Besluit Watervergunning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Besluit Watervergunning"

Transcriptie

1 Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg United World College te Maastricht Zaaknummer: Kenmerk: 2013/26714 d.d. 8 mei 2013 Verzonden:

2 INHOUDSOPGAVE 1. Aanhef 3 2. Conclusie 3 3. Besluit 3 4. Ondertekening 4 5. Voorschriften Ontwerp van de installatie Aanleg van de installatie Gebruik en beheer van de inrichting Monitoring Beëindiging onttrekking en infiltratie Algemene bepalingen Aanvraag Algemeen Handelingen waarvoor vergunning wordt aangevraagd Toetsing van de aanvraag aan de doelstellingen van het waterbeheer Beleidsmatige overwegingen Overwegingen voor het ontrekken van grondwater en/of het infiltreren van water Effecten Procedure Mededelingen 19 Bijlage 1 parameters analyse grondwatermonster energieopslagsystemen 20 Bijlage 2 richtlijnen 21 Zaaknummer:

3 1. Aanhef Op 31 januari 2013 is via het Omgevingsloket (aanvraag # : ) een verzoek ingekomen van IF Technology, Postbus 605, 6800 AP Arnhem, namens Vereniging United World College in coopverband (U.A.), Postbus 1187, 6201 BD MAASTRICHT (verder United World College Maastricht), om een vergunning, op grond van artikel 6.4 van de Waterwet (Wtw). Het verzoek is geregistreerd onder nummer (WO 768). De aanvraag betreft het onttrekken aan en retourneren in de bodem van grondwater ten behoeve van een bodemenergiesysteem. 2. Conclusie Een vergunning moet wegens artikel 6.21 van de Waterwet worden geweigerd voor zover verlening daarvan niet verenigbaar is met de doelstellingen, zoals bedoeld in artikel 2.1 van de Waterwet. Met het in de vergunning opnemen van voorschriften wordt gewaarborgd dat de te bereiken doelstellingen zoals bedoeld in artikel 2.1 van de Waterwet worden beschermd. Op grond van de overwegingen in samenhang met de vereisten die voortvloeien uit de Waterwet, de Omgevingsverordening Limburg en het provinciale beleidskader wordt de gevraagde vergunning verleend. 3. Besluit Gelet op de bepalingen van de Waterwet, de Omgevingsverordening Limburg, het in 2009 geactualiseerde Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) 2006 en de POL-aanvulling Provinciaal Waterplan Limburg besluiten wij: aan Vereniging United World College in coopverband (U.A.), Postbus 1187, 6201 BD Maastricht de gevraagde vergunning als bedoeld in artikel 6.4 Waterwet te verlenen voor het onttrekken aan en retourneren in de bodem van grondwater. Maximaal mag 65 m 3 per uur, m 3 per dag, m 3 per maand, m 3 per kwartaal en m 3 grondwater per jaar worden onttrokken. Het grondwater mag worden onttrokken en geretourneerd ten behoeve van een bodemenergiesysteem voor de duurzame klimatisering van de nieuwbouw van het United World College (UWC) aan de Discusworp 65 te Maastricht, op het perceel kadastraal bekend als gemeente Amby, sectie C, nummer 2807; dat maximaal m 3 ten behoeve van het bodemenergiesysteem onttrokken grondwater niet in de bodem hoeft te worden geretourneerd; dat naast bovengenoemde hoeveelheden ten behoeve van onderhoud/regeneratie van de bronnen (spuiwater) jaarlijks 700 m 3 grondwater mag worden onttrokken; Zaaknummer:

4 aan deze vergunning de voorschriften zoals vermeld onder hoofdstuk 5 te verbinden met het oog op de in artikel 2.1 van de Waterwet genoemde doelstellingen. 4. Ondertekening Gedeputeerde Staten van Limburg namens dezen, ing. E.A.P.H. Haesen clusterhoofd Water, Bodem en Natuur afdeling Vergunningen en Subsidies Zaaknummer:

5 5. Voorschriften 5.1 Ontwerp van de installatie De inrichting mag maximaal uit de vier in de aanvraag genoemde bronnen bestaan De onttrekkings- en infiltratiebronnen moeten worden gerealiseerd binnen een straal van 10 meter van het punt met de volgende coördinaten: Onttrekkingsbron O1 : x = , y = Onttrekkingsbron O2 : x = , y = Infiltratiebron I1 : x = , y = Infiltratiebron I2 : x = , y = Het grondwater mag slechts aan de bodem worden onttrokken uit het 1 e watervoerend pakket (Formatie van Beegden) op een diepte tussen 6 en 10 meter beneden het maaiveld (circa 40.60m +NAP tot 36.60m +NAP) Het onttrokken grondwater dient weer in het 1 e watervoerend pakket (Formatie van Beegden) op een vergelijkbare diepte als waarop het water wordt onttrokken in de bodem te worden teruggebracht. Uitzonderingen op de verplichting om het onttrokken water weer in de bodem terug te brengen zijn: - per jaar maximaal 700 m 3 onttrokken grondwater dat aangewend wordt voor het regenereren van putfilters; - per jaar maximaal m 3 grondwater dat na gebruik voor energiewisseling door het bodemenergiesysteem wordt geloosd op de Ambyvijver voor zover die lozing niet strijdig is met relevante regel- en wetgeving voor lozing op de Ambyvijver, en voor zover die lozing op de Ambyvijver geschiedt tot genoegen van en/of instemming met de waterbeheerder van de Ambyvijver en/of het bevoegd gezag Aan het te infiltreren water mogen geen stoffen worden toegevoegd. De concentratie van stoffen mag, in vergelijking met het opgepompte grondwater, niet door een bewerking toenemen De temperatuur van het te retourneren water mag niet hoger dan 25 ºC zijn Het grondwatercircuit dient volledig te worden gescheiden van het gebouwcircuit. Bij gebruik van vloeistoffen in het gebouwcircuit anders dan leidingwater zonder toevoegingen, moet een dubbelwandige warmtewisselaar worden gebruikt voor de scheiding met het grondwatercircuit Het systeem moet op zodanige wijze worden uitgevoerd dat vloeistof uit het gebouwcircuit niet in de bodem terecht kan komen en het moet worden voorzien van een controlesysteem waarmee lekkage geconstateerd kan worden. Van de controle op lekkage dient een administratie te worden bijgehouden. Zaaknummer:

6 5.2 Aanleg van de installatie De bronnen moeten worden aangelegd volgens NEN-EN-ISO Er dient een gedetailleerde boorbeschrijving te worden bijgehouden (tenminste één beschrijving per geboorde meter). Indien bronnen worden aangelegd na het van kracht worden van het Protocol 2101 Mechanisch Boren (onderdeel van SIKB 2100), dienen de bronnen volgens dit protocol te worden aangelegd. Een afschrift van de boorbeschrijvingen en een kaart waarop de coördinaten van de putten (Rijks Driehoek stelsel in meter) en de afwerking van de putten (in cm ten opzichte van maaiveld en in cm ten opzichte van N.A.P.) zijn aangegeven, moet voorafgaand aan de ingebruikname van de inrichting worden toegezonden aan het hoofd van de afdeling Vergunningen en Subsidies. De doorboorde scheidende lagen moeten worden afgedicht in overeenstemming met het gestelde in bijlage 2. Het inrichten en vervangen van de pomp- en infiltratieputten en/of het nemen van grondmonsters en het beschrijven van boringen dient te geschieden conform de richtlijnen in bijlage Ter vaststelling van de chemische samenstelling van het grondwater in de referentiesituatie dient het grondwater in het bepompte pakket ter hoogte van het filter voorafgaand aan de eerste infiltratie te worden bemonsterd en door een NEN-EN-ISO/IEC geaccrediteerd laboratorium te worden geanalyseerd op de stoffen zoals deze in bijlage 1 zijn aangegeven. Het analyserapport moet tenminste een week voorafgaand aan de ingebruikname van de inrichting aan het hoofd van de afdeling Vergunningen worden toegezonden. 5.3 Gebruik en beheer van de inrichting Tenminste twee weken vooraf dient de datum van ingebruikname van de inrichting aan het hoofd van de afdeling Vergunningen en Subsidies te worden doorgegeven Binnen een maand na het gereed komen van de putten dienen de volgende gegevens aan het hoofd van de afdeling Vergunningen en Subsidies te worden toegezonden: a. de diepte van de boven- en de onderzijde van het filter ten opzichte van N.A.P. en ten opzichte van het maaiveld; b. de inwendige diameter van het filter; c. de lengte van het filter; d. een boorbeschrijving van de putten Het onderhoud van de putten moet mechanisch worden uitgevoerd. Slechts wanneer aangetoond is dat hiermee niet het benodigde effect kan worden bereikt mag worden overgegaan tot regeneratie met behulp van de onschadelijke chemische stof waterstofperoxide. Als chemische regeneratie met een ander middel noodzakelijk is dient dit tenminste twee weken tevoren schriftelijk aan het hoofd van de afdeling Vergunningen en Subsidies ter goedkeuring te worden voorgelegd. Het gebruikte middel dient volledig te worden opgepompt en afgevoerd. Zaaknummer:

7 5.3.4 Veranderingen aan het grondwatercircuit zijn uitsluitend toegestaan voor zover ze in overeenstemming zijn met de voorschriften bij deze vergunning en dienen tenminste twee weken tevoren schriftelijk aan het hoofd van de afdeling Vergunningen en Subsidies te worden gemeld Bij de inrichting dient een logboek aanwezig te zijn waarin alle metingen en wijzigingen aan de installatie worden bijgehouden. Dit logboek moet te allen tijde ter inzage liggen voor de controlerende ambtenaren van de Provincie Limburg. 5.4 Monitoring In de boorgaten voor de bron of in aparte boorgaten nabij de bron moeten peilfilters worden geplaatst die geschikt zijn voor de meting van de grondwaterstanden/stijghoogtes, temperatuurmetingen en monstername van het grondwater in het bepompte watervoerend pakket De chemische samenstelling van het grondwater in het bepompte pakket ter hoogte van het filter dient door een NEN-EN-ISO/IEC geaccrediteerd laboratorium te worden geanalyseerd op de stoffen zoals deze in bijlage 1 zijn aangegeven, als er naar ons oordeel reden is om te veronderstellen dat er veranderingen van de kwaliteit van het grondwater ten opzichte van de referentiesituatie zijn opgetreden De stand van de watermeters op de eerste werkdag van elke maand moet worden geregistreerd op een meetstaat en jaarlijks in de maand januari volgend op het jaar waarin onttrokken is, of bij beëindiging van de onttrekking binnen een maand na beëindiging, aan het hoofd van de afdeling Vergunningen en Subsidies worden toegezonden Met het oog op het berekenen van de energiebalans (zie voorschrift 5.4.5), dient continu het onttrekkings- en infiltratiedebiet en de onttrekkings- en infiltratietemperatuur te worden gemeten en vastgelegd. Bedoelde debieten en temperaturen mogen bij de warmtewisselaar worden gemeten Over een periode van telkens 5 jaar (de eerste periode van 5 jaar te beginnen vanaf de datum van ingebruikname van de installatie) mag het positieve verschil tussen de totale hoeveelheid in de bodem gebrachte energie en aan de bodem onttrokken energie niet meer dan 10% bedragen van de totale hoeveelheid in de bodem gebrachte energie. Een negatief verschil is wel toegestaan, dus het is wel toegestaan meer koude dan warmte in de bodem te brengen Eens per vijf jaar (de eerste periode van 5 jaar te beginnen vanaf de datum van ingebruikname van de installatie) dient een evaluatierapport aan het hoofd van de afdeling Vergunningen en Subsidies te worden overlegd waarin in ieder geval het volgende is opgenomen: berekening van de energiebalans per zomer- en winterseizoen van de afgelopen periode inclusief de procentuele afwijking van de eindbalans; Zaaknummer:

8 voorgedane calamiteiten; energetisch rendement van de installatie met een vergelijking ten opzichte van de berekende waarden; indien van toepassing de analyse van de chemische samenstelling van het grondwater als bedoeld in voorschrift Beëindiging onttrekking en infiltratie Beëindiging van de onttrekking en infiltratie dient tenminste een maand tevoren aan het hoofd van de afdeling Vergunningen en Subsidies te worden gemeld Binnen een week na beëindiging van de onttrekking worden de bodemtemperatuurmetingen conform voorschrift 4.4 en grondwateranalyses op een wijze als in voorschrift geformuleerd (dus door een NEN-NE-ISO/IEC geaccrediteerd laboratorium op de stoffen zoals deze in bijlage 1 zijn aangegeven) uitgevoerd ter plaatse van de bron. De bedoelde resultaten dienen binnen één maand na beëindiging aan het hoofd van de afdeling Vergunningen en Subsidies te worden toegestuurd Na beëindiging van de onttrekking moeten de weerstandsbiedende lagen in overeenstemming met het gestelde in bijlage 2 worden hersteld. 5.6 Algemene bepalingen Afwijken van de gegevens, welke schriftelijk zijn gemeld aan het genoemde hoofd van de afdeling Vergunningen en Subsidies, is alleen toegestaan als het genoemde hoofd dit schriftelijk heeft goedgekeurd; De vergunninghouder is verantwoordelijk voor het meten en registreren van het onttrokken en geïnfiltreerde grondwater en de temperatuur daarvan; De omgeving van de pomp- en infiltratieput moet zodanig schoon worden gehouden dat verontreiniging van de watervoerende pakketten wordt voorkomen. Tevens moet worden voorkomen dat verontreinigd water via de pompinstallatie in de watervoerende pakketten stroomt; Het waterverbruik moet waar mogelijk worden beperkt. Verspilling van water moet worden voorkomen. Voor informatie over de voorschriften kunt u zich wenden tot de heer J. van der Veer van de Provincie Limburg, afdeling Vergunningen en Subsidies telefoon (043) of per via jl.veer@prvlimburg.nl. Zaaknummer:

9 6. Aanvraag 6.1 Algemeen Er wordt vergunning gevraagd voor het onttrekken en retourneren van maximaal 65 m 3 per uur, m 3 per dag, m 3 per maand, m 3 per kwartaal en m 3 grondwater per jaar. Daarnaast wordt gevraagd om ten behoeve van onderhoud/regeneratie van de bronnen (spuiwater) jaarlijks 700 m 3 grondwater mag worden onttrokken. Ook wordt gevraagd om toestemming om maximaal m 3 ten behoeve van het bodemenergiesysteem onttrokken grondwater niet in de bodem te hoeven retourneren. Het grondwater wordt onttrokken en (grotendeels) geretourneerd ten behoeve van een bodemenergiesysteem voor de duurzame klimatisering van de nieuwbouw van het United World College (UWC) aan de Discusworp 65 te Maastricht. De aanvraag is geregistreerd onder nummer ((WO 768).). De aanvraag omvat de volgende stukken: [1.] op 31 januari 2013 digitaal via door IF Technology, Postbus 605, 6800 AP Arnhem als gemachtigde namens Vereniging United World College in coopverband (U.A.), Postbus 1187, 6201 BD MAASTRICHT ingevuld aanvraagformulier (aanvraag # ); [2.] IF Technology, Postbus 605, 6800 AP Arnhem, 11 januari 2013, Bodemenergiesysteem United World College te Maastricht, Effectenstudie recirculatiesysteem, rapport, kenmerk: 60397/HeM/ (verder: Effectenrapport UWCM). In deze effectenstudie is onder meer gebruikt gemaakt van de volgende informatie: grondwaterkaart van Nederland; Regionaal Geohydrologisch Informatie Systeem (REGIS); boorbeschrijvingen uit het archief van de Geologische Dienst van Nederland via DINOloket; ( eigen ) boorbeschrijvingen van ten behoeve van onderhavig systeem verricht bodemonderzoek en gerealiseerde bronnen. 6.2 Handelingen waarvoor vergunning wordt aangevraagd Voor het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water ten behoeve van een bodemenergiesysteem is een vergunning van Gedeputeerde Staten nodig. Zaaknummer:

10 7. Toetsing van de aanvraag aan de doelstellingen van het waterbeheer 7.1 Beleidsmatige overwegingen De Waterwet omschrijft in artikelen 2.1 en 6.11 Waterwet het toetsingskader voor de beslissing op de aanvraag. In dit artikel zijn de algemene doelstellingen aangegeven die richtinggevend zijn bij de uitvoering van het waterbeheer: a. voorkoming en waar nodig beperking van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste; b. bescherming en verbetering van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen; c. vervulling van maatschappelijke functies door watersystemen; d. de doelmatige werking van de zuiveringstechnische werken. Verder kent het grondwaterbeleid van de provincie Limburg onderstaande specifieke doelstellingen: e. een onttrekking mag geen permanente verlaging van de grondwaterstand veroorzaken aan de rand van (de bufferzone rondom) een hydrologisch gevoelig natuurgebied ten opzichte van het referentiejaar 1989 (uitgaande van een modelnauwkeurigheid van 0,05 m); f. met grondwater dient doelmatig en spaarzaam te worden omgegaan; g. voor koude-/warmteopslag kan gebruik worden gemaakt van freatische pakketten, het Mergelland en de diepe pakketten in de Venloschol. Echter, in grondwaterbeschermingsgebieden wordt koude- /warmteopslag niet toegestaan. Deze doelstellingen vormen in onderlinge samenhang het toetsingskader bij vergunningverlening. Een vergunning wordt geweigerd indien de doelstellingen van het waterbeheer niet verenigbaar zijn en het niet mogelijk is om de belangen van het waterbeheer door het verbinden van voorschriften of beperkingen voldoende te beschermen. De doelstellingen zijn geconcretiseerd via normen en beleid ten aanzien van veiligheid, waterkwantiteit, waterkwaliteit en maatschappelijke functievervulling door watersystemen. De uitwerking hiervan vindt plaats in de Waterwet, de Omgevingsverordening Limburg, het in 2009 geactualiseerde Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) 2006 en de POL-aanvulling Provinciaal Waterplan Limburg De vastgestelde normen en het beleid zijn richtinggevend bij de toetsing of een aangevraagde handeling verenigbaar is met de doelstellingen voor het waterbeheer. Bij de beoordeling van de vergunningaanvraag richt het bevoegd gezag zich volgens het toetsingskader op de effecten van uw initiatief op de bovengenoemde punten a, b, c, e, f en g. De effecten op het genoemde onder punt d spelen geen rol bij dit besluit. Aan de hand van het in dit hoofdstuk beschreven toetsingskader volgt onderstaand de toetsing van de aanvraag aan de relevante doelstellingen van het waterbeheer. Zaaknummer:

11 ad. a. Voorkoming en waar nodig beperking van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste Door het stellen van voorschriften en een maximale hoeveelheid aan de grondwateronttrekking wordt overlast en schaarste voorkomen. ad. b. Bescherming en verbetering van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen Door het stellen van voorschriften aan de grondwateronttrekking wordt bescherming en verbetering van de chemische en ecologische kwaliteit van het grondwatersysteem gewaarborgd. ad. c. Maatschappelijke functies door watersystemen De grondwateronttrekking heeft geen nadelige invloed op de overige functies van het watersysteem. ad. e. Grondwaterstand hydrologisch gevoelig natuurgebied Binnen het invloedsgebied van de onttrekking komt geen grondwaterstandafhankelijke natuur voor. Verdroging van natte natuur neemt niet toe. De aangevraagde onttrekking is niet in strijd met het onder e gestelde. ad. f. Spaarzaam en doelmatig Het doel van de onttrekking is de toepassing van een bodemenergiesysteem. Het onttrokken water wordt grotendeels geretourneerd op dezelfde locatie als het onttrokken wordt. Netto wordt dus geen beperkt grondwater verbruikt. Derhalve kan gesteld worden dat doelmatig en spaarzaam met grondwater wordt omgegaan. ad. g. Beschermingsgebieden Het bodemenergiesysteem ligt niet in een milieubeschermingsgebied en maakt geen gebruik van voor menselijke consumptie gereserveerde grondwatervoorraden. Daarmee is de aangevraagde onttrekking in overeenstemming met het onder g gestelde. 7.2 Overwegingen voor het ontrekken van grondwater en/of het infiltreren van water Locatie Het bodemenergiesysteem werkt als energiesysteem voor de duurzame klimatisering van de nieuwbouw van het United World College (UWC) aan de Discusworp 65 te Maastricht. De maaiveldhoogte ter plaatse is circa 46,6 m +NAP Opbouw en schematisatie ondergrond Op basis van de gebruikte bronnen zoals aangegeven in het Effectenrapport UWCM ([2.]) en in opdracht van de aanvrager verricht onderzoek, zoals proefboringen en pompproeven, kan de ondergrond als volgt worden beschreven en geschematiseerd. Zaaknummer:

12 Diepte [m -mv] Lithologie Tabel 1 Beschrijving ondergrond Geohydrologische benaming Doorlaatvermogen [m 2 /d], of weerstand [dagen] Bergingscoëfficiënt 0-4 Zandige leem en klei deklaag 150 (dagen) 0, Matig tot zeer grof siltig grind, met lokaal grindige leem- of zandlagen Kalksteen 1 e watervoerende pakket 2 e watervoerende pakket [-] m 2 /d 0, m 2 /d Onbekend Grondwatersituatie De grondwatersituatie kan als volgt worden samengevat: de stijghoogte op de projectlocatie kan o.b.v. peilbus B61F0152, circa 500 meter ten oosten van de projectlocatie, en peilbuis B61F1362, circa 800 meter ten westen van de locatie, als volgt worden ingeschat (het maaiveld bevindt zich op circa 44,6 m +NAP): laagste: 43,0 m +NAP (3,6 m mv); gemiddeld: 44,3 m +NAP (2,3 m mv); hoogste: 45,2 m +NAP (1,4 m mv); de regionale horizontale grondwaterstroming in het 1 e watervoerende pakket is noordwestelijk gericht. De stroomsnelheid ter plaatse kan op basis van het stijghoogteverschil met de Maas, de afstand tot de Maas, een k van 270 m/d en een porositeit van 35%, worden geschat op 140 meter per jaar. de temperatuur van het grondwater in het 1 e watervoerende pakket varieert over het jaar. Op basis van metingen in de bronnen van UWCM en het zwembad de Geusselt ligt de temperatuur van het grondwater tussen 11,5 en 13 o C. In de effectrapportage wordt uitgegaan van 12 o C. volgens de Grondwaterkaart is het grondwater in het opslagpakket (het 1 e watervoerende pakket) en het diepere 2 e watervoerende pakket ter plaatse zoet. Het zoet-/brak- en het brak-/zoutgrensvlak bevinden zich beide op grote diepte (> 200 m- mv) De voorgenomen grondwater onttrekking/infiltratie Het systeem waarvan de voorgenomen onttrekking en infiltratie van grondwater deel uitmaakt, kan als volgt worden beschreven. Doel ten behoeve waarvan de onttrekking (en infiltratie) plaatsvindt: uit de twee onttrekkingsputten wordt water opgepompt dat via transportleidingen door een warmtewisselaar wordt geleid. In de warmtewisselaar wordt koude dan wel warmte overgedragen van het grondwatersysteem naar het gebouwsysteem. Het opgewarmde (zomersituatie) of afgekoelde (wintersituatie) water wordt via twee infiltratieputten weer in de bodem teruggebracht. Zaaknummer:

13 De warmtewisselaar is zodanig uitgevoerd dat het grondwater niet in contact komt met water uit het gebouwcircuit. Karakterisering van het bodemenergiesysteem: Zomer Winter Parameter Onttrekkings bronnen Infiltratie bronnen Onttrekkings bronnen Infiltratie bronnen onttrekking of infiltratie onttrekking infiltratie onttrekking infiltratie maximale grondwaterhoeveelheid in m maximaal debiet in m 3 /uur gemiddelde infiltratie temperatuur in o c Minimale/maximale infiltratietemperatuur in o c energiesituatie warmte lozen koude lozen Energieuitwisseling in MWh t/jaar Tabel 2 karakterisering bodemenergiesysteem Grondwatercircuit Het grondwatersysteem/recirculatiesysteem bestaat uit twee onttrekkingsbronnen en twee infiltratiebronnen. Zie voor de bronlocaties figuur 2.2 in de bijlage van het Effectenrapport UWCM ([2.]), en tabel 2.2 op blz 9 van het Effectenrapport UWCM. Ten tijde van deze aanvraag zijn de bronnen reeds gerealiseerd. De afstand tussen de onttrekkings- en infiltratiebronnen is 250 meter; de filterlengte voor de onttrekkingsbronnen bedraagt 4 meter en 2,5 meter voor de infiltratiebronnen. Het grondwatercircuit wordt luchtdicht en onder een waterdruk ten opzichte van de atmosfeer gehouden, zodat geen lucht in het grondwatercircuit kan toetreden. Peilbeheer Ambyvijver Het UWC wordt omringd door de Ambyvijver. De Ambyvijver heeft een waterdichte bodem en wordt gevoed door regenwater. Vanuit de Gemeente Maastricht en het UWC is het vanuit esthetisch en ecologisch oogpunt wenselijk dat het water in de vijver op peil blijft. De mogelijkheid bestaat om het bodemenergiesysteem hiervoor in te zetten. Hiertoe is een lozingswerk opgenomen in het ontwerp van het bodemenergiesysteem. De lozingslocatie is weergegeven in figuur 2.2 in de bijlage van het Effectenrapport UWCM ([2.]). De lozingsstroom is regelbaar, zodat deze kan worden afgestemd op de actuele situatie. De lozing bedraagt maximaal 10 m 3 /uur. Indien permanent wordt geloosd wordt maximaal m 3 grondwater geloosd op de Ambyvijver. Het Waterschap Roer en Overmaas heeft aangeven dat voor het onttrekken en lozen van een debiet van maximaal 10 m 3 / uur geen vergunning of melding benodigd is. Spuien In verband met preventief onderhoud wordt de bron periodiek gespuid. Jaarlijks bedraagt de maximale hoeveelheid spuiwater 700 m 3. Zaaknummer:

14 Belang van de onttrekking De toepassing van lange termijn energieopslag in klimaatbeheerssystemen vormt uit milieuoogpunt een aantrekkelijk alternatief voor de reguliere systemen. Door toepassing van het recirculatiesysteem wordt in vergelijking met conventionele koeling en verwarming een aanzienlijke besparing gerealiseerd op het gebruik van elektriciteit en gas. De reductie van het energieverbruik heeft een vermindering van uitstoot van C02 (ca. 230 ton/jaar) en NOX (ca. 337 kg/jaar) tot gevolg. De besparing in het primair aardgasverbruik bedraagt circa m 3 aardgasequivalenten. 7.3 Effecten Wijziging van de grondwaterstand en stijghoogten Met betrekking tot de berekeningswijze van de grondwaterstand- en stijghoogteveranderingen als gevolg van het aangevraagde bodemenergiesysteem het volgende: - gebruikt hydrologisch model: MLU (zie - kd, c waarden en bergingscoëfficiënt conform Tabel 3.3 op blz 13 in het Effectenrapport UWCM ([2.]); - om de stijghoogte- en grondwaterstandveranderingen te berekenen is een niet-stationaire berekening uitgevoerd, waarbij het systeem op maximaal debiet (65 m 3 /uur) grondwater onttrekt en infiltreert gedurende het aantal vollastdagen. Het aantal vollastdagen is de tijd die verstrijkt als het systeem op maximaal debiet de maximale waterhoeveelheid verpompt ( m 3 / 65 m 3 / uur = uur = 295 dagen). Aangezien in de praktijk het energieopslagsysteem slechts gedurende een zekere periode op maximaal debiet draait, zijn de berekende grondwaterstandveranderingen en stijghoogteveranderingen in het eerste watervoerende pakket een overschatting van de werkelijk optredende effecten. - omdat ten behoeve van het op peil houden van de Ambyvijver de mogelijkheid bestaat om maximaal 10 m 3 /uur te lozen op de vijver, zijn ook deze effecten van het lozen van 10 m 3 / uur op de stijghoogteen grondwaterstandveranderingen inzichtelijk gemaakt met een niet-stationaire berekening waarbij het systeem 65 m 3 / uur onttrekt en 55 m 3 / uur infiltreert gedurende het aantal vollastdagen (295 dagen). - omdat het recirculatiesysteem van zwembad De Geusselt zich binnen het hydrologische invloedsgebied van UWC bevindt, zijn ook de cumulatieve grondwaterstand- en stijghoogteveranderingen van het systeem van zwembad De Geusselt samen met het UWC systeem berekend. Zie respectievelijk figuur 3.2 t/m figuur 3.5 in de Figurenbijlage bij het Effectenrapport UWCM ([2.]) voor: - berekende maximale stijghoogteveranderingen in het opslagpakket bij 100% infiltratie, - berekende maximale stijghoogteveranderingen n het opslagpakket bij lozen van 10m 3 /uur, - berekende cumulatieve maximale stijghoogteveranderingen in het opslagpakket bij lozen van 10m 3 /uur. - berekende cumulatieve maximale stijghoogteveranderingen in het opslagpakket bij 100% infiltratie. Zaaknummer:

15 De grootste daling als gevolg van het aangevraagde systeem ontstaat in een situatie wanneer niet 100% wordt geïnfiltreerd maar de maximaal toegestane hoeveelheid ( m 3 /jaar) op de Ambyvijver wordt geloosd. In dat geval is de grootste daling van de stijghoogte in het opslagpakket 85 cm, de grootste dalingen van de freatische grondwaterstand bedraagt dan 45 cm. Het hydrologisch invloedsgebied (tot 5 cm daling in stijghoogte) reikt dan tot maximaal meter vanaf de onttrekkingsbronnen. De grootste stijging van de grondwaterstand en stijghoogte doet zich voor wanneer niet op de Ambyvijver wordt geloosd en 100% in de bodem wordt geïnfiltreerd. In die situatie is de maximale verhoging van de stijghoogte 90 cm en van de grondwaterstand 45 cm. De verhogingen (maximaal 5 cm) reiken tot circa 700 meter vanaf de infiltratieputten. De berekende maximale cumulatieve effecten van het systeem van het zwembad de Geusselt en UWC systeem wijken niet betekenisvol af van de maximale effecten van de afzonderlijke systemen. Dit omdat er weliswaar hydrologische overlap tussen de invloedsgebieden van beide systeem, maar slechts geringe mate Temperatuurveranderingen De berekeningen van de thermische effecten van de energieopslag zijn uitgevoerd met het programma HstWin-2D. Met het programma HstWin-2D worden warmte- en stoftransport berekend in een verzadigd tweedimensionaal grondwatersysteem. Zie in het Effectenrapport UWCM ([2.]): in Tabel 3.1 de geohydrologische schematisatie (ook weergegeven in paragraaf in dit besluit); in Tabel 3.6 de belangrijkste gebruikte geohydrologische en geothermische parameters; in Tabel 3.7 het ingevoerde onttrekkings- en infiltratiepatroon (maximale situatie). De berekende temperaturen na 20 jaar energieopslag zijn weergegeven in figuur 3.6 in de figurenbijlage van het Effectenrapport UWCM ([2.]). Het hydrothermische invloedsgebied (afwijking > 0,5 o C van natuurlijke grondwatertemperatuur van 12 o C) bedraagt maximaal 275 meter Belang natuur, land- en tuinbouw, bebouwing, oppervlaktewater, bodem- en Grondwaterverontreinigingsituatie en overige onttrekkers Natuur, land- en tuinbouw. Binnen het invloedsgebied van de onttrekking komt geen beschermde natuur voor in de zin van Natura 2000-gebieden, EHS of beschermde Natuurmonumenten. Ook komt binnen het invloedsgebied geen overig natuurgroen of land- en tuinbouw voor die door de berekende grondwaterstandveranderingen (maximaal 45 cm daling ter plaatse van de onttrekkingsputten) schade kan veroorzaken. De belangen natuur en land- en tuinbouw worden door het voorgenomen bodemenergiesysteem dan ook niet geschaad. Oppervlaktewater Binnen het hydrologische invloedsgebied bevinden zich de Ambyvijver en een vijver op 260 m ten westen op de hoek van de Olympiaweg en de Stadionweg. De Ambyvijver heeft een waterdichte bodem en zal derhalve weinig worden beïnvloed door het voorgenomen bodemenergiesysteem. De vijver aan de Olympiaweg staat in contact met het grondwater. Zaaknummer:

16 Ter plaatse is een ( worst case ) maximale grondwaterstandverlaging van 0,12 m berekend ten gevolge van het bodemenergiesysteem van UWC. Dit ligt ruimschoots binnen de natuurlijk te verwachten fluctuatie en het is niet de verwachting dat hierdoor schade optreedt. Het belang oppervlaktewater, worden door het voorgenomen bodemenergiesysteem dan ook niet geschaad. Bebouwing De grondwaterstandverhoging bij de dichtstbijzijnde bebouwing (circa 20 m ten noorden van de infiltratiebronnen) bedraagt in de cumulatieve situatie (UWC en zwembad De Geusselt) maximaal 0,35 m. Opgeteld bij de hoogste natuurlijke grondwaterstand van 45,2 m+nap leidt dit onder invloed van het recirculatiesysteem tot een hoogste grondwaterstand van 45,55 m+nap. De maaiveldhoogte ter plaatse van de bebouwing bedraagt 47,0 m+nap (bron: AHN). De grondwaterstand bereikt dus een niveau van ten hoogste 1,45 m -mv ter plaatse van de bebouwing. Deze grondwaterstand ligt ruim beneden de algemene ontwateringseis voor woningen van 0,7 m -mv. De natuurlijke grondwaterstand op de locatie varieert tussen 43,0 en 45,2 m+nap, ofwel tussen 3,6 m mv en 1,4 m -mv bij een maaiveldhoogte van 46,6 m+nap (bron: AHN). De invloed van het recirculatiesysteem op de grondwaterstand bedraagt maximaal 0,45 m (verlaging bij onttrekkingsbronnen en verhoging bij infiltratiebronnen). Dit resulteert in een laagste grondwaterstand van 42,55 m +NAP (4,05 m-mv) bij de onttrekkingsbronnen en een hoogste grondwaterstand van 45,65 m+nap (0,95 m-mv) bij de infiltratiebronnen. Ter plaatse van de bronnen leidt dit niet tot grondwateroverlast. Binnen het invloedsgebied van de infiltratiebronnen varieert de maaiveldhoogte. De laagste maaiveldhoogte binnen het invloedsgebied bedraagt 46,3 m+nap (bron: AHN). Deze locatie ligt in het groengebied nabij de infiltratiebronnen. Hier kan de grondwaterstand een hoogte van maximaal 0,65 m-mv bereiken. Er is ter plaatse geen bebouwing aanwezig en de berekende grondwaterstand leidt niet tot grondwateroverlast. De berekende maximale zetting als gevolg van het voorgenomen bodemenergiesysteem bedraagt 6 mm en het zettingsverhang is 1 m per m (0.1 promille). Een dergelijke zetting en zettingsverhang veroorzaakt geen schade aan gebouwen, funderingen, wegen of constructies. Op 200 m ten zuidwesten van de locatie bevindt zich een begraafplaats aan de Pastoor Jacobsweg. Grondwaterstandverhogingen ter plaatse van een begraafplaats zijn over het algemeen niet gewenst. Aangezien het systeem van UWC ter plaatse van de begraafplaats een verlaging van de grondwaterstand veroorzaakt (maximaal 0,15 m) is nadelige beïnvloeding niet aan de orde. Ter hoogte van het Geusselt park wordt een tunnel aangelegd in de Rijksweg A2. Een verhoging van de grondwaterstand/stijghoogte ter plaatse van de tunnelbak zou nadelig kunnen zijn in verband met risico s op lekkage van de constructie. Ter plaatse van de tunnelbak veroorzaakt het systeem van UWC een verlaging van de stijghoogte/grondwaterstand, zodat geen sprake is van nadelige invloed. Gezien het bovenstaande kan worden geconcludeerd dat het belang bebouwing door het voorgenomen systeem niet wordt geschaad. Zaaknummer:

17 Bodem- en grondwaterverontreinigingsituatie Uit telefonisch contact van de aanvrager met de gemeente Maastricht blijkt dat er geen mobiele rondwaterverontreinigingen bekend zijn binnen het invloedsgebied van het beoogde bodemenergiesysteem. Wel zijn er mogelijk immobiele verontreinigingen binnen het invloedsgebied aanwezig. Zo blijkt uit een bodemkwaliteitrapportage van de Gemeente Maastricht voor het perceel waarbinnen de projectlocatie ligt (gemeentecode ABY00, sectie C, nummer 2807) dat dit perceel zich bevindt binnen het deelgebied overig. Dit deelgebied kenmerkt zich door een licht tot matig verhoogd gehalte aan zink en een licht verhoogd gehalte aan de overige zware metalen, PAK en minerale olie. Uit de resultaten van de bodemonderzoeken volgt dat in de grond op diverse plaatsen waarden boven de interventiewaarden zijn gemeten. In het grondwater komen geen meetwaarden boven de interventiewaarden voor. Nu er binnen het berekende invloedsgebied van het beoogde energieopslagsysteem geen ernstige mobiele verontreinigingen in de bodem of het grondwater bekend (bovengenoemde verontreinigingen in de bodem zijn immers immobiel van aard) zal de invloed van het aangevraagde bodemenergiesysteem verwaarloosbaar zijn ten opzichte van de invloed van de natuurlijk grondwaterstroming op de bodem- en grondwaterverontreinigingssituatie. Geconcludeerd kan worden dat het recirculatiesysteem de bodem- en grondwaterverontreinigingsituatie in de omgeving niet negatief beïnvloed. Overige onttrekkers Nabij de locatie zijn twee WML drinkwaterwinningen aanwezig; De Tombe gelegen op m ten oosten en IJzeren Kuilen gelegen op m ten noordoosten. De maximale invloed van het bodemenergiesysteem van UWC op de stijghoogte ter plaatse van pompstation IJzeren Kuilen bedraagt < 0,04 m en de invloed op de stijghoogte ter plaatse van pompstation De Tombe bedraagt <0,02 m. Deze invloeden van het bodemenergiesysteem zijn dermate gering dat er geen sprake is van onacceptabele negatieve beïnvloeding. Binnen het berekende hydrologische invloedsgebied van het recirculatiesysteem van UWC bevindt zich het bodemenergiesysteem (tevens recirculatiesysteem) van zwembad De Geusselt. Het systeem van UWC veroorzaakt een verlaging van de stijghoogte van maximaal 0,1 m in de onttrekkingsbronnen van zwembad De Geusselt. Dit is dermate gering dat dit in de praktijk geen effect heeft op de bedrijfsvoering en het rendement van het bodemenergiesysteem van zwembad De Geusselt. Gezien de nabijheid van het recirculatiesysteem van zwembad De Geusselt is een thermische berekening uitgevoerd voor beide recirculatiesystemen samen. Hieruit blijkt dat de onttrekkingsbronnen van zwembad De Geusselt (ruim) buiten het thermische invloedsgebied van UWC liggen. Geconcludeerd wordt dat het recirculatiesysteem van UWC thermisch geen invloed heeft op overige bodemenergiesystemen. Gezien het bovenstaande kan worden geconcludeerd dat het belang overige onttrekkers door het voorgenomen systeem niet wordt geschaad. Conclusie Het bodemenergiesysteem voor de duurzame klimatisering van United World College (UWC) aan de Discusworp 65 te Maastricht schaadt de belangen natuur, land en tuinbouw, bebouwing, oppervlaktewater, bodem- en grondwaterverontreinigingsituatie en overige onttrekkers niet. Zaaknummer:

18 8. Procedure De Wtw bepaalt dat op de voorbereiding van een beschikking tot het verlenen van een vergunning voor het onttrekken en/of infiltreren van water als bedoeld in artikel 6.4 Wtw de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en afdeling 13.2, met uitzondering van artikel 13.3 van de Wet milieubeheer (Wm) van toepassing is. Op 22 februari 2013 is naar aanleiding van de aanvraag een advies ontvangen van de gemeente Maastricht, bij brief d.d. 21 februari 2013, kenmerk WB, onderwerp Adviesaanvraag Discusworp 65. Het college van burgemeester en wethouders van Maastricht geeft in dit schrijven het volgende aan: op grond van hetgeen in de aanvraag is beschreven zien wij geen negatieve effecten voor de gemeente Maastricht en hebben wij ter zake dus geen bedenkingen tegen vergunningverlening. Op 14 maart 2013 heeft ons college de ontwerpbeschikking op de aanvraag vastgesteld. De aanvraag en de ontwerpbeschikking hebben van 20 maart t/m 1 mei 2013 ter inzage gelegen in het gouvernement te Maastricht (bureau Bibliotheek) en het gemeentehuis van de gemeente Maastricht. Het ontwerpbesluit en de kennisgeving konden in genoemde periode tevens worden geraadpleegd via de internetsite van de provincie Limburg ( Betreffende de aanvraag en ontwerpbeschikking zijn verder geen adviezen of zienswijzen ingekomen. Zaaknummer:

19 9. Mededelingen I. Rechtsbescherming Als dit besluit uw belang rechtstreeks raakt en u het met de inhoud van dit besluit niet eens bent, kunt u, tegen betaling van de verschuldigde griffierechten, beroep instellen bij de Rechtbank Limburg, locatie Maastricht. U moet dan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is verzonden een beroepschrift indienen. Op deze procedure is de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het beroepschrift moet worden ondertekend en ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de datum; een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht alsmede de redenen van het beroep (motivering). Het beroepschrift moet worden gericht aan: Rechtbank Limburg, locatie Maastricht; Sector Bestuursrecht; Postbus BZ Maastricht. Als u een beroepschrift heeft ingediend, dan kunt u tevens de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, locatie Maastricht verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de internetpagina van de Rechtbank Limburg, locatie Maastricht, U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. II. III. IV. Vergunninghouder moet er rekening mee houden dat er naast de onderhavige vergunning, voor de handelingen waarop de vergunning betrekking heeft, tevens een vergunning en/of ontheffing en/of meldingsplicht vereist kan zijn op grond van andere regelgeving. Het hebben van deze vergunning ontslaat de houder niet van de verplichting om de redelijkerwijs mogelijke maatregelen te treffen teneinde te voorkomen dat derden of de Staat ten gevolge van het gebruikmaken van de vergunning schade lijden. Een afschrift van deze vergunning is verzonden aan: Vereniging United World College (U.A.), Postbus 1187, 6201 BD MAASTRICHT, als beschikking op de aanvraag; IF Technology, mevrouw M. Doorn, Postbus 605, 6800 AP ARNHEM, ter kennisneming; Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ MAASTRICHT, ter kennisneming; NV Waterleiding Maatschappij Limburg, Postbus 1060, 6201 BB MAASTRICHT, ter kennisneming; Waterschap Roer en Overmaas, de heer A.H.A. Schrouff, Postbus 185, 6130 AD SITTARD, ter kennisneming. Zaaknummer:

20 Bijlage 1 parameters analyse grondwatermonster energieopslagsystemen Parameter Eenheid Parameter Eenheid Algemene parameters Zware Metalen Elektrisch geleidingsvermogen (EC) ms/m Arseen µg/l Kleur (455 nm) mg Pt/l Cadmium µg/l Watertemperatuur o C Chroom µg/l Zuurstof mg/l Koper µg/l Zuurgraad ph Kwik µg/l Lood µg/l Anorganische parameters Nikkel µg/l Ammonium mg/l Zink µg/l Chloride mg/l Tin µg/l Nitraat (als NO - 3 ) mg/l Kobalt µg/l Nitriet (NO - 2 ) mg/l Aluminium µg/l Sulfaat mg/l Barium µg/l Totaal fosfaat Waterstofcarbonaathardheid mg/l mmol/l Calcium mg/l Organische parameters Natrium mg/l Dissolved organic carbon (DOC) µg/l Kalium mg/l CO 2 mg/l Magnesium IJzer Mangaan HCO 3 Selenium mg/l mg/l mg/l mg/l µg/l Zaaknummer:

21 Bijlage 2 richtlijnen De richtlijnen voor het inrichten en vervangen van de pomp- en infiltratieputten: bij een nieuwe pompput moet ter plaatse van de slecht doorlatende lagen vanaf 0,5 meter boven tot 0,5 meter onder deze laag een afdoende afdichting met bentoniet, cementspecie of klei worden aangebracht; het boorgat moet vanaf maaiveld of de werkvloer tot 3 meter diepte of tot de bodem van het puthuisje worden afgedicht met bentoniet, cementspecie of klei; bij het inrichten of vervangen van een pompput mag de pompput slechts uit één watervoerend pakket grondwater onttrekken; putten die tijdelijk niet meer worden gebruikt, dienen onmiddellijk te worden afgedekt met een waterdichte kap. De richtlijnen voor het definitief buiten gebruikstellen van een pomp- of infiltratieput: het filter alsmede het traject tot 3 meter boven het filter moet worden volgestort met bentoniet, cementspecie of klei; het traject van 1 tot 4 meter beneden maaiveld moet worden volgestort met bentoniet, cementspecie of klei; ter plaatse van slecht doorlatende lagen moet vanaf 0,5 meter boven tot 0,5 meter onder deze laag bentoniet of cementspecie worden aangebracht; of de pompput moet worden volgestort met bentoniet, cementspecie of klei. De richtlijnen voor het nemen van grondmonsters en beschrijven van boringen: grondmonsters moeten worden genomen volgens de geldende NEN norm (thans: NEN-EN-ISO ) voor boren en monstername in de grond en boorbeschrijvingen moeten worden gemaakt volgens de geldige NEN norm (thans: NEN 5104:1989/C1:1990) voor classificatie van onverharde grondmonsters en moeten zodanig zijn dat een juist beeld wordt verkregen van de doorboorde grondlagen. Zaaknummer:

Besluit Intrekking Watervergunning

Besluit Intrekking Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Intrekking Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg WO 678 Parkwoningen Belvédère te Maastricht Zaaknummer: 2013-0231 Kenmerk: 2013/35038

Nadere informatie

Besluit Watervergunning

Besluit Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg DaCapo Learning Community te Sittard Zaaknummer: 2015-1842 Kenmerk: 2015/88283 d.d. 26 november

Nadere informatie

Besluit Watervergunning

Besluit Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg Bodemenergiesysteem gemeentehuis te Horst aan de Maas Zaaknummer 2011-0710 d.d. 26 januari 2012.

Nadere informatie

Besluit Watervergunning

Besluit Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening DSM Pharma Chemicals Venlo B.V. te Venlo Zaaknummer: 2015-1580 Kenmerk: 2015/90953 d.d. 3 december 2015

Nadere informatie

Besluit Watervergunning

Besluit Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg VvE Hof van Egmond-Venlo te Venlo Zaaknummer: 2016-601779 Kenmerk: 2016/90003 d.d. 3 november

Nadere informatie

Besluit Watervergunning

Besluit Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg FloraZon Vastgoed BV Zaaknummer: 2018-201084 Kenmerk: 2018/25309 d.d. 5 april 2018 Verzonden:

Nadere informatie

De maaiveldhoogte is ca. NAP +0,5 m. In tabel 1 is een globale schematisatie van de bodemopbouw gegeven.

De maaiveldhoogte is ca. NAP +0,5 m. In tabel 1 is een globale schematisatie van de bodemopbouw gegeven. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Multi Veste 25 BV voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van een koude- en warmteopslag (KWO) systeem in de bodem voor het koelen

Nadere informatie

Ontwerp besluit ingevolge de Grondwaterwet / Verordening Waterhuishouding Limburg 1997

Ontwerp besluit ingevolge de Grondwaterwet / Verordening Waterhuishouding Limburg 1997 Ontwerp besluit ingevolge de Grondwaterwet / Verordening Waterhuishouding Limburg 1997 Nummer : 2006-1489 Venlo, 4 augustus 2006 Bijlage(n) : 1 Op 10 maart 2006 is een verzoek binnengekomen van de Gemeente

Nadere informatie

VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET

VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET verleend aan Woningcorporatie Lefier Ontwikkelbedrijf De activiteit water in de bodem brengen en eraan ontrekken (Locatie: Berkenstraat 2

Nadere informatie

Besluit Watervergunning

Besluit Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg Rabobank Gennep-Bergen Zaaknummer: 2018-201080 Kenmerk: 2018/21526 d.d. 29 maart 2018 Verzonden:

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Watervergunning

Ontwerpbesluit Watervergunning Ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Ontwerpbesluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg Alucol BV Neer in de gemeente Leudal Zaaknummer: 2013-0122 Kenmerk: 2013/23431

Nadere informatie

(ONTWERP) VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET

(ONTWERP) VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET (ONTWERP) VERGUNNING VOOR GRONDWATERONTTREKKING OP GROND VAN DE WATERWET verleend aan Telecom Service Leek B.V. De activiteit water in de bodem brengen of eraan te onttrekken Locatie: De Hoogte 1 leek

Nadere informatie

Besluit ingevolge de Grondwaterwet / Verordening Waterhuishouding Limburg 1997

Besluit ingevolge de Grondwaterwet / Verordening Waterhuishouding Limburg 1997 Besluit ingevolge de Grondwaterwet / Verordening Waterhuishouding Limburg 1997 Nummer : 2005-2925 Venlo, Bijlage(n) : - Op 12 mei 2005 is een verzoek binnengekomen van Kuypers Infra B.V., postbus 7844,

Nadere informatie

Notitie. 1. Inleiding

Notitie. 1. Inleiding Installect Rozenstraat 11 7223 KA Baak www.installect.nl W.H. Bruil T 0575 441187 wbruil@installect.nl Notitie Project : Sanquin Amsterdam Onderwerp : aanmeldingsnotitie voor de m.e.r.-beoordelingsplicht

Nadere informatie

De aanvraag wordt afgehandeld met toepassing van de titel 4.1 procedure van de Algemene wet bestuursrecht.

De aanvraag wordt afgehandeld met toepassing van de titel 4.1 procedure van de Algemene wet bestuursrecht. Zaaknummer 2017-202327 Maastricht 12 juni 2017 Ons kenmerk 2017/41031 Bijlage(n) Verzonden 12 juni 2017 Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg 1. Aanvraag Op 21 april 2017, gedateerd 19 april 2017,

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant Postbus 8035 5601 KA Eindhoven T: 088 369 03 69 I: www.odzob.nl Beschikking van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant op de op 20 juni 2017 bij hen ingekomen aanvraag om vergunning krachtens

Nadere informatie

Effectenstudie. Onderwerp: Bodemenergiesysteem Hudson Bay Amstelveen Datum: Referentie: 16BB161

Effectenstudie. Onderwerp: Bodemenergiesysteem Hudson Bay Amstelveen Datum: Referentie: 16BB161 Effectenstudie Onderwerp: Bodemenergiesysteem Hudson Bay Amstelveen Datum: 5-1-2016 Referentie: 16BB161 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Aanleiding... 3 1.2. Bodemenergieplan... 3 1.3. Leeswijzer...

Nadere informatie

Ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Waterwet en Omgevingsverordening Limburg. WML winplaats De Tombe (946 WO)

Ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Waterwet en Omgevingsverordening Limburg. WML winplaats De Tombe (946 WO) Ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg WML winplaats De Tombe (946 WO) Zaaknummer: 2016-601613 Kenmerk: 2016/69672 d.d. 15 september

Nadere informatie

Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning van 23 november 2015, nr. RWS-2015/49114 voor:

Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning van 23 november 2015, nr. RWS-2015/49114 voor: Watervergunning Onderwerp Besluit op aanvraag om wijziging van de vergunning van 23 november 2015, nr. RWS-2015/49114 voor: WestCord Hotels B.V. Achlumerdijk 133 8862 AL Harlingen Inhoudsopgave 1. Aanhef

Nadere informatie

Waterwet. Beschikking

Waterwet. Beschikking Waterwet Beschikking Aanvrager : Stichting Dimence Groep Aangevraagde activiteiten : Onttrekking en retournering van grondwater ten behoeve van koeling en/of verwarming van een kliniek Locatie : Nico Bolkesteinlaan

Nadere informatie

Effectenstudie. Onderwerp: WKO woontoren HAUT te Amsterdam Datum: Referentie: 16BB128

Effectenstudie. Onderwerp: WKO woontoren HAUT te Amsterdam Datum: Referentie: 16BB128 Effectenstudie Onderwerp: WKO woontoren HAUT te Amsterdam Datum: 1-2-2017 Referentie: 16BB128 Inhoudsopgave Effectenstudie...1 Inhoudsopgave...2 1. Inleiding...3 1.1. Aanleiding...3 1.2. Leeswijzer...3

Nadere informatie

Watervergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Waterwet en Omgevingsverordening Limburg. WML winplaats Mookerheide te Mook en Middelaar

Watervergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Waterwet en Omgevingsverordening Limburg. WML winplaats Mookerheide te Mook en Middelaar Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg WML winplaats Mookerheide te Mook en Middelaar Zaaknummer: 2013-0884 Kenmerk: 2014/24143 d.d. 8 mei

Nadere informatie

Effectenstudie bodemenergiesysteem

Effectenstudie bodemenergiesysteem voor open bodemenergiesystemen: tot 50 m³/uur en 250.000 m³/jaar en dieper dan 20 m-mv Project: Kinder- en Jeugdcentrum Heliomare (KJC Zuid) en Multifunctionele sportaccomodatie (MFS) Projectlocatie: De

Nadere informatie

Effectenstudie bodemenergiesysteem

Effectenstudie bodemenergiesysteem voor open bodemenergiesystemen: tot 50 m³/uur en 250.000 m³/jaar en dieper dan 20 m-mv Project: Projectlocatie: OLO-nummer: Datum: Referentie: Vergunningaanvrager: Adviseur: Klik hier als u een datum wilt

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het lozen van afvalwater van Land Development Aviation Valley Maastricht N.V. op een zuiveringtechnisch werk

WATERVERGUNNING. Voor het lozen van afvalwater van Land Development Aviation Valley Maastricht N.V. op een zuiveringtechnisch werk 6 juli 2017 WATERVERGUNNING Voor het lozen van afvalwater van Land Development Aviation Valley Maastricht N.V. op een zuiveringtechnisch werk Zaaknummer: 2017-Z4357 Documentnummer: 2017-D49288 Datum: 31

Nadere informatie

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = 156.400 en Y = 467.350

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = 156.400 en Y = 467.350 Bijlage I: Technische beoordeling Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Yokogawa Europe B.V. voor het onttrekken en infiltreren van grondwater ten behoeve van een energieopslagsysteem in

Nadere informatie

CRI Twin Towers LP CV p/a Provast

CRI Twin Towers LP CV p/a Provast CRI Twin Towers LP CV p/a Provast Datum 8 november 2018 Kenmerk DMS2018-0038759 Zaaknummer WN2018-006209 Wijzigingswatervergunning voor het onttrekken van grondwater tijdens het bouwen van een ondergrondse

Nadere informatie

het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem

het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem CTF Amsterdam bv Prinsengracht 436 in Amsterdam Datum 21 april 2017 Casecode W-17.00767 Kenmerk 17.070654 Watervergunning het lozen van grondwater bij de realisatie van een WKO systeem Uw kenmerk / projectcode:

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V.

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor de activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning voor de activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1985 Kenmerk: 2016/48004 d.d. 23 juni 2016 Verzonden:

Nadere informatie

Besluit wijziging Watervergunning

Besluit wijziging Watervergunning Besluit wijziging Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg Bodemenergiesysteem De Geusselt te Maastricht Afdeling Vergunningen en Subsidies Besluit 2011-0997 d.d. 24 mei 2012 1. Aanhef

Nadere informatie

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y =

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y = Bijlage I: Technische beoordeling Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Autocentrum Van Vliet voor het onttrekken en infiltreren van grondwater ten behoeve van een energieopslagsysteem

Nadere informatie

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y =

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y = Bijlage I: Technische beoordeling Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Fortis Facility Management Nederland voor het onttrekken en infiltreren van grondwater ten behoeve van een energieopslagsysteem

Nadere informatie

Schiphol Nederland b.v. De heer B.E. Harder Postbus ZG Schiphol. Betreft: Besluit Waterwet wijziging vergunning Terminal 3 PNH1606

Schiphol Nederland b.v. De heer B.E. Harder Postbus ZG Schiphol. Betreft: Besluit Waterwet wijziging vergunning Terminal 3 PNH1606 Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam Postbus 209 1500 EE Zaandam Schiphol Nederland b.v. De heer B.E. Harder Postbus 7501 1118 ZG Schiphol www.odnzkg.nl Betreft: Besluit Waterwet wijziging vergunning

Nadere informatie

Besluit Watervergunning

Besluit Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg Stichting Envida, herstelkliniek Klevarie Zaaknummer: 2015-0573 Kenmerk: 2015/34141 d.d. 28

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00511178 ODH-2018-00028002 0 3 MEI 2018 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl I

Nadere informatie

Vergunningverlening. Besluit

Vergunningverlening. Besluit Vergunningverlening Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140 www.provincie-utrecht.nl Besluit Datum 17 februari 2009 Team Groen, Grond en Water Nummer 2009int238011

Nadere informatie

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y =

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y = Bijlage I: Technische beoordeling Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Politie Regio Utrecht voor het onttrekken en infiltreren van grondwater ten behoeve van een energieopslagsysteem

Nadere informatie

FrieslandCampina Domo, De Perk 30 te Beilen. Veranderingsvergunning (nr ) op grond van de Waterwet

FrieslandCampina Domo, De Perk 30 te Beilen. Veranderingsvergunning (nr ) op grond van de Waterwet Ontwerpbeschikking FrieslandCampina Domo, De Perk 30 te Beilen Veranderingsvergunning (nr. 14-02) op grond van de Waterwet FrieslandCampina Domo Beilen, veranderingsverg. nr. 14-02 Inhoud 1. Aanhef...

Nadere informatie

Ontwerpbeschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Ontwerpbeschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Ontwerpbeschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2087417/3106208 Op de op 24 juli 2012 bij hen binnengekomen aanvraag van de gemeente Etten-Leur, om vergunning

Nadere informatie

Nummer 2013.0052 Sittard, 30 augustus 2013

Nummer 2013.0052 Sittard, 30 augustus 2013 BESLUIT INGEVOLGE DE WATERWET Nummer 2013.0052 Sittard, 30 augustus 2013 1 Onderwerp Toepassen van artikel 4.7, lid 1 van de Keur van het Waterschap Roer en Overmaas met betrekking tot het vrijstellen

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum Beschikking Besluit m.e.r. 499409 ODH-2018-00001310 1 8 JAN. 2018 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.650 en Y = 447.600. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Ontwikkelingsverband Houten C.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een parkeerkelder onder het nieuw realiseren

Nadere informatie

BP Raffinaderij Rotterdam B.V.; wijziging van de vergunning krachtens de Waterwet. Zaaknummer RWSZ

BP Raffinaderij Rotterdam B.V.; wijziging van de vergunning krachtens de Waterwet. Zaaknummer RWSZ Onderwerp BP Raffinaderij Rotterdam B.V.; wijziging van de vergunning krachtens de Waterwet. Zaaknummer RWSZ2016-00019879 Inhoudsopgave 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschriften 4. Overwegingen 5. Toetsing

Nadere informatie

vergunninghouder Wijziging Watervergunning Stammerdijk 41 in Diemen realiseren van een uitbouw 31 augustus 2015 W

vergunninghouder Wijziging Watervergunning Stammerdijk 41 in Diemen realiseren van een uitbouw 31 augustus 2015 W vergunninghouder Stammerdijk 41 in Diemen Datum 31 augustus 2015 Casecode W-15.02322 Kenmerk 15.102675 Wijziging Watervergunning realiseren van een uitbouw Korte Ouderkerkerdijk 7 Amsterdam Postbus 94370

Nadere informatie

ONTWERP BESCHIKKING. Inhoudsopgave

ONTWERP BESCHIKKING. Inhoudsopgave ONTWERP BESCHIKKING Onderwerp (Ontwerp) Watervergunning Wijziging kabeltraject Windpark Fryslân deel ten oosten van Kornwerderzand tot het Friese vaste land Inhoudsopgave 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschriften

Nadere informatie

voor het onttrekken van grondwater op de locatie Eerste Helmersstraat 130 in Amsterdam.

voor het onttrekken van grondwater op de locatie Eerste Helmersstraat 130 in Amsterdam. Funderingsherstel Amsterdam B.V. Datum 10 juli 2018 Kenmerk DMS2018-0026148 Zaaknummer WN2018-004430 Maatwerkbesluit voor het onttrekken van grondwater op de locatie Eerste Helmersstraat 130 in Amsterdam.

Nadere informatie

beschikking D Aanhef 2. Besluit 3. Aanvraag 4. Toetsing van de aanvraag 5. Procedure 6. Conclusie 7. Ondertekening 8.

beschikking D Aanhef 2. Besluit 3. Aanvraag 4. Toetsing van de aanvraag 5. Procedure 6. Conclusie 7. Ondertekening 8. D161083167 D161083167 Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu RWS ONGECLASSIFICEERD beschikking Eusebiusbuitensingel 66 6828 HZ Arnhem Postbus 25 6200 MA Maastricht www.rijkswaterstaat.nl

Nadere informatie

WATERWET Ontwerpbeschikking

WATERWET Ontwerpbeschikking Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 www.overijssel.nl postbus@overijssel.nl RABO Zwolle 3973 41 121 1/16 Inlichtingen bij Huub Verresen tel 038 499

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2077777/3274618 Op de op 1 juni 2012 bij hen binnengekomen aanvraag van Energiek B.V., om een vergunning krachtens de

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 19 november 2018 een aanvraag ontvangen van, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

Ontwerpbeschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Ontwerpbeschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Ontwerpbeschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2107447/3360293 Op de op 17 januari 2013 bij hen binnengekomen aanvraag van Rabo Eigen Steen Nieuwbouw B.V. om

Nadere informatie

Besluit Watervergunning

Besluit Watervergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Besluit Watervergunning Waterwet en Omgevingsverordening Limburg Stichting Dynamiek Scholengroep Zaaknummer: 2015-1398 Kenmerk: 2015/67832 d.d. 17 september

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Activiteit milieuneutraal veranderen. Rockwool B.V. te Roermond Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning Activiteit milieuneutraal veranderen Rockwool B.V. te Roermond Zaaknummer: 2015-1632 Kenmerk: 2015/95267 d.d. 10 december 2015 Verzonden:

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00524255 ODH-2018-00084959 2 7 JULI 2018 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl I

Nadere informatie

BESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum : 7 januari 2015 Onderwerp : Waterwet - gemeente Rheden Activiteit : Bodemenergiesysteem aan President Kennedylaan 100, 6883 AZ Velp Verlenen/weigeren

Nadere informatie

Watervergunning II: aan Enduris B.V., Postbus 399, 4460 AT GOES (hierna: vergunninghouder) de gevraagde vergunning te verlenen voor:

Watervergunning II: aan Enduris B.V., Postbus 399, 4460 AT GOES (hierna: vergunninghouder) de gevraagde vergunning te verlenen voor: Watervergunning Datum : 24 september 2018 Documentnummer : 2018033630 Case nr. : WV118.0311 AANHEF Het dagelijks bestuur van het waterschap Scheldestromen heeft op 6 april 2018 een aanvraag ontvangen van

Nadere informatie

Algemene regels bij de keur van Wetterskip Fryslân. Algemene bepalingen en voorschriften voor onttrekkingen van grondwater uit de bodem

Algemene regels bij de keur van Wetterskip Fryslân. Algemene bepalingen en voorschriften voor onttrekkingen van grondwater uit de bodem Algemene regels bij de keur van Wetterskip Fryslân Algemene bepalingen en voorschriften voor onttrekkingen van grondwater uit de bodem INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2053863/2907413 op de op 7 november 2011 bij hen ingekomen aanvraag van Gemeente Helmond, Dienst Stedelijke ontwikkeling

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00496929 ODH-2017-00107215 2 4 OKT. 2017 Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070)21 899 02 E vergunningen@odh.nl I

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2077992/3267347 Op de op 4 juni 2012 bij hen binnengekomen aanvraag van Architectenbureau van den Pauwert, om een vergunning

Nadere informatie

Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat 15 in Amsterdam.

Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat 15 in Amsterdam. Funderingsherstel Amsterdam B.V. Datum 30 maart 2018 Kenmerk DMS2018-0011541 Zaaknummer WN2018-001331 Maatwerkbesluit Voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingsherstel ter hoogte van De Lairessestraat

Nadere informatie

BESLUIT ALS BEDOELD IN ARTIKEL

BESLUIT ALS BEDOELD IN ARTIKEL BESLUIT ALS BEDOELD IN ARTIKEL 7.17 lid 1 VAN DE WET MILIEUBEHEER (BEOORDELINGSPLICHT m.e.r.) Indiener Aanmeldnotitie betreft Locatie : BAM Energy Systems. : Grondwateronttrekking ten behoeve van een bodemenergiesysteem

Nadere informatie

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam Datum 17 april 2018 Kenmerk DMS2018-0011879 Zaaknummer WN2018-000943 Watervergunning voor het aanbrengen van 2.550 m 2 verhard oppervlak op het voormalige voetbalveld

Nadere informatie

CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER (44004) ADRES I. everd wshd. nl. BIJLAGEN vergunning met nr.

CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER (44004)  ADRES I. everd wshd. nl. BIJLAGEN vergunning met nr. DATUM VERZONDEN 2 4 SEP. 2013 uw BRIEF VAN 6 september 2013 UW KENMERK ONS KENMERK VG/U INGEKOMEN NR. 11306485 ONDERWERP Watervergunning CONTACTPERSOON L Hoopman-Everdij DOORKIESNUMMER 088-97 (44004) E-MAILADRES

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor het maken van een uitweg. Dienst Stadsbeheer te Maastricht

Omgevingsvergunning. Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. voor het maken van een uitweg. Dienst Stadsbeheer te Maastricht Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning voor het maken van een uitweg Dienst Stadsbeheer te Maastricht Zaaknummer: 2013-0213 Kenmerk: 2013/21381 d.d. 11 april 2013 Verzonden: INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van de Gemeente Utrecht voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van het tot stand brengen van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) baan

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 8 december 2017 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Van Omme &

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord Brabant op de op 15 mei 2017 bij hen ingekomen aanvraag om wijzigen van een vergunning krachtens de Waterwet, voor een open bodemenergiesysteem

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 12 juli 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van gemeente Rotterdam.

Nadere informatie

BESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum : 23 juli 2015 Onderwerp : Waterwet - gemeente Ede Activiteit : Bodemenergiesysteem aan de Platteelhof 3, 6711 JK Ede Verlenen/weigeren : verlenen

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2030096/2830958 op de op 19 mei 2011 bij hen ingekomen aanvraag van Hydreco BV, om vergunning krachtens de Waterwet

Nadere informatie

Waterschap Peel en Maasvallei t.a.v. dhr. H. Houben Postbus RJ VENLO. Geachte heer Houben,

Waterschap Peel en Maasvallei t.a.v. dhr. H. Houben Postbus RJ VENLO. Geachte heer Houben, uw kenmerk uw brief van 5 augustus 2005 ons kenmerk 2005-4633 behandeld door Ing. EMW Stevens afdeling Projectteam Grondwater doorkiesnummer 077-3891 115 e-mail edwin.stevens@wpm.nl Waterschap Peel en

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Directie Ecologie Ons kenmerk C2083294/3313086 Op de op 9 juli 2012 bij hen binnengekomen aanvraag van Stichting Libra Zorggroep, om vergunning krachtens

Nadere informatie

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007

14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw Kenmerk N001-4524746BTM-V01 06-12-2007 14. Geohydrologie Zuidbuurt eemnes Tauw 06-12-2007 Notitie Concept Contactpersoon Maaike Bevaart Datum 6 december 2007 Geohydrologie Zuidbuurt Eemnes 1 Inleiding Ter voorbereiding op de ontwikkeling van

Nadere informatie

1 Inleiding en projectinformatie

1 Inleiding en projectinformatie Project: Groenhorst College te Velp Onderwerp: hemelwater infiltratieonderzoek Datum: 9 november 2011 Referentie: 25.515/61341/LH 1 Inleiding en projectinformatie Het Groenhorst College, gelegen aan de

Nadere informatie

:Bodemenergiesysteem aan Laan van Schuylenburch 10, 7064AL Silvolde Verlenen/weigeren : verlenen vergunning

:Bodemenergiesysteem aan Laan van Schuylenburch 10, 7064AL Silvolde Verlenen/weigeren : verlenen vergunning BESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum : 7 juli 2016 Onderwerp :Waterwet - gemeente Oude IJsselstreek Activiteit: :Bodemenergiesysteem aan Laan van Schuylenburch 10, 7064AL Silvolde

Nadere informatie

Omgevingsgvergunning

Omgevingsgvergunning Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsgvergunning Ambtshalve wijziging voorschrift Menten-Hilkens B.V. te Haelen Zaaknummer 2012-0112 d.d. 3 mei 2012. Verzonden: INHOUDSOPGAVE 1 Besluit

Nadere informatie

WIJZIGINGSBESLUIT (watervergunning) D /

WIJZIGINGSBESLUIT (watervergunning) D / WIJZIGINGSBESLUIT (watervergunning) 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 15 november 2017 een aanvraag voor een wijziging van een watervergunning

Nadere informatie

Omgevingsvergunning Verkleinen van de inrichting

Omgevingsvergunning Verkleinen van de inrichting Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning Verkleinen van de inrichting Dienst Stadsbeheer te Maastricht Zaaknummer: 2013-0182 Kenmerk: 2013/16657 d.d. 21 maart 2013 Verzonden: INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. REIKWIJDTE BELEIDSKADER

1. INLEIDING 2. REIKWIJDTE BELEIDSKADER 1. INLEIDING In het POL 2006 is vastgelegd dat de Provincie Limburg warmte en koude opslag (WKO) actief zal stimuleren, rekening houdend met de belangen van grondwaterkwaliteit en grondwateronttrekkingen.

Nadere informatie

Dudok Wonen. Wijzigingsbesluit. Wijzigen eerder verleende watervergunning voor het onttrekken van grondwater, Oosterengweg 365 in Hilversum

Dudok Wonen. Wijzigingsbesluit. Wijzigen eerder verleende watervergunning voor het onttrekken van grondwater, Oosterengweg 365 in Hilversum Dudok Wonen Datum 16 december 2015 Casecode W-15.03513 Kenmerk 15.142017 Wijzigingsbesluit Wijzigen eerder verleende watervergunning voor het onttrekken van grondwater, Oosterengweg 365 in Hilversum Korte

Nadere informatie

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y =

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y = Bijlage I: Technische beoordeling Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Triodos Bank N.V. voor het onttrekken en infiltreren van grondwater ten behoeve van een energieopslagsysteem in de

Nadere informatie

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y =

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y = Bijlage I: Technische beoordeling Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van gemeente Amersfoort voor het onttrekken en infiltreren van grondwater ten behoeve van een energieopslagsysteem in

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Zaaknummer: 2017-Z4754 Datum: 29 mei zaaknr Z4754 doc.nr D / D34848

WATERVERGUNNING. Zaaknummer: 2017-Z4754 Datum: 29 mei zaaknr Z4754 doc.nr D / D34848 WATERVERGUNNING Voor het tijdelijk bouwen en tijdelijk behouden van een houten oversteek constructie in de Geul en het houden van de Cavemanrun op 25 juni 2017 te Valkenburg aan de Geul Zaaknummer: 2017-Z4754

Nadere informatie

1 b-g I 5213 JG 's-hertogenboschl Gildekamp 8 I 5431 SP Cuijk Postbus 88 I 5430 AB Cuijk (0485) I

1 b-g I 5213 JG 's-hertogenboschl Gildekamp 8 I 5431 SP Cuijk Postbus 88 I 5430 AB Cuijk (0485) I Victorialaan 1 b-g I 5213 JG 's-hertogenboschl Gildekamp 8 I 5431 SP Cuijk Postbus 88 I 543 AB Cuijk (485) 338 3 info@odbn.nl I www.odbn.nl Wijziging Beschikking van Gedeputeerde Staten van de provincie

Nadere informatie

BESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WATERWET VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum : 23 juli 2015 Onderwerp : Waterwet - gemeente Arnhem Activiteit : Bodemenergiesysteem aan Mr. D.U. Stikkerstraat 11, 6842 CW Arnhem Verlenen/weigeren

Nadere informatie

WATERWET Ontwerpbeschikking

WATERWET Ontwerpbeschikking . Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 www.overijssel.nl postbus@overijssel.nl RABO Zwolle 3973 41 121 1/16 WATERWET Ontwerpbeschikking Inlichtingen

Nadere informatie

Wegenbouwbedrijf J. Rutte B.V.

Wegenbouwbedrijf J. Rutte B.V. Wegenbouwbedrijf J. Rutte B.V. Datum 5 juni 2018 Kenmerk DMS2018-0023700 Zaaknummer WN2018-003783 Watervergunning voor het plaatsen van een hulpconstructie in het oppervlaktewater om de werkzaamheden die

Nadere informatie

{ PRINT "&l0s \* MERGEFORMAT } Dienst Water en Milieu

{ PRINT &l0s \* MERGEFORMAT } Dienst Water en Milieu { PRINT "&l0s \* MERGEFORMAT } Dienst Water en Milieu Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht V E R G U N N I N G Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140 http://www.provincie-utrecht.nl Datum 4 oktober

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk onderw erp ontw erpbeschikking omgevingsvergunning

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk onderw erp ontw erpbeschikking omgevingsvergunning de heer G. van den Hof Grotenoord 1 3341 LT HENDRIK-IDO-AMBACHT uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1465632 datum onderw erp ontw erpbeschikking omgevingsvergunning Geachte heer Van den Hof, Op 22 juli

Nadere informatie

Algemene regel grondwateronttrekking voor beregening en bevloeiing van bedekte teelten en pot- en containervelden

Algemene regel grondwateronttrekking voor beregening en bevloeiing van bedekte teelten en pot- en containervelden Algemene regel grondwateronttrekking voor beregening en bevloeiing van bedekte teelten en pot- en containervelden Kader Op grond van artikel 4.5, derde lid, sub a van de keur is het verboden om zonder

Nadere informatie

Open en gesloten WKO systemen. Open systemen

Open en gesloten WKO systemen. Open systemen Open en gesloten WKO systemen Open systemen Een kenmerk van open systemen is dat er grondwater onttrokken en geïnfiltreerd wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen doubletsystemen, monobronsystemen

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Zaaknummer Ons Kenmerk Datum Beschikking Waterwet 00485955 ODH-2017-00073772 2 7 JULI 2017 omgevingsdienst Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070)

Nadere informatie

Zaaknummer Maastricht 5 februari 2015

Zaaknummer Maastricht 5 februari 2015 Zaaknummer 2015-0049 Maastricht 5 februari 2015 Ons kenmerk Verzonden Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg 1. Aanvraag Op 6 januari 2015 is een verzoek binnengekomen van Wegenbouw van de Kreeke

Nadere informatie

voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingswerkzaamheden en de bouw van een kelder ter hoogte van Andrea Schelfhoutstraat 39A/B in Amsterdam

voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingswerkzaamheden en de bouw van een kelder ter hoogte van Andrea Schelfhoutstraat 39A/B in Amsterdam N.C.T. Betonwerken B.V. Datum 17 januari 2018 Kenmerk DMS2017-0026281 Zaaknummer WN2017-004814 Maatwerkbesluit voor het onttrekken van grondwater tijdens funderingswerkzaamheden en de bouw van een kelder

Nadere informatie

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y =

De globale locatie van het energieopslagsysteem is ca. X = en Y = Bijlage I: Technische beoordeling Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van C.V. Overweer voor het onttrekken en infiltreren van grondwater ten behoeve van een energieopslagsysteem in de bodem

Nadere informatie

omgevingsdienst HAAGLANDEN

omgevingsdienst HAAGLANDEN Bezoekadres Zuid-Hollandplein 1 2596 AW Den Haag Postadres Postbus 14060 2501 GB Den Haag T (070) 21 899 02 E vergunningen@odh.nl I www.odh.nl Zaaknummer Ons Kenmerk Datum 00513856 ODH-2018-00046784 2

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Zaaknummer: 2017-Z10922 Datum watervergunning: 29 januari zaaknr Z10922 doc.nr D / D91901

WATERVERGUNNING. Zaaknummer: 2017-Z10922 Datum watervergunning: 29 januari zaaknr Z10922 doc.nr D / D91901 18-12-2017Wijziging watervergunning 2011.07802Wijziging watervergunning 2011.07802 WATERVERGUNNING Tekening toevoegen aan vergunning 2011.07802 ( en gewijzigde watervergunning 2017-Z8776) voor een wandelroute

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = en Y =

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = en Y = Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van Bouwbedrijf De Waal voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de bouw van een kelder aan de Duwboot 2 te Houten. De projectlocatie

Nadere informatie