Jeugdgezondheidszorg Brielle 0-18 jaar. De kracht van de jeugdgezondheidszorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdgezondheidszorg Brielle 0-18 jaar. De kracht van de jeugdgezondheidszorg"

Transcriptie

1 Jeugdgezondheidszorg Brielle 0-18 jaar De eerste initiatieven, van wat wij nu de jeugdgezondheidszorg noemen, ontstonden in het eerste decennium van de 20 e eeuw. Het eerste consultatiebureau werd in 1901 opgericht en in 1904 werd de eerste schoolarts benoemd. De consultatiebureaus zijn tot stand gekomen dankzij de kruisverenigingen, later de thuiszorgorganisaties. De schoolgezondheidszorg was een verantwoordelijkheid van de gemeenten. In de negentiger jaren kregen de gemeenten ook de verantwoordelijkheid voor de consultatiebureaus. In Brielle wordt de JGZ geleverd vanuit de organisatie CJG Rijnmond. De kracht van de jeugdgezondheidszorg De JGZ heeft alle kinderen, van 0-18, in beeld: JGZ verzamelt heel veel gegevens, van lichaamsgewicht tot emotioneel functioneren en van taalontwikkeling tot de woonsituatie. Die worden gebruikt om gerust te stellen, bij te sturen of gericht te verwijzen naar zorg. Bovendien vormen deze gegevens een schat aan informatie over de gezondheidstoestand en de psychosociale ontwikkeling van de jeugd in Nederland. Na toestemming van ouders kunnen we informatie verstrekken over de thuissituatie, de gezondheid nu en in het verleden. JGZ versterkt de eigen kracht van ouders en jeugd met voorlichting, advies, instructie en begeleiding: Ouders willen het beste voor hun kind en hebben betrouwbare laagdrempelige informatie nodig. De JGZ helpt ouders vanuit hun eigen kracht het beste te doen. JGZ geeft bv advies over voeding, alcohol, roken in huis, vit.d. We geven themavoorlichtingen over bv puberbrein, spelen met je kind, gedrag. JGZ signaleert behoeften tijdig: Welke informatie hebben ouders of jongeren nodig? Waar is extra steun aan de orde? Het belang van het kind en zijn ouders staat telkens voorop. JGZ bewaakt gezondheid en voorkomt ziekten: Van oudsher speelt de JGZ een belangrijke rol in de preventie van ernstige ziekten. Vaccinatie in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma voorkomt sterfgevallen, beperkingen en problemen door infectieziekten. Dankzij screenings worden ziekten bijtijds ontdekt en behandeld. JGZ kan algemene info geven over ziektebeelden en achterliggende lichamelijke en psychische problemen. De JGZ draagt bij aan een realistisch inschatting met betrekking tot ziekteverzuim. De JGZ beoordeelt of het uitsluitend om somatische klachten gaat of dat er meer aan de hand is (chronische ziekte, kind van een ouder met psychische problematiek, problemen als gevolg van armoede of trauma). JGZ signaleert en onderneemt actie in de omgeving. JGZ signaleert als er ernstige problemen dreigen in de gezinssituatie of de omgeving van het kind. We bieden pedagogische en gezondheidsinterventies en/of verwijzen door.

2 De JGZ werkt samen met anderen: JGZ speelt een belangrijke rol in diverse netwerken rond kinderen die (extra) aandacht nodig hebben. Niet alleen bij ernstige gevallen maar ook om erger te voorkomen. In het onderwijs maar ook al in het voorschoolse traject. Naast samenwerking in het belang van individuele kinderen en jongeren is er ook overleg op lokaal niveau om te zorgen voor het beste beleid rond opgroeiende kinderen. Zo nemen wij deel aan het SOT/ZAT/ HIA en multidisciplinair overleg van het Gebiedsteam. Locaties en doelgroep: In de gemeente Brielle zijn er 2 locaties van waaruit wij werken: - Gooteplein in Brielle - Christinalaan in Zwartewaal Doelgroep: alle kinderen van 0-18 jaar en hun ouders. Professionals die werken met de doelgroep. (Voor)Scholen: - PSZ Kinderkoepel - KDC Humanitas - Anker - Branding - Meester Eeuwout - Geuzenschip - Leonardus - 10 e Penning - 't Want - Bahurim - Maerlandcollege - Wellantcollege -STC - Gelinck school - SO Brielle - Maerlantcollege LWOO+ - Praktijkcollege Praktijk: Alle kinderen waarvan bij geboorte aangifte wordt gedaan, alle leerlingen ingeschreven op de scholen binnen gemeente Brielle alsook de Gelinckschool in Oostvoorne, en alle kinderen tot 18 jaar die in verhuizen in de gemeente Brielle krijgen wij door. In het geval van een geboorte nemen wij, na enkele dagen, contact op met de ouders en vragen wij of ze gebruik willen maken van het consultatiebureau. Het gebruik van het consultatiebureau is namelijk niet verplicht. Vervolgens wordt er een intake huisbezoek gedaan, waarin ouders de gelegenheid krijgen om vragen te stellen en de jeugdverpleegkundige uitleg geeft over hoe het consultatiebureau werkt, een dossier start voor de baby, de gezondheidstoestand van de baby observeert en een inschatting maakt van de thuissituatie van het kind.

3 Het dossier dat nu is gestart zal worden gevuld met gegevens tot einde 18 e jaar. Daarna vindt periodiek bezoek plaats aan het consultatiebureau, het kind wordt afwisselend gezien door de arts en de verpleegkundige. Na het tweede jaar wordt het kind nog maar 1x per jaar gezien. In de basisschoolleeftijd wordt het kind 2 maal gezien. In groep 2 wordt een ogen- en gehoortest, een motorisch en lichamelijk onderzoek gedaan en bespreekt de jeugdarts, indien nodig, de bijzonderheden op zowel lichamelijk als sociaal emotioneel gebied. In groep 7 worden alle kinderen weer gewogen en gemeten in een consult met ouders en kind. De jeugdverpleegkundige gaat tijdens het consult met de ouders en het kind in op vragen die leven in het gezin over opvoeden, gezondheid, slapen, pubertijd, voortgezet onderwijs, gedrag, voeding enz.. Ouders krijgen van te voren een vragenlijst toegestuurd met onderwerpen die ze aan bod kunnen laten komen. De jeugdverpleegkundige bespreekt alle kinderen voor en na met de leerkracht. Jeugdarts/jeugdverpleegkundige neemt deel aan het schoolondersteuningsteam (ZAT, SOT, CVB en de HIA's) Alle 9 jarigen en 12 jarige meisjes worden opgeroepen, op daarvoor bestemde dagen, voor vaccinaties. Op het voortgezet onderwijs worden alle leerlingen in VO klas 1 opgeroepen voor een periodiek gezondheidsonderzoek, hierin komen allerlei onderwerpen aan de orde zoals gezondheid, school, seksualiteit, genotsmiddelen, voeding, beweging en de thuissituatie. Er vindt een voor- en nabespreking plaats over de zorgen omtrent een kind met de betreffende teamleiders op school. In VO klas 3 wordt er bij alle leerlingen een gezondheidsvragenlijst afgenomen waarin ook allerlei onderwerpen aan bod komen. Met bijna de helft van deze leerlingen heeft de jeugdverpleegkundige een persoonlijk gesprek om voorlichting te geven c.q. zaken toe te lichten. De uitkomsten van de vragenlijsten geven inzicht in de gezondheid van een grote groep jongeren op het VO en worden besproken met school en SMW om eventueel interventies te doen naar aanleiding van trends of signalen die naar voren komen. Ook bij het MBO is de JGZ betrokken in de rol van meedenken met de directie in de zorg voor leerlingen. Op het Speciaal onderwijs doen we dossieronderzoeken en plaatsingsonderzoeken bij nieuwe leerlingen en leveren we maatwerk binnen afspraken met de scholen Verder: Gemeente Brielle koopt een aanvullend pakket in bij de JGZ: zie hieronder voor de inhoud van dit pakket.

4 Aanbod binnen het Basispakket: gehoorscreening en hielprik pasgeborene geboortehuisbezoek contactmoment 3 wkn contactmoment 8 wkn contactmoment 6 mnd 8 mnd groepsvoorlichting contactmoment 14 mnd contactmoment 2 jr contactmoment 3 jr contactmoment groep 2 contactmoment groep 7 contactmoment V01 digitale vragenlijst jaar V03 contactmoment VÓ3 Speciaal onderwijs (dossieronderzoek, plaatsingsonderzoek, diensten in overleg) extra contactmomenten (indien medisch / psychosociaal / opvoedkundig gewenst, noodzakelijk) inloopspreekuur Toeleiden WE vaccinatiespreekuur 4 mnd vaccinatiespreekuur 11 mnd vaccinatiespreekuur / visus 4 jr vaccinaties 9 jr vaccinaties 12 jr (meisjes) Plus-contactmomenten 4 mnd, 8 mnd, 11 mnd, 4 jr (voor zorgkinderen die we beter individueel kunnen helpen ipv tijdens spreekuren/groepsbijeenkomsten waar korter de tijd voor hen is) Huisbezoeken wanneer nodig Non-bereik Instoom nieuwkomers Leerlingen verzuim Advies en aanpak Infectieziektebestrijding en hygiëne i.s.m. RIVM en GGD Kerntaakl: begeleiden, adviseren, voorlichten = kortdurende begeleiding of ondersteuning van kind/gezin bij enkelvoudige/niet-complexe vragen Kerntaak 2: afstemmen van zorg = diverse contacten met ketenpartners en gebiedsteam om de zorg rondom het individuele kind/gezin (MDO, ZAT, HIA enz) Kerntaak 3: aansluiten formele netwerken = alle activiteiten om samenwerking met en tussen ketenpartners binnen het formele netwerk te versterken en te verbeteren, ten behoeve van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen en gezinnen in Brielle Kerntaak 4: beleidsadvisering = advisering richting gemeente en kernpartners over beleid en te organiseren acties ten behoeve van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen en gezinnen in Brielle ^_

5 De JGZ neemt deel aan de casusbesprekingen in de gebiedsteam overleggen. Wij pakken, in overleg met de jeugdhulp, de monitorrol in gezinnen met mono- of meervoudige- / complexe problematiek na afschalen. Wij werken samen met kindercentra, scholen, jongerenwerk, verloskundigen, huisartsen enz. Aanbod binnen het Aanvullend Pakket: Pedagoog (aantal spreekuren per jaar) Communicatie (website beheer door CJG Rijnmond) Logopedische screening groep 2 BO Stevig ouderschap trajecten Thema- en voorlichtingsbijeenkomsten, deze geven we zelf of we faciliteren ze in het CJG (puberbrein, spelen met je baby, gezonde voeding, opvoeden van (hoog)begaafde kinderen, enz.) Advies leerplichtontheffing Video hometraining Alles kids training Vrienden training BO (in 2017 ook VO)...flexibel invulbaal anticiperend op behoefte, signalen, trends Conclusie: De JGZ heeft in haar meer dan 100- jarige bestaan veel bereikt en het vak inhoudelijk goed doorontwikkeld met behulp van onder andere richtlijnen en interventies. Het JGZ takenpakket is effectief, doelmatig en preventief ingezet. We leveren een grote bijdrage aan een gezondere jeugd en voorkomen met ons werk waar kan duurdere zorg.

6

Missie: "CJG Rijnmond wil dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien". Visie: "Op tijd voor ieder kind, in beeld en in de buurt".

Missie: CJG Rijnmond wil dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. Visie: Op tijd voor ieder kind, in beeld en in de buurt. Jeugdgezondheidszorg Brielle 0-18 jaar De eerste initiatieven, van wat wij nu de jeugdgezondheidszorg noemen, ontstonden in het eerste decennium van de 20 e eeuw. Het eerste consultatiebureau werd in 1901

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR INFORMATIE VOOR OUDERS / VERZORGERS Een gezonde jeugd heeft de toekomst Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen

Nadere informatie

Preventie: ontzorgen en normaliseren

Preventie: ontzorgen en normaliseren Jeugdgezondheidszorg Almere Preventie: ontzorgen en normaliseren Sylvie Neves Jeugdarts/ arts Maatschappij en Gezondheid Kim Bischoff Verpleegkundig specialist Adviesraad sociaal domein dd 14-03-2016 1

Nadere informatie

Het adviseren bij mogelijke leerplichtontheffingen van jeugdigen van 5 tot 18 jaar met (langdurig) schoolverzuim. Aantal jeugdigen. Jeugdarts.

Het adviseren bij mogelijke leerplichtontheffingen van jeugdigen van 5 tot 18 jaar met (langdurig) schoolverzuim. Aantal jeugdigen. Jeugdarts. 4.4. Aanbod jongeren Dit aanbod is gericht op jongeren op het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) tot 23 jaar. De doelgroep van het eerste product, Advisering leerplichtontheffing,

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR EEN GEZONDE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen.

Nadere informatie

Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg. voor alle kinderen tot 19 jaar. Folder voor ouder(s)/verzorger(s)

Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg. voor alle kinderen tot 19 jaar. Folder voor ouder(s)/verzorger(s) Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen tot 19 jaar Folder voor ouder(s)/verzorger(s) U wilt het beste voor uw kind: een onbezorgde jeugd en een goede gezondheid. Als ouder speelt u daarbij

Nadere informatie

Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken

voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken voor al uw vragen over opgroeien en opvoeden en voor gezondheidsonderzoeken Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor iedereen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk

Nadere informatie

Startpunt voor. gezond en veilig. opgroeien

Startpunt voor. gezond en veilig. opgroeien Startpunt voor gezond en veilig opgroeien GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg is het startpunt voor gezond en veilig opgroeien van Friese kinderen van 0 tot 18 jaar. We volgen de gezondheid en ontwikkeling

Nadere informatie

Een prenataal traject bestaande uit één tot vier huisbezoeken voor een selectieve groep zwangere vrouwen. Aantal uitgevoerde huisbezoeken.

Een prenataal traject bestaande uit één tot vier huisbezoeken voor een selectieve groep zwangere vrouwen. Aantal uitgevoerde huisbezoeken. 4.1. Aanbod voor aanstaande ouders Onze producten gericht op de prenatale periode bieden aanstaande ouders begeleiding en ondersteuning die start tijdens de zwangerschap. Het is ter voorbereiding op de

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar U wilt als ouder dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistentes kijken samen met u naar de groei en ontwikkeling. We geven

Nadere informatie

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. Ouders die deelnemen aan deze online cursus hebben (nieuwe) kennis en informatie opgedaan over de verschillende onderwerpen. Alle ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd die in ons werkgebied wonen.

Nadere informatie

Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014)

Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014) Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014) Inhoud Advies Commissie De Winter Opmerkingen uit standpunt staatssecretaris Van Rijn Zat al in BTP Zat nog niet in BTP, maar deed JGZ al Nieuw

Nadere informatie

LANDELIJK PROFESSIONEEL KADER UITVOERING BASISPAKKET JGZ

LANDELIJK PROFESSIONEEL KADER UITVOERING BASISPAKKET JGZ LANDELIJK PROFESSIONEEL KADER UITVOERING BASISPAKKET JGZ Inhoud van de presentatie 1. Achtergrond en doel van het landelijk professioneel kader 2. Inhoud Basispakket JGZ 3. Wettelijke kaders 4. Toelichting

Nadere informatie

Wie zijn wij? Hilly Terpstra Jeugdverpleegkundige. Trea Hempenius Coördinator PGA

Wie zijn wij? Hilly Terpstra Jeugdverpleegkundige. Trea Hempenius Coördinator PGA Wie zijn wij? Hilly Terpstra Jeugdverpleegkundige en Trea Hempenius Coördinator PGA Wie bent u? Rol GGD- jeugdgezondheidszorg op een AZC Alle kinderen in beeld De JGZ start met het uitvoeren van de intake

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Begroting 2015 1 ACTIVA (bedragen x 1,=) Vaste activa Materiële vaste activa - Investeringen met een economisch nut Financiële vaste activa - Overige langlopende leningen

Nadere informatie

Addendum Productenboek 2015

Addendum Productenboek 2015 Addendum Productenboek 2015 Colofon Tekst CJG Rijnmond Datum november 2014 Ga voor meer informatie naar www.cjgrijnmond.nl Voorwoord In de zorg voor de jeugd zijn de uitgangspunten helder: meer preventie

Nadere informatie

Informatie voor professionals

Informatie voor professionals Informatie voor professionals De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft, met ingang van het schooljaar 2014-2015, de werkwijze van de afdeling jeugdgezondheidszorg (deels) aangepast. In deze brief

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind jaar 12

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind jaar 12 1 Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind 4-412 - jaar 12 jaar 2 Centrum voor Jeugd en Gezin Om de samenwerking rond kinderen en jeugdigen te verbeteren, worden in alle gemeenten Centra voor Jeugd

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR GEZONDE JEUGD Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR GEZONDE JEUGD Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. De meeste kinderen groeien zonder al te grote problemen

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren

Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg de eerste jaren Vanaf de geboorte van uw kind totdat het 19 jaar is, kunt u gebruik maken van de diensten van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD Hollands

Nadere informatie

Welkom bij JGZ. Van 0 18 jaar

Welkom bij JGZ. Van 0 18 jaar Welkom bij JGZ Van 0 18 jaar Stap voor Stap van 0-18 jaar Vanaf de geboorte tot het moment dat uw kind bijna volwassen is, zien we u en uw kind regelmatig. In dit stappenplan staan alle contactmomenten

Nadere informatie

Fl 375. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar

Fl 375. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar Fl 375 Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. De medewerkers van de jeugdgezondheidszorg van Rivas Zorggroep staan voor

Nadere informatie

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding)

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding) 4.2. Aanbod voor ouders van het jonge kind Dit aanbod is veelal gericht op ouders met kinderen tot 4 jaar. Een aantal producten zijn inzetbaar voor een bredere doelgroep. De producten Home-Start, Vroegtijdige

Nadere informatie

Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. Van 0 19 jaar

Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West. Van 0 19 jaar Welkom bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West Van 0 19 jaar JGZ: deskundig en dichtbij Voorkomen is beter dan genezen Ons werk is erop gericht om tijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen,

Nadere informatie

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Alle ouders met kinderen tot 4 jaar die in ons werkgebied wonen. Pedagoog. 4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Dit aanbod is gericht op kinderen die naar de basisschool gaan en hun ouders.

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar GGD Kennemerland. Een gezonde jeugd heeft de toekomst

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar GGD Kennemerland. Een gezonde jeugd heeft de toekomst Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar GGD Kennemerland Een gezonde jeugd heeft de toekomst 2 Een brochure voor samenwerkingspartners van Jeugdgezondheidszorg GGD Kennemerland In deze brochure leest u over de

Nadere informatie

Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg

Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg Uw kind en GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg Als GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg houden wij ons, in de meest brede zin van het woord, bezig met de gezondheid van de Friese jeugd van 0 tot 19 jaar. We volgen

Nadere informatie

VVE en Careyn in Dordrecht

VVE en Careyn in Dordrecht VVE en Careyn in Dordrecht Even voorstellen: Careyn is een thuiszorgorganisatie en levert diensten in een groot gedeelte van ons land. In ons werkgebied wonen 1,7 mln inwoners. In Dordrecht is Careyn alleen

Nadere informatie

Productenboek 2014 1

Productenboek 2014 1 Productenboek 2014 1 Productenboek 2014 Colofon Tekst CJG Rijnmond Datum augustus 2013 Ga voor meer informatie naar www.cjgrijnmond.nl 3 Inleiding...7 1. Missie en visie.... 8 1.1. Missie... 9 1.2. Visie...

Nadere informatie

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. Een online cursus waarin per les informatie wordt gegeven over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld over: weerbaar (opvoeden); omgang sociale media; voeding en beweging; psychosociale ontwikkeling; alcohol-

Nadere informatie

4.6. Aanvullende jeugdgezondheidszorgdiensten en -functies

4.6. Aanvullende jeugdgezondheidszorgdiensten en -functies Onze professionals kunnen in het kader van aansluiten op informele netwerken: fungeren als consultant bij anonieme casuïstiek; netwerkbijeenkomsten organiseren en leiden met het doel samenwerkingsafspraken

Nadere informatie

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en we zorgen

Nadere informatie

Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ

Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ Inleiding ondersteunt JGZ-organisaties bij de implementatie In 2015 wordt het nieuwe Basispakket JGZ van kracht. van het Basispakket JGZ. Het past

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg. 0 tot 4 jaar. Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn

Jeugdgezondheidszorg. 0 tot 4 jaar. Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn Jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn Jeugdgezondheidszorg GGD Amsterdam In deze folder vindt u informatie over het zorgaanbod van de GGD (Geneeskundige en Gezondheidsdienst)

Nadere informatie

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. Een online cursus waarin per les informatie wordt gegeven over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. De lessen

Nadere informatie

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. Ouders die deelnemen aan deze thema- of voorlichtingsbijeenkomst hebben (nieuwe) kennis en informatie

Nadere informatie

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland

Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland Uitwerking van de Stappen Voor- en vroegschoolse educatie in Salland 1. Signaleren 1.1 VVE beoordeling tijdens contactmoment op het consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg (JGZ) (Uitvoerend: JGZ) 1.2 VVE

Nadere informatie

Uw kind ook onze zorg

Uw kind ook onze zorg Uw kind ook onze zorg Veelzijdig in zorg Jeugdgezondheidszorg Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten. In elke levensfase kunt u op Vérian vertrouwen. Thuis en in uw

Nadere informatie

Standpunt Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland

Standpunt Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland Standpunt Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland De positie van de jeugdarts in het Zorg- en Adviesteam (ZAT) 0-12 jaar en 12-23 jaar Inleiding Vanaf 2004 zijn er Zorg- en Adviesteams ingesteld in het Voortgezet

Nadere informatie

Carinova. Jeugdgezondheidszorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl

Carinova. Jeugdgezondheidszorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl Carinova Jeugdgezondheidszorg Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Inleiding U wilt uw kind zo goed mogelijk verzorgen en opvoeden. De afdeling Jeugdgezondheidszorg van Carinova kan u daar bij helpen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Elise Buiting PAOG Maastricht

Elise Buiting PAOG Maastricht Elise Buiting PAOG Maastricht 24-3-2014 Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven: Bestuurslid NCJ Medisch adviseur GGD HvB Uniform Basistakenpakket JGZ 2002 + Maatwerk Basistakenpakket

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus. Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts

Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus. Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts Jeugdgezondheidszorg en ouderondersteuning Stevig Ouderschap Plus Marjanne Bontje, beleidsmedewerker Rig Mutschler, jeugdarts 1 24-09-2008 Doel bijeenkomst Informeren werk Jeugdgezondheidszorg (JGZ 4-19)

Nadere informatie

Factsheet jeugdhulp, algemene informatie over de (toegang tot) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv

Factsheet jeugdhulp, algemene informatie over de (toegang tot) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv Factsheet jeugdhulp, algemene informatie over de (toegang tot) jeugdhulp voor asielzoekerskinderen en amv Versie 2019 Doel van deze factsheet Deze factsheet dient als handleiding voor de samenwerking tussen

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

Bijdrage aan Gewoon Opvoeden vanuit de JGZ. 18 maart

Bijdrage aan Gewoon Opvoeden vanuit de JGZ. 18 maart Bijdrage aan Gewoon Opvoeden vanuit de JGZ 1 18 maart 2014 1 Utrechts model Zorg voor Jeugd Een sterke samenleving: Gewoon Opvoeden Steun waar nodig: Een basiszorg voor jeugd met als spil de buurtteams

Nadere informatie

Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek

Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek Leidt triage en taakherschikking in de JGZ tot meer zorg op maat? 24 mei 2018 Janine Bezem Congres Jeugd in Onderzoek 2 Inhoud Differentiatie zorgaanbod Triage methode JGZ 4-18 Resultaten promotieonderzoek

Nadere informatie

In beeld en in de buurt; ook in uw gemeente!

In beeld en in de buurt; ook in uw gemeente! In beeld en in de buurt; ook in uw gemeente! Voorjaar 2018 Inhoudsopgave Inleiding 3 Achtergrond 4 Algemene contactgegevens: 5 Raad van Bestuur CJG Rijnmond 5 Governancestructuur 6 Wettelijk kader 7 Wet

Nadere informatie

Gezond opgroeien. IJsselland. Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar

Gezond opgroeien. IJsselland. Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wil je dat je kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor je klaar om met je mee te denken en

Nadere informatie

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden

Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek. Gezond opgroeien en opvoeden Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Gezond opgroeien en opvoeden 1 Jeugd en Gezin in aantallen Contacten e.a. activiteiten RBL: 4.999 contacten n.a.v. meldingen e.a. signalen n.a.v. verzuim 190 activiteiten

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Inge Parlevliet CJG Rijnmond 1 Alles onder 1 dak Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is het centrale punt waar jongeren (0-23) ouders/verzorgers, aanstaande ouders en professionals

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en de rol binnen de scholen t Erica Idema, jeugdarts Hanneke Woestenburg en Jolanda Gijzenberg, jeugdverpleegkundige Presentatie op een studiedag voor internbegeleiders

Nadere informatie

Bijlage 2 bij Ondermandaat- en volmachtbesluit directeur Bedrijfsvoering Regio Twente 2016

Bijlage 2 bij Ondermandaat- en volmachtbesluit directeur Bedrijfsvoering Regio Twente 2016 Bijlage 2 bij Ondermandaat- en volmachtbesluit Bedrijfsvoering Regio Twente 2016 Overzicht budgetbeheerders AGZ 5710030 AGZ Leiding & Secretariaat Afdelingshoofd AGZ 5710089 AGZ GGD Rampen Opvang Plan

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ

Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ Inleiding ondersteunt JGZ-organisaties bij de implementatie In 2015 wordt het nieuwe Basispakket JGZ van kracht. van het Basispakket JGZ. Het past

Nadere informatie

REGIONAAL BASISPAKKET

REGIONAAL BASISPAKKET REGIONAAL BASISPAKKET JEUGDGEZONDHEIDSZORG ZUID-HOLLAND-ZUID 2 november 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 2 Wettelijk kader 3 3 Visie en Missie Jeugdgezondheidszorg 4 3.1 Visie 4 3.2 Missie

Nadere informatie

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en we zorgen

Nadere informatie

Taakherschikking binnen de Jeugdgezondheidszorg

Taakherschikking binnen de Jeugdgezondheidszorg Taakherschikking binnen de Jeugdgezondheidszorg door de commissie JGZ van de NVDA Taakherschikking NVDA cie. JGZ mei 2009 1 Inhoud 1. Doel 2. Aanleiding 3. Jeugdgezondheidszorg 4. JGZ afdelingen in Nederland

Nadere informatie

Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ

Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ Wet Publieke Gezondheid Op grond van de Wet publieke gezondheid en het (aangepaste) Besluit Publieke Gezondheid hebben gemeenten de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind. maanden

Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind. maanden 1 Jeugdgezondheidszorg Samen zorgen voor uw kind 4-12 0-14 jaar maanden 2 Centrum voor Jeugd en Gezin Om de samenwerking rond kinderen en jeugdigen te verbeteren, worden in alle gemeenten Centra voor Jeugd

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs

Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs Binnenkort komt GGD IJsselland bij u op school voor het gezondheidsonderzoek van leerlingen in klas 2 en/of 4. In deze flyer staat wat dit gezondheids-

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen 23 juni 2014 1 Inhoud INLEIDING... 3 MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD... 3 CRITERIA

Nadere informatie

Alles voor een gezonde jeugd. Productenboek 2016

Alles voor een gezonde jeugd. Productenboek 2016 Alles voor een gezonde jeugd Productenboek 2016 Alles voor een gezonde jeugd Productenboek 2016 3 Inleiding.... 7 1 Missie en visie... 9 1.1. Missie...10 1.2. Visie...10 2 Basispakket JGZ: de contactmomenten...

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door. Dat is niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal

Nadere informatie

Uw kind ook onze zorg

Uw kind ook onze zorg Uw kind ook onze zorg Veelzijdig in zorg Jeugdgezondheidszorg Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten. In elke levensfase kunt u op Vérian vertrouwen. Thuis en in uw

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal en emotioneel

Nadere informatie

> Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op. Informatieboekje voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar

> Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op. Informatieboekje voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar > Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op Informatieboekje voor ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar > Jeugdgezondheidszorg, daar groei je mee op Meander Jeugdgezondheidszorg volgt, samen met u als

Nadere informatie

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Hier komt tekst RIB - 8 juni 2017 Jan Hier Braat komt ook tekst Evy Hochheimer Opvang asielzoekers en Gezondheidszorg Asielzoekers

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 001 Programma voor Jeugd en Gezin Nr. 72 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2015

Begrotingswijziging 2015 Begrotingswijziging 2015 Inleiding Als GGD Fryslân voeren wij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) uit met een basispakket dat wettelijk is omschreven en uniform is voor alle Friese gemeenten. Daarnaast bieden

Nadere informatie

Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017

Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017 ONDERSTEUNING IN DE VOORSCHOOLSE PERIODE Vastgesteld Stuurgroep VVE Zaanstad 7 december 2017 INLEIDING Het grootste deel van de kinderen ontwikkelt zich normaal; zij bezoeken zonder noemenswaardige bijzonderheden

Nadere informatie

Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam

Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam )( )( )( GGD Amsterdam Datum: Handreiking prenataal huisbezoek jeugdgezondheidszorg Amsterdam Inhoud 1 Inleiding 3 2 Werkwijze prenataal huisbezoek 4 3 Domeinen en voorbeeldvragen: handvatten voor het

Nadere informatie

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM Snel terug naar school is veel beter! Meerjarenprogramma 2017-2020 Schoolverzuim is een actueel en groeiend maatschappelijk probleem. De JGZ-sector heeft

Nadere informatie

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Culemborg

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Culemborg STMR Jaarverslag 201 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Culemborg Inhoudsopgave: 1. Inleiding. Blz. 2. Burgers in eigen kracht. Blz.. Samenwerking in de gemeente Culemborg. Blz. 4. Het effect van de JGZ. Blz.

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg interventies. Pre- en postnataal

Jeugdgezondheidszorg interventies. Pre- en postnataal Jeugdgezondheidszorg interventies Pre- en postnataal Prenatale zorg; hoe is dat geregeld!? Het is belangrijk om de zwangere goed voor te bereiden op de bevalling en de komst van een baby. Soms zijn bij

Nadere informatie

Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR

Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR Informatie voor ouders met baby s 0-1 JAAR Wat lees je in deze folder? Hartelijk gefeliciteerd met je baby! Alle medewerkers van Jong Florence wensen je veel geluk. En natuurlijk een gezonde groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar Welkom bij GGD IJsselland. In de jaren dat uw kind opgroeit, zijn er verschillende momenten dat we met u meekijken naar de groei en ontwikkeling. In deze brochure leest u

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar)

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Folder voor ouders/verzorgers Welkom bij de GGD West-Brabant! Uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 19 jaar Uw kind is of wordt binnenkort

Nadere informatie

Centrum Jeugd & Gezin Maasland

Centrum Jeugd & Gezin Maasland 1 Centrum Jeugd & Gezin Maasland Presentatie BJZ Centrum Jeugd & Gezin Maasland "Meer dan een gebouw alleen" 5 juni 2012 2 Het Centrum Jeugd & Gezin Maasland voor Kinderen en jongeren (0-23 jaar) Ouders

Nadere informatie

De Jeugdgezondheidszorg van. voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders

De Jeugdgezondheidszorg van. voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders De Jeugdgezondheidszorg van GGD G roningen voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders an gezondheid Samen werken a Elk kind heeft het recht om gezond en veilig groot te worden. De Jeugdgezondheidszorg heeft

Nadere informatie

Aantal uitgevoerde bijeenkomsten. Aantal casuïstiek. Jeugdverpleegkundige. Netwerkregisseur. (ortho)pedagoog.

Aantal uitgevoerde bijeenkomsten. Aantal casuïstiek. Jeugdverpleegkundige. Netwerkregisseur. (ortho)pedagoog. Resultaat Een kwalitatief goede samenwerking tussen onze professionals en de informele ketenpartners, waarbij een ieder elkaar weet te vinden en er onderling korte lijnenzijn. Het informele netwerk weet

Nadere informatie

Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ

Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ Inleiding Om beter te kunnen aansluiten bij wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen, is per 1 januari het nieuwe basispakket

Nadere informatie

Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ. TOOGDAG - 19 juni 2014

Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ. TOOGDAG - 19 juni 2014 Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ TOOGDAG - 19 juni 2014 - Landelijk professioneel kader uitvoering Basispakket JGZ - Toolbox Basispakket JGZ Begeleidingscommissie Uitvoeringsvarianten

Nadere informatie

Indicatoren zorguitkomsten benchmark JGZ Invulschema s September 2008 TNO

Indicatoren zorguitkomsten benchmark JGZ Invulschema s September 2008 TNO 1 11/25/2008 Indicatoren zorguitkomsten benchmark JGZ Invulschema s September 2008 TNO Opvoedproblemen 0-19 jaar Indicator % kinderen van 0-4 jaar met een opvoedingsprobleem/spanning welke wel gesignaleerd

Nadere informatie

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W T 088 01 00 500 M info@ggdhn.nl W www.ggdhn.nl Inhoudsopgave Over de GGD... 3 Jeugdgezondheidszorg... 4 Infectieziektenbestrijding... 5 Kwetsbare burgers... 6 Onderzoek, beleid en preventie... 7 Colofon...

Nadere informatie

9 maart 2015 Judith Lemmen regiomanager Land van Cuijk

9 maart 2015 Judith Lemmen regiomanager Land van Cuijk 9 maart 2015 Judith Lemmen regiomanager Land van Cuijk GGD = Gemeentelijke GezondheidsDienst Publieke Gezondheid & veiligheid is wettelijke taak. Alle 400 gemeenten hebben eigen GGD. GGD is van jullie:

Nadere informatie

Samen werken aan gezondheid

Samen werken aan gezondheid Samen werken aan gezondheid Overzicht dienstverlening GGD Groningen Inhoudsopgave Inleiding.......................................................................... 7 1. Jeugdgezondheidszorg 0-18 jarigen

Nadere informatie

Stichting CJG Rijnmond Organisatie voor jeugdgezondheidszorg en opvoedingsondersteuning. 23 maart 2011 Joy Ek en Els van t Klooster

Stichting CJG Rijnmond Organisatie voor jeugdgezondheidszorg en opvoedingsondersteuning. 23 maart 2011 Joy Ek en Els van t Klooster Stichting CJG Rijnmond Organisatie voor jeugdgezondheidszorg en opvoedingsondersteuning 23 maart 2011 Joy Ek en Els van t Klooster Functies Centrum voor Jeugd en Gezin Gemeentelijke taken en functies vanuit

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2015/2016 Het voortgezet onderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel

Nadere informatie

Screenen door JGZ als onderdeel van de Publieke gezondheidszorg Wat bezielt ons? Calixte Veerman Arts M&G JGZ, jeugdarts KNMG

Screenen door JGZ als onderdeel van de Publieke gezondheidszorg Wat bezielt ons? Calixte Veerman Arts M&G JGZ, jeugdarts KNMG Screenen door JGZ als onderdeel van de Publieke gezondheidszorg Wat bezielt ons? Calixte Veerman Arts M&G JGZ, jeugdarts KNMG 5 juni 2018 Disclusure: geen. Historisch perspectief John Snow Samuel Sarphati

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het basisonderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2016/2017 Het basisonderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel zitten, presteren

Nadere informatie

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Maasdriel

STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Maasdriel STMR Jaarverslag 2013 Jeugdgezondheidszorg Gemeente Maasdriel Inhoudsopgave: 1. Inleiding. Blz. 3 2. Burgers in eigen kracht. Blz. 3 3. Samenwerking in de gemeente Maasdriel. Blz. 3. Het effect van de

Nadere informatie

Protocol Vroegsignalering VVE Alle doelgroepkinderen in beeld

Protocol Vroegsignalering VVE Alle doelgroepkinderen in beeld Protocol Vroegsignalering VVE Alle doelgroepkinderen in beeld Inleiding In het kader van het OnderwijsKansenbeleid 1 heeft de gemeente de wettelijke taak om alle kinderen met een (risico op een) taalachterstand

Nadere informatie

Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin?

Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin? Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin? Paul van der Velpen, directeur Public Health & GGD Amsterdam Calixte Veerman, arts M&G, jeugdarts

Nadere informatie