Nieuwsbrief Zomer 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Zomer 2016"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Zomer 2016 Inhoud o.a. Stadsregiotaxi wordt Avan VN Verdrag Kort nieuws Mantelzorgcompliment

2 Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker JG Westervoort Tel: Website: Op zoek naar informatie of advies? De Gehandicaptenraad Westervoort houdt geen spreekuur op een vast moment. U kunt ons bellen of mailen en zo nodig maken we een afspraak. Wij hopen u op deze manier beter van dienst te kunnen zijn. Digitale nieuwsbrief. Wij proberen zoveel mogelijk op kosten te besparen en vragen iedereen die over internet beschikt of wij deze gratis nieuwsbrief digitaal mogen versturen. Krijgt u deze nieuwsbrief nu nog op papier maar beschikt u wel over een adres? Wilt u dit dan aan ons doorgeven via info@gehandicaptenraadwestervoort.nl, onder vermelding van uw naam en adres, dan mailen wij u voortaan deze nieuwsbrief en blijven voor ons de kosten beperkt. Ook nieuwe abonnees zijn van harte welkom!

3 Terugkijken, uitrusten en vooruitzien. Tijdens het verschijnen van deze nieuwsbrief zullen velen van u, net als wij, het wat rustiger aandoen in verband met de vakantietijd. Toch willen wij u graag op de hoogte brengen van activiteiten die we hebben ontplooid en toekomstige ontwikkelingen die voor velen van u van belang kunnen zijn. Het vertrouwde beeld van de Stadsregiotaxi busjes zal plaats gaan maken voor voertuigen met de naam Avan. Deze afkorting staat voor Aanvullend vervoer Arnhem-Nijmegen. In Westervoort en omgeving zal veel van dit vervoer niet meer worden uitgevoerd door taxibedrijf Willemsen de Koning maar door Munckhof. Meer informatie leest u verderop in deze nieuwsbrief. We sluiten deze keer af met een mooi gedicht van Marlieke de Jonge, die het belang van eigen regie mooi verwoord, waarvoor onze dank! Het bestuur van de Gehandicaptenraad Westervoort wenst iedereen een mooie zomer en een goede start van het nieuwe seizoen. We hopen u te ontmoeten op de Westervoortse braderie op 2 september waar wij dit jaar ook weer met een informatiestand present zullen zijn!

4 VN Verdrag in de praktijk.. 14 juli Na 10 jaar is het zo ver: het VN-verdrag voor gelijke rechten voor mensen met een beperking is in werking getreden! De positie van mensen met een beperking wordt daarmee sterker. Wat verandert er? We nemen je mee in 7 stappen. 1. De overheid zal wetten / beleid moeten doorlichten en sommige moeten aanpassen. De overheid (landelijk en lokaal) heeft met het VN-verdrag de plicht om te gaan werken aan een meer inclusieve samenleving. Inclusie gaat over het meedoen en erbij horen van mensen met een beperking. In een inclusieve samenleving kan iedereen meedoen. 2. Toegankelijkheid = geen gunst. Toegankelijkheid = de norm. 3. De wet Wgbh/cz (Wet gelijke behandeling op grond van handicap / chronische ziekte) is uitgebreid. De wet gold al voor onderwijsinstellingen, werkgevers, aanbieders van woningen en openbaarvervoersbedrijven & geldt nu óók voor diensten van horecagelegenheden, musea, winkels, bioscopen, verzekeraars en zorginstellingen. Dat betekent dat zij verplicht zijn om aanpassingen te doen voor mensen met een beperking en assistentiehonden toe te laten. 4. Gemeenten moeten in hun plannen voor de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wmo beschrijven hoe zij willen werken aan de uitvoering van het VN-verdrag. Gemeenten noemen hun Plan van Aanpak ook wel Lokale inclusie agenda. 5. Het College voor de Rechten van de Mens gaat uitvoering VN- Verdrag in Nederland volgen. Mensen kunnen bij de rechter gelijke rechten afdwingen. 6. VN Panels met mensen een brede diversiteit aan beperkingen gaan gevraagd en ongevraagd advies geven aan gemeenten en maatschappelijke organisaties. 7. Over 2 jaar moet Nederland aan de VN laten zien welk vooruitgang geboekt is.

5 VN verdrag gaat verder dan fysieke toegankelijkheid Toegankelijkheid is een belangrijk thema, maar het VN-Verdrag gaat verder dan alleen toegankelijkheid. Ook voor onderwijs, arbeid, vrije tijd en wonen gelden gelijke rechten voor mensen met een beperking. Daarnaast gaat het verdrag niet alleen over fysieke toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel, maar ook over deelname aan de samenleving voor bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of psychische beperking. Meer weten over het VN-verdrag? Bekijk de website Wanneer u in uw omgeving beperkingen tegenkomt die uw gelijkwaardige deelname aan onze samenleving moeilijker of onmogelijk maken, meldt het ons! Niet alleen wanneer het gaat om letterlijke drempels maar ook juist wanneer u zich onheus bejegend voelt vanwege uw beperking. In het najaar gaat de GRW meewerken aan concrete plannen om de lokale politiek maar ook alle burgers, bewust te maken van het belang van gelijkwaardige mogelijkheden voor iedereen. Dit gaan we samen doen met andere, ook regionale en provinciale organisaties zoals Zorgbelang Gelderland.

6 Kort nieuws Kort nieuws Kort nieuws PGB-bijeenkomsten De twee themabijeenkomsten die het Goed voor Elkaar team op 28 juni jl. over het persoonsgebonden budget heeft georganiseerd, waren een succes. Zowel de vertegenwoordigers van de Sociale verzekeringsbank als van de belangenorganisatie Per Saldo hebben duidelijk gemaakt dat een PGB een goede manier kan zijn om zelf je zorg te regelen maar dat er wel veel deskundigheid en vooral tijd van een PGB houder wordt gevraagd om alles op een verantwoorde manier te organiseren. Uit de gemaakte opmerkingen bleek vooral dat PGB houders in Westervoort een vrij besteedbaar bedrag missen. Voordat het trekkingsrecht werd ingevoerd kreeg iedere PGB houder een vast bedrag van ongeveer 150,- per jaar, om de hulp b.v. een bloemetje te kunnen geven bij feestelijkheden of bij ziekte. In Westervoort heeft men dit niet als mogelijkheid opgenomen in de regelgeving. Ga voor meer informatie over de verschillende vormen van PGB naar:

7 Holiday Kick off Ook dit jaar was de GRW met rolstoelhindernisbaan en blindenbaan weer onderdeel van de afsluiting van het schooljaar voor Arnhemse basisscholen. Op de parkeerplaats van de voormalige Rijnhal was het erg warm maar, mede door het enthousiasme van de stagiaires van het ROC A12, zeer zeker geslaagd! Publieksbalie gemeentehuis Begin dit jaar zijn er berichten verschenen over de voorgenomen verbouwing van het gemeentehuis in Westervoort. Onderdeel van deze plannen was dat de publieksbalie, voor het aanvragen van b.v. paspoorten en gehandicaptenparkeerkaarten, zou verhuizen naar de ruimte van de bibliotheek op de eerste verdieping. De GRW heeft zich hiertegen verzet omdat het er dan niet toegankelijker op zou worden. Niemand zit immers te wachten op het moeten beklimmen van een trap of de kleine lift in te moeten manoeuvreren. Gelukkig zijn deze plannen, mede om financiële redenen van tafel en blijft de publieksbalie waar hij nu is.

8 Stadsregiotaxi heet vanaf 1 september Avan Vanaf 1 september 2016 heeft de Stadsregiotaxi een andere naam: Avan. Het aanvullend openbaar vervoer waarvoor gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen verantwoordelijk zijn, wordt gezamenlijk geregeld in een nieuwe organisatievorm. Voor klanten verandert er weinig. Verschillende doelgroepen Avan verzorgt vervoer voor mensen die niet zelfstandig met het reguliere openbaar vervoer kunnen reizen. Dit geldt voor mensen met een Wmo-vervoersvoorziening en vanaf 1 september voor het leerlingenvervoer in de gemeenten Arnhem, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. Later stromen ook voor andere gemeenten het leerlingenvervoer en andere doelgroepen in. Avan doet daarnaast dienst als openbaar vervoer op afroep naar plaatsen die geen eigen busverbinding (meer) hebben. Dit gebeurt in opdracht van de provincie Gelderland. Toekomstbestendig Afgelopen jaar zijn er vervoerstaken van het Rijk naar gemeenten overgedragen. Om die efficiënt en toekomstbestendig te organiseren, hebben de gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen gekozen voor bundeling van de diverse vervoersvormen in één organisatie. De gemeenten vinden het belangrijk dat het openbaar vervoer toegankelijk is voor alle reizigers. Ook mensen die niet zelf met het reguliere openbaar vervoer kunnen reizen, moeten kunnen rekenen op aanvullend openbaar vervoer. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor de vaststelling of inwoners in aanmerking komen voor het aanvullend openbaar vervoer van Avan en onder welke voorwaarden. Zelfde telefoonnummer Voor de mensen die nu met de Stadsregiotaxi reizen, verandert er niet veel. Zij bellen vanaf 1 september nog steeds met hetzelfde telefoonnummer om een rit te reserveren. Daarnaast komt er een gebruiksvriendelijke website voor het plannen van een rit.

9 Eind augustus krijgen zij een informatiepakket thuisgestuurd, met daarin een nieuwe vervoerspas en een antwoord op de belangrijkste vragen. Nieuw vervoerssysteem In dit nieuwe vervoersysteem worden regie en uitvoering uit elkaar getrokken. Die regie ligt bij de onafhankelijke centrale die het vervoersaanbod zo efficiënt mogelijk inzet. De regiecentrale is verantwoordelijk voor het aannemen en plannen van ritten, advies aan reizigers en de verdeling van ritopdrachten onder acht gecontracteerde vervoersbedrijven. Deze contractanten voeren de ritten onder de naam Avan uit. Samenwerkende gemeenten De volgende gemeenten werken samen in de Vervoersorganisatie Regio Arnhem Nijmegen aan het aanvullend openbaar vervoer: Arnhem, Beuningen, Berg en Dal, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar. Adviesorgaan van reizigers met Avan Sinds het bestaan van Stadsregiotaxi kende dit systeem al een adviesraad door reizigers van het vervoersysteem. Ook deze adviesraad wordt nu uitgebreid van alleen WMO-reizigers naar reizigers vanuit alle doelgroepen, zoals leerlingenvervoer en dagbestedingsvervoer. Dit vraagt ook een nieuwe opzet en natuurlijk een nieuwe naam. Vanaf 1 september kennen we het Regionaal Adviesorgaan Doelgroepenvervoer (RAD). De RAD geeft gevraagd en ongevraagd advies over bijvoorbeeld het programma van eisen, veranderingen in de systeemkenmerken of het reizigersprofiel. Zij bewaken een klantvriendelijke bejegening en een doelmatige uitvoering van Avan. Het streven is dat vertegenwoordigers belangenorganisaties vanuit alle 19 deelnemende gemeenten zitting hebben in de RAD, verdeeld over de diverse doelgroepen. De vertegenwoordiger binnen de RAD voor Westervoort is Patricia van Bladel, voorzitter van de Gehandicaptenraad Westervoort. Advisering over b.v. de wijze van indicatiestelling (wie wel en wie niet in aanmerking komt voor een vervoerspas) en de vaststelling van het WMO-tarief blijft een verantwoordelijkheid van de lokale adviesorganen binnen het sociale domein van iedere gemeente afzonderlijk.

10 Zonnebloemauto nu ook in regio Arnhem te huur. Mensen met een lichamelijke beperking, die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel, kunnen een dagje uit met deze speciaal voor hen ingerichte auto. Ook een korte vakantie behoort tot de mogelijkheden. Indien men niet over een eigen chauffeur beschikt kan men zelfs gratis van een Zonnebloemchauffeur (vrijwilliger) gebruik maken. De auto biedt plaats aan maximaal vijf personen, zodat de rolstoel- of scootmobielgebruiker voldoende begeleiding mee kan nemen. Door medewerking van de Dullertsstichting wordt speciaal voor houders van de GelrePas in de gemeenten Arnhem, Duiven, Renkum, Rheden, Westervoort en Rozendaal (het werkgebied van de Dullertsstichting) deze voorziening financieel toegankelijk(er) gemaakt. Alleen de brandstofkosten zijn voor eigen rekening alsmede het aantal kilometers, 0,20 per km, boven de eerste 100 km die gratis zijn. Maximaal 90 dagen worden door de Dullertsstichting gesubsidieerd. Nationale Vereniging de Zonnebloem kent ook vaarvakanties. Bij de vaarvakanties is de eigen bijdrage slechts 100,00 voor ten hoogste 25 houders van de GelrePas in bovengenoemde gemeenten. De Dullertsstichting draagt bij in de kosten. Mensen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kunnen gebruik maken van de Gelrepas. Uitgebreide informatie en de aanvraagprocedure voor de huur van de auto staan op Op deze site staat ook informatie over de vaarvakanties vermeld.

11 Aanvragen mantelzorgcompliment 2016 Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor hulpbehoevenden. Een mantelzorger is meestal een partner, ouder of kind, maar kan ook een familielid, vriend of kennis zijn. Woont u in Westervoort en heeft u een mantelzorger? Dan kunt u voor één mantelzorger een compliment aanvragen. U krijgt dan een eenmalige waardering/vergoeding van 100,- voor uw mantelzorger. Voorwaarden U kunt een compliment aanvragen als u 1. langer dan één jaar een maatwerkvoorziening ontvangt en daarnaast een mantelzorger heeft, of 2. geen maatwerkvoorziening ontvangt, omdat in uw situatie alle ondersteuning wordt verricht door een mantelzorger. Aanvraagformulier en hoe verder? 1. U kunt online uw mantelzorger aanmelden. Zie de link onderaan deze pagina. Liever niet online? Print dan het PDFformulier, vul het in en stuur het vóór 1 oktober 2016 naar: Gemeente Westervoort, postbus 40, 6930 AA Westervoort. 2. Zij gaan daarna de aanvraag beoordelen. Als u bekend bent bij het Goed voor elkaar Team Westervoort, het Servicepunt Mantelzorg of een thuiszorgorganisatie ontvangt u in november ,- op uw bankrekening. Bent u niet bekend bij deze organisaties, dan bellen ze u. Ondersteuning Servicepunt mantelzorg Als de aanvraag wordt goedgekeurd, neemt het Servicepunt Mantelzorg uw gegevens graag op in hun cliëntenbestand. Zo willen ze iedere mantelzorger kunnen ondersteunen én de mogelijkheid geven mee te denken over het mantelzorgbeleid in de toekomst. Uw mantelzorger is uiteraard vrij om hierin een keuze te maken. Kruis uw keuze aan op het formulier. Vragen? Heeft u vragen? Neem dan contact op met Willy Schurink, van de gemeente Westervoort. Ze is bereikbaar op telefoonnummer (026) of per willy.schurink@westervoort.nl. Link naar Mantelzorgcompliment aanvragen

12 DIT IS MIJN HUIS Dit is mijn huis, mijn basis en mijn bolwerk, dat ik verdedig als mijn leven is een leven van onzekerheid en pijn. Dit is mijn huis. Wees welkom buur en vriend. Maar maak mij niet tot zorgobject: ik ben mijn ziekte niet en jij niet mijn verpleger. Dit is mijn huis. Wees welkom assistent en hulpverlener. Ik heb je nodig, maar dat is wederzijds, dus houden we het zo. Dit is mijn huis. Niet welkom is een ieder die mij sturen wil en structureren, mijn leven leven wil - althans de buitenkant. Dit is mijn huis, geen ziekenhuis. Ik woon er, dus bespaar me medisch machtsvertoon, je procedures en je rituelen. Dit is mijn huis. Hier woon ik, hier leef ik en hier beslis ik over alle regels. Zoals jij de baas bent in je eigen huis. Marlieke de Jonge.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer / Herfst

Nieuwsbrief Zomer / Herfst Nieuwsbrief Zomer / Herfst 2017 Inhoud o.a. RSR samen met GRW op Zomerfair Doorgang op de dijk Adviesraad Avan Week van de Toegankelijkheid 2017 Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79

Nadere informatie

Nieuwsbrief Voorjaar 2016

Nieuwsbrief Voorjaar 2016 Nieuwsbrief Voorjaar 2016 Inhoud o.a. VN Verdrag Openbaar rolstoeltoegankelijk toilet Support Beurs Informatiebijeenkomst PGB Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort

Nadere informatie

Nieuwsbrief Voorjaar Inhoud o.a. Lokale aandacht voor VN-Verdrag Uniek Sporten Voorlichting op de basisscholen

Nieuwsbrief Voorjaar Inhoud o.a. Lokale aandacht voor VN-Verdrag Uniek Sporten Voorlichting op de basisscholen Nieuwsbrief Voorjaar 2017 Inhoud o.a. Lokale aandacht voor VN-Verdrag Uniek Sporten Voorlichting op de basisscholen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06

Nadere informatie

Nieuwsbrief Winter 2016

Nieuwsbrief Winter 2016 Nieuwsbrief Winter 2016 Themanummer VN - Verdrag Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06 24 25 22 00 Email: Website: info@gehandicaptenraadwestervoort.nl www.gehandicaptenraadwestervoort.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Winter 2017 / 2018

Nieuwsbrief Winter 2017 / 2018 Nieuwsbrief Winter 2017 / 2018 Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06 24 25 22 00 Email: Website: Facebook: info@gehandicaptenraadwestervoort.nl www.gehandicaptenraadwestervoort.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2018

Nieuwsbrief Zomer 2018 Nieuwsbrief Zomer 2018 Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06 24 25 22 00 Email: Website: Facebook: info@gehandicaptenraadwestervoort.nl www.gehandicaptenraadwestervoort.nl

Nadere informatie

Instellingsbesluit Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer Regio Arnhem Nijmegen

Instellingsbesluit Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer Regio Arnhem Nijmegen De Vervoersorganisatie, te dezen vertegenwoordigd door de voorzitter de heer A.M. Boone, Het volgende in aanmerking genomen: a. Het vervoersysteem voor doelgroepen is onder andere collectief vraagafhankelijk

Nadere informatie

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00 Gelderland Gemeente Aalten Inwoners 27.025 extra gelden 3D voor gemeenten 956,00 per inwoner 25.835.900,00 per jaar 191,20 per inwoner 1/5 jeugd 5.167.180,00 382,40 per inwoner 2/5 WMO 10.334.360,00 382,40

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Gehandicaptenraad Westervoort

Jaarverslag. Stichting Gehandicaptenraad Westervoort Jaarverslag 2016 Stichting Gehandicaptenraad Westervoort Inleiding. 2016 heeft voor de Gehandicaptenraad Westervoort vooral in het teken gestaan van betrokkenheid bij nieuwe ontwikkelingen. Voorbeelden

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf Wmo maatwerkvoorziening Dagbesteding en kortdurend verblijf Dagbesteding en kortdurend verblijf Inhoud Zelfstandig leven en meedoen 5 Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aanvragen

Nadere informatie

Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning

Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning Alles over uw rechten en plichten en de aanvraagprocedure binnen de Wmo 2015 Ondersteuning voor thuiswonende Hagenaars Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Wet maatschappelijke ondersteuning Zorg goed voor elkaar Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Heeft u onder steuning nodig? U heeft hulp nodig Wat kunt u zelf? Wie kan u helpen? Familie, vrienden,

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Zelfstandig leven en wonen Heeft u ondersteuning nodig? Zo werkt het

Nadere informatie

Onderstaand vindt u de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen in de Nederlandse lidgemeenten van de Euregio Rijn-Waal.

Onderstaand vindt u de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen in de Nederlandse lidgemeenten van de Euregio Rijn-Waal. Uitslagen Nederlandse Provinciale Statenverkiezingen 2019 Onderstaand vindt u de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen in de Nederlandse lidgemeenten van de Euregio Rijn-Waal. Ergebnisse niederländischer

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2013. Inhoud: Week van de toegankelijkheid Korte nieuwtjes Geert Bakker over mantelzorg Vakantie

Nieuwsbrief Zomer 2013. Inhoud: Week van de toegankelijkheid Korte nieuwtjes Geert Bakker over mantelzorg Vakantie Nieuwsbrief Zomer 2013 Inhoud: Week van de toegankelijkheid Korte nieuwtjes Geert Bakker over mantelzorg Vakantie Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06 24

Nadere informatie

Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer (RAD)

Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer (RAD) Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer (RAD) regio Arnhem Nijmegen jb Jou * r T t ŵ o i nĩ \.*«I iiiimnm»» - : i'vv.. V; v Juli 2018 INHOUDSOPGAVE Pag. Hoofdstuk 1: Avan - BVO - RAD... 1 Hoofdstuk 2:

Nadere informatie

Administratie- en advieskantoor voor mensen met het Persoons Gebonden Budget (PGB).

Administratie- en advieskantoor voor mensen met het Persoons Gebonden Budget (PGB). Roomweg 157 a 7523 BM Enschede www.uwbudget.nl T: 053-4316765 06-52554807 (nood) E: info@uwbudget.nl PGB-SERVICE UW BUDGET U W P A R T N E R V O O R H E T P G B Administratie- en advieskantoor voor mensen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Herfst 2012. Inhoud: Vermogensbijtelling Rolstoelcursus voor vrijwilligers Dag van de Mantelzorger Meerkosten berekenen WWZ beurs

Nieuwsbrief Herfst 2012. Inhoud: Vermogensbijtelling Rolstoelcursus voor vrijwilligers Dag van de Mantelzorger Meerkosten berekenen WWZ beurs Nieuwsbrief Herfst 2012 Inhoud: Vermogensbijtelling Rolstoelcursus voor vrijwilligers Dag van de Mantelzorger Meerkosten berekenen WWZ beurs Niet vergeten De Gehandicaptenraad heeft m.i.v. 1 juli 2012

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Individuele begeleiding

Wmo maatwerkvoorziening. Individuele begeleiding Wmo maatwerkvoorziening Individuele begeleiding Individuele begeleiding Inhoud Zelfstandig leven en meedoen 4 Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aanvragen 7 Hoe meld ik me

Nadere informatie

Gemeente Nijmegen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Nijmegen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Nijmegen laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Nijmegen.

Nadere informatie

VN-verdrag: wat is het? Platform sociale netwerken, 7 april 2017 Inge Redeker, Vilans

VN-verdrag: wat is het? Platform sociale netwerken, 7 april 2017 Inge Redeker, Vilans VN-verdrag: wat is het? Platform sociale netwerken, 7 april 2017 Inge Redeker, Vilans Wat gaan we doen vandaag? Wat is het VN-Verdrag (klein college) Hoe werkt gemeente Ede aan VN-Verdrag? Project met

Nadere informatie

U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar:

U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar: Onderwerp: Aanvraag regeling chronisch zieken en gehandicapten U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar: Gemeente Wijdemeren Afdeling Sociaal Domein

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo

december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo december 2014 Informatiekaart VN-verdrag TransitieBureau Wmo Deze informatiekaart is bedoeld om u in te lichten over het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: VN-verdrag Handicap)

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna niet meer de deur uit Wat kunt u doen om dit

Nadere informatie

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 WMO, WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot de verlening van een mantelzorgcompliment

Aanvraagformulier tot de verlening van een mantelzorgcompliment Aanvraagformulier tot de verlening van een mantelzorgcompliment ALGEMENE INFORMATIE Wat is een mantelzorgcompliment? Het mantelzorgcompliment is een geldbedrag van maximaal 200 en wordt één keer per jaar

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen

Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen Servicepunt Z Almere Zelfstandig, Zelfredzaam, Zorgzaam Eén loket voor ondersteuning en voorzieningen Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig leven, wonen en meedoen in de samenleving. Dit geldt

Nadere informatie

Gemeente Duiven (Koning Willem-Alexanderplein 1), Raadszaal. Notulist: mevrouw J. Roozen, Vervoersorganisatie

Gemeente Duiven (Koning Willem-Alexanderplein 1), Raadszaal. Notulist: mevrouw J. Roozen, Vervoersorganisatie Vergadering: Bestuursvergadering BVO DRAN Datum: 14 maart 2019 15.00-17.00 uur Gemeente Duiven (Koning Willem-Alexanderplein 1), Raadszaal Aanwezig: Voorzitter: de heer R. Engels Notulist: mevrouw J. Roozen,

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente stimuleert inwoners om langer

Nadere informatie

De Wmo en vervoersvoorzieningen. mei 2012

De Wmo en vervoersvoorzieningen. mei 2012 De Wmo en vervoersvoorzieningen mei 2012 De Wet maatschappelijke ondersteuning(wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en actief

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s 1 Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de samenleving. De Wmo is er voor iedereen, van jong

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Pgb voor volwassenen. Informatie over het persoonsgebonden budget voor volwassenen

Wet maatschappelijke ondersteuning. Pgb voor volwassenen. Informatie over het persoonsgebonden budget voor volwassenen Wet maatschappelijke ondersteuning Pgb voor volwassenen Informatie over het persoonsgebonden budget voor volwassenen Heeft u onder steuning nodig? U heeft hulp nodig Wat kunt u zelf? Wie kan u helpen?

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna

Nadere informatie

Gemeente Almere laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Almere laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Almere laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Almere.

Nadere informatie

Gemeente Ede laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Ede laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Ede laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Ede. Sinds

Nadere informatie

Spoorboekje. Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland. Deken Dr. Mulderstraat 6d 6681 AB Bemmel. Tel.: 0481-453 680 Fax: 0481-453 335

Spoorboekje. Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland. Deken Dr. Mulderstraat 6d 6681 AB Bemmel. Tel.: 0481-453 680 Fax: 0481-453 335 Spoorboekje Deken Dr. Mulderstraat 6d Tel.: 0481-453 680 Fax: 0481-453 335 E-mail info@sbog.nl Internet www.sbog.nl Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland Afkortingenlijst Deken Dr. Mulderstraat

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt

Nadere informatie

Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi

Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi Reserveren? 0900 734 46 82 (@ 0,10 per minuut) Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi Vraagt u zich af hoe de prijs van uw reis wordt berekend, wat een vervoerzone is en welke tarieven de verschillende

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Wat betekent het VN verdrag voor ons verdrag voor de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte van de Verenigde Naties (VN)

Wat betekent het VN verdrag voor ons verdrag voor de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte van de Verenigde Naties (VN) Wat betekent het VN verdrag voor ons verdrag voor de rechten van mensen met een beperking of chronische ziekte van de Verenigde Naties (VN) Politieke Prokkel gemeente Noordenveld, 19 juni 2017 Jeroen Veltheer

Nadere informatie

Gemeente Hoogeveen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Hoogeveen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Hoogeveen laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Hoogeveen.

Nadere informatie

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, ondersteuning werk en inkomen Hulp bij het Huishouden zodanig te ondersteunen dat u zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.

Nadere informatie

Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi

Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi Reserveren? 0900 734 46 82 (@ 0,10 per minuut) Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi Vraagt u zich af hoe de prijs van uw reis wordt berekend, wat een vervoerzone is en welke tarieven de verschillende

Nadere informatie

Mantelzorgondersteuning Hillegom en Lisse

Mantelzorgondersteuning Hillegom en Lisse Mantelzorgondersteuning Hillegom en Lisse Beste mantelzorger, Dit is de eerste nieuwsbrief van dit jaar met informatie voor mantelzorgers uit Hillegom en Lisse. Wij informeren u middels deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Aanvraag regeling chronisch zieken en gehandicapten

Aanvraag regeling chronisch zieken en gehandicapten Aanvraag regeling chronisch zieken en gehandicapten U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar: Gemeente Wijdemeren Afdeling Sociaal Domein Antwoordnummer

Nadere informatie

Gemeente Tilburg laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Tilburg laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Tilburg laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Tilburg.

Nadere informatie

Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen 1.1 Hulp bij het huishouden namens zo-net 1.2 Taxivervoer 1.3 Scootmobiel- en/of rolstoelpool

Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen 1.1 Hulp bij het huishouden namens zo-net 1.2 Taxivervoer 1.3 Scootmobiel- en/of rolstoelpool Wmo-voorzieningen 1. Algemene voorzieningen Dit zijn voorzieningen die in principe voor iedereen beschikbaar zijn die daar behoefte aan heeft, zonder ingewikkelde aanvraagprocedures. Het betreft huishoudelijke

Nadere informatie

Gemeente Zoetermeer laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Zoetermeer laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Zoetermeer laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Zoetermeer.

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Gehandicaptenraad Westervoort

Jaarverslag. Stichting Gehandicaptenraad Westervoort Jaarverslag 2015 Stichting Gehandicaptenraad Westervoort Inleiding. 2015 was een spannend jaar omdat gemeenten verantwoordelijk werden voor de decentralisatie van het sociale domein. De overgang van bestaande

Nadere informatie

Gemeente Groningen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Groningen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Groningen laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Groningen.

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi

Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi Reserveren? 0900 734 46 82 (@ 0,10 per minuut) Prijzen en vervoerzones Stadsregiotaxi Vraagt u zich af hoe de prijs van uw reis wordt berekend, wat een vervoerzone is en welke tarieven de verschillende

Nadere informatie

versie juli 2017 d n Uw aanvullend vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen

versie juli 2017 d n Uw aanvullend vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen versie juli 2017 vervoer d n e l l u v Aan dereen met een Wmo-indicat ie voor ie t? rkt he e w e Ho Uw aanvullend vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen Waar wilt u heen? Avan brengt u waar u zijn wilt. Onze

Nadere informatie

NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR

NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR Samenvatting aanbesteding vervoer NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR NIEUW VERVOERSYSTEEM De regio Noordoost Fryslân werkt hard aan een nieuw vervoersysteem. Met dit systeem worden verschillende

Nadere informatie

Gemeente Alkmaar laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Alkmaar laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Alkmaar laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Alkmaar.

Nadere informatie

Aanwijzing woningmarktregio

Aanwijzing woningmarktregio Openbaar Onderwerp Aanwijzing woningmarktregio Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In het kader van de nieuwe Woningwet is het de bedoeling dat de schaal van een woningcorporatie

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Huishoudelijke ondersteuning, woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen

Wmo maatwerkvoorziening. Huishoudelijke ondersteuning, woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen Wmo maatwerkvoorziening Huishoudelijke ondersteuning, woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen 2 Huishoudelijke ondersteuning, woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen Inhoud Zelfstandig leven en

Nadere informatie

Zorgloket Bladel. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bladel. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bladel > De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bladel De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Persoonsgebonden budgetplan voor WMO PGB PLAN TER ONDERBOUWING VAN UW AANVRAAG VOOR EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET

Persoonsgebonden budgetplan voor WMO PGB PLAN TER ONDERBOUWING VAN UW AANVRAAG VOOR EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET Kantooradres: Oldehoofsterkerkhof 2 8911 DH Leeuwarden Postadres: Postbus 21000 8900 JA Leeuwarden 14 058 gemeente@leeuwarden.nl Persoonsgebonden budgetplan voor WMO PGB PLAN TER ONDERBOUWING VAN UW AANVRAAG

Nadere informatie

WMO. De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen UNIT WMO

WMO. De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen UNIT WMO WMO De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen UNIT WMO 1 WMO De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen De Wet maatschappelijke ondersteuning, kortweg de Wmo,

Nadere informatie

Gemeente Emmen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Emmen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Emmen laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Emmen. Sinds

Nadere informatie

Nota van uitgangspunten. voor regionale samenwerking op het gebied van. Basismobiliteit

Nota van uitgangspunten. voor regionale samenwerking op het gebied van. Basismobiliteit Nota van uitgangspunten voor regionale samenwerking op het gebied van Basismobiliteit 1. Inleiding In opdracht van de provinciale bestuurlijke Adviesgroep Regiotaxi, waarin alle Gelderse regio's bestuurlijk

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGETPLAN voor WMO PGB PLAN TER ONDERBOUWING VAN UW AANVRAAG VOOR EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET

PERSOONSGEBONDEN BUDGETPLAN voor WMO PGB PLAN TER ONDERBOUWING VAN UW AANVRAAG VOOR EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET PERSOONSGEBONDEN BUDGETPLAN voor WMO PGB PLAN TER ONDERBOUWING VAN UW AANVRAAG VOOR EEN PERSOONSGEBONDEN BUDGET Korte toelichting op dit persoonsgebonden budgetplan U heeft een melding gedaan en u heeft

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren in de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Ondersteuning thuis Mensen

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen

Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen Het Persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen Met het persoonsgebonden budget (PGB) voor Beschermd wonen kun je zorg of ondersteuning zelf inkopen. Over Beschermd wonen Als je Beschermd woont,

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Gehandicaptenraad Westervoort

Jaarverslag. Stichting Gehandicaptenraad Westervoort Jaarverslag 2017 Stichting Gehandicaptenraad Westervoort Inleiding. Hoe inclusief is Westervoort? 2017 heeft voor ons voor een groot deel in het teken gestaan van het vragen van aandacht voor het VN verdrag

Nadere informatie

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO)

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Bij de interpretatie van de uitkomsten van het CVO moet men er rekening mee houden dat een steekproef geen exacte uitkomsten oplevert,

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden voor volwassenen

Het Persoonsgebonden voor volwassenen Het Persoonsgebonden budget voor volwassenen Lwdvoorelkaar over werk, jeugd en zorg in de gemeente Leeuwarden inhoud Het Persoonsgebonden budget Het Persoonsgebonden budget Over het Pgb Een Pgb aanvragen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Herfst 2013. Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool?

Nieuwsbrief Herfst 2013. Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool? Nieuwsbrief Herfst 2013 Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool? Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06

Nadere informatie

Aanvullend vervoer voor iedereen met een Wmo-indicatie Hoe werkt het?

Aanvullend vervoer voor iedereen met een Wmo-indicatie Hoe werkt het? Aanvullend vervoer voor iedereen met een Wmo-indicatie Hoe werkt het? Waar wilt u heen? Avan brengt u waar u zijn wilt. Onze chauffeurs staan voor u klaar. Met uw Wmo-indicatie voor vervoer reist u met

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Rotterdam laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Rotterdam laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Rotterdam.

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Hulp in het huishouden. Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Hulp in het huishouden. Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer. Wmo broch. 16-02-2010 10:10 Pagina 1 Hulp in het huishouden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer.nl Wmo broch. 16-02-2010 10:10

Nadere informatie

Brochure. Persoonsgebonden. budget. voor de Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning

Brochure. Persoonsgebonden. budget. voor de Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning Brochure Persoonsgebonden budget voor de Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning Deze brochure gaat over het Persoonsgebonden budget (Pgb) van de gemeente Krimpen aan den IJssel. U kunt dit Pgb gebruiken

Nadere informatie

Vervoersmogelijkheden voor. gehandicapten zieken en ouderen

Vervoersmogelijkheden voor. gehandicapten zieken en ouderen Vervoersmogelijkheden voor gehandicapten zieken en ouderen Deze brochure geeft informatie over vervoersmogelijkheden voor gehandicapten, zieken en ouderen in Krimpen aan den IJssel Inhoud Wmo-vervoer Belbus

Nadere informatie

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid 10 Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord 19 april 2018 Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid Goedenavond, Mijn naam is Emmy den Heijer voorzitter van de Stichting Gorinchems Platform

Nadere informatie

MEE Zuid-Holland Noord Meedoen mogelijk maken. Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz)

MEE Zuid-Holland Noord Meedoen mogelijk maken. Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) MEE Zuid-Holland Noord Meedoen mogelijk maken Onafhankelijke cliëntondersteuning bij langdurige zorg (Wlz) Dankzij MEE kunnen we de zorg en hulp thuis organiseren Na haar beroerte wilden we niet dat mijn

Nadere informatie

versie juli 2017 Uw aanvullend vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen

versie juli 2017 Uw aanvullend vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen versie juli 2017 Aanvullend vervoer voor leerlingen Hoe werkt het? Uw aanvullend vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen Goed geregeld Avan brengt uw kind met alle plezier naar school. Onze chauffeurs staan

Nadere informatie

In gesprek over de Wmo Wat kunt u verwachten?

In gesprek over de Wmo Wat kunt u verwachten? U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort een gesprek heeft met een medewerker van het team maatschappelijke ondersteuning. Het gesprek kan bij u thuis plaats vinden of op een andere locatie. Aanleiding

Nadere informatie

Notulist: mevrouw J. Roozen, Vervoersorganisatie. De heer M. van den Beucken Vervoersorganisatie De heer H. van Amsterdam Vervoersorganisatie

Notulist: mevrouw J. Roozen, Vervoersorganisatie. De heer M. van den Beucken Vervoersorganisatie De heer H. van Amsterdam Vervoersorganisatie Vergadering: Bestuursvergadering BVO DRAN Datum: 1 november 2018 15.00-17.00 uur Gemeente Druten (Heuvel 1, Druten), Raadzaal Aanwezig: Voorzitter: de heer R. Engels Notulist: mevrouw J. Roozen, Vervoersorganisatie

Nadere informatie

Gemeente Zwolle laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Zwolle laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Zwolle laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Zwolle.

Nadere informatie

Gemeente Maastricht laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Maastricht laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Maastricht laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Maastricht.

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Onderwerp Marktconsultatie Sociaal Domein Regio Centraal Gelderland Geachte heer, mevrouw, Op dinsdag 5 en woensdag 6 april zal de Regio Centraal Gelderland een marktoconsultatie organiseren met betrekking

Nadere informatie

32% 51% schoolverzuim laatste 4 weken 52% migraine of regelmatig ernstige hoofdpijn. 22% 15/16 jr

32% 51% schoolverzuim laatste 4 weken 52% migraine of regelmatig ernstige hoofdpijn. 22% 15/16 jr Kinderen in beeld In deze infographic is een aantal belangrijke resultaten over de gezondheid en het welzijn van kinderen tot 12 jaar in Gelderland-Midden weergegeven. De resultaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Mobiel blijven. óók met een beperking

Mobiel blijven. óók met een beperking Servicepunt Zorg Mobiel blijven óók met een beperking Door ouderdom, ziekte of een handicap kan het soms moeilijk zijn om u te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld niet meer lopend naar de winkels of reizen

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Jeugdhulp Persoonsgebonden budget

Jeugdhulp Persoonsgebonden budget Jeugdhulp Persoonsgebonden budget www.heerde.nl Hoe werkt dit? Heeft u een ondersteuningsvraag voor uw kind? Dan gaat een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) met u in gesprek. Daarbij

Nadere informatie