thús Wonen doet dit vooral met het oog op de toekomstige woonlasten. Dat is ook de reden dat er veel aandacht is voor energiebesparende maatregelen. De renovatieof verbeteringsplannen worden samen met de huidige bewoners opgesteld. De bewoners moeten aangeven of ze met het resultaat akkoord kunnen gaan en dan pas starten de werkzaamheden. Ook dit ligt vast in de overeenkomsten met het Huurdersplatform. Tien procent woningverkoop Verkoop van huurwoningen aan bewoners zal voornamelijk gebeuren in de kleine dorpen zonder of met nauwelijks voorzieningen. Een rela tief klein deel van ons bezit zit in deze kernen. Het gaat om maximaal 10% van ons totale woningbezit met de nadruk op de kernen met minder voorzieningen. Wanneer wordt een woning te koop aangeboden? Gwen Wulfers: Dat kan gebeuren als een huurder vertrekt. Maar het kan ook dat we woningen aanbieden aan zittende huurders die dan de mogelijkheid krijgen, als ze dat willen, om hun huurwoning in eigendom te krijgen. We zullen deze woningen natuurlijk niet allemaal in een keer op de markt brengen. Het zal in fases gebeuren, over een langere periode dus. Wélke woningen worden wanneer te koop aangeboden? Dat hangt er onder meer vanaf of de woning voor verkoop is aangemerkt en welke invloed verkoop heeft op het dorp en de omgeving. We gaan ervan uit dat we gemiddeld 25 tot 30 woningen per jaar verkopen, verspreid over het hele werkgebied Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland. foar starters, húshâldings en senioaren voor starters, gezinnen en senioren.

18 Thús Wonen voorloper in Nederland Marc Calon, voorzitter van branchevereniging van woningcorporaties, Aedes Dit zouden alle woningcorporaties moeten doen, aldus Marc Calon, voorzitter van Aedes; de overkoepeling van woningcorporaties in ons land. Hij is onder de indrukvan het volkshuisvestingsbeleid dat Thús Wonen voor de komende jaren heeft uitgestippeld.

19 Anticiperen in plaats van afwachten De problemen zijn groot. Plattelandsgebieden kampen met krimp en vergrijzing. Daar kunnen de woningcorporaties en dus ook Thús Wonen niets aan doen. Nu kun je afwachten waar het naar toe gaat met alle risico s van dien, want je loopt dan achter de feiten aan. Of je anticipeert en neemt maatregelen om erger te voorkomen. Dat is wat Thús Wonen doet. Heel verstandig. De volkshuisvesting veiligstellen De Aedes-voorzitter heeft een goed overzicht vanalle woningcorporaties in Nederland. Hij steltdat Thús Wonen een voorloper is. Thús Wonen behoort tot een groep woningcorporaties die keuzes maakt. Ik zie dat ook bij een aantal woningcorporaties in bijvoorbeeld Limburg, waarde situatie vergelijkbaar is met Noordoost- Friesland. Daar is moed voor nodig. De directie maar ook de Raad van Commissarissen van Thús Wonen zijn krachtig. Ze zijn breed samen gesteld en geworteld in de samen leving. En ze weten waar ze het over hebben. Ze nemen de noodzakelijke beslissingen om de volkshuisvesting in dit deel van Friesland veilig te stellen en ervoor te zorgen dat Thús Wonen als organisatie toekomst houdt. Moedig en heel verstandig. Duidelijke keuzes Calon is vooral onder de indruk van de keuzes om in de grotere kernen juist meer te in v esteren en minder actief te zijn in kleinere. Het systeem van de drie verschillende kernen heb ik nog niet eerder gezien. Het geeft een duidelijk beeld. Thús Wonen communiceert dat ook goed. foar goede wenten yn in goede wenomjouwing voor goede woningen in een goede woonomgeving.

20 Mooi resultaat voor de huurders! Klaas van der Veen, voorzitter Huurdersplatform Ús Hierders We hebben er indringend met elkaar over gesproken en het heeft enkele maanden in beslag genomen, maar we hebben een resultaat met elkaar bereikt dat er wezen mag. Klaas van der Veen is voorzitter van het Huurdersplatform Ús Hierders, het samenwerkingsverband van de drie huurdersverenigingen in het werkgebied van Thús Wonen; Huurdersvereniging Dongeradeel, Huurdersvereniging De Bewonersraad Friesland en Huurdersvereniging Ús Hierwenten. Het platform heeft met de directie van Thús Wonen afspraken gemaakt over het Strategisch Voorraadbeleid van Thús Wonen. Die afspraken zijn vastgelegd in een overeenkomst.

21 Afspraken waar het Huurdersplatform content mee is. Wij hebben de verantwoordelijkheid als Huurdersplatform om de belangen van de huurders te behartigen. Dat hebben we gedaan. Daarnaast is het van belang dat een woningcorporatie zuinig omgaat met de centen en een goede basiskwaliteit heeft van haar huur woningen en dat alles tegen een redelijke huurprijs. Ook zijn er afspraken gemaakt op welke wijze huurders inspraak hebben bij renovaties. Dit is vastgelegd in het protocol Herstructurering. Welke rechten en plichten huurders en verhuurder hebben bij sloop en renovatie zijn vastgelegd in twee sociale statuten. We zijn van mening dat de gemaakte afspraken huurdersvriendelijk zijn. Forse investering Klaas van der Veen somt op: Thús Wonen gaat de komende 10 jaar fors investeren om woningen energiezuiniger te maken. In totaal worden woningen aangepakt. Denk aan vloer- en muurisolatie, dubbele beglazing en dat soort maatregelen. Hierover is afgesproken dat Thús Wonen de energetische verbeteringen aan de woningen die vallen binnen een herstructurering zonder huurverhoging voor de zittende huurders realiseert. De energiekosten zullen dan dus dalen voor de huurders. Tweede is dat Thús Wonen de huurders bij mutatie niet meer dan 66% van de maximale huurprijs in rekening brengt. De huur wordt gebaseerd op een puntensysteem. Die punten komen overeen met een bepaalde maximale huurprijs. We hebben afgesproken dat de huurders van Thús Wonen niet meer dan tweederde van die feitelijke, landelijk vastgestelde maximale huurwaarde betalen. Ik vind dat een prachtig resultaat. We zitten niet in het rijkste deel van Nederland en dan is het mooi dat met zo n huurprijs rekening wordt gehouden met de koopkracht van de mensen in het gebied. Leefbaar Klaas van der Veen kan zich namens het Huurdersplatform ook goed vinden in de keuzes die Thús Wonen maakt in het nieuwe beleid, met meer concentratie op de grotere kernen. Je moet niet meer naar dorpen kijken als op zichzelf staande woongemeenschappen. Je moet ze in groepen beschouwen, meerdere dorpen met elkaar. Als je dan in zo n omgeving de voorzieningen op peil kunt houden is dat winst. Dan moet je daarvoor kiezen. Ik vind dat hier primair een verantwoordelijkheid ligt voor de gemeenten. Wij zullen de gemeenten er op wijzen dat zij, meer nog dan een woningcorporatie daar een verantwoordelijkheid in hebben. We moet met z n allen Noordoost-Friesland leefbaar houden. De keuzes van Thús Wonen dragen daar aan bij. foar legere wenlêsten voor lagere woonlasten.

22 Thús Wonen is goed op weg Sake van den Berg, senior consultant bij Fakton in Rotterdam Thús Wonen is stappen vooruit ten opzichte van veel woningcorporaties in Nederland. Ze zijn goed bezig. Sake van den Berg is onder de indruk van de doortastendheid waarmee Thús Wonen het wonen in Noordoost-Friesland aanpakt. En dat zeg ik niet omdat ik ze adviseer. Ik baseer het op de brede ervaring die wij hebben met woningcorporaties. Sake van den Berg is werkzaam voor Fakton, een onafhankelijk adviesbureau dat actief is voor veel woningcorporaties, overheden en samenwerkingsverbanden met marktpartijen. Fakton staat bekend als de rekenmeesters in de vastgoedwereld.

23 Sake van den Berg: Veel woningcorporaties opereren nog als een soort familiebedrijf. Maar die tijd is voorbij. De geldmachine is opgedroogd. Ik heb meegemaakt dat wo zningen werden geschilderd, terwijl ze een jaar later zouden worden gesloopt. Dat kan dus niet meer. Je moet het geld in de goede dingen stoppen. Woningcorporaties in krimpgebieden moeten hun nieuwbouwprogramma s drastisch bijstellen. Sake van den Berg: Verkoop van huurwoningen om nieuwe initiatieven te financieren, ligt stil. Hoe krijg je de eindjes nu aan elkaar geknoopt? Dat vraagt nogal wat van je, als woning corporatie. Je moet buitengewoon professioneel gaan werken om te zorgen dat je toch voldoende rendement haalt om te kunnen investeren en je maatschappelijke doelen te halen. Want voor Sake van den Berg zijn die maatschappe lijke doelstellingen essentieel voor een woning corporatie. Je bent geen commercieel vastgoedbedrijf dat op de wereld is om zoveel mogelijk geld te verdienen voor je aandeelhouders. Een woningcorporatie zet zich in om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de woon wensen van de huurders. Met acceptabele huren en duurzame woningen. Dat vraagt een professionele strategie, want dat lukt alleen als je corporatie financieel gezond is. En daar is lef voor nodig. Dat lef zie ik bij Thús Wonen. Kijk, het is natuurlijk niet makkelijk om uit te leggen dat je enerzijds miljoenen investeert, maar anderzijds woningen wilt slopen in kleinere kernen. Toch is het een goede keuze, waar ook de inwoners van zo n kleine kern bij zijn gebaat. Je houdt er namelijk voorzieningen door in stand die anders beslist verdwijnen. Die voor zieningen zijn dan wellicht niet meer voor iedereen vlakbij, maar nog altijd wel nabij. En dat is altijd beter dan geen voor zieningen. Ik verwacht dat veel corporaties het voorbeeld van Thús Wonen gaan volgen. foar in sosjale maatskippij voor een sociale samenleving.

24 Colofon Dit boekje is een uitgave van Thús Wonen Oktober 2011 Concept tekst / interviews Aize Bouma Communicatie Consulting BV Vormgeving, tekst en opmaak Okkinga Communicatie Fotografie Thús Wonen Thús Wonen t e info@thuswonen.nl i Postadres Postbus AA Dokkum Bezoekadres Holwerderweg 17 Dokkum

alle romte uitgave Thús Wonen investeert de komende 10 jaar 135 miljoen euro in deze Roelof Kuik over belangrijke keuzes

alle romte uitgave Thús Wonen investeert de komende 10 jaar 135 miljoen euro in deze Roelof Kuik over belangrijke keuzes 3 alle romte dit woonblad is een uitgave van meer over www.thuswonen.nl in deze uitgave Roelof Kuik over belangrijke keuzes Marc Calon van Aedes over onze plannen Foar wonen, zorg en voorzieningen Klaas

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis

Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Kernboodschappen Woningcorporaties Nederland dicht bij huis Oktober 2014 Thema 1 Goed wonen en een goede dienstverlening We vinden het in Nederland normaal dat iedereen goed kan wonen. Maar niet iedereen

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête

Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête Strategisch plan Woontij 2015-2017 Uitslag enquête Inleiding Als voorbereiding van haar strategisch plan 2015-2017 heeft Woontij een vragenlijst opgesteld waarmee input wordt gevraagd voor de te kiezen

Nadere informatie

Vraag en aanbod Noord Veluwe Classificatie Staatssteun Betaalbaarheid

Vraag en aanbod Noord Veluwe Classificatie Staatssteun Betaalbaarheid Vraag en aanbod Noord Veluwe Classificatie Staatssteun Betaalbaarheid Bestuurlijke overeenkomst WZW Doel: gemeenten krijgen inzicht in Ontwikkeling van de vraag wonen met zorg - deelgebieden - doelgroepen

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Missie Thús Wonen biedt mensen met een inkomen tot modaal een goede woning in een goede woonomgeving.

Missie Thús Wonen biedt mensen met een inkomen tot modaal een goede woning in een goede woonomgeving. 1 2 3 Missie Thús Wonen biedt mensen met een inkomen tot modaal een goede woning in een goede woonomgeving. Ambitie De ambitie van Thús Wonen is om vanwege de betaalbaarheid van de woonlasten toe te groeien

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID donderdag 19 maart 2015 BETAAL- BAARHEID Groningen is de jongste stad van Nederland. Van de totaal circa 200.000 inwoners zijn

Nadere informatie

Verkorte versie. wonen doen we samen

Verkorte versie. wonen doen we samen Verkorte versie ondernemingsplan Jaarverslag 2012013-2017 wonen doen we samen Inhoud 1 VOORWOORD...3 2 TOTSTANDKOMING...4 3 WIE ZIJN WIJ...5 3.1 Onze missie...5 3.2 Onze visie: Wonen doen we samen...5

Nadere informatie

Van binnen naar buiten

Van binnen naar buiten Van binnen naar buiten Ambitie Thús Wonen biedt mensen met een inkomen tot modaal een goede woning in een goede woonomgeving. Missie Vanwege de betaalbaarheid van de woonlasten wil Thús Wonen toegroeien

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

PRESTATIECONTRACT WONEN

PRESTATIECONTRACT WONEN PRESTATIECONTRACT WONEN 2011-2015 GEMEENTE BORNE WOONBEHEER BORNE EVALUATIE Op 30 september 2011 hebben de gemeente Bome en Woonbeheer Borne het Prestatiecontract Wonen 2011-2015 ondertekend. Dit Prestatiecontract

Nadere informatie

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE?

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? WWW.AEDES.NL MAART 2015 DE NIEUWE ONINGWET Vanaf 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor woningcorporaties. De invoering van de nieuwe Woningwet betekent dat ook

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2009-2014. 10 beloften van Portaal Nijmegen

Ondernemingsplan 2009-2014. 10 beloften van Portaal Nijmegen Ondernemingsplan 2009-2014 10 beloften van Portaal Nijmegen 1 Beloofd! Meer dan 100 jaar oud Als rond de vorige eeuwwisseling de eerste woningbouwverenigingen worden opgericht, is één daarvan Woningvereeniging

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Ambities in 2017 In Baarn, Blaricum, Bunschoten, Gooise Meren, Hilversum en Wijdemeren Voorwoord Maarten van

Nadere informatie

(VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN

(VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN BODEGRAVEN NIEUWERBRUG Een flexibele en moderne organisatie Zorgen voor een passende woningvoorraad WAARDER REEUWIJK Reeuwijkse plassen DRIEBRUGGEN Plezierig wonen HOGEBRUG (VER)BOUWEN AAN PLEZIERIG WONEN

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Visie op Wonen zorg en welzijn in Oosternijkerk

Visie op Wonen zorg en welzijn in Oosternijkerk Visie op Wonen zorg en welzijn in Oosternijkerk Inhoudsopgave Aanleiding... 3 Identiteit Oosternijkerk... 3 Inwonersaantallen 2000-2014... 4 Wonen in Oosternijkerk - Huurwoningen - beleid Thús Wonen...

Nadere informatie

Sociaal plan Gele Lisstraat 1 t/m 143 (oneven nummers)

Sociaal plan Gele Lisstraat 1 t/m 143 (oneven nummers) Sociaal plan Gele Lisstraat 1 t/m 143 (oneven nummers) d.d. 21-02-2019 Sociaal Plan Gele Lisstraat 1 t/m 143 (oneven nummers) Uw galerijwoning aan de Gele Lisstraat wordt gesloopt en er komt nieuwbouw

Nadere informatie

Beleidsplan 2012-2016. Lokaal, Klantgericht en Betrouwbaar

Beleidsplan 2012-2016. Lokaal, Klantgericht en Betrouwbaar Beleidsplan 2012-2016 Lokaal, Klantgericht en Betrouwbaar Colofon Beleidsplan 2012-2016 Woningstichting Sint Antonius van Padua Eindredactie Woningstichting Sint Antonius van Padua Realisatie Nestas communicatie,

Nadere informatie

tijdens de bijeenkomsten per flat en vervolgens met bewoners individueel.

tijdens de bijeenkomsten per flat en vervolgens met bewoners individueel. Vraag Informeren en betrekken Hoe informeren jullie bewoners? Hoe worden de bewoners betrokken? Hoeveel invloed hebben de bewoners? Wanneer vinden de bijeenkomsten plaats? Wat wordt er besproken tijdens

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

Missie Thús Wonen biedt mensen met een inkomen tot modaal een goede woning in een goede woonomgeving.

Missie Thús Wonen biedt mensen met een inkomen tot modaal een goede woning in een goede woonomgeving. Missie Thús Wonen biedt mensen met een inkomen tot modaal een goede woning in een goede woonomgeving. Ambitie De ambitie van Thús Wonen is om vanwege de betaalbaarheid van de woonlasten toe te groeien

Nadere informatie

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag

Lefier in samenvatting jaarverslag. Samenvatting jaarverslag Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Samenvatting jaarverslag 2014 1 Lefier in 2014 samenvatting jaarverslag Wij zijn Lefier, een woningcorporatie in Noord-Nederland. Lefier staat midden in de samenleving

Nadere informatie

Sociaal plan. Uw woning wordt gesloopt of ingrijpend opgeknapt? Daarover hebben wij afspraken gemaakt!

Sociaal plan. Uw woning wordt gesloopt of ingrijpend opgeknapt? Daarover hebben wij afspraken gemaakt! Sociaal plan Uw woning wordt gesloopt of ingrijpend opgeknapt? Daarover hebben wij afspraken gemaakt! Wonen Zuid werkt continu aan het verbeteren van haar woningaanbod. Dat doen we door onze woningen goed

Nadere informatie

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 13 mei 2014 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen: Van

Nadere informatie

Raamovereenkomst

Raamovereenkomst Raamovereenkomst 2016 2020 Definitief concept: 1.0 Datum: 23 juni 2016 1 Inleiding Deze raamovereenkomst is tot stand gekomen in de samenwerking tussen vier partijen, namelijk de DDFK gemeenten, woningcorporatie

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig?

Vraagstelling. 3. Hoe ga je met elkaar aan het werk; welke vaardigheden en competenties zijn nodig? Vraagstelling 1. Wat vragen opdrachtgevers en gebruikers werkelijk en hoe kunnen aanbieders kansen pakken door hun dromen waar te maken? 2. Hoe ontstaat een win-win situatie door gebruik te maken van elkaars

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG HUURPRIJS 1.1. HOE HOOG WORDT MIJN HUURPRIJS BIJ MODERNISERING? Wij gaan met u in gesprek over de mogelijkheden bij modernisering. Een aantal maatregelen

Nadere informatie

KoersWijzer. Woningstichting Leusden

KoersWijzer. Woningstichting Leusden KoersWijzer Woningstichting Leusden KoersWijzer Inleiding In deze koerswijzer staan quotes uit de gesprekken met onze huurders, en stakeholders. Deze quotes zijn te herkennen aan de gekleurde vakken.

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Voorwoord. Als bewoner van een corporatiewoning krijgt u binnenkort te maken met wijkvernieuwing.

Voorwoord. Als bewoner van een corporatiewoning krijgt u binnenkort te maken met wijkvernieuwing. Voorwoord Als bewoner van een corporatiewoning krijgt u binnenkort te maken met wijkvernieuwing. Dat betekent dat uw wijk aanzienlijk wordt verbeterd. Oudere woningen worden gerenoveerd of vervangen door

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz)

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Agenda De sector Taak en rol corporaties Zorg en veiligheid > actuele vraagstukken

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN SLOOP. 98 woningen Leliestraat Irisstraat

VEELGESTELDE VRAGEN SLOOP. 98 woningen Leliestraat Irisstraat VEELGESTELDE VRAGEN SLOOP 98 woningen Leliestraat Irisstraat 1 Inleiding Domijn heeft 98 woningen aan de Lelie- en Irisstraat in de gemeente Losser. Deze woningen zijn over een tijdje echt op. Uit een

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen Bouwen aan beloften Woningbouwvereniging Alkemade Bezoekadres De Lasso 1 2371 GV Roelofarendsveen Postadres Postbus 150 2370 AD Roelofarendsveen T 071 331 50 00 F 071 331 71 44 www.wbv-alkemade.nl algemeen@wbv-alkemade.nl

Nadere informatie

It Nije Doarp Moarre-Ljussens

It Nije Doarp Moarre-Ljussens It Nije Doarp Moarre-Ljussens Projectplan voor een pilot.. september 2014 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. MAATSCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN... 3 2.1. AFWEGINGEN... 3 2.2. OPZET PROJECT IN DE ORIËNTERENDE

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

d.d Sociaal plan Spatterstraat 23 t/m 45 (oneven nummers)

d.d Sociaal plan Spatterstraat 23 t/m 45 (oneven nummers) d.d. 18-06-2018 Sociaal plan Spatterstraat 23 t/m 45 (oneven nummers) Sociaal Plan Spatterstraat 23 t/m 45 (oneven nummers) Uw portiekwoning aan de Spatterstraat wordt gesloopt en er komt nieuwbouw voor

Nadere informatie

HUURDERS IN BEELD HOE ERVAREN BEWONERS VAN KLEINE KERNEN HUN WONING EN WOONOMGEVING IN NOORDOOST FRYSLÂN?

HUURDERS IN BEELD HOE ERVAREN BEWONERS VAN KLEINE KERNEN HUN WONING EN WOONOMGEVING IN NOORDOOST FRYSLÂN? HUURDERS IN BEELD HOE ERVAREN BEWONERS VAN KLEINE KERNEN HUN WONING EN WOONOMGEVING IN NOORDOOST FRYSLÂN? Sabine Meier Roelof Kuik Sandra Zamir Huurders in beeld Hoe ervaren bewoners van kleine kernen

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam thema; financiering van de woningmarkt Ik ben blij dat ik deze bijeenkomst kan bijwonen

Nadere informatie

Waarom dit onderzoek?

Waarom dit onderzoek? Waarom dit onderzoek? Een betere buurt in 2026! Woningstichting De Volmacht wil uw buurt vernieuwen en verbeteren en klaar maken voor de toekomst. Daarvoor is een allereerst goede analyse van uw buurt

Nadere informatie

MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING

MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING PORTEFEUILLEMANAGEMENT EN SWOT ANALYSE Portefeuillemanagement is een dynamisch proces waarbij telkens opnieuw geanalyseerd,

Nadere informatie

Overzicht belangrijkste punten uit het sociaal plan

Overzicht belangrijkste punten uit het sociaal plan 21 maart 2011 Overzicht belangrijkste punten uit het sociaal plan De gemeente Barendrecht is volop in ontwikkeling en het centrumgebied van Barendrecht staat aan de vooravond van een grondige vernieuwing.

Nadere informatie

BELEIDS VISIE OKTOBER

BELEIDS VISIE OKTOBER BELEIDS VISIE OKTOBER 2017 ONS DOEL1.0 2ONZE OMGEVING ONZE TAAKOPVATTING Ons doel is om mensen met een laag inkomen een prettige woonsituatie te bieden. Woningstichting Tubbergen verhuurt betaalbare en

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015

Back to the future. Goed Wonen Special Woningwet 2015 Back to the future Goed Wonen Special Woningwet 2015 De Woningwet 2015 geeft duidelijke spelregels voor de sociale huursector. In deze special van Goed Wonen leggen we uit wat er verandert, wat we als

Nadere informatie

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019 Met bewoners naar vitale wijken Strategie SSW voor 2014 2019 September 2014 Inhoudsopgave 1. Een eerlijk verhaal... 1 2. Wat is SSW... 2 2.1 Woningcorporatie 2 2.2 Wat zien wij in onze wereld 2 2.3 Grote

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6

Inhoudsopgave. 1. Inleiding Missie en kernwaarden Ambitie en speerpunten Doorvertaling organisatie...6 Strategisch kader 2013-2017 0 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Missie en kernwaarden...3 3. Ambitie en speerpunten...5 4. Doorvertaling organisatie...6 1 1. Inleiding Ons vorige ondernemingsplan Wonen

Nadere informatie

Sloop/vervangende nieuwbouw Johannes Poststraat 25 t/m 63 (oneven) Pater Bleijsstraat 1 t/m 6 in Hoorn

Sloop/vervangende nieuwbouw Johannes Poststraat 25 t/m 63 (oneven) Pater Bleijsstraat 1 t/m 6 in Hoorn Sloop/vervangende nieuwbouw Johannes Poststraat 25 t/m 63 (oneven) Pater Bleijsstraat 1 t/m 6 in Hoorn Wat heeft Intermaris besloten? Intermaris heeft besloten uw woning niet te renoveren, maar om de 26

Nadere informatie

Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018

Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018 Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan (ASP) Publieksversie 2018 Het Utrechts Participatie Model & Algemeen Sociaal Plan Groot onderhoud, renovatie of sloop? Wat gaat er gebeuren met uw

Nadere informatie

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27 9,65 x 15,8 mm Sluisweg 4,9 x 5,25 mm verslag 2015-01-27 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 27 januari 2015 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen:

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

beleid: juli 2006, versie: 2014

beleid: juli 2006, versie: 2014 Zorgeloos huren beleid: juli 2006, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens die

Nadere informatie

Werken aan kwaliteit. Voorraadplan 2004-2012

Werken aan kwaliteit. Voorraadplan 2004-2012 Werken aan kwaliteit Voorraadplan 2004-2012 Werken aan kwaliteit Voorraadplan 2004-2012 Woningbeheer Harlingen Postbus 103 8860 AC Harlingen Bolswardervaart 1 Openingstijden maandag tot en met vrijdag

Nadere informatie

Verkiezingsmanifest Friese Huurdersorganisaties

Verkiezingsmanifest Friese Huurdersorganisaties Verkiezingsmanifest Friese Huurdersorganisaties Een handreiking voor politici t.a.v het volkshuisvestingsbeleid Zuidwest-Friesland 1 De huurdersorganisaties leggen de nadruk op de betaalbaarheid door:

Nadere informatie

Beleidsvisie Wonen. van de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a.

Beleidsvisie Wonen. van de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Beleidsvisie Wonen van de gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. Versie: 0.8 Datum: 1 december 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding..."..."..."..."...".""..."..."..."..."..."..."...

Nadere informatie

Woningbezit per gemeente 140

Woningbezit per gemeente 140 Betaalbaarheid en in Fryslân 2016 HUURKLASSE Aantal 403,06 403,07 en 576,87 576,88 en 618,24 8,7 65 HUURPRIJS IN NIEUWBOUW Investering (x miljoen ) Woningbezit per gemeente 140 Schiermonnikoog WONINGVERBETERINGEN

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

DE BASIS. VOOR EEN BETAALBAAR THUIS Ondernemingsplan De Goede Woning

DE BASIS. VOOR EEN BETAALBAAR THUIS Ondernemingsplan De Goede Woning DE BASIS VOOR EEN BETAALBAAR THUIS Ondernemingsplan 2015-2018 De Goede Woning VOORWOORD Een dak boven het hoofd en brood op de plank. Hoe vanzelfsprekend is dat niet? Helaas minder vanzelfsprekend dan

Nadere informatie

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst

Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Gevolgen van de Woningwet voor huurders en woningzoekenden vraag- en antwoordlijst Op 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet ingegaan. U leest hier wat deze nieuwe wet mogelijk voor u betekent. We hebben de

Nadere informatie

Alleen samen maken we Nijkerk mooier

Alleen samen maken we Nijkerk mooier Woningstichting Nijkerk De klant staat centraal. Je kunt geen ondernemingsplan openslaan, of je stuit op deze missie. Zet je de klant centraal door in zijn schoenen te gaan staan? Dat is een goed begin,

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Het project in fasen. Waarom dit project? Gebiedsgerichte Zorg. Resultaten fase 1 en 2. Dit Zorgbelang Fryslân project wil:

Het project in fasen. Waarom dit project? Gebiedsgerichte Zorg. Resultaten fase 1 en 2. Dit Zorgbelang Fryslân project wil: Waarom dit project? Dit Zorgbelang Fryslân project wil: Gebiedsgerichte Zorg Klaas de Jong & Trees Flapper Burgers meelaten denken in een pracht gebied met veel veranderingen (krimp, belangen e.d.) Hun

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Versie 2017.1 Vastgesteld door de RvC op 25 oktober 2017 Algemeen 1. Omgeving 1.1 Woonstichting Land van Altena Woonstichting Land van Altena is een woningcorporatie

Nadere informatie

WOONLASTENAGENDA 2015. BrabantWonen

WOONLASTENAGENDA 2015. BrabantWonen WOONLASTENAGENDA 2015 BrabantWonen ALGEMENE INLEIDING BrabantWonen, Kleine Meierij, Zayaz, gemeente s-hertogenbosch en het Stedelijk Huurdersplatform (SHP) hebben in 2014 het Woonlastenakkoord gesloten.

Nadere informatie

WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY.

WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY. Ondernemingsplan 2011-2014 van WONINGSTICHTING ST. JOSEPH STRAMPROY. Inleiding Woningstichting St. Joseph Stramproy ( Woningstichting) wil dat mensen goed, betaalbaar en prettig kunnen wonen. Om dat doel

Nadere informatie

Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016

Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016 Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016 Inhoudsopgave Werk aan de wijk! 5 Vitale en gewilde wijken 7 Oog voor de klant 11 Energiebewust bouwen en beheren 15 Een solide corporatie 17 3 4 Informatie voor

Nadere informatie

SOCIAAL STATUUT PARKSTAD LIMBURG

SOCIAAL STATUUT PARKSTAD LIMBURG SOCIAAL STATUUT PARKSTAD LIMBURG Inleiding De komende jaren zullen de woningcorporaties van Parkstad Limburg een groot deel van hun woningen grondig opknappen. Dat is nodig, omdat de huurders recht hebben

Nadere informatie

Goed wonen = samen doen!

Goed wonen = samen doen! Goed wonen = samen doen! Beleidsplan Tablis Wonen 2016 2019 Participatiemaatschappij In Nederland leven we steeds meer in een participatiemaatschappij. We maken steeds meer gebruik van elkaars sterke punten

Nadere informatie

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Voor bezit van Habeko wonen in de kernen: Koudekerk aan den Rijn/Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp en Benthuizen datum:10 november 2014 Vastgesteld door het college

Nadere informatie

J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D Tf(V(Ce

J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D Tf(V(Ce J1,11!ILIKIJij.,131J1 G D2 02.11.2015 0035 Tf(V(Ce Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dordrecht Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Behandeld door: mevrouw C. Geenen-ter Hoeven Kenmerk:

Nadere informatie

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST INLEIDING De wereld om ons heen is volop in beweging en aan corporaties worden steeds hogere eisen gesteld. Met het ondernemingsplan 2012-2016 spelen we in op deze ontwikkelingen.

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Verkort Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2015 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 Risico s voor borgstelsel nemen toe Corporaties nemen maatregelen om de financiële conti - nuïteit te waarborgen. Dit is het gevolg van de overheidsmaatregelen

Nadere informatie

Thuis in Drimmelen. Ondernemingsplan Woningstichting Volksbelang 2011-2015

Thuis in Drimmelen. Ondernemingsplan Woningstichting Volksbelang 2011-2015 Thuis in Drimmelen Ondernemingsplan Woningstichting Volksbelang 2011-2015 woord vooraf Al meer dan 90 jaar is Woningstichting Volksbelang actief in de gemeente Drimmelen. We beheren en verhuren er zo n

Nadere informatie

Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is het effect van de vraag op de ontwikkeling van woonmilieus?

Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is het effect van de vraag op de ontwikkeling van woonmilieus? Woningmarktonderzoek Resultaat 8 oktober De vraag Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang van de vraag? Wat is het effect van de vraag op de ontwikkeling van

Nadere informatie

Voorwoord wijkvernieuwing Groningen Uw rechten. Sociaal Plan. Als bewoner van een corporatiewoning krijgt u binnenkort te maken met wijkvernieuwing.

Voorwoord wijkvernieuwing Groningen Uw rechten. Sociaal Plan. Als bewoner van een corporatiewoning krijgt u binnenkort te maken met wijkvernieuwing. Sociaal Plan Voorwoord wijkvernieuwing Groningen Uw rechten Als bewoner van een corporatiewoning krijgt u binnenkort te maken met wijkvernieuwing. Dat betekent dat uw wijk aanzienlijk wordt verbeterd.

Nadere informatie

Sociaal Plan wijkvernieuwing Groningen Uw rechten

Sociaal Plan wijkvernieuwing Groningen Uw rechten Sociaal Plan wijkvernieuwing Groningen Uw rechten Voorwoord Als bewoner van een corporatiewoning krijgt u binnenkort te maken met wijkvernieuwing. Dat betekent dat uw wijk aanzienlijk wordt verbeterd.

Nadere informatie

1. Waarom is het noodzakelijk dat er een wijkontwikkelingsplan komt?

1. Waarom is het noodzakelijk dat er een wijkontwikkelingsplan komt? Overzicht vragen en antwoorden bijeenkomst Participatiegroep Gebiedsvisie Geleen- Zuid en Kluis d.d. 11 mei 2015, gemeenschapshuis t Plenkhoes te Geleen. Doel bijeenkomst 11 mei 2015: Presentatie en informatie

Nadere informatie

Gemeentelijk beleid wonen en zorg

Gemeentelijk beleid wonen en zorg Informatieblad 2. Wonen en zorg April 2015 Gemeentelijk beleid wonen en zorg Gemeentelijk beleid over wonen en zorg wordt vormgegeven in de woonvisie van een gemeente. Concrete afspraken over doelstellingen

Nadere informatie

Doelgroepen TREND A variant

Doelgroepen TREND A variant Doelgroepen TREND A variant Kleidum Socrates 2013 Doelgroepen 3 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1 Doelgroepen en Socrates... 5 1.2 Werkgebieden... 6 2 Doelgroepen en bereikbare voorraad... 7 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

ANBO THEMA-ONTBIJT. Wonen. Dinsdag 7 oktober 2014, Sociëteit De Witte, Den Haag

ANBO THEMA-ONTBIJT. Wonen. Dinsdag 7 oktober 2014, Sociëteit De Witte, Den Haag ANBO THEMA-ONTBIJT Wonen Dinsdag 7 oktober 2014, Sociëteit De Witte, Den Haag Impressie van het Woonontbijt van ANBO. Op 7 oktober heeft ANBO in de Sociëteit de Witte in Den Haag een ontbijt georganiseerd,

Nadere informatie

Woningmarkt Leiderdorp. DEEL 2: Strategieën Rijnhart Wonen (theorie vs praktijk) Verkoop Betaalbaarheid/huurbeleid Nieuwbouw

Woningmarkt Leiderdorp. DEEL 2: Strategieën Rijnhart Wonen (theorie vs praktijk) Verkoop Betaalbaarheid/huurbeleid Nieuwbouw Woningmarkt Leiderdorp DEEL 2: Strategieën Rijnhart Wonen (theorie vs praktijk) Verkoop Betaalbaarheid/huurbeleid Nieuwbouw Gemeenteraad, 1 september 2014 Het werk van mij = simpel + - - Ca 3 miljoen!

Nadere informatie

Opzet van de presentatie

Opzet van de presentatie Woonvisie Venray Opbouw van de avond 19.30-19.40 Welkom door wethouder Martijn van der Putten 19.40-20.30 Presentatie concept woonvisie door Egbert Kalle 20.30-21.00 Vragen 21.00-21.15 Pauze 21.15-21.45

Nadere informatie

De Struikbuurt Vernieuwt! in het Uitwerkingsplan waar de buurt in 2013 mee instemde.

De Struikbuurt Vernieuwt! in het Uitwerkingsplan waar de buurt in 2013 mee instemde. V o o r u, b e w o n e r v a n D E A N T O N S T R U I K B U U R T I N S L O T E R M E E R De Struikbuurt Vernieuwt! De Struikbuurt gaat veranderen. Alle woningen tussen het Johan Brouwerpad en de Vening

Nadere informatie

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting De wijze waarop de woningmarkt nu georganiseerd is met 2,4 miljoen sociale huurwoningen is niet meer houdbaar. We zullen naar een systeemverandering

Nadere informatie

Stedelijke Verhuisregeling s-hertogenbosch. Afspraken bij sloop van huurwoningen

Stedelijke Verhuisregeling s-hertogenbosch. Afspraken bij sloop van huurwoningen Stedelijke Verhuisregeling s-hertogenbosch Afspraken bij sloop van huurwoningen s-hertogenbosch bouwt aan de toekomst. Om ervoor te zorgen dat iedereen in deze gemeente prettig kan blijven wonen, worden

Nadere informatie