Opdracht. Naam: Mick Bitter (469062) Docent: Ger de Vries Semester: CICA Course: ICC

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdracht. Naam: Mick Bitter (469062) Docent: Ger de Vries Semester: CICA Course: ICC"

Transcriptie

1

2

3 Opdracht Naam: Mick Bitter (469062) Docent: Ger de Vries Semester: CICA Course: ICC Tweede analyserapport en tweede beoordelingsproduct voor de course ICC.

4 Inleiding Dit analyserapport is onderdeel van de course ICC (Interactive content creation). De tweede opdracht van deze course houdt het schrijven van een analyse in, deze gaat in dit geval over interactie en ontwerp In deze analyse kunt u de volgende hoofdstukken terugvinden. Een onderzoek over de Applicatie News Room. Een e-learning applicatie die de engelse taal van leerlingen uit groep 8 mogelijkheid geeft om op een leuke manier zichzelf te testen. Deze applicatie heb ik gekozen omdat het een e-learning applicatie is en dezelfde doelgroep heeft al mijn Weermachine. In het tweede hoofdstuk geef ik de conclusies uit het onderzoek om vervolgens dezelfde punten op mijn eigen weermachine toe te passen. Daarbij voeg ik ook twee flowcharts toe, een algemene en een ingezoomde flowchart op de cyclus van seizoenen. Dit analyserapport draagt bij aan het beter maken van mijn applicatie door specifiek naar andere applicaties te kijken. Ik hoop dat ik de verschillende ontwerp onderwerpen beter duidelijk heb kunnen maken met dit rapport. Mick Bitter 4 Analyserapport 2:

5 Inhoudsopgave Inleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Onderzoek Hoofdstuk 2: Weermachine Flowcharts Analyserapport 2: 5

6 Onderzoek Hoofdstuk 1 In dit hoofdstuk zal ik een interactieve applicatie voor kinderen onderzoeken op 6 verschillende punten. (Ontwerpen voor: Bewegen, Waarnemen, Taal, Leren en tegen vergeten, Denken en Gebruiker. Dit om mijn uiteindelijke Weermachine beter te maken, door de bevindingen die ik in dit onderzoek gedaan heb uit te voeren. De interactieve applicatie De interactieve applicatie die ik ga onderzoeken heet News Room. De gebruiker, kinderen tot 12 jaar moeten de redactie van een krant helpen de deadline te halen. Doel van de applicatie is om de taal en grammatica van de engelse taal te verbeteren. Zie afbeelding 1 voor een overview De gebruiker krijgt de gebruiker 4 opdrachten om het doel van de applicatie te bereiken. Het helpen van de 4 afdelingen van de krant namelijk: De afdeling People, de afdeling Food&Entertainment, de afdeling Sports en de afdeling Headlines. De opdrachten zijn opdrachten gefocused op taal. de gebruiker moet een tekst voor de krant verbeteren op taal en grammatica fouten Bewegen De gebruiker gebruikt voor deze applicatie een muis en het toetsenbord. De applicatie begint door je naam in te voeren. Dit kan doormiddel van het virtuele toetsenbord op het scherm (muis) of je eigen toetsenbord. De inleiding en andere opdrachten zijn weg te klikken door gebruik te maken van de icoontjes die het bedrijf E-learningforkids.gov gebruikt. Verder navigeer je door de applicatie door op de 4 verschillende personen/afdelingen te klikken. Er verschijnt dan een handje. Het is gemakkelijk om door de applicatie te bewe- Afbeelding 1: Overview van de applicatie News Room 6 Analyserapport 2:

7 gen. De afdelingen zijn grote knoppen en er zijn om verder en terug te gaan en evt afsuiten maar 2 tot 4 handelingen nodig. Voor de opdrachten zijn er meer handelingen nodig, daarover later meer onder het kopje denken. De applicatie is voor zijn doelgroep simpel gehouden, dit is iets wat ik mee moet nemen in de navigatie van mijn eigen weermachine. Waarnemen De applicatie is gemaakt voor kinderen tot 12 jaar, basisschoolleerlingen. Daarom is er denk ik gekozen voor een tekenstijl. Verder zijn er veel rechte vormen te vinden en veel grijstinten. Dit accentueert het gevoel van een kantoor en past dus wel bij de applicatie. Wel maakt dit de applicatie wel wat saai qua kleurgebruik. De gebruiker wordt meteen vanaf het begin duidelijk gemaakt dat hij moet helpen bij het halen van een deadline. Hiervoor moet hij de verschillende opdrachten uitvoeren. Deze hebben te maken met taal. De volgorde van de afdelingen die je kiest hebben geen invloed zolang ze maar allemaal gedaan worden. De opdrachten kennen 2 beoordelingsfases: Eerste check, tweede definitieve check en beoordeling. Na deze beoordeling worden de fouten nagelopen zodat de gebruiker ziet wat hij fout heeft gedaan. Nadat een opdracht van een betreffende afdeling is gedaan word deze opdracht doorzichtig grijs, dit houdt in dat deze opdracht voltooid is. Als alle opdrachten voltooid zijn volgt er een eindanimatie en krijgt de gebruiker een certificaat. Zie afbeelding 2. Taal De taal binnen de applicatie is Engels. Wat ook logisch is aangezien er het doel is om de Engelse taal van de gebruiker te verbeteren. De inleiding bevat een tekstvak met het doel en de spelregels bij de opdrachten. Deze tekst wordt begeleid door een duidelijke voiceover die alles nog eens rustig uitlegt. Zie afbeelding 3 voor een voorbeeld De opdrachten zijn vanzelfsprekend ook in het engels. De opdrachten zijn denk ik wel wat lang voor kinderen van 12 jaar en het is niet altijd duidelijk wat er ingevult moet worden bij een vraagstuk. Zie afbeelding 4 voor een voorbeeld Structuur van de applicatie past binnen de stijl die de organisatie hanteerd. De applicatie speelt zich af binnen een venster van E-learning for kids waardoor de navigatie duidelijk is. Wel ziet dit er wat ouderwets en minder afgewerkt uit. Typografie binnen de applicatie is duidelijk. Worden niet veel verschillende lettertypes gebruikt. Dit straalt rust uit. Afbeelding 3: Inleiding van de applicatie Afbeelding 2: De beloning: Certificaat. Afbeelding 4: Een opdracht. Analyserapport 2: 7

8 Leren en tegen vergeten De uitleg aan het begin van de applicatie bestaat uit tekst en een mannelijke voiceover die het doel van de applicatie uitlegt. Door deze dubbele manier van uitleggen is het voor de gebruiker duidelijk wat er verwacht wordt. Voorafgaand aan de opdracht word er door middel van een animatie en een voiceover nog eens duidelijk gemaakt wat er van de gebruiker verwacht wordt. Hierna De opdrachten, het ondekken van taalfouten in een stukje tekst, zijn bijna allemaal hetzelfde. Alleen het onderwerp veranderd steeds. Dit draagt bij aan het tegen vergeten van het doel. Tijdens de opdrachten krijg je twee kansen om de opdracht te voltooien. Tijdens het eerste feedback moment krijgt de gebruiker te zien hoeveel goede en hoeveel foute antwoorden de gebruiiker gegeven heeft. Dit is hierna ook in de opdracht te zien. Daarna krijgt de gebruiker nog een keer de kans om de foute antwoorden te corrigeren. Als de gebruiker hierna klaar is krijg je de laatste feedback en word de opdracht samen doorgenomen. De applicatie heeft behalve het verbeteren van zinnen geen andere opdrachten. Hierdoor word er weinig geleerd in de applicatie wat betreft het navigeren en het opdoen van nieuwe ervaringen. De affordance van deze applicatie is redelijk. Het is best duidelijk dat er geklikt moet worden op de vier verschillende afdelingen. Bij de opdrachten ziet er hetzelfde uit als een word document waardoor een klik en het gebruik van toetsenbord duidelijk wordt. Wel is het weinig uitdagend en geeft het weinig plezier. Afbeelding 5: De twee verschillende soorten feedback. Links de eerste keer, Rechts de tweede keer. Denken De mentale belasting van de gebruiker is denk ik precies voldoende. De opdracht sluit aan bij het niveau van een basisschoolleerling. De combinatie van een bewust onderwerp uit een krant, tijd en een aantal open plekken maakt het voor de gebruiker uitdagend om de opdracht op te lossen. Ook is het niet erg als de gebruiker een paar fouten heeft. Dit heeft geen invloed op de uitkomst. De fouten die verbeterd moeten worden zijn niet moeilijk. Al is het soms wat moeilijk wat ze precies willen, zo moet je soms iets kleins zoals een hoofdletter of een spatie verbeteren. Dit is slecht zichtbaar waardoor de gebruiker makkelijk fouten maakt. Gebruiker Perspectief van de gebruiker is niet meer dan een stilstaand first person view. Je kunt niet door de applicatie bewegen. Zoals al vaker gezegd is de rol van de gebruijker het oplossen van de problemen binnen de redactie van NewsRoom. Doordat je niet kunt bewegen door de applicatie is de applicatie een beetje saai naar mijn mening. De gebruiker doet niets meer dan klikken, kijken, luisteren en invullen. Ook zijn er maar 4 opdrachten die geen afwisseling kennen. Hierdoor is de applicatie na 1x spelen ook klaar. Wel helpt de applicatie bij het begrijpen van de engelse taal, hierdoor streeft het zijn doel na. 8 Analyserapport 2:

9 Weermachine Hoofdstuk 2 In dit hoofdstuk zal ik uit het onderzoek de belangrijkste conclusies trekken met betrekking tot mijn eigen weermachine. Hierna zal ik mijn eigen applicatie kort behandelen aan de hand van zeven ontwerponderdelen. Ook voeg ik een flowchart toe. Conclusies uit het onderzoek. Bewegen binnen de applicatie van NewsRoom gaat met de muis. Doordat het snel duidelijk is waar er geklikt moet worden door de grote knoppen is er weinig tot geen leerproces nodig om binnen de applicatie te kunnen functioneren. Om de applicatie voor kinderen aantrekkelijk te maken is er gekozen voor een tekenstijl. Ook is er rekening gehouden met het saaie kantoorgebouw door veel grijstinten te gebruiken. De gebruiker word op ht eind ook beloond voor zijn werk door middel van een certificaat. Voiceover en tekst is in de applicatie erg belangrijk, deze is duidelijk ingesproken en er word weinig extra uitleg met tekst gegeven. Wel zijn de opdrachten vol tekst wat het soms overweldigend maakt. Binnen de applicatie wordt er twee keer feedback gegeven op de opdracht, de eerste keer feedback is een soort check. De gebruiker kan kijken of hij op de goede weg is. Daarna volgt de laatste check en worden de antwoorden een voor een doorlopen. Niveau van de applicatie is op het niveau van de doelgroep aangepast. Zo worden er geen opdrachten gegeven die een kind van 12 nog niet hoeft te kunnen. Point of view is niet veel speciaals, de gebruiker staat stil en kijkt over de redactie waar ook niet veel gebeurd. The cycle of Seasons The cycly of Seasons, de werktitel van mijn applicatie zal zoals in het vorige analyserapport gaan over de 4 seizoenen, lente, zomer, herfst en winter en hun bijbehorende weertypes. Ik zal nu aan de hand van de 7 ontwerponderdelen uit het onderzoek mijn eigen applicatie verder verduidelijken. Bewegen binnen mijn applicatie gaat net zoals in News Room met de muis. De gebruiker klikt op mijn applicatie op verschillende weer icoontjes binnen de scene om de seizoenen te laten vorderen. Om dit duidelijk te maken moeten de icoontjes dus groot zijn, en een prominente plek hebben in de applicatie. De gebruiker neemt de applicatie waar als een soort kleine wereld. De gebruiker zal in de straat waar alles afspeelt verschillende personages zien. Deze hebben bijna allemaal een kleine animatie, en grotere animaties voor de personages die belangrijk zijn. Deze geven bijvoorbeeld informatie bij de verschillende weersoorten. Er zal weinig taal binnen de applicatie. sommige personages zullen door middel van een tekstwolkje. Ook zal er aan het begin van de applicatie een kleine inleiding gegeven worden met eventueel een voiceover. De gebruiker zal leren welke seizoenen er zijn, en welke weertypes daar bij horen. Door middel van de inleiding word het voor de gebruiker duidelijk wat er moet gebeuren binnen de applicatie. Door deze acties uit te voeren leert de gebruiker. De applicatie moet vooral leuk zijn dus de gebruiker hoeft niet veel te denken. In iede geval niet intensief. De applicatie is simpel maar wel leerzaam. Het moet geen normale opdracht uit een schoolboek worden. Point of view van de gebruiker is een vaste positie zodat die de straat goed kan zien. Analyserapport 2: 9

10 Flowchart Afbeelding 6: Algemene flowchart The cycle of Seasons 10 Analyserapport 2:

11 Bijbehorend bij Hoofdstuk 2: Weermachine voeg ik twee flowcharts toe. een flowchart over de algemene doorloop van de applicatie en een een flowchart over de cyclus van de seizoenen met bijbehorende acties en weetjes. Algemene flowchart De applicatie begint met een inleiding. Hierin word uitgelegd wat er in de applicatie gebeurd. Ook word in deze inleiding het kleine verhaal vertelt. In de Intro zullen er enkele klein animatie zijn en alle interface ingeladen worden. Hierdoor krijgt de gebruiker ook de tijd om de inleiding te verwerken. Hierna begint de applicatie. De gebruiker doorloopt de verschillende seizoenen (hierover later meer). en vervolgens na de winter klaar te zijn. De gebruiker kan hierna doorgaan naar de samenvatting of de cyclus nog een keer doolopen. In de samenvatting word alles nogmaals besproken. De applicatie is afgelopen. Seizoencyclus Als de gebruiker in de lente aankomt moet de gebruiker 2x op de zon te maken en 1x op de wolken klikken om regen te maken. Hierna kan de gebruiker pas verder naar de zomer. Ook kan de gebruiker in de lente, een weetje over de lente zoeken. Tijdens de zomer moet de gebruiker 4x op de zon klikken, 1x op de wolken voor bewolking. Op deze manier zijn alle weertypes van de zomer langsgekomen en kan de gebruiker ook hier zijn weetje zoeken. De herfst heeft 1x de zon, 1x bwolking en 1x regen nodig voordat het weetje gezocht kan worden en de gebruiker weer verder kan naar de winter. In de winter moet de gebruiker 1x bewolking en 3x sneeuw verzamelen om verder te gaan. Afbeelding 7: Zoomin op de Cyclus van seizoenen. Analyserapport 2: 11

12

Opdracht: Interactive Content Creation.

Opdracht: Interactive Content Creation. Opdracht: Interactive Content Creation. Naam: Mick Bitter (469062) Docent: Ger de Vries Semester: CICA Course: ICC Eerste analyserapport en het eerste beoordelingsproduct voor ICC Inleiding Analyseopdracht

Nadere informatie

Test-Report 2. Groep. Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger

Test-Report 2. Groep. Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger Test-Report 2 Groep A Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger Auteur Erik de Beurs Getest project Portfolio Channah Bosse 1 Inleiding

Nadere informatie

Find The Word. Design Document versie 0.1

Find The Word. Design Document versie 0.1 Find The Word Design Document versie 0.1 Author: Paul Meelen Bobby Goossens Vrije Ruimte, 2005 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1 Document Geschiedenis...2 2 Introductie...3 2.1 Eigenschappen...3 3 Spel

Nadere informatie

De Grootste Belg triggeren. (zie ook cursus p.8)

De Grootste Belg triggeren. (zie ook cursus p.8) De Grootste Belg triggeren. (zie ook cursus p.8) Bedoeling Op de voorstellingsdia van de 10 kandidaten willen we de foto en de naam laten verschijnen op het ogenblik dat op het pictogram wordt geklikt

Nadere informatie

edumedia handleiding

edumedia handleiding Info: www.edumedia-sciences.com/nl edumedia handleiding Uw school heeft een abonnement genomen op edumedia. Dit is een globale handleiding voor het gebruik van de animaties in uw lessen. edumedia is een

Nadere informatie

Hoofdconcept Project Pameijer Het Spelletjes-spel

Hoofdconcept Project Pameijer Het Spelletjes-spel Hoofdconcept Project Pameijer Het Spelletjes-spel ~ Jonathan Ragamin ~ Andji Coster ~ Mick de Graaf ~ Philip Lok Het concept: Aangezien er schijnbaar het één en ander mis is gegaan met ons mailtje met

Nadere informatie

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw?

Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Hoe werkt u met Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw? Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Hoe maken de leerlingen kennis met Moderne Wiskunde online? p. 5 4 Meer dan lesstof in het

Nadere informatie

Toetsen in Blackboard

Toetsen in Blackboard Toetsen in Blackboard Met de tool Test kun je toetsvragen maken en afnemen. In dit document wordt uitgelegd 1. Hoe een toets gemaakt kan worden. 2. Hoe een toets bewerkt kan worden. 3. Hoe een toets beschikbaar

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Zorg voor leren ACADEMIE e-learning Loop je onverhoopt toch nog ergens tegenaan? Schroom niet om te mailen naar info@zorgvoorleren.nl of mij, Carolien, te bellen op 06 250 555 92.

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

P5 Ontwerpdocument WIE IS DE MOL? Karlijn van Egmond P4 2015/2016 V1-07

P5 Ontwerpdocument WIE IS DE MOL? Karlijn van Egmond P4 2015/2016 V1-07 P5 Ontwerpdocument WIE IS DE MOL? Karlijn van Egmond 500643748 P4 2015/2016 V1-07 Inhoudsopgave 1. Concept Blz. 2 2. Scenario Blz. 3 3 Interactieontwerp Userstory 1, hints toevoegen Blz. 5 Userstory 2,

Nadere informatie

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap With a little Help from Wennen aan Office 2010 John Spronk Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap naar Office 2010 omdat het er zo anders uitziet dan het vertrouwde Office 97. Degenen die

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten Handleiding voor docenten Oktober 2017 Inhoudsopgave... Inleiding.... 4 Aan de slag!... 5 Het inloggen... 5 Nog geen account?.... 5 Een account aanmaken.... 6 Stap 1. Jouw gegevens.... 6 Stap 2. Jouw school....

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

Handleiding. Leermodule voor zelfstudie Opleiding mentoren

Handleiding. Leermodule voor zelfstudie Opleiding mentoren Handleiding Leermodule voor zelfstudie Opleiding mentoren 1. Overzicht voornaamste knoppen 2. Module openen 3. Oefeningen 4. Theoriepagina s 1 Overzicht voornaamste knoppen Terug naar overzicht modules

Nadere informatie

Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule

Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule Uitleg LIGHT nieuwsbriefmodule Datum: 29-09- 09 Gemaakt door: Abbe Keultjes (abbe@light.nl) Versie: 1.1 Inhoud Nieuwsbriefmodule... 2 Algemene opmerkingen... 2 Mailinglijsten beheren... 3 Nieuwsbrief bewerken,

Nadere informatie

Project Ontwerp Specificatie Het Zwarte Schaap Team 13 Klas Wit

Project Ontwerp Specificatie Het Zwarte Schaap Team 13 Klas Wit Project Het Zwarte Schaap Team 13 Klas Wit Erwin Spil (51680) Gerd Melgers (527740) Nadine Buizert (520808) Saskia Hoogerhuis (51537) Stefano Dostmohammed (528700) Inhoudsopgave Onderwerp: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handleiding Oefenen met spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. Sietse Kuipers

Handleiding Oefenen met spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. Sietse Kuipers Handleiding Oefenen met spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen Sietse Kuipers 1 Inhoud Inleiding... 3 Opstarten... 3 De Beheermodule... 3 Het programma aanpassen aan specifieke wensen... 4 Het Logboek

Nadere informatie

RELEASE NOTES. Wat is er nieuw in ILIAS 5.2?

RELEASE NOTES. Wat is er nieuw in ILIAS 5.2? RELEASE NOTES Wat is er nieuw in ILIAS 5.2? WELKOM RELEASE NOTES VOOR ILIAS 5.2 De redactie van ILIAS Online Help en de ILIAS open source e-learning Community biedt u als ILIAS-gebruiker, dit document

Nadere informatie

Instructie aanmelden/inloggen.

Instructie aanmelden/inloggen. Instructie aanmelden/inloggen. Via de website is het mogelijk om je aan te melden voor een cursus van Scholing dichtbij. Voor cursisten die eerder hebben deelgenomen aan een cursus is het eenvoudig om

Nadere informatie

PeerWise Studentenhandleiding.

PeerWise Studentenhandleiding. PeerWise Studentenhandleiding Educate-itbalie@uu.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Wat is PeerWise? 3 2 Hoe maak ik als student een account aan in PeerWise? 3 3 Aan de slag in PeerWise 3 4 Hoe formuleer je

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

AN0017-NL. Hoe plattegronden gebruiken. Overzicht. Bediening 2D/3D

AN0017-NL. Hoe plattegronden gebruiken. Overzicht. Bediening 2D/3D Hoe plattegronden gebruiken Overzicht Plattegronden stellen gebruikers in staat om een locatie te monitoren met behulp van interactieve plattegronden. Plattegronden kunnen gebruikt worden om apparaten

Nadere informatie

Ontwerpverslag. Mobile Concepting 16 maart 2015. Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems

Ontwerpverslag. Mobile Concepting 16 maart 2015. Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems Ontwerpverslag Mobile Concepting 16 maart 2015 Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems 1. Ontwerpproces en concept 3 1.1. Uiteindelijk concept 3 1.2. Ontwerpkeuzes 4 1.3. Ontwerpproces 4 2. Prototypes

Nadere informatie

Gmax tutorial. Handleiding voor de objecten bouwer voor Trainz. Deel 1 De basis knoppen / functies, gmax instelling, object vorm veranderen.

Gmax tutorial. Handleiding voor de objecten bouwer voor Trainz. Deel 1 De basis knoppen / functies, gmax instelling, object vorm veranderen. Gmax tutorial Handleiding voor de objecten bouwer voor Trainz Deel 1 De basis knoppen / functies, gmax instelling, object vorm veranderen. Door Olaf (Olaf99) http://trainzbuilders.yourbb.nl/index.php Welkom

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. LESMATERIAAL

1. INLEIDING 2. LESMATERIAAL DOCENTENHANDLEIDING 1. INLEIDING Nederlands in Beeld (NIB) is bedoeld om zoveel mogelijk via beeldmateriaal de betekenis van woorden en zinnen duidelijk te maken. Cursisten met weinig schoolervaring hebben

Nadere informatie

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007

voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 voor Blender v2.42a Software Box Bas van Dijk v1.1 februari 2007 Copyright (c) 2007 - Bas van Dijk Toestemming tot het kopiëren en verspreiden van dit document wordt verleend mits het document ongewijzigd

Nadere informatie

Symbol for Windows Planner Versie 0.8

Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Inhoud Inleiding... 3 1. Weergaven... 4 2. RealTime modus (de agenda raadplegen)... 6 2.1. Wat is een modus... 6 2.2. Eenvoudigste weergave... 6 2.3. Uitgebreidere

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Speelwijzer Go VMBO game

Speelwijzer Go VMBO game Speelwijzer Go VMBO game Voor docenten basisonderwijs Welkom bij Go VMBO. Het spel dat uw leerlingen helpt om een gedegen keuze te maken voor het voortgezet onderwijs. Door het spelen van deze uitdagende

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010

MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 MONTAGE THEMA S IN STUDIO12 31-03-2010 Wat is het? Dit nieuwe item werd aan Studio12 toegevoegd om het programma aantrekkelijker te maken voor de beginner Ieder thema bestaat uit een setje van sjablonen

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR PLOEGLEIDERS

HANDLEIDING VOOR PLOEGLEIDERS HANDLEIDING VOOR PLOEGLEIDERS Aanmelden Het aanmeldingsproces is gelijklopend aan dat van de gewone medewerker. Indien je daar nog vragen over hebt, kan je het document Handleiding My- Dranouter medewerkers

Nadere informatie

Hoofdstuk 18: Een presentatie maken

Hoofdstuk 18: Een presentatie maken Hoofdstuk 18: Een presentatie maken 18.0 Inleiding De focus van een PowerPoint presentatie valt meestal op één dia. Dit betekend dat een PowerPoint presentatie een goed middel is om concepten via punten

Nadere informatie

Studentenhandleiding Peerwise

Studentenhandleiding Peerwise Studentenhandleiding Peerwise Inleiding In deze handleiding wordt uitgelegd wat Peerwise is, hoe je als student een account aanmaakt en hoe je vervolgens aan de slag gaat met het werken in Peerwise. Wat

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen DOCENTEN HANDLEIDING Oktober 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of krachtens

Nadere informatie

Handleiding Facebook Hulst Online

Handleiding Facebook Hulst Online Handleiding Facebook Hulst Online Door Elodie Kint en Willem Menting 1 Stijl Het doel van de Facebookpagina Hulst Online is om nieuwe bezoekers naar Hulst te trekken. Op de pagina willen we laten zien

Nadere informatie

Interactieontwerp Groepsopdracht Week 2, Opdracht 16

Interactieontwerp Groepsopdracht Week 2, Opdracht 16 Interactieontwerp Groepsopdracht Week 2, Opdracht 16 Bas de Keulenaar (11045973) Technisch Ontwerper Annejet Robijn (11269111) Grafisch Ontwerper Angélique Siu (11211725) Interactie Ontwerper Lisanne van

Nadere informatie

Hoe werkt u met Stepping Stones 6e editie Tweede Fase

Hoe werkt u met Stepping Stones 6e editie Tweede Fase Hoe werkt u met Stepping Stones 6e editie Tweede Fase Inhoud 1 In vogelvlucht p. 2 2 Hoe wilt u werken? p. 3 3 Meer dan lesstof in het boek p. 5 4 Leerroutes p. 8 5 Slim stampen p. 9 6 Oefentoets met studieadvies

Nadere informatie

Wireframes Monk en de verdwenen kleuren

Wireframes Monk en de verdwenen kleuren Wireframes Monk en de verdwenen kleuren 1. In het eerste scherm kan er gekozen worden tussen leerling en docent. Welkom - Titel test 1 Leerling Docent 2. Om bij te houden welke leerling aan het spelen

Nadere informatie

Techniekkaart: Het houden van een interview

Techniekkaart: Het houden van een interview WAT IS EEN INTERVIEW? Een interview is een vraaggesprek. Wat een interview speciaal maakt, is dat je met een interview aan informatie kunt komen, die je niet uit boeken kunt halen. Als je de specifieke

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Leerlingomgeving Emma Klassiek

Gebruikershandleiding Leerlingomgeving Emma Klassiek Gebruikershandleiding Leerlingomgeving Emma Klassiek In deze instructie wordt het werken met de leeromgeving van Emma Klassieke Talen uitgelegd. De uitleg en voorbeelden zijn vooral gedaan op basis van

Nadere informatie

WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS:

WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS: WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS: THEMA 1 MIJN GAMEPROFIEL VS. DE GROEP OPDRACHT 2 NEEM DE VRAGENLIJST MIJN OUDERS EN MIJN GAMEGEDRAG AF BIJ JE OUDER(S) OF OPVOEDER(S). (PAGINA 4) 1 DENK NA OVER JOUW GAMEGEDRAG.

Nadere informatie

Content tips & tricks

Content tips & tricks Content tips & tricks E-learning vormt de basis van je lessen en als docent steek je veel tijd in het ontwikkelen en vormgeven van deze content. Met deze handleiding maken we dit proces net even makkelijker

Nadere informatie

Projectspecificatie. Portfoliowebsite Kyril Herkelman Deeltijd 1A

Projectspecificatie. Portfoliowebsite Kyril Herkelman Deeltijd 1A Projectspecificatie Portfoliowebsite Kyril Herkelman Deeltijd 1A inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Introductie...3 Visie...3 Doelstellingen...3 Succescriteria...4 Site map...4 Functionele specificaties...5

Nadere informatie

Veranderen van modus Met de muis: klik in de Dragonbalk op Modus. Er verschijnt uitschuifmenu waarin u de verschillende modi kunt selecteren.

Veranderen van modus Met de muis: klik in de Dragonbalk op Modus. Er verschijnt uitschuifmenu waarin u de verschillende modi kunt selecteren. Hoofdstuk 4: beginselen van Dragon Overzicht In het voorgaande hoofdstuk heeft u Dragon NaturallySpeaking geïnstalleerd. In dit hoofdstuk worden de beginselen uitgelegd van het werken met Dragon NaturallySpeaking.

Nadere informatie

PowerPoint LL. Heemscan

PowerPoint LL. Heemscan Beste leerling, Je hebt nu een handleiding voor je liggen om de Powerpointpresentatie te maken. Vóór je gaat beginnen, lees je eerst deze handleiding en de tips goed door. Veel succes en veel plezier!

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Inhoudsopgave. 1 Wat is Klik & Tik. Het internet op? 2 Doelgroep. 3 Opbouw van het programma. 4 De bediening van het programma

Docentenhandleiding. Inhoudsopgave. 1 Wat is Klik & Tik. Het internet op? 2 Doelgroep. 3 Opbouw van het programma. 4 De bediening van het programma Inhoudsopgave 1 Wat is Klik & Tik. Het internet op? 2 Doelgroep 3 Opbouw van het programma 4 De bediening van het programma 5 De vaardigheden per hoofdstuk 6 Oefenvormen 7 Tips voor de docent 8 Instructiebladen

Nadere informatie

Aan de slag met Twitter

Aan de slag met Twitter Aan de slag met Twitter Registreren De URL (het adres op het internet) om te registreren is: https://twitter.com/signup In dit voorbeeld is er een Twitter 1 account aangemaakt voor een woning die te koop

Nadere informatie

1. Inloggen 2. 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3

1. Inloggen 2. 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk Bladzijde 1. Inloggen 2 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3 3. Nieuwsbrieven 4 stap 1: voeg een nieuwsbrief

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

Toets pagina 1. Links in het IntelliPlan-venster worden jouw resultaten bijgehouden.

Toets pagina 1. Links in het IntelliPlan-venster worden jouw resultaten bijgehouden. Toets pagina 1 Toets Met deze toets kun je jouw huidige kennis van de taal vaststellen. Voor een betrouwbaar resultaat is het van groot belang dat je de toets zonder hulp van buitenaf maakt. Ze moet in

Nadere informatie

Korte handleiding TypeWorld 1

Korte handleiding TypeWorld 1 Korte handleiding TypeWorld 1 WELKOM BIJ TYPEWORLD KORTE HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN Lees dit document goed door om meer te weten te komen over TypeWorld en vergeet niet bij Meer informatie te kijken als

Nadere informatie

Handleiding, toevoegen van een agenda punt

Handleiding, toevoegen van een agenda punt Polakkenweg 3 Postbus 12 9422 ZG Smilde Telefoon (0592) 42 02 00 Fax (0592) 41 58 43 Email post@fontijn.nl www.fontijn.nl Handleiding, toevoegen van een agenda punt In deze handleiding wordt uitgelegd

Nadere informatie

Er verschijnt een overzicht van de twintig eilanden. De introductiefilm en veelgestelde vragen zijn hier te vinden.

Er verschijnt een overzicht van de twintig eilanden. De introductiefilm en veelgestelde vragen zijn hier te vinden. Gebruiksaanwijzing pagina 1 WELKOM BIJ TYPEWORLD KORTE HANDLEIDING Je leert bij NHI-Opleidingen typen: oefenen doe je in TYPEWORLD. Lees dit document goed door om meer te weten te komen over TypeWorld

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor de persoonlijke verpakking.

Gebruikershandleiding voor de persoonlijke verpakking. Gebruikershandleiding voor de persoonlijke verpakking. In de volgende schermen staan stap voor stap de mogelijkheden uitgelegd van het maken van een persoonlijke verpakking. Uiteraard streven wij erna

Nadere informatie

1. Voer in de adresregel van uw browser de domeinnaam van uw website in, gevolgd door "/beheer".

1. Voer in de adresregel van uw browser de domeinnaam van uw website in, gevolgd door /beheer. Handleiding Fluitje van een Klik Snel aan de slag Popelt u om met het beheersysteem (CMS) aan de slag te gaan en wilt u vlug resultaat zien, kijkt u dan hieronder. U krijgt een korte uitleg in 12 stappen.

Nadere informatie

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Stedelijk Museum VMBO leerlingen interactieve rondleiding Ontwerpspecificatie Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Inhoud INHOUD OPDRACHT CONCEPT ONTWERP HIGH LEVEL DETAIL

Nadere informatie

Dynamic Software nv Ring 37 2200 Noorderwijk T 014/26.01. 11 - F 014/26.00.26 info@dynamic.be www.dynamic.be RPR Turnhout - TVA 0427.759.

Dynamic Software nv Ring 37 2200 Noorderwijk T 014/26.01. 11 - F 014/26.00.26 info@dynamic.be www.dynamic.be RPR Turnhout - TVA 0427.759. Inhoud Algemeen... 2 Mercedes/Ford/Andere... 3 Nieuw document... 3 Bestaand document... 4 Renault... 6 Werkorder... 6 Nieuwe... 6 Bestaande werkorder... 9 Andere documenten... 9 Nieuwe... 9 Bestaande...

Nadere informatie

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015 Instructie Inleiding Gemeenten en cursusinstellingen kunnen online kandidaten aanmelden voor het centraal inburgeringsexamen. Daarvoor kunt u gebruik maken van het Online Aanmeld Systeem Examens (). is

Nadere informatie

Korte gebruikershandleiding leerlingomgeving Klassiek 2017

Korte gebruikershandleiding leerlingomgeving Klassiek 2017 Nadat je ingelogd bent, kom je in onderstaand scherm terecht. Maak in het menu links je keuze uit de methodes en onderdelen: Na het kiezen van een les kom je in de leer / werkomgeving terecht: In het linkerdeel

Nadere informatie

Digitale Media Handleiding Tool. Judith Koedam DBKV 1A

Digitale Media Handleiding Tool. Judith Koedam DBKV 1A Digitale Media Handleiding Tool Judith Koedam 0838338 DBKV 1A Inhoudsopgave Inleiding Het maken van de site (stappenplan) Stroomschema Beschrijving website Lay out Website Inleiding Voor de opdracht van

Nadere informatie

Kahoot! Kennis toetsen

Kahoot! Kennis toetsen Kahoot! Doel Korte beschrijving Fase van ervaringsleren Didactiek Soort werkvorm Gebruikte intelligenties Website Materiaal Voorbereidingstijd Uitvoeringstijd Aantal studenten Moeilijkheidsgraad Taal Gebruik

Nadere informatie

AB OVO. iguide STYLEGUIDE

AB OVO. iguide STYLEGUIDE AB OVO iguide STYLEGUIDE 1 BEELDGEBRUIK SFEERVOL, MAAR NIET STOREND Bij elke keer dat je inlogt zie je dat de achtergrond bestaat uit een beeld. Dit beeld is van het land waar de gebruiker naartoe gaat.

Nadere informatie

Conversie Plan Kids In Movement

Conversie Plan Kids In Movement Conversie Plan Kids In Movement 1 Inhoud Opgave Inleiding 3 Conversie Doelen 4 Overtuiging principes 5 Triggers 6 Conversieplan 7 Conversie Meten 8 Planning 9 2 Inleiding Het document is geschreven om

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding Quick Guide

Gebruikers Handleiding Quick Guide Gebruikers Handleiding Quick Guide Info-Kanaal: v4.0 Versie: 1.1 Datum: 18 maart 2010 Auteur(s): M.H.M. van het Bolscher B.A. Kooy M.J.R. Verbiesen R. Scheffer Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Inloggen... 3

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen CURSISTEN HANDLEIDING November 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of

Nadere informatie

Verslag Opdracht Artis. Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof. Concept

Verslag Opdracht Artis. Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof. Concept Verslag Opdracht Artis Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof Concept Artis wil het Groote Museum in het dierenpark nieuw leven inblazen. Het gebouw wordt momenteel gerenoveerd

Nadere informatie

IMAP-handleiding Bookinto

IMAP-handleiding Bookinto IMAP-handleiding Bookinto Olivier Nuyts 2Ti6 Ewout Spitaels 2Ti6 Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Bachelor Toegepaste Informatica 2 de jaar Academiejaar 2010-2011 Overzicht Inleiding Bookinto

Nadere informatie

Uitleg TypeWorld-scholieren pagina 1

Uitleg TypeWorld-scholieren pagina 1 Uitleg TypeWorld-scholieren pagina 1 WELKOM BIJ TYPEWORLD KORTE HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN Lees deze uitleg goed door om meer te weten te komen over TypeWorld en vergeet niet bij Meer informatie te kijken

Nadere informatie

Handleiding SNS online voor de student Openen

Handleiding SNS online voor de student Openen Handleiding SNS online voor de student Openen Als je naar de website www.plantyn.com/sns gaat, krijg je volgend scherm: Kies meteen uit: SNS Plus behandelt alle spellingsregels tot in de details. Ruim

Nadere informatie

HANDLEIDING TIMETOBUNKER

HANDLEIDING TIMETOBUNKER HANDLEIDING TIMETOBUNKER Het is Timetobunker! Timetobunker is een online applicatie van het Havenbedrijf Rotterdam voor het elektronisch indienen van officiële bunker pre-notificaties in drie eenvoudige

Nadere informatie

5. Diavoorstellingseffecten

5. Diavoorstellingseffecten 5. Diavoorstellingseffecten Zoals u in de voorgaande modules heeft kunnen zien, is de overgang tussen opeenvolgende dia s in een presentatie steeds hetzelfde: de oude dia verdwijnt en de nieuwe dia komt

Nadere informatie

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot

Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot Leer- en Doegids: Een nieuwe presentatie in Power Point 2007 DEEL III: VAN GEANIMEERDE PRESENTATIE tot DIAVOORSTELLING Prof. W.Leirman We openen opnieuw Power Point, ofwel via Start > ofwel via Start >

Nadere informatie

Handleiding. Bestuursrecht. Handheld

Handleiding. Bestuursrecht. Handheld Handleiding Bestuursrecht Handheld Auteurs: K. van der Weide P. de Jonge BySpy Products B.V. 2019 versie 3.1 12-12-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Bestuursrecht 3 Openstaande zaak of nieuwe

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

Groepsopdracht 2. Zuilen voor in het Rijksmuseum

Groepsopdracht 2. Zuilen voor in het Rijksmuseum Groepsopdracht 2 Zuilen voor in het Rijksmuseum Interactie ontwerper: Andrea Pineda Calderon (10590501) Grafisch ontwerper: Abe Sweep (11039469) Technisch ontwerper: Dennis Wiersma (11035099) Facilitator:

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

1.1 DE OPDRACHT IN HET KORT

1.1 DE OPDRACHT IN HET KORT Opdracht 03: een formulier ontwerpen Versie voor studenten v5.0 2010.04.28 James M. Boekbinder Skype: jboekbinder3641 E-mail: james.boekbinder@gmail.com Blog: http://www.razormind.info/infoconstructor

Nadere informatie

Scratch. Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica

Scratch. Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica Scratch sdas Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica Inhoud Wat is scratch?... 2 Deel 1: Account aanmaken... 2

Nadere informatie

Cursus RegCleaner 4.3.0.780 <freeware>

Cursus RegCleaner 4.3.0.780 <freeware> Cursus RegCleaner 4.3.0.780 Gebruik voor eigen risico. A.J. van Hummel Maak je Register schoon! RegCleaner is dus een programma dat je Windows-register helpt te onderhouden. Na een paar maanden

Nadere informatie

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx Back-up maken van uw certificaat Open Internet Explorer en kies rechts bovenin voor het menu Extra. Ga vervolgens naar Internetopties (onderste) en klik in het venster wat geopend wordt op het tabblad

Nadere informatie

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen In deze les ga ik je uitleggen hoe je live kunt uitzenden op Facebook vanaf je computer en hoe je je scherm kunt delen. Dat is heel spannend om

Nadere informatie

Handleiding Uw gegevens

Handleiding Uw gegevens opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Uw gegevens Gemaakt door : Marcel van Vuuren Gemaakt op : vrijdag 24 juli 2015 Versie : 25052008_v1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanmelden... 4 Aanmelden via de

Nadere informatie

Down The Rabbit Hole door: Maria Barmentlo Klas: Paars Versie: 31 mei 2015

Down The Rabbit Hole door: Maria Barmentlo Klas: Paars Versie: 31 mei 2015 Down The Rabbit Hole door: Maria Barmentlo Klas: Paars Versie: mei 05 Inhoudopgave Inleiding De sitemap De jes Avonden overzicht 6 Filteren 7 Avond 8 I Suggest Artiest aandragen 0 Artiest beoordelen Down

Nadere informatie

Stappenplan Presentatie maken - 2

Stappenplan Presentatie maken - 2 WAT IS PREZI? Je kunt op verschillende manieren een presentatie maken, onder andere met de tool Prezi. Je kunt theorie weergeven en afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Je kunt inzoomen en draaien. Een

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. E-learning starten Leer Management Systeem. P&O Projectteam e-learning

Gebruikershandleiding. E-learning starten Leer Management Systeem. P&O Projectteam e-learning Gebruikershandleiding E-learning starten Leer Management Systeem P&O Projectteam e-learning Versie: 16 september 2013 E-learning starten in St Jansdal Leert In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een

Nadere informatie

5. Een nieuw grijs blok onderaan plaatsen

5. Een nieuw grijs blok onderaan plaatsen 5. Een nieuw grijs blok onderaan plaatsen Onderstaande instructie is geschreven om een nieuwe grijze footer onder aan je site te maken. Deze footers kun je makkelijk gebruiken om mensen naar een bepaald

Nadere informatie

Nieuwe website. Uitleg over de vernieuwde functionaliteiten.

Nieuwe website. Uitleg over de vernieuwde functionaliteiten. Nieuwe website Uitleg over de vernieuwde functionaliteiten. Welkom De nieuwe website van Hofmeester Dental is een feit. Lange tijd is op de achtergrond gewerkt aan een verbeterde, gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

Werken met Paint 2014

Werken met Paint 2014 Groep: 5 Lesdoelen: - - De leerlingen begrijpen dat je niet zomaar een plaatje van internet kan plukken, dat het plagiaat is De leerlingen kunnen met behulp van Paint zelf een tekening in Paint maken.

Nadere informatie

Gids voor snelle start met e-learning

Gids voor snelle start met e-learning Gids voor snelle start met e-learning Inloggen op de site 1 Open uw webbrowser, Internet Explorer of Netscape 2 Typ http://rhi.skillport.com in de adresbalk 3 Druk op Enter De loginpagina is afgebeeld.

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie