inhoud Peter s corner Capitampartner Peter Van Gucht, tevens redacteur van de nieuwsbrief Inzicht, geeft zijn persoonlijke kijk in deze column.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "inhoud... 2. Peter s corner Capitampartner Peter Van Gucht, tevens redacteur van de nieuwsbrief Inzicht, geeft zijn persoonlijke kijk in deze column."

Transcriptie

1 Nr. 12 editie Inzicht geeft op 2-maandelijkse basis een heldere opinie over de financiële en economische gebeurtenissen. Inzicht is niet verantwoordelijk voor enig beleggersresultaat gebaseerd op de redactie van de nieuwsbrief. inhoud Peter s corner Capitampartner Peter Van Gucht, tevens redacteur van de nieuwsbrief Inzicht, geeft zijn persoonlijke kijk in deze column. 3. situatie Kanttekening bij de voorbije actualiteit. 4. vooruitblik Blik op de mogelijke korte-termijn evolutie der gebeurtenissen. 5. attitude Ruwe schets van een eventuele beleggingshouding. 6. prikbord Korte nieuwtjes over Capitam quotes Macro-economische stellingen van professor Stefan Duchateau capitam fund De laatste informatie over het nieuwe beleggingscompartiment Capitam bedrijfsbabbel Interview met de bedrijfsleider(s) achter een KMO, opgefleurd met visuele indrukken. 16. zomer veel leesplezier!

2 Peter s corner... Net zoals het weeskind Rémi, uit het beroemde boek Alleen op de wereld van de 19de-eeuwse Franse schrijver Hector Malot, op prille leeftijd ondervond bestaat een mensenleven uit heel wat toevallige ontmoetingen die zullen bepalen welke richting men uitgaat. Op een bepaald moment kruis je het pad van een andere partij waar je instinctief vertrouwen aan geeft. Gedurende een hele levenscyclus, van pasgeborene tot op het sterftebed, ben je vaak afhankelijk van het vertrouwen dat je soms tegen wil en dank aan anderen geeft. Dat maakt het begrip vertrouwen zo kwetsbaar maar tevens levensnoodzakelijk. Dikwijls spreekt men luidop zijn vertrouwen uit aan een derde met de bedoeling de ontvanger van de boodschap verantwoordelijksheidgevoel op te dringen inzake potentiële problemen. Het is alsof dat vertrouwen meteen een motie van wantrouwen inhoudt. Beter voorkomen dan genezen, zegt men dan. Het indekken tegen een vertrouwensbreuk gebeurt dan ook het meest op het ogenblik dat men een nieuwe verbintenis aangaat, zoals bij het sluiten van Ik heb geleerd om voorzichtigheid niet als excuus te gebruiken om alleen in de wereld te staan een huwelijk of een zakelijke transactie. Hoe het ook zij, Rémi kwam regelmatig bedrogen uit maar het weerhield hem niet om nieuwe mensen te ontmoeten en hen zijn kostbaar vertrouwen te geven. Uiteindelijk werd hij beloond voor zijn open geest en leefde hij nog lang en gelukkig. Ik heb geleerd om voorzichtigheid niet als excuus te gebruiken om alleen in de wereld te staan. Want ik haal mijn levensvreugde, comfort en steun in het leven uit de mensen die mijn vertrouwen waard blijken te zijn. Ik gaf soms al eens te veel uit handen waarbij het resultaat niet altijd optimaal uitviel. Van de andere kant realiseer ik me volkomen dat de anderen ook teleurgesteld zullen zijn in de actie die ik al dan niet ondernam op basis van hun vertrouwen. In dat proces van vallen en opstaan stond eerlijkheid steeds centraal. Van zodra men de onvolmaaktheid in zichzelf ziet durft men de zonden van een andere te vergeven. Met deze filosofie tracht ik op kordate wijze onze kinderen op te voeden tot volwassen mensen die later het vertrouwen krijgen van hun toekomstige relaties, en omgekeerd. Dag in dag uit zijn we dankbaar voor het vertrouwen dat klanten geven aan Capitam. Wij werken aan een confidentiële samenwerking met u op lange-termijn zodat u zich nooit alleen op de wereld hoeft te voelen.

3 situatie... Niets vermoedend zat de meest gezochte misdadiger ter wereld zijn eigen verschijning op een klein beeldscherm te bewonderen toen plots een assertieve groep Amerikaanse handelsreizigers op internationale missie het woonkamertje binnenvielen. De schrik sloeg Osama Bin Laden ogenblikkelijk om het lijf. Zijn wereld donderde als de twin towers naar beneden, zijn laatste uur (b)leek geslagen te zijn. Zijn onderhandelingspositie had geen enkele waarde meer en de Amerikanen sloten dan ook de deal in een de oerconservatieve volksbeweging Teaparty voeren de republikeinen ondertussen alsmaar meer bezwaren op om de beslissingsvrijheid van de president te beknotten. We got him! Plechtstatig sprak Obama de wereld toe met het goede nieuws. Even overheerste de liquidatie van staatsvijand nummer 1 het economische nieuws. Langer echter zal het effect moeten duren om de populariteit van de president op te krikken. Het imago van de Amerikaanse overheid als Big Brother zal een knauw krijgen als hun Het imago van de Amerikaanse overheid als Big Brother zal een knauw krijgen als hun kredietwaardigheidsrating naar beneden wordt gebracht oogwenk. Duizenden kilometers verderop bad de Amerikaanse president Obama meerdere weesgegroetjes, omringd door zijn vele spindoctors. Hij kon de scalp van de meest gehate Arabier goed gebruiken. Zijn landgenoten immers geraakten stilaan uitgekeken op de welbespraakte president die weliswaar regelmatig de boodschap Yes We can afvuurde in het openbaar maar machteloos bleek te zijn tegen de hoge werkloosheid en de slabakkende huizenmarkt. Hij had destijds bij zijn verkiezing het Witte Huis verovert door bumperstickers uit te delen met de slogan Time for Change. Onder druk van kredietwaardigheidsrating naar beneden wordt gebracht. De vraag is of de onzichtbare vijand die sinds kort overheidschuld heet op een decennium tijd kan bedwongen worden, wat de houdbaarheidsdatum bleek te zijn voor de Al-Qaeda leider. Een zeemansgraf gaan ze de staatsschuld niet kunnen geven. Daarvoor zijn er te veel getuigen. Wat de Amerikanen bindt is hun nationaliteitsgevoel. Hun politieke verdeeldheid klinkt ons als Belgen vertrouwd in de oren. Misschien gaan we in ons kleine koninkrijk ook een nationaliteitsgevoel kweken van zodra de kredietwaardigheid daalt?

4 vooruitblik... Sell in May, Go Away and Don t Come Back Till St Leger Day, het is een bekende beurswijsheid die in deze periode van het jaar af en toe durft op te duiken. St Leger Day is een groot paardenracefestival in Groot-Brittanië dat elk jaar doorgaat tijdens het tweede weekend Sell in May, Go Away and Don t Come Back Till St Leger Day van september, op de vermaarde Doncaster hippodroom. Met andere woorden, de meeste beleggers kijken niet uit naar de zomermaanden en gebruiken die periode van het jaar om hun schaapjes op het droge te krijgen. Net zoals vorig jaar zit Europa ook nu in conclaaf over de Griekse tragedie. Dringt een schuldherziening zich op, wil men de Grieken nog financieel ondersteunen met vers geld of bannen ze het land uit de Eurozone? Het zijn de verschillende mogelijkheden die de Europese regeringsleiders, zonder de aanwezigheid van de afgetreden IMFvoorzitter DSK, ten laatste in juni gaan onderzoeken. Met veel belangstelling zullen de Ieren en de Portugezen de debatten volgen want ook zij eten voorlopig uit de hand van het Europese noodfonds. In België heeft men ondertussen een nieuwe politieke terminologie uitgevonden: overzomeren. Het kan een handige truc zijn om de gangbare parlementaire vakantie vroeger te starten zonder nog de verplichting te hebben het werk te hervatten. We hebben het voordeel om puike economische groeicijfers te kunnen voorleggen. Zoniet zou de institutionele crisis al lang een dwingend tijdselement hebben meegekregen. Wat gaat de definitieve financiële en economische impact zijn van de verwoestende tsunami in Japan? Hoe groot zal het de wereldeconomische groei beïnvloeden, maar vooral, kan Japan haar belangrijke rol economisch nog blijven spelen? Waar gaat het met de Arabische lente naar toe? Het zijn allemaal thema s die de financiële markten kunnen beïnvloeden. Waarschijnlijk zullen eerder de kwartaalresultaten tijdens de zomermaanden de grootste invloed In België heeft men ondertussen een nieuwe politieke terminologie uitgevonden: overzomeren. uitoefenen op het gedrag van de beleggers. Want toekomstperspectief weegt meer door dan de tegenwoordigheid der dingen. Als uit de verwachtingen onzekerheid voortspruit over de ( groei van de) winsten in 2012 dan heeft u gelijk gehad als u zich beriep op de bekende beurswijsheid. Zoniet zien we geen schockgolf doorheen de aandelenmarkten razen en blijven we eerder geloven in aandelen dan in obligaties.

5 attitude... Indien we effectief rekening gaan houden met de periodieke beurswijsheid om de beleggingsportefeuille samen te stellen dan dienen we sectorieel bij te sturen. Sectoren die in het verleden minder te lijden hadden van de zomerperikelen zijn ondermeer de detailhandel, de energie en olie- aandelen, financiële aandelen, de farmasector evenals de bedrijven uit de levensmiddelenbranche. Daarentegen schroeven we de participatie terug van investeringen uit volgende sectoren: auto, bouw, industriële dienstverleners, Liever groot en internationaal dan klein en lokaal technologie, media en telecom. Toch blijven de gemiddelde risicopremies voor de beurzen aantrekkelijk gewaardeerd, met andere woorden, de meeste financiële markten zijn niet te duur. Alleen rijst de vraag of de belegger oog heeft voor de risicopremie. We trekken duidelijk de kaart van de geglobaliseerde wereldspelers. Liever groot en internationaal dan klein en lokaal. Waarom? Omdat het risico bestaat dat plaatselijke markten gevoeliger zijn voor politieke beslissingen. Hoe internationaler de onderneming hoe meer kans het heeft om aanwezig te zijn in groeimarkten waar het dan ook de focus kan op leggen. Voor obligaties blijven het moeilijke omstandigheden. Enerzijds is er de markt van het overheidspapier. Het heeft er alle schijn van dat u geen zekerheid koopt als u investeert in het staatshuishouden. De regeringen moeten bezuinigen maar voor sommige landen staat het water tot aan de lippen. De rente van deze obligaties mogen dan wel aantrekkelijker lijken dan ooit tevoren, het blijven precaire omstandigheden. Aantrekkende inflatie benadeelt de tussentijdse koersen. Anderzijds vinden we in het bedrijfspapier minder aantrekkelijke voorwaarden terug. De spread tussen Duitse staatsobligaties en BBBbedrijfsobligaties is gezakt wat het risico in bepaalde gevallen niet de moeite doet lonen. Converteerbare obligaties en staatsobligaties uitgegeven door groeilanden in lokale Aantrekkende inflatie benadeelt de tussentijdse koersen munten kan een alternatief betekenen voor beleggingsportefeuilles waar de focus eerder gericht is op korte-termijn winsten. De Amerikaanse dollar zal voorlopig geen terrein heroveren op de Euro zolang de Amerikaanse centrale bank voet bij stuk houdt.

6 prikbord... Op ons tweemaandelijks prikbord afficheren we korte mededelingen of leuke foto s over Capitam. Heeft u zelf een interessante suggestie, zou u graag een korte mededeling willen plaatsen op het prikbord, geen probleem. nazicht auto nieuwe valiezen kopen duikbril & snorkel zonnecrème écran total!!! positive waves Stuur uw voorstel door naar: We onderzoeken het met veel aandacht en we nemen contact op.

7 quotes Professor Stefan Duchateau, beheerder van ons Capitam Fund, geeft zijn persoonlijke visie weer over enkele aspecten van het macro-economische landschap. Sinds 1 april past hij zijn analytische kennis exclusief toe voor de invulling van het nieuwe Capitam compartiment, waarvan u meer kan lezen op de volgende bladzijden. Het verder oplopen van de Europese rente zal de Euro bijkomend versterken tegenover de Amerikaanse dollar. De Chinese overheid slaagt er voorlopig in om de economie wat te laten afkoelen en de inflatie af te remmen zodat het een mogelijke vastgoedzeepbel weet te voorkomen. Aanhoudende productiviteitsverschillen tussen de verschillende landen in de Europese monetaire unie kunnen aanleiding geven tot het opbreken van de Eurozone in sterke en zwakke economische landen wanneer niet doortastend wordt opgetreden in de Europese overheden.

8 quotes De vacaturegroei in de VS drukt de werkloosheid met een vertragend effect. Door de hogere eisen inzake relevante ervaring en diploma duurt het langer voor die openstaande betrekkingen worden ingevuld. Daardoor daalt de werkloosheid eerder traag. De capaciteitsbezetting in Duitsland is hoog wat waarschijnlijk de inflatoire druk verklaard. De goudprijs daalt omwille van twee redenen: enerzijds stijgt de rente waardoor de alternatieve kost voor het aanhouden van goud toeneemt en anderzijds zorgt de zwakkere economische groei in Azië voor terughoudendheid van de plaatselijke bevolking. Ondanks de dalende grondstoffenprijzen omwille van de lagere groeivooruitzichten beoordelen we dit enkel als een loutere technische correctie in een lange termijn positieve supercyclus. Doordat de Amerikaanse hypotheekinstellingen Fanny Mae en Freddy Mac geïmplodeerd zijn en de tarieven bij de commerciële banken een stuk duurder zijn, trekken de woningprijzen in de VS niet aan. De situatie bij PIIGS-land Italië is niet zorgwekkend daar het land geen bankenprobleem noch vastgoedcrisis heeft.

9 Compartiment: Capitam Capitam is een compartiment van het Merit Capital Global Investment Fund Kerngegevens: situatie per 24/05/2011 Statuut: Bevek welke voldoet aan de richtlijn 85/611/EEG en de wet van 20/07/2004 Waardebepaling: Wekelijks Noteringsmunt: EUR Bestemming van de resultaten: Kapitalisatie en Uitkering Parameters: ISIN code Kap: BE ISIN code Dis: BE Kosten voor de belegger: Commissie: Bij instap volgens de tarieflijst van de verdeler toegevoegd aan de Belgische bijlage bij het prospectus en met een maximum van 3% 0% bij uitstap Beurstaks: 0,5% bij uitstap met een maximum van 750 EUR per verrichting, enkel van toepassing op de kapitalisatieaandelen Introductiedatum en -waarde: 01/04/ EUR Beheerskosten: 1,5% Aanbevolen beleggingsduur: 5 jaar Sectoriële Spreiding media 5,50% energie 8,69% financieel 7,64% basismaterialen 14,81% niet-cyclische consumentengoederen 13,96% luxegoederen 2,52% divers 4,23% industrie 15,65% cyclische consumentengoederen 18,50% technologie 8,50% Top Investeringen Obligaties Credit Agricole 04/17 4% 1,33% ING 03/15 3,375% 3,63% DZ Bank AG Var 01/19 3,82% Diageo Cap Bv 01/13 5,5% 3,85% Unibail 03/15 3,375% 4,12% Com BK Australia 11/16 4,25% 4,23% ENI Spa 04/2013 4,625% 4,26% Koers Huidige koers: 99,35 EUR (24/05/2011) Vermogensverdeling aandelen 36,79% obligaties 25,27% themafondsen 0% cash 37,51% Top Investeringen Aandelen Walt Disney C 1,28% Siemens 1,28% Repsol 1,28% BASF 1,38% IBM 1,39% ABB 1,42% IMAX Corp 1,46% Mastercard 1,49% Xstrata 1,61% Disclaimer: Deze fiche is louter informatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend ten aanzien van Merit Capital of Capitam. Beursvennootschap Merit Capital treedt op in hoedanigheid als distributeur van de Bevek. Zij vormt geen beleggingsadvies of aanbieding tot aan- of verkoop. De rendementscijfers houden geen rekening met kosten en taksen. Prestaties in het verleden vormen geen garantie voor toekomstige opbrengsten. Het prospectus, het vereenvoudigd prospectus alsook de meest recente periodieke verslagen zijn kosteloos verkrijgbaar op de maatschappelijke zetel van de Bevek en bij Fastnet Belgium, Havenlaan 86C/ Brussel, die de financiële dienst waarneemt. Inlichtingen over het fiscaal regime ingevolge de programmawet zijn beschikbaar in het prospectus. Investeringscomité 0 1/4 8/4 15/4 22/4 29/4 6/5 13/5 20/ Het investeringscomité van het compartiment Capitam staat onder leiding van de gerenommeerde professor Stefan Duchateau. Zijn uitgangspunt is dat het succes van portefeuillebeheer hoofdzakelijk te wijten is aan een juiste asset-allocatie getoetst aan de actuele financiële markten. Slechts een minoriteit van het rendement wordt behaald door stockpicking. Professor Stefan Duchateau heeft een uitgebreid palmares in de financiële wereld. Momenteel bekleedt hij topfuncties in diverse nationale en internationale beleggingsvennootschappen. Tevens doceert hij aan verschillende Belgische universiteiten.

10 Doel van het compartiment De beheerder analyseert dagelijks macro-economische indicatoren om een beeld te krijgen rond de evolutie van de inflatie, rentevoeten, renteverschillen, economische groei, risicopremies en liquiditeit binnen het financieel systeem. Deze analyse resulteert in een activaspreiding of asset allocation : het percentage aandelen, obligaties, cash en eventuele andere activa wordt bepaald. Als voorbeeld nemen we inflatie en rente. Inflatie betekent een algemene stijging van het prijspeil waardoor de koopkracht van de gezinnen afneemt. Centrale banken aanvaarden een inflatie van ongeveer 2%. Bij een toename in de inflatie zullen de centrale banken de korte termijn rentevoeten verhogen om de economische groei af te remmen. Hogere rentevoeten betekenen minder consumptie op krediet en duurdere investeringen. Hierdoor zal uiteindelijk de groei terug vertragen en de inflatie afnemen. Financieel, vanuit beleggingsstandpunt, heeft deze ganse evolutie belangrijke gevolgen. Immers, wanneer korte termijn rentevoeten toenemen, zal de lange termijn rente daarop reageren door( in de meeste gevallen) eveneens te stijgen wat impliciet betekent dat de koersen van obligaties dalen. Ook aandelenmarkten zullen hierop negatief reageren want lagere economische groei betekent minder bedrijfswinsten en duurdere kredieten. Wanneer bijgevolg de inflatie dreigt toe te nemen, zullen wij in het financieel beheer obligaties en aandelen afbouwen( winst beschermen). De vrijgekomen cash zal vervolgens onder meer in cashbeleggingen terechtkomen waar hogere rentevoeten zorgen voor beter rendement. Beheerder: Merit Capital N.V. beursvennootschap, Museumstraat, 12 D 2000 Antwerpen Administratie en financiële dienst: FASTNET BELGIUM N.V. Havenlaan, 86 C B Brussel Bewaarnemer: BNP Paribas Fortis N.V. Warandeberg, Brussel Distributeur: Merit Capital N.V. Museumstraat, 12 D 2000 Antwerpen Commissaris: Deloitte & Touche, Lange Lozanastraat, Antwerpen Besluit De juiste inschatting van het geheel van macro-economische indicatoren is bijzonder belangrijk voor de vermogensspreiding. Deze indicatoren leveren tevens de signalen aan omtrent de aantrekkelijkheid van specifieke landen, regio s en sectoren. De invulling vervolgens naar de respectievelijke specifieke waarden gebeurt na een micro-analyse om aldus de meest geschikte activa van een deelmarkt te kopen. Capitam Capitam is een jonge, vernieuwende, toonaangevende onderneming op het vlak van financiële omkadering, planning en begeleiding. De medewerkers van Capitam hebben hun strepen verdiend in alle sectoren van de financiële, juridische en fiscale wereld. Capitam verduidelijkt, verruimt, verschaft inzichten en verbetert de financiële situatie van haar klanten. Capitam bvba Duigemhofstraat Herent CBFA A

11 bedrijfsbabbel Claudine Beert, Marie Gypen, Patrick F. Gypen Reeds vroeg in het ontwikkelingsproces van Capitam op het publieke toneel kwamen we in contact met de creatieve duizendpoot Patrick Gypen. Vandaag is onze huisstijl mede te danken aan Image Building, het bedrijf van de familie Gypen. Op één van die warme dagen in april bezochten we Image Building voor een boeiende bedrijfsbabbel, vlakbij de nieuwe trekpleister van Antwerpen, op t Eilandje: het MAS. Terwijl echtgenote Claudine en dochter Marie druk in de weer waren leidde Patrick Gypen ons rond doorheen de bijzondere historiek van hun bedrijf. LONDENSTRAAT 28/30 - ANTWERPEN - EILANDJE AT YOUR PRINTSERVICE! LONDENSTRAAT 28/30 - ANTWERPEN - EILANDJE IMAGE BUILDING Londenstraat 28/ Antwerpen Tel.: 03/ Fax.: 03/

12 interview Inzicht: Patrick, waar haal jij toch al die creativiteit vandaan? Patrick: Als jonge student wou ik niet kiezen tussen de verschillende mogelijke opleidingen voor de grafische sector: typografie, reprografie, typo- en offsetdruk of fotografie. Ik besloot ze allemaal te volgen. Daar is de basis gelegd voor Image Building. Ik kreeg tijdens mijn studentenperiode alsmaar meer naam en faam als Club DJ. Ik besloot dan ook snel om professioneel DJ te worden. Ik richtte de eenmanszaak Grafiek Patrick op en gaf ondermeer vorm aan logo s en spijskaarten voor horecabedrijven, platenhoezen en labels voor pop- en rockgroepen en Antwerpse tijdschriften zoals Night & Day Life, Winners, Antwerp en Talkies Magazine. Aan het einde van mijn DJ-carrière ontmoette ik mijn echtgenote Claudine. Zij heeft talent en voeling voor cijfers en nam meteen de financiële opvolging van mijn bedrijf over. Samen startten we de minder persoonsgebonden N.V. Image Building. Ze stimuleerde mij om professioneel verder te gaan in grafische vormgeving, wat me aangezet heeft om mijn eerste Apple Macintosh computer te kopen: de SE/30. Door intense zelfstudie van dat toestel en de eerste Apple OS en Adobe software begreep ik snel dat hier mijn toekomst lag. Door mijn opleiding in de klassieke typografie, reproen druktechnieken en Adobe s beta softwareprogramma Illustrator 88 kreeg ik een uitstekende band met de ontwikkelaars bij Apple en Adobe in de USA. Ik slaagde erin om met die kleine Macintosh volledige platenhoezen te produceren, inclusief alle zetwerken en tekeningen, zelfs de kleurscheidingen! (de hoes van C in China van The Confetti s was het eerste op die manier geproduceerd product in de wereld). De manier waarop die hoes en vele andere meteen daarna gemaakt was ontketende een ongewilde revolutie in de grafische sector wereldwijd. Het was werkelijk ongezien in die periode dat iemand met een pc drukklare bestanden produceerde zonder fotogravure of grafische films. De digitale revolutie stond nog in de kinderschoenen. Grote spelers in die markt Compugraphic, Mannesmann Scangraphic, Océ en Agfa-Gevaert werden nieuwsgierig. Ze kwamen controleren of de intussen gegroeide stapel platenhoezen effectief werden geproduceerd met een ordinaire pc en printer. Agfa besloot meteen te stoppen met de geldverslindende productontwikkeling om zelf een gesloten digitale oplossing voor fotozetwerk en geïntegreerde fotogravure te bouwen. Mijn werk toonde duidelijk het potentieel van de nieuwe, toen kleine, spelers in de markt zoals Apple en Adobe. Met de Adobe Postscript taal de omschrijving van letters en tekeningen door middel van vectoren, ondermeer de voorloper van het huidige PDF bestandsformaat creërde ik nadien ook meerdere eigen lettertypes. Er waren toen geen mogelijkheden om praktisch bruikbare lettertypes te maken. Men werkte nog met loden lettertypes en de fotografische alternatieven waren ontzettend duur en in handen van enkele bedrijven waaronder Linotype, Monotype en Compugraphic. De vectortaal van Adobe veranderde die monopolies en plots kon je met talent, een Apple computer en Illustrator je eigen letterfamilies maken. Ik ontmoette de typografen Erik Spiekerman en vooral Neville Brody die destijds als ontwerper en vormgever van o.a. The Face Magazine een popster status genoot omwille van zijn creaties van innovatieve en trendy lettertypes. Op kleine (Belgische, Antwerpse) schaal deed ik hetzelfde. Ik creerde lettertypes en gebruikte ze op de hoes van de wereldhit Pump Up The Jam van Technotronic voor ARS Records. Het succes van de hit en de hoes lokte andere platenfirma s en we werden leverancier voor platenlabels als ARS Records, Indisc, EMI, R&S Records, USA Import Music, AMC, BMG, Sony Music, e.a. Inzicht: Imagebuilding was niet langer eenmanszaak? meer een Patrick: Met het oprichten van Image Building en gelet op de instroom van opdrachten in de hoogdagen van de Belgische dansrage NewBeat gemiddeld zo n 30 platenhoezen per week en de opstart van de eerste PostScript PrintService in Belgie werkten we reeds met een tiental medewerkers. We hadden dus nood aan een heus bedrijfspand en dat vonden we op de Belgiëlei in

13 Antwerpen. Onze grote drijfveer en ons succes is altijd onze creativiteit geweest. Ook hebben we nooit een bedrijfscultuur gekend van een Nine-to-Five onderneming, en dat vonden de meeste van onze klanten zeer belangrijk. Zo werd onze creativiteit opgemerkt door enkele grote multinationals, waaronder Philip Morris. Zij zochten in België een partner om een nieuw sigarettenmerk te lanceren: L&M. De gevestigde reclamebureaus en Phillip Morris huisleverancier Leo Burnett waren verplicht alles via account managers te filteren en voorstellen buitenhuis te laten produceren bij fotogravures. Wij overtuigden de heren van Philip Morris door onze frisse creativiteit en visie onderbouwd door onze revolutionaire werkwijze met de Apple II Computers en Adobe Illustrator 88. Daardoor kregen we bijna de hele L&M below-the-line account. We slaagden erin het jonge sigarettenmerk te koppelen aan de hippe festivalcultuur en hen te bereiken via muziek. Bijna elke fuif in Vlaanderen werd binnen een mum van tijd gesponsord door L&M Concerts en de apotheose van de campagne was het stadsfestival Marktrock Leuven. Op uiterst korte tijd schopte L&M het tot op één na best verkochte sigarettenmerk in België. L&M bedreigde zelfs de eerste plek van Philip Morris hoofdmerk Marlboro. Dat mocht niet, we hadden dus té veel succes, en Phillip Morris vertrouwde ons nu de below-the-line campagne van Marlboro toe. Marlboro Music was weer een schot in de roos. Uiteindelijk hebben we uitzonderlijk bijna 10 jaar kunnen samenwerken met de Amerikaanse tabaksgigant voor alle promo-, below-the-line- en point of sales campagnes. Zonder de wettelijke ban op tabaksreclame werkten we mogelijk nog steeds samen, al zijn we ondertussen wel overtuigd niet-roker geworden. Inzicht: Wat gebeurde er nadien? Patrick: Tijdens de hoogdagen van onze groei, toen we Creative Atelier onder Image Building hadden gezet, groeide de relatie tussen Image Building en Agfa-Gevaert gestaag. Agfa was immers onze leverancier voor grafische verbruiksgoederen en wij duwden hun nieuwste technische oplossingen over the egde. We werden een visionair labo voor hun R&D afdeling. De meerwaarde die we vooral Agfa Amerika boden was buiten concurrentie. We werden partners in het bedenken en creëren van nieuwe product- en brandmarketing. We deden de productfotografie, tekenden de complexe opengewerkte machinedoorsneden, de werkingsschema s, ontwierpen productlogo s. We werkten vanaf de conceptie via de hele productie tot de belevering aan systeem- en productbrochures, technische data sheets, handleidingen. We bedachten en ontwikkelden voor hen opleidingsmateriaal in de nieuwe digitale technieken voor intern en extern gebruik, cursussen, seminarie handouts en onze allergrootste opdracht: we coördineerden en produceerden alle taalversies voor de marketing tools van de hele grafische en de medische divisie van toenmalig wereldmarktleider Agfa-Gevaert. We werden de hofleverancier van alle digitale drukwerkvoorbereiding. Zij werden voor lange tijd onze grootste klant. Uiteraard moesten we investeren en waren we genoodzaakt nog meer mensen

14 interview aan te werven. Ook met Apple en Adobe bleven we nauwe banden onderhouden. Zo stonden wij als Europese alpha- en betasite mee aan de wieg van programma s als Adobe Photoshop (nu onderdeel van CS5). Inzake multimedia zijn we ook steeds haantje de voorste geweest. Omdat we prompt gebruik maakten van de nieuwste communicatie technologieën zoals de allereerste applicatie werden we door Agfa gevraagd om hen wegwijs te maken in die nieuwe communicatievorm. Omgekeerd kregen we dank zij Agfa-Gevaert unieke kansen om andere nieuwe technologiën in Europa te introduceren. Het nieuwe fenomeen Corporate Internet Website was belangrijk voor de multinational. Bij Agfa Amerika was er nood aan, maar het hoofdhuis in Mortsel had zijn twijfels of dit ooit wat zou worden in Europa. Dank zij onze relatie met Agfa America mochten wij de taalversies produceren, niet in het minst wegens onze Vlaamse meertaligheid en de rol die we toen al speelden als taalversie leverancier van Agfa s marketingafdeling. Stilaan daagde het ons dat ook de nieuwe multimediale planeet ruime opportuniteiten bood. Toen Agfa een digitale drukpers, de ChromaPress, op de markt wou plaatsen kwamen wij op de proppen met een uniek reclameconcept voor de lancering. We zagen onmiddellijk het enorme potentieel van het vernieuwende toestel. Samen met de marketingafdeling van Agfa in Amerika lanceerden we de ChromaPress door als eerste ooit een multi-media CD-Rom bij alle gespecialiseerde vaktijdschriften te voegen. Verkoop vernieuwende technologie door het gebruik van nieuwe media was ons idee en het had een geweldige inpact. Toen we meteen de opdracht kregen meerdere taalversies van de applicatie te maken waren we zelfs genoodzaakt een tweede bedrijf op te richten. Alles wat multimedia, internet en online oplossingen inhield brachten we bij imotion N.V. onder. imotion groeide als kool. Door het ontwikkelen van de marketingtools voor de digitale drukpers van Agfa overtuigden we onszelf om ook zo n drukpers aan te schaffen. Dat deden we in een derde bedrijf: The Color Revolution. De creatieve en productieve ideeën en de visie kwamen steeds van Image Building. Daar werden nieuwe oplossingen bedacht vanuit de noden die de nieuwe manier van productie aantoonden. De ontwikkeling van software die via het internet on-line ordering avant-la-lettre ondersteunden maakten van het digitale drukverhaal een succes bij The Color Revolution. Wij realiseerden Print-On-Demand voor multi-nationals waaronder Agfa-Gevaert (druk wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt) en Distribute-And-Print (druk waar je het nodig hebt) en deden dit uiteraard ook voor andere bedrijven in een kleinere regio. We waren toen, en zijn nog steeds in de ware zin van het woord, een écht One-Stop-Shopping bedrijf. Om dit in een aangename ruimte aan klanten aan te bieden en op een plek waar we konden groeien verlieten we ons gehuurd kantoor op de Belgiëlei en kochten we het pand in de Londenstraat op het Eilandje. Het personeelsbestand groeide stelselmatig uit tot een 50-tal mensen in de drie bedrijven en dat was deels positief, deels een kleine nachtmerrie. Vooral de communicatie tussen ons, onze klanten en ons personeel was aan verbetering toe. We hadden immers steeds een open manier van werken toegepast, zonder remmende en voor Babylonische spraakverwarring zorgende tussenstations. Door de groei en de veelheid van lopende projecten konden wijzelf niet langer alles van naadje tot draadje blijven opvolgen. Het idee groeide dat een gestructureerde applicatie, bereikbaar op het internet, die door alle betrokkenen naar wens zou kunnen worden geconsulteerd om lopende projecten on-line op te volgen en bij te sturen hiervoor soelaas kon bieden. De applicatie zou de workflow in de productie versnellen en vereenvoudigen, alles overzichtelijk maken en alle communicatie rond de productie digitaliseren, centraliseren en stroomlijnen. Bijna Big Brother? The Opposite. Geïnspireerd door de knappe hengst waarmee Claudine toen het dressuur parcours onveilig maakte doopte ik het concept: Delano. De ontwikkeling in eigen beheer kostte handenvol geld maar het rendement was enorm. Een wereldbedrijf aan de andere kant van de oceaan contacteerde Agfa met de vraag of zij een Customer Service Relations (CSR) software in de maak hadden en via een gelukkig toeval mocht ik Delano in Montreal aan Quebecor tonen. Zij wensten de software meteen in 50 Image Building en Image Boutique worden geleid door Claudine Beert, echtgenote van Patrick F. Gypen. De winkel en productie afdeling in de Londenstraat op het Eilandje in Antwerpen zijn doorlopend open van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur. Patrick uit zich creatief als PopSessed, kunst op het internet:

15 licenties te kopen maar wilden hem enkel inzetten indien een groot internationaal en kredietwaardig bedrijf garantie op de werking, het onderhoud en de verdere ontwikkeling zou bieden. Agfa toonde zich hiertoe bereid en kocht uiteindelijk al de patenten, de hele R&D en het prototype van het Delano concept van Image Building. Ondertussen zit een versie van Delano ingebakken in de Agfa Apogee Suite software. In de intensieve afhandeling van de overname van de Delano software door Agfa droegen we imotion over aan Real Software en integreerden we onze digitale drukkerij The Color Revolution in Image Building. Ik zeg nu wel we maar heel die lastige oefening van afbouw, afvloeiing van personeel, integratie van het ene bedrijf in het andere, overname van aandelen van partners, uitbreiding van het vastgoed en verhuur van de dan weer te grote bedrijfsruimtes: al dat intensieve werk én de boekhouding en administratie daarvan staat helemaal op Claudine s conto. Inbegrepen de intrede van mijn oudste dochter Marie in de zaak en de overgang van het Image Building van toen naar Image Building en Image Boutique vandaag. Inzicht: Wat kan Imagebuilding haar klanten bieden momenteel? Patrick: Iedereen die hier binnenstapt ondervindt meteen welk vermogen we hebben aan creativiteit en ervaring, je kan het haast ruiken. Naast alle facetten van drukwerkvoorbereiding en drukwerkproductie (budget, digitaal, inktjet, offset, typo en grootformaat) zijn we ondertussen ook gestart met textiel en nieuwe manieren om dat te bedrukken en/of te personaliseren. Geen goedkope promo t-shirts maar kwaliteitstextiel voor diegenen die een beetje meer willen betalen voor een uniek stuk dat op maat kan geproduceerd worden, en dit vanaf één enkel exemplaar. Iedereen wil immers die ene unieke t-shirt of sweater in z n kleerkast of dressing. De respons op dit originele product groeit steeds meer, ook omdat er eigenlijk geen echte concurrentie is. Inzicht: Wat gaf het familiale aspect als meerwaarde aan de uitbouw van het bedrijf? Patrick: In ons geval was 1+1 altijd 3 of meer. Zonder Claudine naast me had ik me nooit zo vol op mijn passie rond ontwikkeling en creatie kunnen gooien. Ik kan op haar blindelings vertrouwen wat betreft het financiële luik. In een familiebedrijf is het belangrijk om voor elkaar respect te hebben en tevens complementair te zijn, ook wat betreft de privézaken. We hebben altijd goede medewerkers gehad waarbij één uitzonderlijke vent gelukkig nog steeds in ons bedrijf werkt. Na meer dan 12 jaar dienst is hij zo goed als lid van ons gezin geworden. Hij begrijpt perfect hoe het er in ons familiebedrijf aan toe gaat. Daarenboven is het aangenaam om vast te stellen dat de opvolging klaar staat. Met een willetje én het nodige ongeduld om de fakkel helemaal over te nemen. Inzicht: Wat trekt jullie aan in Capitam? Patrick: Image Building gooide altijd alle deuren open. OPEN was meer dan tien jaar onze sterke tagline. We stallen onze diensten zonder terughoudendheid op het internet, we willen transparant zijn in datgene dat we maken voor anderen. We willen ten dienste staan en het voelen en horen als een klant gelukkig is door wat we voor hem doen. Wel, de band met Capitam is dat we aanvoelen dat ook zij oprecht en transparant zijn met hun klanten. Zowel wijzelf als Capitam werken natuurlijk om ons brood te verdienen, maar op een eerlijke manier en zonder onduidelijk te zijn over datgene dat de klant terug gaat krijgen of wat het hem gaat kosten, ook op lange termijn. Die openheid uiteraard gecombineerd met de ruime toegevoegde waarde aan kennis en pro-actieve inzet waarderen we het meest in Capitam. In de jongens van Capitam! Heeft u interesse om het onderwerp te zijn van onze volgende bedrijfsbabbel? U bereikt niet alleen een bijzonder lezerspubliek maar ook willen we u als drijvende kracht achter uw onderneming in beeld brengen op een unieke en persoonlijke wijze. Geef gerust een seintje. Stuur uw gegevens naar

16 zomer 2011 Zoals gebruikelijk last de nieuwsbrief Inzicht een zomerse rustperiode in. Met het luiden van de schoolbel voor het nieuwe schooljaar stuurt Capitam ook een nieuwe editie uit van Inzicht. Wij wensen jullie allen een fijne, verkwikkende, ontspannende, zwoele, verfrissende, inspirerende, rustige of gevulde vakantie. Trekt u naar het warme zuiden, zoekt u de witte stranden op, reikt u tot aan de eeuwige sneeuw, aait u de kruin van uw dappere (klein)kinderen of blaast u uit in de eigen achtertuin, het is u van harte gegund. Weet dat de partners van Capitam in gespreide orde misschien wel dezelfde vakantiebestemmingen aandoen zonder uw belangen uit het oog te verliezen. Let s have a beautiful common holiday! See Ya! Capitam is een jonge, vernieuwende, toonaangevende onderneming op het vlak van financiële omkadering, planning en begeleiding. De medewerkers van Capitam hebben reeds jaren hun strepen verdiend in alle sectoren van de financiële, juridische en fiscale wereld. Bovendien hebben alle medewerkers één ding gemeen: ze hebben op elk moment een helikopterzicht over uw financiële situatie. Capitam verduidelijkt, verruimt, verschaft inzichten en verbetert de financiële situatie van U, de klant. Capitam Duigemhofstraat, 101 B Herent t. 016/ f. 016/ BTW BE RPR Hasselt - CBFA A colofon Verantwoordelijke uitgever: Capitam bvba Duigemhofstraat, 101 B Herent t. 016/ Opmaak & Druk: Image Building NV Londenstraat 28/ Antwerpen Mis geen enkel nummer van: Wenst U graag deze nieuwsbrief te ontvangen, mail dan naar

bedrijfsbabbel IMAGE BUILDING Claudine Beert, Marie Gypen, Patrick F. Gypen

bedrijfsbabbel IMAGE BUILDING Claudine Beert, Marie Gypen, Patrick F. Gypen bedrijfsbabbel Claudine Beert, Marie Gypen, Patrick F. Gypen Reeds vroeg in het ontwikkelingsproces van Capitam op het publieke toneel kwamen we in contact met de creatieve duizendpoot Patrick Gypen. Vandaag

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Via het beleggersprofiel naar beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële

Nadere informatie

Strategy Background Papers

Strategy Background Papers november 2013 Beleggen in vastgoed Huurder of eigenaar, iedereen krijgt in het dagelijkse leven te maken met vastgoed. De meeste eigenaars van een huis zien hun woning meer als een vorm van comfort dan

Nadere informatie

Visie ING Investment Office Oktober 2017

Visie ING Investment Office Oktober 2017 Visie ING Investment Office Oktober 2017 Bob Homan 21 september 2017 Kernfactoren die financiële markten bepalen 3 pijlers + sentiment Economie Sentiment Waardering Liquiditeit Hoe staat de economie ervoor?

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA

BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/2015. Macro & Markten, strategie. 1. Rente en conjunctuur : EUROPA BEHEERSVERSLAG TRANSPARANTINVEST 4/3/15 Macro & Markten, strategie 1. Rente en conjunctuur : EUROPA De Europese rentevoeten zijn historisch laag, zowel op het korte als op het lange einde, en geven de

Nadere informatie

Crelan Fund EconoFuture: altijd de juiste richting.

Crelan Fund EconoFuture: altijd de juiste richting. Compartiment van de Belgische bevek Crelan Fund N.V. Crelan Fund EconoFuture: altijd de juiste richting. Crelan Fund EconoFuture heeft een doordachte langetermijnvisie Geert Noels -Bestuurder van Crelan

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel. Sparen en beleggen

Bepaal uw beleggersprofiel. Sparen en beleggen Bepaal uw beleggersprofiel Sparen en beleggen Via het beleggersprofiel...... Naar beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële situatie,

Nadere informatie

Hoe investeert u in duurzame beleggingsfondsen? (Voorbehouden aan Belgische ingezetenen)

Hoe investeert u in duurzame beleggingsfondsen? (Voorbehouden aan Belgische ingezetenen) Hoe investeert u in duurzame beleggingsfondsen? (Voorbehouden aan Belgische ingezetenen) U wenst te beleggen op een manier die past bij uw eigen waarden. U bent bovendien bereid risico te nemen en uw belegging

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 Werkloosheid Verenigde Staten - Fed blijft op toneel Rusland eist rol op, p.1. - Aandelen meest kansrijk in 2014, p.2. - Obligaties winnen in Q1 - weinig potentie, p.2.

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

Beleggen met het oog op de toekomst

Beleggen met het oog op de toekomst GAMMA METROPOLITAN- RENTASTRO (Growth 1, Stability 2, and Balanced 3 ) Beleggen met het oog op de toekomst 1 pensioenspaarfonds naar Belgisch recht Metropolitan-Rentastro Growth 2 commerciële benaming

Nadere informatie

INVINCO BENELUX. Goudprijs is alweer op zijn retour. Een crash blijft mogelijk

INVINCO BENELUX. Goudprijs is alweer op zijn retour. Een crash blijft mogelijk Goudprijs is alweer op zijn retour. Een crash blijft mogelijk 2 Wat is het geheim en de essentie van goed beleggen? Je moet anticiperen op de werkelijkheid van morgen en wat die voor gevolgen heeft voor

Nadere informatie

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life Capital Life Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst Capital Life Capital Life U zoekt: een uitgekiende spreiding van uw beleggingen de deskundigheid van één van de wereldleiders op het gebied

Nadere informatie

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Evolutie van uw belegging Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Vooruitzichten 2016 is met een positieve noot geëindigd. Het voorbije kwartaal zagen we dat

Nadere informatie

BELGISCH ADDENDUM BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS CARMIGNAC PORTFOLIO

BELGISCH ADDENDUM BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS CARMIGNAC PORTFOLIO BELGISCH ADDENDUM BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS CARMIGNAC PORTFOLIO Beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht met verschillende compartimenten in overeenstemming met de richtlijn

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

Beleggen op uw eigen tempo.

Beleggen op uw eigen tempo. Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. 2 De voordelen van beleggen en het gemak van sparen Flexinvest is een beleggingsplan waarmee u maandelijks een klein bedrag opzij

Nadere informatie

de ICBE/het Fonds: de BEVEK naar Luxemburgs recht, genaamd BNP PARIBAS L1. Dit Fonds wordt beheerd door BNP PARIBAS INVESTMENT PARTNERS LUXEMBOURG.

de ICBE/het Fonds: de BEVEK naar Luxemburgs recht, genaamd BNP PARIBAS L1. Dit Fonds wordt beheerd door BNP PARIBAS INVESTMENT PARTNERS LUXEMBOURG. Aanvullende informatie bij de Essentiële Beleggersinformatie in het kader van de distributie in België van aandelen van instellingen voor collectieve belegging in effecten vallend onder het recht van een

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Real Estate. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Real Estate. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Evolutie van uw belegging Smart Fund Plan Private AG Life Real Estate Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Vooruitzichten 2016 is met een positieve noot geëindigd. Het voorbije kwartaal zagen we dat

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016 Macro & Markten 1. Macro-economische vooruitzichten De volgende twee weken zullen de centrale bankiers in belangrijke mate het nieuws en de

Nadere informatie

De terugkeer van de Greenback!

De terugkeer van de Greenback! De terugkeer van de Greenback! De koersval van de euro tegenover de dollar is hard. Hoe profiteert u als belegger van deze monetaire trendwijziging? Hoe reageert Azië en staat de beurs van Kenya reeds

Nadere informatie

Beursdagboek 24 Mei 2013.

Beursdagboek 24 Mei 2013. Beursdagboek 24 Mei 2013. Loopt Abenomics nu al op zijn laatste benen! Tijd 10:30 uur. Het was afgelopen nacht in Japan een angstige sessie voor de handelaren. Na eerst een winst van drie procent vlogen

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel. FINTRO. Gaat ver, blijft dichbij.

Bepaal uw beleggersprofiel. FINTRO. Gaat ver, blijft dichbij. Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. Gaat ver, blijft dichbij. Via het beleggersprofiel naar een beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële

Nadere informatie

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ.

Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Bepaal uw beleggersprofiel FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Via het beleggersprofiel naar beter beleggingsadvies Wanneer uw bank u beleggingsadvies verstrekt, moet zij rekening houden met uw financiële

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen Maart 2015

Maandbericht Beleggen Maart 2015 ING Investment Office Publicatiedatum: 25 maart 2015 Maandbericht Beleggen Maart 2015 februari maart + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Ongewijzigde

Nadere informatie

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1 Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Top Rendement Invest is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Raadpleeg de Financiële

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/015 Het NN First Class Return Fund verloor in het derde kwartaal 9,6% Het kwartaal werd gekenmerkt door winstnemingen na een positieve

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

Twaalf grafieken over de ernst van de crisis

Twaalf grafieken over de ernst van de crisis Twaalf grafieken over de ernst van de crisis 1 Frank Knopers 26-04-2012 1x aanbevolen Voeg toe aan leesplank We hebben een aantal grafieken verzameld die duidelijk maken hoe ernstig de huidige crisis is.

Nadere informatie

Obligaties 4-4-2014. Algemeen economisch:

Obligaties 4-4-2014. Algemeen economisch: Obligaties 4-4-2014 Algemeen economisch: Over de afgelopen maanden zet de bestaande trend zich door. De rente blijft per saldo onder druk, ondanks een tijdelijke hobbel na de start van het afbouwen van

Nadere informatie

CREATIEF WERKEN: SMART. Tag Archives: Werken

CREATIEF WERKEN: SMART. Tag Archives: Werken 1 sur 5 23/12/2014 14:54 Tag Archives: Werken CULTUUR, SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP, WERKEN CREATIEF WERKEN: SMART 2014/06/23 LEAVE A COMMENT Wat doe je als je van je talent je beroep wil maken wanneer er nog

Nadere informatie

Trade van de Week. ETF s. als alternatief. voor aandelen

Trade van de Week. ETF s. als alternatief. voor aandelen Trade van de Week ETF s als alternatief voor aandelen In mijn zoektocht naar de Trade van de Week stuitte ik vandaag niet zozeer op een trade, maar eerder op een trader van de week. Deze klant trok mijn

Nadere informatie

Economie en financiële markten

Economie en financiële markten Economie en financiële markten Bob Homan ING Investment Office Den Haag, 11 oktober 2013 Vraag 1: Begraafplaats Margraten gesloten vanwege. 1. Bezuinigen bij de Nederlandse overheid 2. Op last van Europese

Nadere informatie

KBC-Premium Banking Vermogensservice Plus. Een ruime kijk op uw vermogen. Wij geven u meer dan alleen beleggingsadvies

KBC-Premium Banking Vermogensservice Plus. Een ruime kijk op uw vermogen. Wij geven u meer dan alleen beleggingsadvies KBC-Premium Banking Vermogensservice Plus Een ruime kijk op uw vermogen Wij geven u meer dan alleen beleggingsadvies Een vermogen beheren is niet eenvoudig. Sterker nog, het is een intensieve bezigheid

Nadere informatie

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen.

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Bent u als belegger op zoek naar rendement én bescherming, zonder de zorgen van het

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 16 november 2016, 12.00 uur Oktober November Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika Europa

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

AG Protect + Risk Control Europe 90 / 2. Lancering : 14 september tot en met 30 oktober 2015* *Behoudens vervroegde afsluiting

AG Protect + Risk Control Europe 90 / 2. Lancering : 14 september tot en met 30 oktober 2015* *Behoudens vervroegde afsluiting AG Protect + Risk Control Europe 90 / 2 Lancering : 14 september tot en met 30 oktober 2015* *Behoudens vervroegde afsluiting 1 21/08/2015 Waarom AG Protect + Risk Control Europe 90 / 2? Volgende reeks

Nadere informatie

Lock fondsen. Voor wie tactisch wil beleggen

Lock fondsen. Voor wie tactisch wil beleggen Lock fondsen Voor wie tactisch wil beleggen Lock fondsen Wilt u graag beleggen in de aandelen- of obligatiemarkten en tegelijk eventuele verliezen trachten te beperken? Belegt u liefst in open fondsen,

Nadere informatie

Kenneth Wyffels 2L2 19 JAARTAAK SEI 2011-2012

Kenneth Wyffels 2L2 19 JAARTAAK SEI 2011-2012 Kenneth Wyffels 2L2 19 JAARTAAK SEI 2011-2012 April- 30/04/ 12 Artikel 1. Jean-Luc Dehaene van de CD&V kan bijna 3 miljoen euro opstrijken. Door een aantal jaar geleden een pakket aandelenopties te kopen

Nadere informatie

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 8-9-2011.

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 8-9-2011. Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 8-9-2011. Wordt ook China afgewaardeerd door de rating bureaus? Tijd 09:40 uur. Vanochtend rond acht uur zat ik voor de koersschermen. De opening van de futures

Nadere informatie

Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1

Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1 Safe Return+ Laat uw belegging veilig groeien! 3,40 % in 2010! 1 Een vaste gewaarborgde rentevoet gedurende 8 jaar Met Safe Return+ kiest u voor de absolute zekerheid van een aantrekkelijk rendement op

Nadere informatie

Fysiek goud is de ultieme veilige haven en zou de basis moeten vormen van ieder vermogen.

Fysiek goud is de ultieme veilige haven en zou de basis moeten vormen van ieder vermogen. Fysiek goud is de ultieme veilige haven en zou de basis moeten vormen van ieder vermogen. Goud is al duizenden jaren simpelweg een betaalmiddel: geld. U hoort de term steeds vaker opduiken in de media.

Nadere informatie

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Hoofdpunten Rendement over eerste helft 2008 is 5,1%. De dekkingsgraad is medio 2008 uitgekomen op 132%. De kredietcrisis eist zijn tol. Vooral aandelen en onroerend

Nadere informatie

Persbericht. Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011

Persbericht. Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011 Persbericht Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011 Zeist, 26 augustus 2011 Ondanks het moeilijke klimaat voor beleggen is het volume

Nadere informatie

CONCEPT ACTIVE BOND SELECTION. Actief inspelen op een rentemarkt in beweging

CONCEPT ACTIVE BOND SELECTION. Actief inspelen op een rentemarkt in beweging CONCEPT ACTIVE BOND SELECTION Actief inspelen op een rentemarkt in beweging Buy-and-hold strategie heeft goed gerendeerd Het doel van de obligatiebelegger is genieten van een regelmatige maar zekere inkomstenstroom

Nadere informatie

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend

Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitaliserend Distributie en Kapitaliserend is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

Reverse Exchangeable Notes. Het basisprospectus (d.d. 13 maart 2013) is goedgekeurd door het Bafin, de Duitse regelgever.

Reverse Exchangeable Notes. Het basisprospectus (d.d. 13 maart 2013) is goedgekeurd door het Bafin, de Duitse regelgever. Reverse Exchangeable Notes Het basisprospectus (d.d. 13 maart 2013) is goedgekeurd door het Bafin, de Duitse regelgever. 02 Reverse Exchangeable Notes Reverse Exchangeable Notes Profiteer van een vaste

Nadere informatie

Crelan Fund EconoStocks: investeer in de opportuniteiten van de aandelenmarkten.

Crelan Fund EconoStocks: investeer in de opportuniteiten van de aandelenmarkten. Compartiment van de Belgische bevek Crelan Fund N.V. Crelan Fund EconoStocks: investeer in de opportuniteiten van de aandelenmarkten. Bankieren met gezond verstand Crelan Fund EconoStocks: uw aandeel in

Nadere informatie

De macro-economische vooruitzichten voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan

De macro-economische vooruitzichten voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan Economie en onderneming De macro-economische vooruitzichten 2006-2012 voor de wereldeconomie: evenwichtige groei in Europa, terugval in de Verenigde Staten en Japan Meyermans, E. & Van Brusselen, P. (2006).

Nadere informatie

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 12-9-2011.

Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 12-9-2011. Dagboek Alpha European Select Fund d.d. 12-9-2011. Ik durf het hardop te zeggen: Griekenland gaat failliet en verlaat de Eurozone. Tijd 08:10 uur. Met de S&P 500 futures rond 1145 en dus weer een 12,50

Nadere informatie

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus April 2010 TRIODOS SICAV I sicav naar Luxemburgse recht conform Richtlijn 85/611/EEG Route D Esch, 69, 1470 Luxemburg LUXEMBURG De informatie die in deze bijlage

Nadere informatie

ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen

ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen zelfstandigen ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen stars for life het pensioenplan wat doet u met uw vrije tijd? Als zelfstandige trekt u vast een wenkbrauw op wanneer iemand

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Candriam in één fonds

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Candriam in één fonds Flash Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) November 2014 Alle expertise van Candriam in één fonds Investeer in een zeer gespreide portefeuille via één belegging dankzij de bevek naar Belgisch recht Belfius

Nadere informatie

ING Inflatie Protectie Note

ING Inflatie Protectie Note Protection Equity Interest Other Deze brochure is opgesteld voor de aanbieding van deze Note en is na sluiting van de inschrijvingsperiode niet meer geactualiseerd. Voor actuele informatie met betrekking

Nadere informatie

Om in te tekenen. Stuur het bijgevoegde inschrijvingsformulier terug in de voorgefrankeerde omslag.

Om in te tekenen. Stuur het bijgevoegde inschrijvingsformulier terug in de voorgefrankeerde omslag. Om in te tekenen Stuur het bijgevoegde inschrijvingsformulier terug in de voorgefrankeerde omslag. Surf naar www.deutschebank.be en teken in via internet. Een eenvoudige, veilige en comfortabele manier

Nadere informatie

Beleggingrisico s. Rendement en risico

Beleggingrisico s. Rendement en risico Beleggingsrisico s Beleggingrisico s Onderstaand tref je de omschrijving aan van de belangrijkste beleggingsrisico s die samenhangen met jouw keuze voor een portefeuilleprofiel. Je neemt een belangrijke

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1. Top Rendement Invest. Pluk de vruchten van uw belegging!

3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1. Top Rendement Invest. Pluk de vruchten van uw belegging! 3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1 Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Uw nettopremie is steeds volledig beschermd Uw belegging is volledig veilig. U kunt uw nettopremie (= gestorte

Nadere informatie

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1!

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1! Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Top Rendement Invest is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Raadpleeg de Financiële

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds

Distributie en Kapitalisatie. Argenta Fund of Funds Distributie en Kapitalisatie is een investeringsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht (sicav) met meerdere compartimenten. Ze voldoet aan de bepalingen van de Luxemburgse wet van

Nadere informatie

Michiel Verbeek, januari 2013

Michiel Verbeek, januari 2013 Michiel Verbeek, januari 2013 1 2 Eens of oneens? De bankiers zijn schuldig aan de kredietcrisis. De huidige economische crisis is het gevolg van de kredietcrisis van 2008. Als een beurshandelaar voor

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 De obligatiemarkten werden in het derde kwartaal vooral beïnvloed door de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB). Aan het begin van het kwartaal bleven aanvankelijk

Nadere informatie

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs Wat is marketing Marketing is het proces die je moet doorgaan om de behoeften van uw klanten te bevredigen. Eerst werd marketing gezien als het geheel van activiteiten die de ruil van producten of diensten

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Op de financiële markten keerde de rust enigszins terug in het vierde kwartaal. In de VS hield de zogenoemde fiscal cliff de beleggers nog wel geruime tijd in haar

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : Europa Griekenland heeft een akkoord kunnen bereiken met zijn schuldeisers waardoor de rentevoeten in

Nadere informatie

Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo SPAREN EN BELEGGEN

Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo SPAREN EN BELEGGEN Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo SPAREN EN BELEGGEN Daniël Elke maand stort ik 120 als appeltje voor de dorst voor later. #flexinvest#extraatjevoormijnpensioen Inge Het geld van Kerstmis, Nieuwjaar,

Nadere informatie

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE September was duidelijk een goede maand voor risicodragende activa : de correctie op de aandelenmarkten van eind april tot midden

Nadere informatie

VFB DAG VAN DE TIPS RUDY DE GROODT GENT, 30/09/2017

VFB DAG VAN DE TIPS RUDY DE GROODT GENT, 30/09/2017 VFB DAG VAN DE TIPS 2017 RUDY DE GROODT GENT, 30/09/2017 TOP 3 AANDELEN 2 DSM: op weg naar 100% Life Sciences Koers Target Potentieel KERNCIJFERS (EUR) Market Cap (miljoen EUR) K/W 2017 K/W 2018 Div. Yield

Nadere informatie

BNP Paribas L1 Equity USA Small Cap afgekort tot BNPP L1 Equity USA Small Cap

BNP Paribas L1 Equity USA Small Cap afgekort tot BNPP L1 Equity USA Small Cap Equity USA Small Cap Presentatie van de Vennootschap BNP Paribas L1 is opgericht in Luxemburg op 29 november 1989 voor een onbeperkte duur in de vorm van een beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal

Nadere informatie

ING Olie Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de olieprijs. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken

ING Olie Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de olieprijs. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken Protection Equity Interest Other Deze brochure is opgesteld voor de aanbieding van deze Note en is na sluiting van de inschrijvingsperiode niet meer geactualiseerd. Voor actuele informatie met betrekking

Nadere informatie

Financieel Forum Leuven 11 oktober 2010. Herman Daems

Financieel Forum Leuven 11 oktober 2010. Herman Daems Financieel Forum Leuven 11 oktober 2010 Banken en ondernemingen Op zoek naar een nieuwe relatie Herman Daems Deze presentatie is onvolledig zonder de mondelinge toelichting van de auteur. Gelieve dit document

Nadere informatie

Verwijder deze afbeelding en voeg een nieuwe in. Politieke inflatie

Verwijder deze afbeelding en voeg een nieuwe in. Politieke inflatie Verwijder deze afbeelding en voeg een nieuwe in. Politieke inflatie Januari 2017 Achmea Investment Management Zeist Brexit, Trumpflation, en de markt wil het graag geloven Bron: Achmea IM, Bloomberg 2

Nadere informatie

Easy Fund Plan 1. Type levensverzekering. Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23).

Easy Fund Plan 1. Type levensverzekering. Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Easy Fund Plan 1 Dit betreft een verzekeringsproduct van AG Insurance, aangeboden door BNP Paribas Fortis. AG Insurance nv E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel - RPR Brussel BTW BE 0404.494.849 www.aginsurance.be

Nadere informatie

De economische omgeving. Een cruciaal jaar voor Nederland en Europa

De economische omgeving. Een cruciaal jaar voor Nederland en Europa De economische omgeving Een cruciaal jaar voor Nederland en Europa Inhoud Wereldeconomie Traag herstel Verengde Staten Europa Nederland Ook 2017 een conjunctureel goed jaar Ons land staat er heel goed

Nadere informatie

Beurzen maken een betekenisvolle bodem!

Beurzen maken een betekenisvolle bodem! Beurzen maken een betekenisvolle bodem! Op maandag 24 juni daalde de S&P500 index tot 1553,25 punten. Die low is vanuit technisch oogpunt om meerdere redenen belangrijk. Voldoende reden voor een analyse.

Nadere informatie

RENT Life RENT Fix RENT Flex

RENT Life RENT Fix RENT Flex > > Ethias, verzekeren is ons vak Ethias Verzekering is een groepering van vier onderlinge verzekeringsverenigingen. Dankzij deze juridische structuur moeten wij geen aandeelhouders vergoeden. Ook al sluit

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Easy Fund Plan 1. Type levensverzekering. Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23).

Easy Fund Plan 1. Type levensverzekering. Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Easy Fund Plan 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Bij overlijden Bij overlijden van de verzekerde, is standaard

Nadere informatie

Onze visie op de markten en ons aanbod van beleggingsdiensten. Trends Finance Day 01-06-2013

Onze visie op de markten en ons aanbod van beleggingsdiensten. Trends Finance Day 01-06-2013 Onze visie op de markten en ons aanbod van beleggingsdiensten Trends Finance Day 01-06-2013 Samenvatting wereldeconomie Economie Monetair Aandelen Obligaties EMU Core* - + + - EMU PIIGS** - - 0 - USA 0

Nadere informatie

Eindexamen economie vwo II

Eindexamen economie vwo II Beoordelingsmodel Opmerking Algemene regel 3.6 is ook van toepassing als gevraagd wordt een gegeven antwoord toe te lichten, te beschrijven en dergelijke. Opgave 1 1 maximumscore 2 Voorbeelden van een

Nadere informatie

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High)

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Flash Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Juli 2014 Belfius Fullinvest Investeer in een zeer gespreide portefeuille via één belegging dankzij de bevek naar Belgisch recht Belfius Fullinvest. U hebt

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Metal Index Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Metal Index Note High Risk Equity Interest Other ING Metal Index Note 175% participatie in de mogelijke stijging van een metalen-index 60% garantie van de nominale waarde op einddatum Maximum aflossing: 187,50% van de

Nadere informatie

Beleggen op uw eigen tempo.

Beleggen op uw eigen tempo. Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. De voordelen van beleggen en het gemak van sparen Flexinvest is een beleggingsplan waarmee u maandelijks een klein bedrag opzij

Nadere informatie

TURBULENTE TIJDEN. KOEN DE LEUS Hasselt, 23/11/2016

TURBULENTE TIJDEN. KOEN DE LEUS Hasselt, 23/11/2016 TURBULENTE TIJDEN KOEN DE LEUS Hasselt, 23/11/2016 Wereld: lage(re) groei-omgeving Financieel Forum - Hasselt 23/11/2016 2 IMF: Groundhog day Financieel Forum - Hasselt 23/11/2016 3 Wereldhandel vertraagt

Nadere informatie

Domein GTST havo. 1) Gezinnen, bedrijven, overheid en buitenland; of anders geformuleerd: (C + I + O + E M)

Domein GTST havo. 1) Gezinnen, bedrijven, overheid en buitenland; of anders geformuleerd: (C + I + O + E M) 1) Geef de omschrijving van trendmatige groei. 2) Wat houdt conjunctuurgolf in? 3) Noem 5 conjunctuurindicatoren. 4) Leg uit waarom bij hoogconjunctuur de bedrijfswinsten zullen stijgen. 5) Leg uit waarom

Nadere informatie

Beleggen. voor beginners

Beleggen. voor beginners Beleggen voor beginners Beleggen voor beginners Inhoudsopgave Een uitgave van beginmetbeleggen.com Beleggen brengt altijd risico s met zich mee. Hoewel de informatie in dit document met de grootst mogelijke

Nadere informatie

VANDAAG IN VLAANDEREN INDUSTRIEËN CREATIEVE MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE

VANDAAG IN VLAANDEREN INDUSTRIEËN CREATIEVE MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE CREATIEVE INDUSTRIEËN IN VLAANDEREN VANDAAG MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE WAT? WAA 2 WAT ZIJN CREATIEVE INDUSTRIEËN? Het geheel van sectoren en activiteiten die een beroep doen op de input van

Nadere informatie

Sicav naar Luxemburgs recht

Sicav naar Luxemburgs recht Sicav naar Luxemburgs recht Best Choice Best Choice is een selectie van fondsen die spe ciaal werd samengesteld voor wie vandaag flexibel en verstandig wil beleggen. Best Choice werd opgericht onder de

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

Private Banking. ten dienste van ondernemers. Paul Bradbury/Ojo Images/GraphicObsession

Private Banking. ten dienste van ondernemers. Paul Bradbury/Ojo Images/GraphicObsession Private Banking ten dienste van ondernemers Paul Bradbury/Ojo Images/GraphicObsession Private Banking ten dienste van ondernemers In elke fase van uw leven en dat van uw onderneming komt u dagelijks grote,

Nadere informatie