Aan de Raad. Reststoffenbeleid en oud papier. OW - Beleid / HdB Besluitvormend

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de Raad. Reststoffenbeleid en oud papier. OW - Beleid / HdB Besluitvormend"

Transcriptie

1 Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Reststoffenbeleid en oud papier Kenmerk: Status: OW - Beleid / HdB Besluitvormend Kollum, 11 september 2012 Samenvatting Een nieuw afvalstoffenplan, of beter reststoffenbeleidsplan, is noodzakelijk. Nieuwe ontwikkelingen hebben gevolgen voor de huidige inzamelpraktijk. De raad wordt daarom gevraagd een keuze te maken uit twee scenario s voor de inzameling van oud papier. De scenario s bestaan uit A) de inzameling door de eigen dienst, of B) inzameling met medewerking van de verenigingen. Het college tendeert naar inzameling door de gemeente (met een afbouwregeling voor de verenigingen). De raad wordt voorts gevraagd kennis te nemen van het concept Reststoffenbeleidsplan en de hierin aangegeven maatregelen. De raad wordt gevraagd op basis van dit document de koers te bepalen en keuzes te maken ten aanzien van de diverse voorgestelde maatregelen. Een van die maatregelen is dat gekapte bomen niet meer beschikbaar worden gesteld als brandhout aan medewerkers, of inwoners van de gemeente en dat houtsnippers tegen betaling van een knip van de afvalknipkaart voor inwoners beschikbaar komen. Inleiding Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van inzameling, milieuwetgeving, duurzaamheid, recycling, financiële omstandigheden en het ontbreken van recent beleid maakt een nieuw beleidsplan ten aanzien van afvalstoffen noodzakelijk. Dit is verwoord in het bijgevoegde Reststoffenbeleidsplan Gemeente Kollumerland c.a Overwegingen In dit plan worden een aantal maatregelen voorgesteld. De volgende beleidsmatige afwegingen liggen aan deze voorgestelde maatregelen ten grondslag. Hout In het verleden zijn er door de raad vragen gesteld over de wijze waarop gekapt hout beschikbaar wordt gesteld aan medewerkers of inwoners. In het beleidsplan wordt aangegeven hoe hier in de toekomst mee om moet en kan worden gegaan. Binnen de gemeente komen twee soorten houtige materialen vrij: snipperhout en boomstammen. In het beleidsplan wordt voor snipperhout voorgesteld op transportkosten te besparen door de snippers tegen vergoeding van één knip van de afvalknipkaart beschikbaar te stellen vanaf de locatie waar het vrijkomt.

2 Onderwerp: Reststoffenbeleid en oud papier Pagina 2 van 6 Voor boomstammen geldt de verwijderingvolgorde van het Landelijke Afvalbeleidsplan. Hierin wordt voorgeschreven dat hoogwaardig hout waar mogelijk eerst moet worden ingezet als grondstof voor producten. Hiermee vervalt de mogelijkheid voor brandhout. Boomstammen zullen daarom niet meer beschikbaar worden gesteld aan burgers, of aan personeel van de gemeente, maar via marktpartijen als grondstof worden afgezet. Efficiënte inzameling. Een aantal reststoffen heeft een positieve marktwaarde, ze leveren geld op. Voor een aantal andere soorten is recycling goedkoper dan verbranden. Gescheiden inzamelen loont daarom, mits de inzamelwijze zo efficiënt mogelijk wordt ingericht. De maatregelen uit het beleidsplan zijn er dan ook op gericht de inzameling zo efficiënt en duurzaam mogelijk te laten verlopen. Eén van de doelen is bezuinigingen te realiseren en daarmee de afvalstoffenheffing te verlagen. Dit heeft gevolgen voor de wijze waarop op dit moment oud papier en textiel worden ingezameld. Ontwikkelingen Vanwege de doorgaans lage marktwaarde en de arbeidsintensieve inzameling kwam de opbrengst van oud papier en textiel in zijn geheel ten goede aan de inzamelaars (verenigingen en instellingen voor goede doelen). De wetgeving verplichtte de gemeente daarnaast het oud papier gescheiden in te zamelen. Om de continuïteit van die manier van inzamelen te garanderen subsidieerde de gemeente daarom de inzamelaars van oud papier bij erg lage marktprijzen tot een bepaalde garantieprijs. Dit werd bekostigd uit de afvalstoffenheffing. De verenigingen en instellingen hebben jaren kunnen profiteren van een dergelijke bijdrage. Door wijziging in de inzamelmogelijkheden (zijbelader, blauwe- en textielcontainers) is de arbeidsintensieve inzameling overbodig geworden. Landelijke textielinzamelaars hebben daarnaast aangegeven dat de huis aan huis inzameling voor hen op termijn te duur wordt. Er zijn geen locale textielinzamelaars. Wel hebben twee verenigingen zonder een vergunning van de gemeente een textielcontainer op hun terrein staan. Opbrengsten In de afgelopen jaren hebben de negen betrokken verenigingen gemiddeld ongeveer 2500, variërend van 600 tot 5000 per vereniging, per jaar aan inkomsten uit het oud papier genoten. De opbrengsten voor de niet-vergunde ingezamelde textiel zijn niet bekend. Gelet op de huidige marktprijzen gaat het om naar schatting een jaarlijks bedrag van rond de 100 per vereniging. Relatie tot gemeentelijk beleid Van toepassing zijn het Koersdocument en de Milieuvisie. In beide documenten is vastgelegd dat de afvalinzameling kostendekkend moet zijn, duurzaamheid als norm beschouwd moet worden en de huidige milieukwaliteit moet worden behouden. Hieruit volgt dat gestreefd moet worden naar een zo efficiënt mogelijke inzameling en een zo hoog mogelijk scheidingspercentage.

3 Onderwerp: Reststoffenbeleid en oud papier Pagina 3 van 6 Actie/planning Omdat het bovenstaande financiële gevolgen heeft voor de betrokken verenigingen wordt de raad voorgesteld een keuze te maken uit twee scenario s voor de inzameling van het oud papier. Na de behandeling in de raad moeten in oktober 2012 de voorbereidingen voor de inzameling in het volgende jaar beginnen, zoals het opstellen van de inzamelroutes, de jaarwerkplannen, eventuele afspraken met de verenigingen, de afvalkalender, etc. Financiële en andere gevolgen De scenario s waaruit een keuze gemaakt kan worden zijn: A) het inzamelen van het oud papier door de gemeentelijke dienst, of B) het inzamelen met behulp van de verenigingen, vergelijkbaar met de wijze zoals die in de huidige proef wordt uitgevoerd, maar om juridische redenen met een chauffeur van de gemeente. In onderstaand schema worden de twee scenario s met elkaar vergeleken. Scenario A) Inzameling door eigen dienst Gevolgen voor gemeente: Kosten inzamelen oud papier jaarlijks Besparing ten opzichte van de huidige manier Andere gevolgen Gevolgen voor verenigingen: Of stoppen van de vergoeding in één keer : Of afbouw van de vergoeding: 75 % in % in % in % vanaf 2016 Gevolgen voor Inwoners: Mogelijke verlaging afvalstoffenheffing: Serviceniveau : -volledig rendement zijbelader. -eenvoudige overgang naar andere inzamelwijzen (bijv. ondergronds). geheel vervallen subsidie variërend van per vereniging per jaar oplopend tot 7 (in 2016) per huish. Lediging containers overdag. Scenario B)Inzameling met Verenigingen Gevolgen voor gemeente: Kosten inzameling oud papier jaarlijks Extra kosten inhuur achterlader Andere gevolgen voor gemeente (inclusief vergoeding ver.) (= inhuur voor niet-gebruik zijbelader) -niet volledig benutten zijbelader -er moeten objectieve gunningcriteria voor verenigingen worden opgesteld -er ontstaat precedentwerking ten aanzien van subsidiëren andere afvalstromen (metaal, textiel, elektrische apparaten) -twijfel over rechtmatigheid subsidie t.o.v. bestaand beleid en andere verenigingen.

4 Onderwerp: Reststoffenbeleid en oud papier Pagina 4 van 6 -meer inzet gemeentelijk personeel in avond en weekend dan bij scenario A) -mogelijkheden tot toekomstige wijziging inzamelwijze wordt beperkt. Gevolgen voor verenigingen: Jaarlijkse vergoeding: blijft in totaal Mogelijk probleem: beschikbaarheid vrijwilligers op termijn Extra inspanning en kosten: (VCA) scholing voor alle vrijwilligers Gevolgen voor de inwoners: geen Naar verwachting zullen veel afvalstromen op den duur in ondergrondse voorzieningen worden ingezameld. Hiermee komt uiteindelijk de huis aan huis inzameling in de dorpskernen te vervallen. Eventuele nieuwe afspraken met verenigingen zullen dan ook een duidelijke einddatum moeten hebben om de overgang naar nieuwe inzamelmanieren op den duur mogelijk te maken. Risico s bij Scenario B Bij het ontbreken van deugdelijke objectieve gunningcriteria kunnen andere verenigingen aanspraak maken op een compensatie, of een soortgelijke subsidieregeling. Gunning bij inschrijving, of loting is voor de huidige verenigingen geen gewenste oplossing. De huidige marktprijzen bevinden zich op een ongekend hoog niveau. De verwachting is dat op termijn de prijzen weer zullen dalen. Het huidige contract voor oud papier loopt af op 31 december Na die datum kan de marktprijs voor oud papier weer onder de inzamelkostprijs komen en dan wordt de inzameling niet meer kostendekkend. De vergoeding aan de verenigingen moet dan weer uit de afvalstoffenheffing betaald worden, terwijl dat dan niet een strikt noodzakelijke uitgave is. Jurisprudentie toont aan dat de rechtbank een dergelijke vergoeding uit de afvalstoffenheffing waarschijnlijk niet accepteert. Betaling moet dan plaatsvinden uit de algemene middelen. Inzet van de verenigingen kan dus vooreerst alleen tot 1 jan 2016 worden overwogen. Recentelijk is een vereniging opgeheven. Ook andere verenigingen hebben het moeilijk qua bestaansecht of aanleveren vrijwilligers. De inzameling zal dan overgenomen moeten worden door de gemeente, wat extra kosten met zich meebrengt. Gunning aan andere verenigingen, of derden wordt gelet op de gunningproblematiek en de toekomstige ontwikkelingen niet geadviseerd.

5 Onderwerp: Reststoffenbeleid en oud papier Pagina 5 van 6 Voorstel Wij verzoeken de raad een keuze te maken uit de twee scenario s voor de inzameling van oud papier. Voorts stellen wij u voor kennis te nemen van het Reststoffenbeleidsplan Gemeente Kollumerland c.a en de hierin voorgestelde maatregelen. De raad wordt gevraagd op basis van dit concept de koers te bepalen en keuzes te maken ten aanzien van de diverse voorgestelde maatregelen. Bijlage : Concept Reststoffenbeleidsplan gemeente Kollumerland c.a Burgemeester en wethouders van de gemeente Kollumerland c.a. R.L.H. Schoonderbeek, gemeentesecretaris B. Bilker, burgemeester

6 Nr. 2012/.. De raad van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 september 2012, besluit: na de commissievergadering wordt in overleg met het college een conceptbesluit geformuleerd. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 4 oktober I. L. Rozemeijer, griffier B. Bilker, voorzitter

Aan de Raad. Masterplan Onderwijshuisvesting. SaZa - Welzijn / mvd Besluitvormend

Aan de Raad. Masterplan Onderwijshuisvesting. SaZa - Welzijn / mvd Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 7 Onderwerp: Masterplan Onderwijshuisvesting Kenmerk: Status: SaZa - Welzijn / mvd Besluitvormend Kollum, 4 oktober 2011 Samenvatting In het Masterplan komen de drie trajecten die

Nadere informatie

Aan de Raad. Gezamenlijke aanbesteding accountantsdiensten

Aan de Raad. Gezamenlijke aanbesteding accountantsdiensten Aan de Raad Agendapunt: 4 Onderwerp: Gezamenlijke aanbesteding accountantsdiensten Kenmerk: Status: BV - Management / SdB Besluitvormend Kollum, 3 december 2013 Samenvatting Het contract met onze huidige

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 202834 Datum : 17 november 2015 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan. Leefomgeving. Gebied en wijkzaken J.J.W.M. Buiks CBW-JDO

Raadsvoorstel. Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan. Leefomgeving. Gebied en wijkzaken J.J.W.M. Buiks CBW-JDO Titel Nummer 13/12 Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan Datum 14 maart 2013 Programma Fase Onderwerp Leefomgeving Aanbesteding Nieuw Huisvuilsysteem Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4,

Nadere informatie

Nieuw afvalbeleidsplan. Afvalinzameling vanaf 2017. Bijeenkomst 8 juni 2016

Nieuw afvalbeleidsplan. Afvalinzameling vanaf 2017. Bijeenkomst 8 juni 2016 Nieuw afvalbeleidsplan Afvalinzameling vanaf 2017 Bijeenkomst 8 juni 2016 Aanleiding Afvalbeheerplan 2011 2015 is afgelopen Landelijke doelstellingen (VANG) Inzamelcontracten papier en plastic lopen af

Nadere informatie

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 31 augustus 2015 : 14 september 2015 : dhr. Th. van

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 49727 Datum : 10-06-2014 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V. van den Berg Informatie

Nadere informatie

Aan de Raad. VROM - Ruimtelijke Ordening / SN Besluitvormend

Aan de Raad. VROM - Ruimtelijke Ordening / SN Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt 18 Onderwerp: vaststellen bestemmingsplan partiële herziening Oudwoude 2014 Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / SN Besluitvormend Kollum, 2 december 2014 Samenvatting

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498

Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498 meppel.nl Agendapunt V/12. Meppel, 17 maart 2015 Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. 681498 Onderwerp: Verdergaande scheiding afvalstromen Voorgesteld besluit De raad voor te stellen: 1. Ter uitvoering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt:

Raadsvoorstel. 19 juni Geachte raad, Nummer: Behandeld door: J. van Dijk Datum: Agendapunt: Raadsvoorstel Nummer: 175879 Behandeld door: J. van Dijk Datum: 19 juni 2018 Agendapunt: Onderwerp: Toekomst afvalinzameling Renswoude 3.0 Geachte raad, Samenvatting: De gemeenteraadsverkiezingen van 21

Nadere informatie

Aan de Raad. VROM - Bouwen en Wonen / ET Besluitvormend

Aan de Raad. VROM - Bouwen en Wonen / ET Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 8 Onderwerp: Vaststelling bouwverordening 2012 Kenmerk: Status: VROM - Bouwen en Wonen / ET Besluitvormend Kollum, 28 februair 2012 Samenvatting De rijksoverheid werkt aan een nieuw

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof:

Van Afval Naar Grondstof: Van Afval Naar Grondstof: Tynaarlo als speler in de markt Presentatie afvalbeleid Tynaarlo 1 Waar gaat het vanavond over? 1. Huidige stand van zaken 2. Van Afval Naar Grondstof (Vang) doelstellingen 3.

Nadere informatie

k 7 Bridle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Datum: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder:

k 7 Bridle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Datum: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder: G E M E Ï N Ĩ i. Bridle Aan burgemeester en wethouders Datum: 2 november 2012 Sector/stafafdeling: Grondgebied/BOR Portefeuillehouder: Wethouder Verbeek Ontworpen door: J. Oudeman par. afd.hfd ingekomen:

Nadere informatie

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân

Aan de Raad. Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Aan de Raad Agendapunt: 6 Onderwerp: Jaarlijkse stukken 2013, 2014 en 2015 Veiligheidsregio Fryslân Kenmerk: Status: BV/JS Besluitvormend Kollum, 10 juni 2014 Samenvatting De Veiligheidsregio Fryslân (hierna

Nadere informatie

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 6b Onderwerp: Jaarverslag 2012 Kenmerk: Status: BV - Financiën / SH Besluitvormend Kollum, 28 mei 2013 Samenvatting Het jaar 2012 wordt door de gemeente Kollumerland c.a. afgesloten

Nadere informatie

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen Bijlage Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen mei 2009 Pagina 1 van 7 Samenvatting In deze bijlage wordt inzicht gegeven in de mate waarin als gevolg van

Nadere informatie

Telefoonnummer. Ik stuur u hierbij de "Evaluatie huis-aan-huis-papierinzameling februari 2011 Vm januari 2012".

Telefoonnummer. Ik stuur u hierbij de Evaluatie huis-aan-huis-papierinzameling februari 2011 Vm januari 2012. MEMO Documentnummer 2015\ 2624 Aan de raadscommissie Kopie aan Van Afdeling Nermina Kundié Telefoonnummer Datum Onderwerp 31 maart 2015 Consultatie inzameling oud papier Geachte leden van de raadscommissie,

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Oud papier inzamelen vanaf 2017 Registratienummer: 00591403 Op voorstel B&W d.d.: 06-09-2016 Datum vergadering: 11-10-2016 Portefeuillehouder: M.H. Biemans Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 15 maart 2011 Onderwerp: Deelname praktijkproef droog en herbruikbaar huishoudelijk afval Voorgesteld besluit: Deel

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota "De eerste stappen van afval naar grondstoffen" vast te stellen.

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota De eerste stappen van afval naar grondstoffen vast te stellen. Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/13-00047 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.12-01088 Datum: 14 februari 2013 Afdeling Ruimtelijke en

Nadere informatie

Heerhugowaaĩtf Stad van kansen

Heerhugowaaĩtf Stad van kansen Raadsvergadering : 2 8 MEI 2013 Besluit:. orstelnummer: Heerhugowaaĩtf Stad van kansen «-n^trr o de ryyavt Q Agendanr.: 11 Voorstelnr.: RB2013070 Onderwerp: Afvalinzameling: Grondstoffenbeleidsplan 2013-2016

Nadere informatie

Openbaar. Ondergrondse restafvalcontainer op de afvalpas. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad.

Openbaar. Ondergrondse restafvalcontainer op de afvalpas. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Openbaar Onderwerp Ondergrondse restafvalcontainer op de afvalpas Programma Openbare Ruimte BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting In Nijmegen staat een 80-tal ondergrondse containers

Nadere informatie

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton. Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Investering mini-containers voor inzameling oud papier en karton Programma Openbare Ruimte Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Om het inzamelresultaat

Nadere informatie

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd

Aan de Raad. Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Aan de Raad Agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststellen Regionaal Transitiearrangement Zorg voor Jeugd Kenmerk: Status: SaZa - Welzijn / YK Besluitvormend Kollum, 3 december 2013 Samenvatting Gemeenten worden

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Van: Aan: H.P.A. Kerkers de leden van de Gemeenteraad Onderwerp: Inzamelen oud papier en karton Steller: M. Pardoen Datum: 17 februari 2012 Nr.: RIB-HK-1208 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 24 mei R06S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 17 R06S004/z160020536 Onderwerp Masterplan Grondstoffen 2016-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Een duurzame en efficiënte verwijdering en verwerking van al het huishoudelijk

Nadere informatie

Businesscase. Feniks. Oplossingen voor kwetsbare doelgroepen. in opdracht van. Datum: 28 mei 2019 Status: Definitief

Businesscase. Feniks. Oplossingen voor kwetsbare doelgroepen. in opdracht van. Datum: 28 mei 2019 Status: Definitief Businesscase Feniks Oplossingen voor kwetsbare doelgroepen in opdracht van Datum: 28 mei 2019 Status: Definitief 5 Inhoudsopgave Wat willen we met dit project bereiken?... 3 1. Uitgangspunten... 4 1.1

Nadere informatie

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad

*Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad *Z0067DBA2E1* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00151 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.14-05770 Datum: 27 januari 2014 Afdeling RMO

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1194195 Datum: Behandeld door: 21 april 2015 H.G.M. Hermens Afdeling / Team: Uitvoering Onderwerp: Notitie Verbetering afvalscheidingsresultaten

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 25 juni 2015 Jaargang en nummer 2015 59 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het

Nadere informatie

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018 Afvalstoffenverordening 2019 (0637205124) De afvalstoffenverordening Zoetermeer stelt regels op het gebied van inzameling van verschillende afvalstoffen in de gemeente Zoetermeer. Hiermee worden de kaders

Nadere informatie

Aan de commissie Grondgebiedzaken

Aan de commissie Grondgebiedzaken Made, 28 augustus 2002 Commissievergadering d.d. 17 september 2002 Aan de commissie Grondgebiedzaken Agendapunt: Onderwerp: Inzameling Oud papier en Karton uit huishoudens Toelichting: INLEIDING: Uw commissie

Nadere informatie

Aan de Raad. SaZa - Welzijn / JV Besluitvormend

Aan de Raad. SaZa - Welzijn / JV Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 9 Onderwerp: Huishoudelijke ondersteuning per 2015 Kenmerk: Status: SaZa - Welzijn / JV Besluitvormend Kollum, 2 september 2014 Samenvatting Op 1 januari 2015 wordt de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018

Voorstel aan de raad. Kenmerk 15.503838. Vergaderdatum 9 juni 2015. Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 9 juni 2015 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het College van burgemeesters

Nadere informatie

Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie

Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie Onderwerp: afvalbeleid en circulaire economie Doel: het formuleren van uitgangspunten voor nieuw gemeentelijk afvalbeleid Auteur: Evert Stellingwerf

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SLWE Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015 Voorstel 1. Een systeem van driewekelijks inzamelen restafval en plastic afval per 1 januari

Nadere informatie

Voorstelnummer RAAD/ Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen. Tel.nr

Voorstelnummer RAAD/ Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen. Tel.nr Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/11-00405 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar B. Hoenen Datum: 25 oktober 2011 Afdeling Tel.nr Ruimtelijke en Maatschappelijke

Nadere informatie

Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017

Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017 Beleidsregels inzameling papier en karton Waalwijk 2017 Het College van Waalwijk, gelet op de Afvalstoffenverordening Waalwijk 2017 en het Aanwijzingsbesluit Afvalstoffenverordening Waalwijk 2017; besluit

Nadere informatie

Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007. 1. Raadsbesluit; 2. Analyse aanbiedingen Inkoopbureau West- Brabant (SIW).

Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007. 1. Raadsbesluit; 2. Analyse aanbiedingen Inkoopbureau West- Brabant (SIW). Aan de Raad Made, 18 december 2006 Raadsvergadering: 1 februari 2007 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: Aanbesteding gewijzigde huishoudelijke afvalinzameling per 1 april 2007 Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Bijlage bij Raadsvoorstel inzameling oud papier en karton. Bijdrageregeling inzameling oud papier en karton

Bijlage bij Raadsvoorstel inzameling oud papier en karton. Bijdrageregeling inzameling oud papier en karton Bijlage bij Raadsvoorstel inzameling oud papier en karton Bijdrageregeling inzameling oud papier en karton Inleiding Op onderdelen heeft de stuurgroep herindeling in 2006 de afvalinzameling niet geharmoniseerd.

Nadere informatie

Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891

Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891 Datum: 24 oktober 2017 Team: Afval en Reiniging Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. M. Spoelstra Taheakke

Nadere informatie

Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD

Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD Raadsvergadering: 28 nov 2017 Besluit: Aangenomen Voor: HOP, CDA, VVD, CU, D66, SP, ND, LMJ, BB, SH, PvdA Tegen: TD Agendanr.: 12 Voorstelnr.: RB2017097 Onderwerp: Afvalinzameling - Grondstoffenbeleidsplan

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 500791-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 16 oktober 2017. Onderwerp Gescheiden inzameling van grondstoffen op basisscholen Advies raadscommissie Hamerstuk Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 17R.00651

RAADSVOORSTEL 17R.00651 RAADSVOORSTEL 17R.00651 Indiener: College van burgemeester en wethouders Datum: 24 oktober 2017 Portefeuillehouder(s): Wethouder Stolk Portefeuille(s): Afval en Reiniging Contactpersoon: J. Klijberg Tel.nr.:

Nadere informatie

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein Behorend bij raadsinformatieavond 8 januari 2015 Toelichting op de gebruikte termen vindt u aan het einde van dit document 2015-153 Scenario 1: Geen nieuwe

Nadere informatie

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%.

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%. Inleiding Keuze voor de toekomst: inzameling van afval De gemeente Oss moet de komende jaren besparen. Ook het inzamelen van huishoudelijk afval moet slimmer en goedkoper worden. Uit het oogpunt van duurzaamheid

Nadere informatie

Deze scenario s worden hierna uitgewerkt, waarna een voorstel zal volgen.

Deze scenario s worden hierna uitgewerkt, waarna een voorstel zal volgen. RAADSVOORSTEL Datum: 23 februari 2016 Nummer: Onderwerp: Invoeren derde container inzamelen PMD Voorgesteld raadsbesluit: 1. In te stemmen met het invoeren van een derde container voor de inzameling van

Nadere informatie

Onderwerp: Afvalbeleidsplan

Onderwerp: Afvalbeleidsplan Vergadering gemeenteraad d.d. 28 februari 2019 Agenda nummer 8 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Afvalbeleidsplan Korte inhoud: Een van de taken van de gemeente is het inzamelen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-089 Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020 Aan de raad, Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020

Nadere informatie

*Z01B6391CB0* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z01B6391CB0* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z01B6391CB0* Registratienummer : Z -13-05587 / 1468 Agendanummer : Portefeuillehouder : Wethouder Koningswoud Raadsvergadering : 3 oktober

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 250089 Datum : 2 februari 2016 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

Op weg naar een circulaire economie

Op weg naar een circulaire economie Op weg naar een circulaire economie Agenda Afvalstromen Cijfers De Haarlemse aanpak Naar een circulaire economie Afval = Grondstof Afvalstromen GFT Kunststof Papier Glas Textiel Restafval GFT-stroom Inzameling

Nadere informatie

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht

KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht KTO Het Nieuwe Inzamelen Overvecht Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Inzamelen, Markten

Nadere informatie

Aan de Raad. Project vastgoed brandweer. BV - Integrale veiligheid / TH. informerend. Samenvatting

Aan de Raad. Project vastgoed brandweer. BV - Integrale veiligheid / TH. informerend. Samenvatting Aan de Raad Agendapunt: 15 Onderwerp: Project vastgoed brandweer Kollum, 3 december 2013 Kenmerk: Status: BV - Integrale veiligheid / TH informerend Samenvatting In het Algemeen bestuur van de Veiligheidsregio

Nadere informatie

FLO/U Lbr. 13/098

FLO/U Lbr. 13/098 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft WEEE-richtlijn uw kenmerk ons kenmerk FLO/U201301495 Lbr. 13/098 bijlage(n) datum 14 november 2013 Samenvatting

Nadere informatie

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad,

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad, Memo Aan: Van: de leden van de gemeenteraad het college Datum: 5 mei 2015 Betreft: scenario s het nieuwe inzamelen Geachte leden van de raad, Afval is grondstof. Ons afval is rijk aan grondstoffen die

Nadere informatie

Concept kadernotitie Grondstoffenplan

Concept kadernotitie Grondstoffenplan Concept kadernotitie Grondstoffenplan Op 12 januari jl. heeft er een thema-avond voor het nieuw te vormen grondstoffenplan plaatsgevonden. Bij een grondstoffenplan ligt de nadruk meer op de inzameling

Nadere informatie

Aan de Raad. Nota bodembeheer. VROM - Milieu / LK Besluitvormend

Aan de Raad. Nota bodembeheer. VROM - Milieu / LK Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 8 Onderwerp: Nota bodembeheer Kenmerk: Status: VROM - Milieu / LK Besluitvormend Kollum, 12 juni 2012 Samenvatting Tot november 2011 gold het Bodembeheerplan en de Bodemkwaliteitskaart

Nadere informatie

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018

Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Afvalinspiratiebijeenkomst Muntendam 30 mei 2018 Opening Wethouder Peter Verschuren Wij hebben een taak die eruit bestaat dat we van alle drie verschillende manieren van afvalinzameling in deze gemeente

Nadere informatie

Naam en telefoon Portefeuillehouder

Naam en telefoon Portefeuillehouder Onderwerp Evaluatie proef afvalinzameling en pilots Datum Afdeling 6 december 2016 SLWE Naam en telefoon Portefeuillehouder A. de Smit, 9287 J. van der Schoot Waarover wil ik u informeren? Op 1 januari

Nadere informatie

Sector: Stad Kerkrade, 22 september Aanbiedingsbrief. aan de raad.

Sector: Stad Kerkrade, 22 september Aanbiedingsbrief. aan de raad. Agendapunt nr.: Sector: Stad Kerkrade, 22 september 2010 Aanbiedingsbrief aan de raad. Nr.: 10it00474 Hierbij bieden wij u aan ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 10Rb039 inzake tarieven

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 25-05-2010 Onderwerp: Afvalbeleidsplan 2010-2015 Conceptbesluit: - ter vaststelling aan de raad aanbieden van het afvalbeleidsplan

Nadere informatie

Raadsvergadering Made, 6 december december Vervolg inzameling Oud Papier en Karton (O.P.K.) uit huishoudens

Raadsvergadering Made, 6 december december Vervolg inzameling Oud Papier en Karton (O.P.K.) uit huishoudens Aan de Raad Raadsvergadering Made, 6 december 2002 12 december 2002 Agendapunt 12 Onderwerp Vervolg inzameling Oud Papier en Karton (O.P.K.) uit huishoudens Voorstel 1. De huis-aan-huisinzameling van het

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 15 januari 2015 Agendapuntnummer : I, punt 5 Besluitnummer : 1666 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Afvalbeheerbeleid

Nadere informatie

Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019

Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019 *ZEB7A108D2E* Zaak en documentnummer : Z/19/083544/DV.19-106 Commissievoorstel Datum collegevergadering : 12 maart 2019 Datum raadsvergadering : 24 april 2019 Portefeuillehouder : Wethouder H. Brunen Volgnummer

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012

Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen : Besluit tot vaststelling van de verordening Reinigingsheffingen 2012 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening Reinigingsheffingen. Indiener agendapunt Gevraagd besluit Bijlage(n) : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder: H. Nijskens : Besluit tot vaststelling

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2017

Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Nr. 184607 27 december 2016 Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2017 De

Nadere informatie

Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen. Raadscommissie gemeente Heerenveen 27 augustus 2015

Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen. Raadscommissie gemeente Heerenveen 27 augustus 2015 Evaluatie afvalproef / Realisatie VANG-doelstellingen Raadscommissie gemeente Heerenveen 27 augustus 2015 VANG-doelstelling huishoudelijk afval VANG=Van Afval Naar Grondstof Eén van de zeven prioriteiten

Nadere informatie

Beantwoording vragen CDA en progressief Woerden naar aanleiding van het. raadsvoorstel: afvalinzameling 15R.00074

Beantwoording vragen CDA en progressief Woerden naar aanleiding van het. raadsvoorstel: afvalinzameling 15R.00074 Beantwoording vragen CDA en progressief Woerden naar aanleiding van het 2 maart 2015 raadsvoorstel: afvalinzameling 15R.00074 Vraag 1: Het voorstel is om een zwaarwegende bewonerspeiling te houden. A)

Nadere informatie

Aanvullende voorlopige tarieven diftar en reinigingsrecht

Aanvullende voorlopige tarieven diftar en reinigingsrecht Inleiding: Op 27 februari 2007 heeft de gemeenteraad de voorlopige tarieven vastgesteld voor de afvalstoffenheffing 2008 op basis van de inzameling van het huishoudelijk afval via het zogenaamde diftarsysteem.

Nadere informatie

*Z02AEE14D7B* Startnotitie. "Afval is waardevol. Weggooien is geen optie meer. Afval kan dienen als grondstof voor een ander product.

*Z02AEE14D7B* Startnotitie. Afval is waardevol. Weggooien is geen optie meer. Afval kan dienen als grondstof voor een ander product. *Z02AEE14D7B* Registratienummer: Z -14-23839 / 19201 Startnotitie AFVALBELEIDSPLAN 2015 2020 "Afval is waardevol. Weggooien is geen optie meer. Afval kan dienen als grondstof voor een ander product." Wilma

Nadere informatie

Bijlage agendapunt 9. Vaststelling belastingverordeningen 2010 (afvalstoffenheffing)

Bijlage agendapunt 9. Vaststelling belastingverordeningen 2010 (afvalstoffenheffing) Bijlage agendapunt 9. Vaststelling belastingverordeningen 2010 (afvalstoffenheffing) In de programmabegroting 2010 is in de paragraaf B. Lokale heffingen een toelichting met onderbouwing opgenomen met

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; b e s l u i t :

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; b e s l u i t : De raad van de gemeente Landgraaf; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op artikel 15.33 van de Wet milieubeheer; b e s l u i t : vast te stellen

Nadere informatie

: 12 december : wethouder B. Bonnema

: 12 december : wethouder B. Bonnema R16.00048 E bprrv Littenseradiel : 12 december 2016 : Gemeentelijke belastingen, heffingen en tarieven : wethouder B. Bonnema : De raad besluit : 1. de belastingen, de heffingen en de tarieven overeenkomstig

Nadere informatie

) ~O~ o Nee. verrnelden op bijlage. GEMEf~! ~~~NEVElD N~SC>~D. 13 MEI {OIl ~\LO. Nr. Onderwerp: Memo Papier inzameling

) ~O~ o Nee. verrnelden op bijlage. GEMEf~! ~~~NEVElD N~SC>~D. 13 MEI {OIl ~\LO. Nr. Onderwerp: Memo Papier inzameling t' ~~ gemeente Barneveld Aan het college van burgemeester I I -, en wethouders ng~om8n stukken.. 2 B Onderwerp: Memo Papier inzameling Nr. GEMEf~! ~~~NEVElD N~SC>~D 13 MEI {OIl t Gevraagde beslissing:

Nadere informatie

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende.

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. Raadsmemo Nummer: 162495 Behandeld door: Jos van de Griend/C. van den Heuvel Onderwerp: Raadsmemo afvalinzameling Datum: 7 februari 2017 Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. 1 Inleiding

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 7 december 2016 Nr. : 2016-120 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 21-4-2009 Openbaar Onderwerp :

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 21-4-2009 Openbaar Onderwerp : ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Datum B&W-vergadering : 21-4-2009 Openbaar Onderwerp : Portefeuillehouder(s) : P. H. Roos, Afdelingshoofd/hoofd BMO: R. Schaatsbergen Paraaf : Paraaf: Afdeling : Samenleving

Nadere informatie

afvalstoffenbeleid in Bellingwedde - proces besluitvorming - evaluatie gevoerd beleid en enkele projecten - voorzet nieuw beleid

afvalstoffenbeleid in Bellingwedde - proces besluitvorming - evaluatie gevoerd beleid en enkele projecten - voorzet nieuw beleid afvalstoffenbeleid in Bellingwedde - proces besluitvorming - evaluatie gevoerd beleid en enkele projecten - voorzet nieuw beleid grondstoffenplan proces product termijn Beeld vormen presentatie startnotitie

Nadere informatie

NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL Inleiding Ontwikkelingen en wetgeving Beleidsuitgangspunten en doelstellingen...

NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL Inleiding Ontwikkelingen en wetgeving Beleidsuitgangspunten en doelstellingen... NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL 2015 2018 Inhoudsopgave NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL 2015 2018... 1 1 Inleiding... 3 2 Ontwikkelingen en wetgeving... 4 3 Beleidsuitgangspunten en doelstellingen... 6 4 Inzamelstructuur...

Nadere informatie

*ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015

*ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 *ZEA284A3E65* Raadsvergadering d.d. 17 december 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30481/DV.15-566, afdeling Ruimte. Sellingen, 10 december 2015 Onderwerp: Afvalstoffenbeleidsplan 2016-2020 Aanleiding

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 4 augustus 2009 Raadsvergadering : 1 oktober 2009 Agendapunt : 09-X-06 Bijlage(n) : Kenmerk : VROM/AvE Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november 2015 ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 november 2015 ; Bijlage 1 2015/../.. ======================================= Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing 2016 ======================================= De raad van de gemeente Voerendaal;

Nadere informatie

Behandeling in commissie Het Raadsvoorstel wordt in de commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering behandeld.

Behandeling in commissie Het Raadsvoorstel wordt in de commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering behandeld. Raadsvoorstel Datum 16 mei 2017 Zaaknummer 194822483 Portefeuille H.G.W.M. van Rooijen Onderwerp Harmonisatie afvalbeleid Meierijstad. Samenvatting Harmonisatie afvalbeleid Meierijstad. Relatie met programmabegroting

Nadere informatie

\ Raadsvoorstel Zaak 24560

\ Raadsvoorstel Zaak 24560 \ Raadsvoorstel Zaak 24560 Onderwerp: Belastingverordeningen 2016 Openbaarheid: Portefeuillehouder: Openbaar Wethouder Leunissen Datum Raad: 17-12-2015 Nummer: \ Samenvatting Jaarlijks dienen voor 1 januari

Nadere informatie

Deze vergoedingen zijn op 6 september 2005 door het toenmalige college vastgesteld en gelden vanaf 1 januari 2006.

Deze vergoedingen zijn op 6 september 2005 door het toenmalige college vastgesteld en gelden vanaf 1 januari 2006. Collegevoorstel Inleiding: Op 23 juni 2008 heeft de raadsfractie Gemeentebelangen een motie ingediend inzake de vergoeding voor verenigingen voor het inzamelen van oud papier. De motie strekt ertoe om

Nadere informatie

Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468

Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. de Bakker Tel.nr.: 8688 Nummer: 14A.00468 Datum: 26 juni 2014 Team: Gegevensbeheer Tekenstukken: Ja Persoverleg: Nee Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2012, dienst/afdeling Backoffice/administratie, nr ;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2012, dienst/afdeling Backoffice/administratie, nr ; De raad van de gemeente Brunssum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 oktober 2012, dienst/afdeling Backoffice/administratie, nr. 358510; gelet op artikel 15.33 van de Wet milieubeheer;

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Meer kunststoffen recyclen!

Meer kunststoffen recyclen! Meer kunststoffen recyclen! 19 maart 2015 Gemeentelijk Afvalcongres Michiel Westerhoff, Manager Strategie en Ontwikkeling Inhoud Wie zijn we? Circulus- Berkel BV Publieke vennootschap Uitsluitend voor

Nadere informatie

NVRD Benchmark Afvalinzameling 2011

NVRD Benchmark Afvalinzameling 2011 NVRD Benchmark Afvalinzameling 2011 Benchmark Analyse (peiljaar 2010) Definitief In opdracht van NVRD Opgesteld door MWH B.V. Projectnummer M11B0027 Datum 4 april 2012 Postadres Postbus 5076 6802 EBARNHEM

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 november 2013; 2013/../.. ======================================= Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing 2014 ======================================= De raad van de gemeente Voerendaal; gelezen

Nadere informatie

: Ad Cardon (078) : aanpassing afvalstoffenverordening en uitvoeringsbesluit

: Ad Cardon (078) : aanpassing afvalstoffenverordening en uitvoeringsbesluit Raadsvoorstel Vergadering : 29 januari 2013 Nummer : Raad 2013/002 Datum voorstel : 18 december 2012 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : Ad Cardon (078) 770 6002 ad.cardon@alblasserdam.nl

Nadere informatie

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren, die bijdragen aan duurzame afvalscheiding;

overwegende dat het gewenst is activiteiten te stimuleren, die bijdragen aan duurzame afvalscheiding; CVDR Officiële uitgave van Goeree-Overflakkee. Nr. CVDR611379_1 11 juli 2018 Subsidieregeling oud papier Goeree-Overflakkee 2018 Burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee; overwegende dat het gewenst

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 23 oktober Geachte raad,

Raadsvoorstel. 23 oktober Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 178319 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 23 oktober 2018 Agendapunt: Onderwerp: Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Renswoude 2019 Geachte raad, Samenvatting:

Nadere informatie

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN?

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUIZEN Eindelijk komt het er van het huis op te ruimen en afstand te doen van die oude klok die al jaren ligt te verstoffen op zolder. En wat te denken van de

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19-8-2008 Nummer voorstel: 2008/78

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19-8-2008 Nummer voorstel: 2008/78 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19-8-2008 Nummer voorstel: 2008/78 Voor raadsvergadering d.d.: 02-09-2008 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009

Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Vraag- en antwoord document kunststofinzameling 2009 Gemeente Zwolle Laatste update: 20 augustus 2009 Inzameling & communicatie Wanneer moeten gemeenten starten? Wanneer begint Zwolle met kunststofinzameling?

Nadere informatie