WINDPARKEN PORTFOLIO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WINDPARKEN PORTFOLIO"

Transcriptie

1 WINDPARKEN PORTFOLIO

2 INHOUDSOPGAVE Windparken geven ons energie 4 Windturbinefundaties 6 Kraanopstelplaatsen 8 Parkwegen 10 3D laserscannen 12 Omgevingsmanagement 14 3 Veiligheid en gezondheid 15 Partners 16 Vervanging oude windturbines Reyndersweg, Velsen-Noord 18 Windpark Prinses Alexia, Zeewolde (Zuidlob) 22 Windturbine Runderweg, Lelystad windturbines Westermeerdijk, Espel (Noordoostpolder) 30 Windturbinefundaties Sabinapolder, Heijningen 34 Meer zien? 38 Contact 39

3 WINDPARKEN GEVEN ONS ENERGIE 4 Bij de bouw van een windpark komen diverse disciplines en activiteiten veelal tegelijk samen. Voordat de turbine de lucht in kan, is een stevige fundering, een veilige kraanopstelplaats en een stabiele toegangsweg een vereiste. 5 Dura Vermeer is expert in het samen brengen van verschillende disciplines zoals beton, asfalt en kabels en leidingen. We combineren dat met een uitstekend oog voor veiligheid, persoonlijk omgevingsmanagement, efficiënte logistiek, een robuuste planning, gedegen kwaliteitsbeheersing en een intensieve afstemming met de betrokken partijen. Met ons advies- en ingenieursbureau Advin zijn we totaalaanbieder voor de hele infrastructuur bij de bouw van een enkele windturbine tot een heel windpark. Dit portfolio gaat in op de producten en diensten die wij bieden en geeft een blik op een aantal windturbineprojecten die wij gerealiseerd hebben, zoals het grootste onshore windpark van Nederland: Prinses Alexia (De Zuidlob) in Zeewolde.

4 WINDTURBINEFUNDATIES Elke windturbine staat op een stevige fundatie. Sommige hebben een diameter van meer dan 15 meter en zijn wel 5 meter hoog. Dit zijn betonnen fundatieblokken van al snel 300 m 3 beton wat kan oplopen tot wel 600 m 3 beton per voet. De kwaliteit van de ondergrond en 6 7 de grootte van de mast en turbine bepaalt hoe groot de fundatie moet zijn en hoe deze aangelegd wordt. Een fundatie op maat In een slappe ondergrond kan de fundatie niet in één keer gestort worden. Grondverbetering is vaak nodig om zetting van de ondergrond te voorkomen. Ook wordt er voor elke locatie onderzoek gedaan naar de juiste betonsamenstelling om krimpscheuren te voorkomen. Het ontwerp is maatwerk met als doel een optimale afstemming tussen fundatiepalen, betonafmetingen en wapeningshoeveelheden. Zo heeft Dura Vermeer bij Windpark Prinses Alexia in Zeewolde (De Zuidlob) een ronde fundatie toegepast met een helling van 22%. Dat heeft voor een besparing van 103 m 3 beton per fundatie gezorgd. Door te kiezen voor een opstort met een holle cilinder en deze te vullen met zand is nog eens 55 m 3 beton per fundatie bespaard.

5 KRAANOPSTELPLAATSEN 8 Met alleen een fundatie voor de windturbine ben je er nog niet. De kraan die de turbine bouwt, heeft een zeer sterke en vlakke ondergrond nodig. Een windturbinefundatie komt daarom altijd met een kraanopstelplaats. Deze moet bestand zijn tegen de hoge stempelkrachten en weerstand bieden tegen vervorming. Er is een maximale afschot van 1% toegestaan, zodat de kraan zo goed als volledig horizontaal opgesteld kan staan. 9 Er zijn diverse oplossingen om de kraanopstelplaats van voldoende stabiliteit te voorzien. Heipalen en grondverbetering middels menggranulaat, zand en lagen geotextiel zijn veelvoorkomende oplossingen. Een andere oplossing is een 3D Geocell mattress, een innovatieve constructie die wij onder andere hebben toegepast bij Windpark Noordoostpolder-Westerdijk. 3D Geocell mattress is een geokunststof verstevigingslaag gevuld met menggranulaat. Deze extra verstevigingslaag zorgt ervoor dat de belasting maximaal wordt verspreid op onderliggende (slappere) grondlagen. Dit leidt tot een grotere draagkracht van de constructie en minimaliseert het risico op ongelijkmatige zettingen en de bijbehorende gevolgen. Door het gebruik van een 3D Geocell mattress hoeft er geen grond afgegraven en afgevoerd te worden. Ook zorgt het voor stabiliteit aan funderingen zonder dat palen of andere grondverbeteringstechnieken hoeven worden toegepast. Daardoor is de Geocell-oplossing sneller en goedkoper.

6 PARKWEGEN Al tijdens de realisatie van een windpark zijn parkwegen nodig voor het aan- en afvoeren van de bouwmaterialen, het afleveren van de windturbineonderdelen en natuurlijk om de bouwkraan voor het hijsen van de windturbineonderdelen op de plek van bestemming te krijgen. De parkwegen krijgen in de bouwfase al heel wat te verduren en blijven vaak liggen om de windturbines gemakkelijk te kunnen bereiken voor onderhoud. Meestal staan de turbines in agrarisch gebied en worden de parkwegen ook gebruikt door zwaar landbouwverkeer. Eén ding is wel duidelijk, zo n parkweg moet sterker zijn dan een weg voor normaal verkeer. We passen daarom een extra sterk asfaltmengsel met een verhoogde weerstand tegen vermoeiing, zoals EME, toe. Onder het asfalt komt een stevige funderingslaag van puin. Om ervoor te zorgen dat dit materiaal niet in de akkers terechtkomt, wordt de laag ingepakt in speciaal doek. Ook maken we gebruik van funderingswapening om ervoor te zorgen dat de constructie zo dun mogelijk wordt. Zo wordt de gebiedseigen grond zo min mogelijk verstoord en de agrarische waarde behouden.

7 3D LASERSCANNEN 12 Voor de engineering en het ontwerp zet Dura Vermeer dochterbedrijf Advin in. De eerste stap is het inmeten van het gebied met de zelf ontwikkelde laserscanauto. De auto scant de wegen en de omgeving snel, veilig en uiterst nauwkeurig in. 13 Met de scan wordt een puntenwolk gegenereerd. In combinatie met de 360 graden foto s kan je vanachter je computer tot op de millimeter nauwkeurig het gebied bekijken en op basis van die data het perfect passende ontwerp maken. Ook wordt de scan gebruikt als nulmeting. Voor de realisatie van de 36 windturbines van Windpark Prinses Alexia in Zeewolde (De Zuidlob) heeft Advin de omliggende wegen binnen één dag ingemeten. Naast dat er een passend ontwerp gemaakt kon worden, was ook direct duidelijk wat de vrije ruimte was voor het vervoer van de windturbineonderdelen, zodat de juiste route naar de bouwplaats uitgestippeld kon worden en er niet onnodig objecten werden verwijderd.

8 OMGEVINGSMANAGEMENT VEILIGHEID EN GEZONDHEID Windturbines worden meestal buiten stedelijk gebied Bij de bouw van een windpark staat de Bouwmaterialen worden aan- en afgevoerd gebouwd. Ook bouwwerkzaamheden op bijvoorbeeld over de vaak smalle wegen en soms is de bouwlocatie niet over de openbare weg veiligheid van de omwonenden, het nabije een akker vereisen afstemming met de omwonenden. te bereiken. Desgewenst verzorgen onze omgevingsmanagers de (bouw)communicatie verkeer en van onze medewerkers op naar de omgeving. Onze ervaring leert ons 15 dat als de omwonenden en omliggende bedrijven goed geïnformeerd zijn, het project soepeler verloopt. Persoonlijke afstemming met perceeleigenaren, heldere omleidingsroutes, tijdige informatie over wegafsluitingen, etc. zien wij als de randvoorwaarden om een bouwproject uit te voeren. Maar ook zaken als vergunningen, archeologisch en ecologisch onderzoek en onderzoek naar niet gesprongen explosieven pakken wij op. Vrachtwagens die af en aan rijden om de bouwmaterialen te leveren langs een route die kinderen gebruiken om naar school te gaan? Waar nodig zetten we verkeersregelaars in, realiseren we veilige oversteekplaatsen of scheiden wij het bouwverkeer van het overige verkeer. Met onze dode hoeklessen op scholen nemen we het zekere voor het onzekere. Ook onderzoeken we andere opties, zoals de aan- en afvoer van materiaal over het water. Naast dat dat minder CO 2 -uitstoot oplevert, belast die optie het omliggende wegennet aanzienlijk minder.

9 PARTNERS De realisatie van een windpark is vanwege de verschillende disciplines altijd een samenwerking met diverse partijen. LEIDINGEN ONDERSTEUNENDE SPECIALISTEN OMGEVINGS- VEILIGHEID MANAGEMENT PARKWEGEN GEOTECHNOLOGIE OPSTELPLAATSEN DURA VERMEER WIND FUNDATIES KRAAN- ONDERSTEUNENDE SPECIALISTEN ONDERSTEUNENDE SPECIALISTEN LASERSCANNEN KABELS Gericht op de infrastructuur en civiel technische werkzaamheden heeft Dura Vermeer alle disciplines in huis waardoor we activiteiten als bijvoorbeeld wegenbouw en betonbouw goed op elkaar af kunnen stemmen. Voor specialistische onderdelen zoals kabel- en installatiewerkzaamheden en ingenieursdiensten gaan we de samenwerking aan met één van onze partners en laten we deze specialisten bij ons team aansluiten. Zo werken we veel samen met advies- en ingenieursbureau Advin, een dochteronderneming van Dura Vermeer. Voor de geotechniek, kabels en leidingen zoeken we de experts op uit de markt. Op deze manier blijven we gebruik maken van de meest innovatieve technieken.

10 PROJECT VERVANGING OUDE WINDTURBINES REYNDERSWEG, VELSEN-NOORD 18 Vijf verouderde windturbines aan de Reyndersweg in Velsen-Noord zijn vervangen door drie moderne turbines van Vestas met een totaal vermogen van 9 megawatt. In opdracht van Nuon en Windgroep Holland (WGH) heeft Dura Vermeer de kraanopstelplaatsen en betonfundaties voor deze nieuwe turbines ontworpen en aangelegd. Ook de bekabeling en een 10 kv onderstation is gerealiseerd. 19 Locatie: Velsen-Noord Loopduur: februari november 2011 Opdrachtgever: Nuon Wind Development Contractvorm: Design & Construct UAV-GC De Reyndersweg is de toegangsweg naar het strand bij Wijk aan Zee. Op mooie dagen zijn er veel dagjesmensen en als de wind waait, stromen de kitesurfers toe. Het verzoek van de opdrachtgever was dan ook om de omgeving nauwelijks hinder te laten ondervinden van de werkzaamheden waarbij tevens de flora en fauna zo min mogelijk verstoord mocht worden. De planning van de werkzaamheden is daar helemaal op afgestemd. Het grondwerk was ruim voor het broedseizoen gereed en daarna zijn er continu werkzaamheden geweest waardoor het voor dieren onaantrekkelijk was om zich te vestigen.

11 VERVANGING OUDE WINDTURBINES REYNDERSWEG, VELSEN-NOORD Deadline: oktober 2011 draaien alle windturbines Energiebedrijf: Nuon Ontwikkelaar: Windgroep Holland (WGH) Uitgevoerd door: Dura Vermeer met medewerking van Alliander en Royal HaskoningDHV voor respectievelijk bekabeling en het inkoopstation en het ontwerp voor de betonfundaties BETONFUNDATIES elk 2,4 meter hoog zeskant van 24,5 meter bestaande uit 418 m 3 beton 3 KRAANOPSTELPLAATSEN van 35 x 18 m 3 WINDTURBINES 80 meter masthoogte 3 MW vermogen per windmolen 10 KV ONDERSTATION en transportleiding 2-3 km 33 kv kabel HUISHOUDENS groene stroom

12 PROJECT WINDPARK PRINSES ALEXIA ZEEWOLDE (ZUIDLOB) 22 Nuon en een groep van 63 agrariërs hebben de handen ineen geslagen met de ontwikkeling van een windpark in de Zeewoldense Zuidlob. Windpark Prinses Alexia voorziet circa huishoudens van groene stroom. Dura Vermeer tekende voor de bouw van de fundaties en drie parkwegen die voor een goede bereikbaarheid van het park zorgen ten behoeve van onderhoudswerkzaamheden. De fundaties zijn met een diameter van 15,5 meter en een hoogte van circa 6 meter van buitenproportionele omvang. De drie parkwegen hebben elk een lengte van circa vijf kilometer. Elke 400 meter is een speciale kraanopstelplaats gebouwd voor de kranen die de masten en de windturbines plaatsen. De korte realisatieperiode en het werken in landbouwgebied bemoeilijkten het logistieke proces. Materieel kon namelijk maar vanaf één kant de parkweg op en af en het is te smal om te passeren. Er is daardoor in een treintje gewerkt. Degene die achteraan moest zijn, ging s ochtends het eerste het werk op en keerde ook weer als laatste terug. De logistiek was daarom een grote uitdaging. De parkwegen en opstelplaatsen liggen midden op de landbouwgronden waardoor het voorkomen van vervuiling en verstoring van de grond essentieel was. Met een extra dunne verhardingsconstructie van asfalt is de ontgravingsdiepte geminimaliseerd, de bouwtijd zo kort mogelijk gehouden, drainage niet beschadigd en bleven we boven de archeologische zone. Door de toepassing van een speciaal doek is voorkomen dat bouwmaterialen in de akkers terecht kwamen. Voor de start van het grondwerk is het hele gebied onderzocht op niet gesprongen explosieven en de aanwezigheid van archeologische vondsten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er vanuit Harderwijk flink wat munitie afgevuurd richting schepen op de Zuiderzee. Het onderzoek heeft dan ook geleid tot de vondst van zo n 70 niet geëxplodeerde granaten en meerdere scheepswrakken. Locatie: Zeewolde Loopduur: oktober 2011 mei 2013 Opdrachtgever: Nuon Wind Development Contractvorm: Design & Construct UAV-GC 23

13 WINDPARK PRINSES ALEXIA ZEEWOLDE (ZUIDLOB) Deadline: 1 mei 2013 draaien alle windturbines Energiebedrijf: Nuon Ontwikkelaar: Zuidlob Wind Uitgevoerd door: Combinatie Ventus Zeewolde vof, bestaande uit Dura Vermeer Divisie Infra, SPIE Infra Energie, CG Powersystems Belgium INITIATIEFNEMERS (agrariërs) 36 BETONFUNDATIES elk 5,65 meter hoog, 15 meter breed bestaande uit 550 m 3 beton 1154 heipalen 14 KM PARKWEG 26 KRAANOPSTELPLAATSEN van 25 x 40 m 36 WINDTURBINES 150 KV ONDERSTATION 100 meter masthoogte en transportleiding gewicht gondel en rotors (bovenste stuk) is 60 ton 100 km 33 kv kabel 3,4 MW vermogen per windturbine HUISHOUDENS groene stroom

14 PROJECT WINDTURBINE RUNDERWEG, LELYSTAD 26 De realisatie van één windturbine klinkt simpel als je al complete parken hebt aangelegd, maar doordat deze turbine naast een hoogspanningslijn moest komen, zorgde dit toch voor de nodige spanning. 27 Locatie: Lelystad Loopduur: juni 2015 april 2016 Opdrachtgever: Enercon GmbH Contractvorm: Design & Construct Dura Vermeer heeft de civiel technische werkzaamheden uitgevoerd voor de aanleg van één windturbine van Enercon aan de Runderweg in Lelystad. Het betreft een prototype van de windturbinefabrikant. Graafwerkzaamheden, het aanbrengen van (tijdelijke) verhardingslagen en een (tijdelijke) verbreding van bestaande aanvoerpaden werden gedeeltelijk uitgevoerd binnen de belemmerende strook van de 380 kv-verbinding van TenneT. Hierdoor moest er rekening gehouden worden met een aantal voorwaarden zoals een maximale werkhoogte van 0,5 meter boven NAP tussen de masten. Daarnaast moesten materialen en werktuigen zodanig gebruikt worden dat als deze om zouden vallen, ze niet dichter dan 6 meter bij de geleiders kwamen.

15 WINDTURBINE RUNDERWEG LELYSTAD Deadline: medio 2016 draait de windturbine Energiebedrijf: Enercon Ontwikkelaar: Enercon Uitgevoerd door: Dura Vermeer KM PARKWEG 1 KRAANOPSTELPLAATS van 47 x 20 m 1 WINDTURBINE 149 meter masthoogte 4,2 MW vermogen per windturbine

16 PROJECT WINDTURBINES WESTERMEERDIJK, ESPEL (NOORDOOSTPOLDER) Windpark Noordoostpolder Westermeerdijk (WP NOP) is onderdeel van een nieuw aan te leggen windpark in de Noordoostpolder, bestaande uit 38 onshore en 48 offshore windtur bines. Dit deel betreft 13 windturbines bij de Westermeerdijk. 31 Dura Vermeer heeft voor deze turbines de 13 kraanopstelplaatsen, 11 kraanwegen, 1 logistiek vak en 1 nieuwe toegangsweg aangelegd en tevens 3 toegangswegen aangepast. Ook zorgt Dura Vermeer voor het onderhoud van deze onderdelen totdat alle windturbines in bedrijf zijn genomen (medio 2016). De bodemconditie was op een aantal locaties (windturbines 14-17) slecht. Daarom is er een extra verstevigingsslaag aangebracht bij de kraanopstelplaatsen op het bestaande maaiveld door middel van een 3D Geocell mattress. Deze verstevigingslaag zorgt voor een maximale spreiding van de belastingen op de onderliggende slappe lagen. Hierdoor heeft de constructie een grotere draagkracht en worden ongelijkmatige zettingen geminimaliseerd. In het werk zijn grote hoeveelheden bulkmateriaal (zand en menggranulaat) verwerkt. De omliggende wegen zijn echter niet geschikt voor zwaar bouwverkeer. Tevens brengen dit soort grote transporten hinder en veiligheidsrisico s met zich mee. Een veilige realisatie was één van de speerpunten van de opdrachtgever. Het bulkmateriaal is daarom per schip aangevoerd in plaats van over het (lokale) wegennet. Hierdoor levert het project een positieve bijdrage aan de integrale veiligheid en het milieu. Locatie: Espel Loopduur: maart 2013 september 2014, onderhoud tot juli 2016 Opdrachtgever: Enercon GmbH Contractvorm: Design & Construct

17 13 WINDTURBINES WESTERMEERDIJK ESPEL (NOORDOOSTPOLDER) Deadline: september 2015 draaien alle windturbines Energiebedrijf: Enercon GmbH Ontwikkelaar: NOP Agrowind Uitgevoerd door: Dura Vermeer INITIATIEFNEMERS vertegenwoordigen 100 agrariërs en RWE 11 KRAANWEGEN totaal 6 km asfalt van 12 tot 800 ton 1 logistiek vak toegangswegen totaal 3 km 13 KRAANOPSTELPLAATSEN van m 2 per stuk 4 3D Geocell matresses 58,8 x 28,8 x 1,30 m 13 WINDTURBINES 135 meter masthoogte gewicht gondel en rotors is 712 ton 7,5 MW vermogen 1,4 miljard kwh per jaar HUISHOUDENS groene stroom

18 PROJECT Locatie: Heijningen (gemeente Moerdijk) Loopduur: augustus - november 2014 Opdrachtgever: Vestas Benelux, namens Eneco Contractvorm: STABU-bestek met UAV 2012 WINDTURBINEFUNDATIES SABINAPOLDER, HEIJNINGEN 34 Vestas Benelux heeft van Eneco de opdracht gekregen om drie windturbines te plaatsen op windpark Sabinapolder langs de Sabinaweg in Heijningen (gemeente Moerdijk). Dura Vermeer is aangesteld voor de realisatie van de fundaties met elk een diameter van 15,5 meter. 35 Voordat de betonnen fundatieblokken zijn aangebracht, zijn er in totaal 84 betonnen heipalen van elk 25 meter lang geslagen. Tevens zijn er ankerconstructies van ca. 19 ton per stuk aangebracht. De stalen bekisting die gemaakt is voor de realisatie van Windpark Prinses Alexia in Zeewolde (De Zuidlob), heeft Dura Vermeer hergebruikt voor dit project.

19 3 WINDTURBINEFUNDATIES SABINAPOLDER, HEIJNINGEN Deadline: oktober 2014 zijn de fundaties gereed Energiebedrijf: Enercon GmbH Ontwikkelaar: Vestas Benelux Uitgevoerd door: Dura Vermeer BETONFUNDATIES 2,5 meter hoog, 15,5 meter breed 360 m 3 beton 100 ton wapening 84 HEIPALEN 24 tot 27 meter lang 3 WINDTURBINES 105 meter masthoogte 3 MW vermogen per windturbine HUISHOUDENS groene stroom

20 MEER ZIEN? CONTACT De aanleg van Windpark Prinses Alexia in Zeewolde Dura Vermeer is actief in bouw, infrastructuur, engineering en dienstverlening. We hebben (De Zuidlob) is samengevat in een film. alle kennis in huis om kleinschalige, maar ook grote multidisciplinaire projecten aan te 38 Ga hiervoor naar onderstaande website of gebruik de QR code. pakken. Doordat we lokaal georganiseerd zijn, zijn we bekend met de omgeving en de belangen die er spelen. Het hoofdkantoor van de divisie Infra staat in Hoofddorp. 39 Dura Vermeer Divisie Infra Contactpersonen Windteam: Taurusavenue LS Hoofddorp T (023) E info@duravermeer.nl W Jan Jorna E j.jorna@duravermeer.nl T Rutger de Jong E rj.de.jong@duravermeer.nl T

21 DURA VERMEER DIVISIE INFRA Taurusavenue LS Hoofddorp T (023) E info@duravermeer.nl > DURAVERMEER.NL

WINDPARKEN PORTFOLIO

WINDPARKEN PORTFOLIO WINDPARKEN PORTFOLIO INHOUDSOPGAVE Windparken geven ons energie 4 Windturbinefundaties 6 Kraanopstelplaatsen 8 Parkwegen 10 3D laserscannen 12 Omgevingsmanagement 14 3 Veiligheid en gezondheid 15 Partners

Nadere informatie

25 jaar windenergie in de Noordoostpolder

25 jaar windenergie in de Noordoostpolder 25 jaar windenergie in de Noordoostpolder Ir. Guido Bakema KIVI-Excursie 14 september 2015 RWE Innogy Windpower Netherlands B.V. 1 Agenda 1. de Noordoostpolder 2. Het windpark Westermeerdijk (1987 2015)

Nadere informatie

NOP Project introductie 26 stuks E-126 7,5MW

NOP Project introductie 26 stuks E-126 7,5MW NOP Project introductie 26 stuks E-126 7,5MW Inhoud Projectomvang NOP Organisatie / Projectteam Werkzaamheden Welke partijen Planning Transport Veiligheid Gezondheid en Milieu. Vragen 2 Locaties 3 Organisation

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten Start Bouw. 2, 3 en 4 april 2013

Informatiebijeenkomsten Start Bouw. 2, 3 en 4 april 2013 Informatiebijeenkomsten Start Bouw 2, 3 en 4 april 2013 Programma Inleiding Janneke Wijnia"Lemstra (financieel directeur ) Algemene stand van zaken project André Andringa (projectdirecteur ) Planning en

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Voornemen

BIJLAGE 2. Voornemen BIJLAGE 2 Voornemen 1 NADERE OMSCHRIJVING VOORNEMEN De volgende paragrafen beschrijven de onderdelen van het voornemen in meer detail: Individuele turbines; Turbineopstellingen; Type funderingen; Aanlegwijzen

Nadere informatie

2. BESCHRIJF DE MOBILITEIT DIE GEGENEREERD WORDT DOOR DE AANVRAAG.

2. BESCHRIJF DE MOBILITEIT DIE GEGENEREERD WORDT DOOR DE AANVRAAG. Addendum E1 Effecten op mobiliteit 5 2. BESCHRIJF DE MOBILITEIT DIE GEGENEREERD WORDT DOOR DE AANVRAAG. Geef daarbij ook een beschrijving van de organisatie van het personenverkeer van en naar het project,

Nadere informatie

Wat gebeurt er buiten langs de A6?

Wat gebeurt er buiten langs de A6? Fotoreportage Wat gebeurt er buiten langs de A6? De werkzaamheden voor de verbreding van de A6 zijn sinds april van dit jaar in volle gang. Langs het tracé liggen metershoge zandhopen die laag voor laag

Nadere informatie

Aanleg van hijsplateaus en toegangswegen windpark Etten-Leur

Aanleg van hijsplateaus en toegangswegen windpark Etten-Leur Aanleg van hijsplateaus en toegangswegen windpark Etten-Leur Pagina 1 van 8 SITUATIE: Nederland is een land aan de Noordzee en heeft volop mogelijkheden voor het ontwikkelen van groene stroom, zoals windenergie.

Nadere informatie

Windpark De Veenwieken

Windpark De Veenwieken Nieuwsbrief editie 3 juni 2018 Windpark De Veenwieken In het gebied tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg is windpark De Veenwieken gepland. In deze nieuwsbrief houden initiatiefnemers De Wieken BV en

Nadere informatie

Wind experience innogy windpark Kattenberg Reedijk. 4 oktober 2018

Wind experience innogy windpark Kattenberg Reedijk. 4 oktober 2018 Wind experience innogy windpark Kattenberg Reedijk 4 oktober 2018 Agenda 13:30 14:15 uur 14:15 14:30 uur 14:30 15:30 uur 15:45 uur Presentatie innogy Busreis naar windpark Bezoek Windpark Kattenberg Reedijk

Nadere informatie

Kleine windturbines. Presentatie Kontich. Donderdag 13 november 2014. Van 13u30 tot 17 uur. Filip Arnou Green Energy Consult

Kleine windturbines. Presentatie Kontich. Donderdag 13 november 2014. Van 13u30 tot 17 uur. Filip Arnou Green Energy Consult Kleine windturbines Presentatie Kontich. Donderdag 13 november 2014. Van 13u30 tot 17 uur Filip Arnou Green Energy Consult Windenergie De wind is een onuitputtelijke en natuurlijke bron om elektriciteit

Nadere informatie

Handreiking. Kraanopstelplaatsen

Handreiking. Kraanopstelplaatsen Handreiking Kraanopstelplaatsen bij de bouw van windturbines 1 Inhoud presentatie Aanleiding, doel, toepassingsgebied Turbinetypes Geotechnisch en geohydrologisch onderzoek Kraantypen Belastingen Ontwerp

Nadere informatie

Windenergie. Verdiepende opdracht

Windenergie. Verdiepende opdracht 2015 Windenergie Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel leer je meer over windenergie. Pagina 1 Inhoud 1. Windenergie... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3 Verwerking... 9 Pagina 2 1. Windenergie

Nadere informatie

Opzet technische omschrijving Kievitsland Basispakket

Opzet technische omschrijving Kievitsland Basispakket Opzet technische omschrijving Kievitsland Basispakket 22-12-201 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Technische omschrijving... 3 Fase 1, Voorbereidende werkzaamheden... 3 Oriëntatie kabels en leidingen...

Nadere informatie

Postbus 579 7550 AN Hengelo. S11091 V WNW Hoek van Holland

Postbus 579 7550 AN Hengelo. S11091 V WNW Hoek van Holland Postbus 579 7550 AV Hengelo (Ov.) tel: 073-534 10 53 fax: 073-534 10 28 info@ponderaservices.nl www.ponderaservices.nl Opdrachtgever: Pondera Consult BV. Postbus 579 7550 AN Hengelo Kenmerk: S11091 V WNW

Nadere informatie

FPG symposium duurzame energie Case windproject Kattenberg Reedijk

FPG symposium duurzame energie Case windproject Kattenberg Reedijk FPG symposium duurzame energie Case windproject Kattenberg Reedijk Rob Smit innogy 6 december2017 Even voorstellen Anne Struijs Projectontwikkelaar +31 6 158 55 917 anne.struijs@innogy.com Rob Smit Projectontwikkelaar

Nadere informatie

van advies tot ontwerp, van bestek tot realisatie V&V Infra BV Dalweg 14 Oostvoorne www.vv-infra.nl

van advies tot ontwerp, van bestek tot realisatie V&V Infra BV Dalweg 14 Oostvoorne www.vv-infra.nl van advies tot ontwerp, van bestek tot realisatie V&V Infra BV Dalweg 14 Oostvoorne Aannemersbedrijf in de grond-, weg-, en waterbouw, maar ook actief in de civiele betonbouw. Engineering Zijn uw plannen

Nadere informatie

Geluid. De norm: 47 db L den

Geluid. De norm: 47 db L den Geluid De norm: 47 db L den Elk windenergieproject moet voldoen aan de wettelijke norm: 47 db L den bij alle geluidsgevoelige objecten in de buurt. Dit is de maximaal toegestane gemiddelde jaarlijkse geluidsdruk

Nadere informatie

Alles in de wind. Over windenergie. Hoe werkt een windturbine? Tandwielkast vroeger en nu. Direct Drive

Alles in de wind. Over windenergie. Hoe werkt een windturbine? Tandwielkast vroeger en nu. Direct Drive Hoe werkt een windturbine? Het basisprincipe is eenvoudig. De rotorbladen (wieken) zitten gemonteerd op een as. Als het waait draaien de rotorbladen en gaat de as draaien. De as laat vervolgens een generator

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Oirschot-Boxtel 150 kv. Inhoud. Nieuwe ondergrondse kabelverbinding van Oirschot naar Boxtel

Nieuwsbrief. Oirschot-Boxtel 150 kv. Inhoud. Nieuwe ondergrondse kabelverbinding van Oirschot naar Boxtel Jaargang 1 nummer 1 juli 2014 Nieuwsbrief Oirschot-Boxtel 150 kv Inhoud Voorwoord 02 Oog voor de omgeving tussen Boxtel en Oirschot 03 In kaart 04 Stappen van aanleg 05 Feiten & cijfers en planning 06

Nadere informatie

Informatie voor de welstandscommissie (Windpark Kabeljauwbeek-gemeente Woensdrecht)

Informatie voor de welstandscommissie (Windpark Kabeljauwbeek-gemeente Woensdrecht) Informatie voor de welstandscommissie (Windpark Kabeljauwbeek-gemeente Woensdrecht) Geachte leden van de welstandscommissie, In deze bijlage vindt u nadere informatie over windpark Kabeljauwbeek. Het windpark

Nadere informatie

Onderwerp Voortgang werkzaamheden Verbindingsweg Houten - A12

Onderwerp Voortgang werkzaamheden Verbindingsweg Houten - A12 Afzender Postbus 111, 2130 AC Hoofddorp, Nederland Aan de bewoners van dit adres Datum 7 februari 2014 Referentie 121027-02834 Bladnummer 1/6 Onderwerp Voortgang werkzaamheden Verbindingsweg Houten - A12

Nadere informatie

Richtlijn Kraanopstelplaatsen bij windturbines. Joost Nelissen Themamanager Waterbouw SBRCURnet

Richtlijn Kraanopstelplaatsen bij windturbines. Joost Nelissen Themamanager Waterbouw SBRCURnet Richtlijn Kraanopstelplaatsen bij windturbines Joost Nelissen Themamanager Waterbouw SBRCURnet Waarom? veiligheid en betrouwbaarheid opstelplaats van groot belang (semi) permanent stabiliteit en vervorming

Nadere informatie

Logistiek in de bouw

Logistiek in de bouw Logistiek in de bouw 1. Waarom aandacht voor logistiek in de bouw? 2. Effect van optimale logistiek in de bouw 3. Wat vraagt de opdrachtgever (RWS) in de aanbestedingsleidraad? 4. Wat doen wij als Veluwe

Nadere informatie

Oorsprong van het ZOWP-initiatief

Oorsprong van het ZOWP-initiatief Oorsprong van het ZOWP-initiatief ZMf-visie: Duurzame energievoorziening Focus op een CO 2 -neutraal Zeeland vraagt om een transitieroute voor: industrie bebouwde omgeving besparing en duurzame energieopwekking

Nadere informatie

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam VRAAGSPECIFICATIE voor het ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK ROTTANOVA opsteller: T. Guiran (BOOR) datum: 17 juli 2014 status: DEFINITIEF 1. Inleiding De gemeente Rotterdam

Nadere informatie

Het gebruik van energie wordt steeds meer. Dus zijn er ook meer bronnen nodig. Sommige gassen raken

Het gebruik van energie wordt steeds meer. Dus zijn er ook meer bronnen nodig. Sommige gassen raken Werkstuk door een scholier 1870 woorden 2 maart 2008 6,1 355 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Wat is windenergie en hoe werkt een windturbine? Windenergie is de energie die door de wind wordt geleverd.

Nadere informatie

Gemeente Arnhem Datum ontvangst : 17 07 2012 Zaaknummer : 2012 07 01383 In deze notitie wordt de uitvoeringwijze en uitvoeringsvoorschriften van de aanpassing van de brugpijlers van de John Frostbrug beschreven.

Nadere informatie

150/380 kv Station Breukelen

150/380 kv Station Breukelen Project: 150/380kV Station Breukelen documentnr 110665D02 150/380 kv Station Breukelen Ontwerp constructies t.b.v. vergunningsaanvraag voor het transport van de transformator van het Amsterdam- Rijn kanaal

Nadere informatie

VAN GRINSVEN ADVIES. It Dok 2 8447 GL Heerenveen. WNW-Landtong.TV1.doc. Fotovisualisatie van windpark Landtong te Arnhem.

VAN GRINSVEN ADVIES. It Dok 2 8447 GL Heerenveen. WNW-Landtong.TV1.doc. Fotovisualisatie van windpark Landtong te Arnhem. VAN GRINSVEN ADVIES De Bendels 9 5391 GD Nuland tel: (073) 534 10 53 fax: (073) 534 10 28 e-mail: vga@home.nl Rabobank 13.75.30.447 BTW nr: NL933.40.692.B01 Kamer van Koophandel: 16064749 milieuadvies

Nadere informatie

Combinatie Dura Vermeer Ploegam. Aan de bewoners van dit adres. Geachte heer/mevrouw,

Combinatie Dura Vermeer Ploegam. Aan de bewoners van dit adres. Geachte heer/mevrouw, AFZENDER Postbus 20, 6663 ZG Lent Combinatie Dura Vermeer Ploegam Aan de bewoners van dit adres 1/6 ONDERWERP Voorbereidende werkzaamheden Ruimte voor de Waal Geachte heer/mevrouw, POSTADRES Postbus 20

Nadere informatie

december 2016 AANVULLING MER WINDPARK HARINGVLIET GO. Nuon Wind Development en Eneco Wind. Definitief

december 2016 AANVULLING MER WINDPARK HARINGVLIET GO. Nuon Wind Development en Eneco Wind. Definitief 714123 6 december 2016 AANVULLING MER WINDPARK HARINGVLIET GO Nuon Wind Development en Eneco Wind Definitief Duurzame oplossingen in energie, klimaat en milieu Postbus 579 7550 AN Hengelo Telefoon (074)

Nadere informatie

Scope 3 Analyse 2011

Scope 3 Analyse 2011 Algemeen gedeelte Blad : 1 van 7 Scope 3 Analyse 2011 Ippel Civiele Betonbouw B.V. Scope 3 Analyse Pag. 1 van 7 Algemeen gedeelte Blad : 2 van 7 INHOUDSOPGAVE Inleiding Stap 1: De hoofdlijnen van de waardeketen

Nadere informatie

Handreiking Fundering op staal in een archeologievriendelijk bouwplan

Handreiking Fundering op staal in een archeologievriendelijk bouwplan Handreiking Fundering op staal in een archeologievriendelijk Handreiking Fundering op staal in een archeologievriendelijk 2 Handreiking Fundering op staal in een archeologievriendelijk De Handreiking Fundering

Nadere informatie

VAN ZACHTE BODEM TOT STERKE BASIS DE KRACHT VAN CREATIVITEIT

VAN ZACHTE BODEM TOT STERKE BASIS DE KRACHT VAN CREATIVITEIT VAN ZACHTE BODEM TOT STERKE BASIS Een ijzersterke oplossing voor de zettingsgevoelige bodem Wilt u een terreinverharding realiseren op een slappe bodem? Dan zal de kwaliteit van de fundering bepalen of

Nadere informatie

Voortgangsrapport windenergie op zee. Programma windenergie op zee

Voortgangsrapport windenergie op zee. Programma windenergie op zee Voortgangsrapport windenergie op zee Programma windenergie op zee 11 december 2014 Inhoud Wat moeten we doen? Waar staan we nu? Randvoorwaarden Waar staan we nu? Voorbereiding tender Borssele SDE+ tendersysteem

Nadere informatie

Tracé Boortunnel lange variant

Tracé Boortunnel lange variant DHV B.V. 3.5 Tracé Boortunnel lange variant 3.5.1 Beschrijving Vanaf de A13 gaat het Tracé Boortunnel lange variant (BTL) omlaag om de A4, alle aansluitingen van knooppunt Ypenburg en de Laan van Hoornwijck

Nadere informatie

ECOFYS. Gemeente Woensdrecht T.a.v. Burgemeester en Wethouders Huijbergseweg GC Hoogerheide. Utrecht, Bram Konneman.

ECOFYS. Gemeente Woensdrecht T.a.v. Burgemeester en Wethouders Huijbergseweg GC Hoogerheide. Utrecht, Bram Konneman. sustainable energy for everyone ECOFYS Netherlands B.V. P O Box 8408 3503 RK Utrecht Gemeente Woensdrecht T.a.v. Burgemeester en Wethouders Huijbergseweg 3 4631 GC Hoogerheide Utrecht, 28-05-2014 Bram

Nadere informatie

DE BETROKKEN BOUWER IN DE BUURT DURA VERMEER INFRA REGIO NOORD WEST

DE BETROKKEN BOUWER IN DE BUURT DURA VERMEER INFRA REGIO NOORD WEST DE BETROKKEN BOUWER IN DE BUURT DURA VERMEER INFRA REGIO NOORD WEST DURA VERMEER INFRA REGIO NOORD WEST FOCUSGEBIEDEN DIRECTEUR JAN JORNA 06 5124 53 72 BEDRIJFSLEIDER MARCEL DE JONG 06 5359 92 14 VESTIGING

Nadere informatie

DE BETROKKEN BOUWER IN DE BUURT DURA VERMEER INFRA REGIO OOST

DE BETROKKEN BOUWER IN DE BUURT DURA VERMEER INFRA REGIO OOST DE BETROKKEN BOUWER IN DE BUURT DURA VERMEER INFRA REGIO OOST DURA VERMEER INFRA REGIO OOST DIRECTEUR ROELANT VELDBOER 06 2301 19 12 BEDRIJFSLEIDER ANDRÉ VAN DER VEGT 06 5347 17 71 REGIONALE KLANTEN ZIJN

Nadere informatie

Nieuwsbrief Looiershof 3 e week mei 2017 Voortgang Project Looiershof

Nieuwsbrief Looiershof 3 e week mei 2017 Voortgang Project Looiershof Nieuwsbrief Looiershof 3 e week mei 2017 Voortgang Project Looiershof Beste mensen, In de afgelopen week is het archeologisch vooronderzoek afgerond, zijn peilbuizen aangebracht en is het einde van het

Nadere informatie

Informatieavond Herinrichting straten kern Loon op Zand

Informatieavond Herinrichting straten kern Loon op Zand Informatieavond Herinrichting straten kern Loon op Zand Projectpartners Opdrachtgever: Projectleider: Projectleider: Directie UAV: Toezichthouder: Opdrachtnemer: Projectleider: Uitvoerder: Omgevingsmanager:

Nadere informatie

Fotoreportage Fotoreportage van de werkzaamheden aan de A6

Fotoreportage Fotoreportage van de werkzaamheden aan de A6 Fotoreportage Fotoreportage van de werkzaamheden aan de A6 De werkzaamheden zijn in volle gang. Deze fotoreportage geeft de stand van zaken van de werkzaamheden van onder andere de viaducten over de A6.

Nadere informatie

Lijnverzwaring 220 kv Vierverlaten - Hessenweg

Lijnverzwaring 220 kv Vierverlaten - Hessenweg Lijnverzwaring 220 kv Vierverlaten - Hessenweg Feda (Noorwegen) Eemshaven Weiwerd Louwsmeer Bergum Vierverlaten Peize Groningen Zeyerveen Meeden Diele Oudehaske Assen Beilen GAVI Hoogeveen Ens Lelystad

Nadere informatie

Fundamenteel Efficiënter

Fundamenteel Efficiënter Fundamenteel Efficiënter Inhoudsopgave 3 5 7 9 11 13 15 17 Wie en wat is de IJB Groep Totaal concept Geotechniek Mortel Heipalen Prefab fundering op palen Prefab fundering op staal Productie Wie en wat

Nadere informatie

RWE Power. CCS Werbeagentur 10/07. Energiecentrale Eemshaven. RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I Dertien vragen

RWE Power. CCS Werbeagentur 10/07. Energiecentrale Eemshaven. RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I  Dertien vragen RWE Power RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I www.rwe.com CCS Werbeagentur 10/07 Dertien vragen Een nieuwe elektriciteitscentrale op kolen en biomassa in Eemshaven RWE bouwt van 2008 tot 2013 een elektriciteitscentrale

Nadere informatie

van duurzaam tot circulair

van duurzaam tot circulair van duurzaam tot circulair van duurzaam tot circulair In gebouwen die ontmanteld moeten worden zijn veel materialen aanwezig die een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen, zoals staal, aluminium, vloerbedekking,

Nadere informatie

R-meeting, 14 april, Delft

R-meeting, 14 april, Delft R-meeting, 14 april, Delft EPC of split contract? De voor- en nadelen tijdens contractering en bouw van windparken hands-on experience in wind energy Inhoud 1. BLIX 2. Projectcyclus 3. Wat is EPC, wat

Nadere informatie

Drinkwater wij voegen er iets aan toe

Drinkwater wij voegen er iets aan toe Drinkwater wij voegen er iets aan toe Samen met u... Drinkwater is van levensbelang voor de maatschappij. Als de drinkwatervoorziening wegvalt, komt ons dagelijks leven vrijwel tot stilstand. Als drinkwaterbedrijf

Nadere informatie

Industriebouw Elk formaat en gewicht Goede referenties Haitsma Beton - de pionier in prefab

Industriebouw Elk formaat en gewicht Goede referenties Haitsma Beton - de pionier in prefab Industriebouw Industriële bouwprojecten zijn risicovol door de extra hoge tijdsdruk en kwaliteitseisen. Daarom willen aannemers garanties dat de planning en kwaliteit worden behaald. Haitsma Beton voorziet

Nadere informatie

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Windpark Spuisluis watervergunning. Ingediend op

Aanvraaggegevens. Publiceerbare aanvraag/melding. Aanvraagnummer Windpark Spuisluis watervergunning. Ingediend op bevoegd gezag Referentienummer Datum ontvangst Aanvraaggegevens Publiceerbare aanvraag/melding Aanvraagnummer 2769296 Aanvraagnaam Windpark Spuisluis watervergunning Uw referentiecode - Ingediend op 16-05-2017

Nadere informatie

DE N31 DOOR HARLINGEN

DE N31 DOOR HARLINGEN DE N31 DOOR HARLINGEN In 1963 werd de huidige N31 verhoogd op een talud aangelegd. Nu, 45 jaar later maakt het talud plaats voor een verdiepte bak. Dit betekent een constructief bijzonder ingrijpende en

Nadere informatie

_ PROVINCIE FLEVOLAND

_ PROVINCIE FLEVOLAND _ PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Gedeeltelijke transportbeperkingen op energie-infrastructuur in Flevoland Kern mededeling: Liander kondigt aan dat het genoodzaakt is om een tijdelijke (gedeeltelijke)

Nadere informatie

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND!

VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Nieuwsbrief augustus 2015 Verbreding N279 s-hertogenbosch-veghel VAKANTIE VOORBIJ: SCHOP IN DE GROND! Tot nu toe waren er nog weinig werkzaamheden te zien voor de ver bre - ding van de N279 tussen s-hertogenbosch

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Project Holendrecht-Diemen (A9 Gaasperdammerweg)

Informatiebijeenkomst Project Holendrecht-Diemen (A9 Gaasperdammerweg) Informatiebijeenkomst Project Holendrecht-Diemen (A9 Gaasperdammerweg) Malou van der Pal Omgevingsmanager IXAS Zuid-Oost 1 Agenda 1. Veiligheid 2. Wie is IXAS? 3. Projectgebied, kenmerken en aanpak IXAS

Nadere informatie

Introductie Buro Aardevol

Introductie Buro Aardevol Introductie Buro Aardevol Wegbouwkundig onderzoek en advies Projectmanagement Duurzaamheidsinvulling en advisering Milieukundig asfalt- en funderingsonderzoek Werkvoorbereiding Directievoering en toezicht

Nadere informatie

Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen

Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen 1 Doelstelling Dordrecht 2015 Routekaart Duurzaamheidsdoelstellingen 2010-2015: Doelstelling 2015 Duurzame energie 132 TJ

Nadere informatie

DE N31 DOOR HARLINGEN

DE N31 DOOR HARLINGEN DE N31 DOOR HARLINGEN Rond 1960 werd de huidige N31 verhoogd op een talud aangelegd. Nu, bijna 60 jaar later maakt het talud plaats voor een verdiepte bak. Dit betekent een constructief bijzonder ingrijpende

Nadere informatie

Programma vanavond.

Programma vanavond. Programma vanavond Presentatie gedeputeerde Talsma Presentatie initiatiefnemers Windpark Westfrisia Mogelijkheid tot stellen van vragen Afspraken vervolgtraject Informatiemarkt met koffie/thee en verdere

Nadere informatie

Nieuwsflits OV SAAL Special

Nieuwsflits OV SAAL Special Special, juli 2013 Nieuwsflits OV SAAL Special In deze Nieuwsflits Special laten wij u zien hoe de aanleg van het zogenoemde palenmatras in zijn werk gaat. Dit palenmatras wordt aangelegd om de slappe

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 10 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

Windpark Greenport Venlo - deelgebied Trade Port Noord

Windpark Greenport Venlo - deelgebied Trade Port Noord Windpark Greenport Venlo - deelgebied Trade Port Noord Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begrippen 4 Artikel 2 Wijze van meten 5 Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Jongerenforum Geotechniek

Jongerenforum Geotechniek KVIV - Jongerenforum Geotechniek Vrijdag 5 juni 2015 Ing. Thomas Vandermeulen Arcadis Belgium n.v. Imagine the result Bouw van een windturbine naast een bestaande kaaimuur Jongerenforum Geotechniek Bouw

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 1, oktober 2010

NIEUWSBRIEF nr. 1, oktober 2010 NIEUWSBRIEF nr. 1, oktober 2010 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief over nieuwbouwproject Rodeborg. Zoals we al eerder hebben aangekondigd, willen wij u door middel van nieuwsbrieven op de hoogte houden

Nadere informatie

PR contouren voor windturbine Vestas V90-3.0

PR contouren voor windturbine Vestas V90-3.0 74101391.006 12-7542 VERTROUWELIJK PR contouren voor windturbine Vestas V90-3.0 Arnhem, 10 januari 2013 Auteur(s) KEMA In opdracht van Eneco auteur : A. Taris beoordeeld : P. Franck 8 blz. 0 bijl. AT goedgekeurd

Nadere informatie

Dankzij de dijken Maatschappelijk verantwoord innoveren

Dankzij de dijken Maatschappelijk verantwoord innoveren Dankzij de dijken Maatschappelijk verantwoord innoveren Nederlandse kennis en ervaring met wind, water en dijken samengevoegd tot een unieke ontwikkeling. Dankij de dijken is innovatief en kansrijk maart

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

REGELS BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED HARDENBERG, WINDPARK DE VEENWIEKEN GEMEENTE HARDENBERG

REGELS BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED HARDENBERG, WINDPARK DE VEENWIEKEN GEMEENTE HARDENBERG 714068 3 juli 2015 REGELS BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED HARDENBERG, WINDPARK DE VEENWIEKEN GEMEENTE HARDENBERG De Wieken B.V. en Raedthuys Windenergie B.V. in opdracht van de provincie Overijssel en gemeente

Nadere informatie

Installatie handleiding. TreeParker installatie handleiding okt 2016 NL

Installatie handleiding. TreeParker installatie handleiding okt 2016 NL TreeParker installatie handleiding okt 2016 NL TreeParker onderdelen TreeParker Deck TreeParker Frame TreeParker Post 4 st TreeParker Frame 2 TreeParker onderdelen 51 cm 3 cm 3 TreeParker onderdelen 60

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Uitnodiging seminar Naar 4500 MW offshore wind: de uitrol van een net op zee

Uitnodiging seminar Naar 4500 MW offshore wind: de uitrol van een net op zee Uitnodiging seminar Naar 4500 MW offshore wind: de uitrol van een net op zee Een multidisciplinaire benadering; juridisch, technisch en kosten Dinsdag 24 juni 2014 l 14:00 18:00 Villa Jongerius te Utrecht

Nadere informatie

Toekomstverwachtingen en onderzoek uitdagingen in windenergie

Toekomstverwachtingen en onderzoek uitdagingen in windenergie Toekomstverwachtingen en onderzoek uitdagingen in windenergie Gijs van Kuik, em. HL TU-Delft 3 april 2017 Waar staat windenergie: 164 m Ø 8 MW turbine 5 windcentrales van 700 MW in de Noordzee Inbedding

Nadere informatie

Funderingen. Willy Naessens 7

Funderingen. Willy Naessens 7 Funderingen Willy Naessens 7 1. Funderingen op staal of volle grond Inleiding Aanzet van funderingen op draagkrachtige grond op geringe diepte. Hier kan men een onderscheid maken tussen prefab funderingen

Nadere informatie

Fotoreportage Werkzaamheden Almere Haven

Fotoreportage Werkzaamheden Almere Haven Fotoreportage Werkzaamheden Almere Haven De laatste weken is hard gewerkt aan de aanleg van de nieuwe afrit Almere Haven (afrit 4). Eind november is het nieuwe wegdek geasfalteerd en vanaf 17 december

Nadere informatie

Uitvoering en voortgang.

Uitvoering en voortgang. NIEUWSBRIEF NR 7 & 8 Afdichting stortlocatie t Rikkerink Enschede 22 aug 2018 Uitvoering en voortgang. Voor u ligt de zevende (in de vakantie) en achtste Nieuwsbrief. Middels deze nieuwsbrief willen wij

Nadere informatie

Procesbeschrijving milieuhygiënische bodemaspecten aanleg Windmolen Krabbegors te Dordrecht Inleiding

Procesbeschrijving milieuhygiënische bodemaspecten aanleg Windmolen Krabbegors te Dordrecht Inleiding Datum: 14 oktober 2016 Betreft: Procesbeschrijving milieuhygiënische bodemaspecten aanleg Windmolen Krabbegors te Dordrecht Kenmerk: BZ45, NOT20161013 Bestemd voor: HVC Ter attentie van: de heer P. Rozendaal

Nadere informatie

Fotoreportage Fotoreportage van de werkzaamheden aan de A6

Fotoreportage Fotoreportage van de werkzaamheden aan de A6 Fotoreportage Fotoreportage van de werkzaamheden aan de A6 De werkzaamheden zijn in volle gang. Deze fotoreportage geeft de stand van zaken van de werkzaamheden van onder andere de viaducten over de A6.

Nadere informatie

Infrastructuur. Optimale doorstroming. Tevreden weggebruikers. Duurzaamheid

Infrastructuur. Optimale doorstroming. Tevreden weggebruikers. Duurzaamheid Infrastructuur Optimale doorstroming Tevreden weggebruikers Duurzaamheid De A2 bij Utrecht wordt verbreed naar 2x5 rijstroken in een Alliantiecontract waarbij nauw wordt samengewerkt met de opdrachtgever

Nadere informatie

Topwind Asset Management

Topwind Asset Management Same Conditions, Better Performance De missie van Topwind Uw turbines moeten beschikbaar zijn en optimaal presteren op het moment dat het waait. Specialisten in Asset en Project. Maximaal Rendement Topwind

Nadere informatie

HERINRICHTING N241. BLVC Overleg Nr

HERINRICHTING N241. BLVC Overleg Nr HERINRICHTING N241 BLVC Overleg Nr. 11 24-03-2015 1 AGENDA 0 VERSLAG / ACTIELIJST 1 OVERZICHT PROJECT 2 STAND VAN ZAKEN 3 OVERZICHT WEGVAK 3 & 4 4 OVERZICHT WEGVAK 7 & 8 5 PRINCIPE FASERING WERKZAAMHEDEN

Nadere informatie

Elektrotechnische oplossingen voor de (glas)tuinbouw

Elektrotechnische oplossingen voor de (glas)tuinbouw Elektrotechnische oplossingen voor de (glas)tuinbouw Transformatorstations Projecten Speciale producten Services Stationautomatisering CREATIVITEIT = STANDAARD PROFESSIONELE PROJECTORGANISATIE De glastuinbouw

Nadere informatie

Stand van zaken offshore windenergie in Nederland

Stand van zaken offshore windenergie in Nederland Stand van zaken offshore windenergie in Nederland Chris Westra (We@Sea) met dank aan Sander de Jong (Rijkswaterstaat Noordzee) Offshore windturbineparken in NL Ronde 1 2 windturbineparken operationeel

Nadere informatie

ASPIRAVI. Windpark Assenede

ASPIRAVI. Windpark Assenede ASPIRAVI Windpark Assenede SAMEN GEDREVEN DOOR DE WIND WINDPARK ASSENEDE Windpark Assenede: Projectlocatie Projectkenmerken Timing / planning van de werken Investeer mee via Aspiravi Samen cvba Aankoop

Nadere informatie

Wegonderzoek volgens de Wegenscanners

Wegonderzoek volgens de Wegenscanners Wegonderzoek volgens de Wegenscanners De Wegenscanners willen informatie over de weg verbeteren. Daarbij maken we gebruik van onze visie: onderzoek van globaal naar detailniveau en koppel daarbij puntinformatie

Nadere informatie

Windpark Westeinde. Notitie ten behoeve van de Omgevingsvergunning beperkte milieutoets

Windpark Westeinde. Notitie ten behoeve van de Omgevingsvergunning beperkte milieutoets Windpark Westeinde Notitie ten behoeve van de Omgevingsvergunning beperkte milieutoets Alisios, s Gravenhage, 1 februari 2016 1. Inleiding Het voornemen bestaat uit het vervangen van een bestaand windpark.

Nadere informatie

Haitsma Beton - de pionier in prefab

Haitsma Beton - de pionier in prefab De grootste van Nederland De imposante brug over het Van Starkenborghkanaal bij Eibersburen heeft de langste voorgespannen liggers van Nederland. Haitsma Beton zorgde voor het ontwerp, de productie en

Nadere informatie

Geotechnics. BeauMatt oeverbescherming. Building worldwide on our products

Geotechnics. BeauMatt oeverbescherming. Building worldwide on our products Geotechnics Building worldwide on our products De BeauMatt is een innovatieve milieuvriendelijke oeverbeschermingsmat, opgebouwd uit cellulaire geotextiel elementen, die gevuld worden met een geschikt

Nadere informatie

Duurzaam Bouwen op de Hanzelijn 16 april 2010

Duurzaam Bouwen op de Hanzelijn 16 april 2010 Duurzaam Bouwen op de Hanzelijn 16 april 2010 Stijn Elbers (VolkerRail) Erik Helmink (Strukton Rail) 15-4-2010 1 Duurzaam Bouwen op de Hanzelijn. Voorstellen: Mijn naam is Erik Helmink, samen met Stijn

Nadere informatie

Bouwt u de weg van de Toekomst? Inbreng van de deelnemers aan de marktinfodag op 11 maart 2010

Bouwt u de weg van de Toekomst? Inbreng van de deelnemers aan de marktinfodag op 11 maart 2010 Bouwt u de weg van de Toekomst? Inbreng van de deelnemers aan de marktinfodag op 11 maart 2010 L. Witteveen Bedrijfsnaam: Martens Prefab Beton Als producent hebben wij duurzaamheid en innovatie hoog in

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vechtdal Verbinding N340/N48 en N377

Nieuwsbrief Vechtdal Verbinding N340/N48 en N377 Mei 2019 Nieuwsbrief Vechtdal Verbinding N340/N48 en N377 Inhoud nieuwsbrief Even voorstellen: Willem Jan en Lummieke omgevingsmanagers Ondertussen bij aannemer VDV Planning Bomen kappen Minimale hinder

Nadere informatie

Opstelling Windpark Krammer (VKA uit het MER)

Opstelling Windpark Krammer (VKA uit het MER) Opstelling Windpark Krammer (VKA uit het MER) N Windpark Krammer W Z O Het grootste burgerinitiatief van Nederland. Coöperatie Zeeuwind Coöperatie Deltawind Zeeland samenwerking Goeree-Overflakkee leden

Nadere informatie

Fotoreportage A6: Waterlandseweg klaar voor gebruik!

Fotoreportage A6: Waterlandseweg klaar voor gebruik! Fotoreportage A6: Waterlandseweg klaar voor gebruik! Afgelopen tien dagen is 24 uur per dag met man en macht gewerkt aan de aansluiting van de A6 op de Waterlandseweg, het inrichten van het nieuwe kruispunt

Nadere informatie

Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad

Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad Kop van Overijssel heeft volwassen fietspad In de kop van Overijssel is in 1992 een fietspad aangelegd in een gebied met zeer slechte draagkracht. Nu, 18 jaar later, is ter plaatse gekeken hoe dit inmiddels

Nadere informatie

ZEVENAAR DERDE SPOOR INFORMATIEAVOND BABBERICH, 7 JUNI 2017

ZEVENAAR DERDE SPOOR INFORMATIEAVOND BABBERICH, 7 JUNI 2017 ZEVENAAR DERDE SPOOR INFORMATIEAVOND BABBERICH, 7 JUNI 2017 PRESENTATIE Even voorstellen Wat gaat er gebeuren? Voorbereidende werkzaamheden Planning Minimaliseren hinder Communicatie EVEN VOORSTELLEN Brug,

Nadere informatie

Ruim baan voor windenergie in het leefgebied van vleermuizen. De optimale bescherming van vleermuizen rond windturbines. Bat Protection System

Ruim baan voor windenergie in het leefgebied van vleermuizen. De optimale bescherming van vleermuizen rond windturbines. Bat Protection System Ruim baan voor windenergie in het leefgebied van vleermuizen De optimale bescherming van vleermuizen rond windturbines Bat Protection System De missie van Topwind Meer kans op een succesvolle ontwikkeling

Nadere informatie

3.11 Tracé Prinses Beatrixlaan

3.11 Tracé Prinses Beatrixlaan DHV B.V. 3.11 Tracé Prinses Beatrixlaan 3.11.1 Beschrijving Het Tracé Prinses Beatrixlaan sluit aan op de bestaande afrit 11 Rijswijk en Delft van de A4. De helling van het viaduct over de A4 wordt in

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA - Ja. Het CDA zet de komende jaren in op zon, wind, aardwarmte en andere vormen van alternatieve. Het CDA steunt de provinciale beleidslijn. Dat geldt ook voor beleid dat al is ingezet, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Netaansluiting Windparken

Netaansluiting Windparken Netaansluiting Windparken Wouter van den Akker Stay tuned. Safety first! Voor uw en onze veiligheid vragen we uw aandacht voor de volgende veiligheidsmaatregelen. In geval van een ontruiming van het pand:

Nadere informatie

5.19 Bouwwerken in de kern- en beschermingszone van een waterkering

5.19 Bouwwerken in de kern- en beschermingszone van een waterkering 5.19 Bouwwerken in de kern- en beschermingszone van een waterkering Kader Keur Deze beleidsregel gaat over keurartikel 3.1 eerste lid onder b: Zonder vergunning van het bestuur is het verboden gebruik

Nadere informatie