Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.3. Nederlandse. 30 juni Programma. Binnenhof. Programma Ridderzaal en binnenhof

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.3. Nederlandse. 30 juni Programma. Binnenhof. Programma Ridderzaal en binnenhof"

Transcriptie

1

2 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.3 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 Programma Ridderzaal en Binnenhof

3 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.4 Veteranen. Ingezet in dienst van de vrede.

4 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.7 Opening in de Ridderzaal De Nederlandse Veteranendag begint ieder jaar in de Ridderzaal. Dat gebeurt met een ceremonie voor veteranen en speciale gasten. De plaats en de samenstelling van de gasten symboliseren dat veteranen in het hart van de democratie staan. Uit de aanwezigheid van politiek en bestuurlijk Nederland blijkt dat zij nauw betrokken zijn bij veteranen. De Nederlandse Veteranendag is geen herdenking. Toch wordt aan de ons ontvallen veteranen aandacht geschonken door een stoel leeg te houden op de eerste rij, met daarop een passend boeket. Ieder jaar wordt tijdens het programma in de Ridderzaal aandacht geschonken aan een bijzonder onderwerp of thema. Dit jaar wordt de schijnwerper gericht op de groep koopvaardijveteranen. De koopvaardijvloot heeft in de Tweede Wereldoorlog een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de geallieerde oorlogsinspanning. Het Ridderzaalprogramma 2012 is voor het eerst ook een artistiek evenement door de nieuwe samenstelling van informatie met beelden, muziek en voordrachten. In verband met de beschikbare ruimte is de bijeenkomst in de Ridderzaal toegankelijk voor een beperkt aantal genodigden. Om toch zoveel mogelijk mensen te kunnen laten meekijken en luisteren, wordt de gehele ceremonie live aangeboden op grote videoschermen, opgesteld op het Malieveld. Ook is het programma integraal te volgen via internet.

5 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.8 De aanwezigen in de Ridderzaal Sinds het bestaan van de Nederlandse Veteranendag in 2005 is de beschermheer van het Comité Nederlandse Veteranendag, Z.K.H. de Prins van Oranje aanwezig, evenals de voorzitter en leden van het comité. Daarnaast zijn er vertegenwoordigers van regering en parlement, zoals de premier of vicepremier, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de leden van de Vaste Kamercommissie voor Defensie en vertegenwoordigers van veteraneninstellingen zoals het Veteraneninstituut en het Veteranen Platform. Een bijzondere groep gasten vormen ieder jaar de schoolkinderen. Zij hebben deelgenomen aan het project Verhalen van Veteranen, waarbij een veteraan in hun klas een gastles heeft gegeven. Een van de leerlingen draagt een gedicht voor, het winnende gedicht uit een wedstrijd, gehouden in de regio Zoetermeer. Het grootste deel van de vijfhonderd stoelen in de Ridderzaal is bestemd voor veteranen en hun begeleiders, de mensen voor wie de Veteranendag primair is bedoeld. De Ridders Militaire Willemsorde nemen daarbinnen een speciale plaats in. De muziek in de Ridderzaal wordt verzorgd door het ensemble van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens. Dit orkest is een van de twee beroepsorkesten van de Koninklijke Landmacht en het enige fulltime professionele militaire fanfarekorps ter wereld. De solisten zijn Thijs Maas en Rianne Botma. Thijs Maas studeerde in 2003 af aan de Academie voor Kleinkunst. Daarna werkte hij mee aan verschillende theater, televisie en filmprojecten als zanger, acteur, muzikant en schrijver/ componist. In 2007 won hij bij het Amsterdamse Kleinkunst Festival de Wim Sonneveld prijs. Rianne Botma studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunst Academie. Het afgelopen seizoen speelde ze mee met het Nationale Toneel. Ze volgt nu de masteropleiding theaterzanger aan het conservatorium van Amsterdam. De speaker is de heer Thijs van Leeuwen van de gemeente Den Haag.

6 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.11 programma Ridderzaal uur start van het programma, binnenkomst van de drie corteges welkom door mr. Boele Staal, voorzitter van het Comité Nederlandse Veteranendag uur toespraak door demissionair premier drs. Mark Rutte uur Iets in mij, door Rianne Botma en Thijs Maas Portret van de zes Ridders Militaire Willemsorde intermezzo ensemble: De Zilvervloot uur toespraak door H.K.H Prinses Margriet, petekind van de Nederlandse koopvaardij uur portret van de heer Dick Hoebee, koopvaardijveteraan uur Ze kwamen in mei door Rianne Botma uur portret van korporaal Marleen de Jong, Afghanistan veteraan uur declamatie gedicht Oorlog en Vrede door Emy Geertsma, Prinses Margrietschool Zoetermeer slotlied Oorlog en Vrede door Rianne Botma en Thijs Maas uur herkenningstune van de musical Soldaat van Oranje einde programma

7 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.12 P.13 Portretten ridders militaire willemsorde dick hoebee Koopvaardijveteranen Alle portretten zijn gemaakt door bekroond regisseur Ibrahim Selman van de Audio Visuele Dienst Defensie. De korte montages zijn speciaal samengesteld voor de vertoning in de Ridderzaal en afkomstig uit eerdere, langere, interviews. De Militaire Willemsorde is de hoogste Nederlandse ridderorde. Er zijn zes Nederlandse dragers van deze onderscheiding. De laatste toekenning werd in 2009 gedaan aan kapitein Marco Kroon. Om de bijzondere ervaringen van deze groep te bewaren voor de toekomst, zijn ze allen geïnterviewd. De heer Dick Hoebee stamt uit een geslacht van scheepsbouwers en was tijdens de oorlogsjaren ingezet als stuurman bij de koopvaardij. Met verschillende schepen vervoerde hij lading naar Europa. Tijdens deze reizen werd zijn schip getorpedeerd en raakte hij betrokken bij de gevechten rond Pearl Harbour. Na de oorlog vestigde hij zich in de Verenigde Staten, maar enkele jaren geleden is hij teruggekeerd naar Nederland. In de oorlogsjaren voeren meer dan Nederlandse zeelieden op ongeveer 1000 koopvaardijschepen. Daarmee werden vooral materiaal en personeel naar de strijdgebieden getransporteerd. Ongeveer 150 schepen zonken in die periode door beschietingen, gevechten, torpedo s of bombardementen. Met deze schepen lieten bijna 4000 Nederlandse zeelieden het leven. Prinses Margriet is sinds haar doop in Canada op 29 juni 1943, petekind van de Nederlandse Koopvaardij. marleen de jong emy geertsma Korporaal Marleen de Jong van de Koninklijke Landmacht was uitgezonden als chauffeur naar Afghanistan. Zij werkte bij een Provinciaal Reconstructie Team, een kleine eenheid bestemd voor de opbouw van de regio. Momenteel is ze bijna aan het einde van haar dienstverband bij Defensie en studeert voor een functie in de gezondheidszorg. Emy zit in groep 8 van de Prinses Margrietschool te Zoetermeer. De school heeft meegedaan aan het project Verhalen van Veteranen waarbinnen veteranen in de klas vertellen over hun ervaringen. Emy s gedicht werd het winnende gedicht bij een interne competitie op de school en wordt daarom voorgedragen en gezongen.

8 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.14 oorlog en vrede Als er oorlog op de wereld is Als er mensen sterven Als dictators over mensen heersen Als er landen vechten Als de tijd voor vrede is gekomen Dan worden strijders ingezet Die vechten om de vrede terug te krijgen Zoals in Libië en Libanon Vredebrengers geven mensen hoop Want hoop is vrede En vrede is alles Vrede daar worden mensen blij van Dat houdt de wereld in balans Balans in de wereld Daar hebben veteranen voor gestreden Emy Geertsma, groep 8, Prinses Margrietschool Zoetermeer

9 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.17 medailleuitreiking binnenhof Na de ceremonie in de Ridderzaal krijgen zeventig actief dienende militairen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt door autoriteiten, veteranen en schoolkinderen. De ceremonie symboliseert de verbinding tussen de actief dienende militairen en de huidige veteranen. De aangetreden militairen komen van alle defensieonderdelen en hebben aan verschillende missies deelgenomen. Van Bosnië tot Afrika en van Afghanistan tot Irak. Bijzondere onderscheidingen In 2012 worden vijf bijzondere onderscheidingen toegekend aan zowel actief dienende militairen als aan veteranen. Die bijzondere onderscheidingen worden opgespeld door Z.K.H. de Prins van Oranje, demissionair minister-president drs M. Rutte, demissionair minister van Defensie drs J.S.J. Hillen, de Commandant der Strijdkrachten, generaal T. Middendorp en de Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal A.C. Oostendorp. Vervolgens worden de herinneringsmedailles aan de andere militairen uitgereikt door veteranen en schoolkinderen. De muziek wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. De plechtigheid wordt afgesloten met het spelen van het Wilhelmus. Daarna volgt een informele lunch onder de colonnades van het Binnenhof.

10 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.18 ceremonie binnenhof uur intreden interservice vaandelgroep uur aankomst Z.K.H. de Prins van Oranje uur toespraak minister van Defensie drs J.S.J. Hillen uur voorlezen Ministeriele Beschikking door de adjudant van de minister van Defensie uur uitreiken vijf bijzondere onderscheidingen uur uitreiken Herinneringsmedailles Vredesoperaties door veteranen en kinderen uur spelen Wilhelmus en einde plechtigheid uur lunch op het Binnenhof uur vertrek naar de tribunes voor het Nationaal Defilé

11 Nederlandse Veteranendag 30 juni 2012 P.21 Colofon Ridderzaal Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens Chef dirigent: majoor Tijmen Botma Regie: Ruut Weissman Composities: Rutger Laan Teksten: Rob de Graaf Portretten: Audio Visuele Dienst Defensie, Ibrahim Sellman Beeldregie: MY Productions Geluid: Martijn van Campen Producent Stichting Nederlandse Veteranendag Uitvoerend producent: ritmeester Rob Sloekers Het Comité Nederlandse Veteranendag dankt:

12 Veteranen. Ingezet in dienst van de vrede.

13

Koninklijke Hoogheid,

Koninklijke Hoogheid, Toespraak van de minister van Defensie, J.S.J. Hillen, ter gelegenheid van de medailleuitreiking op Veteranendag op 30 juni 2012 te Den Haag. LET OP: gesproken woord telt! Koninklijke Hoogheid, excellenties,

Nadere informatie

5 JAAR NEDERLANDSE VETERANENDAG ZA 27 JUNI 2009 DEN HAAG KIJK OP VETERANENDAG.NL

5 JAAR NEDERLANDSE VETERANENDAG ZA 27 JUNI 2009 DEN HAAG KIJK OP VETERANENDAG.NL Pagina 1 5 JAAR NEDERLANDSE VETERANENDAG ZA 27 JUNI 2009 DEN HAAG KIJK OP VETERANENDAG.NL Pagina 2 Nederlandse Veteranen Ingezet in dienst van de vrede De vijfde Nederlandse Veteranendag wordt gehouden

Nadere informatie

Majesteit, Ridders Militaire Willems-Orde, veteranen, aangetreden militairen, dames en heren,

Majesteit, Ridders Militaire Willems-Orde, veteranen, aangetreden militairen, dames en heren, Toespraak op de Nederlandse Veteranendag 2015 ter gelegenheid van de medaille-uitreiking op het Binnenhof, door de Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert op 27 juni 2015 te Den Haag. Let op: Alleen

Nadere informatie

In deze informatiewaaier leest u hoe u een lokale veteranenactiviteit in stijl aankleedt en uitbreidt met extra activiteiten.

In deze informatiewaaier leest u hoe u een lokale veteranenactiviteit in stijl aankleedt en uitbreidt met extra activiteiten. In deze informatiewaaier leest u hoe u een lokale veteranenactiviteit in stijl aankleedt en uitbreidt met extra activiteiten. Voor vragen neemt u contact op met het Veteraneninstituut en het Nationaal

Nadere informatie

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda.

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Ridders Militaire Willems-Orde

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheden, Ridder. Militaire Willemsorde, Excellenties, gewonde Nederlandse Militairen, zorgverleners, dames en heren,

Koninklijke Hoogheden, Ridder. Militaire Willemsorde, Excellenties, gewonde Nederlandse Militairen, zorgverleners, dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten, Generaal Middendorp, ter gelegenheid van de musical Soldaat van Oranje bij het Vliegkamp Valkenburg op 30 augustus 2012. Let op: Alleen gesproken woord geldt!

Nadere informatie

Toespraak minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, ter gelegenheid van de medaille parade op de Nederlandse Veteranendag

Toespraak minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, ter gelegenheid van de medaille parade op de Nederlandse Veteranendag Toespraak minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, ter gelegenheid van de medaille parade op de Nederlandse Veteranendag Den Haag, 27 juni 2009 Koninklijke Hoogheid, veteranen, aangetreden militairen,

Nadere informatie

65.65.85.854 IBAN: NL64. INGB.0656.5858.54 BIC: INGBNL2A

65.65.85.854 IBAN: NL64. INGB.0656.5858.54 BIC: INGBNL2A Den Haag, 5 december 2012 Betreft: Bijlage: Informatie lokale veteranendagen en uitnodiging Toolkit gemeentelijke ondersteuning Geachte burgemeester, Nederland telt ongeveer 130.000 veteranen die ingezet

Nadere informatie

Toespraak Limburgse Veteranendag 23 juni 2012 Roermond

Toespraak Limburgse Veteranendag 23 juni 2012 Roermond Toespraak Limburgse Veteranendag 23 juni 2012 Roermond Geachte dames en heren, Een van de hoekstenen van het veteranenbeleid is terecht het bevorderen van erkenning van de mannen én vrouwen die voor ons

Nadere informatie

Nieuwsbrief BNMO Juli 2017

Nieuwsbrief BNMO Juli 2017 Indien niet goed weergegeven Bekijk het in je browser. Nieuwsbrief BNMO Juli 2017 Beëindiging Juridische Dienstverlening Al geruime tijd is bekend dat de afbouw van de subsidie vanuit het vfonds consequenties

Nadere informatie

Ladies and gentlemen, allow me the continue speaking Dutch. opinion of himself. Dames en heren, geachte veteranen, veteranen woonachtig in Australië.

Ladies and gentlemen, allow me the continue speaking Dutch. opinion of himself. Dames en heren, geachte veteranen, veteranen woonachtig in Australië. Toespraak van minister van Defensie E. van Middelkoop, bij gelegenheid van de ontmoeting met Nederlandse veteranen tijdens het werkbezoek aan Australië, 11 maart 2008 te Canberra. Ladies and gentlemen,

Nadere informatie

Antwoorden op vragen van het lid Brinkman (PVV) en het lid Boekestijn (VVD) over de 5 mei herdenking in Wageningen

Antwoorden op vragen van het lid Brinkman (PVV) en het lid Boekestijn (VVD) over de 5 mei herdenking in Wageningen Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 23 oktober 2009 Ons kenmerk P/2009016754

Nadere informatie

Een veteraan zei ooit tegen mij Als je er niet geweest bent, weet je ook niet wat het is, hoe het voelt. Hij heeft natuurlijk gelijk.

Een veteraan zei ooit tegen mij Als je er niet geweest bent, weet je ook niet wat het is, hoe het voelt. Hij heeft natuurlijk gelijk. Toespraak staatssecretaris Van der Knaap ter gelegenheid van de Opening van de veteranententoonstelling Veteranen. Ingezet in dienst van de vrede. Maandag 7 mei 2007, Stadskantoor Eindhoven. U weet ongetwijfeld

Nadere informatie

Datum Tijd Lokatie Activiteit Contact

Datum Tijd Lokatie Activiteit Contact BIJLAGE 1 Overzicht veteranenactiviteiten in de gemeente Alphen aan den Rijn Datum Tijd Lokatie Activiteit Contact 1 25 april 12.00 uur rest. Dolce Vita Veteranenlunch EB 2 4 mei 16.00 uur diverse Dodenherdenking

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief februari 2015

VCA Nieuwsbrief februari 2015 N a a m b e d r i j f VCA Nieuwsbrief februari 2015 Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo www.veteranencafealmelo.nl vca@veteranen.nl Contact : almeloveteranen@gmail.com, vca@veteranen.nl

Nadere informatie

morgen. zetten. heeft.

morgen. zetten. heeft. Toespraak van de minister van Defensie, J.S.J. Hillen, ter gelegenheid van de uitreiking van de herinneringsmedaille Vredesoperaties op 1 november 2012 te Den Haag. Let op. Alleen gesproken woord geldt!

Nadere informatie

Overzicht veteranenactiviteiten in de gemeente Alphen aan den Rijn. Datum Tijd Lokatie Activiteit Contact

Overzicht veteranenactiviteiten in de gemeente Alphen aan den Rijn. Datum Tijd Lokatie Activiteit Contact Overzicht veteranenactiviteiten in de gemeente Alphen aan den Rijn Datum Tijd Lokatie Activiteit Contact 1 25 april 12.00 uur rest. Dolce Vita Veteranenlunch EB 2 4 mei 16.00 uur diverse Dodenherdenking

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief januari 2015

VCA Nieuwsbrief januari 2015 VCA Nieuwsbrief januari 2015 N a a m b e d r i j f Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo www.veteranencafealmelo.nl vca@veteranen.nl Veteranencafé op 13 januari 2015 Contact : nieuwjaars

Nadere informatie

Let op: Alleen gesproken woord geldt!

Let op: Alleen gesproken woord geldt! Toespraak van de minister van Defensie, J.S.J. Hillen bij de herdenking van gesneuvelde militairen in Nederlands-Indië, op 3 september 2011 te Roermond. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Generaal Morsink,

Nadere informatie

Defensie had alles uit de kast gehaald om de mensen te amuseren.

Defensie had alles uit de kast gehaald om de mensen te amuseren. Zondag 15-9-2014 was het voor geïnteresseerden mogelijk om een kijkje te nemen op de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert. De KMS gaat binnenkort sluiten en daarom maakten veel mensen gebruik van

Nadere informatie

Functie overdracht Luchtmacht Adjudant

Functie overdracht Luchtmacht Adjudant Ceremonieorder Functie overdracht Luchtmacht Adjudant d.d. 23 augustus 2011 Versie 1.2 Datum Status Definitief Colofon Ministerie van Defensie Commando Luchtstrijdkrachten Plaatsvervangend Commandant LSK

Nadere informatie

Inleiding door de burgemeester

Inleiding door de burgemeester Toespraken ter gelegenheid van de uitreiking van Koninklijke Onderscheidingen bij de Algemene Gelegenheid van 2012 (vrijdag 27 april 2012, in de Raadzaal van het gemeentehuis van Soest), uitgesproken door

Nadere informatie

Veteranendag Zoetermeer 2009

Veteranendag Zoetermeer 2009 Veteranendag Zoetermeer 2009 Hartverwarmend Zoetermeer Veteranendag Zoetermeer 2009 3 Voorwoord Zaterdagavond 27 juni stroomt de Markt in Zoetermeer weer vol. Want dan eindigt daar het grote defilé met

Nadere informatie

Namens de dorpsraad heette Joop Krant een ieder welkom met de volgende woorden.

Namens de dorpsraad heette Joop Krant een ieder welkom met de volgende woorden. Met het realiseren van een oorlogsmonumentje op het plein voor de kerk heeft Maashees ook een plek gekregen waar nu jaar jaarlijkse een dodenherdenking op de avond van 4 mei zal worden gehouden. Voor deze

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief maart 2016

VCA Nieuwsbrief maart 2016 N a a m b e d r i j f VCA Nieuwsbrief maart 2016 Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo www.veteranencafealmelo.nl vca@veteranen.nl Militaire Willems-Orde voor commandotroepen Contact

Nadere informatie

6,3. Werkstuk door een scholier 1730 woorden 11 oktober keer beoordeeld

6,3. Werkstuk door een scholier 1730 woorden 11 oktober keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1730 woorden 11 oktober 2005 6,3 85 keer beoordeeld Vak Economie Inhoudsopgave Voorwoord Hfst:1 De stamboom van de koninklijke familie Hfst:2 Wat is prinsjesdag? Hfst:3 De troonrede

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

Puzzel: Wie zit waar in de Ridderzaal?

Puzzel: Wie zit waar in de Ridderzaal? Puzzel: Wie zit waar in de Ridderzaal? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen lezen een tekst en maken een puzzel in de vorm van de plattegrond van de Ridderzaal op Prinsjesdag. Afhankelijk van het

Nadere informatie

rust zetten. Excellenties, vlag- en

rust zetten. Excellenties, vlag- en Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten, generaal Van Uhm, tijdens de overdracht van zijn commando over de krijgsmacht aan de nieuwe Commandant der Strijdkrachten generaal Middendorp op 28 juni

Nadere informatie

Week 50 Ontvangen pin transacties

Week 50 Ontvangen pin transacties Week 50 Ontvangen pin transacties 1 Inhoudsopgave 2 Inhoud Herdenking 2014 25 oktober: Zeeuws-Vlaanderen - Zuid-Beveland Bergen op Zoom 01 november: Zeeuws Vlaanderen, Zuid-Beveland - Walcheren Programma

Nadere informatie

Wat is een veteraan? Hoe herken je een veteraan? Drie soorten missies en voorbeelden van missies

Wat is een veteraan? Hoe herken je een veteraan? Drie soorten missies en voorbeelden van missies Veteranen Wat is een veteraan? Hoe herken je een veteraan? De krijgsmacht De VN en VN-missie Drie soorten missies en voorbeelden van missies Pro s en con s missie Veteranenbeleid Nederlandse Veteranendag

Nadere informatie

Toespraak Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer Herdenking Japanse Zeetransporten Bronbeek, 8 september 2018

Toespraak Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer Herdenking Japanse Zeetransporten Bronbeek, 8 september 2018 Toespraak Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer Herdenking Japanse Zeetransporten Bronbeek, 8 september 2018 Wij blijven getuigen. Wat de zee ons nog altijd vertelt. Wij mogen nooit

Nadere informatie

Welkomstwoord bij de bijeenkomst met lokale organisatoren in het kader van 75 jaar vrijheid in Fort Voordorp te Groenekan, 24 november 2018

Welkomstwoord bij de bijeenkomst met lokale organisatoren in het kader van 75 jaar vrijheid in Fort Voordorp te Groenekan, 24 november 2018 Toespraak Gerdi Verbeet Welkomstwoord bij de bijeenkomst met lokale organisatoren in het kader van 75 jaar vrijheid in Fort Voordorp te Groenekan, 24 november 2018 Beste gasten, vrienden van vrede en vrijheid,

Nadere informatie

Nederlanders aan het woord

Nederlanders aan het woord Nederlanders aan het woord Veteranen en de Nederlandse Veteranendag 2014 Trends, Onderzoek en Statistiek (TOS) Directie Communicatie Documentnummer: TOS-14-066a Belangrijkste inzichten Nederlander hecht

Nadere informatie

Leren hoe om te gaan met de militairen van vandaag, die de veteraan van morgen is.

Leren hoe om te gaan met de militairen van vandaag, die de veteraan van morgen is. Toespraak van de minister van Defensie, E. van Middelkoop, op 7 september 2007 te Roermond ter gelegenheid van de jaarlijkse Nationale herdenking van de militairen van het Koninkrijk der Nederlanden die

Nadere informatie

De leerlingen herhalen op speelse wijze voorkennis over Prinsjesdag. De leerlingen worden uitgedaagd om verbanden te herkennen.

De leerlingen herhalen op speelse wijze voorkennis over Prinsjesdag. De leerlingen worden uitgedaagd om verbanden te herkennen. QUIZ: DE SLIMSTE LEERLING PRINSJESDAG 2019 KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM De slimste leerling is een kennisquiz over Prinsjesdag in het format van het bekende tv-programma De slimste mens. De slimste leerling

Nadere informatie

KINDERKRANT PRINSJESDAG INTERVIEW WEETJES OPDRACHTEN PUZZELS. Ook in Madurodam vind je het Binnenhof en de Gouden Koets.

KINDERKRANT PRINSJESDAG INTERVIEW WEETJES OPDRACHTEN PUZZELS. Ook in Madurodam vind je het Binnenhof en de Gouden Koets. KINDERKRANT PRINSJESDAG 2013 / 4e JAARGANG / NUMMER 02 INTERVIEW WEETJES OPDRACHTEN PUZZELS Ook in Madurodam vind je het Binnenhof en de Gouden Koets. PRINSJESDAG Op de derde dinsdag in september is het

Nadere informatie

uitreiking van de herinneringsmedaille Vredesoperaties. Berckmoes-Duindam, Tweede Kamer.

uitreiking van de herinneringsmedaille Vredesoperaties. Berckmoes-Duindam, Tweede Kamer. Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten, generaal T.A. Middendorp, tijdens de uitreiking Herinneringsmedaille Vredesoperaties op 12 oktober 2012 te Apeldoorn. Let op. Alleen gesproken woord geldt!

Nadere informatie

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Generaties Nederlanders zijn opgegroeid in een

Nadere informatie

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen.

Dames en heren, Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten Generaal P van Uhm, ter gelegenheid van het symposium op 5 mei 2012 te Wageningen. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dames en heren, Ik sta hier vandaag

Nadere informatie

Vrede en vrijheid maken we samen.

Vrede en vrijheid maken we samen. Vrede en vrijheid maken we samen. Draagt u ook bij? Wageningen 5 mei. 5 mei 1945 Bevrijding! 4 mei, 23.00 uur Bevrijdingsvuurceremonie Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitse overheersing tijdens

Nadere informatie

rust zetten. rust gezet) Commandant der Strijdkrachten.

rust zetten. rust gezet) Commandant der Strijdkrachten. 1 Toespraak van de komend Commandant der Strijdkrachten, generaal Middendorp, bij de aanvaarding van het commando over de Nederlandse krijgsmacht op 28 juni 2012 te Den Haag. Let op: Alleen gesproken woord

Nadere informatie

DE NATIONALE VETERANENBEGRAAFPLAATS LOENEN

DE NATIONALE VETERANENBEGRAAFPLAATS LOENEN EEN LANGGEKOESTERDE WENS VAN VELEN DE NATIONALE VETERANENBEGRAAFPLAATS LOENEN STEUN EEN LAATSTE RUSTPLAATS VOOR NEDERLANDSE VETERANEN DIE STREDEN VOOR VREDE & VRIJHEID 2 EEN LANGGEKOESTERDE WENS VAN VELEN

Nadere informatie

Kerngegevens veteranen Jessica Cozzi Melanie Dirksen Jacco Duel

Kerngegevens veteranen Jessica Cozzi Melanie Dirksen Jacco Duel Kerngegevens veteranen 2018 Jessica Cozzi Melanie Dirksen Jacco Duel Oordeel over veteranenbeleid en dienstverlening Over het algemeen zijn veteranen positief over het veteranenbeleid en de uitvoering

Nadere informatie

Dames en heren, Veteranen van de Koninklijke Marechaussee,

Dames en heren, Veteranen van de Koninklijke Marechaussee, Dames en heren, Veteranen van de Koninklijke Marechaussee, In de ruim zeven maanden dat ik nu Inspecteur der Veteranen ben, heb ik in ieder geval één ding geleerd: Veteranen komen vooral naar een reünie

Nadere informatie

Kerngegevens veteranen 2017

Kerngegevens veteranen 2017 Kerngegevens veteranen 2017 Veteranenbeleid Veteranen zijn in het algemeen tevreden over het veteranenbeleid en de dienstverlening. Het meest positief zijn zij over het herdenken van omgekomen militairen,

Nadere informatie

De minister van Defensie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman Mevrouw mr. xxx Directie Juridische Zaken Postbus ES Den Haag

De minister van Defensie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman Mevrouw mr. xxx Directie Juridische Zaken Postbus ES Den Haag De minister van Defensie T.a.v. contactpersoon Nationale ombudsman Mevrouw mr. xxx Directie Juridische Zaken Postbus 20701 2500 ES Den Haag Geachte minister Hennis-Plasschaert, Aanleiding Op 26 oktober

Nadere informatie

Programma Veteranendag 2012

Programma Veteranendag 2012 Programma Veteranendag 2012 2 DIT IS EEN UITGAVE VAN METRO CUSTOM PUBLISHING I.S.M. DE NEDERLANDSE VETERANENDAG Woord vooraf Geachte bezoekers, De Nederlandse Veteranendag wordt dit jaar voor de achtste

Nadere informatie

Het is goed dat de geschiedenis van dit bijzondere kazernecomplex in dit boek is vastgelegd.

Het is goed dat de geschiedenis van dit bijzondere kazernecomplex in dit boek is vastgelegd. Toespraak Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer Opening nieuwe locatie Nederlandse Instituut voor Militaire Historie Frederikkazerne, Den Haag 14 november 2018 The longer you can

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.minbuza.nl Contactpersoon DWH/LC T 070-3485226 F 070-3485472

Nadere informatie

Toespraak Staatssecretaris van Defensie t.b.v. Veteranendag Groningen - 26 juni 2009

Toespraak Staatssecretaris van Defensie t.b.v. Veteranendag Groningen - 26 juni 2009 Toespraak Staatssecretaris van Defensie t.b.v. Veteranendag Groningen - 26 juni 2009 Geachte veteranen, dames en heren, Al een paar jaar lang heb ik iedere zondag even een kort praatje met Joop Bouma bij

Nadere informatie

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 2 oktober 2018

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 2 oktober 2018 Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 2 oktober 2018 Ingekomen van en activiteit: Afgevaardigde: Veteranendag Nationaal Deltacongres 2018 Datum:

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Wetgeving voor veteranen

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Wetgeving voor veteranen Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum Ons kenmerk Onderwerp Wetgeving voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoud. Jaarverslag VVPRV 2016

Inhoudsopgave. Inhoud. Jaarverslag VVPRV 2016 Jaarverslag 2016 Inhoudsopgave Inhoud Voorwoord:... 3 Bestuur:... 3 Ledenbestand op 31 december 2016:... 3 Activiteiten:... 4 Belangrijkste activiteiten:... 4 Nuldelijnszorg... 5 Publiciteit:... 6 Externe

Nadere informatie

Ridders Militaire Willemsorde, excellenties, geachte veteranen, familie, vrienden en collega s, dames en heren, Dank voor de uitnodiging om hier

Ridders Militaire Willemsorde, excellenties, geachte veteranen, familie, vrienden en collega s, dames en heren, Dank voor de uitnodiging om hier Toespraak van de Commandant der Strijdkrachten, generaal T.A. Middendorp, bij de 25 ste Nationale Herdenking Indië-monument op 1 september 2012 te Roermond. Alleen gesproken woord geldt Ridders Militaire

Nadere informatie

Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument , zaterdag 6 september 2008

Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument , zaterdag 6 september 2008 Toespraak Staatssecretaris de Vries t.b.v. Nationale Herdenkink bij Nationaal Indië-monument 1945 1962, zaterdag 6 september 2008 Geachte veteranen, excellenties, dames en heren, Elke dag schreef ik een

Nadere informatie

Tot zover mijn terugblik op het afgelopen jaar aan de hand van de speerpunten van het beleidsplan.

Tot zover mijn terugblik op het afgelopen jaar aan de hand van de speerpunten van het beleidsplan. 1 Geachte aanwezigen, Van harte welkom op de Eindejaarsbijeenkomst van het Veteranen Platform. Een speciaal woord van welkom aan onze sprekers van vandaag, mevr. dr. Mariëtte Wolf, projectleider van het

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober 2016 Vrijheid en verbinding Dames en heren, Twee weken geleden vond de jaarlijkse herdenking plaats in het Oranjehotel te Scheveningen, waar

Nadere informatie

Herdenkingsbijeenkomst. 4 mei 2015 Burgerzaal Stadhuis Velsen Aanvang uur

Herdenkingsbijeenkomst. 4 mei 2015 Burgerzaal Stadhuis Velsen Aanvang uur Culturele Stichting Velser Gemeenschap Comité 4 en 5 mei Velsen Herdenkingsbijeenkomst 4 mei 2015 Burgerzaal Stadhuis Velsen Aanvang 18.00 uur Een herdenking met medewerking van: Klarinetensemble o.l.v.

Nadere informatie

8. Bewapening: Bij een veteranenuitvaart is niemand bewapend.

8. Bewapening: Bij een veteranenuitvaart is niemand bewapend. Veteranenuitvaart 1. Inleiding: a. Deze bijlage is getiteld Veteranenuitvaart, maar hetgeen hier is beschreven is ook toepasbaar op uitvaarten van oud-militairen die niet tot de categorie veteranen behoren,

Nadere informatie

V Vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 5 maart 2013. Toespraak van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. G.J. de Graaf

V Vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 5 maart 2013. Toespraak van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. G.J. de Graaf V Vergadering van de Eerste Kamer op dinsdag 5 maart 2013 Toespraak van de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. G.J. de Graaf Herdenking Dr. P.H. (Pieter) Kooijmans (1933-2013) Op 13 februari jongstleden

Nadere informatie

PrinsjesDag. Ook in Madurodam vind je het Binnenhof en de Gouden Koets.

PrinsjesDag. Ook in Madurodam vind je het Binnenhof en de Gouden Koets. KINDErkrant PRINSJESDAG 2013 / 4e JAARGANG / NUMMER 02 INTERVIEW Weetjes opdrachten Puzzels Ook in Madurodam vind je het Binnenhof en de Gouden Koets. PrinsjesDag Op de derde dinsdag in september is het

Nadere informatie

RegimentsCommandant: Kol van Dalen ParadeCommandant: KLTZ Boreel Commandant Standaardwacht: Ritm Ravenhorst Standaarddrager: Adj van Veen

RegimentsCommandant: Kol van Dalen ParadeCommandant: KLTZ Boreel Commandant Standaardwacht: Ritm Ravenhorst Standaarddrager: Adj van Veen 1 RegimentsCommandant: Kol van Dalen ParadeCommandant: KLTZ Boreel Commandant Standaardwacht: Ritm Ravenhorst Standaarddrager: Adj van Veen Soestdijk, 4 september 2017 Goeden middag Regimentsgenoten, militairen,

Nadere informatie

Vervoer gevaarlijke stoffen

Vervoer gevaarlijke stoffen Vervoer gevaarlijke stoffen binnen Defensie Edwin van de Ven Inhoud Defensie Uitzonderingspositie Defensie Voorbereidingen (Gereedstelling) We vertrekken. We doen ons werk. We gaan weer naar huis.. 2 Defensie

Nadere informatie

Handboek Politiek 1. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 1. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Prinsjesdag Wat doet de Koning op Prinsjesdag in Den Haag? 6 De vraag vandaag Wat doet de Koning op Prinsjesdag in Den Haag? Start van het politieke

Nadere informatie

Koningsspelen quiz. Benodigdheden: Spelregels:

Koningsspelen quiz. Benodigdheden: Spelregels: Koningsspelen quiz Benodigdheden: Dobbelsteen Kaartjes van de verschillende vragen (uitgesneden en gelamineerd) Antwoorden voor de spelleider (lekkere) beloning Leuke manier om punten te tellen Spelregels:

Nadere informatie

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014 De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth Dinsdag 7 oktober 2014 In de eerste fase van de Eerste Wereldoorlog (4 augustus-31 oktober 1914) heeft het 5 Linie Regiment een lange

Nadere informatie

Hoe waarderen veteranen de Nederlandse Veteranendag 2010?

Hoe waarderen veteranen de Nederlandse Veteranendag 2010? Hoe waarderen veteranen de Nederlandse Veteranendag 2010? Verslag van het evaluatieonderzoek dat het Veteraneninstituut heeft verricht onder een steekproef van de veteranenpashouders Maj drs. J.M.H. Groen

Nadere informatie

NATIONAAL COMITÉ VETERANENDAG JAARVERSLAG 2017

NATIONAAL COMITÉ VETERANENDAG JAARVERSLAG 2017 NATIONAAL COMITÉ VETERANENDAG JAARVERSLAG 2017 Jaarverslag 2017 INHOUDSOPGAVE Voorwoord van de voorzitter Openingsceremonie Ridderzaal De Nederlandse Veteranendag 2017 Medaille-uitreiking Binnenhof Nationaal

Nadere informatie

Dodenherdenking in Maashees 4 mei 2017

Dodenherdenking in Maashees 4 mei 2017 Dodenherdenking in Maashees 4 mei 2017 Welkomstwoord door Mark van Rhee namens de Dorpsraad. Geachte aanwezigen, namens de organisatie van deze dodenherdenking 2017, het comité 4 mei heet ik u namens de

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief september 2014

VCA Nieuwsbrief september 2014 N a a m b e d r i j f VCA Nieuwsbrief september 2014 Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo www.veteranencafealmelo.nl vca@veteranen.nl Contact : almeloveteranen@gmail.com, vca@veteranen.nl

Nadere informatie

LESBRIEF DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 27 en dinsdag 28 maart SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam

LESBRIEF DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 27 en dinsdag 28 maart SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam LESBRIEF DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 27 en dinsdag 28 maart 2017 SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen en de Marinierskapel

Nadere informatie

BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt

BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt BOTSCHAFT DER BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND - VERTEIDIGUNGSATTACHÉ- Oberstleutnant i.g. Joachim Schmidt Den Haag, 20. März 2013 Tel.: 0031 70-342.06.18 Fax: 0031 70-365.32.48 Toespraak ter gelegenheid van

Nadere informatie

HDAB Aanvulling stand van zakenbrief Afghanistan: nazorg, counter insurgency opleiding en eigen vuur incident

HDAB Aanvulling stand van zakenbrief Afghanistan: nazorg, counter insurgency opleiding en eigen vuur incident Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste

Nadere informatie

Toespraak bij het afscheid van Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 12 september 2018

Toespraak bij het afscheid van Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 12 september 2018 Toespraak bij het afscheid van Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 12 september 2018 Geachte mevrouw Hennis-Plasschaert, beste Jeanine, Vandaag neem je

Nadere informatie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie

Onze koningin. Het Koninklijk Huis en de koninklijke familie Onze koningin Koningin Beatrix is Koningin der Nederlanden. Haar volledige naam luidt: Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Ze

Nadere informatie

Stichting Nationaal Indië-monument

Stichting Nationaal Indië-monument Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 HERDENKING 2013 2 Voorwoord Geachte Vrienden van het Nationaal Indië-monument 1945-1962. Als ik dit voorwoord schrijf is het nieuwe jaar nog maar net van start

Nadere informatie

5,8. Werkstuk door een scholier 2179 woorden 30 oktober keer beoordeeld. Geschiedenis. Inleiding

5,8. Werkstuk door een scholier 2179 woorden 30 oktober keer beoordeeld. Geschiedenis. Inleiding Werkstuk door een scholier 2179 woorden 30 oktober 2000 5,8 123 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Dit werkstuk gaat over de rol van het koninklijk huis in Nederland. Je neigt dan al gauw om alles

Nadere informatie

(Op de mouw, of op de schouderbedekking) Geen rangonderscheidingsteken. Matroos der 3e klasse. bij de vloot. kleur: rood

(Op de mouw, of op de schouderbedekking) Geen rangonderscheidingsteken. Matroos der 3e klasse. bij de vloot. kleur: rood 7. Rangonderscheidingstekens van Zee-, Land-, Luchtmacht en KMar a. Koninklijke Marine Rangonderscheidingsteken (Op de mouw, of op de schouderbedekking) Geen rangonderscheidingsteken Matroos der 3e klasse

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2018 237 Besluit van 20 juni 2018 tot wijziging van het Besluit Herinneringsmedaille Humanitaire hulpverlening bij Rampen in verband met een veranderde

Nadere informatie

MILITAIR LEIDERSCHAP: VOORTLEVEN IN DE HOOFDEN EN HARTEN VAN MENSEN

MILITAIR LEIDERSCHAP: VOORTLEVEN IN DE HOOFDEN EN HARTEN VAN MENSEN 24 januari 2016 MILITAIR LEIDERSCHAP: VOORTLEVEN IN DE HOOFDEN EN HARTEN VAN MENSEN Wanneer je denkt aan leiders en leiderschap, dan is de relatie met de militaire geschiedenis niet ver weg. Natuurlijk

Nadere informatie

Zijne Koninklijke Hoogheid. Prins Willem-Alexander, Ridders Militaire Willemsorde, Excellenties, veteranen en. nabestaanden van de

Zijne Koninklijke Hoogheid. Prins Willem-Alexander, Ridders Militaire Willemsorde, Excellenties, veteranen en. nabestaanden van de Toespraak van de minister van Defensie, J.S.J. Hillen, bij de 25 ste nationale herdenking Indiëmonument, op 1 september 2012 te Roermond. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Zijne Koninklijke Hoogheid

Nadere informatie

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben.

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben. Het leger Thema: Bestaat vrede? Samenleving Nederland De overheid Moeilijkheid; *** Tijd: *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom

Nadere informatie

Herdenking Mede dank zij de gunstige weersomstandigheden waren er ca. 400 belangstellenden (inclusief koorleden) aanwezig.

Herdenking Mede dank zij de gunstige weersomstandigheden waren er ca. 400 belangstellenden (inclusief koorleden) aanwezig. Herdenking 2011 Op 4 mei 2011 werd door de Werkgroep Soldatenmonument voor de 17 de keer een herdenking bij het oorlogsmonument in de tuin van het Kasteel de Binckhorst aan de Binckhorstlaan 149 te Den

Nadere informatie

Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie,

Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie, 1. Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie, Beste Veteranen, familieleden, vrienden en kennissen

Nadere informatie

Koninklijke Hoogheid, dames en heren,

Koninklijke Hoogheid, dames en heren, Toespraak minister Eimert van Middelkoop voor de opening van het symposium Strategische samenwerking met het bedrijfsleven Sourcing, een kwestie van keuzes maken, Koninklijke Militaire Academie, Breda,

Nadere informatie

STREUVELS EN OORLOG THEATERADAPTATIES VAN ZIJN OORLOGSDAGBOEK EN VAN PRUTSKE

STREUVELS EN OORLOG THEATERADAPTATIES VAN ZIJN OORLOGSDAGBOEK EN VAN PRUTSKE STREUVELS EN THEATERADAPTATIES VAN ZIJN SDAGBOEK EN VAN PRUTSKE GoneWest editie 2015 OVER DE THEATERPRODUCTIE De twee theateradaptaties willen vooral vergeten aspecten uit de oorlogstijd evoceren, met

Nadere informatie

De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht

De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht Inhoud De rangonderscheidingstekens van de krijgsmacht Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Defensie Directie Communicatie Vormgeving: Grafische

Nadere informatie

Evaluatie Nederlandse Veteranendag 2012

Evaluatie Nederlandse Veteranendag 2012 Evaluatie Nederlandse Veteranendag 2012 Mw. drs. Y.M. de Reuver Vi / KOC 1 Evaluatie Nederlandse Veteranendag 2012 5 oktober 2012 Stichting het Veteraneninstituut (Vi) / Kennis- en onderzoekscentrum (KOC)

Nadere informatie

Koninginnedagboek: Groep 3/4 /5

Koninginnedagboek: Groep 3/4 /5 Naam: Groep: Onze koningin Koningin Beatrix is Koningin der Nederlanden. Haar volledige naam luidt: Beatrix Wilhelmina Armgard, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld.

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali PrO -weekkrant Week 45 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 4-1 0 november 2013 Eenvoudig Communiceren Nederlandse soldaten naar Mali Foto: ANP In Mali helpen buitenlandse soldaten de inwoners.

Nadere informatie

vaste commissie voor Defensie

vaste commissie voor Defensie Den Haag, 17 februari Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 10, 12, 16 EU i.v.m. agendapunt 10 V&J i.v.m. agendapunt 11 Document: Besluitenlijst van

Nadere informatie

Dames en heren, Vrienden en familie van de militairen, Aangetreden militairen,

Dames en heren, Vrienden en familie van de militairen, Aangetreden militairen, Toespraak Commandant der Strijdkrachten, Luitenant-Admiraal R.P. Bauer, bij de Medal Parade MINUSMA, ATFME, OIR en RS op 12 oktober 2017 in Gorinchem Let op: alleen het gesproken woord geldt! Dames en

Nadere informatie

WlJ JULIANA, BU DE GRATIE GODS, KONINGIN DER NEDERLANDEN, PRINSES VAN ORANJE-NASSAU, ENZ., ENZ., ENZ.

WlJ JULIANA, BU DE GRATIE GODS, KONINGIN DER NEDERLANDEN, PRINSES VAN ORANJE-NASSAU, ENZ., ENZ., ENZ. No. 51. VERTROUWELIJK BESLUIT van 8 Augustus 1949, houdende nadere regelen met betrekking tot de organisatie, de werkwijze, de taak en de samenwerking van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. WlJ JULIANA,

Nadere informatie

Vredesmissie Veteranen Koninklijke Luchtmacht (VmVKLu) Opgericht 18 november 2002 Lid van de MILU

Vredesmissie Veteranen Koninklijke Luchtmacht (VmVKLu) Opgericht 18 november 2002 Lid van de MILU Vredesmissie Veteranen Koninklijke Luchtmacht (VmVKLu) Opgericht 18 november 2002 Lid van de MILU Infobulletin 2018-1 Beste Vredesmissieveteranen, Het jaar 2017 ligt achter ons en 2018 is alweer enkele

Nadere informatie

Den Haag, 4 mei vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 11 mei 2017 Tijd:

Den Haag, 4 mei vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 11 mei 2017 Tijd: Den Haag, 4 mei Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie BuHa-OS i.v.m. agendapunt 3 BuZa i.v.m. agendapunt 3 EU i.v.m. agendapunt 8 V&J i.v.m. agendapunt 3 WR i.v.m. agendapunt 2 Activiteit: Procedurevergadering

Nadere informatie

Nationaal Comité 4 en 5 mei. Educatie over herdenken en vieren

Nationaal Comité 4 en 5 mei. Educatie over herdenken en vieren Nationaal Comité 4 en 5 mei Educatie over herdenken en vieren Even voorstellen Cristan van Emden, hoofd educatie en onderzoek Sarah Feirabend, medewerker educatie Werksessie 1. Ophalen bij lokale comités

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET POLITIEKE TAAL

AAN DE SLAG MET POLITIEKE TAAL AAN DE SLAG MET POLITIEKE TAAL OKTOBER 2014 - AAN DE SLAG MET #5 TAALGEBRUIKSPELPRINSJESDAG WAT HEB JE NODIG? Bespreekvel met filmlinks Speelkaartjes Klokje/aftelklok DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen

Nadere informatie

Kamervragen over de psychische gevolgen van uitzending naar Uruzgan ( )

Kamervragen over de psychische gevolgen van uitzending naar Uruzgan ( ) Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 20 maart 2008 Ons kenmerk D/2008005159

Nadere informatie

Nederland is een koninkrijk, een monarchie. Dat betekent dat het staatshoofd van ons land een koning is. In Europa zijn nog zes andere koninkrijken.

Nederland is een koninkrijk, een monarchie. Dat betekent dat het staatshoofd van ons land een koning is. In Europa zijn nog zes andere koninkrijken. Wat doet de koning? 2 Nederland is een koninkrijk, een monarchie. Dat betekent dat het staatshoofd van ons land een koning is. In Europa zijn nog zes andere koninkrijken. De meeste landen in Europa zijn

Nadere informatie